Alkoholszabadság a trafikokban: Leviathán önmagába botlik
2013. július 11. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Alkoholszabadság a trafikokban: Leviathán önmagába botlik

leviathan.jpg

A mindent elrendező láthatatlan kéz olyan utópia, mint a népek örök barátsága és (ha már témánál vagyunk) a dohányzás- és alkoholmentes társadalom. De talán még mindig jobb lenne az egyre láthatatlanabb kezek, mintsem az arcunkba tolt szőrös mancsok világa felé haladni. Most viszont az utóbbi trend érvényesül, de a helyi és országos kormányzó erőknek még ezt is sikerült olyan szintre emelnie, ahol már egymásba gabalyodnak bele a szabályozások és az érdekek. Mint kiderült, a most induló trafikokban jelenleg éjjel is lehet alkoholt vásárolni, olyan helyeken is, ahogy egyébként alkoholtilalom van érvényben. Kimaxolt etatizmus, túlburjánzó bürokrácia és jozefinista társadalmi mérnökösködés at its worst.

A mostani helyzetet leginkább egy Terry Gilliam-féle Monty Python-animációként tudnám elképzelni, ahol a fellegekből alászálló, mindent megragadni akaró Leviathán annyi kezet és lábat növeszt magának, hogy saját magába botlik bele és eltanyál, majd megkergül és végül önnön farkába harap.

Előbb sajodavid mikroblogja, majd ennek nyomán a hvg.hu írt arról: a trafikokban különös módon lehet alkoholt venni olyan környékeken is, ahol önkormányzati rendelet alapján egyébként éjszakai alkoholvásárlási tilalom van érvényben. Ennek oka röviden az, hogy az Országgyűlés kormánypárti többsége kivette a nemzeti trafikokat a kereskedelmi törvény hatálya alól, az önkormányzatok pedig csak e törvény a felhatalmazásával korlátozhatják a boltok nyitva tartását és az alkoholárusítást. Így az önkormányzatok a többi bolttal ellentétben a trafikoknak nem írhatnak elő semmit.

A probléma persze már az éjszakai alkoholvásárlási tilalommal megjelent: Turul kolléga régi szavaival élve évek óta nyeli el kerületről kerületre Budapestet és már számos vidéki várost is az Elfekvőváros Kommandó. Az éjszakai alkoholárusítás tilalma tipikus rendpárti és társadalomjobbító szándékú jozefinista álmegoldás. A cél az éjszakai utcai duhajkodás megelőzése lenne, amikor otthonról kiszabadult kölykök vagy sima alkeszek zavarják meg a pihenni kívánó állampolgár éjszakáját. A probléma fennáll, ha rendszeres és tartós az ilyen zaj, lépjenek fel a közrend védelmében az illetékesek. Csak a fellépés nem ott és akkor, a zavaró hangoskodók ellen történik: megtalálják helyettük az éjjel-nappali boltokat, megtiltják nekik az árusítást, ami miatt fontos bevételtől esnek el, amitől persze az államnak avagy önkormányzatnak jutó bevételek is csökkennek. Megszívják persze azok is, akik egyszerűen egy késő esti vacsorához, barát- vagy családlátogatáshoz vagy csak egyszerűen egy hosszúra nyúlt munkanap után szeretnének valami italt venni a sarkon.

És mivel hetedik kerületi, csikágói lakos vagyok, jelentem: az eredeti problémát nem tudta megoldani az alkoholtilalom, csinált helyette sok másikat. A környékünkön ugyanannyi éjszakai zajongás van, mint a tilalom előtt. Cserébe minden nap, folyamatosan szívnak a boltosok, meg én is, ha egy tikkasztó napon, este tíz után munkából hazaesve egy sört vagy egy jó bort vennék magamnak, de nem tudok. Ennyit magáról az alkoholtilalomról – én egyébként is évek óta vallom Ganxta Zolee népköltővel, hogy szesztilalom, ez a fogalom gyökér”.

És most erre épül rá a trafikboltos szappanopera is. A trafikügyről Aristo kolléga mindent elmondott, ez egy „etatista, túlmozgásos ostobaság, ami sajnos erősen jellemző a Fideszre”; de azóta ráadásul lépésről lépésre kibővítették az árusítható dolgok körét, nem beszélve a garantált árrés bővítéséről. Most pedig itt az éjszakai alkoholárusítás trafikok számára való engedélyezése. A lépés mögött a Blikk szerint Lázár János államtitkár és régi barátunk, Papcsák Ferenc zuglói polgármester áll. Az éjjel-nappali boltosok persze háborognak; az ügyhöz talán lesz némi szava a Versenyhivatalnak is; Bús Balázs óbudai polgármester és parlamenti képviselő pedig már módosító indítványt nyújtott be a T. Háznak, mely szerint az éjszaka nyitva tartó üzletekhez hasonlóan kellene engedélyezni a dohányboltoknak az éjjeli alkoholárusítást. A parlament most viszont már nem ül össze őszig, addig is marad ez a helyzet.

Az állam addig és olyan mélységig avatkozott bele az egyébként jobb helyeken szabadon engedett piaci viszonyokba és természetes társadalmi igényekbe, hogy már saját magával került ellentmondásba, az anomáliát pedig jó ideig nem is tudja feloldani. Minden szereplőnek csak gratulálni tudunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr95400321

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Alkoholszabadság a trafikokban: Leviathán önmagába botlik 2013.07.11. 13:39:02

Az állam addig és olyan mélységig avatkozott bele az egyébként jobb helyeken szabadon engedett piaci viszonyokba és természetes társadalmi igényekbe, hogy már saját magával került ellentmondásba.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.07.11. 13:41:18

Nagyon helyes, hogy az éjszakai alkoholárusítás hasznát kiveszik a multik és a multik szekerét toló szocialista csökevények kezéből, ellenben helyzetbe hozzák az 5.000 magyar családot.

Így legalább a haszon belföldön marad.

A buliszezon végeztével pedig betömjük a pattogó patyolatosok pofáját is és kegyesen megszavazzuk a Bazsa módosítóját. Addig viszont mindenki tömje a zsebét, ha szabad kérnem.

Urfang 2013.07.11. 13:43:34

Merném remélni, hogy ez a különleges pofátlansággal végigvitt mutyisorozat (utólag emelt árrés, fideszes polgiknak kiszivárogtatott pályázatok, mindenki másnak titkosított pályázatok, felülreprezentált fideszrokonok, többszáz trafikot kaszáló dohánycégvezér-strómanok, utólagos fagyipótlék, utólagos italpótlék, utólagos éjszakai italpótlék, és ami még ezután jön) majd elég sok fidesz szavazót fog kiábrándítani, akiknek ez már sok, de sajnos attól tartok hogy nem nagyon fog.

Azok akik biztosan tomboltak volna ha ezt a szociktól látják, egész nyugodtan végig fogják nézni ezt a mutyisorozatot a fidesztől és mennek Viktorra szavazni megint...

Legyintünk egyet és hagyjuk, hadd csinálják. Esetleg libázunk egyet, mert úgy könnyebb...

A mutyibajnokok meg azt látják majd, hogy rendben, a népszerűség maradt, akkor ez belefér, ezt szabad, akkor lássuk mi legyen a következő.

Steve the Great 2013.07.11. 13:44:50

"az Országgyűlés kormánypárti többsége kivette a nemzeti trafikokat a kereskedelmi törvény hatálya alól"

Az még érdekelne, hogy ennek következtében még mit szabad a trafikoknak, amit másnak nem.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.07.11. 13:53:05

Azt hiszem, most jött el az ideje, hogy MAGYAR NEMZETI KERESZTÉNY PÁRT néven pártot alapítsak.

Ha hatalomra jutunk, ígérem, első lépésünk a buziprájd betiltása lesz, majd nyomban utána a második, a dohány- és alkoholtermékek esetében az összes extraadó eltörlése. Azzal, hogy olcsó, ellenőrzött minőségű, a kereskedelemben szabadon hozzáférhető dohány- és alkoholtermékekhez juttatjuk az underclasst, egyúttal az életminőségüket is jelentősen javítjuk, hiszen azok az irdatlan összegek, amiket eddig extraadóként befizettek, ezután náluk maradnak, amiket aztán táplálkozásra, életkörülményeik javítására és gyermekeik iskoláztatására fordíthatnak.

SZAVAZZ RÁM!

Baldrick68 2013.07.11. 14:01:39

@Steve the Great:

"Az még érdekelne, hogy ennek következtében még mit szabad a trafikoknak, amit másnak nem. "

Hát például cigit piát nem lehetett óvoda iskola mellett árulni.

Ez a kép pedig a gyerekem bölcsődéjével szemben készült, a bölcsi mellett óvóda, mellette álltalános iskola.

lh4.googleusercontent.com/-teaVJiZeO6I/UducNha_OWI/AAAAAAAAAQo/ehbdDz4kJNY/w913-h685-no/CAM00129.jpg

Urfang 2013.07.11. 14:01:43

@bbjnick:

A keresztény™ brand már foglalt, a nemzeti™ duplán foglalt, a homofóboknak már megvan a helyük, az olcsó pia ígérete kevés, az kétfarkú kutyák ingyenpiát ígérnek.

