A civilségről és a civilellenességről
2014. szeptember 12. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

A civilségről és a civilellenességről

civil.jpg

Utólag értesültem csak a hét eleji, civilek elleni rendőrségi akcióról: épp egy olyan országban jártam, amelynek polgárai évszázadok óta kényesen ügyelnek az egyéni, a kisközösségi, önkormányzati szabadságukra, a szövetségi állammal és azon túlmenően persze a nagyvilággal szembeni autonómiájukra. Például épp jövőre lesz hétszáz éve, hogy a szabad, civil hegyi parasztjaik beleszorították a rájuk küldött, jól felszerelt készenléti Habsburg-nehézlovagokat egy hűs vizű alpesi tóba, nem gyenge figyelmeztetést küldve az autonómiájukat letörni akaró hűbéruraknak és szövetséges oligarcháiknak.

Szóval hol is tartottam? Ja igen, szabadság, autonómia, önszerveződés, civilség. Igen, olvastam én is a „civil társadalom” ellen felszólaló konzervatív szerzőket, ismerem az ő érveiket is. De most mégis szögezzünk le pár alapvető dolgot.

*

A szabadságot, demokráciát, prosperitást, önkiteljesítést szolgáló polgári társadalom elengedhetetlen tartozékai az egyéni szándékokból összeálló, alulról szerveződő közösségek − bármilyen kisközösség, olvasókör, hobbiegylet, szakkör, egyesület, mozgalom, vallási közösség, párt. A falusi hagyományőrzőktől a Zámbó Jimmy-klubon, a bélyeggyűjtőkön, a mangarajongókon és a cserkészeken keresztül a melegaktivistákig, az abortusz-ellenes mozgalmárokig, a Gyurcsány-pártig és a Fideszig. Ettől lesz működő egy társadalom, élő egy ország és annak közélete.

Megfordítva: minél alacsonyabb az önszerveződés foka, minél kevesebben vesznek részt a közösségi életben, minél többen rettennek vissza a közéletben való nyilvános, aktív részvételtől, annál inkább működésképtelenebb, lebénultabb, élhetetlenebb lesz egy ország.

A huszadik században megtapasztaltuk, mi történik egy olyan társadalommal, ahol az önszerveződést, az alulról jövő érdekképviseletet, a civil szférát propagandával, majd ellehetetlenítéssel, majd törvényi korlátozással s végül betiltással elfojtják. S hogy onnantól hogyan hívják ezt az államberendezkedést, amelyben a cselekvési, önszerveződési lehetőségétől, autonómiájától leszoktatott, majd megfosztott egyénnel szemben egyedül az állam és a vele összefonódott párt áll.

Nem, nem fogok ördögöket a falra festeni. Mindenki döntse el maga, hogy ez az áldatlan civil-vita, ami a tavaszi választások után elindult, egy ki tudja, hol megálló folyamat első lépését jelenti-e. Vagy egy egyszeri epizódról van csupán szó, s majd egy megállapodás, kompromisszum után minden szép és jó lesz, mindenki meg lesz elégedve, és együtt legel majd a farkas és a bárány.

Szögezzük le: mivel a 21. században élünk, globalizálódó és nyitott országunkban külföldi pénzek is mozognak, kívülről érkező pénzekhez is juthatnak magyar magánemberek, egyesületek, önkormányzatok és az állam. Például milyen jól is jön majd az a tízezermilliárdos uniós támogatási keret a következő évekre, munkahelyteremtéstől a viacoloros utcaburkolásig. Milyen jól jön fiatalok ezreinek az Erasmus-ösztöndíj. És milyen jól is jött a Norvég Alap támogatása a magyar nemzetnek, például 87 millió forint a Mátyás templom 2. világháborúban elpusztult harangjainak pótlására, 233 millió forint a nádasdladányi kastély felújítására, vagy 187 millió forint a Hagyományok Háza által a Kárpát-medencében gyűjtött folklórfelvételek megőrzésére és közkinccsé tételére. A magyar állam és magyar civil szervezetek is a lehető legtermészetesebbnek tartják, hogy magyar pénzből határon túli szervezeteket, egyleteket, mozgalmakat támogassanak, ösztöndíjakat adjanak, és így tovább. Nagyon helyesen. Ilyen, szabad, átjárható Európát akartunk évtizedekig, nem? Szóval hátrább azzal az idegenérdekező propagandával.

Még akkor is, ha természetesen sokkal egészségesebb lenne, ha a magyar középosztály, polgári réteg lenne annyira erős, hogy a társadalom nagy része maga tudná eltartani saját adományaival az ilyen szervezeteket, és nem külföldi államok vagy világpolitikai hatalommal rendelkező magánszemélyek pénzéből fedeznék nagyrészt a maguk költségeit. De mit tegyünk, pont egy olyan rendszer volt több évtizedig hatalmon, amely betiltotta a civil szférát, kifosztotta a polgárságot és kiölte az emberekből az önszerveződés lehetőségének tudatát. Épp ez okozza akut társadalmi problémáink egy jelentős részét.

A ma leginkább a viták kereszttüzébe került Norvég Civil Alapról el lehet mondani, hogy kiemelten támogat sokak jobbos-konzervatív ízlésének nem megfelelő dolgokat; de ebből az alapból támogatást kaptak például nagycsaládos szervezetek, helyi termelői szövetkezetek és falufejlesztők is, akik − remélhetőleg − hasznosan tudták felhasználni az elnyert támogatásokat. Aki meg a tibeti meleg bálnákért akar küzdeni és ezért pályázni, hát tegye, ez jelent egy szabad országot, szabadon cselekvő polgárokkal.

*

Viszont: az természetes, hogy a törvények, a jog uralma mindenkire vonatkozik. Mindenkire: kormányra, rendőrségre, civilekre egyaránt. Ha pont a törvények betartását, a rendszer átláthatóságát, közpénzügyek áramlását vizsgáló watchdog szervezet vagyunk, akkor még inkább. A mostani hírekben és híresztelésekben felbukkanó homályos ügyek, célozgatások kapcsán mit is mondhatnánk: jogerős ítéletig mindenkit megillet az ártatlanság vélelme.

Akár a civilek elítélésével, akár felmentésükkel zárul az ügy, valaki hatalmasat fog égni. Ha megállnak a vádak, az a watchdog civil szférára; ha pedig nem, akkor az ügyből politikai konfliktust, politikai tőkét kovácsoló pártokra fog ráégni az ügy. Itt jelzem viszont: egy esetleg elkönyveletlen mekis menü vagy BKV-jegy bolhájából nem lesz érdemes elefántot csinálni, különös tekintettel arra, hogy egyébként a politikai-gazdasági szféra legtetején milyen, azoknál milliárdos nagyságrenddel nagyobb ügyek maradnak hagyományosan feltáratlanok.

