A ligetvédők manipulációiról
2016. július 05. írta: Redakció

A ligetvédők manipulációiról

ligetvedok.jpg

Vendégszerzőnk, Bencsik Gábor írása

 

A kevésbé izgalmas kérdés, hogy vajon miért vállalkozott a tekintélyes Medián a Greenpeace legutóbbi, a szakmai minimumot is nélkülöző közvélemény-kutatásának lefuttatására. A válasz valószínűleg az, hogy pénzért.

Az igazi kérdés az, hogy megéri-e sugalmazott közvélemény-kutatási kérdésekkel torzított közvéleményt kimutatni? A válasz valószínűleg összetett. A saját közösség megerősítésére minden bizonnyal kiválóan alkalmas az ilyen eljárás. Valamennyi bizonytalant is át tud csábítani a saját táborba. A közvélemény egészének megnyerésére azonban alkalmatlan. Van viszont egy sajátos következménye: miután a megrendelőt meggyőzi arról, hogy a közvélemény támogatja, további lépéseit erre alapozza, és azok kudarcaira kénytelen lesz hamis magyarázatot találni. Ezekre építve még inkább téves lépéseket tesz, ami végül a kezdeményezés teljes kudarcához vezet.

Nézzük most ezt a legújabb, manipulatív szándékú akciót. Íme az első kérdés: „A kormányzati tervben a Városligetbe új épületeket, múzeumokat építenének, ami fakivágással járna. Más tervek szerint megőriznék a fákat, megújítanák a zöldfelületeket, de nem épülnének épületek, múzeumok a park egy része helyén. Ön melyik verziót választaná?”

Tekintsünk most el attól, hogy egy nagy parkban szükségszerűen folyamatosan vágnak ki és ültetnek fákat. A manipuláció annak elhallgatása, hogy a zöldfelületek megújítása a kormányzati terveknek is meghatározó része; továbbá hogy a leendő múzeumok vagy ma is álló (romos) épületek, vagy jelenleg lebetonozott parkoló helyén épülnének. Az embereket tehát nem a valódi alternatíváról kérdezték, hanem arról, hogy akarnak-e fakivágással járó épületeket, vagy pedig a zöldterület megújítását épületek nélkül. Figyeljünk a szóhasználatra: az egyik oldalon „fakivágás”, ezzel szemben „más tervek szerint” „megőriznék”, „megújítanák”. Nyilván a többség, esetünkben 81 százalék a megőrzést és megújítást választja.

Nézzük a második kérdést. „Vannak, akik a Budapesten létesülő új múzeumokat a Városligetben szeretnék megépíteni. Mások inkább más, a zöldterületeket nem veszélyeztető helyszíneken szeretnének új múzeumokat létesíteni. Ön melyik állásponttal ért inkább egyet?”

A sugalmazott kérdés iskolapéldája: a második mondat indirekt módon, éppen ezért hatékonyan azt sugallja, hogy az első mondatban szereplő új múzeumok a zöldterületeket veszélyeztetik. A szóhasználat fontos: nem csökkentik, hanem veszélyeztetik. Ismét lépjünk túl azon, hogy a kormányzati tervek alapján a zöldterület növekedni fog. A kérdésnek, mondjuk így: a csontváza a következő: ön egyetért-e azzal, hogy valami veszélyeztessen valamit? Természetesen 86 százalék nem akarja.

A következmények nagyjából megjósolhatók.

A Liget projekt alapvetően a tervek szerint megvalósul. A ligetvédők meg lesznek róla győződve, hogy mindez a közvélemény ellenében történik, és újabb bizonyítékát látják benne a kormányzati erőszakosságnak. A legközelebbi választásokon az ügy téma lesz, de a ligetvédők oldalán állóknak nem hoz majd szavazatokat – mert a valódi közvélemény nem mellettük áll.

Ezzel az ügy lecseng, a helyét más hasonló ügyek veszik majd át, más hasonló, sugalmazott közvélemény-kutatásokkal megtámogatva.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr898866038

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bencsik Gábor: A ligetvédők manipulációiról 2016.07.05. 10:26:01

Megéri-e sugalmazott közvélemény-kutatási kérdésekkel torzított közvéleményt kimutatni?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2017.03.27. 23:15:58

@pitcairn2: Ez tök jogos meg jó ötlet, a magam részről abszulút támogatom, mind a pusztuló műemlékek felújítását, mind kiállítótérként való használatát, ami esetleg a Budapest-centrikusságot csökkentené.

Amúgy kb 100 ötletem van, hogy mit hogyan kéne másként csinálni, mint a mostani kormány és biztos vagyok benne, hogy az ötleteim jobbak, mint amikkel ők előállnak.

De hát most ez van, van egy gigaproject, amit meggyőződésem, hogy nem dilettánsok csinálnak és ha megvalósul, nem értéktelen gagyi lesz, sőt.

Engem emlékeztet az ügy arra, mikor fény derült az MMKA hűtlen kezelési ügyeire, és kinevezték endi vajnát. Hú, bazmeg, mekkora hiszti volt a baloldalon, az egész nemzetközi sajtót telekürtölték, hogy itt most diktatúra van és vége a magyar filmnek. Én akkor több fórumon is beszóltam a faszfejeknek. Tudniillik endiék nem csináltak mást, mint az Európában működő szisztémát Magyarországra adaptálták. És mi van most? Oscar-díj, berlini nagydíj, soha nem látott közönségsikerek, szal a magyar filmgyártás aranykorát éli. De akik akkor tiltakoztak, egy árva szóval nem említik, hogy (mondjuk így eufemizmussal) tévedtek.
Nagy összegben mernék fogadni, hogy ha megvalósul, mutatis mutandis ugyanez lesz a liget-projecttel kapcsolatban is.

pitcairn2 2017.03.27. 23:20:22

@Doomhammer:

az Englischer Garten-ből nekem leginkább a Pagoda környéke tetszett, ami pedig a Városligetet illeti az északi rész a kedvencem, meg a tó környéke

az ami masszívan be van építve:)

a déli rész egyszerűen semmilyen + esténként kihalt, alig van ott valaki... mondjuk általában nappal se...

persze ezzel nem mondom azt, hogy minden múzeumot oda kéne zsúfolni, a tematikus múzeumi negyed szerintem nem igazán jó ötlet

pitcairn2 2017.03.27. 23:22:09

@Doomhammer:

a millennium idején egyébként így tele volt zsúfolva a liget épületekkel:)

budapestcity.org/02-tortenet/1896-orszagos-kiallitas/terkep2.jpg

szóval önmagában ezzel nincsen baj

sok több ember használta akkoriban ligetet mint manapság

pitcairn2 2017.03.27. 23:22:59

@Doomhammer:

a millennium idején egyébként így tele volt zsúfolva a liget épületekkel:)

budapestcity.org/02-tortenet/1896-orszagos-kiallitas/terkep2.jpg

szóval önmagában ezzel nincsen baj

sok több ember használta akkoriban ligetet mint manapság

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.03.28. 00:16:34

@pitcairn2:
"a millennium idején egyébként így tele volt zsúfolva a liget épületekkel:)"

Amelyeket le kellett bontaniuk, mivel a főváros ezzel a feltétellel adta oda a Ligetet a millenniumi ünnepségekre. Csak a Vajdahunyad várát építették újra tartós anyagokból, mivel eredetileg az is elbontandó, ideiglenes épület volt.