Javaslom inkább tagozódj be a KDNP-be platformnak, együtt talán átlépitek az egy ezreléket.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.07.11. 14:05:34

@Urfang:

Nem tanácsot kértem, hanem támogatást. De ha a te szellemi képességeidet meghaladja programunk megértése, akkor jobb is, ha maradsz annál a pártnál, amelyik a te értelmi nívódhoz igazítja kommunikációját.

Urfang 2013.07.11. 14:06:27

@Baldrick68:

Jobb ha már fiatalon megtanulják hova nem szabad bemenniük ha fagyit akarnak, és persze jobb ha már fiatalon hálásak a pártnak, hogy megvédi őket.

Már csak azt kell a lelkükre kötni, hogy ne kérjék meg az arra sétáló fideszes csintalan bácsit, hogy vegyen nekik cigit.

Steve the Great 2013.07.11. 14:06:51

@Urfang: "Merném remélni, hogy ez a különleges pofátlansággal végigvitt mutyisorozat..."
Ne feledkezzünk meg a "nem nyertes pályázatok visszaküldése a feladónak" c. zseniális akcióról sem.

@Baldrick68:
Valóban, nálunk is az általános iskolával szemben nyílt az egyik, ahol az iskola mögött óvoda van.

Steve the Great 2013.07.11. 14:11:28

@Steve the Great: A korrektség jegyében hozzáteszem, hogy a másik iskolával szemben eddig is volt és ezután is lesz egy CBA és mondjuk 150 m-re van egy COOP. Nem tudom, ők hogyan intézik ezeket.

Baldrick68 2013.07.11. 14:15:33

@Steve the Great:
Amikor rákérdeztem, hogy mégis ez hogyan lehet???
A válasz a következő volt:
"Mivel zárt elárusító hely ahová 18 éven aluliak nem mehetnek be, ezért nem vonatkozik rá a törvény"

Vajon mi lenne ha ugyanezen indokkal mondjuk egy éjszakai lokált akarnék nyitni az iskolával szemben, rúdtáncos csajokkal meg minden????

S=klogW 2013.07.11. 14:20:11

" hetedik kerületi, csikágói lakos vagyok, jelentem: az eredeti problémát nem tudta megoldani az alkoholtilalom, csinált helyette sok másikat. A környékünkön ugyanannyi éjszakai zajongás van, mint a tilalom előtt. "

Nagyon egyszerű a probléma megoldása: valóban nem az alkoholárusítást, hanem a nyitvatartást kell korlátozni. Amióta elértük néhányan a helyi önkormányzatnál egy ilyen rendelet megalkotását, édes az utca álma, ahova bevette magát egy kocsma, mostanra be is zárt.

Juhééé!

vizipipa 2013.07.11. 14:23:45

"Minden szereplőnek csak gratulálni tudunk."

Köszönöm, köszönöm. Ez bátorítás a további lépésekre. Ígérem nem maradnak el.

:)

@Baldrick68: mesélhetnél a képen jól látható szesz ajánlatról is. Úgy tűnik az eddig is belefért.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.07.11. 14:25:26

@S=klogW:

"nem az alkoholárusítást, hanem a nyitvatartást kell korlátozni" --- írja.

Pontosan így van. Jól beszél!

S.O.A. 2013.07.11. 14:28:39

Cigaretta mehet 0-24, alkohol mehet 0-24, Lézer Jani visszajön a nyaralásból és betolja a módosítót, amit közben kitalált, Mutyiboltok meg elkezdik felszereleni az üzemanyagtöltő standokat. Nemzeti színű töltőcsővel.

Baldrick68 2013.07.11. 14:43:31

@vizipipa:
Eddig létezett egy szabály ami alapján az iskola mellett nem lehetett szeszt árulni.
Ezen a helyen egy pékség volt eddig.

Amúgy külön mókás hogy az a szabály is kreatívan van kezelve, hogy nem lehet belátni kívülről.

Ez a kép Győr belvárosában készült.

lh5.googleusercontent.com/-EOLxUgr-C20/UdvcXV2t2MI/AAAAAAAAAQ4/4Ho6VN-k7s4/w913-h685-no/CAM00130.jpg

Szépen látszik a NEM elsötétített üveg mögött a szeszesital választák :-)
lh4.googleusercontent.com/-tux9Npqjiz4/UdvceMdtwrI/AAAAAAAAATA/6dgihIttQwI/w913-h685-no/CAM00132.jpg

Baldrick68 2013.07.11. 14:45:43

Amúgy a fenti kép készítésekor felötlött bennem, hogy a nemzeti italboltok hálózata gyakorlatilag elkészült.
Csak kell hozni egy módosítást, hogy mindenhol máshol tilos szeszt árulni oszt jónapot.

jan 2013.07.11. 15:01:13

Gellért, Gellért, csodálom az (ál)naivitásodat, amivel azt feltételezed, hogy az államot itt a jó szándék vezette, csak véletlenül belegabalyodott a sok jogszabályba.

Sokkal valószínűbb, hogy direkt akarták helyzetbe hozni a csókosoknak átjátszott trafikokat. Lehet, hogy "csak" idén nyáron fog fennállni ez a helyzet, és szeptemberben jön a módosító, de azért ez a kis egynyári versenyelőny is milliárdokban mérhető.

(Párhuzam: végül az Auchanban is lehet Erzsébet-utalvánnyal vásárolni, de nyilván jól jött a CBA-nak a pár hónapos fór.)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.07.11. 15:03:25

@hacsaturján: Vajon @bbjnick: tudja, hogy épp most lesz belőle áruló? Hiszen a pártocskája kitől mástól, mint a NER-t vezetni rendelt állampárttól vinné el a szavazatokat. Már látom, hogy amint bbjnick pártja átlépi a közvélemény-kutatásokban az 1%-ot, megjelenik róla valami kompromat a közmédiában vagy a Heti Válaszban. Mondjuk egy közös kép Bajnaival? Ha nincs, akkor majd csinálnak. :)

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2013.07.11. 15:09:51

@jan: "amivel azt feltételezed, hogy az államot itt a jó szándék vezette"

csak az alkoholkorlátozást gondolom jó szándékú, de téves, túlzott, társadalomjobbító álmegoldásnak, mást nem.

Google 2013.07.11. 15:10:24

Uborkaszezonban kolbászból a trafik.

hokispók 2013.07.11. 15:30:34

Amikor felpörög a biznic, és a haverok szólnak Lézerjaninak, hogy jól megy a bót (Mi az hogy?! Nagyon is!), kellene még nyitni néhányat, hirtelen megint törvényt fognak módosítani, és újabb néhány ezer koncessziót fognak kiosztani az első körből kimaradt családtagoknak. Addig még talán be tudok nősülni valami narancsos klánba... :D

hacsaturján 2013.07.11. 15:32:46

@Holger Hartland:
a horváth-egely duót bármikor elő lehet rántani a sublót fiókból.

S=klogW 2013.07.11. 15:33:09

@jan:

a "CBA" állítólag most épít lovardát Szilvásváradon, pedig már van ott egy és az is alig kihasznált:

vajon a lovassport-fejlesztési és egyéb pályázatokon elnyerhető-összeszedegethető több tízmillióból mennyit lehet megspórolni egy ilyen építkezésen?

tudi 2013.07.11. 17:27:53

A trafikok tehát államok az államban. Azért én kétlem, hogy "véletlenül" kifelejtették őket a törvény hatálya alól. Az alkoholárusítási tilalom szerintem hülyeség, ha a hangoskodás, meg a részegeskedés a probléma, akkor nem egyszerűbb oda küldeni este járőrözni a rendőröket traffipaxozás helyett.
@bbjnick: Tudtommal azért szednek be ennyi extra adót, hogy ezen tevékenységek káros hatásait csökkentsék, azok gyógyítására fordítsák, amit én nem hiszek, inkább benyeli a költségvetés. Persze az irreálisan magas adókat logikus csökkenteni, amit meg beszednek, azt arra költeni, amire kell megelőzésre, felvilágosító kampányokra és kezelésre.

szuperkrumpli 2013.07.11. 18:29:05

A trafikosoknak mindent szabad, hisz elkötelezett jobboldaliak! Aki az éjszakai alkoholárusításukba beleköt az egy ballibsibolsi labanckodó maffiabaloldalistabajnaistabérenc!

