Tektonikus mozgások? − Migráció és mi XIII.
2015. szeptember 02. írta: Redakció

Tektonikus mozgások? − Migráció és mi XIII.

migrans_13.jpg

Migráció és mi címmel körkérdést és cikksorozatot indít a Mandiner: vezető magyar véleményformálókat kérdezünk meg arról, mit gondolnak az egyre forróbb témává váló migrációról és a kapcsolódó jelenségekről. Az eddig megjelent írások ezen a linken keresztül olvashatók.

*

Tektonikus mozgás vagy csak a szokott politikai menekültek?

Hörcher Ferenc eszmetörténész, az MTA Filozófiai Intézet igazgatójának írása

 

A politikai cselekvés egyik legnehezebb mércéje az, hogy miként tud a politikus döntést hozni új, ismeretlen problémákkal szembesülve, még pedig optimálisan a rendelkezésre álló (legtöbbször a lehető legrövidebb) időn belül. Hiszen épp ez teszi alkalmassá hivatala betöltésére: a közösség ügyeinek kezelésére, a közös (rövid, középtávú, sőt lehetőleg hosszú távú) érdekek érvényesítésére.

A menekültügy most épp egy ilyen próbatétel. Bár régóta lehetett tudni, hogy a kontinenseken átívelő, európai célországok felé irányuló migráció valós veszély, s a végeken már évek-évtizedek óta zajlott valamifajta ozmózis, a jelek szerint ebben az évben áttörésre került sor: már nem csak a szokásos menekültek érkeznek, hanem igen távoli országokból is, s ráadásul egyre nagyobb számban, tömegesen.

Az első és legfontosabb kérdés ezzel a jelenséggel kapcsolatban, hogy csupán egy akut válságról, a világpolitika egy adott helyzetének ideiglenes következményéről van szó, vagy ennél általánosabb és távolabbra mutató ügy ez, netán a kultúrák és földrészek közötti lakosságmozgás ma még elképzelhetetlen mértékű megnyilvánulását jelzi előre. Vagyis a kérdés az, hogy a világ (de legalábbis Európa) politikai berendezkedését veszélyeztető tektonikus mozgás indult-e el, vagy csak a szokásos politikai menekültáradat ez, amelyet hagyományos módon is lehet kezelni.

*

Európát (lakosait és politikusait egyaránt) láthatóan meglepte a határain átfolyó emberáradat. A kialakult helyzetben ugyanis két hagyományos európai érték ütközik: a szuverén államok határait biztosító elv és a „menekültjog”, vagyis a politikai üldözés elől érkező segítségkérőkkel kapcsolatos irgalmasság és humanitárius segítség. Vajon lehetséges-e a két elvet egyszerre fenntartani, vagyis úgy maradni humánusnak, hogy közben politikai közösségünk/eink integritását is képesek legyünk megőrizni − azáltal, hogy elfogadtatjuk a határátlépés általunk kívánatosnak tartott módját. A kérdés mögött pedig az a fenyegetés is kirajzolódik, hogy a (még oly érthető) menekült áradat átrajzolhatja kultúránk arcélét, s felboríthatja a társadalmi viszonyokat.

Azok, akik Európa '68-as alapokon kialakult, vagyis alapvetően balliberális konszenzusát kritikusan szemlélik, azt mondják: ha a humanitárius elveket túlfeszítjük, s akár a nemzetbiztonságot is kockáztatjuk humanitárius elveink védelmében, akkor ezzel nem annyira egy európai érték, mint inkább a politikusok és véleményformálók európai képmutatása érvényesül, végső soron saját érdekeik (szavazatmaximálás), netán utópikus ideáljaik, ideológiájuk érdekében. Egy realista alapokon álló politikai szemlélet számára ugyanis a határok biztosítása az első számú feltétele a nemzetbiztonságnak, s ezt tartósan, közép- és hosszú távon semmilyen humanitárius szempont nem írhatja felül.

A liberális közvélemény ugyanakkor úgy véli, a nemzetbiztonsági kockázat emlegetése valójában a jobboldal riogató taktikájának része, amit felül kell írjon a másik embert megillető jogokat hangsúlyozó alapvető humanitárius szemléletnek. Szerintük csak bizonyos fokú áldozathozatalra és türelemre van szükség, s a menekültkérdés kezelhető lesz.

