A civilekről I.
2014. szeptember 17. írta: aristo

A civilekről I.

civil_szfera.jpg

„Minden erénynek vannak előjogai: például hogy egy elitéltnek máglyájához odavigye a maga kis rakás rőzséjét.” (Friedrich Nietzsche: Emberi, nagyon is emberi)

Ifjabb Plinius, a némileg teszetosza értelmiségi helytartó Kr. u. 110 körül Bithüniából írja Traianus császárnak: „Vedd fontolóra, uram: indokoltnak tartanál-e egy körülbelül százötven tagból szervezendő tűzoltótestületet? Én majd ügyelek rá, hogy csak tűzoltókat vegyenek be, és hogy az engedélyezett joggal vissza ne éljenek. Ilyen kisszámú testületet szemmel tartani nem is volna nehéz feladat”. És a tapasztalt császár válasza: „Bármilyen okból bármilyen nevet adunk is azoknak, akik egyesületbe tömörülnek, politikai szövetséggé fognak alakulni, mégpedig rövid időn belül”. Továbbá javasolja, hogy a tüzek megfékezésére állítson fel tűzoltóságot ő maga.

Nagy-nagy sajnálkozás támadt az Ökotárs alapítványnál történt házkutatás és egyáltalán a Norvég Civil Alap pénzeinek elosztása körül. Rajcsányi kolléga is szentelt egy mértéktartó írást a témának. Nem kívánok – és nem is tudok – belemenni az ügy részleteibe. Az egymásnak és sokszor önmaguknak is ellentmondó nyilatkozatok, hírek és álhírek kavalkádja – szokás szerint – csak arra alkalmas, hogy elfedje, mi is történt/történik valójában; valamint arra, hogy a hírkazalból mindenki kihúzogassa a neki tetsző szénaszálakat és kérődzhessen rajtuk. Nekem, aki meglehetősen ismerem a pályázati pénzek elosztását, régen feltűnt és nyilvánvaló volt, hogy a Norvég Civil Alap minden fordulóban jókora támogatást ad egy jól körülírható körnek; és valószínűnek tartottam/tartom, hogy nem a kizárólag a kiváló pályázataiknak köszönhetően. Ugyanakkor magam is erős túlzásnak tartom a rendőri rajtaütés mértékét és módját; bár testüregmotozás ezúttal nem volt, ami a hatóságok örömteli humanizálódására utal.

*

Sokkal érdekesebb kérdés, hogy – úgy általában, mondhatni definíciószerűen – mit is kell értenünk itt és most, fatornyos hazánkban a „civil szervezet” fogalmán.

Errefelé hosszú ideig nem lehetett ilyenekről beszélni, így definíciójuk sem volt. Mikor aztán boldog-boldogtalan alapításba kezdhetett, akkor az angol név és meghatározás terjedt el, ez az NGO (Non-governmental organization), ami egyszerűen „nem-kormányzatit” jelent: mindent, minden olyan szervezetet, amelyik nem kormányzati alapítású és nem üzleti jellegű. Ez persze roppant tág meghatározás és szinte minden belefér. Nálunk pedig amibe minden belefér, abba mindent bele is raknak.

Nyugaton az NGO-k általában helyi ügyek előremozdítása érdekében alakulnak, lelkes önkéntesekből. Közöttük erősen túlreprezentáltak a nyugdíjasok – mert ráérnek – és a fiatalok – mert ráérnek és mert lelkesek. Feladataikat elsősorban ezek az önkéntesek végzik, és nem hogy nem kapnak pénzt a munkájukért, hanem többnyire ők maguk áldoznak a sajátjukból.

*

A magyar civil szférának van egy története, és ez történet meg is határozza aztán, hogy valójában hogyan is működik a dolog. Nálunk a késői nyolcvanas években civil szervezetet alapítani forradalmi tettnek számított: az ellenállás dicsfényével vonta be a civil kurázsit, ahogyan emlegették. Az akkori ellenzéki pártok kezdeményei is többnyire valamilyen civil szervezetként alakultak meg. Így a „civil” szóra már a kezdeteknél rátapadt valamiféle forradalmi árnyalat, az ellenkezés, a lázadás ethosza. A rendszerváltozás utáni kormányzás minősége és a féktelen korrupció hamar kompromittálta a „kormányzati” fogalmát és emelte magasba a nem-kormányzati őszinteséget és becsületességet; a „civil” és a „kormányzati” dichotóm fogalmakká váltak. Pedig – demokratikus viszonyok között – nem kellene így lennie, hanem optimális esetben a kormányzati  és a civil szféra mintegy egymást kiegészítve működhetne. Persze nem nálunk.

A korai kilencvenes évek ellenzéke – a mai balliberálisok – a választások elveszítésével korán felismerte a civilségben, illetve a civilség ethoszához kapcsolódó illúziókban rejlő, kiaknázható előnyöket. Mivel ez idő tájt döntő médiafölénnyel rendelkeztek, széles körben tudták terjeszteni a kormányzati korrupcióval és béna hozzá nem értéssel szemben a „civil” motiváltság, lelkesedés és szakmai fölény látszatát. A civilség pedig a magyar felfogásban ellenzéki műfaj lett, amiben természetesen komoly szerepet játszott a kormányok tehetetlensége és ostobasága is.

A mélyben, a magyar rögvalóságban mindeközben furcsa folyamatok indultak meg. Hirtelen a semmiből előlépni látszott egy teljes civil szféra, gombamód szaporodtak az egyesületek, alapítványok; mindenki élvezte az egyesülés újonnan jött szabadságát és spontaneitását – egy darabig. Azután – ahogyan lenni szokott – eltűnt az újdonság varázsa, a frissen alakult szervezetek tehetetlennek és haszontalannak bizonyultak, és a kilencvenes évek elejének általános létbizonytalansága, depressziója közepette a legtöbbeknek ideje és kedve is elfogyott a civilséghez. Kivéve azon keveseket, akiknek szittya leleménnyel sikerült valamilyen pénzforráshoz jutnia. És itt kezdődött az a folyamat, melynek végén most azt látjuk, hogy az ún. civil-szféra, tisztelet a kivételnek, elsősorban a pénzről és az egzisztenciáról szól. Amíg a civilnek nevezettek nyugaton olyan emberek voltak, akik az ügy iránti lelkesedéstől hajtva pénzüket és idejüket szentelték valamely általuk fontosnak ítélt ügynek, addig nálunk sokszor olyanok lettek „civilek”, akik elsősorban megélni akartak – bármilyen ügyekből.

Ez igencsak kifizetődő lett a PHARE-program beindulása után, amikor az adakozó kedvű nyugatiak pénzeit lehetett elcivilkedni. Ezeket a programokat az általuk ismert nyugati mintákra szabták. Feltételezték a spontaneitást, az együttműködést és társ-finanszírozást; egyáltalán azt, hogy valaki tényleg a programban felvetett problémát akarja megoldani és nem pedig megélhetést akar magának. Az alapítványok, egyesületek a jó bürokratikus tradícióknak megfelelően irodákat hoztak létre, alkalmazottakat vettek fel – esetleg a szervezet gründolóit és azok családtagjait. Amikor aztán egy-egy projekt véget ért és elfogyott a fenntartáshoz szükséges pénz, sikoltozni kezdtek a „civil szféra” ellehetetlenítése miatt.

*

A különböző pénzek leszívásában nagyon találékonynak bizonyultak a cigány szervezetek: például tömegével alakultak a környezetvédő cigányok szervezetei, mert a PHARE-program kiemelt prioritása volt a környezetvédelem. Az ily módon biztonságosan megvédett környezetben a kisebbségvédelmi üzlet csak később indult be és lett a cigány értelmiség egy részének kedvenc megélheti forrása. Dőlt a pénz, a civil élet virágzott. Két alapvető területen sűrűsödött a civil igyekezet: a kisebbség- és környezetvédelem voltak a fő témák, mert mindkettővel jól el voltunk látva.

Felmerült azonban két súlyos probléma, egy technikai jellegű és egy földrajzi kihívás.

A technikai probléma az volt, hogy bármilyen ravaszul is írták meg a projekteket, a végén mégiscsak interperszonális kapcsolatot kellett létesíteni a védendő kisebbséggel. El kellett menni a cigánytelepre, be a putriba és beszélgetni az ott élőkkel. Nagyszerű kép volt, amikor a boldog emlékezetű Mohácsi Viktória csak testőrökkel mert bemenni a cigánytelepre. A tetejében ezek a putrik jellemző módon messze a Nagykörúton kívül helyezkedtek el, valahol Ázsiában. Ugyanakkor a legnevezetesebb kisebbségvédők jellemzően budapestiek és nem-cigányok voltak. Ki kellett találni valamit, hogy ne álljon elő az az abszurd helyzet, melyben a legnagyobb szakértők nem részesülnek a pénzesőből.

Kétirányú megoldás született. Egyrészt létrejöttek az ún. „ernyőszervezetek”, ezek maguk nem foglalkoztak semmiféle civil cél megvalósításával, ellenben közreműködtek a pénzek elosztásában, az adminisztratív lebonyolításban; és a rajtuk keresztülfolyó pénzek egy jelentős szeletét saját magukra költötték. Másrészt, a másik irányban – az előzővel összefüggésben – a nagy pénzosztó szervezetek körül létrejött egy „szakértői” holdudvar, jellemzően ugyanabból a hálózatból, akik jó pénzért bármihez értettek. A két társaság tökéletesen kompatibilis volt egymással: volt is nagy forgalom közöttük, az egyes szereplők hol itt, hol ott bukkantak fel. A programokhoz előírt agyhalott bürokrácia gondoskodott róla, hogy „szakértőkre” nagy szükség legyen, mert csak egy ilyen kiművelt emberfő lehetett képes a teljesen agyament és folyamatosan változó előírások követésére és betartására.

Aztán 2004-ben beléptünk az EU-ba, majd eljött a civil kánaán. A működtetésére pedig megalakultak az ipari méretű pénzátfolyatás és -osztogatás csúcsszervezetei, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, az ESZA kht. és a regionális fejlesztési ügynökségek. Ezek a szervezetek a későbbiekben osztódással szaporodtak, miközben sokkal gyorsabban tették egyre bonyolultabbá a szabályokat, mintsem hogy ők maguk követni tudták volna.

Az ő kiemelkedő tevékenységükkel folytatjuk a magyar civil mozgalom tanulságos történetét.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr576703359

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Soros zsoldosai 2014.09.17. 11:53:46

A Norvégiai Köztársaság kormányának magyarországi alkalmazottai (akiket a ballib nyelv, ismeretlen okokból, “civileknek” csúfol) jutott eszembe a vonatkozó bulgáriai párhuzam. Bulgáriában a jelenség évtizedes immár. Annyira, hogy Soros nevéből mára a...

Trackback: A civilekről I. 2014.09.17. 07:39:01

Amíg a civilnek nevezettek nyugaton olyan emberek voltak, akik az ügy iránti lelkesedéstől hajtva pénzüket és idejüket szentelték valamely általuk fontosnak ítélt ügynek, addig nálunk sokszor olyanok lettek „civilek”, akik elsősorban megélni akartak – bár…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S=klogW 2014.09.17. 08:31:01

Kár, hogy nem tettem el könyvjelzőben, a jútúbon láttam egy a KKE-i fordulatot tárgyaló amerikai interjút, amiben a civil szerveződések gyengeségén sajnálkozott az interjúalany, hogy ezek nélkül nehéz kontroll alatt tartani a politikát.

Ez a sajnálkoás egy kke-i szájból talán hiteles lehetett volna (ha nem komprádor ), de amerikai szájból hallani ilyet egyből leleplezte a sajnálkozást.

mrZ (törölt) 2014.09.17. 08:42:11

Kihagytad ahogy ezek a civilek bele katapultáltak a nagypolitikába és az államigazgatás irányítói pozícióiba. Így a magyar vezetés teljes egészében külföldi ügynökök kezébe került, rendszerváltás címszó alatt. És ezek a pozíciók nemcsak a nato-cia irányítást biztosítják, és a német érdekeket, a cionistákét, az angolokét, az oroszokét, az ukránokét, hanem sokan a nemzetközi gazdasági bűnözést szolgálják. Lásd még: áfa ügyek, exporttámogatások, exportgarancia, halasztott vám ellopása, olajügyek, pénzváltás, lánykereskedelem, gyógyszer, kábszer, dohány, .....
Talán a legsúlyosabb a tömegmédiák elfoglalása, a "duna kör" által összefogott "médiazsidók" teljes uralma.

Mert tudatlanságban tartott néppel bármit meg lehet csinálni.

Virág et. 2014.09.17. 08:48:42

"Nyugaton az NGO-k általában helyi ügyek előremozdítása érdekében alakulnak, lelkes önkéntesekből. Közöttük erősen túlreprezentáltak a nyugdíjasok – mert ráérnek – és a fiatalok – mert ráérnek és mert lelkesek. Feladataikat elsősorban ezek az önkéntesek végzik, és nem hogy nem kapnak pénzt a munkájukért, hanem többnyire ők maguk áldoznak a sajátjukból."

Ez akkor marhaság, hogy innen már tovább se kellett volna olvasni. Nem tudom, de kb mindegyik aristo, émelyítően tájékozatlan agymenés így kezdődik: valami esztelen nagy baromsággal.
Nyugaton vannak olyan pici civil szervezetek, amelyek így működnek és vannak olyanok, amelyek meg nem. A nagy NGO-k pl. professzionális menedzsmenttel és alkalmazotti gárdával tevékenykednek, akiknek ez egy rendes, napi 8-10 órás munka, íróasztallal és számítógéppel. Jé. Nem hiszed, mert most a főnök kiadta az ukázt, hogy le a civilekkel? Nem kell hozzá még google keresés sem, a napokban volt hír, hogy korunk egyik butuska divatja, az ice bucket challenge által támogatott ALS alapítvány vezetői milyen csúcsgázsikat vágnak zsebre. Nyilván Amerika nem nyugat, mert kelet felé is el lehet oda jutni.

De azt is elmondom neked, hogy nálunk miért nem jellemző az önálló finanszírozás és miért kell ide külföldi pénz. Nem kellene a megértéshez nagy ész, de azért úgy látszik mégis le kell írni. Magyarországon nincs pénze az embereknek, akiknek meg van, azoknál sem divat az adakozás, aki meg mégis, az is max. a politikai barát stadionjára vág oda némi pénzt, esetleg a beteg gyerekeknek, de mondjuk pl. egy borsodi szakközépiskola fuvolatagozatának kiépítésére nehezen kalapoznál a közbeszerzésnyertes oligarchák környékén. A kisembernek meg csak az adója 1%-a van, ami édeskevés - ez egyébként megy a civileknek is. Ma Magyarországon csak belföldi adományokból egyetlen civil szervezet sem működik. A kormány barátjait te meg én fizetem közpénzből, a többiek pályáznak részben te meg az én adóforintjaimra szintén a kormánynál, részben meg EU-s és egyéb nemzetközi forrásokra (azaz külföldiek adópénzeire). Könnyű belátni, ha kivesszük a "külföldiek" (pl. az EU, aminek polgárai vagyunk az a narancsvidéken már ugye szemét külföld) pénzét, akkor csak a kormány által osztott jussok maradnak. Namármost, ha a civil szervezetünk célja az, hogy Bajnait bohócként ábrázoljuk a BKV buszon, akkor biztosan kapjuk a milliókat, nincs probléma. Ha mondjuk a célunk az, hogy kiépítsünk egy online rendszert, amelyen keresztül bárki könnyen és egyszerűen közérdekű adatigénylést kezdeményezhet, akkor arra már ez a sz.r brigád, akinek a hátsó feléből lényegében ki sem látszotok, az már nem fog adni egy vasat sem. Vajon miért. Nyilván nem azért, mert rejtegetni akar valamit. Nem. Azért, mert aki kérdez, az ... ööö... az .... izé .... külföldi ügynök!!444!!44! Azért. Mert arra válaszolni, hogy tessék "mondani, mire tetszettek költeni az adóforintomat?", az hazaárulás. Igaz?

Egyébként az ilyen célokért a NER előtt sem adtak nagyon pénzt a kormányzati források, lényegében az EU és a társult országok nem is várják ezt el, pontosan ezért alakult úgy a rendszer, hogy erre kívülről adjanak forrást. Mivel az egyszeri magyar között kevés a Zuckerberg meg a Gates, akik nem politikai hátszélen, hanem önerőből lettek a világ leggazdagabbjai (és közben egy közbeszerzésen sem indultak, shocked and amazed - mind sz.rember NER-i értelemben nyilván) és ezért képesek lennének pártatlanul támogatni egyes célokat, a mindenkori kormányra bízni ezt meg kecske-káposzta effektus, tehát marad egy külső forrás és egy civil kontroll.

PHARE. 1990-2003-ig tartott az időszak (utolsó kifizetés azt hiszem 2005-ben volt). 13 év alatt 8 év jobboldali kormányzás volt. Én mást nagyon nem szeretnék mondani, a kritikádat ne ide, hanem oda irányítsd ahová általában a dicséreteidet szoktad.

Ernyőszervezetek. Gondolom ezzel lesz elővezetve az Ökotárs. Elébe megyek: tudod miért kellett az Ökotárs? Mert Magyarország így állapodott meg írásban Norvégiával, Izlanddal és Lichtensteinnel. Aláírtak egy szerződést. A mieink is. A szerződés módosítását nem kezdeményeztük, Lázár sem, meg sem próbálta. Inkább jól megszegte, magyaros virtussal. Ahogy kell. Szavahihetőség? Tartás? Ugyan már! Külföldi ügynökök !!44!4!!

Akkor már csak azt nem értem, hogy ezeknek a derék embereknek a profétája, a Nagy és Tévedhetetlen Vezér, miért engedte, hogy ellenzékből a nyugat láncos kutyái, a CIA helyi aktív sejtje, a TASZ lássa el a védelmét. Nagy talány, nagy talány. Meg Soros pénze is jó volt a Vezérnek, meg Lázárnak is még régebben. Nyilván akkor még nem OLYAN kémek voltak ezek, mint ma.

Hiába, kormányon ugye más a perspektíva.

Azt az I-est a tetejéről, kérlek töröld. Ezt nem kéne folytatni, mindenki tudja, hova fog vezetni a folytatás - minden cikked ugyan oda vezet mindig.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.17. 09:06:34

A Norvégiai Köztársaság kormányának magyarországi alkalmazottai (akiket a ballib nyelv, ismeretlen okokból, “civileknek” csúfol) jutott eszembe a vonatkozó bulgáriai párhuzam.

