Az MFB és Lázár kezében a Simicska-milliárdok sorsa
2016. június 03. írta: Stumpf András

Az MFB és Lázár kezében a Simicska-milliárdok sorsa

kozgep_mfb_osztalek.png

„A Közgépnél alig látszik az Orbán-Simicska háború” – így az Index címe. „5 milliárd forintot vettek ki a Közgépből Simicskáék”  állítja az Átlátszó. Mindkét helyen azt írják, ötmilliárdos osztalékot fizetett a Közgép a 2015-ös eredménye után. De tényleg fizetett?

A közzétett beszámoló, amelyre a Közgép 5 milliárdos osztalékfizetését alapozzák az Indexnél és az Átlátszónál, ugyanis nem bizonyítja, hogy a cég ki is fizette, ki is fizethette azt a bizonyos osztalékot.

A cikkükben ugyan nem írnak róla, de az Átlátszó által illusztrációként használt közgépes közgyűlési jegyzőkönyv kivonatából – ami az adózott eredmény felhasználásáról szól – az derül ki, hogy tavalyi 9,6 milliárdos adózott eredményéből a Közgép szeretne 5 milliárd osztalékot fizetni részvényeseinek. Ott szerepel azonban az a fontos kitétel is, hogy az osztalékfizetés az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. írásbeli hozzájárulásához kötött.

Hogy miért? A történet még 2012-re nyúlik vissza, amikor az MFB 34 milliárdos hitelkeretre szerződött a Közgéppel, az ellenzék által erősen vitatott módon. Hogy pontosan milyen feltételek mellett kapta a hitelt Simicska Lajos cége, azt nem lehet tudni, de elképzelhető, hogy az erősen baráti közegben született szerződés egyes pontjai egészen más értelmet nyernek kevésbé baráti időkben. Például komoly nehézségeket okozhat, hogy a bank – fedezetvédelmi okokból – blokkolhatja a közgépes osztalékfizetést.

Az állami tulajdonú bank a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár alá tartozik, ami első blikkre egyáltalán nem lenne gond Közgép-szempontból, hiszen Németh Lászlónéra már korábban, fejlesztési miniszterré való kinevezésekor is Simicska-emberként utalgatott a sajtó.

Csakhogy Németh Lászlónénak van főnöke is. Lázár Jánosnak hívják. S hogy ez miért érdekes?

A későtavaszi szellő múlt hét elején fújta be a Mandiner postaládájába azt a régi újságok kivágott betűiből összeragasztott üzenetet, amely szerint egy igen erős kormányzati szereplő blokkolta a Közgép osztalékfizetését. Ez persze még csak megerősítetlen infómorzsa volt, ezért hát megkerestem az MFB-t: ugyan, mondják már meg, hozzájárultak-e a Közgép osztalékfizetéséhez. Az MFB szóvivője kis időt kért, majd a Miniszterelnökséghez irányított. A Miniszterelnökségen kedvesek voltak, kis időt kértek, majd azt a választ kaptam, hogy az MFB szerint banktitkot sértenének, ha válaszolnának a kérdésemre, azt meg nem tehetik.

Miután e hét elején hír lett az ügyből, csak éppen ellenkező előjellel, tényként kezelve a kifizetést, szerdán megkerestem a Közgépet azzal az egyszerű kérdéssel: ki tudták-e fizetni az osztalékot, annak kifizetéséhez hozzájárult-e az MFB? Az igennel vagy nemmel gyorsan megválaszolható kérdésre a Mandiner nem kapott választ, és a társaság sajtósa csütörtök este már nem is ígérte biztosra, hogy kapni fogunk.

A Mandiner által megkérdezett jogi és számviteli szakértők szerint a nyilvános beszámolókból csak egy év múlva fog kiderülni, hogy kifizették-e, kifizethették-e Közgépnél az 5 milliárdos osztalékot a tulajdonosnak.

A kérdéses közgyűlési határozat 2016. március 22-én, több mint két hónapja született, s bár erre a Közgépet semmi sem kötelezi, maguk tartották fontosnak jelezni a dokumentumban, hogy a kifizetéshez az MFB engedélye is kell. Ilyen kitételt a 2014-es évről szóló határozat még nem tartalmaz, pedig akkor is szükség volt az MFB-s jóváhagyásra.

Hogy március 22. óta a Lázár János Miniszterelnöksége, a tárcánál pedig Németh Lászlóné felügyelete alá tartozó MFB engedélyezte vagy esetleg megtiltotta-e az osztalékfizetést, azt kérdésünkre sem a Közgép, sem az MFB nem árulta el. Az MFB és a Miniszterelnökség döntése pedig feltétlenül érdekes helyzetjelentést adhatna a centrális erőtér oligarchafrontjának pillanatnyi viszonyairól.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr268769670

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Stumpf András: Az MFB és Lázár kezében a Simicska-milliárdok sorsa 2016.06.03. 10:00:02

Az MFB és a Miniszterelnökség döntése feltétlenül érdekes helyzetjelentést adhatna a centrális erőtér oligarchafrontjának pillanatnyi viszonyairól.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sir Galád (már foglalt) 2016.06.03. 10:33:42

Hú micsoda leleplezés! Akkor most nézzük meg, hogy Mészáros Lőrinc megkapta az osztalékát...