A félelem csakugyan rossz tanácsadó a politikában. Tűzparancsot adni földönfutókkal szemben csakugyan embertelen, s amíg a büntetőjogi atrocitások léptéke nem haladja meg a megfelelő statisztikai átlagot, addig nyilvánvalóan kijár a másik emberi méltóságának tiszteltben tartására vonatkozó elv a menekültek csoportjainak is. Ám a közösség egészét veszélyeztető kihívások kezelése elsődleges elvárás a politikussal szemben, a kellő óvatosság olyan követelmény, amelyet minden, más ember életéért felelős politikustól elvárunk, mégpedig függetlenül politikai meggyőződéseink különbségeitől.

*

Vegyük a minapi német döntést, amely elkötelezte Németországot minden szír menekült befogadása mellett. Érdemes elgondolkodnunk azon, hogy a német külpolitika döntése hogy illeszkedik bele egy tágabb európai politikába. Volt-e például a döntéssel kapcsolatban európai egyeztetés a német döntés előtt? Számításba vette-e a német döntéshozó a nagylelkű, liberális válaszának nemzetbiztonsági, sőt regionális biztonsági kockázatait? Ad-e segítséget a német állam vagy az EU a döntés következményeinek kezelésére, például a még inkább meglódult menekültáradat kezelésére. Úgy gondolom, a nagyrészt német belpolitikai okokkal magyarázható döntés nem az óvatos realizmus jegyében született, hanem az egyik fent említett elvet (humanitárius segítségnyújtás) egyértelműen a másik (nemzetbiztonsági és regionális biztonsági kockázat) fölé-elé helyezte. Akár a harcoló alakulatok katonái, sőt szír háborús bűnösök is európai védelemben részesülhetnek ezután – amit nyilván persze a német nemzetbiztonság a maga eszközeivel megpróbál kiszűrni.

De vegyük inkább a magyar helyzetet. A magyar politikának a kérdésben igencsak meg van kötve a keze. Nyilvánvaló, hogy az Unió tagjaként az érvényes európai törvényi környezetben tudja csak védeni határait, s saját anyagi és technikai felszereltsége sem mindenre alkalmas. Úgy tűnik, a magyar kormány szintén alapvetően elsősorban belpolitikai motivációval hozta meg eddig a döntéseit, amikor úgy ítélte meg, a menekültügy megerősítheti megtépázott népszerűségét, s ezért az erős fellépés, sőt a félelemkeltés kommunikációs eszközeivel (is) élt. Szögesdrót, határfal, határvadászok, a hadsereg bevonásának, netán a tűzparancsnak az ötlete: mindezek a kemény kéz politikáját kívánják sugallni, egy olyan belpolitikai helyzetben, amikor a Fidesz legerősebb kihívója a radikális Jobbik.

*

Amellett szeretnék érvelni, hogy a kormányzatnak kellő óvatossággal, a nemzetbiztonságot szem előtt tartva kell eljárnia az ügyben. Ám nem hiszem, hogy a lakosság körében feltámasztott félelem ebbe a kategóriába tartozik. Fontos lenne a józanság megtartása a nyilvános diskurzusban éppúgy, mint a politikai nyilatkozatháborúban. A bajt csak tetézheti, adott esetben a kormányozhatóságot is veszélyeztetheti egy, a menekültekkel kapcsolatos pszichózis széles körben való elterjedése.

Szükség van a határok védelmére, de ez a határőrizet korábbi formájának visszaállításával egyelőre megoldhatónak tűnik. Ám még fontosabb, hogy mi – mint menekültügyi „frontország” – minél erőteljesebben hassunk az Európai Unióra egy közös kül- és biztonságpolitika hatékony kimunkálása és a megfelelő költségvetési és intézményi-technikai feltételeinek biztosítása érdekében.

Európa ugyanis kénytelen lesz globális szerepvállalását hangsúlyosabbá tenni, hiszen csak így képzelhető el, hogy képes legyen befolyásolni a menekültek anyaországait, hogy az ott kialakult helyzetek valamilyen mértékben orvosolhatóak legyenek, s ezzel azok lakosságmegtartó képessége is növekedjen. Magyarországnak evidens érdeke egy erős Európa, amely képes tagországai határainak védelmére. E tekintetben persze nyilvánvaló, hogy a NATO szerepét is figyelembe kell venni, hiszen a legtöbb európai ország tagja ennek a katonai szövetségnek is. Európának, tagországainak, sőt valószínűleg (például akár adózáson keresztül polgárainak) is áldozatokat kell hozniuk az erős, globális játékossá válásra alkalmas Európa megteremtésére.

