Magyar fociteljesítmény: kurva gyenge
2013. július 29. írta: kovacspe

Magyar fociteljesítmény: kurva gyenge

foci.jpg

Szándékosan aludtam pár napot a magyar kupacsapatok szégyenletesen gyors kupabúcsújára, de így se tudok más címet adni ennek az írásnak, mint amit a sorsüldözött debreceni ultrák megfogalmaztak kórusban a jó nevű norvég Strömsgodset elleni szívás (0-3) utolsó perceiben. Ez a teljesítmény bizony kurva gyenge volt a Magyarországot reprezentálni hivatott négy csapattól. Mi is történt valójában azon túl, hogy soha nem látott módon már júliusban búcsúztunk az európai kupaküzdelmektől?

Pontosabban el se kezdtük, ugyanis maguk a kupák csak az ősszel indulnak, mi már a selejtezők legelején könnyűnek találtattunk. A bajnoki cím dicső birtokosa, az Audi és a Questor-vezér Tarsoly Csaba pénzét használó Győri ETO az izraeli bajnok Maccabi Tel-Aviv ellen kilátástalan futballal esett ki (0-2 és 1-2) úgy, hogy mindkét meccsen csak játszadozott vele a koránt sem világhírű ellenfél és alighanem csak a nyári melegnek köszönhető, hogy nem kapott a Győr mindkétszer 4-5 gólos zakót. Nem jártak jobban az Európa Ligában indulók sem. Bár a Honvéd két nevetséges meccsen túllépett a montenegrói Niksicsen, a szerb harmadik Vojvodina gyorsan földre rángatta a Niksics elleni gólparádé-komikum után (9-0) már a Honvéd labdarúgó akadémiájáról kikerült szupertehetségekről zengedezőket (0-2 és 1-3). Különösen az volt bántó, ahogy Újvidéken 70 percig emberelőnyben játszva is újabb gólt kapott a Honvéd. A kétezres évek sikercsapata, a debreceni városvezetés és a hozzá kapcsolódó vállalkozói kör által futtatott DVSC ugyan jól kezdett Norvégiában (2-2) ám a visszavágón már jött az elején említett pofon, amiben az is bántó, hogy az itthon nem sokra becsült, ám a skandináv országokban feltűnő karriert befutó Kovács Péter vitte a főszerepet. A legnagyobb bukta azonban kétség kívül az Orbán házi csapatának tartott és ennek megfelelően kistafírozott Videotoné, amely tavaly még az Európa Liga csoportkörében is tisztesen helyt állt. Most a montenegrói 6. (!!) helyezett, a főleg amatőrökből álló Mladost Podgorica verte ki már a selejtezők selejtezőjén. A kiesések óta persze felerősödött a kárörvendők hangja, hiszen végre lehet egyet rúgni Orbán Viktoron, hogy lám, minek is a pénz a magyar fociba, ha semmi eredménye. A másik tábor meg sértődötten visszalő, mondván éppen azért vagyunk gyengék, mert nincs pénz a focinkban. Miközben mindkét tábor szavában van igazság, arról nem beszél senki, ami nyilvánvaló a lábukkal szavazó szurkolók (a bajnoki labdarúgó mérkőzések átlag nézőszáma már a 3000-et se éri el, sok meccsen a korábbi falusi meccseken is ciki pár százas nézőszám már kasszasiker.) számára: a magyar futball hosszú leépülési folyamata újabb lélektani határhoz érkezett.

És ez független az aktuálpolitikától, sőt még a rendszerektől is: a történet maga a mindent túlélő kádárizmus. „Kis pénz: kis foci, nagy pénz: nagy foci”. Mondta egykor Puskás, vagy bárki más. Nagyon igaza volt. Pénz pedig egy másik bölcs gondolat szerint két úton jut a fociba. Vagy központilag, mondhatni diktatórikus úton belepumpálják (lásd: az '50-es évek); vagy üzleti alapú vállalkozásként, a szórakoztatóipar részeként megtermeli magát. És kell még egy dolog a jó focihoz, amit sokszor elfelednek: a szív, a játék feltétel nélküli szeretete, tisztelete. Amit látunk akár a világ jelenlegi legnagyobb sztárjainak arcán is foci közben: boldogok, hogy játszhatnak. Nálunk ma ezek közül egyik sincs jelen. Bár Orbánék ilyen-olyan csatornákon belenyúltak az üzleti folyamatokba, pénzt pumpálva a magyar fociba, a piac gyakorlatilag eltűnt e sportág mögül a 30-40 éves sikertelenség miatt. És ami a legbántóbb volt a mostani kiesésekben: a csapatok nem foggal-körömmel harcolva, utolsó vérükig küzdve estek ki, hanem bántóan kedvetlenül, vállvonogatva, alibizve. Mondjuk ki: az önbecsülést leszarva. Minden csapatnál tökéletesen egyezve mulatságos volt a védekezés, a középpálya nem ütközött, támadójátékról pedig ne is beszéljünk, mert nem volt.

Pedig a magyar focinak a '60-as évek elején még minden adott volt, hogy évtizedekig a világ élvonalában maradjon. Világhírű csapataink, szenzációs sztárjaink voltak, tódultak a nézők a meccsekre (ha csak tízezren mentek ki egy fővárosi rangadóra, már napokig cikkeztek a visszaesésről a lapok!); és főleg: minden gyerek, minden talpalatnyi helyen focizott, mindenki labdarúgó akart lenni álmaiban. Bár az állami beavatkozás mérséklődött, a lokálpatrióta vállalatok révén volt pénz is. Viszont beköszöntött a kádárizmus, a zsebbe mutyizások, a haversági alapon berakott csatárok, a „sportállások” kora. Miközben a világ rájött, hogy a foci tulajdonképpen a legjobb üzlet lehet a televíziók elterjedésével, Magyarországon mindenki zsebre lötyögött a semmibe. Bár a szív még évekig vitte előre a magyar focit (az akkori idők egyik világsztárja, Mészöly Kálmán is elsősorban a küzdelem hiánya miatt szokott majdnem agyvérzést kapni a mai meccseket nézve szakkommentátorként.), fokozatosan elment mellettünk a világ. És jöttek a sok mellébeszélést a valósággal szembesítő korszakos kudarcok: amikor először nem jutottunk ki a világbajnokságra (1969, Marseille), amikor először nem szereztünk ott pontot sem (1978, Argentína) és persze a 0-6 Irapuatóban a szovjetektől az utolsó velünk rendezett vb-n, 1986-ban. Gondoltuk volna akkor, hogy ma már Détáriékat sírjuk vissza? Közben klubcsapataink előbb a kupagyőzelemért, aztán már csak a négy, majd nyolc közé jutásért játszottak. A '80-as évekre már siker volt a tavaszi szezon megélése, mára pedig már az is erőn felüli, ha szeptemberben a csoportköröknél (a tulajdonképpeni rajtnál) még érdekeltek vagyunk.

2013-tól immáron új fogalommal kell megbarátkoznunk: cél az augusztus. Benne volt már ez a kudarc az utóbbi években is a levegőben. Bármelyik évben előfordulhatott volna, ám mindig akadt egy csapat, ami erőn felül teljesített. A Debrecen bejutott a BL-, majd az EL-csoportkörbe, tavaly a Videoton pedig kis híján onnan is továbbjutott. Ez volt a jótékony lepel. Több szakvezető azt nyilatkozta most, hogy ennél többet tudunk. Talán igaz, de kevesebbet, mint amit ezek a csoportkörös bravúrok jelentettek. A magyar foci helye valahol reálisan az augusztusi búcsúnál van most, ha nem változik semmi. Ott ahol búcsúzni szoktak a most még versenyben lévő izlandi, luxemburgi, montenegrói csapatok. De nem ott, ahol a rendszerváltáskor hasonló lemaradással forduló, ám mára futballjukat megújító románok, lengyelek, csehek, szlovákok.

