Ballib-széljobb násztánc bolgár módra
2013. június 12. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Ballib-széljobb násztánc bolgár módra

oresharski.jpg

Plamen Oresarszki: ballib technokrata kormányfőség a széljobb kegyéből

Vigyázó szemünket ezúttal ne Párizsra vagy a varsói gyorsra vessük: nézzünk inkább a Balkán szívébe, Bulgáriába. Hogy miért is? Nem épp a követendő, inkább az elrettentő példáért. Jobb sorsra érdemes bolgár barátainknál ugyanis olyan folyamatok zajlanak, amik pár évtizedes távlatban Magyarországon is bekövetkezhetnek – ha a dolgok a legrosszabb irányt vennék itthon. Nem beszélve a következő évek magyarországi választásainak rettegett szcenáriójától, ahol se a mérsékelt jobboldal, se a balliberális oldal nem tud egymaga többséget szerezni. Bulgáriában ez történt a minapi választásokon, meg is lett az eredménye: egy béna kacsa ballib kormány alakult, széljobbos támogatással.

Már a bolgár pártpolitikai felállás is megér egy unortodox misét: távolról nézve még megvolnának az európai értelemben vett pártok és pártcsaládok, de közelebbről megvizsgálva jó nagy katyvaszt kapunk.

Ott van a GERB, az Európai Néppárthoz tartozó, jobboldalinak, nemzetinek, konzervatívnak címkézett tömörülés, amely a mostani választásokig vezette az országot. Vezetője, Bojko Boriszov eddigi miniszterelnök minden volt, csak élére vasalt européer nem: a tűzoltóként, majd rendőrakadémiai oktatóként dolgozó Boriszov már a kommunista időkben a nemzetbiztonsági szolgálatok embere volt; hogy a rendszerváltás után biztonsági céget alapítson, és olyan figurákat védjen testőrként, mint Todor Zsivkov egykori kommunista országvezető. A kétezres években már a politikai élet csúcsain járó Boriszov 2006-ban alapította meg a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) pártot, amit aztán jobboldalinak címkézve eladtak az antikommunista választóknak. 2009-ben meg is nyerték a parlamenti választásokat és kormányt alakíthatott Boriszov, ami az idei évig ki is tartott.

A GERB-bel szemben a jó öreg posztkommunista szocialisták (BSP) állnak, amelyek a társadalomba jól beágyazódva többször is győztek a rendszerváltás utáni választásokon, mielőtt a válság hullámai miatt elbuktak volna a 2009-es voksoláson. Nem is kell róluk sokat mondani, pontosan olyanok, mint a kelet-európai posztkommunista szocik, ismerjük, milyenek és hogy működnek; és persze az Európai Szocialisták családjának megbecsült tagjainak számítanak.

Még két kisebb párt színesíti a bolgár összképet. A Jogokért és Szabadságokért Mozgalom (DPS), amelyet centristának, illetve liberálisnak becéznek, a Bulgáriában nagy számban élő török és cigány kisebbség pártjaként működik elsősorban. És ha Kelet-Európában valahol sok kisebbségi akad, akkor az őket védő párttal szemben persze kell, hogy legyen egy kisebbség-ellenes erő is: ez az Ataka, a bolgár Jobbik, csak épp csöppet agresszívabb a magyar harcostársaknál.

Ez volt tehát a nem igazán lenyűgöző kínálat a bolgár választóknak idén tavasszal. A választási eredmény pedig csak tovább mélyítette a borús közéleti kilátásokat. A GERB az idei májusi választásokon is első helyen végzett 30 százalékkal, de ez messze nem volt elég a kormányalakításhoz. A török-liberális DPS 11 százalékot ért el a választásokon. A radikáljobbos Ataka 7 százalékot ért el. A szocik a második helyre értek be, csak 26 százalékot szereztek, mégis ők alakíthattak kormányt.