"sok több ember használta akkoriban ligetet mint manapság "

Hogyne, piknikezni mentek ki. Amit a tervezett betonépületek árnyékában nehezebb lesz.

Jean Sol Partre 2017.03.28. 10:00:03

@pitcairn2: lehet, de mivel a mag a ligetvédők, hozzájuk csapódnak. Ne várd, hogy a te problémádat is ők oldják meg.
Tudod, tipikus érvelési hiba, hogy szerinted egy általad fontosabb ügyben kéne buzgólkodniuk. Lehet, hogy vannak (szerinted) fontosabb neuralgikus pontok Budapesten, de a Liget is fontos, nekik ez a fontos, ezt védik, itt mozgalmárkodnak.

pitcairn2 2017.03.28. 10:36:30

@Doomhammer:

inkább bele se gondolok, hogy hány fát vágtak ki menet közben:)

egyébként akárhogy is nézzük ez volt a Liget fénykora...

pitcairn2 2017.03.28. 10:45:16

@Doomhammer:

néhány kép

emlekezzbudapest.blog.hu/2016/03/24/hova_lettek_az_ezredeves_orszagos_kiallitas_epuletei

és egy könyv

AZ
EZREDÉVES
KIÁLLÍTÁS
ARCHITEKTÚRÁJA.
mek.oszk.hu/04800/04885/04885.pdf

egész jó kis koncepció volt ez

pitcairn2 2017.03.28. 10:45:50

@Jean Sol Partre:

ugyan már, te is tudod, hogy ez fő profilban nem a ligetről szól

pitcairn2 2017.03.28. 11:01:01

@Doomhammer:

ismered a Barcelona-i Poble Espanyol-t?

no az is afféle átmeneti jelleggel felhúzott pavilonegyüttes volt (az 1929-es világkiállításra épült) amit le kellett volna bontani a világkiállítás után

de aztán a polgárháborús években ez vhogy elmaradt...

és ma a város egyik kiemelt turisztikai látványossága

El Poble Espanyol, The Spanish Village, Barcelona, Spain OFFICIAL VIDEO
www.youtube.com/watch?v=05QuqfdhLCs

hát százszor jobb egy parknál

közösségi térként is

és az hogy ezt átmenetinek szánták az nem vicc...

"it was planned to be demolished when the International Exhibition was over, "

en.wikipedia.org/wiki/Poble_Espanyol#Other_exhibits_and_attractions

Jean Sol Partre 2017.03.28. 11:03:35

@pitcairn2: " megrögzött gyalogosként állítom, hogy a liget meglehetősen alul hasznosított, de ezt nem múzeum-monstrumokkal kéne oldani, hanem pl. jó kis sörkertekkel, kertvendéglőkkel meg effélékkel"

megrögzött biciklisként és mint környékbeli lakos ezzel maximálisan egyetértek

Jean Sol Partre 2017.03.28. 11:07:33

@pitcairn2: lehet, de engem különösebben nem érdekel, kinek milyen hátsó szándéka van.
Engem 2 dolog érdekel, az egyik a Liget amit nem szeretném, hogy végleg tönkretegyenek (pláne, hogy nekem közvetlen környezetem), a másik meg a Vár, amit szintén.
Ja, meg a múzeumok, de ott nem a Liget projekt a legnagyobb baj.

maroz 2017.03.28. 11:25:42

@Jean Sol Partre: "nekik ez a fontos"

Az én megfigyelésem úgy általában ellentmond ennek. "Nekik" (mikor, kinek) az a fontos, hogy valamit védjenek. Vagy támadjanak. Unatkoznak, nem találnak értelmet az életüknek, ezért mindenféle pótcselekvésekkel képezik meg az értelmes létezés látszatát. Sajnos pont ez, tehát a szelfi-aktivizmus az, ami totálisan hiteltelenné teszi magát az aktivitást is, és nyilván, ugyanezért van eleve kudarcra ítélve minden olyan tevékenység, amit unatkozó elitnépek végeznek jól azonosíthatóan puszta unaloműzésből. Mosómedve-tenyésztéssel kéne foglalkozni, lenne rá kereslet.

Jean Sol Partre 2017.03.28. 11:32:49

@maroz: akkor mondjuk úgy, hogy most ezt választották védendőnek.
Lehet, hogy igazad van, de nekem tényleg nem fontos, hogy mik a motivációik. Most épp olyan dologgal űzik el az unalmukat, ami nekem fontos.

pitcairn2 2017.03.28. 11:44:13

@Jean Sol Partre:

a Vár esetében én inkább a költségek elszállásától tartanék, a régi épületek rekonstruálásától nem, hisz a korábbi koncepció egyértelműen jobb volt mint a mai

a liget kapcsán már nem vagyok ennyire biztos a happy end-ben, maga a múzeumi negyed gondolata sem tetszik

ennek alapján én is ellenzem ezt, ez a faőrült zöldfelület fetisizálás azonban egyszerűen nevetséges

pl. a fentebb említett Poble Esapanyol-nak nálunk is volt egy kistestvére Ősbudavár néven

hát azt is kár volt elbontani

néhány kép

egykor.hu/budapest-xiv--kerulet/os-budavar/2076

egykor.hu/budapest-xiv--kerulet/os-budavar/2076

egykor.hu/images/2010/original/budapest-xiv-kerulet-os-budavar-_14.jpg

egykor.hu/images/2010/original/budapest-xiv-kerulet-os-budavar-_5.jpg

mennyivel jobb volt ez mint a mai park

mekkora turisztikai attrakció lenne ez ma

maroz 2017.03.28. 14:50:50

@Jean Sol Partre: Kérdés, hogy neked mi a fontos: az, hogy el tudják űzni az unalmukat anélkül, hogy ez nekik komolyabb kellemetlenséggel járjon, vagy az, hogy legyen ligeted. Ha a te célod a liget és eszközként jónak gondolod azt, hogy az unatkozó elit most pont a ligetbe állt bele, akkor könnyen meglehet, hogy a gondolkodásod ebben a kérdésben inkább vágyvezérelt, mint racionális. Én, ha hatalom lennék már csakazértis kivágnék minden fát, hogy pukkadjon meg az a sok majom, és meglepne, ha a tényleges hatalom sokkal jobb természetű lenne, mint amilyen én vagyok. ;)

Jean Sol Partre 2017.03.28. 15:25:00

@maroz: nem gondolom jó eszköznek, de nekem semmilyen eszközöm sincs, hogy megvédjem a ligetet. Így aztán jobb híján örülök, ha valaki más tesz valamit.