Szóval lehet a politikai elit tagjaként a joguralom pallosával, a minden fillérrel való elszámolás követelésével csapkodni, de csak tiszta lelkiismerettel, ha kérhetjük. És folyhatnak nyomozások civil szervezetek ellen, lehet ellenük vizsgálódni, ha van alapos gyanú, de lehetőleg ne olyan fellépéssel, mintha mondjuk egy nemzetközi drogkartellre csapnának le a hatóságok. És lehet vitákat folytatni arról, hogy egyébként a civil társadalom politikával, közélettel foglalkozó szeletében milyen mértékben, milyen erővel vannak jelen a különböző ideológiákat képviselő egyletek − s lehet tenni azért is, hogy jobboldalibb, konzervatívabb civil (valóban civil!) közösségek jöjjenek létre és erősödjenek meg.

De szimpla civilellenes propagandával, politikai szólamokkal, feltűnően erőteljes rendőri fellépéssel nem egy egészséges, kiegyensúlyozott, demokratikus közélet felé mozdulunk, az bizonyos.

Végül egy idézet a végére: „Úgy gondoljuk, hogy Magyarország társadalmának és a magyar nemzetnek súlyos és valószínűleg elhúzódó válságidőszakában vagyunk. A ma fiatal generációnak semmiféle felelőssége nem lehet azokért a tegnapi hibás döntésekért, amelyeknek következményeit nagyrészt már ma is ők viselik. Van viszont felelősségük a jövőt befolyásoló mában, és van joguk is, hogy saját jövőjük alakításába az általuk választott módon beleszóljanak! Egyre többen hívják fel a figyelmet arra a veszélyre, amelyet a válság mélyülése mellett a társadalom integrálatlan volta jelent. Úgy véljük, ahhoz, hogy a társadalom cselekvéseit ne értelmetlen indulatok vezéreljék, szükség van az állampolgári felelősséget erősítő, az érzelmeknek kollektív bölcsességgel gátat szabó és formát adó autentikus társadalmi szerveződésekre is”.

Ez egy idézet a Fidesz alapító nyilatkozatából, 1988-ból. Minden időben igaz megállapításokkal.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr186691827

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A civilségről és a civilellenességről 2014.09.12. 14:39:01

Minél alacsonyabb az önszerveződés foka, minél kevesebben vesznek részt a közösségi életben, minél többen rettennek vissza a közéletben való nyilvános, aktív részvételtől, annál inkább működésképtelenebb, lebénultabb, élhetetlenebb lesz egy ország.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Virág et. 2014.09.12. 14:56:08

Vagy amikor Fellegit már 4 éve azért tartjuk, hogy magyar állami pénzből befolyásolja az amerikai törvényhozást, lobbizzon, az micsoda?

anonymand 2014.09.12. 14:56:24

@ergé

"Akár a civilek elítélésével, akár felmentésükkel zárul az ügy, valaki hatalmasat fog égni." - csak lehet, mire véget ér a dolog, az érintetteket (vegzáltakat) már le is lehet írni.

"Viszont: az természetes, hogy a törvények, a jog uralma mindenkire vonatkozik. Mindenkire: kormányra, rendőrségre, civilekre egyaránt." - ezt esetleg megpróbálhatnád a hatalom jelenlegi birtokosaival megértetni, elfogadtatni.

bunk0 2014.09.12. 14:58:37

@Virág et.: Budapesten az 1000 éve itt élő norvég kisebbség tüntetett norvég pénzből a magyar kormány ellen?

Virág et. 2014.09.12. 15:00:54

@anonymand: Ha az állam téved, akkor majd jól nem mondanak semmit, kapnak valami aprópénzt azok, akik tudják számlákkal igazolni a felmerült kárukat, a mandiner szerzői meg a kommentelő droidok meg leszavaznak újra a fideszre, mert nem érdekli őket az egész, még az ilyen muszáj-cikkek ellenére sem.

Viszont közben az érintett emberek, szervezetek tönkremennek. Ha valami kiderült az "elszámoltatásnak" nevezett kirakatműsorból, akkor az az, hogy soha nem az ítélet számított ezeknek, hanem az eljárás, maga a meghurcoltatás. Az, hogy utána sorban felmentik őket, az mindegy. Az ember politikailag, szakmailag halott.

Virág et. 2014.09.12. 15:03:23

@bunk0: Akkor most már szempont a kisebbségi lét is? Rendben, akkor vegyük a Fellegihez köthető amerikai Friends of Hungary Alapítványt. Nem tudom, hogy tüntettek-e vagy csak lobbiznak, de lényegében teljesen mindegy, az aktuális kormányzatra kívánnak befolyásoló erőt gyakorolni.

Vagy belföldi példa: kell-e ennél jobb, mint a CÖF. Arra van közpénz, hogy bohócos hirdetéseket tegyünk fel az ellenzékről? Az civil munka hogy kampányban közpénzen pocskondiázzuk a nekünk nem kedves jelöltet? Még csak nem is szakmai szempontok alapján, hanem a legócskább ad hominem "érvekkel".

Steve the Great 2014.09.12. 15:04:12

Izgatottan várom, mikor fog kiszállni egy készenléti rendőrségi kommandó a CÖF-höz, hogy elszámoltassa "egy párt kampányának közvetlen támogatása" bűncselekmény alapos gyanújának realizásáért...

egyetmondok 2014.09.12. 15:05:19

Egyáltalán nem biztos, hogy égni fog,T.Ergé.
Voltak sajnos, innen is,onnan is olyan büntető eljárások,amelyekről a megindulásuk pillanatában lehet(ett) tudni, hogy politikai célt szolgálnak, s a végén akár bűncselekmény hiányában születik a felmentő ítélet.
Amely miatt senki se ég, senki se kénytelen lemondani, semmi következmény.
Csak mert éppen jól jött a tévében a monstre rendőri felvonulás egy választás előtt...

graycivil 2014.09.12. 15:06:52

Teljesen egyértelmű, hogy a kormány el akar tiporni minden olyan tevékenységet, amely bármilyen kormánykritikus információt terjeszthetne. Ez érinti a médiát, és azokat a civileket, akiket nem Orbán szellentett.

A CÖF önmaga a "civil politikai korrupció" (ellenőrizetlen, kormánypárttól és állami megrendelésből élő cégektől származó "magánadományok"). A CÖF a legjobb bizonyíték arra, hogy a kormány csak a kritikus szervezeteket vegzálja, amellyel el akarja tüntetni az összes kormánykritikus információ forrását.

