Istenek Alkonya: a MutyiBirodalom megrendülése
2010. február 18. írta: AgentUngur

Istenek Alkonya: a MutyiBirodalom megrendülése

  Van valami megragadó az összeomlás előtti utolsó pillanatokban. Egyesek még fenn akarják tartani a látszatot, Jerjerrod (aki nem ismerné kedvencemet: link) úgy tesz mintha minden rendben lenne, de hát az oroszok már Pankow-nál vannak, a Halálcsillag generátorát pedig kilőtte Lando Carlissian. A robbanások láncreakcióként terjednek mindenfelé, és ahogy kitör a pánik, úgy illannak el lojalitások, nyílnak ki szájak, szivárognak ki információk.

  Néhány hete írtam a BKV ügyek kapcsán, reménykedve, hogy április után politikai szintet is el fog érni a botrány. Pesszimista voltam, a rendszer előbb megrendült, mint gondoltam. Azóta megvolt az agyő Hagyó, Demszky nyomorult magyarázkodása, de az öreg Bárándy már arra célozgat, hogy ez mehet a főpolgármesternél magasabbra is, sokkal magasabbra.

  Szerény véleményem szerint Demszkynél legfeljebb a miniszterelnök van egy nagyságrenddel magasabban, de ebbe ne menjünk bele: a lényeg az, a gát áttört.

  Amióta a világon kormányzat van, mindig is volt korrupció. Loptak 1998-2002 között is, és a jelenség nem fog eltűnni 2010 után sem. De az, amit az MSZP-SZDSZ 2002 óta művelt, az valószínűleg nem csak a rendszerváltás óta, hanem a magyar állam teljes, 1115 éves történelemében példa nélküli és megismételhetetlen. Ez talán túlmegy még az állami vagyon 80-as évekbeli elmagánosításán, amin a szocialista nagyok vagyonukat megalapozták, és az 1994-1998 közötti kótyavetye-privatizáción is. Egy MutyiBirodalommá lett Magyarország, na nem a világ legrosszabbja, de azért förtelmes és ocsmány.

  Ez rendül meg most a szemünk előtt, a BKV-tól a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemig, a Honvédelmi- és Külügyminisztériumig. A sor hosszú lehet, csak az ügyek nem pattantak még ki. Nincsenek illúzióim, az MSZP-s modus operandi alapja az volt az elmúlt nyolc évben, hogy időnként dobnak egy cafatot a koncból Fidesz környéki embereknek is. Hullani fognak tehát még fejek a jobboldalon is, de ez nem azt jelenti, hogy a felelősség ugyanolyan lenne. A mutyirendszert, a kádári alapokon, az MSZP építette fel, és üzemeltette évtizedeken át. Ha van oka, hogy végleg elküldjük őket a magyar történelem szégyenpadjára, akkor a 2004. december 5. fémjelezte „nemzetpolitikájuk” (a nemzet szó fogalmát nem is értik) mellett ez.

  A korruptaknak, mutyizóknak pedig csak annyit: valaki közületek, akivel nemrég még Dom Pérignont öntözgettetek Nizzánál a tengerbe egy luxusjachtról, vagy akivel együtt untátok a századik libamájas-lazacos-szarvasgombás fogadást, köpni fog, vádalkut köt a ti kontótokra. Megmenteni pedig nem fog senki. Aludjatok rosszul, nagyon rosszul, fiúkák. Megérdemlitek a hideg verítéket.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr131765726

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tóta W. - BKV és az egyházi mutyi 2010.02.20. 05:16:33

Most a hétvégén két olyan posztot is olvastam és merültem bele ott a társalgásba, amely látszatra teljesn különböző, de számomra még is azonos témát is érintenek. " A Veled Uram, de nélküled"  a kereszténység politikai lobbijáról és nyom...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teknős 2010.02.19. 10:06:09

@Egregor: Igen, meg a kuruc.info az újságírás csúcsa. Csak az igazat írják. Morvai Krisztina is megmondta. Akinek annyi dolga van, hogy valahogy sose ér rá elválni Balótól. Szegény, minden reggel a Baló libsi pofáját kell bámulnia. Annyira sajnálom. Nem is tud miatta Budaházyra koncentrálni rendesen, így történhetett meg, hogy nem jutott szegény Gyurinak egy árva hely se a listán...

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.02.19. 10:12:54

@Egregor: "mind mehetnének börtönbe nyugodtan befolyással való üzérkedés vádjával, szinte még vizsgálat sem kéne"

Brávó, brávó. Pont ez hiányzik nekünk. Hiszen ilyen még nem volt. Na jó, volt, 19-ben. Meg 44-45-ben. Meg 49-53-ig. Meg 53-56-ig. Meg 56-tól 89-ig. Tényleg, alig-alig láttuk még, hogy a magadfajta sötét lumpenproli, és a széljobb-szélbal csomagolóőpapírban hozzádvágott demagóg fos mire visz. Tényleg hiányzott már nagyon. Ahogyan kurvára hiányoznak a pártirodákban működő igazságosztó központok is, valóban. Meg a munkásőrség is, ja, az már van, csak kéményseprőjelmezben. Nem baj, kaptok mind egy-egy piros bögrét hozzá, ha jól nyomjátok itt(is) a faszságaitokat.

A picike pöcseitekkel szórakozzatok, ne az országommal!

Thulsa Doom (törölt) 2010.02.19. 10:18:07

@teknős:
"azért szidom, mert az emeszpével karöltve dolgozik az érdekeim ellen"
Ki a faszt érdekelnek a te érdekeid, szerencsétlen?
A Fidesznek húsz év alatt lejárt a szavatossága, ezért el fogjuk takarítani a színről. Aztán majd kisírhatjátok a bánatotokat az mszpvel egymás vállán, mint ahogy most az szdsz és az mdf teszi.

El lesz számoltatva a milliárdos orbánpapa, stumpf, kövér-család és a többi szarházi is.

teknős 2010.02.19. 10:20:51

@Thulsa Doom: És ki az ördögöt érdekel a te ostobaságod?
Szerencsétlen idióta!

teknős 2010.02.19. 10:24:17

@Dr. Zerge: Folyamtosan fazoníroznak az elvtársak. Éppen most az árpádsávos pufajka a menő.

Tündér_Lala 2010.02.19. 10:29:07

@Herr SturmLiberator: Pontosan valami hasonlót akartam megfogalmazni.

Miközben soha nem mulasztom el megemlíteni, hogy számomra szimpatikus a jobbikosok jószándéka, saját szabadidejük áldozása a vélt vagy valós közjó érdekében, alapjaiban nem értek egyet az anarhikus elképzelésekkel.
Nem értek egyet a gárdával, mert a közhatalom gyakorlása állami (köz)feladat.
Nem értek egyet valamiféle pártügyészséggel ugyanezért.

Ha a hatalom el tudja érni valamilyen szinten, hogy a disznókat egy ideig mentesítse a felelősségre vonástól (a jelenlegi függetlenített harmadik hatalmi ágas rendszerben), akkor a pártügyészség a saját emberei elleni fellépést hogyan oldaná meg hatékonyan.
Ezek ködös elképzelések, amelyet a teljes mértékben jogos elégedetelenség és felháborodás táplál, de nem nyujtanak valós megoldást a problémákra.

Nem vagyok a téma szakértője, de azt gondolom a jelenlegi struktúrákat kell hatékonyabban üzemeltetni. Vannak rá példák, hogy ez lehetséges. Lehet kiegészítő technikákkal próbálkozni a közélet megtisztítása érdekében (mit tudon én pld. valamiféle Kádár iroda a leghatalmasabbak túlkapásai ellen), de az alap a jelenlegi intézményrendszer kell hogy legyen.

teknős 2010.02.19. 11:03:33

@Tündér_Lala: Szerintem a leghatalmasabbak túlkapásai ellen egyedül a társadalom képes védekezni. Ha felhagy ezzel a borzasztó szervilizmussal, hogy annak, akinek hatalma van, az mindent megengedhet magának. A politikus érzékény a társadalomra. Nincs olyan, hogy van az ártatlan és tisztességes társadalom és van a gaz politikus. Aki védekezni akar a gaz politikai elit ellen kezdje magával alulról felfelé.