Mi ezekhez képest se vagyunk már sehol, köszönhetően a leépülést tovább gyorsító rendszerváltáskori tolvajlásoknak, ahol a pályák nagy részén plázák és benzinkutak épültek. Mindettől függetlenül egy sportember, ha kimegy a pályára, azért megy, hogy nyerjen és mindent megtesz a sikerért, amit csak tud. Ha jobb az ellenfél, akkor meghajol és gyakorol tovább, hogy jobb legyen. Ki merem jelenteni: a mai magyar fiatalok többsége nem tiszteli a focit. (Elnézést a gyér számú ellenpéldától!) El tudjuk képzelni a futballakadémiákon tejben-vajban fürösztött sztárocskáinkról, hogy Puskásékhoz hasonlóan sötétedésig rúgnák a bőrt (vagy rongylabdát) a poros grundokon, vagy edzés után ne a plázacica barátnőikhez rohanjanak menőzni, hanem órákon át gyakoroljanak lécre tett egyforintosokkal, hogy ki tudja tízből többször lerúgni? Nem. A magyar igazolt labdarúgók nagy része már öregfiúk korú, a vidéken még üzemelő kiscsapatokban, vagy a baráti focizásokban is jobban lehet számítani a meglett családapákra, mint a nyegle ifjakra. Az ifjú titánoknak ma már csak egy a sok szórakozás közül a foci, ha nincs kedvük, akkor számítógépeznek, vagy éppen lógnak a plázákban. Erre nevel az öltözői, az országos közeg: többet ér egy hangadó haversága, mint a teljesítmény.

Ebből, a gyerekszám csökkenése és a sikertelenség miatt amúgy is megfogyatkozott felhozatalból nevelne a szóban erős, ám eredményekben karcsú (mikor hívtak utoljára magyar edzőt komoly bajnokságba?), haveri alapon állásba segített, az újítókat kitúró magyar edzői kar focistákat. Nem nagy sikerrel. Egy-két kivételtől eltekintve már ifista korukra reménytelen lemaradással érkeznek nyugati kortársaikhoz képest. Így viszont csapataink tele vannak hiányposztokkal. Még a válogatottban is kényszerből játszik szélsőhátvédet a védekező középpályás, mert nincs egyetlen épkézláb válogatott szintű játékos erre a posztra, nemhogy késhegyig kellene harcolni a bekerülésért, mint anno Mészöly kortársainak. A klubok ezt a képzési problémát úgy hidalják át, hogy idegenlégióst szerződtetnek a posztokra. Komoly pénz híján pedig közepes, vagy még annál is gyengébb, többnyire délszláv és afrikai légiósokat, akik tojnak a hagyományokra, a még ilyen produkcióért is több száz kilométert utazó szurkolókra.

A mai magyar futball azonban még ilyen, leroggyant stadionos, nézőtlen és színvonaltalan állapotában is több ezer embernek ad (nem is rossz) megélhetést. Ezek egy része pedig nettó tolvaj vagy csaló, aki néhányak lelkiismeretes munkáját is és nem utolsó sorban a maradék nézők szórakozását is tönkreteszi. Sok edző és játékos ugyanis anyagilag nem elsősorban a sikerben érdekelt. Amíg jobban jár azzal, ha gazdag apuka tehetségtelen fiát játszatja a szegény, de ügyes srác helyett; amíg csak azért játszik valaki a nagy csapatban (Uram bocsá’, a válogatottban.), mert így jobban tovább lehet adni nyugatra; addig legalábbis az edző is elgondolkodik a lehetőségen. Arról nem is beszélve, hogy az amúgy is béna kapusnak, középhátvédnek se rossz ajánlat, ha a fogadóiroda pénzek jobban fizetnek az akadozó fizetésekhez képest vereség esetén. Úgyse tűnik fel senkinek a potyán bekapott gól, hisz ilyet tud természetesen is.

Most ez a szarkupac vált újra láthatóvá mindenki előtt. Ahogy nevesincs kiscsapatok röhögnek rajtunk a minősíthetetlen nemzetközi produkciókon, de főleg az dühítette fel a drukkereket, ahogy a nagy pénzt több helyről felmarkoló töketlen idegenlégiósok rántottak egyet a vállukon. Csak remélni merem, hogy nem így van, de látva a meccseket, nem tartom teljesen kizártnak azt sem, hogy a jövőben kiderül pár „ártatlanról”, hogy bizony érdekeltek voltak az eredmények ilyetén alakulásában. Mind a Videotonba sok pénzt ölő Garancsi István tulajdonos, mind a győri Tarsoly Csaba következményeket emlegetett. Mert lehetne! Normális nagyvállalatnál, ha az alkalmazott kárt okoz a cégének, akkor az rövid úton repül az utcára. Márpedig a Videoton a tavalyi kupaszerepléssel csak az Európai Szövetségtől 500 milliót kapott. Most ez nem lesz, köszönhetően a Mladost elleni produkciónak.

De ne legyenek illúzióink, én nem hiszek a komoly számonkérésben! Pintér Attila, a Győr edzője már az első bajnoki után kikérte magának, hogy mindenki a kupacsapatokat szidja, mondván: mindenki söprögessen a saját háza táján. Ez legalábbis nem azt jelzi, mintha a munkáját nem végző (jelen esetben minimálisan a becsületes hajtást elvártuk volna) munkavállalót úgy kirúgnák, hogy minimum Belgrádig repülne. Így viszont valódi eredménykényszer nélkül hiába Orbán pénze a fociba, hiába sokak jó szándéka, a magyar foci süllyed tovább; és pár év múlva már az is eredmény lesz, ha egyáltalán komolytalanságunk miatt elindulhatunk a nemzetközi színtéren. Jelentem, van lejjebb még: San Marino vagy Andorra kevesebb csapatot indíthat. Bár ez is csak nézőpont kérdése: ott a becsületesen ledolgozott nyolc órájuk után a főállásban buszsofőrök, boltosok, péken hősiesen harcolva szoktak kiesni. Ez, ami itt volt idén, még őhozzájuk képest is kurva gyenge!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr745429807

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Magyar fociteljesítmény: kurva gyenge 2013.07.29. 07:26:01

Hiába Orbán pénze a fociba, a magyar foci süllyed tovább; pár év múlva az is eredmény lesz, ha egyáltalán elindulhatunk a nemzetközi színtéren.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

faszén 2013.07.29. 15:03:26

"Kurva gyenge"
Kikérem magamnak ezt a kifejezést.
Azért ne ócsároljuk le a kurvákat, ők legalább is tisztességesen végzik munkájukat.
Jut eszembe ...
Frankfurt, Kaiserstrasse,
Meg akkor Babenhaus.
Utóbbiban az amerikai katonák is elélveztek.
Azért mondom, mert ott nem talákoztam gyenge kurvákkal :))
Hmm, még ma is felizgulok, hiszen "faszén" vagyok.
UI: a fociról később írok.

Kandeláber 2013.07.29. 15:05:06

@csabakirályfi: AQ Mezőkövesd az első NB1-es meccsét szombaton a Hungária körúton játszotta az MTK ellen, 1.500 néző előtt.
Milyen 700 nézőről van szó?
Vagy az MTK-t is fel kell oszlatni, a pályát felszántani, és behinteni sóval?
Vigyázz, nehogy rasszista gyanúba keveredj! :D

_most_ 2013.07.29. 15:05:14

@freehckr: tényleg elég értetlen vagy, nemzetközileg jegyzett játékos, aki európai élcsapatban alapember, nem olyan bonyolult ez :D

freehckr 2013.07.29. 15:10:15

@capacete: Nem troll vagyok, pöcsi, én csak kérdeztem. :) De úgy tűnik inkább menekülsz a válaszadás helyett... nekem mindegy... :)

_most_ 2013.07.29. 15:11:23

@csabakirályfi: a felcsúti 3 milliárdos stadion is totál megéri, csak hozzon minden falubeli még egy embert a meccsekre :D

freehckr 2013.07.29. 15:13:30

@_most_: „nemzetközileg jegyzett játékos, aki európai élcsapatban alapember”

Ez alapján is volt nemzetközileg jegyzett játékos a 2009-es U20-as VB bronzérmes magyar csapatban...

„nem olyan bonyolult ez”

Ezt nem velem kell megbeszélned. :) Egy olyan definíciót keressetek a „nemzetközileg jegyzettre”, ami alapján ennek a Robinzon nevű ápoltnak megáll a kijelentése, mert ő azt állította, hogy nem volt a 2009-es U20-as VB bronzérmes magyar csapatban nemzetközileg jegyzett játékos... :)

freehckr 2013.07.29. 15:19:47

@_most_: ...tehát nem olvastad az előzményeket, de azért beleszállsz a vitába. Gratulálok. Igazi suttyó dolog...

