A ligetvédők manipulációiról
2016. július 05. írta: Redakció

A ligetvédők manipulációiról

ligetvedok.jpg

Vendégszerzőnk, Bencsik Gábor írása

 

A kevésbé izgalmas kérdés, hogy vajon miért vállalkozott a tekintélyes Medián a Greenpeace legutóbbi, a szakmai minimumot is nélkülöző közvélemény-kutatásának lefuttatására. A válasz valószínűleg az, hogy pénzért.

Az igazi kérdés az, hogy megéri-e sugalmazott közvélemény-kutatási kérdésekkel torzított közvéleményt kimutatni? A válasz valószínűleg összetett. A saját közösség megerősítésére minden bizonnyal kiválóan alkalmas az ilyen eljárás. Valamennyi bizonytalant is át tud csábítani a saját táborba. A közvélemény egészének megnyerésére azonban alkalmatlan. Van viszont egy sajátos következménye: miután a megrendelőt meggyőzi arról, hogy a közvélemény támogatja, további lépéseit erre alapozza, és azok kudarcaira kénytelen lesz hamis magyarázatot találni. Ezekre építve még inkább téves lépéseket tesz, ami végül a kezdeményezés teljes kudarcához vezet.

Nézzük most ezt a legújabb, manipulatív szándékú akciót. Íme az első kérdés: „A kormányzati tervben a Városligetbe új épületeket, múzeumokat építenének, ami fakivágással járna. Más tervek szerint megőriznék a fákat, megújítanák a zöldfelületeket, de nem épülnének épületek, múzeumok a park egy része helyén. Ön melyik verziót választaná?”

Tekintsünk most el attól, hogy egy nagy parkban szükségszerűen folyamatosan vágnak ki és ültetnek fákat. A manipuláció annak elhallgatása, hogy a zöldfelületek megújítása a kormányzati terveknek is meghatározó része; továbbá hogy a leendő múzeumok vagy ma is álló (romos) épületek, vagy jelenleg lebetonozott parkoló helyén épülnének. Az embereket tehát nem a valódi alternatíváról kérdezték, hanem arról, hogy akarnak-e fakivágással járó épületeket, vagy pedig a zöldterület megújítását épületek nélkül. Figyeljünk a szóhasználatra: az egyik oldalon „fakivágás”, ezzel szemben „más tervek szerint” „megőriznék”, „megújítanák”. Nyilván a többség, esetünkben 81 százalék a megőrzést és megújítást választja.

Nézzük a második kérdést. „Vannak, akik a Budapesten létesülő új múzeumokat a Városligetben szeretnék megépíteni. Mások inkább más, a zöldterületeket nem veszélyeztető helyszíneken szeretnének új múzeumokat létesíteni. Ön melyik állásponttal ért inkább egyet?”

A sugalmazott kérdés iskolapéldája: a második mondat indirekt módon, éppen ezért hatékonyan azt sugallja, hogy az első mondatban szereplő új múzeumok a zöldterületeket veszélyeztetik. A szóhasználat fontos: nem csökkentik, hanem veszélyeztetik. Ismét lépjünk túl azon, hogy a kormányzati tervek alapján a zöldterület növekedni fog. A kérdésnek, mondjuk így: a csontváza a következő: ön egyetért-e azzal, hogy valami veszélyeztessen valamit? Természetesen 86 százalék nem akarja.

A következmények nagyjából megjósolhatók.

A Liget projekt alapvetően a tervek szerint megvalósul. A ligetvédők meg lesznek róla győződve, hogy mindez a közvélemény ellenében történik, és újabb bizonyítékát látják benne a kormányzati erőszakosságnak. A legközelebbi választásokon az ügy téma lesz, de a ligetvédők oldalán állóknak nem hoz majd szavazatokat – mert a valódi közvélemény nem mellettük áll.

Ezzel az ügy lecseng, a helyét más hasonló ügyek veszik majd át, más hasonló, sugalmazott közvélemény-kutatásokkal megtámogatva.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr658866038

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bencsik Gábor: A ligetvédők manipulációiról 2016.07.05. 10:26:01

Megéri-e sugalmazott közvélemény-kutatási kérdésekkel torzított közvéleményt kimutatni?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Max val Birca főszerkesztőhelyettes · http://bircahang.org 2016.07.05. 08:01:21

Bajnai balliba projekt - megbukott.
Korrupciós botrány - megbukott.
Álmenekült botrány - megbukott.
Pumukli - megbukott.
Fekete Nővér - megbukott.
Most a Liget műbotrány van soron.

Nem lennék most Sorosék helyében...

GNDL 2016.07.05. 08:20:47

„Liget projekt alapvetően a tervek szerint megvalósul”

Beidéznéd a tervek elérhetőségét?! Állítólag nyilvánosak.

Valamint amit majd beidézel, a szeretteid életére esküszöl, hogy nem változik alapjaiban egy hónapon belül?! :)

Ugyanis mindamellett hogy csak egy újabb fideszes masszív közpénzlopásról szól a Liget-projekt, semmi másról, még azt sem tudjátok, hogy mi a bolsevik anyátokat akartok ott csinálni. Két biztos pontja van a projekteteknek: közpénzt akartok lopni megint, kurva sokat; és fákat akartok kivágni, mert sok dologhoz nem értetek, kezdve oktatástól egészségügyön át gazdaságig, de a környezetvédelemhez sötétebbek vagytok mint egy borús éjjel a pusztán... :)

maroz 2016.07.05. 08:28:04

Valami belvárosi perpatvar van már megint. Ön leszarja vagy leszarja? igen/igen

maroz 2016.07.05. 08:29:10

@GNDL: Mondd azt, hogy a tiéd nagyobb.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2016.07.05. 08:35:45

@maroz: "Míg mások inkább lapátgyárat építenének."

Veridicus76 2016.07.05. 08:49:32

Mindenkinek jár 15 perc hírnév. A rasztafári drogos pasas most megkapta.

2016.07.05. 08:56:25

budapest egy gettóváros, a gettózsidók pedig nem szeretik a fákat.
a városligetet évszázadok óta szűkítik, essünk túl rajta most, éljen az épített környezet beton-fű-beton változatossága.
holokauszt múzeum is lesz?, azért titkosak a tervek?

shalom

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.07.05. 09:24:59

Újabb eklatáns példa arra, hogy hogyan lehetetlenül el az úgynevezett konzultáció. (Arról nem beszélve, hogy a liget-projekt a szakmát is megosztja, arról lehetett volna beszélni, amíg lehetett) A projekt-ellenes tüntetők hülyét csináltak azokból is, akiknek értelmes ellenvetésük volt, amiben persze a fakivágás nem szerepelt központi helyen.

@GNDL: ligetbudapest.eu/

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: Ízléstelen vagy. Zsidózni, ha muszáj, csak kultúráltan, és csak ahol szükséges, mert itt nem. Újonc vagy? Be leszel utalva továbbképzésre ;-)

Bell & Sebastian 2016.07.05. 09:29:12

www.youtube.com/watch?v=KYuQWO3NsFI
&
www.youtube.com/watch?v=Iw9b5pZ2g5o

Ez onnan jön, hogy az Ujjé, a ligetben nagyszerű! eredeti, amerikai muzsika. Rákerestem, de ez jobbik.

És még:
www.youtube.com/watch?v=TYlWgn7WpuY

Bell & Sebastian 2016.07.05. 09:30:22

@Mihint: Szívemből szólt, mint mindig.

GNDL 2016.07.05. 09:47:55

@Mihint: Nem véletlenül kérdeztem rá, bele is sétáltál a csapdába... :) Ugyanis ezek azok az állítólagos „tervek” amelyek napi szinten változnak, hiányosak, többnyire nem felelnek meg semmiféle követelménynek, túlnyomó részük csak egyszerű prezentáció nem pedig terv, és maguk a gyakorlott szakértők sem tudnak eligazodni rajtuk... lásd mondjuk az építészfórum.hu kritikáit, aktuálisan ezt az írást, ami elég jól mutatja azt amit fentebb is megjegyeztem, hogy már fákat vágnának ki de még mindig lövésük nincs, hogy mi legyen a Ligetben, egy a biztos, hogy drága legyen, mert sok közpénzből tudnak sokat mazsolázni a korrupt fideszes elvtársak: epiteszforum.hu/mi-a-baj-a-kozlekedesi-muzeummal

Nem, ők nem „sorosbérencek”, ők bizony a szakma azon képviselői, akiket ugyan úgy hagynak ki bármiféle kormányzati egyeztetésből, mint más szakmák képviselőit például az egészségügy vagy oktatás problémáinak megoldásából, kezeléséből, vagy éppen kormányzati intézkedések megvitatásából. A fideszes nepotizmus eleve távol tartja a szakembereket a kormányzástól, lásd nem találsz egyetlen kormánytagot sem a Fidesz-KDNP környékén, akinek legalább egy évtizedes (államtitkárok esetén öt év), felsőbb vezetői poszton (államtitkárok középvezetői poszton) eltöltött szakmai gyakorlata és így tapasztalata lenne a versenyszférában. Ilyen dilettáns kormányunk még nem volt, pedig a hozzáértés nem igazán volt az ékköve az előző kormányoknak sem. :)

Ha te most a szeretteid életére esküdnél, hogy ezek a valós tervek amit te most idéztél nekem, és szerinted egészen biztos hogy ezek alapján fog bármi is elkészülni a ligetben (feltételezve hogy bármi is lesz ott, mert nem úgy tűnik, hogy a ligetvédőket sikerül lecsendesíteni... kopasz fideszes hungaristák agressziója ide vagy oda), akkor készülhetnél a szomorú családi tragédiákra... :)

GNDL 2016.07.05. 09:52:28

@Mihint: „a liget-projekt a szakmát is megosztja”

Mondjuk elég furcsa fogalmazás ez ahhoz képest, hogy maga az építésszakma és az urbanisztikával, környezetvédelemmel foglalkozó szakemberek és érdekvédelmi szervezetek túlnyomó része, szinte kivétel nélkül mindenki elutasítja a fideszes Liget-rombolást... :)

2016.07.05. 10:01:04

@Mihint:

ja újonc vagyok. segíts ki, hogy mondanád el a zsidó negyed terjeszkedését másképpen.

podmaniczky, gundel, koóskároly, lendway, andrássy, benczúr, dembinszky, cházár, olof palme.
tele rakták zsidó táblákkal, így kötötték össze a terézváros-erzsébetváros-istvánmező-kiszugló zsidó telepeket és most kisajátítják a ligetet, (azelőtt is zsidó szórakoztató központ volt) mert nem tudnak hová terjeszkedni, a többi területért fizetni kellene, ezt elég könnyen ellopták. közben lobogtatják a nacionalista szólamokat, a málé nép pedig már megint ujjong, a kopaszok boldogan csaholnak gazdáik intésére.

ha nem érted, nem neked szól.

Bell & Sebastian 2016.07.05. 10:25:08

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: Mit tegyünk, ha ez tartja hatalomban őket. A három Sándor és az ingatlanfejlesztés. Nem ujjong itt senki.

aeidennis 2016.07.05. 10:47:18

Elképzelhető, hogy a Városligetes kérdőív készítői olvashatták a nemzeti konzultáció akármelyik kérdőívét?

maroz 2016.07.05. 11:19:33

@Counter: Tényleg, csak úgy kíváncsiságból: mi a faszt akarsz te tőlem?

Zb74 2016.07.05. 11:25:51

„Vannak, akik a Budapesten létesülő új múzeumokat a Városligetben szeretnék megépíteni. Mások inkább más, a zöldterületeket nem veszélyeztető helyszíneken szeretnének új múzeumokat létesíteni. Ön melyik állásponttal ért inkább egyet?”

:-D :-D :-D

Visszanyal a nemzeti konzultációs fagyi ;-)
Szenzációs trollkodás!

murcielago 2016.07.05. 11:25:53

A Liget (a környező Fasorral, Damjanich, stb. utcákkal) ingyenes parkolási oázis a környéken lakóknak, ott várakozóknak. Ez sokezer ember. A múzeumok egy helyre költöztetése egy ma már elavult szakmai felfogás. A fákat és a rémdráma építészeti terveket már a sajtó alaposan kitárgyalta. Ha ezt nem tudja az ellenzék leállítani… (Végülis a netadó, a vasárnapi bevásárlás felcsillanó reményt jelenthetne nekik...)

Az lmp a legutolsó kampányban felvette a programjába, de a VII. kerületben elég gyengén szerepeltek. Sokat nem várok.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.07.05. 11:34:56

@Bell & Sebastian: :) (nézzen haza, ha van kedve, megpatkoltuk a cselszövőt, mert többszörösen és durván túllőtt a célon. A népek közfelkiáltással várják, magamat is beleértve, és mea culpa mindenért)

@GNDL: Az első bekezdésedhez két dolog: az egyik, hogy nem szakértek, mert nem vagyok az, és nem is írtam ilyet. a másik, hogy az idézett olvasmányban Bardóczi Sándor így ír:
"Véleményem szerint egyetlen ma magára valamit is adó építésznek sem szabadna a nevét adnia egy olyan projekthez, ami a nulláról építene fel egy 1896-os tervezésű épületet. Nagy ebben a szakmai vita, de én azok álláspontját osztom, akik 2016-ban 2016 műszaki színvonalának és esztétikai minőségének megfelelő, funkcionálisan jól használható épületeket akarnak építeni, (..)"
ami teljesen korrekt vélemény, és némiképpen alátámasztja azt, amit én erről pöntyögtem. Nincs módomban most olyan fórumokat keresni, ahol a másik álláspont is szerepel, bizonyára van ilyen, ha már ez elhangzott.

A második bekezdés az a te véleményed, ha így látod, hát így :)

A harmadik: eszemben sincs esküdözni, de ezt látják a népek, pl. én, akik nem értenek hozzá. A többire a kettes pont.

maroz 2016.07.05. 11:37:33

@Mihint: Az úgynevezett konzultáció nem lehetetlenül el, a konzultáció meg neoliberális parasztvakítás, akkor meg? ;)

Gondolj csak arra, hogy van-e ma olyan, hogy "szakma"? Névvel, címmel. Nos, nincs. Van a tőke, és vannak a humánerőforrások, akik teljesítik a tőke kívánságait. Ostobák, együgyűek, és ehhez mérten arrogánsak és nagyképűek. Szakma? Basszakma vagy ne basszakma, esetleg.

Ma Magyarországon (is) a tőke nagyjából azt csinál, amit akar. Vesz magának szakmát, akik elmondják, hogy pont az a jó, amit rendeltek tőlük, illetve akad majd olyan szakmász is, aki ugyancsak jó pénzért elmondja az ellenkezőjét és valaki azon is keres, szóval itt, ezek között a strukturális keretek között konzultációról beszélni kábé olyan, mint elítélt véleményét kikérni arról, hogy a long drop vagy a short drop technikát használják és hogy a kötél milyen színű legyen.

De ha már itt tartunk: az elmúlt években úgy körülbelül hatmillió köbméter fát vágtak ki Magyarországon legálisan és becslések szerint négyet illegálisan. Az erdejeink zöme a szétbaszottság különböző stádiumaiban pöffeszkedik, a tűzifa nedvességtartalmára nincs kötelező szabvány, miközben a lakásállomány 2/3-a egyedi fűtésű, ésatöbbi, ésatöbbi, és akkor ugye mitől hangos a belvárosi liberális? A Liget fáitól. Aszongya itt feljebb valamelyik ballib tudatú gépelő, hogy környezetvédelem. Le bírta írni, úgy, hogy nem szakadt rá. Ez van.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.07.05. 11:41:58

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: Érteni éppen értem, de ettől még nem biztos, hogy nekem szól.
Én azt mondanám, hogy a főváros kulturális sokszínűségét emelő, és a magyarság számára oly sok kiváló koponyát adó zsidóság számára új lehetőségek nyílnak arra, hogy - hasonlóan Európa legszebb, és legnagyobb zsinagógájához a belvárosban - újabb, mindannyiunk számára értékes, és nemzeti kincseinket megőrző lehetőséget kaptak.
:)
(lazíts már, b+)

GNDL 2016.07.05. 11:42:44

@Mihint: „ahol a másik álláspont is szerepel, bizonyára van ilyen”

Ja, vannak ilyen „fórumok”: a fideszes bolsevik agitprop szemétté alakított és ma már csak nevében közmédia, a lopott közpénzekből létrehozott és eltartott cselédsajtó, ilyen a „Magyar” Idők, vagy éppen a félkegyelmű Bencsik elvtárs „Magyar” Krónikája, vagy a Heti Válasz... ebből is láthatod, hogy milyen bátran vállalják a fideszes „szakértők” a véleményüket olyan felületeken is, olyan riporterekkel/újságírókkal szemben, amelyeket/akiket nem lopott közpénzekből hozott létre vagy tart el maga a bolsevik korrupt állampárt. :)

„eszemben sincs esküdözni”

De te beidézted a linket, mint a hivatalos tervek forrását, holott nem az, mert _máig nincsenek hivatalos tervek_, de a rombolásnak már nekiálltak. Tehát ha saját bevallásod szerint nem is értesz hozzá, akkor próbáld meg elfogadni a véleményt, és ha bármikor máskor kérdezik tőled, hogy hol vannak a tervek, te bátran mondd azt, hogy ilyenek máig nincsenek. :)

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.07.05. 11:49:46

@maroz: Sajna, ez teljesen igaz. Annál is inkább gyanakszom arra, hogy ez a felhajtás cakk-pakk a kormányzati kommunikáció része. Annak idején bbj-vel ezt rendesen kiveséztük (Kötcse!), és arra jutottunk, hogy nem lesz ez így jó(helyesebben én bíztam, bbj meg nem). Az azóta történtek bbj-t igazolták, és ez a liget-izé pont beleillik.

Az viszont nem Kötcse!, hogy a szavak már nem azt jelentik, amit jelentenek, és ez a súlyosabb. Még úgy is lehetne érteni, hogy a Kötcse! az pont ez ellen van, csakhogy eddig ez nem tapasztalódott.

(Kötcse! (c) @bbjnick)

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.07.05. 11:53:40

@GNDL: " ha bármikor máskor kérdezik tőled, hogy hol vannak a tervek, te bátran mondd azt, hogy ilyenek máig nincsenek"

Dehát pont az általad linkelt cikk update-jában vannak a tervek :) Amúgy meg max. azt mondhatom, hogy nem tudom, hogy hol vannak. Ahhoz, hogy azt mondjam, nincsenek, azt ugyanúgy bizonyítani kéne, mint a másikat, kedves agit-prop embertársam ;-)

pitcairn2 2016.07.05. 11:54:58

@Mihint:

persze, hogy van ilyen, és mostanában meglehetősen előretört ez az irányzat

Reconstruction (architecture)
en.wikipedia.org/wiki/Reconstruction_%28architecture%29

különben mindig is volt efféle megközelítés...

From the Observer archive, 21 April 1912: Venice sees its Campanile reborn
www.theguardian.com/news/2013/apr/21/observer-archive-venice-campanile-rebuilt

a velenceiek is építhettek volna a Szent Márk térre vmi csilivili acélszerkezetet,de nem tették....

GNDL 2016.07.05. 12:06:59

@Mihint: „általad linkelt cikk update-jában vannak a tervek”

Lázár elvtárs szerint már évek óta elfogadták és lezárták a projektet (minap említette a kopasz fideszes hungaristák fideszes alaptörvényt is sértő balhéja után), ennek ellenére az „update” részen pedig annyit említenek, hogy a Heti Válasz „megszerzett” (befújta a szél az ablakon, mi?!) valamiféle helyszínrajzot, ami egyébként alapjaiban tér el minden addig hasonlóképpen „megszerzett” ilyesféle „tervtől”... Csak pár komoly ellentmondás és anomália, és még mindig csak a Közlekedési Múzeumról van szó, ami a Liget-rombolásnak csak egy része. :)

Próbáljatok már racionálisabban gondolkozni és valamilyen szinten átlátni a történetet, ez nem a szokásos Fidesz-MSZP posztkommunista cirkusz, Orbán és korrupt bűntársai most nem csak százmilliárdokat akarnak értelmetlenül elverni (és ismerve a fideszes elvtársak korrupciós felárait és „mélykeresztény” tolvaj hajlamait ennek nagy részét ellopni), hanem konkrétan visszafordíthatatlan károkat fognak okozni a Ligetben.

Nem én mondom, hanem egy maroknyi fideszes korrupt szardarabon kívül mindenki.

„kedves agit-prop embertársam”

Ja, hát nektek mondhat bárki bármit, mentek a hülye fejetek után... aztán annyira sikeres a bevándorló-ellenes szabadságharcotok is, hogy Nógrádban már orosz, szerb és mexikói vendégmunkások dolgoznak, mert a szakképzett munkaerő menekül Orbán és ostoba retardált szimpatizánsai elől...

maroz 2016.07.05. 12:08:31

@Mihint: "Még úgy is lehetne érteni, hogy a Kötcse! az pont ez ellen van"

Mindegy, mert már ott bajok vannak, ha egyáltalán akar ez ellen lenni. Akarni lehet, de ellene lenni nem lehet. Folyton egy Ottlik-mondat motoszkál a fejemben: "A szekrényrend ábrái nem adtak módot zöld szvetterek titkos elhelyezésére." Ma olyan a szekrényrend, hogy nem ad módot az ellene levésnek. Akarni lehet, de tenni nem lehet, mert nincs rá mód.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.07.05. 12:22:03

@pitcairn2: Kösz, ezek érdekesek, átolvasom.