Hogy miként? A 240 tagú parlamentbe 97 képviselőt küldött a GERB, 23-at az Ataka, 84-et a szocialisták és 36-ot a kisebbségvédők. A jobboldal és a baloldal tehát 120-120 képviselőt adott, patthelyzet lett. A néppárti GERB és a széljobbos Ataka koalíciója nehezen lett volna elképzelhető, nem csak a nemzetközi botrány hanem egymás engesztelhetetlen gyűlölete miatt is. És persze így se lett volna többségük. A GERB és a szocik nagykoalíciója sem tudott megvalósulni, szintén a feloldhatatlan ellentétek miatt. Szoci-széljobb koalícióról ne is beszéljünk – de azért mindjárt visszatérünk rá. Végül maradt a szoci-„liberális” koalíció, akik ugyan csak a képviselők pontosan felével és nem a többségével rendelkeznek a parlamentben, de azért meg tudtak állapodni egymással. S mivel a szocialisták emberei mindenképp ki akarták szorítani a hatalomból a jobboldalt, más megoldás híján elfogadták a szélsőjobb segítségét, amely erő egyébként nagyrészt a szocikkal együtt épp kormányra kerülő törökök és cigányok elleni hergeléssel szerzett népszerűséget.

A segítség pedig úgy történt, hogy az atakások bojkottálták a kormányalakításról szóló szavazást, így 120 igen szavazattal 97 ellenében megalakulhatott a korábban pénzügyminiszterként is dolgozó, balos technokratának tartott Plamen Oresarszki szakértőinek nevezett kormánya (a szakértők valódi kilétéről itt olvashat bővebben). A kormányalakítás azonban csak a legelső lépés: hogy mihez kezd és mit tud elérni egy valódi parlamenti többség nélküli, a kiengesztelhetetlen jobboldallal szemben álló, az egyébként az ellenük való hergelésből élő szélsőjobb passzív támogatására szoruló szociálliberális koalíció, az még igencsak kérdéses...

Bulgária ráadásul továbbra is az EU legszegényebb tagállama marad, ahonnan két évtizede tömegesen lépnek le az aktív, fiatal, képzett és tevékeny rétegek Nyugatra. Az otthon maradottak fölött most a jobbos oligarchák helyére visszaülnek a balos oligarchák. „Bulgária mély, intézményes válságban és folytatódó gazdasági depresszióban van, miközben fokozódik a társadalom szétesése... Talán nem tudunk ebben a ciklusban gazdaggá és prosperálóvá válni, de a minimum célunk az, hogy a bolgároknak több reményt adjunk” – fogalmazott legalább őszintén Oresarszki kormányfő. Vér, veríték, könnyek bolgár módra. Hozzájuk edződött már ez a sokat szenvedett balkáni nép az évszázadok során.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr345357027

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ballib-széljobb násztánc bolgár módra 2013.06.12. 12:26:01

Bulgáriában béna kacsa ballib kormány alakult, széljobbos támogatással.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bozon 2013.06.12. 13:58:35

"amik pár évtizedes távlatban Magyarországon is bekövetkezhetnek"
Nálunk azért szerencsére már minden el van követve az ellen, hogy a szükségesnél bonyolultabb választási eredmények szülessenek.

"Nem beszélve a következő évek magyarországi választásainak rettegett szcenáriójától, ahol se a mérsékelt jobboldal, se a balliberális oldal nem tud egymaga többséget szerezni."
A fentieknek megfelelően nem ettől kellene rettegni elsősorban.

Ja, és a fő téma: furcsa a helyzet, de én főleg az utóbbi évek alapján nem sugalmaznám minden áron azt a képet, hogy a meglepő történések mögött kell a nagyobb suskust keresgélni, mint a "sima játszmák" mögött.
Egyszer már teoretikusan felvetődött egy hasonló forgatókönyv a hazai politika számára, és minden résztvevő számára messze nem destruktív motivációval. A meglepő cselekedet mögött lehetnek meglepő körülmények is.

De persze ki tudja, hogy pont Bulgáriában, pont most miért tettek így...

calabria007 (törölt) 2013.06.12. 14:15:32

ÖSSZEFORR AZ AMI ÖSSZETARTOZIK:)

a szeretet és a gyűlöletet csak egy hajszál választja el egymástól:)

közösperonos átszállás 2013.06.12. 14:56:01

A "gazdasági depresszió" az hunglish (ejtsd: hülyeség).

