Kevesebb centralizációt, több szabadságot! – Mandiner2013 VIII.
2014. január 08. írta: Redakció

Kevesebb centralizációt, több szabadságot! – Mandiner2013 VIII.

1913-8.jpg

Idén 2010-hez2011-hez és 2012-höz hasonlóan újra, immár negyedik alkalommal kérdeztük meg mandineres bloggereinket: hogyan értékelik a 2013-as évet? A napokban posztsorozatunkban válaszolnak kérdésünkre. 2013-as évértékelő sorozatunkat a Fortepan 1913-as képeivel illusztráljuk.

Lakner Dávid válasza.

*

2013-ban három fontos, egy irányba mutató változás is történt: csak állami koncesszióval működhettek tovább trafikok; az állam bevásárolta magát a TakarékBankba; folytatódott és a tankönyvellátás államosításával csúcsra járatódott a közoktatás átalakítása. Legszebb napjait érte az etatizmus: a Fidesz-kormányzásnak szinte egyik sarokkövévé vált, hogy az „elhibázott privatizációkkal” szembe annak tökéletes ellentettjét kell állítani. Aki pedig utóbbit kritizálta, be lett sorolva előbbi csoportba: „most legalább közösségi tulajdonba kerül az, ami valóban a közé” – érkezett az állampárti válasz. És lám, Pozsgay Imre ki is mondta év vége felé a Magyar Nemzetben azt, amit a mostanában igen nagy teret nyert „népi jobbosok” egyre elszántabban vallanak: „a kommunizmus bukása nem igazolás a kapitalizmusra”. Hát pedig dehogynem igazolás.

A trafikok koncesszióba adásával többen még egyet is tudtak érteni. Másutt is van erre példa, Magyarországon pedig túl sok a cigarettafüggő – nem árt hát mindent bevetni, hogy valahogy fékezni lehessen a füstőrületet. Magam már ezzel sem értek egyet: ahogy Megadja Gábor is írta még 2010-ben, „mindannyian vállalunk kockázatokat, és jobb esetben ezekkel tisztában is vagyunk: így pl. a veszélyes sportok élvezői is tudják, hogy sokszor az életükkel játszanak”. Nem kell hát az államnak gyerekként kezelnie állampolgárait: a dohánytermékeken amúgy is hatalmas betűkkel ott van, hogy „halált okoz”; szemben mondjuk egyes alkoholos italokkal, miközben azok is halált okozhatnak. Mert ha már a dohánytermékekét, hát a tömény és a hamburgerek árusítási jogát is koncesszióba lehetne adni – ha már. De nem szeretnék tanácsokat adni, a nemzeti vodkaboltok esetleges létrehozásának híre már így is a kelleténél többször vetődött fel.

Hanem a megvalósítás már olyan volt, ami még a koncesszió híveinél is kicsaphatta a biztosítékot. Nem csoda, hogy a trafikok kialakítását amúgy nem ellenző szekszárdi fideszes képviselő, Hadházy Ákos is robbantott: bizony, fennáll a veszélye, hogy nem mindig igazságos módon ment az amúgy is rendkívül alacsony számú trafikok kiosztása, lásd a szekszárdi esetet. A nyomozás a meglévő bizonyíték ellenére mégis körülbelül addig jutott, mint a zsidózó HÖK-listák esetében: valakik jogosulatlanul juthattak valakinek az adatához, de hát ki tudja, miként. Haladjanak, kérem, nincs itt semmi látnivaló. Ha csak nem a jobbikos kocsmáros esetében: a Magyar Nemzet ugyanis nem habozott napokig arról cikkezni, hogy jobbikos kocsmáros és Puch László testvére jött ki győztesként a pályázatokon. Igaz, közben kiderült, hogy Puch József nem rokona az MSZP pártpénztárnokának, ellenben fideszes politikus, de sebaj: a fő, hogy lehessen sulykolni, a Fidesz nem megint egész pályás letámadást hajtott végre. Miközben évtizedek óta ezzel foglalkozók veszítették el trafikjukat, hogy könyvtárosok szerezzék meg azt tőlük – a trafikügy volt az, ami mindenki számára testközelbe hozta a korrupciót. Marika néni elvesztette a trafikját? Öt üzletet kapott három különböző településen egy elsőéves egyetemista? Nahát-nahát.

Aztán kezdetét vette a trafikosok ellehetetlenítése különböző életidegen eszközökkel: például kitalálták, hogy a boltban egyáltalán nem tartózkodhat fiatalkorú, ha pedig mégis, akkor a trafikost szigorúan meg kell büntetni. És aggódhattak a benzinkutakon vagy bevásárlóközpontokban trafikot nyitók is. Mint Pintér Bence írta erről: „a trafikügy megmutatta, az állam, ha úgy dönt, elveszi tőled azt, amit éppen akar; átszervezi az üzletedet, ahogy akarja; és hatalmas bravúrként azt is elérte, hogy ez senkit se érdekeljen.”

Jogbiztonság, a vállalkozás szabadsága? Nos, mindez kétségessé vált a takarékszövetkezetek ügyében, ahol az állam a Postán keresztül bevásárolta magát a TakarékBankba, hogy aztán a korábbi jóslatoknak megfelelően most már az üzlet továbbadásán gondolkodjon. A gondoskodó állam útját az egyes takarékok szabadságuktól megfosztott vezetőinek tiltakozása kísérte – volna, ha a tulajdonosokat nem ijedtek volna meg a leváltásuk lehetőségétől. Ez volt az az ügy, ahol az integráció melletti egyik érv ugyanis az volt, hogy a takarékszövetkezetekkel helyi kiskirályságok alakultak ki, amit mindenképpen meg kell törni. Világos beszéd: sokkal jobb a centralizáció és az egy nagy erőtér létrejötte, mint a sok-sok kis erőcentrum folyamatos versenye. Jött aztán az érvelés, hogy az állam csak meg akarja erősíteni a takarékok szerepét, ami nagyjából ugyanaz volt, mint a dohányboltok fölött a nemzeti billog: viseld el, magyar, a magántulajdon szentségének megsértését, és cserébe megígérem neked, hogy a magyar név megint szép lesz. Nyilván ezért is döntött úgy az állam, hogy rögtön túlad a részén, épp olyan gyanús körülmények között, mint amilyenek közt szerephez jutott.