Virág et. 2014.09.12. 15:06:59

@bunk0: Egyébként meg a Krétakör nem a kormány, hanem Lázár János, annak is egy kifejezetten sérelmes kijelentése ellen tüntettek. Ezt megteheti bármelyik civil szervezet, támogatástól függetlenül, ez ugyanis civil feladat. Ha az általa fontosnak vélt jogokat vagy célokat az államhatalom egy tisztviselője fenyegeti vagy ő ezt gondolja, akkor élhet a szabad véleménynyilvánítás jogával (még) és ezt elmondhatja. Minderre kaphat támogatást olyan forrásokból, amelyek ezt a célt szintén fontosnak tartják.

Nem kell alapjogokat semmibe venni és akkor nem lesznek ilyen tüntetések. Egyszerű a recept.

Steve the Great 2014.09.12. 15:07:57

@egyetmondok: " megindulásuk pillanatában lehet(ett) tudni, hogy politikai célt szolgálnak"

Igeningen. A másik, amit kíváncsian várok, hogy mi is fog kisülni pl. Simon Gábor ügyével kapcsolatban, amiről annak idején napi 17 alkalommal kaptunk részletekbe menő tájékoztatást a médiából.

Virág et. 2014.09.12. 15:11:00

@Steve the Great: Az régi lemez. Most a MN és hasonló magas minőségű társai épp Juhász "Pablo Escobar" Pétert találták meg, mint a medellini kartell magyar donját.

Szánalom, ami itt van.

egyetmondok 2014.09.12. 15:18:18

@Steve the Great:
Csatlakozom Virág et.-hez, itt felettem: szánalmas, s ne feledjük, ezt a magyar jogásztársadalom krémje csinálja.
Szó szerint szánalmas.

Kandeláber 2014.09.12. 15:20:24

Tényleg, hová tűntek a zsenge ifjúságú hahás-civilek?
A"Rózsát a Dunába", az "Égjen a város", és hasonló, angyali humorú mantra kántálói?
Akik lassan az ovisoknak is választójogot követeltek, de az elsős gimisnek mindenképpen.
Akik Debrecenben összeszarták magukat három-négy, 57-es derékbőségű farmert viselő Loki-szurkolótól, akik ugyanott hárman bírtak a főtéren a magasba emelni egy molinót.
És akikre a szekta tv-be emelt díjas tarifával betelefonáló szochazás nyuggerek az új forradalmat várták.
Hol lehetnek?
Talán eltűntek a semmiben...
Nos, az önszerveződést nem lehet kierőszakolni.
A téeszesítést lehetett annak idején.
Ezt nem.
Talán bízzuk a polgárokra, hogy mikor, kivel, milyen célból kívánnak önszerveződni, és hagyjuk őket.
Ne hajtsunk senkit kancsukával.

freehckr 2014.09.12. 15:22:17

Minek írkáltok ilyeneket, mikor történjen bármi, tényleg bármi, ti úgyis leszavaztok a kedvenc posztkmcsi utódpártotokra...

„mit tegyünk, pont egy olyan rendszer volt több évtizedig hatalmon, amely betiltotta a civil szférát, kifosztotta a polgárságot”

Ugyan az a rendszer van most is... igazság szerint rendszerváltás híján nem is lehet más rendszer.

Virág et. 2014.09.12. 15:23:56

@egyetmondok: Ezt a magyar jogásztársadalom nevében kikérem magamnak.

Ezek a szakvizsga nélküli, minisztériumban meg polgármesteri irodában szocializálódott, rendes munkát egy percig nem végző akárkik nem a jogásztársadalom krémje. Még a részei is csak alig-alig. Orbánnak annyi köze van a jogászsághoz, hogy elvégzett 30 éve egy egyetemet. A szakmájában egy percet nem dolgozott, szakvizsgát nem szerzett.

Ez itt emberek bűne, nem szakmáké. Vannak jogászok baloldalon is: pl. Draskovics vagy Oszkó, esetleg a Bárándyk (háromból kettő). És ne feledjük, az egyik legnagyobb NER géniusz, Matolcsy sem jogász. Valamint az aranyköpések Hublot-órás és Luis Vuitton táskás nagymestere sem az.

Steve the Great 2014.09.12. 15:25:19

@Virág et.: Éppen ezért érdekes szerencsétlen sorsa, mert hogy régen volt már kampány, kiesett a széles néptömegek emlékezetéből.

Veridicus76 2014.09.12. 15:29:07

"A szabadságot, demokráciát, prosperitást, önkiteljesítést szolgáló polgári társadalom elengedhetetlen tartozékai az egyéni szándékokból összeálló, alulról szerveződő közösségek − bármilyen kisközösség, olvasókör, hobbiegylet, szakkör, egyesület, mozgalom, vallási közösség, párt. A falusi hagyományőrzőktől a Zámbó Jimmy-klubon, a bélyeggyűjtőkön, a mangarajongókon és a cserkészeken keresztül a melegaktivistákig, az abortusz-ellenes mozgalmárokig, a Gyurcsány-pártig és a Fideszig. Ettől lesz működő egy társadalom, élő egy ország és annak közélete."

Amikor a Magyar Gárdát basztatták, miért nem cirkuszoltál, kisfiam?

Steve the Great 2014.09.12. 15:30:34

@Kandeláber: csomó érdekes kérdést vetsz fel:
"Akik lassan az ovisoknak is választójogot követeltek, de az elsős gimisnek mindenképpen. "

Ezt egész konkrétan a KDNP vetette fel. Illetve ők biztosan.

"Akik Debrecenben összeszarták magukat három-négy, 57-es derékbőségű farmert viselő Loki-szurkolótól"

Öröm volt látni, ahogy a szurkolói társadalom spontán módon rajta tartott ujját a felsőoktatás körüli viták verőerén. Igazi civil kurázsi. Gondolom, ők azóta is rendszeresen látogatják az oktatási fórumokat.

Robinzon Kurzor 2014.09.12. 15:32:03

"Nem, nem fogok ördögöket a falra festeni."

Ne is!
Hiszen nincs rá semmi ok: az a pár egyedi probléma a Patyolatnál még egyáltalán nem jelenti azt, hogy összességen ne lenne nagyszerű a helyzet.

egyetmondok 2014.09.12. 15:32:56

@Virág et.:
Én őszintén úgy gondoltam, hogy nem lesz bíró ebben az országban, aki Baka András székébe beül, miután politikai okokból eltávolították. Tényleg ezt gondoltam.

Miről beszélünk ?

