Műegyetemisták az alkoholtilalom ellen
2009. május 30. írta: TuRuL_2k2

Műegyetemisták az alkoholtilalom ellen

  Ha a Sötétség Seregei nem is, de a Műegyetemi Hordák csatasorba állnak, hogy megküzdjenek a Budapestet kerületről kerületre elfoglaló Elfekvőváros Kommandóval a XI. kerületért. Az Újbudán bevezetett alkoholtilalmi rendelet ugyanis a Rión, a Zöld Pardonon, az éttermeken és a szállodákon kívül minden szórakozóhelyet érint, így az egyetemi kollégiumok klubjait is.

  Június 5-én, pénteken 9 órakor gyülekeznek a műegyetemisták a Feneketlen-tónál, hogy az örnkormányzat elé vonuljanak. A Reakció ezúton biztosítja támogatásáról a következő levélben meghirdetett hadmozdulatukat:

Kedves BME Hallgató!

Akkor olvasd tovább, ha ezek közül legalább egy mond valamit: Egyetemi Napok, Vásárhelyi Napok, Slip, Építész Napok, Vegyész Napok, Schönherz Kupa, Közlekkari Napok, Kolimpia, GTK Kari Napok, Drönk, Palibácsi, Vásárhelyi Klub, Whitefül, Old's Club, Gödör, Martos Csocsó Klub, Banális Közhely, Dezső Buli, Rongyláb Party, Schönherz Táncklub, Újvár Klub, Új Vár Jazzklub és Dixie Kocsma, Vörös Kakas Fogadó, Habár, Roller (huh, így végiggondolva még én is meglepődtem a mennyiségen...)

Bizonyára tudod, hogy Budapest XI. Kerület Újbuda Önkormányzata rendeletben tiltotta meg este 10 óra után kollégiumainkban a szeszes ital árusítást, így a fenti rendezvényeink, klubjaink ellehetetlenülnek.

A HÖK megkísérelte felvenni a kapcsolatot Molnár Gyula polgármester úrral, akitől sajnos mind a mai napig nem kaptunk időpontot. A nyár előtt az utolsó testületi ülés június 5-én lesz, ha ezen nem hoznak változtatást, szeptemberben az elsősök már nem tudhatják meg, mit jelentenek a fenti kifejezések. Más választásunk nem lévén, a kari HÖK elnökökkel kiegészült Egyetemi Hallgatói Képviselet egyhangú döntéssel demonstráció meghirdetése mellett döntött.

A demonstrációt június 5-én reggel 9 órától tartjuk, gyülekező a Feneketlen tó partján, a Kosztolányi Dezső téri sarokban. Innen vonulunk 10 órára a közeli Önkormányzat elé, ahol pontban 10-kor kezdődik a képviselőtestületi ülés. Ügyünket felkarolta Hajdu László független képviselő úr, aki egyrészt szót kér nekünk az ülésen, másrészt beterjeszti módosító javaslatunkat. A pontos véleményről, amit képviselünk a ww.ehk.bme.hu címen olvashatsz, csak akkor gyere, ha ezzel egyetértesz. Előzetes támogatottság-felmérésünk alapján úgy fest, van esély rá, hogy átvigyük az akaratunkat.

A demonstráción mi, a résztvevők az alábbiakra figyelünk:

- Teljes politikamentesség. Nincs zászló, nincs transzparens, nincs pártos póló, nem támogatunk semmilyen pártot, és nem támadunk semmilyen pártot, éppen ezért az egyetlen független képviselőt kértük fel segítésünkre. Minket csak az egyetemi közélet érdekel, akit szintén, azt szeretjük, akit nem, azt is, csak kevésbé.

- A demonstráció csendes. Nem ordítunk, nem viszünk kereplőt és dobot, és kulturált egyetemista módjára viselkedünk.

- Jól tudjuk, hogy Újbudán tilos a közterületi alkohol fogyasztás, és nagyon ciki egy részeg egyetemista tüntető, ezért sem a demonstráció előtt, sem alatt nem iszunk.

- A demonstráción karszalagot kapunk a szervezőktől, melynek felmutatásával, és leadásával aznap bármely BME klubban (Drönk, Gödör, Martos, Habár, Roller) egy korsó sörhöz jutunk ingyenesen, mintegy megünnepelve a sikerünket.

A demonstráció természetesen legális, a rendőrségi engedély az ehk.bme.hu címen olvasható, a rendőrség vigyáz majd arra, hogy ne keveredjenek közénk olyanok, akik nem hozzánk tartoznak (ők elSÜNtetésre kerülnek:) ).

Bízunk benne, hogy a 20000 műegyetemistából legalább 2000-et érdekel annyira a fenti lista, hogy 2 órát rászán erre az életéből, annak ellenére, hogy pénteken van, délelőtt, ráadásul vizsgaidőszakban.

A rendezvényre nem kötelező regisztrálni, de nagyon nagyot segítesz nekünk, ha mégis megteszed, így meg tudjuk becsülni a várható létszámot. Regisztrálni az EHK honlapon a bal oldali menüben található szavazással értelemszerűen az "Igen" válasz elküldésével lehet.

Üdv,

Bohák András
elnök
BME HÖK

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr521153270

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Martos csocsó klub / Ars Presso 2010.11.07. 19:22:33

Helyszín: 1111 Bp., Stoczek u. 5-7. Látogatás: 2009. április 22. 18:10-18:50 > Kecses suhanás a rakparton... kommandózunk a pamlagon... cukros a néni szőke tincse... ragaszkodik a TV...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bz249 2009.05.30. 20:04:48

@Kieran Hayes: tudod az egyetem nevű izé arról is szól, hogy az ember kiépíti a kapcsolati hálóját meg ilyeneket... ennek egyik módja, ha kulturált szórakozóhelyeken mértékkel fogyasztott alkohol mellett beszélget más emberekkel.

Ellenben, ha csak be/megbaszásra alkalmas tróger dizsók maradnak akkor ez nyilván ebbe az irányba fogja tolni a helyzetet.

zsögödbenő 2009.05.30. 20:08:51

Kedves Emberek,
a rendelet ostobaság. Este 10-kor befejezni a sörözést, kocsmázást - elég életszerűtlennek tűnik...
Ugyanakkor megfontolandó érdekesség, hogy a derék HÖK-emberek rendszerint akkor emelik fel hihetetlen tekintéllyel bíró szavukat, amikor vastag anyagi érdekeik sérülésének esélye mutatkozik....mindenhol az ő bizniszük a koleszos/egyetemi buli, kocsma etc. Az sajnálatos, hogy egyéb, a hallgatókat érintő kérdésekben sem a múltban, sem a jelenben nem igazán hangoskodnak egyik egyetem HÖK-ösei sem...elég szar banda rendszerint....
Továbbá azért hozzátenném az alapproblémához, hogy az ténylegesen igaz, hogy Bp. egyes részein olyan mennyiségben jelentek meg kocsmák és szórakozóhelyek az elmúlt 5-6 évben, ami felborította az addigi egyensúlyt. Mert kell, hogy legyenek ilyen helyek - ámde ezek sokszor sűrűn lakott utcákban, eredetileg nem ilyen rendeltetésű helyeken nyíltak, üzemelnek, ami rendszeres konfliktust okoz a lakosság és az üzemeltetők/kuncsaftok között....és ugyan sokszor lehet hivatkozni a nyugger nénikre és bácsikra, akik ok nélkül sírnak egy pisszenésnél hangosabb zajforrás esetén már este 7 körül is, de azért időnként valóban nem csak őket zavarja az, ami történik...
Az egy más kérdés, hogy ezt nem rendeleti tiltással - és főleg nem a haveri helyek kivételes kezelésével - kellene megpróbálni kezelni...

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.05.30. 20:09:18

@Kieran Hayes: hű, már voltam BME-s buliban. Nem mondom, a Kertészeti Egyetemen sincs a bulikon alkoholtilalom, de ami ott volt...Három ember nem volt totál beállva (a két spanom és én). Asszem tizenegy körül jöttünk el...