Szerintem a tényleges jelenlegi hatalom sokkal rosszabb természetű, mint te. És szerintem a ligetvédők nélkül is simán kivágnának minden fát, ha rajtuk múlna, betegesen vonzódnak a láncfűrészhez, a fákat csak a látványterveken szeretik. Szerintem ezzel a hatalommal szemben nem oszt, nem szoroz egy bosszantó ligetvédő csapat, ezek annyira pitiáner szar alakok, hogy a legkisebb ellenző megnyilvánulásért is bosszút állnak, bármilyen áron.

Jean Sol Partre 2017.03.28. 15:35:44

@pitcairn2: a várban tényleg a költségek elszállása a legnagyobb veszély. Elképesztőek az építkezési tervek is, de pl a Szent István terem újraépítése is horrorisztikus összeg lesz, mert a legapróbb részletekig akarnak az eredetire hasonlítani. Nemes cél, de egy része felesleges.

De a másik nagy veszély a várban, hogy ha politikai negyeddé válik, sokkal kevésbé lesz megközelíthető, használható a köznép számára, ez nekem jobban fáj. Én szerettem, hogy ott volt az OSZK, a Galéria, meg ilyenek.

A képek sajnos itt nem nyílnak meg nekem, azokra majd később reagálok :)

pitcairn2 2017.03.28. 16:20:37

@Jean Sol Partre:

"De a másik nagy veszély a várban, hogy ha politikai negyeddé válik, sokkal kevésbé lesz megközelíthető, használható a köznép számára, ez nekem jobban fáj. "

pl. Bécsben a Hofburg jó analógia (a Királyi Palota "testvérpalotája"!), az is valamilyen szinten politikai központ, hisz ott van a Köztársasági Elnök Hivatala, emellett meg van benne egy rakás múzeum a legnagyobb része meg konferenciaközpont

HOFBURG Kongresszentrum Vienna - Hofburg Home
www.hofburg.com/en

mély meggyőződésem, hogy Királyi Palota is ebbe az irányba mozdulna el, mivel fantasztikus reprezentatív rendezvényhelyszín lehetne, nemcsak politikai meeting-ek számára

+ vmi "termelő részt" is bele kéne tenni ebbe a projektbe az elképesztő költségek miatt, elvégre 100 milliárdokat lehet elkölteni ebből a célból...

Jean Sol Partre 2017.03.28. 16:26:27

@pitcairn2: de innen pont kiköltöztetik a rakás múzeumot és egyéb intézményt. Csak a BTM maradna, de az inkább túristalátványosság lesz, ahogy én látom, nem kulturális tér, nem lennének időszakos kiállítások, semmi érdekes.
Nem azt gondolom, hogy nem lehet majd odamenni, hanem hogy nem lesz érdemes, csak a túristák számára.

pitcairn2 2017.03.28. 16:26:34

@Jean Sol Partre:

csak csendben jegyzem meg, hogy már több mint egy évtizede megy az ötletelés arról, hogy kéne valami új reprezentatív konferenciaközpontot építeni Budapesten

a szomszédvárban (Bécsben) a legreprezentatívabb konferencia központ maga a Hofburg...

"Every year the Hofburg convention centre hosts about 300 to 350 events with around 300,000 to 320,000 guests. Among the events are conventions and meetings as well as banquets, trade fairs, concerts and balls."

en.wikipedia.org/wiki/Hofburg#History

pitcairn2 2017.03.28. 16:30:43

@Jean Sol Partre:

a Királyi Palotával szorosan összefüggő gyűjteményekhez tudtommal nem akarnak hozzányúlni és a Hofburgon belül se a gyűjtemények foglalják el a legnagyobb teret hanem a konferenciaközpont

www.hofburg.com/raeume/raumplaene_und_details

a Királyi Palotát már eredetileg is __reprezentálásra__ és nagyrendezvényekhez építették...

némi sarkítással csak az eredeti koncepcióhoz kéne visszatérni

maroz 2017.03.28. 16:43:48

@Jean Sol Partre: És akkor ugye én, a szinte főállású erdőjáró csak nézek, és csak mondogatom, hogy ha én is kinyitnám a számat és én is elkezdenék beszélni... Konkrétan úgy szétbasznak mindent, hogy ahhoz képest egy szőnyegbombázás csak futó kellemetlenség. Viszont van ám pozitívum is, a Mátrában találtam egy dűlőutat, ami jáspissal van burkolva.

Jean Sol Partre 2017.03.28. 16:50:55

@pitcairn2: pont erről beszélek, nekem nem hiányzik az eredeti koncepció. Szeretem, hogy nem palotamúzeum, hanem igazi rendes kiállítások vannak, hogy hétköznapi dolgokért is oda lehet menni, hogy élet van ott, nem pedig egy "skanzen".

"a Királyi Palotával szorosan összefüggő gyűjteményekhez tudtommal nem akarnak hozzányúlni"

Nem bizony, sőt, gyönyörűen fogják felújítani, a legjobb szakértőkkel elképesztő színvonalon (nem irónia, tényleg így van).
De ez - ahogy mondod - reprezentáció. Igaz, hogy eredetileg erre szánták, de ha már sikerült ennél több életet lehelni bele, minek visszabutítani? Mostanáig a budapestieké is volt a Vár, miért kell elvenni tőlük?

pitcairn2 2017.03.28. 16:56:58

@Jean Sol Partre:

ezt a gondolatmenetet már csak azzal lehetne megspékelni egy kicsit "Horthy-korszak restaurálósozunk":)

az iróniát félretéve: a Vár helyreállítása kapcsán az irány szerintem helyes, elvégre politikai alapon alakították át a 60-as években minden egyéb szakmai, turisztikai, történelmi és érzelmi szempontot felülírva

persze azon el lehet merengeni, hogy mennyire fontos prioritás ez amikor tucatjával állnak romokban még ma is a vidéken pusztuló műemlékek, pl. főúri kastélyok...

pitcairn2 2017.03.28. 17:01:31

@Jean Sol Partre:

a kiállítások kapcsán meglehetősen nehéz felülemelkedni a - finoman fogalmazva - vandál felújításon...