Mr. Waszabi 2013.07.11. 18:32:25

Onnan lehet látni, hogy egy büdös, vérgeci hazaáruló bandával van dolgunk, hogy minden apróságra van szemük, amikor a sleppnek kell elintézni valamit - jelen esetben még az éjjeli alkoholárusítást is - , csak valahogy akkor bénák és tehetetlenek, sőt közveszélyes károkozók, amikor eredeti hivatásukat kéne betölteniük. Mert utóbbiak valahogy rendre bénán sülnek el, de ezekre is mindig megvan az aktuális mókusvakító hazugság.
Valami hülye elbaszta a munkaidő számítást, fél évig szívatták a jó népet és még csak ki sem rúgtak senkit. Megmagyarázták, hogy mit akartak és ennyivel el volt intézve, fél évig nem történt semmi változtatás, holott egyértelmű volt, hogy kibasztak az alkalmazottak többségével. Nem ám, hogy mi kérünk elnézést, x.y. volt a hülye, és 48 órán belül módosítjuk a törvényt, mint ahogy azt szoktuk, nem. Fél év kellett hozzá. Mert az ilyesmi ráér. De inkább ez is valakinek az érdeke és ötlete volt a sleppből, jót kaszált az alkalmazottain, most már vissza lehet csinálni, eleget keresett.
Miközben a honpolgárnak egyre több felelőssége van, egyre nagyobb szigort követelnek meg tőle a kedves törvényalkotók jelentős alkotásaikban, aközben az ő köreikben semmiért nem kell felelni. Még azon a szinten sem, hogy elismerje egy-két ember, hogy a jól fizetett pozíciójában hülyeséget csinált, kárt okozott.

Mr. Waszabi 2013.07.11. 18:39:09

Nagyon átlátszó ez a kormány. A kései Kádár -rendszerben is úgy volt az, hogy minél inkább állították decemberben, hogy nem lesz januárban áremelés, annál biztosabban lehetett tudni, hogy de lesz. És lett.
Nos, a FIDESZ kormánynál is lehet tudni, hogy amikor nagyon tagadnak valamit, akkor pont annak megcselekvését készítik elő. Azt mondja Varga, hogy nagyon jól finanszírozza magát az ország a forint piacról, meg devizakötvényt is bocsáthatnak ki egy korábbi kvóta alapján? Tuti, hogy kurva nagy gáz van és lesz még két csomag év végéig. Ennyi idő alatt már ki lehetett ismerni a retorikájukat.

random guy 2013.07.11. 18:41:09

@Brother Hate: Jót írsz, de ez a modoros "biznic" fogalmazás szörnyű. :)

Én is itt vagyok 2013.07.11. 18:43:18

Rosszul látjátok a problémát.
A trafikokkal semmi baj. Az igazság az, hogy ideiglenes jelleggel, a nyárra való tekintettel, a trafikokon kívül más kereskedelmi helyeken is, mint multik, kisközértek, egyebek, engedélyezve van a nappali alkoholárusítás.
A kérdés rendezése az őszi ülésszakon rendezésre kerül ha Lézer Jani visszajön.
Onnantól a CBA, és a trafikok kivételével minden más helyen tilos lesz az alkohol árusítása.
Az éjszakai szórakozóhelyeket pedig újra pályáztatják, hogy teljesen világos legyen, hogy a keresztény erkölcsnek megfelelő szórakozóhelyet ki üzemeltethet!

béla a görög (törölt) 2013.07.11. 19:03:52

Először is felejtsük már el az államot.
Az állam nevében lopnak fideszesek. Ennyi. Piacújrafeloszt, ha igényesebb akarnék lenni, de nem akarok, inkább maradjunk a lopásnál. Az "állam" csak egy eszköz amivel a célt elérik. Rohadtul nem fog érdekelni senkit, hogy milyen önellentmondásba kerülnek. Van az a pénz amiért vállalják.

Ilyenformán az államért aggódni nevetséges és megtévesztő.

Beszélj további törvénytelenségekről. Ennyi.

hot-spot (törölt) 2013.07.11. 19:07:06

@A te anyád!: Nem lenne sokkal egyszerűbb a vállalkozói engedélyeket bevonni mindenkitől,aki nem fideszes?

lyia (törölt) 2013.07.11. 19:08:42

A trafikhorror újabb "kedves" fejleménye: az Új Ember fel van háborodva, hogy a ferencesek kiadták egy ingatlanjukat trafiknak, noch dazu egy kegytárgybolt mellett.

Az Új Ember úgy tűnik lemaradt egy brosurával. A NER-ből még a kolduló barátok sem vonhatják ki magukat, nemhogy egy akkora rend, mint a ferenceseké, akiknek az Isten pénze sem elég. Mióta a parlament határozhatja meg, hogy ki az egyház, és az állam támogatja az egyházakat az adófizetők pénzén, az egyház már nem valami független izé, amelyik a maga elképzelése szerint szervezi az életét, hanem Orbán Viktor huszonkilencedik hadosztálya, közvetlenül a közmunkások mögött.

Szóval, kedves katolikus lapszerkesztők, tessenek már elgondolkodni komolyan az állam és az egyház dolgaink a szétválasztásában, aztán, ha majd sikerült elérni, akkor lehet olyanokat csinálni, hogy az egyházi ingatlanokból kizavarja a pap a kufárokat.

Addig meg tessenek árulni dohányt, meg szeszt, mind igen hasznos a híveknek, jó lesz tőle a szaguk, és tiszta a lelkük.

Ámen

"Legrosszabb rémálmainkban sem képzeltük, hogy dohánybolt verhet tanyát egy egyházi tulajdonú épületben – írja legutóbbi számában az Új Ember katolikus hetilap.

Az újság szerkesztőségi cikkben számol be arról, hogy a Ferenciek terén a kegytárgybolt melletti helyiségben alakították ki a belváros egyik új dohányboltját.

Az épület a ferences rend tulajdonában van, és korábban az Ecclesia Szövetkezet boltjaként funkcionált. A forgalom azonban vélhetőleg nem volt elég ahhoz, hogy a vallási tárgyú kereskedelmi profilt fenntartsák, ezért a rend egy ideje étteremtulajdonosokkal és élelmiszerüzlet-lánccal is tárgyalt az üzlethelyiség hasznosításáról."

hot-spot (törölt) 2013.07.11. 19:14:12

Amikor itt beszél az egyszerű ember fia/lánya a politikusgecikről,hogy milyenek,akkor nincs is tudatában annak a ténynek,hogy ezek valóban is pont olyanok,amilyennek az egyszerű állampolgárok úgy általában elképzeli őket.
Persze negatív irányban.

Mr. Waszabi 2013.07.11. 19:20:21

@béla a görög: akaratlanul is megfogalmaztad a problémát: piac újra feloszt. Ja. A kereskedési piacot. Nem termelést növeszt, hanem a kereskedési piacot osztja fel újra csupán. Nem látunk a kormány politikája nyomán születő új gyártó kapacitásokat, csupán a meglevő, már bejáratott piaci áramlásokat tereli másfelé, abban a hitben, hogy ez elég ahhoz, hogy a végtelenségig tudják megcsapolni. Miközben láthatóan leépül a magyar gazdaság, amiért persze a legcsekélyebb mértékben sem ők a felelősek hülye döntéseik okán, hanem mindig mások.
Csak mert senki sem ingyen önti a pénzt a mechanizmusba, azaz, ha nem éri meg neki, nem fizetődik ki, akkor elzárja a csapot és odébb áll, olyan helyen kereskedik, fektet be, ahol megéri neki. No, ezért lehet tudni, hogy a kormány hülyének nézi a gazdasági szereplőket és az embereket is, mivel ált. isk. 4. osztályos matekkal már tudható, hogy ez a csődbe vezet. Ha a hülyeség állami méretű, akkor államcsődhöz.
Ha nincs termelés, ha az nem élénkül, akkor nem lesz állami bevétel és így nem lesz mit újra osztani sem. Nincsen csak kereskedés, ebben az országban legalábbis nincsen.
Kádáréknak több eszük volt az államszocializmus üzemeltetéséhez, mint ezeknek.
Mire megy Sánta egy elsorvasztott dohánypiac megszerzésével? Gyanítom, nem erre gyúrt, nem erre számolt. Sikerült elbasznia Janinak a projektet? Ja. Nem kicsit. Gyanítom továbbá, hogy nem ezt beszélték meg, csak a János nem bírt a fantáziájával. Az egy dolog, hogy szemközt hazudta a választókat, többször is, de legalább ne baszott volna ki minden piaci szereplővel. A nagy hazudozásban összekeverte a valós célokat a hazudottakkal, így eshet meg, hogy végül olyan dohánykereskedési modell lépett érvénybe, amely nem fogyasztó barát, ezáltal gyártócégek vonulnak ki/építenek le kapacitásokat, aminek nyomán munkahelyek ezrei fognak megszűnni. A végeredmény az, hogy sokan leszoknak a bagóról, és ezrek válnak államilag eltartott közmunkásokká. És akkor majd Varga csodálkozva vezeti elő az x.-ik csomagot, mert hogy a büdös mocskos dohány ipar nem tejel, menekül a mocskos külföldi, elárulja a magyarokat.
Megérte? Nem hiszem. De, mint szoktam mondani, hülyének lenni jog, csak ezzel egyre többen élnek vissza ebben az országban.

