Nyerjenek inkább választást az okosok! – Baán László a Liget Budapestről és kritikusairól
2016. március 30. írta: Redakció

Nyerjenek inkább választást az okosok! – Baán László a Liget Budapestről és kritikusairól

baan_laszlo_interju_nyito.jpg

Felveszi a kesztyűt Baán László a Liget Budapest kritikusaival szemben. Baán a Mandinernek ad először interjút azóta, hogy kirobbant a Habony Árpádéknak kölcsönadott százmilliós festmények és a Szépművészeti Múzeumban tartott Habony-lagzi ügye. A múzeum és a Nemzeti Galéria vezetője, a Liget Budapest projekt kormánybiztosa lapunknak arról is beszél: a területfoglaló tiltakozóknak menniük kell a Ligetből. Felhívta a figyelmet: Karácsony Gergelyék fakivágásai ellen senki sem tiltakozik. Baán nem tartja rossz ötletnek egy várbéli palotamúzeum tervét, sőt, szerinte egy Budapest környékére építendő Disneyland felépítése sem volna butaság. Interjúnk.

„Amikor meglátta, hogy emberek fákhoz kötözik magukat a Ligetben, eszébe jutott a beváltnak számító ötlet, hogy hívja a kopaszokat?

Természetesen nem. Még akkor sem, ha amit az a nagyjából ötven-száz demonstráló tesz, súlyos tévedésből fakad.

Mert?

Mert a vélemény szabadsága nem egyenlő a bármit tevés szabadságával. A saját véleményünkről szabadon igyekezhetünk meggyőzni másokat, ahhoz a végsőkig ragaszkodhatunk; ám e vélemény képviseletében nem hághatunk át önkényesen jogszabályokat, azt önbíráskodó erőszakkal másra nem kényszeríthetjük. Amikor ez történik, akármilyen meggyőződésből fakadjon is, a legrosszabb következményekkel szokott járni – pillantsunk csak vissza a történelembe vagy nézzünk ma körbe a világban.

Mintha csak a Liget projektet írta volna le most! Az ellenzők épp azt kifogásolják, hogy kiemelve azt rendezési tervek, jogszabályok alól nekiesnek a területnek.

Pont fordítva van. A Városligetet megújító projekt részéről minden jogszerűen történik a Ligetben. Az elmúlt években törvény, valamint kormány- és fővárosi rendeletek illetve határozatok sora született annak érdekében, hogy az évtizedeken át elhanyagolt terület végre megújulhasson. Attól, mert valaki nem ért egyet ezekkel a jogszabályokkal, azok még érvényben vannak. Sajátos felfogása lenne a demokráciának, hogy ha egy jogszabály valakiknek nem tetszik, akkor az rájuk már nem is érvényes.

Tudjuk, mindig vannak, akik bármely demokratikusan választott testület döntésénél okosabbak. Én arra kérném őket, hogy ezt a rendkívüli és kivételes tudásukat használják úgy, hogy nyerjenek választásokat, s akkor majd jogszerűen érvényesíthetik akaratukat. Az Országgyűlés, a magyar kormány és a fővárosi közgyűlés évek óta elkötelezett a Városligetet világszínvonalon megújító Liget projekt megvalósítása mellett, amelynek révén a Városliget minden elemében és mindenkinek többet és jobbat fog nyújtani a jelenlegi állapotánál. Sajnálatos, de tulajdonképpen jellemző is egyben a ligeti állapotokra, hogy az önkényes területfoglalók épp ennek az évek óta bezárt és lepusztult Hungexpo-területnek a rendbetételét akadályozzák, veszélyeztetve ezzel testi épségüket is.

Máris meggondolta magát? Mégiscsak jönnek a kopaszok?

Arra utaltam, hogy a területfoglalók olyan építési területen vannak, ahol a tartózkodás is balesetveszélyes. Senki nem tud kezeskedni az épségükért. Két-három fa félig kivágva áll ott, bármikor ledőlhetnek, és a Hungexpo romos épületei is balesetveszélyt jelentenek. Nem csak a területfoglalókra, de az oda beinvitált járókelőkre is.

Tehát mit tesz? Rendőröket hív? Ha igen, mikor?

Ha nem tudjuk másképp megszüntetni a balesetveszélyes állapotot, birtokvédelmet fogunk kérni, annak pedig megvan az eljárásrendje. A törvényes állapotot helyre kell állítani.”

Stumpf András interjúját híroldalunkon olvashatják.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr748545626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tarackos 2016.03.31. 14:41:30

@GNDL: valamivel lehet beljebb lennenk de ez sztem bonyolultabb problema. Sajna a kulturank resze a korrupcio es amig az marad addig csa fel szivvel fognak harcolni ellene. Ha almodnek azt mondanam a kov valasztason nyertes csinaljon uj alkotmanyt es transzparens allamot meg egy roman dna-hoz hasonlot kemeny arcokkal aztan oszlassa fel magat. Sztem jokat rohognek utana barki is nyerne :)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.03.31. 14:41:59

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!:
Az megérthető, hogy a Parlament esetében biztonsági megfontolások is játszanak. De mi a fenének kell lebetonozni a Városligetet? Miért kellett kősivatagot csinálni a Baross térből a Keleti előtt? Ott is terrorcsapás várható?

Nem véletlen, hogy jó pár "sikeres" projekt után az emberek most már ellenállnak az újabb "felújításoknak". Tudják, mi lesz az eredmény: élhetetlen kősivatag. Elég sétálni egyet a Kossuth téren és már meg is van a fíling.

Egyébként a Westminster-palota előtti tér így néz ki:
https://www.google.hu/maps/place/Parliament+Square,+Westminster,+London+SW1P+3JX,+Egyes%C3%BClt+Kir%C3%A1lys%C3%A1g/@51.5006369,-0.1258869,3a,75y,270h,90t/data=!3m8!1e1!3m6!1s-o3mpoxy9pzw%2FVoVFkjyJ0mI%2FAAAAAAAAXD0%2FWosWcN8HjcA!2e4!3e11!6s%2F%2Flh4.googleusercontent.com%2F-o3mpoxy9pzw%2FVoVFkjyJ0mI%2FAAAAAAAAXD0%2FWosWcN8HjcA%2Fw203-h101-n-k-no%2F!7i6656!8i3328!4m2!3m1!1s0x487604c4ed80e753:0xc5e245185be41f37

Nézze csak, fák, bokrok, fű. Pedig az angolok tudnak egyet és mást a terrorakciókról.