Lordofearth 2013.07.29. 15:35:12

Agyontetovált, korrupt játékosok. Ma egyetlen egy magyar sincs, aki cselek sorozatára lenne képes, mint Albert, Varga, Farkas, Fazekas, Szőke a jobbszélen, de Bene sem volt rossz. Aztán jött a Nyilasi korszak, Gera majd Dudzsák, Szalay, Huszti....kihagytam valakit?

Nincs egyénisége a magyar labdarúgásnak és már az sem igaz - kis pénz kis foci, mert a nagy pénzzel sem jár együtt a jobb tudás vagy jobb foci.

Ezek a mai focisták egy ruppót sem érnek....Orbán meg azért erőlteti, mert minél rosszabb annál több a haszon benne...egyeseknek..

vak komondor is talál szemet 2013.07.29. 15:45:16

Legfrissebb helyzetkép: az úvodában már lassan menőbb a tollaslabda is, mint a foci.

Persze mindig van 1-2 lelkes apuka, aki bőrfocitr vesz szülinapra és Barca vagy Bayern mezben járatja a kölköt, de még véletlenül sem DVSC vagy Vidi mezben...

Hogy ki a felelős? Nem igazán érdekel, nagy-nagy tömegben oszilk meg és veszik el a felelősség. A következtetés viszont egyértelmű: a "profi" foci még a kapcsolódó rendészeti problémák nélkül is kifejezetten negatív mérleget mutat, azzal együtt pedig nyilvánvalóan önsorsrontás a támogatása. Ez szerintem mindenkinek nyilvánvaló.

Kivéve persze, ha kell valakinek az a párszáz ultra valami másra, és ez úton vásárolná meg a hűségüket, mert hogy máshogy, például őszintén, azért mégsem... Nem is olyn abszurd ez, ha az alkalmi egyetemlátogatásukra vagy a székház hős olmásveszély-elhárítójára gondolunk.

nu pagagyí 2013.07.29. 15:47:45

A magyar foci Orbán laboratóriuma, amelyben az ország jövőjét modellezi. Első lépésként itt vezették be az addigi teljesítmény-alapút leváltó érdemek alapján történő finanszírozást. A korábbi időszakot hívták "kis pénz, kisfoci" korszaknak.

A váltás óta, döntően állami forrásból (adófizetők pénze) tartják fent a focit, melyet a tulajdonosok/vezetők NER-ben elfoglalt pozíciója - ismertebb nevén Kubatov-index, alapján osztanak el. A rendelkezésre álló pénz megsokszorozódott. Sajnos egyelőre csak a "nagy pénz, kis foci" fokozatot sikerült elérni, de a Földet sem egy nap alatt termtette meg a Jóisten.

A jelenlegi finanszírozási modell:
1. A tulaj cége állami megrendeléseket kap, azzal a megkötéssel, hogy az extraprofit egy részét kötelezően focira fordítja.
2. Állami cégek és az állammal közvetlenül, vagy kijelölt oligarchán kersztül üzletelő magáncégek, informális ösztökélés hatására szponzorálnak, hirdetgetnek.
3. Kóbor pénzek olyan lelkes vállalkozóktól, akik még bíznak a magyar fociban. Ebből a forrásból fedezik a rendjívüli kiadásokat, például ha a focistáknak fagyit vesznek a meleg miatt.

Rendíthetetlen Álamkatona 2013.07.29. 15:48:11

@peti6: "már a fociért is Orbán a hibás..."

Hihihihihihihihihihihihihi.

Rendíthetetlen Álamkatona 2013.07.29. 15:57:36

@vak komondor is talál szemet: Ma eszembe jutott többször is Orbán nagy ifjúság- és sportszeretete.

Tini lányomat vittük röplabda edzőtáborba. Két város röpisei együtt. Túl azon, hogy a teljes költséget mi álljuk, saját sátorban kempingeznek, mi, szülők szállítjuk (amúgy versenyekre is) a gyerkőcöket, stb. Két lelkes edző kell ahhoz, hogy a városban legyen egyáltalán ez a sportág. A pénzt, mi szülők visszük.

Az állam annyit járult hozzá, hogy kiirtotta a Duna-parton a szúnyogok jelentős részét. De nem miattunk.

Aram Hacsakúgynem 2013.07.29. 16:04:40

ejj, hogy erről is a komcsik tehetnek!

hiába nyomtak bele egy kis pénzecskét - tízmilliárdokat - Orbánék. meg hiába költünk 90 milliárdot stadionokra, azok a büdös komcsik tönkreteszik a futballt.

az a helyzet (a valóság, nem a Nemzeti Mátrix, hanem a rögvaló, amiben a másik 9 millióval együtt én is élek), hogy a TAO-s sporttámogatások nagy részét ellopják a kluboknál. ez a nagy trükk, ugyanis. a foci a fedősztori.

szóval én csak azt kérdezem együtt Uma Thurman-nel: "Miért, mire számított?"

cukkerrépa 2013.07.29. 16:18:58

"Orbán pénze"... na menjünk már a jó sötét pitlibe.
hogy lehet ilyen szervilis ostobaságot mondani és terjeszteni?!

ha az övé volna, akkor lopta volna, mert amit a kormányfő ide-oda rak(at), bizony állami (= adófizetői) pénz. akkor is, ha olyan képtelenül elfogult egyszemélyi vezető módjára osztogatja valaki, mint a mi messzire látó, jövőépítő Viktorunk.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2013.07.29. 16:26:44

Magyar foci

Magyar focit ad a tévé,
Fradikát lát, ki nem vaksi:
Mezünk színe, mint a HÉVé.
Ellenfél meg talán paksi?

Vagy pápai? Vatikáni?!
Mindegy, a meccs dögunalom!
Nem is tudok mást csiná’ni,
Minthogy tévém szétrugdalom!

Páros talppal török-zúzok,
Lelkem tája nem túl kies,
S habzok, mint egy hypós túzok:
Végem, ha a Fradi kies!!!

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2012/03/magyar-foci.html
:)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2013.07.29. 16:28:04

FOCILABDA

Focilabda miért bőrgömb
S nem pediglen csapolt sörtömb?
Ennek okai közt primer,
Hogy utóbbi habozni mer,
S nincs habozás kapu előtt,
Mer’ akkor a gól nem belőtt,
És a harci szél csak malom,
Null-null halom, dögunalom.
S vajon mi a szekunder ok?
Meginnák a jó haverok.

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2012/05/focilabda.html
:)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2013.07.29. 16:28:47

Honi sörfocink

Sörfocinknak langy tavába
Dől a lé, mint ittas Jedi-k,
S léhűtőink bükkfalába
Sárarannyá nemesedik.

Honunk bár épp nyomortanya,
S államkasszán ördöglakat,
Vidi vacsin Bankár Sanya
Pocistákat tök jóllakat.

Lelátón az éhes tömeg
Álma néhány rántott turul.
Pályán meg a derék nő meg,
S labda mellett jobb-bekk gurul.

Jónép húz a nadrágszíján,
(Padlón sárga csekkből alom)
S focit bámul munka híján…
Szurkolj szittya birodalom!

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2011/03/honi-sorfocink.html
:)

Psyman 2013.07.29. 16:36:02

Azért elég ciki, hogy a magyar bajnokság színvonala folyamatosan zuhan, miközben a légiósokra épített válogatott most már évek óta lassan, de biztosan javuló formát mutat. Tehát a magyarok nem felejtettek el focizni, össze lehet szedni egy csapat tehetséges játékost, éppen csak a magyar ligával nagyon nem stimmel valami.

vak komondor is talál szemet 2013.07.29. 16:46:06

@Psyman: Nem a focista az egyetlen szakma, amiben idehaza nem lehetsz sikeres, szóval vagy kimész, vagy mocsarazol életfogytig.

A foci csak abban kivétel, hogy a "németbe szakadt" honfitársra többnyire büszkék vagyunk, míg ugyanez a döntés egy mérnök vagy orvos részérül aljas hazaárulás...