Szentgáli 2009.05.30. 20:17:09

>Mr. Falafel: Mi hajnalig elüldögéltünk egy-két sör vagy vbk mellett.
Szerintem te inkább a csavarlazítós kaszthoz tartoztál, attól lettél ilyen. A tilalom helyes. Lehet máshol is tivornyázni, vagy esetleg dolgozni és gyűjteni a tandíjra, mert az is aktuális lesz.

rognork 2009.05.30. 20:49:31

@Kieran Hayes: akkor most én is kibontom: az én baráti körömben többen voltunk, akik - a te szóhasználatoddal - lealjasultunk, ennek ellenére ma nem járunk kocsmába, esetleg 2 havonta összejövünk. Ezek a trógerek a teljesen bejelentett fizetésükből adóznak, kölyköket nevelnek, spórolnak, miegymás. Tudom, ez mind leajlasulás. Úgyhogy az elméleted egy kalap szar, és én ezt nem az állítólag partiba vágott csoporttárson látom, hanem a saját barátaimon.

@aesculus:
Mi rendszeresen jártunk a KEK-re, hát ugyan egykutya volt az összes klub szerintem. Csak ott a nyugodt kertészetisek nemcsak lealjasultak, hanem még az arborétumba jártak dugni/hányni/hugyozni...

Trig 2009.05.30. 20:51:18

Én csak arra vagyok kíváncsi, hány béemés vonul majd el tüntetni reggel 9 órakor....

Hülye önkormányzat. Hülye HÖK.
(a mostani hökösök szerintem pár év múlva, amikor annyira kiöregednek az egyetemről, hogy gáz lesz mégegyszer megbukni csak a bejáratott pozíció reményében - nos akkor majd megtaláljuk őket az önkormányzat soraiban. még ha nem is ott helyben. Ugyanaz az állatfajta.)

2009.05.30. 20:55:15

Jó látni, hogy van még ügy, amiért képesek összefogni a fiatalok :)

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.05.30. 21:00:04

@rognork: ja, és másnap reggel nyolcra valakik (az arbor tündérei?, manók?) minden hányást, hugyot, óvszert teljesen eltüntetnek. Nyilván...

eversmann (törölt) 2009.05.30. 21:09:06

én speciel BME-s vagyok, és kollégista.
utálom az olyan tagokat, akik a BME-ről ugatnak, de azt se tudják hol van. Próbáld elvégezni egy egyetemet úgy, hogy a BSC rendszer miatt a tárgyaid nagy része előzőleg 3 félévig volt oktatva, most meg fél évig. Arról nem mi tehetünk, hogy a felvett 500 ember/kar-ból fele nem oda való. Talán nem kéne felvenni ennyi embert. Meg talán nem kéne általánosítani egyeseknek, hogy mindenki alkoholista.
Néha nekem is tele a faszom a koleszos bulival, és legszívesebben rájuk hívnám a VPOP-t, az ÁNTSZ-t, stb, de nem hívom. Néha én is lemegyek, és tudok kulturáltan szórakozni. Valaki nem tud, tény, de megint nem kéne általánosítani.
Arról mi nem tehetünk, hogy neked kedves általánosító, nem volt baráti köröd, akivel el tudtál menni, szórakozni, sörözgetni.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.05.30. 21:26:00

Hát nem tudom, én elég sokszor támolyogtam részegen haza a kollégiumba a haverokkal. És kb 21 óra felé indultunk el kocsmázni. Mégse lettem alkesz, munkát is kaptam,még családom is van. Kocsmába már csak a szülővárosomba járok, évente párszor. A felsőoktatáshoz hozzátartozik a kocsmázás, mindenkinek kell ilyen szakasz is az életébe. Régebben a seregben tanultak meg az emberek inni, most meg az egyetemen.

patomio 2009.05.30. 21:32:55

egészen megdöbbdentő kommenteket látok itt.
mint aktív BME-s hallgató reagálnék néhány kommentre.
@Kieran Hayes:"jó kurva anyját a tüntetgető BME-s kis buziknak"
sajnos nem valószínű, hogy kimegyek tüntetni pénteken, mert csütörtökön vizsgázom és utána feltehetőleg IRGALMATLANUL BEFOGOK BASZNI este, ezért sajnos nem túl reális ,hogy reggel 9 -re odamegyek,de azért ez a jó kurva anyázás nem esett túl jól.
megpróbálnám a te szellemi szinteden felvázolni azt, hogy mi bajom van veled.
ha a diákéveidet azzal IS töltötted volna ,hogy éjszakánként ittas állapotban turkálsz a nőnemű évfolyamtársaid bugyijában,nem pedig azzal ,hogy egy FÉRFI kollégiumban dekkolsz minden éjjel, és irigykedsz másokra, akik jol érzik magukat,akkor most biztosan te is drukkolnál a bme -s srácoknak.így viszont csak marad a szánalmas irigykedés, és kurva anyázás.
@Elpet: nem hinném ,hogy később , a munkás évek alatt is igy fognak élni.én úgy képzelem, hogy a világ össze egyetemén ,ahová fiatalok járnak kb ugyan ez megy, és ugyen ezt csinálták azok is akik most dolgoznak.

amúgy meg kinek mi köze van hozzá ,hogy az egyetemisták mit csinálnak éjjel a kolégiumukban????

én bp-i vagyok, meg nem is nagyon szoktam kollégiumokban italozni, de attól még ritka undorító dolognak tartom az összes ilyen KÖCSÖG rendelkezést.most pedig megyek vissza tanulni.

remetebal 2009.05.30. 21:38:41

@Elpet:

Érvelésének több gyenge pontja van:

1. "Italozó életmódnak" minősíti a 10 óra utáni alkoholfogyasztást. Ez kb. annyi, mintha ezért a véleményéért bárki szélsőjobboldali rendpártinak minősítené.

2. Az 1-es pontban említett feltételezésre építve már "rögzülést" emleget. Innentől kezdve mondandója már nem csupán csúsztatás, hanem szalmabáb-érvelés. Hamisan azonosítja ellenfelét, "tüzel rá, majd győzelmet vindikál magának."

3. "És a szakmák sikeres művelői között bizony nem tolonganak azok, akik egyetemista korukban éjszakánként részegen támolyogtak vissza a kollégiumba." - ezt nyilvánvalóan pontos statisztikai adatok támasztják alá, csakúgy mint a cigányok bűnözésre hajlamos életmódját...

4. Az indokról magáról nem is beszél. A létező problémát okozó szórakozóhelyek érintetlenek maradtak.

5. Általános elveket hangoztat, amely alapján a saját világnézetét fejti ki, de mindezt olyan deklaratívan teszi, hogy az már-már azt veti fel, hogy mások szabadságának szívesen korlátozná pusztán azért is, mert az az értékrendjének nem felel meg.

Végül - ezúttal általánosságban:
Az ilyen jellegű véleményekre rámutatva nyertek idáig országos választásokat a szocialisták.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.05.30. 22:14:06

@remetebal: 3: te sem sokat laktál borsodi faluban...

smalladam 2009.05.30. 22:26:30

nem teljesen értem a mai napig sem, hogy ha van valami ügy, amihez semmi közöm, akkor minek veszem a fáradtságot, hogy lebuzizzam, alkoholistázza, köcsögözzem, akik abban részt vesznek.

gondolom a kedves hőbörgők is nagyon örülnének neki, ha a kockásliliomért/vízvezetékért/kormánylemondásért/örkéletér/bármiért ami nekik speciel fontos, kiállnának tüntetni, amire a többi magyar állampolgárok kapásból azt reagálnák, hogy szemét büdös fasszopók, ingyenélők, stb.

a BME klubéletében meg pusztán a vedelést látni, az kb hasonló szintű tudatlansággal kevert rosszindulat, mint amit a tüntiről írtam.

remélem jólesett élből gondolkodás nélkül lefikázni másokat, akikhez kb semmi közötök. igazán szép régi magyar hagyomány, állampolgári öntudat, civil kurázsi, meg ezek. bravó.