@GNDL: "Próbáljatok már racionálisabban gondolkozni és valamilyen szinten átlátni a történetet, ez nem a szokásos Fidesz-MSZP posztkommunista cirkusz, Orbán és korrupt bűntársai most nem csak százmilliárdokat akarnak értelmetlenül elverni (és ismerve a fideszes elvtársak korrupciós felárait és „mélykeresztény” tolvaj hajlamait ennek nagy részét ellopni), hanem konkrétan visszafordíthatatlan károkat fognak okozni a Ligetben"
Basszus :)
"Ja, hát nektek mondhat bárki bármit, mentek a hülye fejetek után... aztán annyira sikeres a bevándorló-ellenes szabadságharcotok is, hogy Nógrádban már orosz, szerb és mexikói vendégmunkások dolgoznak, mert a szakképzett munkaerő menekül Orbán és ostoba retardált szimpatizánsai elől"
Ellenségképzés, csoportidentitástudat rulez. Látom, te sem szakértő vagy, csak kiválasztottad, melyik szakértői csoportnak hiszel. A semminél több :)

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.07.05. 12:25:57

@maroz: Ez is jogos, sodródunk az árral. Fejünket a deszkák és sziklák elől elrángatva, néha levegőt is véve igyekszünk nem ott partra mosódni, ahol egy szem búza sem terem. Nem ellenállás, megőrzés van, ha még ez jelent valamit.

fepe 2016.07.05. 12:28:37

@GNDL: Látom megértetted a cikk lényegét. Lehet itt hőbörögni. Aztán ha már ketten hőbörögtök, akkor hirtelen azt hiszitek, hogy az ország 99%-a mellettetek áll. Aztán jönnek a választások, aztán lesznek megint a nagy meglepetések, hogy hát hoppá... Ez meg, hogy lehet?!

Erről szólt a cikk.

GNDL 2016.07.05. 12:30:43

@Mihint: „csak kiválasztottad, melyik szakértői csoportnak hiszel”

Értelem szerűen annak, amelyet a szakma nevez szakértőnek, ráadásul teljesen ingyen, nem pedig politikus elvtársai vagy propaganda kiadványaik kampánycélból, lopott milliárdokból. :)

De tényleg, falra hányt borsó... hiába veri át a közvéleményt és még saját retardált híveit is Orbán ma már napi szinten, mindig lesznek tájékozódásra tökéletesen képtelen hasznos idiótái, ráadásul a rekord kivándorlási hullám miatt sajnos egyre nagyobb arányban, akik bármiféle gondolkozás nélkül nyelnek be minden szart, amit Orbánék bolsevik agitrpop-gépezete a szájukba ad...

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.07.05. 12:39:44

@GNDL: Mégis, ilyenkor mit vársz? Ha ideírnám, hogy orbántakaroggy, akkor biztosan cimbik lehetnénk, ugye? :)
"Próbáljatok már racionálisabban gondolkozni"
Muhaha!

Ha megkérdezném(lehet, hogy már megtettem), hogy ezek helyett kiket, akkor megakadna a fogaskerék, nemdebár? Mert az "nálunk" nem úgy van, hogy "mindenkitakaroggy", oszt helyette meg senki :)

GNDL 2016.07.05. 12:45:06

@fepe: „Látom megértetted a cikk lényegét.”

Bencsik elvtárs megint csontig nyalt Orbánnak, nem kevés lopott közpénzért cserébe. Mindig erről szólnak ennek a félkegyelműnek a posztjai. :)

„Ez meg, hogy lehet?!”

Orbánék éves szinten tízmilliárdokat költenek lopott közpénzekből bolsevik agitprop kampányokra, plakátokra, kormányzati kiadványokra. Emellett teljes mértékben kisajátították a ma már csak nevében közmédiát, és éjjel-nappal itt is a bolsevik agitprop szemetüket tolják. További lopott százmilliárdokból építgetik saját médiabirodalmukat, tévéadót vásárolnak és állampárti lapokat alapítanak, amelyek ugyancsak azt a célt szolgálják, hogy bolsevik agitprop szeméttel megvezessék a közvéleményt, és lejárassák politikai ellenfeleiket. Emellett a politikai riválisaikat és a nem állampárti sajtó nagy részét ellehetetlenítik, gyakorlatilag kitiltották a politikai hirdetéseket a médiából, a nem állampárti sajtó helyzetét reklámadókkal súlyosbítják, civil szervezeteket vegzálnak olyan eszközökkel amire még Putyin is elégedetten csettintene. Politikai irányítás alatt az ügyészség, a rendőrség, a demokratikus intézményrendszert leépítették, a jogállamiságot felszámolták, a piacgazdaságot korlátozzák és saját korrupt haverjaiknak hoznak létre monopóliumokat lopott közpénzek százmilliárdjaiból. A saját igényeiknek megfelelően szabták kékcédulásra a választási rendszert, a népszavazásokat gyakorlatilag betiltották, de mindent megtettek annak érdekében hogy ha véletlenül (kopasz fideszes hungaristák választási csalásai ellenére is) becsúszna egy ellenzéki népszavazás, az érvénytelen legyen.

Inkább az a kérdés, hogy miért nem 99%-os Orbán és posztkommunista bűnszervezetként működő közpénztolvaj kormánya?! :) Évi több százmilliárdot költenek saját maguk népszerűsítésére lopott közpénzekből, és a teljes választókorú lakosság alig negyede szavazna rájuk? Ámátőrök... :) A Fidesz ideológiai elődje, az MSZMP ezt jobban csinálta, kevesebb lopott közpénzből is. :)

„jönnek a választások, aztán lesznek megint a nagy meglepetések”

Mindeközben mennek az aktív adófizetők az országból, és igazság szerint akkor lesznek majd a nagy meglepetések, ha a kétkezi munkára tökéletesen alkalmatlan ingyenélő fideszes rezsiharcosoknak is el kell majd menniük dolgozni, mert nem lesz ki eltartsa őket... :)

GNDL 2016.07.05. 12:59:56

@Mihint: „ideírnám, hogy orbántakaroggy, akkor biztosan cimbik lehetnénk”

De nem erről volt szó, hanem arról, hogy nem vagy képes meglátni még a legnyilvánvalóbb ellentmondásokat sem a Liget-rombolás környékén... :) És nem vagy képes megérteni, hogy itt most olyasféle károkozásra készülnek a fideszes elvtársak, amit még azzal sem lehet majd helyrehozni, ha a fideszes ámokfutás végén lámpavasakra kerülnek a korrupt fideszes elvtársak az ingyenélő kis családjaikkal együtt, és elkobozzák az általuk évek során közpénzből harácsolt vagyonukat. Ha kivágják a fákat és feltúrják a ligetet, akkor ott annak annyi volt... nézd meg milyen faszán sikerült a fák újratelepítése a Széll Kálmán téren... ott a referencia, mi fog történni a ligetben. :)

„hogy ezek helyett kiket, akkor megakadna a fogaskerék”

Nem akadna meg, mert ha ott tartunk hogy eredményesség és korrupciós ügyek tekintetében még az MSZP-SZDSZ is jobban, vagy mondjuk úgy elfogadhatóbban kormányzott 2002-2009 közt (kivéve ugye az utolsó egy évüket, amikor tőlük függetlenül söpört végig a világon a hitelválság), akkor akár ők is válthatnák Orbánt és korrupt bűnszervezetét. De mindemellett egy magyarországi választáson átlagban tucatnyi politikai szervezet szokott indulni, ha korrupt és inkompetens balfékek helyett nem tudsz az értékeidnek megfelelően mást választani, akkor a hiba bizony a te készülékedben van. :)

Pont fent említettem, hogy lásd a minisztereket és államtitkárokat, szakmai tapasztalat és szakmai gyakorlat szempontjából soha ennyire dilettáns kormányunk még nem volt, pedig igen nagy a verseny hozzá nem értés terén a Fidesz-MSZP közt két évtizede. :) De nekem azt ne mondd, hogy a félkegyelmű Szijjártónak, a matekból és közgazdaságtanból nyilvánvalóan felmentett Tállainak vagy Vargának, esetleg az uniós források fosztogatásán kívül máshoz sem értő Lázárnak, vagy az olajos ügyek és szocialista állampárti múltja miatt a demokratikus közéletbe sem való Pintér elvtársnak ne lenne bármiféle alternatívája... esetleg a mára mentálisan nyilvánvalóan leépült, és emiatt szigorú orvosi felügyeletre és gyógyszeres kezelésre szoruló Orbánnak ne lenne alternatívája... mert az tényleg a rossz buta vicc kategória lenne. :)

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.07.05. 13:13:29

@GNDL: Na figyusz, nem eszik "ilyen forrón a kását nálunk". Ilyen dolgokat, amiket leírtál, komoly ember nem mond, aki ad is valamit magára.
Jótanácsok következnek.
- Sose mossál össze véleményeket szakmai kérdésekkel
- Sose válassz önkényesen múltbéli időpontokat
- Sose bízzál olyanokban, akiket nem ismersz
- Sose állíts olyan tényt amit bizonyítani nem tudsz
- Ne ítélj, hogy ne ítéltess

Ha fentieket alkalmazod a szösszenetedre, a következő marad:
"én az orbánékat utálom, az emeszpéseket akarom vissza a kormányba, mert őket szeretem"
Hidd el, nincs ezzel semmi baj, csak ne ömlengjél feleslegesen :)

2016.07.05. 13:14:51

@Mihint:

ha nem kötök bele nincs lehetőségem kibontani a témát. kedves voltál hogy hoztad a rőzsét a tűzhöz, de valakinek fújni is kell hogy lángoljon.

GNDL 2016.07.05. 13:15:56

@fepe: „jönnek a választások, aztán lesznek megint a nagy meglepetések”

Sőt, hát az illiberális unortodox szarotok, amit egyesek még „magyar gazdaságnak” neveznek (bár többnyire viccből), lehet nem is bírja ki 2018-ig: index.hu/gazdasag/2016/07/05/magyar_gyarosok_varganak_250_ezer_vendegmunkas_kell_ide_azonnal/

Bár fentebb megemlítettem, hogy lassan az ingyenélő fideszes rezsiharcosoknak is el kell menniük dolgozni, de ezzel csak az a baj, hogy ilyen szellemileg erősen korlátolt, képzetlen és műveletlen söpredék még Magyarországra sem kell... :)

GNDL 2016.07.05. 13:19:51

@Mihint: „Jótanácsok következnek.”

Igen, mindig szívesen fogadok olyasvalakiktől tanácsokat, akik a legegyszerűbb összefüggéseket is képtelenek felfedezni egy egyébként végtelenül egyszerű történetben. Kösz. Ja, várj, nem is... :)

„fentieket alkalmazod a szösszenetedre, a következő marad”

Igen, hát nem véletlenül kaptak egyetlen szavas választási „programot” az arcukba a fideszes hívek 2014-ben, hidd el többségük még annak megértésével is máig adós... nem hogy az én több ezer karakteremet feldolgozzák... egyáltalán elolvassák... :)

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.07.05. 13:27:39

@GNDL: Nyugi, én elolvasom :) de több ettől nem lesz benne, az "ad hominem" meg értelmezhetetlen számomra ebben a kontextusban :)

2016.07.05. 13:35:06

@GNDL:

csaxólok, hogy az ukránok bevonása hozza magával ukrajnát is. én ismerem őket, de ezek amikor majd szembesülnek velük, akkor kívánják hogy inkább fogadtak volna be 1millió muszlimot.

az anti-eu régi atlantista terv v4, v5 v6,
oligarcháink, magánhadseregeink, NER, már megvan hozzá.

sok sikert, majd integetek.

GNDL 2016.07.05. 13:35:07

@Mihint: „Nyugi, én elolvasom”

A fenti válaszodból nem úgy tűnik... bár lehet elolvastad, de megérteni már nem nagyon sikerült, hiszen a „fideszesítésed” (primitív leegyszerűsítésed) után nem igazán sikerült visszaadnod azt amit konkrétan írtam... :)

Bell & Sebastian 2016.07.05. 13:43:06

Brükszelesben úgy pörögnek a hátukon a magyar kvótanépszavazás miatt, mint a chemotoxos legyek, negyedóránként háborog valaki a rádióban.

Dögöljenek is bele.

maroz 2016.07.05. 13:44:24

@Mihint: A balliberális fideszbebolondult változata. Nézd meg, hogy hányszor írta le, hogy fidesz. Minden jó lenne, galambok seggelnének a verebek mellé a liget fáin, ha a fidesz nem lenne. Bináris, nem mész vele semmire.

GNDL 2016.07.05. 13:45:13

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: Ácsi, én nem igazán tartanám jó ötletnek, hogy ukránokat telepítsenek be „vendégmunkásként” (akkor már inkább a szírek:). De Orbánék olyan gödörbe kormányozták az országot, hogy ma már rövid távon csak ilyesféle betelepítéssel lehet enyhíteni a munkaerőpiac, és így a gazdaság válságát, és akkor még említik a hosszabb távú elképzeléseket is: bérszínvonal differenciált emelése, munkáltatói terhek csökkentése, közmunkások átsegítése a versenyszférába, a költségvetési szférában leépítés, szakképzés. Nagyjából mindennek az ellentéte, amit Orbánék eddig csináltak. Tehát ja, óriási esélye van annak, hogy Orbánék ezt majd meg tudják oldani... aha... :)

Szóval megint elvesztegettünk egy korrupt szardarab posztkommunista bűnszervezettel hat évet, 2010 óta nem csinálnak semmit csak úgy tesznek mintha kormányoznának és közben két marokkal fosztogatják a közpénzeket, elődeikhez méltón egyébként bár a 2010-es kampányban pont ennek ellenkezőjéről volt szó, és akkor most ott vagyunk, hogy nem csak azokat a problémákat kellene végre kezelni amelyeket 2010 óta leszartak, de ma már azokat is sürgősen orvosolni kellene amely problémákat már ez a „leszarás” okozott.

maroz 2016.07.05. 13:47:02

@Bell & Sebastian: Érdekes lenne, ha oroszul mondanák. :))

"Kurva magyarok, meg merik csinálni azt, amit a mieink is meg fognak két hónappal később, pusztuljanak!"

GNDL 2016.07.05. 13:55:32

@maroz: „balliberális fideszbebolondult változata”

Jobboldali és liberális lennék, a félreértések elkerülése végett. :) Az nem úgy van, hogy ha valaki elutasítja az egyik posztkommunista korrupt gittegyleteteket, akkor az kizárólag csak a másik posztkommunista korrupt gittegyletetekkel szimpatizálhat, és viszont. Megértem, hogy a Fidesz-MSZP megszállott híveinek bejön ez a fajta civakodás, a kádárista söpredék már csak ilyen, csak azt vegyétek észre, hogy ezzel a „bandaháborúval” az elmúlt két évtizedben teljesen leamortizáltátok az országot, és mára százezreket üldöztetek el akiknek nagy része nem is tervezi, hogy valaha is visszatérjen... tehát nem csak a Fidesz-MSZP itt a méreg, de ostoba szavazóik is.

„hányszor írta le, hogy fidesz”

Miért, mi a neve a posztkommunista utódpártotoknak? Mit írjak helyette? MSZMP? Írhatnám, nem kevés az átfedés a tagok közt... :)

De mondjuk legközelebb szerencsésebb lenne, ha nem rólam beszélnél hanem velem... az jobban adja elő magát, legalábbis jobb asztaltársaságban.

maroz 2016.07.05. 13:58:38

@GNDL: Faszom a jó asztaltársaságodba, te majom. Az, hogy te mi lennél, pont leszarom, nedves álmaidban lehet, de a valóságban egy balliberális kommentmaki vagy, eriggy már. Veled, beszélni? Ugyan, minek? Visszhang vagy, abból is a dögunalmas fajta.

gyalog.galopp 2016.07.05. 13:59:02

@maroz:

igazából semmit, mert ahhoz gondolat is kellene.
Így hívja fel a figyelmed, hogy olvas téged és nem felejt, a jelentéseket meg ürgebőrbe bujtatott emilben küldi tovább.

GNDL 2016.07.05. 13:59:19

@Bell & Sebastian: „Dögöljenek is bele.”

Így van, inkább fizetitek a költségeket, együttműködés helyett. Úgyis tele van pénzzel az állam, ez látszik abból is, hogy az állami kórházakban már a fertőtlenítőszerek hiánya miatt hullanak az emberek... :)

GNDL 2016.07.05. 14:05:57

@maroz: „Faszom a jó asztaltársaságodba, te majom”

A mélykeresztény turbópolgári fideszes vitakultúra, sokadik felvonás... már ha bármiféle kultúrának lehet ezt nevezni... de amikor suttyó parasztnak tartanak titeket azon megsértődtök, igaz?! Pedig nem kéne... :)

„a valóságban egy balliberális kommentmaki vagy”

Ahogy említettem, én megértem, hogy a primitív világképetekbe nem fér bele, hogy ha valaki elutasítja a korrupt Fidesz-KDNP-t az ugyan úgy elutasítja a korrupt MSZP-t is. Mert ugye pont ez az az egybites hozzáállás, amivel engem vádoltál, majd végül mégis te szaladtál bele. :) Ennek ellenére csak tájékoztatásul közöltem a fentieket, távol álljon tőlem hogy bármiről is megpróbáljak meggyőzni egy kommunista rezsiharcost. Mivel ez lehetetlen, megszállott híveket nem lehet meggyőzni arról, hogy a Föld nem lapos, és nem a Nap kering a Föld körül, hanem pont fordítva. :)

Bell & Sebastian 2016.07.05. 14:07:07

@maroz: A gyakorlott, szociálista felhasználó kiérzi a fogalmazásbeli különbséget, mert nem mindegy, hogy ki mit hallgat. A nevesincs helyi állomáson például tisztán le lehetett venni, hogy röhögnek a háttérben. Persze az is könnyen lehet, nem ezen nyerítettek kárörvendezve. Hanem sírtak de ették, mint egér a borsot.

Egy Táváriscsi, kányéc! itt is nagyot ütlegelne, ha mondjuk a Pa-Dö-Dö körözne vele, mint enfarkába harapó kálgyó.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.07.05. 14:07:54

"Az igazi kérdés az, hogy megéri-e sugalmazott közvélemény-kutatási kérdésekkel torzított közvéleményt kimutatni? "

Ezt pont annak a Fidesznek a bértollnoka mondja, ami nem kevesebbet, mint egy alaptörvényt "fogadott el" sugalmazott közvélemény-kutatási módszerekkel?

A budapestiek utálják a Liget-projektet és utálják a Vár-projektet is, ideje, hogy a Fidesz ezt elfogadja. Sőt, utálják a már elkészült Kossuth-teret is és a Ludovika-projektet is utálják. Én azt mondom, ideje, hogy a Fidesz egy másik helyet válasszon a játszadozásaihoz. És ha új fővárost építenének Alcsútdobozon?

Bell & Sebastian 2016.07.05. 14:08:17

@GNDL: Bocsesz, nekem nem Schuman -nal van tele, hanem az epigonjaival.

Bell & Sebastian 2016.07.05. 14:10:46

@Doomhammer: Nem véletlenül a pöstiekre teccik gondolni? A pösti mit nem utál, persze magán kívül, ha magánál van éppen.

pitcairn2 2016.07.05. 14:12:32

@Doomhammer:

fő szabályként inkább:

az előkészítés, kivitelezés alatt álló projekteket utálják

és az elkészülteket szeretik (még akkor is ha iszonyatosan rossz ár-érték arány mellett készültek, lásd pl. 4-es metró:) )

maroz 2016.07.05. 14:18:18

@gyalog.galopp: Pedig lenne téma. Miért van az, hogy minden közügyügyi diskurzusunk a semmiről szól? Oké, budapestiek cicáznak valami szimbolikus akármi körül, de hogy ez környezetvédelem? Országos, globális, univerzális grínpísz? Eh..

maroz 2016.07.05. 14:29:00

@Bell & Sebastian: Az építészetnek az utálás szerves része. Mindent utálnak, mert az új lesz, és az ember alapvetően tradicionalista, legalábbis reflex-szinten mindenképp. Sorolhatnám, hogy mi mindent utáltak amikor építették, ugye kézenfekvő példa a párizsi fúrótorony, de szinte nem jut eszembe olyan később megszeretett építmény, amit eredetileg ne utáltak volna.

Elit cicaharc, a belvárosban tán hangos, de Dabasnál már híre sincs.

2016.07.05. 14:30:54

@Doomhammer: @GNDL:
csak mert zsindexet linkeltél, az nekem mint vörös prosztó, mert fidesz-zsivány propaganda. nézd meg hogy milyen szünet volt a mandiner felé, aztán ma meg 2 cikkhez is ide találtak a zsindextrollok. spéderről meg semmi hír, tehát megegyeztek a háttérben, minden megy tovább, spéder&simicska irányítja az "ellenzéket".

viszont a melóshiány egyik oka a növekedési hitelprogram,

"2013 júniusa óta a program eddigi három szakaszában összesen több mint 33 ezer vállalkozás jutott finanszírozáshoz 2251 milliárd forint összegben."

www.mnb.hu/sajtoszoba/sajtokozlemenyek/2016-evi-sajtokozlemenyek/a-novekedesi-hitelprogram-harmadik-szakaszanak-igenybevetele-elerte-a-125-mrd-forintot

ez évi 700milliárd, ez kétszer több mint a teljes társasági adó befizetés, olyan mintha politikailag megbízható cégeknek nyújtanának állami támogatást. ekkora ellenszélben nem csoda hogy menekülnek az osztrák-német kkv-k, aztán viszik a melósaikat is, nem lehet nagy perspektíva top class cégek után egy csányi-mészáros-orbán-pintér félénél dolgozni.