Virág et. 2014.09.12. 15:38:02

@Kandeláber: Ja, a hősies Loki-szurkolók, aki 40+ éves felnőtt férfiként 19-21 éves lányokat meg fiúkat ugattak le. Bátrak, egy egész nemzet tekint fel rájuk.

Ha ezek a jobb oldal hősei, akik gyerekekkel keménykednek, akkor azokat megtarthatják, köszönöm.

@egyetmondok: Ehhez aztán semmi köze a "jogásztársadalomnak", bármi is legyen az. Tisztességes és tisztességtelen emberek mindenhol vannak, ezért a szakma többi képviselője felelősséggel nem tartozik.

Azok, akik állami pozíciókra vadásznak, ezért dörgölőznek eleve nem lehetnek egy szakma "krémje", oda csak teljesítménnyel lehet bekerülni. Mivel ez szubjektív kategória, mindegy hogy az érintett minek tartja magát, a többség akkor is felkapaszkodott, politikai hátszeles pincsinek fogja tartani, ha ő lesz a legfőbb tótumfaktum, akkor is.

Egy tisztességes, 40 éves praxissal rendelkező kisvárosi ügyvéd inkább a szakma krémje, mint az ilyen karriersták. És itt most nem a Baka utódjára célzok, mert én őt nem tartom annak, de ezt nem itt fogom kifejteni.

Kandeláber 2014.09.12. 15:46:36

@Steve the Great: A KDNP-t én alapból idióták gyülekezetének tartom, ezért semmi sem érdekel, ami velük kapcsolatos. Elképzelhető, hogy fölvetettek ilyesmit, a többi hülyeségük közé ez is elfért.
Jelentéktelenebbek, mint a légyszar a Combino ablakán.
Sőt, a szurkolói társadalom egyéb prominensei itt Pesten is hallatták a hangjukat a hahával szemben, amikor is megjelentek a bölcsészkaron, és egyoldalú eszmecserét folytattak velük a tanteremfoglalás jogosságának a kérdéséről. :D
Amúgy a többit nem olvastad?
Hogy az önszerveződés nem kényszer?
Bezzeg a régi jó úttörő-, KISZ és munkásőr-szervezetekben milyen hasznosan el tudták tölteni az idejüket a teljesen önkéntes alapon szerveződött fiatalok és a kicsit idősebbek.
Csupa móka és kacagás volt az élet, aztán ott volt ugye a szakszervezet, a szocialista brigád, és máris megállapíthatjuk, hogy annak idején a magyar lakosság igen nagy hányada önszerveződő civil módjára, felelős polgárként részt vett a közügyek intézésében.
Akkor a vasat és egyéb fémet nem a mozdonyszőke polgártársak vitték a gyűjtőhelyre, hanem az öntudatos úttörők, és a termelés is azért volt folyamatos, mert a teljesen önkéntes kommunista szombatokon részt vett a dolgozók többsége.
Minek is itt Svájcra utalgatni?
@Veridicus76: Ergé valószínűleg cikket is írt a Gárda ellen, kinézem belőle.

egyetmondok 2014.09.12. 15:46:47

@Virág et.:
Biztosan sok kisvárosi, évtizedes praxissal bíró ügyvéd, közjegyző, egyes bíró van, vagy ügyész, rendőrségen dolgozó jogász, akik tisztességéhez nem férhet kétség.
Ők azok, akik már bottal se piszkálnának meg közügyeket, a saját karuk ügyeit se, mert a tisztességük visszatartja őket.

Lehet a kontraszelekciót ilyen alapon is nézni...,majd felmenteni.

Robinzon Kurzor 2014.09.12. 16:04:45

@Virág et.: "Tisztességes és tisztességtelen emberek mindenhol vannak, ezért a szakma többi képviselője felelősséggel nem tartozik."

Nem lehet, hogy pont ez a baj?
Hogy nem érez felelősséget?
És ez persze nem csak a jogászokra vonatkozik, hanem bármilyen szakmára.

Bell & Sebastian 2014.09.12. 16:05:50

A kulcsszó az alulról szerveződő.

Kettő, ellentétes folyamat útelágazódásában állunk bambán. A hatalom szétver mindent, ami közösségi, hogy létrehozza a neki tetsző formákat, a kvázi -közösségeket.

Az ellen hatalom szintén hálózatot épít, ezért a hatalom először ezekkel számol le.

Nem a hatalmat és ellen hatalmat kell ezért kárhoztatni, hanem mindkettőt.

A közösségépítés elemi feltételi az anyagi és szellemi függetlenség, amíg felülről és kívülről szórják a mannát az elpotyogtatott, mű ideológiákra, annyit is ér az egész, mint cigánygyerek kezében a szorobán, ráakaszthatja a farkára csengettyűnek, mert másra úgysem tudja és fogja használni.

anonymand 2014.09.12. 16:08:38

@egyetmondok:

..."s ne feledjük, ezt a magyar jogásztársadalom krémje csinálja." - kissé hiányos a részmondatod.
Helyesen: ..."s ne feledjük, ezt a magyar jogásztársadalom alólam-krémje csinálja."
Szívesen kisegítelek máskor is. :)

Ez a "krém" visz úgy ügyet bíróság elé, hogy a bíró visszadobja az ügyésznek, mert elfelejtette a vádat megfogalmazni a vádindítványban.
Ez a "krém" visz úgy ügyet bíróság elé, hogy a vádirat első oldalán az a vád, hogy nem volt értékbecslés, míg a lap hátoldalán az, hogy túl sokat fizetett az értékbecslésért...
Mondom én, alólam-krém.

anonymand 2014.09.12. 16:12:12

@Veridicus76:

"Amikor a Magyar Gárdát basztatták, miért nem cirkuszoltál, kisfiam?" - ha ezt magadtól nem vagy képes kitalálni, akkor teljesen felesleges megírni a választ. Azt éppen úgy nem tudnád felfogni...

Bell & Sebastian 2014.09.12. 16:16:07

Polgári Körök, megvolt? (Abcúg, Gyurcsány!)

Amikorra bevethető állapotba kerültek a barikádon, pont rájuk unt a rabbit, kivette a Gólem szájából a cetlit, mire az a Moldvának ment.

Szóval, vonulgasson ezeknek a drótostót apjuk, hogy szaporodnának önmegtermékenyüléssel!

egyetmondok 2014.09.12. 16:21:29

@anonymand:
Mondom akkor, immár reményeim szerint neked megfelelve (én is, mint ilyen...,olyan krémféle):

Magyar jogásztársadalmunk az alólam-krémnél akár csak egy fokkal is jobb minőségű elitet képtelen kiállítani.

