Én vagyok a belső ellenség − Oroszország oldalnézetből III.
2014. április 22. írta: Novák Tamás (spanyol)

Én vagyok a belső ellenség − Oroszország oldalnézetből III.

irina_kostichenko.jpg

Néhány hete Moszkvában beszélgettünk olyan fiatalokkal, akik nem a helyi közvélemény-kutatások mainstream orosz polgárát testesítik meg. Fiatalok, moszkvaiak, beszélnek nyelveket és nem a tévéből vagy a napilapokból tájékozódnak. És az országuk jövőjét is másképp látják, mint a hivatalos Oroszország.

Elena Kostuchenko vékony lány, külön kérte, hogy olyan helyre üljünk, ahol cigizni lehet. És csak későn ér rá, mert sok a dolga. Az egyik utolsó független lap, a Novaya Gazeta oknyomozó újságírója. Szabadidejében pedig LMBT-aktivista. Fáradtan érkezik.

Hosszú nap volt?

Igen.

Van elég kideríteni való ügy Oroszországban?

Igen. De most nem emiatt vagyok ideges. A napokban döntöttük el a párommal, hogy lakást veszünk. Ehhez hitel kell, a hitelhez meg munka. De most egyik napról a másikra szűnnek meg az ellenzéki médiumok. A Dozhd TV-t most lehetetlenítik el, az Echo Moskow rádióadónál most váltottak ügyvezetőt. Nem tudom, hogy mi meddig tudunk kitartani. Nem panaszkodok, szabadon írhatok, de a hirdetőinket állandóan zaklatják. Így meg elég nehéz fenntartani egy lapot. Ha meg ez is összedől, nem tudom mit csinálok, hogy miből fizetem vissza a hitelt.

Elmész egy PR-ügynökséghez kreatívnak.

Nem hiszem. Mindig is oknyomozó újságíró akartam lenni. Vidéken egy kisvárosban nőttem fel, ott olvastam a Novaya Gazetaban Anna Politkovskaya írásait. Eldöntöttem, hogy én is olyan akarok lenni, mint ő. Feljöttem érettségi után, aztán gyakornokoskodtam, meg mindent elvállaltam itt. Amikor  már belsős újságíró lettem, el akartam mondani neki, hogy mindent miatta csináltam, gyűjtöttem hozzá az erőt, hogy majd a konyhában egy kávé mellett leszólítom. Elkéstem. Egyszer, amikor hazament és kilépett a liftből, lelőtték. Egy kaukázusi ügybe nyúlt bele. A gyilkosok sohasem lettek meg.

Veszélyes üzem.

Az egy dolog, a legrosszabb, hogy nem tudod kiszámítani, mikor nyúlsz rossz helyre. Bármikor leírhatod, hogy Putyin egy fasz. De lehet, hogy egy vidéki iskolafelújításról írt cikk miatt egyszer elüt egy autó. Egyébként a vidéki kiskirályokhoz fűződő korrupciós cikkek sokkal veszélyesebbek, mint a nagypolitika. Legalábbis újságírói szemmel. A Kaukázusról írni meg életveszélyes. Az ottaniak nem viccelnek.

orosz_2.jpg
És már ezerszer megbántad, hogy újságíró lettél?

Nem. Nem akarom megváltoztatni az embereket, az országot. Nincsenek ilyen illúzióim. Egyszerűen csak sztorikat akarok elmesélni. Szabadon. Meg persze az a vágyam, hogy a párommal gyerekünk lehessen.

Melegként ez komoly kihívás lehet.

Egyenlőre lehetetlen. De ezért küzdünk. Akciókat, performanszokat szervezek. Korábban hívtam a barátaimat, de nem akartam azzal szembesülni, hogy nekik ez nem olyan fontos, és persze félnek is ebben részt venni.

Gyakorlatilag lehetetlen dologért küzdesz.

Talán nem. Fiatal vagyok még. Például sokkal fiatalabb, mint Putyin. Meg egyébként is, ki számolt az arab tavasszal, és mennyire felforgatta ez az arab világot! Hátha valami hasonló forgatókönyv egyszer lejátszódik itt is Oroszországban.

Van rá esély?