érdekes dolgok vannak benne:
www.mnb.hu/letoltes/2015-feleves-jelentes.pdf

2016.07.05. 14:40:59

@Doomhammer:

bocsi, ez szól neked:

"székesfőváros"
a fidesz mag fejér és székesfehérvári kötődésű. a fehérvári régió kapja a legtöbb fejlesztési pénzt, a királyi megye új életre kel.

pannónia természetes határa a

DUNA.

mondanám azt hogy ez a B terv, csak nehogy az A legyen.

gyalog.galopp 2016.07.05. 14:54:35

@maroz:

Leszarom, hogy egy stüszicounternek nincs saját gondolata, itt a nagy semmiben, de azé nem kéne, hogy pumuklikkal, sándormariskákkal, meg mindenféle félnótás, füves szarházikkal oltsák ki a a valós problémákról szóló párbeszédet.

Magyarán arról van , ha én egy vagyont füzetek azért, hogy a veszélyesen túlnőtt fámat emelőkosárból helyre igazítsák, akkor azt a barmot, aki felmászott a kéményre, vagy hagyják ott kiszáradni, vagy fizettessék ki vele az emelőkosaras kiszállás díját.

Jean Sol Partre 2016.07.05. 14:55:03

@Mihint: sajnos a szakma hülyére van véve, a támogatók is, meg az ellenzők is. Nincs ugyanis szakmai cél, ezért nincs is min vitatkozni.

Az origo az, hogy Orbán a Várba akar költözni.

Erre egyfelől van a Hauszman terv, másfelől Baán nagyon ügyesen meglovagolta ezt a vágyat arra, hogy magának is emlékművet emeljen.
A rossz nyelvek szerint úgy lett a Liget terv, hogy kinézett a dolgozószobája ablakán és azt látta meg elsőnek, tehát az lett a helyszín (tényleg oda néz az ablaka). Mivel a korábbi Szépmű átalakítások úgyis kudarcba fulladtak, jól jött egy ilyen grandiózus terv, be is vágódott vele a főnöknél, akinek ugye kapóra jött, így lehet eltüntetni a Várból a felesleges intézményeket.

A Szabolcs utcai telek, ahol a raktárak lesznek, biznyos P. Sándor érdekeltségei, a Liget projekt legokosabb támogatója bizonyos Gy. Péter tanácsadója és jobb keze Baánnak.

A támogatók nagy része vagy része a projektnek (közvetlen haszna van belőle), vagy Baán lekötelezettje, vagy meg van félemlítve.
A múzeumi szakma maradék része ugyan ellene lenne, de mégis érdekeltté van téve, mert mondjuk a múzeuma a Hauszman terv keretéből kap rekonstrukciós vagy egyéb pénzeket, vagy Baán fenhatósága alá tartozik, tehát fél.
Az építészek talán nem félnek, de nekik zsíros megbízásokt érhet a projekt.

Álegyeztetések folynak, álbizottságok és áltanulmányok, áltanulmányutak, a legtöbb arra jó, hogy fontos neveket lehessen a listákra írni, "lám ő is benne van a projektben, vele is egyeztettünk", a véleménye nem számít.

Teljesen mindegy, a ligetvédők mit csinálnak, nem csinálhattak senkiből (főleg a szakmából nem) hülyébbet.

Jean Sol Partre 2016.07.05. 14:57:07

@Mihint: "Még úgy is lehetne érteni, hogy a Kötcse! az pont ez ellen van"

én imádom magát, de hiába borzasztó okos meg józan meg minden, ha közben ennyire naív.

Jean Sol Partre 2016.07.05. 15:04:30

@Mihint: "Ha megkérdezném(lehet, hogy már megtettem), hogy ezek helyett kiket"

nem vállalná, ha szépen megkérnénk? Amúgy gyakorlatilag bárkit, aki most távol van a politikától és az elittől, érdekes kísérlet lenne pl. Maroz (róla elhiszem, hogy nem közösködne régi káderekkel).

Ha innen senki, akkor nem tudom, de lassan a kutyámat is jobbnak gondolnám, mint ezeket (bár ő is szeret lopni, de ha rászólok, abbahagyja).

Jean Sol Partre 2016.07.05. 15:12:42

@pitcairn2: pedig tényleg nem szeretik a Kossuth teret sem, meg a Keletit sem. Szép, szép, de menj oda bármelyikre most a 35 fokban és úgy szeresd.

pitcairn2 2016.07.05. 15:28:20

@Jean Sol Partre:

a légkondit speciel én is szeretem a város alatt céltalanul bolyongó, 500 méterenként megálló 4-es metróban:)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.07.05. 15:31:02

@Jean Sol Partre:
Egyiket se nevezném szépnek. Utálatos betondzsungel mind a kettő. Jó, a Keleti eddig se volt nagy szám, viszont a Kossuth-tér még lepusztultan is jobban nézett ki a jelenlegi állapotánál.

Én teljességgel támogatom, hogy a múzeumi negyed Székesfehérváron épüljön fel, mondjuk a Videoton-stadion mellett. A projekt költségeinek töredékéből esetleg lehetne finanszírozni egy szerény kertészeti beruházást a Városligetben. Már ha ez nem túl nagy óhaj a láncfűrész-mániások felé.

pitcairn2 2016.07.05. 15:31:50

@Jean Sol Partre:

a megosztottság fő frontvonala gondolom azok között húzódik akik bent vannak a projektben és azok között akik be akartak kerülni, de nem jutottak be a projektbe

kb. ez lenne a "szakmai" vita:)

pitcairn2 2016.07.05. 15:36:56

@Jean Sol Partre: :

a téma kapcsán szerintem csak relatíve kevés embernek van megalapozott véleménye (kb. azoknak akik ott dolgoznak meg akik arrafelé laknak)

le merném fogadni, hogy Budapest lakosságának jó része még csak nem is járt a felújított Kossuth téren vagy max egyszer elsétált arrafelé (nem feltétlenül 35 fokban)

Jean Sol Partre 2016.07.05. 15:39:46

@pitcairn2: azt én nem használom, szóval a hasznosságáról nem vagyok meggyőződve, érzelmileg meg sehogy se viszonyulok hozzá. Ettől függetlenül nem igaz, hogy a terveket utálják, az elkészült dolgokat pedig szeretik. Kicsit túl sommás a leegyszerűsítés.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.07.05. 15:40:25

@pitcairn2:
"és az elkészülteket szeretik"

Attól tartok, nem helyesen csoportosított.

A 4-es metrót szeretik, mert az javítja a város élhetőségét. A 3-as metrót is szeretnék, ha nem állítanák le folyton holmi tűzesetekre hivatkozva és jelenleg a metró pótlása nem lenne egy újabb gigantikus mutyi tárgya.

Nem szeretik a Kossuth-teret, a Keletit és a Széll Kálmán teret se, és nem szeretik, hogy a Szépművészeti és a Közlekedési múzeum már jó ideje zárva tart.

Jean Sol Partre 2016.07.05. 15:41:11

@Doomhammer: ronda mindkettő, csak mivel ez szubjektív, ilyenen nem vitatkozom. Viszont élhetetlenek, objektíve.

Jean Sol Partre 2016.07.05. 15:43:47

@pitcairn2: építészberkekben lehet, hogy így van, múzeumi körökben nagyon nem ez a helyzet. Múzeumi szakmai szempontból ugyanis totálisan nonszensz részei vannak a tervnek és ebben nincs is igazi vita, csak a "lefizetettek" és mindenki más között.

fepe 2016.07.05. 15:44:02

@GNDL: Még mindig nem érted. Sebaj...

Jean Sol Partre 2016.07.05. 15:45:04

@pitcairn2: és ez legitimál egy ilyen átalakítást? Ha kevesen tudják, hogy szar, akkor jó? Vagy nem értem, mire mondod, amúgy persze igazad van benne.

2016.07.05. 15:46:16

Bezzeg régen milyen jó volt. Bejött a 35 fok, már indult is a város a Kossuth térre, a képviselő urak parkolójába. De elég szétnéznünk a nagyvilágban, hogy is néznek ki a városok központi terei: fák, fák, fák ameddig a szem ellát.

www.erdekesvilag.hu/a-vilag-legszebb-es-leghiresebb-terei/

Amúgy nekem egyetlen budapesti ismerősöm, kollégám, barátom, családtagom se mondta, hogy nem tetszik neki a Kossuth tér, az ellenkezőjét viszont már hallottam. Igaz, nem is szoktam rákérdezni.

Jean Sol Partre 2016.07.05. 15:56:38

@grundigg: ezért kár volt koptatnod a billentyűt

2016.07.05. 15:57:17

@grundigg:

mondanom sem kell milyen érdekes, megnézel egyet és már láttad is az összeset.

apropó ezen hírességek között van olyan jellegtelen és jelentéktelen mint a kossuth tér?, vagy mind valami történelmi nagysághoz érdekességhez köthető?

végeredményben mindegy, kicsi is csúnya is de legalább a mienk.

pitcairn2 2016.07.05. 15:57:49

@Jean Sol Partre:

sommás de általában működik

pl. ha már a Kossuth térnél vagyunk az Országház felépítése is egy gigantikus panama volt...

"A kor leghatalmasabb beruházása volt ez, s mivel lehetőség szerint minden részletét magyar anyagból, magyar technikával, magyar mesterekkel akarták elkészíttetni, egész iparágakat lendített fel (pl. a márványbányászatot, izzó gyártást) a gigantikus összegbe - a tervezett 9 millió forint (18,5 millió korona) helyett 38 millió aranykoronába - kerülő vállalkozás."

www.parlament.hu/parl/hun/leiras.htm

100%-os költségtúllepés (aranyparitáson...)

Jean Sol Partre 2016.07.05. 16:04:57

@pitcairn2: általában :)

Sajnos a példa csak annyit bizonyít, hogy nem lehetetlen, hogy ami gigantikus panama, az végül értékes és klassz lesz, de azt nem, hogy szükségszerűen az is lesz. És szerintem a statisztika is azt fogja mutatni, hogy a gigantikus panamák számához képest elenyésző a végül értékes és klassz eredmény.

pitcairn2 2016.07.05. 16:17:05

@Jean Sol Partre:

a "kirakat-projektek" esetében a megrendelő is érdekelt a minőségi kivitelezésben (a költségek féken tartásában már nem annyira)

Jean Sol Partre 2016.07.05. 16:23:23

@pitcairn2: ez sem garantál semmit. Majd ráfogják, hogy minőség, a sok hülye meg úgysem ért semmit. Pont, mint amit a Kossuth térről írtál.

Ha a Nemzeti Galéria teljes műkincs készlete megsemmisülne, akkor se érdekelne senki rajongót, azt se tudnák, mit jelent. Csak a szép nagy bazi épületeket látnák a Híradóban.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.07.05. 16:31:59

@GNDL: Ha nem, hát nem. Az én hibám.
@maroz: Az, de én meglocsoltam, istenuccse.
@Jean Sol Partre: Ez nekem új infó, amit írsz. Mellesleg meg maroz véleményét támasztja alá.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.07.05. 16:40:19

@Jean Sol Partre: Gondolom, a naivitásomból merítettél erőt erre a kérdésre :) Nem, ha csak nincs más választás. A kutyusokkal való szintezést érzem a legnagyobb dícséretnek :-)
Én azt mondom, ne jöjjön el az, hogy nekem kell elvállalni, és szögezzünk erre nagy tisztelettel és köszönettel egy pontot. Én, keresztény létemre nem tartom elkerülhetetlennek az apokalipszist, de ez(mily meglepő) nem csak rajtam múlik.
Mindazonáltal, ott vagyok én is, ha kell, ha nem :)

Jean Sol Partre 2016.07.05. 16:51:39

@Mihint: "Mellesleg meg maroz véleményét támasztja alá."

ez a baj ezzel az emberrel, hogy túl sok minden támasztja alá a véleményét.

Bell & Sebastian 2016.07.05. 16:58:46

@maroz: Nem hiszem, hogy rajtam kívül van itt még valaki, aki számszerűen ennyi élhetetlen lakást látott. Azt se mondhatjuk, hogy bezzeg az európaiértelembevettfejlettnyugat, mert dettó ugyanez.

Egyszer volt itt egy bejegyzés, vagy 10 éve, ami a franciákat jellemezte és úgy kezdődött, hogy: nagy püfa.

Ha az alkalmazott építészet ennyire béna, amire meg az a válasz: köcsög megrendelő ilyet akart, akkor a presztízs- mi a fészkes fenétől lenne jobb?

Gyökértelen bagázs, de azért megfojtanák egymást egy kanál vízben.

Mondjuk az is igaz, a rendszermásítás óta valahogyan nem fogy a tégla a bótban, ami csak annak velejárója, hogy sikeresen kifosztottak mindenkit.

Ennek az egypárpár, politikai kirakat-emlékműnek örülni - tényleg elborult elmére vall.

De a központi akarat se normális, ha azt képzeli, hogy képes majd személyesen felügyelni minden kerti budi elkészültét.

Pedig itt tartunk.

2016.07.05. 16:59:21

@Jean Sol Partre:

Azért nem kár koptatni, hogy bemondd, "a budapestiek nem szeretik a Kossuth teret"? Ezt milyen felmérésre, statisztikára, közvélemény-kutatásra alapítod? Hány ember fordul meg a Kossuth téren egy nap és mennyi fordult meg a felújítás előtt? Mennyi időt töltenek ott? Csak úgy bemondtál valamit, vagy alá is tudod támasztani valamivel?

Valamiért az a beszélgetésünk jutott az eszembe, amikor bemondtad, hogy ha Orbán a Várba költözik (ahogy te fogalmaztál: "az egész kormánnyal együtt"), akkor be se fognak engedni a Várba, de a Palota környékére biztosan nem. Aztán mikor rákérdeztem, hogy ugyan honnan veszed ezt a nyilvánvalóan abszurd elképzelést, akkor arra semmit nem tudtál mondani.

Amúgy a linken lévő példákon is elgondolkozhatnál, ha akarnál, pl. hogy mi a funkciója egy ilyen térnek az "ország háza", egy ilyen hatalmas méretű épület előtt, ezt miképpen tudja betölteni, de téged csak az érdekel, hogy 35 fokban kellemes-e. 35 fokban nagyjából semmi nem kellemes, de szerencsére az év nagy részében nincs 35 fok, különben az egész világ szar hely lenne.

Jean Sol Partre 2016.07.05. 17:10:48

@grundigg: amit írtál, abból megtudtuk, hogy sose jártál a Kossuth téren és nem beszélgetsz róla a pesti ismerősökkel sem. Fontos ez nekünk?

Én magam budapesti vagyok és nem szeretem se a Kossuth teret, se a Keletit, se a Széll Kálmán teret, de még a Ferenciek terét sem. És sok más budapestit ismerek, akik szintén nem szeretik. És csak nagyon keveset, akiknek tetszik. Ez az én kis személyes statisztikám.
Ez mindenképp több információ a témával kapcsolatban, mint amit te adtál, nem?

"arra semmit nem tudtál mondani"

Akkor azt mondtam, pletykákra alapozom, mégpedig szakmabeliekre. Ez van, bizonyos dolgokat nem lehet máshonnan tudni, de ha valamit például maga Baán mond, akkor azért lehet benne valami.
És ha visszanéztél volna abba a topicba, elég sok infót linkeltem azóta, amik alátámasztják amit mondtam. Az "egész kormányt" nem, de az volt a legkevésbé fontos benne. A többit viszont megerősítették hivatalosan is.

Laikus Érdeklődő 2016.07.05. 17:12:42

@maroz: "budapestiek cicáznak valami szimbolikus akármi körül"
Jól mondod, szimbolikus, ugyanis egy nagyvárosban egyetlen fa kivágása is szimbolikus ügy. Annak a szimbóluma, hogy milyen környezetben éljenek a zemberek a XXI. században. Erről az urbánusok között is éles viták vannak.
A kérdés nyilvános megvitatása se a cinikus döntéshozóknak sem a GNDL-hez hasonló fröcsögő, mindenbe aktuálpolitikát keverő, kéményremászó grínpíszes trolloknak nem áll érdekében.

Ez is egy szimbólum:
index.hu/gazdasag/2016/06/27/kiemelt_beruhazas_lesz_a_budapesti_felhokarcolo/

Jean Sol Partre 2016.07.05. 17:17:06

@grundigg: " elgondolkozhatnál, ha akarnál, pl. hogy mi a funkciója egy ilyen térnek az "ország háza", egy ilyen hatalmas méretű épület előtt, ezt miképpen tudja betölteni"

te elgodolkoztál? szerinted mi a célja és most be tudja-e tölteni, és jobban-e, mint az átalakítás előtt?
Amúgy télen is sivár, szürke és unalmas, és miközben előtte sokan üldögéltek, sétáltak a parkban (nem, nem az elvtársak parkolójában, volt ott szép nagy park is, szép nagy fákkal), most csak a túristák bámészkodnak, se ücsörögni nem nagyon van hely, se nem érdemes, mert se árnyék, se madarak. Gördeszkázni lenne ott jó, de azt meg nem szabad.
Ez lenne a célja, a túristák ámulata, "sosem láttam még ennyi szürkét egy síkban!"? Vagy a tüntetésekre készültek fel jó előre?

2016.07.05. 17:24:46

@Jean Sol Partre: "amit írtál, abból megtudtuk, hogy sose jártál a Kossuth téren és nem beszélgetsz róla a pesti ismerősökkel sem. Fontos ez nekünk?"

Ó, jaj, újra és újra belefutsz abba, hogy minden alap nélkül képzelődsz, és a képzelgéseidet ténynek gondolod. Hol írtam én arról, hogy hányszor jártam vagy járok a Kossuth téren? Sehol, de te tudod, hogy én ott sose jártam. Azért nem írtam arról, hogy nekem tetszik-e, mert nem egyetlen ember szubjektív véleménye lenne az érdekes, hanem az, hogy mit gondolnak általában a budapestiek. Merthogy erről fogalmaztál meg egy állítást. Erre én közöltem "egy kis személyes statisztikát". Te erre annyit bírtál mondani, hogy fölöslegesen koptattam a billentyűt, majd másodikra, kényszerűségből az állításod alátámasztására te is hoztál "egy kis személyes statisztikát".

Kis segítséggel tehát eljutottál az érvelésnek arra a szintjére, amit elsőre olyan lefitymálóan minősítettél. Azzal a nem csekély különbséggel, hogy én nem fogalmaztam meg általános érvényű állítást a kis személyes statisztikám alapján, te viszont igen.

Jean Sol Partre 2016.07.05. 17:29:36

@grundigg: "Hol írtam én arról, hogy hányszor jártam vagy járok a Kossuth téren? "

Sehol. Csak az urak parkolójáról írtál, ergo vagy komplett hülyeségeket írsz, vagy halvány gőzöd nincs arról, hogy mekkora park volt ott (tehát nem jártál ott).

A te személyes statisztikád pedig az volt, hogy nem szoktatok a Kossuth térről beszélgetni (tehát nem is panaszkodik rá senki).

Válaszolhatnál a többi kérdésre viszont.

2016.07.05. 17:53:02

@Laikus Érdeklődő:

>>...mindenbe aktuálpolitikát keverő,....

bocsika, de ez a legelső pillanattól kezdve politikai beruházás. mert nem összeverődött civilek, szakemberek, érintettek, gyűlések, egyeztetések, nyilvános pályáztatások, szavazások során a lehetséges megoldásokról szólt, úgy normál esetben 5-6 év.

ja, hogy te még nem élted meg amikor egy falu hídját 2 évig egyeztették, aztán a kialakult kompromisszum eredményeként mindenki magáénak érezte, és a legkevesebb kétség maradt hogy

_itt valami nagyon el van baszva._

2016.07.05. 18:08:35

@Jean Sol Partre:

Hatalmas park volt ott, kb. fele akkora, mint a Honvéd tér, ahol kosarazó srácokkal és dolgukat végző kutyákkal együtt csúcsidőben vannak vagy harmincan. (Lehet, hogy túloztam a harminccal is és a fele akkorával is) Gondolom, az egész város ott volt a Kossuth téri parkban, ahol ha fél órát szeretnél sétálni, ötvenszer kéne oda-vissza menned a két vége között úgy, hogy közben átverekszed magad egy-egy japán vagy spanyol turistacsoporton.

A téren pedig állami rendezvények, nemzeti ünnepek, tisztavatás, politikai rendezvények, tüntetések szoktak lenni, amiknek kell a nagy, szabad tér. És ha már van egy ilyen impozáns Országházunk, talán az sem baj, ha látszik.

Egyébként a rekonstrukció során is ültettek fákat, amik majd megnőnek, és akkor az árnyék is több lesz. Még akár parknak is nevezhetjük. :)

maroz 2016.07.05. 18:10:59

@Jean Sol Partre: Megtisztelő, de én még mindig tartom azt az álláspontomat, hogy nem személyfüggő a dolog. Ma egészen egyszerűen bárkit is ültetnél oda nincs érdemi döntési lehetősége, nem mondhatja azt, hogy ne lopj, mert előbb-utóbb úgyis visszakérdezne valaki, hogy jó, de akkor mit csináljak és erre ma nincs válasz.

Kábé tízmillió útitársunknak kéne mondani valami hihetőt, ami működne is. Úgy durván két-háromszázezernek lehet, de az is kompromisszumokkal jár, például le kell adni a lelkiismeretet a ruhatárban. És úgy nagyjából itt vége is, a többinek köszönjük, hogy a mi légitársaságunkat választotta. Nézem a gyerekeim korosztályát és látom a szerencséseket, a reménykedőket és azokat is, akik számára már 25-30 évesen véget is ért minden úgy, hogy el sem kezdődött. Nem könnyű bármit is mondani nekik, és akkor ugye ez még valahol mégiscsak a szerencsésebb sorsú szegmense a társadalmunknak, mi a bokámat mondhatnék azoknak, akik már az artikulált beszédet sem igazán értik...