Téglagyári Megálló 2009.05.30. 22:37:15

mint afféle műegyetemi diplomával rendelkező, én is hozzászólnék:

1. nem vetettem meg az italt, ennek ellenére 5 nettó év alatt végeztem el az 5 éves egyetemet (halasztás nem számít, az alatt nem koptattam a padot), "jó" eredménnyel és egy évre rá doktorandusznak is felvettek

2. nem bírtam volna ki, ha nem ihattam volna este tíz után

3. sikeres vagyok a szakmámban, és az előző két ponttal együtt ismerek még pár ilyen embert, nálamnál sikeresebbeket is

4. a HÖK-ösökről nincs túl jó véleményem - a kollégiumi vezetőkről még kevésbé, a komenista "közösségi szellem" letéteményesei ők

5. több pia lesz a hűtőszekrényekben, mint eddig

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.05.30. 22:44:18

@smalladam: gondolom az előbbi nem nekem szólt, de ehhez a (nyilvánvalóan rossz) rendeletnek mindenkinek köze van, aki-és nem csak a nyugdíjasok-alig tudott pénteken aludni, hogy másnap munkába menjen, mert az utcán egész este hánytak. Egyébként pont ezért rossz a rendelet: akkor már a Zp-t kéne bezárni, de hát az tudjuk kinek az érdekeltsége...De az is nyilvánvaló, hogy az egyetemi klubélet kinek jövedelmező...Érdekes, a BME-hök a tandíj ellen nem tüntetett...

poisonborz 2009.05.30. 22:45:08

OMG, ezeregy nyugdíjas és nyugdíjaslelkű "dolgozómunkásember"...

Fiatalok -> buliznak. Ez van.
Ha kocsma mellett laksz, akkor elviseled vagy elköltözöl.
A vasúti sínek mellett lakók sem panaszkodnak a vonat zajára.

Téglagyári Megálló 2009.05.30. 22:47:22

@Kieran Hayes:

"Úgyhogy nyomassad a rajzolást, meg készítsed a maketteket, legyen benned némi alázat a tanáraid iránt meg némi elkötelezettség a szakmád iránt és neked is menni fog a dolog."

Azért létezik a szubtilis különbség az alázat és a tanár általi megaláztatás között.

Kezitcsókolom.

caralho voador 2009.05.30. 22:51:37

Hát nemtom. Én most végzek az egyetemen, de hányingert kapok az átlag kortársaim életmódjától. Kábé uez a hökös mentalitás jön le: ha a piánk veszélyben, azért megmozdítjuk a seggünket. Az átlag 14-25 évesek jó része bulitól buliig él, ami a fekvehányásig való piálást jelenti, egyébként meg mindegyik segghülye, tájékozatlan, manipulálható és szarik mindenre a világon. (hangsúlyozom, az átlag, tisztelet a kivételnek!) Állati esztétikus látvány péntek/szombat esténként a sok hülye kis csitri a vodkásüveggel, a rókázó kamaszok és a hullarészeg egyetemisták, az összeszart, hugyozott, okádott és szemetelt városrészek másnap reggel. Valahogy sosem tudom elképzelni, hogy ezekből egyszer normális ember lesz. Pedig jó részükből nyilván lesz.
Az persze baromság, hogy egy ilyen rendelet miatt ne lehessen jót dumálni egy sör mellett este tíz után. Az meg egy röhej, hogy a zépé és a rio kivétel. Ez is csak az orwelli jelenségek sorát gyarapítja kis hazánkban.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.05.30. 22:54:05

@poisonborz: az egész V., VI., VIII. kerület és a XI. érintett részén lakó kb. 200 000 ember hova költözzön? Ok, hogy "vigalmi negyedben" élek, de vannak fokozatok. Vagy nyissunk kocsmákat a XII. kerületben? (hű, ez nagyon populista volt...)

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.05.30. 22:56:41

@caralho voador: ott a pont. Végre valaki jó velősen megfogalmazta a lényeget. Szerintem ez lehet a végszó.

Alfőmérnök 2009.05.30. 23:04:54

@caralho voador:
A középiskolások mértéktelen alkoholizálása engem is bosszant. Bosszantott középiskolás koromban is, azóta meg még romló tendenciákat látok. Nem csak én, hanem olyanok is, akik engem tanítottak, tehát kívülről látják a dolgot, tehát nem lehet azt mondani, hogy "bezzeg_az_én_időmben"-szindrómában szenvednek. Szerintem ez nem jó, és ennek kimutatható egészségügyi hatásai lesznek a későbbiekben.
Az egyetemisták egy része meg mindig is piás-bulis volt, nincs ebben semmi különös. Alkoholista általában később lesz az ember és valami lelki trauma hatására, vagy éppen a túlzott jóléttől, nihilizmustól.

eversmann (törölt) 2009.05.30. 23:06:52

szerintem ennek így nincs értelme, ha ráfogjuk, hogy azért csináljuk, hogy más aludni tudjon. úgy is az lesz, hogy a fiatalság majd megveszi 10 előtt a szeszt, és majd a közterületen fogyasztja el jobb híján, ahol majd olyan mocskot hagy, hogy öröm lesz nézni. Én speciel a héten kétszer voltam a Gellérthegyen sörözni, mert a kedvenc helyem becsuk 10 kor, meg a kolesz is. Én lehozom a szemetemet a hegyről, és kukába teszem, más nem biztos hogy meg fogja tenni. A Lágymányoson lakók már nem tudom ióta ebben élnek, mi változott most hirtelen?

aldwyn 2009.05.30. 23:13:24

BME-s vagyok, annyira nem érdekel az egyetemi közélet, hogy innen tudtam az egészről. Drönk, Palibá, VN, ezek nélkül mégis elképzelhetetlen számomra az egész, annyi a különbség, hogy én nem naponta-kétnaponta vágom magam gallyra ezeken a helyeken, hanem mondjuk ritkábban bulizok egy lazát, megiszom pár sört a haverokkal. Az "alkoholista egyetemista" c. nyugger duma meg szánalmas. Amúgy a hökösöket gyűlölöm, semmirekellő szar alakok, de erre elmegyek. Nem az alkoholomat féltem, hanem ezek nélkül nem tudom elképzelni az egyetememet és nem is akarom.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.05.30. 23:17:51

http://www.letterhunter.hu/ebl/show_image/kunstbar.swf?ID=18962

jóccakát! :)))

remetebal 2009.05.30. 23:20:00

@aesculus: Látom, sikerült a legfontosabb pontot megtalálni az érvelésben. Valóban, erről szól a kommentsor.

patomio 2009.05.30. 23:20:25

@aesculus:
a bme -sek azt szeretnék elérni ,hogy a kollégiumban lehessen 22:00 után italozni, nem azt ,hogy bárhol(nyilvánvalóan a kocsmák bezáratása is döbbenetesen szemét dolog).szóval ,ha te nem vagy kollégiumi lakos ,akkor bizony semmi közöd nincs az egészhez.
"aki-és nem csak a nyugdíjasok-alig tudott pénteken aludni, hogy másnap munkába menjen, mert az utcán egész este hánytak." az ilyen nyilvánvalóan tulzó és egészen nevetséges megjegyzések miatt gondolom, hogy itt bizony nettó irígységről van szó.

patomio 2009.05.30. 23:23:51

amúgy meg ha a rendelet"nyilvánvalóan rossz", akkor szted mit kéne csináni?

luucy 2009.05.30. 23:29:54

@patomio: Elírtad, a kollégiumban tudnak inni ezután is. A kollégiumokban működő kocsmákról van szó itt elsősorban, ami - feljebb írta valaki - fontos anyagi forrás a HÖK számára, ezért pedáloznak annyira. Legalábbis nekem egyre inkább ez jön le.

Ettől még a rendelet szar, de a HÖK is.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.05.30. 23:35:54

@remetebal:csupán igyekeztem rámutatni egy képmutatásra
@patomio: igen, imádok öntudatlanul hányni:-D

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.05.30. 23:36:02

@Szentgáli:
Hiszek a demokráciában. Hiszem, hogy a fajtádat ki kell irtani. Demokrácia csak nélkületek van. Ámen.

