Első a munka!
2014. augusztus 01. írta: Redakció

Első a munka!

munka_1.jpg

Vendégszerzőnk, ma-ki írása.

*

„Az aratnivaló sok, de a munkás kevés: kérjétek tehát az aratás Urát, hogy küldjön munkásokat az aratásába.” (Máté 9:37-38)

 

A munkaerőpiacon sajnos pont nem ez a helyzet: a munkásnak nem jut elég aratnivaló, mert állítólag akkora a verseny a munkások között. Állítólag. Mit is gondoljunk erről mostanság, amikor a munkanélküliségről gyakran úgy beszélünk, mintha rajtunk kívül álló jelenség lenne, ami néha felüti a fejét, mint egy járvány, itt-ott lesújt szerencsétlen áldozataira, aztán odébb áll? A beszédmód, ahogy a kifejezést használjuk, elidegeníti tőlünk a jelenséget. A munkanélkülieket ambivalens viszonyulások veszik körbe: hol szánalommal vegyített elismeréssel, máskor mint ápolásra szoruló beteg emberekre tekintünk rájuk.

A munkavállalók munkaviszonnyal kapcsolatos elvárásai gyakran köszönő viszonyban sincsenek a munkával. Hiszen mi is lehet a célja a sikeres munkaviszonynak? A munkaadó és a munkavállaló közös érdeke, hogy a munkahely a lehető legsikeresebben teljesítse a feladatát és így az igényeket a lehető leghatékonyabban elégítse ki. Az eredmény működőképes és produktív viszony munkavállaló és munkaadó között.

A munkával kapcsolatos törvénykezés ehhez képest a munkavállaló érdekvédelmén túl annak szánalomra méltó istápolását képviseli. Eközben a munkaadó lehetőségei olyan mértékben leszűkítettek, hogy a szabályok betartása szinte a munkahelyek teljes ellehetetlenüléséhez vezetne, ezzel rengeteg lehetőségtől megfosztva az egyébként állandó aggodalom tárgyát képező munkavállalót. A munkavállalót megilleti a munkája, teljesítsen bárhogyan is. Ez pedig nonszensz. A törvénykezés olyan helyzetet teremt, mintha a munkavállalónak teljesítménytől függetlenül járna a munka. Ez alig kezelhető, lehetetlen helyzeteket teremt. A munkaügyi törvény gyakorlatilag nem ismeri el az elbocsátást, és a hivatalos keretek között a munkaadónak alig van lehetősége a teljesítmény, szorgalom, rátermettség szerinti minősítésre.

*

Az eredmény: jogokat és kötelezettségeket tartalmazó kétoldalú megállapodások helyett a teljesítménytől független jogosultságok a meghatározóak. A munkavállalónak jár. A munkavállalót megilleti. A munkavállalónak joga van. Ilyen mondatokkal vannak telipakolva a különböző munkaügyeket szabályzó szövegek és magában a közbeszédben is ez a gondolkodásmód a jellemző. De mégis, milyen alapon? A  másik oldalon ennek pont a fordítottja látható. A munkaadók számára abszurd elvárások tömkelegei, amelyek arra irányulnak, hogy alkalmazottaik semmilyen módon ki nem érdemelt juttatásait biztosítsák.

És hogy mindebből mi következik, vagy ami még fontosabb, mindez miből is következik? Az, hogy sajnos elvesztettük realitásérzékünket. Munkaadó-munkavállaló viszonya rendszerint csapnivaló, az egyes emberek képességeihez mérten elvárható teljesítménye minősíthetetlen. Lustaság, motiválatlanság, igénytelenség és a teljesítményünkhöz mért irreális elvárások jellemzik munkamorálunkat. Munkavállalóként nem az élet rendjeként éljük meg azt, hogy dolgoznunk kell, hanem teherként, plusz feladatként, időpazarlásként tekintünk az előttünk álló feladatokra.

Minél könnyebben minél többet. Megúszni, leegyszerűsíteni, megkönnyíteni mindent.

A sikertelenségnek több oka is lehet. Az egyik talán az, hogy az emberek egy jelentős részével képességeikhez, képzettségükhöz képest nehezebb, bonyolultabb munkát végeztetnek. Természetes, hogy ez állandó kudarcélményt és elégedetlenséget okoz. Másrészről az állandó követelőzés, a felelősségvállalás teljes hiánya és a meggyőződés, miszerint bizonyos dolgok érdemtől függetlenül járnak, annak a következménye, hogy  viselkedésünkben ezeket az álságos, teljesítményromboló és minden realitást nélkülöző hozzáállást visszük tovább. A munkanap nyolc óra, a munkahét pedig negyven. A munkavállaló úgy tartja maga elé a munkaidő nevű értelmetlen kifejezést, ahogy az ördögűzők a keresztet a középkorban. Fel sem merül senkiben az, hogy – természetesen normális, két fél által elfogadott keretek között – a munkaidő akkor jár le bizony, amikor a munka el van végezve. Nem, ehelyett a legnagyobb sikerélményt egy olyan munkanap okozza, ami leginkább egy reggel kilenctől délután ötig tartó ebédszünethez hasonlítható.

Szünet nélkül arról beszélünk, hogy alig lehet munkát találni. De mit is tapasztalhat a munkaadó? Leginkább azt, hogy abban a pillanatban, hogy a munkavégzés váratlan leterheléssel, plusz felelősségvállalással járna, az alkalmazott köszöni szépen a részvételt és hazaballag. Képtelenek vagyunk megérteni, hogy igyekezet és áldozat nélkül nincsen eredmény. Se kicsi se nagy. Évszázados közhelyek puffognak itt, tudom, de mégis ez a tapasztalat.

*

Az egyetemistának a pincérkedés derogál, a felszolgálónak a mosogatás, az egyetemi oktatónak pedig az, hogy időnként megírjanak egy könyvet. A kertész képtelen megjegyezni, mi mindent kell megcsinálni, ha a fűnyíráson kívül véletlenül egy-két bokrot is vissza kell még metszeni. Az áramszolgáltatós ügyintéző azt hiszi, hogy egy általános iskolában a két napos szintidő pont megfelelő egy áramszünet kijavítására. A titkárnőnek sokévi tapasztalat után is meglepetést okoz, ha arra kérik, adjon már nevet az általa készített, elmentett és tovább küldött Excel-táblázatnak. Az újságíró meglepődik, ha valakit az utcán talál délelőtt tíz óra előtt, a színikritikus meg azon, hogy a színészeken kívül is akadnak olyanok, akik nem érnek rá minden nap este héttől. Imádunk a munkanélküliség és az ebből adódó plusz terhek miatt aggodalmaskodni, de még életemben nem láttam nyugat-európai nagyvárosban fehér embert seprűt fogni. Egyrészt a végtelen motiválatlanság, másrészt a lustaság az, ami minket leginkább jellemez.

Persze öntudat, az van. Abban a pillanatban, ha a kormány – akár csak gesztusértékűen is – könnyít egy keveset a munkaadók helyzetén, rendszerint vége a világnak. Hihetetlen felháborodást okozott, amikor az évi 200 engedélyezett túlmunkaórát 300-ra emelték. (Az emelkedés mértéke heti kettő darab plusz órát jelentett.) De hasonló volt a reakció a munkanélküli járadék kilenc hónapról háromra való csökkentésére és a fizetett szabadság növekedési ütemének a lassítására is, a közmunkaprogram mondaköréről nem is beszélve.

Ki gondolhatja egy percig is komolyan, hogy bármeddig is fenntartható a nem dolgozást támogatni a dolgozással szemben? Miért gondoljuk még mindig azt, hogy ez belefér?

Pedig ezeknek és az ezekhez hasonló lépéseknek semmi más értelmük sincs, mint kicsit közelíteni a munkával kapcsolatos szabályozott elvárásokat a környező világ kihívásaihoz. Itt volna az ideje, hogy a különböző munkaügyi lobbicsoportok is megértsék: a jólét kulcsa talán nem a már most is tarthatatlan szociális és egyéb juttatások fenntartása, a munkaidő folyamatos megnyirbálása és a fizetett szabadság mennyiségének növelése. Szép dolog a szociális érzékenység. De el kell fogadni, hogy vannak helyzetek, amikor nem sok mindent tudunk tenni azon kívül, hogy nem „ápoljuk”, hanem munkára és teljesítményre bírjuk azt, aki erre szorul, ezzel önbizalmat és hitet adva neki. Van itt még munka bőven.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr896561725

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Első a munka! 2014.08.01. 07:26:01

Ki gondolhatja egy percig is komolyan, hogy bármeddig is fenntartható a nem dolgozást támogatni a dolgozással szemben? Miért gondoljuk még mindig azt, hogy ez belefér? Vendégszerzőnk, ma-ki írása.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VIII. Nagyapó 2014.08.01. 08:35:01

Egyfelől - sokszor nyilván jogos.

Másfelől - ha a cikk szerzője munkaadó és minden embernél így látja (és nem csak azoknál, akiknek a cikk szól), akkor az részben az ő kudarca. Pozitív eszközök, motiválási technikák is vannak a világon, akadnak, akiknél működnek is... (Nyilván olyanok is, akiknél meg nem.)

mikorkakalman 2014.08.01. 08:50:00

Ennek a posztnak abban a pillanatban lesz létjogosultsága, amint a becsületes és jól elvégzett munka TISZTESSÉGESEN MEG LESZ FIZETVE. Akkor jogos, de ADDIG NEM!
Senki ne várja, hogy túlórákkal együtt is éhbérért, papíron minimálbérért bárki agyon fogja magát dolgozni. Amíg azt látják az emberek, hogy spekulációval, legalizált szélhámossággal, hazudozással, csalással, nepotizmussal mások anyagi jólétet tudnak maguknak biztosítani, míg maguk becsületes, tisztességes munkával és viselkedéssel csak nyomorognak, púp nő a hátukon és kiröhögtetnek, addig a helyzet nem fog megváltozni.
És ez egyáltalán nem a munkavállalók hibája!

bozon 2014.08.01. 09:08:01

Nem a munkavállaló lusta, tróger, ügyeskedő ésatöbbi, hanem az ember. A vállalkozó, a hivatalnok, a nyugdíjas és a háztartásbeli is (persze ki mennyire, és tisztelet annak a kivételnek, aki morálisan a víz felett tud maradni). Ilyennek vagyunk nevelve, alakítva, mert ilyen a társadalom. Éppen ezért nem megoldás, hogy "ha egyre gecibb a munkás, legyen egyre gecibb a munkaadó is!". Sőt, ez maga az alaprecept. A munkavállalói jogok csorbítgatása ugyanúgy a negatív spirál része, mint az elszegényedés, az ellustulás, az egyre szarabb pozíció a nemzetközi munkaerőpiacon stb.

A nagy Kádári alkunak hívjuk ezt, de egyesek régebbről eredeztetik, pl. akkorból, amikor bármit értél el az életben, a török, a faszkalap magyar nagyurak vagy a császári pribékek úgyis előbb-utóbb lenyúlták, tönkretették. Visszatérve az alkuhoz: az állam túladóztat, cserébe te csalsz, a tanár szarul tanít, cserébe keveset követel, a munkás lóg és fusizik, cserébe lenézik és nem fizetik meg, a hivatalnok packázik, cserébe hazudunk neki. Mindenki átkúr mindenkit.

Ezt az általános lerongyolódást csak egy irányból támadhatjuk meg eséllyel: pénzt az oktatásba! Ez az a kulcsszektor, amit erőn felül támogatni kellene. Ha az emberek fejébe minőség áramolna, felnőve eszerint alakítanák a világot, a társadalmat. Ha viszont ugyanez marad a fejekben, mint ami most van, akkor az egész EU pénzét is elkölthetjük felzárkóztatásra, úgyis lerongyolódott balkáni bunkók maradunk.

tsk 2014.08.01. 09:30:44

Szánalmas ez az írás. És ezt úgy mondom hogy én is vállalkozó vagyok. Hihetetlen hogy mennyi buta, frusztrált munkaadó van. Ezt a marhaságot is egy ilyen írta. Néhány pontban hogy mi is a gond:
1. Az átlag magyar vállalkozó így képzeli el az üzletmenetet: van egy "rakás" pénze, kitalálja hogy mi a tuti biznisz, megveszi a gépeket, felveszi a munkásokat és kész. Ettől a ponttól elvárja hogy jöjjön a profit. Ha mégsem így történik akkor mindenki hibás. A lusta munkavállaló, az állam, az adóhivatal mindenki. Csak ő nem.
2. A vállalkozás sikere kizárólag a vezetőségen múlik. Hihetetlen hogy vannak emberek akik elvárják hogy más dolgozzon az ő sikeréért. Ilyen nincs. Az munkavállaló pénzért dolgoznak, a vállalkozó a sikerért. Ennyi. Ha úgy gondolja hogy valamelyik beosztottja nem dolgozik meg a pénzéért keressen mást. De az hogy minden munkavállaló lusta, munkakerülő abszurd. Ilyenkor a hiba a vezetőségben van, le kell szállni a földre és elfogadni hogy az emberek ilyenek. A konkurenciánál is ugyanezek az emberek dolgoznak, a sikertelenség nem az alkalmazottakon múlik.
3. Munkaadó és munkavállaló között nem lesz soha partneri viszony ameddig az alá- fölérendeltség viszony a meghatározó. Ezt pedig a átlag kisvállalkozó nagyon szereti. Nagyon szeretnek főnökök lenni és ezt érzékeltetni. Hogy lehet így akármilyen "közös érdek" a felek között.
4. A vezető szereppel együtt jár hogy (lehetőleg jó) irányt kell mutatni a beosztottaknak. A bűnbakkeresés, egymás ócsárolása nem a jó irány és egyenes út a kudarcba.

Vidéki 2014.08.01. 09:50:24

Sok általánosítás van a szerző szövegében.

Szerintem az általános munkamorál Magyarországon nem olyan rossz, mint ahogyan a szerző lefesti.

A szerző szerint : "A munkával kapcsolatos törvénykezés ehhez képest a munkavállaló érdekvédelmén túl annak szánalomra méltó istápolását képviseli.

Eközben a munkaadó lehetőségei olyan mértékben leszűkítettek, hogy a szabályok betartása szinte a munkahelyek teljes ellehetetlenüléséhez vezetne, "

Hogyan viszonyuljunk ahhoz, hogy nyugat-európában is munkával kapcsolatos törvénykezés szánalomra méltó módon istápolja a minimálbért.

Egy luxemburgi munkavállaló minimálbére csaknem hatszorosa egy magyar dolgozó minimálbérének.

25 évvel a rendszerváltás után a luxemburgi dolgozó minimálbére még csaknem hatszor akkora, mint egy magyar dolgozóé.

Ez a teljesítmény különbség hasonlít Sztahanov egykori szovjet bányász teljesítményére aki képes volt harmincszor annyi szenet bányászni, mint egy átlagos szovjet bányász.

Nem hiszem, hogy egy átlagos magyar dolgozó munka teljesítmény annyira eltérne egy luxemburgi dolgozó teljesítőképességétől, mint az átlagos szovjet bányász teljstőképessége

Sztahanov teljesítőképességéhez képest?

___________________________ (törölt) 2014.08.01. 09:59:26

Közelítsük meg máshogy! A nyugati közgazdászok többsége már nem libertárius, hanem keynesiánus, tehát a munkahelyteremtést alapvetően a kereslet növelésével próbálják elérni, annyi a különbség, hogy a baloldali keynesiánus inkább állami pénzköltéssel dobná meg a keresletet, a jobboldali keynesiánus inkább célzott adócsökkentéssel. Igen ám, de a keresletnövelés az olyan nagy országokra-birodalmakra lett kitalálva, mint Lord Keynes (báró) idejében a Brit Birodalom, vagy a mai Amerika, amelyek nagyjából önellátóak, vagy akár azok is lehetnének, keresletük jó részét képesek saját munkából kielégíteni, így teremtődik munkahely.

Kis országnak ezért esélytelen a keresletnövelés, mert akkor csak annyi történik, hogy több kínai biszbaszt meg német autót importálunk, munkahely meg nem lesz több.

Tehát, kis országnak exportálnia kell, minél többet, hogy legyen miből importálni a kínai biszbaszt meg a német autót, és nyilván egy-két kulcs-iparágra fókuszálva, amelyekben komparatív előnyt lehet elérni, mert mindenben nyilván nem lehet.

Innen kezdve két verzió van csak. Az egyik, a "neoliberális", hogy hozza be a multi azt az egy-két kulcsiparágat, ami exportálni és így munkahelyeket teremteni tud, tehát annyit kell csak tenni, hogy szaporábban nyalni a feneküket, mint a versengő országok, például a szomszédok. Ez a módszer kvázi ismerős az elmúltsokévből, azt hiszem.