Kandeláber 2014.09.12. 16:22:33

És persze, nincsenek itt idegen érdekek, hogyan is lennének.
Annak idején a Volksbund is arra kapta a márka százezreket a Reich-től, hogy a hagyományok ápolása keretében évente rendezze meg a sváb bált, amelyen mindenki népviseletben jelenik meg.
Még véletlenül sem merültek fel egyéb gondolatok...

Bell & Sebastian 2014.09.12. 16:24:30

@anonymand: Mert hogy félelemkető paramilitánsok?

Ettől még Leninnek is több esze volt a sapkája alatt, amit nem tudott irányítani, annak az élére állt. Most jobb? Van pont annyi mű hungarista szakkör, ahány szolgálat szorgoskodik a Kárpátok lavórjában.

Az igazi, megszállott szervezőerőt pedig megöngyilkolta a Haganah.

A démosz vajon mit szól ehhez? Ezt mióta szabad minálunk? Kezdték volna a sort a nemzetvesztőkön inkább, azzal mindnyájan jobban járunk.

Bell & Sebastian 2014.09.12. 16:28:24

@Kandeláber: A össznépi német gondolat nem járt éppen a zenitjén, amikor még testületileg verték meg biciklipumpákkal a szomszéd (szintén sváb) faluba udvarló legényt.

anonymand 2014.09.12. 16:37:44

@egyetmondok:

Amikor terminológiámat átvéve írod megjegyzésed, akkor nem nekem, hanem a tényeknek felelsz meg.
(a példáim valósak, de szemléletesek voltak, gondolom)

@Bell & Sebastian:

"Most jobb?" - nem, sajnos nem jobb.

"Kezdték volna a sort a nemzetvesztőkön inkább, azzal mindnyájan jobban járunk." - az ötlet nem rossz...

Bell & Sebastian 2014.09.12. 16:38:30

@Kandeláber: A német befolyással üzérkedést rossz helyen említi, az ugyanis töretlen maradt Horthy, Kádár és egyéb csepűrágók alatt is. Most sincsen másképp.

Lehet csűrni, lehet csavarni, de egy darabig végleges a felállás, Európa vezető népsége még így is, ebben a három részre tagolt, kiherélt, megfogyatkozott, megalázott, felhígított és amerikanizált formájában.

Ugyan mi a történelmi különbség Adolf és Merkel közt? Ha a cél ugyanaz, csak az eszközök finomodtak - sokat.

Robinzon Kurzor 2014.09.12. 16:42:41

@Bell & Sebastian: "Az ellen hatalom szintén hálózatot épít, ezért a hatalom először ezekkel számol le."

A vegytiszta bolsi világszemlélet: amit nem uralok, az csak valami ellenség lehet.

Bell & Sebastian 2014.09.12. 16:44:25

@anonymand: Sok hűhó semmiért. A mindenkori, militáns 7-8% -nak mit ajánl ez az impotens rezsim? Nemzeti Gárdát? Ó nem, a CÖF -öt.

És az el-establishment-esedés ellen mit tesz?
Lófaszt, nekik ez így pont jó, a többi meg dögöljön meg.

Bell & Sebastian 2014.09.12. 16:47:36

@Robinzon Kurzor: Egyik sem különb a másiknál, mert mindkettő vécépapírra róhatja a gyónócéduláját.

De a hatalmon levők mindig bűnösebbek, mert minden eszköz az ő kezükben van.

egyetmondok 2014.09.12. 17:05:01

@anonymand:
A példáid valósak,szemléletesek, és napestig sorolhatók.

Robinzon Kurzor 2014.09.12. 17:07:21

@Bell & Sebastian:

De ha a norvégok itt ellen-hatalmat akarnak építeni, akkor odahaza miért nem nyírják ki a saját (adott esetnem nem kormánypárti) civiljeiket?

Itt bukik ez az egész hatalom -- ellen-hatalom értelmezési keret.

anonymand 2014.09.12. 17:17:04

@Bell & Sebastian:

"De a hatalmon levők mindig bűnösebbek, mert minden eszköz az ő kezükben van." - és a kétharmaddal kormányzóknak bármi megvalósítható. Nincs olyan, amit az "ellenzék" képes lenne megakadályozni.
Mondjuk erre a "bármire" akad is példa bőven.

Pelso.. 2014.09.12. 17:22:48

Az elit s a tiszta lelkiismeret, + kérhetjük. Ez tetszett.
S ha napjaink nehézlovagjait (meg akik őket küldik) bármilyen civilek beleszorítanák -no nem egy szép tóba-, inkább trágyagödörbe, -vajon mi lenne az első reakciód?

Kandeláber 2014.09.12. 17:39:37

A "civilség" egyik legékesebb példája a Molnár Ferenc (nem Caramel!) által megörökített gittegylet a "Pál utcai fiúkban."
Abszolút önszerveződő társaság volt, célt is találtak maguknak, mert ugye rágták a gittet...
De ők legalább nem ártottak senkinek, bár időnként még a fiáker ablakából is kikaparták a gittet...
Ha csak ez hiányzik ahhoz, hogy igazi "nyugatos" társadalommá váljunk, akkor rajta! :D

Jean Sol Partre 2014.09.12. 20:23:17

@Bell & Sebastian: ne mondd már, hogy a 'nők az erőszak ellen'-t valami ellenhatalom építette. A legtöbb most megtámadott civil szervezettel szemben nevetséges ez a vád. Teljesen normális alulról építkező szervezet a legtöbbjük, csak épp kritikusan állnak a hatalommal szemben, amit a jelenlegi épp nem képes elviselni.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.09.12. 21:19:24

Rokonszenves cikk, de tudja-e szerző, hogy NER-ellenes alapvetést írt? :)

panelburzsuj 2014.09.12. 21:25:51

@Holger Hartland:
Ez jól látszik.

Az igazán izgi viszont mindig a sejtelmesebb fele.

Itt konkrétan: önkényesen, önkéntesen, vagy önként jelentkezőként írta?

jm padilla · http://gozdom.blogspot.com 2014.09.12. 21:38:29

buzi siránkozás megint. a magyar civilek nem ám a svájci civilek, kicsi gellért. nem ám alulról szerveződők ám. liberális szerveződések ám. és a nernek kötelessége szétverni, atomjaira, minden ilyen ilyen liberális szar inkubátort.

Szindbad 2014.09.12. 22:00:50

@jm padilla: Még szép. Az baszna be, ha nem így lenne.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.09.12. 23:27:20

Megvizsgálták már a főhölgy testüregeit?
Szép, haladó demokratikus hagyományunk...

Egyébként még többen mentek intézkedni, mint amikor a XI. ker. önkormányzat feje - a sport zavartalanságának biztosítása céljából, hahaha - fradi-fogdmegekkel elfoglaltatta a Bikás parki sportcentrumot tavaly ősszel?
Elképesztő.