@Grift:
Én 82-től jártam a miskolci Nehézipari Müszaki Egyetem egyes és kettes koleszában működő diszkókba, mint középiskolás. Az egyetem területét egyébként egyetemvárosként ismerték a városban. Nálunk, az acélvárosban úgy működött az élet, hogy oda a rendőrök csak hívásra érkeztek. Azt is tudom, hogy 88-90 között a BME és a Kandó 104-es is hasonló keretek között adott helyt a szórakozni vágyó egyetemistáknak. Mindenhová diákigazolvánnyal lehetett belépni. Ezzel szűrték ki a lumpen elemeket. Akkoriban bárkiből még nem lehetett egyetemista. Ma már... inkább hagyjuk.

sergei 2009.05.31. 00:00:57

@aesculus: "Érdekes, a BME-hök a tandíj ellen nem tüntetett..."

Nekem sem a szívem csücske az EHK ("hök"), de azt meg kell jegyeznem, hogy a tandíj ellen ugyanilyen módon szerveztek tüntetést. Talán kétszer is.

luucy 2009.05.31. 00:04:53

@Mr Falafel: "Akkoriban bárkiből még nem lehetett egyetemista. Ma már... inkább hagyjuk. "

Ezzel a megjegyzéseddel megdobogtattad a szivemet :D :P
Mélységesen egyetértek.
És tapasztalom jó magam is ezt.
Iszonyú idegesítő azoknak a jelenlétek, akiket anyuci-apuci befizetett a főiskolára/egyetemre, de amúgy IQ-ja nulla.... pfff.

Egyébként nem kell szentgálit kiírtani. Az is egy nézőpont amit ő képviselt, és te írtad, hogy hiszel a demokráciába :D

remetebal 2009.05.31. 00:15:36

@aesculus: attól tartok, hogy a "képmutatás" fogalma nem egészen tisztázott, de mindegy is: nem nekem kell ebben a helyzetben érvelnem (amúgy az előbb én is igyekeztem rámutatni valamire - nevezetesen arra, hogy ez nem ide tartozik, de akkor most kimondom, hogy ezt a részét befejeztem)

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.05.31. 00:35:00

@remetebal: ha nem képmutatás, ha olyasmiről mondasz álszent véleményt, amit nem éltél át, akkor nem tudom mi az.
@sergei: azt tudtam, hogy a HOÖK szervezett tüntetést, de úgy tudtam, a BME-s hök ebben nem nagyon vett részt. Kösz

acidszarka · http://kigondoltam.blog.hu 2009.05.31. 01:19:37

Az egész csak a korrupt kerületvezetésnek, meg a korrupt höknek jó. Le a HÖK-kel! Le Molnár Gy-val!

Amúgy BME-s vagyok és 5 év alatt végeztem el, aki sír, hogy nehéz, az bassza meg; és mellette piáltunk is mint állat. Úgy tűnik, sajnos beszabadult ide néhány strébi "nerd"...
Nem baj. do the math :)

A többiek meg hallgassanak Zappat!

NickFry 2009.05.31. 02:12:04

Az egyetemi rendezvényekről van szó, amik szerves részét képezik az egyetemi közéletnek. Ti eltudtok egy olyan egyetemet képzelni, ahol nincsenek rendezvények? Mindenki járjon be 10-12 órát naponta az egyetemre, majd menjen haza, a csoporttársait bőven elég ha órán látja, nem? Vagy a rendezvények két kerülettel arrébb kerüljenek megszervezésre egy olyan helyen ahol az egyébként oda járók azért akarnak megverni titeket, mert nem értik miről beszélgettek/utálják az egyetemistákat/etc?
Vagy a 9-kor kezdődő buliknak legyen 10kor vége?

Kopiás Attila Steve 2009.05.31. 04:24:22

Kifejtettem már sok helyen, hogy mennyire nem értek egyet az alkoholtilalommal. Én csak este 10-11 után érek rá beülni valahova max két korsó sörre, vagy venni a boltban egy üveg bort ha baráti társaság nálam iszogatna. Ez valamiért egyre több helyen tilos. Miközben a tiltás semmilyen valódi megoldást nem jelent semelyik emlegetett problémára.

Ezért aztán annak örülök, hogy mozdul a HÖK ebben a témában. Aminek nem örülök, hogy csak a saját témájukra mozdulnak, azaz csak a koleszok rendelet alóli kivonását követelik, ami - mint arra többen is céloztak - véletlenül épp az ő anyagi érdekük. Ez nem teszi rosszabbá a kezdeményezést és szurkolok, hogy legalább ez sikerüljön, de lényegesen jobbnak tartanám (és elgondolkoznék, hogy kimenjek), ha tágabb spektrumról lenne szó és a rendelet többi áldozatával is szolidaritást vállalva az egész koncepciót támadnák.

Kieran Hayes 2009.05.31. 08:04:48

No akkor takarítsuk az esti fika hegyet...
@hatláb:
Azért, mert az éjszakai piálás jogáért kimennek tüntetni, ezer fontosabb dologért nem.

@Grift:
Nyehehe, frappáns válasz. De amit írsz az nem az én utam. Én a férfiasságot annó nem piálásban meg össze-vissza kúrásban éltem ki. Klf küzdősportokat űztem, aztán felszereltem egy fegyveres testülethez és olyan dolgokat csináltam amit ti legfeljebb a tv-ben láttok... De biztos látens buzi vagyok. Lehet, hogy szólni kéne a csajomnak...

@bz249: Ez valóban igaz.

@rognork: Nem kérdőjelezem meg, hogy a Te környezetedben arra van példa, amit írtál. Elég nagy a világ ahhoz, hogy így legyen. Amit én írtam az viszont szintén nem elmélet, azokat a saját tapasztalataim alapján írtam. A két szememmel láttam.


@patomio: valamit súlyosan benéztél fiam, szó sincs irígykedésről. Sőt, a diákéveimet sem férfikollégiumban töltöttem. Azt írtam, nőtlen szállón laktam, már dolgozóként, aminek a teljes megnevezése nőtlen-hajadon szálló. Tehát kolléganők is laktak ott, és őket is zavarta ha az ablakuk alatt hánytak...

___________________________ (törölt) 2009.05.31. 10:28:31

@Kieran Hayes: aha. Úgy látszik, egyetemistának lenni nem annyira elitdolog, mint hajdan volt. LagziLajcsi és kertbesz@rás. Nem semmi. Mónikasót is néznek a jövő agysebészei?

Kieran Hayes 2009.05.31. 10:37:31

@Shenpen: Hja, mindenhol csak a prolik... Borzalom... :D:D:D

Alfőmérnök 2009.05.31. 11:23:13

@Shenpen:
Tévedsz. Az eltömegesedő felsőoktatásnak (a sok buktatója mellett) az egyik pozitív hozadéka az lesz, hogy egyre kevesebben fogják nézni a mónikasót. Ugyanis valamennyi kútúrát csak magukba szívnak az egyetemen a(z általatok olyannyira lenézett) prolik.
Másrészt meg abból, hogy több embernek van diplomája, nem következik, hogy kevesebb tehetséges és jól képzett diák kerül ki az egyetemekről, mint azelőtt. Sőt.

Egyébként ma még diplomával is nehezebb munkát találni, mint 20 éve érettségivel.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.05.31. 11:46:36

@Shenpen: Ma körülbelül négyszer annyian járnak egyetemre mint a rendszerváltás évében. Megjegyzem, Nagy Britanniában a hatvanas évekig rendkivül alacsony volt a diplomások aránya, ugyanazt a partit játszották le mint mi. Amúgy nem hiszem, hogyha valaki belenéz a Konzervatóriumba vagy a Reakcióba az jut eszébe, hogy ez aztán finom kulturált ország ahol a sütiillatú értelmiség nem nézi a Jerry Springert.
@Alfőmérnök: A Ph.D-ig az elitoktatás ma is működik Magyarországon. A doktori rendszert azonban nagyon nehezen tudják fenntartani. A legjobb magyar egyetem kb. a háromszázadik a világon, az első húszban van tizenhét amerikai, az elitegyetemhez nagyon sok pénz kell, ebben az országban pedig nincs nagyon sok pénz.

smalladam 2009.05.31. 12:37:12

@Kieran Hayes:

Kedves Kieran!