Hát most nem látszik, de Egyiptomban sem lehetett sejteni, hogy ez lesz belőle. Egyébként a legtöbb meleg elhagyja most az országot

És te? Nem lenne könnyebb lelépni?

De, sokkal. Ráadásul sokkal jobb lakást is tudnék venni annyi pénzből, amiből itt egy most egy garzont fogok. Kíváncsiságból összehasonlítottam az árakat. Spanyolországban ennyi pénzért egy tengerparti házat, Bulgáriában meg egy kisebb villát lehetne venni. De mit csinálnék ott. Ideköt a nyelv, amin írok. Ez van.

Azért egy hatalma csúcsán álló Orosz Birodalomban élsz. Az se kevés.

Hát nem. A harmincas évek náci propagandájából írtam a szakdolgozatomat. Nagyjából most itt is ugyanaz a helyzet. Van a külső ellenség, a Nyugat és a belső, a homokosok. Ez lennék én is. Annyira azért nem vidám ez a birodalmi lét.

Szerinted mi lehet Putyin titka?

Az ő titka az élelmet demokráciáért program. Jól emlékszem, a kilencvenes években otthon nálunk, ha nem is éheztünk, de nem mondanám, hogy minden nap jól laktunk. Most nem éhezik senki. Kaja van, demokrácia nincs.

Miért, lenne rá igény?

Itt Moszkvában igen. De Moszkva nem Oroszország, Oroszország meg nem Moszkva.   

Ilyen nagy különbség van a vidéki Oroszország és a főváros között?

Igen. Mondok egy példát. Édesapám például egy vidéki városban tanár. Nagyjából háromszáz dollárt keres. Moszkvában ugyanezért a munkáért 1200 dollárt kapsz. És fontos különbség, hogy Moszkvában van munka, vidéken meg tengődnek az emberek. Ezért aki munkát akar, ide jön. Ez pedig jól felhajtja az ingatlanárakat. Ezért lett a világ egyik legdrágább városa Moszkva. De ez csak a külcsín. Oroszország teljesen más. Amit persze nem könnyű egyben tartani. Putyin módszere, hogy központilag elveszi a régiók bevételeit, aztán azokat központilag visszaosztja, így függenek tőle ezek a vidékek. Ez a logika tartja egyben a mi kis birodalmunkat.  

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr45987993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2014.04.22. 10:42:52

Tegnap (jó dolgomban) egydollárost nézegettem. Sose volt még, csak százas, az is fogkrémben úszva töltötte el nálamlévőségének pár óráját, amíg elköltöttem gumicukorra. Jó sokat adtak érte.

Rajta van a zöldhasún minden, ami csak egy arab ibolya nyílásához vagy egy olimpiai majdanozáshoz kell.

Nézegessen egydollárost ez liba, vigyen haza négerbabát, de előtte még emigráljon, jó messzire!

Az Endor bolygó, az jó lesz neki. Ott elvegyülhet, pinaszőrsapkában.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.22. 10:42:56

@Novák Tamás (spanyol):

"A harmincas évek náci propagandájából írtam a szakdolgozatomat. Nagyjából most itt is ugyanaz a helyzet. Van a külső ellenség, a Nyugat és a belső, a homokosok. Ez lennék én is. Annyira azért nem vidám ez a birodalmi lét."

Ennyit Jelena Kosztucsenkóról.:-(

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.22. 11:11:33

"Az egyik utolsó független lap, a Novaya Gazeta oknyomozó újságírója."

mi az hogy független? akkor ki fizeti?
itthon sincsenek nagyon független lapok, akkor kint miért lennének?

Bell & Sebastian 2014.04.22. 11:12:45

@bbjnick: Hiszen a náci kottára-hangra ugyanaz volt, mint a szovjet propaganda. Hogyan különböztette meg a kettőt?
(Hacsak nem a Cirill -metódussal. Vagy szagról, mert a szovjet nyomdaipar hírhedetten büdös kiadványokat volt képes produkálni. Talán még gulágmókust is beledaráltak a lámpaernyő kódexbőrbe.)