A mésik lehetőség, hogy félig-meddig bizony "tervgazdálkodni" kell, akármilyen csúnya szó is, persze nem mindenben és nem úgy mint akkor. A jó francnak se hiányik az Állami Vendéglátóipari Vállalat nevű torzszülemény ugye. De az egy-két exportképes és ezért munkahelyet teremteni képes kulcsiparágat a magyar államnak ki kell választania, és TERVSZERŰEN fejlesztenie kell, kvázi kézivezérléssel, például mindig annyi támogatást adni, hogy a nemzetközi konkurrenciának alámenni árban, A többi mehet szabadpiaci alapon kb.

Ez volt anno pl. Dél-Korea modellje, az állam tungingolta tervszerűen a Samsungot, LG-t, egy-két ilyen nagyobb céget.

Egyébként az egész ötlet, tehát hogy kis országnak nem megy a keresletturbózás, tehát exportot kell turbózni, és mivel csak egy-két iparágban lehet esélye, annyira célzottan kell, ami már félig-meddig szinte tervgazdálkodás, nem tőlem származik, néhány éve írta az Economistban egy ciprusi közgazdász, sajnos elfelejtettem a nevét, nekik is hasonló gondjaik vannak, hiába turbóznák a keresletet, ha egyszer nem önellátóak.

___________________________ (törölt) 2014.08.01. 10:11:36

" Lustaság, motiválatlanság, igénytelenség és a teljesítményünkhöz mért irreális elvárások jellemzik munkamorálunkat. Munkavállalóként nem az élet rendjeként éljük meg azt, hogy dolgoznunk kell, hanem teherként, plusz feladatként, időpazarlásként tekintünk az előttünk álló feladatokra."

Kis pénz, kis foci. Kis foci, kis pénz. Ördögi kör ez, régóta tudjuk, ez jelentkezik az élet más területein, depisek vagyunk, mert nem sportolunk, nem sportolunk, mert depisek vagyunk, avagy, kölcsönös haragok, beszólok, mert beszóltál, beszóltál, mert beszóltam. Ezeknek a tyúk-tojás problémáknak nincsen egyértelműen meghatározható kezdete és így egyértelmű megoldása sem, ahhoz termelni kell, hogy osztani lehessen, ahhoz viszont motiváció, jókedv, munkakedv, lelkesedés, ösztönzés kell, hogy termeljen az ember.

Érdemes megfigyelni, hogy aki és amikor jól dolgozik, az nem kellemetlen kötelességként fogja fel, hanem jókedvűen. Régen még az is szokás volt, hogy munka közben énekeltek. Ma inkább rádió, de mindesetre ahol nem viccelődnek egymással az emberek szünetben, ott nem is termelnek sokat.

Hogyan lehetne tehát hangulatot javítani, ezt a kérdést lenne érdemes feltenni? Hogy beinduljon egy öngerjesztő folyamat, hogy az embereknek legyen kedvük dolgozni, akkor már van is miből osztani, és utána már meg is éri?

pocaklakó minimanó 2014.08.01. 10:18:24

@Shenpen:

"De az egy-két exportképes és ezért munkahelyet teremteni képes kulcsiparágat a magyar államnak ki kell választania, és TERVSZERŰEN fejlesztenie kell, kvázi kézivezérléssel, például mindig annyi támogatást adni, hogy a nemzetközi konkurrenciának alámenni árban, A többi mehet szabadpiaci alapon kb."

Ez addig lenne alkalmazható, amíg el nem kezdenék, mert akkor jönnének az "aggodalmasan szemlélők", akixerint ez erősen versenytorzító hatású, úgyhogy ajánlják, hogy tessék leállni.

A jelenlegi szerepünk, amit kaptunk: felvevőpiac.

Ha ezt nem szeretnénk: vejmárvejmár.

___________________________ (törölt) 2014.08.01. 10:46:44

@bozon: "Ezt az általános lerongyolódást csak egy irányból támadhatjuk meg eséllyel: pénzt az oktatásba! Ez az a kulcsszektor, amit erőn felül támogatni kellene."

Ne tekintsük már fétisnek az oktatást - egy lelkivilágbeli, hozzállásbeli, karakterbeli, hangulatbeli és erkölcsi problémát nem old meg még több Pitagorasz-tétel és még több miarossebbet bányásznak Ausztáliában föciórán és mi vót a karánsebesi csata dátuma - mert az oktatás az valami ilyesmi, legalábbis az enyém ilyen volt, legalábbis a főiskoláig, utána meg matek matek hátán, statisztika, analízis, kisnyúl.

Lehet, hogy megoldana oktatás, de akkor nem több, drágább, vagy ilyesmi, hanem _koncepcionálisan_ teljesen más oktatás, mondhatni: nevelés. Az talán.

De azt ne higyje senki már, hogy ha több pénzt tolnak olyan intézményekbe, amelyek fő funkciója, hogy a tanár szájából a diák fején át a diák papírjára kerül a párhuzamos szelők tétele, az egy ilyen lelki, hozzállásbeli, hangulati, vagy erkölcsi problémát vagy valahogy megold, ez teljes marhaság!

Az oktatást - ebben a formájában, amikor nem nevel, hanem matek tételeket diktál le - tök fölösleges fetisizálni, nem érdemli meg.

___________________________ (törölt) 2014.08.01. 10:56:51

@tsk: "Az átlag magyar vállalkozó így képzeli el az üzletmenetet: van egy "rakás" pénze, kitalálja hogy mi a tuti biznisz, megveszi a gépeket, felveszi a munkásokat és kész."

Sok esetben pénze sincs, de valami üzletet kell csinálni, mert állásban nehéz megkeresni azt a havi fél milkót, ami "jár", úgyhogy bérelt üzlethelyiségben kocsmanyitás, vagy gipszkartonozás úgy, hogy havonta résszámla, mert annyi forgótőke van, hogy egy havi munkabérre elég, az anyagot meg hitelbe.

Én úgy nőttem fel, hogy sok ismerősünk volt pesti maszek, géemkás, utána vállalkozó, és sose értettem őket igazán. Van egy vállalkozói réteg, akinek se tudása, se tőkéje nincs, de valahogy úgy érzi, hogy neki mégis jár havonta ötször annyit költeni, mint amennyit a melósnak fizet (azért úgy fogalmazok, hogy költeni, mert ilyen ugye hogy hivatalos jövedelem meg adózás meg minden a fasorba' se', maga sem tudja, hogy mennyit keres, csak hogy mennyit költ, hol céges kiadásokra, hol megélhetésre).

Gondolom a balatoniaknak - a fél szerzőgárda itt elvileg balatoni - hasonló tapasztalataik vannak a hekkárus ismerősökkel.

Mondjuk az is vágásri, hogy ez a réteg állt elsőnek fejre a 2008-as krach után, úgyhogy aki ma még talpon van, mint vállalkozó, az már valamivel rendelkezik, vagy tudással, vagy tőkével.

___________________________ (törölt) 2014.08.01. 11:01:36

@tsk: "Ezt pedig a átlag kisvállalkozó nagyon szereti. Nagyon szeretnek főnökök lenni és ezt érzékeltetni. "

Ebben van valami, én is dilemmában vagyok. Elvi okokból sokkal inkább támogatnám a kisvállalkozás-alapú gazdaságot, mint a nagyvállalatokat. Ugyanakkor nagyon utálok kisvállalkozónak dolgozni, többnyire felfuvalkodott kakas a szemétdobján (és ez nem magyar vonás, a legrosszabb ilyen pont osztrák volt, meg egyszer egy angol kisvállalkozó, az ügyfél lett volna, de kirúgtuk a francba, mert azt hitte, hogy a vevőnek mindent szabad, mininapóleoni stílusban diktálni is). Míg a nagy cégnél az alkalmazotti státuszú középvezető sokkal udvariasabb és diplomatikusabb, mert simára csiszolta, hogy neki is alkalmazkodnia kell másokhoz, meg neki is van főnöke.Ugyanúgy ügyfélként is a nagyycéges középvezető határozottan kellemesebb.

Szóval, nagy dilemma ez, kisvállalkozói gazdaságot szeretnék elvi okokból, csak pont nekem legyen egy nagycéges munkahelyem. Hehe. Erre varjak gombot...

az utazó82 2014.08.01. 11:03:11

A szerző úr valami kis rózsaszíningű, csakbubimentesásványvizetiszom, olyancsajomvanakitazanyuiselfogab köcsög lehet, egy kis buzimendzser. Valószínűleg azt gondolta, hogy diplomával meg a faszomtudjamilyen képzésekkel és a faszomtudjamilyen guruk meg szupervezetők zagyvalékainak megtanulásával majd belőle is sikeres főnök, vezető lesz. A zárványból, az álomvilágából kiszakadva viszont azt tapasztalta, hogy semmire nem megy, hogy mindenre képtelen. Uram, be kellene látnia önnek és valószínűleg az anyukájának is, hogy csak szerényebb képességekkel bír, olyanokkal, amik nem teszik lehetővé önt ilyen feladatok ellátására. Javasolnám, hogy a jóisten eredeti szándékának megfelelően keressen magának inkább valami kétkezi munkát, benzinkutas, pizzafútár, vagy valami ilyesmi, ezekkel talán majd elboldogul.

Bell & Sebastian 2014.08.01. 11:12:00

@Shenpen: Egészen elképesztő, hogy mit sikerült itt összehordania. Nem szeretnék Éhes Lóval egyetérteni, aki gondolatban el fog jutni a tömeges kivégzésekig nemsokára, de a bérszínvonal elhatározás kérdése. A legnagyobb munkaadók kitalálják, mennyit hajlandók átadni a profitból.

Nálunk maga az állam a legnagyobb munkaadó és egypár multi, más pár multik meg élvezik az örök élet plusz egy nap kedvezményeiket.

Hogy ebből hogyan lesz New Deal? Sehogy. Legfeljebb erőszakkal.

___________________________ (törölt) 2014.08.01. 12:06:57

@Bell & Sebastian: " de a bérszínvonal elhatározás kérdése. A legnagyobb munkaadók kitalálják, mennyit hajlandók átadni a profitból."

Igen, de ha több/jobb a termelés, ezért ha nagyobb a profit, akkor könnyebb követelni, jobb az alkupozíció, azért ez is a része a dolognak.

Loopglover 2014.08.01. 12:07:22

Én is tapasztaltam mi az , hogy nincs munkahelyed.A tapasztalatok szerint sok munkaadó válaszra sem méltat, elvárja, hogy mindent tudjál fillérekért.
Saját tulajdonodnak tekint a munkaadó, mint valami földesúr. A magyar vállalkozók többsége bűnöző, vagy afelé halad. Első generációs zsarnokok.

bozon 2014.08.01. 12:19:27

@Shenpen: "Ne tekintsük már fétisnek az oktatást - egy lelkivilágbeli, hozzállásbeli, karakterbeli, hangulatbeli és erkölcsi problémát nem old meg még több Pitagorasz-tétel és még..."

Alapjában, illetve szűken véve, igazad van, ugyanakkor
-- egy jólfinanszírozott oktatás nyilván nem azt jelentené, hogy ugyanazt csinálják, csak aranyozott szegéllyel, ingyenbüfével, hanem jutna több pénz nempedagógus alkalmazottakra (pszichológus, szertáros, külön adminisztrátor, fejlesztőpedagógusok), egyéni törődésre, belülről kiinduló, organikus fejlődésre (nem az aktuális kormányzat leépítő reformfasságaira), felszerelésre, gyerek-tömegsportra, a pedagógusok nevelési kompetenciáinak fejlesztésére, az óraszámok csökkentésére, a tanár-diák arány javítására, ha kell családgondozásra, felnőttképzésre, ...
-- Az oktatás fejlődésének a legkeményebb alapfeltétele az, hogy a tanári, illetve a többi kapcsolódó pálya a tehetséges emberek számára vonzó legyen, s ha ők már belekezdtek, életvidám, a kreativitásukat kibontakoztató munkaerőként dolgozzanak -- mivel csak ez indít szerves fejlődést az oktatásban. Ez a mai viszonyokhoz képest kurva magas fizetéseket jelent, nem mást.

Amúgy meg tényleg igaz, hogy a jó oktatás minden! S ezzel egy cseppet sem fetisizáltam.

vizipipa 2014.08.01. 12:44:29

Olvasáskor az első gondolatom az volt: fejétől büdös a hal.

A többit @tsk: nagyon jól leírta. Egyszerű eset, önértékelési hiba.

Vidéki 2014.08.01. 12:49:54

Vállalkozók között is vannak néhányan, akik feladatukra alkalmatlanok.

Saját hibájukat nem szívesen ismerik be, helyette másokat hibáztatnak: a hülye lusta dolgozókat, a hülye államot amelyik közterhekkel sanyargatja szerencsétlen sorsú vállalkozókat. A gonosz állam adócsalásra kényszeríti a szerencsétlen sorsú vállalkozókat, akik ha nem csalnának, elpusztulnának.

A szerencsétlen sorsú vállalkozók szerint a jelenlegi túlságosan magas (kelet-közép európai) minimálbér gazdasági összeomlást eredményez.

Akik régen gályarabokkal működtették a hajókat, azoknak nem kellett fájlalni ilyenek miatt a fejüket.

A gályarabokat kenyéren és vízen tartották és naponta megkorbácsoltatták.

Sok magyar munkáltató visszasírja ezeket az időket, mert szerintük így lehetne tovább növelni a versenyképességet.

Vidéki 2014.08.01. 12:57:16

@bozon:

Shenpennek igaza van: Ne tekintsük már fétisnek az oktatást.

Wernher von Braun a rakétatechnika terén nagyot
alkothatott, de nem hazájában, Németországban, hanem az USA-ban, ahol döntő szerepe volt a Saturn rakéta megalkotásában, amelyik képes volt űrhajósokat eljuttatni a Holdra.

Ha hazájában Németországban marad, nem lett volna lehetősége arra, hogy kihozza magából az optimumot.

Vidéki 2014.08.01. 13:10:13

@Shenpen:

írod: "ha nagyobb a profit, akkor könnyebb követelni, jobb az alkupozíció".

De létezhet egy olyan verzió is amelyet az egykori munkásmozgalmi induló így mutatott be:

"Még, még, még és még!
A burzsujnak sohasem elég!"

"Az élni és élni hagyni" jelszó azt a kapitalizmust jellemezte amely a protestáns erkölcs alapján működött.

A vadkapitalista viszont így gondolkodik:

"Mindenki törődjön magával, a többit meg vigye el az ördög!"

A betelepült multik modern létesítményeiben a munka termelékenysége semmivel sem marad el az anyaországi létesítmények teljesítményétől, az itteni bérek viszont messze alatta maradnak az ottani minimálbérek szintjéhez képest is.

Bell & Sebastian 2014.08.01. 13:16:06

@Shenpen: D e a mi lovunk megvan dögölve, sosem tudjuk átvonszolni a gólvonalon. (hogy teljes legyen a képzavar.

A "termelő" multik fedezete / profitja abból jön össze, hogy a szemetüket sózzák ránk. Ebből él az állam és a prolik, akik megveszik a szart. A Rendszer így ér körbe.

Egészen addig, amíg a cserearányokat mesterségesen állapítják meg. Amit mi tudunk, az az élelmiszer, az élelmiszer pedig alul van árazva (a technológiai biszbaszok meg felül). Ha elveszik a dotálást (bejön Amerika), ismét vesztettünk, a GMO és (amcsi) óriásvertikumok okán, amit öntözéssel csak részben tudunk helyretenni.

Magyarán, nekünk tökmindegy, hogy kit okolhatunk, ha nem csinálhatunk árpolitikát magunknak, ugrott a bérpolitika is, vele együtt.

Orbán ezeket a folyamatokat nem tudja befolyásolni még akkor sem, ha nagyon akarja. Ezért esett neki a kiadás -oldalnak, jobb híján.

A bevétel oldala meg úgy alakul, hogy annyit kap, amennyit elvesz, mert önként nem adják.

picur3ka 2014.08.01. 13:30:02

Ezt maga nyilván úgy hallotta valahol:

"még életemben nem láttam nyugat-európai nagyvárosban fehér embert seprűt fogni",

mert én még életemben nem láttam a UK-ben színesbőrű kukást például.

Hasonlóképpen, Németországban a bevándorlók 61%-a nem dolgozik. Semmit, nem hogy milyen munkát.

Egyébként nagyjából egyetértek, a fontos részében: nagyon hiányzik az egészséges munkamorál, a kötelességek a jogok előtt szemlélete és a munka megbecsülése. Fizetséggel is.

Ha nem éri meg dolgozni, sokan nem fognak, ez tiszta sor. Minek? Az oktatásügy, úgy is, mint nevelés, alapvető lenne. Nem lehet a szerepét túlfetisizálni. Viszont, mint a munkaadó, semmit nem fog tudni tenni, mindketten egy hatalmas árral úsznak szembe. Az állam ellenük dolgozik. A semmittevést jutalmazza és ki nem érdemelt jogokat véd. Erre fog mindenki elmozdulni. Azt érdemes csinálni, amiért jutalom, pénz, etc. jár.