Annak ellenére, hogy elvégezted a nemtommit, nidzsákkal küzdöttél egy daru tetején, van csajod, meg sikeres ember vagy, a kommentjeid és némi pszichológiai alapismeret alapján azt kell, hogy mondjam:
VALAMIÉRT MÉGISCSAK KURVA FRUSZTRÁLT VAGY
;)

Kieran Hayes 2009.05.31. 12:59:13

@smalladam: tudom. meg látens buzi... :D peace

Kieran Hayes 2009.05.31. 13:07:09

@smalladam: Egyébként abban maximálisan igazad van, hogy tök frusztráló tud lenni, ha éveken keresztül részeg hülyegyerkek basszák szét az éjszakáidat, és nem tudsz tenni ellene semmit.

Egyébként innen is megkövetem a BME-s kollégákat, valóban az ország egyik legkeményebb egyetemét gyűrik, sok sikert hozzá. Nyilvánvalóan érthető a fiatalok kikapcsolódás iránti vágya. De azt kérem, hogy legyen ugyanilyen elfogadható az én nyugodt pihenés iránti vágyam.

Az pedig szerintem kifejezetten visszás, hogy a BME HÖK ilyenkor tüntet. Nem emlékszem HÖK tüntetésre azokból az időkből amikor a diákok utazási kedvezményeit vágták vissza. Vagy miképpen lépett fel a HÖK a fentebb emlegetett tanári megalázásokkal kapcsolatosan?

Szóval nem hiszem, hogy ebben az esetben én lennék a hipokrita.

smalladam 2009.05.31. 13:22:28

@Kieran Hayes: nézd, én egyet tudok érteni a problémáiddal, álltam én már mind a két oldalom, a hajnalig mulatóson is, meg azon is, amikor engem idegesített a mások féktelensége.

viszont ne felejtsd el, hogy te kezdtél el az elején kis buzizni, meg kurvára ráérő jódolgukban ilyeneken parázó alkoholista egyetemistákat vízionálni, ami formailag meg tartalmilag is erős túlzás, szóval ne csodálkozz, ha viszontbaszogat téged itt elég sok kommentelő.

smalladam 2009.05.31. 13:28:49

@Kieran Hayes: amúgy még egy kiegészítés. én nem tudom, hogy a hökösöknek mekkora lóvéjuk van ebből, biztosan nem kevés, efelől nincs is kétségem.

engem ugyanakkornem azért háborít fel mélységesen ez a rendelkezésmert most nem ihatnak az egyetemisták, meg nem lesz lóvéjuk a hökösöknek.

de hogy egy önkormányzat a saját kerületében többszáz kis és középvállalkozó vállalkozását lehetetlenítse el az éjszakai ivászatra hivatkozva, (miközben annyira ostobák, hogy még le is nyilatkozzák: sok hellyel egyáltalán nem volt semmi probléma), úgy, hogy a két legproblémásabb, ismert üzleti kapcsolatokkal rendelkező hely megúszhassa, miközben tudató, hogy lenne bőven más megoldás is a hivatkozott probléma kezelésére, na hát ilyen ország tényleg nincs, és ez ellen mindenféle tüntetés jogos.

Redcap 2009.05.31. 13:28:51

Én is egyetemista vagyok(igaz Debrecenben), én is tüntetnék a helyükben. Az egyetem egyszerűen nem egyetem bulizás nélkül. Kíváncsi vagyok, hogy az itt fikázók közül ugyan hányan nem ittak soha egy kortyot sem egyetemista korukban. Ha vannak ilyenek akkor jobb ha tudjátok: a világ selejtje vagytok.

Kieran Hayes 2009.05.31. 13:38:26

@smalladam: Igazad van, valóban elragadtattam magam. Abban is igazad volt, hogy egyszerűen túl sok sérelem gyűlt fel bennem, ezért történt ez. Aztán aludtam rá egyet és talán ma már szolídabb hangot ütöttem meg.

Hanem azon, hogy visszabaszogatnak egyáltalán nem csodálkozom. Végül is ez a blog egy vitafórum, nem várom el hogy mindenki egyetértsen velem. Nem vagyok liberós széplélek akit felháborít ha ellenvéleményt fogalmaznak meg vele szemben...

Csak tudod emlékszem a kilencvenes évek közepén, a bokros csomag után a diákok még a tandíj ellen tüntettek. Mára meg eljutottunk odáig, hogy az ivás jogáért tüntetnek? Könyörgöm...

Kieran Hayes 2009.05.31. 13:47:40

@a néhai papp jános: Minden szappanoperához kell egy romantikus befejezés, még ezt se tudta?

:D:D:D

Szori 2009.05.31. 13:50:25

@Kieran Hayes: tüntettünk mi a tandíj ellen is nem olyan régen...

Alfőmérnök 2009.05.31. 13:53:53

@Kieran Hayes:
A tandíj ellen tüntettek két éve is, vagy mikor, a diákok. Most azért nem tüntetnek ellene, mert nincs.

@jotunder:
Milyen kritériumok alapján állítják össze a "legjobb" egyetemek listáját? Nem azért kérdezem, mert úgy gondolom, hogy nem lehetnek ilyen kritériumok, hanem mert nem tudom.
De azért kicsit szkeptikus vagyok. Mert azért egy egyetem nem olyan egységes "entitás", hogy en bloc ki lehessen róla jelenteni valamit. Karokról és főleg szakokról lehet szerintem egyértelmű értékítéletet alkotni. Mondjuk Én csak a hazai viszonyokat ismerem úgy-ahogy. Annyit azért tudok, hogy diplomát szerezni amerikában tán még kevésbé kunszt, mint itt.
Nyilván vannak számszerűsíthető adatok, pl. hogy a végzett hallgatók közül hányan hányszor publikáltak hány impaktos lapban, vagy hogy hányan milyen munkahelyen helyezkedtek el, de ez meg már annyira szakfüggő, hogy elég nehezen tudom elképzelni, hogy közös nevező alá lehetne hozni a különféle szakok sikerességét.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.05.31. 14:03:25

Amennyiben meguntuk egymás jellemének ócsárlását és egymás szempontjainak vélelmezett mentális hiányosságokra hivatkozással való hiteltelenítését, akkor talán indítványozhatom, hogy fontoljuk meg: valóban normális dolog az italozást az egyetemi közélet integráns részének tekinteni?
Én úgy gondolom, hogy az ivás intimus magánügy mindaddig, amíg közösségi normákat nem sért. Azonban, hogy az alkoholfogyaztást egyfajta közösségi jogként értelmezi egy hallgatói szervezet, melynek bizonyos időbeni korlátozása egyfajta jogsérelemként jelenik meg felfogásukban, ezen úgy gondolom joggal ütközik meg mindaz, aki az alkohol társadalmi hatásait más összefüggésekben is látja és nem okvetlenül pozitív mérleget von belőlük.
Arról pedig, hogy ki milyen jogon szól bele. Nos, amíg az egyetemi oktatás és a kollégiumok fenntartása társadalmi, közösségi finanszírozással történik, addig a közösség tagjai okkal érdeklődnek affelől, hogy mi történik az egyetemeken és kollégiumokban. Különösen akkor, ha adófizetőként nettó finanszírozói is a rendszernek, és a gazdaság szereplőjeként várják onnan az új szakembereket, akiknek nem elsősorban ivási képességeire tartanak igényt.

Szori 2009.05.31. 14:19:40

@Elpet: itt nem csak a piálásról van szó! Az egyetemi klubokat és rendezvényeket is be kell ezért elvileg zárni. Azokat is megcsinálták, pénzt költöttek bele, még ha nagy profitot nem is remélnek tőlük, de valamiből fenn kell tartani. 10 óra után mit csináljanak az egyetemisták? sakkozzanak kóla mellett? Ha BL meccs van, akkor az első félidő után menjen fel a kolis a szobájába és a laptopján nézze tovább a meccset? Kiss Ádámot hívják meg 6-ra (épp átérek rohanva jó esetben az utolsó óráról), 8-tól pedig egy kis koncert meg egy-fél órás buli, aztán 10kor takarodó? Esetleg lehet menni ZP-be, RIO-ba, vagy egy távoli kerületbe!? De jó! 2009, Európa? Egyébként is: egyetemi buli éjfél körül szokott beindulni...