Bell & Sebastian 2014.04.22. 11:15:43

@tesz-vesz: Maga is belocsolkodhatott tegnap alaposan, ha máma már arra vetemedik, hogy az almához hasonlítja - az almát. :)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.04.22. 11:17:35

"Putyin módszere, hogy központilag elveszi a régiók bevételeit, aztán azokat központilag visszaosztja, így függenek tőle ezek a vidékek. "

Ez az u.n. szakrális osztás.
tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2011/10/penz-szaga.html

Bell & Sebastian 2014.04.22. 11:20:16

@Doomhammer: Maga szerint is szakrálással osztódnak a buzik? Nem elírta?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.22. 11:25:37

"Elmész egy PR-ügynökséghez kreatívnak. "

:) elmegy.

"-Meg persze az a vágyam, hogy a párommal gyerekünk lehessen.
-Melegként ez komoly kihívás lehet.
-Egyenlőre lehetetlen"

de majd ha átüt a génsebész forradalom. kicsit propagandisztikus, hogy pont egy meleget olvasunk putyin ellenzékeként.

az arab tavasz szerintem gyakorlatilag semmennyire nem forgatta fel a világot, de még arábiát se

"a legtöbb meleg elhagyja most az országot"

mi ez? exodus? akkor azért vannak olyan sokan bp-i felvonuláson.

"A harmincas évek náci propagandájából írtam a szakdolgozatomat. Nagyjából most itt is ugyanaz a helyzet. Van a külső ellenség, a Nyugat és a belső, a homokosok. Ez lennék én is"

és a zsidókkal mi van? már semmit se érnek? de azért nem irtják a melegeket szisztematikusan, ne túlozzunk.

jó lenne alternatív értelmiségi magyarokat is megkérdezni már a magyar helyzetről. itthon nem a melegek az alternatívok.

és mi lett amúgy a csecsen gyilkosokkal? még mindig semmi? több újságírót is megöltek már mások?

vizipipa 2014.04.22. 11:39:09

Az országnak meg 10 éve jobban megy. Tényleg borzalom ez a Putyin.

tevevanegypupu 2014.04.22. 12:39:03

Oknyomozó újságíró és azt akarja, hogy az történjen Oroszországgal mint az "arab tavasz" országaiban..Na itt a vége, fuss el véle..ez hülye. Vagy anarchista..vagy mindkettő. De hogy nem oknyomozó az biztos..amíg Putyinnak ilyen belső ellenségei vannak addig jó neki.

Bell & Sebastian 2014.04.22. 12:43:24

Ezek amolyan Lányomnak mondom, menyem is értse! -posztok.

Putyin cárban tulajdonképpen Orbán vitézt (télen-nyáron) kellene meglátnunk és a ráadandó, megfelelő reakcióval undormányoskodva megidézni szellemét / jobbszélső asztráltestét / fekete lelkét - kinek mihez van nagyobb gesztusa.

Mert kit érdekel, hogy mi folyik az Orosz Föderációban, itt csak akkor érteni russzkíj jázik, ha zabrálás a téma.

Hol van már a régi szerető, a tavalyi hó, a tegnapi nemzetstratégia? A barlangjában aluszik ő meg der medve, közben kinn, a zegernyében kígyóznak a szopni vágyó kisebbségek. Joguk van hozzá, nem is vitás.

Hogy mit akar a többség? Azok jól elvannak. Köpködik a szotyit a lelátókon. A saját szememmel láttam, ültek a tank tetején, kitárazott fegyverekkel és magoztak, nézték az ingyencirkuszt.

Kenyér már van, most fast foodra hajtanak. Donald bohóc házhoz viszi még akkor is, ha senki sem rendelt ilyesféle szart.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.04.22. 13:11:33

@Bell & Sebastian:
Mi? Hogy maga szerint Oroszországban egész régiók buzik?

Ezt nem tudom elhinni. Melyik régióra gondol? A Kurgán Régióra?