Mr. Waszabi 2013.07.11. 19:23:28

@lyia: azt az édes kis feszületet kérném egy zacskó tömjénnel megfejelve, meg 2 doboz Symphoniát is lesz szíves, gyufával:) Tényleg viccország vagyunk.

Egy igaz ember 2013.07.11. 19:27:36

Kiesett a Videoton!!!

Gyalázat!!!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.07.11. 19:31:58

@lyia: @Mr. Waszabi:

A dohánnyal az égvilágon semmi baj nincs. Maga, XVI. Benedek is dohányos.

Azzal már annál inkább, hogy hovatovább drágább a dohány, mint a szintetikus drogok és félő, hogy --- a Nyugathoz hasonlóan --- nálunk is paradigmaváltás következik be az "ifjúságikultúrában": a kedélyes sörözgetést és bagózgatást, az alkoholt, mint bódító- és a dohányt, mint serkentőszert, mindenféle szintetikus sz*rok váltják fel.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.07.11. 19:32:39

@bbjnick:

Maga, XVI. Benedek is=Maga XVI. Benedek is

ob.szerver 2013.07.11. 19:44:35

@Egy igaz ember:

"Kiesett a Videoton!!!"

Sokba lesz ez nekünk. Újabb közpénzmilliárdok mennek majd a csapathoz, hogy jövőre legalább a második selejtezőkörig eljussanak.

Mr. Waszabi 2013.07.11. 19:45:44

@bbjnick: a nép manipulációja csupán a dohány és a drogok negatív fetisizálása. Valamitől félnie kell a népnek, különben nem lehet manipulálni. Gondolkozott már valaki azon, hogy lehet, hogy manapság több ember ellen folyik büntető eljárás drog vagy adócsalás miatt, mint gyilkosságért, rablásért?
Ma az állam megkárosítása nagyobb bűn, mint az élet vagy privát vagyon elleni cselekmények? Valami nem stimmel, nagyon nem.
A dolog azért feltűnő, mert az USA-ban számos ember képes finanszírozni drogfogyasztását a munkája gyümölcséből (=többet keres, mint amennyit drogra költ, átlag értelmiségi, középosztály beli), még is bűncselekményt követnek el. Holott csak az követ el bűncselekményt, aki más, valóban bűnnek minősülő tevékenységre adja fejét a droghoz való hozzájutásért.
Nekem az is szöget üt a fejembe, hogy Hollandia hogy nem ment csődbe, holott szabadon fogyaszthatnak drogot. Ha a hollandok társadalma nem omlik össze ettől, akkor az amcsiké, amely 2x termelékenyebb, ugyan miért omlana össze? A válasz az, hogy nem omlana össze, csak kevesebb dologgal lehetne őket megfélemlíteni. Rólunk már ne is ejtsek szót, ahol lassan már fingani sem szabad az utcán, mert az is törvénybe ütköző lesz.
Mindez csak félelem, félelemkelésre alapozott kordában tartás, aminek oka csak a figyelemelterelés a valódi disznóságokról, úgy látom.

Sikamlós Jim DiGriz 2013.07.11. 19:46:42

ergé, milyen érzés, hogy aktívan részt vettetek ennek a kormánynak a hatalomra juttatásában?

vantaan 2013.07.11. 19:53:33

@lyia:" Drága jó Testvérem a Krisztusban!"

"......... Megértettem Krisztust természettudományos gondolkozással. Ez az Én főbűnöm. Egy másik hogy immár 60 éve vallom, hogy a kommunizmus a legmagasabb társadalom gazdasági ideál. Mi több ,hiszem és vallom ,hogy Krisztus és a kommunizmus nem hogy ellenségek, amint azt sajnos, Kelet és Nyugat vezetői hiszik, hanem állítom hogy az egyik a másik nélkül el sem képzelhető. Krisztusi kommunizmus - ez az Én ideálom. ....vagyis a szereteten települő közösségi élet.
Ha engem választottak volna meg pápának .... helyett , meghirdettem volna a "Krisztusi kommunizmust" . ...... Mély meggyőződésem, hogy ...... az igazi vallás kommunizmushoz vezet. ......

.......
Frater Eugenius"

Budapest, 1959. VIII. 25.

..... vagy nem? A ferencesek másként gondolják? S kell nekünk a kommunizmus? Nem jobb a trafik mutyi?
Ja, hogy Krisztust beállították a kufárok közé vizes-nyolcas kis inasnak? De hát megfizetik ..... legalább is a papjait vagy nem?
1998 januárjában az akkori Giczi féle Kdnp-nek gyűjtötte az egyik ismerősöm a kopogtató cédulát s bement a helyi plébánoshoz, hogy segítsen neki .... a válasz: Most nem a Kdnp-nek hanem a Fidesznek kell gyűjteni! Ennyit a magyar papságról.

Mr. Waszabi 2013.07.11. 20:04:53

@bbjnick: szerintem pofátlanság, hogy az állam, amely maga 80 %-ot kaszál a dohány bizniszen, bele piszkál a dohány piacba. Én ugyan dohányos vagyok, de hajlamos vagyok leszokni az önérzetem okán. Mert annyit nem ér, hogy szívassanak. Lázár egy idióta barom, aki nem prezentált semmit a versenyszférában, legalábbis nem piaci versenyben, hanem csak összeköttetései révén. Nem gondolt arra, hogy akik eddig a benzinkutakon vásároltak bagót, azok nem fognak sorban állni a kerületi dohány őrsön félórát, hogy beszerezzék a heti adagot, pláne ezerért egy dobozt.
Én úgy fogalmaznám, hogy kibaszott Sántával, mert aki eddig Marlborot, vagy más külföldi márkát szívott, az nem fog átszokni a Continental c-kategóriás márkáira, csak hogy cigizhessen. Mert ha csak az ár számított volna, akkor már 10 éve átszoktak volna. De nem tették. Azért nem, mert a szar akkor is büdös, ha nincs kaja, és normális ember nem eszi meg. Azért nem, mert nem jó.
Itt nem a dohány kártékony hatásairól van szó, hanem azok mellett tapasztalható élvezeti értékéről, hisz ezért fogyasztja, aki fogyasztja. Ettől luxus cikk.
S pláne ki fog érte ezer forintot fizetni dobozonként? Senki.
Az egésznek az a tanulsága, hogy semmibe nem fektetnék a jövőben, amihez Lázárnak köze van, mert tudható, hogy lúzer, aki mindenkit csődbe visz, aki vele társul.

béla a görög (törölt) 2013.07.11. 20:05:39

@Mr. Waszabi: Nem akaratlanul fogalmaztam meg. Szépen igy mondanák, hogy a terítési piac újrafelosztása. Tudom, de a magam részéről csak lopás. Van aki lövöldözik ezért, ezek a paraziták törvényeket hoznak és az "állam" nevében hülyeségeket beszélnek és közben magukhoz veszik a piacot. Arra egyiknek sem volt vér a pucájában, hogy a saját pénzét kockáztatva beszálljon a piacra.

Egyébként nem hiszem, hogy a fideszben bárkit érdekelne a termelés. A termelőeszközök megszerzése az igen, de maga a termelés az nem.
Nem fognak azzal foglalkozni mi megy tönkre és mi nem. Az sem érdekli őket, ha a multi kivonul. Legfeljebb 6-7 millió csóró bőrén keresztül megszerzik az eszközöket. (többi elmegy) Majd gyertyafényes dicshimnusz lesz, hogy "visszaszereztük"... aztán, hogy működtetni miből, kinek, mennyiért...
És ha az emberek olyan hülyék, hogy fontosabb nekik ez "magyarkodás" mint az hogy a gyereke ne egy háborús romhalmazon nőjjön fel - békeidőben! - akkor bekajálják ezt a baromságot.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.07.11. 20:09:13

@Mr. Waszabi:

Nem kell a púder, nem kell a vaker!

Európa ezer éven át eliszogatott, ötszáz éven át elbagózgatott mindenféle különösebb megrázkódtatás nélkül, de "drogkultúra" néhány évtized alatt kifordította magából.

Mr. Waszabi 2013.07.11. 20:11:25

@Sikamlós Jim DiGriz: nem az a baj, ha valaki tévedett, vagy netán elhajlott egója várakozásai mentén. Tán még az is megbocsátható, ha korrupt volt. A baj az, ha akkor sem látja be tévedését, amikor már a körmére égnek a tények, amikor már egyértelmű, hogy rossz döntést hozott.
Tévedni emberi dolog, még szándékosan rosszat tenni is az, de makacsul ragaszkodnia tévedéshez a tények ellenében, az már egyrészt hülyeség, másokkal szembeni felelősség tekintetében pedig nettó gonoszság. Utóbbi fordítható még magyarra hazaárulásként, nemzetárulásként is, de asszem a lényeget tekintve ez mindegy.

tobeor 2013.07.11. 20:12:47

"A trafikügyről Aristo kolléga mindent elmondott, ez egy „etatista, túlmozgásos ostobaság, ami sajnos erősen jellemző a Fideszre”"

Ostobaság? Én inkább bűnszövetségben elkövetett különösen nagy értékű rablásnak, hatalommal való visszaélésnek és korrupciónak, state capturenek, azaz maffiabűnözésnek mondanám.

