Hol az európai értelemben vett baloldal?
2013. május 06. írta: tchtptr

Hol az európai értelemben vett baloldal?

baloldal.jpg

A magyar „balliberális” oldal provincializmusa sajnos közismert. Tamás Gáspár Miklós az olvasottságával, Szalai Erzsébet a baloldaliságával, vagy a FentÉsLent blogközösség a balpopulizmusával igencsak egyedül van. Ma Orbán Viktor kormányával és pártjával szemben – mely kormány a Le Monde szerint amúgy „homéroszi küzdelmet” folytat a bankokkal – olyan „baloldaliak” állnak, akik az elmúlt három év során pusztán annyiban tudtak megegyezni, hogy Magyarországnak mindenképp kell az IMF-hitel, és azért a bankokat se nagyon tessék bántani, mert nekik is van lelkük.

És amúgy lehet, hogy Magyarországnak egy ideig szüksége lehetett az IMF-hitelre – bár a tények nem ezt mutatják; igaz a tények a közgazdaságtan nevű „tudománynál”, hasonlóan a joghoz, tetszőlegesen értelmezhetőek –; és még az is lehet, hogy a bankokat se kell tényleg annyira bántani, mert működőképes, hitelezésen alapuló, dinamikus piacgazdaság bankok nélkül nehezen elképzelhető.

Ámde és viszont.

Milyen európai értelemben vett baloldal az, amely az IMF-ért aggódik, miközben a Le Monde diplomatique minden számából megtudhatjuk, milyen káros intézmény is az? Igaz, Le Monde diplomatique-ot is legfeljebb TGM vagy Lovas István olvas Magyarországon. A picinyke, valódi magyar baloldal kezet csókolhat Lovasnak, amiért a kilencvenes évek óta, talán egyedüliként szemlézi a legérdektelenebb marxista periodikákat is.

Milyen „baloldal” az, amely a hitelminősítők szavára ad, miközben Jean-Luc Mélenchon hívei Toroczkai Lászlót megszégyenítő módon törtek be a Moody`s párizsi székházába? Egyáltalán tudja a magyar „baloldal”, ki is Jean-Luc Mélenchon? Vagy Oskar Lafontaine? Vagy Sahra Wagenknecht? Vagy Alexisz Ciprasz? Vagy Beppe Grillo? Tudja a magyar „baloldal”, hogy mi mellett kampányolt a jelenlegi francia szocialista külügyminiszter a 2005-ös európai alkotmányról szóló népszavazás kapcsán? Tudja a magyar „baloldal”, hogy a szuverenista nézet – a nemzetállami szuverenitás védelme az EU-val szemben (ami amúgy egy nacionalista, azaz egy konzervatívnak kevéssé tetsző ideológia) – kitől, melyik oldalról származik?

Mutasson a magyar „baloldal” olyan neves európai baloldali politikust, értelmiségit, aki olyan ájult tisztelettel nézné az Egyesült Államokat, Izraelt, az Európai Uniót, az IMF-et vagy az Economist vezércikkeit, mint a hazai!

A magyar „baloldal“ ezzel szemben állandóan „európai értelemben vett jobboldalról” álmodozik.  De melyik európai jobboldalra gondolnak ilyenkor? A melegházasság ellen szélsőjobboldaliakkal együtt felvonuló francia jobboldalra? Vagy a tantermekbe és bírósági tárgyalókba keresztet tevő bajor jobboldalra? Vagy a BBC újságíróját a német nyelv fontosságára figyelmeztető német jobboldali liberálisokra? Vagy az EU-szkeptikus cseh és brit konzervatívokra? Vagy a francoizmusból kinőtt spanyol jobboldalra? Vagy az Ante Gotovinát védelmező horvát jobboldalra? Vagy a Koszovót nem engedő szerb jobboldalra? Vagy a fasisztákkal közös koalícióban induló olasz jobboldalra? Melyik lenne a mérce az „európai értelemben vettséghez”? Pálffy G. István lenne a mértékegység vagy az általa egykoron „európai értelemben véve” szerkesztett Híradók?

Orbán jobboldali etatizmusával szemben egy olyan „baloldal” áll, amelynek válaszai, ha nem is az európai jobboldali mainstreamból jönnek, de megfelelnek a neoliberális tankönyvek többségének. Orbán jobboldali etatizmusával szemben a gyenge állam amúgy már lejárt jobboldali lemeze forog a „baloldalon”. És akkor még szerencsénk van, mert vannak nekik ennél rosszabb lemezeik, sőt kazettáik.

Az „európai értelemben vett” – azaz Amerika-kritikus, anticionista, kapitalizmus-kritikus, etatista, antiglobalista, Brüsszel-ellenes, szuverenista, bankadót szorgalmazó, privatizáció-ellenes, antikolonialista – baloldal Magyarországon egyelőre nem látszik. Nem látszik Michel Foucault hatása sem azon a „baloldalon”, amely elhiszi, hogy a diskurzusokat nem erők és érdekek, hanem örök eszmék („európai értékek”, „jogállam”) mozgatják. Nem látszik az antikolonizációs irodalom hatása sem, amely a nagyhatalmak-periféria-viszonyrendszert értékelte újra, s nem az európai kultúra javára. Nem látszik Ernesto Laclau vagy Slavoj Žižek hatása sem, akik szerint a demokrácia nem a liberális jogállam, hanem a nép többségének az uralma.

Nem látszik semmi az Orbánnal szemben felsorakozó, magyar „baloldalon”, amely kicsit is európaivá tenné.

Baj vagy nem baj – de tény.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr455279850

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: (1) "szavainkat elcseréltük" #1: baloldaliság – vigyázat, hamisítják !!! 2013.05.06. 12:49:27

Ha az ősember egy kényelmes és egyszerű élet reményében mászott le a fáról, akkor megérte. Mész az utcán, zsebedben a telefonod, mit telefon, komputer!, állandóan konnektálva vagy, és a világ összes tudása egy klikkre van tőled. Semmi más dolgod nincs,...

Trackback: Hol az európai értelemben vett baloldal? 2013.05.06. 10:26:01

Nem látszik semmi az Orbánnal szemben felsorakozó, magyar „baloldalon”, amely kicsit is európaivá tenné.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Virág et. 2013.05.06. 07:20:36

A magyar baloldal egy technokrata - kapitalista - liberális politikai csoportosulás. Klasszikus baloldali értékeket nem képvisel, de ezért kár a baloldalt ostorozni, egy ország pártjai olyanok, amilyenek a szavazók. Magyarországon erre a politikára nincs igény, ha valaki megjelenne ezzel, azonnal kapná a kommunistát a képébe. Először pl. ettől a blogtól és közönségétől.

Egyébként valamit jócskán félreérthetett a szerző, ha azt olvasta valahol, hogy itt bárki is aggódott volna az IMF-ért (ami egyébként a mi bankunk, ahogy egy klasszikus mondta). A helyzet az - és ezt amúgy jobboldali közgazdászok is megerősítették, évekig még maga a miniszter is -, hogy az IMF-hitel olcsóbb, mint a piaci vergődés. Ez ma is igaz, az más kérdés, hogy nem foglalkozik vele a kormány, ennek az árát meg az ország fizeti (rekord államadóssággal). A bankokért is csak annyiban "aggódnak", hogy a banki terhek, amelyek rekordveszteségeket produkálnak kivégezték a hitelezést az országban. Eredmény: -1.7% gazdasági "növekedés". A válságból kifelé, amikor mindenki más fejlődik.

Egyébként a fenti agymenésnek annyi értelme van, mint amikor a Fideszes politikusok azzal magyarázták az aktuális törvénykezési szörnyszülöttüket, hogy mindenre benne van példa más európai országban is. Ez igaz, csak nem így egyszerre.

A jog pedig csak akkor és annak értelmezhető tetszőlegesen, aki a Blikkből vagy fórumokról informálódik, esetleg iq-ból akarja megoldani. Az eljárások résztvevői, akik minden részletet ismernek, elég jól meg tudják saccolni a végkimenetelét egy ügynek. Nem varázslat ez, a szabályok ismertek, leírtak, a bírósági gyakorlat meg a rutinból kikövetkeztethető. Világot rengető meglepetése az elmúlt 10 évben nem volt a hazai tárgyalótermekben. Az persze más kérdés, hogy a fotelből részinformációk és előítéletek alapján okoskodók mit vártak és ehhez képest mit kaptak. De ez a legkevésbé a jog hibája.

vantaan 2013.05.06. 07:28:33

@Virág et.:
Nincs bal vagy jobb! MUTYI van s "oszt jó napot!

Magyarországon a Sárkány-rend vagy a vitézi rend mintájára megalakult titokban a "mutyi"-rend!
...hiába is tagadják !
Szerintem ezek után ki kell írni a név elő, hogy kellő tiszteletet is kapjanak azt hogy "mutyi".
Pl. a történtek alapján azt írnánk "mutyi hódmezővásárhelyi Lázár János" mint pl hogy vitéz nagybányai Horthy Miklós.
Persze lehet különbséget tenni ,hogy "föld- mutyi M..... Lőrinc" vagy "dohány-mutyi L..... János"

S például az állami tisztségviselőknél is ki kellene írni, persze csak a kellő tisztelet miatt pl "mutyi F ..... Gyula államtitkár" vagy akár pl minisztereket vagy akár a miniszterelnök urat is megilleti ez a lehetőség. ....persze ez egy javaslat!

Nincs bal vagy jobb! MUTYI van s oszt jó napot!