És akkor itt van a közoktatás átalakítása, amely a korábbinál jobb PISA-eredményeket nem hozott (sőt!). Azt viszont elérte, hogy a KLIK-esek az általános iskolák szertárát kezdjék el kirámolni a saját érdekükben; az igazgató pedig még azzal sem bízhassa meg csak úgy a portást, hogy cserélje ki a mosdóban az égőket. A kissé kaotikus állapotokba pedig csak az hozott kis színt, hogy Hoffmann Rózsa bejelentette: „a kevesebb választék az olcsóbbságot eredményez” (általában éppen drágulást, nem?), ezért hát nincs is szükség annyi tankönyvre meg munkafüzetre; elég kettő, amiből még így is nagyon szabadon lehet választani egyet. Mindezt a nagy egyenlősítés jegyében, ami ugyan megint csak baloldali program, de hát Hegedűs Zsuzsa óta tudjuk, hogy „Orbán Viktor igazi szociáldemokrata”. De hogy is szól a régi vicc? „Míg a kapitalizmusban szociális, a szocializmusban kapitális hibákat követnek el”. Na, igen.

Tölgyessy Péter többször is elmondta idén, hogy ez a kormány tartalmi igazságosságra törekszik a jogállami megoldások helyett (lásd még: Kúria kioktatása); és irányított nemzeti kapitalizmust próbál létrehozni, amely nem a piaci automatizmusokra, hanem a hatalmában nem korlátozható kormány szándékára épül. Illene egy kicsit jobban figyelni Sólyomra, Tölgyessyre – javasolnám a kormánynak, ha nem tudnám, hogy az ellenzék épp annyira kapitalizmusellenes, mint a most regnáló hatalom. Nem kell mindig végletekben gondolkodni és cselekedni. A piac nem mindenható, de az állam végképp ne legyen az. Szabadságot korlátozó erő sem.

*

(A szerző a VS munkatársa)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr745746501

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kevesebb centralizációt, több szabadságot! – Mandiner2013 VIII. 2014.01.08. 12:26:01

A piac nem mindenható, de az állam végképp ne legyen az. Szabadságot korlátozó erő sem.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

caralho voador 2014.01.08. 12:26:21

Apád faszát.
Az egész pályás letámadásig bírtam olvasni. Akkor elmondom, amit Orbán már évekkel ezelőtt valamelyik ezt hajtogató maszoppöcsnek, és amit te is tudhatnál, ha életedben sportoltál volna valami értelmeset, te ostoba bőcsészmajom: az egész pályás letámadás a labdajátékokban egy VÉDEKEZÉSI forma. Verstehen?

TG69 2014.01.08. 12:58:38

@poszt : "Illene egy kicsit jobban figyelni Sólyomra, Tölgyessyre – javasolnám a kormánynak,"

Az első kormányzati év kapkodása és államosítása (manyup) után mondtam, hogy nagyon kevés az esély az irányváltásra, mert nincs meg hozzá a szellemi háttér a politika pedig mindig a könyebb megoldásokat keresi nem törődve a hosszú távval. Nem fognak ezek már sosem Tölgyessit olvasni, nemhogy hallgatni rá. Az első megingásra a világgazdaságban ismét csődbe megyünk kb ekkor fogja mindenki megérteni, hogy a remekül felépített kommunikációs körítésnek semmi köze nincs a valósághoz. Lehet aztán megint elmúlt 8évezni, a NER-t ekézve.

Zb74 2014.01.08. 13:04:30

"Miközben évtizedek óta ezzel foglalkozók veszítették el trafikjukat"

Te sem érted a dolgot, Dávid. A dohánykereskedelem einstandolása előtt több mint negyvenezer helyen árultak cigarettát. Ezek többsége nem trafik volt, hanem családi tulajdonban álló kis élelmiszerüzlet és vegyesbolt. Ezek a kis- és mikrovállalkozások többnyire szerény haszonnal működtek, amihez a cigiárusítás is hozzájárult. Kétféleképpen is: egyrészt közvetlenül, másrészt közvetetten. Aki ugyanis beugrott bagóért, az gyakran mást is vett, ha már egyszer ott volt. Azáltal, hogy már nem árulhatnak cigarettát, az efféle kisboltok jelentős része veszteségessé és hosszabb távon fenntarthatatlanná vált; sorra zárják be őket. A trafiktörvény tehát a családi vállalkozások elleni merénylet volt leginkább, aminek valószínűleg még tovagyűrűző hatásai lesznek. (Lehet mondani, hogy a "nemzeti" dohányboltok szintén családi vállalkozások, csak hát ez egyrészt nem minden esetben igaz, másrészt trafikból sokkal kevesebb van, mint amennyi családi vegyesbolt volt a törvény megjelenése előtt.)

Robinzon Kurzor 2014.01.08. 13:04:47

Na, legalább a hetedik részből megtudhattuk, volt itt traffik, takarék és tankönyv államosítás.

Eddig úgy is tűnhetett, hogy a Mandiner szerkesztősére valami párhuzamos univerzumban tartózkodik, ahol ezek az események nem történtek meg.