Az ügyészség pedig a hab a tortán, a bizonyítékok ellenére eltussolja az ügyet és átáll a maffia oldalára. Fideszesre nem vonatkozik a törvény. Szabadon lophat. Ettől kezdve ez nem jogállam hanem maffiaállam.

Én ezt az államhatalmat nem tartom legitimnek. Mondhat bárki bármit, ez nem legitim.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.07.11. 20:18:11

@Mr. Waszabi:

Ha korlátozzuk a dohányhoz való hozzájutást és (sokak számára) elérhetetlen magasságokba emeljük a dohánytermékek árát, azzal elsősorban nem a dohányosok számának csökkenését, hanem a feketekereskedelem megerősödését és más, a dohánynál veszélyesebb cuccok elterjedését segítjük elő. Ez a fő probléma.

Steve the Great 2013.07.11. 20:20:15

@lyia: Az index azért kicsit csúsztat (vagy legyünk optimisták: tájékozatlan kegytárgybolt-ügyben): Az írásból úgy jön le, mintha a ferencesek kirakták volna a kegytárgyboltot, hogy oda kerülhessen a nemzeti trafik. Az Ecclesia ugyanis már egy pár éve elköltözött a Ferenciek teréről és nem túl messze, a Városház utcában üzemel.

Sikamlós Jim DiGriz 2013.07.11. 20:20:42

@Mr. Waszabi: ez fair, de azért őszintén szólva az irány várható volt, csak az nem, hogy mennyire messzire mennek rajta. Na mindegy, jó lenne, ha tanultunk volna a dologból.

Mr. Waszabi 2013.07.11. 20:21:27

@béla a görög: értem. A probléma csak az, hogy amikor túl sok emberrel basznak ki, akkor egy bizonyos egyensúlyvesztés után azok kövekkel szoknak a nagypofájúakra támadni.
Nem az intelligensek, hanem a nép egyszerű gyermekei, mondanám "zsil völgyi bányászai", akik nem moralizálnak, mit illik, mit nem. És akkor nincs pardon.
Úgy látom, a fidesz kormány erre gyúr, mert elhitték, hogy ezt a határt nem tudják átlépni, ez a nép mindent le fog nyelni. Pedig pont tudhatnák a kedves jogászok, történelmi tanulmányaikból okulva, hogy ez itt nem így szokott lenni. Hosszan tűr a nép, de amikor elege lesz, akkor kő kövön nem marad. Ilyen a magyar.
De, hülyének lenni jog - még egy nagy pofájú politikai párt képviselőinek is, ma is. Úgy látszik, meg akarják várni, amíg a nép megveri őket, mint szódás a lovát. Ha ez kell, én ugyan nem leszek semmi jónak elrontója....:)

bömböcz 2013.07.11. 20:21:41

@bbjnick:
Hehehe...
Szopik a nem nemzeti társutas tömeg...

Mr. Waszabi 2013.07.11. 20:25:32

@Sikamlós Jim DiGriz: a hülyeség az az egészben, hogy sokan le fognak szokni, ám sokkal többen veszítik el megélhetésüket. Azaz, aki leszokik, az nem fizet 80% jövedéki adót és áfát a költségvetésbe, ám eltarthatja majd az x-edik Varga csomag révén a munkanélkülivé vált dohányipari munkásokat. Ez bizonyára jó lesz mindenkinek. Amit nem szeretnék hallgatni majd egy év múlva, az Varga magyarázkodása a dohánykereskedelem válságáról, amit a nemzetközi összeesküvők okoztak. Nem szeretem a hazugságot, nem visz eredményre sosem.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.07.11. 20:27:15

@bömböcz:

Sz*pik itt mindenki, ha nálunk is megerősödik egy dohány-feketekereskedelemből megizmosodott bűnözői réteg, ami aztán majd komolyabb mókákba akar befektetni... Olvastam valahol, hogy hatszázvalahány forintért már spanyol zárjegyes Marlborot lehet kapni feketén: nyilván lopott cucc, amit volt, aki ellopjon, volt, aki idehozzon és volt, aki itt eladjon... Nem boldogít, hogy bűnözői csoportokat hizlal a dohánypiac!

tobeor 2013.07.11. 20:28:30

@hot-spot: Azt hiszem rátapintottál a lényegre.
Közbeszerzések, földek, trafikok, takarékszövetkezetek: minden csak fideszes lehet.

Formálisan persze eszükben sincs bevonni a vállalkozási engedélyeket, papíron minden szép lesz és legális. Csak közben kiszorítanak a gazdaságból mindenkit aki nem a család tagja. A politikai hatalmukat már bebetonozták, most átveszik az országban a gazdasági hatalmat is. Politikai hatalmat könnyű gazdaságivá konvertálni, ha ez a cél, nincs semmi ami eléjük állhatna. Amiből profit jöhet, azt bekebelezik. Gazdasági élettér nem fog maradni másnak.

Mr. Waszabi 2013.07.11. 20:31:45

@bbjnick: az emberek fogyasztási szokásainak megértéshez az emberek motivációit kell megismerni.
Ha a hivatalos kormányzatok hazug pszichológiai tanulmányokra alapozzák érveiket, akkor intézkedélseik is hazugok lesznek, azaz nem érnek célt.
Értem ez alatt, hogy ha az állam nyomorítja meg az embereket, és azok azért keresnek menekülő utat a drogokban, akkor nem az embereket kell ostorozni, hanem az állami álláspontot kéne revideálni.
Nos, ha ezt nem teszi, akkor tudható, hogy azért nem , mert nem is akarja. Könnyebb hazug állításokra alapozott törvényekkel sarcolni az embereket, mint boldogabb életükhöz szükséges intézkedéseket hozni.
De ez az út biztosan a gödörbe vezet. Ha valami eleve elbaszott szemlélet, abból sosem lesz arany. Az ebbe a csodába vetett hit propagálása ugyan hatástalan, ám egyre többe kerül. A törés pont ott van, amikor a szavazó, az adófizető ráébred arra, hogy az állam manipulálja őt azért, hogy kihasználhassa.

vantaan 2013.07.11. 20:35:45

@ob.szerver:
Máris kiesett a leggazdagabb magyar csapat az EL-ből
Szégyenszemre 1-0-ra kikapott Montenegróban a Videoton
2013. Július 11., Csütörtök 19:21

A Videoton elképesztően gyenge játékkal kikapott 1-0-ra a Mladost Podgorica otthonában és már az első selejtezőkörben búcsúzott az Európa Ligától.

Na ezt érezte meg a tőzsde!

Sikamlós Jim DiGriz 2013.07.11. 20:36:12

@Mr. Waszabi: pedig van egy sanda gyanúm, hogy a miniszter úrnak lesz majd hasonló bejelentése. Ha a tranzakciós adónál képes volt fapofával elmondani ezt, akkor a dohányzással kapcsolatban simán belefér.

Steve the Great 2013.07.11. 20:36:53

@ob.szerver:
Vannak más felfuttatandó sztárcsapatok is, amelyek megérdemelnek néhány százmilliót:

"A rendkívüli intézkedésekre elkülönített tartalékból csoportosít át a kormány 400 millió forintot a Mezőkövesd Zsóry Futball Club Kft. fejlesztésére. Az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny csütörtöki számában jelent meg, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes aláírásával. "

Mr. Waszabi 2013.07.11. 20:36:56

@Sikamlós Jim DiGriz: tanultunk. Azt, hogy biztosan kire nem kell szavazni. Engem a politika nem igazán érdekelt 2010-ig. Addig, amíg hagyták élni a gazdaságot. Gyanítom, ezzel a legtöbb magyar így volt. A politikus hazudik, lop vagy segédkezik abban, de amíg a plebsznek is jut, addig nincs baj. Baj, az most van, amikor Orbán mindent másnak lop el, és elhiszi, hogy a kisemmizettek nem fogják leverni a fejét, hogy ez örökre így marad. Ebbe már bele bukott pár nálánál nagyobb uralkodó, nem tudom mire alapozza ez irányú álmodozásait.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2013.07.11. 20:41:33

Elvtars, csak finoman a kritikaval, elvegre erre szavaztal, ezert dolgoztal, ez a Te NER orszagod, Neked epitik-szepitik ezt a tundermeset...

