Felpörgött az építőipar, de elfogytak az építészek
2017. február 06. írta: Redakció

Felpörgött az építőipar, de elfogytak az építészek

felkesz_haz.jpg

Mivel építkezni viszonylag ritkán szokott az egyszeri ember, így széles körben talán annyira nem tűnik fel, mekkora építészhiány van ma Magyarországon. Ettől még azonban van: a gazdasági válságból való kilábalás után mind több az építkezés, azonban egyre kevesebben vannak, akik az épületeket megtervezzék. Van, hogy az építészek kénytelenek megrendeléseket visszamondani, mert egyszerűen nincs rá kapacitásuk, a fiatalok pedig sokszor szívesebben dolgoznak a külföldi, tisztább gazdasági környezetben.

Munkaerőhiányról szóló riportsorozatunk következő része – az építészekről.

Pörögnek az építkezések, de nincs, aki tervezzen. Bár a 2013-as mélyponthoz képest csak felfelé visz az út, azért a tavalyi év első félévében kiadott tizenháromezer építési engedéllyel még mindig bőven elmaradunk az ideális helyzettől: a meglévő lakásállomány szinten tartásához ugyanis 40-50 ezer új lakást kellene évente építeni

Ugyanakkor már a mostani építkezési kedvet sem tudják kiszolgálni az építészek, ehhez ugyanis kevesen vannak

Amint azt Eltér István, a Magyar Építész Kamara (MÉK) alelnöke a Mandinernek elmondta, jelenleg mintegy nyolcezer építész rendelkezik tervezési jogosultsággal Magyarországon: ez a szám még feleannyi sincs, mint a nagyjából ugyanakkora méretű és lélekszámú Portugáliában. Ráadásul becslései szerint a nyolcezer magyar építésznek csak nagyjából a fele dolgozik valójában tervezőként, a többiek oktatnak, szakértőként dolgoznak, vagy más okból passzívak.

Bakó Bea nagyriportját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr2312188444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2017.02.06. 23:25:25

Az mintha kimaradt volna, hogy manapság már nem dominál az úgynevezett építészet, hiszen ezen kívül rengeteg szakág van még, akik szintúgy beleteszik a magukét, hogy kivegyék a lóvét, meg felvegyék a jutalékot az adott gyártótól. Nincsen korrupció? Röhög a vakbelem.

A túlszabályozás valós mellékhatása valóban az, hogy csak az képes életben maradni, aki egy füst alatt mindent kínál / vállal, ezzel kímélve a kuncsaft idejét és pénzét. Ez bizony a tervező teamekre is igaz, már ebben sincsen egyéni üdvizelés.

Valaha a rajzolgatás kiváló szabadidős tevékenység és mellékkereset volt, mert főállásban nem lehetett megélni belőle.

Aki biztosra akar menni, terveztessen az engedélyezővel, aki egyben a felügyeleti hatóság is, aki legfeljebb aláíratja mással, az összeférhetetlenség okán. Csak nem megint korrupció? Csak de.

Aki kiszabadul Nyugatra, jól kösse fel a gatyáját, mert bizony nem fog építészként dolgozni, aminek számtalan oka van. A legelső az, hogy nem csereszabatosak a diplomák. Ahogyan más se nagyon, viszont nem minden esetben a mi kárunkra.

Kilenc évnyi szárazság után lehet úszóversenyt rendezni, csak futóhomokon. Ami nem egészen ugyanaz.
süti beállítások módosítása