Robinzon Kurzor 2014.01.08. 13:08:14

Ja, nem is a hetedik, hanem a nyolcacik ez már ... mindegy, jobb később mint soha.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2014.01.08. 13:42:02

Én annyira drukkolok nektek gyerekek. Tudtok ti mindent. Értetek ti mindent. Már csak ki kéne mondani. Le kéne írni.

Akasztófázzunk?

K _ _ _ _ _ _ _ _ S

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.08. 13:47:32

"Kevesebb centralizációt, több szabadságot"

így van, ilyen frázisokkal lehet villogni a Kommentárba, és lehet rá bölcsen (sznobul) hümmögni, hogy hm, lakner tudja mi kell az országnak.
ez ma a legfontosabb elvtársak, ércsük meg

török gyerek megvágja, magyar gyerek gyógyítja a privatizációt, kár hogy olyan nagy privatizátorok voltak a fideszék is mszmp leányvállalatként, de "mára már megjavultak, benőtt a fejük lágya".

jó lenne alapból pár államosítás hirtelenjébe, a korrupt komcsik korrupt kenyerét el kéne venni, de most mit érünk vele, ha a nép nem részesül a haszonból?

„a kommunizmus bukása nem igazolás a kapitalizmusra"

a kommunizmus nem bukott meg gazdaságilag, Kína él és virágzik, a legnagyobb világhatalom lesz. miért bukott meg a kommunizmus? mert eladósodott a rendszer? ma mi van? a hiteleink finanszírozására hiteleket veszünk fel, tehát akkor megbukott ez a kapitalizmus is. kétszeresen is..

nyilván a két szélsőséget kell egyesíteni. mert új dolgok nincsenek a gazdasági életben.
teljesen egyszerű és érthető, ha hiány van a költségvetésben, az államnak bevételeket kell szereznie. ezt nem akarják a libsi bankok. de nem ők táncoltatnak demokráciában, se.

"A trafikok koncesszióba adásával többen még egyet is tudtak érteni"

többen meg nem.

"nem árt hát mindent bevetni, hogy valahogy fékezni lehessen a füstőrületet"

nem, nem árt. az se árt, ha pár fideszkulák még meg is gazdagodik rajta, de hogyan is lett egészségesebb ettől az ország? van erről ksh-statisztika?

"fennáll a veszélye, hogy nem mindig igazságos módon ment "

a veszély fenáll, még szerencse hogy viktorunk rajta tartotta a kezét a nemzet ütőerén, és "ez csak elszórt eset, szekszárdon volt csak ilyen", amit majd ki is vizsgál a rendőrség, nem?

nem, mert továbbolvastam, ok, akkor minek ez a pártos felvezető?

hogy jön a a vállalkozás szabadsága egy banki bevásárláshoz? ki kéne már mondani, amit mindenki tud a történelemfolyamán a szupergazdagok veszélyt jelentenek az államirányításra, a demokráciára, demokrata nem szereti a szupergazdagokat.

a földügy kimaradt. a NAV-ügy mismásolása, az elszámoltatás hiánya, a lusztráció hiánya, rendszerváltás hiánya,
már akinek fontos, ugye?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.08. 13:50:15

@Kettes: mi lenne ha megpróbálnál hasznosan kommentálni?
ez neked olyan, mint bbjnek a kötsézés, senkit nem érdekel.

Bell & Sebastian 2014.01.08. 13:55:22

Mégis, kinek a fákkjórmáder?

A tiszta forrás
"Nem vagyunk kíméletlenek, de nagyon akarjuk a változást, ezért egész pályás letámadásos focit játszunk, s minden gólhelyzetet megpróbálunk kihasználni." /Matolcsy, 1998/

Full pressing
A játékmód a Milan találmánya (átvétele angolból), lényege: az ellenfél minden játékosának állandó nyomás alatt tartása az alapvonal közelében.

Kikopott a gyakorlatból, mert (véleményem szerint) túl sok futkosással járt.
A politikában mosakodással, de manapság már erre sem veszik a fáradságot.

Bell & Sebastian 2014.01.08. 14:09:37

Helyet kellene cserélnünk, mert innen, ahonnan én nézem, inkább úgy látszik, hogy az államot magánosítják, nem pedig fordítva.

De az is lehet, hogy csak ugyanannak a botnak a kettő, különböző végét nézzük, van aki a boldogtalanabbikat és van aki a hepit.

(De el tudom magyarázni ugyanezt fasszal is.)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.08. 14:10:03

@TG69: mi az hogy csődbe megyünk? csődben vagyunk, csak hitelekkel mesterségesen életben tartanak minket.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2014.01.08. 14:16:40

nyifi-nyafi.
és tölgyessy jól látja a helyzetet, csak ő ezt bajnak látja. mink meg jónak :)

Bell & Sebastian 2014.01.08. 14:27:51

@tesz-vesz: Jó gondolat, mert mit gondol, miért nem engedik meg a magáncsődöt?

Míg az államadósság stagnál, a magántartozások (nominálban) meredeken emelkednek. Csak tippelek, de szerintem legalább megduplázódtak négy év alatt.

Ha már az állam kiverte a saját farkát, az adósság jóváírással amnesztiát adott a bűnözők módjára garázdálkodó önkormányzatainak és saját magának, eljátszhatná ugyanezt a magánszférával is, ha már egyszer nekikezdett.

De persze van az a megoldás is, hogy csak egyszer, de akkor úgy istenigazából, elkapják a gigacégek faszát (a bankokat is beleértve) és benyújtják nekik a számlát a sok, eddig felnyalt kedvezményért.