A magyar jogállam jogfolytonos.

Bell & Sebastian 2014.09.13. 01:12:10

@Jean Sol Partre: A NANE konkrétan a kormánykutya kölke, ezért etetik, hogy ne ugasson, pedig volna mit.

Bell & Sebastian 2014.09.13. 01:15:18

@anonymand: Amíg legálisan el lehet zavarni őket, majd lecsukni, csak újabb négy évet kell kibírni - akár fejen állva.

Bell & Sebastian 2014.09.13. 01:19:36

@Robinzon Kurzor: Ez az Alap nem arra van (nem arra találták ki), amire használják. A szabadmadarak etetéséből eddig még semmi jó sem sült ki, persze azon kívül, hogy biztosította a farizeus dologtalanok túlélését.

anonymand 2014.09.13. 01:50:23

@Bell & Sebastian:

Túlélem, ha beledöglöm akkor is!

Nemetsek Tibor 2014.09.13. 01:52:43

@Bell & Sebastian: az pl kisült belőle, hogy tolhatod az ellenhatalmi maszlagot, mert mondjuk van net - ha emlékszel esetleg, hogy mi lett a sorsa és miért, Alan Turingnek.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.09.13. 06:50:29

A civilszféra , a rendszerváltáskori leosztásban, balliberális monopólium lett. Úgy és annyiban lehettél te civil az elmúlt húszon évben, olyan mértékben részesülhettél a forrásokból, ahogyan és amennyiben jó viszonyt ápoltál a "civil hegemónokkal". Meggyőződéses vagy érdekszadeszes volt nem csak a személyi állomány nagy része, nem csak a szervezetek vezetősége, a civilvilág intézményi hálójának működtetői, de a ú. n. szakértői háttér is. Az emeszpé és a fidesz több alkalommal is megkísérelte a maga falatjait kiharapni ebből a prédából és megtörni a hidrát, hol több, hol kevesebb sikerrel (az első fideszkormányzás alatt például nagyon komoly forrás- és feladatelvonást hajtottak végre): de a magyar civilszféra személyi állományában, kapcsolati rendszerében, struktúrájában lényegében ugyanaz maradt, amilyennek, a nyolcvanas évek végén, a kilencvenes évek elején felépítették. Nem nehéz látni, hogy ez a "civil" hálózat és a jelenlegi kormányzat ellenérdekelt a másik létében. S azt sem nehéz látni, hogy a háborút a "civilek" indították. Hiba volt részükről.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.13. 07:31:53

Manapság a legtöbb civil álcivil és valójában pártok, cégek vagy idegen államok leplezett lobbistái ők.

jm padilla · http://gozdom.blogspot.com 2014.09.13. 07:49:35

@bbjnick:
így van. aztán remélem szétkúrják a mandinert is :)
engem, mint a ner feltétlen hívét, kifejezetten zavar az akadékoskodók, és civilek, és sajtómételyek rinyálása. én simán diliházba zárnám őket.

toportyánzsóti 2014.09.13. 08:35:35

Jobbos konzervatív izlés?Röhög a vakbelem.Hihetetlenül alja törvénysértő produkció is simán belefér ebbe ahogy naponta látja az ember,csak a hatalom ami számít ezeknek a mindenben analfabétának bizonyuló szerencsétleneknek,ezért aztán ha kell rendőri erővel is megpróbálják a kritikát elfojtani,nehogy tömegek számára nyilvánvaló lehessen az alkalmatlanságuk akár 1 vidéki kóceráj vezetésére.

toportyánzsóti 2014.09.13. 08:39:21

@jm padilla: Jól tolod a szociopata jobbert.Gondolom keresztény vagy amúgy balkézről.

Optyimalszkaja Csapatszkaja Futbalszkaja 2014.09.13. 09:31:52

@bbjnick: szted a cikkben említett Hagyományok Háza is ballib, akik 184 milliót kaptak a norvégoktól?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.09.13. 09:51:54

@Optyimalszkaja Csapatszkaja Futbalszkaja:

A Hagyományok Háza nemzeti intézmény, az illetékes minisztérium a fenntartója, semmi civil nincs benne. A 184 millió forintot nem civil programra kapták, hanem egy kulturális projektre, népzenei gyűjtések CD-kiadására.

valódi 2014.09.13. 10:04:56

@freehckr: egyetértek!
Ami ebben az országban folyik már 25 éve, az nem egyéb maffiaháborúnál - most ott tartunk, hogy a Cipolla-klán úgy leverte a Pinokkió-klánt, hogy annak már csak rekedt suttogásra van ereje, Cipolla meg mindenfelé ordítva harsogja a győzelmét...meg a bunkósjog erejét, mint az Ökotárs ügyében!

Optyimalszkaja Csapatszkaja Futbalszkaja 2014.09.13. 10:16:14

@bbjnick: és szerinted a Hagyományok Házának adott 184 millió csak az ellenség megtévesztésére szolgált, hogy a gaz libsi norvégok imperialista aknamunkája zavartalanabbul folytatódhasson?

jm padilla · http://gozdom.blogspot.com 2014.09.13. 10:44:30

@Optyimalszkaja Csapatszkaja Futbalszkaja:
buzikám, ha aljas liberális társadalomfoszlatásra akarom költeni a pénzt, akkor fedésként, értelmes, helyes dolgokra is adnék. a nyomorult norvégok is ezt tették.

Kandeláber 2014.09.13. 11:29:11

@valódi: Előtte viszont 45 évig egyetlen maffia volt, de az sem a saját erejéből arcoskodott, hanem a Nagy Testvér kegyelméből.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.09.13. 11:29:38

@Optyimalszkaja Csapatszkaja Futbalszkaja:

Figyelj nagyon, hogy megértsd!

Létezik a Norvég Alap

www.norvegalap.hu/cimoldal

ennek van számos programja.

Ilyen például a Kulturális és természeti örökség megőrzése és megújítása program is, ahonnét a Hagyományok Háza CD-kiadási támogatása érkezett.

www.norvegalap.hu/kulturalis-es-termeszeti-orokseg

Létezik a Norvég Alapnak egy Civil Alapja is.

norvegcivilalap.hu/

E fölött (és csak efölött) diszponál az Ökotárs is. Itt osztogatják a tüntetőknek és a buziknak a pénzt.

Vágod?

valódi 2014.09.13. 15:40:27

@Kandeláber: így igaz, és osztódással szaporodott!