Bulgáriában a jelenség évtizedes immár.

Annyira, hogy Soros nevéből mára a bolgárban köznév lett: соросоид, magyarul: sorosoida, azaz kb. Soros-zsoldos. Miért Soros nevéből? Az ok egyszerű: ő csinálta Bulgáriában az első alapítványt, melynek fő tevékenysége a politizálás. Azóta persze sok más hasonló nyugati alapítvány is lett, de a bolgár köznyelv a nem Soroshoz kötődő alapítványok által fizetett “civileket” is sorosoidáknak nevezi.

Mi a sorosoida? Jellemzően ez olyan ember, aki se nem dolgozik, se nem tanul, se vállalkozással nem foglalkozik. Magyarul: munkanélküli. De nem azért munkanélküli, mert peches volt és munka nélkül maradt, hanem azért, mert ő direkt ezt az életmódot választotta. Mint Lenin hivatásos forradalmárai egy évszázaddal ezelőtt.

Mit csinál a sorosoida? Tüntet, nyilatkozik, interjút ad, szervezkedik. Mindig a “helyes” cél érdekében, azt meg, hogy mi a helyes cél, mindig a “központban” döntik el.

A sorosoida korlátlan költségkerettel rendelkezik. Bármikor képes méregdrága profi hangosítást biztosítani az 50-60 fős tüntetéshez. A tüntetésre bármit el tud hozni, pl. ha kell, drága zongorát. Képes óriáshirdetéseket megjelentetni, neves énekeseket felléptetni komoly gázsiért. Képes sátortábort verni és abban napokig etetni-itatni a résztvevőket. Semmi gond neki bármikor elugrani Amerikába, Nyugat-Európába, se az utazási költség, se a szállás költsége nem okoz semmilyen problémát.

Mivel a sorosoidák száma pár ezer csak, nem tudnak önmaguk sokezres tüntetéseket szervezni. De ezt megoldja a pénz. A sorosoida arra is képes, hogy órabért fizessen bértüntető statisztáknak.

Ha keménykedni kell, akkor a sorosoida képes középületet elfoglalni, barrikádot emelni, művért önteni saját magára, majd tiltakozni a “rendőri erőszak” ellen. Ha meg éppen a lágyabb arculatot kell felmutatni, akkor semmi gond kutyát sétáltató ártatlan kisgyerekeket felvonultatni.

“Békeidőben”, amikor nem kell tüntetni, a sorosoida nyugodtabb életet él. Ilyenkor médiakampányokat szervez, manipulál. A sorosoida ugyanis profi manipulátor. Az 500-800 fős tüntetést százezresnek mondja, a többezrest meg forradalomnak. Ő a nép lelke, a többség véleménye őt hidegen hagyja, hiszen a többség idióta és nem ismeri saját érdekeit. Az Alapítvány jobban tudja mi jó a népnek, s aki ezt kétségbe vonja, az nacionalista, kommunista, náci, fasiszta, vallási fanatikus, demagóg populista, retográd erő, vagy bármi más, a lényeg: az ilyen nem a “haladás” és “Európa” embere. Márpedig a “haladás” és “Európa” feltétlen értékek, melyekért mindent meg kell tenni.

A sorosoida bármit megtehet, egyetlen korlát van: gazdáinak akarata. Ha ebben félrelép, vége örökre a pénznek és az édes életnek.

Bell & Sebastian 2014.09.17. 09:08:08

@mrZ után II. sz. posztulátum

No, meg az alapítványok, mint pénzmosodák, vagyon akkumuláló létesítmények és politikai think-tankok - is kimaradtak.

Ahogyan a (már nem élő) legelső igazgatók egyike fogalmazott, amikor az általa nyújtandó kölcsön részleteit tárgyaltuk, mert a bank (akkor még / -is) erősen saját (magán)zsebre gyúrt:

- "The (beszédhibás volt, nem angol) nhem thutot, mhi asz alaphítfán?"

- Te kitaníttatod az én gyerekemet, én meg a tiédet! Azt ugye nem kell mondanom, kiknek a találmánya?

Bell & Sebastian 2014.09.17. 09:13:22

@maxval a bircaman: Bocsesz, hogy csak most látom, téged ismétellek..

Virág et. 2014.09.17. 09:15:03

@maxval a bircaman: "Norvégiai Köztársaság"

A mi? :) Birca, birca, legalább két sorosozás közben vetted volna a fáradságot és egy nyomorult wikipediát elolvasol. Ha már olyan szomorú a helyzet, hogy a témához, amihez hozzászólsz olyan szinten nincs fogalmad, hogy a feleket sem ismered.

Tehéntőgy 2014.09.17. 09:19:43

@maxval a bircaman: "Norvégiai Köztársaság kormánya"
Mondták már, hogy nagyon okosnak tetszik lenni?

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.17. 09:20:57

@Virág et.:

Konkrét kkifogásod van? Vagy csak össze-vissza beszélsz?

A mai "civil" szimplán befolyásügynök.

Kb. mint annak idején a SZU által pénzelt nyugati kommunisták és "békeharcosok".

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.17. 09:22:41

@Virág et.: @Tehéntőgy:

Norvégia köztársaság. A valóságban. Az, hogy mi van a cégérre írva, nem igazán lényeges. Ha arra gondolsz, hogy nem tudom mi van a cégéren, tévedsz. A politikai földrajz a kedvenc hobbim, azt hiszem e téren az emberek 99 %-át simán verem.

Virág et. 2014.09.17. 09:24:42

Egyébként azt is elmondhatná nekem a mandiner fiatal, értelmiségi, vezetői beosztású (muhaha) kommentelő-rétege, hogy ha ennyire büdös minden olyasmi, amit külföldi pénzből fizetnek, akkor a francnak írtunk alá olyan szerződést ezekkel az országokkal, amiben benne van, hogy ezek ilyen szervezeteknek pénzt adnak. Meg az is benne van, hogy éppen az adott időszakban milyen célra adják ezt a pénzt.
És nem, nem a mocskosgyurcsány örökségéről van szó, legutóbb 2011. októberében sikerült szerződést írnunk a norvégokkal. Igen, már a NER fény tekintetű bölcsei védték ott hazánkat a háttérhatalomtól. Ezt sikerült ugyanennek a brigádnak idén megszegni. A saját adott szavukat.

@maxval a bircaman: Igen, konkrét kifogásom van. BE IS IDÉZTEM. Az van az idézőjelen belül. Azt hívják idézetnek. Azért idéztem be, mert az a konkrét kifogásom.

Figyelj, szerintem pihenj le. Nem megy ez.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.09.17. 09:25:26

@Virág et.: @Tehéntőgy:

Csak ebbe tudtok belekötni @maxval a bircaman kommentjében?:-)

Helyes Írás 2014.09.17. 09:25:29

A leírás elég pontos. Részben felmenteném a pénzért ácsingózó helyi(!) civil szervezeteket, köztük a cigány értelmiségiek alakulatait. Nálunk nem nagyon volt/van "saját", amiből közcélra adakozni tudnának a középosztálybeliek. Ezért aztán két irányból igyekeztek támogatáshoz jutni. Egyfelől folyamatosan pumpolták a helyi vállalkozókat, amely rendben van, másfelől állami és önkormányzati forrásokért, pályázati támogatásokért lobbiztak. Ez utóbbi azzal járt, hogy ki kellett mutatniuk a politikai kötődésüket, illetve be kellett vonniuk helyi "kijáró" politikusokat a szervezetükbe. (Választások idején "fizették vissza" a támogatást, leginkább az ajánlószelvények gyűjtésében való részvétellel.) A "civil" szervezeteket a pártok osztályozták és attól függően kaptak több vagy kevesebb forrást, hogy melyik párt volt hatalmon. 2010 óta a Fidesz alighanem megszüntette a korábbi szokásrend szerinti "arányos" (kb. 2/3-1/3) támogatásosztást és csak a hozzá közel állókat segíti. Jelentős részben innen ered az ellenzéki "civil" közeg mérhetetlen haragja és utálkozása.

Akikkel kapcsolatban "aristo" kritikája teljesen jogos és megalapozott, sőt, lehetne keményebb is, azok az országos hatáskörű "civil" szervezetek, amelyekről ő "ernyőszervezetekként" tesz említést. Ezek azok, amelyek nyilvánvalóan politikai kapcsolatok révén begyűjtötték a nagy pénzeket és leosztották a helyi szervezetek részére, egyfajta politikai arculatú civil hálózatot építve ki országszerte. Itt voltak/vannak a főállású foglalkoztatottak (rokonok, barátok, politikusok támogatói és azok pereputtya), akik koncepciókat gyártottak, konferenciákat szerveztek, de leginkább jól éltek, szinte dőzsöltek (világutaztak, ettek-ittak; érdemes visszanézni az elszámolásokhoz leadott számlák időnként elképesztő tartalmát) a támogatások "föléből", s mellesleg juttattak valamicskét lefelé is. Valódi segítséget már persze nem nyújtottak a terepen csetlő-botlóknak, s azonnal magukra hagyták a "saját embereiket" is, amikor az életidegen, bürokratikus előírások, szűk határidők, tapasztalatlanság miatt megoldhatatlan problémák vagy elszámolási nehézségek adódtak.

Ezeknek az "országos hatókörű civil szervezeteknek" megvoltak a pályázatosztó szervezeteken, államigazgatási szerveken belül az összekötőik. Azt valószínűsítem, hogy 2010 után a Norvég Alap vehette át a kormányzati kapcsolatokból kiszorult nagy ellenzéki szervezetek finanszírozását. A Fideszhez közel álló "ernyőszervezetek" finanszírozása megmaradt, az állami-önkormányzati beruházásokhoz kapcsolódó "pártfinanszírozási rendszer" immár kizárólag a Fideszt szolgálja, s ha el tudják vágni az "ellenzék" külföldi finanszírozási forrásait is, akkor egy végletekig legyengített (és önmagát szétszabdalt) ellenzéki politikai hálózat marad ellenfélként. Ebből a "lefojtott" finanszírozásból az ellenzék már csak úgy tudna kitörni, ha mögé állna egy vállalkozói érdekcsoport vagy a Fideszhez hasonlóan újra fel tudna építeni magának egy saját vállalkozási hálózatot (volt nekik ilyen, nem is kicsi, a rendszerváltozás után, az elsíbolt közvagyonból). A Fidesz láthatóan ezt is szeretné megakadályozni, de ennek legnagyobb gátja jelenleg az, hogy nincs azon a térfélen egyetlen valamire való ellenzéki politikus személyiség sem.

Mindent összevetve a magyarországi "civil" hálózat erősen átpolitizált, s jelenleg esélyt sem látok arra, hogy ebben fordulat következzék be.

Virág et. 2014.09.17. 09:26:11

@maxval a bircaman: Hát persze. Azért írtad nagy betűvel, mint a tulajdonneveket, mert te tudtad. :)

OK. Nincs több kérdés.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.09.17. 09:26:50

@maxval a bircaman:

"A politikai földrajz a kedvenc hobbim, azt hiszem e téren az emberek 99 %-át simán verem." --- írod.

Tedd hozzá: a látszat ellenére ;-)

Virág et. 2014.09.17. 09:27:02

@bbjnick: Nem, egy rakat más dologba is, de a bircával való vitáról egy Ford Fairlane idézet jut eszembe. Igen az. Szóval inkább nem.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2014.09.17. 09:29:44

@Virág et.: Talán elolvashatná a mondatot még egyszer, szerepel benne az "általában" szó, amely kifejezetten azt jelenti, hogy nem mindig.

Nem tudom maga miféle civil szervezeteket ismer, de arrafelé bizony ritka a fizetett alkalmazottakkal dolgozó civil szervezet. Azok is többnyire jogvédők, zöldek s.í.t. Mármost szerintem ezek nem civilek, hanem hivatásos forradalmárok.

Ismétlem, nem tudom mennyire ismeri a témát, de hát maga mindent ismer, azért elmondom, hogy egy valódi "civil" szervezet, mint a "mentsük meg a tölgyfát a mezőn Baktalórántházán" nem kell számottevő pénz. A civil téma a helyiek spontán támogatását élvezi, mert ha nem akkor nem civil szervezet, hanem lobbi csoport, nyomásgyakorló, véleményalakító. Nem kell fizetett alkalmazott. Marika néni felveszi a telefont és együtt kibicikliznek körülállni a fát, hogy ne vágják ki. És ha a mezőőr lökdösi őket akkor pofán lesz vágva a kocsmában. Ennyi.

Akiket maga imádni akar, azok nem bírják az emberek támogatását. Megmozdulásaikon néhány tucatnyian jelennek meg. Ezért kell a sok pénz. Na meg a jó megélhetésre.

S=klogW 2014.09.17. 09:37:57

@Virág et.: Elvtárs, állj le a képmutató hazudozással.

Talán kezdjük azzal, hogy:

Ne nevezzünk már NGO-nak olyan szervezetet, amelyik állami (kormányzati) pénz felett diszponál,

"még ha"* az IDEGEN ÁLLAMÉ is.

*de még inkább főleg ha

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.09.17. 09:38:39

@Virág et.:

Azért nem vitatkozol vele, mert nem tudsz; ehelyett inszinuálni próbálod, de ezzel csak magadat leplezed le.

Tehéntőgy 2014.09.17. 09:41:40

@maxval a bircaman: Aha. na mesélj még. Amúgy miről lehet felismerni az _igazi_ monarchiát? A király hivatalosan is valamiféle abszolút önkényúr benne? Túl azon, hogy ez mennyire leegyszerűsített elképzelése a régi monarchiáknak, ilyen ma kb. csak Szaúd-Arábia, Szváziföld, meg Brunei, és pár ország a Perzsa-öbölben. Bhután is alkotmányos monarchia lett pár éve.

Virág et. 2014.09.17. 09:42:25

@aristo: Nem kell újraolvasni, láttam az általában szócskát. Ezzel együtt sem igaz. Nem, nem ismerem a civil szerveteket, viszont pl. tudok google-be keresőszavakat bepötyögni. És a világ legnagyobb NGO-i között nem nagyon fogsz környezetvédőket találni.

A BRAC a legnagyobb, félmilliárd dolláros büdzsével és a gazdaságfejlesztés mellett (PHARE? ismerős?) bizony igenis foglalkoznak politikai célokkal is. Volt is ellenük vád nem kevés.
De említhetnénk a freedom house-t is, ez kifejezetten közéleti, politikai kérdéseket feszeget. Nálunk is rajta vannak az ellenség-listán.

Amit keversz a civil szervezetekkel, az az önkénteskedés. Önkéntesek, helyi aktivisták dolgoznak a legtöbb civil szervezetnek: ingyen, munkaidőn túl. A nagy, globális célokért küzdő civil szervezeteknek viszont kell egy állandó csapat, akiknek ez a munkája, bármikor elővehetők és megfelelő minőségű munkát végeznek.

Itt a lista top 100 NGO-ról. Keresd ki rajta a Baktalórántházi tölgyfamentőket, ha gondolod:

theglobaljournal.net/top100NGOs/

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.17. 09:43:41

@Virág et.:

Fejből tudom a világ összes országát, államformát, fővárost. Ki EU-tag, NATO-tag, ENSZ-tag, stb. - számomra ez természetes tudás.

De még a határokat is el tudom mondani 95 %-os pontossággal. Valószínűleg csak egyes afrikai országoknál hibáznék, de amikor fiatalabb voltam, ott sem tévedtem soha.

Ez az egyik természetes képességem. Térképtudó vagyok. Az aspergeresek nagy részének van valami furcsa képessége. Van aki bármit össze tud számolni, más évszámokat képes ezrével megjegyezni. Van aki minden operaáriát ismer. Én meg térképeket jegyzek meg.

Szóval nem gondoltam volna, hogy nem ismered fel az iróniát Norvégia megnevezésénél.

Virág et. 2014.09.17. 09:46:30

@maxval a bircaman: A földrajz.

@S=klogW: Minden magyar NGO állami pénz felett diszponál. Mert az EU-s pénzek is jönnek valahonnan, EU-s államoktól pl. A definíciód szerint senki nem civil.

@bbjnick: Ja, lebuktam.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.17. 09:47:44

@Tehéntőgy:

A szűken vett alkotmányos monarchia valóban monarchia. Ilyen Európában már csak 2 maradt.

De te a parlamentáris monarchiára gondolsz, ami valójában köztársaság, csak az élen van egy cirkuszi figura, aki életfogytiglan ott celebkedik. Persze olyan hatalmi jogosultsággal, amihez képest Áder János teljhatalmú diktátor.

S=klogW 2014.09.17. 09:51:12

@Virág et.: "A definíciód szerint senki nem civil."

Én annyit mondtam, hogy nem NGO. Az NGO nem egyenlő civil. Nem tudsz nem hazudni?

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2014.09.17. 09:54:19

@Virág et.: Ne értetlenkedjen már. Mi köze Magyarországnak a top 50, vagy akárhány NGO-hoz? Az NGO nem egyenlő automatikusan a "civillel", ahogyan azt nálunk értik.

Ezek itt, a link alatt nem civil szervezetek, nem a társadalom, hanem alapítóik igényei hozták őket létre és részben állami feladatok átvállalása miatt kapnak ilyen nagy összegű támogatást. Jelentős részük pedig jól körülírható ideologikus célokért dolgozik, őket nevezem hivatásos forradalmároknak.

Tehéntőgy 2014.09.17. 09:55:13

@bbjnick: Maxval kommentje egy összeesküvés-elméletet vázol fel. Az összeesküvés-elméletek lehetnek igazak, lehetnek hamisak, de egyvalami biztos: hogy nem lehet velük vitatkozni, mert divergens érveléssel a végtelenségig bővíthetőek. Nem falszifikálhatók/verifikálhatók. Ha egyszeri Maxval eldönti, hogy összeesküvés van, és a peyerista mérnökök szabotálják a munkát a gyárban, akkor az az ő szemében bizonyítható is lesz.

Virág et. 2014.09.17. 10:00:15

@S=klogW: Először is, válaszolj rendesen. Ha nem megy, mert nem kaptál rendes nevelést, akkor inkább beszélgess mással vagy fogd be a szád.