No, csak eddig éljünk mindnyájan!

legeslegujabbkor 2014.01.08. 15:13:16

@Bell & Sebastian: Szerintem is vissza kellene szerezni a Raiffeisentől azt a sok kedvezményt. Jé, most tényleg azt szerezzük vissza.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.08. 15:16:08

@Bell :
a kenőpénzek, haverok, cinkosok miatt se lehet magáncsőd, nem is érdekli a mindenkori kormányt, hogy halandjunk a humanizmusban előre, csak a luxuskurtizánok érdeklik őket.
kökény mihálynak meg még ezen felül is vannak kívánalmai

kkbk.blog.hu/2013/07/10/kasler_arpad_a_magancsod_intezmenye

amúgy jó az államközi hitel, nekik, mert pénzt a világtörténelemben soha nem adtak ingyen, feltétlek nélkül, persze a naiv nagyközönség azt hiszi az eu országbankjai rendesek és azért adják a hiteleket.

belátható időn belül itt nem lesz reform a gigacégek ellen.

www.youtube.com/watch?v=KNAmLZm4k2I

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.08. 15:20:26

@legeslegujabbkor: most mit érünk vele, ha a nép nem részesül a haszonból?

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2014.01.08. 15:23:30

@tesz-vesz: Mert a te kommentjeid olyan hasznosak és mindenkit érdekelnek. Mi lenne, ha a saját gyógyszerezéseddel foglalkoznál?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.08. 15:26:09

@Lakner Dávid:

Lsz*rom a centralizációt, lesz*rom a szabadságot, lesz*rom a fölényeskedő, elméletieskedő, üres handabandát! Halandzsázni, demagóg f*shabot verni mindenki tud. De!

Arról mikor fog valaki beszélni, hogy az évtizedek óta rajtunk keresztül zajló (az ukrán gyártótól az angol, német fogyasztóig nyúló) nemzetközi dohánycsempészet, a kormány dohánypolitikájának köszönhetően, ma már célországnak tekinti Magyarországot is? És hogy ez mit jelent ránk nézve?!

Arról mikor fog valaki beszélni, hogy tankönyvválasztéktól függetlenül, a közoktatásban akkora káosz uralkodik, ami tanárok és tanulók tömegeit hozza lehetetlen helyzetbe: nem azért idegesek a szülők, mert nem nyolc, hanem csak kétféle tankönyv között választhatnak, hanem, mert hetente változnak a szabályzók és pld. egy bizonyos szakmára fölvett szakmunkástanuló számára menet közbe derül csak ki, hogy (mivel megnövelik a képzési időt, majd életkori határhoz kötik az ingyenes oktatást) csak önköltséges módon tudja befejezni tanulmányait vagy, hogy a tegnap még garantált iskolai gyakorlati képzés, egyik napról a másikra (központi utasításra) megszűnik és (félévente) többszázezer forintokért kell külső gyakorlati képzési helyet szereznie magának. Stb.

Arról mikor fog valaki beszélni, hogy a betegút-rendszer, milyen elképesztő anomáliákat produkál?

Mikor veszi már valaki komolyan magát és mikor kezd valaki arról beszélni, ami valóban van és ami valóban probléma?

aszterixagall 2014.01.08. 15:49:53

@tesz-vesz:

1. nyilván nem tőlem hallod először, hogy kínában gyakorlatilag szabad piac van, tehát kína sikere éppen nem bizonyíték a kommunizmus működőképességére, hanem...

2. kádár alatt pont azért adósodtunk el, mert a szocialista gazdaság nem nyújtott olyan teljesítményt, hogy akár csak fentartható legyen az életszínvonal

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.08. 15:52:46

@aszterixagall:

"kádár alatt pont azért adósodtunk el, mert a szocialista gazdaság nem nyújtott olyan teljesítményt, hogy akár csak fentartható legyen az életszínvonal" --- írod.

Előkukázzuk az adatokat, hogy az elmúlt húsz évben, a "szabadpiac" körülményei között, milyen mértékű volt az eladósodás és hogyan alakultak az életszínvonal-viszonyok?:-)

aszterixagall 2014.01.08. 16:03:01

@bbjnick:

Nos, nem volt szabad piac az elmúlt húsz évben.

Robinzon Kurzor 2014.01.08. 16:09:34

@bbjnick:

Ezek nem maguk a problémák -- illetve nyilván az egyes emberek, családok és egyéb fontos mikroközösségek szintjén nagyon is azok --, hanem tünetek, következmények.

A probléma az, ami ezeket a tüneteket okozza.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.08. 16:37:51

@Robinzon Kurzor:

Beszéljünk a problémáról! A probléma nem a szabadság hiánya vagy a túlzott centralizáció, hanem a slendriánság, a felelőtlenség, a dilettantizmus, a lopvágy stb. Ezek az elmúlt huszon év valamennyi kormányát jellemezték, ideológiai lózungjaiktól függetlenül. Engem nem érdekelnek lózungok, nem érdekel a ködösítés: lássuk a tényeket és lássuk az eredményeket!

vantaan 2014.01.08. 17:36:29

@tesz-vesz: "lopunk , csalunk, hazudunk"
Magyarország a lopásban, a csalásban és a hazudozásban is jobban teljesít!
"Amit ma ellophatsz ne halaszd holnapra!" Fideszes közmondás 2013-ból ..... mert még utóbb úgy jársz mint 2002-ben!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.08. 18:05:14

@Kettes: én nem rugózok a kádárizmuson, 1 nem is igaz 2 kit érdekel?
az tény hogy ez is csak egy bábkormány, és nem független de miért nem inkább orbán beszervezésén rugóznál, sokkal hasznosabb munkát végeznél.

kéne nekem gyógyszer? miért is?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.08. 18:09:25

@legeslegujabbkor: ami a költségvetésbe épülhetne, de helyette hernádiék meg a többi főfejes, aladár, jókáder vesz még egy nyaralót inkább

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.08. 18:31:00

@aszterixagall:

hosszú válaszomat, nem tudom bemásolni, emiatt:

"Üzenetedben olyan kifejezést vagy linket használtál, ami tiltott. Fogalmazd át és küldd el újra! "