GNDL 2016.03.31. 14:56:40

@tarackos: „ez sztem bonyolultabb problema”

Egyáltalán nem, ahogy említettem ez csak „politikai akarat” kérdése: visszaszorítjuk a korrupciót, „spórolunk” ezzel közvetlenül évi százmilliárdokat, közvetve pedig évi több mint ezer milliárdos nagyságrendben közpénzeket (aminek mondjuk már most lenne is helye például az oktatásban és az egészségügyben), ráadásul vonzóbbá, versenyképesebbé téve az üzleti/gazdasági környezetet külföldi befektetők előtt, növelve a hazai vállalkozói kedvet is... vagy hagyjuk a fenébe mert „érintettek vagyunk”, és nekünk jó ez a balkáni nihil, bár így mindenféle szempontból búcsúzhatunk az európai felzárkózástól... is... :)

„a kulturank resze a korrupcio”

Hát ezt én személy szerint nem fogadom el, engem is „szobatisztának” neveltek és hamar megtanultam késsel-villával enni... ez is egy ilyen dolog. :)

„csinaljon uj alkotmanyt es transzparens allamot”

Ma és holnap, vagy mondjuk az elkövetkezendő hetekben, hónapokban bőven elegendő lenne ha a jelenlegi törvényeket tartanák és tartatnák be, és a ma már sajnos csak nevében igazságszolgáltatás a vezető politikai kalandorok és holdudvaruk ügyeit nem sikálná vagy szabotálná el, és/vagy nem fosnák végig a lábszárukat ha egy államtitkár, miniszter, vagy akár a miniszterelnök, és ezek legközelebbi családtagjaival szemben kellene fellépniük.

tarackos 2016.03.31. 15:22:36

@GNDL: Az megvan, h az utolso bekezdesben pont a kulturankra hivatkozva magyarazod miert nem tartjuk be a jogszabalyokat? Ez mar 100 plusz eve igy megy nalunk es mindig hamar kimult a politikai akarat.

Rovid tavon meg veszteseg is lehetne egyeni szinten, gondolj bele mi lenne ha minden csak szamlara mehetne, +27% a mesternek? Inkabb felreneznek. Na itt gyokerezik. Sztem.

2016.03.31. 15:23:14

@Doomhammer:

westminster nem számít, az cirkusz meg a téren előtte a "parade".
a királynőnek fallal rácsokkal körbevett palotái vannak.
a downing street is ráccsal elzárt.

a turisták helyeit is tervezik, más szempontok alapján, pont azért lesz olyan. ott a pdf, meg utánaolvashatsz, gugliban:
"anti terrorism public space design"

GNDL 2016.03.31. 16:38:31

@tarackos: De ez nem a „mi” kultúránk... :) Olyanoké, akiknek egy valamiféle rendszerváltás után semmi keresnivalójuk nem lenne sem közéletben, sem igazságszolgáltatásban...

GNDL 2016.03.31. 16:47:22

@tarackos: „mi lenne ha minden csak szamlara mehetne, +27% a mesternek”

Az adórendszerünk racionalizálása, a rekord számú és rekord mértékű adóterhek radikális csökkentése is a „korrupcióellenes reform” része lehetne... vagy nem ilyesféle reformé, de nem ússza meg az állam az adóterhek csökkentését, mivel ez nem csak a béreket és a vállalkozói kedvet vágja haza a fekete- és szürkegazdaság hizlalása mellett, de egyik oka a gazdaság hitvány versenyképességének és az adózási morál mélypontjának is. Mondjuk a készpénz visszaszorításához elengedhetetlen a rekord bank-, tranzakciós- és szektoradók eltörlése is, úgy nem lehet a lakosságot és a vállalkozásokat a korrupciómentes világ felé terelni, hogy közben két marokkal fosztogatja őket az állam...

Szóval mindent összevetve csak kormányozni kéne... és nem a korrupt haverok, vagy egy elmebeteg miniszterelnök lázálmai, hanem a lakosság érdekében. :)

tarackos 2016.03.31. 17:24:26

@GNDL: De, ez a mi kulturank. A tobbseg igy gondolkodik, ez van. Nem kell ezt szeretni, elfogadni sem kell de ebbol kell kiindulni, ez a hozott anyag.

tarackos 2016.03.31. 17:34:20

@GNDL: Osszefoglalva: nem lehet ennyire leegyszerusiteni. Csak egyet mondok: amiket szerinted kellene azok jo reszet torveny szabalyozza es pl. az adozasrol szolot ketharmados. A kormany nem hozhat torvenyt csak rendeletet ami nem mondhat ellent torvenynek. Mondom, h ez nem egyszeru, a kormanyzas kara nem eleg...

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.03.31. 17:35:52

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!:
"ott a pdf,"

Igen, ott a PDF, benne ilyenek:
"Counter-terrorism protective security
measures have two key impacts on the historic
environment: visual and physical. For temporary
works, minimising physical impact is more
important and reversibility is a key principle.
However, for more permanent measures, both
visual and physical impact are important."

És lám, a Parliament Square-en (ami maga szerint cirkusz, bár szerintem csak egy kelet-európai mondhat ilyet) nem is látszanak azok a bizonyos security measure-ök. Vagyis megy az anélkül is, hogy a hely úgy nézne ki, mint egy II. világháborús betonerőd.

tarackos 2016.03.31. 17:53:51

@Doomhammer: Ez kapasbol ket szempont, viszont aki csak a kalapacsot tudja hasznalni...;)

2016.03.31. 18:00:38

@Doomhammer:

Megállsz fél órára a westm előtt és láthatod hogy a fegyveres rendőrök kivételével semmiféle antiterror védelme sincs, mert a kutyát sem érdekli a naponta ismétlődő cirkusz, és a téren az aktuális parádé(tüntetés).

gugli, térkép, 360° fényképek, kellemes nézelődést.

ez pedig egy antiterrorista környezet építési példa:
im.ft-static.com/content/images/42d0c92d-ff22-4ec7-acd5-edd5c0187799.img

GNDL 2016.03.31. 19:59:01

@tarackos: „De, ez a mi kulturank.”

Bár annak ellenére, hogy ezt a jelenséget a „kádári nosztalgiaként” lehetne jellemezni (és ebbe az is beletartozik hogy a választókorú lakosság egy nagy - jellemzően az idősebb - része csak legyint az arcpirító közpénzlopásokra), ez nem a „mi” kultúránk... még ha ez jelenleg legfőképp abban nyilvánul meg, hogy évente fiatalok és fiatalabbak tízezrei menekülnek az országból, többek közt az ilyesféle ügyek és ezek szőnyeg alá söprése miatt is.

