Alkotmányt sértett a traktorfób Demszky
2010. április 18. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Alkotmányt sértett a traktorfób Demszky

 

  Lassan őrölnek az Alkotmánybíróság malmai, de a végén szerencsére a jogállamiság és a józan ész győzedelmeskedtek: Alkotmányellenesnek minősítette az Alkotmánybíróság a Fővárosi Közgyűlés egy 2006. októberi rendeletét, amellyel gyakorlatilag megtiltotta a Magosz Kossuth térre hirdetett nagygyűlését.

  2006. október 26-ára a Magosz mintegy ötezer ember és hatszáz mezőgazdasági jármű részvételével nagygyűlést hirdetett a budapesti Kossuth térre, mert az agrártárca szerintük nem tartotta be a magyar gazdáknak tett ígéreteit. A rendezvényt bejelentették a rendőrségnél is. A Fővárosi Közgyűlés azonban a demonstráció előtt hozott egy rendeletet, amellyel gyakorlatilag megtiltotta a nagygyűlést. E rendelet ugyanis arról szólt, hogy a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvényeken színpad, hangosítás és parkolás céljából elhelyezett járművekre közterület-foglalási engedélyt kell kérni, amelyet az illetékes szakbizottság ad ki.

  Az Ab határozatában az áll, hogy a Fővárosi Közgyűlés említett rendelete ellentétes az alkotmány azon meghatározásával, hogy a Magyar Köztársaságban az alapvető jogokra és kötelezettségekre vonatkozó szabályokat törvény állapítja meg, ezt pedig más nem korlátozhatja. A gyülekezési jog esetében ez a jogszabály a gyülekezési törvény. Az alkotmány azt is kimondja, hogy a helyi képviselő-testület feladatkörében rendeletet alkothat, ez azonban nem lehet ellentétes magasabb rendű jogszabállyal.

  Ezt egyébként Schiffer András (a TASZ nevében) már akkor világosan elmagyarázta, de az akkoriban még jóval aktívabb Demszky Gábor (nyilván a tüntetésektől és a vidéki Magyarország méretes munkagépeitől való félelmében) keresztülverte a közgyűlésen a traktorok kitiltását és a gyülekezési jog illetékes szakbizottságok általi korlátozását.

  Emlékezetes, Demszky Gábor 2006 őszi indexes interjújában elmondta: a traktorok félelmet keltenek a budapestiekben, bár azt a kérdést nem volt hajlandó megválaszolni, hogy ő személyesen fél-e a traktoroktól. A főpolgármester mindenesetre 2006 őszén 100-150 „Mezőgazdasági járművel behajtani tilos” KRESZ-táblát helyeztetett el a belvárosban és a főváros több nagy forgalmú főútján, bár azt sokan megállapították, hogy a táblán ábrázolt zárt tetejű traktor nem szerepel a KRESZ-ben, tehát hibásak a táblák.

  A traktortiltó táblák azóta is kint vannak Budapest főútjain, mindennap emlékeztetve a józan parasztokat egy fékezhetetlen agyvelejű városvezető uralmának legszebb napjaira.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr471931520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DexterMorgan78/Séfbácsi 2010.04.18. 14:18:13

Mindenki tudta. Csak nem volt "hivatalos". Mondjuk az szomorú hogy ehhez majdnem 4 év kellett. Demszky szándékosan alkotmányt sértett, lett vagy lesz következménye? Nem. Valahogy úgy érzem hogy a szebb napokat látott egykori szadeszes vezetővel kapcsolatban az már édeskevés lesz elégtételként, hogy nem lesz főpolgármester...

Redcap 2010.04.18. 14:26:29

Következmény tehát? Semmi. Demszky jót kacag, hiszen sikerült megakadályoznia a gazdákat anno, ennyi.

Bell & Sebastian 2010.04.18. 14:30:23

Szegény parasztok!

Azóta se láttak pöstit, legfeljebb a TV -ben, de azokról is kiderült, vagy pápai, vagy bajai gyerökök. (A harmadik meg még hálni sem jár belé!)

Pedig egy Fendt két Audit is megér a banki értékbecslés szerint.
Viszont hét-nyolc egymás után kötöttet is kihúz majd a pösti dagonyából.

Leengedett ekével, nyúlban.

countrystudy 2010.04.18. 15:09:42

Szeretném,ha a többi disznósága is kiderülne végre. Mint ahogy jó lenne olvasni a szentéletű iványi gábor iskoláiról,azok gazdálkodásáról és aljas tisztogatásaikról.

Oblomov 2010.04.18. 17:08:49

@DexterMorgan78/Séfbácsi: "Mindenki tudta."

Miután azt "Schiffer András (a TASZ nevében) már akkor világosan elmagyarázta".