Admin ez mi?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.08. 18:35:32

@aszterixagall: kínában erős az állam, az állam jó gazda, az állam bevételeket szerez, nem úgy van mint amerikában, hogy a goldman sachs nevezi ki obamát és minisztereit.
itt az állam nevezi ki a cégek vezetőit. (itthon is ez volt a rendszerváltáskor amúgy, de nem azért mert az állam erős lett volna, hanem kenőpénzért eladták egyforintért, és akenőpézn része volt a jó állás a jókádernek, részben ezért is van most adó-ügy és évi min. 1700 milliárd)

kína és a szabad piac?
ott vmi felülről irányított nemzeti-népi gazdaság van, beengedik néha a külföldit, de megfigyelik, aztán kizavarják, akár felvásárlással is.
a kínai érdek a legfontosabb, és nem az hogy idegen multik meggazdagodjanak, és elvigyék a profitot.
központilag, államilag irányított kapitalista-féle gazdaságpolitikával, és ami a legfontosabb: állami tulajdonű kereskedelmi bankja van,

A Bank of China egyike a Kínai Népköztársaság négy nagy állami tulajdonú kereskedelmi bankjának. A második legnagyobb bank Kínában, a világon az ötödik a piaci üzletkötéseinek értékével. 2002-ben 52.7 milliárd renminbi profitot csinált. 2002-ben 52.7 milliárd renminbi profitot csinált, az első évhez képest 20%-os növekedést elérve. Átváltva ez 17 382 448 498 514 forint.

"a fő különbség a késő-Kádár korszak és Kína között, hogy nálunk teret engedtek a szabad piaci törvényeknek, mert ezt látták nyugaton. Vagyis meglazították a gyeplőt, és persze elszaladt velük a ló. (Le is dobta őket.) Kínában szó nincs ilyesmiről, ott végig kőkeményen kézben tartották a gazdaságot, csak a stratégiában alkalmazkodtak a kapitalista szabályokhoz, kompatibilis törvényeket hoztak, önálló cégek léteznek külkapcsolatokkal, stb., de semmi olyan nem történhet, amire a nagyok fent rá nem bólintanak.
Emiatt (is) diktatúra, vagyis "kommunizmus". "

kapaszkodjatok meg, kína szufficites. nem deficites, mint az usa-bábkormányok, ahol lehurrogják azt a közgáz egyetemen a tanárok, aki nem kékszalagos elméleteket fogalmaz meg, a józan paraszti észre alapozva.

"A több éve szufficites folyó fizetési mérleg és tőkemérleg miatt Kína nemzetközi beruházási helyzete is jelentős változáson ment át.

egy feltörekvő és relatíve tőkeszegény országtól meglehetősen szokatlan vonás, hogy nettóeszközállománya szufficites. Ebből adódóan Kína külső forrásoktól való függése pusztán a nemzetközi beruházási pozíció alapján rendkívül egészségesnek mondható. Ez megmutatkozik Kína szuverén államadósságának besorolásában is (Fitch, S&P: A, Moody’s: A2), mely kedvezőbb, mint a legtöbb feltörekvő gazdaságé. "

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.08. 18:38:57

"NAV-ügy" volt először a szavam, nem "adó-ügy", ez volt a tiltott kifejezés itt? vagy a linkek nem tetszettek a blog.hu-nak?

NAV-ügy NAV-ügy NAV-ügy

legeslegujabbkor 2014.01.08. 18:50:50

@tesz-vesz:
Nem tudom, mit hiányolsz. Te is biztosan tudod, hogy hány jogcímen fizetnek adókat a bankok, közüzemi szolgáltatók, meg a még működési jeleket mutató ágazatban tevékenykedő cégek.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.08. 19:01:28

@legeslegujabbkor: pont ez az hogy csak jogcím az adójuk.
én a bevétel hiányolom az államtól, ami miatt nem kéne folyton lemenni kutyába az országoknak,
lásd:
@tesz-vesz:

legeslegujabbkor 2014.01.08. 19:08:31

@tesz-vesz: Te Kínát hozod példának arra, hogy az állam a cégektől magas adókat szed be, és arra, hogy az állami bevételek milyen kedvezően befolyásolják a lakosság életét?

vantaan 2014.01.08. 19:38:55

@tesz-vesz: Kína? ... de ott a korrupt hivatalnokokat fölkötik vagy 20 év munkatábor és teljes vagyon elkobzás van!!!!
Vajon mi lett volna a kínai Lázár Jánossal a trafik mutyi után?
Mi lett volna a kínai NFÜ , NFA vezetőkkel a föld és egyéb mutyik után?
Mi lenne egy kínai Budai Gyulával ha rokonságát ezer hektárokkal támogatta volna meg?
....vagy mi lett volna azzal a kínai ügyésszel akinek élettársa cc. 300 millát csalt el?
..... s vajon a kínai legfőbb ügyész is maradhatott volna egy trófea ajándékozás után???

No?

Bloodscalp 2014.01.08. 20:26:58

@Robinzon Kurzor: ezek baszod, bármihez is ugatnak hozzá ordít róluk hogy közük nincs a magyar valósághoz.

Alfőmérnök 2014.01.08. 20:42:41

@bbjnick: Én már beszéltem a közoktatásról, de ha kell, leírom újra: Hoffmann Rózsa egy hülye picsa.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.08. 20:57:43

@legeslegujabbkor:
1 az, hogy nem szed be magas adót. és állami segédlettel adót is csalnak

2 "A Mercer a 2008-as évre nézve is elkészítette nemzetközi munkabér összehasonlító táblázatát. A cég a fizikai munkás, technikus, csoportvezető, irodai alkalmazott és igazgató munkakörökben vetette össze a béreket - közli a Világgazdaság

A Mercer a jövedelem számításakor a prémiumokat és a változó értékeket is figyelembe véve veszi tekintetbe az éves nettó bért, ez alapján rangsorolva az országokat. Az eredmény meglehetősen érdekes: eszerint egy magyar irodai alkalmazottnak vagy mérnöknek megérné Kínában dolgoznia, hiszen a 2008-as átlagbér 28 121 euró volt, szemben a magyarországi 19 685 euróval. Felfelé lépve a ranglétrán még nagyobbak a különbségek: a kínai igazgatók mintegy 18 ezer euróval vihetnek többet haza évente, mint a magyarok.