Virág et. 2013.05.06. 07:33:23

A baloldal elemezgetésén túl talán elférne egy vizsgálat a hazai jobboldalról is. Illetve inkább a szavazóikról, mert a hazai jobb legnagyobb tragédiája nem a pártok meg vezetőik, hanem a szavazóbázis igénytelensége. Ebben nem lehet hasonlóságot találni baloldalról, a rossz minőségű kormányzást a baloldali szavazók 2010-ben látványosan megbüntették - az MSZP-t lefelezték, az SZDSZ-t pedig kirakták a Parlamentből. Ehhez képest a Fidesz bármi csinál, a biztos szavazóinak a száma lényegében konstans, a választási sikere lényegében csak attól függ, hogy a baloldali pártok mennyire szervezettek, mennyire erősek. Amikor gyengébbek (Bokros-csomag után 98-ban vagy 2010-ben), akkor nyernek, amikor erősek vagy annak látszanak, akkor veszítenek. Akármilyen minőségben is politizálnak, a törzsszavazók nem pártolnak el tőlük. Ez lényegében a hazai jobboldalt rendkívül unalmassá teszi. Ellentétben a baloldallal, ahol folyamatos a változás: a szocikból kivált a DK, új pártként megjelent az LMP, majd két részre oszlott és a PM az E14-gyel együtt új formációt alkotott. Az SZDSZ kimúlt, a szavazóikra pedig két új párt, Fodor és Bokros szervezete próbál rárepülni.
Ezzel szemben jobboldalon langymeleg állóvíz, van a Fidesz (áll, mint a cövek, hogy megint klasszikussal éljek) és kész.

Geo_ 2013.05.06. 07:36:48

Nem tudom, ki a cikk szerzője - de buta egy ember.

Pedig lenne honnan kiindulnia: "A magyar „baloldal“ ezzel szemben állandóan „európai értelemben vett jobboldalról” álmodozik."

1. Szóval, öcsi, baloldalnak azt nevezzük, ami a középtől nem jobbra van.
2. A "bal"-nak akkor van értelme, ha van "jobb"
3. A világ nem homogén - az adott hely problémáira kell választ találni.

Van egy ajánlatom: írj a magyar jobboldalról, én pedig a magyar balról.

vantaan 2013.05.06. 07:43:17

@Virág et.:" Ezzel szemben jobboldalon langymeleg állóvíz, van a Fidesz (áll, mint a cövek, hogy megint klasszikussal éljek) és kész." No, no nézzük csak a Portik ügy legújabb fejleményeit! Hódmezővásárhelyen 2 portik klónt fogtak el s emlékezzünk Kósa elvetélt puccs kísérletére Orbán ellen .....s ha esetleg kiderülne ,hogy valójában Lázár áll a Kósa videó mögött???
No mi zajlik ott a felszín alatt? Talán kiderül!

Virág et. 2013.05.06. 07:50:51

@vantaan: Nem derül ki. A vezér leszól és csönd lesz, egy hang nem hallatszik. Mert Kósa és Lázár sem menne a világban semmire, ha nem lenne a Fidesz, az egész egzisztenciájuk a párttól függ és akármilyen ellentétek is vannak közöttük, az nem írja felül a lét(színvonal)fenntartó ösztönüket. Orbán akár hangosbemondóba is mondhatná a saját őszödi beszédét, egy káderben sem lenne annyi, hogy ki merje adni a nyilvánosságnak.

Az a felvétel egyébként azért is érdekes, mert megcáfolja a fizika összes alapvetését. Az idő mégsem folyamatos, lineáris valami úgy látszik. Mert vannak ilyen tárgyak, amelyek bármely időpontban szemlélve mindig 3 évesek. :) 2010-ben 2007-esek, 2013-ban 2010-esek, gondolom 2016-ban meg 2013-asok lesznek. :)

vantaan 2013.05.06. 07:58:57

@Virág et.:" A vezér leszól" no szerintem már rég szarnak a vezér fejére!!! Max.: annyi csak a tisztelet, hogy nem utasítják hanem kérik tőle pl a törvény módosításokat .... vagy amíg megrendelik a százmillákat mint Lázár vagy a Tiffán pubi s utána leszarják a vezért.

Virág et. 2013.05.06. 08:05:20

@vantaan: Én nem így gondolom. Szerintem pont a Fidesz az a párt, amelyet minden szavazó Orbánnal azonosít, lényegében nincs még egy ilyen elfogadottságú és karakteres politikusa a pártnak, mint ő. Ebből az következik, hogy a Fideszen belül nincs ellenhang, mert nincs senki, akire lecserélhetnék. Minden más pártban másként van ez: a szociknak Mesterházy a sokadik elnökük, a többi régi párt meg lényegében már ki is múlt. Ha Orbán valamit nem akar, valamivel szembe megy, nem lehet őt úgy megpuccsolni, mint Medgyessyt vagy az őszödi beszéddel Gyurcsányt. Ez nem az a párt.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2013.05.06. 08:08:10

@Virág et.: Uhh, vazz', ez most komoly? Nem az egész magyar választónépesség az igénytelen, hanem csak és kizárólag a fideszválasztók? És ez mondjuk '98 óta egy nagyjából konstans orbánista tömeg? És az egyharmad alá esett ballib szétesése, az a minőség jele? Ezzel a Bajnai-Fletó-Mesterházy hármassal? Az LMP tényleg kettévált volna és nem az a maréknyi fontosember ment csak el, aki eleve az egészet azért csinálta, hogy begereblyézze azt a nyomorult pár százalékot ezek alá? Hogy Bokros és Fodor bármit is komolyan gondol ezzel a mikropárt-alapítgatással - már azon kívül, hogy szeretnének maguknak valami fűtött irodát, kényelmes karosszéket? Neked tényleg komoly nézeteltéréseid vannak a valósággal. 4291

vantaan 2013.05.06. 08:12:37

@Virág et.: .... ez csak azért van mert tud pénzt szórni, de aki kapott száz millákat azok némelyike már szarik rá. Nekik nem Orbán vagy a fidesz kell hanem a pénz! Lásd pl Széles Gábort , azért a pár milliárdért amit a Bp-i busztenderen szakított támogatta a CÖF-öt, de nincs új milliárd a láthatáron most kussol a CÖF támogatással. Szarik Ő Orbán fejére hidd el s ha esetleg Kósa igér neki 5 milliárd tiszta pénzt akkor Kósát fogja támogatni.

Kandeláber 2013.05.06. 08:17:36

A mai magyar "baloldali" plebs tipikus reprezentánsa az olyan kommentelő, aki az atv betelefonálós műsorába az sms-csíkra következő szöveget küldi: "Mi már csak az IMF-ben és az EU-ban bízhatunk."

vantaan 2013.05.06. 08:38:49

@Kandeláber: .... honnan tudod? .....csak nem????

Wolff 2013.05.06. 08:47:19

@Geo_: A szerző nem buta ember, sőt, valószínűleg éppen ezért került most abba a nem ritka állapotba, amit "megmondóemberség"-ként szoktak a publicisztikákban emelegetni. Csak ezért lehetséges, hogy elköveti azt az elemi hibát, hogy a jobboldalt sokszínűnek és sokfélének láttatja, miközben egyetlen, meglehetősen szűken értlemezett szemléletet minősít "európai balolalnak". Ez sajnos alapvető érvelési hiba, ezért a cikk végkövekeztetését nem lehet komolyan venni. (Személyesre fordítva, már bocsánat, miért kellene nekem balolaliként ájultan hasra esnem Focault, Zizek vagy Laclau előtt? Csak mert tchtptr hirtelen arra jutott, hogy csak ez a baloldal? Időnként még a disurzuselemzéssel is komoly szakmai bajaim vannak, Focault még ezen túl is rettentő nagy seggfejnek tűnik számos, mára szentségként kezelt, viszont alapvetően spekulatív szövege alapján, de nehogy már ezek után ne lehessek baloldali?) Azt igen, hogy Magyarországon az írásban vázolt baloldalnak nincs nagy bázisa, bár éppenséggel tchtptr-nek is sikerült felosorolnia néhány ilyet.

marko11 2013.05.06. 08:49:49

@Kandeláber: Már sehol nincs ennyi híve a szabad (?!) piacnak, az EU-nak, mint nálunk.
Viszont teljesen hiányzik a rendszerkritika.

Pl.román szerző remek írásban állapítja meg, hogy az önkizsákmányolás magas fokát hozta nekik a rendszerváltás. (Pedig a románoknak tényleg hozott egy csomó jót is. Pl.élelmet, utazási lehetőséget stb.)
itthon.transindex.ro/?cikk=5783
Vagy egy másik, aki a világszerte egyre nagyobb kiszolgáltatottságról és bizonytalanságról ír:
vilag.transindex.ro/?cikk=7246

Kandeláber 2013.05.06. 08:52:39

@Geo_: Maga inkább maradjon a rajzolásnál, mint nagyon okos ember.
@vantaan: Ennél volt jobb is pár éve, amikor egy ízes tájszólással beszélő betelefonáló - nyilván Simor kapcsán - azt mondta Vicseknek: "Vicsek úr, én ezt az ofsőrt nem értem, miért bántják annyira."

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.05.06. 08:54:55

A magyar baloldal (akik magukat így definiálják) a Galaxis legmocskosabb, legaljasabb, legundorítóbb posztkommunista söpredéke --- se több, se kevesebb.

Urfang 2013.05.06. 08:59:20

Az európai értelemben vett baloldal elment megkeresni az európai értelemben vett jobboldalt és azóta nincs hír róluk. Eltűntek.

Ami itt maradt az egy mszmp-ből megmaradt posztkomcsi massza narancs és piros zászlók alatt, akik a saját szórakoztatásukra jobb és baloldalnak csúfolják egymást.

Kandeláber 2013.05.06. 09:00:59

@marko11: Egész Európában százezrek tüntetnek a bankok, az IMF és a megszorítások ellen.
Megérjük még azt is, hogy Pesten a világon egyedülálló módon "baloldaliak" IMF-et dicsőítő molinók alatt vonulgatnak.

vantaan 2013.05.06. 09:03:39

@bbjnick:"........a Galaxis legmocskosabb, legaljasabb, legundorítóbb posztkommunista söpredéke --- se több, se kevesebb."
Persze attól függ honnan nézzük! .....mert van amikor jobb a bal és bal a jobb! Az meg hogy posztkommunista söpredék, no az már árnyalja a helyzetet mert ugye Kövér, Orbán , Pintér,...... az igen és akkor hol az a nem söpredék?