Magyar Királyi Palota Múltja és Jelene - The Story of the Hungarian Royal Palace
www.youtube.com/watch?v=JfhyQXbtR-I

persze a Munkásmozgalmi Múzeum elég hülyén nézett volna ki az eredeti enteriőrben:)

Séta a Magyar Királyi Palotában-Walk in the Hungarian Royal Palace
www.youtube.com/watch?v=ZajWqdmrMyI

Jean Sol Partre 2017.03.28. 17:04:38

@pitcairn2: engem nem izgat, hogy milyen alapon alakították át, ha egyszer jó az, ami van :)

Amúgy most is politikai szempontok alapján alakítanák vissza, nehogy azt hidd, hogy szakmai, turisztikai meg történelmi szempontok vezetik a kormányt, Orbán oda akar költözni, ennyi, ez az egyetlen érzelmi szempont létezik.

pitcairn2 2017.03.28. 17:05:08

@Jean Sol Partre:

megjegyzem a turisták imádják az efféle "skanzeneket"

ezt a palotát pl. szinte nulláról építették újjá a német megszállás után (még a szovjet elvtársak kezdték a projektet)

Царское Село. Екатерининский дворец (2013)
www.youtube.com/watch?v=DMLEVzcRhfY

Jean Sol Partre 2017.03.28. 17:06:04

@pitcairn2: nem lennék ellene, ha felújítanák és utána továbbra is a Galéria lenne ott :)

pitcairn2 2017.03.28. 17:08:18

@Jean Sol Partre:

ami ma van az finoman fogalmazva pocsék...

persze ízlések és pofonok, akár az Ermitázst is kibelezhetnénk ebben a "felvilágosult" szellemben, hisz túl "csicsás":)

Эрмитаж. Экскурсия по музею.
www.youtube.com/watch?v=bjEUvs-QEg4

meg a feudál-burzsoá reakciós népnyúzó klerikális fritz istentuggya kikre emlékeztet:)

kész botrány az egész:)

Jean Sol Partre 2017.03.28. 17:10:11

@pitcairn2: "megjegyzem a turisták imádják az efféle "skanzeneket" "

ez igaz, a Galériában naponta 10 túrista kérdezi meg, hogy a Sissi szobáit meg lehet-e nézni, rosszabb esetben kifelé jövet veri az asztalt, hogy fizetett és mégsem látta :)

De én nem vagyok túrista és nem is akarom nekik adni azokat a helyeket, ahol élek. Csinálják meg a Szent István termet, meg újítsák fel a Palotát, de legyenek továbbra is értelmes és használható dolgok ott.

pitcairn2 2017.03.28. 17:11:49

@Jean Sol Partre:

ez egy kissé komplexebb ennél, ez egy masszívan szimbolikus projekt, kb. olyan mint anno a Parlament épülete volt, ami egyébként botrányos költségtúllépések mellett épült

mondjuk úgy, hogy aki efféle projektet keresztülvisz az valóban maradandót hagy maga után

Jean Sol Partre 2017.03.28. 17:14:20

@pitcairn2: "ami ma van az finoman fogalmazva pocsék..."

mondom, nem a felújítás, megszépítés ellen tiltakozom, hanem a funkció megváltoztatásán. Ma a Vár a mindennapi élet része és én ezt szeretem.

pitcairn2 2017.03.28. 17:15:22

@Jean Sol Partre:

a Habsburg kriptát ismered a Galéria alatt?

az az egyetlen épségben megmaradt rész a korábbi neobarokk palotából

www.google.hu/search?q=n%C3%A1dori+kripta+gal%C3%A9ria&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiBouK9vvnSAhVK6xQKHcZEAA4Q_AUICCgB&biw=1067&bih=709#imgrc=NM0hDkSdS_obpM:

szomorú, hogy csak ennyi maradt belőle különösen a mai enteriőrrel összevetve...

Jean Sol Partre 2017.03.28. 17:16:04

@maroz: burkolva? egy dűlőút? vigyázz, nehogy a 40 rabló búvőhelyéhez juss rajta :D

pitcairn2 2017.03.28. 17:18:36

@Jean Sol Partre:

ez is csak egy üres szlogen, pl. a Széchenyi Könyvtár odatelepítése egyértelműen elhibázott dolog volt, és a múzeumok sincsenek benne különösebben az átlagember mindennapjaiban

egy palotába szerintem mindenekelőtt palotamúzeum tartozik

+ rendezvényhelyszínnek lehet használni

Jean Sol Partre 2017.03.28. 17:20:02

@pitcairn2: ezt pontosan tudom, csak úgy vagyok vele, hogy ne az én kontómra építgesse senki a saját emlékművét.

Jean Sol Partre 2017.03.28. 17:20:56

@pitcairn2: most képzeld el, amikor Orbán ott eszi a kolbászt :)

Jean Sol Partre 2017.03.28. 17:24:32

@pitcairn2: de, a múzeumok benne vannak az emberek hétköznapjaiban, rengetegen járnak oda és szuper kiállítások vannak ott.
Az OSZK tényleg nem oda való, elsősorban magának az könyvtárnak rossz, hogy ott vannak. De ez nem ok arra, hogy minden mást is szétbasszanak.

"egy palotába szerintem mindenekelőtt palotamúzeum tartozik"

rendben, legyen az a Szent István terem :)

"+ rendezvényhelyszínnek lehet használni "

Nem értünk egyet, ez tisztán látszik :)

pitcairn2 2017.03.28. 17:24:41

@Jean Sol Partre:

a Katalin palotában található borostyán terem rekonstruálása Brezsnyev alatt indult

The Amber Room - Catherine Palace
www.youtube.com/watch?v=t_YTD7N8LS0

ennek kapcsán már legalább annyira nem gondol már rá senki, mint a palota többi része kapcsán a többi szovjet pártfőtitkárra...

(az egész palotát jóformán a nulláról építették újjá...)

Jean Sol Partre 2017.03.28. 17:27:09

@pitcairn2: "ez is csak egy üres szlogen"

nem, ez az én véleményem saját tapasztalat alapján. Ez ügyben nem vagyok jobb, mint Orbán, a saját önző érdekeimet védem, csakúgy, mint a Ligetben.

pitcairn2 2017.03.28. 17:32:06

@Jean Sol Partre:

nem, mert az 1960-as évektől megálmodott koncepció szerintem botrányosan elhibázott, totális visszafejlődés

ráadásul politikailag motivált barbár pusztítással fűszerezték az egészet

és mivel cserélték le az eredeti dolgokat - szocreál enteriőrrel... és teljesen önkényesen felépített középkori várfalakkal, meg térdig érő romokkal

horror...

ihol lenne egy jellemző példa az akkor buldózeres, dinamitos "műemlékvédelmi" módszerekről:

"( a főhercegi palota) Sokáig üresen állt, az 1960-as években filmfelvételek céljából __felgyújtották__. 1968 júniusában a leromlott állapotú palotát __felrobbantották__, a romokat az alapokkal együtt __lebontották__ és eltakarították. A palota és a hozzá csatlakozó ún. József-kertek helyére az államvezetés a napjainkban (2016) is látható középkori rommezőt létesítette, ."

hu.wikipedia.org/wiki/J%C3%B3zsef_f%C5%91hercegi_palota#Pusztul.C3.A1sa

ezt az örökséget kéne tisztelni?

térdig érő rommező a barokk palota helyére

szocreál enteriőr a neobarokk helyett

még az a szép valamit hagytak ezek a vandálok az eredetiből...