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.05.31. 14:32:04

@Alfőmérnök: Sokféle lista van, sokféle kritériummal. A leghiresebb a shanghai lista ami nem kicsit elitista,
http://www.arwu.org/
(teruletekre is le van bontva)

http://www.timeshighereducation.co.uk/hybrid.asp?typeCode=144

Ez a Times Higher Education rankings.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.05.31. 14:33:02

@Elpet:

ez kemény volt. nem biztos, hogy veled szeretnék beállva vihogni... LOL

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.05.31. 14:36:12

@Szori:

Rendben, rendben! Érezzétek jól magatokat! Amikor majd dolgoztok, úgyis kevesebb lehetőségetek lesz rá.
Sakkozni kóla mellett? Foszforsavat azért ne igyatok, akkor inkább sört... Az egy természetes ital.

Csak tudod, eléggé elszomorító az a dolog, hogy a szórakozást Magyarországon alkohol nélkül nem tudja elképzelni senki. Ez viszont már baj.

És tudod, nagyon sok tehetséget láttam életemben tönkremenni vagy egy bizonyos szinten örökre megrekedni az alkohol miatt. És mindegyik úgy kezdte, hogy csak bulizunk.

Nagyon fontos megtalálni az ellazulás, szórakozás, örömteli kikapcsolódás alkohol nélküli módjait. Az más kérdés, hogy ennek előremozdítására egy idióta önkormányzati rendelet kevéssé alkalmas.

Szori 2009.05.31. 14:43:23

@Elpet: Fiatalok vagyunk és igen élveznünk kell azt, hogy nem kell dolgoznunk (már aki)
És lehet bulizni alkohol nélkül is. Lehet van akinek nem megy, vagy lételemük az alkohol, azokat úgy hívják, hogy alkoholisták, de lehet, hogy nem a fiatalok és az egyetemisták között találhatóak meg a legnagyobb arányban. És nem az ilyen tiltások fogják őket meggyógyítani. Esetleg megnő a köztéri alkoholizálások száma...
Ha társasági életet akarok élni (főleg télen), akkor valahova be kell ülni... De ha beülök valahova, ott fogyasztani kell. és egy kocsmában vagy egyetemi klubban jóval olcsóbb bármi, mint egy nívós étteremben, vagy egy szórakozóhelyen! Ha baracklevet iszom, akkor sem mindegy, hogy 100 FT/dl vagy 500 F/dl....

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.05.31. 15:09:00

@Szori:

Igen. Kellenek a jó helyek. De ez ebben a vonatkozásban akkor nem az alkoholról szól. Az ellen sem lehet kifogás, ha egy büfében, teázóban, kávézóban szeszesitalt is lehet kapni. Ha egy vendéglátóhelynek értékelhető választéka van ételből, alkoholmentes italokból, rágcsálnivalókból, rögtön megteremti magának azt a vendégkört, amelynek nem a lerészegedés az egyedüli célja. Ha emelett lecsúszik időnként egy kis tömény, egy pohár bor vagy sör... Hát Istenem... ezt nem kell megakadályozni. De egy ilyen helyet nem rendít meg az sem, ha 10 után már nem szolgálnak fel alkoholt.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.05.31. 15:28:55

@Elpet:
Egy országot, egy kultúrát mondj, ahol nem része az alkoholfogyasztás a szórakozásnak! Csak egyet!

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.05.31. 15:40:02

@Mr Falafel:

Én ezt nem tudom. Nem ismerem a világ valamennyi társadalma valamennyi rétegének szokásait. Azt viszont tapasztalatból tudom, hogy lehet jó társaságban jól szórakozni alkohol nélkül. És innentől nem érdekel, hogy az angol buszsofőrök vagy a bajor vállalati vezetők mennyit isznak szombat este.

Téglagyári Megálló 2009.05.31. 15:44:27

@Mr Falafel:

Vatikán? (na jó, misebor, de azért az mégsem szórakozás!)

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.05.31. 15:44:59

@Elpet: A magyar egyetemisták aggasztóan sokat isznak, és Magyarországon általában is komoly problémát jelent az, hogy mindenféle szorongást alkohollal kezelünk. Az a szerencsétlen francia lány aki vizbefulladt, a pesti haverokkal annyi alkoholt ivott meg, amit én elképzelni sem tudok. Hét üveg sör és hét feles. A felétől meghalnék.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.05.31. 15:50:16

@jotunder:
és még a tiszteletreméltó mennyiségű ital után valószínűleg felrántott egy kis szpídet is, mert a kamerák képe szerint, úgy ment mint a cövek...

Téglagyári Megálló 2009.05.31. 15:50:52

@jotunder:

"@Alfőmérnök: A Ph.D-ig az elitoktatás ma is működik Magyarországon. A doktori rendszert azonban nagyon nehezen tudják fenntartani. A legjobb magyar egyetem kb. a háromszázadik a világon, az első húszban van tizenhét amerikai, az elitegyetemhez nagyon sok pénz kell, ebben az országban pedig nincs nagyon sok pénz."

A doktoranduszképzéshez nem feltétlen csak pénz kell, némi erkölcs is, például a témavezetők számonkérése, hogy ugyan foglalkoztak-e a diákjukkal. A minap beszéltem egy nyugati oktatóval, aki azért nem vállalt el, mert már van pár diákja, és rám már nem jutna ideje. Anno az itthoni konzulensem lazán elvállalt úgy, hogy nem segített egy dekát se. És tartok tőle, hogy nem beszélgetett el vele senki, hogy én miért nem jutottam a doktori közelébe.

A doktorandusz idehaza az olcsó munkaerő szinonímája, az egyetemen tespedő oktatóknak meg nem érdeke, hogy színvonalas konkurrenciát neveljenek ki maguknak.

A pénzhiányra való hivatkozás régi nóta csak nem biztos, hogy még valaki beveszi.

Alfőmérnök 2009.05.31. 15:56:21

@jotunder:
Kösz.
Megnéztem. a metodikát csak arwunál olastam el, mert csak ott láttam magyar egyetemeket.
Hülyeségnek tartom, mint általában az ilyen listázgatásokat. Elég megnézni, milyen különbségek vannak a két lista között.
Persze az azért nyílván jelent valamit, hogy ennyire hátul vagyunk.

bz249 2009.05.31. 16:02:08

@Téglagyári Megálló: ez elég érdekes különösen annak függvényében, hogy mennyire fejnehéz a magyar felsőoktatás. Merthogy otthon úgy volt, hogy volt 1db prof 3db docens 4db adjunktus és erre 3db PhD-s. Itt Dajcsban meg van 1db prof 1db docens 1db adjunktus (illetvehát annak megfelelőek) és erre 6db PhD-s. És tapasztalatom szerint ez nagyjából megfelel az átlagos arányoknak.

Téglagyári Megálló 2009.05.31. 16:16:40

@bz249:

Én nem számarányokról beszélek, hanem nemtörődömségről.

bz249 2009.05.31. 16:30:21

@Téglagyári Megálló: tudom... arra akartam utalni, hogy bőven rá kellene, hogy érjenek, mert sok oktató van kevés PhD-sra

smalladam 2009.05.31. 16:34:13

@Elpet: nade ezaz bakker, hogy itt nem az alkohol árusítása van megtiltva, hanem en bloc. 10 óra: lakat szevasztok.

ez olyan, mintha az éjszakai gyorsulók miatt betiltanák az autózást este 10-után.

Téglagyári Megálló 2009.05.31. 16:39:01

@bz249:

Bocs, nem kapcsoltam. Igen, rá kellene érjenek, de ha egyrészt nem érdekli őket a dolog, másrészt nem ellenőrzi őket senki, akkor nem fognak semmit se csinálni. Ez persze nem mindenkire igaz, de az probléma, hogy ezt büntetlenül meg lehet tenni.

Ha van egy doktorandusza, akkor e miatt kevesebb órát is kell tartania, magyarul tiszta nyereség részéről, ha elvállal valakit, de nem csinál semmit.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.05.31. 16:46:45

@smalladam:

Ne haragudj, de az idézett szöveg így szól:

"Bizonyára tudod, hogy Budapest XI. Kerület Újbuda Önkormányzata rendeletben tiltotta meg este 10 óra után kollégiumainkban a szeszes ital árusítást, így a fenti rendezvényeink, klubjaink ellehetetlenülnek."