Ez az „előzőek” kultúrája, akiknek ma már elméletileg semmi keresnivalója a közéletben.

„de ebbol kell kiindulni”

Nem ebből kell kiindulni, ezt kell végre elfelejteni. És ebben a kérdésben nem releváns, hogy a lakosság egy nagyobb kádárista része miért szarik a közpénzlopásokba, ezt a politikai/értelmiségi elitnek kell rendeznie, mivel kizárólag csak rajtuk múlik.

„amiket szerinted kellene azok jo reszet torveny szabalyozza es pl. az adozasrol szolot ketharmados”

Megint említem, hogy egyrészt ez jelentené a „politikai akarat” és „jogalkotás” részét a változtatásnak, másrészt pedig ha jól tudom csak az egykulcsos szja sarkalatos törvény (idióta orbáni módon), az áfát, a szektor- külön és egyéb egzotikus fogyasztási adókat feles többség simán meghatározhatja.

Ebben nem is a jogalkotás része lenne a kemény dió, hanem egy ilyesféle radikális adócsökkentés költségvetési forrásainak a megteremtése, az ugyanis nem működik (mint ahogy látjuk Orbánék ámokfutása alatt), hogy ha csökkentik az szja-t, akkor bevezetnek mellé félszáz válságadót, mert akkor csak adtunk a szarnak egy pofont, kampányként jól hangzik az szja csökkentés, de közvetve többet vonnak el mint addig... vagy jelenleg mint valaha... :)

Adócsökkentés mellé kiadáscsökkentés kell, strukturális államreform, különben nem csináltak semmit. És itt akár évi több mint 1-2 ezer milliárdos kiadáscsökkentésről beszélünk, úgy, hogy például az egészségügyből és oktatásból több forrást nem lehet elvonni. Ellenben az ötszintű közigazgatást le kellene építeni, de akkor meg haszontalan fénymásoló- és nyomtató segédmunkások százezreit kell a gittegylet hivatalaikkal és jogszabályaikkal együtt kipaterolni a közigazgatásból. Tehát itt lehet komoly ellenállásra és érdeksérelmekre számítani, de a szlovákok is megoldották ezt a fajta „éhséglázadást”, egy évtized múlva pedig vezették is be az EUR-t. :)

„Mondom, h ez nem egyszeru”

De nem is lehetetlen, főleg nem több évtizedes programokról van szó... politikai elhatározás kell hozzá és a korrupt futsalos haverok helyett kipróbált és gyakorlott szakemberek a kormányba.

Mert egyébként ha nem lehetne a jelenlegi rendszeren változtatni, akkor azt ajánlanám minden magyar állampolgárnak, hogy sürgősen távozzon az országból, mert ennek a rendszernek tényleg nincs sok hátra... :)

GNDL 2016.03.31. 20:01:37

@GNDL: „csak az egykulcsos szja sarkalatos törvény”

Az is csak addig, amíg át nem írja egy új parlament... valószínűleg hamarosan, Orbán után megy kukába a Pozsgay-féle kommunista alaptörvény-fecnije is... :)

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2016.03.31. 23:16:01

@Pelso..: Nem hiszem, hogy a végtelenségig kéne vitatkozni arról, hogy melyik személy milyen bűncselekményt követett el. Ez ugyanis pontosan meghatározható. Bajnai pl. csődbűncselekményt követett el. (Btk. 404. §) Hogy a bűnösök nem ülnek, az a magyar "igazságszolgáltatás" és a kormány (amely fő programjaként nevezte meg az "elszámoltatást") szégyene.
Persze volt koncepciós per-kezdemény, vagy -féleség is, a nyomek Budai Gyula által kezdeményezett un. "filozófusper", de végül ott sem született jogerős ítélet (szerencsére).

Herr Stacheldraht Leger 2016.04.01. 05:32:57

@GNDL:

"a korrupt futsalos haverok helyett kipróbált és gyakorlott szakemberek a kormányba"

anno a LOP STOP nak is csak a saját korrupt haverok beemelése lett a vége

tevevanegypupu 2016.04.01. 07:28:58

@Jean Sol Partre:

Igen..ha tud jobbat majd 2018-ban szóljon..Mert jelenleg nem látok olyan kormányváltókat akik egyáltalán kormányt tudnának váltani, és egy normális miniszterelnököt miniszterekkel addig legyártana..És tömeget sem, ami lerombolná az országházat..

tevevanegypupu 2016.04.01. 07:34:39

@Doomhammer:

Szerintem sem való a kormány a Várba..nehezen tudom elképzelni bármelyik pártot is ott..és a gyakorlati nehézségek amiket majd okoznak, egyszerűen lehetetlen lesz a normális közlekedés el tudom képzelni, ha valami fontos elvátrs jön vagy megy, lezárnak arrafelé mindent.Főleg manapság, amikor valóban nem elképzelhetetlen terrortámadás sem. Orbánnak nagyívű elképzelései vannak a teljes átalakításra, ami nem lenne baj, kellene..csak szakemberek lennének jók hozzá..szamarakkal ugyanis nem lehet lóversenyt nyerni..

Jean Sol Partre 2016.04.01. 09:32:36

@tevevanegypupu: és ha nincs jobb, akkor ne is kritizáljuk azt aki épp van?

Jean Sol Partre 2016.04.01. 09:52:30

@tevevanegypupu: azt érzi, hogy most összevissza beszél?
"szerintem sem való a kormány a Várba"
versus
"Orbánnak nagyívű elképzelései vannak a teljes átalakításra, ami nem lenne baj, kellene"

A helyzet az, hogy az egész Liget projekt és az összes többi hercehurca kizárólag azért van, mert Orbán fel akar költözni a Várba.
2001 óta ez a terve, csak akkor még elég lett volna neki a Sándor palota, de mivel azt nem kapta meg (a szocik ugye dafke a Köztársasági Elnöknek adták), ma már csak a Palotával elégszik meg, ez a végcél, és ezért bármit hajlandó feláldozni.

_Erről_ és csakis erről szól a Hauszman terv és a Liget, az egész egy drága és felesleges (sőt, káros) átkaroló hadművelet aminek a végén Orbán fejére kerül a korona (hogy omlana rá a Szerváciusz féle Dózsa szobor).