Közben meg olvasgatom, hogy a jövő a hamburgercsináló gép, óránként négyszázat elkészít, egyedileg tesz mindegyikbe olyan pempőt amilyet a kuncsaft akar, nem jön be hétfőn másnaposan dolgozni, nincs pms-e, olcsó, és egyéb jajjdejó. És még ezer ilyent, meg még nagyobb ívűt, geci káeurópai jobbágyot gépre cserélni, és akkor most mondd, mit érlel annak a sorsa. Nem, nem barlangot akarok és kapanyelet, mert azt se lehet ép ésszel ajánlani az embereknek, hogy eriggy, és orcád verítékével. Ha már egyszer van technológia, akkor nagyon nehéz azt mondani, hogy inkább fűrészelj, mert csak. Én is készség szinten kapom elő a sikítót, pedig sokszor tisztább munkát végeznék ha fűrésszel esnék neki, de nehogy már, mikor van gép is. Tehát nem luddita lennék és nem is kőkorszak-párti, hanem csak mindösszesen a technológia implementációit tárgyalnám újra. Például kérdésként felvetném, hogy az indusztriális mezőgazdaságnak vajon tényleg csak a lóvontatású eke meg a kapa az alternatívája, vagy esetleg akár egy olyan technológia is, ami nem ötszáz, hanem öt hektárra van optimalizálva. Ja, meg arra, hogy azért ott az ember is, és a fene megette azt a technológiát, amelyik tökéletesen ki akarja a folyamatokból küszöbölni az embert, mint zavaró tényezőt.

maroz 2016.07.05. 18:22:00

@Laikus Érdeklődő: Nem szimbolikus ügy egyetlen fa kivágása, hanem láncfűrész-ügy. Szimbolikus ügyet csinálnak belőle, az nincs magától.

Tippem szerint a budapesti lakosok 99%-a pont leszarja a Ligetet, a legcsekélyebb problémája is sokkal nagyobb annál. Ez egy elit cicaharc, ahol a tömeg csak arra jó, hogy az elit takarózzon vele. Ha szimbólum, akkor ez az elitizmus szimbóluma, és részemről bizony egyszerű a viszonyulás: basszák meg az urak a sarkantyújukat!

Jean Sol Partre 2016.07.05. 18:53:21

@grundigg: volt az vagy háromszor akkora is, mint a Honvéd tér.
Tényleg, milyen kár, hogy mostanáig nem lehetett se tisztavatást, se rendezvényeket tartani arrafelé, mázli, hogy végre lehet. A tüntetésekben viszont még igazad lehet, talán egyszer szükség lesz majd ekkora térre.

Az meg egyenesen szuper, hogy a meglévő klassz nagy fák helyett lettek csemeték, tényleg, talán, majd egyszer. Mint a Széll Kálmán téren, ahol most pusztultak el, persze majd lecserélik, aztán meglátjuk azok meddig bírják.

Így aztán már tuti igazad lett, hisz örülsz, hogy egyszer majd park lesz ott, ezer szerencse, hogy elpusztították az előzőt így lett hely az újnak. Csak mi lesz, ha majd eltakarja az Országházat???

Jean Sol Partre 2016.07.05. 19:02:22

@maroz: na de te szoktál az elosztásról beszélni, azzal se lehetne mit kezdeni? Tehát nem a technológia, annak mondjuk örülünk, de nem csak annak az egynek lesz tőle jobb, aki birtokolja, hanem a többieknek is? Nem abban reménykednék én, hogy te majd becsületes leszel, hanem az ötleteidben.

Jean Sol Partre 2016.07.05. 19:04:47

@grundigg: "amiknek kell a nagy, szabad tér"

egyszer még kétmillió ember is elfért ott, kellett ennél nagyobb?

maroz 2016.07.05. 19:34:55

@Jean Sol Partre: Nem szoktam az elosztásról beszélni, csak éppen megemlítem. Beszélni nem lehet róla, mert amint megemlítem egyből le is leszek kommunistázva, és ezzel nem nagyon lehet mit kezdeni, mert ez egy nagyon erős indoktrináció következménye. A neoliberális populizmus sajnos elérte azt, hogy ma a kisember kommunistáz le bárkit, aki fel meri vetni, hogy a munkája haszna nem a legtisztességesebb módon van elosztva.

Az elosztásról leginkább már csak élőszóban beszélek, hegyen (hegyibeszéd, höhö), mert rájöttem, hogy ott jobban figyelnek rám (többnyire csak én ismerem az utat ;)) és meg tudom értetni velük, hogy a kommunizmus néven elhíresült ideológia és annak az implementációi egy alaposan elbaszott válasz volt egy elosztási anomáliára, de attól még, hogy a kommunizmus rossz válasz volt ha az azt kiváltó probléma újból megjelenik akkor lesz új válasz is, és ezt nem akadályozza meg az, ha az alapprobléma megvizsgálását a kommunizmusra, mint lehetséges következményre hivatkozva elutasítom. Nem az a kérdés, hogy Leninék elbaszták, hanem az, hogy ma hogyan kéne elbaszni. Számomra eléggé ésszerűnek tűnik, hogy talán mégsem pont ugyanúgy, szóval nehezen látom magam kommunistának, de hát erről nem magamat, hanem másokat kéne meggyőzzek, ami macerás. ;)

Viszont azt is érdemes látni, hogy ma az elosztásról érdemben nem tudunk beszélni, mert nincs mit elosszunk. A munkánk haszna fölött más rendelkezik, és ez a probléma, ezzel kéne kezdeni valamit. Csak hát ennek a konzekvens végiggondolása messze vezet és az sem kiút, hanem csak afféle albán aknakeresés. A hivatásos konzekvens végiggondolók sajnos nem érnek rá ilyen szarságokon töprengeni, mert futnak pályázati pénzek után roppant fontos attitűdkutatásokra. Ma tényleg nincs semmi remény. Előbukkanhat bármikor, de ma én nem látok semmi olyasmire hajazót sem.

Laikus Érdeklődő 2016.07.05. 22:29:23

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: Nem aktuálpolitika szerintem, csak business as usual: ahol nagyban betonoznak ott nagyban hullik a közpénz.

@maroz: Természetesen nem egy-két fáról van szó, hanem arról, hogy miért pont a Liget területét csökkentve kell múzeumokat építeni? Nincs máshol területfejlesztésre szoruló hely a fővárosban?

Egy KÖZpark védelme mitől lenne elitista? Az elit, de még a középosztály is bármikor beülhet az autójába és 1 óra alattkint van a városból ha már unja az aszfaltot. A proliknak csak a liget marad villamossal.

2016.07.05. 23:14:04

@Laikus Érdeklődő:

ja, csak arra utalok hogy a betont a terveket, a láncfűrészt, kopaszokat, m1híradót, mind a politikusok rendelték meg, aztán meg csodálkoznak hogy a jónép keresztbe tesz nekik.

a kancsal barátnőmet a schmidt mariskát nem lehet elérni hogy megválaszolja az egyszerű kérdést:

tervezi-e a sorsok háza városligetbe költöztetését?, mert a mávnak jól jönne vissza józsefvárosi, a zsiványok is forgalmasabb helyre szeretnék tenni a propaganda állomást.

maroz 2016.07.06. 05:44:25

@Laikus Érdeklődő: Ha máshol építenék akkor meg az lenne, hogy miért pont ott. Ez mindig így szokott történni.

Mutass nekem egy prolit, akit megkérdeztek és azt mondta, hogy neki fontos a liget az áér miatt, vagy az aszfalttalanság miatt, vagy egyéb, belvárosi szempontrendszer szerinti dolog miatt. Nehéz lesz, mert azok, akik most a Liget miatt izélnek úgysem találnának neked, hiszen ők már fel sem ismernék a prolit, tehát magadra lennél utalva, és ez is okozhat problémákat, de mivel nem ismerlek erről nem tudok érdemben nyilatkozni. Abból, ahogyan a proliról nyilatkozol, hogy szerinted ez az elithiszti a proliról szólna, nos, abból számomra nagyon úgy tűnik, hogy a prekariátus életakarásait nem rajtad keresztül fogom megismerni, finoman szólva.

Btw, láttad a Ligetvédőket amint hozzákötözik magukat a Józsefvároshoz, hogy itt aztán dzsentrifikáció csak a testünkön keresztül?

Ez egy elitbuli, ami kábé arról szól, hogy a mindenkori hatalom mindig ártány, és mindig nagyobbat akar szarni szimbolikusan, mint bárki más, valamint arról is szól, hogy a neoliberális elitfrakció nyugatos része felmutatja magát, lám, mi vagyunk azok, akik itten vért és verítéket nem sajnálva küzdünk a szép, szőke Európai Értékekért, tehát jogosak az immáron közvetlenül nyugatról kapott százmillióink, jogos az elitstátuszunk. Mi közöm nekem vagy bárki más átlagpolgárnak mindehhez? Öljék egymást, amelyik pusztul kész haszon.

murcielago 2016.07.06. 08:10:45

@Herr Stacheldraht Leger:

Ne aluggyék hé! Beépítik a Ligetet!
:)

Ballib cenzúrázók réme 14 2016.07.06. 09:08:37

A ligetvédők a szarházi ballib klientúra érdekeinek megfelelően megakadályoznak minden berúházást.

Ha rajtuk múlna Budapestre egy fillért nem költene senki, és semmi nem épülne évtizedekig, mint Demszky alatt, mikor maguk alá gyűrték Budapestet.

Szarházi egy banda.

Ballib cenzúrázók réme 14 2016.07.06. 09:11:39

@Laikus Érdeklődő:

Nem csökkenne a zöld terület, hanem a tervek szerint nőne.
Nem kevesebb fa lenne hanem több.
valamint fel lenne újjítva a lepusztult épülethalmat egy része, ami menthetetlen oda új épületek kerülnének.

Az egyetlen baja a ligetvédőknek, hogy választásig minden beruházást ami szebbé teszi Budapestet meg kell akadályozni.

Jelen esetben egy lepusztult múzeum bontását akadályozták meg.

Ravasz Figyelmeztetés 2016.07.06. 09:20:07

@Doomhammer:
Forrás? Bármi, ami állításaidat alátámasztja?
Mert a Kossuth teret pl. biztos nem utálják, mert jobb lett, mint volt, utólag nyugodtan be lehetne ismerni. Ezerszer áttekinthetőbb, hangulatosabb lett, végre van megfelelő rálátás a Parlament épületére, a turisták imádják és a budapestiek is szeretnek andalogni a téren.

Jolka40 2016.07.06. 09:42:55

A szénbányászatáról híres Komló távfűtése most fával üzemel. Pécsé úgyszintén, csak nagyságrenddel nagyobb tömegű fát tüzel el. A Mecsek erdői pedig rohamosan ritkulnak. Az igaz viszont, hogy a főerdészek milliós fizetéseket kapnak. Nem is irigyelném tőlük, ha védenék az erdőket, nem kiárusítanák.

2016.07.06. 09:51:18

@Zb74: Hagyd, a békemenetes zombik nem értik az akasztófahumor-irónia-szarkazmus kombót.

2016.07.06. 09:53:59

@Ravasz Figyelmeztetés: Nyílván, az odabaszott parkolónál BÁRMI jobb. Csak mondjuk a mutyiban beszerzett térkő-beton helyett lehetett volna mutyiban beszerzett gyep-fa is.
Személy szerint nem kérek sokat, csak hogy SZOKJANAK MÁR LE ERRŐL A SZÁJBABASZOTT BETON-ROZSDÁSVASAT ERŐSZAKKAL, MINDENRE építészeti stílusról, mert borzalmas.

2016.07.06. 09:55:29

Komolyan tiz korhado fa a legnagyobb problema jelenleg az orszagban? Akik most ilyen vehemenciaval vedik a fakat, hol vannak, amikor valodi, embereket erinto, nagy problemakrol van szo? Egeszsegugy, oktatas, nyugdijpenztarak, melyszegenysegben elo milliok, ehezo gyerekek, tomoeges munkanelkuliseg, videken elok leszakadasa stb. Ezek miert nem erdeklik oket? Csak a fak? Erdekes lelkuletre vall.

nemecsekerno_007 2016.07.06. 10:22:02

Lassan már az összes létező tiltakozási formát hiteltelenné teszik. Egyre szánalmasabb így ez az egész.

Laikus Érdeklődő 2016.07.06. 10:28:09

@Ballib cenzúrázók réme 14: ", ami menthetetlen oda új épületek kerülnének."
Az egész Liget-projektből éppen az új Nemzeti Galéria épületét nem értem. Miért egy park közepére kell építeni a Nemzeti Galériát?
Szerintem akkor nő a zöldterület, ha a menthetetlen épületek (Pecsa) helyére nem építünk másik épületet.

Amit a ligetvédőkről és egyéb hivatásos civilekről írtál azzal egyetértek. Szerintem ők a Liget-projekt legnagyobb támogatói azzal, hogy ami mellé odaállnak ott a valódi civileknek már nincs helye és az értelmes párbeszédnek sincs értelme. Olyanok ők, mint Piszkos Fred vagy Gyurcsány.

konrada 2016.07.06. 11:35:09

@Laikus Érdeklődő:
A zöldterületet akkor kellett volna megmenteni, amikor hagyták, hogy Budapest hegyeit, külső területeit, aglomerációját felparcellázzák.
Az nem lesz megoldás, ha ennek visszacsinálására a közepét kezdik el kibontani, és befásítani.

Aki érintetlen természetet akar, az menjen bátran kirándulni - sajnos egyre messzebb kell ehhez menni - de ne a város közepén akarja azt.

...ha egy közterületen 60% helyett 65% lesz zöld, az már szép eredmény.
Ha ráadásul abban még érdemes olyanoknak is kirándulni, akik a városias közparkokra kiváncsiak - az azokhoz tartozó funkciókkal, látnivalókkal - az még jobb eredmény.

...aki meg ragaszkodik a lerobbant közparkokhoz, annak ott a Népliget. ...már ha be mer oda menni sötétedés környékén...

Laikus Érdeklődő 2016.07.06. 12:46:08

@konrada: Továbbra sem értem, hogy miért nevezed a Nemzeti Galériát egy városias közparkra jellemző épületnek. Csak egy példa: a városias közparkoba leginkább dresszkód mentes öltözetben (tornacipő, strandpapucs, ujjatlan ruha, stb) mennek az emberek. Vagyis olyan ruházatban, ami kimondottan illetlenségnek számít egy Nemzeti Galériában.

A Magyar Zene Háza helyett is inkább egy szabadtéri színpadot tettem volna a mostani romkocsma helyére, de ez már nagyon szubjektív vélemény.

Jean Sol Partre 2016.07.06. 14:26:21

@Laikus Érdeklődő: "Az egész Liget-projektből éppen az új Nemzeti Galéria épületét nem értem"

Pedig pont az a lényeg, amiatt tetszett meg Orbánnak a terv. Ugyanis ő oda akar beköltözni, ahol most van az MNG.

Az összes többi múzeum meg ház meg bármi csak a porhintés meg Baán magántánca, meg persze a slepp pénzszivattyúja.

Laikus Érdeklődő 2016.07.06. 14:54:09

@Jean Sol Partre: A hivatásos civilek meg pont ezért ellenzik a tervet. Nehogy má' a várba költözzön Orbán, mer akkó kikiálcsa a kirájságot.
Na ezért nem lehet itt értelmes vita semmiről.

Ma Baker 2016.07.06. 15:38:21

@GNDL: Sorold már fel légy oly szíves ki az a "mindenki" aki szerint bármilyen kárt is okoz a liget újraépítése a jelenlegi lefosott Városligetben.

maroz 2016.07.06. 16:02:57

@nemecsekerno_007: Úgy konkrétan érdekesebb lenne. "Bauer Sándor" Ligetvédő csoport. Vinnék benzint, adományként.

Jean Sol Partre 2016.07.06. 16:38:36

@Ma Baker: " a liget újraépítése"

???

nemecsekerno_007 2016.07.06. 16:42:25

@maroz: én ilyet nem mondok. szabad ország vagyunk, mindenkinek joga van tiltakozni. Szólás- és véleménynyilvánítása szabadság van. Ennyi.

maroz 2016.07.06. 17:52:24

@nemecsekerno_007: Persze, joga, az speciel van, ezzel nincs is baj, én csak annyit mondtam, hogy hitelesebb lenne a tiltakozás, ha lenne a dologban némi áldozat. Kűmíjes Kelemen is megmondta, hogy asszony kell a házba, különben összedűl.

nemecsekerno_007 2016.07.06. 18:17:05

@maroz: Akkor sose lesznek hitelesebbek :)

maroz 2016.07.06. 19:24:36

@nemecsekerno_007:

"…szeretnék élni, de most szénné égett holt testemre van szüksége a nemzetnek."

Jean Sol Partre 2016.07.08. 11:18:51

@Mihint: "Ha megkérdezném(lehet, hogy már megtettem), hogy ezek helyett kiket"

Sokáig csak zsigertáji ellenkezést éreztem a kijelentés ellen, aztán mostanra összeállt valami elmondható is belőle, miért is baj, ha ezzel odázzuk el a cselekvést, tiltakozást, bármit és csak magunkban busongunk, hogy tudjuk ugyan, mi a baj, de nem tehetünk semmit.

Amíg ezek vannak ugyanis, addig esélye se lesz annak, hogy legyen helyettük bárki. Úgy tologatják ezek a szekrényrendet (ha már ez a remek hasonlat felmerült), hogy akárki csak elkezd úgy kinézni, mint aki helyettük, az máris eltűnjön, vagy nagyon gyorsan ne nézzen ki úgy.
Valahogy fel kell borogatni a szekrényeket, lehet, hogy káosz lesz a szobában egy ideig, de csak akkor lesz lehetőség, hogy kialakuljon valami normálisabb berendezés. És nem kell félni, hogy akkor majd Gyurcsány vagy bárki, azok már életképtelenek és senki nem is hagyná, hogy ők jöjjenek.
Mert ez az egy félelem az, ami a mostaniakat fent tartja, hogy ha senki más akkor majd megint azok. Nem, ha senki más, akkor majd lesz egy kis zűrzavar, aztán majd kialakul valami, remélhetőleg legalább kicsit jobb.

maroz 2016.07.08. 12:27:11

@Jean Sol Partre: Jó, jön, de mit csináljon? Mit lehet ma követelni? Azt láttuk, hogy sajtószabadságot követelni elég nagy butaság, de akkor mit?

Nézd úgy, hogy szereplőt keresel egy szerepre. Mindegy, hogy ki jön, mindegy, hogy minek hívják, a kérdés, hogy mi az a szerep, amit neki szánsz.

Azt már lassan a The Wall Street Journal is megírta, hogy a félperifériás betagozódásunk miatt a lokális hatalom nálunk kábé összekötözött lábbal csárdásozhat, és ez okozza a problémát, hiszen ha nincs olyan cél, ami hihetően is elérhető lenne, akkor érthető, ha az elit idővel a bulikázásra hajlik. Én se tennék mást. Ki a fenének lenne kedve egy elérhetetlen hamisságért szívvel-lélekkel dolgozni? Jöjjön inkább a kokó, a csajok és a Gucci-táska. Fenntartom, hogy a problémánkat eredendően az okozza, hogy még ha akarna sem lenne érdemi mozgástere a helyi elitnek, mert a globális rendszer és a betagozódásunk nem engedi meg hogy legyen.

Attól tartok, hogy sokan egy járhatatlan útra keresnek alkalmas vezetőt, bízva abban, hogy a vezető személye miatt járhatóvá válik az út. Szerintem inkább azt kéne megvizsgálni, hogy milyen elitszerep, milyen vezetői szerep képzelhető el, és megnézni, hogy egy optimális elit egy optimális vezetői gárdával elméletileg milyen döntéseket hozhatna és azokkal hogy járnánk. A személy ehhez képest másodlagos, színészből van bőséggel.

Jean Sol Partre 2016.07.08. 12:51:59

@maroz: ebben igazad van. De ahhoz is kell valaki, hogy ezeket megvizsgálja. Meg kell a felismerés, hogy meg kell vizsgálni. És a mostani elit, bár mindenki tudja, hogy leszerepelt, sikeresen tudja blokkolni még a gondolkodást is.

maroz 2016.07.08. 15:46:47

@Jean Sol Partre: Nem kell blokkolja, sőt, az hiba lenne, ma úgy működik, hogy tereléssel. A társadalomtudományokban például azzal terelnek, hogy többé-kevésbé egyáltalán nem jelentős kutatásokra adnak egy akármekkora, de mégiscsak kupac pénzt, és a kortárs tudóskáink vígan basszák a rezet és hajkurásszák az élményeket az intézeteikben, és a képedbe röhögnek, hogy ők az elit, te meg a paraszt, és kinyalhatod a seggüket, ha nem tetszik. És tényleg ennyi maradt, kinyalhatom a seggüket, ha nem tetszik, hogy élnek az elitstátuszukban, mint koca a dagonyában és fűrészelik a fingot.