___________________________ (törölt) 2014.08.01. 13:35:48

@Bell & Sebastian: árak: hm, ebben van valami, ebből a szempontból jó hír lehet, hogy személyesen láttam, ahogy a német/osztrák adóhivatalnokok erősen rászállnak a transfer pricing témára. Ez alatt azt értve, hogy egy multi a saját leányvállalatainak milyen áron adja el a cuccot. Nyilván őket az érdekli, hogy ne túl olcsón, mert ez az egyik legalapvetőbb adóelkerülési trükk: alacsonyabb társasági adókulcsokkal bíró országban lévő leányvállalatnak direkt olcsón eladni, vesztességgel, hogy ott jelentkezzen a nyereség. Ez értendő mesterséges cserearány alatt, ugye? Persze ez most pont a fordított téma, mert nekünk az a bajunk, ha a transzferár túl drága, nem ha túl olcsó, de mindesetre az egész téma most "felkapott" lett az EU-ban, tehát rá lehetne szállni, lehetne rá EU-szinten balhét generálni.

picur3ka 2014.08.01. 13:38:22

"Az eredmény: jogokat és kötelezettségeket tartalmazó kétoldalú megállapodások helyett a teljesítménytől független jogosultságok a meghatározóak. A munkavállalónak jár. A munkavállalót megilleti. A munkavállalónak joga van. Ilyen mondatokkal vannak telipakolva a különböző munkaügyeket szabályzó szövegek"

Ezt már Hofi elmagyarázta, mikor a kommunizmusban behozták. "Ez a törvény két részből áll. Az egyik, hogy a dolgozónak joga van, istenadta joga van és akkor is joga van. Ez az egyik rész. A másik rész, hogy a munkaadónak kutya kötelessége, hogy biztosítsa a dolgozónak a jogát, kötelessége, hogy segítse a dolgozót, akkor is kötelessége, hogy segítse a dolgozót, akit elnyom a joga."

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.08.01. 13:58:08

Előre a munka alapú társadalomért!
Úgy értem, másoknak.
Én szívesen heverészem is, néha...

Bell & Sebastian 2014.08.01. 15:02:52

@Shenpen: Inkább az a kérdés, hogy mi lesz itt, ha beszáll a buliba Amerika? Gyaníthatóan érinteni fogja az elszívása az eddigi, európai kedvezményezetteket is.

Ha nem sikerül a trösztellenes törvényeket érvényre juttatni (ugyan mitől sikerülne?) fel kell váltani a kvázivá silányult versenyt valami másra, például állami szabályozásra. Az állam szépen fölzabál mindent, ami mondjuk akkor nagyon nem jó, ha átadja a lóvét Havernak, aki kiszipkázza Svájcba, hogy átmosva állampapírt vegyenek rajta a neo-oligarchiának.

Párhuzamosan zajlanak ezek a folyamatok, ember legyen a talpán aki mindet átlátja.

A jelentős / szignifikáns jövedelmi és foglalkoztatási különbségeket (teoretikusan) rövid távon fel kell oldani, mert felbillen az alaplemez és beesik a jó nép a tengerbe.

Ki tudja azt, ebben milyen szerepet osztottak Orbánra? Az ő vonatán már sikoltozik a közönség szakadékba zuhanás előtt, fékezett egy nagyot és elkezdett visszatolatni az útelágazódásid.

Átcsapja a váltót és a többiek nyomába ered. Mert az elmúlt 25 év bizony füstbe ment.

Harminc év lemaradásból így lett a duplája. Túlságosan is megszívatott bennünket Kunbéla rokonsága. Amiért legalább annyi nyakkendő járna, mint amennyit Kádár szétosztott, akkor megint lenne egy emberöltő nyugalmunk.

Ekkora szerencsénk most nem lesz, mert ortodox megoldás itt már nincsen, elfogyott a nyalóka. Valagba rúgás van már csak raktáron. Mit gondol, miért növesztik a TEK -ket eszeveszett ütemben?

Latolgatni más is tud, a Nagy Tesó se hülye. Ha az A -változat nem jön be, mindig van egy B a tarsolyban.

Meg C, D és E ...

picur3ka 2014.08.01. 15:45:45

Amerika már beszállt. Kereskedelmi Egyezmény van.

Havas Kuckó szerint a terv a teljes európai ipar leépítése és Európa amerikai áruk felvevő piacává tétele.

Konteósabban, honnan tudni, hogy ez a senkihez semmi köze, senki által direkte meg nem választható, senki által el nem számoltatható EU-s intézményrendszer nem csak egy USA bábállam, mint az ukrajnai (amelyet mellesleg érdekeinkkel teljesen ellentétben szeretgetnünk kell).

A nyugati országok önámító helyzetértékelésének - csicskáztatási hierarchia - kellene elmúlnia ahhoz, hogy valami változzon. De van ébredés, amint a legutóbbi EP választások mutatják. Mondjuk, Merkelt is jól megalázták, de a UK, aki szereti magát USA-nak képzelni, Cameron azért fog küzdeni állítólag az Unióban, hogy amíg a bérek nem egyenlőbbek, addig keletiek ne vállalhassanak munkát nyugaton.

wantaan 2014.08.01. 16:25:06

A nagy lófszt a munkáltatóknak!!! Tömegével adót-csalnak, járulékot síbolnak s a pofátlanság teteje hogy a Fidesz-közelieket megvédi a hatalom sőt számukra kedvezményezve még törvényt is hoz!
Lásd a lépfenés gazda és a "Nemzeti étterem, a Mol, a Közgép, a Takarékok esete vagy ....és itt mindenki sorolhatná! Addig a dolgozó ott bssza át a munkáltatót ahol tudja amig ilyen államilag generált s tűrt korrupció van.

lavór 2014.08.01. 16:31:49

Rendben. Állítsuk le a nagy teljesítményű mezőgazdasági gépeket, azonnal megnő az élő munkaerő után az igény. Állítsuk le a gépesített ipari termelést, ott is megtöbbszöröződik a munkaerőigény. De sokkal egyszerűbb, ha azonnal visszamegyünk a középkorba, nem? A magyart a butulizmus után elkapta a munkafóbia is. (Pont azt a népet, amelyik 8 óra munkaidőből hetet kávézással és kajálással tölt el.) :D Előre a teljes közmunkafoglalkoztatás útján! Hajrá, magyarok! Hajrá, Magyarország!

picur3ka 2014.08.01. 16:36:36

@wantaan:

Az ilyen attitüd problémával rendelkező dolgozót én pedig azonnal kirúgnám. Nem viheti a nyúl a puskát.

Írt ezekről a dolgokról a Ford egyik menedzsere egy tanulságos nyílt levelet pár éve. Megpróbálom megkeresni, ha lesz egy kis időm.

Móg 2014.08.01. 16:46:53

aki ezt írta nagyjából a rabszolgatartó társadalom értelmi szintjén van

wantaan 2014.08.01. 16:47:05

@picur3ka: Akkor nem lesz dolgozód!!! S ez nem attitűd probléma s nem a dolgozóé!!!
Miért mit gondolsz ,hogy viszonyul az a melós az országhoz akinek számla nélkül kell értékesíteni , akit nem jelent be a "vállalkozó" s aki látja hogy a képviselő elvtárs ,hogy intéz el dolgokat a "vállalkozónak (NAV ellenőrzés elmaradás és a többi) ...vagy az a közmunkás aki a polgármester elvtárs földjén üzemében boltjában dolgozik éhbérért????
...vagy az aki olyant olvas hogy az államtitkár elvtárs és fölkapaszkodott sleppje 917 fácánt lő le (cc. 10 fő 5 hektárnyi területen). Gondolj bele....

Ó szegény Bástya elvtárs ha ezt megérhette volna még Ő is pofátlannak tartaná!

Alkibiadesz 2014.08.01. 17:01:44

Úgy érzem, hogy a kedves poszter még sose volt munkavállaló, "melós".

Az ugyanis még rendben lenne, hogy: "A munkavállalók munkaviszonnyal kapcsolatos elvárásai gyakran köszönő viszonyban sincsenek a munkával. Hiszen mi is lehet a célja a sikeres munkaviszonynak? A munkaadó és a munkavállaló közös érdeke, hogy a munkahely a lehető legsikeresebben teljesítse a feladatát és így az igényeket a lehető leghatékonyabban elégítse ki."

Csakhogy a munkavállaló hatékonyságát sokszor nem a munkavállaló hanem a munkaadó hozzáállása korlátozza.
Lehet hogy sok az "okoskodó" melós, de legalább annyi a hozzá nem értő, konkrétan buta munkaadó.

A munkavállalók kiszolgáltatottságát nagyban növelő munkaügyi liberalizáció után pedig különösen zavaró olyan véleménnyel szembesülni, amely szerint a munkavállalók el lennének kényeztetve.

islander01 2014.08.01. 17:03:53

Orbán, még az óvatos becslések szerint is mindössze kb. 2 ( kettő) hónapot hozott össze munkavégzés ügyben... akkor ki is beszél itt munkáról???

igazi hős 2014.08.01. 17:08:04

Az első fele (mtv-ről szóló rész) után azt gondoltam, hogy irónia az egész VAGY a szerző azt hiszi, hogy a munkaadó-munkavállaló viszonyban a munkavállaló legalább egyenrangú fél, vagy inkább ő van előnyben. (Vannak ilyen munkavállalók is, de nagyon törpe kisebbségben.) Utóbbi esetben nem kéne a témához nyúlni.
A második felében jogos felvetések vannak, de semmi közük a mtv-hez. Oktatni kéne az embereket, és megmutatni, hogy megéri többet tanulni, mert többet fogsz keresni (itthon). De láthatóan távolodunk a tudás alapú társadalomtól, ahogy megyünk a "munka alapú" (azaz kínai rabszolga) modell felé.

picur3ka 2014.08.01. 17:12:11

@islander01:

Szerintem több ember, mint nem összeroppanna nagyon hamar, ha ME-nek kéne lennie.

Elgondolkodtál már azon, a helyett, hogy ezt a roppant elménc mondást idepapagájolod, hogy ME-nek lenni, nagyon kemény munka. Különösen, ha valaki még próbálna is valamit tenni az ár ellen.

Én nem vállaltam volna kormánypozíciót 2010-ben. Mondjuk, volt, akit nagyon rá kellett beszélni, azt megértem.

bigmax 2014.08.01. 17:12:28

Egy tanács a mandinernek:ennek a vendégszerzőnek ne adjon több lehetőséget ,hogy megnyilvánuljon addig ameddig az elmeállapotában javulás nem diagnosztizálnak az orvosai.A poszter beteg ember .
Innen is gratula a nevelőiknek,"alapos jó munkát végeztek" !:D

bigmax 2014.08.01. 17:15:00

ezt miből gondolod:"
Szerintem több ember, mint nem összeroppanna nagyon hamar, ha ME-nek kéne lennie."

picur3ka 2014.08.01. 17:17:28

@wantaan:

A munkahelyén nem az országhoz, meg a politikához kell viszonyulnia, hanem a munkájához.

Nem találom az írást. Nagyon frappánsan elmagyarázta, hogy mik a bibik a dolgozók követeléseivel.

Már itt is magyarázták. Abból kell a melóst megfizetni, amit megtermel. Röviden, ez van.

bigmax 2014.08.01. 17:23:04

@picur3ka: "ME-nek lenni, nagyon kemény munka. "
Annak biztos kemény munka akinek a képességeit meghaladja a feladat és csak segítséggel képes valamit összeagyalni .....és mindezt minden felelősség nélkül.Egy gyári melós a munkájáért felelősségre vonható ha valamit elront de egy me az sose.....Na persze jöhet erre a duma ,hogy majd a választók döntenek róla ,igen döntenek évek múlva vagy akkor se ,mert az átlag választó nem racionálisan dönt .

Bell & Sebastian 2014.08.01. 17:23:51

@picur3ka: Nyugodjon meg, Orbán sem akar mást. Nagyon bassza a csőrét, hogy csak lett egymillió, új munkavállaló, de ezek nem neki csengetnek. Ebben is egyetértenek Cameronnal, várható a kizsuppolás. Farizeus bagázs.

stim 2014.08.01. 17:32:52

Azt hiszem az ember szempontjából kellene nézni ezt a dolgot és ezen keresztül meghatározni a jogokat és kötelességeket.

Egy jó rendszerben az ember élete során képes teljesíteni a következőket:
-érdeklődésének megfelelő munkát végez,
-olyan jövedelemre tesz szert amiből finanszírozni tudja a megélhetését, a családalapítását, a tisztes öregkort és az egészségére, szórakozására is tud költeni kellő mértékben.
-a családra, utódnevelésre, a munka megszerzéséhez szükséges tudáshoz a tanulásra kellő idő jut neki a munka mellett.

Ez lenne a minimum. Lehet, hogy kihagytam valamit aki gondolja bővítse a listát.

A szocializmus a proletárelnyom,ás és a napi 10-12-04 órás munkaidő miatti kizsákmányolás miatt született meg. A gyártásvezető, a vég vezetőségének a dolga a cég optimális munkaellátottsága. Vagyis akkor megy a cég ha nincs üresjárat napközben ha meg mégis akkor valamikor be kellene pótolni, hogy ne legyen ráfizetéses. Akkor az alkalmazott ideje hogy viszonyula korábban felsorolt alapvető minimumhoz ha munkaidő után kap feladatot?

Nyilván egy ilyen rendszert úgy kell belőni, hogy mindegyik fél elégedett legyen. Ha sok a teher a vállalkozón akkor nem fog több embert alkalmazni csak keveset vagy olcsón.

Különböző orzságok különféle módon oldják ezt meg. Egy cég, vállalkozás versenyképessége függ az adórendszertől amiben boldogulnia kell. Bécsben, ami itt van a szomszédban tudják, hogy egy cég amikor indul könnyen tönkremehet. Ezért az adófizetéssel hazai szemel nézve rendkívül toleránsak. Már ez a példa megérne egy cikket, hogy összehasonlítsuk a versenyképességünket. Vagy A britteknél ha valaki fejleszti a cégét, vásárol eszközöket bele akkor nem az áfáját hanem a 100%-át visszaigényelheti mert az állam úgy gondolkozik, hogy erősödő cégek biztos munkahelyeket teremtenek és ha beforgatják a vállalkozásba a pénzt akkor azért tezik mert látnak benn fantáziát költeni rá. Tehát megy a cég vagyis ha erősödik több embert tud fölvenni. Ez a munkaadói oldal.

A munkavállalói. Először is. Szabad ember szabad alkarattal saját maga dönti el, hogy alkalmazott lesz vagy szabadúszó vagy vállalkozó. Aki átadja másnak az irányítást az ne sírjon hanem fogadja el mindazt ami ezzel jár. Vállalkozni sokkal nehezebb mint alkalmazottnak lenni. Több felelősségvállalással jár. Üzleti terv, ötlet és tőke kell hozzá. Sokan nem rendelkeznek olyan vízióval amit meg tudnának valósítani vagy olyan munkát vállalnak ami jellemzően egy csapatmunka része.

em tartom tisztességesnek azt agyonadóztatni aki többet vállal. Céget irányítani komoly meló. Hány ember szeretné átélni azt az érzést, hogy hó eleje van és ki kell fizetni mindenkit?

A KKV-kat most szeretnék felfejleszteni a jelenlegi közel ötszörösére. Ehhez segíteni kell őket nem agyonadóztatni.

Ahogy az embernek szabad akaratában áll vállalkozónak vagy alkalmazottnak lenni úgy szabd akaratában áll tanulni is. Ez ma, Magyarországon általános iskoláig kötelező. Onnatól az egyén szabad akaratán múlik, hogy mit tanul, mennyit tanul, mit akar elérni. Lehet, hogy a lusta, tanulni nem akaró meberek egy idő után a szociális hálóra szorulnak. Ezzel viszont mások vérét szívják. Akkor is legyen szó kötelességről meg lehetőségekről amikor valaki nem tanul, nem akar fejlődni.

Egy ideális világban a tanárok mutatják az utat mert képben vannak, hogy merre megy a világ és a diák önmagától, szorgalmasan tanul. De mint tudjuk ez nem mindenkinél van így. Én ezt szigorúbban venném mert aki nem tanul később bekerül a szociális védőhálóba és kiadásként jelentkezik és azok tartják el akik mindig is szorgalmasabbak voltak ami tök igazságtalan. Lehet, hogy joga van elbaszni az életét mert lusta de ahhoz nincs joga, hogy az enyémet elbassza mert többet kell adóznom, hogy életben tartsam. És a munkaadókon is csattan az ostor mert ott lehet megfogni a pénzt ahol termelik és a cégek a magas adók miatt beleállnak a földbe és azokat is elbocsájtják akik többre vállalkoztak vagy becsületesen dolgoztak egy vállalkozásban.