Minden más csak sallang, amit persze kihasználnak a sameszok, Baánnak remek ön-emlékmű lenne a Liget és persze mindenki rengeteg pénzt tud lenyúlni a hatalmas beruházásokból.

Bármit papolnak arról, hogy a Várat megőrzik kulturális központnak vagy bárminek, az igazság az, hogy épül a mélygarázs az elvtársaknak és ha felköltöznek a hivatalok akkor rajtuk kívül élő ember a Várba be nem fogja tenni a lábát, se magyar, se túrista, de minek is, mikor már nem lesz ott se múzeum, se könyvtár, se levéltár.
Onnan kezdve a Vár csak a Halászbástya lesz, hello tourist.

Ehhez nem kellenek szakemberek, az összes bizottság csak arra van, hogy legitimálja a döntéseket, hisz ha XY aki neves szakember is benne van a csapatban, akkor lehet rá hivatkozni, akkor is, ha egyetlen szavát sem fogadják meg. Nem véletlenül léptek ki a Hauszman bizottságból hárman is, kezdenek rájönni, hogy csak felhasználták őket.

tarackos 2016.04.01. 10:39:45

@GNDL: Persze, h nem lehetetlen de figyelembe veve hol tartunk 25 evvel a rndszervaltas utan es azt, h szaz eves rigolyainkkal sem tudtunk mit kezdeni, sztem tobb evtizedes programokrol van szo. Vagy johet megint vmi messias mert GNDL szerint ez tok egyszeru csak vmiert ezek a tok egyszeru dolgok sosem mukodnek. Talan mert nem azok.

tevevanegypupu 2016.04.01. 10:48:36

@Jean Sol Partre:

Ne kérdezzen öncélú dolgokat..Orbán személy szerint egyébként a jelenlegi egyik legjobb politikus nem csak Magyarországon de Európában is, mondhatnám jobb rálátása van a világra még a csodálatosan demkratikus Barack Obamanál és Angela Merkelnél is.

Viszont nagyon rossz embereket választ, akik nekiindulnak gondolkodás nélkül a falnak. Ezt állandóan helyrehozni roppant fáradtságos, nagyon zsenánt és nagy valószínűséggel előbb-utóbb vesztéshez vezet. Szívből helyeslem az összes liberálbolsevik kiszorítását a hatalomból - ezt sajnos nem nagy sikerrel végzik - és egyáltalán nem bánok semmiféle jobboldali-fasiszta nacionalista erős államkialakítást. Mert ha ez megvan vagy meglenne, na akkor utána jöhetne a megfelelő mértékű kozmopolitizmus is. De ide-oda ugrálni és menni mint az ökörhugyozás, kapkodni mint Bernát a ménkühöz..az eredményezi azt ami most van. Káosz , hülyeségek és rossz kommunikáció.

Kapásból elcsapnám Balogot és a kdnp-t, illetve kicserélném az embereket..Lehet, hogy Balog vagy Harrach kisebb volümenű dolgokban csodálatos, de ha egy nagy területet kell összefoglalni na ahhoz nem értenek. Semjén pedig egy métely, szegény Rétvári pedig ..hát ő a szegény Rétvári..Ja igen..bár hülye lenne ha visszajönne a kormányba, azért próbálkoznék Pokornival is..

Persze tudja az ember ellentmondásokba keveredik vagyis csak úgy tűnik, de egységes véleményt egyetlen kormány működéséről sem lehet kialakítani..Kivéve természetesen a Gyurcsányét. Az úgy volt szar ahogy volt..ideológiailag, gazdaságilag, kulturálisan, külkapcsolatokban és morálisan is. Továbbá felesleges arról ábrándozni, hogy a jelenlegi ellenzékből összeállhat valami, azok egymást még jobban utálják mint együttesen Orbánt. Schifferrel sem lehet kezdeni semmit, rétegpárt..és a többi zsidó meg tudná fojtani egy kanál vízben..

Na..a továbbiakban ajánlom magának vitapartnernek Doomot, mert még ha tökéletesen egyet is értenek mindenben, ő akkor is kiválóan tudja tekergetni mondanivalóját, úgyhogy végül csak sikerül majd vitás témát találniuk. Erről ő gondoskodik..

Hajrá liget, hajrá múzeumnegyed. :)

Jean Sol Partre 2016.04.01. 10:59:36

@tevevanegypupu: Bocsánat, tévedtem, kegyed nem naív, hanem hülye.

Jean Sol Partre 2016.04.01. 12:03:57

@tevevanegypupu: @Jean Sol Partre: ah, nem néztem a naptárt, április 1, nyilván viccelt :)

tevevanegypupu 2016.04.02. 08:37:09

@Jean Sol Partre:

A másik lehülyézése egy beszélgetés végén körülbelül azt jelenti, hogy a hülyéző kifogyott az érvelésből és teljes tehetetlenségbe roskadt érvek hiányában.. De azért ne keseredjen el, ha bármi mondanivalója lenne, én mindig szívesen meghallgatom. Gorombáskodhat nyugodtan, ha ettől kicsit könnyebben érzi magát, ennyit kibírok szenvedő embertársamért.

Pelso.. 2016.04.02. 10:35:50

@tevevanegypupu:Mi az, hogy csak Magyarországon és Európában? Aki nem hisz eléggé, akár az árulás útjára is tévedhet, ugye tudja.
Legyen inkább: egész világon és időtlen időkig, mindenki szerencséjére és örömére.

tevevanegypupu 2016.04.02. 12:35:11

@tarackos:

A választó közreműködik..mi mást tehetne? Forradalmat nem tetszünk csinálni de mi haszna is lenne egy forradalomnak? És mit vagy kit verjünk szét? Lát perspektívát?

@Pelso..:

Legyen..

Jean Sol Partre 2016.04.04. 11:17:27

@tevevanegypupu: "A másik lehülyézése egy beszélgetés végén körülbelül azt jelenti, hogy a hülyéző kifogyott az érvelésből és teljes tehetetlenségbe roskadt érvek hiányában."

Ez csak az egyik jelentése. A másik, amikor az ember feladja, hogy értelmes érvekkel próbálkozzon, mert a másik az érvekre nem is reagál, vagy valami teljesen oda nem illő hülyeséggel próbálja elütni a dolgot. Mint a maga monológja Orbán zsenialitásáról meg az egységes megítélés lehetetlenségéről. Gyönyörű, Kossuth térre való szónoklat, csak épp semmi köze ahhoz amiről beszélgettünk, megalapozatlan és valótlan állítások kupaca, amolyan rajongói hitvallás.

