Nemzeteket vagy nemzetek fölöttiséget? Merre tart az EU?
2014. június 30. írta: Redakció

Nemzeteket vagy nemzetek fölöttiséget? Merre tart az EU?

eu.jpg

Merre tart az Európai Unió? − erről a kérdésről vitatkozott G. Fodor Gábor, a Századvég Alapítvány stratégiai igazgatója és Pogátsa Zoltán, a Nyugat-magyarországi Egyetem közgazdász professzora a Policy Solutions és a Friedrich Ebert Stiftung pénteki budapesti konferenciáján.

G. Fodor Gábor szerint az az uniós viták problémája, hogy „távol vannak”. Hozzátette: ha ma leültetnénk egy politikatudóst és egy politikust, nem értenék meg egymást, mert más nyelvet használnak. Leszögezte azt is, hogy az EU nem egyenlő Európával, utóbbi egy civilizációs fogalom. G. Fodor szerint Európa ellenfelei azok, akik az EU számára szeretnék kisajátítani Európát. Pogátsa Zoltán szerint viszont: az EU nem egyes politikai áramlatok sajátja, hiszen a konzervatív pártok is benne vannak, és tekintélyes konzervatív politikusok is ott bábáskodtak a létrehozása körül. Pogátsa szerint értelmetlen szembeállítani az európai és a nemzeti identitásokat, amelyek összeférnek. Ugyanakkor a ma problémái túlnőnek a nemzetállamokon, így azokat csak nemzetek feletti szinten lehet kezelni. Ennek kialakításába viszont jobb, ha beleszólnak az emberek; mert az a technokrata megközelítés, az emberek majd alkalmazkodnak a szakértők alakította EU-hoz, arrogáns, aufklérista és bolsevik hagyományokat idéz.

Szilvay Gergely tudósítását híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr606457193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szindbad 2014.06.30. 17:18:49

"ha beleszólnak az emberek; mert az a technokrata megközelítés, az emberek majd alkalmazkodnak a szakértők alakította EU-hoz, arrogáns, aufklérista és bolsevik hagyományokat idéz"

Jaja, főleg bolsevik. Kibaszott bölcsészek :))

Urfang 2014.06.30. 18:54:19

Már megint ez a bugyuta szembeállítás. Európában a nemzetek és a nemzetek fölöttiség is egyszerre realitás, az ezek közötti egyensúlyozás pedig maga az EU. Erről az egyensúlyozásról kéne beszélni, nem pedig arról, hogy válasszunk a két egyaránt irreális véglet közül, melyek között az optimális megosztást kéne keresni.

Akik ezt a buta szembeállítást erőltetik, azok nem is az EU-ról beszélnek, hanem bújtatott belpolitikát folytatnak. G. Fodornak nincsen európai dimenziója, ő a belpolitikai narratívát vetíti ki, ők a nemzetik, azaz a jók, neki kényelmes ez a hülye kétbites rendszer mert jól passzol az itthoni jobb-bal szintén bárgyú leegyszerűsítéshez és jól illik az itt bejáratott panelekhez, a híveik könnyen rácsatlakozhatnak erre az egyszerű ideológiára. Pogátsa legalább próbálja árnyalni ezt a primitív képet, de jobban tenné ha nem is szállna bele ebbe a narratívába és ott keresné a válaszokat, ahol valóban az EU-ról van szó.

Bell & Sebastian 2014.06.30. 20:35:50

Hé, van itt orvos?

Először is, szeretnék egy diagnózist Junckerről, mivel -szerintem- szemmel láthatóan beteg. Az elmeállapotára majd csak észtán fog fény derülni.

Nem tartom egészségesnek, hogy begyöpösödött, vén trottyok fújják a rohamra hívó trombitajelet , akik már egy autó elvezetésére sem alkalmasak. Hát még ha betegek is.

Az internyúlnyálról (a vita tudózsídása)

Kezdődik egy kis jobbikozással (az ördög csúnya keze) és emeszpés balbalfaszkodással (ez meg a szebb, mert a másikkal törli a seggét). Majd átlendül az alapító atyák (egyedül volt szegény Schumann) eszméire, amit nem tisztáz, lógva marad, mint napon szárított Vászka.

A cigányozás lózungok szintjén megreked, csodálatos felszaporodásukról vagy a bűnözési cunamiról egy szó se. Gyurcsány Endlösungjáról se.

Ennyi a bevezető.
Ezek után átváltanak Stihlfűrészre és üldözőbe veszik a fingot. Mivel nem látják, csak az orruk után erednek, ezért egymást üldözik, a probléma meg elszalad.

Azt már kár is említeni, hogy ennyi, aranyszájú megmondónak permanensen elkerüli a figyelmét az a fontos tény, hogy mióta Amerikához láncolták az Uniót, amit leginkább leleményes Odüsszeusz testesíthetne meg a legszemléletesebben, míg az amerikai repülőgép hordozó ugyebár a hajója, nekünk más nem nagyon maradt (elszenvedő ige), mint a szirének énekét hallgatni szorosan árbochoz kötözve, viasszal bedugaszolt fülekkel.

Kinek ez nem smakkol, az disznóvá fog változni vagy megeszik a muzulmánok.

Addig is!
Hősies szabadságharcunk legnemesebb célja;

- Több korpát a moslékba!

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.07.01. 15:35:44

Egyetértek G. Fodorral.

Az EU ki akarja sajátítani, majd be akarja kebelezni Európát, és ezt nem szabad hagyni.

Európa görög, latin és keresztény alapokon áll, és ennek így is kell maradnia. Ezen felül Európa nemzeteinek is megvannak a saját, a fenti alapokra épülő vagy azokkal kompatibilis, de egymástól elkülönülő hagyományai.

Ki kell mondani, hogy muszlimok és izraeliták, illetve arabok, négerek, zsidók itt legfeljebb vendégek lehetnek.

Ezek kemény válaszok, de ha már felmerült a kérdés, akarunk-e judaizmust, sáriát Európában, akkor válaszolnunk kell rá.

Pelso.. 2014.07.01. 16:50:11

@Istóczy úr: - kemény válaszok, ugyan mire.
Önmagaddal harcolsz, mulattató.
süti beállítások módosítása