Erkölcsi koordináták szerint nézve a jóra való restség árát a szorgalmasak és gondoskodók fizetik meg. Egy rendszerben ahol sokat vonnak el, hogy sok "rászorulónak" osszák szét ott a szorgalmasak és becsületesek nehezebben vagy nem boldogulnak. Ez aláássa a munka tekintélyét és mivel sok az elvonás spórol a vezetőség a béreken ami tovább rontja a munkamorált.

Egy fizetésből a legfelül említett dolgokat tudni kell megkeresni úgy, hogy mellette lehessen élveznmi is a munka gyümölcsét. Szerető családdal akiknek van hol lakni és akár művelődésre és kikapcsolódásra, feltöltődésre, sportra, egészségmegóvásra is maradjon idő.

kvadrillio 2014.08.01. 17:39:49

Az I. világháború centenáriuma: a háborúk nem a múltról, hanem a jövőről szólnak
Az I. világháború centenáriuma: a háborúk nem a múltról, hanem a jövőről szólnak

© Archív fotó: RIA Novosztyi/Andrej Sztyenyin

1914. augusztus 1-én Németország hadat üzent Oroszországnak. Azután Franciaország Németországnak, Nagy-Britannia Németországnak, Osztrák-Magyar Monarhia Oroszországnak. A hadviselő felek száma egészen 1918-ig növekedett. Az eredmények tragikusak voltak: több mint 30 millió katona és civil halt meg. Amint a történészek mondják, megfeledkezve a korábbi háborúkról, az emberek a jövő háborúkra ítélik el saját magukat.

Ha a mai szemszögből nézzük meg az első világháborút, akkor – bármennyire is ijesztően hangzik – a tragikus eseményt megelőző körülmények tekintetében ez a háború sokkal közelebb van hozzánk, mint a második világháború. Csak ma már nem a Balkán forr, hanem Ukrajna. Azt a háborút erőforrásokért és a világ újraelosztásáért folytatták. A modern nyelven szólva, geopolitikai befolyási övezetek újraelosztásáért. Délkelet-Ukrajna a „nép nélküli területért” folytatja a háborút: a népre alig van szükség ott, csak az erőforrások kellenek.

Végre meg kell tanulnunk az I. világháború leckéjét, és nem szabad a helyi konfliktusokat világ konfliktusokká változtatni – mondta az Oroszország Hangjának Angelo Segrillo ismert brazil történész, a Sao Pauloi Egyetem tanára. Különben, Brazília 1917 őszén lépett be az első világháborúba. Ferenc Ferdinánd főherceg 1914 júniusában történt gyilkossága csak ürügy volt a háborúhoz. A háború egyik okának nagy, kölcsönösen ellenséges szövetségek létrehozását tartják. Ugyanezt látjuk most is - mondja Angelo Segrillo.

Csaknem minden történész az első világháború egyik legfőbb okának katonai szövetségek létrhozását tekinti. És most is egy szövetségi rendszerben élünk. Vegyük csak a NATO-t, ami a nagyhatalmak közötti konfrontáció során alakult ki. Az után, hogy véget ért a hidegháború, ennek a szervezetnek is csökkentenie kellett volna tevékenységet, vagy akár fel is oszlatni azt: annak már nem volt semmi értelme. De éppen az ellenkezője történik, az Észak-atlanti Szövetség, a NATO növekszik. Pedig az első és a második világháború története mutatja, hogy a katonai blokkok megerősítése veszélyes.

Ukrajnában minden áron meg kell állítani a konfliktus eszkalációját. Azonnal véget kell vetni a szembenállásnak ott, ahol folyik a vér. Remélem, ezt meg tudjuk tenni – mondja Martin Drobnjak, neves szlovák történész, a Kassai Safarik Egyetem vezető tudományos kutatója.

A politikusok nem vonták le a tanulságot sem az első, sem a második világháborúból. Bár a múlt keserű tapasztalatából meg kellett tanulniuk az alapvető dolgot. Azt, hogy csak a diplomácia lehet hatékony még a legélesebb konfliktus megoldásában. Akkor, 1914-ben a diplomaták úgy döntöttek, hogy fegyverrel gyorsan biztosíthatják saját országuk érdekeinek megvalósítását. Ez milliók életébe került! Elképesztő, hogy valaki ma is reméli, hogy erőszakkal, és nem a tárgyalóasztalnál érheti el célját. És ismét halnak meg katonák, az ártatlan nők, a gyermekek és az idős emberek. A Kelet-Ukrajnában folyó háborúra gondolok.
Nagyvilág, történelem, ukrán konfliktushelyzet, első világháború, Politika

Megosztom:
Teljes szöveg: hungarian.ruvr.ru/2014_08_01/Az-I-vilaghaboru-centenariuma-a-haboruk-nem-a-multrol-hanem-a-jovorol-szolnak-7539/

...ÉN...MEG ARRA GONDULOK..., HOGY ORSZÁGVEZETŐKNEK , NEM DEGENERÁLTAKAT KELLENE BEÜLTETNI, MERT MA, SOK ORSZÁGBAN EZ A HELYZET..........
PUTYIN MEG EGY JÓÓÓÓ FEJ !!!!!!!:)

gtri 2014.08.01. 17:47:27

A cikkben szereplő dolgok egy kis részletéhez szeretnék hozzászólni: A hatékony, a munkáltató számára jövedelmező, a munkavállaó számára nem frusztrációt okozó munkavégzés ritka, mint a fehér holló. A menedzselés színvonala mindenhol elszomorító.

Személyes és ismerősi tapasztalatok alapján ilyen példák vannak:

1. Német nyelvterületen egy szakértővel előre egyeztetett találkozó. A szakértő 1 órával az általa meghatárott időpont után érkezik. Addig malmozás.

2. Olyan szoftverek tömkelegével adminisztrálják a munkát, amelyek rengeteg hibát tartalmaznak. Ezek között a szoftverek között van olyan, aminek 6 hónapig tartott a bevezetése (nem SAP, egyéb szoftverről van szó) és mégis külön kis könyv kell arról, hogyha "ezt akarod csinálni, akkor oda kattints, és ne oda, ami a program által kiírt szövegből következne".

3. Túlórával járó nagy munka előtt 4 órával egy nagy megbeszélés. Itt derül ki, hogy valami fontos dolog kimaradt az előkészítésből. Rohanás, hogy a munka kezdete előtt meglegyenek az előkészítő lépések.

4. Excel táblában rengeteg pont arról, hogy mit kell csinálni. Az excel táblában pár sor pontatlan információt tartalmaz. A munka, -ami ezen sorok alapján el lett végezve- megy a kukába és ismét meg kell csinálni.
Rengeteg -a táblázatban nem szereplő- feladat tűnik fel hirtelen. Azt is gyorsan meg kell csinálni.

5. A munka több fázisból áll. Várakozás az első fázis befejezésére. Sehol semmi. Telefon az illetőnek. Vele senki nem közölte, hogy azt a feladatot neki kell megcsinálnia (tényleg nem közölte vele senki).

6. Egy ismerősöm élménye: Megbeszélés egy munkával kapcsolatban. Összegyűlnek a résztvevők. A 12 emberből konkrétan 3 ember fog dolgozni. A többi mind menedzser. Mégsem jutnak el az adott feladaton ténykedőkhöz a szükséges infók időben.

7. Nagy projekt, nagy értekű beruházás. Időrend kidolgozva. Ebben rögzítve van, hogy mikor indul a beszerzés. A megadott határidő után 45 nappal a pénzügyi vezető még mindig nem írta alá a szükséges papírokat. Minimum másfél hónapos késéssel indul minden. Természetesen a projekt záró határideje nem változik, hiszen "időben kész kell lenni".

8. Több évvel egy termék átvétele után még mindig rengeteg hiba van benne. Mindenki panaszkodik, de nem történik semmi. Ezt kell használni, ez van. Egyszer a hibák szerencsétlen együttállása egy nagyobb leállást eredményez. Végre megkezdődik a panaszok összegyűjtése. (Több évvel az átvétel után.)

.
.
.

Jelentkezzen az az ember, aki a munkája során minden információt és erőforrást időben megkap. Hány ilyen ember van? Hol dolgoznak?

Mindenhol jelenősen növelni lehetne a teljesítményt, ha pl. a fenti dolgok nem fordulnának elő. És akkor a munkaadó és a munkavállaó is boldogabb lenne. A munkavállaló végre munkaidő alatt el tudná végezni a feladatait. A munkáltató pedig hatékonyabban tudna "munkáltatni". :)

picur3ka 2014.08.01. 17:48:32

Még nem izgultam fel, nem tudom, lesz-e kizsuppolás végül, mert Cameron szeret nagyokat mondani, de persze, hogy egyetértenek.

Ennek a helyzetnek vannak komoly hátrányai mindkét fél számára.

Ha az egész EU úgy dönt, hogy megszedték már magukat és több nincs, a cigányok meg nem kellenek, akkor még talán vasfüggöny is lesz megint.

Orbán nem tudom, mit tehet valójában, szóval csak fantáziálni tudok erről a részéről. Hogy akarná, hogy bármi áron Mo-n maradjon a képzett munkaerő, az természetes. Ha azt hiszi, hogy ezt ennyi cigánnyal, meg ilyen bér és szociális (aka kommunista) program mellett, röghözkötési törvényekkel polgárháború nélkül meg lehet oldani, akkor hülye.

A dolgozók lázadása lesz. Nem fog jól járni sehogy sem. Lépegethetne merészebbeket is.

Az is lehet, hogy a legtöbb és legnagyobb ellenségei országon belül vannak.

picur3ka 2014.08.01. 17:50:03

@bigmax:

Pfű. ez lesz az. megoldva. Vegye át.

kvadrillio 2014.08.01. 17:53:47

Gyilkosság volt a Combinónál
Index
2014. 08. 01. 16:13

Délután egy óra előtt egy idős asszony a 4-es 6-os vonalán a villamos alá esett a Margit híd budai hídfőjének megállójánál. Az asszony a helyszínen meghalt.
A rendőrség emberölés gyanújával nyomoz, mert a gyanú szerint egy 41 éves férfi az asszonyt megrúgta, aki emiatt megszédülve zuhant a villamos elé.
A gyanúsítottat a rendőrség közleménye szerint egy utas tartotta vissza a helyszínen a rendőrök kiérkezéséig.
A rendőrség továbbra is várja a jelentkezését annak a szemtanúnak, aki lefogta a gyanúsítottat.

Emberölés gyanújával nyomoz a rendőrség annak kapcsán, hogy pénteken dél körül egy idős nőt ütött el a 4-es, 6-os villamos a Margit híd budai hídfőjénél.

Az eddigi információk szerint A. Áron Gergely a megállóban megrúgott egy ott várakozó idős hölgyet, aki emiatt a villamos elé esett. Az asszony olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt – írta a Police.hu.
Írjon, ha tud valamit!

Ha éppen arra járt a gyilkosság idején, látott vagy hallott valamit, írjon nekünk a tema@mail.index.hu e-mail címre!
Az utasok a helyszínen visszatartották a 41 éves férfit,

akit a Készenléti Rendőrség kiérkező járőrei elfogtak.

Egy éppen arra járó olvasónk arról számolt be, hogy a villamosnak le kellett emelni az első lökhárítóját, de többet a mentősök és a rendőrök miatt nem látott.
A rendőrség várja annak az utasnak a jelentkezését, aki a férfit a helyszínen visszatartotta.

Az érintett jelentkezhet az ingyenesen hívható 06-80-555-111 „Telefontanú” zöld számán, a 107 vagy a 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

NU, ILYEN IL-LIBERÁLIS ÁLLMOT ÉPÍT VIKTOR.....

AZTÁN....AZ NEM ok ! , hogy megszüntetjük a munkalehetőségeket, az emberek kezéből kivesszük, elprivatizáljuk a munkahelyeket, occtán elkezdjük őket ekézni, hogy, denagyon nem megfelelő vagy semmire !!! KÖZBEN....A MAGYAR KNESSZETBEN ZÖMMEL A MÚLTBAN "ISKOLÁZOTT" DEGENERÁLTAK GONDÚKOZNAK, DÖNTENEK....ROSSZUL, EMBEREK MILLIÓINAK SORSÁRÓL...

bigmax 2014.08.01. 17:54:43

@picur3ka: köszi,szóljon Orbánnak ,hogy mehet focizni ,mert az izzasztó munkáját van aki átveszi!

picur3ka 2014.08.01. 18:01:27

@gtri:

Kiegészíteném: Van már csődtörvény?

Mert eddig ez egy roppant nagy probléma volt. Legyártasz valamit, leszállítod, oszt nincs cég, senki nem fizet. Nyugodtan nyit egy másik céget, etc. Így csődöltetett be vagy 9 vállalkozást Bajnai elvtárs.

Másik: Senki nem beszél, semmilyen nyelvet. hulló????

A rendszerek. Hogy lehet úgy belépni az EU-ba, hogy EU-s kártyákat még évekkel a belépés után sem fogadnak el országos hálózatú komputerprogramok?

A lopás. Tudok olyan svédországi magyar származású üzletembert, hogy már csak látogatóba sem szeret jönni, pusztán ezért, nemhogy üzleteljen.

------

Mondjuk, ezeknek nagy része állami és nem munkáltatói szintű feladat.

picur3ka 2014.08.01. 18:02:45

@bigmax:

Nyújtsa be, nem én döntök, majd én is megnézem a portfólióját persze.

picur3ka 2014.08.01. 18:08:07

@Alkibiadesz:

Fentebb is vannak ilyen hozzászólások. Én nem hinném, hogy a posztíró tudatlan, vagy hülye. Vannak különböző élmények és ismeretek, amint különböző emberek.

Szerintem, mind a két jelenség létezik, párhuzamosan. Ha egy országban rossz a munkamorál, az minden szinten jelentkezni fog, legyen az a munkavállalók vagy a munkaadók, akárhány százaléka.

Én mindig oda lyukadok ki, hogy az állam a hunyó.

bigmax 2014.08.01. 18:13:08

@picur3ka: ja csak a szája járt?
"Pfű. ez lesz az. megoldva. Vegye át. "
Azt gondoltam maga a munkáltatója Orbánnak,maga a nép......
Ha én megmutatnám amihez értek azt maga 100 év alatt se tudná felfogni és dönteni így mást kérek az elbírálásra!

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.08.01. 18:21:39

Még szerencse, hogy a poszter nem írta ki a valódi nevét :)

Ekkora halom embergyűlölő, irigy, megkeseredett szerencsétlenséggel ritkán találkozik az ember :)

picur3ka 2014.08.01. 18:26:08

@bigmax:

Hát, hacsak diktatúrára nincs kapacitása, szavazás van.

És be kell mutatnia majd, akár teccik, akár sem.

Ha azt gondolta, én vagyok Orbán munkáltatója, akkor a maga munkássága könnyen megítélhető.

Erőltetett, mindenkinél okosabb, független -gondolom -, elménckedő.

bigmax 2014.08.01. 18:36:38

@picur3ka: nem ismer de prekoncepciója már van.....maga csak politikából élhet.
A fellengzősséget a saját személyiségébe keresse !Maga játszotta a nagy döntnököt aki ugye a kijelentését miszerint kemény munka a me azt nem bizonyította de annál jobban megmutatta ,hogy tud úgy dönteni bármiről is amiről fogalma nincs.
Továbbra is várom ,hogy miből képzeli a kemény munkának a me tisztséget.
Az én kijelentésemet a 25 év minden me érvényes,lásd a végezettségeiket és képességeiket....most maga jön az érvelésével.

picur3ka 2014.08.01. 18:58:17

@bigmax:

Nem előítélet, olvasom a hozzászólásait, úgy hangzanak, mint a folyton ugrabugráló hepciás manó a rajzfilmekben.

Minden hozzászólásában lehülyéz valakit. Olvasom.

A munkaköri leírás meg a személy képességei és végzettsége, két külön dolog. A munkaköri leírás ez utóbbitól nem függ, tehát a kérdésfeltevése helytelen.

Olvassa talán végig a ME-k napirendjét. Az egyszerit, rendkívüli helyzetben, meg a választásit.

Hogy hanyast kap rá, az egy másik kérdés.

bigmax 2014.08.01. 19:12:42

@picur3ka: elismerem az emberi butaságot nehezen viselem el.Azt főleg nehéz számomra megérteni ,hogy emberek miért vállalnak el olyan munkát vagy feladatot amihez nem rendelkeznek megfelelő képességekkel.Önismeret hiánya az súlyos személyiség torzulást jelent.
Tehát magának egy napirend alapján van olyan érzése ,hogy kemény szellemi munka a me?(a kemény fizikai terhelés ugye szóba se jöhet)
Válassza ki Orbán lehúzósabb napirendjét és számolja meg ,hogy hányszor kellett döntenie vagy bármilyen szellemi munkát végeznie.
Szerintem maga nem tudja mi az a kemény szellemi munka.Mondjuk egy onkológusnak akinek naponta 100x kell döntenie életről-halálról az kemény munka.Mondhatnék még kemény szellemi munkákat de az egyik se politikai ....
Dolgozott már maga 24 órát folyamatosan,koncentrálva?Na ott kezdődik a kemény munka!

bigmax 2014.08.01. 19:15:38

@picur3ka: lehülyézni a fizetett fidesz idiótákat szoktam akik pénzért darálják a betanított propaganda hülyítést.