Másodszor: engem nem érdekel, hogy a te vagy valaki más homályos gondolatai szerint az NGO az nem egyenlő a civillel. Szerintem az NGO igenis egyenlő a civillel. A civil szervezet pontosan ezt jenti, nem-kormányzati szervezet. Nem tudok olyan kőbe vésett szabályról, ami ennek ellentmondana. És azért az is beszédes, hogy a magyar civil szervezeteket angol fordításban mindenhol NGO-knak fordítják maguk a szervezetek is.

@aristo: "Az NGO nem egyenlő automatikusan a "civillel", ahogyan azt nálunk értik."

Ezek után kíváncsi lennék, hogy akkor szerinted hogyan is értik nálunk a civil szervezeteket. De a mi kis mikrovitánk szempontjából hót mindegy, mert te az idézett részben nem a civil szervezetekről, hanem kifejezetten a nyugati NGO-król beszéltél. Én meg azokból soroltam fel a top100-at.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.09.17. 10:00:59

@Tehéntőgy:

@maxval a bircaman egy bolgár népnyelvi jelenséget ír le, hitelesen; te pedig @maxval a bircaman-t próbálod inszinuálni, hiteltelenül.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.09.17. 10:26:01

@Virág et.: @S=klogW: @aristo:

Ez egy érdekes fogalmi vita.

A magyar nyelvben a civil annyit jelent, hogy nem hivatásos: ebben az értelemben használják a magyar "civilek" is, ha a számonkérhetőség kérdése fölmerül; ugyanakkor, ha a jogok kérdése van napirenden, akkor nyomban ideológiai színezetet kap a fogalom és úgy hivatkoznak rá, mint a liberális demokráciák strukturális alapjára (lásd: civil társadalom).

Az NGO annyiban civil, amennyiben nem kormányzati. Azonban a nagy NGO-kra sok minden mondható, csak az nem, hogy nem hivatásos (professzionalista) módon tevékenykednek. Külön pikáns, amikor állami megbízásra végeznek (nem ritkán állami, az állam által átruházott) feladatokat:-)

marko11 2014.09.17. 10:31:56

Civil szervezeteknek nevezem azokat a szervezeteket (vagy inkább: közösségeket!), amelyek helyi ügyek előremozdítása érdekében alakulnak, lelkes önkéntesekből.
Nos, a mi civil szervezeteink többsége nem ilyen.
Van ilyen is. Ott viszont mindig van legalább egy (azaz 1) lelkes, sőt, megszállott helyi tekintély (pl. nyugdíjas tanár), aki felvállal valami fontos, a közösség számára, sokak számára fontos ügyet.
Egyébként volt nálunk ugye az un. társadalmi munka is. Tartalmában ez olyasmi lett volna, mint egy civil kezdeményezés. De ez (is!) csak egy felülről megszervezett "önkéntes" munka volt. Nem is volt sem népszerű, sem eredményes.

Tehéntőgy 2014.09.17. 10:38:01

@bbjnick: Egy percig sem kétlem, hogy Maxval hitelesen tolmácsolja a bolgár szélsőjobb nyelvhasználatát. De kit érdekel :-) ?

Bell & Sebastian 2014.09.17. 10:49:38

@Tehéntőgy: Tőgyi, ne izéljen mán, tán csak nem Soros pénzén tanult Magácska is? Nem szégyen a'. :)

Bell & Sebastian 2014.09.17. 10:56:13

@Helyes Írás: Hoppá, a cigókról jut eszembe a haszonelvű kisegyházak végtelen sora. Pont most nyert valamelyik megélhetési brigád vagy 30 milliárdot nemzetközi bíróság előtt a kormánytól.

Szerencsétlen cigányok hol muzulmánok, hol zsidók, hol buddhisták, mikor mi fizet jobban?

A kereszténységből meg jól eltűntek mostanában, hiába beléjük a pasztörizálás.

Bell & Sebastian 2014.09.17. 11:07:12

@Helyes Írás: Nagyon helyes, magyar kutyába magyar bolhákat!

Robinzon Kurzor 2014.09.17. 11:16:56

Minek a fogalmakkal, meg a definíciókkal annyit pöcsölni?

@aristo az elvek embere, holmi tényekkel őt nem lehet összezavarni.

tarackos 2014.09.17. 11:23:26

@aristo: Sztem a lobbi csoport is civil de kapaszkodj meg, sztem még a pártok is civilek! Mindre illik, hogy nem NGO uis nem párt vagy lobbi csoport kormányoz hanem a kormány.

Bell & Sebastian 2014.09.17. 11:37:20

@tarackos: Egyszer próbáld ki, ülj át át menet közben az anyós ölébe, hadd lássuk, meddig kormányoz a kormány?

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.17. 11:51:46

@Tehéntőgy:

A gond az, hogy ez nem szélsőjobb bolgár nyelvhasználat.

gyalog.galopp 2014.09.17. 12:01:13

@tarackos:

Így van, mert ugye ott van a Civil biztonsági szolgálat is, amelyik teljesen civilizált módon tarolja az állami megbízásokat, néhány éve. :)

Érdekes gondolat a politikai pártok civilsége. Egy normális párt politikai és gazdasági hatalom megszerzésére szerveződik , mi másé, tehát mindaddig, mig a programjával a hatalomért küzd, addig civil, miután megszerezte a hatalmat, tagjai beülnek a kormányba, megvalósíthatja a programját, már elveszíti a civilségét.
Nekem ez így kicsit bonyolult.

Nyilván nem mindig lehet élesen elválasztani a civil mozgalmat politikai, gazdasági érdekcsoportok tevékenységétől, lehet közöttük átfedés, de ha mindent civilesítünk, ami nem közvetlen kormány, akkor mi értelme van a civil megjelölésnek. ( mert ugye a kormány is egy civil szerveződésből alakult :))

Bell & Sebastian 2014.09.17. 12:51:42

@gyalog.galopp: Pedig egyszerű szétválasztani a vizet a bortól, aki az elnyomószervezeteket irányítja (akié a hatalom), azt tekinthetjük nem civilnek. A sajtó is az (ideológiai) elnyomás eszköze.

Újabban ez úgy van, hogy akié a hatalom, azé az ország.
A pártoknak mindig léteztek szárnyai. Militáns / gazdasági / ideológiai / ifjúsági / vallási, hogy csak nyilvánvaló példákat hozzak. Alapvetően csak kettő kellene belőlük, amennyiben nem lenne túlhaladott a dualista világszemlélet. A pártokon felüliség és pártosság keveréke a kevésbé rossz, ilyen utoljára Horthy alatt fordult elő, azóta csak visszaléptünk, igaz, különböző irányokba a különböző rendszerekben.

Amely kettő alapvetően egy, a kapitalizmus génmódosított formái. Amit most élünk, az megjelenésében keresztény-szocialista, ideológiai alapjait tekintve nemzeti-szocialista (!), ám alapvetően bolsevik (kisebbségi) diktatúra.

Ezért fejlettebb a monarchia, royalista berendezkedés, aminek light változata a kétkamarás parlament, erős elnöki jogkörrel.

De nekünk nem ez jutott, hanem A / B / C megváltó, a sorosmen, aminek csúcsváltozata a viktormen.

tarackos 2014.09.17. 13:05:57

@gyalog.galopp: Úgy rémlik az NGO terminológiában a pártokat már nem sorolják ide. De van aki a pártokat is civil szerveződéseknek tekinti.

Az ucsó bekezdésre: akkor azon lehetne vitatkozni, hogy a civil az nem kormányzat és nem párt vagy csak nem kormányzat.

Majd egy politológus felnyitja a szemünket :)

Bell & Sebastian 2014.09.17. 13:17:32

Na most nézem, hogy nem csak az elnyomástól különállás feltétel, hanem a végrehajtástól is függetlennek kell maradni.

Egy őárt, amely a parlamentben csöcsül, hogy lenne szivil? Amelyik nem, az a szivil.

(A további megmondásokért egy forintot számolok per Kopf, meguntam a lúzerséget, szivil akarok lenni.)

Robinzon Kurzor 2014.09.17. 13:20:08

@Bell & Sebastian: "Újabban ez úgy van, hogy akié a hatalom, azé az ország."

Régebben is előfordult már, hogy történelmileg pont így alakult.
Hívhatjuk úgy is: a társadalom államosítása.

Bell & Sebastian 2014.09.17. 13:43:37

@Robinzon Kurzor: Neandervölgyiek vs. homo szappanicus. Rosszabb, mint a törzsi torzsalkodás, vagy a skót klánviselet, szélviharban a zárda előtt.

gyalog.galopp 2014.09.17. 13:47:44

@Bell & Sebastian:

Ajjaj, ennyire azért nem egyszerű, mert a klasszikus felosztás szerint, van a bírói, törvényhozói és a végrehajtói hatalom. Ebből a kormány a végrehajtó, amelyik hatalomnak a párt gyökerei ugye ott ülnek a parlamentben, törvényhozói hatalom gyanánt. Abba meg ne is bonyolódjunk bele, mi van a fidesznyik, meg libsibibsi bírókkal.

A dolog még cifrább, ha megvizsgáljuk a pártok programjait, amelyek normál körülmények között tele vannak gazdasági ígéretekkel, amely igéretekhez szüksége van a gazdaság képviselőire, akik ugye civilek, de a hatalomra került párt , már nem civil kormányával kell szoros együttműködniük, ami ugye káros összefonódásokhoz, korrupcióhoz vezethet.

Hu, homlok töröl!

Bell & Sebastian 2014.09.17. 14:06:14

@gyalog.galopp: Most akkor főzzük a pudingot, vagy esszük? A magyar gyakorlat jóval egyszerűbb a Kommunista Kiáltványnál vagy az Antidühringnél.

Valahogyan úgy szól, hogy az állam én vagyok, ergo; én osztom a lóvét mindenkinek. Ha szolgál a kutya, kap.

Ennek megmagyarázásával tölteni a drága időt teljesen fölösleges.

mrZ (törölt) 2014.09.17. 14:09:23

@gyalog.galopp:
Megértem a homloktörlést. A hatalom megosztás az egyházi uralkodói ellensúly lett volna, nem pedig egy új uralkodói réteg a "civil servant" (közszolga mi?) megszületése. Ha pedig nincs uralkodó és hatalmi egyház(államvallás) akkor minek a plusz két kaszt? És hogy a francba lehet hogy a törvényhozó és a bíró is része lesz a végrehajtónak és vica versa?

Bell & Sebastian 2014.09.17. 14:47:43

@mrZ: Ha mindenki állami csöcsön lóg, elvileg a szocdemeké a többséges jövő.

Szerintem ha valamit, ezt a formációt blokkolják a legjobban (tulajdonképpen maguknak vindikálják).

Az valóban újszerűség, hogy kapcaronggyá igyekeznek átformálni az Egyházat, pedig csak a bal lator lehet(né) nek mellette.

A nerhurkába mindent bele!

gyalog.galopp 2014.09.17. 15:03:38

@mrZ:

A legújabb hatalmi ág, ami mindent visz az a joguralmi hatalmi ág. Ma a jogász, a jogalkotó, jogalkalmazó, aki tudja a tutit, tudja mi tisztessége, mi a demokratikus,meg minden, még azt is ő tudja, hogy ki civil, ki nem, de tudja ugyanarról ugyanannak az ellenkezőjét is, attól függően milyen erős a megbízó.
Velük nem lehet vitatkozni, nem lehet civilkedni, mert egyből beminősítenek, aztán kapsz tőlük egy flepnit, vagy egy fleknit.

___________________________ (törölt) 2014.09.17. 15:14:00

"Nyugaton az NGO-k általában helyi ügyek előremozdítása érdekében alakulnak, lelkes önkéntesekből."

Ezzel mondjuk vitatkoznék, öt amerikai egyetemistából kettő NGO-nál képzeli el a karrierjét, és nem helyieknél hanem többnyire a szegény országokban működőknél, mert ez olyan széplelkű dolognak hat hogy csóringer afrikai kisgyereknek óvodát építeni vagy valahol ázsiában megmenteni valami kihaló fajt - elég debil az egész egyébként, mert ezek a szervezetek sokkal inkább arról szólnak, hogy benne a dolgozók jó gyereknek érezhessék magukat, mintsem hogy konkrétan is elérjenek valamit.

De az mondjuk tényleg igaz, hogy ezekben tényleg van egy valamiféle idealizmus, még ha ilyen önfényező, öntetszelgő módon is, nem ennyire a nyers biznisz a jellemző. A nyers biznisz, nyilván, a helyi ügyfeleikben van meg.

tarackos 2014.09.17. 15:17:59

@mrZ: Nem, az egyházat leválasztották az államról nem pedig ellensúlyt képeztek vele szemben.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.09.17. 15:56:15

@tarackos:

Ezek szerint én emlékszem rosszul, hogy az államegyházak a XVI.-XVII. század "vívmányai", korábban efféle a keresztény Nyugaton elképzelhetetlen volt. Ez a "leválasztás" oly jól sikerült, hogy Nagy-Britanniától Dániáig a mai napig államegyházak "üzemelnek":-)

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2014.09.17. 16:07:46

Attól, hogy valaki Nietzsche, meg Plinius idézeteket citál, még nem lesz sem magasröptű, sem hiteles a mondanivalója.

Lehet erről a kérdésről beszélni, csak nem ilyen színvonalon. Uncsi.

gyalog.galopp 2014.09.17. 16:20:11

@Bell & Sebastian:

Menjünk vissza a gyökerekhez, a privatizátor gyökerekhez. A libsiszocik, meg a már konzerválódott fidesz között az alapvető különbség a tőke hovatartozásának preferálása volt.
A libsiszocik garázsbazárt rendeztek az országból, megszedték magukat, pénzt kivitték, most is ott van. ( lásd Bajnai pl.) A fideszék hazai megváltásban gondolkoztak, mondván itthon is meg kell élni valamiből.

Má nincs mit eladni, a behívott multikat a fidesz lenyúlta stratégiailag, a hazai gazdaság meg, ha nem is volt fideszes már az , mert nem akar bedögleni.

A libsiszocik eltapsolták a bevételi forrásaikat, most baksisért kuncsorognak, viszont a hatalmi bázisukat is eltapsolták, így meg nem kellenek a kutyának se.

Esetleg, ha a kimentett tőkét hazahoznák, kiépítenék a saját gazdasági hátterüket, akkor..... , de nem fogják, mert a vállalkozáshoz nem értenek, legfeljebb a sefteléshez, egyelőre még nincs mivel seftelni.

gyalog.galopp 2014.09.17. 16:25:41

@ALFI:

Kifejtenéd bővebben? Tényleg érdekel.

Bell & Sebastian 2014.09.17. 16:47:15

@gyalog.galopp: Mit kérdezett Borat a kétes bőrszínű hölgyeménytől az amerikai garázsbazár előtt?

- Te cigány vagy? És ezt mind loptad?

(Nyugodjon meg, visszahozzák a "kimentett" tőkét, vesznek rajta például állampapírt. De már holland, királyi kastély is a portfólió része, pártfüggetlenül megy ez, a bábszínház csak nekünk szól, földi halandóknak.)

tarackos 2014.09.17. 16:52:48

@bbjnick: Nem emlékszel rosszul, olyan is van.

mrZ (törölt) 2014.09.17. 17:06:12

@tarackos:

Cicuka

A bill of rights 13századi. Az egyházfő és az uralkodó a bözsi most a 21.században is, anglia protestáns államvallású, csak nem kötelezően (pedig dehogynem). Hol van itt a szétválasztás?
Vagy franco idején a papság állami vezetői szerepe.
Vagy a mussolini előtti papság irányította olaszország. Meg még.....

És közben félreértesz, mert én nem az egyház és állam szétválasztásáról írtam, hanem a civilek lehetőségéről a civil igazgatásra és civil bíróságra, aztán már a parlamentarizmussal a civil törvénykezésre, hogy nem egyházi törvények és egyházi személyek a bírók, és nem uralkodói rendeletek és végrehajtók az illetékesek a "freeman" felett.

mrZ (törölt) 2014.09.17. 17:10:51

@tarackos:
A magna charta a13.századi. Bocsi.

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2014.09.17. 19:34:52

@gyalog.galopp: Most sem tudok mást írni, mint amit jelenlegi felperesemnek, betyár/MézesRozinak írtam 2010-ben:

„Komolykodó, áligényes (csak azért tűnik annak, mert ilyen-olyan dolgokra, szerzőkre hivatkozik), görcsösen konzervatívkodó, lényegében üres szószaporítás.”

„Az Aristo-cikk azoknak jó, akik a (látszólag! igényesen) baloldalba rugdosást olvassák szívesen.”

„Aristoval a nagyképűségen meg a hiúságon kívül az a bajom, de ezt talán már írtam, hogy tele van csúsztatással és méltatlan, nem indokolt általánosítással.
Ha ahhoz van kedvem, hogy kőkonzervatív modernitás-kritákát olvassak, akkor olvasok Molnár Tamást. Vele se értek egyet sok mindenben, de ő kellően felkészült, hogy nagy szavakban beszéljen és általánosítson.” 

(Írtam még mást is, de azt nem találom.)

Kicsit bővebben: Pierre-t parafrazeálva a Megáll az időből, nem mindegy, hogy az ember milyen színvonalon konzervatívkodik. Amit aristo csinál, az nem színvonal.
Színvonal Molnár Tamás, Scruton, őket szívesen is olvasom (leginkább rájuk hajaz aristo).

A kommunitárius (közösségelvű) gondolkodók (az ő gondolataik is fel-fel bukkannak aristo írásaiban) közül Charles Taylor ( en.wikipedia.org/wiki/Charles_Taylor_(philosopher) ), Alasdair MacIntyre ( en.wikipedia.org/wiki/Alasdair_MacIntyre ), Michael Sandel (en.wikipedia.org/wiki/Michael_J._Sandel ) néhány írását ismerem és kedvelem, és ajánlom liberális felebarátaim figyelmébe. Nálam ez a színvonal, nem aristo. Amit ő csinál, az a bölcsészettudomány megszégyenítése, intellektuális szélhámosság.

2014.09.17. 19:51:15

"Nekem, aki meglehetősen ismerem a pályázati pénzek elosztását, régen feltűnt és nyilvánvaló volt, hogy a Norvég Civil Alap minden fordulóban jókora támogatást ad egy jól körülírható körnek;"

Hogyan lehet, hogy én konkrétan nagyon ismerem ezt a rendszert és ez egyáltalán nem tűnt fel!??
De sebaj, majd valami konkrétummal csak alá tudod támasztani azt, amit itt állítasz, ugye?

