Állami pénzből működve kritizálják a kormányt a függetlenek
2014. október 02. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Állami pénzből működve kritizálják a kormányt a függetlenek

allam_civil.jpg

Kultúrharcos hevülettel ment neki a magyar kormányzatnak és Navracsics Tibor európai biztosjelöltnek a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) a közleményével − a biztosjelölt európai parlamenti meghallgatásának napján, mondandójukat Juncker bizottsági elnöknek és az EP-képviselőknek címezve. A jól kiszámított politikai akció − és egyáltalán, az egylet − súlyát persze a helyén kell kezelni, de nézzük csak, mik is az eset körülményei!

A Független Előadó-művészeti Szövetségnek olyan sokszínű tagsága van, amiben elfér a Krétakör, a Frenák Pál Társulat, az Ördögkatlan Fesztivál, a Spinoza Ház, a Pintér Béla Társulat, valamint olyan független előadó is, mint Csáki Judit Orbán-kritikus színikritikus.

Kérdés, hogy a FESZ európai plénum elé tárt közleményét vajon leokézta-e a komplett tagság, vagy pedig a szervezet vezetése, esetleg egy harcos tagja fogalmazta meg az átlagos Népszava-publik színvonalát alulról súroló, a létező negatív folyamatok leírásának hitelességét otromba túlzásokkal romboló irományt. A közleményt mindenesetre a szövetség jegyzi.

A FESZ közleményéből a létező problémákon túl többek között olyanokat tudhat meg Juncker és az Európai Parlament tagsága (már akihez eljut az írás), hogy a kormány „másodrendű polgárnak tekinti az időseket, a melegeket, de főképp a romákat”, és „úgy változtatja meg saját javára a választási rendszert, hogy a következő önkormányzati választások már alig érdemlik meg ezt a nevet”.

A történet a Magyar Művészeti Akadémia kritizálásánál vesz vicces csavart: a FESZ azt írja, hogy a kormány „jogszerűtlenül felállít és alaptörvényébe foglal egy úgynevezett művészeti akadémiát, s olyan elnököt állít az élére, aki bevallottan nem a művészi minőség, hanem a nemzeti érzület és lojalitás alapján támogatja az alkotókat”.

Sok oldalról, sokféleképpen lehet kritizálni az Orbán-kormány kultúrpolitikáját (ha egyáltalán beszélhetünk egységes, átgondolt kultúrpolitikáról, mert szerintem nem). A Magyar Művészeti Akadémiát is lehet kritizálni − helyzetbe hozásának körülményeiről nekünk is megvolt a magunk véleménye. De minimum érdekes a kultúrharc egy olyan szervezet részéről, ami szinte kizárólag a kormányzati kultúrpolitika és a Magyar Művészeti Akadémia pénzcsapjaiból, központi költségvetési forrásokból tud működni.

A FESZ ugyanis így működik: a saját honlapján elérhető éves beszámolóiból derül ki, hogy nagyrészt az EMMI, az NKA és az MMA forrásai biztosítják a kormány, a kultúrpolitika és az MMA ellen európai színtéren küzdő szervezet működését.

A 2012-es beszámolóból kiderül, a FESZ-kritizálta kormány részéről az Emberi Erőforrások Minisztériuma 1 millió + 500 ezer, az NKA Színházi Szakmai Kollégiuma 2 millió forintot, a FESZ által lesajnált Magyar Művészeti Akadémia 900 ezer + 700 ezer forintot adott a központi költségvetés forrásaiból a szövetségnek − ezen kívül pár tízezer forint jött össze egyéb támogatásokból. 2013-as beszámolójuk szerint a Magyar Művészeti Akadémia 900 ezer + 700 ezer forinttal támogatta a szövetséget. Nem túl jelentős tételekről van szó, de ennyiből el is működhet egy efféle egylet.

Végtelen vitát folytathatnánk, hogy mennyire, milyen mértékben kell egy államnak finanszíroznia a kultúrát és a kultúra körüli civil szervezeteket. Európában, itt a kontinensen dőreség lenne az amerikai modellről álmodozni, mások a hagyományaink, sajnos. De ha már az állam, a kultúrpolitika és annak szervezetei finanszírozzák a működésünket, meglehetősen furcsán veszi ki magát, hogy ugyanezeket a szervezeteket a közleményben tapasztalható hangnemben és színvonallal külföldön mószeroljuk.

És más megközelítésben: ha azt mondjuk, hogy nincs semmi baj azzal − sőt, egy természetes, demokratikus folyamat −, ha az állam, a kormány és szervezetei pénzéből működnek az őket kritizáló független szervezetek, és a kritika ellenére is évről évre láthatóan állami támogatást kapnak ezek a független egyletek, akkor tulajdonképpen milyen súlyos a probléma, mennyire kell farkast kiáltania a kritikusoknak, mennyire megalapozott például a fenti közlemény hangneme?

A FESZ-tag Krétakör vezetője, Schilling Árpád a maga megközelítésével korrekt döntést hozott a nyáron, teátrálisan bejelentve: „kész, vége, befejeztem, én az államtól többet nem kérek pénzt”, majd széttépve a pályázati értesítőt.

Ha már függetlennek kiáltjuk ki magunkat, akkor érdemes függetlenedni is a harcosan kritizált, de mégis szinte kizárólagos pénzcsapjainktól; és egy sokszínű mecénási kört felépítve valódi autonómiát teremteni magunknak. Megléphetné ezt akár a FESZ is. Megsúgom: ez egy előrelépés lehetne a valódi, jól működő civil szféra megteremtése felé.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr766752579

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Állami pénzből működve kritizálják a kormányt a függetlenek 2014.10.02. 13:00:01

Nagyrészt az EMMI, az NKA és az MMA forrásai biztosítják a kormány, a kultúrpolitika és az MMA ellen európai színtéren küzdő szervezet működését. Van probléma? Mi a probléma?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Robinzon Kurzor 2014.10.02. 12:50:10

Állami pénzből csak dicsérni illik a kormányt.
Csak remélni tudom, hogy állami pénzen az ellenzéket azért szabad kritizálni ...

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.10.02. 13:25:51

A poszt féligazság, a másik fele pedig a sötétség. Remélem, csak szellemi és nem pedig morális. Az "állami pénz" nem a hűbérúr magánkasszájából jön, hanem az adófizetők pénze. Az adófizetőket kell rajta szolgálni. Ha valaki tényleg úgy látja, hogy ő az adófizetők pénzén úgy szolgálja jól az adófizetőket, hogy a kormányt kritizálja, akkor tegye azt jó lelkiismerettel.