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.12. 18:40:33

Jó a cikk.

Alapvetően az lett kihasználva, hogy a bolgár alkotmányjog nem ír elő minősített többséget a kormány megválasztásánál! Magyarországon ez nem történhetett volna meg, mert Mo-n a kormány megszavazásához minősített többség kell, azaz az összes képviselő fele + 1 fő.

Bulgáriában meg elég az egyszerű többség, így elég lett a két kormánypárt 120 szavazata, hiszen a szélsőjobb nem szavazott, azaz 120 igen állt szemben 97 nemmel, ami tiszta többség.

Az, hogy miért csinálta ezt a szélsőjobb, nem világos. Az utóbbi ciklus első felében támogatta a GERB-et, de facto csendestag volt a kormányban. Aztán hirtelen összevesztek.

A rossznyelvek szerint a szocik félmillió levát (= negyedmillió euró) fizettek minden egyes szélsőjobb képviselőnek, hogy ne szavazzon a kormány megalakulásakor.

Ezzel persze az Ataka de facto harakirit követett el. Hiszen eddig a fő témája a DPSZ elleni harc volt, most meg az ő segítségével lett a DPSZ ismét kormánypárt, S bár az Ataka átlagszavazója sötét bunkó, azért ezt még a legbutább atakista is átlátja.

A szocik is érdekesek. A miniszterelnökük, Oresarszki nem tagja a pártnak, sőt 10 éve még egy középjobb párt színeiben politizált!

Szóval magyarra lefordítva a helyzet a következő:
- 2022-ban a Fidesz és a Jobbik együtt szerez 50 % mandátumot, az MSZP és egy főleg cigányokból álló Új SZDSZ (vagy Együtt 2022) meg szintén 50 %-ot,
- a Jobbik segítségével megalakul a szoclib kormány,
- az MSZP kormányfője Matolcsy György.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2013.06.12. 21:20:50

"Szóval magyarra lefordítva a helyzet a következő:
- 2022-ban a Fidesz és a Jobbik együtt szerez 50 % mandátumot, az MSZP és egy főleg cigányokból álló Új SZDSZ (vagy Együtt 2022) meg szintén 50 %-ot,
- a Jobbik segítségével megalakul a szoclib kormány,
- az MSZP kormányfője Matolcsy György. "

ennyi :DD

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.06.12. 21:33:59

Én semmi problémát nem látok egy mindenki vs. Fidesz felállással. Csak egy ciklusra kell elviselni egymás szagát, annyi idő alatt le lehet sittelni és földönfutóvá lehet tenni az összes orbánistát. Utána vidáman folytatódhat a Schlägerei.

Knut 2013.06.13. 09:00:16

A rokonok által elnyert 12 dohánykoncesszió mellett több állami pályázatot is elnyert Takács Gábor miskolci fideszes önkormányzati képviselő cége és családja. A politikus felesége, anyósa és testvére fejenként négy dohánykoncesszióhoz jutott a városban

jáááj elfelejtettem hogy ez nem fontos, bolgár kommunisták, cserkészek, az fontos

bocsi

Pelso.. 2013.06.13. 09:06:01

"legrosszabb irány"
Kellő mélységből indulva az is irány, ugye.

bozon 2013.06.13. 10:35:30

@Kettes: "Én semmi problémát nem látok egy mindenki vs. Fidesz felállással. Csak egy ciklusra kell elviselni egymás szagát, annyi idő alatt le lehet sittelni és földönfutóvá lehet tenni az összes orbánistát. Utána vidáman folytatódhat a Schlägerei."
Egy ciklusra sem kell elviselni egymás szagát. A szabályok miatt a népfront :) is legalább kétharmaddal nyerne, elvégeznék az alkotmányvisszacsinálást, a lesittelést és a többit, és csak egy részből alakulna a kormánykoalíció.