Itt kérem csak MUTYI van! se nem jobb se nem bal hanem MUTYI. Lopunk csalunk hazudunk .....mert mi balos/jobbos Fideszesek vagyunk!

vantaan 2013.05.06. 09:05:50

Nincs bal vagy jobb! MUTYI van s "oszt jó napot!

Magyarországon a Sárkány-rend vagy a vitézi rend mintájára megalakult titokban a "mutyi"-rend!
...hiába is tagadják !
Szerintem ezek után ki kell írni a név elő, hogy kellő tiszteletet is kapjanak azt hogy "mutyi".
Pl. a történtek alapján azt írnánk "mutyi hódmezővásárhelyi Lázár János" mint pl hogy vitéz nagybányai Horthy Miklós.
Persze lehet különbséget tenni ,hogy "föld- mutyi M..... Lőrinc" vagy "dohány-mutyi L..... János"

S például az állami tisztségviselőknél is ki kellene írni, persze csak a kellő tisztelet miatt pl "mutyi F ..... Gyula államtitkár" vagy akár pl minisztereket vagy akár a miniszterelnök urat is megilleti ez a lehetőség. ....persze ez egy javaslat!

Nincs bal vagy jobb! MUTYI van s oszt jó napot!

dr. jenőke (jenőke) 2013.05.06. 09:09:16

@vantaan:
"No mi zajlik ott a felszín alatt? Talán kiderül!"
Arra nem is gondolsz, hogy Dajcs Tamás anyja nevének lesz folytatása?
Most jön a nagymama!

vantaan 2013.05.06. 09:19:17

@Dr. jenőke (jenőke): No azt nem tudom i volt , de Dajcs Manó városlődi köszörűs tót volt Dajcs Tamás öregapja állítólag! ...no ,hogy azt mikor s ki figyelte meg azt sem tudom.

Geo_ 2013.05.06. 09:19:35

@Wolff: Ha nem buta, akkor az rosszabb neki is, nekünk is.
Talán kellett egy ellenpont, ha most egy ideig nem lehet zsidózni, akkor legyen valami pótcselekvés...

(Bár az "orbánnépe" nem zavartatja magát: mandiner.hu/cikk/20130506_zsido_vilagkongresszus_orban_nem_hatarolodott_el_elegge#comment2015169 - ld. a kommenteket).

toportyánzsóti 2013.05.06. 09:22:48

Az első mondat után felesleges volt tovább írnod,jobber szellemi mélyföldszintes.2 füles jár a tanáraidnak akik írni tanítottak.

Geo_ 2013.05.06. 09:22:58

@Kandeláber: talán megérted.

A válság azok a bankok miatt robbant ki, melyek fals befektetésekkel hoztak létre egy irgalmatlan lufit - ami kipukkant.

Nálunk viszont a kereskedelmi hitelezéssel van gond - nem áramlik a pénz, nincsenek beruházások. Vagyis: a nálunk lévő bankok a válságban vétlenek voltak.

Igaz - bank az egyik, bank a másik is.

marko11 2013.05.06. 09:34:12

@Kandeláber: Mikor Irak megtámadása ellen százezrek tüntettek a világon, a magyar szellemi "elit" a demokrácia (?!) exportját éltette.
Ja, és nálunk, ugye, ezrek is alig tüntettek.
Mely tüntetésről a tévé úgy tudósított (?) mintha 30 ember lett volna ott.
Mely, 30 fősnek elhíresült tüntetést még Esterházy is jól megfricskázta az ÉS-ben.
Mire a tüntetés szervezői megírták, hogy nem harmincan, de legalább háromezren voltak - mire Esterházy:
Hogy az mindegy!

Nem tudom, hogy van-e még a világon ilyen hitvány és ostoba "elit", mint a mienk!

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2013.05.06. 09:38:38

@Virág et.: "A baloldal elemezgetésén túl talán elférne egy vizsgálat a hazai jobboldalról is."

Pont egy éve jött le ezen a blogon a "Mi a jobb?" sorozat, amiben több mint húsz hazai jobboldali publicista, blogger, gondolkodó írt hosszú, elemző cikkeket a témában, a mai magyar jobboldalról - többek között e poszt szerzője is.

itt a cikkek összefoglalója.

mandiner.blog.hu/2012/06/07/mi_volt_a_jobb

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.06. 09:39:52

Magyarországon már jelen van az európai értelemben vett baloldal, Fidesz a neve.

marko11 2013.05.06. 09:41:58

Egy (azaz 1) baloldali gondolkodóról tudok: Spiró.
Tegnap este Juszt (ATV) egy jó kis Orbánozásra próbálta rávenni. Sikertelenül.
Viszont világtendenciákról, emberi természetről beszélt - világosan, okosan.
Ha igaz, most (9.50) ismétlik.

Geo_ 2013.05.06. 09:50:48

@rajcsányi.gellért (ergé):
De ez a jelen poszt, ugye, nem egy hasonló sorozat része a baloldalról?

2013.05.06. 10:03:53

Komoly ez a német csávó a videón. :)
Vajon mi történne, ha pl. Navracsics beszólna, hogy ez itt Magyarország, itt magyarul kell beszélni? Jönne a "bunkó, nacionalista suttyó" szövegelés.

Nekem amúgy szimpik a német kerdem konzervek. Pedig legitimistaként "történelmi okokból" nem igazán a németek a kedvenceim.

Geo_ 2013.05.06. 10:07:48

@rajcsányi.gellért (ergé):
Jó, hogy beraktad ezt a linket - bár olvastam azokat az írásokat, most meglep egy ottani szerző: mandiner.blog.hu/2012/05/14/a_nagy_meneteles_vegelathatatlan_vege_techet_peter_mi_a_jobb_xii

Meglep, hogy mennyire elfelejtette ottani írásának elejét.

Szóval, visszavonom, hogy buta lenne - de tartom, hogy akkor ez rosszabb neki is, nekünk is.

Kandeláber 2013.05.06. 10:11:43

@marko11: Sajnos, nekünk ilyen "elit" és ilyen "véleményformáló értelmiség" jutott.
Szegény ember vízzel főz.

2013.05.06. 10:12:52

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ja, a Fidesz baloldali. Csak azért nevezik jobboldalnak, mert nálunk "történelmi okokból" (ahogy Kádár apánk mondta) úgy alakult, hogy a "baloldal" internacionalista, moszkovita (illetve most: globalista), és egy külföld-magyar kormány konfliktusban MINDIG a külföld mellé állt, és nem tud mit kezdeni a határon túli magyarokkal, sem a magyar hagyományokkal.

Érdemes egyébként (ebben az esetben legalább) megfontolni amit Orbán nyilatkozott egy francia újságnak a saját önmeghatározoásáról: azt mondta a Fidesz a két vh közti kisgazdákhoz áll közel, amely Horthy ellenzéke volt. A kisgazdák meg ugyebár baloldaliak. A "keresztény párt" megnevezés pedig szerintem egyfajta keresztényszocializmust jelent a Fidesz esetében. Gazdpol tekintetében pedig ha nem is anti-kapitalsta, de etatista és államilag szabályozott kapitalizmust mellett áll. Ennek okát pedig a világon egyedülálló magyar privatizáció és annak súlyos következményeiben kell keresni.
Könnyű úgy a szabad piac hívének lenni, ha a szabad piac tisztességes versenyt és tisztességesen meggazdagott vállalkozókat jelent. Mo-n "történelmi okokból" nem így alakult.

englishman-in-bacska 2013.05.06. 10:15:37

Ha mar europai ertelemben vett jobb es baloldalrol beszelunk, nekem ugy tunik, a post szerzoje egy kisse tendenciozusan valogatta a peldait. Anglia es Nemetorszag kapcsan tudok
erdemben hozzaszolni ahhoz, amit irt, ezekbol az
orszagokbol van elso kezbol tapasztalatom.

Szoval, ha jobboldal, akkor hallott-e a szerzo pl a CDU-rol? Vagy az angliai Konzervativ Partrol (mely, habar eleg heterogen tarsasag, pl sorai kozott tudhatja Boris Johnson-t)? Nem hiszem,
hogy barki ketsegbe vonhatna jobboldalisagukat,
es egy dologban biztos kulonboznek a hazai jobbodaltol: Bayer Zsolt tipusu alakok nem maradhatnanak a tagjai.

Hasonloan, a baloldali valogatas is kisse tendenciozus: Nemetorszag eseten pl miert van
kihegyezve a felsorolas a "Linke" part prominenseire? Az SPD-t vajon nem tekinti baloldalinak a szerzo? Vagy az angol Liberalis Demokratakat?

A szerzo azt sugalja, mintha normalis bal es jobb
oldal Europaban sem letezne. Ezzel nem ertek egyett.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.06. 10:24:01

@SontPent:

A Fidesz csak kulturális értelemben jobboldali. Gazdaságilag és politikailag nem az.

Az MSZP hasonló. Csak kulturális értelemben baloldali. Gazdaságilag és politikailag jobboldali. Az SZDSZ is ilyen volt.

Olyan párt, mely mindhárom értelemben jobboldali volt, hát ilyen Mo-n nemigen volt, talán az MDF utolsó éveiben.

lokkoL 2013.05.06. 10:25:26

a magyar baloldal nemzetközi kapaszkodókat keres, amivel igazolhatja hogy ők a progresszívek ... mert ami magyar az csakis elmaradott lehet ... ez maga a kismagyar komplexus ...
ennek a túloldalán áll a nagymagyar komplexus ...
kevesen tudják normálisan felfogni helyünket a világban.