Az állam nyugodtan adhat pénzt ellenzéki szervezeteknek is, mivel az "állami pénz" az ellenzéki adófizetők pénze is. Főleg ha nincs magánforrás, és ha közben a baráti szervezeteket degeszre tömi. Ahol jut a CÖF-nek, jut a Századvégnek és bizony csurran-cseppen a mandinereseknek is ez meg az, ott miért ne kapjanak a krétakörösök és más bohócok is.

Hihetetlenül ócska poszt, komcsik írnak ilyeneket.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2014.10.02. 13:29:35

@Holger Hartland: "Ha már függetlennek kiáltjuk ki magunkat, akkor érdemes függetlenedni is a harcosan kritizált, de mégis szinte kizárólagos pénzcsapjainktól; és egy sokszínű mecénási kört felépítve valódi autonómiát teremteni magunknak. Megléphetné ezt akár a FESZ is. Megsúgom: ez egy előrelépés lehetne a valódi, jól működő civil szféra megteremtése felé."

valóban döbbenetes komcsi tempó!!

pocaklakó minimanó 2014.10.02. 13:35:16

@Holger Hartland:

Pár éve még az volt Ballibfalva-Alsón a mantra, hogy majd a piac jól beárazza a kulturális tevékenységet.

De aztán csak megy a siránkozás. :)

Virág et. 2014.10.02. 13:50:56

@rajcsányi.gellért (ergé): Mondok valami sokkolót! Tudod, mit támogat még az állam állami pénzből? Nemcsak a szemét álcivileket, hanem magát a rohadék komcsikat, az ellenzéki pártokat is! Apám, ki hallott már ilyet! Hát ezek a hülyék mér' nem tudnak a piacból megélni, oszt' mehetne a lóvé csak a Fidesznek. Mert ugye az állam = párt.

(Valahol nagyon el vagy te tévedve. Egyébként a FESZ levelet el se olvastam, nem is érdekel, nem is lényeges.)

Azt meg akkor magyarázd meg nekem aranyapám, hogy ha az nem comme il faut, hogy valaki állami pénzből kritizálja az államot, viszon az meg külfüldi ügynök, aki ugyanezt mondjuk EU-s vagy épp norvég, svájci pénzből teszi, akkor miből lehet kritizálni az államot? Csak mecénások adományaiból? Vagy kezdjen mondjuk a Kértakör pl. sarkon kalapozni, szélvédőt mosni? Ezek a problémák miért csak most a NER alatt problémák, amikor a civil szervezetek az elmútnyócév alatt is erősen kritizálták az államot, akkor is részben állami, részben EU-s, norvég forrásokból (TASZ-t hetente idézte a fidesz.hu pl.)?

Bell & Sebastian 2014.10.02. 14:05:19

Nyulak nagyot pukkantanak a dugósflintával

Esztet végképp nem értem. Ha politikai minőséget vesznek a szájukra (politikai ellenzéki minőségben), akkor ízléstelen, ha a szakmaiságot bírálják, azt megtehetik szakmai-érdekvédelmi zászló alatt, ha magánemberként elégedetlenek, arra ott vannak a valódi, civil szervezetek, össze lehet dobni egy vesszőkosár pénzt és a hozadékából kritizálni, akciózni, pogácsázni holtszezonban, SZOT üdülőben fűvel-fával összeszűrés közben.

Nem az a baj, hogy pofáddzanak vala, hanem a hamis viaszpecsét a tace-pao -ójukon.

Nem voltak (se) ezek katonák (se), ott kaptak volna a paszományukra, ha a kirántott mosogatórongyot (amit jóízűen befaltak törtkrumplival és ubisalival), egyenesen a VSZ főparancsnokánál próbálják visszakifogásolni (szolgálati út megkergülése).

Még ha igazuk is van tartalmilag, jogszerűen-formailag nincs. Árulkodás-picsogás, mind emellett záptojás.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.10.02. 14:16:59

@rajcsányi.gellért (ergé): Képmutatás a köbön. Jobban átgondolva, nem is elsősorban rád kell haragudnom, te valaha egy jóravaló fiatalemberként indultál, most pedig a szemünk láttára csinál belőled komcsit a NER.

Valahogy a magán-mecenatúra és a szent piac (Magyarországon! muhaha!) mindig a mindenkori kormányoldal hívei számára kedves, már persze az ellenzéki szereplőkkel kapcsolatban. Vagy már írod a posztot a CÖF-ről és a Századvégről?

El tudnám képzelni egyébként, ahogy pár száz kilométerre innen egy Gelu Raicanul nevű szerző fejtegeti a mandinerul.blog.ro-n, hogy a román állam pénzéből a szemtelen magyarok csak ne ugráljanak, elvégre román kenyeret esznek...

Kandeláber 2014.10.02. 14:38:39

Ez az "adófizetők pénze"mantra '90 előtt csak amerikai filmekből volt ismert, amikor gyanúba került maffiafőnökök próbálták ezzel megalázni a rendőröket.
A krétakörösök és csatolt részeik köszönik, jól elvannak a norvég adófizetők pénzéből, mert ugye a norvég állami pénzt végső soron ők fizetik. A magyar adófizetők pénze már nem is kell nekik.
Ez a szánalmas vinnyogás pedig csak egy a "liberálisok" folyamatos siránkozásai közül.
Mindig akad egy Tarr Béla, egy Alföldi, most éppen ezek vannak soron.

Robinzon Kurzor 2014.10.02. 14:43:28

@rajcsányi.gellért (ergé): "Ha már függetlennek kiáltjuk ki magunkat..."

...akkor nem kritizálhatjuk a kormányt.

Mert aki a kormányt kritizálja, az már nem lehet független.
Független csak az lehet, aki kussol.
Jaj, persze nem: az ellenzéket lehet független civilként is kritizálni.

Így lett hát az egykori polgári undergroundból NER-szabvány szerinti bolsevik mainstream.

Virág et. 2014.10.02. 14:45:18

@Kandeláber: A norvég pénzeket is épp úgy fúrja a NER, mint ahogy nem ad magyar államit. Itt csak az számít, hogy senki ne kritizálhassa a kormányt. Ez a cél, minden más téma, ügynöközés, Sorosozás meg a többi marhaság csak porhintés.

humus 2014.10.02. 15:12:26

Igen, valahogy így működik ez. Mert a kormány (és a párt) úgy tesz mintha lenne pénze, pedig "csak" a köz pénzét költheti. Az "köznek" pedig része az ellenzék (vagy a kormányzattal ellenkező véleményt formáló személy, csoport) is, így nekik is jár(na) ebből, hogy elmondhassák az aktuális komrány elleni véleményüket. Minden magyar állampolgáré a magyar állam, és ebbe bele értendő a kormány is. Azaz nem a kormánynak van polgára, hanem a fordítva.