Egy erős Európa megteremtésének persze fontos feltétele az is, hogy az európai politikai erők képesek legyenek valamifajta értelmes kompromisszumra. Ez pedig nem alapulhat a régi (nyugati) Európa '68-as fundamentumán, mert az új (keleti) Európa érdekeit és értékeit is tartalmaznia kell egy ilyen belső kiegyezésnek.

Magyarországnak e folyamat támogatása mellett saját külpolitikáját is erősítenie kell, hogy saját befolyását is fokozhassa a küldő- és a tranzitországok között, hogy a határainkat átlépő, rajtunk átáramló menekültözön nyomása csökkenthető lehessen. A keleti és déli nyitásnak ebben az értelemben primeren politikai értelme nyílhat.

Fontos továbbá, hogy egy ilyen erőteljes külpolitikai offenzívának Magyarország esetében is a politikai pártok valamifajta kiegyezése a belpolitikai feltétele. Ehhez viszont a menekültügyet ki kellene venni a belpolitikai csatározások témái közül, hiszen nyilvánvalóan egy olyan hosszú távú érdek az ügy kezelése, amely egyeztetést, sőt a minimumfeltételek tekintetében megegyezést is követel a magyar politika kormányzati és ellenzéki alakítóitól. Amihez az is fontos, hogy megfelelő alaposságú nyilvános diszkusszió tisztázza a legfontosabb kérdéseket, s nyilvánvalóan minden oldaltól kompromisszumkészséget követel.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr337751318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GNDL 2015.09.02. 12:18:54

„a kormányzatnak ... a nemzetbiztonságot szem előtt tartva kell eljárnia az ügyben”

Most jut eszünkbe?! Mikor már rég kineveztek egy egykori három per kettes operatív tisztet rendészeti államtitkárnak a „rendszerváltó” elvtársak?! :) Nemzetbiztonsági szempontból azzal kellene nyitni, hogy eltüntetik az egykori elvtársakat a kormányból és államigazgatásból... még akkor is, ha ezzel gyakorlatilag megszűnik a Fidesz-KDNP. :) Aztán jöhet a korrupció felszámolása, az adófizetőknek kifejezetten előnytelen szerződések, projektek megvizsgálása (Paks2, metrószerelvények felújítása, olimpia), felmondása, majd a felelősök bíróság elé állítása. De tudnám még sorolni, mi minden van még azelőtt, hogy a menekültek is képbe kerülnének nemzetbiztonsági kockázat szempontjából...

„A keleti és déli nyitásnak ebben az értelemben primeren politikai értelme nyílhat.”

Ha már eddig minden szempontból totális csőd ezek a „nyitások”, vért izzadva találjunk már valami homályos ideológiát mögé, hátha úgy jobban el lehet majd adni, igaz?! :)

„a menekültügyet ki kellene venni a belpolitikai csatározások témái közül”

Na még csak azt kéne... vissza kéne térni a egészségügy katasztrofális helyzetére, a fideszes brókerbotrányokra, a fideszes korrupciós ügyekre... Habony elvtárs gondban lenne... :)

kalhana 2015.09.02. 12:45:26

Ez is, meg az is. Így is, meg úgy is. Egyrészt, másrészt.
A nemzetbiztonságot mindennek elé kell helyezni! Nem ország az, amelynek határain mindenki úgy sétál át, ahogy csak akar. Ha ezen felül valakinek még van pénze, ( a sajátjából ), hát humanitarizáljon.

access denied 2015.09.02. 13:36:14

@kalhana:

>>A nemzetbiztonságot mindennek elé kell helyezni!

Minőségi troll barátom, oszt melyik nemzetre gondoltál?

Jester 2015.09.02. 13:50:14

A menekült-kérdés a kormány számára nem probléma, hanem politikai termék. Úgy hiányzott nekik, mint egy falat rezsicsökkentés. Eszükben sincs megoldani, nekik az a jó, ha eszkalálódik és tematizálhatják vele a közbeszédet. Ismét egy helyzet, ahol más a kormány és más a nép érdeke.