Jean Sol Partre 2017.03.28. 17:40:43

@pitcairn2: "ezt az örökséget kéne tisztelni?"

egy szóval sem mondtam se az "örökség" se a "tisztelni" szót :)
pusztán a most jól működő funkciókat sajnálom, szeretem a Várat, szeretek oda járni és szeretem, hogy ha ott vagyok, csinálni is lehet valami értelmeset, nem csak bámészkodni a skanzenben.
De ebben sosem fogunk egyetérteni, mert te a turisztikai és reprezentációs funkciót preferálod. Engem sem zavarna, ha az lenne egy kisebb területre koncentrálva, de jelen állás szerint az egészet elveszik erre a célra.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.03.28. 18:11:24

@pitcairn2:
"egész jó kis koncepció volt ez "

Kivéve, hogy már akkor se lehetett megetetni a budapestiekkel és az egész jó kis koncepció végetért egy év alatt.

Azt hiszem, világossá vált, mit hív Baán a "a Városliget teljes újragondolásának és megújításának". "Hasznosítani" akarja a Ligetet, állítása szerint múzeumok számára, de ki tudja, mi lesz még itt, akár egy új Hungexpo is. Másik oldalról meg vannak, akik továbbra is parknak akarnák, főleg zöldterülettel, itt-ott egy-két vendéglátóipari egységgel.

Tiszta ügy, itt a két koncepció, mit szólnak a budapestiek? Ja, hogy őket nem kérdezték meg, nehogy rosszul döntsenek?

pitcairn2 2017.03.28. 20:32:13

@Doomhammer:

a pavilonok közül több a második világháborút is megélte, pl. a Közlekedési Múzeum is ilyenben volt

a budapestiek véleménye pedig abban a korban nem sokat számított

(adó- és jövedelmi cenzus volt, a választásra jogosultak még a felnőtt férfi lakosságon belül is kisebbségben voltak)

maroz 2017.03.28. 20:33:33

@Jean Sol Partre: Mondom: a Mátrában!!! Még ha a gánti bánya környékét írtam volna...

pitcairn2 2017.03.28. 20:35:53

@Doomhammer:

kár hogy nem állították helyre a második világháború után

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/66/19090120_budapest_industrie_halle.jpg/800px-19090120_budapest_industrie_halle.jpg

a helyén létrehozott PECSA elég vacak volt...

pitcairn2 2017.03.28. 20:38:47

@Jean Sol Partre:

a Városliget visszafejlődése egyszerűen döbbenetes...

budapestcity.org/13-album/images/Iparcsarnok/08.jpg

a képen a pecsa előtti ződ rét van...

hát egy kissé pofásabb volt anno...

mi lett ezzel a gyönyörű díszkúttal?

ezt is felrobbantottak?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.03.28. 21:19:24

@pitcairn2:
"pl. az Iparcsarnok is egészen 1945-ig húzta"

De az nem a millenniumi kiállításra épült és nem is ideiglenesnek készült. Az 1885-ös Országos Állandó Kiállításra készült.

A milleniumi ünnepségek utolsó épülete, az ős-Budavára nevű építmény 1907-ben szűnt meg működni. Nem épült tartós anyagból, tovább nem is tudta volna húzni.

"a budapestiek véleménye pedig abban a korban nem sokat számított"

A döntés, hogy a millenmiumi épületeket le kell bontani, a székesfővárosi tanácstól származott, ami választott testület volt. A kor szokásainak megfelelően a választók köre elég szűk volt, de ez mégis egy, a fővárosiakat reprezentálni hivatott választott testület volt.

Ha magának nem elég reprezentatív ez és úgy gondolja, hogy itt az ideje megkérdezni az összes budapesti választópolgárt, hogy mit gondol a Városliget "hasznosításáról", akkor nyilván most örül a népszavazási kezdeményezésnek. Ugye?

pitcairn2 2017.03.28. 21:32:54

@Doomhammer:

az "ideiglenesnek" szánt épületek közül még ma is létezik egy-kettő többszöri áthelyezés után...

ezt pl. Szekszárdra telepítették át...

Millenniumi pavilon (Szekszárd)
www.muemlekem.hu/muemlek?id=8738

ma már műemlékvédelem alatt áll...

eredetileg:

"Frigyes főherceg uradalmi sörpavilonjának épült az 1896-os Milleniumi Országos Kiállításra. Többszöri áthelyezést követően jelenlegi helyére az 1980-as években került. "

abban a korban egészen mást gondoltak a "provizórikus épület" kapcsán mint ma...

újfent ajánlom a szintén provizórikusnak készült Poble Espanyol-t Barcelonából...

El Poble Espanyol, The Spanish Village, Barcelona, Spain OFFICIAL VIDEO
www.youtube.com/watch?v=05QuqfdhLCs

gondolom ha nem jön közbe a polgárháború és a szegénység ezt is szépen eldózerolták volna

de nem tették és ma kiemelt látványosság

a Városliget "visszaalakítása" hatalmas nagy hiba volt...

pitcairn2 2017.03.28. 21:36:02

@pitcairn2:

így néz ki közel 120 év múltán a Szekszárdra telepített millenniumi pavilon:)

www.kincsestolnamegye.hu/file/pic/original/xszrdmilleneumifahz_2-506.jpg

egész jól tartja magát

a kiállítás után ezt is kidobták mint "nem tartós anyagokból készült provizórikus építményt"...

pitcairn2 2017.03.28. 21:44:25

@Doomhammer:

klikk ide:

youtu.be/05QuqfdhLCs?t=165

ilyen "díszletépületekből" áll a Poble Espanyol

kívülről jól mutatnak belül azonban gyakran semmi sincs

ideiglenesnek készült oszt végül megmaradt és ma a szó soros értelmében top turisztikai látványosság Barcelonában

nekik szerencséjük volt, hogy nem dózerolták el az egészet

pitcairn2 2017.03.28. 22:10:28

@Doomhammer:

hát a kertvendéglőkért is kár

VÁROSLIGETI KERTVENDÉGLŐK 2.0
melyenszanto.blog.hu/2016/07/04/varosligeti_kertvendeglok_2

Jean Sol Partre 2017.03.28. 23:44:04

@pitcairn2: "top turisztikai látványosság Barcelonában"

Barcelona pont jó példa. Ugyanis iszonyatosan felkapott város lett, ami nagyjából tönkre is tette. A lakosoknak a töke tele van, megszűntek a jó helyek, minden a túristáknak van. De a jobb ízlésű túristák se szeretik már annyira, mert elvesztette azt, ami miatt annyira szerethető város volt. Egy kommersz hely, mint bármi más.

Jean Sol Partre 2017.03.29. 11:47:22

@maroz: ezt most nem értem, nem vagyok túl járatos az ásványtanban.

maroz 2017.03.29. 14:33:13

Nezz ra a terkepre, nezd meg, hogy ha Gantrol indulna a jaspissal kirakott ut akkor mennyivel nagyobb az eselye annak, hogy a negyven rablohoz jussak rajta, mint a Matrabol. Amugy Ganton dolomitot banyasznak, nem tudom, hallottal-e mar rola, regebben volt hir, de ma mar csak minuszos lenne.