Mr. Waszabi 2013.07.11. 20:43:32

@bbjnick: jól látod. Én is jól látom, hogy a fidesz kormánynak köze nincs a gazdasághoz. Csak ők nem képesek belátni, hogy amihez nem értenek, abban nem kéne erőltetni az ellenkezőjét, mert csak rábaszás lehet a vége. Meglesz, nem kell félni. Ha ez az ára a bukásnak, akkor ez lesz. A nemzet testének tanulság lesz, ám a bukóknak rosszabb következmények néznek ki, úgy látom.
Annyi eszük nem volt, hogy ne csináljanak precedenst politikusok bebörtönzéséből. Legalábbis addig, amíg maguk is meg nem buknak. Nehéz lesz ugyanis Orbánnak, Lázárnak kibújnia az ítélet alól, ha maguk börtönbe juttattak korábbi politikusokat. A precedenst maguk teremtették...

Steve the Great 2013.07.11. 20:45:53

@csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj!: Meglehetősen óvatos ő, a kritika jobbára erre szorítkozik: "Kimaxolt etatizmus, túlburjánzó bürokrácia és jozefinista társadalmi mérnökösködés at its worst." A nem óvatos kritika a "bizonyos gazdasági ágazatok maffiamódszerekkel való elfoglalása" lenne, odáig még nem jutottak el a szerzők.

Sikamlós Jim DiGriz 2013.07.11. 20:49:40

@Mr. Waszabi: arra, hogy még mindig van rajongótábora. No meg (ha csak úgy működik náluk is a parancsnoki hírlánc, mint néhány nagyvállalatnál) neki szerintem eléggé más képe van a világról, mint amilyennek mi látjuk. Szerintem ő tényleg úgy látja, hogy ebben az országban már csak az a gond, hogy nem fociznak elegen.

Mr. Waszabi 2013.07.11. 20:52:13

@Sikamlós Jim DiGriz:nem nehéz kiszámolni, hogy ha muszáj volt 2 Varga csomag, amit porszívóval is alig bírt összeszedni politikai veszteség nélkül, még is muszáj volt megtenni, akkor lezs még 2 csomag év végéig. Különösen a 170 milliárdos pedagógus béremelés miatt.
Ad hoc ötletelnek, mert ezt fél éve még nem akarták. Most így próbálnak választókat szerezni, de csak rosszabbítják a helyzetet.
A nagy szívás az lesz, hogy a FED leállítja a kötvényvásárlási programját, aminek hatására az amcsi kötvény hozamok emelkednek, a miénk pedig értelemszerűen visszakúszik a 8-10% os tartományba. A vége IMF hitel lesz, mivel a magya állam nem képes még a 6%-os hozamokat sem finanszírozni adócsomagok nélkül. Emígy meg nem leszen gazdasági növekedés. Egy rakás majom táncol a színpadon, nagyjából, akik a gazdasághoz nem csak hogy nem értenek, de nem is akartak sosem. Ez kellemetlen felfedezés lesz ugyan a fidesz fanoknak, de a szembesülés elkerülhetetlen lesz. Vagy most, vagy a következő 2 évben. Egyelőre azt nem latolgatnám, hogy 2016-ban, ha ez a kormány leszen, akkor mivel fogják magyarázni a sok ezer milliárdos államkötvény állomány mellett az új IMF hitelt. Mert a költségvetési hiány trendje 400-700 milliárdos hiányt mutat már most a következő évekre.

S=klogW 2013.07.11. 20:55:00

@Steve the Great: hülye, magának fogalma sincs a maffiamódszerekről

sósavas kád
szecsakvágó
faaprító
zaklatás, zsarolás, fenyegetés, kényszerítés, személyes szabadság korlátozása, testi sértés

egyelőre befolyással üzérkedés és hasonlók jöhetnek szóba

jártatja itt a nagy pofáját, de ha itt tényleg maffiamódszerek lennének, lapítana mint szar a fűben

bömböcz 2013.07.11. 21:01:21

@bbjnick:
:-D
Sanyibá majd megolgya!
First a Nemzet egészsége.
Sálóm

Steve the Great 2013.07.11. 21:04:49

@S=klogW:
Valóban, ilyenek szerencsére nincsenek. Csak olyanok, hogy az egyik nagy piaci szereplő érdekei szerint (vagy konkrétan általa) íródik a törvény és a teljes államhatalom ennek védelmében tevékenykedik. Ugyebár az ügyészség sem nagyon akar vizsgálódni, hogyan szivárogtak ki a pályázatot elvileg elbíráló szervezettől az anyagok az önkormányzatokhoz.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.07.11. 21:14:14

@hacsaturján: Most már inkább Stumpf-Buzna duó lesz az. Meg persze megírja majd a Mandiner, hogy érti ugyan a jó szándékot, hogy a kormány fix munkát akar adni bbjnicknek, de az már kimaxolt etatizmus és nehezen kommunikálható félretervezés at its worst, hogy követ töretnek vele, mikor futball-labdát is varrhatna, amire, tudjuk, mostanában egyre nagyobb az igény.

S=klogW 2013.07.11. 21:14:29

@bbjnick: én nem bánnám, ha a nyulvános helyek után minden a mukahelyen betiltanák a dohányzást

helyette lenne rendes, betar(ta)tott ebédszünet

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.07.11. 21:18:47

@Steve the Great: Ennyiből nem lehetne inkább megvenni a Podgoricát vagy valami más balkáni csapatot? Vagy örökös előfizetést Viktornak valami futballmenedzseres játékra, FIFA 2013, vagy mit tudom én, és kapjon hozzá jó sok szabadidőt. Win-win.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.07.11. 21:21:13

@Steve the Great: Ez most komoly?

(Annyira tipikus, hogy mindig a KDNP-sek az ótvarabb gecik, már bocsánat a finomkodásért.)

S=klogW 2013.07.11. 21:23:22

@Holger Hartland: valami cirkusz/ópium kell a népnek

ha lehet választani, inkább a dohányzást tiltsák ki mindenhonnan

még a családi otthonokból is, ha kiskorú is él a családban

bömböcz 2013.07.11. 21:26:53

@S=klogW:
Fegyver-olaj-kábszer-gyógyszer-prostiság.
Ebben a sorrendben(de summa-summárum) müxik az épp aktuális demokrácija...
Remélem megvilágoltam.

Bell & Sebastian 2013.07.11. 21:36:16

Eddig három trafikhoz volt szerencsém, belülről, pedig még csak 11 nap telt el. Mindegyikben kettő csinos csaj ücsörgött és az egyikben egy gondterhelt arcú, erősen jobboldali, szakállas férfi könyörgött az aprómért.

A szagról és gyógyszertári elrendezésről az jutott az eszembe, hogy rábasztunk elvtársak, ha majd receptre adják!

Majd -rövid gondolkozás után- már úgy láttam, én ugyan nem, hiszen rengeteg fideszes cimbim van, majd csak megoldom valahogy.

Amit nem értek, számításaim szerint tolongani kellene a jónépnek a trafikok előtt, de ehhez képest csak nagy néha esik be valaki. Majd a pia behozza az elmaradt kuncsaftokat. Ha az se, majd a kávé, tea, macskagyökér, sárkányfű, szalmakalap, vietnami papucs, receptkönyv, fakocka és más egyebek.

Legfeljebb áttolják egy talicskán a postáról az egész, ünnepi tárlatot.

bömböcz 2013.07.11. 21:39:07

@Bell & Sebastian:
Kérdésem volna:
pálinkát mérnek-e már...?

Bell & Sebastian 2013.07.11. 21:43:30

@bbjnick: Kedves testvérem és néptársam, ugyanmá, vegyen fel pénztárnoknak a pártjába, mivel nagyobb összeget egyben már úgyis régebben láttam, így relatíve nagy az esélye annak, hogy el fogom lopni a kasszát.

Felajánlom, hogy dolgozzunk felesbe, a bugris tagság úgysem fog reklamálni. Amelyik mégis, az buzi és ki lesz rekesztve.

Bell & Sebastian 2013.07.11. 21:45:54

@bömböcz: Saját főzetet, ötvenes goldent, nálunk a konyhában. Nehezebb napok éjszakáján, ami egyre sűrűbben van. Ha későn szalad, nem marad.

bömböcz 2013.07.11. 21:47:40

@Bell & Sebastian:
Maga még az egyetlen Nemzeti Demokratikus Jogállamot is képes lenne meglopni, némi haszonért?
Ajvé!

indapass90210 2013.07.11. 21:53:56

Egy mindenkiért, mindenki Boldizsárka svájci bankszámjáért!

Kodomo 2013.07.11. 21:54:09

@Bell & Sebastian: A készleteket még ki lehet árusítani a régi boltokban, úgy tudom.

Kodomo 2013.07.11. 21:55:18

@Bell & Sebastian: A készleteket még ki lehet árusítani a régi helyeken.

Bell & Sebastian 2013.07.11. 21:56:17

@bömböcz: Úgy látom, hogy a birkákat nyírni kell ahhoz, hogy jól érezzék magukat. Minek az olyannak gyapjú, akit az csak gátol az önmegvalósításban? Mert:

Minden ember bamba birka,
csak a trágyát szaporítja.
Okos ember felaprítja,
lassú tűzön megpirítja!