Conchobar 2015.09.02. 14:11:09

@access denied: "Minőségi troll barátom, oszt melyik nemzetre gondoltál?" - Szerintem Izrael, esetleg az USA juthatott az eszébe. Ezen országok (falakkal is, fegyverrel is) ügyelnek arra, hogy a határaikat tiszteletben tartsák fegyveresek és fegyvertelenek egyaránt. Talán etekintetben követnünk kellene őket

Conchobar 2015.09.02. 14:15:40

@Jester: "Eszükben sincs megoldani, nekik az a jó, ha eszkalálódik és tematizálhatják vele a közbeszédet." - Ha azt feltételezed, hogy a politikai tőke kovácsolása vezérli őket, akkor bátran feltételezheted azt is, hogy szívest-örömest megoldanák ők, ha tudnák (hiszen a legnagyobb elismerést az hozná nekik. A totojázásból, meg az üres fecsegésből, handabandázásból jóval kevesebb jó jön ki a számukra )

Bell & Sebastian 2015.09.02. 14:24:11

Először azt hittem, hogy rosszul látok. Egy expert azt javasolja, hogy a magyar kórus legalább egyazon hangnemen danoljon. És itt mintha elvágták volna. És az segít? Nem az seggit, hanem az talpát! -az elvárás, ahogyan a régi vicc tarja.

Mert akkor mi van, ha teljes konszenzusban húzgáljuk a szögesdrótot?

Sokadik elemző véges számú elemzése után még mindig ott tartunk, hogy senki sem tudja megmondani, mitől döglik a légy?

Mert nem meri, oszt halaggyunk, itt sincs semmi látnivaló!

access denied 2015.09.02. 14:40:19

@Conchobar:

Az usát elárasztották a bevándorlók. Fegyvert csak akkor használnak ha támadnak, meg csak a kamerának. civilben segítőkészek, elhelyezés, iskola, tb szám, munkavállalási engedély, továbbutazás szervezetten tisztán profin megoldva. Kivételek vannak, őket megfilmezik, a birkák meg szörnyülködnek.

A zsiványok pedig evidens hogy őrzik a lopott árut, akkora tolongásban még elkallódna.

Nincs valami hasonló helyzetű (ie: jelentéktelen, szegény, butákkal teli, műbor- és pisaszagú) országra példád?

Jean Sol Partre 2015.09.02. 15:00:13

@Bell & Sebastian: az sundáját. csak hogy pontosak legyünk.

Jean Sol Partre 2015.09.02. 15:03:11

@Conchobar: azt feltételezem, hogy megoldani nem tudják (nem is tudnák egyedül), ezért aztán az egyéb politikai haszon-maximalizálásra játszanak, és semmi sem drága nekik.

annamanna 2015.09.02. 15:06:42

@annamanna: m.mandiner.hu/cikk/20150902_zarug_peter_farkas_agyonlonek_mint_a_kutyat

"És ha netán valakik mégis megpróbálnának átmenni a határon?
Hát azt bizony gondolkodás, nagy emberi jogi aktivizmus és mindennemű empátia vagy politikai belátás nélkül agyonlőnék, mint a kutyát."

Világos, hogy az Orbán-kormánynak a szaúdi példát kell követnie! Ők mutatják a fényt!

tasz.hu/gyulekezesi-jog/nyiltan-diktatorikus-torvenyeket-leptetne-eletbe-kormany

kalhana 2015.09.02. 15:55:13

@annamanna: Szaúd Arábiába nem is települnek migránsok. De ha valakinek jobb működő megoldása van, arra is nyitott vagyok. Diktatórikus módszereket pedig rendkívüli helyzetekben alkalmazni kell!

Virág et. 2015.09.02. 16:54:09

@access denied: Melyikre, hát az oroszra, melyikre.

access denied 2015.09.02. 17:04:53

@kalhana: @Virág et.:

Urak

ha egy ország vezetése annyira korrupt hogy a jogbizonytalanság, a hatalommal visszaélés és az életkörülmények drasztikus megromlása miatt százezrek menekülnek el, az beletartozik a nemzetbiztonsági ügyekbe?

Bell & Sebastian 2015.09.02. 17:08:11

@Jean Sol Partre: Hoppá, az enyém a Móriczot megidéző szeánszból való. Honnan-e a sunda?

Jean Sol Partre 2015.09.02. 19:55:32

@Bell & Sebastian: őszintén, fogalmam sincs. Én mindig is így ismertem és másoktól is így hallottam.
Ez biztos a pornó verzió.

Bell & Sebastian 2015.09.02. 20:12:54

@Jean Sol Partre: Az meglehet, de nem tudtam, hogy a kiadói főszerkesztő szakma is ennyire elnőiesedett már. Végül is, miért is ne? Ez a korhatártalan változat:

Döglődnek a magyar költők és írók, nem veszik a könyveiket, ezért megidézik az Öreg szellemét, mi légyen a teendő?