2016.06.03. 10:59:40

simicska továbbra is orbán barátja.

az egész orbáni hatalom menedzsment lényege hogy amikor egy ügy már a főnököt veszélyezteti, beáldoznak valakit és viszi a balhét. ami simicskáé azt megtarthatja aminek meg csak strómanja volt azt továbbadja.

mindig lesz következő, még szítják is, most például mészáros az ügyeletes pofozógép, közben az mnb és baráti bankok billiókból építik a gazdasági háttérhatalmat.

Robinzon Kurzor 2016.06.03. 11:00:37

A banki ügyfél (jelen estben a Közgép) adhat felmentést a banknak (jelen esetben az MFB-nek) a banktitoknak minősülő adat tekintetében.

Tehát ha a Közgép felhatalmazza az MFB-t ezen információ kiadására, akkor a banktitokra való hivatkozás már nem áll meg.

Ettől még nem lesz köteles az MFB válaszolni, de legalább tudható lesz, hogy nem is akarnak válaszolni. (Vagy hogy a Közgép sem akar erről nyilvánosan beszélni.)

I_Isti 2016.06.03. 11:17:49

Persze. Banktitok. És az "'"oknyomozó"'" újságíró ezen fel is koppan. Magyarországon.
Ahol kb. mindenki ismer mindenkit, de valakit biztosan...

I_Isti 2016.06.03. 14:31:30

Viszont a zindex, meg az átlátszó eddig sem tartoztak azon hírforrások közé, amelyeknek alapból hitelt érdemlőnek tartottam... de így még annyira sem...

Merlot 2016.06.03. 14:38:22

@I_Isti: Neked az egyetlen hiteles hírforrás az MTI.
Vazallus birka.

GNDL 2016.06.03. 14:50:09

@I_Isti: Átlátszóval mi a gond?! Szerintem csak annyi, hogy egy van belőlük... tekintve a jelenlegi kormányzat korrupciós ügyeinek számát és a lopott közpénz mértékét, ezer Átlátszó kéne... :)

sas70 2016.06.03. 14:54:57

@I_Isti: Ha nem tudnád, kötelező közzétenni minden cégnek, az éves beszámolóját. Ettől kezdve pár kattintással elérhetőek a hiteles adatok, bármelyik céginformációs rendszerben.

room_101 2016.06.03. 15:25:29

Mert csak az idegenszívű multi talicskázza ki a pénzt az országból, a hazai vállalkozó visszaforgtja szeretett hazája javára, mi?

McZozo 2016.06.03. 15:30:51

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!:
hat te szerintem egy massik csatornat nezel, mert olyan elethalaal harc tombol koztuk hogy orom nezni es egyenlore Vitya van felul. Amig Simicska el nem kezd erdekes dolgokat szivarogtatni, de lehet annak a kovetkezmenyeitol meg tart annyira hogy nem vallaja be es csendben ellesz par milliardal a hatralevo eleteben, mert kulonben meg az lesz a hir holnap hogy ongyilkos lett mivel hatbalotte sajat magat :)

2016.06.03. 15:41:49

@McZozo:

a belharcok csak politika és kontroll részterületek, nincsenek benne nagy mozgások, a konc elég nagy, jut is marad is.

eddig még csak ellenfelet ért baleset.

ha belső leszámolás lenne, megrendül a bizalom és szétesne a banda.

a fentebb írt hatalom menedzsment nem új dolog, a hazai kommik is csinálták, a blair időkben az angolok, a japóknál meg basic feature. a lényeg a központi mag érinthetetlensége és a hűséges társak nyugis visszavonulása.

lásd még kádár-blair kultusz.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2016.06.03. 15:48:06

Ennek a történetnek miféle beltartalma van, ami indokolná 1 poszt megjelentetését?

Pelso.. 2016.06.03. 18:03:05

"az erősen baráti közegben született szerződés egyes pontjai egészen más értelmet nyernek kevésbé baráti időkben"
Már ahol az elhangzott szó és a szerződéses tartalom egyaránt trágyaként folyik ki a résztvevők szájából.

Herr Stacheldraht Leger 2016.06.03. 18:26:00

@Pelso..: szeva, a Mihint folyton környékez engem a kreténtúltengés miatt káderhiányos Fospumpa Művek toborzás keretében. Van az a pénz, de a szerény látszatra ügyeli kell, szóval már csak egy strómann kéne. Nem akarsz véletlenül Pelso Palagáz Kft néven sokat keresni?