TG69 2013.05.06. 11:01:23

@poszt: Akkor ezt a posztot fogjuk fel úgy, hogy a fideszből kiábrándult jobboldali egy "igazi" baloldalra vár, hogy legyen mivel megbünteteni a "jobboldali" fideszt? Hiszen végülis az "igazi" baloldal nagyban hasonlít a mai "jobboldali" fideszre.

egylibas 2013.05.06. 11:17:27

@vantaan: De belehet azt is írni Pl:Mutyi hatalomra vágyó Mesterházi,Mutyi Libás Bajnai,Mutyi Hazudós Gyurcsány,de lehetne sorolni tovább így gondoltad?

egylibas 2013.05.06. 11:29:07

@Virág et.: Talán nem is olyan rossz ez a Fidesz politika,mint ahogy azt próbálják sugallni ha ennyire kitartanak mellette?Vagy azok az emberek akik benne hisznek mind gyenge elméjű?

vantaan 2013.05.06. 11:46:12

@egylibas:" De belehet azt is írni Pl:Mutyi hatalomra vágyó Mesterházi,Mutyi Libás Bajnai,Mutyi Hazudós Gyurcsány,de lehetne sorolni tovább így gondoltad?"

Nem! ..... ugyanis MUTYIZNI csak hatalmon lévő tud! Tehát a MUTYI cím csak a jelenlegi hatalmon lévőket illeti.
pl: "mutyi Orbán Viktor miniszterelnök úr vagy mutyi Lázár János államtitkár úr. Persze a szabályzat amit a "mutyi" rend alkot módot adhat hatalom nélküli személyeknek a mutyi cím viselésére .... de úgy kiüresedne a mutyiság tartalma! ...mint pl ha vitézi címet kapott volna Landerer Jenő vagy Rákosi Mátyás. Ugye ez azért képtelenség lett volna!

vizipipa 2013.05.06. 11:50:05

Szerintem bizonyos fogalmakat nem ártana újraértékelni, a kornak megfelelően.
A nacionalizmus korábban alapvetően politikai fogalom volt, ma viszont előszeretettel mossák bele a gazdasági kérdéseket is. Márpedig az egyre nyíló GDP-GNI olló mellet a gazdasági nacionalizmus sokkal inkább gazdasági szükségszerűség. Nevezhetjük józan észnek is.
Emlékszem Horn Gyula egyik kijelentésére, még miniszterelnöki időszakából: miért nem hagyjátok ezeket a fiúkat pénzt keresni? A biztosító társaságokról volt szó.
A Fidesz számos tünetét mutatja a gazdasági nacionalizmusnak, az más kérdés, hogy a helyzetnek megfelelően igen ellentmondásosan. Mercedes jöhet, Tesco mehet.
Sokan pedig nem értik - nem csak az átlag ember, az értelmiség egy része sem - hogy az ORSZÁGNAK miért jobb a CBA mint a Tesco. Mert egyéni szemmel nem feltétlenül az.

Kandeláber 2013.05.06. 12:00:59

@vantaan: Ki az a Landerer Jenő?
Én csak Landler Jenőről hallottam.
Meg Léderernéről.

pocaklakó minimanó 2013.05.06. 12:02:20

@vantaan:

"Tehát a MUTYI cím csak a jelenlegi hatalmon lévőket illeti."

Le merem fogadni, hogy 2010 előttről valahogy nem tudnál mutatni mutyi-címeket a beírásaid között. Ha voltak egyáltalán beírásaid.

Te is csak 2010 tavasza óta lettél finnyás. :)

vantaan 2013.05.06. 12:02:24

@vizipipa: "Sokan pedig nem értik - nem csak az átlag ember, az értelmiség egy része sem - hogy az ORSZÁGNAK miért jobb a CBA mint a Tesco. Mert egyéni szemmel nem feltétlenül az."

...miért jobb a CBA, mert a CBA tud visszaosztani, a TESCO meg más kultúrában nevelkedett s nem oszt!
Kéz kezet mos alapon a CBA a támogatás fejébe (CÖF) kap egy versenyt korlátozó törvényt vagy egy új munkatörvénykönyvet amely alapján pl. nem kell fizetnie műszakpótlékot a délutáni műszaknak. no csak úgy hirtelen ennyi! S persze a felcsúti Foci akadémiát is támogathatja a CBA ...... s látjuk a .... Vilmos kapot is pár száz millát szálloda építésre a közösből.

vantaan 2013.05.06. 12:04:52

@Kandeláber: jogos a két pont !!! Mea culpa, mea culpa mea maxima culpa. ..... Tehát akkor Te sem adtál volna vitézi címet Rákosi pajtásnak! No hála az Istennek! ....pedig már azt hittem.

vantaan 2013.05.06. 12:08:49

@pocaklakó minimanó: 2010 előtt nem írtam mutyiról Így igaz! ... de hát ehhez fogható pofátlanságot nem is csináltak! Itt az egész nemzetet szarták le s köpték szembe. Lásd a föld mutyik és a dohány mutyik!

2013.05.06. 12:12:07

@vizipipa: Nem tisztem védeni a Fidesz gazdaságpolitikáját, de amennyire értem a nyilatkozatokból és a tettekből azokat a külföldi cégeket preferálja a kormány, és köt velük megállapodást, ahol nincs magyar konkurencia. A német autógyárak jöhetnek, munkát adnak, mivel nincs magyar autógyártás, ezért nem veszik el a piacot, a lehetőségeket a magyaroktól.
A Tesco esetében ott vannak a magyar cégek (CBA, Coop) vannak, azoknak akar minél nagyobb teret adni. Így a Tesco "rossz multi".
A bankok ugyanez, Orbán 50 %-os magyar banki arányt akar, mondván, hogy ott is a magyart kell preferálni.

Nem állítom, hogy mindig ellentmondásmentes, és azt sem, hogy csak ez lenne a magyar gazdasági felemelkedés útja, de szerintem ez az irány.
Ideológia: Rossz multi = az, amelyik kiszorítja a magyar cégeket.
Jó multi = amelyiknek nincs magyar konkurenciája, és sok munkahelyet teremt, ami amúgy nem jönne létre (autógyárak vagy a Lego erre a legjobb példa).

aww 2013.05.06. 12:15:42

szerencsére európai jobboldal viszont van magyarországon, hitler és mussolini is elismerően csettintene, ha látná.

pocaklakó minimanó 2013.05.06. 12:16:06

@vantaan:

"...de hát ehhez fogható pofátlanságot nem is csináltak!"

Hát persze, hogy nem. Ha mégis, akkor sem. És különben is azt meg lehet magyarázni. :)

"Itt az egész nemzetet..."

Hát persze. De ha mégsem az egész nemzetet, akkor is te ezt jobban tudod. :)

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.05.06. 12:19:10

Techet Péter aggódik a magyar baloldalért. Nem ér fel a magyar baloldal Techet Péter igényeihez. Ez szomorú és vicces egyszerre. :)

pocaklakó minimanó 2013.05.06. 12:19:26

@SontPent:

Alapból ezt kellett volna tennie minden eddigi kormánynak, csak a rendszerváltás kezdeti időszakában megvolt az az agymosás, miszerint csak akkor számít valami értékesnek és jónak, ha nem hazai.

Mindenki emlékszik még azokra a mantrákra, hogy jó, ha kizsákmányol minket a külföld, mert legalább van, aki kizsákmányol.

Az fel sem merült - még elvi szinten sem -, hogy sokkal hasznosabb volna, ha a korlátlan, fillérekért való kiárusítás helyett inkább az együttműködést próbálják meg preferálni.

Nem. Az nem volt opció, mert akkor a magyaroknak akár jó is lehetett volna.

vantaan 2013.05.06. 12:20:15

@SontPent:" Ideológia: Rossz multi = az, amelyik kiszorítja a magyar cégeket." no ez a rossz ideológia! S ettől lesznek versenyképtelenek a magyar cégek! Volt már ilyen a 70-es években amikor a határo állítottuk meg az olajválság hatásait ....bele is bukott a rendszer vagy pl a 80-s évek Romániája az adósság visszafizetéssel .... láttuk hova vezetett ( talán Titánia meggyőz).

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.05.06. 12:22:03

Ócska trükk.

1) Nyilván lehet úgy szemezgetni az európai pártok közül, jobb és baloldaliak közül egyaránt, hogy találjunk különbséget a magyar pártok és közöttük.
2) Ez alapján a magyar pártok sok európai párthoz sok dologban hasonlítani fognak, sokban meg nem.
3) Ki lehet tendenciózusan szemezgetni európában is fasisztoid jobboldali pártokat. Ez egy kérdés. De ez sehol nem éri el Orbán önkényuralmi rendszerét, amellyel nem az a legnagyobb baj hogy fasisztoid. Orbán jelentős részben baloldali populista önkényuralmat épít. Ebben nem európai. És ezalatt nem azt kell érteni, hogy nem található Európában hasonló, hanem azt, hogy elfogadhatatlan.
4) A baloldalon is nyilván más a magyar baloldal és mondjuk a francia szélsőbal. Mert ugye a példák inkább szélsőbalosak. Melanchon Franciaországban csak egy kicsit jelentősebb, mint Magyarországon Türmer vagy TGM. Tehát ha párba állítunk, akkor apárhuzam áll.
5) Azt állítani, hogy az európai baloldal mindenképpen EU-ellene, tehát az a baloldal, amely nem EU-szkeptikus, az nem európai baloildal, na ez hajmeresztő baromság. Sok baloldali kormányt lehet ellenpéldaként felhozni. Ezzel szemben pár ellenzéki kis baloldali ugrálást felhozni elég gyenge dolog.