Nem, nem az a Schiffer (és nem is a Futó Barnabás).

tevevanegypupu 2010.04.18. 17:29:49

Semminek nem lesz kovetkezmenye. Es meg ha lenne is jogi ejnye-bejnye, az elkepzelhetetlenul sok penz eltunt, volt nincs, itt a vege fuss el vele. Mindenki marad a palotaban a hatalmas magancegeivel fog elszorakozni es jokat rohognek majd Orbanekon, mikor a romok eltakaritasa kozben majd elkezdenek ellenuk is tuntetni. Akar traktorral is..

DexterMorgan78/Séfbácsi 2010.04.18. 18:22:57

@Oblomov:
Ne haragudj de szerintem ehhez nem kellett a TASZ. Úgy megakadályozni egy tüntetést hogy egyik napról a másikra traktorral behajtani tilos táblákat raknak ki hát az hogy is mondjam, erősen kilóg a lóláb kategória, még ha ez nem is a jog oldaláról való megközelítés. Mert ilyen hozzáállással bármit bármilyen eszközzel (ha nem áll rendelkezésre kitaláljuk, lsd. Magyar Gárda dresszkód) meg lehet tiltani. Cinikus és undorító ez a személéletmód, és azok az emberek is akik ezt képviselik. Remélem el fogják őket takarítani és azt is hogy keményen számon fogják kérni őket a jog eszközével.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.04.18. 18:55:36

"Lassan őrölnek az Alkotmánybíróság malmai, de a végén szerencsére a jogállamiság és a józan ész győzedelmeskedtek:"

Először is hadd mondjam el, hogy Demszkyről már rég elneveztem egy LMPVSat, amin épp traktortábla volt.

Másodszor: azért valljuk be, hogy rohadtul köze nincs a jogállamiságnak ahhoz, hogy a 2/3ad előtt az alkotmánybíróság benyal a fidesznek, és belerúg a vesztesbe.
Ez még akkor is így van, ha jelen esetben az önkény, és a jogállamiság pont ugyanazt az eredményt hozza.

Oblomov 2010.04.18. 19:03:47

@DexterMorgan78/Séfbácsi:
A jogszabályok hierarchiáját már az általánosban is tanítják, tudom. ergé meg azt tudja, miért kellett Schiffer nevét megjáratni, aki "már akkor világosan elmagyarázta". (Nagybácsikának meg nem magyarázta el. És?)

Ezt hívnák média-hátszélnek?

martonx 2010.04.18. 19:04:27

@TaTa86.: Nem hiszem, hogy ennek köze lenne a leendő 2/3-adhoz.

Egyébként milyen alkotmánym ár az, amihez kell Alkotmánybíróság is? Meg mindenféle fejes, akik magyarázgatják?
Ideje lenne végre tiszta vizet önteni a pohárba, és aktualizálni, modernizálni a komcsi alkotmányunkat.

vattafák 2010.04.18. 19:17:36

hát nem tudom, mitől következmény nélküli ez a dolog? Demszky béna kacsa, és ebben a megjelölt téma is jelentős szerepet játszik. ez a traktoros esemény jól megül az emberek emlékezetében, meghatározó az örökös főpolgi későbbi megítélésénél is. hogy ehhez 4 év kellett? na jah, tanuljuk a demokráciát, ez jó példa az elkerülhetetlen felismeréséhez.
nagyjaink számára az élet nem modellezte eddig a tetteik következményét...

gazduram 2010.04.18. 19:23:32

Kevesen irogatnak itt olyanok mint én , aki műveltem a Kossuth teret,sőt annak idején 7órán át beszéltem a civil rádióban a Budapestiekhez, lehet,hogy a főpolgármester ezt irigyelte meg és ő egyedül akar dumálni , bár engem nem dobáltak tojással, hát ilyen az élet.

Bloodscalp 2010.04.18. 19:50:48

@DexterMorgan78/Séfbácsi: de azért azt tudtad hogy a fidesz a gazdákat használta fel egy sztrájkra? már a saját,különbejáratú gazdáit..

DexterMorgan78/Séfbácsi 2010.04.18. 20:59:21

@Bloodscalp:
Persze mert ha valakiket a "munkakörük" miatt halálba szopatnak, miközben a hasonló tevékenységet végzők másik országban versenyelőnyben vannak, nos ők elhatározzák hogy kiállnak magukért akkor csakis "Fideszes" gazdák lehetnek ugyebár. Gondolom mindenki aki tiltakozott valamiért az mind "fideszes", orvosok, mentősök, egyéb közalkalmazottak. Félreértés ne essék nem azt mondom hogy nem volt mögötte politikai hátszél, de a tiltakozás jogos volt (még az is lehet hogy volt olyan gazda aki a szocikra szavazott előtte) és jogtalanul akadályozták meg.

DexterMorgan78/Séfbácsi 2010.04.18. 21:02:04

Szóval azt akarom mondani hogy amikor jogosan tiltakozik valaki akkor tök felesleges pusztán politikai motivációt mögé adni. És ne feledjük amikor búzát öntögettek a minisztérium előtt ugyanazok tapsikoltak örömükben, és aki öntötte az egy szocialista politikus volt (vagy az lett).
süti beállítások módosítása