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2014.04.22. 14:52:29

Naívan azt hittem lesz azért egy-két elismerő szó a kommentek között, de nem nagyon volt, így most én pótolom ezt: le a kalappal Elena Kostuchenko előtt, és elismerés illeti Novák Tamás (spanyol)-t, valamint a mandiner.blog.hu-t is, a cikk megírásáért, illetve közreadásáért. Nagyon remélem, hogy az oldal eddigi 388 látogatója között volt más is, aki hasonlóan értékelte ezt az írást, mint én.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.22. 15:00:39

@Bell & Sebastian: locsolkodni tudni kell :)

"Megvásárolta egy üzletemberrel a Novaja Gazeta című orosz ellenzéki újság részvényeinek 49 százalékát Mihail Gorbacsov, az egykori Szovjetunió első és egyben utolsó elnöke.

Gorbacsov szerdán jelentette be, hogy Alekszandr Lebegyev üzletember-képviselővel együtt vették meg a hetente kétszer megjelenő és nagyon népszerűnek tartott újság részvényeinek majdnem a felét. A volt szovjet elnök egyben úgy vélekedett, hogy Oroszországban sajtószabadság van."

most már :)

" Dmitrij Muratov, a lap főszerkesztője ugyancsak úgy vélte, hogy Gorbacsovnak, aki a még a szovjet időben a sajtószabadság megteremtésének az élharcososa volt és a korrupció kérlelhetetlen ellenségének számító Lebegyevnek beszállása az újság tulajdonlásába nem csorbít a szerkesztőség függetlenségének a mivoltán."

hát én nem tudtam, hogy ilyen nagy demokraták ezek a exkgb-s reform szovjetek. biztos akkor hogy nem csak az ellenzéki, konkurens korrupciókat leplezik le ...

www.origo.hu/nagyvilag/20060607gorbacsov.html

"Jelena Perminova, szibériai playmate (prosti) tizenhét évesen drogdílerkedésbe keveredett, akkori, tizenöt évvel idősebb pasija őt használta fel kiskorúként diszkódrogok terítésére a helyi menő klubokban. Jelena édesapja akkor gondolt egyet, és írt az egyik Duma-képviselőnek, aki éppen akkoriban terjesztett elő egy enyhítést szorgalmazó igazságügyi javaslatot. Alexandr Lebegyev mellesleg az egyik legbefolyásosabb oligarcha, ex-KGBs, Oroszországban (Mihail Gorbacsovval) az ellenzéki Novaya Gazeta (ennek volt szerkesztője, riportere Anna Politkovszkaja) egyik tulajdonosa."

oroszok.postr.hu/playboy-nyuszibol-divatszerkesztove-fogj-egy-oligarchat-es-fus

"Egy tavalyi tévévitában kiosztott pofon miatt állítják bíróság elé az egyik milliárdos orosz oligarchát, Alekszandr Lebegyevet. A Putyin orosz elnök hangos kritikusaként ismert üzletember politikai támadásnak tartja az eljárást, amely miatt már el sem hagyhatja Oroszországot."
www.origo.hu/nagyvilag/20120926-bortonnel-fenyegetik-a-teveben-pofozkodo-orosz-oligarchat.html

tényleg tök "független" !

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.22. 15:07:55

@kaleidoscope: de ezt mire alapozod? van korrupció, eddig is tudtuk, azon kívül mi a jó benne?

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2014.04.22. 15:57:19

@tesz-vesz: Pl. a korrupcióval kapcsolatban az is elismerésre méltó, hogy ez az újságíró legalább annyit tesz ellene, hogy nyilvánosságra hozza a konkrét eseteket. Miért, szerinted napirendre kellene térni a korrupció felett? Ha van, hát van? Vagy hogyan lehetne ellene másként küzdeni, mint a nyilvánosság erejével?

Bell & Sebastian 2014.04.22. 18:46:30

@Doomhammer: A Kurgán Régió tudvalevőleg csak egy nagyobbacska dombocska és / vagy egy kisebb fajtácska hegyecske. Hogy mi van alá elásva, azt senki sem tudja, de ezért el tudjuk képzelni. Az utolsó, sztyeppei buzi, mert hogy ivaros szaporodás híján jól kihalt.

Ez az -empirikus úton legújabban felfedezett-, egyedülálló biológiai jelenség azért erősen behatárolja a buzik maximálisan elérhető százalékos arányát az össznépesség háttérszámításában.