Bell & Sebastian 2014.08.01. 19:19:55

@picur3ka: Ez az egymillió húzza ki a dágványból az országot és fogja elzavarni Orbánt. Ugyanakkor német-törökkel vannak feltöltve a honi autógyárak üres szerelőállásai. Az itteni bér (magyaroknak) az ottaniak harmada. Nehezített a megoldandó feladvány.

A Szent Piac levesen köpte a stratégiai partnerállamot.

na4 2014.08.01. 19:21:10

Ez a poszt egy telitalálat, ez a legjobb magyar kórkép, és ezért van ez a fos itthoni rendszer teljes bukásra ítélve. Németország ezért lett fejlett és gazdag, és ezért lettek élösködö lúzerek a déli államok, legföképpen Görögország.

bigmax 2014.08.01. 19:28:53

@picur3ka: "A munkaköri leírás meg a személy képességei és végzettsége, két külön dolog. A munkaköri leírás ez utóbbitól nem függ, tehát a kérdésfeltevése helytelen."
Maga valamit nagyon nem ért a munkáról és ,hogy a munkakörhöz miért szokás előírni ,hogy milyen végzettségű és képességű embereket keres a munkáltató.
Maga még nem dolgozott soha olyan munkakörben ahol elvárták ,hogy értsen a munkájához?

wantaan 2014.08.01. 19:41:02

@picur3ka: Még az átkosban is a törvénytelen, nép ellenes parancsot pl a seregben meg kellett tagadni ...ha kétely volt föl kellett hívni rá a figyelmet,
Tehát a sok zsebbe fizetett melósnak stb meg kellene tagadni a munkát .....csak a Maffia állam nem védi meg mert a maffia kezében van az államirányítás.
Gondolj bele .... egy nem maffia államban pl meddig maradhatna miniszter Fazekas Sándor (antrax fertőzés!) ???

picur3ka 2014.08.01. 19:54:10

@Bell & Sebastian:

Tényleg törökök vannak benne, azt hittem, az csak vicc vót?

Hááát, nem tudom, hogy aki eddig vállalt munkát azt retrospektíve haza fogják-e küldeni. Attól tartok, nem.

Könnyű a feladvány, csak nem PC a megoldása. Én kivárom az őszi választások után lesz-e valami, aztán kész. Ha akkor se, az már túl sok.

picur3ka 2014.08.01. 19:56:20

@bigmax:

Az hogy volt, mikor be akartad injekciózni a cukros tejet?

picur3ka 2014.08.01. 19:57:30

@bigmax:

Demokrácia:

MINDENKI választható.

egysmás 2014.08.01. 19:57:32

A munkát GÉPEK végzik.

Néhány ember elkezelgeti a gépeket, azok meg fossák az árut.

Így megy ez, nem másként.

Ha a túlórakeretet felemelik, azzal MUNKANÉLKÜLISÉGET generálnak.
Azzal is MUNKANÉLKÜLISÉGET generálnak, ha csökkentik a szabadságok számát.
Ez is csak így megy.

A munkavállaló jogairól: Tegyük fel, hogy nincs rögzítve a munkavállalónak a jogosultságai.
pl.
61. § A munkavállaló jogosult megkövetelni a munkáltatójától
a) az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés feltételeit, a veszélyes tevékenységhez a munkavédelemre vonatkozó szabályokban előírt védőintézkedések megvalósítását;
b) az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzéshez szükséges ismeretek rendelkezésére bocsátását, a betanuláshoz való lehetőség biztosítását;
c) a munkavégzéshez munkavédelmi szempontból szükséges felszerelések, munka- és védőeszközök, az előírt védőital, valamint tisztálkodószerek és tisztálkodási lehetőség biztosítását.

Ha ez nincs rögzítve, akkor ezeket nem köteles biztosítani a munkáltató, a munkavállaló pedig nem követelheti meg ezek betartását.
Mert nem lenne hozzá joga.

62. § A munkavállalót nem érheti hátrány az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek megvalósítása érdekében történő fellépéséért, illetve a munkáltató vélt mulasztása miatt jóhiszeműen tett bejelentéséért.

Ugye, milyen szar egy dolog, hogy ezt is leírták???

63. § (1) A munkavállaló jogosult megtagadni a munkavégzést, ha azzal életét, egészségét vagy testi épségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné. Ha a munkáltató utasításának teljesítésével másokat veszélyeztetne közvetlenül és súlyosan, a teljesítését meg kell tagadnia.

Meg ezt! Felháborító, mit nem jogászkodnak a helóták!

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott veszélyeztetésnek minősül különösen a szükséges biztonsági berendezések, az egyéni védőeszközök működőképtelensége, illetve hiánya.

És még kobak is kell, meg szemüveg, ami mind pénzbe kerül...

picur3ka 2014.08.01. 20:00:34

@wantaan:

Ez komoly dolog, ne humorizáljál. A munkamorál hiánya valós probléma. Semmilyen magyarázat nem segít rajta.

bigmax 2014.08.01. 20:03:46

@picur3ka: ?????????
Ez ,hogy jön a me kemény munkájához?
Ja a kérdéseimre nem mer válaszolni........ez is válasz,értek belőle.

bigmax 2014.08.01. 20:05:17

@picur3ka: ez mire vonatkozik?talán arra ,hogy a demokráciában mindenki megválasztható me-nek?Ez most komoly?Ha hülyeségeket ír akkor lezárom,idiótákkal nincs kedvem!

egysmás 2014.08.01. 20:05:55

@stim: Az a tanulós eszmefuttatás nagy butaság ám!

Ha a mostani munkanélküliek mind tanultak volna és vállalkozók lennének, akkor lenne nekik FELADAT?
Mind mérnök-informatikus-orvos-kőműves lenne, akkor mindegyiknek lenne meló?

Mind ki tudna találni magának valami olyan dolgot, amit el tud adni?
És lenne, aki megveszi?
A te szakmádból el tudna tartani az ország-világ még hatvanezer embert?
Vagy neked is felkopna az állad?

egysmás 2014.08.01. 20:10:01

@picur3ka: A munkamorálhoz minőségi munkások kellenek.
Minőségi munkást nem kapsz szaré-húgyé'.

Ha megfizeted a melóst, dolgozni fog.

Amíg viszont nem fizetik, nem fogja magát odatenni.
Ez elég egyszerű : a teszkógazdaságos virsli olyan, amilyen.

wantaan 2014.08.01. 20:14:25

@picur3ka: Szerinted milyen munka morálja lehet egy megvett miniszternek? ....

..... megvett hatósági embernek, ügyésznek, ügyintézőnek stb, stb. ????

bigmax 2014.08.01. 20:23:51

@egysmás: a pénz,fizetés az fontos de nem egyedüli ok a munkamorálra!A munkavezetői és szervezői olyan fokú dilettantizmusa ami megmérgezi a dolgozók morálját.
Idevezet ha haveri alapon és nem képesség alapján kerülnek ki az irányítók.Lásd a kecskeméti merci gyárat vagy a samu gyártósorán az operátorok embertelen munkakörülményeit.Nem a külföldi irányítók azok akik rabszolgaként tekintenek rájuk hanem a magyar vezetés.
Lehet keveset adni a dolgozóknak de emberi körülmények között és elismerve a munkájukat.

bigmax 2014.08.01. 20:29:58

@wantaan: "megvett hatósági embernek, ügyésznek, ügyintézőnek stb, stb. ???? "
Ezek az emberek nincsenek lefizetve csak meg vannak félemlítve!Nem tudod ,hogy működik az orbáni gépezet?:D

egysmás 2014.08.01. 20:32:24

@bigmax: A "kevés" relatív fogalom.

Ha nem éri el a (nettó) fizetés létminimumot, akkor nem lehet elvárni sem a rendes munkavégzést, hiszen a dolgozónak azon KELL agyalnia, hogy miből fog megélni, nem pedig azon, hogy rendesen kéne dolgoznia.

picur3ka 2014.08.01. 20:33:44

@egysmás:

ennek felét magam is megírtam fentebb

_most_ 2014.08.01. 20:35:31

vicc, mikor olyan kormány vezetője beszél munka alapú társadalomról, amely 100! darab helyettes államtitkárt, azaz fizetett léhűtőt nevezett ki, amely olyan rendszert teremtett, ahol az előremenetelt a párthűség és nem az elvégzett munka minősége határozza meg, ahol a közpénzeket, nem a munka alapján, hanem haveri alapon osztogatják.

picur3ka 2014.08.01. 20:39:07

@wantaan:

Attól még remek munkamorálja lehet - sőt -, hogy megvették, az csak annak a kérdése, hogy kinek dolgozik.

Én tudom, hogy végeredményben a fejétől bűzlik a hal, de a dolgozók jó sok jogaiért, nagyobb öntudatukért mint a munkamoráljuk, meg munkájuk minősége szintén a rendszer a felelős. És ez is létezik, mint egy alapprobléma.

picur3ka 2014.08.01. 20:46:06

@egysmás:

"A munkát GÉPEK végzik.
Néhány ember elkezelgeti a gépeket, azok meg fossák az árut. Így megy ez, nem másként."

Bezony! Lásd chartista mozgalom és egyebek. Ezért csapták keletre a kommunistákat anno.

És ezért jött létre a modern liberalizmus.

Akit egy-két gép könnyen helyettesít, annak nem lesz munkája. Aztán még az önkiszolgálást is feltalálták, majd gépesítve tovább fejlesztették.

no_successful2 2014.08.01. 20:46:29

@mikorkakalman:

"Ennek a posztnak abban a pillanatban lesz létjogosultsága, amint a becsületes és jól elvégzett munka TISZTESSÉGESEN MEG LESZ FIZETVE. Akkor jogos, de ADDIG NEM!"

Lássuk csak, a japánok hogyan jutottak oda, ahol most tartanak ?

Az 50-es 60-as években, hugyér szarér dolgoztak nem napi nyolc órákat, hanem 10, 12 órákat. (Most már nem hugyér szarért, de a napi 10 12 azért összejön nekik most is) A kevés bérük egy részét pedig a bankokban pihentették, nem elköltve, hanem ily módon közvetlen visszaforgatva a pénzrendszerbe, amit a bankok további fejlesztési hitelekbe nyomhattak .

A fejlődés kulcsa sajnos jelenleg is ez, először hugyér szarér megszakadni, aztán ha a gazdaság már megizmosodott (igen a mi zsírunkon,) akkor lehet markot is tartani, mert a termelékenység és hatékonyság jóval magasabb lett.

Jelenleg az a helyzet, ha itt a minimálbért mondjuk a duplájára emelnék, a legtöbb multi kitiplizne mondjuk Romániába, vagy egyenesen Kínába.
Aztán akkor tényleg nem lenne hol a markodat tartani.

egysmás 2014.08.01. 20:58:16

@picur3ka: Márpedig nem lehet mindenkinek olyan munkája, amiben nem lehet helyettesíteni egy-két géppel.

Kamionos, orvos, statikus, csőhegesztő, stb.

Előbb-utóbb lejár az idejük nekik is.

Aztán majd magyarázza valami hülye a munkaalapú társadalom jóságát.

no_successful2 2014.08.01. 20:59:04

Sajnos még most is az a mentalitás, mint a kádári korszakban. (Fizessenek meg, akkor többet dolgozok.)
Egy nagy szart dolgozol többet. A japánokon kívül nagyon kevés emberben van annyi öntudatosság, hogy a több pénzért csak úgy hálából többet is dolgozna.

Sandor Akarki 2014.08.01. 21:00:00

Ilyen bő lére ereszteni ennyi badarságot...

program készítő 2014.08.01. 21:02:26

Kezdődött a béren kívüli járandóságokkal(cafeteria stb),az órabéred nem emelkedett
Túlóra megváltása napban
Akinek volt hitele annak csökkent a nettója,újabb hitelre már nem volt elég(pl A,B hitelt lecsökkentették)
Hogy konkrétumot is ondjak világhírű cég,feketemunkásokat foglalkoztat szakemberek helyett.mert abból csurran a főnökségnek.
A gyárbontásnál ellopják a vashulladékot,eltemetik a szennyeződést amit el kellene szállítani,és lehetne sorolni.MSZPFIDESZ-élőskődők

na4 2014.08.01. 21:04:16

@no_successful2: Pontosan. Ahhoz, hogy aratni tudj, elöbb vetni kell, akár tetszik, akár nem.

egysmás 2014.08.01. 21:04:57

@no_successful2: Érték-e az a munkahely, ahol dolgozva nem tudsz megélni?

És az a munkahely érték, ahol dolgozva megengedhetsz magadnak évente két hét nyaralást a Balatonon?

Sandor Akarki 2014.08.01. 21:07:40

@no_successful2: Dolgoztál már japánokkal? Egy európai 3 óra alatt végez és hazamegy. Japán meg még mindig zabot (rizst) hegyez. Nem a munka, a technológiai fejlettség számít. És a japánok aztán csak meg tanulták ezt két atomgomba után.

egysmás 2014.08.01. 21:09:23

@na4: Jah, Mészáros Lőrinc is pl. így gondolja.

A magyar beruházások nem olcsóbbak, mint a nyugat-Európaiak, lásd autópálya, metró, stadion, csatornázás, csak itt nem adnak annyit az árból a melósnak.

Ausztriában sem drágábbak a boltban a cuccok, mint itt, csak ott jut bérre a pénztárosnak, árufeltöltőnek, takarítónak.

Érdekes egy világ.

Sandor Akarki 2014.08.01. 21:10:29

Kiküldesz 5000 parittyást meg íjászt két T-54 ellen aztán megnézed az eredményt fél óra múlva. Menekülés meg veszteséglist pl.

]{udarauszkasz 2014.08.01. 21:11:34

A baj az, hogy ez az ugynevezett munka alapu tarsadalom manapsag a gepek koraban kezd okafogyotta valni.
Arra hasonlit, amikor annak idejen mindenhol modernizaltak a mezogazdasagi termelest, gepekkel, stbval, a nehez, es a konnyuipart, addig a keleti felteken arrol hoborgott a tv, hogy igy meg ugy dolgoznak a melosok, ontik a femet, meg kezzel szedik a gyapotot, meg hogy ez milyen jo, meg hogy duborog. Ma mar ezeknek a java reszet gepek csinaljak, meghozza jobban, mint az ember.
Ja, hogy ez allandosult munkanelkuliseget okoz? Kerem szepen, arra talaltak ki a gepeket, hogy ne kelljen annyit melozni, es kevesebb erofeszitessel lehessen fenntartani, egy joleti, szocialis allamot.
Ha nincs annyi munka, akkor lehet dolgozni mondjuk napi 6 orat, vagy akar napi 15 orat, de csak 3 napig, a 4. napon meg mondjuk 8 orat, igy is kijon a 40 oras het, es az embereknek lesz idejuk ELNI.
Ugyanis sok munkaadonak odaig kene eljutni, hogy az emberek java resze nem azert el, hogy dolgozzon, hanem azert dolgozik, hogy elhessen.
Mindenhol felemelik a nyugdijkorhatart az egekbe, de kozben az 50 folottiek mar a kutyanak se kellenek, nyugaton sem. Igy keszul a kukazo nyugdijas, nyugaton is. Ez nem csak Magyarorszag problemaja, viszont itt sok mindent ugy akarnak megoldani, hogy Putyin-Kinai diktaturafelet kezdenek epiteni. Ez a MUNKA MUNKA, meg ELORE ELORE ez mar ismeros valahonnan. Heti 40 ora, es ne kelljen mar ven trottyos korunkig melozni.
Mindjart lenne allas mindenkinek. Ehelyett mindenhol ugy mukodnek a dolgok, hogy keremszepen van egy melos, ronggya melozza magat 2-3 masik munkanelkuli helyett, aztan o is munkanelkuli lesz, mert kikeszul, aztan az utcarol behoznak helyette egy masik munkanelkulit, aki szinten csak fel evig, egy evig birja, aztan o is kikeszul, es igy tovabb. Ja, es ez NEM CSAK MO-n van igy! Ausztria, Nemetorszag ugyanez, csak epp a berek magasabbak. De az egy helyen evtizedeket ledolgozo sofor, melos, acs, vellanyszerelo, miegymas mar reg a multe.
A munkaalapu tarsadalom halott. Ennyi.

bigmax 2014.08.01. 21:12:04

@egysmás: ebben tökéletesen igazad van!Azok akik törvénykeznek és fogalmuk nincs arról ,hogy a megbízójuk hogy él az őket minősíti.47 ezerből jól meg lehet élni ahogy a képviselőink kiszámolták.....Vajon ők miért nem próbálják ki a 47 ezres életet?
Ha lenne egy csepp tisztességük és magyarok lennének akkor nem ennyiért kellene dolgoznia a munkásoknak.
Már csak az a kérdés ,hogy a sok munkás miért szavazta újra ezeket........vagy csak az összeszámláló software hibázott ekkorát?Bár a baloldali balfaszok se voltak különbek mikor nekik adott lehetőséget a nép.....
Egy biztos:ész nélkül és szív nélkül országot se lehet irányítani!