6) Az IMF kölcsön nélkül ezek szerint túl lehet élni. No de milyen áron?! Szok száz milliárdot fizettünk ezért. Megérte?! A faszt érte meg.

milyen szép a Vértes, ó 2013.05.06. 12:25:02

@SontPent:

Mármint azok a külföldi cégek a 'jó multi'-k, amelyek nem akadályozzák Fidesz-közeli nemoligarchák térnyerését. Akiket természetesen lehet azonosítani a 'magyar cégekkel', ha valakinek van hozzá gyomra.

room_101 2013.05.06. 12:25:36

Nincs értelme jobb és baloldalról beszélni amíg populizmus van minden mennyiségben, és a kádári kisembernek kádári megoldásokat csinálnak, amit leöntenek leplezésül némi nemzeti színű szósszal, antiimperialista szabadságharccal, békebeli utcanevekkel.

Amúgy a "jó multi" is rossz abban az értelemben, hogy elszipkázza a minőségi munkaerőt némileg magasabb bér nyújtásával. Széles panaszkodott egyszer, micsoda disznóság, hogy a multi nem átall 200 ezres bért adni a mérnököknek, amivel ő nem tud versenyezni.

lobaszopiatej 2013.05.06. 12:26:44

Ha a posztíró elfogadja hogy Orbán valójában kapitalizmusellenes és egy kommunista diktátor, rögvest helyére kerülnek a dolgok.
Hiába, itt M.o.-on feltámadt a múlt. Újraállamosítás, hatósági árazás, (trafik)mutyizás, átláthatatlanság, NER, közmunka, hanyatló nyugat, keleti baltás nyitás, állami nyugdíj, kézivezérelt jegybank, egypártrendszer - ezek mind Kádárra rímelnek. Miféle baloldal kell még?

pocaklakó minimanó 2013.05.06. 12:26:54

@Brendel Mátyás:

Szia, Matyi! Mesélj, hogy áll a cenzúrázás helyzete a blogodban?

Grigorij Pantyelejevics 2013.05.06. 12:34:06

A jelenlegi bunkó kurzushoz képest nem túl nehéz bárkinek is "európai értelemben" emberibbnek lennie. A késsel-villával mentalitás már nagyon messzire került a naribagázstól.

milyen szép a Vértes, ó 2013.05.06. 12:36:15

@Grigorij Pantyelejevics:

Utyan, kérem, bugylibicska és vasvilla. A' majdnem ugyana'.

SZDSZPistike 2013.05.06. 12:42:04

'Magyar baloldal'. Igen nevetséges feltételezés a létezése.

vantaan 2013.05.06. 12:42:25

@milyen szép a Vértes, ó: ...pedig örök tanulság " Ne szarjatok a svéd asztal közepébe" mert ejropa nem nézi jó szemmel!

Fejesrob 2013.05.06. 12:45:11

Mindig röhögök az ilyesmin, amikor azt hiszi a ballib értelmiségi, hogy az érvekkel van baj, nem pedig hitelvesztéssel.

Fogjátok már fel, a balliberális oldalnak vannak érvei, néha nem is rosszak, csak éppen nem kíváncsiak már ezekre a választók.

Fel lehet fogni, Gyurcsány és az SZDSZ nem csak a gazdasági értelemben kúrta el, de politikai értelemben is. Saját pártjaikat is elkúrták.

Jól látszik az is, bármi sarjad balliberális magból, a választóknak nem kell. Az együtt 2014, a DK, az LMP az MSZP-től veszi el az embereket, nem Orbánéktól, vagy Vonától.

milyen szép a Vértes, ó 2013.05.06. 12:48:15

@vantaan:

De csak azért, mert A Kormány a külföldi milutmulitmultik extraprofitja ellen küzd. Svédasztal van máshol is Európában. Szarás is. Kettős mérce!4!

josvaiP 2013.05.06. 12:57:21

@Virág et.:

az IMF nem finanszíroz, hanem restrukturálást követel az IMF megszorítást követel ...
az IMF neolib gazdaságpolitikát követel ...

lásd:
www.youtube.com/watch?v=7XHy0_3PPk0

Kandeláber 2013.05.06. 12:57:39

Ha elvonatkoztatunk a pártok gazdaságfelfogásától - ami teljesen ugyanaz, "ha hatalmon vagyok, azt lopom el amit lehet" - talán egy lényeges különbség van közöttük: az úgynevezett "baloldalnál" a proletár internacionalizmus "helyébe a globalizmus lépett.
A marxista emlőkön nevelkedett internaciszociknak valószínűleg nem esett nehezükre a váltás, amellett a "bűnös nép, utolsó csatlós" mantrát hozták magukkal a Rákosi- és a Kádár-érából.

lüke 2013.05.06. 13:01:50

hol lenne?au monde

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.06. 13:04:41

És hol a jobboldal?
Mert az sincs.

bömböcz 2013.05.06. 13:04:46

@Kandeláber:
Maga nem sok mogyit fog elrágcsálni az új Nemzeti Demokráciában, ha így folytatja...
És minthogy semmit sem tanul a magafajta a töriből, ezért újra-és újra át fogja élni a kirekesztés korát csak most fordított állapotban...

dukeekud 2013.05.06. 13:07:35

Nalunk, nincs baloldal. Amit itt nalunk baloldalnak neveznek, az nem mas, mint az orszag ellen szovetkezett kulfoldi bunozok szovetsege. Akiknek a legfobb, nyiltan dekraralt celja, az orszag kifosztasa, tonkretetele.

Norris74 2013.05.06. 13:13:11

Két szó: Munkások Újsága

Ha van miről, rendszeresen közölünk írásokat, híreket az általatok annyira hiányolt politikusoktól(ról).

milyen szép a Vértes, ó 2013.05.06. 13:13:36

@dukeekud:

Tökéletes paródia, megvan benne minden, ami kell, szar helyesírás, az idiótáknak szánt fideszes hazugságok megfelelő része, méééég. :))

vantaan 2013.05.06. 13:16:20

@dukeekud: ...no ja.... és persze .... meg a sok komcsi is mind jobbos!

Netuddki. 2013.05.06. 13:22:31

Kezdjük azzal, hogy az orbán nem jobboldali. A maszop se baloldali. innentől kezdve elég értelmetlen ezeken a kérdéseken rágódni amiket a bejegyzésedben felsorolsz.
Ami hiányzik ma Magyarországon a "kedves" választott képviselőinknél az a becsület és tisztesség. Az átlagnál magasabb életszínvonal érdekében "ezek" még a lelküket is eladnák az ördögnek. Ehhez értenek, ennyit is érnek. Teljesen mindegy melyik oldalon állnak. Méghogy jobb meg baloldal? Noooormális?

elwood 2013.05.06. 13:24:20

"A magyar „baloldal“ ezzel szemben állandóan „európai értelemben vett jobboldalról” álmodozik. De melyik európai jobboldalra gondolnak ilyenkor? "

Szerintem megelégednének egy olyannal amelyik a választópolgárok 30%-nak szavazatával nem forgatja fel fenekestől az alkotmányos rendet.

Amúgy bal-jobb árkokban gondolkozni elég primitívre leegyszerűsítő világkép, de a szerzőnek szerintem túl bonyolult is lenne ha többféle koordinátarendszerben gondolkozna.

Szevasztok 2013.05.06. 13:24:51

"Hol az európai értelemben vett baloldal?"

Hát egyre inkább úgy tűnik, hogy Fidesznek hívja magát...

tarackos 2013.05.06. 13:25:57

Szvsz nem lehet úgy baloldalinak lenni ha közben az új burzsoázia érdekeit szolgálom, akik az egyenlőtlenség fenntartásában érdekeltek, az egyenlősítés helyett. Márpedig a vörösök ilyenek.

Másrészt a vörösök totál nem foglalkoztak sem az utánpótlással sem pedig ideológiai műhelyek fenntartásával, mint pl. a jobberek.

Tk. a baloldalon nincsen semmi. Ez viszont baj. Szerintem nem véletlen szűnt meg szinte teljesen a társadalmi mobilizáció és fogadta el a társadalom most szó nélkül ennek a törvénybe vésését.

Ez mondjuk még nagyobb baj.

milyen szép a Vértes, ó 2013.05.06. 13:26:09

@Szevasztok:

A Fidesz, mint _európai_ értelemben vett baloldal? HáÁát...

nusica 2013.05.06. 13:26:51

Rég olvastam ilyen jó blogot.

bömböcz 2013.05.06. 13:26:57

@Norris74:
Remélem a remitendát is el tudják rejteni a TEK elől...

nusica 2013.05.06. 13:28:43

@Brendel Mátyás: még a neveket sem tudod helyesen leírni, te tudákos pojáca. Jobb lenne visszahúzódnos a saját gyűlöletdiktatúrádba.

nusica 2013.05.06. 13:30:02

@Geo_: hihetetlen ostobaságokat gereblyéztél egy kupacba.

nusica 2013.05.06. 13:34:20

@toportyánzsóti: "írnod,jobber" - elsőbe' mán tudni szoktyák, hogy oda köllött volna egy spéjsz.

Dris321 2013.05.06. 13:34:33

A magyar "baloldal" egy szociálisan (túl)érzékeny kapitalista gazdaságpolitikát szeretne ötvözni egy liberális társadalom-, és nemzetpolitikával.

A magyar jobboldal egy erősen protekcionista gazdaságpolitikát szeretne ötvözni egy nacionalista társadalom-, és nemzetpolitikával

Mindkét oldal szinte folyton hibázik és enyves a keze. (Bár a NER sokkal pofátlanabb.)

A jobbik egyszerűen az emberek bűnbakkeresésére és gyűlöletére épít, felkészületlenek, az egyetlen dolog, amihez értenek, a nagyobb pártok hibáit észreveszik.

Nincs kiút, aki ért valamihez, vagy kicsit is tisztességes, egyikkel sem tud közösséget vállalni.

Nagy gáz lesz ebből 2-5 éven belül!