Minden buzi életében van egy pillanat, amikor hátba vágja a Felismerés péklapáttal, hogy a heteróké a föld annak minden kincsével együtt, a hozzá hasonló galaktikus turisták csak fényképezkedni jönnek, utána visszaszállnak a Hell's Hike -gépükre, hogy féregjáraton húzzák vissza a belüket a setét likba.

És nem a tust.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.22. 20:20:28

@kaleidoscope: "nyilvánosságra hozza a konkrét eseteket"

úgyvan! a konkrét eseteket! vagy szerinted ez A Nagyon Független Lap lehozza Alexandr Lebegyev oligarcha és Mihail Gorbacsov korrupcióit is? ők félig a lap tulajdonosai.

a korrupciót ki kell irtani, aki közpénzt lop, az hazaáruló, és halált érdemel. node attól még lehet kételkedni egy nagyon független lap hitelességében is

Szindbad 2014.04.22. 20:52:25

@tevevanegypupu: Szerintem azt akarja, ami az újságíró nőkkel történt az arab tavasz idején. :DDDD

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.04.22. 21:15:39

@Bell & Sebastian:
Bonyolult elméleteket dolgoz ki itten maga. Először azt mondja, hogy Oroszországban egész régiók buzik. Aztán bizonyítja nekem tudományos alapossággal, hogy a darwini evolúció oda vezet, hogy a buzik kihalnak. Mit akar itt mondani, azt, hogy Oroszország egyes régiói a materializmusra és az evolúcióra fittyet hányva szakrális módon termelődnek újra bővítetten? Vagy a sanyarú orosz demográfiai helyzetet a buzikra akarja kenni?

Dolgozzon ki konzisztens ideológiát, ha megmondani akar, ember!

Bell & Sebastian 2014.04.23. 00:03:48

@Doomhammer: A buzik száma nyugalmi helyzetben mindenhol konstans. De bizonyos körülmények hatására hiperaktívvá válnak, erősítésnek behívnak még egy csomó buzit és csatlakozik hozzájuk ugyanannyi divatbuzi.

Átmenetileg többségbe kerülve kivívják adott helyen a buzijogokat, majd tovább állnak oda, ahol még nem ébredtek öntudatra társaik.

Che Guevara egy buzi.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.23. 07:18:01

@tesz-vesz:

Oroszországban a helyi ballibek nem tudják elővenni a zsidókérdést. Ennek két fő oka van:
- nemigen lehet Putyint antiszemitizmussal, holokauszttagadással vádolni, ez éppen az ellenzék egy részére igaz,
- az oroszországi zsidóság, de még az izraeli oroszajkú zsidók zöme is Putyin-párti.

pocaklakó minimanó 2014.04.23. 11:18:15

Én szeretem a független nyugati sajtóorgánumokat is. Főleg azokat, amelyek olyan pártatlanul szólnak kis hazánkról. Ha olvasok egy cikket, a szófordulatokból rá tudok jönni, hogy melyik ittho... izé külföldi, jól tájékozott újságí... médiaszakmunkás körmölhette azt. :)

pocaklakó minimanó 2014.04.23. 14:20:17

Néhány hete Brüsszelben és Strasbourgban beszélgettünk olyan fiatalokkal, akik nem a helyi közvélemény-kutatások mainstream európai polgárát testesítik meg. Fiatalok, európaiak, beszélnek nyelveket és nem a tévéből vagy a napilapokból tájékozódnak. És a kontinensük jövőjét is másképp látják, mint a hivatalos Európa.

Juliette Merckx és Dennis de Bildt sportos, komoly fiatalok és külön kérték, hogy olyan helyre üljünk, ahol nem lehet dohányozni. És csak későn érnek rá, mert sok a dolguk. Az egyik utolsó független európai lap, a Le Magasin de l'Europe oknyomozó újságírói, amúgy pedig Opus Dei-aktivisták. Fáradtan érkeznek.

Satöbbi. :)

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.04.23. 18:41:54

Ha már oroszokról akarsz írni, talán meg kellene tanulni leírni az orosz szavakat magyarul. Mert van ám rá szabály.

pl.: Novaja Gazéta, Dozsgy TV, Anna Politkovszkaja stb.
Ja, meg persze Jelena Kosztucsenkó.