Robinzon Kurzor 2013.06.13. 11:23:02

@Kettes: "Én semmi problémát nem látok egy mindenki vs. Fidesz felállással. Csak egy ciklusra kell elviselni egymás szagát"

Még annyira sem.

Hat hónap átmeneti (ügyvezető) kormányzás alatt meg (vissza) lehet csinálni a legszükségesebb alkotmányos alapfeltételeket, levezényelni egy alapvetően arányos (listás) új választást, ahol nincs koalíciókényszer az össze nem tartozó formációk között, felállhat ez az új OGY, megalakulhat egy új kormány.

Ez egy 6 hónapos projekt, aminek heti bontású terve lenne a választási program, konkrét jogszabály szöveggel, amit akár -- erre a hat hónapra -- az Alaptörvénybe lehetne emelni.

A NER-t a saját fegyverével lehetne tökönszúrni.

A dolog ott bukik, hogy ebben nem csak Orbán nem érdekelt, de az MSZP-nek sem jó, ha rajtuk kívül más is a porondon marad.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.06.13. 11:41:43

@Kettes: @Robinzon Kurzor:
a reménytelenség rózsaszín ábrándjai. jó látni. :)

szanisz 2013.06.13. 12:32:50

Nohát, a mandiner hozta magát, az üzenet egyértelmű...nem hiszem hogy egy "ballib"/centrál - jobbik együttműködésre _bármi_ esély lenne, bármikor..
ellenben Orbánból simán kinézem, akármit is mondott. Elég visszanézni, hogy '98-ban vagy '02-ben mit nyilatkozott, vagy akár '89-ban. Igazi opportunista urambátyám komcsi lett belőle, aki "tehetséges politikusként" csak lassítja a felzárkózásunkat.

felucca 2013.06.13. 13:46:34

@Kettes: Én is egyre gyakraban gondolok ilyesmire. Liberálisként örömmel tüdőzném a mellettem álló jobbikos bűzét, ha tudom, hogy Orbán eltűnik a mygar közéletből. Az életből nem kell eltűnnie, nyugodtan nyírja a füvet a focipályáján, mint Torgyán Józsi bácsi, faszt sem zavar már.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.06.13. 13:48:59

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Nem nagyon figyelem a bolgár politikát, de anno volt az ex-cárnak is egy pártja, az hova lett?

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.06.13. 13:50:50

@felucca:
Akkor ugyanolyan szardarab vagy, mint azok a választók, akik a "Gyurcsány takarodj" miatt megszavazták a 2/3-ot a Fidesznek.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.13. 13:53:37

@Robinzon Kurzor:

Nagyon nagy baj kell ahhoz, hogy egy ilyen szövetség legyen.

S bár a bolgár GERB sok mindenben a Fidesz testvére, annál sokkal lightosabb verzió.

S Bulgáriában ez az összefogás nem elvek alapján zajlott, hanem piszkos anyagi alapon. Hülyeség volt, ami miatt a következő választáson a GERB vissza fog jönni a hatalomba.

Szóval vannak elvek, melyek semmiképpen sem szabad áthágni, mert eleve kontraproduktív.

Szóval ha a Fideszt nem lehet legyőzni normálisan, akkor NEM KELL legyőzni.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.13. 14:11:30

@Ensiada Arkoveitie:

A 2009-es választásokon már a parlamenti küszöböt sem tudta átlépni.

A bolgár politikai helyzet sok dologban hasonlít a magyarra, de sokban különbözik is.

A hasonlóság az, hogy a fő balközép párt az ex-komcsi párt és ez egy alapvetően tudathasadásos képződmény: a szimpatizánsok egy komoly része színkommunista nosztalgiákkal él, míg a vezetőség zöme még jobboldali szocdemnek is túl jobboldali, valójában klasszikus liberálisok szoclib elemekkel, de a szociáldemokráciához sok közük nincs, azon kívül hogy annak nevezik magukat.

A különbség sok. Pl. az első szabad választást 1990-ben az ex-kommunisták nyerték meg.