Kandeláber 2013.05.06. 13:35:34

@Brendel Mátyás: Nocsak.
Fasisztázni teccik itten, Mátyás?
Hegedűs András írta valahol, hogy amikor Hruscsov Moszkvába rendelte a maga druszáját, Rákosi Mátyást, irtózatosan lehordta, és a magyar nép bölcs vezetője szinte reszketve hallgatta.
Állítólag azt ordította Hruscsov: "Vegye tudomásul Rákosi, hogy Magyarországon maga nem lesz zs.király."
Nahát, maga sem.

vantaan 2013.05.06. 13:36:59

@kovi1970: se nem jobb se nem bal hanem mutyi s magyar ! 10 fillérért a saját anyját is eladná mind! ...csak most a "jobb" oldal van a placcon s az adja el. Lopunk, csalunk, hazudunk ....mert mi fideszesek vagyunk vagy mi?
Nehogy má azt a kibaszott Trafikot ne érdemeltem volna meg a nemzettől amikor annyit de annyit.... nem is sorolom!
...no meg azt a kis picsányi száz-kétszáz, nyolcszáz hektárt..... mert azért má nehogy azok a piszkos-mocskos komcsik kapják!
.... persze hogy nem a Tisztelt ... úr apukájára gondoltam hisz Ő már akkor is csákánnyal bontotta ..... persze hogy késsel és villával ette , hát hisz kultúr ember Ő .... no igen a leves az komcsi... no hát akkor Tiszteltetem a tésasszonyt.
Ez a jobb/bal vagy bal/jobb oldal!

Kandeláber 2013.05.06. 13:47:16

@Dris321: Ilyet, hogy gáz nem szabad mondani.
Be van tiltva.

Dris321 2013.05.06. 13:48:25

@Kandeláber: Nagy slamasztika lesz, a teremburáját ! :)

Geo_ 2013.05.06. 13:48:42

@nusica: tanulmányaidra, ismereteidre is hivatkozhatnál - vannak?
:-)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.05.06. 13:51:53

@Virág et.:

"Az eljárások résztvevői, akik minden részletet ismernek, elég jól meg tudják saccolni a végkimenetelét egy ügynek. Nem varázslat ez, a szabályok ismertek, leírtak, a bírósági gyakorlat meg a rutinból kikövetkeztethető."

Bárcsak így lenne. Sajnos az a helyzet, hogy az ügyvédekkel ellentétben gyakorlatilag szankcionálhatatlanok azok a bírók, akik sorozatosan rossz ítéleteket, döntéseket hoznak. És ezeken az ítéleteken nem egyszer életek mennek tönkre.

Reszelő Aladár 2013.05.06. 13:51:57

Az a baj a bal oldalon, hogy 1 meghatározó ismérvük akad: Orbán ellenesek. Ennyi és nem több.
Ha nem lenne Orbán, akkor még komolyoabb lenne az ideológiai deficit.

Amúgy elnézve a felsorolást, a Fidesz egy komoly balos politikát folytat, és ezt a magukat "igazi balosoknak" hívók támadják. Mögöttük pedig a nagytőkések állnak, akik a baloldali munkásmozgalmak természetes szövetségesei.
Vicc az egész.

vukkarak 2013.05.06. 13:57:52

Mert Orbán meg európai, gratula!

Fejesrob 2013.05.06. 14:05:19

Kérdés, hogy ekkor mi lesz?

1. Orbánék 2014-ben 3%-os MNB kamatnál tartanak, a kötvénykibocsátás továbbra is sikeres.
2. Végrehajtottak egy 20-30%-os rezsicsökkentést és továbbra is van áram, víz-csatorna.
3. A 2013-a GDP növekmény 2 körül lesz, az államháztartási hiány jóval 3% alatt.

Mert akkor azt kell mondanom, Orbánék igen jól csinálták.

Ezt pedig hagyjuk már, hogy a nép milyen rosszul dönt, ha emlékeztek, Megyó azzal nyerte meg a választásokat 2002-ben, hogy beígért egy csomó lét. (Ki is osztotta, Gyurcsányék pedig vehették fel hitelre).

Azért senki nem szavaz egy pártra (nagyon helyesen), mert sok nácit lát.

Wintermoots (törölt) 2013.05.06. 14:18:14

a "valódi" (antikapitalista) baloldal sehol sem túlságosan népszerű. nálunk meg az értelmiség erősen liberális, nem szűkebb értelemben vett baloldali.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.05.06. 14:35:21

Tipikus szélsőséges érzelem egyébként, hogy az ellentétes szélsőséget jobban szereti, mint a mértékletes másik oldalt.

Hogy miért?! Kissé irracionális, de amolyan szeretve-gyűlöléses, játszmaelméleti effektus.

Pop40 2013.05.06. 14:42:03

@Kandeláber:

Ha az eu és az elvtársaid közt kell választani, nem kérdés a végeredmény.

elwood 2013.05.06. 14:43:42

@Fejesrob: hogy mi lesz ?
piros hó

- a kamat alacsony és elmennek az államkötvények, mert a fed és mostmár a japánok is végtelen mennyiségű pénzt pumpálnak a piacokra. a románok olcsóbban kapnak pénzt, mi a szerbekkel vagyunk egy szinten.

www.origo.hu/gazdasag/gazdasag-plusz/20130218-szerbia-es-romania-jobb-feltetelekkel-szerzett-penzt-a-dollarkotvenyeivel-mint.html

- az infrastruktúra lepusztulása nem egy hét alatt történik meg.

- növekedés beruházásból lehet, beruházási szintünk a szintentartásra sem elég. nincs bizalma senkinek.

- megyó nem azzal nyert hogy ígégetett, hanem azzal, hogy ő nem orbán. egy hintaló is nyert volna. akár ez is megismétlődhet.

Dris321 2013.05.06. 14:45:44

@Fejesrob: A realitások alapján a 3%-os kamat összejöhet.
2014-ben még lesz áram, víz-csatorna. Ez kb. 2017-2020 körül lesz gond.
A GDP növekmény nem tud 2% lenni, mert a beruházások nem érik el az amortizáció szintjét sem. Ettől kisebbek az adóbevételek, a 3% mindig tartható, legfeljebb nem fizetünk nyugdíjat, egyetemet, kórházat, vagy elvesszük mástól.
2015 és 2020 közt lesz a nagy balhé, amikor sem csatorna-felújításra, sem nyugdíjra, gyesre, pláne gázártámogatásra nem lesz pénz.

Ha ezt a hosszabb távra befektetők előbb felismerik, akkor előbb lesz a hiszti.

A 850 Ft/EUR árfolyam, meg az 1500 Ft/kg-os kenyér gondot jelentene.

Szevasztok 2013.05.06. 14:47:21

@milyen szép a Vértes, ó: "A Fidesz, mint _európai_ értelemben vett baloldal? HáÁát..."

A cikkíró az "európai" jelzőhöz elég szelektíven válogatott példákat. Ebbe a sorba a Fidesz is bőven belefér...
(Bár először tisztázni kellene, hogy az "európai" az egy minőségjelző, vagy egyszerűen egy helyhatározó)

Szevasztok 2013.05.06. 14:53:49

@Reszelő Aladár: "Az a baj a bal oldalon, hogy 1 meghatározó ismérvük akad: Orbán ellenesek. Ennyi és nem több."

Az ún jobboldalon meg az az egyetlen közös, hogy "Ha a ballibek ajvékolnak, akkor Orbán jól csinálja!"

Moin Moin 2013.05.06. 15:05:42

Kedves Posztoló, segitek neked:

- európai értelemben vett jobboldal: CDU
- európai értelemben vett baloldal: SPD

Persze, elismerem, ügyesen válogattál a kissé-közepesen szélsőséges európai jobboldali, ill. a kissé-közepesen-nagyon szélsőséges európai baloldali példák közül, tendenciózusan, prekoncepciódnak megfelelően, csak épp te és én is jól tudjuk, hogy az általad hozott példák nem a mainstreamba tartoznak, nemigen van gyakorlati szavuk arra, hogy az igazi Európa merre és hogyan halad.

És azt sem hiszem, hogy a magyar baloldalnak az európai szélsőbal kellene hogy a példaképe legyen. Te is jól tudod, hogy a szélsőbal elképzelései finanszírozhatatlanok. Az viszont igaz, hogy a jelenleg hatalmon lévő magyar jobboldalnak kétségtelenül még könnyebb lenne egy szélsőbalos magyar baloldalt lejáratni, elhitelteleníteni.

Ami pedig a német liberálisoktól idézett, állítólagosan a német nyelv fontosságára utaló videót illeti, finoman szólva is csúsztatsz (magyarul: hazudsz): abban ui. Westerwelle nem a német nyelv fontosságáról beszél. Egy németországi sajtótájékoztatón kér meg egy BBC-tudósítót, hogy inkább németül válaszolhasson neki - éspedig abból a nyilvánvaló okból, hogy a sajétótájékoztatón ott lévő és esetleg angolul nem jól beszélő tudósítók is megértsék a mondandóját. (A videóból kiderül, hogy nem a külügyminiszret, hanem a kérdező kapott tolmávcsolást.) Utal továbá Westerwelle arra az általános, a nemzetközi diplomáciában bevett gyakorlatra is, hogy "hazai pályán" egy-egy politikus, állami vezető a saját nyelvén szólal meg. (Viszont, ha az illető külföldön tart sajtótájékoztatót és jól beszéli az adott ország nyelvét, akkor használhatja azt is.) A videón semmi sem utal arra, hogy Westerwelle a német nyelv fontosságára utalt volna, bármilyen összefüggsében is - sem a Wichtigkeit, sem a Belang (mindkettő fontosságot jelent németül) nem hangzanak el. (Amúgy a német külügyér kiválóan beszél angolul - bizonyíték erre, hogy a mai, budapesti WJC-n is angolul mondta el beszédét.)