Tehát a tehetetlenség igaz, csak nem érvek, hanem vitapartner hiányában. Azt kívánom, a maga lakóhelyén csinálják meg a Ligetet, annak drukkoljon.

tevevanegypupu 2016.04.04. 12:30:33

@Jean Sol Partre:

Csinálnak borzasztó dolgokat, csak azzal a különbséggel, hogy itt szakember nélkül csak úgy..vagy pénzmosás vagy hülyeség és hozzá nem értés..a szorgalom butasággal párosulva a legborzalmasabb. Oldalfüggetlen. Ami az értelmes érveket illeti, azon gondolkodom, vajon mitől értelmesebbek a magáéi mint az enyémek.. maga mint liberális nyilván meg tudja magyarázni. Ahogy az egyik ligetben táborozó is megmondta, ő ugyan a terveket nem látta, de nem is érdekli mert biztos rosszak..A liget egyébként az enyém is, a főváros Magyarországé, és remélem megépítik a múzeumi negyedet, de addig maguk járjanak a PECSÁ-ba..vagy a kormányzati negyedbe.

Jean Sol Partre 2016.04.04. 13:34:23

@tevevanegypupu: hát látja, majdnem jó, de azért csak beleszór egy ilyen "maga mint liberálist".
Az érvek nem azon múlnak, milyen világnézetű az ember (legalábbis én, mint liberális így gondolom ;) ).

De ha a téma a Liget, és én például megpróbálom elmondani, milyen hatásai lesznek a Ligetnek, mi a mozgatórugója, a háttere az egésznek (ami azért fontos, mert az egész projekt nem onnan indult, hogy valami baj van a Ligettel és hogyan lehetne ezen javítani), linkelek cikkeket ahol emberek igyekeznek cáfolni Baán állításait, erre maga jön és beszél arról, hogy Orbán mekkora államférfi, hogy kit csapna ki a kormányból (gyakorlatilag mindenkit, ez nem gyanús? a legkiválóbb államférfi nem tud egy rendes kormányt összerakni, csupa selejt meg gazember???), aztán végigfut az ellenzéken is, végez egy kis választási becslést, és a végén benyögi, hogy hajrá múzeumnegyed.
Ha ez nem áprilisi tréfa, akkor mi? Maga szerint ez az úgynevezett "nemzeti érvelés"? Megmutatná, melyik érv szól ezek közül a Liget projekt mellett?

Én történetesen láttam a terveket, azokat is, amik nem fognak megvalósulni és azokat is amik igen, meg azt is tudom, mit terveznek a Várral, de persze nyilván maga is, azért beszél ilyen becsmérlően azokról, akik nem látták a terveket és mégis ellenkeznek.

A liget a magáé is természetesen, de én ott élek mellette, naponta megyek oda kutyát meg gyereket sétáltatni, tehát közvetlen az én élőhelyemet teszik épp tönkre. Ha a maga háza mellett lenne, akkor is lehetne a magáé is meg az enyém is, de akkor engem kevésbé zavarna.
És ha már említette, a Várba is gyakran járok, oda se fogok tudni, ha megvalósul kedves vezetője álma. Persze maga se, de ez szemlátomást nem zavarja.

2016.04.04. 14:05:24

@Jean Sol Partre: "a Várba is gyakran járok, oda se fogok tudni, ha megvalósul kedves vezetője álma"

Miért ne mehetnél a Várba?

Jean Sol Partre 2016.04.04. 14:27:00

@grundigg: ha Orbán az egész kormánnyal együtt odaköltözik, szerinted hova fognak beengedni? A Palota környékére biztos nem.

2016.04.04. 14:40:26

@Jean Sol Partre: Ahogy most sem mehetünk a Parlament és a minisztériumok környékére sem.

Azt meg nem is tudtam, hogy az egész kormány a Várba költözik. Valami forrást tudnál adni erre? Én a Miniszterelnökségről és két minisztériumról hallottam, igaz, egyik sem a Palotába költözne. Akkor miért épp a Palota környékére nem mehetünk majd?

Jean Sol Partre 2016.04.04. 14:46:59

@grundigg: a Palotába Orbán akar költözni. Hivatalos forrást nem tudok adni, kérdezd meg Baánt :)

Jean Sol Partre 2016.04.05. 10:20:37

@grundigg: állítólag a Levéltárnak május végéig kell kiköltöznie, a kijelölt új helyszín kicsi és penészes, ami az álmoskönyvek szerint nem sok jót jelent. De persze kit érdekel egy levéltár?

2016.04.05. 16:01:14

@Jean Sol Partre: Forrás? :)

A Palotával kapcsolatban:

"L. Simon László hangsúlyozta: a palotába minisztériumok nem fognak beköltözni, ott palotamúzeumot alakítanak majd ki, így a Budapesti Történeti Múzeum foglalhatja el az épület többi szárnyát is"

Jean Sol Partre 2016.04.05. 16:21:22

@grundigg: múzeumi pletykák a felső körökből :) De hamarosan kiderül, igaz-e.

L. Simon is az az ember, aki még soha nem hazudott :D Én Baántól hallottam, hogy Orbán megy a palotába, persze tévedhetett is, hazudhatott is, de szerintem jól tudja. L. Simonnal meg utálják egymást, szóval lehet ez bármi még.

Pelso.. 2016.04.05. 16:52:43

@tevevanegypupu: Nem gyanított óhajom mögött cseppnyi iróniát és jóval több egyebeket.....?

tevevanegypupu 2016.04.07. 08:05:36

@Pelso..:

Nem..a téma meglehetősen felingerel. :)

Jean Sol Partre 2016.04.07. 10:06:31

@grundigg: megint a palotával kapcsolatban.
A palotában most is a Budapesti Történeti Múzeum van, az E épületben az OSZK mellett.
Jól figyelj, ez is Palota! A BTM marad is, ott van a pincében a Szent István terem, azt felújítják, ott lesz a Palotamúzeum.

De mit ismer a nép Palotaként, és mire gondolsz te is amikor azt mondod Palota? Hát persze, hogy a Nemzeti Galéria épülete az, amiről viszont mindenki kussol. Egy, azaz egy dolog biztos, hogy a Galériát a Ligetbe akarják költöztetni.
Kis történelem, mikor Baán lett a Szépművészeti vezetője, mi volt az első nagy ötlet? Bekebelezni a Galériát és leköltöztetni a Szépműbe (akkor még föld alatti tervek voltak, hol volt még a Liget projekt?).
Na és miért kellett vajon kiköltöztetni az MNG-t a Várból? Na? Mi lehetett vajon a sugallat?