Tündér_Lala 2010.02.19. 11:10:00

@teknős: A helyi kiskirály és az általa megzsarolt / megvásárolt sleppel szemben alig van védelem. Másrészt egyet értek, hallotam már vérszocitól (amikor végképpen védhetetlen volt már a helyzet), hogy "akinek lehetősége van lopni és nem lop, az barom". Nos az ilyen vélekedést a mi kutyánk kölyke esetén is el kellene felejteni.

reality 2010.02.19. 11:10:28

@Tündér_Lala: "számomra szimpatikus a jobbikosok jószándéka"

Agond ott van, hogy a jobbikosoknak sajna már nem jó szándéka van, hanem bosszúszomja.
Egyszerűen nem látnak tovább az első lépésen túl, hogy ott csak anarchia lehet, meg ostobaság, sötétség.
Jól mondja Dr. Zerge: lumpen proli társaság.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.02.19. 11:12:08

Szerintem nekünk a Csehektől kellene tanulnunk. Ők elhajtották a rendszerváltás után a volt rendszerek kiszolgálóit eléggé egységesen. Tehát a volt komcsikat és a klerikálisokat is. Tehát nem hagyták lenyúlni egyik oldalnak sem az állami közvagyon oly mértékben, mint nálunk. Itt mi mindkét oldalt hagyjuk továbbra is élősködni a nyakunkon.

Nos a Csehek ne fizetnek sarcot Vatikánnak sem, mert Ovi most lehet, hogy az Ő zsebük további megtömésére készül, még akkor is, ha a folyamatot Horn Gyuszi kezdte el:

Közélet
Orbán Viktor istenes alkotmányt akar
Brendel Mátyás - 2009.11.26 10:12
vallaskritika.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=81455

reality 2010.02.19. 11:13:03

@Tündér_Lala: Valamint mért kellene egy külön iroda a "leghatalmasabbak" túlkapásai ellen? Ők felette állnak a bíróságnak vagy ügyészségnek?
Őket is el lehet kapni, csak ne legyen tabu.

reality 2010.02.19. 11:16:53

@Tündér_Lala: "helyi kiskirály és az általa megzsarolt / megvásárolt sleppel szemben alig van védelem."

No de ilyen esetben mit tehet egy "iroda". Elmegy minden "kiskirályságba", hogy megnézze, mi a helyzet? Az "iroda" munkatársai nem megvesztegethetőek? Ez nem megoldás.
A demokrácia intézményeit kell a legmegfelelőbben működtetni. Amennyire csak lehet.

Tündér_Lala 2010.02.19. 11:52:30

@reality: Nézd, ez egy ötlet. Nem mondom, hogy demokratikus és azt sem hogy mindenható.
De ha egy helyi hatalmasság ellen a helyi ügyész nem mer fellépni (mert másnap nincs a hivatalában)akkor ha mást nem, de egy ilyen iroda léte információt biztosít a pártvezetésnek (és ezzel politikai municiót) a túlkapások elleni fellépéshez. Ez pedig némi önkorlátozást eredményezhet.
A maffia ellen fellépő ügyészeknek is volt valami hasonló irodája. De ha valaki tud más jobb megoldást, valósítsa meg.
Az mindenesetere valószínűnek tűnik, hogy valamiféle a hatalmat (ön)ellenőrző monitoring rendszerre szükség lenne a tapasztalatok birtokában.

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2010.02.19. 12:13:09

Rágalom, hogy nem értik a "nemzet(i)" szó jelentését. Azt jelenti, fasiszta.

klacus 2010.02.19. 13:27:21

@reality: Az az incuri pincuri probléma van, hogy felnőtt egy olyan generáció, aki nem fogadja el az előzőek faszságait. Ha tetszik ha nem egyre több olyan ember lesz nagykorú, akinek elfogadható a némi vérrontás árán megtisztult közélet. Nincsenek sem bűnösök, sem elszámoltatott vezérek.

A második világháborút úgy tudták lezárni, hogy a vesztes oldal vezetői mentek a levesbe. (részben)

Ha Hitler 1960 ban még politizálhatott volna, akkor most miféle fényes győzelemről beszélnénk. Pedig jogi alapon nehezen tudták volna ráverni azt, amit szerettek volna.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.02.19. 14:11:37

@Dr. Zerge: szerinted hülyeség. Szerintem meg a titkos paprikaatombomba projekt kivételével igenis lehessen betekinteni az aktákba. Felőlem azt meg lehet rostálni, hogy ne minden tízfős kocsmapárt, hanem mondjuk minimum 1%-os országos eredményt elérők. De a népnek minimum közvetlen képviselőin keresztül van joga tudni, ki mennyit költött, mire, meddig, kinek. Tudod a jó öreg tránszpárenszi internesönel mániái. Az adózók közpénzeivel igenis el kell tudni számolni, nem csak milliárdos keretek kategóriájában. Teccik tunni, "üvegzseb", ami még mindig setét szeneszsák.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.02.19. 14:18:25

@Herr SturmLiberator: Ha én irtam, akkor nyilván szerintem hülyeség. Mint a korrekciód is. Megint kevered a szezont a faszommal. A pártok, akár valamiféle százalékos határ fölött, mégis mióta a népnek az ő közvetlen képviselői, hö? És ha tehát tényleg az állam bóttyaiba kell olyan nagyon belenézni, akkor miféle hülye logika, hogy abba csak pártok nézhessenek bele, he? A közpénz elköltése _elvileg_ ma ennél jóval transzparensebb. Bárki belenézhet. Fasznak idekeverni pártokat? Miért nem a mai törvényeknek akarsz inkább érvényt szerezni?

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.02.19. 14:37:18

@Dr. Zerge: ha már fallikus szimbólumokkal dolgozunk... mert faszomba is, de a mutyik kiderítése sose az elkövető érdeke. A pénzt ott fönn osszák, alapvetően persze a kormány, de _elvileg_ nincs kizárva az összekacsintás az ellenzékkel ebben-abban. A parlamenten kívüli, de a nulla egész hullánál nagyobb, mérhető támogatással rendelkező pártok is jelentenek érdekképviseletet és nekik is lehet több szem funkciója. Pont, mert irigyen lesik a fazék körül állókat. Ugarisztánban ez tuti motiváció a szennyesteregtésre. A jelenlegi átláthatóság meg uhahaha-muhahaha, a részletekben rejlik az ördög. Van még mit javítani. Akinek meg nincs mit rejtegetnie, azt mit zavarja, hogy más is betekint a itallapba és hogy az mennyibe került?

"Miért nem a mai törvényeknek akarsz inkább érvényt szerezni?"

Nincs ellenemre, ez az alap, ez még nem zárja ki, hogy bedobhatok extra ötletet. Vagy majd rajtad is számon kérem mindig-mindenben, hogy miért nem a Complex szótárat makogod vissza.

teknős 2010.02.19. 14:49:47

@IGe: Téged tenyészteni kellene.

teknős 2010.02.19. 14:56:31

@klacus: Egy frászt. Ha elfogadható lenne a vérontás, akkor már cselekedtek volna. Lett volna alkalom rá bőven.

Ez nem egyéb, mint hőbörgés. Ez a generáció nem jobb, mint az előzőek, sőt, abban szocializálódott, hogy csak az idióták dolgoznak.
A Zuschlagtól fiatalabbak szinte alig érnek valamit.

Mély tisztelet a kivételnek.

A Jobbik, mint jelenség csak azt mutatja, hogy a politikában is a kényelmesebb megoldást keresik.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.02.19. 14:58:57

@teknős:

csak azt nem tom, mit vannak _egyesek_ ekkora frászban az egyháztól? Papjaink többet fordítanak a perselyből a nélkülözőkre, mint a sok okos nyomorfétisiszta "alapítványai". Ráadásul aki ismeri, tudja, hogy pölö a katolikus egyház világkasszával müxik, jó sokat tolnak a rajna menti hívők egyházadójából is ide. A refes temlpomok nagy részét meg a hollandusok pénzelték. Kamat és hitelmentesen... skandalum, nincs extraprofit!