Természetesen nem kell messzire menni a magasabb keresetekért, a nyugat-európai átlagbérek is nagyságrendekkel nagyobb a hazai jövedelmeknél: Míg idehaza egy csoportvezető 13 ezer eurót visz haza évente, addig Németországban 42 ezer, Spanyolországban 40 ezer, Belgiumban pedig 35 ezer eurót."
www.hrportal.hu/hr/mercer-magasan-veri-a-kinai-atlagfizetes-a-magyart-20090127.html

a kínai sikeres államgazdaság és az életszínvonaluk kapcsolata fogós kérdés, valóban. nem egyenlő ott sem a szegénység. nem tudom milyenek az árak.

"Kína 18%-a jelenleg magasabb éves jövedelmet keres mint 1 000 000 jüan (36 millió Ft)
kb. 40% keres olyan 5000-10 000 jüan (180 000-360 000 ft) havi nettó között

A maradék 42% pedig 4000 jüan (144 000 ft) alatt keres, gyakorlatilag ők viszik előre a kínai gazdaságot.

Nagyvárosokban az ingatlanárak az egekben, legtöbb helyen 20-35 ezer jüan per négyzetméter. Kisebb városokban, faluban, ahol nincs munkalehetőség kb. a magyar ingatlanárakkal megegyező a helyzet."
- a gyakorikerdesekről

"a havi minimálbér Pekingben 960 jüanról (30 800 forint) 1 160 jüanra (37 ezer forint) emelkedik - közölte a kínai kormány "

www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/kina-bert-emel-oriasi-fordulat-elott-a-vilag-337064

"Kétszámjegyű minimálbér-emelkedésre lehet számítani idén Kína számos tartományában - a központi vezetés ezzel is enyhítené az óriási jövedelmi különbségeket az országban."

jelenleg a dél-kínai Sencsen kínálja a legmagasabb minimális bért, 1 500 jüant (52 500 forint), ám a januári emelés után a bérek Csöcsiang tartományban is elérik az 1 470 jüant (51 500 forint)

Kanszu és Csiangszi tartományok is bejelentették már, utóbbi kettőben az átlagbérek jelenleg az ország legalacsonyabbjai közé tartoznak, a havi ezer jüant (35 ezer forint) sem érik el. Kínai átlagban is kiemelkedő, 19 százalékos emelés várható az ország termelőipari központjaként is emlegetett dél-kínai Kuangtung tartományban, ahol ezzel a legalacsonyabb fizetések 1 550 jüanre (54 300 forint) nőttek.

www.hrportal.hu/c/jelentos-mertekben-nonek-a-minimalberek-iden-kinaban-20130219.html

"Az átlagfizetések nemcsak az egyes városok közti különbségekre, de a keleti és nyugati tartományok közti jövedelmi szakadékra is újra felhívták a figyelmet. Míg például az ország keleti felében 48 493 jüan (1,7 millió forint) volt az átlagos fizetés, addig Nyugat-Kínában több mint tízezer jüannal kevesebb, csupán 37 923 jüan (1,32 millió forint), Közép-Kínában 36 558 jüan (1,27 millió forint), az északkeleti régióban pedig 36 ezer jüan (1,26 millió forint).

A jövedelmi különbségek óriási társadalmi elégedetlenség forrását jelentik ma a kelet-ázsiai országban, jelenleg a leggazdagabb 10 százalék huszonháromszor gazdagabb a legszegényebb 10 százaléknál, 1988-ban ugyanakkor még csak hétszeres volt a különbség."

mno.hu/gazdasag/hatalmas-elteres-a-fizetesek-kozott-1101550

én amúgy tartom, hogy nem szabad hagyni, hogy szupergazdagok legyenek, lehessenek gazdagok, aki megérdemli, igazságos versenyben, de szupergazdagok már nem lehetnek. az ő kvázijavaikat minimálbér növelésre kell fordítani, és kibirhatjuk ezer éveket a forradalmak és elégedetlenség nélkül. hisz a cél, hogy a társadalmi csoportok, harmonikusan egymás mellett éljenek.

amúgy meg mégsem eladó a rájfájzen....
mandiner.hu/cikk/20140108_megsem_elado_a_raiffeisen#comment2596551

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.08. 21:06:51

@vantaan: a kínai korrupciókkal nem vagyok tisztában, elvileg itt is van jog és bíróság, az átlagember nem csinálhatja meg ugyanazt amit lázár, nem tudom a kínai befolyásos párttag megcsinálhatja-e, erről nincsenek információim.
a vasszigorúk mondjuk dicsérendő, ez kéne idehaza is.

" 2008 eleje és 2013 augusztusa között Kínában mintegy 200 ezer embert vizsgáltak kenőpénzek elfogadása, illetve sikkasztás vádjával, közülük valamivel több mint 150 ezren kerültek bíróság elé.