Aztán azt a tervet megfúrták, hát lett helyette grandiózusabb, szuperebb, lett a Liget projekt, a Hauszman terv.
Tudjuk, ha kritizálják a felcsúti kisvasutat, építsük meg a határig, sőt tovább! Mutassuk meg nekik, ki az úr, és lopni is többet lehet belőle.

Szerinted ezek után mi lesz a Palota főépületének a sorsa?

pitcairn2 2016.04.07. 10:26:49

@Jean Sol Partre:

kb. a Hofburg-ot fogja követni a fejlesztés során

HOFBURG Kongresszentrum Vienna - Hofburg Home
www.hofburg.com/en

azaz

lesz benne

múzeum
közigazgatás (köztársasági elnöki hivatal)
és egy ménkű nagy exkluzív __konferencia-központ__

Jean Sol Partre 2016.04.07. 10:31:18

@pitcairn2: láttál erre vonatkozó terveket, vagy csak neked így tetszene?

És szerinted milyen múzeum lesz benne?

pitcairn2 2016.04.07. 10:36:59

@Jean Sol Partre:

most őszintén: ki nem szarja le hogy "Orbán (vagy Áder...) megy" a palotába?

a palotát az 1945-ös ostrom után - "helyreállítás" címszó alatt - gyalázatosan tönkretették

ideje helyreállítani

már csak azért is mert pl. a szomszédos Bécsben konkrét __iparágat__ építettek a "testvérpalotára"

en.wikipedia.org/wiki/Hofburg_Palace#HOFBURG_Vienna_-_Convention_Center

szóval anyagilag sem olyan feneketlen pénznyelő ez, mint amilyennek első blikkre tűnik...

persze a helyreállítás alatt nagyon sok pénzt le lehet nyúlni menet közben

azonban azt se felejtsük el, hogy egy ilyen __szem előtt lévő__ látványberuházás kapcsán jóval nagyobb lesz a külső kontroll, mint az istentuggya hol megvalósuló vidéki "fejlesztések" esetében...

pitcairn2 2016.04.07. 10:39:35

@Jean Sol Partre:

a Gödöllői királyi kastély is ebbe az irányba ment el...

Konferenciahelyszín specialista - Gödöllői Királyi Kastély ..
www.konferenciahelyszin.specia.hu/helyszin/godolloi-kiralyi-kastely

az efféle hely egy dologra jó

REPREZENTÁCIÓRA...

Jean Sol Partre 2016.04.07. 10:39:45

@pitcairn2: "azonban azt se felejtsük el, hogy egy ilyen __szem előtt lévő__ látványberuházás kapcsán jóval nagyobb lesz a külső kontroll, mint az istentuggya hol megvalósuló vidéki "fejlesztések" esetében..."

LOL

Ismét megkérdezem, milyen konkrét terveket ismersz arra vonatkozóan, nálunk milyen iparág fog épülni rá?

pitcairn2 2016.04.07. 10:42:51

@Jean Sol Partre:

milyen múzeum lenne?

palota múzeum, helyreállított belső terekkel...

olyan ami felettébb NÉPSZERŰ lehet + passzol a politikai és üzleti REPREZENTÁCIÓHOZ...

persze az efféle móka nem olcsó

Szentpétervárott pl. irdatlan összegeket költöttek a cári paloták helyreállítására...

pitcairn2 2016.04.07. 10:44:27

@Jean Sol Partre:

a sztori csak ebbe az irányba mehet el...

azt pedig már meglehetősen egyértelművé tették, hogy __rekonstruálni__ akarnak reprezentatív belső tereket...

azokat meg csak egy dologra lehet használni

reprezentációra...

Jean Sol Partre 2016.04.07. 10:46:02

@pitcairn2: szerinted, vagy ismersz ilyen terveket? Mert eddig csak fantazmagória amiről beszélsz.

Ó, Szentpétervár kurva jó példa :D

pitcairn2 2016.04.07. 10:51:56

@Jean Sol Partre:

felettébb jó példa

pl. ez a palota lényegében a semmiből épült újjá 1945 után...

Царское Село. Екатерининский дворец (2013)
www.youtube.com/watch?v=DMLEVzcRhfY

ez lenne különben a palota legőrültebb része...

The Amber Room - Catherine Palace
www.youtube.com/watch?v=t_YTD7N8LS0

és ez csak egy palota sok közül Carszkoje Sziló környékén egymás után rekonstruálják a palotákat...

Jean Sol Partre 2016.04.07. 10:53:07

@pitcairn2: Gödöllőn voltak tervek. A Palotára nem tudsz mutatni semmit. Extrapolálsz, következtetsz, sejtesz, reménykedsz, azaz csak duma.

Jean Sol Partre 2016.04.07. 10:55:03

@pitcairn2: igaz, Oroszországban is az a legfontosabb, hogy Putyin szülővárosában minden szép legyen és méltó. Az egész ország erre termel.
Amúgy mire példa?

pitcairn2 2016.04.07. 10:58:25

@Jean Sol Partre:

csendben jegyzem meg, hogy ehhez a projekthez semmi köze sem volt Putyinnak, mivel a Katalin palota rekonstruálását gaz kommunisták valósították meg...

még a Borostyán-terem rekonstrukciója is hozzájuk kötődik...

pitcairn2 2016.04.07. 10:59:46

@Jean Sol Partre:

annál a fasságnál azonban egy csöppet reálisabb talajon állnak ezek a következtetések, minthogy "minisztériumok mennek" a palotába...

ezt a helyet reprezentációra találták ki...

2016.04.07. 10:59:51

@Jean Sol Partre:

Ez tetszik. Előadod, hogy

az egész kormány a Várba fog költözni,
az átlagember majd nem is mehet a Várba, de a Palota közelébe biztos nem,
Orbán a Palotába fog költözni.

Ebben a háromban az a közös, hogy egyikre sincs semmilyen bizonyítékod, terved, nyilatkozatot, semmid. Az első kettő ráadásul totális abszurdum, a harmadik csak sima fantáziálás.

Ezek után a másik kommentelőtől, aki másként gondolja, terveket kérsz számon, mert anélkül az egész csak duma meg fantazmagória. És akkor a te elképzelésed vajon micsoda?

pitcairn2 2016.04.07. 11:06:27

@Jean Sol Partre:

a kulturális örökség példamutató helyreállítására...