]{udarauszkasz 2014.08.01. 21:17:52

@no_successful2: "A japánokon kívül nagyon kevés emberben van annyi öntudatosság, hogy a több pénzért csak úgy hálából többet is dolgozna."

En pont ezt csinalom. 800 Euroert kamionoztam itthon, jo esetben, unioztam, havonta 1x voltam itthon. Tojtam bele az egeszbe, nem erdekelt mar, pedig viszonylag egyszeru munka volt, annyira nem volt stresszes sem.

Ma: Ausztria, 2000 Euro, napi 15 ora melo, ennek csak a fele vezetes, a tobbi rakodas, epitkezesen, ponyvazas, esoben, hoban, kanikulaban fagyban. (talan, ha megerem, es nem vesznek fel helyettem valaki mast....) Manapsag mar nem lehet a kovetkezo honapra se tervezni.

]{udarauszkasz 2014.08.01. 21:19:19

@bigmax: Nem szavazta ezeket ujra senki sem. Sot Europaban sehol sem. Brusszelben meg plane nem.

Sandor Akarki 2014.08.01. 21:21:43

@]{udarauszkasz: Pontosan. Egy dologban nincs csak igazad - méghozzá abban, hogy a gépesítést az "emberek jólétéért" alkalmazzák. Egy privilegizált, ún. "tulajdonos" réteg kedvéért van, a többiek le vannak ejtve.

Sandor Akarki 2014.08.01. 21:25:39

@program készítő: A cafeteria olyan mint a jegyrendszer. Most még nem úgy kapod, hogy 3 kiló zsír meg két kiló liszt, de határozottan erre halad a dolog.

$pi$ 2014.08.01. 21:25:40

@Sandor Akarki: Nézz körül a lakásodba, nézd meg, hogy milyen gépek vannak körülötted és gondolkozz el azon mennyivel élsz jobban mint mondjuk Mátyás király. :)

$pi$ 2014.08.01. 21:31:03

@egysmás: "Ausztriában sem drágábbak a boltban a cuccok, mint itt, csak ott jut bérre a pénztárosnak, árufeltöltőnek, takarítónak."

Érdekes elnézni, ahogy külföldön a takarító harminccal robog a takarítógéppel az utcán. Meg lehet próbálni megbecsülni, hogy mik az esélyei Józsi bácsinak a cirokseprűvel, amikor megpróbál ugyanannyi bérre szert tenni.

]{udarauszkasz 2014.08.01. 21:33:20

@Sandor Akarki: A tulajdonos reteg kedveert van jelenleg, de elvileg nem erre lettek kitalalva. Ha ezt az alfacsimpanz mentalitast kepes lenne kontroll alatt tartani az emberiseg, a problemaink nagyresze mar szinte magatol megoldodna, mert az ember esze meglenne ra, csak nem jol hasznalja.

bigmax 2014.08.01. 21:34:50

25 év alatt ábrándoztak már itt pannon pumáról ....csak a puma sose fog megszületni amíg hülyék vannak döntési helyzetben és gyávák meglépni azt amit 25 éve meg kellett volna tenniük!
Itt hivatkoztak a japánokra ,hogy miből mivé fejlődtek......Na de miért voltak képesek erre?Lehet az is közrejátszott amit itt említettek ,hogy spóroltak és befektettek de az csak a pénz......pénze minden baromnak lehet attól nem lesz High-tech!
Az ázsiaiak az értelmiségüket rákényszerítették ,hogy eladható termékekre koncentráljanak és a technológiát az alkalmazott kutatásukkal tudták fejleszteni.(Bár a ma sokat szidott Usa-ban is az alkalmazott kutatáson van a hangsúly és nem az alapkutatáson mint itt.)Amíg a magyar politika nem meri átalakítani egészséges arányra a magyar kutatást addig sose fog megszületni a pannon puma és továbbra is csak összeszerelők lesznek a magyarok.
Na persze a magyar politikus annyira hülye műszakilag és természettudományilag ,hogy képtelen felfogni ,hogy miért fontos ez.Nekik megvan a fizetésük akkor is ha az ország népe éhendöglik hisz a fizetésüket önmaguknak állapítják meg.....
Ki kell tiltani a jogászokat az ország vezetéséből és szakembereket kell megbízni ,hogy haladjunk.....25 év el lett vesztegetve de 1x csak el kellene már kezdeni ésszel is magyarkodni ,mert ebből nagy baj lesz így.

Sandor Akarki 2014.08.01. 21:38:54

@$pi$: A gépeket szívesen nélkülözném, az áramot is. A fogorvosi ellátás talán az egyetlen ami hiányozna. Akkor már üveg is volt, úgyhogy az ablak is volt, igaz drágán, de volt.
Ha megengeded, akkor inkább a 800-1050 közötti idősávot választom francia lovagként, mondjuk Normandiában. Ha már a jelen helyett a történelmi mesevilágról elmélkedünk.
A jelenben pedig egy rakétakonzol marad csak nekem, hősies karddal, bárdal vívott csaták helyett csak néhány gomb és radarkép.
LOL, mi értelme erről gondolkodni, nem értem.

Sandor Akarki 2014.08.01. 21:45:27

@bigmax: A lényeg nem ez, a jogi rendszer olyan amilyen. A gond az a közgaz"da"ságtan részével van, a pénz rendszerével van, mióta fedezetlen lehet kibocsátani, az euro és a dollár mögött sincs semmi, csak "bizalom". Egyébként arab eredete van (mint ahogy a számoknak is); asszem a perzsák fizettek először "cetlikkel" arany helyett, bár akkor minden cetli konvertibilis volt (aranyra) és aki megtagadta a beváltását annak komoly problémával kellett szembenéznie (vitték adósrabszolgának).
Szóval, kezdhetnénk úgy, hogy a pénzkibocsátás helyett vissza a nemesfém alapú pénzverésre és a konvertibilis pénzhelyettesítőre. Meg, mondjuk a hitelezés teljes betiltása is segítene ahhoz, hogy az emberek ne évtizedes adóssággal kelljen élniük (akkor lennének valósak az árak ha mindenki a rendelkezésére állóból vásárol, az egy messze igazságosabb rendszer mint a jelenlegi).

$pi$ 2014.08.01. 21:46:01

@Sandor Akarki: "A gépeket szívesen nélkülözném, az áramot is. A fogorvosi ellátás talán az egyetlen ami hiányozna."

Valószínűleg már rég nem élnél, meghaltál volna a születéskor vagy valami gyermekkori betegségben.

"közötti idősávot választom francia lovagként"

Jah, ha megmondhatod, hogy mi legyél, az úgy más. :)

Bár gyanítom, hogy a francia lovag élete leginkább azért tűnik vonzónak, mert csak a szépre emlékezünk. A valóságban a romlott hústól kapott hascsikarást kibekkelni a súlyos és kezeletlen aranyereddel a zuhogó esőben a bokrok közt nem lenne olyan nagyszerű élmény... főleg ha nem sok szerencséd van és nincs idő levenni a páncélt. :D

picur3ka 2014.08.01. 21:46:52

@Bell & Sebastian:

Tényleg törökök vannak benne, azt hittem, az csak vicc vót?

Hááát, nem tudom, hogy aki eddig vállalt munkát azt retrospektíve haza fogják-e küldeni. Attól tartok, nem.

Könnyű a feladvány, csak nem PC a megoldása. Én kivárom az őszi választások után lesz-e valami, aztán kész. Ha akkor se, az már túl sok.

kvadrillio 2014.08.01. 21:47:55

"Az Independent szerint azonban egyelőre elképzelhetetlen, hogy a nemzetközi közösség – elsősorban az ENSZ Biztonsági Tanácsa – tudomásul vegye a Krím orosz annexióját, ahogyan azt az állítólagos megállapodás szorgalmazná."

:O))))))))))))))))))...IZRAEL IS SZARIK AZ ENSZ-RE !!!!! :o)))))))))

bigmax 2014.08.01. 21:50:08

@$pi$: Ha te nem látod a fejlődést az baj.:)

bigmax 2014.08.01. 21:52:28

@Sandor Akarki: én nem említettem a jogrendszert....

kvadrillio 2014.08.01. 21:54:48

@_most_: MUNKA ALAPÚ TÁRSADALOMRÓL CSAK AKKOR BAROMSÁG BESZÉLNI, AMIKOR NINCS IS MUNKA !!! ÉS AKKORA A MUNKANÉLKÜLISÉG, MINT IDE IZRAEL !!! :o)))))
12 CUKORGYÁRBÓL MARADT 1, MINDEN HÉTEN EZREK KERÜLNEK UTCÁRA...., HOSSZÚ ÉVEK ÓTA, 5-6 ÉVE MUNKANÉLKÜLI EMBEREK AKARNAK ÉLETBEN MARADNI A 3 HÓNAP UTÁN "KIMERÍTETT" MUNKANÉLKÜLI SEGÉLYNEK CSÚFOLT BAKSIS MEGSZŰNÉSÉVEL.....
...DE...HÁÁÁÁT VIOKTOR BÁCSIKA MINDIG IS MEGNEVETTETTE AZ EMBEREKET BÓDULT ÁLMAIVAL.......

kvadrillio 2014.08.01. 21:58:26

@kvadrillio: nopersze.......az ÁFA-CSALÁSOK TEREBÉLYESEDÉSÉRE IS RÁ LEHET FOGNI, HOGY "MUNKA-ALAPÚ" :o)))))))))...sőt....a CSÁNYI-FÉLE ÉVENKÉNTI 1 MILLIÁRDOS "FÖLDALAPÚ TÁMOGATÁSOKRA" IS......:o))))).... CSÁNYI MÁR ÚGY AGYONDOLGOZTA MAGÁT EZÉRT, HOGY LASSAN 900 MILLIÁRDJA LETT NEKI ! :o)

Mérges 1234 2014.08.01. 21:58:28

Ez a cikk kormányzati megrendelésre íródott .... :D

Persze így van.

Nem ám úgy, hogy a mocskos hmultik kizsákmányoéák a népeket, és nem is fizetik meg.

Teli a net azzal, hogy az IT cégek nem találnak megfelelő munkaerőt. Pedig de van rengeteg, csak, aki ért hozzá nem dolgozik havi 300 ezer alatt, oszt az is baj.... De persze ők egy munkaórát, 15.000 Ft-ért számláznak tovább.

Röhej bazdmeg, röhej ez a cikk.

$pi$ 2014.08.01. 21:59:16

@bigmax: "Ha te nem látod a fejlődést az baj.:) "

Ezt szűrted le abból amit írtam? Ez súlyos.

$pi$ 2014.08.01. 22:01:46

@kvadrillio: "LASSAN 900 MILLIÁRDJA LETT NEKI ! "

Miért írsz marhaságokat?

kvadrillio 2014.08.01. 22:03:44

...SESZTÁK BÁCSIRÓL NE IS SZÓLVA.....Ő IS ANNYIRA AGYON DOLGOZTA MAGÁT, HOGY 30 DIOPTRIÁT ROMLOTT A SZEME ÉS EZÉRT NEM VETTE ÉSZRE, HOGY AMIKET ELLENJEGYEZ, AZOKON A PAPÍROKON EGY ÉPÜLETCÍMRE 500 CÉG VAN BEJEGYEZVE ! PEDIG Ő EGY IGEN ALAPOS EMBERKE AMÚÚÚÚGY....., EZÉRT IS FEJLESZTHETI TOVÁBB EZT A KÉPESSÉGÉT, MINT FEJLESZTÉSI MINISZTER ! :o))))))))))))

MAJD OTT IS ALÁFIRKANTJA KÉZJEGYÉT AZ ORRA ELÉ TÓÓÓÓÓLT IRATOKRA, PAPERROKRA.....A HAZA JAVÁRA, HASZNÁRA ! :o)

bigmax 2014.08.01. 22:05:45

@$pi$: én erre írtam válaszként:
"Nézz körül a lakásodba, nézd meg, hogy milyen gépek vannak körülötted és gondolkozz el azon mennyivel élsz jobban mint mondjuk Mátyás király. :)
"
Ha te nem tudod ,hogy mennyit fejlődött Mátyás kora óta az átlag ember élete és ,hogy ezáltal mennyivel él jobban akkor a súlyos gondok nálad keresendők.

kvadrillio 2014.08.01. 22:05:48

@kvadrillio: Nem enyhül a szorítás Seszták körül
Nem enyhül a szorítás Seszták körül

A Magyar Nemzet és a Népszabadság is napirenden tartja a Seszták Miklós fejlesztési miniszter körül felbukkant ügyeket. A Nemzet szerint a miniszter offshore-hátterű cége 20 milliós támogatást kapott az offshore-ellenes harc kellős közepette, a Népszabadság pedig nem talált arra bizonyítékot, hogy Seszták bármelyik egykori céges társa kérte volna, hogy ügyvédként és kültagként írjon alá céges

VIKTOR BÁCSI MAFFIA-SLEPPJE IGEN JÓL M,ŰKÖDÖTT MINDIG......UGYE....UGYE.........

kvadrillio 2014.08.01. 22:07:58

@$pi$: MÉÉÉÉÉR ? CSAK NEKED SZABAD ???????

...egyébként sem annyija van neki......hanem sokkal több a bevallottnál ! :)

$pi$ 2014.08.01. 22:08:20

@bigmax: "Ha te nem tudod ,hogy mennyit fejlődött Mátyás kora óta az átlag ember élete és ,hogy ezáltal mennyivel él jobban akkor a súlyos gondok nálad keresendők. "

Dehát épp én hívtam fel a figyelmet arra, hogy mennyivel jobban élünk mint Mátyás király! Hogyan bírtál ebből arra következtetni, hogy nem tudom mennyit fejlődött az ember élete azóta?

Nagyon úgy néz ki, hogy nem nálam vannak a súlyos gondok. :(

$pi$ 2014.08.01. 22:09:32

@kvadrillio: "...egyébként sem annyija van neki......hanem sokkal több a bevallottnál !"

900 milliárd? Normális?

Makkasz 2014.08.01. 22:13:22

A jolet kulcsa az ertekteremtes.

Tudassal, otlettel, innovacioval, vallalkozassal, munkaval.

A kozmunkaalapu tarsadalom 10%-os munkanelkuliseggel, allami cegekkel es stadionokkal, alacsony hozzaadott erteku bedolgozassal egy rakat szart er.

A hazafias gazdasagpolitika, a butasag, bezarkozas politikaja, ami az egyszeri embernek szenvedest, nyomort, kiszolgaltatottsagot hoz, a gazdasagban tartos lemaradast. Mobil helyett vezetekes telefont, Toyota helyett Ladat.

A munkaalapu tarsadalom azt jelenti, hogy a fideszes elit kihasznalhassa a tarsadalom 95%-at, nyilvanvaloan urizalhasson, baratoknak milliardokat adhasson.

Az allam szerintuk akarattal bir (nem am a lopnivagyo politikus:)).

Nem a szocialis halot kell erositeni, valoban, nem halat kell adni, hanem halaszni kell megtanitani.

Toket, vallalkozast kellene vonzani, tiszta, kovetheto, nem allamosito gazdasagpolitikaval.

A sallangot le kell vagni, a hazugsagfosast amivel a nem erdekszavazo fideszeseket etetitek egyszer be kell fejezni.

A csod fele rohan az orszag. Amig az egyenek nem gazdagok, onalloak, erosek, addig az orszag sem lesz az.

En nem adom a gyermekeim oligarcharabszolganak, fideszes beteg allamelkepzeles rabszolgajanak, es azt sem hogy cinkoskent haszonelvezoi legyenek ennek a rakat szarnak.

bigmax 2014.08.01. 22:16:23

@$pi$: végig néztem és igazad van.Én tévedtem!sorry!

$pi$ 2014.08.01. 22:17:17

@Makkasz: "A hazafias gazdasagpolitika, a butasag, bezarkozas politikaja"

Mi a fenétől van "bezárkózás politikája"? Igazán kíváncsi vagyok ezt meg hogy a fenébe sakkoztad ki, mert nyilván nem kevés képzelőerőt igényelt. :)

Egyszerre mondani, hogy eladósodunk, sok a külföldre menekülő szegény, eu segélyekből élünk, lepaktálunk az oroszokkal meg a kínaiakkal és ugyanakkor abban hinni, hogy dúl a "bezárkózás politikája", nos ez azért nem sámli!

bigmax 2014.08.01. 22:21:40

@Makkasz: "A jolet kulcsa az ertekteremtes.