Krisz11 2014.09.17. 20:14:28

Igazi civil polgári önszerveződés csak a Magyar Gárda volt. Azt betiltották.
Azon kívül csak kamu civil, külföldi, nemzetellenes szervezetek vannak. Nagyrészük liberális, nulla társadalmi támogatottsággal, külföldről pénzelve.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.09.17. 20:17:21

@MikeBoy:

Például úgy, hogy te is ebbe a jól körülírható körbe tartozol:-)

picur3ka 2014.09.17. 20:27:54

Sorosfiúk, hehe.

Nem tudom, olvasta-e valaki a Norvég Alap honlapját. Ott egy-két oldalon át elmagyarázzák, hogy az alap támogatja

az izét. A valamit.

bölcsbagoly 2014.09.17. 20:35:04

Volt egyszer valahol Európában, de inkább a NOL blogon meg az Origo fórumon egy egészen normális Virág et. Csak az a kérdés, hogy az nem te voltál, vagy azóta fejre ejtettek, elég magasról? Nos?

bölcsbagoly 2014.09.17. 20:41:18

@MikeBoy: mert nem látod a fától az erdőt! Az Ökotárs vezetői azzal védekeztek a belterjes pályáztatás vádja ellen, hogy a vikingek kikötötték, hogy "keresztény és konzervatií eszme rendszerű" civil szervezeteket nem pénzelnek! Így nyilván, hiába pályáztak, nem is nyerhettek! Ezért nem akarták bemutatni a vesztes pályázatokat és pontszámaikat az Ökotársnál és társainál. Mivel 2007-ben lett megkötve az szerződés a NA-pal, el is hiszem hogy egy hazaáruló kormány ilyenbe is könnyen belemegy.

gyalog.galopp 2014.09.17. 20:44:32

@ALFI:

Nézd, én annyiban különbözök névrokonomtól, hogy totálisan civil, ráadásul pacifista is vagyok aristotól meg annyiban, hogy én a nagyapámat szoktam idézni , bár egyiket sem ismertem,mert még a születésem előtt elhunytak.
De most itt a civilségről van szó, minden más mellékes.
Én azon az állásponton vagyok, hogy a civilség elsősorban önszerveződés, csoport, közösségi érdekek érvényesítése céljából és mint ilyen a demokrácia alapja.
Amint látható a civilség meghatározása nem mindenki számára egyértelmű, aki a kérdésre adandó választ azzal utasítja el, hogy a kérdés felvetője nem hiteles, az nem tesz mást, mint kikerüli a választ.
Itt nem aristo személye, stílusa, akármije a kérdés.

Tudod a választ arra, amikor két ellentétes civil érdek találkozik az utcán?

2014.09.17. 20:46:41

@bbjnick: @bölcsbagoly:

Ha valakitől kérek egy forrást és azok nem ti vagytok.
Akkor minek szóltok bele úgy, hogy csak a saját kútfejetekből jövő lényegtelen szöveget kelljen fölöslegesen olvasnom?

Külön köszönet, ha ebből sikerül a megfelelő következtetést levonni!

feketeesfeher 2014.09.17. 21:27:15

@MikeBoy:
A civileket támadók feltűnően kerülik a konkrétumokat.
Illetve aki nem kerüli, az meg egetverő ostobaságokkal jön.

A fene se tudja melyik a rosszabb.

feketeesfeher 2014.09.17. 21:28:36

@bölcsbagoly:
"Az Ökotárs vezetői azzal védekeztek a belterjes pályáztatás vádja ellen, hogy a vikingek kikötötték, hogy "keresztény és konzervatií eszme rendszerű" civil szervezeteket nem pénzelnek!"

Hanyadszor próbálod meg elsütni ezt az ostoba hazugságot?

feketeesfeher 2014.09.17. 21:33:23

Mondjuk az, hogy aristo közhelygyűjteménnyel kombinált össze népszerű tévképzeteket, az egy dolog.

A probléma ott van, hogy a kormányzat ugyanezekre az ostobaságokra építi a civilek elleni boszorkányüldözést.

Akivel kormányközeli oldalról erről a kérdésről beszéltem, mindegyik elképesztő tájékozatlanságot árult el, és nulla konkrétummal hozakodott elő.

Mondjuk konkrétumot eleddig a kehi sem tudott mutatni.

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2014.09.17. 21:39:59

@gyalog.galopp: A civilségről azt gondolom, mint te és @marko11: .
Az ökotárssal kapcsolatban meg nem ártana minimálisan tájékozódni. Pl. megnézni a honlapjukat (még véletlenül sincs link a posztban rá).
www.okotars.hu/tamogatott_projektek

Néhány kiragadott példa:
"A Veszprém Megyei Civil Hálózatért Közhasznú Egyesület
visszatérítendő támogatás 1 500 000 Ft
Az abaújaranyosi szervezet korábban azzal szerzett hírnevet magának, hogy sikeresen megvédte a falu természetvédelmi értékeit egy bányászati céggel szemben. A Zemplén térségében a védett, illetve Natura 2000 területek lefedettsége messze az országos átlag feletti, a térség ugyanakkor az országi leghátrányosabb helyzetű térségei közé tartozik. E kettősségből fakadó természetvédelmi, környezetvédelmi konfliktushelyzetek adják a projekt apropóját. A terület a Natura 2000 lehetőség- és problémakör "állatorvosi lova": védettsége, értékei (és ebben rejlő vidékfejlesztési, gazdasági potenciálja) ellenére jelenleg is országos jelentőségű energetikai, illetve nagyipari (bányászat) beruházások terhelik, veszélyeztetik Jelen projekt célja volt, hogy egy konkrét térség alapján modellezzék a Natura 2000-es területek konfliktushelyzeteinek különböző társadalmi megoldási lehetőségeit, és felhívják az országos döntéshozó testületek, illetve a helyi és országos civil szervezetek figyelmét az újszerű megoldásokra. Mindehhez a helyi civil együttműködést és a helyi- és országos szereplőkből álló hálózatot szeretnék erősíteni helyi szintű kerekasztal-beszélgetések szervezésével, szakanyagok készítésével és terjesztésével. "

"Nagycsaládosok Petőfiszállási Egyesülete
730 000 Ft
Az Egyesület a helyi művelődési ház és könyvtár elhanyagolt udvarát alakítja át rendezett parkká. Mivel a terület mellett óvoda és iskola is működik, így a helyet elsősorban gyerekbaráttá kívánják formálni. Emellett ez a park fog teret adni a város nagyobb rendezvényeinek is. Fákat, cserjéket ültetnek, asztalokat, szeméttárolókat helyeznek ki, de egy szalonnasütésre alkalmas helyet is kialakítanak, s egy pergolát is felállítanak."

"Német Klub Kulturális (Barátsági) Egyesület
300 000 Ft

Kell egy hely…
Az Egyesület a település központjában található területet kívánja közparkká alakítani, melyet kb. 30 fa és 50 bokor ültetésével tennék zöldebbé. A padok, asztalok kihelyezésével a hely nem csak barátságosabb, de kényelmesebb is lesz az idelátogatók számára. A programban a helyi óvoda és iskola, az önkormányzat, valamint helyi civil szervezetek is részt vesznek."

"Visznek község polgárőrsége
583 300 Ft

Ökovisznek
A kultúrház körüli park kialakításakor a tervezésben és kivitelezésben nemcsak az önkormányzat, de a helyiek is részt vettek (iskolások, vállalkozók, nyugdíjasok, magánszemélyek). A kezdeti nagytakarítást, majd pedig a parkosítási munkákat 44 önkéntes végezte. Emellett a helyi nyugdíjasok még virágoskertet is kialakítottak, melyet azóta is gondoznak."

"Borostyán Hagyományőrző és Kulturális Egyesület
242 600 Ft
A Glaeser kastély udvarának beültetése (Zöldövezet 2011)
A munka során a központi elhelyezkedésű Glaser Kastély udvarán alakítottak ki egy szabadidőparkot, melynek tervezésekor bevonták a község lakosait, az általános iskola tanulóit, az óvodásokat, a helyi gondozási központ ellátottjait, helyi vállalkozókat és magánszemélyeket is. A közösen kialakított terv után 12 db fát, 214 db cserjét és 110 db virágot ültettek el. A park azóta is a helyiek kedvelt helye, és átadása óta több közös főzést is rendeztek itt."

stb.

feketeesfeher 2014.09.17. 21:40:11

@picur3ka:
"Nem tudom, olvasta-e valaki a Norvég Alap honlapját. Ott egy-két oldalon át elmagyarázzák, hogy az alap támogatja

az izét. A valamit. "

Ja, a lázárék kezelte norvég pénzek esetében nem sok mindent lehet megtudni a támogatásokról.
Ellentétben a civilek kezelte alapppal.

nu pagagyí 2014.09.17. 21:47:01

Az Ökotárssal szemben elég izzadságszagú vádakat hangoztatnak. Az Ökotársnak semmi köze a kormányhoz és a magyar adófizetők pénzéhez, tehát valódi civil szervezet, annak oszt pénzt akinek akar. Ennek ellenére lehet nála pályázni, de sajnos Simicska Lajosnak nem sikerült megfelelő anyagot összetákolnia.

És akkor most térjünk át a CÖF-re, amely az Ökotárssal szemben a magyar adófizetők és az állami pénzből kitartott holdudvar adományait költi, a kampányszabályokat kikerülve, Fidesz propagandára. Náluk lenne értelme a Kehi vizsgálatnak és a NAV kommandó bevetésének, hogy a vizsgálatnak ellenálló Csizmadia Lászlót bilincsben elvezethessék további kihallgatásra.

Mr. Rustical 2014.09.17. 21:49:55

@Virág et.:
A magyar "civil szféra" és a közérdekű adatigénylés.

Ne röhögtess már.

A magyar "civil szféra" az a hely, ahol önkénteseket mutatóba' se találsz.
A norvég pénzek osztása nyilvánvaló mutyi, minimum trafikbotrány szintű.
Pl. a vakok és gyengénlátók azért nem kaptak támogatást, mert a bírálók szerint ők nem hátrányos helyzetűek (ellentétben az LMBT szervezetek tagságával).

És nehogy nekem azzal gyere, hogy nem ismerem a helyzetet, mert speciel mindenkit személyesen nagyon rég ismerek ebben a történetben. Elég szűk a kör.

Szóval a cikkírónak igaza van, az ügyben érintett szervezeteknek (támogatás osztogatók és fosztogatók egyaránt) nincs közük az önkéntes civil mozgalmakhoz.

A lényeg, hogy nem civil szervezetekkel van dolgunk - amelyek viszont igenis léteznek Magyarországon, és helyi érdekű ügyekben sokszor fontos szerepet vállalnak - hanem megélhetési NGO-kal, akiknek egy része ráadásul nyakig benne van a politikában. Nem a vászolyi kultúra-szervezők állnak a konfliktus középpontjában. Az, hogy nyugaton is vannak hasonló megélhetési NGOk, nem változtat semmit a helyzeten.

Ettől persze még nem kéne rendőrséget és ügyészséget uszítani irodistákra, dehát ez van, ezt a formát hozza a kormányzat.

picur3ka 2014.09.17. 21:58:00

@feketeesfeher:

Belinkeljem, vagy értesz magyarul és tudod használni a guglit? Nem Lázárról beszéltem, ne tereljél.

Megvitathatod, persze, csak ne linkeld az én hozzászólásomhoz, mert semmi köze.

nu pagagyí 2014.09.17. 22:02:22

Kiváncsi lennék, mennyi állami támogatáshoz jutott a Mandiner blog és mennyi volt a kormányzati valamint az állami cégek reklámjaiból származó bevétele 2013-ban és 2014-ben. 2011-ig becsületesen közölte, azóta néma csend.

Túl átlátszó a kormány által ellenségnek kinevezett civil szervezeteket fikázni egy olyan blogban, amely körbe van ágyazva a kormány reklámjaival:

"Magyarország összefog", "Elszámoltatjuk a bankokat" és a hasonló hűtlen kezelést megvalósító semmitmondó szlogennel.

nu pagagyí 2014.09.17. 22:06:59

@Mr. Rustical: Ott van a honlapjuk, te is el tudod olvasni kik kaptak támogatást. Szerinted persze bokrokat ültető álcázott ellenzéki csoportok. A hülyeség nálatok rendszerszerű. Nyilván nem jut mindenkinek támogatás. A vakok forduljanak a kormányhoz, hátha a CÖF mellett nekik is leesik egy-két morzsa a kormányzati "civil" alapból.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.09.17. 22:18:29

@nu pagagyí: @ALFI:

Bájosan rosszul vagytok informálva! A norvégalapos támogatások listáját, amelynek odaítélésben az Ökotárs is részt vett, nem az Ökotárs oldalán, hanem a Norvég Civil Alap oldalán lehet megtalálni. A Ökotárs-oldalon található "visszatérítendő" támogatásokhoz ha norvégalapos pénz is felhasználtak ökotársék, annál kínosabb nekik. Vajon, volt-e erre fölhatalmazásuk?

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2014.09.17. 22:21:11

@bbjnick: De az Ökotársnál volt a házkutatás, te baromállat.

Bell & Sebastian 2014.09.17. 22:21:56

A rendezőelv

Itt egy táblázat (2013), szintén az Ökotárs honlapról, szétosztogatott pénzek csoportosítása, fontosság szerint:

Emberjogizmus
Feminizmus
Romaimtegráció
Környezeti fenntarthatóság
Közösségfejlesztés
Hátrányos helyzetű kisebbségek
Kis- és fiatalkorúak
...

Első három 55%, utána következő négy 35%, fennmaradó a resztli.

Ugye-ugye, nem mindegy, mit teszünk a címlapra.

Sok pályázat mellett olvasható, hogy _visszatérítendő_, azaz kölcsön, ami csak tovább sötétíti a képet.

Mibe, hogy ez _csak_ libsikeltető, bárki bármit is mond.

A kifizetett pénzekből az világlik, hogy szinte fillére egyformán kezelik a cigányügyet, ökomozgalmat, ifjúságvédelmet és egyéb, társadalmi szervezeteket, míg az emberjogizmust és szüfrazsetteket alulfizetik, ami érthető, hiszen azok elvannak fizetéssel, nem kell nekik beruházási létesítmény.

okotars.hu/2013/

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.09.17. 22:26:32

@ALFI:

Hol legyen, ha egyszer velük szemben merült föl jogosulatlan pénzügyi szolgáltatási tevékenység gyanúja?

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.09.17. 22:34:08

Néha nyilatkozik az ATV-ben egy csöves kinézetű faszi, bizonyos Hegedűs István.

Általában arról beszél, hogy Orbán nem európai, és emiatt a Nyugat gyanakvóan méregeti Magyarországot.

Van neki egy endzsíója is, honlappal. Az összes cikk arról szól, mit nyilatkozott éppen az ATV-ben.

Itt van egyébként: www.europatarsasag.hu/

Aki idáig eljutott, vessen egy pillantást a taglistára. Megdöbbentő! Még egy olyan cinikus Orbán-bérenc fasiszta magyarkodó anticivilistának is, mint én vagyok!

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.09.17. 22:36:28

@maxval a bircaman:

Nagyon jó! Ez lehetne a poszt 1. számú melléklete, avagy egyfajta párhuzamos indoklás.

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.09.17. 22:39:21

@Virág et.:

Amire nem adunk pénzt, az nekünk nem fontos, vagy századrangú kérdés.

Ha nincs 1 demokrata programozó az országban, aki megcsináljon valamelyik szabad hétvégén egy közérdekű adatigénylő rendszert, akkor az nem kell ennek az országnak.

Ha külföldi pénzből lelkes álcivilek mégis csinálnak ilyet, az pedig azért van, amit egy oldalon keresztül tagadni igyekeztél, és amire olyan jól rávilágított aristo és maxval olvtárs.

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.09.17. 22:45:17

@aristo:

Így van.

Több a fizetett alkalmazottjuk, mint a szimpatizánsuk.

Az meg egészen nevetséges, amikor tagadják, hogy a norvég állami csöcsöt alapvetően szélsőliberális szervezeteknek találták ki.

Most, hogy nincs norvég állami csöcs, miért csak a szélsőliberálisok ajvékolnak akkor?

Mérges 1234 2014.09.17. 22:45:40

Kár itt nyíni, egyszerűen csak arról van szó, hogy van még olyan pénz, amit nem a kormány kezel.

Ha a kormány kezelné, akkor a Fidesz érdekszférájába kerülne, de akkor is ellopnák.

És ez utóbbi, ami szomorú, nézzétek meg a Fidesz kormányoz, lopnak ezek is kegyetlenül. Tehát nekünk átlag embereknek nem lesz jobb.

A húsos fazék körül megy atülekedés már 60 éve, de nekünk polgároknak, alig esik le egy-egy morzsa. Egymásra ugatni meg tök kár ezért, hiszen ez a cél.

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.09.17. 22:46:19

@S=klogW:

Na igen. Természetesen már a nevük is hazugság.

picur3ka 2014.09.17. 22:55:58

@nu pagagyí:

"körbe van ágyazva a kormány reklámjaival"

Mennyivel szabadabb világ is az, amikor az USA kormány reklámjaival van körbekerítve!

picur3ka 2014.09.17. 22:59:32

@Mérges 1234:

Mér kell beleszólni, ha nem tudod, miről van szó?