Arma Gedeon2 · http://kitalaltujkor.blogspot.com 2010.02.19. 15:51:09

@teknős:
te valami konkrétumokat is lökjél már ezekhez a kinyilatkoztatásokhoz a Jobbikról. A fidesz vezetése kereste a kényelmes megoldást, tabutémákat nem háborgatott, karvalyokkal igyekezett jóban lenni. A Jobbik sokkal keményebb ellenállás ellen indult el, felvetette a nemzeti sorskérdéseket totál médiaellenszélben és kikaparta a gesztenyét a tűzből pl. OV-nak, aki már kockázatmentesen veszi át a szlogenjeiket, amikor látja, hogy népszerű.
nyugodtan cáfolhatod tényekkel, ha tudsz ilyet.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.02.19. 16:08:45

@Herr SturmLiberator: Továbbra sem értem. Az elköltött közpénzek vonatkozásában eddig sem tartotta vissza semmi bármelyik törpepártot, hogy nézelődjön. A költségvetéstől a legpimfebb beszerzésig köznyilvános adatok tömkelege várja a kedves érdeklődőket. (Persze, sokszor küzdeni kell, mert a sutyerákok nem adják ki az infókat, van, hogy perelni kell adatokért.) Vagy most te akkor kötelezni akarod a kis pártokat, hogy érdeklkődjenek?

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.02.19. 16:20:55

Pedig a klerikális mutyi legalább olyan, ha nem nagyobb pénzszippantó és újra elosztó, mint a BKV. Sőt még jobb is, mert nehezebben nyomon követhető a közpénzek elszivárgása. Nos nézzük csak (néhány idézet saját régi írásaimból):

Míg I. Viktor 4 év alatt "csak" 2.75 -szeresére emelte az egyházak közpénzből történő állami támogatását, 2002-ben a Medgyessy kormány költségvetési tv.javaslata szerint egy év alatt több mint a további duplájára emelkedett 33.23 milliárdról 67,7455 milliárdra! (Tehát ez 2002-ből)

Mekkora korrupció és káosz lehet ott, ahol 3 szoros az eltérés a két kormánypárt kimutatásában.

"Az SZDSZ kimutatása szerint az egyházak 2004-ben mintegy 36,5 milliárd forint költségvetési támogatásban részesültek. A mi kimutatásunk szerint, – ami nem teljes –, ez az összeg 92,2528 milliárd forint volt"

www.mszp.hu/index.php?gcPage=public/hirek/mutatHir&fcHirTipus=h&fnId=68235&fnHid=68235
(ez meg 2005-ből)

Mára már átlépte és meghaladta a az évi többszáz milliárdos szintet...

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.02.19. 16:25:50

@Dr. Zerge:

A legkevésbé sem, ezt csak a lehetőségek bővítése. Az adatnyilvánosságról meg csak annyit, hogy a költségvetési adatokat (vö: öszödi böszmék) évekig kozmetikázták, és amint mondod: sokszor tartják vissza bírósági döntés ellenére is a közérdekű adatokat. (Ergo van mit csiszolni a meglévő törvényeken). Számos aktácskába mindenféle felügyelőbizottság és egyéb testület hivatott beletekinteni, itt a delegáltak számát SZVSZ nem ördögtől való növelni. Na meg egy összekacsintó parlament sok mindent titkosíthat "nemzetérdekből". Valahol az olajakták is szépen elsikkadtak, nem-e?

teknős 2010.02.19. 16:27:01

@IGe: Rólad Badiny-Jós jut az eszembe, aki előszeretettel hivatkozott saját magára, mint forrásra.

Talán ez egy egzotikus betegség?

teknős 2010.02.19. 16:32:37

@Arma Gedeon2: A pofázás, mint keményebb ellenállás?

Bobby Sands-hez hasonlítani Budaházyt, keménynek nevezni a pofázást, sóhivatalokkal küzdeni a szélmalom ellen, hősiesen masírozni a cigányok lakta településeken, a kurucot nevezni az újságírás csúcsának. Szánalmas. Jobbikos.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.02.19. 16:34:23

@teknős: Az, hogy nem tudsz szöveget értelmezni és esetleg rossz a látásod, annak semmi köze az általad leírtakhoz.

A saját írásaimban az MTI és az MSZP honlapja a forrás, aminek azért eléggé nagy kék betűkkel ott a linkje a kommentemben, ami úgy kezdődik, hogy ..

www.mszp.hu....

Egyébként így érthető, hogy miért dörgölőzik szinte minden párt a látensen, vagy nyíltan a legnagyobb hazai egyházakhoz. Nem kell hozzá sok logika... onnan jön vissza a lé:-)

teknős 2010.02.19. 17:41:43

@Herr SturmLiberator: Ne starpáld magad. IGe nick nem személy, hanem egy robot. Rákeres a blogokban minden Isten szóra és a beépített bullshit generátorával a katolikusokat provokálja.

Ha így nézed elég szép munka.

bryan 2010.02.19. 17:50:20

@Dr. Zerge:
A vasúti teherszállítás kiváltható más eszközökkel, közúti fuvarozás stb. verseny tehát mindenképpen van. Remélem észrevetted, hogy azokat az érveket használod szerintem rosszul, amiket korábban én is írtam. Az EU egyébként már nem olyan kicsi piac versenyszempontból, a liberalizáció jól jönne ezen a területen is. Felőlem egyébként a szerencsejáték rt. is mehetne magánkézbe. Adjuk el jó drágán. Szerintem annak fenntartása megint csak nem állami feladat. A személyszállítás támogatása inkább adóból lenne jó (annak privatizálását például már én sem támogatom).

Tehetetlen Dodó 2010.02.19. 18:43:06

@IGe: Hiteles információforrás.

klacus 2010.02.19. 18:44:48

@teknős: Az hogy ki mihez ért az nagyban a jelenlegi vezetés bűne.

Az oktatás szándékos szétverése az egyik ha nem a legnagyobb bűne a jelenlegi vezetésének.

Nem folyik más, mint a teljes hülyítés, ami mögött szándékosság van! Ehhez párosul, hogy tenyésztik a nyomort. Ha nem így lenne, akkor ma ne élne annyi emberke segélyen, a visszatérés legkisebb esélye nélkűl. Olyan társadalmi feszültségek lesznek itt kb 10 éven bellül, hogy Bejrút ahhoz képest kutyafasza.

A Jobbik jelenleg az egyetlen alternatíva, aki még nem sáros. A jelenlegi vezetés egyenlőre nem tudja bemocskolni őket. Ez nagy fegyvertény.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.02.19. 19:08:19

@IGe:

Nota bene, Pufajás Hornnak még volt annyi esze, hogy 1997-ben összeborult a Vatikánnal. Észrevette amaz elképesztő alapigazságot, hogy bezony a többségi vallás katolikus és a szavazókat esetleg nem elutálni a legcélszerűbb. Úgy látszik az öreg vodkással megszünt maradék csöpp józan ész is a coccalistáknál, aki hülye az meg...

@bryan:

Jézusom, a szerencsjáték Zrt NYERESSÉGES, nem a pozitív mérlegű állami céget kéne eladni, pláne, hogy ha eladod, akkor megy határon túlra a profit is. Az új tulaj nem mikuláskodni fog, sőt, a további maximalizálásért majd az eccerű dógozókat "racionalizálja". A németeknél is állami tulajdon, vajh miért... privatizálnál, vazzeg? Mennyit ígértek?

A mávnál meg szintúgy inkább a nyereséges teherszállítás maradhatott volna magyar (mindent vissza!), inkább a személyszállt lehetne körültekintően szakaszonként privatizálni, ámde a sínhálózat állami kézben tartásával, amiért használati díjat kaszál. A hálózat fenntartására meg képzetleneket, közmunkásokat alkalmaz, ami főleg a leszakadó régiókban kapaszkodó. És mindenki jól jár.

teknős 2010.02.19. 19:11:37

@klacus: Pontosítanék. A Jobbikról még nem lehet tudni, hogy milyen.

Nem. Nem a szakképzetlenségük a legnagyobb hiba, mert azt azért egykönnyen lehetne orvosolni.

Inkább az, hogy elkényeztett "egykék", akiknek alapvető szociális hiányosságaik vannak. Pl. nincs bennük kitartás. Nincs bennük meg a becsület, hogy ha valamit vállalok, azt teljesítem. Nem tudnak dolgozni sem. A már megszerzett tudásuk gyakorlati átültetése sem megy.