Tudassal, otlettel, innovacioval, vallalkozassal, munkaval."
Ez lenne a megoldás az ország bajára de ugye ez 25 éve csak fantazmagória.......
Itt a ki tud többet lopni a közösből című nagy népi játék a nyerő hisz ahhoz nem kell tehetség csak pofátlanság.

kvadrillio 2014.08.01. 22:23:30

@]{udarauszkasz: MERT NEKJED JOBB, HA 5 MULTIMILLIÁRDOS EMBER KEZÉBEN VAN AS NEMZETI VAGYON 75 %-A ! ÉS UNALMÁBAN HALÁLRA KOKAINOZZA MAGÁT, MÍG A 6.999.999.995 NÉZI ŐKET ÉS ÉHEZIK, MINTHA EZEKNEK LENNE NORMÁLIS MUNKÁJUK, HÁZUK, TELKÜK, KOCSIJUK ÉS ÖRÜLNÉNEK AZ ÉLETNEK !

..... te...egy elavult, idejétmúlt emberfajta vagy már régen......:)

Bell & Sebastian 2014.08.01. 22:25:08

@picur3ka: Nem vicc. Még előmunkás sem lehet magyar, minden vezetési szint kizárólag németeké.

Mi lenne itt, milyen változás? Ahogyan elnézem a viharfelhőket, valami készülődik, csak az nekünk nagyon nem jó lesz.

Emlékszik még a hárommillióra, mint a magyarok optimális számára?

Makkasz 2014.08.01. 22:30:00

@$pi$: Lehet rosszul ertelmeztem, de mi mast jelent a hazafias gazdasagpolitika, mint piacvedelmat?

Hogy valosul meg a piacvedelem, mint hogy nem engedik a versenyt?

Az hogy fuhoz-fahoz rohanunk hitelert nem egy versenykepes politika, sem az hogy mindenki menekul amerre jar.

Mi szerinted a hazafias gazdasagpolitika? Mert szerintem nem jelent semmit a protekcionizmuson es versenykeptelensegen tul. Mikor azt hazudjuk, a magyar dinnye jobb. Igaz dragabb, igaz nincs alapja az allitasnak, de jobb!

picur3ka 2014.08.01. 22:31:01

Igen, emlékszem. (Kapcsolja már ki ezt az izét)

$pi$ 2014.08.01. 22:39:38

@Makkasz: "Hogy valosul meg a piacvedelem, mint hogy nem engedik a versenyt?"

A verseny valamilyen szinten mindenütt korlátozva van. Olyan nincs, hogy nincsenek szabályok, korlátok.

"Az hogy fuhoz-fahoz rohanunk hitelert nem egy versenykepes politika"

Ki a fene mondta, hogy versenyképes? Azt mondtam, hogy nem állíthatod, hogy a bezárkózás politikáját folytatjuk miközben azt állítod, hogy fűhöz fához rohangálunk hitelért. Nem olyan bonyolult ez.

"Mikor azt hazudjuk, a magyar dinnye jobb. Igaz dragabb, igaz nincs alapja az allitasnak, de jobb!"

Szerintem a magyar dinnye jobb. Akkor ez most "bezárkózás politikája"?

Makkasz 2014.08.01. 23:11:12

@$pi$: A kapitalista piacon korlatozasok pint az oligopolium, monopolium, kartell ellen vannak. Ha USA vamolja kinai arukat az nem versenyellenes, hanem a domping aron (pl. kornyezetvedelmi koltsegekkel nem szamolo) eladando ellen vedi azokat, akik valodi versenyben kuzdenek a vasarlokert.

Kiforgatod a szavaim, tudod te is hogy a bezarkozas arrol szol, hogy kulfoldi toket, vallalkozast, innovativ termeket nem engednek hazai piacra. Ez atmenetileg segitheti hazai vallalkozasokat, de egy ido utan lemaradast okoz (KGST, cocom lista, emlekszel meg?).

A bankok, multik eroszakos kiszoritasa nem eukonform es semmire nem jo.

Hat, szerinted lehet a magyar dinnye jobb. Szerintem eppen olyan, csak rovidebb a szezonja.

A kerdesem csak az, hogy a kartellezes a magyar dinnyevel, a hungarikumozas a hazafias gazdasagpolitika? Mi az, nem valaszoltal ra.

Egyebkent, az oroszoktol felvett hitel abszolute bezarkozas. Biztositja a 100%os energia es gazdasagi fuggest az oroszoktol

Egyebkent Paks II nem tipikusan a munka alapu tarsadalom ellentete (ertekteremto ellentete szerintem).
Magyarorszagnak 0 a hozzaadott erteke benne. Eromuvet epiteni nem tudunk. Tokenk nincs ra. Futoanyagunk nincsen, Dusitonk nincsen. Radioaktiv hulladeklerakok futoelemekhez nincsen.
Targyilagosan, a helyszint adjuk a Dunaval (vissza lesz duzzasztva), az uzemelteto szakembereket, es vallaljuk a kockazatot, ami a kozhiedelemmel szemben nem alacsony, hanem tobb mint 2% esely reaktorrobanasra 50 evben belul.

Ahelyett hogy pl. 0 allami penzbol, magyar hozzaadott ertekkel, bioenergiaval, decentralizalt modon, hot is hasznositva allitanak elo aramszuksegletunket.

Ugyeskedessel, korrupt modon, hazat eladva atomeromu.

Koncepciotlan, tartalom nelkuli mondatok, csodtomeg.

Mond mar meg, mi az orbi altal emlegetett hazafias gzdasagpolitika?

Mit jelent hogy a nemzet erdeke elobbre valo mint az egyene (bizonyos egyeneke meg meg elobbre valo:)).

A nemzet furcsa mod egyenekbol all.

Erdeke, lelkiismeret, penze csak az egyennek van, az allamnak egyik sincs. Aki mast allit csak egy kozonseges csalo.

Krisz11 2014.08.01. 23:42:50

"Lustaság, motiválatlanság, igénytelenség és a teljesítményünkhöz mért irreális elvárások jellemzik munkamorálunkat"

Kiét? Hogy ez mekkora hülyeség. Én egy multicégnek dolgozom a versenyszférában. Egész nap pörögni kell, állandó stressz, meg hajtanak, és ha egyszer nem lesz rád szükség, akkor kiraknak. Plusz ott van az alapból elvárt túlóra, amit ki sem fizetnek, de maradj csak bent.

"Fel sem merül senkiben az, hogy – természetesen normális, két fél által elfogadott keretek között – a munkaidő akkor jár le bizony, amikor a munka el van végezve"

Nemtudom a szerző dolgozott-e életében, de egy multicégnél sosincs elvégezve a munka, mert mindíg van mit csinálni.

"A munkavállaló úgy tartja maga elé a munkaidő nevű értelmetlen kifejezést, ahogy az ördögűzők a keresztet a középkorban."
A multicég mindíg több terhet rak az emberre, mint amit 100%-osan alaposan meg tud csinálni. És ha rajtuk múlna napi 16 órát kellene dolgozni, és ha belerokkannál akkor meg kirúgnának, mert ez szolgálja a tulajdonosi érdeket meg a nagyobb profitot.
Pontosan ezért kell (kellene) az állami szabályozás a munkavállalók védelmére.

kvadrillio 2014.08.02. 00:20:03

"1276
Feltörték az izraeli Vaskupola légvédelmi rendszert
PÉNTEK 11:10"

..akkkoooo...most ez azt jelenti-e.....VASKUPOLA volt-nincs ??????????

$pi$ 2014.08.02. 00:22:55

@Makkasz: "A bankok, multik eroszakos kiszoritasa"

Magyarországon van vagy 45-50 bank. Ki a fene szorította ki őket? Erőszakkal? Nem vagy te normális...

$pi$ 2014.08.02. 00:29:02

@Makkasz: "Ahelyett hogy pl. 0 allami penzbol, magyar hozzaadott ertekkel, bioenergiaval, decentralizalt modon, hot is hasznositva allitanak elo aramszuksegletunket."

Jah, bioenergiával száz megawattokat... decentralizálva.

Én nem tudom te milyen csatornákat nézel vagy mit szívsz, de szerintem le kellene állnod mindkettővel egy pár napra.

feketeesfeher 2014.08.02. 00:56:16

A szerzőnek mintha nem lenne se munkaadói se munkavállalói tapasztalata, viszont jól fejlett prekoncepciókkal rendelkezik.

Én voltam munkavállaló és munkaadó is, illetve bizonyos szempontból vagyok is.

A szerencsémnek és talán a tudásomnak is köszönhetően viszonylag sokfelé dolgoztam a világban, és magyarországon is.

Hát kurvára nem az a probléma magyarországon, mint amit a szerző vizionál.
Ennél úgy kábé ezerszer összetettebb és ezerszer bonyolultabb a dolog.
Ja, és nincs neki megoldása egy csapásra.
A sikeres vállalkozások, ahol mind a munkaadó mind a munkavállaló elégedett, egy viszonylag bonyolult iterációs játék után jutnak el az optimális működéshez.

Ez a faék egyszerű gondolkodás, hogy a munkavállaló lusta, a munkaadó meg okos de kiszolgáltatott, az nagyjából az esetek 0.0001%-ra igaz.
Ugyan ne kezdjünk már el azon filozofálni, hogyan lehet az elhanyagolható részen segíteni.

Makkasz 2014.08.02. 02:27:48

@$pi$: Nyilvan onkent adtak oda a takarekpenztarak, magannyugdijpenztarak magukat.

MKB sem azert mert fidesz tartosan vesztesegesse tette oket.

Raiffeisen es erste sem ezert fontolgatja a kivonulast. Biztos nem vagyok normalis.

Makkasz 2014.08.02. 02:39:37

@$pi$: Engem a bioenergia felfuttatasaert fizetnek az USA-ban. A cel nem bonyolult 15 milliard gallon hagyomanyos biouzemanyag, 22 milliard gallon celluloz alapu es 5 milliard gallon fejlettebb (pl. alga) biouzemanyag eloallitasa 2022-re. Obama ezt megfejelte 30% CO2 csokkentessel 2030-ra.

Magyarorszag termoteruleteinek 15%-an elegendo biomassza termelheto fenntarthato modon a mai teljes aramellatashoz+ mivel devcentralizalt, hohasznositas. A decentralizacio jelentosen csokkenti a kockazatokat. Teljesen maganerobol, magyar beszallitokkal megvalosithato. orokre megoldja. A cikkemben reszletesebben elolvashatod.

Itt egy magyaroknak irt cikkem, elso indulatbol:

mihazank.wordpress.com/2014/01/20/meg-a-fold-nem-hordott-a-hatan-paks-bovites-alternativa/

mellebeszelni konnyu, tenni kicsit nehezebb.

Makkasz 2014.08.02. 03:33:00

@$pi$:
Tudod miert van szukseg Paks II-re? Ami tobbek kozt a munkaalapu tarsadalom (ez egy fasiszta ideologia, szo szerint) ellentete?

- 3700 milliardol ellophato korrupcios penz,
- a centralizalt energiaeelatasbol mindig kvazi adokent fejni lehet a nepet, vallalkozasokat,
- a centralizalt energiaellatas fenntartja a hitet az allami gondoskodasban, a csak a "nagyban" megoldhatoban,
- az eladositas, a draga energia, a hozzaadott ertek nelkuliseg fenntartja a szegenyseget, kiszolgaltatottsagot, a kegyes urak szuksegesseget,
- a decentralizalt energiaellatas, az energiafuggetlen kis telepulesek veszelyeztetik a hatalmas gondoskodo allam hatalmat.

Mi az ar?

- oriasi kockazat, 4%-nal nagyobb esely hogy 50 even belul felrobban az egyik reaktor,
- totalis orosz ES ukran kiszolgaltatottsag (futoelem orosz, hulladeklerako ukran),
- felesleges kapacitas, ingyen aram szomszedainknak,
- draga energia,
- elpusztitott alduna,
- a tobbi eromu ellehetetlenitese miatt aramhiany, vagy dragan vett aram (az ingyen adott mellett),
- 1500 mrd Ft penzkidobas Paks I korabbi leallitasa miatt (2037 helyett 2023).

Na mi az a hazafias gazdasagpolitika, mondd mar el.

gyalog.galopp 2014.08.02. 05:51:43

" Első a munka", ha már ezt a címet adja valaki az irományának, nem ártott volna egy kicsike történeti visszatekintés.

A munka elsődlegessége ugyanis nem valami újkeletű agyrém hanem a keresztény kultúrkör alaptétele. ( mert ugye a keresztény kultúra nem a pedofil papokról szól)
A keresztény dolgozik és imádkozik, nem pedig fordítva, mint a többi vallásnál. A munka eredményét is összekötötték a vallással, a jó keresztény az gyarapodik és rendesen fizeti adót.
Mivel a munka önmagában istennek tetsző dolog nem kell óránként eldobni a szerszámot és leborulni imádkozni, elég étkezés előtt , meg este lefekvés előtt elmondani néhány mondatot, meg vasárnaponként a templomban eltölteni egy órát.
Ennek kultúrának köszönhető a polgárosodás, ami látszólag paradox módon, de a szekularizációhoz vezetett. Nem mellesleg ez a kultúra tette lehetővé, hogy a kereszténység nevében a fehér ember letarolja a világot, ami folyamatot aztán liberalizmusként kezdtek emlegetni.

Fekete Pestis 2014.08.02. 08:16:50

Elég demagóg írás, mert nem boncolgatja az okokat.

Csak egy dologhoz szólnék hozzá:

"de még életemben nem láttam nyugat-európai nagyvárosban fehér embert seprűt fogni. Egyrészt a végtelen motiválatlanság, másrészt a lustaság az, ami minket leginkább jellemez."

Ennek az az oka, hogy a "nem-fehér-ember" [vagyis a marrokkói esetleg török bevándorlók] nem ismerik az adott ny-eu társadalmat. Nem tudják, hogy nekik kell kezdeményezni, hogy a lehetöségekkel éljenek. Azt sem tudják, hogy a Rif-hegységi normák p.l. Rotterdamban kifejezetten károsan hatnak a boldogulásra.
Ennek következtében aluliskolázottak, és csak a sepregetés jut nekik.

És ha már itt vagyunk, a cikkszerzö Orbán kedvenc tökését, Demján Sándort is idézhette volna, aki szerint a szegénység jó, mert olyan dolgokra viszi rá az embert [i.e. Trigránit építkezéseken bagóért való robotolás], amit nem tenne meg ha nem volna szegény.

A cikk természetesen nem szólt a szar magyar fizetésekröl [ami p.l. megmagyarázza hogy miért nem akar ember M.o-n a mosogatásra, míg Londonba özönlenek a magyar mosogatók], nem szól az innováció hiányáról, a csekély hozzáadott értékü termelésröl [ugye csak azt lehet elosztani ...]. Az elégtelen oktatásról/kutatásról sem szól.
Mint ahogy arról sem, hogy a magyar munkaadó jelentös része a munkavállalót kutyába sem veszi. ( P.l. mi a homoszexualitásban fetrengö nyugaton értékelhetjük a fönökeinket, akik ennek alapján kapják a bónuszt, és némi nyugtalansággal vágnak bele az értékelési szezonba ;) minden évben pont ezért. )

Sajnos a téma eléggé Népszabadságos [i.e. n.sz az 50s-60s években] lett kifejtve. Kár érte.

csergolec 2014.08.02. 08:46:53

A cikk írója jó esetben tájékozatlan,a témából felkészületlen,vagy megkérték ,írjon egy propaganda
cikket.

Van rálátásom,voltam munkaadó,és voltam munkavállaló is.
Két eset a "szegény" munkaadók helyzetéről:

barátom(szakmunkás)egy éve nem tudott elhelyezkedni(55 éves).
volt kollégája szólt,egy cég húsz főt vesz fel,jelentkezzen Ő is,elment,a húsz helyre több mint százan jelentkeztek,szerencséje volt,értesítették,elsején jelenjen meg a felvételen.
Egy teremben beültették a húsz embert,és elkezdődött a
felvétellel kapcsolatos tájékoztató,így hangzott az első mondat:itt nincs olyan,hogy valami "jár",akinek ez nem tetszik máris felállhat,és elmehet.
Mondta ezt a "szegény",jogfosztott munkaadó,és a "gaz" munkavállalók közül,senki sem állt fel.

Másik:
barátom,aki szintén 55 éves,fél év munkanélküliség után,elment vagyonőrnek,mert szakmájában a kora miatt esélytelen volt.
240 óra munkával keres havonta,96000 forintot.
Öt éve van ugyanazon a helyen,és ez idő alatt,ötször változott (papíron) a munkaadója,mert persze egy alvállalkozóhoz van-vannak bejelentve.
Szabadság persze csak papíron jár,még alá is kell írniuk,hogy kivették,miközben egyetlen alkalmazott sem volt soha fizetett szabadságon.
Szegény munkaadó,minden egyes alkalmazottján,a nem kiadott szabik révén min. egy havi bért nyel be,miközben a galád alkalmazott,ugyanennyit veszít.

ezeket,és a hasonlókat,estig lehetne sorolni

Fekete Pestis 2014.08.02. 09:06:46

@no_successful2:

amit mondasz, ahhoz bizalom kell.
a bizalom ebben a társadalomban pedig [okkal] hiánycikk.

megjegyzem az sem baj, ha az ember szereti amit csinál [én is többet dolgozok mint 8 óra/nap, de csak azért mert érdekel amit csinálok, és vannak 5leteim]

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2014.08.02. 10:15:45

Első a munka!