Jean Sol Partre 2016.07.08. 16:16:09

@maroz: a blokkolást nem szó szerint értettem, és igen, pontosan így. A lényeg, hogy senkinek ne jusson eszébe semmi fontos.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.07.15. 17:53:42

@Jean Sol Partre: Értem én ezt. Azonban, eddigi tapasztalatok alapján a céltalan zűrzavar/avagy protest szembenállás nagyobb kárt okoz, mint amit el szeretnének ezzel hárítani.
Ezért gáz az, ha valaki csak tagadni akar, de nem állít helyébe semmit.
Nincs olyan törvény, hogy a törvényt áthágókra a törvényen kívül sújtsunk le, aztán az "élet" majd minden egyebet rendbehoz.

annamanna 2016.07.15. 18:08:16

@Mihint: Vannak tervek a Városliget rekonstrukciójára.
Vannak ötletek, tervek az oktatás, az egészségügy rendbetételére és még sok egyébre, miért gondolod, hogy az emberek csak azt tudják, hogy mit nem akarnak, és a protestálásnál megáll a tudomány? Luther sem addig jutott, hogy nemet mondott; azért mondott nemet, mert tudta, mit akar helyette. A német fejedelmek, akik kiálltak mellette, valószínűleg csak a nemet értették meg és az jött kapóra nekik. De a német fejedelmek miatt, akiknek nem kellett az a "maszlag", amiért Luther küzdött, az ő elvei is lenullázhatók?

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.07.15. 18:33:18

@annamanna: Nem így van ez, összevonsz a következtetésedben eseményeket, és az arra adott reakciókat.
Luther története semmilyen szempontból nem egyeztethető össze a ligeti kismajmok akcióival, éspediglen azért, amit Te is leírtál - nem elégedünk meg a meglévő elutasításával - jobbat, ügyesebbet, megfelelőbbet ajánlunk helyette.
Az anarchista irodalom egyik kútfeje:

mek.oszk.hu/04200/04230/html/

annamanna 2016.07.15. 18:59:51

@Mihint: Szerintem meg te nem érted, hogy mit írtam. Luther az a példában, aki valóban átlátja és érti, mit lehet itt tenni (építészek, mérnökök, szakemberek), akiknek már vannak terveik a Városliget rekonstrukciójára. A "kismajmok" (jellemző, mennyire érted és megérted őket); tehát ők a példában azok a német fejedelmek, akik anélkül támogatták Luthert, hogy azonosultak volna az ő spirituális céljaival, elkötelezettségével. Nekik csak kapóra jött az, hogy Luther szerint Róma nyerészkedik, és nem szedhet be pénzt a bűnbocsátó cédulák után stb.
Na de attól, hogy a német fejedelmek nem lettek olyan fanatikus keresztények, mint amilyen fanatizmussal Luther pl lefordította a Bibliát; tehát nehogy már a német fejedelmek felől legyen megítélve és értékelve Luther teljesítménye!!

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.07.15. 19:24:45

@annamanna: Érdekes átfordítása ez a dolgoknak(bármik is legyenek azok).
Annamanna. Ha történelmi eseményekről beszélünk, tehát olyasmikről, amik megtörténtek, az indíttatások erre vonatkozólag csupán fikciók lehetnek.
Nem tudjuk biztosan azt, hogy Luthert mi indította arra, amit végül is megtett. Az őt támogató német fejedelmekről is pont ennyit tudunk.
Hogyan szeretnél ebből tanulságot szűrni a "ligeti eseményekre"?

annamanna 2016.07.15. 19:52:51

@Mihint: "Nem tudjuk biztosan"

A profizmus. Luther profi volt a maga szakmájában, a német fejedelmek lelkes kontárok.
Vajon a pápa is profi volt? Lehet, de nem ugyanabban a szakmában. És a pápa szakiránya totál szembekerült Luther szakmájával; tehát amit a pápa művelt, az a Biblia szempontjából száz százalékig rossz volt.
A kormány profi módon dönt a Ligettel kapcsolatban?
Ha profi is, biztos, hogy nem építészeti és környezetvédelmi irányban profi, ahogyan a pápa sem a Biblia ismeretében volt profi; és a kormány hasonlóan élesen szembenáll a szakmai érvekkel, mint ahogy a pápa szembekerült Luther szakmai érveivel. És ahogyan a lelkes dilettánsok Luthert támogatták, mert az a saját életük szempontjából jó volt, úgy az "anarchista" pestiek azokat a mérnöki érveket támogatják, amiket pl Illés Zoltán vagy Karácsony Gergely (mint polgármester) átlát.

Én is csak bemásoltam egy szakmai érvet, amit nem tudok átlátni: "A Városliget geológiájához: A pesti oldalon a patakok DK-ÉNy-i irányú völgyekben folynak. Ez a leggyakoribb és legerősbb szelek irányával egyezik meg. A mélyebb árokszerű völgyek között futóhomok dombok helyezkednek el. A város építése során nem véletlenül nem építették be a ligetet. A talaja tőzeges, ami alapozás szempontjából nem "ideális". A magasabb talajvízállás a fák számára is jó környezetet biztosít. Múzeumot oda célszerű helyezni, ami valami megőrzendőt tárol, vagy mutat be. A terv izzadságszagú, és teljesen értelmetlen."

Itt bőven lehet böngészni szakmai érvek között: epiteszforum.hu/muzeumi-negyed-liget-budapest

A Vár átépítése kapcsán is vannak szakmai érvek, és van a kormánynak is érve. Mind a két érvelés profi? Ha profi is, nem ugyanabban a szakmában profi emberektől származik. És így tovább.

Ugyebár, itt alapvetően az a kérdés, hogy egy nagyobb projekt vezetése (egy ország irányítása) során a vezető meghajoljon és alárendelődjön azon szakemberek érveinek, amikhez ő nem ért (pl. I. Erzsébet elfogadta a kalózvezér érveit, aki profi módon tudta, hogy lehet nagyobb hajókkal elbánni, a kalózok hajózási tapasztalata segített a spanyol Armada legyőzésében); vagy arra az álláspontra helyezkedjen, hogy ha enged mások érveinek, akkor azok őfölé kerekednek, és kicsúszik a kezéből az irányítás.
Vajon ez utóbbi stratégia mennyire eredményes? Tényleg nem csúszik ki annak a kezéből a vezéri pálca, aki nem hajlandó elfogadni, hogy ő maga kontár a különböző szakterületeken?
Erről tényleg nem jut eszembe más, mint a híres filmrészlet, amit már ezer módon aktualizáltak: hvg.hu/itthon/20160707_elkeszult_a_bukas_varosliget_modra

maroz 2016.07.16. 06:07:36

@Jean Sol Partre:

"A Hello Wood egy független oktatási platform"

www.origo.hu/kultura/kunszt/20160713-kezdodik-hello-wood-nyari-egyetem.html

Ezt ma egy átlagos nemjobboldali orientációjú ember elolvassa és azt mondja, hogy igen, ez az, így kell ezt!, én meg megyek tőle a Dunának. Na, ez az, amiért ma itt nem lehet tenni semmit.

maroz 2016.07.16. 06:15:44

@Mihint: "Nincs olyan törvény, hogy a törvényt áthágókra a törvényen kívül sújtsunk le, aztán az "élet" majd minden egyebet rendbehoz."

Nemrég szóba került itt, hogy a pozitivizmus mára már elég szépen elvérzett, bár mintha a jogi pozitivizmus még tartani igyekezne magát. ;)

A "törvény" és az "élet" vonatkozásaiban szíves figyelmedbe ajánlom Mannheim gondolatait a német bürokratikus gondolkodásról, in: Ideológia és utópia. Valami olyasmit ír, hogy amikor az "élet" nem boldogul a "törvény" keretei között, akkor bizony ki fog lépni onnan, és erre a fennálló hatalom jó eséllyel újabb és újabb törvényekkel fog reagálni, ezért pozitivista ő, hiszen azt hiszi, hogy majd a jó és a még jobb és a még annál is jobb "törvény" rendbe hozza az élet dolgait.

Jean Sol Partre 2016.07.18. 10:17:27

@maroz: tavalyelőtt Kapolcson járván megnéztük miket csináltak. Nem rossz egyébként, ha nyári hobbi faépítő tábornak neveznék, az nagyjából fedné a valóságot. Unatkozó városi fiatalok elgondolkoznak, hogyan is képzelik azt, hogy hogyan képzelnék a vidéket meg a problémákat.
Volt ott torony, meg vicces labirintusféle, kukorica góré méretú faházacska, kör "libikóka", híd a semmibe, megannyi látványos megoldás nyomasztó gondjainkra.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.03.24. 16:39:19

Az olimpia után itt a lehetőség kinyírni a Liget-projektet is.
index.hu/belfold/2017/03/24/nepszavazas_lehet_a_liget_beepiteserol/

Legalábbis abban a tekintetben, hogy a parkot nem építik tele.

Őszintén szólva sose értettem, hogy ezeknek miért kell mindig a zöldterületeket teleépíteni. Tele van a város lepusztult rozsdavidékekkel és mégis a Városligetet kell szétcseszniük?

annamanna 2017.03.24. 16:53:20

@Doomhammer: Nyilván a jámbor keresztény buzgalom vezeti őket. Mint közismert, a pogány kelták fákat imádtak, az ókori görögök szent ligetekben imádták az istenségeiket stb. A fák között az ördög lakik, ezt a Blair witch project-ből és a Misszió c. filmből is megtudhatjuk.
A civilizált ember kiirtja a fákat; Gilgames és Enkidu kiirtotta a cédrusokat, a görögök letarolták a hegyeiket, már a kőkorszakban teljesen letarolták a Holt-tenger környékét, és a lakosságnak el kellett költöznie, mivel főzéshez se maradt faanyag; a Húsvét-szigetek fairtása is micsoda sikertörténet.
Civilizáció = fairtás.
Kereszténység = civilizáció.
Jámbor vallásosság = minden fa pusztuljon.
Csakis ez lehet az oka, ez olyan logikus, mint az, hogy egyszer egy az egy, és hogy Orbán Viktor Boldizsár, a szerecsen király.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.03.24. 17:01:12

@annamanna:
Szerintem egyszerűbb a magyarázat. Oda szeretik építeni a betonförmedvényeiket, ahol sok ember jár. Például a vizes vb. uszodáját sem lehetett a Tungsram-strand helyére építeni (a távolság a jelenlegi helyszíntől kb. 7 km), pedig ott ok lett volna nagyméretű építkezést indítani, mivel a Tungsram-strand helye nehézfémekkel szennyezett. Ezért inkább a népszerű Dagály-strandra építették, hadd bámulják a népek kényszerűségből is. Fürjes Balázs interjújából nekem az jött le, hogy még hálásaknak is kell lennünk, mert nem az egész strandot pusztították el, csak egy részét (habár várjunk még, valóban megnyit-e a Dagály).

annamanna 2017.03.25. 04:57:11

@Doomhammer: Sajnos emiatt már másnak sem kellett, erről írnak egy, a strandot bemutató videó végén, 2:25-nél: vimeo.com/35007628
"A General Electric azonban, miután 1990-ben megvette a Tungsramot, költséghatékonysági okokból szabadult volna a strandtól. Egyetlen komoly érdeklődő akadt az eladó telepre a '90-es évek közepén, egy aquaparkban gondolkodó holland cég, ám a biznisz a talajtani vizsgálatok eredménye miatt meghiúsult. Ekkor indult el a lejtőn, a 2004-es nyári szezon végén pedig végleg bezárt a legendás strand."

A wikipédián konkrétabban fogalmaznak:
"Egyetlen komoly érdeklődő akadt csupán, egy holland cég, akik egy aquaparkot szerettek volna létrehozni a strand helyén, azonban a talajtani vizsgálatok ezt meghiúsították. Azt terjesztették, hogy ennek köze van a higanylámpa gyártásával járó szennyeződéssel."
hu.wikipedia.org/wiki/Tungsram_strand

Még konkrétabban egy kommentelő:
"M3 -as Metro Kaposztasmegyerre , TUNGI Strand vissza . Valasztasi politikai Mezesmadzag ! Nezzunk a dolgok anyagi reszet ehhez. Ujpest osszes gyara ide hordta a TUNGSRAM Strand teruletere a veszelyes hulladekat a varos megalakulasa ota. Volfner , Tungsram , Budalakk . Eloszor 3 - 4 meter melyen ki kell termelni onnan a veszelyes hulladekot es semlegesiteni kell a talajvizbe kerult anyagokat. Ez mennyibe kerul ? Kellene a strandra Europa Konform strand kaialakitas . Mar me se merem kerdezni. Igen foci stadion helyett inkabb ebbe feccolnem a keresetunket , hogy vegre oda mehessek mint amikor fiatal voltam udulni es frissulni !!!"
www.youtube.com/watch?v=aTdux0-JG8s&t=1s

Kívülről nehéz megmondani, hogy a lepusztulásnak ki a felelőse; de az ok mindig a felelőtlenség.
Pl. a GE nem volt hajlandó a dolgozók rekreációjába fektetni. Lehet, hogy már korábban is elmaradtak a felújítások, a GE pedig egy krajcárt is sajnált a strandtól, vagyis a dolgozóktól, a környék lakosaitól. A holland aquaparkos cég sem akart volna a projektbe túl sokat invesztálni, inkább csak a felszínt átmázolni és a bevételt felmarkolni. Orbánékat meg pláne nem érdekli, hogy jó benyomást keltsenek a budapesti lakosságban (bár ez meglepő egy ennyire populista, demagóg politikai gárda részéről).

Egy másik példa: az a csepeli iskola, ahol Németh Szilárd tanító volt, most így néz ki: index.hu/belfold/2013/03/11/aki_ide_bemegy_az_eletet_kockaztatja/

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.03.25. 09:16:05

@annamanna:
Éppen ezért mondtam, hogy a fideszes városépítő forradalmárok gondolkodhatnának ezekben a problémás területekben, nem Budapest legnépszerűbb részeiben. Például a Tungsram strand olyan hely, amit magánbefektető sose venne meg a nehézfémszennyezés miatt. Viszont pl. a Duna aréna 22-49 milliárdos költségvetésében (a költségek függenek attól, hogy kit hallgat meg) eltűnt volna az ártalmatlanítás költsége.

Dehát ezek az arcok az örökkévalóságnak alkotnak. Amit odagányoltak a Dagály telkére, az jópár évtizedig ott lesz, mindenekelőtt azért, mert a bontás költsége is gigantikus lenne. Micsoda remek érzés, hogy az emberek százezreinek kell a produktumukat nézni minden nap, ha akarják, ha nem.

Jean Sol Partre 2017.03.26. 17:46:05

@Doomhammer: szerintem elmondtam: Baán dolgozószobája a Ligetre néz. Kinézett és azt mondta, hogy akkor ott legyen a múzeumi negyed.
Ennyi.

Az ok pedig, amiért az egészen el kellett gondolkodnia az az, hogy Orbán kiadta, hogy a múzeumoknak (alapvetően a Nemzeti Galériának) el kell jönnie a Várból.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.03.26. 21:19:12

@Jean Sol Partre:
Node miért Baán kapta a feladatot, miért nem mondjuk a Nemzeti Múzeum igazgatója?

Jean Sol Partre 2017.03.26. 21:28:47

@Doomhammer: mert Baán a Nemzeti Galéria vezetője (is). A Szépmű már korábban bekebelezte az MNG-t.

Ezen kívül a Szépműnek amúgy is bővülnie kellett, volt ugye egy nagy projekt az aláépítéssel ami kudarcba fulladt. Baán nárcisztikus és megalomán, saját érdeke fűződik hozzá és dicsőségre vágyik, szóval tökéletesen alkalmas alany a projekt levezénylésére.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.03.26. 21:41:31

@Jean Sol Partre:
Ismerve a NER működését szerintem a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria egyesítése sem véletlenül történt Baán alatt. Valószínűleg akkor már megvolt a koncepció.

Ő maga mondta, hogy a múzeumi negyed projektje 2011 őszén indult, véletlenül akkor, amikor Baánt a Nemzeti Galéria élére is kinevezték.

www.origo.hu/itthon/20160719-baan-laszlo-szepmuveszeti-muzeum-liget.html
"Baán ezek után a Liget Projekt vezetője lett. Azt mondta, Liget Projekt úgy merült fel, hogy elkezdtek előkészíteni egy, a Szépművészetihez kapcsolódó, térszín alatti fejlesztést. Aztán 2011-ben született egy kormánydöntés, hogy mégsem ez fog megvalósulni, hanem helyette egy sokkal nagyobb szabású projekt indul, a múzeumi negyed kialakítása. Ennek előkészítésére kapott Baán kormánybiztosi megbízást 2011 őszén, azonban – azt mondja –
hamar kiderült, hogy nincs múzeumi negyed a Városliget teljes újragondolása és megújítása nélkül."

Itt már tényleg csak az a kérdés, a Városliget, mint helyszín ötlete Baántól jött-e vagy ezt is készen kapta.

Jean Sol Partre 2017.03.26. 21:59:46

@Doomhammer: amennyire én tudom, tőle jött, a fent leírt módon.

A Szabolcs utcát (ami a föld alatti raktár) valószínűleg készen kapta, mert az Pintér érdekeltsége.

Jean Sol Partre 2017.03.26. 22:00:51

@Doomhammer: Baán már évekkel azelőtt kinézte magának a Galériát. Lehet, hogy kapóra jött neki a projekt és a felkérés, de személyes ambíciói is voltak.

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2017.03.26. 22:01:16

@Jean Sol Partre: @Doomhammer: Nyomorék giliszták, egy dologról feledkeztek meg, Baán kurva jó szakember. És lesz Múzeumi Negyed a ligetben és kurva jó lesz.

Jean Sol Partre 2017.03.26. 22:07:27

@Disznóvári: nem feledkeztük meg róla. Baán valóban nagyon jó, mint manager, és kiválóan csinálja a blockbuster kiállításokat.
Ezen kívül viszont nem szakember, se nem muzeológus, se nem történész, se nem semmi. A saját koncepcióján kívül fogalma sincs semmiről, és a Liget projekttel a saját emlékművén kívül semmit nem épít fel.

Kérdezz meg szakmabeliket, majd elmesélik neked, mennyire jó szakember.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.03.26. 22:12:32

@Jean Sol Partre:
Az engem érdeklő kérdés az, hogy Baán miatt jött a Városliget, mint ötlet, vagy eleve már a Városliget volt kiválasztva helyszínnek és ehhez kerestek embert, kézenfekvően Baánt. Én inkább a másodikra szavaznék. Szerintem a feladat úgy volt kitűzve, hogy
- A Nemzeti Galéria húzzon a Várból, mert ott lesz a kormányzati negyed
- A múzeumi negyed meg legyen a Ligetben.

Ehhez kerestek embert és Baán egészen kézenfekvően adódott.

Ha ez igaz, akkor Baán személye tökéletesen mellékes, ő egy lecserélhető ember. Maga a nyomás feljebbről jön, hogy a helyszín a Liget kell legyen.

Jean Sol Partre 2017.03.26. 22:19:59

@Doomhammer: amennyire én tudom, a főnökségnek csak az volt a lényeg, hogy a Galéria húzzon a Várból.

A Liget meg Baán ötlete volt.

A Liget már baromira zavarja a NER-t, de Baán fontos, nehezen lecserélhető.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.03.26. 22:23:34

@Jean Sol Partre:
"A Liget már baromira zavarja a NER-t, de Baán fontos, nehezen lecserélhető. "

Nem látom be, miért lenne Baán nehezen lecserélhető. Ott van a fideszes csodamenedzserek közül egy marékkal (pl. az a Fürjes is), bármelyik levezeti a projektet.

Az világos, hogy valami megváltozott, különben nem kezdhettek volna neki az aláírásgyűjtésnek.

Jean Sol Partre 2017.03.26. 22:23:38

@Disznóvári: akkor tudod, hogy Baán nem jó szakember, legalábbis nem úgy. Piszok okos, elképesztő jó szervező, de teljesen más elképzelése van, fogalma sincs arról, merre tart a muzeológia.

Jean Sol Partre 2017.03.26. 22:24:30

@Doomhammer: _nehezen_ lecserélhető, de nyilván nem lecserélhetetlen.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.03.26. 22:34:26

@Jean Sol Partre:
Baán vagy megérti, hogy a parkba nem építhet, vagy megy a kukába.

Ezért engedik meg a népszavazást.

Jean Sol Partre 2017.03.27. 10:52:55

@Disznóvári: Baán egy dolgot remekül csinált, bevitte a tömegeket a múzeumba a blockbuster kiállításokkal (azt most hagyjuk, hogy magának vindikálja mondjuk a Monet kiállítás sikerét pedig azt nem is ő csinálta).

Viszont ezen kívül semmi mást nem ért, fogalma sincs, mit kezdjen a bevitt tömegekkel. És nem arról van szó, hogy nem ért egyet a mai muzeológiai irányokkal, hanem nem is érti őket. Neki egy kép nem mond semmit, csak szép és értékes. Az egyetlen mániája, hogy bizonyítsuk be, hogy a magyar művészek is vannak (voltak) olyan jók, mint a menő nyugatiak. Csakhogy ennek semmi értelme, mert önmagában a fogalom értelmetlen, a művészet nem verseny. Persze hogy voltak/vannak remek magyar művészek, és amiben különböznek nyugati kortársaiktól, az nem minőségi kérdés. De ezt nem érti. Valószínűleg a saját kisebbségi komplexusait vetíti ki, nem tudja másképp felfogni a világot, de nem vagyok pszichológus, szóval ez csak az én tippem.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.03.27. 12:57:11

Nincsen benne EU-s pénz.

hvg.hu/itthon/20170324_Varosliget_alomgyilkossag_nepszavazas
"Garay azt is megpendíti, hogy hallani olyat, a kormány most kezd szembesülni azzal, hogy valójában micsoda óriási pénzt emészt fel a fejlesztés, amelyben nincsenek EU-s pénzek, így súlyos finanszírozási kérdések merültek fel - ezért egy ilyen népszavazással ki tudna hátrálni az egészből. "

Jean Sol Partre 2017.03.27. 14:45:56

@Doomhammer: ebben szívesen segítek a kormánynak :)

Most már amúgy kihátrálhat a kormány, mert a Szabolcs utca épül, tehát a Galériának lesz hová költöznie. Persze az csak raktár, de a kormányt ez nem hinném, hogy érdekli, Orbánnak csak a Palota kell, leszarja, hogy a gyűjteményt senki nem fogja látni. Baán amúgy is elüldözte már a Galéria legjobb szakembereit, csak pár embernek fog hiányozni az egész.