Ezen kívül az ex-antikommunista erők az első választásokon szövetségben indultak, tehát balközéptől konzervatívig mindenki egy párt volt. Aztán ez a szövetség 1991-ben nyert is, de persze hamar szétesett az egész,a lig 1 évig voltak hatalmon.

Ezután egészen 2001-ig a "kékek" (ex-antikommunisták) és a "vörösök" (ex-kommunisták) váltogatták egymást. Sok esetben a török párt volt a mérleg nyelve.

Aztán 2001-ben berobbant a volt cár, s a semmivől nyert 47 %-ot. Először a török párttal kormányoztak, majd 2005-2009 között a törökökkel és a szocialistákkal. A kormányzati hibák összeg terhe a cár pártján csapódott le, így be se jutottak már a parlamentbe.

A szélsőjobb 2005-től jelent meg a parlementben.

A GERB meg szintén új alakulat 2009-tól.

Aszpartám 2013.06.13. 14:29:02

Üsse kő, én örülnék, ha Vonától Schifferig mindenki beállna Bajnai mögé..

Viszont nálunk ilyen sosem fog történni. Magyarországon valamiért hihetetlenül elterjedt az ideologizált, és emiatt végtelenül debil, degenerált, impotens és ostoba gondolkodásmód, történetesen:

1. Én a kommunistákat? Soha! Akkor még mindig inkább a Zorbán!
2. Ezeket? Ugyanolyan csaló banda, mint a másik.
3. Na mi az libbancsok, nem bírjátok elviselni, hogy nem lophattok többé?
4. Na, ha ezek összefognának a nácikkal, akkor örökre elásták magukat.
5. Gyurcsányból már egyszer elég volt, nem hagyom hogy visszajöjjön!
6. Én nem szavazok senkire, elegem van a politikából.

Hülye emberek természetesen mindenhol vannak, de hogy nálunk az emberek kb. 10%-a próbál gazdasági/társadalmi megfontolások mentén gondolkodni és mérlegelni, 90% pedig a fenti paneleket ismételgeti, ez nem ad túl sok bizakodásra okot az ország jövőjét illetően...

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.06.13. 14:38:59

@Aszpartám:
Alapvetően leginkább pont gazdasági megfontolások alapján nem kompatibilis a Bajnai féle vonal sem Schifferékkel, sem Vonáékkal.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.13. 14:54:12

@Ensiada Arkoveitie:

Van még Bajnai-vonal? Amióta lenyelte az LMP-szakadárokat, úgy tűnik, hogy az LMP eszméi győztek Bajnai eredeti eszméi felett.

Robinzon Kurzor 2013.06.13. 15:09:53

@jose maria padilla:

Ennyire fosnál attól, ha egyenlő feltételek mellett lenne a választás?

Robinzon Kurzor 2013.06.13. 15:12:03

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "Nagyon nagy baj kell ahhoz, hogy egy ilyen szövetség legyen."

Szerintem az van.

Elfogadom, hogy szerinted nincs ... ami jelen helyzetben azt jelenti, hogy felőled végül is maradhat, ami van.

Robinzon Kurzor 2013.06.13. 15:15:13

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "Szóval ha a Fideszt nem lehet legyőzni normálisan, akkor NEM KELL legyőzni."

Már csak az a kérdés, hogy mi a "normális".
Szerintem az a választás (népképviselet) normális, ami megjelenteni a társadalmon belüli különböző érdekeket és értékeket.

Ha egy OGY-ben csak Fidesz és MSZP van, az nem olyan.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.13. 15:24:44

@Robinzon Kurzor:

A többség dönt, s a demokrácia azt jelenti, a többség joga van rosszul dönteni. Én úgy látom, hogy a nagy többsség Fidesz-párti, de legalábbis a Fideszt tekinti a kisebbik rossznak.

Robinzon Kurzor 2013.06.13. 21:27:10

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: " Én úgy látom, hogy a nagy többsség Fidesz-párti"

A "nagy többség"?
Miből véled ezt látni?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.13. 21:44:01

@Robinzon Kurzor:

Ezt a hangulatot érzékelem. Szubjektív. Kutatást nem végeztem.
süti beállítások módosítása