És hangsúlyozom, tisztelet a kivételnek.

bryan 2010.02.19. 19:48:59

@Herr SturmLiberator: Tudom, hogy a Szerencsejáték rt. nyereséges, nem azzal van a bajom, hanem azzal, hogy az állami cégekben dolgozik a munkavállalók több mint fele. Ez nem egészséges. Azt lehet eladni, ami nyereséges, ami nem termelhet nyereséget (jellege miatt, vagy mert az az egész közösség számára veszteséget jelentene), de az állam fenntartásához szükség van rá, azt meg kell tartani, ami nem ilyen, azt le kéne nyesegetni. Az államnak alapvetően az adókból, járulékokból és jóval kisebb részben koncessziós díjakból kéne élnie. Egyébként a Máv Cargoba az osztrák cég 8 milliárdot fektetett a privatizáció óta, csak informatikára elköltött tavaly egy milliárdot, idén is ennyit tervez rákölteni, ezt a magyar állam mikor tenné meg?
Vonatkozó propagandaanyag:
www.bilkkombi.hu/hu/sajtoszoba/hirek/161-europaban-az-elsk-koezoett-elindult-felfele-a-mav-cargo-zrt.html

klacus 2010.02.19. 19:53:03

@teknős: "Inkább az, hogy elkényeztett "egykék", akiknek alapvető szociális hiányosságaik vannak. Pl. nincs bennük kitartás. Nincs bennük meg a becsület, hogy ha valamit vállalok, azt teljesítem. Nem tudnak dolgozni sem. A már megszerzett tudásuk gyakorlati átültetése sem megy."

Ezt te mire alapozod? Nem igazán tudsz olyan közügyet mondani, max helyi szinten, ami ezt alátámasztaná.

Nem hiszem, hogy a bárki aki politikával foglakozik, az nem mocskolódik be. Hacsak mindég kisebbségi ellenzék akar maradni. A jobbik ha az utóbbit választja akkor megmarad, mivel a radikalizmus elegendő hajtóerőt ad. Ahhoz viszont kevés, hogy kormányzó erő legyen. Ha azzá akar válni, akkor konszolidálódnia kell, az pedig a radikalizmus végét jelenti.

pinceajtó 2010.02.19. 20:01:30

@teknős: A sikkasztásban és a gazdasági bűnözésben tényleg szakképzetlenek. Ezen nincs is mit orvosolni. Igen, tény, hogy nem milliárdos nyerészkedők állnak mögöttük. Hol is ezzel a baj? Esetleg mondj jobbat!

Becsület, munka, kitartás? Ez az, ami csak őket jellemzi. Na de mesélj csak, hogy ki is győzi le őket ebben?

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.02.19. 20:07:58

@bryan:

Na ezt nevezem szélsőlibbant agyhalálnak. Jól működő állami céget eladni, csak nehogy állami maradjon, mert az rossz... nooooormális???

Öregem, te csak agymosatod a közönséget a haladás jegyében, hogy adja el az arany tojást tojó tyúkot.

Kár, hogy bezárt Lipótmező.

pinceajtó 2010.02.19. 20:13:32

@Herr SturmLiberator:
"pártdiktatúra": hűha.. de komoly diktatúra, hogy valaki létrehoz egy számonkérő központot, ha már a tetőtől-talpig sáros politikába nem lehet megmozdulni sem.
Na de amúgy is társadalmi kontroll alatt van / lesz. Láss csodát, szemben állsz az egyetlen olyan párttal, amely mindent a nyilvánosság számára közzé akar tenni.

Ui.: nem ismertem ezt a blogot idáig, tegnap tévedtem ide. :P

bryan 2010.02.19. 20:14:40

@Herr SturmLiberator: A vasúti személyszállítás megint más tészta, ott már figyelembe kell venni azt is, hogy vannak olyan helyek, ahol vasút akkor is kell, ha nem nyereséges, mert anélkül az ingázók nehezebben jutnak el a városokba, a rossz infrastruktúra miatt a leszakadó térségekben élők még inkább kiszorulnak a munkaerőpiacról. Ezeket a szempontokat viszont egy gazdasági alapon működő cég nem fogja figyelembe venni, nem is az a dolga, ezért én továbbra is az állami tulajdonú tömegközlekedésben bíznék inkább. A Máv következő vezetőjének meg pallosjogot adnék, viszont komolyan érdekeltté is tenném a jó működésben, ha tudnám, ezt, hogy oldjam meg, akkor nem kommentben írnám meg. :)

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.02.19. 20:21:04

@Herr SturmLiberator: Na, ez volt fönnebb, pont ennek a másik okosnak, csak fordítva, de akkor neked is: nem az az egyetlen szempont egy-egy vállalat privatizálásánál vagy állami kézben tartásánál, hogy nyereséges-e vagy sem. És még csak nem is az az egyetlen, amit neki, ott próbáltam a buksi fejébe beletölteni. Sőt, sok van, esetenként más-más.

A szerencsejátékot sem csak a jövedelmezősége miatt nem adja el épeszű kormányzat, bár ez esetben kétségtelenül elöl áll az érvek sorrendjében a della. De pölö tömegközlekedés, na pláne a vasúti személyszállítás esetében a pénzügyek meglehetősen hátul kullognak. Egyrészt nincs ember, aki a tényleges, teljes, nemzetgazdasági hatást(inkluzíve környezetvédelmi, jövőnemzedéki megfontolásokkal) tudná elfogadhatóan forintosítani. Magyarul az, hogy a vasúti szemszáll önmagában mennyit visz, az semmit nem mond arról, hogy valójában mennyibe kerül, netán összességében mennyit hoz.

Másrészt azért kell, hogy közjószág maradjon, mert alapvető közszolgáltatás, az egyik legalapvetőbb, alkotmányos alapjog (szabad helyváltoztatás) biztosítására. Ha tetszik ez egy filozófiai ok.

De van egy nyomós, stratégiai is, hamarosan(4-7 évtized) nem lesz más alkalmas, széles körben elérhető metódus a jövés-menésre, mint a tömegközlekedés, abban is elsősorban a vellanyos, kötöttpályás. Az a társadalom, amelyik ma elkótyavetyéli ezeket a mégoly leromlott közjószágait, hamarosan kurvadrága extraprofitos felárral fogja vásárolni ezeket a szolgáltatásokat.

bryan 2010.02.19. 20:29:32

@Herr SturmLiberator: Attól, hogy egy monopol helyzetben lévő állami cég nyereséges, még nem biztos, hogy jól működik. Érted, valószínűleg szét volt rohadva az egész, ahogy ez az állami cégeknél szokás, a nyereség felét ellopták, a módszerek meg a huszadik század közepe és a vége között maradtak. Nem néztem utána, de van rá egy fogadásom, hogy ilyen volt a helyzet.

bryan 2010.02.19. 20:32:33

@Herr SturmLiberator:
"Kár, hogy bezárt Lipótmező. "
Miért beköltöznél?

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.02.19. 20:35:34

@bryan: Mert egy monopol helyzetű magáncég okvetlenül már csak ettől, hogy ő magán, tökéletesen fog működni? Hol élsz, te, királyfi? És hol töltötted az elmúlt 20 évet, csipkerózsikánál voltál ottalvó vendég?

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.02.19. 20:36:47

@pinceajtó:

na lássuk:

ad1.

""pártdiktatúra": hűha.. de komoly diktatúra, hogy valaki létrehoz egy számonkérő központot, ha már a tetőtől-talpig sáros politikába nem lehet megmozdulni sem."

Érdekes, mintha az EP-n jól szerepelt volna a Jobbik, most is gyűlnek a szelvények és be fog kerülni a sáros politikába.

ad2

"Na de amúgy is társadalmi kontroll alatt van / lesz."

Most akkor melyik? Előbb még pártintézménynek mondottad, merthogy (csöbörből vödörbe) az a tuti. Dönts el már lécci.

ad3

"Láss csodát, szemben állsz az egyetlen olyan párttal, amely mindent a nyilvánosság számára közzé akar tenni."

Igen, kritizálni merészeltem az EGYETLEN szent pártot, a Dzsobbikot, oh Uram vétkeztem, fertelmesség, hát hogy jön ehhez az ember fia... Volksverrat, nem kétséges.