...Összefoglalva: mehecc a kasszáho'!:-))))

laci_52 2013.05.06. 15:57:17

Nekem egy igazi hagyományos szociáldemokrata baloldal hiányzik, amelyik felismeri, hogy a munkaadók és a munkavállalók nem egyenrangú felek, ezért a hatalomnak az utóbbiakat kell támogatnia megfelelő jogszabályokkal és egyéb módokon.

Egy ilyen baloldali pártnak lenne is támogatottsága, ha létezne hazánkban, hiszen a dolgozók nyomorúsága és kiszolgáltatottsága kezd elviselhetetlen mértékű lenni és ez ellen mostani kormányunk nem is tesz semmit.

Robinzon Kurzor 2013.05.06. 16:03:15

"Amerika-kritikus, anticionista, kapitalizmus-kritikus, etatista, antiglobalista, Brüsszel-ellenes, szuverenista, bankadót szorgalmazó, privatizáció-ellenes, antikolonialista "

Ez a Fidesz, a találós kérdés megoldva.

7esbusz 2013.05.06. 16:05:37

Jobb kérdés, hogy hol az európai értelemben vett jobboldal?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.06. 16:06:11

@Kandeláber:

Landerer Jenő? Nem az, ahol Petőfi kinyomtatta a 12 pontot? A Hekenaszt Jenő üzlettársa.

:-)

Virág et. 2013.05.06. 16:11:29

@Noferheperuré Uaenré: "? Nem az egész magyar választónépesség az igénytelen, hanem csak és kizárólag a fideszválasztók?"

Ezt nem mondtam, de azt igen, hogy a fideszválasztók azok igénytelenek.

"És az egyharmad alá esett ballib szétesése, az a minőség jele?"

Az az igényesség, a választói igényesség jele. Igen. Mert tudnak büntetni és nem csak megeszik azt a sz.rt, amit kapnak, meg annak ellenkezőjét is. 2 perccel később is akár.

"Az LMP tényleg kettévált volna és nem az a maréknyi fontosember ment csak el, aki eleve az egészet azért csinálta, hogy begereblyézze azt a nyomorult pár százalékot ezek alá?"

Volt egy felmérés az LMP tagságában és a többség a PM álláspontját, a tárgyalásos álláspontot támogatta. Az elnökség többsége nem. Valamit nagyon félreérthettél ebben az egészben.

"Hogy Bokros és Fodor bármit is komolyan gondol ezzel a mikropárt-alapítgatással - már azon kívül, hogy szeretnének maguknak valami fűtött irodát, kényelmes karosszéket?"

Miből lesz iroda meg karosszék, ha nem a szavazatokból? Hogyan jutnak be másképp a parlamentbe? Te amúgy a fejükbe látsz vagy csak birka vagy megint és a vágyaidat gondolod a tényeknek? Vagy beszéltél velük és neked elmondták, hogy csak hülyéskednek?

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2013.05.06. 16:18:06

jó poszt, gratula!

egyetértek.
ezt, illetve hasonlóakról beszélek évek óta, tessék nyugodtan visszanézni kommentjeimet évekre visszamenően.....

bömböcz 2013.05.06. 16:20:44

@Noferheperuré Uaenré:
A maga feltételezései jogosnak tűnhetnek egyesek véleménye szerint,
De ma már:
Több a néger a magyar fociban!
És ez nem is kevés még ha maga egy judeobolsevik származású is...

Virág et. 2013.05.06. 16:25:28

@egylibas: Melyik politika? A tandíj ellenes vagy a tandíjat bevezető? A manyup pénzek államosítása ellen fellépő vagy az államosító? Az IMF-elleni vagy az IMF-et visszahívó? Az AB-nél Bokros-csomagot támadó, vagy az AB jövőbeli Bokros-csomagok esetére történő eljárását kizáró? Az államadósság csökkentő vagy növelő? stb. stb. stb.

kennyking 2013.05.06. 16:33:25

" Az „európai értelemben vett” – azaz Amerika-kritikus, anticionista, kapitalizmus-kritikus, etatista, antiglobalista, Brüsszel-ellenes, szuverenista, bankadót szorgalmazó, privatizáció-ellenes, antikolonialista – baloldal Magyarországon egyelőre nem látszik."
Látszik.Jobbiknak hívják.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2013.05.06. 16:45:03

@Brendel Mátyás: @tchtptr: "Az „európai értelemben vett” – azaz Amerika-kritikus, anticionista, kapitalizmus-kritikus, etatista, antiglobalista, Brüsszel-ellenes, szuverenista, bankadót szorgalmazó, privatizáció-ellenes, antikolonialista – baloldal Magyarországon egyelőre nem látszik."

itt a "Brüsszel-ellenes"-ben legyalább részben egyet kell értenem Mátyással, és hasonló logikával kivenném a felsorolásból az "antiglobalista" jelzőt is.

ugyanis mindkét esetben
maga a globalizáció 2 szinten értelmezhető a következő módon:
- 1, mint egy szociológiai/gazdasági/stb-s FOLYAMAT,
- 2, mint nemzetközi intézmények, megállapodások/kapcsolatok, eszközök létrehozása/megszűntetése/megváltoztatása

azaz, 1,-es olyan, mint ha egy természeti/szoc/stb jelenséget látnánk - tehát a jelenség nem szabályozható jellegét emeli ki
2,-es épp ellenkezőleg a jelenség szabályozható jellegét emeli ki.

pl 1, ha valaki egységes bankadót szeretne, ill egy megállapodást, hogy mindenütt legyen ilyen olyan mértékű (pl határok közti) bankadó, AZ GLOBALISTA,
2, ha valaki a globális felmelegedésről beszél, AZ GLOBALISTA
...stb...
(EU, Brüsszel esete: Lehet gazdaságról, pénzügyi únióról beszélni, de lehet pl szabályozni az élelmiszerbiztonsági sztenderdeket, akár a banán görbületét továbbá az eurohímvessző hosszának és átmérőjének megfelelő eurokotont is.... :D)

szóval nem csak egyféleképp lehet valaki globalista (Uniópárti/Brüsszelita)
annak is sok útja, ága/boga van

Geo_ 2013.05.06. 17:05:50

T. szerző!

A másik, ajánló írásban már egyértelmű név szerepel.

Nem-e lehetne-e, hogy legalább-e szét-e lehessen-e választani, hogy a még Orbán által is elítéltek csak az egyik helyre írhassanak?

Kedves Péter, a korábbi cikkedből, amit a jobboldalról írtál, abban is többet találsz a baloldalról, mint ebben a fércművedben.

Ellenben ha valóban izgat a kérdés, ajánlom: beszelo.c3.hu/onlinecikk/az-osszetorlodott-ido-%E2%80%93-masodik-nekirugaszkodas

sötéthülye.tahóbarom 2013.05.06. 17:06:37

Még mindig össze tetszik keverni Orbán ellentáborát a "baloldal"-lal, pedig ez továbbra is faszság, semmilyen irányú összefüggés nincs a kettő között.

Nekem például nem hiányzik feltétlenül egy európai értelemben vett baloldal, bőven beérném egy európai értelemben vehető bármilyen oldallal.

Virág et. 2013.05.06. 17:13:59

@rajcsányi.gellért (ergé): Ezek valahogy kimaradtak, köszönöm, átolvasom később mindet.

Oktogon8 2013.05.06. 17:22:09

"igaz a tények a közgazdaságtan nevű „tudománynál”, hasonlóan a joghoz, tetszőlegesen értelmezhetőek –"

Remélem a szerző nem bíró.

dr Smittpálelnökúr 2013.05.06. 17:31:46

A fidesz nem jobboldali, még akkor sem, ha a nagyvezér ezt mondja. És akkor sem, ha ti mondjátok.

Kesereghetnétek inkább azon, hogy hol van egy európai értelemben vett jobboldali párt az országban!

dr Smittpálelnökúr 2013.05.06. 17:38:28

@Fejesrob: "1. Orbánék 2014-ben 3%-os MNB kamatnál tartanak, a kötvénykibocsátás továbbra is sikeres.
2. Végrehajtottak egy 20-30%-os rezsicsökkentést és továbbra is van áram, víz-csatorna.
3. A 2013-a GDP növekmény 2 körül lesz, az államháztartási hiány jóval 3% alatt. "

Te nem tudod miket firkálsz?!

1. A kötvényekibocsájtás elég rosszul áll, legutóbb nem fogyott és a korábbiaktól is szabadulnak.
2. Milyen 20-30% rezsicsökkentésről írsz??? Maga a párt is 10-ot kommunikál, hazudnak? Te jobban tudod? Egyébként 10 év múlva is írhatnád (ha a fidesz elcslja a választásokat), hogy van áram, víz és csatorna... igaz nem mindig, nem mindenhol, de van. Mint a kommunizmusban.
3. 2% növekedés? Halleluja!

csavari 2013.05.06. 17:49:59

tchtptr

MILYEN BALOLDALRA GONDOLSZ? AMELYIK TÖBB MINT 100 MILLIÓ EMBERT IRTOTT KI?

vantaan 2013.05.06. 18:07:13

@csavari: no azt meg hol??? Mióta balos a katolikus egyház??? Mert a keresztények közel vannak a 100 millához! Sőt még emberevés/ kannibalizmus is előfordult! (keresztes háborúk során).

reszeg tengeresz 2013.05.06. 18:21:08

@aww: sajnos meg nem. De eljon meg az az ido szerencsere. Minden libsi logni fog!

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.05.06. 18:23:12

"Az „európai értelemben vett” – azaz Amerika-kritikus, anticionista, kapitalizmus-kritikus, etatista, antiglobalista, Brüsszel-ellenes, szuverenista, bankadót szorgalmazó, privatizáció-ellenes, antikolonialista – baloldal Magyarországon egyelőre nem látszik."
És nem is fog, amíg a magyar "jobboldal" terpeszkedik ott.
De most komolyan, hogy a nyavalyába csinálsz egy hiteles baloldali pártot, ami baloldalibb a Fidesznél?

csavari 2013.05.06. 18:24:12

@vantaan:

Háború nélkül is volt Ukrajnában és Oroszországban alig 7-80 éve (gyengébbek kedvéért: @vantaan) a bolsevizmus idején, de ha csak egy kicsit is követed a híreket akkor napjainkban is előfordul Észak-Koreában!
Talán te is gyakorlód a mai napig is?