Jean Sol Partre 2016.04.07. 11:10:30

@grundigg: nyugodtan mondhatod, hogy fantazmagória, bár elég sok minden támasztja alá (a történet maga és Baán saját szájú állítása), viszont ne mondd, hogy cáfolod, ha a tiédet semmi, csak hogy szerinted ez reprezentációra való hely.
Nyilván arra is tökéletes, de például egész jól elvolt ott egy múzeum mostanáig és még népszerű is volt.

Jean Sol Partre 2016.04.07. 11:14:15

@pitcairn2: arra gondolsz, hogy hatalmas kulturális örökségeket rohammunkával föld alatti raktárakba költöztetnek, a levéltár anyagában sokáig kutatni sem lehet majd, és kérdéses, hogy megőrizhető-e sértetlenül egyáltatlán, és közben tönkretesznek egy közparkot is? Ez lenne a példa?

Jean Sol Partre 2016.04.07. 11:15:47

@grundigg: mindenesetre L Simon cáfolatára elég jó magyarázatot adtam.

Jean Sol Partre 2016.04.07. 11:17:02

@grundigg: @Jean Sol Partre: bocs, természetesen nem a tiéd a fantazmagória, hanem pitcairné (meg az enyém).

tevevanegypupu 2016.05.05. 08:54:04

@Jean Sol Partre:

Hát nem is tudom..látszik, hogy japán tervezte..:) Tudja éln ezzel úgy vagyok, hogy már annyira nem izgatom magam, nagyon sok minden épül ami eleinte furcsa vagy úgy gondoljuk nem illik a környezetbe, aztán szépen hozzáidomul..Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy ez itt speciel így tetszik, mert az nem lenne igaz.

Jean Sol Partre 2016.05.05. 10:01:14

@tevevanegypupu: vigye a kertjébe, kicsit szokatlan lesz, de majd megszokja :)
A Ligetben nem szokatlan lesz, hanem tönkreteszi azt. Pici különbség.

tevevanegypupu 2016.05.05. 12:02:32

@Jean Sol Partre:

Ki kell vágatnom erdőségem felét, hogy az épület elférjen, de mindent a művészetekért. Egy japán kert viszont gondolom megfelelne előtte, máris intézkedem.

Jean Sol Partre 2016.05.05. 15:06:58

@tevevanegypupu: ha Baán esetleg akadékoskodna, csak szóljon, intézkedek :)

tevevanegypupu 2016.05.05. 20:27:57

@Jean Sol Partre:

Mindig tudtam, hogy nézetkülönbségeink ellenére is azért ha baj lenne, számíthatok magára. :)

Jean Sol Partre 2016.05.06. 12:56:46

@tevevanegypupu: naná, még a favágásban is segítek ha kell :)

tevevanegypupu 2016.05.06. 20:21:15

@Jean Sol Partre:

Azt nem kell, a cseresznyefa ága egyedül letörött..de ha esetleg fel akarja fűrészelni, semmi probléma. :)

Jean Sol Partre 2016.05.06. 20:49:50

@tevevanegypupu: én erre gondoltam: "Ki kell vágatnom erdőségem felét" :)

tevevanegypupu 2016.05.06. 23:27:34

@Jean Sol Partre:

Na kérem, viccen kívül: két cseresznyefa, egy szilvafa és egy mandulafa maradt az évek folyamán, mindegyik több mint ötven éves, nagyapám ültette őket..szakértő kertész szerint mindet ki kell vágni, mert veszélyessé váltak..pedig a cseresznyefák még teremnek. Ki lesznek vágva és újakat ültetek helyette..ez van.

Jean Sol Partre 2016.05.07. 00:15:57

@tevevanegypupu: miért nem térkő lesz helyettük? :) manapság az a divat, nem az ósdi fák.

maroz 2016.05.07. 09:15:26

@Jean Sol Partre: "manapság az a divat"

Tedd fel magadnak a kérdést, hogy "manapság" miért is divat a térkő? Meg a pázsit és a mittomén mi, szóval az, hogy a tereinket így, és nem másként alakítjuk. De ne csak a közterekre gondolj, hanem a magánterekre is, és gondolkodj el azon, hogy a térépítészet, a tájépítészet miért lett ennyire divat.

maroz 2016.05.07. 09:21:04

@tevevanegypupu: A trend az, hogy díszfára cserélik. A szilva tetvesedik, a cseresznyére rájár a cseresznyelégy, jön egy párásabb és melegebb tavasz és visz mindent a monília, eh, akkor már inkább vérjuhar.

Jean Sol Partre 2016.05.07. 23:24:31

@maroz: ez nagyon nem az én területem, fogalmam sincs. Viszont kíváncsivá tettél. Miért?

maroz 2016.05.08. 06:31:46

@Jean Sol Partre: Mert a tudomány és a technológia lehetővé tette az alakítást. Lettek eszközeink, amelyek segítségével sztálini mértékű átalakításokra vagyunk képesek. És használjuk, mert ma minden áru, a táj is. Milliárdos piac lett, holott néhány évtizeddel ezelőtt még az átlagjózsi azt se tudta, hogy eszik-e vagy isszák. Ma az épített táj a szép, mindegy, hogy városi tér, a teszkó vagy egy gyár környéke, park, liget vagy a sorház tíz négyzetméteres előkertje. Azért az a szép, mert szorgalmas munkával megtanították nekünk, hogy az a szép. Aztán hogy ez mit eredményez, az már nem érdekli az embereket, mert a szépről vitatkoznak, hiszen mintegy erre utasították őket.

maroz 2016.05.09. 11:33:53

@Jean Sol Partre: Az esztétika mindig is az ideológia nuncsakuja volt. :)

Jean Sol Partre 2016.05.09. 11:42:07

@maroz: " akkor már inkább vérjuhar."

az mivé változik teliholdkor?

maroz 2016.05.09. 12:55:40

@Jean Sol Partre: Vérnyúllá, de hamar elmúlik. Pláne, ha kéznél az Antiochiai Szent Kézigránát.

Bell & Sebastian 2016.05.09. 17:04:25

@Jean Sol Partre: Migráncs-egyenöltözetté biztosan nem, mert az kínai feldolgozású pet, mint palack.

@maroz: Pontosan így van a politikával is, a csúcs a génmódosítottaké, körötte díszfák és -cserjék, déli oldalukon mohával. Ezek bírják legjobban a demokrácia viszontagságait. Szabaccsággal köszönnek, de szagmintát is gyakran hagynak egymás tövében.