Dzsízusz Krájszt, a végén sírva rohanok Kövér "wookie" László bajszának minden egyes szálát egyenként megsimogatni, az szerény embör ehhez a "jöttem a megváltással, eretnekek" mantrához képest.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.02.19. 20:38:01

@bryan: simán, ha azt se privatizáltad volna el :)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.02.19. 20:42:29

@pinceajtó:

ah, egy kis kieg, noch einmal:

"Láss csodát, szemben állsz az egyetlen olyan párttal, amely mindent a nyilvánosság számára közzé akar tenni."

Mit is akar közzé tenni? A Jobbik a saját pártgazdálkodását se hozta nyilvánosságra majdnem 7 évig... Vagy esetleg a kuruc szerkesztők névsorát? :)))

Zavart érzek az erőben, ifjú Pada-van.

teknős 2010.02.19. 20:45:47

@Dr. Zerge: Most tanult meg olvasni és nem látta, hogy az eszdéeszes brossúra, már több, mint nyolc éves...

pinceajtó 2010.02.19. 20:47:39

@Herr SturmLiberator: feledésbe merült. Azóta pótolták. Ettől szerintem nagyobb problémák sújtják az országot...
Nincs zavar az Erőben.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.02.19. 20:48:45

@Dr. Zerge:

"vállalat privatizálásánál vagy állami kézben tartásánál, hogy nyereséges-e vagy sem."

Képzelje, tudom, de nem írom le minden commentben Samuelsontól Nordhausig a közgázt. És tudom, hogy vannak - most a mávot félretéve - eredendően vesztességes ágazatok is, pölö Eü, szociális háló, közig, melyek távlatibb célokat szolgálnak stb... itt ugyebár nominális nyereség helyett hatékony újraelosztás és szolgáltatás képezi a kibocsátási oldalt. etc etc etc

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.02.19. 20:52:43

@pinceajtó:

Ja, erről van szó, a saját dolgok furamód hosszú évekig "feledésbe merülnek" pont a nagy megtisztítóknál és ilyenkor is ráadásul a pártfüggetlen Állami Számvevőszék koppint a Jobbik tiszta körmeire, nem ám a saját számonkérők, ennyit ehhez. Meg a pozícióhalmozás is csak akkor politikusbűnözés, ha nem Novák és felesége csinálja, értjük ezt ám.

Welcome to the darkside.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.02.19. 20:53:44

@pinceajtó:

@pinceajtó:

Ja, erről van szó, a saját dolgok furamód hosszú évekig "feledésbe merülnek" pont a nagy megtisztítóknál és ilyenkor is ráadásul a pártfüggetlen Állami Számvevőszék koppint a Jobbik tiszta körmeire, nem ám a saját számonkérők, ennyit ehhez. Meg a pozícióhalmozás is csak akkor politikusbűnözés, ha nem Novák és felesége csinálja, értjük ezt ám.

Welcome to the darkside.

pinceajtó 2010.02.19. 20:54:50

@Herr SturmLiberator:

1. A politika addig sáros, míg sáros bácsik és nénik alkotják.

2. Attól, hogy egy párt hozza létre (és nem Kis Jóska a Széchenyi utcában a havi megtakarításaiból) még nem feltétlen kell pártintézményként működnie.

3. Nem baj, hogy kritizálsz. Én csak eléd állítottam azon sejtést, melyet a tények igazolni látszanak. Persze bármi megtörténhet ettől még...

bryan 2010.02.19. 20:57:18

@Dr. Zerge: Nem, attól, hogy magán, még nem fog jól működni, de jobb esélye van rá, mint egy állami cégnek. Egyébként, bár durva túlsúllyal rendelkezik a cargo, vannak más vasúttársaságok is, amik beléphetnek a piacra, vannak olyanok is, amik ezt már meg is tették. Az állami monopóliumok nehezebben törhetők meg, mint a magánok, ha a cargo szarul működik, jönnek helyette mások.
@Herr SturmLiberator: Már hogyne adtam volna el, tudod mibe kerül húsz év Csipkerózsika mellett? :)

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.02.19. 20:57:24

@Herr SturmLiberator: Lehet, hogy azt akartam mondani, hogy a máv szemszállt sem kéne eladni? Nahát, némá', azt is mondtam. Akkor miért is probléma, ha ezt neked mondom, minekutána te meg eladhatónak gondolod? Egész nap nem értelek...

bz249 2010.02.19. 20:59:43

@Dr. Zerge: azért az elmaradott németek pl. beengedték a magáncégeket is a vasúti személyszállításba (egy szép bonyolult konstrukció keretében)... ellenben képesek millárd eurós profitot termelni a vasút üzemeltetéséből (a beruházási oldal megint más tészta, de maga az üzemeltetés nyereséges)

Az SNCF-esek azt hiszem az erőfölénnyel való visszaélés nevű játékot választják majd a vasúti személyszállításban. Bár az Air France-KLM nagyon teper, hogy ők is üzemeltethessenek vonatokat a francia vasúti hálózatban.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.02.19. 20:59:55

@pinceajtó:

"még nem feltétlen kell pártintézményként működnie."

Eddig nem ez volt a mese. De amúgy SE működhet semmilyen igazságszolgáltatási szerv pártalapon, mert egyébként komancs/náci államtípus, hiába jajjdeminemis...

pinceajtó 2010.02.19. 21:02:29

@Herr SturmLiberator: az Állami Számvevőszék szól rájuk, az ő feladata nyilván tartani ki hogy áll. Nekem van jobb dolgom is, minthogy ezt skubizzam esténként. Max a hírekből értesülök.
Ám félreértés ne essék, nem mondtam azt, hogy ott mindenki makulátlan tiszta: pl. az egyik képviselőjüket némi sikkasztás vádja alá helyezték. Viszont Vona Gábor azonnal ki is penderítette, szemben a Zuschlag-félékkel, akiket még az előzetes alatt is kifizetett az MSZP.

Sok emberből áll egy párt, nem lehet garantálni a teljes tisztaságot, ám nem mindegy ki hogy lép fel, ha napvilágra kerülnek az esetek. S az se mindegy mennyi és milyen súlyosak ezek az esetek.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.02.19. 21:05:21

@Dr. Zerge:

Mert lásd Gysev, jobban működhet, avagy spanyol példa barcelona környékén. Az angol ugyanerre rossz, ott nem szakaszokat, hanem egybe privatizáltak elfeledve, hogy kötött pályán a leggyengébb láncszem is sodorja a másikat. És mielőtt x darab de/és/kivéve kitételt kell tennem: pölö egy két leszakadó régióban, ahol madár se jár, persze maradhat full állami a személyszállítás, mielőtt külvilági kapcsolat híján jurassic park lesz a vége.

Ui: késsel-villával is tudok enni, Sturmi bácsi már nagyfiú! Gugu-gágá.

pinceajtó 2010.02.19. 21:06:25

@Herr SturmLiberator: mese nem volt sehol: "létrehozzák a "Pongrátz Gergely Nemzeti Igazságtételi Központot"."

bz249 2010.02.19. 21:06:45

@bryan: láttál már multi céget belülről? Ha még nem: pont olyan, mint szocialista nagyvállalat, csak hajlandóak kirúgni a melóst, ha nagyon muszáj.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.02.19. 21:09:56

@pinceajtó:

"Sok emberből áll egy párt, nem lehet garantálni a teljes tisztaságot, ám nem mindegy ki hogy lép fel, ha napvilágra kerülnek az esetek. S az se mindegy mennyi és milyen súlyosak ezek az esetek."

Na ez így rendben van. A nem mindegy milyen fellépés keretében várom az elhatárolódást a zugnyilas kuruc.info-tól, ahol egész meghitten ment a nyilvános vita Butaházy kandidatúrájáról, ahhoz képest, hogy az áááánempártorgánumááánem :)

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.02.19. 21:09:58

@bryan: Nem a tulajdonforma miatt lesz valami jól- vagy rosszulműködő. Erre nem is fecsérelnék több szót, aki az elmúlt 20 évet itt élte le, érti.

Ahogyan az monopóliumok törésében is tévedsz. Nem attól törhetető/törhetetlen egy monopólium, hogy magán avagy állami.