Urfang 2014.10.02. 15:15:08

Szerinted állami pénzből nem is lehet kritizálni a kormányt Gellért? Állami pénzből csak támogatni lehet az aktuális kormányt, akik kritikát fogalmaznak meg azok meg szerezzenek máshonnan támogatást? Illetve máshonnan se, mert akkor külföldi ügynökök és a miniszterelnök maga rendel oda egy rendőrosztagot a vegzálásukra?

Lehet, hogy ez Kínában így megy és ott állami pénzből mindenki a párt dicséretét zengi, de elvileg ez itt nem egy bolsevik diktatúra, illetve amikor annak nevezik akkor vérig vagytok sértve, de utána fújjátok tovább ezeket az elveket.

Attól, hogy te állami pénzen zenged a párt dicséretét, attól még szükség van olyanokra is akik kritizálják a kormányt, és nekik is szükségük lehet támogatásra, nem csak a nyaloncoknak.

madarasi.abel 2014.10.02. 15:48:16

Ha állami pénzből fikázzák a kormányt, az a baj.
Ha külföldi pénzből fikázzák a kormányt, az a (nagyobb baj).
Ha fikázzák a kormányt, az mindenképpen baj.
Ugye.

jm padilla · http://gozdom.blogspot.com 2014.10.02. 15:48:55

szavazatainkkal arra hatalmaztuk fel a kormányt, hogy kormányozzon. nagyon helytelen, ha a kormány az ellenségeit pénzeli. nem tudok olyan törvényről, ami a közpénzek elosztását valami kormánypárti szavazatok-ellenzéki szavazatok arányban tenné kötelezővé. szavazataink arról szóltak, hogy a kormány egyszer és mindenkorra intézze el az ellenzéket.
a széles világ várja az ellenzéket. a határok nyitva.

jm padilla · http://gozdom.blogspot.com 2014.10.02. 15:49:30

szavazatainkkal arra hatalmaztuk fel a kormányt, hogy kormányozzon. nagyon helytelen, ha a kormány az ellenségeit pénzeli. nem tudok olyan törvényről, ami a közpénzek elosztását valami kormánypárti szavazatok-ellenzéki szavazatok arányban tenné kötelezővé. szavazataink arról szóltak, hogy a kormány egyszer és mindenkorra intézze el az ellenzéket.
a széles világ várja az ellenzéket. a határok nyitva.

toportyánzsóti 2014.10.02. 15:49:38

Problémás amikor már a másoknak szánt hazugságait benyalja valaki és fülkeforradalmi hevülettel leradíroz mindenkit akinek kicsit is eltér a véleménye.Ha a szocik csak annyi pénzt adtak volna a jobbereknek mint amit jelenleg ők kapnak soha nem lett volna falkaforradalom. és Magyarország élhetőbb lenne nem kútmérgezett fasiszta és nácikok által szétlopott Gazprom barakk.

toportyánzsóti 2014.10.02. 15:51:53

@jm padilla: Barokkos túlzás hogy itt jelenleg kormányzás folyna,alapfogalmaid sincsenek meg a vitához focianalfabéta orálmuzsik fan.

Urfang 2014.10.02. 16:00:07

@jm padilla:

Utoljára itt a kormány a szovjet megszállás után intézte el az ellenzéket. Ha ti most tényleg erre szavaztatok, akkor csak az a kérdés, hogy miért színlelitek magatokat még mindig polgári konzervatívnak, és miért nem vállaljátok fel egyenesen és nyíltan a bolsevizmust, aminek a lényege az ellenzék teljes felszámolása.

Ha tényleg erre törekedtek, akkor ne színészkedjetek itt a jobboldali meg nemzeti kitűzőkkel, hanem írjátok ki a zászlótokra nagybetűvel, hogy Bolsevik Szélsőbal.

Pelso.. 2014.10.02. 16:00:38

Nevetséges összegeket említesz a beszámolókból merítve, - a ner finanszírozása vajon mennyibe kerül NAPONTA az adófizetőknek?
Ahol meg a kritikus civilek pénzt kapnak, ott a seggnyalók busásan meg vannak fizetve. Tanulhatnának tőletek mind, hisz ti csak a reklámbevételből, ugye?:)

krj 2014.10.02. 16:08:02

apuci pénzéből csak olyan filmet/könyvet lehet megnézni, ami apucinak tetszik. és apucira nem lehet semmi rosszat mondani, mert ő veszi a tizenöt deka parizert a boltban. tehát a gyereknek kuss, mert ő az eltartott. ez kb ez a színvonal.

panelburzsuj 2014.10.02. 16:19:22

@krj:
Na most képzeld el, hogy milyen érzés lenne a kis Gelikének, ha ő is pontúgy tizenöt dekát kapna a nyalizásér, mint öcsike a hisztiér.

Hát hol lenne az igazság? ...

humus 2014.10.02. 16:26:10

@jm padilla: és akkor 2002 és 10 között az akkori ellenzéknek kellett volna világgá mennie???

Bell & Sebastian 2014.10.02. 16:27:55

Mondjuk sikeresen kifúrják Tibibácsit nembiztosi székéből, csakhogy tudjuk, oda az igazságuk.

És ettől nekik majd jobb lesz? - gondolják?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2014.10.02. 16:41:21

@Urfang: A polgári konzervatívot szerintem úgy érti, hogy MAGYAR polgári konzervatív. Na, most ti például nem vagytok magyarok, nem is nagyon akartok azok lenni. Mi sem nagyon presszionálnánk titeket, hogy azzá váljatok. Sajnos Padilla elírt egy szót. Ellenség helyett ellenzéket írt. Hiba volt.

Robinzon Kurzor 2014.10.02. 16:42:30

@Urfang:

Ne már!

Padilla munkásságát élvezni kell, nem vitatkozni vele!

Urfang 2014.10.02. 16:53:54

@Mr Falafel:

Akinek az ellenzék ellenség, és aki más pártra szavaz az nem magyar, az bizony nem polgári konzervatív, hanem bolsevista.