JohnHenry 2013.07.29. 16:55:01

" Orbán pénze a fociba"

még ha az ő pénze lenne!!!

manes 2013.07.29. 16:59:20

Biztosan van itt akinek mond valamit Végh Antal neve.1974-ben jelent meg talán legnagyobb vitát kiváltó, az egész magyar közvéleményt megmozgató szociográfikus esszéje, a Miért beteg a magyar futball? Már akkor is voltak hasonló gondok mint most,pedig akkoriban még voltak nagy nevek a játékosok között.Voltak focipályák,tömegsport stb.

ob.szerver 2013.07.29. 17:03:13

@cukkerrépa:

"Orbán pénze... na menjünk már a jó sötét pitlibe"

Miért? Az Orbán család jobban teljesít.

nol.hu/belfold/eredmenyesek_az_orban-csalad_vallalkozasai

Huple macskája 2013.07.29. 17:09:10

@freehckr: nemzetközileg jegyzettnek az számít aki valamely nagy bajnokság (gyk.:Angol,Olasz,Német,Spanyol talán még Holland élcsapatok) csapatának meghatározó de legalább kiegészítő embere tud lenni pár évig.Akiket te felsoroltál na egyik sem ilyen.Talán nem is kellene veled vitázni csak ellátogatni pl az ultrasliberi honlapjára és megnézni mi számít felétek értéknek.Na azokra írták itt hogy balkáni.Szerintem.

Kandeláber 2013.07.29. 17:24:15

Ennyi fedettpályás kalaplengető trollt, akik itt öszecsődültek, még egy E-2014 lakossági fórumon sem látni.

faszén 2013.07.29. 17:29:25

Örömfoci van!
Ha örömfoci, akkor még a bogarak is fociznak.
A pálya szélén egy bogár.
- Miért nem játszol te is?
- Én vagyok a cserebogár!
Jut eszembe ...
Volt már Akasztó, jól is hangzott: "akasztói foci".
Akasztó után Felcsút.
Miből is lesz az a kurva cserebogár?

manes 2013.07.29. 17:42:27

@faszén: Az akasztói gazdáját lecsukták......a felcsútit...?

Robinzon Kurzor 2013.07.29. 19:07:33

@freehckr:

Top5 ligában, legalább középcsapatban, vagy európai középliga (kb. holland, belga, portugál) élcsapatában rendszeresen kezdő játékos -- kb. ez a "nemzetközileg jegyzett".

Szalai, Huszti és talán Dzsudzsák és Gera (ha nem sérült).

Ehhez képest, akik szerinted "nemzetközileg jegyzettek", így szerepeltek 2012/13-as idényben.

Német: holland bajnokság osztályozó helyén (16/18) végzett csapatban 34 mérkőzésből 16-szor volt kezdő (ebből 11-szer lecserélték!), 5-ször cserélték be, 2 gólt lőtt (támadó!), de összeszedett 2 sárgát is.

Futács: angol másodosztályban (két csapatban is), kezdő egyszer sem volt, 13-szor cserélték be, összesen 208 percet játszott (ez kemény 16 perc meccsenként), 1 gólt szerzett (támadó!), 1 sárgát gyűjtött be.

Koman: orosz középcsapatban 30 meccsből 12-szer volt kezdő (ebből 8-szor lecserélték!), 14-szer jött be csereként. 26 meccsen játszott, átlagosan 44 percig volt a pályán, összesen 1 gólt szerzett és 4 sárgát kapott.

Simon ... az meg ki?

Tehát ők a "nemzetközileg jegyzett" focisták, szerinted.

dr Smittpálelnökúr 2013.07.29. 19:07:51

Akkor lesz orbán pénze a fociban, amikor a SAJÁT pénzét önti a feneketlen kútba! Amíg kizsarolja mások cégéből a pénzt, addig az hatalommal történő visszaélès, amiért jobb helyeken börtön jár.

dr Smittpálelnökúr 2013.07.29. 19:13:28

@Kandeláber: pedig az itt posztolók ugyanazon a platformon vannak, mint te, csak belőlük nem halt ki a kritikai szellem. Te a nyelved a szeretett vezető ülepében tartod, nekik elveik vannak. Micsoda különbség!

daito 2013.07.29. 19:43:25

A labdarúgás más, mint 30 meg 60 éve. Néha adnak tévében régi meccseket, nézzétek meg a 86-os argentint csapatot, az isteni Diego-t, vagy nézzétek meg Puskásékat. Ez egy visszatérő téma, a mai jobb csapatok simán leradíroznák őket. 30-50-70 éve olyan gólok születtek, amelyeknek ma 0 esélye van, egy Puskás öccsit 2x lefutják, ha meg nem, akkor ledarálják. Ma Sergio Ramosok futnak a pályán; és az, ha valaki zseniálisan focizik, "ontja" a gólokat - az még kevés a sikerhez. Tessék megnézni egy mai argentin válogatottat, sírva könyörgős a csapat állománya (Higuain, Di Maria, Messi, Garay, Mascherano, stb), világ legjobb bajnokságaiban, csapataiban játszanak, mégis válogatott szinten szenvednek. (Mondjuk azt legalább irigylésre méltóan teszik.)

A foci is folyamatosan fejlődik, erőnléti része mindenképp, de mentálisan, taktikailag is. Ahol professzionális szinten csinálják, ott minden szint profi. A játékos, az edző, a klub, a szövetség, a rendészeti és szurkolási része is az. Nálunk egyik sem, egyik fontos ok a pénztelenség. Csak eközben a hasonlóan pénztelen országok, pénztelen futballja meg teljesít - picit jobban. De ez valahol szerencse kérdése is.

Az nem igaz, hogy Puskásék a 20-as, 30-as évek magas szintű focija miatt voltak ott, ahol. Egyrészt azért, mert közben 30 év eltelt, kihalt a magyar focis világ fele. Ott voltak előzménynek, fontosak voltak, de Puskásék generációja - szerintem az akkori világban különösen tehetségesek voltak. Ráadásul, akkor a magyar foci - a korban kiemelkedő pénzügyi és állami támogatást kapott. Persze, idővel ez a pénz kevés volt, mikor az ötvenes évek második felétől a kapitalista Nyugat elkezdett magára találni - de sokáig a tehetségek ellensúlyozták a pénzbeli különbséget, ez tartott kb. a 70-es évekig - az a magyar foci sikerszériájának a vége. a 80-as évek egy utolsó fellángolás, a Vidi sikert mindig emlegetik, de az UEFA kupa akkor csak a futottak még kupája volt, a BEK és a KEK is megelőzte. Ne feledjük, mikor mi büszkék vagyunk a Vidire, a Steaua BEK-et nyert 1986-ban, rá négy évre meg döntőt játszott megint. Közben a válogatottjuk kijutott vb-re, eb-re, nem is szerepeltek rosszul.

Azt is sokan magyarázzák, hogy 1986-os vb előtt mi milyen esélyesek voltunk - azzal, hogy a vb előtt számos válogatott mérkőzést megnyertünk, a FIFA ranglistán meg előkelő helyen álltunk.
Igazából nem voltunk esélyesek, a magyar foci jó ideje túl volt a legszebb időszakán, volt 1-2 komolyan vehető klubcsapatunk (Honvéd, Videoton), és volt kb. 1-2 nemzetközileg jegyzett játékosunk. (Détári, Nyíl)
A FIFA ranglista meg röhej - ha EB, VB győzelmi esély latolgatás céljából nézegetjük. Jelenleg Kolumbia 3., Horvátország 8., miközben Brazília 9. Belgium éppen 10., és még Urugay, Görögország, Elefántcsontpart és a bosnyákok vannak az angolok előtt, akik éppen megelőzik Svájcot.

nu pagagyí 2013.07.29. 19:59:45

Ha valaki nem ismerné, kikapcsolódásként hallgassa meg a Belgát, hogyan sikerült pár percbe sűríteniük a magyar foci hamísíthatatlan hangulatát:

www.youtube.com/watch?v=MbWeGDQ7l2g

Huple macskája 2013.07.29. 20:03:29

Személyes kedvencem amikor a volt kólafoci oldalon a tizensokéves "fanok" hányják egymás szemére ,hogy melyiküké jobban állami csapat,csak azt felejtik el hogy kis posványunkban az összes csapat nagyrészt önkormányzati tulajdonú és finanszírozású,a megye háromtól az mb egyig bezárólag.A másik:azt is mindig elfelejtik megemlíteni az akadémiák fényezése közben,hogy oda sem juthat be ám akárki,súlyos tízezrekbe kerül a szülőknek (is) az akadémiai képzés.Lassan húsz éve vagyok igazolt játékos rengeteg valóban tehetséges ifjat láttam elkallódni a szülők pénztelensége okán.Mindenki tudja rossz az egész rendszer de amíg ennyien és ilyen jól megélnek belőle biztos nem lesz-főleg felülről jövő- változás.