Az feltűnt, hogy az elmúlt két évtizedben meglepően sokmindent külföldi állami többségi tulajdonú cégeknek adtunk el? Akkor most ezek jól vagy rosszul működnek, he? Komolyan ennyire nem számítana a know-how és a menedzsment? Na mars megírni a leckédet, aztán estimese, és alvás, kisfiam, mert így sosem fognak fölvenni a gimnáziumba!

Tehetetlen Dodó 2010.02.19. 21:11:47

@bryan: A végén még meggyőzöl, hogy a MÁV egyetlen profitábilis vállalatát direkt jó volt eladni idegeneknek, zavarta a veszteséges struktúrát, mi??

Tehetetlen Dodó 2010.02.19. 21:13:10

@Dr. Zerge: Ennek magyarázhatod.
Csak mantrázza a neolibsi dogmát.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.02.19. 21:13:45

@pinceajtó:

Jajj, ne értetlenkedj, a mese = hogy:

"S mivel a Jobbik jelenleg nem tud beférkőzni egy elszennyezett intézménybe, inkább megcsinálja a SAJÁTJÁT, amit felügyelhet."

Azaz pártvérbíróság, lófaxot társadalmi kontroll, csöbör/vödör

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.02.19. 21:18:22

@bz249: Tudom én, hogy van privatizált vasúti szemszáll. Ettől még ökörség. És nagyon antitávlatos.

A legnagyobb gond vele az, hogy olyan komplex dolog, hogy tényleg nem tudható mibe kerül, mennyit hoz. Egész egyszerűen a vasút, még a mi, lepukkant vasútunk is akkora állam az államban, és olyan tovagyűrűző hatásai vannak, hogy szvsz nem való magánkézbe. Olyan nagy befolyással van egy adott térség egyéb közlekedési, környezetvédelmi, munkaerőpiaci, stb helyzetére, hogy magánosítással valahol valahogy szinte biztosan bukni fog a köz. A pályát a szállítástól szétválasztani jó ötlet (a vontatást leválasztani már nem feltétlenül volt az), önkormányzatokat(~i társulásokat) beengedni, regionális, szintén közösségi tulajdonlású társaságokat létrehozni lehet. Privatizálni nem. Szerintem.

bz249 2010.02.19. 21:24:45

@Dr. Zerge: a német rendszer valami olyasmi, hogy a pálya az államé. Aztán különböző vonalak üzemeltetését megpályáztatják és néha ezeket nem a DB nyeri el, hanem a mondjuk a Westfalenbahn. De az ő vonalaik is részei maradnak a hálózatnak, szóval a DB-s kártyám (meg a bérletek is) ugyanúgy érvényes az ő vonalaikra.

Szóval a pógár szempontjából alig látszik valami, hogy a zsével mi történik azt viszont nem tudom. A DB mindenesetre nem szokta szeretni, amikor más kapja meg a vonalat.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.02.19. 21:25:29

@Herr SturmLiberator: Tényleg nem direkt, bocs, ez egy ilyen nap, de ezt sem vágom. Most akkor az 40 év bolsi rablógazdálkodásával taccsra tett országos felelősségű MÁV-ot kellene összeméricskélnem a végig külföldi tulajdonban maradt, a körülményekhez képest gondozott, fejlesztett regionális GYESEV-vel? Ez biztosan azt mutatná, hogy jó dolog privatizálni? Biztos azt mutatná, hogy a privát jobb, mint az állami? Nem azt, hogy a bolsevik pártállam egy kalap fos, és még 20 év múltán is hat? (Jegyzem meg, mintha a GYESEVben volna valamennyi osztrák állami tulajdon is...)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.02.19. 21:30:52

@Dr. Zerge: ugyebár az én olvasatomban a pálya mindenképp magyar marad, a kanizsai gőzös üzemeltetését meg oldja meg a tulaj, akinek ezt persze nem örökre, hanem x évre adja az állam. Ha ilyen feltételekkel lesz privát, akkor nincs egy felfújt BKV szerű, közbeszerzésekkel kiszipolyozott, menstruáló szakszervezetekkel tarkított csődtömeg. Tévedés joga fenntartva.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.02.19. 21:34:15

@bz249:

'nabend! A DB iszonyat nyerességet kaszál - most lehet kapaszkodni - a közbeszerzés miatt, ami arrafelé tényleg az olcsóság felé visz, akár kelet-eu munkások és kaszáló cégek által. Emiatt háborog a DB törzsállomány, hogy ők meg hoppon maradnak az árversenyben. Ha itt összeomlik Ugarisztán, izibe megyek is bakternek Dájcslandba.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.02.19. 21:34:37

@bz249: Értem én, bizonyos országméretben ell is tudom képzelni, hogy több szolgáltató versenyezzen vonalakért. Ez biztos eredményezne némi színvonalemelkedést. Ám akkor sem engednék privát versenyzőt. Több regionális, közösségi tulajdonú társaság egy országos hálózaton. De ehhez a miénknél jóval nagyobb ország kell. 10milliós piacon ez szvsz többet visz, mint hoz. Amit itthon el tudok képzelni, hogy igazi IC hálózat, ami egy külön társaság, külön szerződik a pályával, az állammal, a városokkal. És persze fizet a maradék vasútnak, kvázi koncessziót.

bz249 2010.02.19. 21:35:16

@Herr SturmLiberator: vigyázzon ez lényegében a német rendszer... a végén még náci szimpátiával vádolják meg. ;)

bz249 2010.02.19. 21:36:50

@Dr. Zerge: a piacméret mondjuk tényleg kritikus. Könnyen lehet, hogy egy ekkora országra a monopólium a helyes megoldás. De arra vannak az okos emberek a gazdasági minisztériumban, hogy kiszámolják.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.02.19. 21:48:42

@Herr SturmLiberator: Ennél szerintem bonyolultabb ügy ez. Nem is kicsit. Ha el is képzelhető ebből a megoldásból valamennyi, pár csipetnyi, és nem privát üzemeltetőkkel, ahnem közösségiekkel, akkr is, előbb gatyába kellene rázni azt, ami van. És utána hosszan gondolkodni, meg persze világotlátni, hogy hogy lehet az üzembiztonság, kötelező szolgáltatási szint, elfogadható ár bermudaháromszögében vonzónak lenni a szolgáltatók, az utazók, és a költségvetés számára.
--------

Mindezeken túl (meg ezekkel nagyon is együtt) van ennek egy társadaslmi, szociális kultúrális vonatkozása is. Félek, a magyari rögvalóság nem lenne jó táptalaj egy efféle megoldáshoz, még a fentebb vázolt alaposkodás mellett sem. Ellenben egy jó politikai célmegfogalmazás, egy értelmes menedzsment, szigorú ellenőrzés és ütemterv mellett, az egy kézben tartott országos vasúttal csodákat tehetne. És nem azért, mert zsenik, hanem mert lassan 70 év semmittevése odáig rohasztotta az egészet, hogy már a kevés is nagyon sok.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.02.19. 21:54:53

@Herr SturmLiberator: Ja, és a szakszervezet, hát igen. Valahogy az egész országrendberakás ott kezdődne, hogy pár évre a szakszijogok függőbe. szigorúan olyan megállapodással, hogy ettől és eddig, és ez idő alatt ezt meg ezt garantáljuk, de semmi másért nem lehet szájalni. Ez talán nekik is jól jönne, hogy maguk között rendet vágjanak. Persze ehhez kéne valaki, aki tudja, hogy mit akar, legalább egy-két ciklusra szinte konkrét lépeskre lebontva. Ehhez meg valami olyan távlatossággal kéne rendelkezni, ami itt 150 éve nem volt.

bz249 2010.02.19. 22:05:29

@Dr. Zerge: a szakszervezet egy igen nehéz ügy, mert rendes kulturált vadkapitalista viszonyok között a legsötétebb szakszervezeti vezető is felfogja, hogy milyen hatalmuk* is van nekik. Merthát mozdonyvezető nélkül nem megy a vonat. Szóval ellenállhatatlan ajánlattal kell befogni a pofájukat.

Vagy a kulcshelyeken dolgozó vasutasokat kell baromi ellenérdekeltté tenni a sztrájk/lelépés ellen.