Jean Sol Partre 2017.03.29. 15:14:10

@maroz: Gánton jártam már, a bányát is láttam, csak nem értettem, mitől esélyesebb ott a jáspis, mint a Mátrában. Én csak arra gondoltam, ahol egy dűlőút drágakővel van kirakva, ott valami nagy gazdagság lehet.

40 rabló meg ma bárhol található az országban :D

maroz 2017.03.29. 16:40:11

@Jean Sol Partre: Igen, barhol talalhato, de Gant kornyeken uzembiztosabban, mint Gyongyossolymos kornyeken. ;)

Jean Sol Partre 2017.03.29. 17:00:19

@maroz: javagyúgy! :) nem csak ásványtanból vagyok gyenge, a tantusz is későn esett le :)

annamanna 2017.03.29. 17:30:47

@maroz: Gántról hordták föl a Mátrába egy dűlőúthoz? Első számú szabály, hogy minél közelebbről hordják az útépítés alapanyagát, vmi ilyen miatt már pöckölték ki pályázatról a jobb ajánlatot tevő Közgépet.

maroz 2017.03.29. 17:36:13

@Jean Sol Partre: Így Orbánozzon neked az ember! ;)

maroz 2017.03.29. 17:45:32

@annamanna: Nem, a Mátrába a környékbeli bányákból hordták föl. Illetve még pontosabban: egy meddőhányóból.

Jean Sol Partre 2017.03.31. 11:21:10

@Doomhammer: még egy ok lehet a kihátrálásra.
A Nemzeti Múzeum megkapta a Károlyi palotát, az Esterházy-palotát meg a Stódiópalotát, ahol nagy rekonstrukciók lesznek, oda kell a pénz és beruházásnak is szebben néz ki, mint a Liget projekt, ami mára inkább nyűg lett.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.03.31. 13:34:10

@Jean Sol Partre:
Ah, titánok harca, Nemzeti Múzeum vs. Szépművészeti Múzeum?

Szerintem itt az ideje a Nemzeti Galériát a Nemzeti Múzeumhoz csatolni, Nemzeti a Nemzetinek örül. Ha meg ez meglesz, akkor nagyon jó kérdés, életképes-e egy relatíve kicsi Szépművészeti Múzeum mindentől távol. ;-)

Jean Sol Partre 2017.03.31. 13:48:58

@Doomhammer: :D
A névrokonság tagadhatatlan, de funkcionálisan nem is állhatna távolabb egymástól a két intézmény, sajnos a Galéria tényleg a Szépműhöz passzol jobban, persze ez nem indokolta a beolvasztását.
Pedig a Galériások is jobban örülnének a Nemzeti Múzeumnak, sokkal jobb társaság lenne most.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.04.03. 12:29:57

Fát a diktátorok szeretnek kivágni.
www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=207100
"A Liget-projekt ellen tiltakozók nagy része úgy gondolja, hogy beton és múzeumok nem valók a Városligetbe. Garay Klára, az egyik zuglói művelődési központ vezetője, az Összefogás korábbi jelöltje egyenesen azt mondta a Hetes Stúdióban, hogy a természetpusztításához szükség van a diktatórikus gondolkodásra. Selmeci János készített összeállítást a Városliget-projektről.
A Városért Egyesület rendezvényén megjelent Demszky Gábor, volt főpolgármester is. Szerinte a hatalom monopolizálása miatt nem dőlhetnek el helyben a dolgok a Ligettel kapcsolatban sem, mert ehhez új fővárosi vezetésre lenne szükség. Demszky Gábor azt mondta, nagy siker, hogy átment egy népszavazási kérdés ebben a témában. "

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.05.17. 13:06:07

Hatalmas győzelem született: két Közlekedési Múzeum épül. Egy igazi, meg egy "történeti gyűjtemény".

www.facebook.com/vitezydavid/photos/a.792002570868851.1073741829.103693616366420/1327359977333105/?type=3&theater
"A döntés óriási lehetőséget nyit meg az intézmény számára: a Közlekedési Múzeum fő kiállítóhelye nem a Városligetben, hanem új helyszínen, a korábbi tervekben szereplőnél nagyobb területen, a közlekedési gyűjteményünk (vonatok, buszok, villamosok, stb.) teljes spektrumú bemutatását lehetővé tevő környezetben valósulhat meg. Az új helyszínt már keressük, elsődlegesen a fővárosi vasút által felhagyott rozsdaövezeti ingatlanokon.
A Városligetben a Közlekedési Múzeum történeti csarnoka visszaépül, de a korábban tervezett föld alatti bővítésre így már nem lesz szükség. Az épületet a fenti döntésnek köszönhetően nem Közlekedési Múzeumként, hanem a műszaki muzeológia új első számú kiállítóhelyeként, a magyar innováció és feltalálók történetét bemutató kiállítással kelhet új életre."

Jean Sol Partre 2017.05.18. 13:54:53

@Doomhammer: recseg ropog a Liget projekt. Fogy a pénz, fogy az idő. A Zene házával is bajok vannak, a tervezők szerint nincs olyan magyar cég aki meg tudná csinálni, viszont nem hajlandó további (egyszerűsítő) módosításokra. A Szabolcs utcai gödör az egyetlen, ami zavartalanul épül, csak az ugye nem kiállítótér, csak raktár.
Ja, és a Nemzeti Galériában már 2019-es projektek is terveződnek, szóval egyelőre nem a kiköltözéssel számol Baán se.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.05.18. 16:57:27

@Jean Sol Partre:
Hát amíg telik két Közlekedési Múzeumra, addig nem úgy tűnik, hogy fogyna a pénz.

A Közlekedési Múzeum régi épületének a történetét ismeri? Nagyon tanulságos.

varosliget.info/index.php/kozlekedesi-muzeum/tortenete
"Az új Közlekedési Múzeum 1899. május 1-én ünnepélyes keretek között nyílt meg, melynek fennmaradását előbb 10 évre, majd ezt meghosszabbítva 1916-ig engedélyezte a főváros Tanácsa. Az átépítés során a hangsúlyt inkább a múzeumi jelleg kialakítására fordították, kevesebb figyelmet szenteltek az épület tartószerkezetének, falazatának, tetőszerkezetének megerősítésére. Így ezeknek a munkáknak az elvégzésére csak később került sor. A fontosabb munkák között szerepelt a padlóburkolatok, lépcsők, ereszcsatornák javítása, ajtók és ablakok cseréje. Ekkoriban nem volt sem fűtése, sem világítása - szerencsére az épület kialakítása olyan volt, hogy a természetes fényt hosszú ideig ki lehetett használni -, hálózati vízvezetéke, ezért a múzeum csak májustól októberig tartott nyitva. A gyűjtemény folyamatosan gyarapodott, ezért fejlesztés már elengedhetetlennek tűnt. Erre két megoldás kínálkozott: vagy egy új múzeum felépítése a Műegyetem környékén, vagy a városligeti épület bővítése.
Az első világháborút követő gazdasági recesszió miatt egyik változat sem valósulhatott meg, jószerivel csak a nagyobb hibák javítására futotta a szerény költségvetésből. Csak a tetőbeázásokat sikerült megszüntetni, de változatlanul nem volt fűtés, a világítást. Az elektromos áram bevezetése csak 1928-ban került sor, addig a makettek működtetését akkumulátorral oldották meg. A harmincas évek végére megszületett a terv egy, a Lágymányoson felépülő 5200 m2-es új múzeum felépítésére, ám ennek megvalósulását a második világháború kitörése megakadályozta."