Göntér László 2014.10.02. 17:05:35

Nem szerencsés, ha az államot összetévesztjük a mindenkori kormánnyal. Szerintem az állam magába foglalja a mindenkori kormány ellenzékét is. Azzal, hogy a kormány osztja el az állami pénzeket, még nem jelenti azt, hogy önmagát az állam szerepébe helyezze. Azért, hogy az államban tevékenykedő szervezetek szabadon működhessenek, az államnak minden szervezetet (tehát nemcsak kormánypártit) támogatnia kell. A mostani kormánypártból, valamikor ellenzék lesz, és híveiket akkor is támogatni kell.

BelAmi 2014.10.02. 17:18:32

És a kormánypropagandának álcázott Fideszes pártpropagandát vajon milyen pénzből finanszírozzák?

Urfang 2014.10.02. 17:24:31

@BelAmi: Állami pénzből, de az nem kritizálja a kormányt, úgyhogy az rendben van.

bölcsbagoly 2014.10.02. 18:10:11

@Holger Hartland: mondanál rá példát, hogy mivel is támogatja a román állam a magyarokat? Semmi +-t (sőt) nem kapnak a románokkal szemben. Ráadásul nem nyitnak magyar tagozatot egyetlen román iskolában sem féltucatnyi magyar tanuló számára, nem épitenek magyar felekezeti templomokat oda ahol magyarok is élnek, magyar feliratozást csak ott engednek a hol a magyar lakosság meghaladja a 20%-ot, stb, stb.

nu pagagyí 2014.10.02. 18:13:52

Ha úgy nézzük a mindenkori ellenzéki pártok is állami pénzből bírálják a kormányt, hiszen ez a feladatuk, sőt meg is akarják buktatni.

Nem jelent semmit, hogy a kormány mindenki pénzéből olyannak is ad, akinek nem tetszik a pofája, ettől még nem lesz sem demokrata, sem filantróp. A probléma az arányokkal, a módszerrel és a pénz hasznosulásával szokott lenni. A sok pénzből selejtet létrehozó kultúrpolitika vagy a hatalmi visszaélésszerű osztogatás/fosztogatás ezen a területen ugyanolyan bírálandó, mint más területen. Egyelőre örüljünk, hogy a bírálatot az állami pénzzel is támogatott FESZ képviselője szabadon elmondhatja. A kormány meg okuljon belőle, hiszen vélhetően nem azért adja a pénzt, hogy kussoljanak vagy a jobban teljesítésről hazudozzanak neki.

bölcsbagoly 2014.10.02. 18:14:36

@Göntér László: 80.000 civil szervezet kap támogatást, minden a választáson résztvevő párt kapott támogatást, minden jogosan pályázó szervezet kap támogatást ha teljesiti a feltételeket. Az ellenzékiség nem csak a kormány támadásából áll, hanem alternatívák bemutatásából, konstruktivitásból. Mondjál erre példát a mostani ellenzék esetében!

bölcsbagoly 2014.10.02. 18:18:55

@jm padilla: na igen, a ballibsik emlékezete igen rövid és elfelejtik, hogy mennyire segitették az ellenzékieket 202-2010 közt, még az ÖK-tokat is, ha éppen ellenzéki összetételű volt (Ld. L. Maunika örökbecsű igéretét is!).

szempontpuska 2014.10.02. 20:11:59

@poszt: A NER mostanra kitermelte a maga bolsevik generációját

szempontpuska 2014.10.02. 20:39:27

rajcsányi.gellért (ergé) · mandiner.blog.hu/ 2012.04.01. 12:57:05
@jotunder: Oké. Ne vegyétek le. De tényleg ne. Ez egy béna áprilisi tréfa, amelyhez a nevemet használtátok fel, és amelyet sokan rögtön komolyan vettek, és vannak, akik máris megkerestek engem, hogy mi történt.

_Kár, hogy olyan szerzőt és olyan portált találtatok meg ezzel a tréfával, amely mindig kiállt a véleményszabadság mellett, ezért érintett érzékenyen a téma. _

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2014.10.02. 21:08:42

@szempontpuska:
(..)A FESZ közleményéből a létező problémákon túl többek között olyanokat tudhat meg Juncker és az Európai Parlament tagsága (már akihez eljut az írás), hogy a kormány „másodrendű polgárnak tekinti az időseket, a melegeket, de főképp a romákat”, és „úgy változtatja meg saját javára a választási rendszert, hogy a következő önkormányzati választások már alig érdemlik meg ezt a nevet”.(..)
Véleményszabadság?

Göntér László 2014.10.02. 21:36:51

@bölcsbagoly: A pályázatokat valakik elbírálják, a feltételeket valakik megszabják, a bírálatot valakik támadásnak értékelik. Mások a kormányt nem tévesztik össze a néppel és az állammal. A civil szervezetek pedig azzal foglalkoznak (például bélyeggyűjtéssel) ami a benne résztvevőket összeköti (ez lehet az aktuális kormány hibáinak a figyelése és ostorozása is).

szempontpuska 2014.10.02. 21:44:11

@Mihint: ezt teljesen korrekt és találó megállapítás

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2014.10.02. 21:52:23

@szempontpuska: Két eset lehetséges:
1, Azt mondod, hogy a fenti állítások beleférnek a véleményszabadság meglehetősen gumi jellegű fogalmába.
2, Esetleg Te is úgy véled, hogy tárgyi hazugságok/teoretikus ellenfeltevések/egyszerű mószerolások nem illenek bele a véleményszabadság ettől még igencsak gumi jellegű fogalmába.

Melyikre gondoltál?