*természetesen ez csak olyan területekre igaz, ahol nincs egymillió másik jelentkező a helyre, emiatt nincs szalagmelós szakszervezet például, mert azt kiröhögik

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.02.19. 22:13:42

@bz249: Ja, eleve nem túl igazságos ügy ez a szakszervezetesdi, de nálunk aztán pláne. Egyrészt nincs igazi társadalmi szolidarítás, másrészt a szakszervezeteink jó része az átkosból jön, és baromi lassan alakul európaivá. Közben úgy szar az összes foglalkoztatással kapcsolatos törvényünk, ahogy van. De hát innen szép nyerni, nem? Szerintem az egy rátermett ember azért el tudná magyarázni a szakszervezeti fontosembereknek, hogy nekik is érdekük egy működőképes MÁV, BKV, ország. Egyáltalán, jó volna, ah mindenki elkezdene nem rövid távokban agyalni, hanem, legalább a saját középtávú érdekeivel megismerkedni. Én mindenesetre ezen a vonalon indulnék, aztán persze, óhatatlanul kellene sok okos kis kompromisszum, és pár embert/szektort nyilván kilóra meg kellene venni, kétségtelen. A politika ugyebár a lehetőségek művészete....

reality 2010.02.19. 23:23:22

@bryan: Nem állhatom szó nélkül.
Egész jól ismerem a multik belső működését a legmagasabb szintektől a legkisebb munkásig. Hasonló korrupció, dilettantizmus, kontraproduktivitás, haverok (buli , fanta) leledzik ott, mint egy állami cégnél, csak a saját jól felfogott érdekében nem lépnek túl egy határt. De van ilyen az államnál is: nem mindegyik cég dőlt be még.
Annyi a különbség, monopólium esetében, hogy míg az állami cégbe belezólhat pl. egy kormányváltás után a vezetés, kirúghatja a szarosokat, átszervezheti a vállalatot, addig a magáncégnél csak annyit tehetsz, hogy fizetheted a szolgáltatás magas árát.
Mondom mindezt monopólium esetén!

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.02.20. 09:09:45

@Dr. Zerge:

No, ha állami olvasatban akarjuk a MÁV-ot gatyába rázni, akkor mindössze annyit kéne tenni, hogy MEGTILTANI a kiszervezést. Ne a haver cége adja bérbe a kalauz sípját, ne a have cége "takarítsa" a vagont, ne a haver cége adjon "tanácsot". Ezen úszik el a nagy pénz és senkinek se érdeke ezen javítani, hisz kiváló kifizetőhely a politikai sleppnek.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.02.20. 09:14:56

@reality: sőt, manapság már monopólium se kell mindig, a mobiltelós-emailes világban egyszerűen gyorsan koordinálja magát pár cég és kész az árkartell. Aztán így lesz a "szabad piaci verseny" jegyében mégis irdatlan drága a strabag demokrata autópálya.

Épphogy a kiszámítható bértáblával és nem agyonkiszervezett állománnyal működő állami cégek képezhetnek a gazdaság egyes szegmenseiben egyfajta versenyre ösztönző kontroll csoportot. No és ezek az állami cégek kiválóan alkalmasak a foglalkoztatáspolitika előnyös befolyásolásra is, pölö közmunkák.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.02.20. 11:14:06

@Herr SturmLiberator: Ez egyértelmű. Ennek az egész magyari vadkapitalizmusnak és az azt tápláló mutyiállamigazgatásnak a "kiszervezés" a legtipikusabb állapotleíró szava. Egyféle eposzi jelző, vagy mi. Meg a tanácsadás. Aki felelős pozícióban még egyzser csak kiejti ezeket, azt jól főbe kéne akasztani...

Miféle minisztérium, miféle mammutcég az, amelyiknek külsős tanácsadás kell a napi működéshez? Miféle országos, tulképp monopol helyzetű közlekedési vállalat az, amelyik nem maga takarítja a vagonjait?

Tehetetlen Dodó 2010.02.20. 11:55:25

@Dr. Zerge: Ja.
Persze nekem a csúcsot azért a külső bérelt laktanyaőrség jelenti.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.02.20. 12:30:57

@Tehetetlen Dodó: Igen, az nagy ötlet. Örkény sárgul az irigységtől.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.02.20. 12:41:17

@Dr. Zerge: ugye, hogy naugye. És sajna a kiszervezések ellen nincs garancia, hisz 4 évenként választás és mindig az aktuális garnitúra függvénye, hogy kevésbé, vagy jobban él ezzel. Normális országokban vagy elég plurális a parlament, hogy valakin mindig elbukjon a mutyi, vagy van íratlan nemzeti konszenzus arról, hogy mi a korrupció tűrhető határa és tartják magukat hozzá, hisz már középtávon is ez az érdekük. Jobb holnap egy milliárd, mint ma egy millió. Ezt kéne megtanulni nekünk is.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.02.20. 12:58:07

Tóta W. - BKV és az egyházi mutyi
2010.02.20. 05:07 IGe

Most a hétvégén két olyan posztot is olvastam és merültem bele ott a társalgásba, amely látszatra teljesen különböző, de számomra még is azonos témát is érintenek.

vilagnezet.blog.hu/2010/02/20/tota_w_bkv_es_az_egyhazi_mutyi

bryan 2010.02.20. 14:39:25

@reality:
Dolgoztam állami cégnek, meg multinak is, mindenhol voltak olyan hülyeségek, hogy a falat kapartam tőle, a multik viszont működtek, szolgáltattak, az állami cégeknél viszont a vevőt, megrendelőt, vagy fogyasztót inkább zavaró tényezőnek tekintették, aki zavarja a normális ügymenetet. Bár vannak kivételek, de ez mintha szabálynak tűnne.

bryan 2010.02.20. 14:43:29

@reality:
Ja, és itt alapvetően két üzletről volt szó, az egyik a vasúti teherszállítás, a másik a szerencsjáték rt. Szerintem ezek nem éppen természetes monopóliumok. Vasútnál már most sem csak a máv cargo működik ezen a területen, a szerencsejáték rt. sem monopol helyzetű.

bryan 2010.02.20. 20:32:48

@Herr SturmLiberator:
Ne is kérdezd, épphogy megélek ebből, meg a zsidó világösszeesküvés bérkommentelő alapjából kapott alamizsnából. Ha ez így megy tovább, le kell költöznöm Hűvösvölgybe a Rózsadombról, meg a maserattit is valami szutyok bmw-re kell cserélnem. :)

Pelso.. 2010.02.21. 07:20:28

Egy apróság a naivaknak: teljesen mindegy, hogy az adott állami vállalat, ágazat stb. mennyire működött hatékonyan-gazdaságosan, kis hazánkban egyetlen magánosítás sem történt volna, ha nem áll a háttérben elszánt magánérdek, összefonódva a kellő szintű politikusok mutyista lobbijával, -bizony vonatkozik mind az elmúlt 20 évre. Többit mindenki fantáziájára bízom, nem kell hozzá sok.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.02.21. 09:29:41

@Herr SturmLiberator: Kiszervezés ellen azért volna garancia. Rendes alapítóokiratok, cégszabályzatok, törvények, miegymás. Meg működő adórendszer, szigorú ellenőrzés. Effélék. Az persze igaz, hogy fejétől bűzlik, de éppen ezért nem sok értelme van privatizálni, hiszen azt is ez a büdösítő fej intézné. 22-es csapdája.

Valahogy az egészet az alapoktól kellene újraépítgetni. Jogilag is, meg persze civilszférailag, társadsalmilag, közgondolkodásilag, ha tetszik: kulturálisan. Hanem míg az előbbi csak szándék (meg persze kompetencia) kérdése és viszonylag rövid idő alatt végbe is vihető, addig az utóbbi rendkívül fáradságos aprómunka, hosszútávú konszenzusok, kompromisszumok sokasága, és eleve van e téren vagy 150 évnyi lemaradás, ráadásul a történelem legsilányabb 150-éve.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.02.21. 09:35:54

@bryan: Hát baszod, hetek óta kínlódok egy tök egyszerű számhordozásos mobilszolgáltatóváltással, minden állami hivatalt megszégyenítő határidőkkel, elképesztően pofátlan lehúzásokkal - nyilván minden vonatkozó jogszabályt betartva végül párezer forint elbukása után kénytelen voltam leszarni a régi számot, és új előfizetőként váltani. Pedig ezek aztán multik, ez aztán piac. Csak éppen ez Magyarország. Nem a tulajdonforma tesz elsősorban jobbá valamit. Rossz szabályozással, silány emberek mutyibirodalmában a piac nem a fogyasztó, a polgár érdekeire optimalizál. Aki a mi elmúlt 20 évünk alatt ezt nem vette észre, az, már bocs, de fogyi.