Kandeláber 2014.09.13. 16:08:00

@valódi: A "rendszerváltó" pártok tele voltak ügynökökkel és egykori MSZMP-tagokkal.

bölcsbagoly 2014.09.13. 18:31:17

@Virág et.: a pofátlanság netovábbja maygar emberként (?) felróni a magyar államnak a külhoniak támogatását, illetve azok érdekeinek érvényesitésért való kiállását! A hülye vikingjeid az itteni norvégokat támogatják netán?

bölcsbagoly 2014.09.13. 18:33:08

@anonymand: mióta felmentés a törvények hatálya alól ha valaki civilnek tekinti magát( s pláne ha politikusként viselkedik eközben)?

Ad Dio 2014.09.13. 18:38:23

Ez a cikk nagyon jól összefoglalja mindazt amit a témáról gondolok. Köszönöm.

NAGY +1

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.09.13. 18:40:12

Rajcsányi zsidó, ami megmagyarázza az álláspontját.

Ettől még a norvég állami csöcsön lógó szervezetek nem lesznek jobban civilek, mintha magyar állami csöcsön lógnának.

A krétaporos hitelességen pedig erős csorbát ejt az a tény, hogy Norvégia egész területén tilos a koldulás, miközben más országok esetén anyagilag és a politika teljes súlyával kész támogatni a norvég vezetés a koldulás "szabadságjogát".

Hitelesség nélkül, állami csöcsön lógva nincs civilszféra. Ezt civilnek beállítani nagyobb galádság, mintha a kormány betiltana egy sakkszakkört.

ördöngös pepecselés 2014.09.13. 18:42:47

Teljesen mindegy, a nemzeti narancskommunista banda rálépett a putyini útra és ez 2 millió hívőnek tetszik is. A magyarok nem tudják mi az a Demokrácia, mert itt sosem volt olyan.

Na viszlát.

bölcsbagoly 2014.09.13. 18:47:16

@bbjnick: minden ballib civil (??) szervezet köpenye alól kilóg a szadeszes kapcsolat! Szegény civil Bródy, Fischer Iván, Magyar Fruzsina s társasik akcióiból, a LABRISZ alaptörvényt tépkedő tevékenységéből, kaszinótojás kenésből, a buzgó aláírás gyűjtésekből, a külföldi feljelentgetésekből, az ilyen párszáz fős mocskolódó szeanszokból, stb.stb.

bölcsbagoly 2014.09.13. 18:56:12

@Guestenye: ti persze tudjátok, s sajnos mi is, mert 12 évig direktben élvezhettük a többiben meg közvetve.

tavolirokon2 2014.09.13. 19:09:49

Meh, a civilbunozok annyiban kormanypartellenesek, hogy kornyezetvedelem-partiak, szeretik a szabadsagjogokat meg a demokraciat, partunk es kormanyunk pedig unortodox modon kozeliti meg ezeket az ertekeket, konkretan beepiti az ellensegkepebe.

Fejesrob 2014.09.13. 19:11:16

Nem tudom mi a probléma. A CÖF-ön százezrek voltak. Azért ha valami fontosat meg kell védeni van civil rendesen.

Libsi van kevés, pedig nyomják rendesen a lét Sorosék, a norvégok. Ha valaki elhatározza, hogy libsi lesz és elkezdi nyomni a szokásos mantrát, nincs cigánybűnözés, hatalmas az antiszemitizmus, diktatúra van, az igazi Európa a pedofil Kohn Bandit és társai, akkor olyan gyorsan hülyének nézik, hogy nagyon gyorsan letesz arról, hogy ő libsi legyen.

Ezért van libsi csak pénzért, persze civilnek álcázva.

bölcsbagoly 2014.09.13. 19:23:13

@Pelso..: az "átlátszóval" s más szennyirodalommal érvelni nem mutat különösebb igényességre, ellenben igencsak libsi eszmerendszerre! De gustibus...

Pelso.. 2014.09.13. 19:33:25

@bölcsbagoly: Nem szöveget, tehát nem az átlátszó álláspontját idéztem. A kép az kép, bárhol.

bölcsbagoly 2014.09.13. 19:52:15

@Pelso..: s akkor mi van? millió képet lehet berakni a "civilekről" is, Kaufer Virágot nem láttad véletlenül a Parlamentben? Hát Mécs elvtárs/urat?

Pelso.. 2014.09.13. 20:18:48

@bölcsbagoly: Mécs nem volt civil, mint ahogy a képen láthatók sem.Persze utóbbiak szerencsésebbek, hisz magánszemélyek és cégek bőkezűen támogatják mozgalmukat.

Fejesrob 2014.09.13. 21:22:21

@Pelso..: Bár milliárdokat nyelnek le, képtelenek annyi civilt összeszedni, hogy egy demonstráción valamennyire tömegnek nézzenek ki.

Ezek a norvégok nem gondolkodnak el? Évek óta pumpáljuk beléjük a milliárdokat és elértük, hogy a liberális 20 év elteltével sértés lett a távoli Magyarországon.

Soros ennél okosabb, Bajnaira ráköltött egy milliárdot, aztán amikor rájött, hogy kidobta a pénzt, elzavarta Bajnait.

graycivil 2014.09.13. 23:26:40

A "NERezsim CÖF-jeinek egyvonalas gondolkodásával" szemben pillanatnyilag tehetetlen az önállóan gondolkodó civil társadalom. Nincs más alternatíva, mint - legalább a szavazófülkék magasságában - elfogadni, hogy saját elveinket csak "élve" lehet eséllyel a megvalósítás esélye felé vinni.

Tehát a "politikai gyilkosok" ellen "önvédelemből" a vitapartnerekkel is össze kell fogni. Gyenge vigasz, hogy az orbáni rezsim szekértolói az "átkos évek kiszolgálóinak" sorsára fognak jutni. De nem mindegy, hogy mikor, és milyen károkozás után.

Éhes.ló 2014.09.13. 23:31:46

Ne keverd már össze a CEU-ról szalajtott sorosfióka álcivil politikai megélhetésieket a civilekkel.

graycivil 2014.09.14. 00:01:56

Amúgy azt el kell ismerni, hogy Orbán számára valóban kiemelt(lét) fontosságú a "civilség" paranoid erőszakolása.

- Saját civiljei (CÖF, Magyar Vizsla) esetében általuk helyezheti a kormányzati agymosást a kormányon kívülre, amely civil szervezeteket minden jogos és jogtalan eszközzel megvéd a közvélemény felé történő átláthatóságtól.
- A nem saját, kormánykritikus civilek esetében pedig számára a "civilség" az "atomizáltságot, gyenge szervezettséget " testesíti meg, tehát amelyeket könnyen ellehetetleníthet, illetve "makacs" esetben "likvidálhat" karhatalmi és "lakájjogászi" eszközökkel. (Pl.: norvég alapú civilek)

Tehát Orbán számára egyetlen esély marad a minél további "politikai túlélésre": Ha nem engedi a könnyen kontrollálható (fenyegethető), "nem megszavazható" civil aktivitást az ellenzéki pártokhoz becsatornázódni.