Ez pontosan azt mondja, hogy az alkohol árusítása van betiltva. Ha az általad írt értelmezés az igaz, azt ebből a szövegből képtelenség megtudni.

smalladam 2009.05.31. 17:01:41

@Elpet:

"2009. május 20-án lép hatályba a XI. Kerület Újbuda Önkormányzat képviselő testülete által 2009. április 16-án elfogadott, az üzletek működési rendjéről szóló 21/2009./IV.22./XI.ÖK. számú rendelet, mely mind a kereskedelmi, mind a vendéglátó üzletek működését differenciáltan szabályozza, korlátozva a szeszes italt is árusító üzletek nyitva tartását.

Ez utóbbi üzletek 22 és 5 óra között nem tarthatnak nyitva, kivéve, ha éjszaka nem forgalmaznak alkoholt. A III. és IV. kategóriájú melegkonyhás éttermek naponta 0 és 5 óra között nem működhetnek. Minden egyéb nem melegkonyhás vendéglátóhelynek 22 és 5 óra között be kell zárnia.

A rendelet nem vonatkozik az I. és II. kategóriájú melegkonyhás vendéglátóhelyekre, a benzinkutakon, üzletközpontokban, kereskedelmi szálláshelyeken, kulturális- és sportlétesítményekben, strandokon, ipari parkokban üzemelő üzletekre, továbbá pénteken és szombaton a zenés szórakozóhelyekre.

A rendelet teljes terjedelmében megtekinthető a www.ujbuda.hu weboldalon, illetve az Önkormányzat ügyfélszolgálatán és az Igazgatási és Szabálysértési Osztály Vállalkozói Csoportjánál." (ujbuda.hu)

kivétel ugyebár a zp meg a rio

ha átnevezed a kocsmádat éjszakai bárrá, akkor nyitvamaradhatsz, illetve külön erre a célra létrehoztak egy felmentés adó bizottságot, ahol lehet kivételt kérni.. szerintem a BME-seknek is ezt kellene.

smalladam 2009.05.31. 17:07:47

@smalladam: magyarán nem csak a kocsmákat kell becsukni, hanem az éjszakai giroszost a móricon meg ezeket is.

de ha gazdag vagy és megengedeted magadnak a kajálást-vedelést egy drága étteremben, a zp-ben akarsz piálni, vagy a teszkóban, akkor szabad a pálya.

ja és van kiskapu is, már eleve, ugyebár.

rognork 2009.05.31. 19:20:49

Visszatérve a témára, azt el kell ismerni, hogy az EHK (BME-n így híjják) elég komolyat akaszt a klubokból, meg még sok egyébből is. Az EHK elnök választás szép mintája a magyar országgyűlési választásnak, hiszen kb hasonló számonkérés követi a pénz herdálását. A klubok főrendezője/gazdasági vezetője valahogy elég jól elél, persze bukik párszor, hogy még egy-két évet lehúzhasson ott. Gondolom, ezzel nem mondok újat, de én elég közelről láttam a tollasodást, van róla némi fogalmam.

A ZP + Rio ügy: anno az egyik klub kimerészkedett egy kis nyári sörözővel az R épület elé. Hát ti még nem láttatok olyan tisztán könyvelt szórakozóhelyet, az biztos. Mindkét konkurrencia + Gyuszi polgimester és barátai olyan sűrűséggel eresztették rá valamelyik szervezetet, hogy az elképesztő. Hipp-hopp egy kis VPOP, APEH, miegymás, heti többször. Emellett akármire hivatkozni és tilalmat elrendelni több mint vérlázító, nem beszélve az ingatlanügyekről pl.

Ha 10 után tilalom lesz, akkor (ha a mentalitás nem változott) a fránya egyetemisták nap közben bevásárolnak, oszt azt fogják nagy vehemenciával a drönkben vagy a martosban vagy bármelyikben bepuszilni. Utána meg jól kimennek egy röpke hangoskodásra, és felszívódnak. És akkor mit fognak legközelebb betiltani? Szóval ezzel az ostobasággal megint szép öngólt rúghat Gyuszi, ha lesz is ebből több szavazat, a lakók torkig nyelik majd a brét...

smalladam 2009.05.31. 19:57:44

@rognork: hát szerintem amennyi lakó szavazatát megnyerte ezzel, annyi vállalkozóét el is vesztette:D

meg amúgy az érdekelne, hogy ha ezeknek a kocsmáknak ugye este 10 után fut a legjobban, és ugyebár a nyereség után fizetik az iparűzési adót (jó igen leírás kiskapu, ezt most hagyjuk), akkor az így keletkező hiánnyal ki fog elszámolni?:)

[Brn] · http://46os.blog.hu 2009.05.31. 20:36:11

A hökös témáról éppen ebben a blogban KK&TT hozta a legjobb ívet:

"Itt van például a hallgatói önkormányzat: ők valamennyi tanszéki, intézeti, kari és egyetemi döntéshozó testületben egyharmados szavazati joggal rendelkeznek – ezzel minden vitás ügyben a mérleg nyelveként funkcionálhatnak –, és egyéb jogosítványaik is vannak. Önök azonban minden ciklusban, következetesen, kivétel nélkül huszonegy éves köztörvényes bűnözőket, vagy jobb esetben sunyi, törtető, karrierista tetveket választanak saját képviselőikül. Ők aztán még magasabbról szarnak Önökre, mint mi, ráadásul két szemináriumi négyesért az anyjukat is eladnák. Volt már olyan eset, hogy ezt konkrétan megtették."

Az éjszakai szesztilalom pedig nem megoldás, a tisztességesebbjét tönkreteszi, a szemtelenebbje korrupt lesz (tegnap vajon tudtam sört venni a kerületben 23:09-kor? még jó hogy.) Máshol sem működik, erről hajdanán videóriportot is toltunk:

fontolvahalado.igen.hu/751-aki-szeszes-italt-iszik-ellensege-a-tanacskoztarsasagnak.html

Téglagyári Megálló 2009.05.31. 20:38:57

(azért nem gondoltam volna, hogy megérem egy jotunder-Elpet tengely kialakulását)

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.05.31. 21:13:07

@Alfőmérnök: Gyakorlatilag csak a pénzről van szó. Egy komolyabb amerikai egyetem éves költségvetése jóval nagyobb mint a teljes magyar felsőoktatás költségvetése. Magyarország egy kicsi és aránylag szegény ország. Van ez a különösségünk az akadémiai intézeti rendszer és a felsőoktatás szétválasztásával, ezek mind hátrányt jelentenek egy ilyen listán. Van egy sokkal kegyetlenebb lista. Az Európai Unió Advanced Grant-jeinek listája. Magyarország a közelében nincs Hollandiának, Svájcnak, Izraelnek (tiudományos szempontból uniós tagnak számit a két utóbbi ország). Érdekes módon lényegesen jobbak vagyunk minden más exszoci országnál, de szignifikánsan gyengébbek a hozzánk hasonló méretű nyugati országoknál. Húszezer diákot bírna el egy magyar elitegyetemi rendszer. Évfolyamonként durván ötezer embert. Ami nem jelentené a maradék elhanyagolását. Ezt Orbán sem meri bevállalni, nemhogy a cuclib. Az egy valódi ügy lenne, de annyi érdeket sértene mint égen a csillag.

smalladam 2009.05.31. 21:18:29

@jotunder: pedig amióta egyetemre járok (2003 és még hol a vége) azóta erről ábrándozom.

Pas · http://pasthelod.hell-and-heaven.org 2009.06.01. 17:07:29

@Kieran Hayes: miért menjen ki a BME tüntetni a kettősállampolgárságtól kezdve az új választásokon át a millió egy faszságért/ellen, amit a mai politika megszül, ha azok közvetlenül nem befolyásolják?

Képmutatás? Valahol az. De pontosan tudod, hogy mennyit használ a "tüntetés". Évek óta áll a bál a Parlament előtt. Leszarják? Le.

Pas · http://pasthelod.hell-and-heaven.org 2009.06.01. 17:13:47

@jotunder: Pénzről, nyilván. De szerencsére elég sok tudományág van, ahol a pénz nem akkora kérdés. Lásd a matematika, [elméleti] informatika (kvázi-matek), elméleti fizika, pszichológia.