Ajtony 2014.10.02. 23:21:01

@toportyánzsóti: eszednek füttyents, hátha visszajön :-)

Ajtony 2014.10.02. 23:25:25

@Urfang: kirakták a kezed a húsosfazékból és rögtön bolsizol? :-)

Ajtony 2014.10.02. 23:41:44

@Holger Hartland: némi összehasonlításra ad lehetőséget az "emúttnyócév" - csak sajnos sokan feledékenyek. A Magyar Nemzet. Amikor megvette egy vállalkozó(valamikor 1997-ben), a cég tönkretétele miatt visszamenőlegesen változtatták meg a jövedéki adó törvényt, tönkre is ment a hirtelen megállapított 10Mrd adóhiány miatt (Kordax) - mindez a Horn idején. Gyurcsány alatt az az állami nyomdában készült a lap, jó pénzért. Egy kritikus cikksorozat után, amit az Altusról írtak, a nyomda hirtelen felmondta a szerződést. Másik magyar nyomda nem is merte vállalni az akkori kormány nyomása miatt - szlovák nyomdába kellett vinni a munkát. Szintén Gyurcsány idején az állami intézményekből kitiltatta a Magyar Hírlapot és megfenyegette az állami cégek vezetőit, hogy ha marad az előfizetés, repülnek. Tóta W. aki valamennyire kritikus ballib tollforgató volt - mondom volt, elfogadva a kockacukrot jó pénzért nyomta a kormányzatot reklámozó rajzfilm szövegét. Mi a faszról pofáztok egyébként? Mikor támogatott a ballib kormány ellenzéki civileket? Mikor támogatott ellenzéki lapokat? - még azok a kereskedők se hirdettek jobboldali lapokban, akik tudták, hogy kocsit, tévét és mindenféle szart jobboldali emberek is vásárolnak, mert megnézhette magát az, aki a HírTV-ben, Demokratában, vagy MN-ben mert hirdetni. Na az volt bolsevizmus ökör!

Bell & Sebastian 2014.10.02. 23:47:00

@Mihint: Kérdezzen mást vagy könnyebbet, mert máma már nem hasad tovább.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.10.02. 23:52:40

Tud nekem valaki egy olyan civil szervezetet mondani az elmúlt 25 év szoclib kormányzásainak idejéből, ami két év alatt közel hétmillió forint állami támogatást kapott és közben ilyen hangnemű és tárgyú nyílt leveleket irkált EU-intézményeknek? Egyetlen példával is megelégednék.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.10.02. 23:56:03

@Ajtony: Buta egy bolsi vagy, hogy ezt pont nekem címezted: én az előzőekről (Gyurcsány, szocik, eszdéesz) sem gondoltam semmi jót. Ma már a Fidesz a bolsevik párt. A ballibek is lennének bolsik szívesen, de épp nincsenek olyan helyzetben. Ajánlom Lord Acton mondását, amit Ergé pár éve még talán idézett is, mielőtt elfelejtette.

@Mihint: Talán kérjük fel Mihint nertársat (mennyiért? :)), hogy bírálja el: mi az, ami még szabad vélemény, és mi az, ami már tilos? Nem. Az ostoba vélemény is vélemény, az is szabad, és amíg a cöfös bohócmajmoknak és a jobboldali lakájértelmiségnek jár a zsé, addig hadd kapjanak ezek a krétakörös bohócok is.

toportyánzsóti 2014.10.03. 06:00:21

@Ajtony: Látom megugortam a szinted .Próbáljad párszor ujraolvasni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.10.03. 06:20:02

@Holger Hartland:

Szerintem itt most @rajcsányi.gellért (ergé)-nek mélységesen igaza van. Ezzel a "civil" ellenzék csak azt demonstrálja, hogy nincs alternatívája az orbánizmussal szemben. Azért a néhány forintért eljátssza azt a szerepet, amit kap(hat) ebben a leosztásban, hülyét csinál magából is és azokból is, akik válaszokat várnak tőle.

Bell & Sebastian 2014.10.03. 06:28:35

@bbjnick: Az első feltételre még csak-csak (például antikommunista szervezetek), de mind elvérzik a másodikon. Az árulkodós kiscsoportosok sincsenek túl sokan (mindig ugyanazok), viszont annál hangosabbak és gátlástalanabbak.

Végső soron az a bajuk, hogy már nincsenek a narancsos kosárkában, mert 1848 -ban eltörölték az aviticumot, amit csak 5 éve kezdenek átültetni (büdös kuruc-nácik) a gyakorlatba. Micsoda kihagyott ziccer, hogy nem látják bele a zsidótörvényt, holott szinte adja magát.

Ha már Ihren Kampf.

Pelso.. 2014.10.03. 08:38:08

@bbjnick: Mindenki szerepet játszik, ki kevesebb, ki sok-sok pénzért, ugye?

humus 2014.10.03. 08:58:48

@Ajtony: 1. Mindez eltörpül a mostani hatalomgyakorlók magatartása mellett. (Pl. sosem mondták, hogy a civilszervezetek "idegen érdekek külföldi ügynökei".)
2. Azért, mert az egyik oldal politikája erkölcsileg erősen kifogásolható, az nem jelenthet a másik oldal számára követendő példát, sőt... éppen erősebben taszító, hogy ellenzék elítélte, hatalomban meg követi a példát.
3. Akinekl ez tetszik, vagy eltűri, annak erkölcsi érzékéhez, illetve világos az érdekirányultsága.

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2014.10.03. 09:07:48

@bbjnick: Valóban siralmas, amit a krétakörösök csinálnak, főként annak fényében, hogy Schilling néhány rendezése (Baal, Sirály) az elmúlt 20 év legérdekesebb színházi eseménye volt.
De az, hogy a kormány pont a legnormálisabb civil szervezetet, az ökotárst kezdte el basztatni, hihetetlen melléfogás. Kb. akkora balfaszság, mint a filozófusper volt (bár tudom, vannak, akik soha nem fogják megérteni, hogy az egy nevetséges kirakatper volt). És az MN-el szemben meg fogják nyerni a pert.
hvg.hu/itthon/20141003_Feljelentest_tett_az_Okotars_hivatali_vis

szempontpuska 2014.10.03. 09:44:46

@Ajtony: Alig van olyan mondatod amiben legalább részigazság van. A Magyar Nemzetet éppen Hornék játszották át az ellenzéknek, annak a bizonyos "vállalkozónak" - túl régen volt ez, de ha jól emlékszem vmi offshore cégen keresztül :-)
A KORDAX volt az a cég, amely több olajat hozott vissza Magyarországra finomítás után, mint amennyit kivitt innen.
A Magyar Hírlap közületi előfizetéseit Gyurcsány lemondatta miután Bayernek orgoványi beásatós kedve támadt, (megfenyegetés alatt mit értesz és mi szükség lett volna rá?)
Mikor támogatott ellenzéki lapokat? - kérded. Erre elég pontosan lehet válaszolni, hiszen évről évre publikusak az állami reklámköltések adatai. A legutóbbi amit olvastam az a két előző kormányzati ciklus második évének (2008 és 2012) összevetése:

Itt vannak a top 5 napilap adatai:
2008-ban az első a Metróújság volt, ahol az állam 636 M Ft-ért hirdetett, ide ment az állami reklámpénzek 12,8%-a
Második a Népszabadság volt 631 M Ft-al (ez az állami költés 12,7%-a)
Harmadik helyezett a Magyar Nemzet volt 368 M Ft-al (ez az állami büdzsé 7,4%-a volt)
Negyedik helyen állt a Blikk 255 M Ft-al (5,1%)
Ötödik a Népszava 254 M Ft (5,1%)