Az Echo Moskow meg még angolul is szar, mert Moscow, de valójában Eho Moszkvi.
(Ami angolul = Echo OF Moscow lenne.)

Talán fel kéne fogni, hogy az angolon kívül léteznek más nyelvek is.

Vagy nem ennyire ostobákkal íratni a cikkeket.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.04.23. 18:45:47

(jav.: Lehet, hogy ékezetet nem használunk, ezért Gazeta meg Kosztucsenko.)

2014.04.23. 19:19:41

A spanyol egyelőrét egyenlőrének fordítják?

_most_ 2014.04.23. 19:42:21

úristen, ilyen állapotok mellett ki az az idióta aki Oroszországban él, maga lehet a pokol, ezért fontos Putyint féléket minél messzebb tartani Magyarország határaitól, jellemzően csak a hazaáruló jobbikosok csak szopják Putyin faszát.

randomuser1 2014.04.23. 19:45:56

és ami a legrosszabb, ott se érdekel senkit az egész ellenzék rinyapublicisztika:)

Thrasher 2014.04.23. 19:50:14

mekkora mocskos tarkónlőnivaló, közveszélyes szarházi kommentelők...
dögszagú, undorító egy cigány nemzet ez...

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.04.23. 19:53:04

@vuvuzela importőr:
Az egyenlőre valószínűleg egy egységesen szar minőségű bor lehet. :-)

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.04.23. 19:54:42

@_most_:
Gondolom, az oroszok nagy többsége.

@Thrasher:
Hát nem lehet mindenkinek annyira kifinomult és emelkedett stílusa, mint neked.
Mondjuk a helyesíráson még van mit javítani.

wanker cunt · http://freeliveteencams.com 2014.04.23. 20:02:07

Egy feminista, buzi, LMBTBBQSGD aktivista blogger szerintem nem reprezentálja az orosz társadalmat.Az pl belefért volna,hogy az orosz GDP 8%-okat növekszik

Thrasher 2014.04.23. 20:02:28

@Mr. Közbiztonság Szilárd:
mert nem íram nagybetűvel, mi, te faszkalap. megragadtad a lényeget, a büdös kurva anyádat.

Thrasher 2014.04.23. 20:03:13

@wanker cunt: meg még mondjuk az is beleférne, hogy a kínai mennyit növekszik, milliók tönkretett élete árán, nem, te szarházi?

rooklin 2014.04.23. 20:03:14

@kaleidoscope: Ne vicceljünk már. Elismerő szavak egy index-címlapos, melegjogi aktivistával és oknyomozó újságíróval készült interjú alatt?

A vidéki oroszországnál amúgy se áll a világon senki közelebb az indexes kommentelő lelkivilágához. Erős ember, ócsó kaja, meg pár dolog, amit utálni lehessen a szórakozás kedvéért. Buzikat, filmeket, divatot, meg még pár dolgot amit talál az indexen. Fölnyomja kicsit a vérnyomását, kurvaanyázik egy jót, azt megy aludni.

Szindbad 2014.04.23. 20:03:49

@Thrasher: hat elég alja egy nemzet, de mi így szeretjük :)

Ianas 2014.04.23. 20:42:59

Honnan jöttetek orosz-imádó, putyinista marhák? Tényleg visszatértünk a Rákosi-rendszerbe.

vNHM 2014.04.23. 21:04:18

Hogy stílusos legyek: дура не доделанная.

Szindbad 2014.04.23. 21:14:18

@Ianas: Nézd, a magyarok Ázsiából származnak, genetikailag szükségük van a felettesre, az erős vezetőre. Végre felszabadultak a liberális elnyomás alól, most végre megtalálták szolgalelkületük tárgyát, de ebben nincs semmi elítélendő. Valójában a magyarok ezért nagyon szeretetre méltóak.

impala 2014.04.23. 21:16:23

@tesz-vesz: hogyan mondta a csaj oroszul, hogy "egyenlőre"
egyforma szar borok?