Semmi sem változik ezen a tájékon. Ezt az épületet akarják most újra felépíteni. Remélhetőleg ezúttal tartósabb tetőszerkezettel.

Jean Sol Partre 2017.05.18. 17:06:28

@Doomhammer: "amíg telik két Közlekedési Múzeumra"

miért, épülnek? egyébként a kettő együtt se lehet olyan drága, mint a mélyépítés lett volna a ligetben.
Már a Szabolcs utca se olyan mély, mint az első tervekben volt, exponenciálisan nő a költség a mélységgel.

A régi sztorit nem ismertem, köszönet érte. Tulajdonképpen jelképesnek is mondhatnánk.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.05.18. 20:26:22

@Jean Sol Partre:
"miért, épülnek? "

Hát akkor a Közlekedési Múzeumot is hozzátehetjük a Fidesz által elvett dolgok listájához.

Azért ez jelképes, hogy 40 évnyi küzdés után végre sikerül 1987-ben átadni egy valamilyen, de legalább nem beázó épületet, amit aztán 2017-ben földig rombolnak és nincs pótlás. Csak látványterv.

Jean Sol Partre 2017.05.18. 21:39:12

@Doomhammer: ez az amiben jó a NER. látványterv.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.05.20. 12:26:55

Sohase a parkot akarták feljavítani EZEK.

hvg.hu/ingatlan/20170519_Az_epiteszeti_program_befagyott__kemeny_kritika_a_Liget_Prjekt_jelenlegi_allasarol
"A Liget Budapest program valódi célja kezdetektől nem a park restaurációja volt, hanem a Milleneumi Ezredéves Kiállításé - írja az Építészfórumon Bardóczi Sándor tájépítész, aki szerint már látszik, hogy a nagyon sok kommunikációs pénzből sziklaszilárdnak láttatott koncepció mégis valójában futóhomokra épült."

Jean Sol Partre 2017.05.21. 23:23:59

@Doomhammer: ez igaz lehet. Az egész ötlet kiindulópontja pedig az, hogy a Várat ki kell üríteni.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.05.22. 19:40:26

@Jean Sol Partre:
És amikor a Vár kiürítésének kérdése felmerült, akkor ergé azt kommentelte, hogy "királyság!"

Nem fogom most megkeresni.

Jean Sol Partre 2017.05.22. 22:11:59

@Doomhammer: és milyen igaza volt, bár csak poénnak szánta.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.05.23. 00:27:59

@Jean Sol Partre:
Nézze, a Fidesz-rezsim kétféle kommunikátort ismer. Az egyik parancsra nyomja megállíthatatlanul a központi üzenetet - érdekből vagy számításból, mindegy, csak a szócső szerepből ne essen ki -, a másik a hasznos idióta, aki meggyőződésből teríti a központi üzenet egy bizonyos fogyasztói kör számára hangolt változatát.

A tréfarépa nem opció.

Maga szerint ergé melyik volt?

Jean Sol Partre 2017.05.23. 10:40:11

@Doomhammer: ergé szerintem a második opció volt, aki persze mindemellett megkapta a kényelmes kis állását is, árezte a megbecsülést és látta, hogy az elvei sikerre viszik őt. Szerintem naív volt (van a hiúságnak az a változata, ami őszintén elhiteti az emberrel, hogy a saját kiválósága viszi őt előre) és nem gondolta, hogy a rendszernek nincs humorérzéke (se).

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.05.23. 22:50:18

@Jean Sol Partre:
Oké, de akkor mi a meggyőződése és mi az a kör, aki számára neki kell előrágnia a központi üzeneteket?

Nekem úgy tűnt fel, ergé a Monarchia nosztalgiájában él. Ezért tetszett neki a "királyság", amit én nem tartottam poénnak.

annamanna 2017.05.24. 01:04:57

@Doomhammer: ez elég bőségesen taglalja, kik lehetnek: magyarnarancs.hu/belpol/a_magyar_polgari_underground_-_i_sturm_und_drang-75582

magyarnarancs.hu/belpol/a_magyar_polgari_underground_-_ii_forrasvidek-75632

A cikkek vége (ha olyan távolról nézzük, mint Margitka a szabadulóművész Cézárt) egy kicsit a ligetvédelemhez is köthető:

"Az LMP baloldali egyenlősítő törekvései a szerzőktől távol állnak ugyan, többen mégis óvatos szimpátiával figyelik az ökopártot mint reménybeli "méltó ellenfelet". "A szocialistákkal és a Jobbikkal nincs miről beszélni, velük viszont le lehet ülni az asztalhoz. Egy fiatal, más módon baloldali generáció, mint a posztkomcsik, és vonzzák az SZDSZ törzsszavazóinak gyerekeit is. Nincs közük a Kádár-rezsimhez, és az SZDSZ-hez is csak alig: tiszta lappal indultak, mint mi, és szimbolikus-nemzeti kérdésekben sem olyan bizalmatlanok, megszavazták a kettős állampolgársági törvényt. A múlt vitáinak értelmetlenségét tekintve van köztünk egyfajta generációs konszenzus" - hangzott el egy beszélgetésen. Érdekes, hogy belső kérdőíves felméréseik szerint a Mandiner olvasói között messze felülreprezentáltak az LMP szimpatizánsai. A Mandineren összességében havonta több mint 300 000 egyedi felhasználó olvas el legalább egy bejegyzést, ez a szám pedig nem sokkal marad el a Magyar Nemzet vagy épp a Heti Válasz online kiadásának látogatószámaitól. Napi törzsolvasótáboruk 15-50 000 között ingadozik. Közülük a statisztika szerint 20 százalék leginkább az ökopárttal szimpatizál, ezzel pedig - a Mandineren a választás óta 7 százalékot rontó - Fidesz (53 százalék) után az LMP a legnépszerűbb az olvasóik közt."

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.05.24. 13:29:20

@annamanna:
2011? Az régen volt. Az a Bencsik Gábor, akinek a postja alá kommentelünk, most a Magyar Időkben nyomul.

Ezért kedvelem különösen a postjait.

Pelso.. 2017.05.25. 08:55:46

@Doomhammer: Ahelyett, hogy egy jól prosperáló, piaci viszonyok szerint működő vállalkozást működtetne, persze kizárólag versenyszéférából származó szerződésekkel, megrendelésekkel.
Biztosan képes rá, csakhogy Soros és a többiek.....