Kandeláber 2013.07.29. 20:08:45

@dr Kangörény: Kis idióta, neked meg a hasonszőrűeknek mindenki fideszes, aki nem szopja ezerrel Bajnait.
Likud-testvérpárt távol áll tőlem.@nu pagagyí: Ez illik hozzád, szar niggerimádó rapperek.

Mária Pirézia 2013.07.29. 20:13:04

@freehckr: "Az ultrák egymással vagy a rendőrökkel vannak elfoglalva, nem a többi szurkolóval..."

Tegnap a Formula 1-ről hazautazvaa vonaton jót röhögtünk azkon a Videoton szurkolókon, akik a vonatra felszálló Haladás-szurkolókhoz csak ennyit üvöltöttek percekig: "Mocskos Szombathely, mocskos Szombathely."
Kérdem én: ha a nagy ultrák csak a másik ultráival vannak elfoglalva meg a rendőrökkel, akkor nekem (aki amúgy nézem az értelmes focit) mi a fenéért kell nekem találkoznom azzal, hogy a két szurkolótábor utálja egymást? Nem, egyáltalán nem csak a másik oldal ultráit meg a rendőröket befolyásolja, hogy az egyik csapat ultrái mit művelnek. A műveletlen, céltalan gyűlölködés egyszerűen undorító, ezért sem jár el az ember meccsre. Egyszerűen nem vagyok kíváncsi rá.

Néha megnézek 1-1 NB1 közvetítést....színvonaltalan az egész.

zobod 2013.07.29. 20:34:57

Mexico óta ez megy, lassan harminc éve, a sopánkodás, hogy szar a magyar foci. De miért is ne lenne szar, nincsenek komoly játékosok, sportemberek, talán Détári volt az utolsó - évtizedekkel ezelőtt. Igaza van a posztolónak, a játékosok elkötelezettsége, vagyis annak hiánya alapvető probléma. Nem celebek kellenek a fociba, hanem hajtós, elkötelezett, komoly sportolók.

nu pagagyí 2013.07.29. 20:46:12

@Kandeláber: Nem én vagyok Dávid Ibolya, értek a focihoz. Határozottan állíthatom, zsidóztál.

prolee 2013.07.29. 20:54:51

Ha kurvaerős lenne, akkor sem lenne szabad adni bele 1 ft közpénzt se.
Mindenki a saját vagyonából támogassa a kedvtelését.
Beképzelt, arrogáns, de tehetségtelen faszkalap futballisták, meg a sleppjük, a szervezeteik, meg a tisztségviselőik ne az én pénzemből dőzsöljenek.

Röviden és velősen: Menjenek a kurva anyjukba!

Részemről tömegsport párti vagyok. Stadion helyett mindenki számára elérhető sporttermeket akarok személyi edzővel és diétás tanácsadással állami finanszírozásban. Egészségdivatot akarok, nem pedig zsírgazdag divatos élsportolókat.

regress 2013.07.29. 20:55:58

a magyar foci olyan szar,mint viktor és bandája.az a köcsög cigány 2010 ben mondta, a profi futballba nem szabad állami pénzt fektetni,. csak az adófizetőkét?rohadjon meg a felcsuti stadionjában

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.07.29. 20:56:18

nem vagyunk rajta a nemzetkozi foci terkepen.

nincs nemzetkozi szintu jatekosunk, edzonk, stadionunk, csapatunk.

ebben a magyar focin kitunoen es evtizedek ota eloskodo slepp a bunos. Orban most beletesz egy csomo penzt a fociba, ha a strukturat is meg tudja - meri - valtoztatni akkor jobb lesz, ha nem - nem. Ha a slepp marad es maximum kevesebbet "nyul le" akkor minden marad a regiben.

Neha felbukkannak a nemzetkozi vizeket is jegyzett edzok, akik vagy kitunoen megertik magukat a sleppel ( Matheus ) vagy csinaljak amiert idehoztak oket de megunjak a slepp tamadasait ( Souza ) es tovabbalnak mert tudasuk nemzetkozi szinten is penzt er. Nem az NB III drava csoportba menekulnek hanem mas kulfoldi ( kulfoldi = magasabb szinvonalu ) bajnoksagba.

amig a lehuzos, afacsalos, "megcsinaljuk okosba" reteg itt marad a magyar foci nyakan addig semmifele valtozas nem lesz - meg akkor sem ha neha valaki ir egy alacsony szinvolnau cikket is rola mint ez.

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.07.29. 21:02:33

Orban legfobb bune hogy politikat visz a fociba, nem az hogy adoforintokat.

mellesleg< kepzeljuk el tetmeccsen azt a birot aki nem ad meg egy ketes 11-est a 90. percben a felcsutnak x nel... ott aztan jon a NAV meg a mindenki jovo heten a birohoz "szetnezni"..... ezt nem lenne szabad. Ez a nyolcvanas evek Caucescu rendszere ( Oltenica FC, a szulofaluja csapatat a jarasibol feljutatta az elvonalba )

de megteszi mert megteheti, ez itt a baj. En nem ertek a gazdasaghoz, lehet - mert miert ne lehetne - hogy JO miniszterelnok. Ne zarjuk ki. DE nekem volt gyerekszobam, es ha egy miniszterelnok a falujaba viszi az NB1 et akkor erzem hogy valami nem jo - es nem csak en erzem ezt.

lobaszopiatej 2013.07.29. 21:05:48

Ahol az állam mindenfelől tolja bele a pénzt (na kiét?!) onnan fejvesztve menekül a - tisztességes - magántőke mert kinyírja az egészséges versenyt.

Ennyit a magyar fociról.

prolee 2013.07.29. 21:07:27

@Pirospöttyös seggű félázsiai The Lonewolf:
Épp ezért nincs helye a világban az élsportnak. Pontosan a lényeg veszett ki belőle. Ha én lennék a csapatkapitány és a csapatom kőbunkósportolói ilyen tiszteletlenül viselkednének bármely nemzettel szemben, szépen levonulnék és nem játszanám le a meccset, hanem elismerném a megsértett ellenfelem győzelmét.

Aztán egyszer csak abbahagyná a patkánybanda ezt a minősíthetetlen viselkedést.
De jelleme ma senkinek nincs. Csak a zseton lebeg a szemük előtt.
Undorító lett az élsport. Tehetség nuku, kosszol mindenki....Már az olimpiát sem nézem.
Ebbe pénzt rakni? BŰN!!!!

Spiro 2013.07.29. 21:10:04

Amióta világon a férfi labdarúgás „amatőr” sportból profi sporttá változott, és nagy pénzek mozognak benne, különösen tőkeerős, jellemzően nagy lélekszámú országokban, a kis piacú, „szegényebb” országok háttérbe szorultak.

Csak az elmebetegek gondolhatják, hogy klub szinten esélyünk lehet bármilyen Európai kupában, illetve ott tartósan megragadhatnak (lásd Rosenborg), jelenlegi költségvetésű klubokkal.

1. A Magyar klubok Európai 2. 3. 4. osztályú klubok anyagi lehetőségeivel rendelkeznek, ergo ilyen árfekvésű labdarugókat tudnak megszerezni, megfizetni (akikkel elég illuzórikus BL-ről, EL-ről álmodozni, hiszen ha ezek a játékosok alkalmasak lennének jobb teljesítményre, akkor nem tudnánk őket megszerezni). Így csak óriási szerencsével élhetjük túl a selejtezőket.

2. A Magyar klubok, játékosállományuk okán, csak egymással tudnak versenyezni (illetve olyan EU 2. 3. 4. osztály csapatokkal, akik el sem juthatnak nemzetközi kupa szereplésig), ehhez pedig teljesen felesleges középszerű külföldieket drágán, drága fizetésért idehozni. Mert hiába van 3 MRD-os költségvetésű klub, ha ez töredéke a BL-ben szereplők költségvetéséhez. A külföldiekre költött pénz kidobott összeg még akkor is, ha BL, vagy EL csoportkörbe kerülnek, mert a Videoton példáján látszik, hogy ez kevesebb mint 1 MRD-ot hoz, azaz nem gazdaságos.