És most nézzük, hogy álltak ezek a számok 2012-ben
Első megint a Metró újság (immár Simicska érdekeltség) 1,9 Mrd (!) Ft-al. Ide ment az állami reklámköltés 49%-a.
Második a Magyar Nemzet 873 M Ft-al, állami költés 22,3%-a
Harmadik a Magyar Hírlap 215 M Ft-al, ami az állami reklámbüdzsé 5,5%-a
Negyedik a Blikk 108 M Ft-al (2,2%)
Ötödik a Népszabadság 92 M Ft-al (3,7%)

Ezek a számok önmagukért beszélnek és teljesen ellentétes következtetésre vezetnek, mint amiben ringatod magad. Ráadásul az is kiderül belőlük, hogy a Magyar Nemzetet pl. 44%-ban állami pénzből tartják el a hirdetők. 2008-ban ez az arány a legmagasabb a Népszavánál volt. Ők a fentebb leírt 254 M Ft-al a hirdetéseik 28%-át állami forrásból (cégek is is ideszámítanak minden fenti adatnál) kapták.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.10.03. 10:15:48

@bbjnick: Ha a bolsi tempó jó dolog, akkor ergének persze, hogy igaza van. Csak tessék nyíltan vállalni. :) Az ellenzék valóban hülye, és ezzel még finomak is vagyunk, de attól még az, hogy "ha állami pénzt kapsz, ne bíráld a kormányt" igazi komcsi duma. Főleg Magyarországon, ahol magánpénz alig van, illetve ami van, az is összefonódik az állammal.

"Igazi" civileket akarunk? (Az mi?) Ebben az országban erre nincs pénz, nincs idő, nincs kedv. Lehetne talán valamilyen ösztönzéssel próbálkozni, pl. hadd lehessen az SZJA 1+1%-a helyett akár az 5-10%-át felajánlani, akár úgy, hogy jutalmazzuk azt, aki a teljes megengedett keretet felajánlja (mondjuk akkor még 1%-ot megtarthat magának). Mit tudom én.

Pelso.. 2014.10.03. 10:28:57

@Holger Hartland: Amúgy jó gondolat az szja pl 5%-a, viszont már oly szép összeg, hogy arra a bűnszövetkezetek/pártok (mindegy:)) is rárepülnének, a civileknek itt tranzit szerepe lenne a pénz útján...
S mint mindenben, ez esetben fehéredni kellene a közéletnek, mint morális (-abb) alap, hogy pl a lehetséges adakozó ne mondjon le szándékáról, mondván, nem adok, mert úgyis lenyúlja valaki (jórészt igaz).

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.10.03. 11:11:00

@Pelso..:

"Mindenki szerepet játszik...?" --- kérdezed.

Úgy valahogy: például te is most a hülyét játszod.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.10.03. 11:17:43

@Pelso..: Ne csináld ezt, mert mindjárt megszeretem a saját alkalmi, kósza ötletemet, ami ma reggel a buszon jutott eszembe, és valószínűleg annyit is ér. :) Ha 5-10% SZJA lenne felajánlható (egyébként én úgy gondoltam, hogy 1%-os csomagokban annyifelé, ahány %, nem adhatnád az összeset ugyanannak), akkor persze, hogy lenne olyan is, aki el akarná lopni. Csakhogy:

1) Az 1%-ot nem akarják ellopni? (Lásd: Gyermekrák Alapítvány.)

2) Miért, ha az államnál marad, akkor nem lopják el?

3) Ha valamit el akarnak lopni, az érv arra, hogy ne is legyen?

4) Mire valók a watchdogok és a hatóságok? Nem arra, hogy az ilyeneket leleplezzék és az igazságszolgáltatás elé vigyék? (Megint lásd: Gyermekrák Alapítvány.)

Egyébként én mindig olyanoknak adom az 1+1%-omat, akiket ismerek (legalább minimális mértékben személyesen is), tisztességesnek tartok, és így tudhatom, hogy tényleg jó célra megy a pénz. Szerintem egyébként ez lenne a civil módszer. Ha pl. könyvtáraknak adnál, ne adj pénzt olyasminek, mint pl. "Magyar Könyvtárak Országos Szakmai Szövetsége" (fiktív név), mert nem tudhatod, mi lesz vele. A helyi könyvtárnak adj, ahova jársz, ahol ismered a könyvtárost, ahol a saját szemeddel is láthatod, mi lesz a pénzből. Gyerekrák ellen se óriásplakátról nézd ki, hogy kinek adsz, hanem szintén olyan helyre, amit ismersz (mondjuk megbízható orvos ismerősöd ajánlja, esetleg ismerős gyereket kezeltek ott, stb).

Na hát akkor: követelem a legalább 1+1+1+1+1% felajánlható SZJA-t! :)

Pelso.. 2014.10.03. 11:55:08

@bbjnick: Lilaködös változat: az össz közéleti szereplők mind elhivatottság által vezérelve, önös érdeket nem ismerve, kellő szakmai felkészültséggel lelkesen s fáradhatatlanul, továbbá innen jövedelemre igényt sem tartva szolgálják a népet s hazát.
- remélem, ez már tetszik.

bölcsbagoly 2014.10.03. 12:01:19

@Göntér László: egy kormányintézkedés elbírálása sokkal komplexebb feladat mint amit laikusok eltudnának végezni. Ez nem olyan mint az, hogy a szabó elszabta a ruhámat, vagy a szakács elsózta a levest!
Persze, van egy sor "Intézet" (valójában kft) amelyet az ellenzék működtett/hozott létre erre a célra. DE az elfogulatlanságuk erősen megkérdőjelezhető.
Itt van pl. a "földmutyi" kérdése. A sok ezer nyertes pályázóból az ellenzék kiemelt egy tucatnyit, amelyeknél kimutatható fideszes kötődés (hasonló volt a helyzet a dohányboltoknál is) s azokon lovagol, miközben legalább annyit nyertek az ellenzék szimpatizánsai is, + számtalan sehova sem tartozó. Ráadásul a föld bérléseknél meglettek támadva pl. ezüstkalászos gazdák (pl.a műkörmös hölgy) is.
Az a tény, hogy az ellenzék a 4,5 éves kormánytevékenységben semmiféle üdvözlendő pozitívumot nem talált eddig, meglehetősen csökkenti a hitet az objektivitásukban.