Mármint a birkát. Van még tovább is, de csak eddig érdemes megjegyezni.

gyalog.galopp 2013.07.11. 21:56:32

@Bell & Sebastian:

hehe:) ha így van, már megérte. Csak azt nem tudom a kimaradtak mit rinyálnak.
Szerintem az igazi megoldás , ha trafikosok a saját főzésű házi pálinkájukat árulhatnák, akár kimérve is.
Ebben az esetben én is beneveznék , ugyan utálom a bagót, meg a füstöt, de cefrének való gyümölcs van a kertben.

Bell & Sebastian 2013.07.11. 21:59:37

@Kodomo: Naja, de akkora már az averzió a trafikokkal szemben, hogy inkább kukoricaszárat sodornak maguknak az igaz demokraták, de juszt se mennek be. Be kell őket csalogatni.

Több mézet a madzagra!

Bell & Sebastian 2013.07.11. 22:02:51

@gyalog.galopp: Mit nem képzel? A pálinkamérés jogát is vindikálná a jobboldalnak? Előbb tessék beleíratni az Alaptörvénybe, aztán majd meglátom, mit tehetek az érdekében.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.07.11. 22:32:16

@Bell & Sebastian:

"Kedves testvérem és néptársam, ugyanmá, vegyen fel pénztárnoknak a pártjába, mivel nagyobb összeget egyben már úgyis régebben láttam..." --- írja.

Jöjjön csak bátran, nézzen be, de azt (mármint nagyobb összeget) itt sem fog látni:-)

bömböcz 2013.07.11. 22:32:43

@Bell & Sebastian:
Tehénszaron süssél birkát,
Hogy a szomszéd ne is lássa!
Rejtve dugd a birka irhát...
Hason fekve Mása : kása.

Bell & Sebastian 2013.07.11. 23:45:08

@bbjnick: Osszuk el, maga lesz a párt arca (havonta kinéz Grazba, ott majd kitanítják, mit kell mondani), én meg kockás füzetbe könyvelem a támogatásokat és cipelem a pénzes bőröndöket. Állítólag az ezereuróst pont arra találták ki, nehogy sérvet kapjanak a pártpénztárnokok. Ha a nyüzüge Dájcs kibírta, nekem is menni fog.

Bell & Sebastian 2013.07.11. 23:54:33

@bömböcz: Maga lehetne a párt igrice, mert sok olyat tud, aminek semmi értelme, de plakáton jól mutat. Majd ráteszünk egy bazi nagy kokárdát, hogy ércsék.

Amadeus62 2013.07.12. 00:04:28

Ez az elmúttHÁROMév lenne a tündérmese? A Büdös kurva anyját az egész fityiszes sleppnek, és az idióta, agymosott, naív szavazóiknak! Ennyire még megyó+gyurcsány duó sem volt szar. Ezeket minél hamarabb el kell tüntetni az élők sorából orbántól át lázáron keresztül egészen vargáig. Az összeset, aki részt vesz ezekben a szemétségekben! A szavazóikat pedig jól picsán kell rúgni.

I-Work 2013.07.12. 00:28:26

Én nem látok semmilyen ellentmondást.

I-Work 2013.07.12. 00:32:42

@Urfang:

Tényleg, mi lenne, ha libát is árulhatnának a trafikokban. Éjszakai s?

I-Work 2013.07.12. 00:33:59

@bbjnick:

Szerintem akkor hígítót is árulhassanak a trafikosok!

I-Work 2013.07.12. 00:36:26

@Steve the Great:

Ha eszedbe jut valami, akkor javasoljad a Tv. módosítást. Megszavazzák. Egyben a társadalmi egyeztetés is igazolt lesz.

I-Work 2013.07.12. 00:38:51

@lyia:

A lehetőség adott, hogy a népszavazás kiszámolja a mutyi tábort.

Hol találsz ehhez kétmillió szavazót, - jó, ha összesen annyian szavaznak.

pokesz70 2013.07.12. 01:11:59

@bbjnick:

"Európa ezer éven át eliszogatott, ötszáz éven át elbagózgatott mindenféle különösebb megrázkódtatás nélkül, de "drogkultúra" néhány évtized alatt kifordította magából."

Számoljuk már össze, hogy az "eliszogatás" naponta hány ember, hány család életét teszi tönkre! Pláne az egymillió alkoholbeteg országában, ahol a közuti balesetek elsőszámú okozója az ittas vezetés, ahol az emberellenes bűntények jelentős többsége az alkoholtól aggresszív viselkedésből fakad. Persze, az ivásnak is van kultúrája, de az csupán egy szelektív kisebbség szubkultúrája a töménytelen alkoholizálás mainstream-je mellett. A drog, az meg mi az? Koffein, nikotin, alkohol, marijuana, heroin, elesdé, kokain, szpíd, extacy, xanax? Majd te megmondod, hogy ezek közül mi a kultúra és mi az, ami kifordít? Szeretnék egy annyira kifordított társadalomban élni, mint a hollandok.

sparklie (törölt) 2013.07.12. 03:30:51

Be kellene tiltani teljesen a cigit, aztan az alkoholt csak allami boltokban lehessen arusitani es a jovedeki termekekkel valo visszaelest durvan szankcionalni kellene.

hacsaturján 2013.07.12. 04:35:30

@Holger Hartland:

kegyed is tuggya, hogy a név már régóta nem számít, a lényeg a haladó tradícijón van elhantolva.

Ádám 2013.07.12. 06:53:45

Karácsonyra CSAK ezekben az ólakban legalizáltan lehet majd füvet kapni, meglássátok!

vantaan 2013.07.12. 07:05:55

" Valamelyik nap azért fenyegettek 150 ezer forintos büntetéssel egy 18 éves fiút, mert a kerékpárjával egy kikerülhetetlen kátyúba hajtva elesett, a mostani áldozatot már megbüntetni sem tudja a rendőrség.

A kátyú miatt a biciklijével felbukó 21 éves lányt ugyanis halálra gázolta egy arra haladó autó. Feldolgozhatatlan tragédia.

Az ország pedig tele van kátyúkkal. Mi belehajtunk, aztán vagy megbüntetnek minket, vagy rosszabb esetben belehalunk. Pedig lenne megoldás. Be kellene tömni őket! De nem tömik.
Vagy azért, mert túl hideg van, vagy azért, mert túl meleg, vagy éppen az a kifogás, hogy nincs rá pénz. Pedig van.
Ha valaki, valahol eldönti, hogy kell a pénz, akkor megnyílnak a csapok. Kellenek a stadionok? Bár ha valamelyik nem épül fel, senki sem hal bele.
A kátyúk miatt viszont most éppen meghalt egy lány. Tele volt tervekkel, reménnyel, életörömmel. Egy rohadt kátyú miatt minden odaveszett."

Stadionok miatt?!

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2013.07.12. 08:02:29

Látom, itt sokan vannak, hátha tudja valaki: A dohányboltoknál a "T" betű az mi lenne? Tobacco? Trafik? Tüdőrák? Tünés innen?

Joe Pass · http://vegyes.blog.hu 2013.07.12. 09:45:34

@Yooha: Tobacco, nyilván. Turisták is vannak a világon.

(A Nemzeti Dohánybolt meg nem trafik.)

tevevanegypupu 2013.07.12. 10:02:48

Nagyon jo otlet: dohany, pia..es esetleg nehany oromlany es oromfiu, helyben lesz minden. Marijuana az udvaron torzsvendegeknek..:)

S=klogW 2013.07.12. 10:28:43

@tevevanegypupu: én támogatnám a marihuána legalizálását jövedéki termékként az alkoholra érvényes szabályozáshoz hasonló jogi keretekkel és át valóban ez meg a prostitúció engedélyezése (nem vigyék külföldre a magyar munkaerőt (: ) - melyet természetesen NEM támogatok - tűnik a logikusan következő keresztény-konzervatív lépésnek :)

a THC és füves cigi semmivel sem károsabb vagy veszélyesebb, mint a nikotinos cigi meg az égetett szeszek:
füves cigivel nem lehet láncdohányozni és nem lehet - akár balesetből is - halálraszívnia se magát az embernek mint az alkohollal

tevevanegypupu 2013.07.12. 11:42:52

@S=klogW:

A marijuana sokkal kevesbe veszelyes mint az alkohol, ez biztos. De itt Kelet-Europaban rettentoen felnek tole, ugy mint anno a coca-cola mamorban fetrengo nyugati ifjusagtol..

sztd 2013.07.12. 11:44:41

Alapvetően engem is kiakaszt a trafik-elosztás, a hivatalos pályázatokat szerintem sem önkormányzati frakcióülésen kell elbírálni.
Ettől függetlenül, ha nem tetszik, nem kell cigarettát venni, nem kell alkoholt venni. (Mondjuk könnyen beszélek, mert nem iszom, nem dohányzom.) Engem kifejezetten zavar, hogy sima élelmiszerüzletekbe alkoholt árulnak, szóval, ha azt is kitiltanák onnan, még a mutyit is megbocsájtanám.