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.05.25. 17:53:58

@Pelso..:
Bencsik Gábor vállalkozást működtetne?
Egész életében újságíró volt. Az agrármérnöki diplomája ellenére.

Pelso.. 2017.05.25. 18:51:20

@Doomhammer: Dehogy működtetne.
Néha én is élhetek egy hosszúra nyújtott bonmot-tal.
Szakvégzettség szerint viszont lehetne a régen beígért családi gazdaságok minisztere, természetesen családostul.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.05.25. 20:33:21

@Pelso..:
A család alatt is Bencsik "Békemenet" Andrást érti, ugye?

Hát igen, ezek az arcok jelentették a Mandínernek a jobboldali, konzervatív, illetve szabadelvű nézeteket.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.05.26. 18:55:05

Térszint alá építkezni a legdrágább, ezért aztán oda inkább egy mélygarázst építenek.

www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/hirek/a-kozlekedesi-muzeum-koltozesevel-nohet-a-varosliget-zoldfelulete
"Várhatóan a Közlekedési Múzeum kiköltözése miatt újratervezendő városligeti épület alá kerülhet az ott megnyíló műszaki múzeum és az Új Nemzeti Galéria mélygarázsa, így tovább nőhet a megújuló Városliget teljes értékű zöldfelülete - mondta pénteken Budapesten a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa.
...
Baán László rámutatott: ez a koncepció mindenképpen gazdaságosabb, hiszen térszint alatt építkezni a legdrágább. Az a több milliárd forint, amelyet a földalatti kiállítóterek építésére fordítottak volna, jelentős részben fedezni fogja egy új kiállítócsarnok kialakítását. Ennek költségei természetesen függnek attól, hogy melyik lesz a végleges helyszín, de az új Közlekedési Múzeum már nem a Liget Budapest projekt keretéből épül majd - tette hozzá.

Mint megjegyezte, a kormány néhány hónapon belül döntést hoz a helyszínről; a potenciális területek vizsgálata a múzeumot vezető Vitézy Dávid feladata.

Mintegy tucatnyi helyszín jöhet szóba, a leginkább reflektorfényben lévő az egykori Északi Járműjavító, ahol az Operaház már megkapta az Eiffel-csarnokot, míg a Közlekedési Múzeum szomszédos, csaknem 20 ezer négyzetméteres Diesel-csarnokba költözhetne - árulta el."

A Liget-projekt csak elbontani tudta a Közlekedési Múzeumot, újat már nem is tervez építeni.

Pelso.. 2017.05.28. 06:57:30

@Doomhammer: Igen.
Emlékszik, több alkalommal fel is kért a szerkesztőség ilyen nézetűként eladható embereket évértékelésre, valamint volt valami sorozat is, kb merre tovább jobboldal címmel.
A hívek persze habzsolták, én meg azon tűnődtem, hogy tudta a szerkesztőség szemrebbenés és harsány nevetés nélkül megjelentetni ezeket az írásokat.

annamanna 2017.05.28. 07:34:48

@Doomhammer: "A Városliget geológiájához: A pesti oldalon a patakok DK-ÉNy-i irányú völgyekben folynak. Ez a leggyakoribb és legerősbb szelek irányával egyezik meg. A mélyebb árokszerű völgyek között futóhomok dombok helyezkednek el. A város építése során nem véletlenül nem építették be a ligetet. A talaja tőzeges, ami alapozás szempontjából nem "ideális". A magasabb talajvízállás a fák számára is jó környezetet biztosít. Múzeumot oda célszerű helyezni, ami valami megőrzendőt tárol, vagy mutat be. A terv izzadságszagú, és teljesen értelmetlen."

Itt bőven lehet böngészni szakmai érvek között: epiteszforum.hu/muzeumi-negyed-liget-budapest

Lehet, hogy a mélygarázs tervéhez azért ragaszkodnak, mert annyira szar a talaj, hogy nagyon mélyen érdemes inkább kitermelni, és a garázsra, mint valami szilárd alapra építkezni.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.05.28. 10:06:37

@annamanna:
Van egy történet, - lehet, hogy hamis, nem ellenőriztem a forrását - miszerint amikor a Dunai Vasműnek, a későbbi Dunaújvárosnak kerestek helyet, akkor eljutottak Dunapentele mellé, oda, ahol a város ma van. Azonban az építészek tiltakoztak, azt mondták Rákosi elvtársnak, hogy oda nem lehet építkezni, mert szakad a löszpart. Erre állítólag Rákosi elvtárs azt mondta, hogy nem baj, a szocializmus megmutatja, hogy szakadó partra is lehet várost építeni.

Azóta is óriási gond a szakadó löszpart Dunaújvárosban, időnként megindul és 4 emeletes házak kerülnek veszélybe. Hatalmas betongerendákat vernek a földbe, hogy megállítsák.

Ugyanez a helyzet a mélygarázzsal. A NER majd megmutatja, hogy mocsárba is lehet mélygarázst építeni.

Egyébként azért kell a mélygarázs, mert a Liget környékének egyetlen parkolóhelyét, a Felvonulási Teret szintén be akarják építeni. Ilyen körülmények között az, hogy nem alkalmas a talaj, a legkisebb probléma.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.05.28. 10:09:44

@Pelso..:
"Emlékszik, több alkalommal fel is kért a szerkesztőség ilyen nézetűként eladható embereket évértékelésre, "

Azt nem tudom, mennyire tudatos az ilyesmi és mennyire a kényszer szüleménye - élni kellett akkor is, most is - de a Mandínernek elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy mérsékelt jobboldali olvasótábor arcába olyan emberek írásait nyomta - pl. Bencsik Gáborét is - akitől azok sohase olvastak volna semmit.

Ezt a mai viharos időkben el lehet adni érdemnek az új gazdi felé. A magam részéről mégis azt gondolom, hogy a Mandíner elárulta a jobboldali ügyet.

Pelso.. 2017.05.28. 19:43:50

@annamanna: Hazai rögvalóság: mélygarázs-többletköltség-még több áfa, amit egyeseknek szabad nem befizetni.

@Doomhammer: Max a pártot, annak meg soha nem volt jobboldali "ügye". Továbbra is fenntartom, a fidesz számára az ugyanúgy politikai termék, mint a polgári Mo. lebegtetése.
A háttérben inkább valószínűsítek belső konkurencia harcot a koncért, pl a gfg féle vonal nyírta ki őket pár forintért.

annamanna 2017.05.29. 02:50:53

@Doomhammer: www.youtube.com/watch?v=m9ia1xMhqQ4

@Pelso..: Na igen, én mondjuk ebből próbálom levezetni a kormány feltűnő érdeklődését a föld alatti építkezések iránt: www.youtube.com/watch?v=qzU9OrZlKb8

De minimum ezzel: hvg.hu/tudomany/20170509_anonymous_iii_vilaghaboru_3_eszak_korea

És: www.youtube.com/watch?v=2oKh0-mb770
süti beállítások módosítása