3. Persze minden tulajdonos arra szórja el SAJÁT pénzét amire akarja, de a közpénz felhasználása esetén, pl. jogos elvárás, hogy a hazai labdarugót részesítsük előnybe (ha már szlogen a „Nemzeti”), mert láthatólag az áhított cél elérése lehetetlen a jelenlegi külföldiekkel is, így az adófizetők pénzét felesleges rájuk költeni (mert nem lesz ösznépi katarzis).
Azonban az anyagi fairplay-re fittyet hányó hazai klubok miatt a kiegyensúlyozott bajnokság sem lehetséges, így pont azok a klubok kerülnek hátrányba akik csak a hazai focistákat tudják, akarják megfizetni.

4. A EU szinten középszerű külföldiek alkalmazása a hazai bajnokságokban, viszont a magyarok lehetőségeit korlátozza és a külföldieket hozzák verseny előnybe, mert az idegenlégiósok alkalmazása elsorvasztja a magyar utánpótlás nevelést, ami a válogatott jó szereplésére volt, van, lesz hatással.

A fentiekből az következi, hogy kizárólag válogatott szinten lehet esélyünk, mert egy jó generációból kijöhet 10-15 tehetséges gyerek, pláne ha játéklehetőséget kapnak legalább a magyar bajnokságban, és a hülyeségekre elszórt, 10MRD-os közpénzből az utánpótlást lehetne versenyeztetni, támogatni.

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.07.29. 21:41:32

szerinted egy Adidas, Nike adna egy petakot is egy olyan olimpiara / bicikliversenyre ahol BIZONYITOTTAN doppingmentes versenyzok indulnanak kizarolag? Nem lennenek rekordok, ismeretlen - nem vilagsztarok - is gyozhetnenek, kaosz lenne az egesz.

a BL ben is segitik a birok a nagyokat mert ki lenne kivancsi egy Shaktar Donyeck - Slavia dontore? ( tudom kicsi az esely, de a labda gombolyu )

mindenki elenken emlekezik a 2002es VB re - az volt eddig a biroi pofatlansag csimborasszoja.

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.07.29. 21:52:50

a spanyol - korea volt egyebkent a csucs, azt most nem talalom.

( korea szerzett ugy golt hogy a labda elotte egyertelmuen kint volt az alapvonalnal ( kb fel meterrel ) ) azt nem is ismeteltek a helyszinen a kivetiton, olyan egyertelmu volt.

Béka53 2013.07.29. 22:46:16

@Huple macskája: Teljesen így van, ma sportolás kontraszelekciója, hogy a szülőknek mennyi pénzük van. Így nem lesz soha rendes magyar foci, ha a társadalom 10%-a engedheti meg, hogy gyermeke sportoljon. Egy ekkora országban, ez nagyon kis szám.

svega 2013.07.29. 23:07:51

Az 1986-os mexikói lebőgésnek egyértelműen az edző (Mezei György) volt az oka. Emlékeztek, mákos tészta volt a menü, nem volt erejük sem futni a legyengült játékosoknak. És az edző nemhogy lebukott volna, ő ma a magyar edzőképzés feje. Ezért tartunk itt.
Egyébként a túlfizetett foglalkozások űzői mind alul teljesítenek, lásd focisták, politikusok, állami vállalatvezetők.

tomwar 2013.07.29. 23:40:06

" El tudjuk képzelni a futballakadémiákon tejben-vajban fürösztött sztárocskáinkról, hogy Puskásékhoz hasonlóan sötétedésig rúgnák a bőrt (vagy rongylabdát) a poros grundokon, vagy edzés után ne a plázacica barátnőikhez rohanjanak menőzni, hanem órákon át gyakoroljanak lécre tett egyforintosokkal, hogy ki tudja tízből többször lerúgni? Nem."

Kedves kovacspe, a hetvegen Alcsutdobozon egy ropke babaetetesre megallva a Puskas Sporthotelben volt szerencsem talalkozni az emlitett sztarocskakkal. Nem volt etvagyam utana...:-((((

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2013.07.29. 23:46:12

Lószart nem adnék a magyar focinak, nemhogy pénzt!
Idejönnek a legutolsó kibuclakók és szarrá verik a dédelgetett és agyon ajnározott focistáinkat - mint általában bármely kutyaütő csapatunkat.
Kórházak meg klíma nélkül, 40 fokos melegben, hullanak a szívbetegek, de ennek a kibas.ott országnak a stadionok, meg a Szeretett Vezető hobbija a fontos.
Értem én!
Mert megérdemeljük!
2013. HU.

gerdo 2013.07.30. 03:39:01

Mi ebben a meglepo, azt gondoltad talan, hogy Orban majd jobban menedzseli a magyar futballt mint az orszagot? Vagy hogy egy 20 000es stadion a szeretett vezer haza mogott egy ketezres faluban majd feldobja a sporteletet?

Kandeláber 2013.07.30. 06:29:00

@nu pagagyí: Itt a válasz a rapra, egy kis Hobo. (Nehogy azt ugasd, hogy ő is lefeküdt a rendszernek, bár tőled még ez is kitelik).
www.youtube.com/watch?v=Ok2mwjKoGLI

Gandhi szellemében 2013.07.30. 06:31:03

Tisztelt Blogger!
Az utolsó bekezdésben az írod: "Így viszont valódi eredménykényszer nélkül hiába Orbán pénze a fociba, ..."

Már megbocsáss, de mikor adott Orbán a saját pénzéből a focira? Merthogy az állami vállalatok (feltehetően Orbán utasítására) odafolyatott reklámpénzei és támogatásai állami pénzek, az átirányított TAO pedig tisztán adóforint.

Félreértés ne essék, Orbán a mi pénzünkből játszik focist, és nem a sajátjából.

röhögő 2013.07.30. 07:21:09

Nekem van ismerősöm, akinek mindkét fia focizott. Olyan szinten, hogy ismert európai csapatok tárgyaltak velük. Közben idehaza, úgy működik a csapatba kerülés az edzőknél, hogy amelyik papa tolja a zsét az edző zsebébe, annak a gyereke játszik. Az illető kiskeresetű, nem tudta ezt megtenni. A srácok mire elkezdhettek volna keresni a fociban, abbahagyták.
A magyar foci pont olyan gusztustalan, mint a magyar rögvalóság.
A magyar ugar.

röhögő 2013.07.30. 07:25:49

@Kandeláber: Na és te idióta? Te miért vagy itt?

Kandeláber 2013.07.30. 07:44:18

@röhögő: Kis troll.
Kend talán a szürkeállomány-túltengésben leledző egykori szadesz árvája, hogy itt idiótázik?

vantaan 2013.07.30. 08:08:43

Addig magyar foci nem lesz amíg Orbánt el nem takarítják a foci közeléből.
Az hogy kilopják az állam pénzét s azt úgy feltüntetni mint Orbán pénze az böszmeség és undorító.
Akkor amikor gyerekek éheznek ma Magyarországon , az egészségügy romokba, pénz hiány miatt az utakon kátyúk, kátyú hátán ..... akkor Orbán hobbiját állami pénzből finanszírozni NEMZET ELLENES tevékenység!

ohrana 2013.07.30. 08:10:57

@freehckr:
"Egyébként meg állami pénz nem a „magyar fociba” megy, hanem az utánpótlásba, ... Aki azt állítja, hogy nincs az utánpótlásnak sem eredménye, az pedig nézzen utána, melyik ország U20-as utánpótlás válogatottja lett VB bronzérmes 2009-ben..."
1. fiam focizott. Láttam én, hogy az utánpótlásba küldött pénz hogyan alakult át. "Rendeztek" olyan tornákat, hogy felvették a pént, megírták a jegyzőkönyveket, és a zsét szétosztották egymás közt - foci, az nem volt. "Komolyabb" szinten már a 16 évesek közt úgy megy, hogy a fater fizet, akkor a gyereke kezdő, le nem cserélik. Bármekkora falábú és tahó is. A felnőttek közt is: a menedzser százalékot fizet, hiszen ha kegyeltje válogatott, akkor megy fel az értéke.
2. U20. Nézd meg, mondjuk az utóbbi 10 évben mi volt. Harmadik volt Mali is. Egyszer, ahogy a magyarok. Aki mindig ott van a négyben - na, NEM a magyarok.