2017.03.27. 18:26:41

@Doomhammer:

"Az olimpia után itt a lehetőség kinyírni a Liget-projektet is."

"Legalábbis abban a tekintetben, hogy a parkot nem építik tele."

A népszavazási kérdés a következő: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés úgy módosítsa a Városligeti építési szabályzatot, hogy a Városliget közpark megengedett legkisebb zöldfelülete 70 százalék legyen?"

A Liget Projekt alapján módosított VÉSZ szerint a Városligeti Parkban a zöldfelület legkisebb mértéke 65% kell, hogy legyen, a maximális beépítettség pedig 7% lehet. Most azzal ne is foglalkozzunk, hogy a 7% miféle nyelven és miféle matematikában jelent "tele"építést, inkább csak arra próbáljunk meg válaszolni, hogy a 100%-ba belefér-e a zöldfelület 70%-a meg a beépített 7%. Mert nekem nagyon úgy tűnik, hogy simán belefér, ezzel a népszavazással nem érhetik el a céljukat a kezdeményezők.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.03.27. 19:06:28

@grundigg:
Ezt majd azután mondja, hogy az LMP és a csatolt mozgalmak összegyűjtik 3 hét alatt a 200 ezer aláírást. Az olimpiások is próbáltak tekeregni, de 2018 választási év, ilyen jó téma ellen nem tud kampányolni a Fidesz Budapesten.

Mondjuk szerintem a Fidesznek Budapesten úgyis vége, csodálkoznék, ha a főpolgármester 2018-tól fideszes lenne.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.03.27. 19:07:38

@Jean Sol Partre:
"Most már amúgy kihátrálhat a kormány,"

Nincs rá pénzük, nincs hova hátrálniuk.

pitcairn2 2017.03.27. 19:08:32

@Jean Sol Partre:

a palotanegyed II. világháború utáni - politikai alapon megvalósított - "újraértelmezése" finoman fogalmazva katasztrofális volt

persze ezt most már roppant drága lenne visszacsinálni

ilyen alapon nyugodtan lehet ezt az extravagáns tervet támadni

ez a "ligetvédő" vergődés azonban egyszerűen szánalmas

pitcairn2 2017.03.27. 19:11:49

@Jean Sol Partre:

ha valahová kijjebb menne az a gyűjtemény vagy - urambocsá - vidékre akkor ott is generálhatna turistaforgalmat

kis hazánk még ma is tele van katasztrofális állapotban lévő műemlékekkel, jelesül egy rakás szép lassan elenyésző kastéllyal, akár ott is szét lehetne szórni ezeket a gyűjteményeket, nem kell nekik feltétlenül megaprojektek keretében új palotákat emelni

pitcairn2 2017.03.27. 19:22:29

@Jean Sol Partre:

A "ligetvédők" miért nem mennek át inkább a liget tőszomszédságában található jó 100 hektáros =nagyobb mint a Városliget!!!) Rákosrendező területén?

ez a pusztaság lenne a totális szégyen!!!

pedig lehetne ezzel sok mindent csinálni

iho.hu/hir/park-a-palyaudvar-kozepen-140113

akár zöldfelületek is kerülhetnének oda

annál a horrornál ami ott van minden jobb lenne

https://www.google.hu/maps/@47.5343507,19.0959737,3a,75y,154.14h,66.28t/data=!3m6!1e1!3m4!1sWwJKzdpKvGDLH3yzljKH6A!2e0!7i13312!8i6656

kb. ez lenne az __egyetlen átkelési lehetőség__ 5 kilométeres távon...

már annak akinek van kedve ehhez mert még a nyolckernél is riasztóbb a környék...

ez az igazi égés

sokmilliárdos telek ahol semmi nem történik a város közepén mert az érintettek vmi több száz (vagy több ezer) milliárdos megaprojektre várnak

klasszikus rozsdaövezet barrier, még meglehetősen bent a városban

pitcairn2 2017.03.27. 19:23:46

@Jean Sol Partre:

jav.:

...A "ligetvédők" miért nem mennek át inkább a liget tőszomszédságában található jó 100 hektáros (nagyobb mint a Városliget!!!) Rákosrendező területére?...

pitcairn2 2017.03.27. 19:29:58

@Jean Sol Partre:

senki földje a város közepén...

https://www.google.hu/maps/@47.5423359,19.1026123,970m/data=!3m1!1e3

itt kéne mozgalmárkodni, mert ez egyszerűen übergáz...

ja hogy ennek nincs aktuálpolitikai hozadéka?

hát a jelek szerint nincs...

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.03.27. 19:32:05

@pitcairn2:
"ez a "ligetvédő" vergődés azonban egyszerűen szánalmas"

Hiszi vagy sem, a budapestiek túlnyomó többsége (egyes felmérések szerint 75-80%-a) azt akarja, hogy a Városliget egy park legyen és a mostaninál kevesebb és ne több épület legyen benne.

Ezt én is így gondolom.

A "ligetvédők" tehát kifejezik a publikum véleményét a kérdésről. Jobban, mint a Fidesz, ami erővel nyom egy népszerűtlen tervet.

Előre elmondom, hogy a következő lépés az Erzsébet-tér lesz. Amit most államosítottak, ki tudja miért.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.03.27. 19:33:58

@pitcairn2:
"A "ligetvédők" miért nem mennek át inkább a liget tőszomszédságában található jó 100 hektáros (nagyobb mint a Városliget!!!) Rákosrendező területére?...
"

Kitűnő felvetés, építsünk ott Közlekedési Múzeumot. Ott egész repülőgépek, vonatok is elférnének, az lenne ám a látványosság! Vonattal is jól megközelíthető.

Látja, tudunk mi egy platformra jutni.

pitcairn2 2017.03.27. 19:56:06

@Doomhammer:

ja, ott árválkodik magában a vasúttörténeti park, pedig a területben lenne még fantázia

valószínűleg túlzottan is sok is van, ezért nem történik semmi...

elég sokat járok gyalog a városban, az hogy a ligetben kivágnak néhány fát különösebben nem bánt, de ez az ocsmányság...

hát ez nagyon...

pitcairn2 2017.03.27. 20:01:12

@Doomhammer:

a Népliget miért nem bántja a lelküket?

Elhagyatva Magyarországon 28. - Nagyvendéglő, avagy drogtanya a Népligetben
www.youtube.com/watch?v=9_LUS8l7JAA

félreértés ne essék, szerintem az ideális megoldás az lenne ha már mindenképpen ki akarják rakni ezeket a gyűjteményeket a Várból, hogy egyszerűen szétszórják őket vidéken - összekötve a Budapest centrikusság oldását a vidéki műemlékek védelmével

egy rakás régi kastélynak és egyéb műemléknek lehet ezáltal funkciót találni

Jean Sol Partre 2017.03.27. 20:57:51

@pitcairn2: szerintem a ligetvédők nem egyszerűen mozgalmárkodni akarnak, hanem a ligetet védik. Ha neked van más ötleted, azt védd te.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.03.27. 21:22:46

@pitcairn2:
Budapest különösen szegény zöldterületben más európai nagyvárosokhoz képest. Ezért engem minden fa kivágása zavar. Pláne, ha a helyét lebetonozzák és nem valami más zöldet tesznek oda.

Látja például én örömmel vennék egy olyan vitát a Városligettel kapcsolatban - kertészektől - hogy kivágunk 1-10-100 fát és mit ültetünk a helyére. Akkor nem lenne favédés vagy legalábbis konstruktív lenne. Így a betonozók ellen csak automatikus ellentmondás van.

Természetesen én örülnék a legjobban, ha a Rákosrendezőt civilizált módon fejlesztenék, pláne, ha parkosítanák. Viszont a Rákosrendező már most ronda, már nem rontanak rajta sokat, ha lebetonozzák. A Liget meg ha nem is szép, de legalább valami zöld.

Ebben a pillanatban azonban nem az a kérdés, mekkorát lehet álmodni, hanem hogy a fideszesek ne tegyék tönkre azt, amit helyreállítani úgy se tudnak. Mivel hogy nincs pénzük, maximum a fűrészelésre.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.03.27. 21:23:39

@pitcairn2:
"a Népliget miért nem bántja a lelküket?"

Mert azt még nem akarják teleönteni betonnal.

A drogtanyát meg le kell bontani.

pitcairn2 2017.03.27. 21:44:56

@Jean Sol Partre:

lehet, hogy van köztük néhány aki a ligetet védi de a többség csak mozgalmárkodni akar...

pitcairn2 2017.03.27. 21:51:44

@Doomhammer:

urbanisztika tekintetében az alábbi lenne a kedvenc könyvem:

en.wikipedia.org/wiki/The_Death_and_Life_of_Great_American_Cities

tökéletesen egyetértek azzal, ahogy anno Jane Jacobs körberöhögte a "zöldterület fetisizálást", legalább annyira mint ahogy a tematikus negyedeket, mint pl. az efféle mesterkélt "múzeumi negyedeket" is

(nem szabad egy rakásba pakolni efféle dolgokat, mivel külön-külön sokkal többet tudnak tenni a városi élet minőségéért, afféle helyi központként funkcionálhatnak)

mindemellett megrögzött gyalogosként állítom, hogy a liget meglehetősen alul hasznosított, de ezt nem múzeum-monstrumokkal kéne oldani, hanem pl. jó kis sörkertekkel, kertvendéglőkkel meg effélékkel

oda is menne a nép, nem is kis számban!

a müncheni Englischer Garten-ben is ez a kedvenc részem:)

www.nightlife-cityguide.com/wp-content/uploads/2015/09/le-migliori-birrerie-di-Monaco-di-Baviera-Chinesischer-Turm-dove-bere-birra.jpg

pitcairn2 2017.03.27. 22:04:33

@Doomhammer:

a Nagyvendéglő (drogtanya) védett műemlék és ha nem züllesztették volna szét a környező "Mutatványos térrel" együtt az 50-es évektől a vaskalapos elvtársak, akkor még ma is remek hely lehetne, afféle "vigalmi negyed" ahová szórakozni mennek az emberek...

ihol lenne egy plakát a múltból amikor még tudták, hogy mire kell használni egy parkot:)

Szent István heti Népünnepély a Népligetben!
s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/0c/50/9d/0c509d71e2947f295fcf73d65ef1d959.jpg

oszt innen jutottunk el oda, hogy (némi sarkítással) már csak a drogosok cirkálnak a parkban...

de legalább fák jól érzik magukat:)

(ez nem vicc, ezt minden forrás kiemeli:))) )

egyébként kitűnő autóverseny helyszín is volt anno a Népliget (afféle kis Hungaroring)

1936: Autóverseny a Népligetben
fovarosi.blog.hu/2016/09/21/1936_autoverseny_a_nepligetben

de ma persze ez se menne mert mindjárt odaláncolná magát egy csapat mozgalmár a fákhoz:)

nehogy már vmi működjön ebben a szerencsétlen ligetben...

ami esetleg zavarná a fákat...

meg az idealizált ződterületekről szőtt zavaros álmaikat...

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2017.03.27. 22:09:36

@pitcairn2: Doomiék ezekkel a nyomikkal árulnak egy gyékényen:
www.litera.hu/hirek/hely-hol-felolvashatol

Amúgy veled nagyjából egyetértek, bár továbbra sem értem, h a nagy költségvetésen túl mi ördögi dolog van a liget projectben. Akik meg azt állítják, hogy nem korszerűek a tervek muzeulógiailag stb. valszleg nem sokat tudnak a tervekről. Nemrég láttam egy prezentációt a Néprajzi Múzeumról, elég kritikus szemmel figyeltem, de nem sok ellenvetésem volt a tervvel kapcsolatban.

pitcairn2 2017.03.27. 22:17:00

@Doomhammer:

Velence sokkal szegényebb zöldterületben mint Budapest, mégis sokkal kellemesebb benne lenni mint Budapesten mert tele van gyalogosbarát városi terekkel

a zöldfelületek sohasem fogják pótolni a gyalogosbarát utcákat, tereket

aki ezek helyett a "zöldfelület fetisizálásra" koncentrál az menthetetlenül vakvágányra kerül

ami a valódi áttörés volt az utóbbi 10-20 évben, hogy számos városrészben (pl. Ferencváros, Józsefváros, Erzsébetváros) a kiülős éttermekkel, mulatókkal teletűzdelt gyalogosbarát terek, utcák irányába mozdultak el

szerintem a zöldterületek esetében is sokat lehet ebből tanulni

pitcairn2 2017.03.27. 22:19:18

@Disznóvári:

ördögi nincs, de még Budapest tőszomszédsága is tele van pusztuló műemlékekkel, inkább azokat kéne megmenteni

pl. ebben kifejezetten van fantázia:

Itt éltek a leggazdagabbak száz évvel ezelőtt - A turai kastély
www.youtube.com/watch?v=g6aDBEYTr1U

talán inkább ilyenekre kéne fókuszálni azokkal a milliárdokkal...

pitcairn2 2017.03.27. 22:31:57

@Doomhammer:

nem az a legnagyobb baj, hogy ronda a rákosrendező, hanem az hogy egy "fekete lyuk" a város testében

az alábbi google map-es légifotó kitűnőenen illusztrálja az egykori rendező pályaudvar központi részében folyó "hektikus" tevékenységet

https://www.google.hu/maps/@47.5305166,19.0938889,580m/data=!3m1!1e3

jóformán semmi sem zajlik már itt, azonban átmenni sem lehet ezen a senki földjén...

szégyen az egész

felőlem bármi lehetne itt lakópark, pláza, akármi, ennél minden jobb lenne...

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.03.27. 23:13:44

@pitcairn2:
Szerintem főleg ne emlegesse Münchent.
Az Englischer Garten 375 hektáros, ezzel a világ legnagyobb városi parkja.
de.wikipedia.org/wiki/Englischer_Garten_%28M%C3%BCnchen%29

Ez nem minden azonban, mert még ott van az Ostpark (56 hektár) meg a Westpark (60 hektár).

Ezek nincsenek mind tele kiülős helyekkel, habár az Englischer Garten-ben van a világ legnagyobb sörkertje. Van is hely ott viszont.

Mi meg itt ezen a nyomorult Városligeten vitatkozunk (81 hektár). Értse meg, hogy sok ember - mondanám, a többség - nem kíván minden talpalatnyi helyet "hasznosítani". Pláne nem ronda betonépületekkel.

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2017.03.27. 23:15:58

@pitcairn2: Ez tök jogos meg jó ötlet, a magam részről abszulút támogatom, mind a pusztuló műemlékek felújítását, mind kiállítótérként való használatát, ami esetleg a Budapest-centrikusságot csökkentené.

Amúgy kb 100 ötletem van, hogy mit hogyan kéne másként csinálni, mint a mostani kormány és biztos vagyok benne, hogy az ötleteim jobbak, mint amikkel ők előállnak.

De hát most ez van, van egy gigaproject, amit meggyőződésem, hogy nem dilettánsok csinálnak és ha megvalósul, nem értéktelen gagyi lesz, sőt.

Engem emlékeztet az ügy arra, mikor fény derült az MMKA hűtlen kezelési ügyeire, és kinevezték endi vajnát. Hú, bazmeg, mekkora hiszti volt a baloldalon, az egész nemzetközi sajtót telekürtölték, hogy itt most diktatúra van és vége a magyar filmnek. Én akkor több fórumon is beszóltam a faszfejeknek. Tudniillik endiék nem csináltak mást, mint az Európában működő szisztémát Magyarországra adaptálták. És mi van most? Oscar-díj, berlini nagydíj, soha nem látott közönségsikerek, szal a magyar filmgyártás aranykorát éli. De akik akkor tiltakoztak, egy árva szóval nem említik, hogy (mondjuk így eufemizmussal) tévedtek.
Nagy összegben mernék fogadni, hogy ha megvalósul, mutatis mutandis ugyanez lesz a liget-projecttel kapcsolatban is.

pitcairn2 2017.03.27. 23:20:22

@Doomhammer:

az Englischer Garten-ből nekem leginkább a Pagoda környéke tetszett, ami pedig a Városligetet illeti az északi rész a kedvencem, meg a tó környéke

az ami masszívan be van építve:)

a déli rész egyszerűen semmilyen + esténként kihalt, alig van ott valaki... mondjuk általában nappal se...

persze ezzel nem mondom azt, hogy minden múzeumot oda kéne zsúfolni, a tematikus múzeumi negyed szerintem nem igazán jó ötlet

pitcairn2 2017.03.27. 23:22:09

@Doomhammer:

a millennium idején egyébként így tele volt zsúfolva a liget épületekkel:)

budapestcity.org/02-tortenet/1896-orszagos-kiallitas/terkep2.jpg

szóval önmagában ezzel nincsen baj

sok több ember használta akkoriban ligetet mint manapság

pitcairn2 2017.03.27. 23:22:59

@Doomhammer:

a millennium idején egyébként így tele volt zsúfolva a liget épületekkel:)

budapestcity.org/02-tortenet/1896-orszagos-kiallitas/terkep2.jpg

szóval önmagában ezzel nincsen baj

sok több ember használta akkoriban ligetet mint manapság

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.03.28. 00:16:34

@pitcairn2:
"a millennium idején egyébként így tele volt zsúfolva a liget épületekkel:)"

Amelyeket le kellett bontaniuk, mivel a főváros ezzel a feltétellel adta oda a Ligetet a millenniumi ünnepségekre. Csak a Vajdahunyad várát építették újra tartós anyagokból, mivel eredetileg az is elbontandó, ideiglenes épület volt.

"sok több ember használta akkoriban ligetet mint manapság "

Hogyne, piknikezni mentek ki. Amit a tervezett betonépületek árnyékában nehezebb lesz.

Jean Sol Partre 2017.03.28. 10:00:03

@pitcairn2: lehet, de mivel a mag a ligetvédők, hozzájuk csapódnak. Ne várd, hogy a te problémádat is ők oldják meg.
Tudod, tipikus érvelési hiba, hogy szerinted egy általad fontosabb ügyben kéne buzgólkodniuk. Lehet, hogy vannak (szerinted) fontosabb neuralgikus pontok Budapesten, de a Liget is fontos, nekik ez a fontos, ezt védik, itt mozgalmárkodnak.

pitcairn2 2017.03.28. 10:36:30

@Doomhammer:

inkább bele se gondolok, hogy hány fát vágtak ki menet közben:)

egyébként akárhogy is nézzük ez volt a Liget fénykora...

pitcairn2 2017.03.28. 10:45:16

@Doomhammer:

néhány kép

emlekezzbudapest.blog.hu/2016/03/24/hova_lettek_az_ezredeves_orszagos_kiallitas_epuletei

és egy könyv

AZ
EZREDÉVES
KIÁLLÍTÁS
ARCHITEKTÚRÁJA.
mek.oszk.hu/04800/04885/04885.pdf

egész jó kis koncepció volt ez

pitcairn2 2017.03.28. 10:45:50

@Jean Sol Partre:

ugyan már, te is tudod, hogy ez fő profilban nem a ligetről szól

pitcairn2 2017.03.28. 11:01:01

@Doomhammer:

ismered a Barcelona-i Poble Espanyol-t?

no az is afféle átmeneti jelleggel felhúzott pavilonegyüttes volt (az 1929-es világkiállításra épült) amit le kellett volna bontani a világkiállítás után

de aztán a polgárháborús években ez vhogy elmaradt...

és ma a város egyik kiemelt turisztikai látványossága

El Poble Espanyol, The Spanish Village, Barcelona, Spain OFFICIAL VIDEO
www.youtube.com/watch?v=05QuqfdhLCs

hát százszor jobb egy parknál

közösségi térként is

és az hogy ezt átmenetinek szánták az nem vicc...

"it was planned to be demolished when the International Exhibition was over, "

en.wikipedia.org/wiki/Poble_Espanyol#Other_exhibits_and_attractions

Jean Sol Partre 2017.03.28. 11:03:35

@pitcairn2: " megrögzött gyalogosként állítom, hogy a liget meglehetősen alul hasznosított, de ezt nem múzeum-monstrumokkal kéne oldani, hanem pl. jó kis sörkertekkel, kertvendéglőkkel meg effélékkel"

megrögzött biciklisként és mint környékbeli lakos ezzel maximálisan egyetértek

Jean Sol Partre 2017.03.28. 11:07:33

@pitcairn2: lehet, de engem különösebben nem érdekel, kinek milyen hátsó szándéka van.
Engem 2 dolog érdekel, az egyik a Liget amit nem szeretném, hogy végleg tönkretegyenek (pláne, hogy nekem közvetlen környezetem), a másik meg a Vár, amit szintén.
Ja, meg a múzeumok, de ott nem a Liget projekt a legnagyobb baj.

maroz 2017.03.28. 11:25:42

@Jean Sol Partre: "nekik ez a fontos"

Az én megfigyelésem úgy általában ellentmond ennek. "Nekik" (mikor, kinek) az a fontos, hogy valamit védjenek. Vagy támadjanak. Unatkoznak, nem találnak értelmet az életüknek, ezért mindenféle pótcselekvésekkel képezik meg az értelmes létezés látszatát. Sajnos pont ez, tehát a szelfi-aktivizmus az, ami totálisan hiteltelenné teszi magát az aktivitást is, és nyilván, ugyanezért van eleve kudarcra ítélve minden olyan tevékenység, amit unatkozó elitnépek végeznek jól azonosíthatóan puszta unaloműzésből. Mosómedve-tenyésztéssel kéne foglalkozni, lenne rá kereslet.