Ez jó különben: a kormány lop minden pénzt. Ezt minden topikra beírhatod, el se kell olvasni.

picur3ka 2014.09.17. 23:01:30

@ALFI:

Böfiztél, mehetsz aludni.

fehérfarkas 2014.09.17. 23:04:42

@maxval a bircaman: "Annyira, hogy Soros nevéből mára a bolgárban köznév lett: соросоид, magyarul: sorosoida, azaz kb. Soros-zsoldos. Miért Soros nevéből? Az ok egyszerű: ő csinálta Bulgáriában az első alapítványt, melynek fő tevékenysége a politizálás. Azóta persze sok más hasonló nyugati alapítvány is lett, de a bolgár köznyelv a nem Soroshoz kötődő alapítványok által fizetett “civileket” is sorosoidáknak nevezi.
Mi a sorosoida? Jellemzően ez olyan ember, aki se nem dolgozik, se nem tanul, se vállalkozással nem foglalkozik. Magyarul: munkanélküli. De nem azért munkanélküli, mert peches volt és munka nélkül maradt, hanem azért, mert ő direkt ezt az életmódot választotta. Mint Lenin hivatásos forradalmárai egy évszázaddal ezelőtt.
Mit csinál a sorosoida? Tüntet, nyilatkozik, interjút ad, szervezkedik. Mindig a “helyes” cél érdekében, azt meg, hogy mi a helyes cél, mindig a “központban” döntik el.
A sorosoida korlátlan költségkerettel rendelkezik. Bármikor képes méregdrága profi hangosítást biztosítani az 50-60 fős tüntetéshez. A tüntetésre bármit el tud hozni, pl. ha kell, drága zongorát. Képes óriáshirdetéseket megjelentetni, neves énekeseket felléptetni komoly gázsiért. Képes sátortábort verni és abban napokig etetni-itatni a résztvevőket. Semmi gond neki bármikor elugrani Amerikába, Nyugat-Európába, se az utazási költség, se a szállás költsége nem okoz semmilyen problémát."

Te a rendszerváltáskori Orbán Viktorról beszélsz? Azt hittem Stumpf István (a Bíbó koleszos csoport vezetője, Orbánék tanára) apósa, a komcsi Horváth István belügyminiszter biztosította ezeket Orbánéknak. És emiatt tüntetgethetett, meg szólhatott be szabadon a rendszernek. És, amikor véletlenül bevitték az rendőrörsre, akkor is pár óra múlva már szabadon dhatott TV interjút.

Bár mondjuk a következőket tényleg nem Stumpf apósának köszönheti, hanem Sorosnak: "Mi a sorosoida? Jellemzően ez olyan ember, aki se nem dolgozik, se nem tanul, se vállalkozással nem foglalkozik. Magyarul: munkanélküli. De nem azért munkanélküli, mert peches volt és munka nélkül maradt, hanem azért, mert ő direkt ezt az életmódot választotta. " Ez tényleg Orbánról szól, és tényleg Soros pénzének köszönheti.
(a rendszerváltás környékén, még mielőtt parlamenti politikus lett volna, és a székházbotrányba, meg ingatlanmuytiba nem keveredett, aztán később jöttek a nemzetközileg kőrőzötté vált Varga Tamás, meg az oligarcha Simicska, stb...)

feketeesfeher 2014.09.17. 23:08:05

@picur3ka:

Ezt nem sikerült megtalálnod?
Akkor meg mire vered magad?

norvegcivilalap.hu/hu/tamogatott

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.09.17. 23:11:43

@feketeesfeher:

Miért szinte csak a magadfajta szélsőlibsik ajvékolnak, ha nem zömmel a magadfajta szélsőlibsik szívták eddig a norvég állami csöcsöt/pöcsöt?

Például a keresztény és/vagy magyar szervezeteknek miért nem fáj a pénzcsapok elzárása?

feketeesfeher 2014.09.17. 23:17:07

@Istóczy úr:

Milyen pénzcsapok elzárásáról beszélsz te ostoba?

fehérfarkas 2014.09.17. 23:18:53

@aristo:

Nem tudom hány valós magyar civil szervezetet láttál, de úgy hiszem egyetlen egyet sem.
Valóban vannak kamu civil szervezetek, amelyk valójában civilnek álcázott politikai csoportok. Úgy látszik, te csak ilyeneket ismersz, és a valódi civil szervezetekkel összemosod őket.

A magyar civil szervezetek számára a pénzügyi támogatás létkérdés, mert sajnos a magyar emberek nagyon keveset adakoznak (ennek is meg van a maga oka).
A legtöbb magyar civil szervezet pár fős, és 1-2 konkrét dologra szerveződik. A különböző sportok rajongóinak, környezet- és állatvédőknek van a legtöbb valós civil szervezete.
Ezekre az is jellemző, hogy a politikusokat, meg a politikát rühellik.
Meg a kamu civil szervezeteket is, akik azt a kevés támogatást előlük viszik el.
Meg az olyanokat is rühellik, akik a pártpolitika seggnyalói, mint te, és civileket gyalázzák, rágalmazzák, járatják le, és uszítanak a civilek ellen.

Ja tényleg, a CÖF-fel mi van? Az nem bántja a szemedet?

De megértem azt is, hogy a környezetvédő, állatvédő, biciklis, karatés, futós civil szervezetek is gaz ellenségnek számítanak nálatok. Hiszen ki van nektek adva ukázba, hogy a Városligetet tönkre kell tenni, be kell építeni, és akik ez ellen szólalnak fel, azok mind az ellenség gonosz ügynükei.
Pedig csak annyit szeretnének, hogy ne a Városligetet építsék be. Hogy a Városligetet ne tegyék tönkre. Hogy a Városliget megmaradjon közparknak. Megmaradjon ligetnek. Megmaradjon szabadidőparknak. Megmaradjon a lakosság piknikező, sportoló, kikapcsolódó, szórakozó parkjának. Valamint a főváros zöld tüdejének.

feketeesfeher 2014.09.17. 23:19:18

@Istóczy úr:

Na ajvékolj ennyit.
Dől a lé a CÖF-höz meg az egyházakhoz számolatlanul.

easywork 2014.09.17. 23:19:25

A mostani magyar civiléletnek nevezett oligarcha a mai magyar politikai elit oligarchiájival együtt fejlődött, burjánzott el és jutott egyre több pénzhez.
Az már csak a hab a tortán, hogy a bennfentes kurátorok egymás szaros egyesületei, alapítványaí között osztják szét a pénzeket, évről-évre.
A norvégok helyében beszüntetném a pénzfolyatást és megnézném, hogy mekkora marad a lelkesedés. Amelyik társaság életben marad, azt támogatnám.

Ha pénzbeli támogatás nélkül nem tudsz csinálni semmit, akkor ne csináld b+

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.09.17. 23:20:25

@feketeesfeher:

Szalonképtelen, kanálisszagú a stílusod. Becsukom az ablakot.

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.09.17. 23:24:53

Bárcsak lenne nálunk egy európai értelemben vett baloldal, ahhoz mérhető színvonalú kommentelőkkel.

De nekünk csak hazaáruló oldalunk van baloldal helyett, meg szélsőhiszteroliberális, hónaljszagú, provinciális, monomániás bérkommentelőik, akik szabadgondolkodóknak tartják magukat, de a gyakorlatban betűről betűre ugyanazt az előre borítékolható faszságot fújják minden témában.

fehérfarkas 2014.09.17. 23:34:33

@gyalog.galopp:

Civil szervezet támogathat választásokon politikai pártot anélkül, hogy politikai szervezetté válna.
pl. a helyi kutyások civil szervezete 2010-ben X pártot támogatják, mondván meg fogja csinálni a kutyafuttatókat és a sok-sok kutyaszemetest helyez ki a járdákra és terekre. X párt ebből alig valamit vált be hatalmon. Így 2014-ban a helyi kutyások civil szervezete Y pártot támogatja, hátha ők tényleg meg fogják ezeket csinálni.
Nsgyon sok civil szervezet a választásokon valami hyeli ügy megoldásának beígérése miatt tamogatja valamelyik pártot.

Persze vannak kamu civil szervezetek is, amelyek valólyában civilség álcája mögé bújtatott politikai csoportok.
És olyan is van, amikor egy pártpolitikus (Várnai László), aki 3x vesztett egyéniben (1x országgyűlésin, 2x önkormányzatin: 2010 ősui, majd 2011 tavaszán időközin és csupán pártlistán jutott be (LMP listán), majd kizárják a pártból, és utána civilként (CivilZugló Egyesület) indul el egy civil szervezet színében.
(miután a pártból kizárták, a mandátumát nem adta vissza, hogy egy másik helyi LMP-s foglalhassa el az önkormányzati helyet - hiszen ne felejtsük el, hogy 3x-os vesztesként az LMP listáján került be az önkormányzatba;
ha a helyi LMP nem őt tette volna a lista 1. helyére 2010 őszén, akkor most Várnai nem lenne önkormányzati képviselő, hanem helyette valaki olyan, aki a mai napig a helyi LMP tagja)
Ráadásul úgy tesz, mintha az egész kerületben ez lenne az egyetlen egy igazi civil szervezet.
Az ilyen pártpolitikusok valóban lejáratják a civileket.
De szerencsére a zuglói civil szervezetek többsge valódi civil szervezet, és csak néhány van köztük, amelyik kamu.

fehérfarkas 2014.09.17. 23:38:20

@fehérfarkas:

Amit írtam, bárki leellenőrizheti a valasztas.hu oldalon (2010 országgyűlési és önkormányzati, 2011 időközi önkormányzati, 2014 önkormányzati választások indulói, jelöltjei, eredményei, szervezetei, XIV. kerület).

Tudományos libsizmus 2014.09.17. 23:38:56

Most a svédekről derült ki, hogy erősebb "szélsőjobboldali" pártjuk van, mint nekünk. Aztán Magyarországra jön a sajtójuk bérrettegni. Nehogy a norvégekről is kiderüljön valami hasonló:)

feketeesfeher 2014.09.17. 23:42:07

@easywork:
Ne csináld már.

Te is csak felütötted a közkeletű téveszmék és közhelyek gyűjteményét?

feketeesfeher 2014.09.17. 23:45:43

@Istóczy úr:

Te próbáltál hozzám röfögni, te ostoba.
Nekem ugyan nem hiányoztál, és nem is fogsz.

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.09.17. 23:51:47

@Tudományos libsizmus:

Én azt várom már, amikor a magyar újságok mennek végre rettegni, aggódni Svédországba, Norvégiába, és amikor majd a Magyar Civil Alap finanszírozza az Oslói Sáriabarát Társaság nevű NGO-t,

Nem kéne ennyit várni.

Megcsináltuk 3 milliárd forintból az antimagyarizmus és az egyéb izmusok ellen küzdő Tom Lantos Intézetet is, annak sem hallom a hangját most, hogy a svéd fasizmus megerősödött.

Tudományos libsizmus 2014.09.18. 00:01:50

@Istóczy úr:
A libsik most épp a nácikat támogatják Ukrajnában. Még megérjük, hogy letagadják a holokausztot is. Soha nem vagyunk ideológiailag elég képzettek, a világ már csak ilyen:)

Zotya 2014.09.18. 00:09:53

CÖF, CÖKA... kár hogy kimaradt az elemzésből, mert így hiteltelen a cikk. Bár mit is vártunk volna :D

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2014.09.18. 00:13:09

@picur3ka: Még véletlenül sem erre:
ALFI · blog.hu/user/166725/tab/activity 2014.09.17. 19:34:52

vagy erre:

ALFI · blog.hu/user/166725/tab/activity 2014.09.17. 21:39:59

reagáltál, rékuci.

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.09.18. 00:15:51

@Tudományos libsizmus:

Eörsi, Demszky már a barikádon tájékozódik, melyik náci a jó náci.

picur3ka 2014.09.18. 00:31:17

@feketeesfeher:

Én nem kerestem semmit.

Hanyagoljál nyugodtan.

picur3ka 2014.09.18. 00:39:17

@Tudományos libsizmus:

Ugyan, mindkettő emberi állatkertben tartotta a sámikat 1975-ig.

Az egész nyugat a patkány a jó PR-ral esete.

Avagy: mindig az kiabál, akinek a háza ég, másképpen az impotens faszi folyton azt vitatja meg, hány nője volt.

------

Mellesleg, a finneknek, mint svéd gyarmatnak, kötelező akaratuk ellenére svédül tanulni. Vagy 4 éve még legalábbis így volt.

feketeesfeher 2014.09.18. 00:40:40

@picur3ka:
"Én nem kerestem semmit."

Te próbáltál arról nyökögni, hogy a norvég civilalap nem mondja meg kit, mit támogat.

Most meg már menekülsz. :)

Bell & Sebastian 2014.09.18. 01:12:37

@ALFI: Témába vágó megjegyzés, görény. Ángyán is jól van? Anyádat nem kérdezem.

bölcsbagoly 2014.09.18. 05:53:43

@feketeesfeher: na ja, ha cáfolni nem tudsz akkor lehazudozol! Itt az indexen volt a minap egy cikkben! Keresd meg és pofa be!

bölcsbagoly 2014.09.18. 06:08:11

@MikeBoy: persze, te az Ökotárstól vagy valamelyik ballib párttól/szervezettől kérsz forrást, hiszen csak azoknak hiszel. Váljék egészségedre...s maradj hülye.

nu pagagyí 2014.09.18. 06:51:51

@Istóczy úr: Vajon Torkos Matild és Ugró úr hová megy rettegni? Lehet, hogy te sem vagy elég fasiszta?

nu pagagyí 2014.09.18. 07:00:10

@bölcsbagoly: Keresztény és konzervatív szellemű civil szervezetek sajnos nincsenek. Amelyik ilyennek titulálja magát, az párt megrendeléseket teljesítő állami kifizetőhely.

nu pagagyí 2014.09.18. 07:27:41

@Istóczy úr: A hazaárulók most éppen ismét az orosz tankokat várják, magadat is beleértve. Beszerezted már az orosz szótárt?

bölcsbagoly 2014.09.18. 07:29:08

@nu pagagyí: na ja, azt az Ökotárs álcivil banda állapította meg a vesztesekről, hogy oda tartoznak. Tőlük érdeklődj a kritériumokról.

bölcsbagoly 2014.09.18. 07:30:24

@nu pagagyí: aha, mert ha ezt írja a balliba média, akkor az biztos is, nemde?

nu pagagyí 2014.09.18. 07:51:27

@bölcsbagoly: Sajnálom a két seggnyalót, légüres térbe kerültek. Most nyalhatnak ingyen segget, de az valószínűleg nem olyan élvezetes.

nu pagagyí 2014.09.18. 08:08:59

@bölcsbagoly: Az lehet a probléma, hogy a rasszista, náci, homofób és antidemokratikus eszméket népszerűsítő "civil" szervezetek tevékenysége nem szerepel az EU céljai között, ezért a norvég alapból sem lehet ilyeneket támogatni.

Az ilyen szervezetek amúgy sem szorulnak rá a arra sovány összegre, amit a norvég alaptól kaphatnának, mert egyrészt jelenleg a magyar adófizetők pénzén élősködnek, továbbá pótlólagos támogatásért folyamodhatnak az oroszok által finanszírozott nemzetközi hazaáruló alap forrásaiért is.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2014.09.18. 08:38:39

Jól mutatja a civilnek mondott egyesületek belterjességét, hogy a tüntetésen csak az érintett civilek voltak, és szinte senki azook közül akiket elvméletileg támogatnak.
Az érintett civilek nyilván féltik az egzisztenciájukat, tök jól elvoltak eddig úgy hogy a támogatási pénzek 90%-át magukra költötték.
Az ellenőrzés így nem tetszik nekik érthető egzisztenciális okokból.

nu pagagyí 2014.09.18. 09:06:27

@Trompf: Egy olyan államban, ahol nézeteik alapján listázzák az embereket nyilván kevesen vesznek részt ilyen tiltakozásokon. Igazi tömeg majd akkor lesz, ha a siker esélyével lehet elzavarni a hatalomból a diktátort.

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.09.18. 09:09:14

Még egyszer, hátha végre akaródzik erre válaszolni.

Ha nemcsak szélsőliberális gittegyleteket tömött ki Norvégia, akkor miért csak a szélsőliberális gittegyletek sírnak-rínak a pénzcsap elzáródása miatt?

nu pagagyí 2014.09.18. 09:09:54

@Tudományos libsizmus: A CÖF most keres éppen lelkes aktivistákat, akik Kertész Imrét végigtolnák a következő Békemenet útvonalán. Zoltai Gusztávnál lehet jelentkezni.

nu pagagyí 2014.09.18. 09:22:49

@Istóczy úr: A norvég civil alap civileknek oszt pénzt. A civil szervezetek lételeme a szabadság és önkéntesség. Nevezheted liberálisnak.

Értelemszerűen, tehát nem azok vannak köztük, akik pártunktól és kormányunktól kapnak feladatokat és pénzt a diktatúra emberi arculatának képviseletére: a kulturált zsidózásra, a vallási bigottság terjesztésére, a "cigánybűnözés" elleni határozott fellépésre, az orosz érdekek védelmezésére.

gargantua9 2014.09.18. 09:28:16

Azért míg itt a szokásos "libsi kontra narancsos agymosott" párbeszéd zajlik, elmesélnék egy (sajnos) igaz történetet néhány évvel korábbról, amikor a civil mozgalmak ébredni kezdtek... egy környezetvédelmi területhez illeszkedő találmányhoz kerestünk forrásokat (mellesleg egy banknál később megtaláltuk) amikor mások javaslatára megkerestük az egyik akkor igen aktív civil szervezetet- meghallgattak minket, tetszett nekik az ötlet, megállapodtunk a támogatás formájában, minden nagyon szépnek tűnk, lelkünk dagadt, lám milyen jó dolog is ez a civil szerveződés. Egészen addig, amíg a kuratórium elnöke be nem csukta az ajtót, lehalkította a hangját és csak annyit mondott: kétmillió ide a zsebembe.
Ha valaki kételkedne - hogyan is szokták ideírni? "név és cím a szerkesztőségben" helyett annyi, magánban bárkinek elmondom a szervezet és a vezető nevét...

panelburzsuj 2014.09.18. 09:32:52

@gargantua9:
Meg azt is elmondod, hogy becses személyedben kit lehet pörölni?

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.09.18. 09:35:11

@gargantua9:

Tipikus köztörvényes libbancs megélhetési civil. Kár, hogy nem mentél bele színleg, hogy a sittre kerüljön a rohadék a végén.

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.09.18. 09:36:20

Látom, gyorsan ide is ért egy civilügyvédúr.

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.09.18. 09:52:15

Még egyszer, a tények:

1. Ezek a szervezetek nem NGO-k, ahogy előszeretettel hívják magukat, hiszen norvég állami csöcsön/pöcsön lógnak.

2. Norvégia szélsőliberális szervezeteket támogat legnagyobbrészt, amit az bizonyít, hogy a pénzcsap elzárása miatt a szélsőliberálisok ajvékolnak. (Plusz még néhány megfelelési kényszeres, ATV-s meghívásokat féltő ergé-féle áljobboldali.)