Bundás, kontraszelektált "focisták", tudatlan edzőkkel. De hát amíg eredmény és teljesítmény nélkül meg lehet élni belőle, addig nem fog semmi sem változni. De hát ez is az ország része, miért működne másképpen?

o

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2013.07.30. 08:11:49

@daito: A pénztelenség az oka? Lóf@szt! Már megint fordítva ülünk a lovon! A klubok működjenek üzleti alapon, a fociból ki kell vonni minden adófizetői pénzt. Én úgy gondolom, hogy előbb focizzanak tisztességesen, aztán majd lehet stadiont építeni akkor, amikor iskolákban szénszünet van pénzhiány miatt. Ahogy Hofi mondta:
-Maga tud úszni?
-Nem.
-És ha megfizetem?
Előbb legyen teljesítmény, aztán majd lesz magasabb fizetés. És inkább olyan sportokat kellene támogatni, amit valaki egyedül is tud gyakorolni (úszás, futás, kerékpár stb.), ez inkább vezetne egészséges társadalomhoz, mint a sz@r foci. Ha teljesítmény nélkül kezdenék fizetésért pampogni a munkahelyemen, akkor nem hogy fizetésemelésem nem lenne, de másnap már be sem kellene mennem. Ezeket a dolgokat nem érzelmi alapon kellene eldönteni.

ohrana 2013.07.30. 08:18:42

@röhögő:
Pontosan ezt mondom. Fiam focizott, és láttam. Aki tolja a zsét, annak a fia játszik. (És ez NB1-es csapatoknál is így van ám még/már ifiben is. Fővárosi NB1 csapatnál mondta nekem apuka, hogy meccsenként 20 ezer, hogy a gyerek kezdő legyen. De kisebb csapatnál örökös kezdő is lehetsz, ha megtámogatod az egyesület vezetőjét.)

És sajnos nagyban is ez megy: egy csapat nem úgy vásárol, hogy alaposan megnézi az árut, felméri, mi kell neki. A menedzser megkeni az illetékest, és rásózza a csapatra a játékosát. Ezért van az, hogy a magyar csapatok teljesen "bénák": egyikben jó ha egy ballábas játékos van, a másikban 4 középhátvéd szerepel, a harmadikban meg három balszélső játszik középpályán.
Rossz ízléssel turkálóból öltöznek, és csodálkoznak, hogy a fogadáson kiröhögik őket.
o

o

politicus · http://mandiner.blog.hu 2013.07.30. 08:31:07

Aki jelen poszt alatt le merte irni Orbán, Kádár, ne adj Isten Rákosi nevét, az sikeres embr nem lehet.

gyalog.galopp 2013.07.30. 08:32:11

Az 50-es évek foci eredményeit, nem Rákosi pajtás személyiségének varázsa, a szocializmus kultúrális és gazdasági magasabb rendűségébe vetett hit alapozta meg, hanem még a háború előtti szellemiség utóélete.

Ez a szellemiség átjárta a közönséget és a focistákat is, majd ahogy ez a szellemiség pusztult úgy épült le a magyar foci is. A focit úgy kezelték, úgy irányították, mint egy szocialista üzemet, trehányság, korrupció, de fontos a látszat. A nyolcvanas években a magyar foci már önmaga paródiája volt, ez azóta sem változott. A teljesítménytől független pénzosztás, a közönség igényének semmibe vétele, azt eredményezte, hogy a foci már csak emlék az emberek fejében, már nem veszik a fáradságot, hogy a lelátóról nézzenek egy szétbundázott, szerencsétlenkedést.

manes 2013.07.30. 08:39:15

@svega: "Emlékeztek, mákos tészta volt a menü, nem volt erejük sem futni a legyengült játékosoknak." Ezen a hülye indokon Mexikó óta röhögök. Az senkinek se jutott eszébe akkor,hogy esetleg az ellenfelek voltak a jobbak és nem a mákostészta?

Kandeláber 2013.07.30. 08:50:57

@ohrana: Ez így van, a volt főnököm ugyanezt mesélte.
Annak a kölyke került be a kezdőbe, aki hordta az ajándékokat meg pénzt adott.
Persze a nagycsapatnál nem hiszem hogy így menne.
Gyömbér megkeni Monizt, hogy tegye be a kezdőbe. :D
@manes: Végtelenül nagyképűek voltak, aztán valaki jött ezzel a tészta-mesével, sokan meg beszopták.
Megboldogult Végh Antal írta a Gyógyít(6)atlanban.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.07.30. 08:56:36

@Kandeláber: Nem a játékos ken, hanem a menedzsere. Rebesgettek ilyet a magyar válogatott környékéről, s ha jól emlékszem, pár évvel ezelőtt voltak is ilyen hirtelen válogatottá avanzsáló hazai játékosok, akik letudtak 5-10 meccset, kaptak egy külföldi szerződést valami másod- harmadvonalbeli egylethez, aztán soha többé a válogatottba nem kerültek.

Kandeláber 2013.07.30. 09:27:24

@Counter: Itt minden előfordulhat.
Persze nyilván könnyebben eladható az, aki már játszott válogatottban, bár azért a nyugati klubok nagyon alaposan megnézik, kit szerződtetnek.
Próbajáték, nagyon alapos orvosi vizsgálat stb.., és hiába dörgölődzik sunyi menedzser, gondolom elhajtják.
Ha meg nem játszik jól az illető, kispadra kerül vagy még oda se.
Mint a nagypofájú Halmosi, aki azt sírta, hogy Angliában nem szeretik a magyar játékosokat, ő azért nem játszott.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.07.30. 09:33:31

@Kandeláber: Azzal egyetértek, hogy aki nem játszik jól, az aztán kispadozhat eleget, de azért előfordulhat, hogy egy másodosztályú klub bebukik egy ígéretes külföldi igazolást, nem-e?
Magyar játékossal is fordult már elő, hogy keringett egy sort, kétévente három csapatnál, hogy aztán 20 tétmeccsen se játszva jöjjön haza. No, ilyen kategóriában rémlik pár ilyesféle eset, hogy az illetőnek gyorsan összejött 10 válogatott meccs, mielőtt nagy dérrel-dúrral eligazolt volna. Név már nem ugrik be.

McFosh Tal 2013.07.30. 09:39:34

Nem igaz, hogy nem lehetnénk sikeresek, ott a baszk futball, a Bilbao 3 milliós lakossági bázissal időről időre megmutatja hogy lehet elszántsággal, komoly szakmai munkával világszínvonalú futballt csinálni. Xabi Alonso, Llorrente, Susaeta hogy csak a mostaniakat említsük, de ott volt Deschamp vagy Lizarazu akik franciaként lettek világbajnokok. Masik pelda a szinten 3 millios Uruguay. Szóval kis nemzet is csinalhat nagy focit ma is, de nem mutyival, urambatyam hozzáállással.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.07.30. 09:42:22

@politicus:

"Aki jelen poszt alatt le merte irni Orbán, Kádár, ne adj Isten Rákosi nevét, az sikeres embr nem lehet."

Ez benne lesz valamelyik, nemsokára beterjesztendő salátatörvényben, visszamenőleges hatállyal? Kell majd egy paragrafus, ami a te kommentedet kiveszi a hatálya alól. :)

McFosh Tal 2013.07.30. 09:49:36

Debrecenben is keringenek olyan pletykák hogy Herceg András ifi edzőként bizony pénzbeli juttatashoz kötötte hogy kinek a fia játszik. De unokatesom is azert hagyta abba mert hiába csinált akármit, az edző csak a volt helyi sztárok fiacskait jatszatta (Kerekes Zsombor kisfiát pl) aki meg nem volt csókos, padozhatott. Ez a jelen.

Kandeláber 2013.07.30. 10:22:45

@Counter: Volt már ilyen, nem is egyszer.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.07.30. 14:00:53

@Kandeláber: Méltányolom, hogy igazat adtál; ha jól emlékszem, onnan indultunk, hogy szerinted a felnőtt csapatokban már nem azt játszatja az edző, akinek a játszatásából anyagi előnye származik (hogy ilyen szépen mondjam).
Ezek szerint meg azért csak előfordul.

daito 2013.07.30. 14:23:59

@Miazmás: azt írtam: "egyik fontos ok a pénztelenség". És utána leírtam azt is, hogy hasonlóan pénztelen országok focija tud jobb lenni.

A problémád az, hogy teljesen a mai helyzetre vonatkozóan ítélsz - teljesen érthetően. Félre ne érts, én is beszántanám az egészet idehaza, pedig szerettem a focit.
Én csak arra a néhány népszerű véleményre igyekeztem reflektálni, ami a magyar focinál mindig elhangzik - ,aranycsapat, 86 Mexikó nagy pofon volt, pedig esélyesek voltunk, meg a szocializmus tehet róla, ésatöbbi.