bölcsbagoly 2014.10.03. 12:04:36

@Holger Hartland: na igen, de az illetők (könyvtár, orvos, stb) rajta kellene legyen azon a listán, akiknek felajánlhatod az 1%-ot. De nincsenek. Kettőnek így is ajánlhatod a listáról.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.10.03. 12:08:37

@ALFI:

A liberálbolsevizmus megbukott. Orbánék nem azért virgonckodhatnak most, mert ők olyan okosak vagy szépek, hanem, mert nincs helyettük más. Egy bukott rendszer bukott struktúrái nem maradhatnak fenn egy új rendszerben. Ezt nyögik most a civilek is.

bölcsbagoly 2014.10.03. 12:09:03

@Pelso..: elméletben szép, de ha megpróbálod, akkor még Obama is megszólal az érdekükben, meg Navrasicsot cseszegetik vele az EP-ben, mert "Mo-on üldözik a civileket" (80.000-ből féltucatot megpróbálnak elszámoltatni!)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.10.03. 12:10:58

@Holger Hartland:

Hol állít olyat @rajcsányi.gellért (ergé), hogy "ha állami pénzt kapsz, ne bíráld a kormányt"?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.10.03. 12:13:00

@Pelso..:

A handabanda nem válasz, az üres fölényeskedés nem fölény; ezekkel ne fáradj, mert ezek engem hidegen hagynak.

bölcsbagoly 2014.10.03. 12:13:50

@ALFI: furcsa fogalmaid lehetnek a tisztességről!

Pelso.. 2014.10.03. 12:14:37

@Holger Hartland:
Nagyobb összeg lenyúlása esetén a kockázat nem nagyobb arányosan, annak egyáltalán meglétét egyéb tényezők határozzák meg, lásd: 4.) Nem, nem arra.
2.) az állam meg értünk lop, rosszul tudom?) (bocs)
Egyetértünk, ismert helyre juttatom én is.
Ahhoz képest, hogy 90'-ben volt itt valamiféle váltás, a felajánlás, adakozás, s ezekkel kapcsolatos kontroll terén, valamint kapcsolható civil+polgári szemlélet tekintetében enyhén szólva nem fejlődtünk időarányosan.

bölcsbagoly 2014.10.03. 12:16:59

@bbjnick: bírálni bárkit/bármit lehet. Objektíven. A csúsztatás, a ferdítés, a részigazságok általánosítása=szubjektivitás.

Pelso.. 2014.10.03. 12:17:39

@bbjnick: Nem szántam fölényeskedésnek, ugyanakkor fenntartom, nem látok okot (jeleket) optimizmusra, e témakörben sem.

bölcsbagoly 2014.10.03. 12:23:05

@szempontpuska: ezt a szennylapot ne reklámozd, a hülye jótündérestől Egy elfuserált matematikus, aki megint a külföldről sározza a volt hazáját.

szempontpuska 2014.10.03. 12:31:26

@bölcsbagoly: azt a posztot Kettes írta, jt-nek pedig a Fidesz nem hazája

jm padilla · http://gozdom.blogspot.com 2014.10.03. 12:37:41

@Urfang:
kérem, köztudott, hogy falangista vagyok. a konzervatívnak nevezett makimajmok idióták.

jm padilla · http://gozdom.blogspot.com 2014.10.03. 12:38:51

@humus: nem, az akkori ellenzék az ország barátja volt, a kormányzó ellenséggel szemben.

humus 2014.10.03. 12:59:04

@jm padilla: ez egy elég elfogult felfogásnak tűnik, és innen én nem tudlak és nem is akarlak követni, mert ez a fehér-fekete megközelítés legfeljebb a sakktábla valósága és nem a sokszínű életé

bölcsbagoly 2014.10.03. 13:00:46

@szempontpuska: kit érdekel hogy jt-nek mi a hazája! egye a fene ott ahol van.

szempontpuska 2014.10.03. 14:03:15

@bölcsbagoly: ha nem érdekel, minek hoztad szóba?

Göntér László 2014.10.03. 14:48:45

@bölcsbagoly: A pártoknak és szervezeteiknek nem kell egymás iránt elfogulatlannak lenni, Az állam viszont legyen elfogulatlan a pártok iránt, és a pártok legyenek elfogulatlanok az állam iránt. A baj pontosan abból adódik, amikor egy párt azonosítja magát az állammal. Tévedés ne essék, ez nem csak a mostani kormányra, hanem a régiekre is vonatkozik.

Göntér László 2014.10.03. 15:03:58

A függetlenségről néhány szót! Szerintem a függetlenség azt jelenti, hogy valaki, vagy valamelyik szervezet a pártoktól és a pártokat képviselő kormánytól független. Ez tehát nem azt jelenti, hogy az államtól is független. Ez nem jelenti azt sem, hogy mindenféle értéktől, értékítélettől mentes lenne. Ez a sokszínűségük alapja, a "virágozzék száz virág" lényege.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.10.03. 15:20:21

@bbjnick: Erről szól az egész cikk. Már a címadása is. Ne játssza már a hülyét! :) Az állami pénzből fenntartott kormánykritikusok a rossz gyerekek, a "korrekt" pedig Schilling Árpád, aki Gellért feudálbolsevik logikájú tapsikolása mellett lemond még a pályázásról is, elfogadván, hogy a magyar állam nem a magyarok, hanem a fideszesek állama. Ebből a szempontból persze a tapsikolás cinikusabban is értelmezhető.

Egyébként ha én Fidesz-kormány lennék, bizony adnék pénzt ennek az ellenzéknek, mert Fidesz-kormányként pont ilyen ellenzéket akarnék, mint ez. És bíznék a bloggereimben, hogy a megfelelő posztot írják majd róla. :)

@Pelso..: Mondtam, hogy buszos ötlet, a részletek kidolgozását már nem vállalom. :)

Bell & Sebastian 2014.10.03. 21:05:35

Nos, ha ezúttal nem sikerült Ergén fogást találni, akkor maradjunk annyiban: igaza van.

picur3ka 2014.10.03. 21:58:23

@humus:

Csinált az ellenzék őszirózsás forradalmat? Na látja.

picur3ka 2014.10.03. 23:36:20

@humus:

Gondolkodjék. hosszú a hétvége.