Az ítélőszékek a vádlottak 99,9 százalékát, vagyis mintegy 149 ezer embert bűnösnek találtak, és mindössze ezer vád bizonyult alaptalannak. A megyei vagy annál magasabb rangú vizsgált állami hivatalnokok visszaélései az összes eset közel 10 százalékát adják, 32 embert pedig miniszteri szintű pozíciójában kaptak visszaélésen."
www.portfolio.hu/gazdasag/burjanzik_a_korrupcio_kinaban.190815.html

de legalább a minisztereket elkapják ott. itthon még az egymással rivalizáló pártok se tudják egymás minisztereit elkapni, de hogy erőlködnek! szilvási büntetésébe beleszámít a házi őrizet is, gumicsont tehát, kell a cirkusz a népnek

legeslegujabbkor 2014.01.08. 21:26:52

@tesz-vesz: "a havi minimálbér Pekingben 960 jüanról (30 800 forint) 1 160 jüanra (37 ezer forint) emelkedik - közölte a kínai kormány "
Ennek nagyon örülök, mert akkor a felpörgő gazdaság megengedheti magának, hogy az éhezők is hozzájussanak valami élelemhez.

Be akarod bizonyítani, hogy az állami szabályozás, a külföldi cégek akadályozása, és az állami cégek élére kinevezett lojális alkalmazottak a kulcsa a sikeres gazdaságnak. Én inkább úgy látom, hogy a kényszerű nyitás a fejlett technológia és a piacképes termékek előállítása felé.

calabria007 (törölt) 2014.01.08. 21:56:22

@tesz-vesz:

"a kínai sikeres államgazdaság és az életszínvonaluk kapcsolata fogós kérdés,"

Kínában nincs sikeres "államgazdaság"...

Kínában sikeres magángazdaság van...

és a siker titka roppant egyszerű volt:

a kínai állam a 80-as évektől kezdve egyre inkább _félre állt_ az útból

calabria007 (törölt) 2014.01.08. 21:58:06

@tesz-vesz:

"a vasszigorúk mondjuk dicsérendő...."

+ roppant szelektív... általában _politikai játszmák_ végére tesz pontot...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.01.08. 23:27:21

@bbjnick:
Egyetlen ország se nyújt olyan teljesítményt, tetszőleges rendszerben, hogy fenntartható legyen az életszínvonal.
Felesleges volt rendszert váltani, a jelenlegit (centrális erőtér/NER/ekkora eladósodás) például simán meg lehetett volna oldani a szocializmusban is.

@Alfőmérnök:
Kifelejtetted, hogy gumigerincű is.

Synbad von Wurstenberg 2014.01.08. 23:52:01

@Kettes:

"Az efféle rezsicsökkentés valahol a kommunizmus, a kádári nosztalgia kvintesszenciája."

mandiner.blog.hu/2013/09/09/a_magat_nepbaratnak_mondo_rezsicsokkentes

"A szólamokban még mindig antikommunista Fidesz pedig szép csöndben csempészi vissza mindennapjainkba a kádárizmus különféle vonásait, adott esetben nyíltan azt méricskélve, hogy például a rezsicsökkentés menőbb, mint bármi, amivel Kádár ámította a népet."

mandiner.blog.hu/2013/09/20/az_apolitikus_apatia_tagadasa

Tessék. Remélem segítettem.

"Ellenfelem jól szólalt meg. Megírom és megdicsérem."

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.09. 00:23:16

@legeslegujabbkor: észak-koreában éheznek, kínában csak sok a szegény.

te tudod milyen árban van ott az élelmiszer? csak mert nem mondtad, ahogy azt sem, hogy szerinted hány százaléka a társadalomnak az éhező?

vantaan 2014.01.09. 06:46:11

@tesz-vesz:

"Tarolt a földpályázatokon Lázár rokona

Több mint 1300 hektár állami földet nyert a hódmezővásárhelyi Gorzsai Mezőgazdasági Zrt., melynek a legnagyobb tulajdonosa Lázár János anyai nagybátyja. A cég, valamint az ellenőrzése alá tartozó korlátolt felelősségű társaságok az állami földbérletpályázatokon eddig 27 pályázatot nyertek.

Egy december eleji lakossági fórumon, ahol Lázár János az új, megnövekedett választókörzetében élőknek mutatkozott be a Csongrád megyei Földeákon, tréfásan tette fel a helyieknek a kérdést, hogy miért nem adtak be földbérlet pályázatot a szomszédos állami területekre.

Az érintett polgármester magyarázkodott: mára elnéptelenedett a falu, helyben mindösszesen három agrárvállalkozó él, mindegyik az egykori szövetkezet, illetve állami gazdaság romjain építkezett.

Néhányuknak persze eszébe jutott, honnan tudja Lázár, hogy nem pályáztak, amikor a bontások alkalmával nem hozzák nyilvánosságra a pályázók kilétét, és azt is csak késve lehet megtudni, jóval a szerződéskötés után, hogy kik a nyertesek. A miniszterelnökségi államtitkár jól értesült volt: az érintett óföldeáki földekre – akár csak a környék több településén – a szerződések egy részét már november negyedikén megkötötték.

Az erről szóló eredményeket az NFA azonban csak a napokban tette közzé a honlapján, jóval a Lázár-látogatást követően."

.... mik nem vannak a hun mandarinok v. narancsok birodalmába!

vantaan 2014.01.09. 07:10:22

Ózdon meg mik nincsenek? ....vagy mik vannak??

".... közmunkások dolgoztak a Fidesz-frakcióvezető kertjében"

A kormányhivatal elmarasztalta a várost, majd 90 ezer forinttal kaptak kevesebb támogatást. A büntetés nem is maradt el: ezt azonban nem a politikus, hanem a hibát vétő cég beosztottja kapta."

vantaan 2014.01.09. 07:32:37

No még egy mai termék!

"Ingyen vadásztatják az állami fejeseket.

Tízmilliókat vadászgatnak el a fejesek! Állítják az egyik állami gazdaság erdészeti dolgozói egy Blikk birtokába jutott levélben, amelyet a pazarló állami vadászatokról írtak Orbán Viktor miniszterelnöknek és más állami vezetőknek tavaly áprilisban.