- Nyalni kő, kedves utódaim.
- És az segít, Zsiga bácsi?
- Nem az seggit, hanem az talpát, ti marhák!

annamanna 2015.09.03. 02:22:16

@kalhana: Senkit sem kell visszaküldeni, mindenkit zárt menekülttáborokba kellene vinni (ahonnan nem mehet sehová, maximum haza).
Ha így tennénk, napok alatt leállna az áradat, mert táborba senki sem akar kerülni közülük, nem azért adják oda mindenüket az embercsempészeknek, hogy lágerbe kerüljenek.
Se erőszak, se vegzálás nem kell hozzá, egyszerűen nem jönne senki, ha elterjedne, hogy az EU-ban mindenki zárt táborba kerül. (Nyilván azt gondolnák, ez Guantanamo 2).
Mindenkit szépen, tisztességesen el kellene látni, csak épp sehová sem engedni.
Egy hónap múlva könyörögnének, hogy vigyék őket haza. Anélkül, hogy bárkivel is rosszul bánnánk. Ha mindent megkapnak, de nincs előttük semmilyen perspektíva, akkor annál már az is jobb, ha hazamennek.
Ehhez nem kell erőszak, szép finoman, kedvesen is el lehetne érni, hogy kidurranjon az egész menekültlufi.

pervie but hot (törölt) 2015.09.03. 07:56:42

@Jester: nem kétlem, hogy a Fidesz kommunikációs szakemberei a maguk javára akarják fordítani a helyzetet, de az azért világos, hogy itt nem Orbán a népszerűséghajhászás Paganinije, hanem Merkel Bundeskanzlerin, hiszen az ő országában él már vagy hatmillió muszlim, akik szavaznak és választásokat dönthetnek el. Ezért kell neki blődségeket kotyogni, hogy mindenki jöhet, ők befogadják. De a hierarchia alsóbb szintjei ismerik és betartják a jogszabályokat és nem fogják beengedni a Magyarországról átszivárgókat. Eleve már a szlovák, cseh és osztrák karhatalom lecsap rájuk.
Merkelnek nagyon jól jön, hogy lehet tolni a felelősséget a patásorbánra. Csakhogy ahogy húzódik az ügy, egyre többen látnak át a szitán, hogy Dublin III. érvényben van, a németek senkit se fognak beengedni útiokmány+vízum nélkül illetve azokat se, akiknek Magyarországon menedékkérelme van folyamatban. Erre egyre több német lap is rájön, hiszen a magyar hatóságok mellett a német követség is ezt mondja. A német követség meg tudtommal nem a Fidesz propagandagépezetének része.
Merkel meg az EU fekelőtlen, törvénytelen, alaptalan ígérgetései miatt nem mennek be a befogadóhelyekre az illegálisok. Egy EU-s meg egy német bürokrata kimehetne a Keletihez és elmondhatná nekik ékes arab nyelven, hogy hazudtak nekik, az uniós jog szerint Magyarországon kell maradniuk. Sajnos.
Én lennék a legboldogabb, ha eltűnnének. De ez nem a magyarokon múlik.

Jean Sol Partre 2015.09.03. 19:40:49

@Bell & Sebastian: akkor tényleg, emez nem szépirodalom

Egy lovag panaszkodik a másiknak:
- nem megy az dugás.
- nem? próbálkozz az nyalással.
- az segít?
- dehogy seggit, az sundáját!

Bell & Sebastian 2015.09.03. 19:49:21

@Jean Sol Partre: Az irodalmi megközelítés életszerűbb, olvasva ezt a sok sületlenséget, amit elitünk ide bírt alkotni.

Jean Sol Partre 2015.09.03. 19:51:48

@Bell & Sebastian: jogos.

2015.09.05. 04:35:37

@GNDL: USA/USSR egymás nyakának kitörésével van elfoglalva! Miközben mindkettőt "elzavarja" a környezeti katasztrófa! Elsivatagosodás, a "kisded" véget vet, kisded játékaiknak! Barom őket megszavazó, eltűrő tömegekkel együtt!

kalhana 2015.09.05. 09:51:38

@gulyáslegény: Ha azok a százezrek éppen Magyarországot árasztják el, akkor igen.
süti beállítások módosítása