Egyébként nekem nem tetszik a vasárnapi nyitva-tartás, szóval vasárnap nem vásárolok.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.07.12. 12:17:36

@sztd:

Jól látja! Korlátozzuk minél inkább a szeszekhez- és dohányhozjutás lehetőségeit, emeljük elérhetetlen magasságokba az efféle termékeken az extraadókat, ha az a célunk, hogy rövid időn belül kiterjedt és masszív szesz- és dohány-feketekereskedelmet generáljunk. Magyarországon ma 2,5-3 millió ember dohányzik: ezek az emberek nem fognak attól egyik napról a másikra lemondani a dohányzásról, mert 1000 forint felé emelik egy csomag cigaretta árát és a lakóhelyétől 10-20-30 kilométerre van a legközelebbi nemzetidohánybolt. Majd (pontosabban: már) 350-ért megveszik az "ukránkamelt", adót semennyit nem fizetnek utána, a ki tudja milyen-minőségű cigaretták által okozott egészségügyi problémákat továbbra is a magyar egészségügy kénytelen ellátni, a dohánybiznicen megtollasodott bűnözők egyre nagyobban játszanak majd... Hajrá!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.07.12. 12:25:48

@sztd:
Külföldön is sima élelmiszerüzletekben árulják az alkoholt, kevés kivétellel...
Itt majd esetleg létrejön a Nemzeti Dohány(mutyi)bolt - Bortársaság fúzió.

S=klogW 2013.07.12. 12:29:58

@bbjnick:

Nagyon egyszerű a megoldás:

Büntetendővé kell tenni a dohányzást magát, de nem a kereskedelmet. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.07.12. 12:38:13

@S=klogW:

Rendben van, megértettük, hogy maga szétszítta az agyát, ki tudja miket vizionál össze; de azért, ha nem haragszik, egy tízmilliós ország sorsát talán mégsem a maga "hangjainak" kellene elrendeznie ;-)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.07.12. 12:43:42

@bbjnick: Abból a több pénzből, amelyet az egykulcsos adórendszer az embereknél hagy, abból a dinamikusan növekvő, szinte dübörgő gazdaságból, amelyet a kormány felpörget, futja 1000 forintos cigire. A gyakran, pontosan, tisztán, komfortosan járó, gyors tömegközlekedés a legtávolabb lakó dohányos polgárokat is eljuttatja a járási központba, ahol már talán van dohánybolt, így erre se lehet panasz.
Ha meg valaki nem ér rá, akkor hozassa ismerőssel, rokonnal, imígyen erősítve a családi, baráti kapcsolatokat, járulékos haszonként.

Nem-e?

S=klogW 2013.07.12. 12:45:03

@S=klogW:

majd ingatlan-használatbavételi engedélyt nem lehetne kiadni dohányfüst-érzékelők beszerelése nélkül, ami a helyi rendőrségre lenne bekötve

ennek jogi érvrendszerét ia kidolgoztam: orvosi bizonyítokokra alapozva a dohányzás sérti az egészséghez és élethez való alapjogot, ezért be kell sorolni a könnyű testi sértés kategóriába, márpedig az ilyesmi a négy fal közt elkövetve is üldözendő cselekmény

a dohányfüst-érzékelő ugyanakkor nem gátolja az otthonok lakóinak magánszférához valójogát

mindezt össze lehetne fogni egy szép népegészségügyi programban, ahol ingyen szerelik fel a már használatban levő ingatlanokban az érzékelőket és hozzá mellékelnek színes tájékoztatófüzetet a dohányzás káros és elhagyásának jótékony hatásairól

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.07.12. 12:50:28

@S=klogW: A könnyű testi sértés csak magánindítványra üldözendő.

Leülhet, egyes.

(Arról nem is beszélve, hogy mi legyen az egyedül élő dohányosokkal?)

S=klogW 2013.07.12. 12:53:21

@bbjnick: én megelégszem azzal is ha kapok egy népegészségügyi államtitkári posztot :)

elrettentő csomagolás helyett a kártyanaptárakhoz hasonlóan változatos grafikájú cogosdobozok lennének, amiket a dohányosok gyűjthetnének, és csereberélgethetnének egymással

esetleg kötelező lenne minden cigisdobozba egy bűzpatront is csomagolni, ami a csomag kibontása esetén felrobban, ezzel is elrettentve a dohányos már a csomag felbontásának megkísérlésétől (és ezzel a rágyújtás kísértésének fokzásától)

S=klogW 2013.07.12. 12:58:09

@Counter: akkor legyen súlyos testi sértés (ezen az apróságon neakadjunk fenn) vagy kényszerítés

vagy esetleg minősítse jogszabály beszámíthatatlannak, azt aki rágyújt :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.07.12. 12:58:49

@S=klogW:

"elrettentő csomagolás helyett a kártyanaptárakhoz hasonlóan változatos grafikájú cogosdobozok lennének, amiket a dohányosok gyűjthetnének, és csereberélgethetnének egymással" --- írja.

Tudjon róla, hogy ez működik:-) Az egyik porontyom gyűjti a cigarettás dobozokon található elrettentésre szánt képeket (van gyűjtőmappája is:-)) és az egyetemen --- ahol tanul --- hasonló hobbijú társaival cserélgetik is egymás között a képeket:-[

S=klogW 2013.07.12. 13:12:03

@bbjnick:

pedig ez - és csak ez - működne, a fekete-kereskedelemnek így tényleg nem lenne értelme, és a dohányzás is visszaszorulna

Robinzon Kurzor 2013.07.12. 13:20:55

Már megint ez az álnaív picsogás ... "az állam addig és olyan mélységig avatkozott bele" ...

Az állam a Fidesz.
A NER lényege, hogy a Simicska-Orbán duó (amelyben nem az utóbbi a főnök) privatizálta az államot.

A cél pedig megszerezni mindent, amit lehet és ezt az állapotot fenntartani, amíg lehetséges.

Konkrétan itt most a legális dohánykereskedelemről van szó, de a jelek szerint az illegális is az ellenőrzésük alatt lehet, annyira nem érdekli őket, hogy mit művelnek a legális biznisszel.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.07.12. 13:31:22

@S=klogW:

Szóval, foglaljuk össze a mit javasol: tiltsuk be a dohányzást és legalizáljuk a marihuána-kereskedelmét. Ennek valóban sok értelme lenne; ezután már nem csak a tüdőgyógyászati osztályokon lenne kezelhetetlen tumultus, hanem a pszichiátriai osztályokon is...

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.07.12. 13:35:12

Pro memoria: a rendszerváltás után egy gyors módosítóval tönkretenni S=klogW munkáltatóját, esetleg az egész szakmáját. Csak a lecke kedvéért.

S=klogW 2013.07.12. 13:52:31

@bbjnick: ó nem, korántsem. sehol nem mondtam, hogy "és" lenne a logikai kapcsolat, ezért itt tisztáznám is:
legalizálni kell a marihuána termesztését és kereskedelmét jövedéki termékként,
és egyúttal maximálisan korlátozni a dohány az alkohol és a marihuána fogyasztását

egyébként füves cigiből korántsem lehet annyit szívni mint nikotinosból (nincs füves láncdohányzás)

Kandeláber 2013.07.12. 15:03:00

Mindenki tudja, hogy az éjszaka is nyitva tartó üzletekben bárkinek adnak alkoholt, este 11-kor és hajnali 3-kor is.
Ez egy szemforgató baromság, és megint az általam talán az MSZP-nél is mélységesebben utált KDNP kezdett nyivákolni, hogy jaj, éjszaka lehet piát venni, édes jó istenem, mi lesz itt, elszabadul a pokol.
A dohányzásellenes idiotizmus egyébként a kurva liberális USA-ból indult, manapság a hollywoodi véleményformálók által rendezett filmekben még véletlenül sem gyújtanak rá a szereplők, mert ugye káros az egészségre. Kibelezni valakit, esetleg kiirtani a fél világot, agyonlőni egy hadsereget az oké, de egy cigit még véletlenül sem lehet mutatni, ez olyan mint a dugás mondjuk az ötvenes években, vagy a negyvenesekben Jane Russell mellei az "Outlaw" című filmben, ami nem tetszett a paplan alatt recskázó ájtatos cenzoroknak.
Ez a mostani magyar társadalmat - teljesen mindegy, éppen melyik párt gyakorolja a hatalmat - ugyanolyan ájtatos hülyék vezetik, mint bármelyik más államot, azzal a különbséggel, hogy nálunk a hülyék is hülyébbek.
Amúgy a szarházi jenkik is elmehetnek a francba, egy csomó államban legalizálták a marihuánát, mert az ugye annyira egészséges.
süti beállítások módosítása