Kedden írtunk arról, hogy Lázár János vadászatot tartott
– Állami alkalmazottak, állami autókkal, állami cég által biztosított üzemanyagot használva, munkaidőben, állami pénzen szórakoztak – írták levelükben, amelyet retorzióktól tartva nem mertek aláírni, mert tartanak attól, hogy kirúgnák őket, ha kiderülne a kilétük. Így nem tudhatjuk, hogy mennyire vehető komolyan a tartalma, azonban a levélírók állításait erősítheti az, hogy konkrét időpontokat és helyszíneket is megjelöltek, vagyis könnyen ellenőrizhető lenne az igazságtartalmuk.

A levelet Orbánon kívül elküldték Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak is, aki, mint hétfőn kiderült, december közepén maga is egy nagyszabású vadászaton vett részt egy másik állami vadásztársaságnál, és amelynek költségeit egy magánszemély fizette ki a vállalatnak.

Hozzánk később jutott el a levél, de még Lázár János vadászata előtt feltettük a kérdést Lázáréknak: megkapták-e a levelet, ha igen, kivizsgálták-e az abban leírt súlyos állításokat, és ezeknek lett-e valamilyen következményük. Kiderült, nem foglalkoztak a levéllel.
– Megkaptuk a levelet, azonban nem lett iktatva. Névtelen, arctalan bejelentésekkel nem foglalkozunk. Ha valaki névvel is vállalja az állításait, akkor természetesen mindig kivizsgáljuk a leírtakat – mondta a Blikknek akkor a Miniszterelnökség egyik munkatársa.

A levélben ingyenes hajtóvadászatokról, külföldi vadászatokról, mulatozásokról, esztelen pazarlásokról számoltak be. – Csak megyei szinten szűken számolva is több mint 70 millió forint dobható ki egy szűk kör szórakozására – olvasható a levélben."

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.09. 09:55:41

@vantaan: megdöbbentő milyen sokan vakok és korruptak

Kandeláber 2014.01.09. 11:12:53

A szomszédos, fejletlen Ausztriában 40 %-os az állami szektor aránya.
Tölgyessy, Sólyom meg a többi szobatudós véleménye érdekel még valakit?
"A nagyvállalatok az osztrák GDP mintegy 40 százalékát állítják elő. Körülbelül ugyanennyi az állami és az állami tulajdonhányad révén ellenőrzött szektor aránya. A szerkezeti változások szempontjából számolni kell ennek a kettős szerkezetnek a fennmaradásával, az egészen kicsi és a mamutvállalatok meghatározó szerepével, a közepes méretű cégek relatív hiányával."

Forrás: Cégvezetés

calabria007 (törölt) 2014.01.09. 11:17:31

@Kandeláber:

de nem ez volt a siker receptje...

szóval kevered az okot az okozattal... a szezont pedig a fazonnal...

calabria007 (törölt) 2014.01.09. 11:19:14

@Kandeláber:

és ha már "centralizáció" topicnál vagyunk:

Ausztriát a II. vh után igen keményen _decentralizálták_ (szövetségi állam lett)

és ez jót tett nekik...

Kandeláber 2014.01.09. 12:09:32

@calabria007: Hát kellett hozzá egy kis Marshall-segély is, amit a népi demokratikus Magyarország annak idején öntudatosan visszautasított.
De ugye nem vonod kétségbe, hogy Ausztriában az állami szektor aránya 40 %?
Majd javasold Meseházynak, Furcsánynak meg Bajnainak, hogy a győzelmük esetén keményen decentralizálják az országot.

calabria007 (törölt) 2014.01.09. 13:19:43

@Kandeláber:

a Marshall segély elsősorban az USA uram-bátyám tőkéseket segélyezte

nem túloznám el ennek különösebben a szerepét, mivel önmagában semmit sem ért

(pl. lásd a Marshall segélyek felhasználását Szicíliában...)

az osztrák, a német és az olasz csoda mögött a fő szerepet a náci/fasiszta gazdasági tervezés lebontása, ill. a gazdaság _liberalizálása_ játszotta

___________________________ (törölt) 2014.01.09. 14:28:06

@calabria007: szerintem nincs sok értelme ilyen vitának, hogy tök különböző dolgokat mind decentralizációnak nevezni és akkor ebből eldönteni, hogy "a" decentralizáció jó-e, ez tipikus ideológiai lovaglás... hát nyilván egy adott helyzetben egyfajta decentralizáció lehet jó, másfajta meg nem.

De ami az osztrák szövetségi államot illeti, az egy természetes történelmi folyamat, nem egy 1945 utáni mesterséges dolog. Anno a Német-Római Birodalomban nem is volt Ausztria, hanem egymástól függetlenül osztrák főhercegség (= a felső és alsóausztriai tartományok), stájer grófság, karintiai hercegség stb. ezeknek az államoknak egymástól eltérő nyelvjárása, kultúrája, hagyományai alakultak ki. Ha jól emlékszem, 1804-ben szűnt meg a Német-Római Birodalom és jött létre az Osztrák Birodalom. Eddigre a tartományok eltérő kulturája, szokásai, nyelvjárása, népviselete stb. réges rég rögzült. Azt nem tudom, hogy 1804 - 1945 között mennyire próbáltak centralizálni, de hogy az nem sikerült, az látszik. A politikai decentralizáció tehát csak egy meglévő, természetes, történelmi állapotot mondott ki, nem pedig mesterségesen hozta létre.

calabria007 (törölt) 2014.01.09. 15:00:41

@Shenpen:

Az autonóm és önálló iurisdictiójú vármegyének - azaz az universitás nobiliumnak is nagyon szép történelmi hagyományai vannak:)

vfek.vfmk.hu/00000113/04_08fej.htm
süti beállítások módosítása