3. Norvégia nem azért támogatja a magyarországi kódispárti szervezeteket, mert szereti a kódisokat, hanem azért, hogy az itteni kódisok ne menjenek oda. Norvégia egész területén tilos a koldulás.

4. Norvégia nem szereti az EU-s értékeket, ezért nem lépett be az EU-ba. Nem akarja, hogy olajkitermelő vállalatait felvásárolják a németek, nem akarja a kódisok, csavargók szabad áramlását sem. Ellenben akar árulni az EU-s piacon, pláne ha a napidíjat a saját kedvére le is vásárolhatja.

5. A Norvégia által finanszírozott célok nem magyar célok. Ha azok lennének, kapnának rá magyar pénzt is, de nem kapnak. Egy közérdekű adatigénylő rendszert meg tudna csinálni egy programozó egy szabad hétvégén is, de jobb így, norvég pénzből.

6. Fentiek vezettek oda, hogy ezen "NGO-knak" több a fizetett alkalmazottjuk, mint a szimpatizánsuk, és ennek sokszorosából váltanak ki ellenérzéseket.

7. Nulla társadalmi beágyazódottságukat hangos cöfözéssel kompenzálják, amelyik szervezet - velük ellentétben - százezreket képes utcára vinni.

8. Kevés ember is iszonyat hangos tud lenni, ha sok pénzt kap. Ez a száz ember már hónapok óta ajvékolja tele az egész világot a sérelmével, miközben a csendes többség hangja csak a szavazófülkékben hallatszik.

bölcsbagoly 2014.09.18. 09:55:50

@nu pagagyí: bolond lyukból... pláne libsi lyukból (amely nem csak bolond, de pofátlan is végletekig)....

gargantua9 2014.09.18. 10:20:17

@panelburzsuj: De jó, hogy megint pereskedni akarsz.... peched volna, nekem van tanúm. De ha az igazság ennyire zavar, hogy rögtön pereskedni akarsz, akkor talán érted ennek az egész hercehurcának a lényegét. Legfeljebb nem fogadod el és magadnak sem ismered be...
Na, pá.

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.09.18. 10:25:59

@gargantua9:

Ezek a szélsőlibsik azt hiszik, hogy ha szétaláznak egy poszt alatt valakit, akkor automatikusan megnyerik a választásokat, kérharmaddal.

Minél nagyobb összefosásba verik magukat, annál harcosabbak, már az aktuális összefosás napján is, nemhogy hónapokkal utána.

Miközben a nemzeti oldal 1998 óta folyamatosan, minden választáson vállalható eredményt ér el, ők a kezdeti - még a pártállamnak köszönhető - "sikereik" után, 2006 óta minden választáson csúnyán zakóztak.

Ezen úgy próbálnak fordítani, hogy ha valaki csúnyát mond a köztudottan szarházi szervezeteikre, akkor perrel fenyegetik. Akár a szélsőlibsicivilszervezetük, akár a libatolvaj nevében, mindegy - lényeg a fenyegetés.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.09.18. 10:34:01

Látom, a notórius fogyatékosok többsége már itt van, de még hiányolom wmikit és Larry Silversteint. Srácok, meló van!

Na, de a trollkodáson túl:
Az, hogy Magyarországon nem épült ki jól működő civil szféra, pont annak köszönhető, hogy a magyar állam mindenen rajta ül. Egy még a házad előtt álló fát se lehet kivágni állami engedély nélkül.
Ez, természetesen, a magyar államnak marha kényelmes, mert meg tudja ideologizálni, hogy miért foglalkoztat ennyi embert és költ ennyi pénzt, elvégre mennyi feladata van szegénynek.

Na, most, szép dolog, hogy működjenek ingyen, de valóságban még Jézus sírját se őrizték ingyen. Ingyen még egy termet se kapsz. Ezzel nem is lenne baj, de honnan lehet Magyarországon pénzhez jutni?
1. adományokból, hát abból aztán itt nem élsz meg
2. az államtól
3. az EU-tól, amit az állam oszt ki
4. külföldi alapítványoktól
Mivel az 1. csak szimbolikusan létezik, a 4. pedig korlátozottan áll rendelkezésre, ezért jóformán az egész civil szféra az állam csecsén csüng, ezért nem tud valóban civil lenni.
De ezért, nem biztos, hogy a civil szférát illeti a kritika.

Mellesleg, gondolom, hogy az idegen ügynököző agyrokkantak nem tudnak arról, hogy történetesen pont (Soros által támogatott) civil szervezetek voltak azok, akik felléptek a román bírói szervezettel szemben is, aki az egész székelyföldi vitát izgatásnak minősítette...

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.09.18. 10:54:52

@Lord_Valdez:

Marhaság.

Ha az állami szabályozás miatt nem lehet kivágni egy fát, amit amúgy ki kellene vágni, az nem ellehetetleníti a civil szervezeteket, hanem indokolja.

Csakhogy a norvég ügynökszervezetek nem olyan fákat akarnak kivágni, amiket kellene, hanem olyanokat, amiket nem kellene.

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.09.18. 10:55:46

@Lord_Valdez:

Egyébként ha nem él meg normális adományokból egy szervezet, akkor arra nincs szükség. Pont.

Szépen megindokoltad az állami csöcs szükségességét, komcsi.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.09.18. 10:58:33

@Lord_Valdez:

Baszkikám, lehet, hogy itt fogyatékosok osztják az észt, de ha ez így van, ezek közél te sem igen lógsz ki!:-D

Olvasd vissza, amit írtál! Értelmezd! Se füle, sem farka.

panelburzsuj 2014.09.18. 11:00:07

@gargantua9:
Ha az információd tuti, akkor nem értem, miért csak "priviben" közlöd.

Sőt: nem nekem kéne perelnem - (akar a nyavalya) - hanem neked kéne feljelentened. A vesztegethetőségre kínálkozót.

nu pagagyí 2014.09.18. 11:01:32

@bölcsbagoly: Te, mint közpénzből kitartott élősködő, pontosan tudod, hogy nem liberális-konzervatív ellentét van Magyarországon, hanem a demokrata/nácibolsevik.

Pelso.. 2014.09.18. 11:05:04

@Istóczy úr: Aha, normális adományokból. Akár a cöf, amely "cégek és magánszemélyek által önfenntartó"...........haha.

nu pagagyí 2014.09.18. 11:16:27

@Istóczy úr: A normálison van a hangsúly. A Békemenet és a többi, kormánypropagandára létrehozott álcivil szervezet hamar éhen döglene normális viszonyok között, mivel tevékenységük tipikusan nem civil tevékenység.

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.09.18. 11:16:46

@nu pagagyí:

Milyen kár, hogy pont a "demokraták" vannak kisebbségben, de még az ellenzéken belül is.

Az volt már, hogy a demokraták nem lehetnek ellenzékben?

gotse 2014.09.18. 11:33:10

@nu pagagyí: ezt még lehetett volna cigányozással is tarkítani, ahogy nézem az is européerdemokrata kiváltság.

Alvarez 2014.09.18. 11:59:00

@bbjnick: annyira vicces, amikor volt KISZ titkárok uszítanak a civilek ellen.

Ugye az ökotárs fajtára mondtad Kádár idején, hogy REAKCIÓÓÓÓÓÓS!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.09.18. 12:12:55

@Alvarez:

"annyira vicces, amikor volt KISZ titkárok uszítanak a civilek ellen." --- írod.

Hol látsz te ilyet? Megmutatnád nekünk is?

"Ugye az ökotárs fajtára mondtad Kádár idején, hogy REAKCIÓÓÓÓÓÓS!" --- írod.

A kádárkorban az ökotárs fajták az MSZMP-ben és a KISZ-ben akkumulálódtak.

Alvarez 2014.09.18. 12:15:17

@bbjnick: KISZ titkár voltál, ne tagadd.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.09.18. 12:23:25

@Alvarez:

Tőled tudod, miért tagadnám:-) Középiskolai osztálytitkár voltam vagy két-három hónapig, amíg egy mai mazsihiszes "nagyember" (akkori iskolatárs) föl nem jelentett, hogy uszítok a rendszer ellen. Ilyen idők voltak azok, ilyen idők ezek:-)

deruyter 2014.09.18. 12:28:16

Tessék ezt a cikket a helyén kezelni. Egy ember véleménye zéró ténnyel alátámasztva, rengeteg regényes elemmel, városi legendával. Ennek alapján 2 oka lehet a megszületésének, vagy egy grafomán dilettáns írta, vagy kormányzati megrendelésre született. Én inkább az utóbbira tipelnék.
Abból a szempontból nagyon károsnak tartom az ilyen seggnyalást, hogy a civilség értékében még hívő maroknyi jobboldalinak végleg elveszi a hitét. Mert hát ugye nem lehet az ember egyszerre civil is meg orbán hívő is. Nehéz lehet most jobboldalinak és gondolkodónak is lenni egyszerre.
Másrészről meg : ha elfogadjuk azt a fideszes állítást, hogy ezek külfőd által fizetett ellenzékiek, akkor még mindig csak ott tartunk, hogy jutott egy morzsányi pénz arra, hogy a nem fidesz hívő lakosság ( ha a jobbikot nem számítjuk ide, akkor is legalább a lakosság egyharmada) hangja, értékei is eljussanak a társadalom többi tagjához. Összehasonlítva azzal, hogy a kormány és érdekköre súlyos százmilliárdokat költ adófizetői pénzből (köztévék, közrádiók, haveri tévék, haveri rádiók, haveri újságok, önkormányzati lapok, tévék, rádiók, nemzeti konzultáció stb.) arra, hogy csak a saját üzeneteit hallják meg az emberek, nem érzem ezt valami ördögi dolognak. Persze akiknek a többség diktatúrája a lelki ideélja, valamint úgy gondolják, hogy a teljes információs monopólium kiépítésére a kétharmaddal felhatalmazást kapott a kormány, ez az érvelés örökre érthetetlen marad. Sajnálom őket.

Alvarez 2014.09.18. 12:31:25

@bbjnick: mint tudjuk, minden alkesznak van egy sztorija, hogy ővele miért esett meg a dolog.

deruyter 2014.09.18. 12:31:38

@bbjnick: A kádárkorban nem az ökotárs fajták akkumulálódtak az mszmp-ben és a kisz-ben, hanem a fidelitaszos fajták.
Mert ugye az mszmp-ben és a kiszben a hatalomra ácsingózók akkumulálódtak, ahogy a fidelitaszban is. Akik meg az ökotársban és hasonlókban akkumulálódnak, azok bizony nem kerülnek a hatalomnak a közelébe se.
Neked valami nagyon félrement a fejedben.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.09.18. 12:36:11

@Alvarez:

Ahogy minden beteg trollnak is megvan a tripje, amivel teledzsuvázza a netet: a tiéd ilyen.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.09.18. 12:39:17

@Istóczy úr:
"Ha az állami szabályozás miatt nem lehet kivágni egy fát, amit amúgy ki kellene vágni, az nem ellehetetleníti a civil szervezeteket, hanem indokolja."
Bizony indokolja, viszont az állam nem hagyja működni.

"Csakhogy a norvég ügynökszervezetek nem olyan fákat akarnak kivágni, amiket kellene, hanem olyanokat, amiket nem kellene."
Vannak itt norvég ügynökszervezetek? :o
Pontosabban, olyan fákat, amiknek kivágásával te nem értesz egyet.

"Egyébként ha nem él meg normális adományokból egy szervezet, akkor arra nincs szükség. Pont."
Igen, egy normális országban így kellene lennie. Beleértve az egyházakat is.

"Szépen megindokoltad az állami csöcs szükségességét, komcsi. "
Ezt sikerült kiolvasni belőle? Gratula. Pont az ellenkezőjét kellett volna, azaz belföldi források híján hagyni a külföldi alapítványokat.
Egyébként pont azért támadja kormány a külföldi alapítványokat, mert tudja jól, hogy ha ettől el tudja vágni civil szervezeteket, akkor mindenki tőle fog függni.

Master of Robin 2014.09.18. 12:41:29

@aristo:
"Akiket maga imádni akar, azok nem bírják az emberek támogatását. Megmozdulásaikon néhány tucatnyian jelennek meg. Ezért kell a sok pénz. Na meg a jó megélhetésre. "

Úgy van, kedves Aristo! Le kell számolni ezekkel a külföldről pénzelt, belülről nulla támogatottságú szervezetekkel, ahogy a Szász Jenő féle Magyar Polgári Párttal is.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2014.09.18. 12:48:38

@Master of Robin: Már miért kéne? A kutya sem törődik velük. Ha igazán hisznek abba, amit tesznek akkor a norvég pénz nélkül is csinálják majd. Tudja: a hit hegyeket mozgat meg.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.09.18. 12:56:41

@deruyter:

Ott voltál? Mert én ott voltam és láttam.

A pártapparátusban (és függelékeiben) kétféle figura volt: a karrierista és a munkás-paraszt káder. A karrieristák általában vagy káder/apparatcsik családból jöttek (így ismerték a dörgést) és életpályát építettek az apparátusbeli karrierre vagy olyan (ex)polgári-értelmiségi családokból származtak, amik így próbáltak alkalmazkodni a pártállami viszonyokhoz, így próbálták magukat pozicionálni (a másik stratégia ezek számára a gazdasági-államigazgatási menedzsmentbe való bejutás-megkapaszkodás volt). Mellettük a párt folyamatosan töltötte fel vezetőállományát, folyamatosan emelt föl "jó képességű" munkás-paraszt származású kádereket és nevelt belőlük ilyen-olyan szintű vezetőket. Mondani sem kell, ez a két csoport nem igazán rajongott egymásért.

Ami pedig a civil szervezeteket (az ökotárs fajtákat) illeti: ha találsz nekem az "ökotárs fajták" között csak egyetlen olyan aktivistát is, akinek a szülei nem a kádárrendszer párt-államigazgatási-értelmiségi-menedzsment elitjében nyomultak volna, akkor jövök neked egy sörrel.

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.09.18. 13:01:40

@Lord_Valdez:

Az Ökotárs és akiknek átfolyatja a pénzt, norvég állami csöcsön/pöcsön lógnak. Ezt is letagadod?

Master of Robin 2014.09.18. 13:06:02

@aristo: Így van, amióta az MPP-sek hite már nem képes pénzhegyeket megmozgatni, a támogatottságuk is erősen lecsökkent.
De jó is volt olvasni annak idején a posztjait, amelyekben helytelenítését jelezte a jelentős külföldi anyagi támogatásuk miatt...

A valóban független civilekről (pl. CÖF) is lesz majd egy rész? Hogy példát állítson a balliberális métellyel szemben.

Pelso.. 2014.09.18. 13:06:10

@aristo: Kíváncsi lennék, hogy a nagy s közepes pártok legális költségvetési támogatás és "egyéb" gazdasági háttér nélkül, pusztán a hit erejével hova jutottak volna.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.09.18. 13:06:52

@Master of Robin:

Magyarországon a civilek norvégek, izlandiak és lichtensteiniek? És a Norvég Alap célja a magyarországi norvégek, izlandiak és lichtensteiniek identitásmegőrzésének támogatása?:-)

Alvarez 2014.09.18. 13:07:41

@bbjnick: látom eljutottál a apákig, de azért azt tudod ugye, hogy a vezéred szülei melyik pártnak voltak az oszopos tagjai?

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2014.09.18. 13:14:08

@Master of Robin: @Pelso..: Mi köze a pártoknak a civil szervezetekhez? A párt pontosan a civilség ellentétének az államhatalomnak az előszobája.

Semmit nem írtam a pártfinanszírozásról, nem arról volt szó. Persze tudom, ez magukat nem szokta zavarni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.09.18. 13:15:17

@Alvarez:

Ez a te triped, nem az enyém:-) Mi közöm nekem akár ezekhez, akár azokhoz, akár amazokhoz? Ha Orbán apja apparatcsik volt, akkor a magyar "civil világ" már nem lehet egy szélhámos klikk? Nemhogy lehet, de az is.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.09.18. 14:45:13

No, ez viszont egy klasszikus bürokrata genyózás!

"Felfüggesztette a NAV a Kárpátok Alapítvány adószámát – írja a 444. A portál szerint az alapítvány – amely tagja a Norvég Civil Támogatási Alap pénzeinek kiosztásáról döntő négytagú konzorciumnak – csütörtökön reggel kapta meg az erről szóló hatósági levelet. Az indoklás szerint azért függesztik fel az adószámukat, mert nem működtek együtt a hatóságokkal. Bata Boglárka, az alapítvány ügyvezető-igazgatója szerint viszont eddig mindig teljesítették a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal adatkéréseit. Emellett azért is érthetetlennek tartja az indoklást, mert még augusztus 28-án is kaptak olyan adatigénylést a KEHI-től, aminek a határideje szeptember 5-én volt. Az adószámuk felfüggesztését viszont a levél szerint szeptember 1-jén kérte a KEHI vezetője a NAV elnökétől, amit teljesítettek is e hét elején."

Ha ez tényleg így van, remélem, hogy kamuciviléknek lesz elég erejük, kapacitásuk, hogy bírósági úton megfingassák a kurva KEHI-t és NAV-ot! Ezek a szarfaszú bürokraták mindenkivel ezt játsszák! A napokban mutatott a rokonom egy navos felszólítást: még tavaly év elején volt egy vitája a NAV-val. Kiróttak rá x forint adóhátralékot, ami ellen fellebbezett. A fellebbezést elutasították, ő befizette a NAV-os követelést. Erre közel másfél évvel később kapott egy felszólítást, hogy fizessen késedelmi kamatot az adóhátralék kirovása és fellebbezése elutasítása közötti időszakra! Ilyen nincs és mégis van!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.09.18. 14:46:05

@bbjnick:

mutatott a rokonom=mutatott egy rokonom

Master of Robin 2014.09.18. 14:49:48

@aristo: Természetesen semmi köze a pártoknak a civil szervezetekhez, nem is értem hogy jutott ez eszébe a CÖF-ről.

Kik azok a maguk?

Master of Robin 2014.09.18. 14:54:30

@bbjnick: Ne üljön fel az ócska ballibsi rémhírterjesztésnek, miszerint a civilekkel az a baj, nem norvégok.
Az a baj velük, hogy loptak, és pártpropagandára használták fel a pénzt.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.09.18. 15:00:45

@Master of Robin:

Ilyen hantát ne toljon, mert ezzel csak azt demonstrálja, hogy nincs igaza.

deruyter 2014.09.18. 15:11:08

@bbjnick: Értem én, hogy retorikai technikákkal akarsz lenyomni, vagy inkább az általam mondottakat. Csak ennek semmi teteje.
1. Pontosan tudom, hogy hogyan ment a karrierépítés a pártállamban és miről szólt a párt meg a KISZ.