ElőreNyilazó 2014.09.14. 00:21:26

Ehhh, ugyan kérem! Merő naivság a cikk!
A cikkíró a cikk legelején maga adja meg az okot, amiért a diktatúrába csavarodó hatalom fél a civilektől: "a szabad, civil hegyi parasztjaik beleszorították a rájuk küldött, jól felszerelt készenléti Habsburg-nehézlovagokat egy hűs vizű alpesi tóba, nem gyenge figyelmeztetést küldve az autonómiájukat letörni akaró hűbéruraknak és szövetséges oligarcháiknak."

Kandeláber 2014.09.14. 00:44:23

A megélhetési civilek - "több százan"- azért tüntiztek ma, mert veszélyben érzik az apanázst.
Miért nem civilkednek csak úgy, passzióból ?
Hja, hogy úgy nem éri meg...:D

Jean Sol Partre 2014.09.14. 00:48:09

@bbjnick: "S azt sem nehéz látni, hogy a háborút a "civilek" indították"

miről beszélsz?

Bell & Sebastian 2014.09.14. 01:20:34

@anonymand: Még szép, örökké ez se tart. Mit adtak nekünk az amerikaiak (a szovjetek után)?

@Nemetsek Tibor: Mint Hófehérkának, evett a mérgezett almából. És pechjére buzi is volt, nem jött Királyfi Benő.

Bell & Sebastian 2014.09.14. 01:44:52

@Jean Sol Partre: Mert kiverték a sámándobjukon, hogy ővelük jaj, de kibabráltak, pedig csak simán elbukták a földbérletüket (nem teljesen objektív elbírálás következtében, hehe), holott vethettek volna bukfencen kívül akár mást is belé, mondjuk tarhonyát, naagy, paraszti hozzáértésükben.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.09.14. 08:19:19

@Jean Sol Partre:

Az elmúlt huszon évben a "civilek" (a státuszt hitbizományként kezelő érdek- és kapcsolati kör) privilégiumokat élveztek. Most, hogy megváltoztak a politikai viszonyok, erre a lehető legrosszabbul reagáltak, privilégiumaik védelmében, ideológiai és politikai háborúba kezdtek a legitim hatalommal.

Elküldhetem én, mint civil, a legitim hatalmat a p_csába, mondhatom, hogy nem vagyok vele hajlandó együttműködni, csak akkor a legitim hatalom is ezt fogja tenni velem. Könnyű úgy civilnek lenni, hogy a hatalommal egy követ fúvunk, ideológiailag, értékrendileg egy platformon állunk, ad absurdum, mi vagyunk a hatalom díszciviljei! De mi van akkor, ha nem?! Az van, hogy egyezkedni kell!

Itt vannak például az egyházak! Aki nincs benne, nem látja, hogy az egyházakra is rámászott rendesen a Fidesz. De az egyházak nem tüntetnek a diktatúra ellen, hanem minden módon egyeztetni-egyezkedni próbálnak. Ezt csinálják kétezer éve. Ideje volna a mi "civiljeinknek" is megtanulnia ezt!

anonymand 2014.09.14. 10:30:41

@bölcsbagoly:

"mióta felmentés a törvények hatálya alól ha valaki civilnek tekinti magát" - a törvények mindenkire egyformán vonatkoznak (ideális esetben, de nem nálunk).
"( s pláne ha politikusként viselkedik eközben)?" - nem igazán bölcs kérdésfelvetés.
Ha a logopédusok országos demokratikus szövetségét veszed példásnak, akkor az talán még szerinted is civil.
Ha kimennek tüntetni sérelmeik okán a Őarlament elé. és ott jelen teszem azt a Kétfarkú kutyapárt főtitkára, akkor már politikuskánt viselkednek, párthoz kötődnek, nem civilek.
Legalábbis így tűnik bejegyzésed alapján...

anonymand 2014.09.14. 10:31:34

Bocsi, elütés!

Őarlament=Parlament

anonymand 2014.09.14. 10:35:09

@bölcsbagoly:

Elnézést kérek, de annyi hibát vétettem, hogy inkább javítva ismétlem.

"mióta felmentés a törvények hatálya alól ha valaki civilnek tekinti magát" - a törvények mindenkire egyformán vonatkoznak (ideális esetben, de nem nálunk).
"( s pláne ha politikusként viselkedik eközben)?" - nem igazán bölcs kérdésfelvetés.
Ha a logopédusok országos demokratikus szövetségét veszed példának, akkor az talán még szerinted is civil.
Ha kimennek tüntetni sérelmeik okán a Parlament elé, és ott jelen van teszem azt a Kétfarkú kutyapárt főtitkára, akkor már politikusként viselkednek, párthoz kötődnek, nem civilek.
Legalábbis így tűnik bejegyzésed alapján...

Bell & Sebastian 2014.09.14. 11:47:00

Elnézegetve a krétakörös Gulyás nem egészen rendszerfüggetlen ámokfutását, még a legjámborabb birkában is gyilkos indulat ébred, a Fikusz legnagyobb megelégedésére.

Jogosnak tűnik a kérdésfelvetés, ugyan melyik oldal fizeti ezt a melírozott mócsingot? Valószínűleg egy harmadik, amelyik a kettő másikat.

Nemdivina comedia.

Jean Sol Partre 2014.09.15. 00:25:41

@bbjnick: egyrészt most pont azt írtad le, hogy nem ők kezdték. Másrészt normális társadalomban nem mi vagyunk a hatalomért, hanem a hatalom értünk, nem azt kéne néznünk, "megfelelünk-e" a hatalomnak.

Jean Sol Partre 2014.09.15. 11:29:16

@bbjnick: vágom én, csak nem szeretem

biobender 2014.09.15. 19:02:56

Hinnye erge, nem kellen itt hepciaskodni. Ez a ti jobboldali kulturatok, Fuhrerprinzip-el meg minden egyebbel. Ezert dolgoztatok, erre szavazott a ketharmad, hat most tessek szepen kussolni, ha kerhetnem. Probalhatsz egyszerre szuz es kurva lenni, de a tenyeket mar ismerjuk, talan az ar nem stimmel?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.09.16. 09:37:16

@Pelso..:
Be szépek. :D
Remélhetőleg egy se norvég vagy buzi közülük.
süti beállítások módosítása