Ajtony 2014.10.04. 00:30:51

@szempontpuska: A Kordax tulajdonosa Kelemen Iván volt, nem offshore cég. A MN a Kordax Rt. tulajdonába került - volna, ha hirtelen nem történik megaz, ami történt. A Kordax engedéllyel vásárolt nyersolajat, amit részben MO-on, részben egy szlovák finomítóban dolgoztatott fel. A cég nem hozott be több feldolgozott olajterméket, csak a kőolaj lepárlásakor többféle üzemanyag és felhasználható melléktermék keletkezik, a VPOP a feldolgozhatóság 85-90%-os arányát vitatta. Érdekes módon a kiváló szocialista kapcsolatokkal rendelkező Kelemen cégét 1996-ban próbálták eljárás alá vonni, ám a hatóságok nem jártak sikerrel(?). Egy Arnold Mihály által a PM-be írt levele alapján 261 db importengedélyt vont vissza(1992-94 között kiadott engedélyekről van szó) a VPOP. Ez érdekes módon a MN megvásárlásáról kötött szerződés után történt. Az azonnali végrehajtás miatt a szerződés meghiúsult, a MN az akkor még állami tulajdonban levő Postabank portfóliójába került. Ezek az "alig részigazságok" :-) Gondolom - a lapokhoz kerülő állami hirdetések kitúrása miatt - valamilyen készséggel rendelkezel a netes keresés terén, így a Kordax ügy részleteit még meg tudod keresni. A napilapok állami hirdetéseinek százalékait meg nem tudod értelmezni. A feltüntetett százalékos adatok a lap hirdetési bevételeinek százalékában jelenítik meg az "állami támogatást". Ez egyszer nem egzakt adat, másrészt az állami megrendelések arányát jelentősen csökkenti az állami megrendeléseket teljesítő cégek "kötelező" hirdetéseinek aránya. 2010-ig a médiába rengeteg pénz áttételesen ment, így a 2008-as és a 2012-es arányok nem hasonlíthatók össze(teljesen véletlenül 2007-ig "Magyarország legkedveltebb" lapjánál dolgoztam, így szinte közvetlenül részesültem pl. az autópálya-építő cégektől érkező támogatásokban). Akkoriban jobboldali lap szinte semmilyen formában nem kapott közvetett állami megrendelést, így a közvetlen százalékos értéke a teljes reklámbevételből semmitmondó adat. A valós adatok közlése 2010 előtt és után se történt meg, de ez nem jelenti azt, hogy a NSZabadság, a Nszava jelenleg kevés forráshoz jutna. A két lap a jórészt állami megrendeléseket teljesítő Közgép-től több hirdetési bevételhez jut, mint a MN - ezzel szemben e HVG cikkírója szerint a szerkesztőségeknek semmilyen elvárásnak nem kell megfelelniük. Szóval ki lehet emelni egy-egy adatot, de valós képet csak az összes, közvetlen és közvetett állami forrás ismeretében lehet alkotni. Végül a konklúzió: keményen csúsztatsz, ami vagy információhiányt, vagy szándékosságot jelent. Valójában nem érdekel, hogy mi a véleményed, mint ahogy téged se az enyém - a többieket se, max politikai kötődés szerint nyomulnak egy teljesen súlytalan fórumon :-) Ennyi és üdv :-)

humus 2014.10.04. 07:38:13

@picur3ka: Kösz, de annál jobb programjaim lesznek, mint hogy az Ön téveszméit boncolgassam.

humus 2014.10.04. 07:41:49

@Ajtony: Ez azért messze áll a civilszféra világától. Nem kéne ezeket összemosni.

szempontpuska 2014.10.04. 13:04:41

@Ajtony: tipikus reakcióját adtad annak amikor egy illibsit tënyadatokkal szembesítenek :-)

Bell & Sebastian 2014.10.05. 13:31:13

@szempontpuska: Furcsa riposzt azok után, amit mondott. Hogy nem minden, belecsurgatott millió jelenik meg, meg meg számottevő részét más csatornákon kapják a médiumok, nem a hirdetésin, ami vagy kimutatható, de inkább nem.

Arról lehetne elmélkedni, melyik oldal költ többet propagandára és azt mennyire hatékonyan tudja kifejteni.

De milyen se mértékegység, se mérőszám, csak találgathatunk, hogy ebben a műfajban kik a pengébbek?

A libsik szerint: ők kevesebb pénzből hatékonyabbak >>> sokkal okosabbak és csak a tiszta igazat nyomják.

De vigyázat! Ezt nem rögtön bevenni, elsőbb előkóstoltatni a kutyával! Ha akad, aki elássa.

szempontpuska 2014.10.05. 17:50:42

@Bell & Sebastian: Ha jól emlékszem Ajtony vetette fel, hogy mikor támogatott ellenzéki lapokat a ballib oldal...
megkapta a kimutatást erre jött az egyrészt-másrészt ködösítés.

"A libsik szerint: ők kevesebb pénzből hatékonyabbak"
:-)))) Ezt melyik libsi bírta kimondani?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2014.10.06. 07:26:00

@Ajtony:

csipetnyit kusza már az emlékezeted. úgy tűnik, neked a magyar nemzet már visszamenőlegesen is az új mao, ugyanis kordax azt vette meg 1995-ben, cserébe az új mao hűségesen megírta, hogy a kordax nincs is bajban, miközben az új mao is épp csak működött.

pocaklakó minimanó 2014.10.18. 10:11:16

@Göntér László:

"Azért, hogy az államban tevékenykedő szervezetek szabadon működhessenek, az államnak minden szervezetet (tehát nemcsak kormánypártit) támogatnia kell."

Nem is érti az ember, hogy a korábbi "demokratikus" kormányok miért nem támogatták a velük szemben kritikus csoportokat.

Göntér László 2014.10.18. 11:34:15

@pocaklakó minimanó: Ha így volt, akkor a korábbi kormányok is helytelenűl jártak el. Korábban (10.03-án) már leírtam erről a véleményemet.

pocaklakó minimanó 2014.10.18. 12:47:42

@Göntér László:

És biztos fel is emelted ez ellen a szavadat. :)

Göntér László 2014.10.18. 13:57:21

@pocaklakó minimanó: Igen. De akkor is súlytalan volt, meg most is az, mint az Öné.

pocaklakó minimanó 2014.11.03. 13:50:17

@Göntér László: És biztos nyoma is van ennek a karakánságnak. :)

huKKK 2014.11.03. 18:23:31

@bbjnick:

Hartland?
Ő egy művész.
Állandóan alkot.
süti beállítások módosítása