ANNAK viszont semmi köze a jelen civil szervezetekhez, viszont annál több köze van a Fidelitaszhoz és a hasonló párt ifjúsági szervezetekhez.

Az meg, hogy kinek a szülei hol mit csináltak totálisan érdektelen az adott személy megítélése szempontjából.

Nem is beszélve arról, hogy kontra én is fel tudnék ajánlani egy sört, ha tudnál olyan jobboldali civil szervezetet, vagy fidesz alapszervezetet mondani, ahol nincs legalább egy volt komcsi, vagy komcsi gyereke. Ergo ennek sincs semmi értelme. Persze jól hangzik, főleg ha valaki fidesz szemmel olvassa.

Szóval ezt a sört virtuálisan kinettóztuk.

Alvarez 2014.09.18. 15:11:45

@bbjnick: "Ezek a szarfaszú bürokraták mindenkivel ezt játsszák!"

Most komolyan, szerinted itt a NAV és KEHI bürokraták szórakoznak, vagy ezek egyenesen a regnáló hatalom eszközei?

Mr. Rustical 2014.09.18. 15:30:27

@bbjnick:
Ez most kivételesen nem a bürokraták sara, nyilván rájuk lett szólva.
De jobb, ha a "civilekkel" szívóznak, addig is nem foglalkoznak a rendes adófizetőkkel.

Még civil koromban volt egy cigány vezető ismerősöm, úgy hívták, hogy Civil Pista. A legtöbb cigány úgy tudta, hogy ez a rendes neve, iratokban is így jelent meg emiatt.
nagyon beszédes név volt, szerintem.

Pelso.. 2014.09.18. 15:50:18

@aristo: Valóban, semmi közük egymáshoz. Legyünk (ál)naivak, mert nekünk az a jó.

bölcsbagoly 2014.09.18. 16:49:11

@nu pagagyí: miért lennék én élősködő??? Senki sem tart ki, amim van azért megdolgoztam.
Amúgy igazad van ti vagytok a libsinácik. Pont úgy gondolkodtok és cselekedtek.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.09.18. 16:56:18

@Alvarez: @Mr. Rustical:

Akár így, akár úgy, olyat akkor sem játszunk, hogy megadunk egy határidőt és a határidő lejárta előtt szankcionálunk.:-]

Kandeláber 2014.09.18. 17:06:41

A "civilség" Magyarországon foglalkozássá vált.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.09.18. 17:29:18

@deruyter:

1) Olyasmiről vitatkozol, amit nem ismersz. A szocializmusban a politikai karrier nem azt jelentette, mint manapság jelent. Mivel pártállamban éltünk, az élet minden területén jelen volt a párt, a vezetői alkalmasság legfontosabb kritériuma a politikai megbízhatóság volt. Ami ma a civilszféra érdek- és hatóköre, az anno a társadalmi szervezetek világa volt, amibe a szakszervezetektől, a sport-, kulturális- stb. szervezetekig sok minden beletartozott. Aki ebben a világban bármilyen szintű vezetői funkciót el akart látni, annak politikailag megfelelően képzett, igen jó elvtársnak kellett lennie. Tehát a politikai karrier nem feltétlenül pártkarriert jelentett, hanem például efféle "társadalmi funkciót" is. Ezekről is beszélek, amikor az apparátusról és függelékeiről beszélek.

2) A kilencvenes évek elejétől kb. tizenöt évig elég masszívan benne voltam ebben a civilesdiben. Többféle zegét-zugát megismertem, szemtanúja voltam alakulásának és bátran ki merem jelenteni, hogy, bizony, ez egyre inkább egy viszonylag szűk és jól behatárolható kör, kapcsolati háló hitbizományaként, bizniszeként működött. Hogy te ebben a világban valaki lehess, megkapaszkodhass, ahhoz politikailag jól bekötöttnek (leginkább eszdéesz, kisebb mértékben mszp kapcsolatokra volt szükség, fideszest is ismerek, igaz, csak egyet, aki politikai befolyását civil tőkére konvertálta, majd vissza), a "körben" jó ismeretséggel rendelkezőnek, a "technikákban" jártasnak, és üzletileg és ideológiailag megbízhatónak kellett lenned (hogy ne kezd el keresztbe tenni vagy okvetetlenkedni, ne zavard meg az "ügymenetet"). Sőt, tovább megyek: hogy te akármilyen kis civil futrinkaként bármiféle központi forráshoz hozzájuthass, ahhoz is megengedhetetlen volt (és, gondolom, van), hogy tudd, kivel kell jóban lenned és megkedveltetned magad.

Ez van.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.09.18. 17:36:14

@bbjnick:

A szocializmusban a politikai karrier nem azt jelentette, mint manapság jelent.=A szocializmusban a politikai karrier nem azt jelentette, amit manapság jelent.

ahhoz is megengedhetetlen volt=ahhoz is elengedhetetlen volt

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2014.09.18. 18:05:01

Kackia, ha ezt olvasod, mesélj már valamit a Norvégokról! Te ott éltél náluk, nem?

Bell & Sebastian 2014.09.18. 19:26:42

@bbjnick: A napokban avatták fel itt és ott ezt meg azt, szándékosan nem mondom, hogy hol és mit.

A kemény feltételekkel meghirdetett beruházásra még így is akadt kettő jelentkező, mivel számolni tudtak, 3% -on belüli eltérés volt az árajánlatban.

Az ügymenet általában az, hogy a bonyolító választ. Ehelyett az történt, hogy a helyi erős ember felhívta pár haverját mindkét cég környezetéből, hogy kifaggassa őket a jelentkezők világnézeti preferenciáiról.

Ami eddig akár meg is lehet(ne) magyarázni azzal, hogy ha lehet, ne a kommer szekértoló lakjon jól.

Csakhogy itt egyrészt nem volt egyértelmű, hogy melyik az, másrészt alaposan ki volt már csontozva a költségvetés, harmadrészt legújabban a nyerte csak a szervezőkészségét (és viszkisdobozait) villogtathatja, a ténylegesen dolgozó beszállítók mindig ugyanazok.

Szóval, nincsen versengés, a munkát politikai döntéssel ítélik meg, ami felér egy cézári mutatóujjal, te megmaradsz, te megdöglesz.

Ha mondjuk csak egy Párt lenne és mindenki a szimpatizánsa, még akkor sem értük el Kádár színvonalát, mivel ott még működtek az ágazati minimumok anyagra, díjra és bérre, a hálaajándékozás is megmaradt szerényebb keretek közt.

Kádár szocializmusát elrettentő példának felhasználni nem minden esetben lehet.
Mert például a kiszámítható aljasság nem ér fel az ad hoc, nettó gecizéssel.

Nem marad más hátra, mint a régi Horthy-Göncz módszer, aki vinni akarja valamire, kérje fel keresztapának a nemzet vezetőjét, gyerekszületés esetén.

Csak az a kérdés, esetleg az apaságot nem vállalná egy füst alatt?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.09.18. 19:29:33

@Istóczy úr:
1. részben igaz, lévén, hogy ez egy lichentesteni, izlandi, norvég közös projekt
2. irreleváns. A mi számunkra külföldi alapítvány.

Mellesleg, nem csak magyarországi NGO-kat támogatnak, hanem az összes 2004 óta EU-csatlakozott ország NGO-it. Máshol mégsincs ekkora hiszti, igaz máshol a kormánypártiság politikai nézetet jelent, és nem egy elmeállapot megnevezését.

Bell & Sebastian 2014.09.18. 19:39:07

@Lord_Valdez: És Unión / eurozónán kívüli, ugyanis így ellentétezik a kapott előnyöket. Nem szívességet tesznek, hanem ellentételeznek.

picur3ka 2014.09.18. 19:45:53

@Lord_Valdez:

"Mellesleg, nem csak magyarországi NGO-kat támogatnak, hanem az összes 2004 óta EU-csatlakozott ország NGO-it. Máshol mégsincs ekkora hiszti, igaz máshol a kormánypártiság politikai nézetet jelent,"

Máshol, nincs tele az ország árulókkal és nem marják ki egymás szemét, csak azért, mert valaki kormánypárti, például így:

" és nem egy elmeállapot megnevezését."

Bell & Sebastian 2014.09.18. 19:53:48

Hogy ezt megmagyarázzam, például a Hilti egy multi cég és lichtensteini bejegyzésű. Drága, mint a rosseb, javíttatni nem érdemes, versenytárs nincs.

Első számú fogyasztója az Unió, viszik a bazárját, mint a cukrot és dagadtra keresi magát. Még vili, hogy hálálkodik a tyúkudvar lakóinak, hiszen azok is felülárazva veszik a piros spiátert tőle, mint a fejlett Nyugat, csak ez nekünk kicsit jobban fáj.

Szóval, kötöttek egy gentlemen's agreementet, amely egyben azt is kiválóan bizonyítja, hogy az Unió van a trösztökért és nem fordítva.

Ha már csöpögtetnek vissza az extraprofitjukból, hogyan tegyék ezt?

Ez a kérdés, mert erről szól a vita.

Bell & Sebastian 2014.09.18. 19:55:14

@ALFI: Buta vagy köcsög, hallgass Björköt és bőgjél vele.

2014.09.18. 21:17:35

@feketeesfeher:

A helyzet sajnos sokkal rosszabb!

Itt van pl. ez a @bölcsbagoly: minek is nevezzem?

"persze, te az Ökotárstól vagy valamelyik ballib párttól/szervezettől kérsz forrást, hiszen csak azoknak hiszel."

Nem! Én a blog írójától kértem forrást, ha ez eddig nem tűnt volna fel. Ő melyik az Ökotárs vagy a ballib szerinted?
Eddig kétszer szóltál hozzám.
Az egyik irreleváns volt, a másik kő baromság.

Kíváncsian nem várom a harmadikat @bölcsbagoly:

Master of Robin 2014.09.18. 21:26:50

@bbjnick: Ja, hogy maga egy ballibsi rémhírterjesztő, aki azt ahzudozza mindenfelé, hogy az a baj a civilekkel, hogy nem norvégok?

Szerintem senki ne lopjon, és senkise politizáljon külföldi pénzen. Se civil, se más. Maga is fogja be, komcsikám.

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2014.09.18. 22:09:42

@Master of Robin: Ez a baromállat azt a szervezetet támadja sztahanovista lendülettel, amelyik az ő vesszőparipáját, az atomenergia-ellenességet (ami szvsz hülyeség) Magyarországon a legkövetkezetesebben képviseli és terjeszti.

Bell & Sebastian 2014.09.18. 23:32:46

Csak arra lennék kíváncsi, ha _semmiféle_ uniós támogatás szétosztását nem adnák át nemzeti hatáskörbe, mi lenne akkor? Elég alaposan ellenőriznek, de csak formai és számviteli szempontból, politikai indíttatást nem keresnek, főleg utólag. Persze nem teljesen hülyék, ha már négyszer (ennyit lehet tudni) megakasztották az aranyesőt, feltehetően S. politikai lólábának kilógása okán és mindig a legutolsó eset volt a legutolsó figyelmeztetés.

A kívülről érkező támogatások (mint a fenti is) mint technikai bonyolításukat-, mint politikai indíttatásukat tekintve kivételt képeznek.

Igazából van összefüggés a kétféle rendszer borítása közt, csak az nem világos, ha ott engedett, itt miért húzott rá a Főnök.

Csak arra tudok gondolni, újra akarja tárgyalni mindkettőt és számára előnyösebb pozíciót foglalni.

És itt lehet elkezdeni aggódni. Mert eddig jobb még sose lett, legalábbis a civileknek. A "civileknek" meg végképp.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.09.19. 07:34:19

@Bell & Sebastian:
Halálosan mindegy.

@picur3ka:
"nincs tele az ország árulókkal"
Látod, erről beszéltem. Ez egy paranoiás, téveszmés elmeállapot.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.09.19. 07:43:03

@Bell & Sebastian:
Nincs versenytársa a Hiltinek? Te jó ég és a Bosch, az AEG, a Milwaukee, a Makita stb. tud erről? Ha nem, akkor nekik is megírhatnád, hogy fejezzék be a professzionális szerszámgépgyártást, mert a Hilti mellett nem rúgnak labdába...

Extraprofit nem létezik. Ez a kifejezés csak a marxista közgazdasági elméleten belül értelmes.

gyalog.galopp 2014.09.19. 08:19:28

@ALFI:
Az általad linkelt táblázat első 5 tételében adomány címén különböző szervezetek között 15 millió Ft-t és 17 ezer EUR-t osztottak ki visszatérítendő támogatásként , mindegyiknél szó szerint ugyanaz a leíró szöveg.

Ez így elég zagyva, ma már a babaruhát sem kérik vissza, nemhogy az adományt. Ha én egy közepes buzgalmú hatóság lennék fel kellene, hogy keltse az érdeklődésemet.

A hollywoodi filmeknek hála az információszerzést, az idegen államokban végzett mindenféle manipulációs tevékenységet szuper ügynökök, szuper technikák csatájaként képzeljük el, akik egy fél várost lerombolnak maguk körül.
Hát ez a mese, ezeket ténylegesen amatőrök végzik, irányított civil szervezeteken keresztül.

Csak egy példa az általad linkelt linkelt táblázatodból, 2012-ben csupa civil meg zöld támogatás, 2014-ben 14 tételnyi atomenergia, 42650 EUR támogatással.
Szerinted ?

Emlékszel a négymancsos akcióra, amikor is tizezrek váltak munkanélkülivé, az ország meg milliárdokat bukott, gyakorlatilag egy komplett iparágat.
A franciák azóta is vígan tömik a kacsákat, meg a libákat.

De elemezhetnénk az LMP mint parlamenti civil szervezet gyöngyöspatai szereplését is, a TASZ témaválasztásait , ...stb, stb

Bell & Sebastian 2014.09.19. 09:12:06

@Lord_Valdez: Nem mindegy és nincsen versenytársa, mert ez nem a műanyag fúrógép kategóriája.

Inkább azt vitassa, hogy akkor mire fel fizetnek?
Arra, hogy nincsen külön termék és külön ár a gyarmatokra és gyarmattartókra, ezért vállalták a különadót, amit maguk osztanak szét.

Lord, ha nem hajlandó gondolkodni, gyorsan megfosztom a címétől.

Bell & Sebastian 2014.09.19. 09:17:26

@gyalog.galopp: Már elmondtam párszor, hogy Alfa nem lát szélesebb összefüggést még akkor sem, ha kiveri a szemét. Cserébe betegesen ragaszkodik mellékes részletekhez. Azért nem lehet vele vitatkozni, mert hiába (volt valamikor) százhúszas az íkúja, mentálisan defektes.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.09.19. 12:06:36

@Bell & Sebastian:
Te, figyusz! Az, hogy létezik-e más professzionális szerszámgépgyártó is, nem olyan kérdés, hogy létezik-e Isten, amin évezredeket lehet vitatkozni eredmény nélkül, hanem egy könnyen ellenőrizhető állítás. Fellépsz szépen a Milwaukee Electric Company, vagy a Makita Corporation honlapjára és ott vannak. Sőt,, kék színű Bosch-sal talán még találkoztál is, na, azok is azok.

Nincsenek gyarmatok és gyarmattartók, ez rizsa. Erre nem külön adóként kell gondolni, hanem inkább tagdíjként.
Minden EU tagállamnak van egy tagdíja, cserébe hozzáférnek a közös piachoz. Ezen országok szeretnék a közös piacot, de az EU-t nem. Az EU rugalmas annyira, hogy ezt lehetővé teszi, de van egy feltétele: hogy fizessenek. Ennek meg egyszerű oka, hogy ha csak az EU tagságnak lenne díja, de az EGT-nek nem, akkor azt sérelmeznék az EU tagországok.

Bell & Sebastian 2014.09.19. 16:54:11

@Lord_Valdez: Hegyezem fülem, mint Bodri kutya. Az első rész felejtős, a szabadalmaikat levédetik a gyártók, ezért aztán a Hilti az nem egyenlő egyéb, műanyag szarokkal.

A második rész még akár jó is lehetne, ha megmagyarázná, miért erőltetik a közvetlen kifizetést a gyarmatokon?

Honnan lordságod? A zeneiparból?

bölcsbagoly 2014.09.19. 17:24:52

@nu pagagyí: akkor gondolom te sokat kaphattál a vikingtől az Ökotárs segédletével, nemde?

2014.09.19. 17:37:51

@bölcsbagoly:

Látom három hozzám írt megjegyzéssel kivégezted magad! A vereség teljes beismerése amikor egy totál primitív helyzetet még csak meg sem tudsz válaszolni.
Gartulálok "BÖLCS"bagoly! :))))

Javaslom, hogy vegyél vissza magadból és pattanj le a magas lóról, ha nem akarod állandóan kinevettetni magadat....

bölcsbagoly 2014.09.19. 17:58:07

@MikeBoy: nem tudom megakadályozni a hülyék röhögését! Ezt az OPNI-ban sem tudták elérni az orvosok az ápoltjaiknál....

2014.09.19. 18:08:17

@bölcsbagoly:

És ilyen amikor @bölcsbagoly: emeli a színvonalat.
Segíts már nekem egy kicsit ez a stílus amit itt előadsz az óvodában vagy az alsó tagozatban volt divat utoljára?

Na és akkor most töki szépen olvasd vissza, amit írtam neked!
Először is te szóltál hozzám és nem én hozzád.
És csupán kétszer jeleztem neked (ha nem találod beidézem), hogy nem vagyok rád kíváncsi és nem képviselsz színvonalat.

És, ha nem akarod, hogy tovább alázzalak vond le végre a következtetést ebből és keresd meg inkább azokat, akik nagyjából a te szinteden vannak valahol a béka segge és a föld középpontja között félúton.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.09.19. 18:40:12

@Bell & Sebastian:
A szabadalom csak 25 évig véd és akkor is csak azt, ami explicite meg van fogalmazva.
A műanyag szar az a CMI, Lux stb. Egy Milwaukee akkus csavarhúzó 50 ezertől indul. Szerinted adnának ennyit egy "műanyag szarért"? Szerinted van 80 Nm-es nyomatéka egy "műanyag szarnak"?