Jean Sol Partre 2016.05.25. 11:22:20

@grundigg: 444.hu/2016/05/24/orban-viktor-legfeljebb-20-evig-hasznalhatja-a-varban-epulo-irodajat

"A Vár többi részét is magához veszi a politika. A Magyar Tudományos Akadémia által most még elfoglalt épületbe (Országház utca) hamarosan a Belügyminisztérium költözhet. A Szentháromság téren lévő Nemzeti Levéltár pedig átadhatja helyét a Nemzetgazdasági Minisztériumnak"

mavo · http://polmavo.blog.hu 2016.06.16. 13:33:34

@tevevanegypupu:

wow. tehát orbán az egyik legjobb politikus a világon, aki szinte mindenkinél mindent jobban látja azt, ami elég messze van tőle, csak éppen nem jó emberismerő, ha a saját közvetlen környezetéről van szó. érdekes, mert ahogy mondani szokták, a politika alapvetően az emberek ismeretéről szól.

mi lesz a következő? az élőlényeket nem eléggé ismerő biológus, az időjárásról keveset tudó meteorológus, vagy mondjuk az összeadással hadilábon álló matematikus?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2016.06.16. 13:35:53

@mavo:

"aki szinte mindenkinél mindent jobban látja azt, ami elég messze van tőle'

a mindent nyilván nem kell oda, az átfogalmazás áldozata lett.

annamanna 2016.08.11. 12:48:36

@Jean Sol Partre: Aha, és az hol van, hogy a minisztériumok vidékre költöznek? :)
www.youtube.com/watch?v=cktx5NnBVwU
Na és ne felejtsük el az Új Kormányzati Negyedet!
A nagyokat álmodó ikertornyok.

"Mi lenne, ha nem az egymás közötti faszkodás miatt veszítenénk el a népszerűségünket, hanem mert csinálunk nagy társadalmi ügyeket. És nem probléma, hogy elveszítjük akkor egy időre a társadalom, a támogatásunkat. Aztán majd visszaszerezzük. Mert majd megértik. És el lehet majd menni vidékre nyugodtan, hogy megcsináltuk, a hétszázát. Nem lett mindenkinek jobb? Igazuk van. De neki, meg neki, meg neki, meg kollégiumok épültek ebben a nyüves országban végre újra. Erről szól a politika. Nem arról, hogy melyikünkből lesz kerületi polgármester, mégis hány darab helyettese lesz. Fontos az is, tudom én, nem vagyok naiv. De nincs benn az ország első száz legfontosabb ügyébe. És mi döntjük el, hogy melyikkel foglalkozunk, mi. És az ország azt gondolom, hogy megérdemelné, meg mi magunk is, hogy ilyen dolgokat csináljunk.
Szóval azt tudom nektek mondani, hogy álljunk meg, csináljuk meg. Sok igazságotok van a figyelmeztetésben, a féltésben, a részletek ügyében. Csak azt tudom mondani, hogy nem fogok játszani semmilyen játszmát sem így, sem így. Tesszük a dolgunkat. Amíg nagy tempóval lehet menni előre, addig megyünk."

Jean Sol Partre 2016.08.11. 12:54:38

@annamanna: a vidékre költöztetés eleve blöff volt. Ez nem az, ebben pénz van, meg presztizs.

Jean Sol Partre 2016.08.11. 12:56:48

@annamanna: igazából csak azért teszem ide ezeket a linkeket, mert @grundigg: nagyon kételkedett a szavaimban, részéről amúgy jogosan, de valahogy lassan mégiscsak igazolódnak.

annamanna 2016.08.11. 13:12:16

@Jean Sol Partre: 1. kinek a pénze?
2. rengeteg idő kell hozzá. Azt hogyan tágítják ki, hogy beleférjenek?

Jean Sol Partre 2016.08.11. 13:17:06

@annamanna:
1. még a mi pénzünk, de megy az építő haverok zsebébe hamarosan.
2. az idő nem probléma, hosszú távra készülnek. Nem kell kitágítani, csak szép lassan mindenki mást kiköltöztetni onnan.

annamanna 2016.08.11. 13:55:02

@Jean Sol Partre: 1. Tehát az EU nem ad erre pénzt? Nahát, el vagyok képedve! A felcsúti kisvasutat bezzeg megfinanszírozták!
2. "hosszú távra készülnek"

"- Készült? - mondja a tanár.
- Készültem.
Ó igen, hogyne készült volna. A halálraítélt is elkészül: felveszi az utolsó kenetet, és lenyíratja a haját.
- Hát akkor írja.
A rossz tanuló a tábla felé fordul.
- bénégyzetmínuszpluszmínusznégyzetgyökbémínusznégyácészerkétá.
És a rossz tanuló engedelmesen írni kezdi és mondja utána a számokat. Írja, írja, mint Ágnes asszony, tudja, miről van szó, látja a tételt "éppen úgy, mint akkor éjjel", mikor elaludt mellette, és fogalma se volt róla, mit jelent az egész."
"De a tanár, ó, a tanár már tudja, mit jelent ez.
- Készült? - mondja keményen és szárazon.
- Tanár úr kérem, én készültem.
Ezt bezzeg villámgyorsan mondja: véres dac, lázadó kétségbeesés remeg a hangjában.
Tanár (széles gesztussal): - Hát akkor halljuk.
A rossz tanuló nagy lélegzetet vesz.
- A másodfokú egyenlet az elsőfokú egyenletből származik oly módon, hogy az egész egyenletet megszorozzuk...
És most beszél. Valamit beszél. A második mondatnál arra számított, hogy félbeszakítják - lopva néz a tanár felé. De az mozdulatlan arccal néz, se azt nem mondja, hogy jó, se azt, hogy rossz. Nem szól. Pedig a rossz tanuló nagyon jól tudja, hogy nem lehet az jó, amit ő beszél. Hát akkor miért nem szól a tanár? Ez rettenetes. A hangja reszketni kezd. Egyszerre látja, hogy a tanár felemeli a noteszt. Erre elsápad, és szédítő gyorsasággal kezdi:
- A másodfokú egyenlet úgy származik az elsőből, hogy végig... Tanár úr kérem, én készültem."

Jean Sol Partre 2016.08.11. 14:03:27

@annamanna:
1. fogalmam sincs. de az is a mi pénzünk :)

2. :)
süti beállítások módosítása