Jean Sol Partre 2017.03.28. 11:32:49

@maroz: akkor mondjuk úgy, hogy most ezt választották védendőnek.
Lehet, hogy igazad van, de nekem tényleg nem fontos, hogy mik a motivációik. Most épp olyan dologgal űzik el az unalmukat, ami nekem fontos.

pitcairn2 2017.03.28. 11:44:13

@Jean Sol Partre:

a Vár esetében én inkább a költségek elszállásától tartanék, a régi épületek rekonstruálásától nem, hisz a korábbi koncepció egyértelműen jobb volt mint a mai

a liget kapcsán már nem vagyok ennyire biztos a happy end-ben, maga a múzeumi negyed gondolata sem tetszik

ennek alapján én is ellenzem ezt, ez a faőrült zöldfelület fetisizálás azonban egyszerűen nevetséges

pl. a fentebb említett Poble Esapanyol-nak nálunk is volt egy kistestvére Ősbudavár néven

hát azt is kár volt elbontani

néhány kép

egykor.hu/budapest-xiv--kerulet/os-budavar/2076

egykor.hu/budapest-xiv--kerulet/os-budavar/2076

egykor.hu/images/2010/original/budapest-xiv-kerulet-os-budavar-_14.jpg

egykor.hu/images/2010/original/budapest-xiv-kerulet-os-budavar-_5.jpg

mennyivel jobb volt ez mint a mai park

mekkora turisztikai attrakció lenne ez ma

maroz 2017.03.28. 14:50:50

@Jean Sol Partre: Kérdés, hogy neked mi a fontos: az, hogy el tudják űzni az unalmukat anélkül, hogy ez nekik komolyabb kellemetlenséggel járjon, vagy az, hogy legyen ligeted. Ha a te célod a liget és eszközként jónak gondolod azt, hogy az unatkozó elit most pont a ligetbe állt bele, akkor könnyen meglehet, hogy a gondolkodásod ebben a kérdésben inkább vágyvezérelt, mint racionális. Én, ha hatalom lennék már csakazértis kivágnék minden fát, hogy pukkadjon meg az a sok majom, és meglepne, ha a tényleges hatalom sokkal jobb természetű lenne, mint amilyen én vagyok. ;)

Jean Sol Partre 2017.03.28. 15:25:00

@maroz: nem gondolom jó eszköznek, de nekem semmilyen eszközöm sincs, hogy megvédjem a ligetet. Így aztán jobb híján örülök, ha valaki más tesz valamit.

Szerintem a tényleges jelenlegi hatalom sokkal rosszabb természetű, mint te. És szerintem a ligetvédők nélkül is simán kivágnának minden fát, ha rajtuk múlna, betegesen vonzódnak a láncfűrészhez, a fákat csak a látványterveken szeretik. Szerintem ezzel a hatalommal szemben nem oszt, nem szoroz egy bosszantó ligetvédő csapat, ezek annyira pitiáner szar alakok, hogy a legkisebb ellenző megnyilvánulásért is bosszút állnak, bármilyen áron.

Jean Sol Partre 2017.03.28. 15:35:44

@pitcairn2: a várban tényleg a költségek elszállása a legnagyobb veszély. Elképesztőek az építkezési tervek is, de pl a Szent István terem újraépítése is horrorisztikus összeg lesz, mert a legapróbb részletekig akarnak az eredetire hasonlítani. Nemes cél, de egy része felesleges.

De a másik nagy veszély a várban, hogy ha politikai negyeddé válik, sokkal kevésbé lesz megközelíthető, használható a köznép számára, ez nekem jobban fáj. Én szerettem, hogy ott volt az OSZK, a Galéria, meg ilyenek.

A képek sajnos itt nem nyílnak meg nekem, azokra majd később reagálok :)

pitcairn2 2017.03.28. 16:20:37

@Jean Sol Partre:

"De a másik nagy veszély a várban, hogy ha politikai negyeddé válik, sokkal kevésbé lesz megközelíthető, használható a köznép számára, ez nekem jobban fáj. "

pl. Bécsben a Hofburg jó analógia (a Királyi Palota "testvérpalotája"!), az is valamilyen szinten politikai központ, hisz ott van a Köztársasági Elnök Hivatala, emellett meg van benne egy rakás múzeum a legnagyobb része meg konferenciaközpont

HOFBURG Kongresszentrum Vienna - Hofburg Home
www.hofburg.com/en

mély meggyőződésem, hogy Királyi Palota is ebbe az irányba mozdulna el, mivel fantasztikus reprezentatív rendezvényhelyszín lehetne, nemcsak politikai meeting-ek számára

+ vmi "termelő részt" is bele kéne tenni ebbe a projektbe az elképesztő költségek miatt, elvégre 100 milliárdokat lehet elkölteni ebből a célból...

Jean Sol Partre 2017.03.28. 16:26:27

@pitcairn2: de innen pont kiköltöztetik a rakás múzeumot és egyéb intézményt. Csak a BTM maradna, de az inkább túristalátványosság lesz, ahogy én látom, nem kulturális tér, nem lennének időszakos kiállítások, semmi érdekes.
Nem azt gondolom, hogy nem lehet majd odamenni, hanem hogy nem lesz érdemes, csak a túristák számára.

pitcairn2 2017.03.28. 16:26:34

@Jean Sol Partre:

csak csendben jegyzem meg, hogy már több mint egy évtizede megy az ötletelés arról, hogy kéne valami új reprezentatív konferenciaközpontot építeni Budapesten

a szomszédvárban (Bécsben) a legreprezentatívabb konferencia központ maga a Hofburg...

"Every year the Hofburg convention centre hosts about 300 to 350 events with around 300,000 to 320,000 guests. Among the events are conventions and meetings as well as banquets, trade fairs, concerts and balls."

en.wikipedia.org/wiki/Hofburg#History

pitcairn2 2017.03.28. 16:30:43

@Jean Sol Partre:

a Királyi Palotával szorosan összefüggő gyűjteményekhez tudtommal nem akarnak hozzányúlni és a Hofburgon belül se a gyűjtemények foglalják el a legnagyobb teret hanem a konferenciaközpont

www.hofburg.com/raeume/raumplaene_und_details

a Királyi Palotát már eredetileg is __reprezentálásra__ és nagyrendezvényekhez építették...

némi sarkítással csak az eredeti koncepcióhoz kéne visszatérni

maroz 2017.03.28. 16:43:48

@Jean Sol Partre: És akkor ugye én, a szinte főállású erdőjáró csak nézek, és csak mondogatom, hogy ha én is kinyitnám a számat és én is elkezdenék beszélni... Konkrétan úgy szétbasznak mindent, hogy ahhoz képest egy szőnyegbombázás csak futó kellemetlenség. Viszont van ám pozitívum is, a Mátrában találtam egy dűlőutat, ami jáspissal van burkolva.

Jean Sol Partre 2017.03.28. 16:50:55

@pitcairn2: pont erről beszélek, nekem nem hiányzik az eredeti koncepció. Szeretem, hogy nem palotamúzeum, hanem igazi rendes kiállítások vannak, hogy hétköznapi dolgokért is oda lehet menni, hogy élet van ott, nem pedig egy "skanzen".

"a Királyi Palotával szorosan összefüggő gyűjteményekhez tudtommal nem akarnak hozzányúlni"

Nem bizony, sőt, gyönyörűen fogják felújítani, a legjobb szakértőkkel elképesztő színvonalon (nem irónia, tényleg így van).
De ez - ahogy mondod - reprezentáció. Igaz, hogy eredetileg erre szánták, de ha már sikerült ennél több életet lehelni bele, minek visszabutítani? Mostanáig a budapestieké is volt a Vár, miért kell elvenni tőlük?

pitcairn2 2017.03.28. 16:56:58

@Jean Sol Partre:

ezt a gondolatmenetet már csak azzal lehetne megspékelni egy kicsit "Horthy-korszak restaurálósozunk":)

az iróniát félretéve: a Vár helyreállítása kapcsán az irány szerintem helyes, elvégre politikai alapon alakították át a 60-as években minden egyéb szakmai, turisztikai, történelmi és érzelmi szempontot felülírva

persze azon el lehet merengeni, hogy mennyire fontos prioritás ez amikor tucatjával állnak romokban még ma is a vidéken pusztuló műemlékek, pl. főúri kastélyok...

pitcairn2 2017.03.28. 17:01:31

@Jean Sol Partre:

a kiállítások kapcsán meglehetősen nehéz felülemelkedni a - finoman fogalmazva - vandál felújításon...

Magyar Királyi Palota Múltja és Jelene - The Story of the Hungarian Royal Palace
www.youtube.com/watch?v=JfhyQXbtR-I

persze a Munkásmozgalmi Múzeum elég hülyén nézett volna ki az eredeti enteriőrben:)

Séta a Magyar Királyi Palotában-Walk in the Hungarian Royal Palace
www.youtube.com/watch?v=ZajWqdmrMyI

Jean Sol Partre 2017.03.28. 17:04:38

@pitcairn2: engem nem izgat, hogy milyen alapon alakították át, ha egyszer jó az, ami van :)

Amúgy most is politikai szempontok alapján alakítanák vissza, nehogy azt hidd, hogy szakmai, turisztikai meg történelmi szempontok vezetik a kormányt, Orbán oda akar költözni, ennyi, ez az egyetlen érzelmi szempont létezik.

pitcairn2 2017.03.28. 17:05:08

@Jean Sol Partre:

megjegyzem a turisták imádják az efféle "skanzeneket"

ezt a palotát pl. szinte nulláról építették újjá a német megszállás után (még a szovjet elvtársak kezdték a projektet)

Царское Село. Екатерининский дворец (2013)
www.youtube.com/watch?v=DMLEVzcRhfY

Jean Sol Partre 2017.03.28. 17:06:04

@pitcairn2: nem lennék ellene, ha felújítanák és utána továbbra is a Galéria lenne ott :)

pitcairn2 2017.03.28. 17:08:18

@Jean Sol Partre:

ami ma van az finoman fogalmazva pocsék...

persze ízlések és pofonok, akár az Ermitázst is kibelezhetnénk ebben a "felvilágosult" szellemben, hisz túl "csicsás":)

Эрмитаж. Экскурсия по музею.
www.youtube.com/watch?v=bjEUvs-QEg4

meg a feudál-burzsoá reakciós népnyúzó klerikális fritz istentuggya kikre emlékeztet:)

kész botrány az egész:)

Jean Sol Partre 2017.03.28. 17:10:11

@pitcairn2: "megjegyzem a turisták imádják az efféle "skanzeneket" "

ez igaz, a Galériában naponta 10 túrista kérdezi meg, hogy a Sissi szobáit meg lehet-e nézni, rosszabb esetben kifelé jövet veri az asztalt, hogy fizetett és mégsem látta :)

De én nem vagyok túrista és nem is akarom nekik adni azokat a helyeket, ahol élek. Csinálják meg a Szent István termet, meg újítsák fel a Palotát, de legyenek továbbra is értelmes és használható dolgok ott.

pitcairn2 2017.03.28. 17:11:49

@Jean Sol Partre:

ez egy kissé komplexebb ennél, ez egy masszívan szimbolikus projekt, kb. olyan mint anno a Parlament épülete volt, ami egyébként botrányos költségtúllépések mellett épült

mondjuk úgy, hogy aki efféle projektet keresztülvisz az valóban maradandót hagy maga után

Jean Sol Partre 2017.03.28. 17:14:20

@pitcairn2: "ami ma van az finoman fogalmazva pocsék..."

mondom, nem a felújítás, megszépítés ellen tiltakozom, hanem a funkció megváltoztatásán. Ma a Vár a mindennapi élet része és én ezt szeretem.

pitcairn2 2017.03.28. 17:15:22

@Jean Sol Partre:

a Habsburg kriptát ismered a Galéria alatt?

az az egyetlen épségben megmaradt rész a korábbi neobarokk palotából

www.google.hu/search?q=n%C3%A1dori+kripta+gal%C3%A9ria&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiBouK9vvnSAhVK6xQKHcZEAA4Q_AUICCgB&biw=1067&bih=709#imgrc=NM0hDkSdS_obpM:

szomorú, hogy csak ennyi maradt belőle különösen a mai enteriőrrel összevetve...

Jean Sol Partre 2017.03.28. 17:16:04

@maroz: burkolva? egy dűlőút? vigyázz, nehogy a 40 rabló búvőhelyéhez juss rajta :D

pitcairn2 2017.03.28. 17:18:36

@Jean Sol Partre:

ez is csak egy üres szlogen, pl. a Széchenyi Könyvtár odatelepítése egyértelműen elhibázott dolog volt, és a múzeumok sincsenek benne különösebben az átlagember mindennapjaiban

egy palotába szerintem mindenekelőtt palotamúzeum tartozik

+ rendezvényhelyszínnek lehet használni

Jean Sol Partre 2017.03.28. 17:20:02

@pitcairn2: ezt pontosan tudom, csak úgy vagyok vele, hogy ne az én kontómra építgesse senki a saját emlékművét.

Jean Sol Partre 2017.03.28. 17:20:56

@pitcairn2: most képzeld el, amikor Orbán ott eszi a kolbászt :)

Jean Sol Partre 2017.03.28. 17:24:32

@pitcairn2: de, a múzeumok benne vannak az emberek hétköznapjaiban, rengetegen járnak oda és szuper kiállítások vannak ott.
Az OSZK tényleg nem oda való, elsősorban magának az könyvtárnak rossz, hogy ott vannak. De ez nem ok arra, hogy minden mást is szétbasszanak.

"egy palotába szerintem mindenekelőtt palotamúzeum tartozik"

rendben, legyen az a Szent István terem :)

"+ rendezvényhelyszínnek lehet használni "

Nem értünk egyet, ez tisztán látszik :)

pitcairn2 2017.03.28. 17:24:41

@Jean Sol Partre:

a Katalin palotában található borostyán terem rekonstruálása Brezsnyev alatt indult

The Amber Room - Catherine Palace
www.youtube.com/watch?v=t_YTD7N8LS0

ennek kapcsán már legalább annyira nem gondol már rá senki, mint a palota többi része kapcsán a többi szovjet pártfőtitkárra...

(az egész palotát jóformán a nulláról építették újjá...)

Jean Sol Partre 2017.03.28. 17:27:09

@pitcairn2: "ez is csak egy üres szlogen"

nem, ez az én véleményem saját tapasztalat alapján. Ez ügyben nem vagyok jobb, mint Orbán, a saját önző érdekeimet védem, csakúgy, mint a Ligetben.

pitcairn2 2017.03.28. 17:32:06

@Jean Sol Partre:

nem, mert az 1960-as évektől megálmodott koncepció szerintem botrányosan elhibázott, totális visszafejlődés

ráadásul politikailag motivált barbár pusztítással fűszerezték az egészet

és mivel cserélték le az eredeti dolgokat - szocreál enteriőrrel... és teljesen önkényesen felépített középkori várfalakkal, meg térdig érő romokkal

horror...

ihol lenne egy jellemző példa az akkor buldózeres, dinamitos "műemlékvédelmi" módszerekről:

"( a főhercegi palota) Sokáig üresen állt, az 1960-as években filmfelvételek céljából __felgyújtották__. 1968 júniusában a leromlott állapotú palotát __felrobbantották__, a romokat az alapokkal együtt __lebontották__ és eltakarították. A palota és a hozzá csatlakozó ún. József-kertek helyére az államvezetés a napjainkban (2016) is látható középkori rommezőt létesítette, ."

hu.wikipedia.org/wiki/J%C3%B3zsef_f%C5%91hercegi_palota#Pusztul.C3.A1sa

ezt az örökséget kéne tisztelni?

térdig érő rommező a barokk palota helyére

szocreál enteriőr a neobarokk helyett

még az a szép valamit hagytak ezek a vandálok az eredetiből...

Jean Sol Partre 2017.03.28. 17:40:43

@pitcairn2: "ezt az örökséget kéne tisztelni?"

egy szóval sem mondtam se az "örökség" se a "tisztelni" szót :)
pusztán a most jól működő funkciókat sajnálom, szeretem a Várat, szeretek oda járni és szeretem, hogy ha ott vagyok, csinálni is lehet valami értelmeset, nem csak bámészkodni a skanzenben.
De ebben sosem fogunk egyetérteni, mert te a turisztikai és reprezentációs funkciót preferálod. Engem sem zavarna, ha az lenne egy kisebb területre koncentrálva, de jelen állás szerint az egészet elveszik erre a célra.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.03.28. 18:11:24

@pitcairn2:
"egész jó kis koncepció volt ez "

Kivéve, hogy már akkor se lehetett megetetni a budapestiekkel és az egész jó kis koncepció végetért egy év alatt.

Azt hiszem, világossá vált, mit hív Baán a "a Városliget teljes újragondolásának és megújításának". "Hasznosítani" akarja a Ligetet, állítása szerint múzeumok számára, de ki tudja, mi lesz még itt, akár egy új Hungexpo is. Másik oldalról meg vannak, akik továbbra is parknak akarnák, főleg zöldterülettel, itt-ott egy-két vendéglátóipari egységgel.

Tiszta ügy, itt a két koncepció, mit szólnak a budapestiek? Ja, hogy őket nem kérdezték meg, nehogy rosszul döntsenek?

pitcairn2 2017.03.28. 20:32:13

@Doomhammer:

a pavilonok közül több a második világháborút is megélte, pl. a Közlekedési Múzeum is ilyenben volt

a budapestiek véleménye pedig abban a korban nem sokat számított

(adó- és jövedelmi cenzus volt, a választásra jogosultak még a felnőtt férfi lakosságon belül is kisebbségben voltak)

maroz 2017.03.28. 20:33:33

@Jean Sol Partre: Mondom: a Mátrában!!! Még ha a gánti bánya környékét írtam volna...

pitcairn2 2017.03.28. 20:35:53

@Doomhammer:

kár hogy nem állították helyre a második világháború után

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/66/19090120_budapest_industrie_halle.jpg/800px-19090120_budapest_industrie_halle.jpg

a helyén létrehozott PECSA elég vacak volt...

pitcairn2 2017.03.28. 20:38:47

@Jean Sol Partre:

a Városliget visszafejlődése egyszerűen döbbenetes...

budapestcity.org/13-album/images/Iparcsarnok/08.jpg

a képen a pecsa előtti ződ rét van...

hát egy kissé pofásabb volt anno...

mi lett ezzel a gyönyörű díszkúttal?

ezt is felrobbantottak?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.03.28. 21:19:24

@pitcairn2:
"pl. az Iparcsarnok is egészen 1945-ig húzta"

De az nem a millenniumi kiállításra épült és nem is ideiglenesnek készült. Az 1885-ös Országos Állandó Kiállításra készült.

A milleniumi ünnepségek utolsó épülete, az ős-Budavára nevű építmény 1907-ben szűnt meg működni. Nem épült tartós anyagból, tovább nem is tudta volna húzni.

"a budapestiek véleménye pedig abban a korban nem sokat számított"

A döntés, hogy a millenmiumi épületeket le kell bontani, a székesfővárosi tanácstól származott, ami választott testület volt. A kor szokásainak megfelelően a választók köre elég szűk volt, de ez mégis egy, a fővárosiakat reprezentálni hivatott választott testület volt.

Ha magának nem elég reprezentatív ez és úgy gondolja, hogy itt az ideje megkérdezni az összes budapesti választópolgárt, hogy mit gondol a Városliget "hasznosításáról", akkor nyilván most örül a népszavazási kezdeményezésnek. Ugye?

pitcairn2 2017.03.28. 21:32:54

@Doomhammer:

az "ideiglenesnek" szánt épületek közül még ma is létezik egy-kettő többszöri áthelyezés után...

ezt pl. Szekszárdra telepítették át...

Millenniumi pavilon (Szekszárd)
www.muemlekem.hu/muemlek?id=8738

ma már műemlékvédelem alatt áll...

eredetileg:

"Frigyes főherceg uradalmi sörpavilonjának épült az 1896-os Milleniumi Országos Kiállításra. Többszöri áthelyezést követően jelenlegi helyére az 1980-as években került. "

abban a korban egészen mást gondoltak a "provizórikus épület" kapcsán mint ma...

újfent ajánlom a szintén provizórikusnak készült Poble Espanyol-t Barcelonából...

El Poble Espanyol, The Spanish Village, Barcelona, Spain OFFICIAL VIDEO
www.youtube.com/watch?v=05QuqfdhLCs

gondolom ha nem jön közbe a polgárháború és a szegénység ezt is szépen eldózerolták volna

de nem tették és ma kiemelt látványosság

a Városliget "visszaalakítása" hatalmas nagy hiba volt...

pitcairn2 2017.03.28. 21:36:02

@pitcairn2:

így néz ki közel 120 év múltán a Szekszárdra telepített millenniumi pavilon:)

www.kincsestolnamegye.hu/file/pic/original/xszrdmilleneumifahz_2-506.jpg

egész jól tartja magát

a kiállítás után ezt is kidobták mint "nem tartós anyagokból készült provizórikus építményt"...

pitcairn2 2017.03.28. 21:44:25

@Doomhammer:

klikk ide:

youtu.be/05QuqfdhLCs?t=165

ilyen "díszletépületekből" áll a Poble Espanyol

kívülről jól mutatnak belül azonban gyakran semmi sincs

ideiglenesnek készült oszt végül megmaradt és ma a szó soros értelmében top turisztikai látványosság Barcelonában

nekik szerencséjük volt, hogy nem dózerolták el az egészet

pitcairn2 2017.03.28. 22:10:28

@Doomhammer:

hát a kertvendéglőkért is kár

VÁROSLIGETI KERTVENDÉGLŐK 2.0
melyenszanto.blog.hu/2016/07/04/varosligeti_kertvendeglok_2

Jean Sol Partre 2017.03.28. 23:44:04

@pitcairn2: "top turisztikai látványosság Barcelonában"

Barcelona pont jó példa. Ugyanis iszonyatosan felkapott város lett, ami nagyjából tönkre is tette. A lakosoknak a töke tele van, megszűntek a jó helyek, minden a túristáknak van. De a jobb ízlésű túristák se szeretik már annyira, mert elvesztette azt, ami miatt annyira szerethető város volt. Egy kommersz hely, mint bármi más.