Pelso.. 2010.02.21. 12:38:19

@Dr. Zerge: Hozzáfűzném: valóban működhet rosszul, drágán kiszervezett vállalat az állam szempontjából, mivel általában az ilyen esetekben inkább kimutyizás történt.
Az is jellemző, hogy még ha a közbeszerzés hazai szinten tűrhetően le is zajlott, a teljesítés során sorozatos szerződésszegés történik. Ennek a nem ritka jelenségnek két oka van: a megrendelő részéről a teljesítés ellenőrzésének hiánya ill. az ellenőrzésre jogosultak trehánysága, valamint az, hogy az állami oldal megvehető kilóra. A közép és hosszútávú következményekkel senki nem törődik persze.
Lehetne sok mindent jól működtetni állami kézben, csakhogy ennek működési részleteire szegény jogalkotóinknak az elmúlt 20 évben nem volt idejük. Számukra is jobb a "zavarosban halászva csak cseppen valami" módszerét alkalmazni.

bryan 2010.02.21. 12:44:56

@Dr. Zerge: Már bocs, de a multi ahol dolgoztam, az pont egy mobilcég volt, azért egy hordozási nyilatkozat megszerzése, meg átadása az nem éppen a nehézségek halálos foka. Elég sokaknak sikerült zökkenőmentesen végrehajtani, hogy ezen miért buktál párezer forintot, azt végképp nem értem.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.02.23. 08:02:42

@bryan: Már eleve ez is rossz fölfogása a dolognak, mégis mi az, hogy megszerzése és átadása, mi volnék én, az új mobilcégem kifutófiúja?

Nem terhelném a blogot a privát ügyeimmel, maradjunk annyiban, hogy egyik multi kártyás csomagjáról egy névátírással kombinálva a másik multi előfizetéses telefonjára elképesztő herce-hurca, és kádári sóhivatalokat megszégyenítő várakozási időkkel lehet (volna)csak számot átvinni. Kedvenc epizódom az volt, amikor fél óra adatrögzítés, és vagy egy tucat a4-es kinyomtatása, aláírása után közli a droid, hogy akkor 14 napon belül meglesz a névátírás. Hogy ő személyesen mi a faszt csinált addig, arról elképzelésem sincs. És volt pofája azt mondani, hogy a kiló papiros birtokában addig is mindent tud intézni az új tulaj. Akinek aztán a számhordozását még aznap vissza is baszta ugyanez a szolgáltató. Ebben meg egyébként még az is izgalmas, hogy a számhordozás maga 10 napos átfutással bír, ha aznap már vissza is lehet utasítani, akkor vajon mi tart azon jó(!)esetben 10 napig? Ja, és a legszebb, mindeközben folyamatosan 0 Ft-on kellett (volna) tartani az egyenleget, mert sem az egyik multi a névátírásnál, sem a két multi egymás között nem képes átkönyvelni a júzer pénzét. És azt sem tudják ám megmondani, hogy a 14 napon belül mikor íródik át a név. Egyszer csak átíródik, és akkor ami pénz a kártyán volt, az nincs, az köddé vált. Még a régi tulaj másik telefonjára sem vihető át. Vagyis se a számhoz, se a névhez nem tartozik. Akinek ez szolgáltatás, az meg is érdemli. Ja, a 2600 Ft, az a névátírás díja, és ezt sem képesek egyenlegből levonni. És ezek versenyhelyzetű, piaci, nagy tapasztalatú multik. Nem a tulajdonforma tesz működővé, lakhatóvá egy országot. No, ezzel most nem azt akartam mondani, hogy állami mobilszolgáltató kell, hanem azt, attól, hogy magán, nem lesz automatikusan jó. Birkák, lúzerek, megfélemlített, eltudatosítalanított fogyasztó-zombik, és figyelmetlen/korrupt/mutyiálam rossz szabályozásai között a legpiacibb magáncég is Kaffka vagy Örkény tollára méltó tulajdonságokat vesz föl. Mert az üzleti érdeke erre viszi, és ha engedik erre is megy. Az OTP pölö azért nem szolgáltat normálisan, mert több millió embernek még mindig a bank szó szinonímája a cég neve. Hungária Dettó az autóbiztosításban. A Mobilcégek meg talán... khm...kilobbizták (nyilván kartelben megvették) maguknak a hülye szabályokat, elég ehhez 386/2 + 1 idióta, akinek semmi műszaki, jogi, pénzügyi érzéke, szimpla emberi empátiája.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.02.23. 10:01:32

Lipót nyomására avatták hivatalosan szentté I.István királyt 1693-ban egy politikai mutyi melléktermékeként. ;

"K.: A közéletben, legyen az konzervatív, liberális vagy balos, teljesen egységes Szent István-kultusz van. Nem furcsa ez?

B.J.: Nem. Hiszen a Szent István-kultusz múltunk újkori meghamisítása, és csak alig háromszáz éves. Múltunk meghamisítása pedig mindegyik idegen gyökerű politikai irányzat érdeke. A középkori Magyarországon Szent László- kultusz volt. Nagy Lajostól Rudolf királyig aranypénzeinken Szent László ábrázolták. Ő Nagy Lajosnak éppen úgy, mint Zsigmond királynak a lovagi példaképe volt. A Vazul-ág kiirtására törekvő István abszolút negatív személynek számított az Árpádok idején. Halála után, jó száz évvel később Könyves Kálmán az első király, aki szintén Fehérváron, a „családgyilkos” mellé temettette el magát. Szent Istvánról nincsenek mondák-mesék, mint Lászlóról. A nép számára is taszító volt. Jellemző, hogy az egész Árpád-kor nem tud az Intelmekről, amit különben csak a XV. században „találtak meg” Bécsben a Habsburgok. Hitelességét az teszi kétségessé, hogy nyelvezete nagyrészt XII. századi latin, és szövegének a legminimálisabb magyar vonatkozása sincs. A szakemberek szerint valahol a Rajna mentén írták egy tartományi úr (burgundiai, lotharingiai?) trónörökösének.

K.: Mikor került előtérbe István személye a közéletben?

B.J.: Szinte napra pontosan megmondható. Buda 1686-os visszafoglalása után Lipót új legitimációt akart Magyarországon megnövekedett hatalma és uralma biztosítása érdekében. Vagyis Habsburg–találmány az egész Szent István-kultusz. Persze mi úgy tanultuk, hogy Istvánt már Szent László idején szentté avatták. A baj csak az, hogy azt nem fogadta el a katolikus egyház, lévén, hogy a szentté avatás pápai privilégium. Az itteni avatás pedig csak egy kis helyi zsinatolás volt. Lipót nyomására avatták hivatalosan szentté Istvánt 1693-ban. XI. Ince pápa unokaöccse, egy Odescalchi pedig ekkor lett szerémi herceg is óriási birtokokkal, nyilván puszta véletlenségből. Mária Terézia alatt aztán kiteljesedett a kultusz. És ahogy az lenni szokott, ennek igazolásaképpen éppen ekkor, amikor kellett, „megtalálták” a szentjobbot Dalmáciában, amely addig a kutyának sem hiányzott hétszáz éven át. A mesét pedig az elmúlt háromszáz évben írták hozzá „legnagyobb” történészeink. És a vicc az, hogy ezt ma is tudják a történészek, csak azzal hárítják el a felelősséget, hogy ne „bolygassunk ilyen régi dolgokat”. Tehát nemzeti múltunk meghamisításában ezért közös a nevező hivatalos politikai életünkben az összes konformista résztvevőnél."

vallaskritika.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=87136

teknős 2010.02.23. 10:24:13

@pinceajtó: hahaha. A naivitás egy kor alatt bájos. Egy kor felett szomorú, nagyon szomorú.
süti beállítások módosítása