Bell & Sebastian 2016.06.03. 18:30:57

Amit én láttam a Gőzgépből, az csak valamennyivel több, mint amit bárki megnézhet. Azonban már ez is elég volt a hányingerhez. Másodszor akkor kapott el a fordított perisztaltika, amikor a felfuvalkodott táskásokkal kerültem kapcsolatba, harmadszor: midőn eldicsekedtek azzal, hogy az összes főellenségem (Maszop-SZDSZ -környék) nekik termeli a dellát.

Maginárius javak számbevételével nem jön ki 5 MRD, ha hozzávennénk az immagináriust, ami nem valódit, képzeletbelit jelent, 1.001 év jönne ki, letöltendőben.

Ami a valóságos, az csak a szétosztogatott lóvé, a foglalkozás eredeti célja. Etetőhely, mint szinonima.

Már hogy a viharba ne osztanák szét! (most a legális részről beszélünk, a svarcot ugyebár senki sem firtatja) A mozi és valóság - semmi közük egymáshoz.

Egy Petri-csészében ostoroz az egész három köbcentis tankör, most éppen az apjukat vakargatják le a tabló közepéről. Filmművészetileg.

De legalább jó a humoruk. Ukrán Illa, mi? Hol van már az?

Herr Stacheldraht Leger 2016.06.03. 18:45:14

@Bell & Sebastian: ez majdnem duinoi elégia szintre vitte a fentebb stílt

Pelso.. 2016.06.03. 19:08:02

@Herr Stacheldraht Leger: Dehogynem. Sokaknak van az a pénz, hogy havonta párszor ne aludjanak nyugodtan, nekem is . De: nem vállalom ilyen s ehhez hasonló írások szerzőinek díjazását, inkább megyek füvet nyírni.

Herr Stacheldraht Leger 2016.06.03. 19:14:00

@Pelso..: jó, hogy szólsz, fűnyírás... rommá kopott benyásba érdemes kertigépes sae 30-as olajat dönteni, vagy mehet a maradék autós motorolaj is?

Bell & Sebastian 2016.06.03. 19:20:56

@Herr Stacheldraht Leger: Nehéz erről felindultség nélkül beszélni, mert egy se fehérember, vagy ilyen, vagy a másik. Jól kibasszák a magyart a saját házából, ha már egyszer rájuk szavazott.

No, erre tartanak médiabirodalmat és ellen-médiabirodalmat, hogy időnként válthassák egymást. Kurvára nem éri meg nekünk ez a mutatvány. Boldogabb időkben 20 éve talpuk alatt fütyülne a szél és sosem eszkalálódik ez a rák se, se a többi.

Pelso.. 2016.06.03. 19:21:10

@Herr Stacheldraht Leger: Lehet. Csak ragaszd át a címkét, s a mai gyakorlatnak megfelelően a szar arannyá válik.

Herr Stacheldraht Leger 2016.06.03. 19:27:56

@Bell & Sebastian: szervezze meg steiner offenzivajat és akkor minden rendbe jön

Herr Stacheldraht Leger 2016.06.03. 19:29:37

@Pelso..: nem rossz, már csak közmunkást kéne keríteni kertész helyett, a piramisok óta tudhatjuk: slavery gets shit done

Pelso.. 2016.06.03. 20:31:36

@Herr Stacheldraht Leger: Amennyiben eredetileg ilyesmire gondoltál, rendben. Bár építőipari projekt tanácsadáshoz nem értek, talán nem baj.

index.hu/belfold/2016/06/03/meglepetes_fidesz-kozeli_ceg_nyerte_a_miniszterelnokseg_5_milliardjat/

Szindbad 2016.06.04. 05:27:00

Ezek a harcok tönkreteszik az országot.

Herr Stacheldraht Leger 2016.06.04. 07:31:06

@Szindbad: az a jó. mi illuminátusok a soros műhelyből ledobtunk az ugarra egy finesszt, meg egy szadeszt, szépen tönkre is tették a jobb/baloldalt, plusz az országot, így a végén bagóért kaparintjuk meg az egész szívcsakrát. már nincs sok hátra, hihihi (dörzsölöm a kezeimet)

Herr Stacheldraht Leger 2016.06.04. 07:43:36

@Pelso..: a szakértelem egyenest kizáró ok. bármit baszarintasz el, közbeszerzéstől a kopaszügyig, legfeljebb kijelentjük, hogy libsibibsiballer provokáció volt, téged meg dafke előléptetünk. aki alázatos önfegyelemmel hisz a fényes útban, bejut a csúti megváltó mennyországába. kérdezd mihint pajtásunkat, hogyan megy ez. vagy stumpfi bojt.

Pelso.. 2016.06.05. 18:14:33

@Herr Stacheldraht Leger: Talán ez is csupán provokáció, csak kérdés, ki-kit. Viszont ha pl R.G.-t fentről felkérnék békéltetőnek, bírnám, megérdemelnék egymást, mind.

propeller.hu/itthon/3222386-szeles-nagyon-durvan-nekiment-pesti-sracok-foszerkesztojenek
süti beállítások módosítása