Secnir 2014.04.23. 21:24:45

@wanker cunt:
"Az pl belefért volna,hogy az orosz GDP 8%-okat növekszik"

aham, pl. paks miatt a magyar GDP terhére. okos, naggggyon okos! tapsoljuk meg!

hajráargentína 2014.04.23. 22:28:42

@wanker cunt: De hát nem nő az orosz GDP 8%-kal, az már régen volt, vagy kevered Kínával. Tudom hasonlítanak, jó nagy ország mindkettő, sok emberrel, demokrácia nélkül. Ez lehet a te világod, de azért engedd meg másnak, hogy ne rajongjon érte.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.23. 22:36:10

@impala: ja :) nem is vettem észre, hogy nem egyenlőre, hanem egyelőre :) dehát nem tud magyarul a csaj, dicséretes az is, ha csak ennyire tud, orosz létére :)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.23. 22:40:26

@maxval a gondolkodó birca: tehát akkor jóban vannak az izraeliekkel az oroszok? már gyanús.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.23. 22:43:39

@_most_: a fideszesek is ilyenek, ennek a legfőbb oka, hogy az orosz állam erős államnak tűnik.

sajnos nem kéne elköteleződni naivan és szűzen az oroszok mellett, mert csúnya bukta lehet belőle, mindensenetre a mostani usa-gyarmatnál nekem is jobbnak tűnnek, pl nem kell imádni a melegeket. nem lehet gyalázni a kereszténységet.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.23. 22:46:20

@Thrasher: most mit izélsz?

@Ianas: @tesz-vesz:

@hajráargentína: azrt ne csináljunk már úgy, mintha az usa demokrácia lenne, jó? azt utálom játszani

Punxsutawney Mormota 2014.04.23. 23:02:24

@pocaklakó minimanó: "nem a tévéből vagy a napilapokból tájékozódnak"
aha, akkor álruhában járják a vidéket ugye, mint Mátyás király és gyűjtik a híreket.
Így tovább és egész szórakoztató hülyeségeket írsz.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.04.24. 00:26:49

@Thrasher:
Nem, közel sem az volt a gond, de egy hozzád hasonlóan kifinomult stílusjegyekkel dolgozó kiművelt főtől nem is vártam el, hogy észrevegye.
Kicsit most is súgok: kérdés végén kérdőjel.

@Ianas:
Gondolom, egy oroszt sem ismersz.
Én sokat, és kivétel nélkül mind jó fejek. És ők sem örülnek annak, hogy az országuk vezetése olyan, amilyen.
Ahogy a magyarok többsége sem nagyon veri a földhöz a seggét Orbán Viktortól.

@pocaklakó minimanó:
Ha Strasbourg, akkor miért nem Bruxelles?

@tesz-vesz:
Pedig a kereszténység megérdemli. Sőt, sokkal többet is.

hoplita 2014.04.24. 07:19:37

@_most_: @Thrasher:

Ó, ezek a tiszta liberális hangok, mit hangok, finom csengettyűk.:))))

Majd tarkón lőlek én téged, te köcsög, demokratikusan választhatsz a kaliberekből, baszd meg anyád.

joska61 2014.04.24. 11:42:21

@Thrasher: Na gyere kis galacsinom, próbálkozz :-D Látom itt is olyan monitorbátor vagy, mint más blogokon.

borzimorzi 2014.04.24. 15:11:47

@tesz-vesz: Amúgy ez teljes hülyeség, mert ha az a homoszexuális egy nő, akkor egyáltalán nem lehetetlen. Csak keresnek egy pasit a haveri körből, aki vállalja a dolgot. Aztán vagy lombikbébi vagy, ha arra nem futja és még elég fiatal az anyajelölt, akkor inszemináció. Kész, ennyi. Max. 2-3 alkalom, de elég fiatal alanynál elsőre is be tud jönni.

Üdv:
b

pocaklakó minimanó 2014.04.24. 15:59:52

@Punxsutawney Mormota:

Cimbi! Örülök, hogy nem olvasol, csak írsz. Most fuss egy kört és reagálj hasonlóképpen a cikkre is, ahonnan ezt a szöveget kismitteltem.

Lúzer! :)

pocaklakó minimanó 2014.04.24. 16:00:27

@Mr. Közbiztonság Szilárd:

Ugyan, Szilárd, te is tudod jól. Minek ez a fölösleges kérdés ide?
süti beállítások módosítása