:D

Másodikkk!:::

Nincs!

Ha van!Szar!:D

Pont az ilyen okoskodók miatt mint a posztoló.

A másik kedvencem a lifetime adócsaló, szürke gazdaságban vitézkedő aki szerint minden hibás az ország bajaiért csak épp az adócsalás meg a szürke/feketézés nem!:D

dollárpapa2 2014.08.02. 10:51:03

Már megint sír a munkáltató, akinek "muszáj" megfizetnie a dolgozót, cserébe a luxusprofitért amit zsebrerak, természetesen adót lecsalva. Hüpp-hüpp...

Mindenki próbál minimális munkával maximális jövedelmet elérni, nemcsak a dolgozó, hanem a munkáltató is. Adóoptimalizálás az mi? Megdolgozott érte? Nem. De ha a munkása is ugyanezt csinálja, akkor már sír a szája hogy miért szabad neki is. Meg a fizetés. Vagy inkább zsebpénz. Azt nem szeret adni. De a munkás azért szeressen dolgozni, csak úgy puszira... Aztán csodálkozik hogy a bérnek megfelelő munkamorált kap. Még szép. Akit csak fizetgetnek, az csak dolgozgat.

Deepblue Noir (törölt) 2014.08.02. 11:54:49

de hogy kerülnek bármilyen főoldalra ilyen fosposztok, most komolyan?
ennyire rossz a helyzet?

picur3ka 2014.08.02. 11:55:11

Érdekes szemléletmódot prezentálnak itt többen: a munkáltató, aki a törvényt tartja szem előtt, az egy hülye, elmebeteg, retardált barom.

Mondjam? Jobban bizonyítani nehéz lenne, hogy igaza van.

Albrecht Ens 2014.08.02. 12:07:22

Erősen elfogult az írás. Szinte csak a munkáltatók szemszögéből nézi a dolgokat.
Vannak persze igazságok is benne. Például sokan nem szeretnek megmozdulni a munkahelyen, csak akkor, ha ott van a "főnök". Ezt tapasztaltam én is és rendkívül zavaró, hogy ugyanannyi a javadalmazása az ilyen embereknek is, mint a becsületesen dolgozóknak.
(Mint fentebb már írták: javadalmazás=munkamorál. Vagyis meg lehet-e normálisan ((nem luxus szinten!)) élni a fizetésből, egy normálisan élő ((nem italozó,drogozó,stb.)) embernek, családnak?)
A többire válaszként pedig egy rövid történetet idéznék fel. Évekkel egy kkv-nál voltam vezető. Amikor még én érkeztem oda egy kicsi családi vállalkozás volt, egy tehetősnek mondható vállalkozó többedik vállalkozásaként,amely kb.12 főt foglalkoztatott. Nagyon megindult a cégnek, 2 év múlva már 4-szer annyi alkalmazott kellett, de a bevételek a sokszorosára emelkedtek. A kezdetben normális, de önbizalomhiánytól sosem szenvedő tulajdonos(ok) életszínvonala az erős felső-középosztálybeli szintről nagyot ugrott. Kezdetben mindenki be volt jelentve, ha nem is a fizetésével megegyezően,de minimálbérrel (nem volt jelentősen magasabb a bérezés sem). Akkor amikor ment a cégnek, már elkezdődött a siránkozás,hogy neki sem könnyű. El is ismertem,hogy tényleg nem az, az ő szemszögéből nézve,de hozzátettem néha,hogy nem annyira rossz a helyzet (sőt!). Gyakorlatilag csak akkor láttam bent a tulajt és a feleségét,amikor pénz kellett. "Most vegyél ki a széfből ennyit meg annyit!"
"Úristen! Ennyi járulékot fizetünk?" (Halkan megjegyzem havi milliós tiszta nyereség mellett.) És onnantól a lelépő munkatársak (minimálbért épphogy meghaladó fizetés,évente 10nap fizetett szabadság, 0(nulla) táppénz miatt) helyére felvetteket már nem jelentették be. Persze utána az lett a szlogen, hogy "örüljön az ember, ha manapság van munkája" és "úgysem lesz nyugdíj",valamint "úgyis cserélődnek az emberek". Természetesen az ott sohasem tevékenykedő feleség és a tevékenységet végző férj magas összeggel volt bejelentve. Majd erről a bejelentésről meg is feledkeztek. Időről időre felhoztam,hogy legalább a lelkiismeretesen, jól dolgozó embereket jelentsük már be,mert elmennek. Mégiscsak szakemberek,a betanulásuk idő,pénz, nem lopnak, időben megjelennek, nincs bajuk a munkával,valamint nem elhanyagolható módon ki lehet velük jönni, stb. Nem mondták,de tudtam,hogy jön másik,mert ugye munkanélküliség van és elvállalja ilyen körülmények között is. Sok céggel ellentétben itt a munkához szükséges jó eszközök nagyrészt rendelkezésre álltak és a tulaj nem cseszlette az embereket feleslegesen. Bent se volt. Pár év után egy munkaügyi ellenőrzésen fennakadtunk és be kellett fizetni a munkaügyi bírságot. Onnantól le voltak fizetve az ellenőrök is és tudtuk mikor jönnek, valamint a lehető legminimálisabb összeggel (8órás minimálbér maximum) az alkalmazottak zöme is be lett jelentve.
Ezek után egy takarító leányzó,aki 5 éve dolgozott ott, (rendesen,munkáját tisztességesen elvégezve) bejött hozzám, hogy tanácsot kérjen. Szerette volna,ha 5 év után megemelné a tulaj az órabérét (Ő egyáltalán nem volt bejelentve.Többször szóltam az Ő érdekében is,de sikertelenül.),mert még ugyanannyit keres,mint amikor felvettük. Pont bejött a tulaj és a hölgyet támogatva felvetettem a "főnöknek"a kívánságot és ami ezután jött azt nem felejtem el: letette az x milliós autójának a slusszkulcsát az asztalra,majd levette a fejéről a százezres nagyságrendű napszemüveget, a többszázezres órának a csatja koppant az üvegasztalon amint az akkor még szintén sokszázezres okostelefonját letette az asztalra. Majd az Ausztráliából nemrég hazaért napbarnított karját összefonva a fejét rázta: "Nem tudok többet fizetni. Találok mást. Ha el akarsz menni, szólj időben, ne szopass meg azzal, hogy egyik napról a másikra lelépsz."
A cégnek akkoriban már kevésbé ment jól.Azok helyére akik elmentek,vagy el kellett küldeni,már nem kellett új ember,de azért még mindig bőven nyereséges cégről beszélhettünk. Emiatt egyre többet volt ott a "főnök" és a felesége. Beindult a bűnbakkeresés is.
Még fél évet voltam ott,majd sok év után otthagytam a céget. Nem vagyok irigy a volt tulajdonosra. Éveken keresztül ott dolgoztam.Kisvállalkozásként indult és jókor voltunk jó helyen,de elfelejtették,hogy a normálisan termelő munkásokból élnek ők is olyan szinten. Természetes,hogy ha jól él az ember,akkor olyan dolgai vannak,amelyet a többség nem tehet meg.
Övé volt a cég ötletet,amelyet elvitatni nem lehet tőle,de a rendes,normális dolgozót meg kell becsülni.Anyagilag és erkölcsileg is a lehetőségek határain belül. Ezen okok hiányában külföldre megy a legjobb szakemberek zöme. Ezt fel kellene ismernie a munkáltatóknak, hogy a munkavállalók zöme nem milliomos akar lenni (nyilván csak nehezen elérhető álom), hanem tisztességesen el akarja tartani magát,vagy a családját. Ennyi.
Kicsit hosszú lett, de remélem jól érzékeltettem mondanivalóm lényegét.

manyuska 2014.08.02. 15:51:56

@Albrecht Ens: Ilyen hosszút senki se olvas el. Pusztába kiáltottad a karaktereidet. Ráadásul kinek szól? A munkaadóknak. Ők NEM tanulnak ilyen tanmeséből.

laci_52 2014.08.02. 16:27:10

Nem tudom, a szerző melyik országban él és honnan veszi a sok hülyeséget, amit leírt.

Kis hazánkban manapság - elsősorban a még mindig magas munkanélküliségi ráta miatt - a munkavállalók kizsákmányolása és kiszolgáltatottsága évszázados rekordokat dönget.

Kiírt, de ki nem adott szabadságok, ki nem fizetett, de kikényszerített túlórák, késve fizetések, bejelentés elmulasztása stb. - mind tömeges jelenségek. A hideg vízre sem elegendő bérekről nem is beszélve.

Ehhez képest hol van a munkavállalói érdekviselet? Sehol!

Legfeljebb egymaga próbálkozhat a dolgozó, hogy kifejezze nemtetszését. Ekkor pedig egyetlen válasz lehetséges a főnök részéről: "Ha valami nem tetszik, el lehet menni! Nem kötelező itt dolgozni!"

feketeesfeher 2014.08.02. 16:29:44

Ma Magyarországon kurvára nem a munkavállalói oldalon van a gond.

Mondom ezt munkaadóként.

Én is basztam el dolgokat, de nem kentem a léha alkalmazottra.
Ugyanis én döntöttem, nem ő.

Illetve az első esetben volt erre késztetésem, de aztán az angol üzletfelem felhomályosított.

Az életemben annyi szarrágó, tehetségtelen, másokat állandóan hibáztató cégvezetővel, mint itthon, talán csak Irakban találkoztam. Ahol nekik minden járt, mert a családba tartoznak, bezzeg a léhűtők, akik 10 dollárért nem hajtják ki a belüket.
De előbb vett V8-as Land Cruisert, mint hogy kifizesse a melósait.

Nekem is volt olyan ügyfelem, aki Lexusból panaszkodott, hogy milyen nehéz az élet, és mivel elbaszta az üzletet, és a saját hibája miatt bukott, hát baszik kifizetni az alvállalkozót.

Hagyjuk már ezt a hülye rizsát.
Persze, a munkavállaló a hibás.
Mégis ki a faszom dönt?
A munkavállaló?

Albrecht Ens 2014.08.02. 16:47:27

@manyuska: Igen, túl hosszú lett. Miután kitettem a kommentet meglepődtem. Te is elolvastad,remélem más is így tesz.
"Ők NEM tanulnak ilyen tanmeséből."Miből okulnak?
Majd amikor a több ok között,az ilyen vállalkozóknak is köszönhetően külföldön élő Magyar szakemberek hiányában, majd Ahmed-et, Chen-t és Lakatos Gonzálezt próbálják betanítani alap munkákra, lehet, hogy elgondolkoznak. De lehet, hogy túlságosan optimista vagyok.
A gyerekkori, becsületesen dolgozó, büntetlen előéletű,káros szenvedélyektől mentes, családos haverjaim,barátaim felével már csak skype-on beszélünk. Van aki már évek óta nem volt itthon.
@csergolec: a második barátod dőzsöl! :-)
Itt a keleti végen egy ismerősöm 300óra őrző-védő munkával kevesebbet keres...4 órás bejelentéssel, 0 táppénz,0 fizetett szabadság. Sajnos az első történet is fedi a Magyar valóságot.

wantaan 2014.08.02. 17:45:39

Első a munka .... a munka szabaddá tesz ..... aki nem dolgozik az ne is egyék!

Idáig jutott a magyar De(nagy)mocsokrácia????
S halkan kérdezem újra nyitnak a Gulágok .....vagy Hortobágy .... netán Recsk? ..... s lesznek újra börtönversek? (de hol az új Faludy???)
S Pol Pot elvtárs kötelező olvasmány lesz?
Átnevelő táborokban szabad lesz a vallás gyakorlás ....vagy csak a NER által kijelőlt Isten lesz imádható???

Megannyi kérdés s még nincs válasz!

picur3ka 2014.08.02. 19:49:12

@wantaan:

Maga nem az egyetlen, de hát ezekkel mindig is tele volt a világ meg van is. A politikai történelemmondás az oka, hogy ilyen naívságokat hisznek, meg kérdeznek sokan.

A bevándorlók táborai most is remekül néznek ki sok helyen.

A börtönökben és elmeintézetekben a munkaterápia és átnevelés egy modern, humánus, évszázados módszer és virágzik.

valasz.hu/vilag/atnevelotabor-18560/

Na nem Gulág, de nálunk a Holokauszt törvény óta újra van agymosó tábor, mint az 50-es években, erről itt a mandineren írt valaki egy pár éve, keressen rá, ha érdekli.

De ezeket nem kell összekeverni a fizetett munkával. Van, akinek derogál dolgozni, viszont ingyenebéd nincsen.

Van még a bűnözői vagy a segélyes életmód egyelőre, amíg csődbe nem megy az állam.

Ezen kívül, meg lehet nyerni a lottót vagy Soros fiának születni (mindkettő dolgozik mellesleg, amint tudom).

picur3ka 2014.08.02. 19:52:21

@Albrecht Ens:

"Majd amikor a több ok között,az ilyen vállalkozóknak is köszönhetően külföldön élő Magyar szakemberek hiányában, majd Ahmed-et, Chen-t és Lakatos Gonzálezt próbálják betanítani alap munkákra, lehet, hogy elgondolkoznak. De lehet, hogy túlságosan optimista vagyok."

Attól tartok, a szerző már most erről a fajta problémáról beszél. Nézze csak meg, a munkanélküliség problémájával indít, s a túl nagy a feladat a munkavállalónak problémával folytatja.

Pelso.. 2014.08.02. 19:54:58

@laci_52: Nincs min csodálkozni; az írás kompatibilis a e téren a párt állásponttal.

@feketeesfeher: Szintén személyes tapasztalatok alapján, hasonló pozícióból: maximálisan egyetértek.

wantaan 2014.08.02. 20:24:12

@picur3ka: Válaszokat várok! Kim Jong Un vagy Pol Pot a sztár? Orbán a koreai atom arzenált irigyli vagy utálja a szemüveges embereket amiért munkatáborrá alakítaná át az országot?

Orbán már volt kommunista. liberális, polgári ....mi minden még? Már csak tényleg a náci mivolta hiányzik a palettáról,

Albrecht Ens 2014.08.02. 20:32:27

@picur3ka: Ezt a munkaterápiát jó ötletnek tartottam én is, de mintha már leállították volna, mert a liberálisok nagyon tiltakoztak ellene.

"Nézze csak meg, a munkanélküliség problémájával indít, s a túl nagy a feladat a munkavállalónak problémával folytatja. "

Minden szakmának megvannak a rejtelmei, a saját fogásai. Ha az adott szakmáján belül akar valaki dolgozni és egy másik céghez kerül, a legtöbb esetben szükséges több-kevesebb időt a betanulásra fordítani, mert egy foglalkozáson belül többféle módszer létezik-létezhet egy adott termék létrehozásához.
Vagyis szakmán belül a legtöbben el tudják látni a feladatukat. Nyilván, ha személyes képességeit meghaladva plusz terheket tesznek az emberre, akkor csökken a minőség és az eredmény is.
Egy jó szakember, aki látja,hogy hétről-hétre nem hibázik (vagy ritkán,de ez minden munka velejárója) és nem becsülik(fizetés,bejelentés,stb.), ezt megelégelve, egy idő után elmegy. A jók egy része már elment és igen, most már minőségi problémák léptek fel, mert kevesebb jó szakmabeli maradt. A piacon lévők egy részét kellene betanítani, ami plusz pénz és idő a vállalkozónak. Ez pedig nem nagyon van ínyére. A meglévő jót nem becsülte, most pedig már érzi, hogy a gazdasági válság utáni fejlődéshez kellene a jó szakember,aki tud és hajlandó is dolgozni.

picur3ka 2014.08.02. 23:11:59

@Albrecht Ens:

Nem hallottam, hogy leállították volna, de lehet. Viszont a linkelt cikk frissnek mondja magát.

2014.08.03. 05:44:59

Eltakorodott már ez a Seszták? Hétfőig van kis ideje.

Samott 2014.08.03. 12:20:47

Van az a penz, amiert a fenti problemak megszunnek. De amig csak fizetgetnek, addig a munkas is csak dolgozgat. Meg kell talalni az egyensulyt... jo penzert jo munkasembert is talalsz.

2014.08.03. 16:19:04

444.hu/2014/08/03/bamulatos-az-a-teljesitmeny-ahogy-12-elfoglalt-hivatalnok-tuloraban-elbiralt-15-ezer-palyazatot/

gondolom így kéne dolgoznia mindenkinek, haha - ez a teljesítmény, ez a munkamorál fantasztikus
süti beállítások módosítása