Jean Sol Partre 2017.03.29. 11:47:22

@maroz: ezt most nem értem, nem vagyok túl járatos az ásványtanban.

maroz 2017.03.29. 14:33:13

Nezz ra a terkepre, nezd meg, hogy ha Gantrol indulna a jaspissal kirakott ut akkor mennyivel nagyobb az eselye annak, hogy a negyven rablohoz jussak rajta, mint a Matrabol. Amugy Ganton dolomitot banyasznak, nem tudom, hallottal-e mar rola, regebben volt hir, de ma mar csak minuszos lenne.

Jean Sol Partre 2017.03.29. 15:14:10

@maroz: Gánton jártam már, a bányát is láttam, csak nem értettem, mitől esélyesebb ott a jáspis, mint a Mátrában. Én csak arra gondoltam, ahol egy dűlőút drágakővel van kirakva, ott valami nagy gazdagság lehet.

40 rabló meg ma bárhol található az országban :D

maroz 2017.03.29. 16:40:11

@Jean Sol Partre: Igen, barhol talalhato, de Gant kornyeken uzembiztosabban, mint Gyongyossolymos kornyeken. ;)

Jean Sol Partre 2017.03.29. 17:00:19

@maroz: javagyúgy! :) nem csak ásványtanból vagyok gyenge, a tantusz is későn esett le :)

annamanna 2017.03.29. 17:30:47

@maroz: Gántról hordták föl a Mátrába egy dűlőúthoz? Első számú szabály, hogy minél közelebbről hordják az útépítés alapanyagát, vmi ilyen miatt már pöckölték ki pályázatról a jobb ajánlatot tevő Közgépet.

maroz 2017.03.29. 17:36:13

@Jean Sol Partre: Így Orbánozzon neked az ember! ;)

maroz 2017.03.29. 17:45:32

@annamanna: Nem, a Mátrába a környékbeli bányákból hordták föl. Illetve még pontosabban: egy meddőhányóból.

Jean Sol Partre 2017.03.31. 11:21:10

@Doomhammer: még egy ok lehet a kihátrálásra.
A Nemzeti Múzeum megkapta a Károlyi palotát, az Esterházy-palotát meg a Stódiópalotát, ahol nagy rekonstrukciók lesznek, oda kell a pénz és beruházásnak is szebben néz ki, mint a Liget projekt, ami mára inkább nyűg lett.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.03.31. 13:34:10

@Jean Sol Partre:
Ah, titánok harca, Nemzeti Múzeum vs. Szépművészeti Múzeum?

Szerintem itt az ideje a Nemzeti Galériát a Nemzeti Múzeumhoz csatolni, Nemzeti a Nemzetinek örül. Ha meg ez meglesz, akkor nagyon jó kérdés, életképes-e egy relatíve kicsi Szépművészeti Múzeum mindentől távol. ;-)

Jean Sol Partre 2017.03.31. 13:48:58

@Doomhammer: :D
A névrokonság tagadhatatlan, de funkcionálisan nem is állhatna távolabb egymástól a két intézmény, sajnos a Galéria tényleg a Szépműhöz passzol jobban, persze ez nem indokolta a beolvasztását.
Pedig a Galériások is jobban örülnének a Nemzeti Múzeumnak, sokkal jobb társaság lenne most.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.04.03. 12:29:57

Fát a diktátorok szeretnek kivágni.
www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=207100
"A Liget-projekt ellen tiltakozók nagy része úgy gondolja, hogy beton és múzeumok nem valók a Városligetbe. Garay Klára, az egyik zuglói művelődési központ vezetője, az Összefogás korábbi jelöltje egyenesen azt mondta a Hetes Stúdióban, hogy a természetpusztításához szükség van a diktatórikus gondolkodásra. Selmeci János készített összeállítást a Városliget-projektről.
A Városért Egyesület rendezvényén megjelent Demszky Gábor, volt főpolgármester is. Szerinte a hatalom monopolizálása miatt nem dőlhetnek el helyben a dolgok a Ligettel kapcsolatban sem, mert ehhez új fővárosi vezetésre lenne szükség. Demszky Gábor azt mondta, nagy siker, hogy átment egy népszavazási kérdés ebben a témában. "

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.05.17. 13:06:07

Hatalmas győzelem született: két Közlekedési Múzeum épül. Egy igazi, meg egy "történeti gyűjtemény".

www.facebook.com/vitezydavid/photos/a.792002570868851.1073741829.103693616366420/1327359977333105/?type=3&theater
"A döntés óriási lehetőséget nyit meg az intézmény számára: a Közlekedési Múzeum fő kiállítóhelye nem a Városligetben, hanem új helyszínen, a korábbi tervekben szereplőnél nagyobb területen, a közlekedési gyűjteményünk (vonatok, buszok, villamosok, stb.) teljes spektrumú bemutatását lehetővé tevő környezetben valósulhat meg. Az új helyszínt már keressük, elsődlegesen a fővárosi vasút által felhagyott rozsdaövezeti ingatlanokon.
A Városligetben a Közlekedési Múzeum történeti csarnoka visszaépül, de a korábban tervezett föld alatti bővítésre így már nem lesz szükség. Az épületet a fenti döntésnek köszönhetően nem Közlekedési Múzeumként, hanem a műszaki muzeológia új első számú kiállítóhelyeként, a magyar innováció és feltalálók történetét bemutató kiállítással kelhet új életre."

Jean Sol Partre 2017.05.18. 13:54:53

@Doomhammer: recseg ropog a Liget projekt. Fogy a pénz, fogy az idő. A Zene házával is bajok vannak, a tervezők szerint nincs olyan magyar cég aki meg tudná csinálni, viszont nem hajlandó további (egyszerűsítő) módosításokra. A Szabolcs utcai gödör az egyetlen, ami zavartalanul épül, csak az ugye nem kiállítótér, csak raktár.
Ja, és a Nemzeti Galériában már 2019-es projektek is terveződnek, szóval egyelőre nem a kiköltözéssel számol Baán se.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.05.18. 16:57:27

@Jean Sol Partre:
Hát amíg telik két Közlekedési Múzeumra, addig nem úgy tűnik, hogy fogyna a pénz.

A Közlekedési Múzeum régi épületének a történetét ismeri? Nagyon tanulságos.

varosliget.info/index.php/kozlekedesi-muzeum/tortenete
"Az új Közlekedési Múzeum 1899. május 1-én ünnepélyes keretek között nyílt meg, melynek fennmaradását előbb 10 évre, majd ezt meghosszabbítva 1916-ig engedélyezte a főváros Tanácsa. Az átépítés során a hangsúlyt inkább a múzeumi jelleg kialakítására fordították, kevesebb figyelmet szenteltek az épület tartószerkezetének, falazatának, tetőszerkezetének megerősítésére. Így ezeknek a munkáknak az elvégzésére csak később került sor. A fontosabb munkák között szerepelt a padlóburkolatok, lépcsők, ereszcsatornák javítása, ajtók és ablakok cseréje. Ekkoriban nem volt sem fűtése, sem világítása - szerencsére az épület kialakítása olyan volt, hogy a természetes fényt hosszú ideig ki lehetett használni -, hálózati vízvezetéke, ezért a múzeum csak májustól októberig tartott nyitva. A gyűjtemény folyamatosan gyarapodott, ezért fejlesztés már elengedhetetlennek tűnt. Erre két megoldás kínálkozott: vagy egy új múzeum felépítése a Műegyetem környékén, vagy a városligeti épület bővítése.
Az első világháborút követő gazdasági recesszió miatt egyik változat sem valósulhatott meg, jószerivel csak a nagyobb hibák javítására futotta a szerény költségvetésből. Csak a tetőbeázásokat sikerült megszüntetni, de változatlanul nem volt fűtés, a világítást. Az elektromos áram bevezetése csak 1928-ban került sor, addig a makettek működtetését akkumulátorral oldották meg. A harmincas évek végére megszületett a terv egy, a Lágymányoson felépülő 5200 m2-es új múzeum felépítésére, ám ennek megvalósulását a második világháború kitörése megakadályozta."

Semmi sem változik ezen a tájékon. Ezt az épületet akarják most újra felépíteni. Remélhetőleg ezúttal tartósabb tetőszerkezettel.

Jean Sol Partre 2017.05.18. 17:06:28

@Doomhammer: "amíg telik két Közlekedési Múzeumra"

miért, épülnek? egyébként a kettő együtt se lehet olyan drága, mint a mélyépítés lett volna a ligetben.
Már a Szabolcs utca se olyan mély, mint az első tervekben volt, exponenciálisan nő a költség a mélységgel.

A régi sztorit nem ismertem, köszönet érte. Tulajdonképpen jelképesnek is mondhatnánk.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.05.18. 20:26:22

@Jean Sol Partre:
"miért, épülnek? "

Hát akkor a Közlekedési Múzeumot is hozzátehetjük a Fidesz által elvett dolgok listájához.

Azért ez jelképes, hogy 40 évnyi küzdés után végre sikerül 1987-ben átadni egy valamilyen, de legalább nem beázó épületet, amit aztán 2017-ben földig rombolnak és nincs pótlás. Csak látványterv.

Jean Sol Partre 2017.05.18. 21:39:12

@Doomhammer: ez az amiben jó a NER. látványterv.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.05.20. 12:26:55

Sohase a parkot akarták feljavítani EZEK.

hvg.hu/ingatlan/20170519_Az_epiteszeti_program_befagyott__kemeny_kritika_a_Liget_Prjekt_jelenlegi_allasarol
"A Liget Budapest program valódi célja kezdetektől nem a park restaurációja volt, hanem a Milleneumi Ezredéves Kiállításé - írja az Építészfórumon Bardóczi Sándor tájépítész, aki szerint már látszik, hogy a nagyon sok kommunikációs pénzből sziklaszilárdnak láttatott koncepció mégis valójában futóhomokra épült."

Jean Sol Partre 2017.05.21. 23:23:59

@Doomhammer: ez igaz lehet. Az egész ötlet kiindulópontja pedig az, hogy a Várat ki kell üríteni.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.05.22. 19:40:26

@Jean Sol Partre:
És amikor a Vár kiürítésének kérdése felmerült, akkor ergé azt kommentelte, hogy "királyság!"

Nem fogom most megkeresni.

Jean Sol Partre 2017.05.22. 22:11:59

@Doomhammer: és milyen igaza volt, bár csak poénnak szánta.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.05.23. 00:27:59

@Jean Sol Partre:
Nézze, a Fidesz-rezsim kétféle kommunikátort ismer. Az egyik parancsra nyomja megállíthatatlanul a központi üzenetet - érdekből vagy számításból, mindegy, csak a szócső szerepből ne essen ki -, a másik a hasznos idióta, aki meggyőződésből teríti a központi üzenet egy bizonyos fogyasztói kör számára hangolt változatát.

A tréfarépa nem opció.

Maga szerint ergé melyik volt?

Jean Sol Partre 2017.05.23. 10:40:11

@Doomhammer: ergé szerintem a második opció volt, aki persze mindemellett megkapta a kényelmes kis állását is, árezte a megbecsülést és látta, hogy az elvei sikerre viszik őt. Szerintem naív volt (van a hiúságnak az a változata, ami őszintén elhiteti az emberrel, hogy a saját kiválósága viszi őt előre) és nem gondolta, hogy a rendszernek nincs humorérzéke (se).

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.05.23. 22:50:18

@Jean Sol Partre:
Oké, de akkor mi a meggyőződése és mi az a kör, aki számára neki kell előrágnia a központi üzeneteket?

Nekem úgy tűnt fel, ergé a Monarchia nosztalgiájában él. Ezért tetszett neki a "királyság", amit én nem tartottam poénnak.

annamanna 2017.05.24. 01:04:57

@Doomhammer: ez elég bőségesen taglalja, kik lehetnek: magyarnarancs.hu/belpol/a_magyar_polgari_underground_-_i_sturm_und_drang-75582

magyarnarancs.hu/belpol/a_magyar_polgari_underground_-_ii_forrasvidek-75632

A cikkek vége (ha olyan távolról nézzük, mint Margitka a szabadulóművész Cézárt) egy kicsit a ligetvédelemhez is köthető:

"Az LMP baloldali egyenlősítő törekvései a szerzőktől távol állnak ugyan, többen mégis óvatos szimpátiával figyelik az ökopártot mint reménybeli "méltó ellenfelet". "A szocialistákkal és a Jobbikkal nincs miről beszélni, velük viszont le lehet ülni az asztalhoz. Egy fiatal, más módon baloldali generáció, mint a posztkomcsik, és vonzzák az SZDSZ törzsszavazóinak gyerekeit is. Nincs közük a Kádár-rezsimhez, és az SZDSZ-hez is csak alig: tiszta lappal indultak, mint mi, és szimbolikus-nemzeti kérdésekben sem olyan bizalmatlanok, megszavazták a kettős állampolgársági törvényt. A múlt vitáinak értelmetlenségét tekintve van köztünk egyfajta generációs konszenzus" - hangzott el egy beszélgetésen. Érdekes, hogy belső kérdőíves felméréseik szerint a Mandiner olvasói között messze felülreprezentáltak az LMP szimpatizánsai. A Mandineren összességében havonta több mint 300 000 egyedi felhasználó olvas el legalább egy bejegyzést, ez a szám pedig nem sokkal marad el a Magyar Nemzet vagy épp a Heti Válasz online kiadásának látogatószámaitól. Napi törzsolvasótáboruk 15-50 000 között ingadozik. Közülük a statisztika szerint 20 százalék leginkább az ökopárttal szimpatizál, ezzel pedig - a Mandineren a választás óta 7 százalékot rontó - Fidesz (53 százalék) után az LMP a legnépszerűbb az olvasóik közt."

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.05.24. 13:29:20

@annamanna:
2011? Az régen volt. Az a Bencsik Gábor, akinek a postja alá kommentelünk, most a Magyar Időkben nyomul.

Ezért kedvelem különösen a postjait.

Pelso.. 2017.05.25. 08:55:46

@Doomhammer: Ahelyett, hogy egy jól prosperáló, piaci viszonyok szerint működő vállalkozást működtetne, persze kizárólag versenyszéférából származó szerződésekkel, megrendelésekkel.
Biztosan képes rá, csakhogy Soros és a többiek.....

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.05.25. 17:53:58

@Pelso..:
Bencsik Gábor vállalkozást működtetne?
Egész életében újságíró volt. Az agrármérnöki diplomája ellenére.

Pelso.. 2017.05.25. 18:51:20

@Doomhammer: Dehogy működtetne.
Néha én is élhetek egy hosszúra nyújtott bonmot-tal.
Szakvégzettség szerint viszont lehetne a régen beígért családi gazdaságok minisztere, természetesen családostul.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.05.25. 20:33:21

@Pelso..:
A család alatt is Bencsik "Békemenet" Andrást érti, ugye?

Hát igen, ezek az arcok jelentették a Mandínernek a jobboldali, konzervatív, illetve szabadelvű nézeteket.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.05.26. 18:55:05

Térszint alá építkezni a legdrágább, ezért aztán oda inkább egy mélygarázst építenek.

www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/hirek/a-kozlekedesi-muzeum-koltozesevel-nohet-a-varosliget-zoldfelulete
"Várhatóan a Közlekedési Múzeum kiköltözése miatt újratervezendő városligeti épület alá kerülhet az ott megnyíló műszaki múzeum és az Új Nemzeti Galéria mélygarázsa, így tovább nőhet a megújuló Városliget teljes értékű zöldfelülete - mondta pénteken Budapesten a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa.
...
Baán László rámutatott: ez a koncepció mindenképpen gazdaságosabb, hiszen térszint alatt építkezni a legdrágább. Az a több milliárd forint, amelyet a földalatti kiállítóterek építésére fordítottak volna, jelentős részben fedezni fogja egy új kiállítócsarnok kialakítását. Ennek költségei természetesen függnek attól, hogy melyik lesz a végleges helyszín, de az új Közlekedési Múzeum már nem a Liget Budapest projekt keretéből épül majd - tette hozzá.

Mint megjegyezte, a kormány néhány hónapon belül döntést hoz a helyszínről; a potenciális területek vizsgálata a múzeumot vezető Vitézy Dávid feladata.

Mintegy tucatnyi helyszín jöhet szóba, a leginkább reflektorfényben lévő az egykori Északi Járműjavító, ahol az Operaház már megkapta az Eiffel-csarnokot, míg a Közlekedési Múzeum szomszédos, csaknem 20 ezer négyzetméteres Diesel-csarnokba költözhetne - árulta el."

A Liget-projekt csak elbontani tudta a Közlekedési Múzeumot, újat már nem is tervez építeni.

Pelso.. 2017.05.28. 06:57:30

@Doomhammer: Igen.
Emlékszik, több alkalommal fel is kért a szerkesztőség ilyen nézetűként eladható embereket évértékelésre, valamint volt valami sorozat is, kb merre tovább jobboldal címmel.
A hívek persze habzsolták, én meg azon tűnődtem, hogy tudta a szerkesztőség szemrebbenés és harsány nevetés nélkül megjelentetni ezeket az írásokat.

annamanna 2017.05.28. 07:34:48

@Doomhammer: "A Városliget geológiájához: A pesti oldalon a patakok DK-ÉNy-i irányú völgyekben folynak. Ez a leggyakoribb és legerősbb szelek irányával egyezik meg. A mélyebb árokszerű völgyek között futóhomok dombok helyezkednek el. A város építése során nem véletlenül nem építették be a ligetet. A talaja tőzeges, ami alapozás szempontjából nem "ideális". A magasabb talajvízállás a fák számára is jó környezetet biztosít. Múzeumot oda célszerű helyezni, ami valami megőrzendőt tárol, vagy mutat be. A terv izzadságszagú, és teljesen értelmetlen."

Itt bőven lehet böngészni szakmai érvek között: epiteszforum.hu/muzeumi-negyed-liget-budapest

Lehet, hogy a mélygarázs tervéhez azért ragaszkodnak, mert annyira szar a talaj, hogy nagyon mélyen érdemes inkább kitermelni, és a garázsra, mint valami szilárd alapra építkezni.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.05.28. 10:06:37

@annamanna:
Van egy történet, - lehet, hogy hamis, nem ellenőriztem a forrását - miszerint amikor a Dunai Vasműnek, a későbbi Dunaújvárosnak kerestek helyet, akkor eljutottak Dunapentele mellé, oda, ahol a város ma van. Azonban az építészek tiltakoztak, azt mondták Rákosi elvtársnak, hogy oda nem lehet építkezni, mert szakad a löszpart. Erre állítólag Rákosi elvtárs azt mondta, hogy nem baj, a szocializmus megmutatja, hogy szakadó partra is lehet várost építeni.

Azóta is óriási gond a szakadó löszpart Dunaújvárosban, időnként megindul és 4 emeletes házak kerülnek veszélybe. Hatalmas betongerendákat vernek a földbe, hogy megállítsák.

Ugyanez a helyzet a mélygarázzsal. A NER majd megmutatja, hogy mocsárba is lehet mélygarázst építeni.

Egyébként azért kell a mélygarázs, mert a Liget környékének egyetlen parkolóhelyét, a Felvonulási Teret szintén be akarják építeni. Ilyen körülmények között az, hogy nem alkalmas a talaj, a legkisebb probléma.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.05.28. 10:09:44

@Pelso..:
"Emlékszik, több alkalommal fel is kért a szerkesztőség ilyen nézetűként eladható embereket évértékelésre, "

Azt nem tudom, mennyire tudatos az ilyesmi és mennyire a kényszer szüleménye - élni kellett akkor is, most is - de a Mandínernek elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy mérsékelt jobboldali olvasótábor arcába olyan emberek írásait nyomta - pl. Bencsik Gáborét is - akitől azok sohase olvastak volna semmit.

Ezt a mai viharos időkben el lehet adni érdemnek az új gazdi felé. A magam részéről mégis azt gondolom, hogy a Mandíner elárulta a jobboldali ügyet.

Pelso.. 2017.05.28. 19:43:50

@annamanna: Hazai rögvalóság: mélygarázs-többletköltség-még több áfa, amit egyeseknek szabad nem befizetni.

@Doomhammer: Max a pártot, annak meg soha nem volt jobboldali "ügye". Továbbra is fenntartom, a fidesz számára az ugyanúgy politikai termék, mint a polgári Mo. lebegtetése.
A háttérben inkább valószínűsítek belső konkurencia harcot a koncért, pl a gfg féle vonal nyírta ki őket pár forintért.

annamanna 2017.05.29. 02:50:53

@Doomhammer: www.youtube.com/watch?v=m9ia1xMhqQ4

@Pelso..: Na igen, én mondjuk ebből próbálom levezetni a kormány feltűnő érdeklődését a föld alatti építkezések iránt: www.youtube.com/watch?v=qzU9OrZlKb8

De minimum ezzel: hvg.hu/tudomany/20170509_anonymous_iii_vilaghaboru_3_eszak_korea

És: www.youtube.com/watch?v=2oKh0-mb770
süti beállítások módosítása