Arra akartam utalni - hogy a magyar foci valaha jó volt, de sosem volt annyira jó, mint amennyire mi elmeséljük magunknak. Ugyanúgy a népnemzeti legendárium része, mint a Dugovics Titusz-féle csatamentés, a világraszóló magyarok, az itt élnek a legszebb lányok, magyarfődtermiajóbúzát, és társaik.
Tőlünk látva a világot persze valahol igazak voltak valamikor. :)

Ahogy a múltat sem látják az emberek reálisan, úgy nem meglepő, hogy a jelent sem látják sokan. Vagy látják, de igazából nem tudnak, nem akarnak ellene tenni - mert hisznek valamiben - leginkább a csodában.

belekotty 2013.07.30. 17:41:39

@politicus: "Aki jelen poszt alatt le merte irni Orbán, Kádár, ne adj Isten Rákosi nevét, az sikeres embr nem lehet."
- Miért vagy sikertelen? Akarsz beszélni róla?

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.07.30. 17:49:30

Pénz pedig egy másik bölcs gondolat szerint két úton jut a fociba. Vagy központilag, mondhatni diktatórikus úton belepumpálják (lásd: az '50-es évek); vagy üzleti alapú vállalkozásként, a szórakoztatóipar részeként megtermeli magát.

meg egy lófaszt. a foci mindenhol pénzmosoda, nem normális üzleti vállalkozás. tehát: kis oligarchák, kis foci.....stb

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2013.07.30. 19:03:45

@politicus:
Neked sikerült!
Gratulálunk!
Fizetnek érte, vagy önkényes vagy?
Megéri legalább "ilyennek" lenni?

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.07.30. 19:15:33

En azon csodalkozok hogy van ember akit erdekel egyaltalan meg a magyar foci.

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.07.30. 19:46:54

@Fahéjas proli BoliDa – Ch.T. is, meg’há...: :D:D:D

amugy emlekszem mikor a Szekszardi Dozsa jatszott a Kaposvarral ( NB II ) tele volt a szekszardi "stadion" es ujsagcikk volt belole hogy megyeszekhely Szekszard es par ezres a csapat stadionja....

most annyian mennek ki hogy a szotyiarus meccs utan a bevetelet minden tovabbi nelkul el tudja inni es nagyon be sem rug.

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.07.30. 21:09:02

A mi Vezerunk ( isten aldja a nevet ) tett bele magan penzt es a felcsuti akademia is a telken epult - persze ez eltorpul az allami penzek mellett.

Gondolom a Mi Hos Vezerunk azert ha beszelget gazdasagi potentatokkal azert kozbeszurja hogy " aztan mennyit koltottetek focitamogatasra?" es egy ilyen geniusz szavai azert nyomnak a latba mikor osszak a milliokat.

Szerintem.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2013.07.31. 06:44:27

@daito: Itt sok dolgot nem látnak reálisan, a magyarok nagy hányada a meghatódottságtól homályos tekintettel réved a dicső, vagy annak vélt múltba, és természetesnek veszi, hogy nekünk minden jár, pusztán azért mert magyarok vagyunk.... Szánalmas.

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.07.31. 06:49:02

@Miazmás: gondolom van torveny arra is hogy minden telek kisajatithato ha egy miniszterelnok focialapitvanyt akar rajta csinalni. Mittudomain honnan vette, a golya biztos nem hozta mert nehez.

Elvileg - juteszembe - ok odavalosiak, Felcsutiak, lehet hogy a csaladjae volt, de ki tudja.

Oszinten mondom: nem tudom.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2013.07.31. 12:29:01

@belekotty:

Már annyira, de annyira vártam, mikor írja meg ezt a kommentet egy kiskommer... Mi tartott ennyi ideig???

politicus · http://mandiner.blog.hu 2013.07.31. 12:30:34

@Counter: biztos hallottál már a KONTEXTUS kifejezésről.. Többet nem segítek.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2013.07.31. 12:32:03

@Holger Hartland: Már most is benne van a médiatörvényben. Csak nem hanyagsággal vádolod a NER-t??

csabakirályfi 2013.07.31. 19:14:10

@Kandeláber: Pécs-Ferencváros 5400 néző
Videoton-Haladás 4047 néző
Győr-Diósgyőr 2500 néző
Debrecen-Kaposvár 2500 néző
Kecskemét-Honvéd 2314 néző
Újpest-Paks 1613 néző
Pápa-Puskás Akadémia 1000 néző
MTK-Mezőkövesd 700 néző

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.07.31. 23:20:49

@politicus: Vádolom - hanyagsággal? Reménykedem benne. :)

belekotty 2013.08.01. 10:28:37

@politicus: Meg kellett néznem a naptáramat, mikor tudok neked időpontot adni kezelésre.
Mindenfelé kommunistákat sejtesz? Ez egy újabb tünet, ez többe fog kerülni.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2013.08.01. 11:08:56

@belekotty: És FOGLALKOZIK velem ez a drága jóember.... Ugye NER pénzt is elfogadsz??
Bizakodva maradok őszinte híve:
p

belekotty 2013.08.01. 11:15:35

@politicus: Nem, NER pénzt nem, csak eurót. A haloperidolra adok receptet, de csak teljes térítéssel, a pedig lítiumot szopogasd a telefonodból.
A Békementre járásról viszont le kell szoknod.

belekotty 2013.08.01. 11:17:17

@politicus: "FOGLALKOZIK velem ez a drága jóember"
- A hippokrateszi eskü köt. :-((

Helyes Írás 2013.08.06. 00:41:47

Valóban gyalázatos produkció volt az idei, épp azután, hogy az MLSZ elnöke kijelentette, nagyot fejlődött a magyar futball. Csak tudnám mit néz, mert én tíz percnél többet nem bírok ki a TV előtt. Ráadásul elég egy kattintás, hogy legyen összehasonlítási alapunk. A tavalyi Vidi menetelésben is a főszerepet közepes tudású külföldiek játszották.
Ha nálunk egy fiatal két egyeneset tud a labdába rúgni, mindjárt csatárt csinálnak belőle, mert úgy jobban el lehet adni külföldön, ahonnan néhány év múlva csalódottan jön haza, vagy harmadosztályú klubokban játszik. S csodálkozunk, hogy még a válogatottban sincsenek jobb védőink.
A hazai futball szellemét jól tükrözi, hogy miközben alig van európai középcsapatokban stabilan játszó focistánk, a kapitány nem számít az egyik legjobb játékosra, mert az odamondott neki az indokolatlannak érzett mellőzésért. S közben ebből a szar hazai kínálatból válogatja be az éppen aktuális sztárokat. (Egy hatvanéves edző megsértődik egy huszonöt éves gyerek kifakadása miatt!)
Én tisztelem Orbán Viktor hitét és létesítmények felújítására nem sajnálom a pénzt, mert azok nem csak a vacak profi focit szolgálják, de távolabbról sajnos jobban látszik, hogy a hazai futball reménytelen. Van világszínvonalú kézilabdánk és vízilabdánk, gyorsan felzárkóztatható hokink és eredményes olimpiai sportkultúránk. Ezekbe kellene inkább a támogatásokat tenni, mert ott kamatozna, nem úgy mint a velejéig rohadt, bunkó és igénytelen fociba.

svega 2013.08.13. 11:00:12

Minden, ami túlfizetett, nem működik.Lásd politikusok, és focisták. orbán meg ráadásul mindkettő, mit vártok?
Mezei Mexikóban tönkretette a csapatot, lásd mákostészta evészet. Akkor kelett volna elzavarni és vissza nem engedni, erre ő ma az edzőképzés feje.
Az MLSZ egy rendszerváltást túlélő hatalmas vízfej, amelyiket csak a vezetők saját nem kevés pénzei érdekelnek. El velük.

Robinzon Kurzor 2013.08.13. 23:50:30

Csak a jegyzőkönyv kedvéért: BL-ben a legjobb 32 között van magyar csapat, az MTK.
A női csapat.

Toportyán Zsóti 2015.09.05. 08:44:43

Csuti orálmuzsik teljesítmény az ami igazán qrva gyenge,így aztán a focijától sem kell semmit várni.Nagypályán nem elég 1 focisulit akadémiának átnevezni attól még nem fogja a világklasszisokat ontani.
süti beállítások módosítása