És ezeken a területeken, főleg a kutatásra kevés ember van. Mert helyette tömegtermelés van. Ezek a listák pedig főleg a publikációk alapján rangsorolnak.

Téglagyári Megálló 2009.06.01. 17:37:33

@PAStheLoD:

Ahhoz, hogy ott eredményt elérj, azért szükség van (drága) könyvekre meg utazásra. Az eredményeket nem adják ingyen. Az igazi probléma az, hogy nehéz Magyarországon egy speciális területen elég nagy kutatócsoportot fenntartani, pedig abból jönnének az eredmények. Lehet magányos hősnek lenni, de az nem működik, ld. Bolyai esetét.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2009.06.01. 18:08:19

42 évesen, két leánygyermek apjaként nem valószínű, hogy a jövőben ez az alkoholtilalom nagyon megrázna. Ha mégis annyira akarom, hál' istennek megengedhetem magamnak, hogy melegkonyhás helyre menjek vacsorázni / inni. Gyanítom, hogy a lányaimat sem fogja majd annyira megrázni a dolog, ha érvényben lesz, amikor egyetemista korba érnek.
De ex-műegyetemistaként büntetőjogi felelősségem teljes tudatában kijelenthetem, hogy a a JQA annak, aki ezt a baromságot kitalálta. Az ilyet egy sötét éjjelen kapja el a Terry Black a Kruspér utcában, dugjon fel neki egy sörösüveget, és fújja el rajta az Amúri partizánok dalát! Éljen a Műegyetem, éljenek bulik!

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.06.01. 23:31:45

@Kieran Hayes: erdekes a hozzaallasod es a stilusod. mennyit ittal elotte? :) a masik fele, hogy speciel te kelsz ki a masik bunkosaga miatt amikor te se vagy kulonb az is erdekes. ideje lenne modort is tanulnod, a diplomad melle nem adnak :) ja es igen: bar nem vagyok erintett a kerdesben, de nagyon gondolkodom, hogy a jelenletemmel tamogassam oket. kulturaltan, ahogy illik. es ahogy neked nem sikerult eloadni a velemenyedet. szallj magadba kicsit, koszi.

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.06.01. 23:47:35

@Kieran Hayes: erdekes, en nem futottam bele ilyen megalaztatasba a munkahelyemen, mint amirol beszelsz. igaz, en csak egy senkihazi rendszergazda vagyok :) nem lehetek oly sikeres mint egy kozgazdasz, nyilvan.

@Elpet: "Szeretném felhívni a figyelmet: komoly munkahelyen nem számít jópofa dolognak az éjszaka kocsmában üldögélés, sőt, kimondottan rossz néven veszik az italozó életmódot. S hozzá kell még tennem, amire sok példát láttam: az egyetemi évek alatti életmód általában rögzül. És a szakmák sikeres művelői között bizony nem tolonganak azok, akik egyetemista korukban éjszakánként részegen támolyogtak vissza a kollégiumba."

buta vagy, de nagyon. a munkahelyeden (jobb helyeken) - amig nem okozol vele problemat, pl. kocsmai verekedes - a teljesitmenyedet nezik. az, hogy te ugy teljesitesz 100%-ot hogy elozo este kocsmaban voltal, a kutyat nem erdekli. az igen erdekli a munkaltatot, hogy jozan legyel a helyeden, es maximumot teljesits. tovabba: 20-21 evesen en sem voltam valami gyenged gyerek, megse rogzult bennem a pialas. most akkor mereshiba vagyok? es jobb, ha tudod; akinek picit is erosebb a jelleme a nullanal, az fontosabb erdek (pl. penzkereses) eseten le tudja tenni az alkoholt. meg olyan nagyon nagy onuralom se kell hozza.

a masik, hogy kerlek definiald, mit ertesz a "szakmajuk sikeres muveloi" alatt. ha azt, hogy megallja a helyet, es tisztessegesen siman felveszi a versenyt a tobbivel, allitasod mezeien a hulyeseg kategoriaja. a top 1%-ba valoban ritkan kerul be olyan, akinek volt full alkoholista korszaka, azt elismerem. de nem a top 1% tartja el az orszagot, hanem a maradek 99%.

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.06.02. 00:09:19

@aesculus: itt lakom a VIII. kerulet szelen, a Keleti pu. kozeleben. Erdekes, 200 meteren belul van 6-8 kocsma. Erdekes, 10 utan is szolgalnak fel alkoholt. Erdekes, 1-1 reszeg embernel tobbet ritkan latok amikor jovok haza a munkahelyemrol, es mondjuk esetleg este 11 ora van.

Szinten erdekes, hogy a megboldogult diakeveimben sem lattam a XI. keruleti kiskocsmakbol tomeges reszeg hordakat, 1-1 kulonleges esemeny kivetelevel. A reszegek nagy tobbsege meg csak nem is egyetemista volt (hangsulyozom: a latvanyos reszegekrol irok most).

Az meg a masik fele, hogy anno laktam a Balazs Bela utcaban is. Az picit kellemetlenebb, amikor a bombi megall az ablakod alatt, ajto kivagodik, es a diszkositott bangomargit ezerrel ordit ugy hogy visszhangzik az utca.

Amikor ez mar idegesitett, kaptak valaszkent egy kis death metalt. Utana erdekes mod csond lett, es visszafekudtem aludni. :) Es ami meg szebb, a haz lakoi megkoszontek utana, pedig ott azert erosen kisebbsegben voltam mint magyar.

Tudom ez bunkosag. Viszont igy nem kellett se turni, se verekedni (a ciganybox nem tul kellemes arrafele: kessel tudoszurasra jatsszak ott a jatekot).

Amugy meg erdekes a dolog: ket erdekszfera kuzd egymassal ugyebar, plusz kozben egymasnak ugrasztanak minket. Az meg plane erdekes, hogy egyes emberekrol a kommentjeik szepen arulkodnak. Ha masrol nem, arrol mindenkepp, hogy a kulturalt viselkedes fogalmat ertik-e.

Pas · http://pasthelod.hell-and-heaven.org 2009.06.02. 01:25:50

@Téglagyári Megálló: öö .. azért olcsóbb, mint egy részecskegyorsító, szuperszámítógép, nanotechnológiai játszótér és akármi amihez több kell, mint egy tábla, kréta és szivacs. :)

Csak annyit akartam közölni a hozzászólásommal, hogy nem [mindenhol] csak a pénzről szól. Ha állami prioritás lenne, hogy ezeken a "listákon" előrébb kerüljünk, akkor valószínűleg megoldhatnánk "olcsón".

Tudom, manapság is divatos a R&D-vel meg EU-s pályázatokkal, mint buzzwördökkel dobálózni, csak ugye tudjuk, hogy nálunk ezeket lenyúlják, elherdálják és alapból rossz helyre mennek.

StopSzmog 2009.06.02. 04:52:30

kordokumentum 1987-ből

http://regiujsag.blog.hu/2009/06/01/ejjel_nappali_nyilt_a_vii_keruletben_mikortol_van_alkoholtilalom_nepszava_1987_junius_1

;)

nod20 2009.06.04. 16:40:36

@poisonborz: miért kellene elviselni, az ordítozó, részeg fiatalaokat?

Alapvetően nem bánom, hogyha iszogatnak az egyetemisták. De az, hogy, mint az állatok vonulnak végig az utcán azt se nem "bulizás", se nem "jól érzem magam". Az csak egyszerűen szánalmas. Sajnos Magyarországon a részegeskedés elfogadott dolog, pedig nem kéne annak lenni.

abszint86 2009.06.06. 18:09:34

Érdekes, hogy senki sem említi azt a tényt, hogy ezzel a rendelettel több olyan egyetemi klubot tettek volna tönkre, amelyek 40 éves múlttal rendelkeznek. És több ilyen rendezvényt, klubot nem a pénz vezérel, hanem a diákok önkéntes munkája, az összetartozás érzése. És gondolom azért nem esett itt erről szó, mert a hozzászólók többségének fingja sincs az egésznek a lényegéről. Az EHK-át meg mindig szidni kell, de ez már megszokott. Az Egyetemi-napokon berúgni azért jó dolog, nem?
süti beállítások módosítása