Marha, egyszerű: mert NGO-knak szánják.

Nem éppen. Ld. liberatorium.blog.hu/2012/08/06/az_elet_veszely

bölcsbagoly 2014.09.19. 19:45:01

Aki ma este nézte a híradót a Dunán az láthatta/halhatta, hogy a TASZ drog problémákkal foglalkozó illetékese beismeri, hogy a MN-ben megjelenitett emailt ő írta az ombudsmani hivatal osztályvezetőjének!
1. Ergo, a MNN az igazt irta, de hogy nekiestek már ballibák...
2. Eddig Székely László ombudsman azt állitotta, hogy belső levelezésről volt szó, ergo ő nem mondott igazat;
3. Az Index.hu-n megjelent ma Jámbor András irása a Kettős mércén, ebben a témában, persze balliba szemszögből.
4. Az Origón meg az Index.hu fórumán szintén a MN-tet és Kocsis Mátét támadják.
Tipikus "civil" hozzáállás a valósághoz és igazsághoz. S bizonyíték az ombudsmani hivatalban uralkodó állapotokról és szellemiségről..

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2014.09.19. 19:53:57

@gyalog.galopp: "mindegyiknél szó szerint ugyanaz a leíró szöveg"

Melyik az a szöveg?

B&S meg egy elmebeteg korcs, neki a "szélesebb összefüggés" az ő kényszerképzetei és téveszméi, a részletek, amiben "elveszek", meg a tények. (Ezt bármelyik elmeorvos megállapíthatja a szövegeiből. Amit ő állít rólam, azt nem állapíthatja meg a szövegeimből.)

LMP és TASZ más, mint az Ökotárs.

bölcsbagoly 2014.09.19. 20:00:47

Most látható Sárossi Péter beismerése az m1 hiradójában is!

Bell & Sebastian 2014.09.19. 20:16:30

@Lord_Valdez: Lázhatóan nem sok fogalma van attól, miben áll a Hilti specialitása, milyen téren egyeduralkodó / piacvezető. Ha vetne egy pillantást esetleg a gyártmánypalettára, rögtön látná, hogy nem a csavarhúzásban.

Tulajdonképpen a csizma úgy kerül az asztalra, hogy én tettem oda. Azt akartam szemléltetni, hogy a multik piacszerzéséről van szó, amit valamilyen módon meg kell "hálálniuk".

Azt továbbra is balladai homályban hagyta, hogy miért pont ilyen módon kívánják enyhíteni az általuk okozott nyomort?

Szóval, mégsem a zeneiparból. Ezek szerint a mérnöki munka is annyira specializálódott, hogy egyforma távolságra állunk a közgáztól.
Ja, de mégsem, mivelhogy saját dárdával vagyok kénytelen ösvényt vágni a csalánba.

Ezért nem szívből jön az öröm, amikor a monopolhelyzetben lévő, nemzetközi rablóbandák nevét a számban forgatom.

Nagy lenyúlás itt - pici baksis ott, ez a világ trendje.

Háát, nem ez a világ rendje, csupán múló állapot. Ami így vagy úgy, de egyszer véget ér. A hajózni vagy megdögleni közt még ezerféle opció létezik.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.09.19. 22:54:25

@Bell & Sebastian:
Feltételezem, hogy a véső-/bontókalapácsra gondolsz, de ott se egyeduralkodó.
Pl.: www.milwaukeetool.com/power-tools?product+types=rotary+and+demolition+hammers
www.dewalt.com/tool-categories/hammerdrills--hammers-demolition-hammers.aspx
www.boschtools.com/Products/Tools/Pages/ItemResults.aspx?catid=1066
Pusztán azért, mert Magyarországon a Hilti a legismertebb, nem lesz egy vállalat világvezető.

A piacszerzésért miért kellene bárkinek is hálálkodni? Ez a világ legtermészetesebb dolga. Egy ugyanolyan marhaság, minthogy a sikeres embereknek vissza kellene adniuk valamit a társadalomnak. Miért? Elvettek valamit? Nem. Egyszerűen csak jobbak, mint a többiek.

Milyen nyomort? Nem okoznak semmiféle nyomort. Sőt, ellenkezőleg. A hatékony vállalatok húzzák az átlagos bérszínvonalat fel. Ha körülnézel a világban, akkor érdekes módon ott fogod megtalálni a nyomort, ahonnan ezek a vállalatok hiányoznak.

Ha NGO-kat akarsz támogatni, akkor a legjobb, ha kikerülöd az államot. Elvégre így tudod garantálni, hogy független legyen tőle.
Azt, hogy miért NGO-kat támogatnak ahelyett, hogy teszem azt befizetnék az EU kasszába, nem tudom. Erről az EU-t kell megkérdezned, mert ők kötötték így a szerződést.

panelburzsuj 2014.09.19. 23:02:46

@Lord_Valdez:
"miért NGO-kat támogatnak ahelyett, hogy teszem azt befizetnék az EU kasszába"

Tipp: mivel nem tagok, nincsenek képviselve sem, így semmiféle ráhatásuk se lenne az általuk beadott pénzek elköltésére.

Ki az a hülye, aki azért marad kívül, hogy úgy is jócskán fizessen a közösbe, csak még bele se szólhasson?

Bell & Sebastian 2014.09.19. 23:39:32

@Lord_Valdez: Rövidre fogom; a rögzítéstechnikáról lenne szó.

A piacszerzés, mint vezérmotívum, nem az én lázálmom, hanem maguk mondják.

>>>
A Kétoldalú Kapcsolatok Nemzeti Alapjának (KKNA) átfogó célkitűzése a kétoldalú kapcsolatok erősítése a donor országok – Norvégia, Izland, Liechtenstein – és Magyarország között. Célja az együttműködés megalapozása vagy erősítése mind intézményi, mind egyéni szinten, hosszabb távú, illetve alkalmi partnerségek kialakításával. A tapasztalatok, a szaktudás és a technológiák megosztásával a kétoldalú együttműködések jelentős kihívások megoldásához járulhatnak hozzá.
<<<

www.norvegalap.hu/kkna

A donorok a klímaváltozás- és a nők megkülönböztetése elleni harcban látják a közös jövőt, ezekben a témákban adnák át tapasztalataikat - ha már egyszer rászorulunk.

www.norvegalap.hu/-/megjelentek-a-ketoldalu-kapcsolatok-nemzeti-alapjanak-nyilt-palyazati-felhivasai

Kezdek elbizonytalanodni. Ha az eleje igaz, mi köze van mindennek a pályázati témákhoz, ha pedig az utóbbit gondolják komolyan, akkor hazudik a fej és csapkod a farok.

Bell & Sebastian 2014.09.20. 00:00:18

Ott lehet az összefüggés, hogy ezek a ("donorok") jólétüket a mi rosszlétünkre alapozzák, jönnének ők, mint önzetlen mentőangyalok, újjáépíteni ezt a koszfészket, csak előbb ki kell nevelniük azokat, akik beengedik ide őket és kifizetik a számláikat.

Magyarán, szimpla hálózatépítésről van itt szó.

Jó lenne látni akár a nemzetek feletti, akár a bilaterális szerződést, ami alapján elhozzák nekünk azt a jobblétet, amibe máris beleszenderültünk.

Orbán Vitéz Lajosban és ezekben is csak azokat az oligarchákat, gazdasági érdekcsoportokat látja, akik / amik le akarják rángatni az igazak El Caminojáról.

Ha nem üti a fejüket látványosan gumikalapáccsal, még a végén nem nyer legközelebb. Az egy más kérdés, hogy sziszifuszi munka, mint a beretválkozás, mert reggelre terem helyettük kettő másik - két, másik likban.

Talán az Alfahír kezdi pedzegetni valamilyen szinten a a nagy selyemzsinórosztás lehetséges hátterét, csak arról az opcióról ott is megfeledkeznek, hogy mi van akkor ha csak vetített mozit nézünk, kell pár lapát szén a CÖF -kazánba.

Bell & Sebastian 2014.09.20. 00:26:40

@ALFI: Üzletrontás.

Ami csak azt jelenti, hogy a Fidesz szakértői azzal zsarolják a pályázó önkormányzatokat, hogy biztosítják a szükséges önrészt, amennyiben a saját cégháló tagjai kapják a megbízást.

Amennyiben kiderül, hogy ezt másképpen is meg lehet oldani (szereznek pénzt máshonnan és például helyi vállalkozás is tud nyerni, nemcsak a közismert líblingek), a végén még ragadós lesz a példa és elszabotálják a NER -ben rájuk osztott szerepet.

Csakhogy eddig az összes ló gyeplője Lajos markában volt és frissen vágtak rendet az NFÜ -nél.

Mindent tudunk, csak azt nem, hogy mi fog ebből kisülni a végén. Egyébként az első négy évükben nagyon sok projekt az önerő hiánya miatt került parkolópályára, aminek a támogatás -részét vagy átvitték a következő, uniós ciklusra, vagy nem.

Nesze neked pluralizmus (finanszírozás témájában), ha csak egy út áll előttem, melyiken induljak?

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2014.09.20. 08:39:02

"Már az is baj, ha segítünk?

Beküldte solyom - cs, 09/04/2014 - 22:17
A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) szeptember 3-án közölte a sajtóval, hogy „jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanúja miatt feljelentést tett a norvég alap vizsgálatai után. Az egyik ellenőrzött civil szervezet csaknem százmillió forint kölcsönt adott úgy, hogy erre nem volt engedélye”. De kiről van szó és mit is jelenthet ez?

Noha a KEHI – érthetetlen módon – nem nevezi meg, hogy ki a feljelentett, az nem titok: a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) lebonyolító konzorciumát vezető Ökotárs Alapítvány valóban több alkalommal adott civil szervezeteknek visszatérítendő támogatásokat az elmúlt években – amint azt jelentéseinkben is mindig feltüntettük. Ennek azonban egyáltalán semmi köze nincs az NCTA-hoz.

Az Ökotárs Alapítvány saját (évtizedes távlatban többek között célokra összegyűjtött) vagyonából, tőkéjéből nyújtott visszatérítendő támogatásokat – a hozzá segítségért forduló civil szervezetek egyedi kéréseire válaszul, alkalmi jelleggel. A visszatérítendő támogatások az esetek túlnyomó többségében elnyert és leszerződött, de utófinanszírozott EU-s támogatások áthidalását szolgálták. A szervezetek szorult helyzetükben fordultak hozzánk, hiszen saját szűkös lehetőségeik nem teszik lehetővé milliós nagyságrendű összegek megelőlegezését, és ennek hiányában nem tudták volna végrehajtani a vállalt projekteket. Így elestek volna a támogatástól nemcsak ők, de az adott projektek kedvezményezettjei: munkanélküliek, iskolás gyerekek és az ország is, és nem valósultak volna meg oktatási, ökoturisztikai és más fejlesztések sem. A kereskedelmi bankok ugyanis (kevés kivétellel) nem adnak kölcsönt civil szervezeteknek támogatott projektjeik előfinanszírozására, nem tekintik kellő garanciának erre a megkötött szerződéseket.

Az uniós, Strukturális Alapokból nyújtott támogatásokkal ellentétben az NCTA zömében előfinanszírozású: a projektek hosszától függően a támogatási összeg jellemzően 50-60%-át már a szerződéskor megkapják a szervezetek, majd a projekt végrehajtása során, a beszámolók nyomán több részletben a többit, csupán az utolsó 10%-ot kell maguknak előfinanszírozniuk. Erre azonban az Ökotárs Alapítvány hangsúlyozottan nem nyújtott áthidaló támogatást (hiszen az utolsó 10% visszatartása éppen számunkra garancia a megfelelő elszámolásra), ahogy az is ki van zárva a pályázati felhívás értelmében, hogy az Ökotárstól kapott bármilyen más támogatást az NCTA-ból finanszírozott projekt önrészeként felhasználjanak a szervezetek.

Mindezért érthetetlen számunkra, hogy ha a KEHI megbízása a Norvég Civil Támogatási Alap vizsgálatára irányul, hogyan kerülhettek egyáltalán górcső alá az Ökotárs egyéb programjai és támogatásai. Az is megdöbbentő, hogy míg a sajtóban sorra jelennek meg a KEHI vizsgálat eredményeire hivatkozó súlyos vádak, mi magunk (és a vizsgált szervezetek) mindeddig csak dokumentumbekérő leveleket kaptunk tőlük – számos alkalommal feltett kérdéseinkre sem válaszoltak, és eleddig semmilyen jelentést, határozatot sem küldtek.

Ráadásul immár nem egyszerű szabálytalanságról, hanem potenciális bűncselekményről van szó; nagy kérdés azonban, hogy megáll-e a gyanúsítás? A tevékenység megítélése szempontjából az nem lényeges, hogy a kölcsön kamatos vagy kamatmentes: az alapítványi vagyon törvényben előírt megőrzése érdekében a reálértéket megőrző, a magyar állampapírok hozamához kötött mértékű kamatot írt elő a kuratórium a támogatási szerződésekben. Jogosulatlan pénzügyi tevékenységet az követ el, aki üzletszerűen gyűjt betétet vagy nyújt pénzkölcsönt – álláspontunk szerint azonban nincs erről szó, hiszen visszatérítendő támogatásainkat alkalmilag, egyedi, előzetes kérelmek alapján, nem nyereségszerzési céllal nyújtottuk. Hanem azért, hogy küldetésünket teljesítsük: segítsük a hazai civil szervezetek fejlődését és nehézségeik leküzdését."
www.okotars.hu/okotars-hitel-kehi

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.09.20. 09:35:12

@panelburzsuj:
Ez ésszerűen hangzik.

@Bell & Sebastian:
Ezek szerint nem ismered mondjuk a Würth-t, vagy a Fischert.

Kik mondják?

Hol az ellentmondás?

Tedd a le Tőkét és olvass valami korszerűbb közgazdasági irodalmat. A gazdaság nem úgy működik, hogy vannak kizsákmányolók és kizsákmányoltak.

Bell & Sebastian 2014.09.20. 11:34:23

@Lord_Valdez: Rendben, (tegyük fel) az én prekoncepcióm nem kóser, továbbá kilóg alóla Bogár lólába. Tekintsük úgy, hogy cáfolta. Lássuk a magáét, hátha meggyőzhető vagyok, vagy legalábbis jobbal tud előállni ennél.

Hogyan értékeljük a konkvisztádorok üveggyöngy osztogatását mi, a bennszülöttek? És törzsfőnökünk saját varázslójára szórt átkait?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.09.20. 20:56:42

@Bell & Sebastian:
Ahogy panelburzsuj említette, ésszerű, hogy az EGK tag, de nem EU tag országok nem szólhatnak bele az EU által kiosztott pénzekbe, tehát abban érdekeltek, hogy ne az EU-nak nevezett közös kalapba fizessenek. Az EU-nak meg az az érdeke, hogy ne legyenek ingyenélők, hanem minden haszonélvező fizessen, aztán így sikerült megalkudni.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2014.09.20. 21:15:36

@Bell & Sebastian: A Lord megragadta a lényeget, és ráadásul életszerűen közelít. Nekünk még ettől nem jutott krumplifőd, de nem biztos, hogy ebben nekünk nincsen hibánk. Mucsaiak vagyunk ehhöz, na :)

Bell & Sebastian 2014.09.21. 00:53:20

@Lord_Valdez: @Mihint: Oké. De ettől még szeretni nem kötelező sem ezeket, sem azokat. És gondolom; egyetérteni sem. Az önerőre adott kölcsön, mint innovatív húzás, határozottan tetszik. Amiből -gondolom- világos, hogy a túlhatalomra és túlterjeszkedésre _senki_ sem szavazott, az kapott felhatalmazás eredete -gondolom- isteni természetű lehet. Hamis megváltókkal itt tele a padlás, de ezt már olyan sokszor mondtam, hogy magam is unom.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.09.21. 19:55:11

@Bell & Sebastian:
Szeretni nem kell senkit. Még a Pártot se, csak ajánlott :)

deruyter 2014.09.22. 12:43:07

@bbjnick: 1. Azt mondod: "A szocializmusban a politikai karrier nem azt jelentette, mint manapság jelent. Mivel pártállamban éltünk, az élet minden területén jelen volt a párt, a vezetői alkalmasság legfontosabb kritériuma a politikai megbízhatóság volt .... Aki ebben a világban bármilyen szintű vezetői funkciót el akart látni, annak politikailag megfelelően képzett, igen jó elvtársnak kellett lennie. ...Tehát a politikai karrier nem feltétlenül pártkarriert jelentett, hanem például efféle "társadalmi funkciót" is.
HA kinyitod a szemed, akkor látod, hogy most is ugyanez van. Természetesen a leuralás nem olyan mértékű, mint anno, de közelítünk felé, és hát láthatóan van rá törekvés. Hogy csak egy példát mondjak, 2010 után elszabadult a paranoia, gyakorlatilag minden vezetői szinten a lojalitás az egyetlen szempont. Egyetlen korábbi kormány idején sem volt ez ilyen mértékű. Lehet rajta vitatkozni persze, csak körbe fog röhögni bárki aki nem szellem i fogyatékos. A párt befolyik mindehova, sportba, kultúrába stb. A társadalmi funkcióról meg éppen Kubatov elvtárs jut eszembe. Hol itt az érdemi különbség?
A civil szervezetekkel kapcsolatos múltadhoz meg nem tudpok hozzászólni. Te állítod, hogy ismered belülről és elmondod mindennek, csak hogy ilyen alapon én is mondhatnék bármit. Én is leírhatnám, hogy ismerem belülről a fideszt vagy a fidelitaszt és ott mindenki pedofil. Ettől még nem lesz igaz.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.09.22. 15:57:30

@deruyter:

Ez egy ilyen műfaj:-) Én ott voltam a nyolcvanas években is, a kilencvenes években is, megéltem, megtapasztaltam, tudom, miről beszélek, te pedig csak hablatyolsz itt össze-vissza.

Jean Sol Partre 2014.09.22. 20:00:46

@deruyter: "Hol itt az érdemi különbség?"

Ott, hogy a 80-as évektől a politikai megbízhatóságon kívül még számított valamit a szakmai hozzáértés is. Ma ennél sokkal kontraszelektívebb a rendszer.
süti beállítások módosítása