Szevasztok 2013.05.06. 18:57:00

@csavari: A 70-80 évvel ezelőtti Szovjet diktatúrában történteket nehéz összemosni a modern európai baloldallal. De azért csak próbálkozz...

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2013.05.06. 19:01:18

a hagyományos illetve történelmi baloldal szerepe Magyarországon kb. 10 éve betöltött illetve foglalt.

három éve ők kormányoznak.

hot-spot (törölt) 2013.05.06. 19:38:19

Annyira kibaszott jó ez a fidesz kormányzás,hogy a nettó 100 ezres fizetés is már elérhetetlennek látszik,legjobb esetben is jó ha a 80 nettó megvan akár milyen nem főnöki munkakörben,hanem egyszerű melósi vonalon!
És annyira ügyesek ezek a fiúk,hogy minden nap több és több üzlet zár be a Bartók Béla körúton és nem nyílik másik helyette.
Továbbá annyira zseniálisak,hogy már a piacokon is csak lézengenek a vásárlók de nem vesznek semmit.A Camponába is érdemes elnézni,alig lézeng pár ember abba a hatalmas épületbe,és minden második üzlet zárva.
Tényleg nagyon ügyesek a fiúk,most kell jöjjön a fordulat vagy soha,hogy nem lesz aki kitermelje a szopadék bérüket ezeknek a majmoknak!

hot-spot (törölt) 2013.05.06. 19:43:58

Lehet itt nyugodtan elvitázgatni a bőrfotelből kockafejek,meg felsorakoztatni az egész istenverte idegen szavak szótárát hogy melyik pártra melyik illik,csak közben az ország olyan szinten omlik összefelé,hogy már ebből nem lesz visszaút mostanában az is biztos!
A saját lopadék szopadék ellopandó fizetéseteket is már veszélyezteti az elbaszott hülyegyerek politikátok,de majd rádöbbentek,ha a nokiás doboz egyszer csak üres lesz!
Aztán agyaskodhattok tovább a neten,hogy melyik oldal,már ha egyáltalán lesz még internet és ki nem vonul a pecsába a UPC is!
Ámen!

N48 2013.05.06. 20:14:13

Most, hogy mindenki nagyot mondott, hogy igazából a Fidesz a baloldali, és az MSZP meg az SZDSZ a jobboldali, akkor most én meg az ellenkezőjét mondom, csak hogy még nagyobbat mondjak:)

csavari 2013.05.06. 20:20:24

@Szevasztok:

Egy és ugyanaz csak aljasabbak, gátlástalanabbak!

Tehetetlen Dodó 2013.05.06. 20:21:39

@hot-spot: "a Bartók Béla körúton"
Te valami vidéki csávó vagy, igaz?
Hol lakol, munkásszállodába'?

egyseg.org · http://egyseg.org 2013.05.06. 20:39:47

Politika... Jobb... Bal... :)

pocaklakó minimanó 2013.05.06. 20:51:07

@Moin Moin:

"Egy németországi sajtótájékoztatón kér meg egy BBC-tudósítót, hogy inkább németül válaszolhasson neki - éspedig abból a nyilvánvaló okból, hogy a sajétótájékoztatón ott lévő és esetleg angolul nem jól beszélő tudósítók is megértsék a mondandóját."

A tudósító kezdi azzal, hogy megkérdi, válaszolna-e a neki angolul feltett kérdésre angolul.

A replika csak utána jön.

pocaklakó minimanó 2013.05.06. 20:54:01

@hot-spot:

"Annyira kibaszott jó ez a fidesz kormányzás,hogy a nettó 100 ezres fizetés is már elérhetetlennek látszik,legjobb esetben is jó ha a 80 nettó megvan akár milyen nem főnöki munkakörben,hanem egyszerű melósi vonalon!"

Az iskolában meggátolt bárki is, hogy a tanulmányaidat pl. a műegyetemen folytasd és kiváló szakképzettségű mérnök lehessen belőled?

Igen? Nem?

2013.05.06. 22:09:08

@Mj: Van már Kúria nevében. Amely anno Királyi Kúria volt. Csak épp király nincs. Ami megoldást is jelenthetne az általad említett "ki őrzi az őrzőket" problémára. Amúgy, üdv újra a fórumon. :)

2013.05.06. 22:12:04

@Moin Moin: Nem csak ez hangzott el, hanem az is "Das ist Deutschland hier."

Játék: képzeljük el, mi lenne ha Orbán azt mondaná egy külföldi újságírónak: ez itt Magyarország, és ő magyarul fog válaszolni.
Ez lenne maga a ká-europai, provinciális, sötét, suttyó bőgatyás-gumicsizmás nacionalizmus. :)

pocaklakó minimanó 2013.05.06. 22:18:25

@SontPent:

Vannak olyan emberek, akik nem átlagosak. :)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.05.06. 22:46:31

@SontPent:

Ja, eddig kb. Dániel Péter ügyében kapott megrovást a politikai, tehát rossz ítéletet hozó siófoki bíró, de ez üdítő kivétel. Ehelyett inkább Handó Tünde szokott leszólni, hogy tessenek már X ügytípusban Y dolgot megállapítani.

bömböcz 2013.05.06. 23:46:01

@Mj:
Örvendek, hogy időt szakított (a J-WC-n ülve) belerondítani a Nemzet Kormányának felelős döntéseibe.
Gondolom önnek sem okoz problémát, hogy a macsekja néha odaszarik a szőnyegre.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.05.07. 01:45:00

@bömböcz:

Felelős döntések? Jó vicc.
A macskám nem szarik a szőnyegre, ki is dobnám a viharba, ha ilyet követne el. Konkrét probléma esetleg nincsen?

bömböcz 2013.05.07. 02:06:10

@Mj:
"Konkrét probléma esetleg nincsen? "
Nincsen kincsem:
Problémák nem voltak, csak megoldások...
www.youtube.com/watch?v=mH9HTEQ7Te4

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2013.05.07. 10:35:58

A magyar politikában felülreprezentáltak az idióták és az opportunisták. Előbbiek hangzatos szavakat skandálnak anélkül, hogy értenék őket, illetve ismernék a meghatározásukat, utóbbiak mindig épp annak mutatják magukat, amit a többség látni akar. Ennek következménye az, hogy a magyar közéletben a jobboldal a kommunista, a baloldal meg a fasiszta.

Kandeláber 2013.05.07. 14:12:18

@Mj: A siófoki trotli bírónak minimum fegyelmi büntetést kellett volna adni.
Aki olyat leír, hogy a rongálás "társadalmilag hasznos" volt, ugyanakkor nem hoz felmentő ítéletet, az alkalmatlan bírónak.
Ebben az országban az ilyenek bármit megtehetnek.

vantaan 2013.05.07. 14:28:04

@Kandeláber:Pedig teljesen igaza volt a bíró úrnak!
Az utóbbi évek társadalmilag egyik leghasznosabb rongálása volt!
Annak a gyáva takony nemzetáruló faszszopó lovastengerésznek szobrát hazafiúi kötelesség leköpni lerombolni! Aki magyar ezt teszi, bármilyen vallású is!
...már a halálba küldött 200 ezer magyar katona miatt is és a nemzet csonkítás miatt is amit miatta szenvedett el drága magyar hazánk, nemzetünk!

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.05.07. 14:35:32

@vantaan:

Az ítélkezésben nincs helye politikai véleménynek. Egyébként a képhez az is hozzátartozik, hogy sokkal több katonát követeltek a németek, ráadásul a megcsonkított és tönkretett ország éppen Horthy alatt örülhetett a revíziós sikereknek. (Még a Népszava is ujjongó cikkeket tett közzé, amikor bevonult Kolozsvárra.)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.05.07. 14:38:50

@pocaklakó minimanó:

Demagógia. Nem lehet mindenkiből mérnök, gondolom, ezt te is tudod. Én például, amióta az eszemet tudom, történelmet szeretnék tanítani. Mit gondolsz, mennyit keres ma egy kiválóan képzett és tehetséges középiskolai történelemtanár?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.05.07. 14:42:11

@hot-spot:

Már nem azért, de a Bartók Béla út az utóbbi években kezd a budai Andrássy úttá válni. De látom, igazi, szakavatott lokálpatrióta lehetsz, ha már sikerült lekörutazni az utat.:)

szellemkor 2013.05.07. 17:02:17

Ha eddig nem volt magyar baloldal, ezután pláne nem lesz. Mondjuk nekem ez így tök oké, simán el tudok képzelni egy lengyel típusú jobboldali politikai váltógazdaságot, csak ne a Jobbik legyen a váltópárt.

Lehet pirosba öltözni, meg minden, de az úgynevezett magyar baloldalnak reszeltek. És a 4K szerű új balos alakulatok halva születnek és ítéltetnek feledésre, hiszen Európa pont most szembesül vele hogy az ún. európai baloldali ideológiának nincsenek érvényes válaszai az Európát sújtó adósság-, demográfiai- és versenyképességi válságra.

Nem hogy érvényes válaszai nincsenek az európai baloldalnak, de a válság kialakulása nagyrészt a számlájukra írható: 40 évi eladósodásra alapított illúzióra amit jóléti államnak neveztek. Most éppen benyújtja a valóság a számlát, így a hazai ballereknek nincs mibe kapaszkodniuk, be kell érniük az orbánellenesség mint sovány közös nevező és a koncepciótlan, vízió nélküli ad hoc politizálás keserű kenyerével.

béla a görög (törölt) 2013.05.07. 18:46:52

Annál fárasztóbb hülyeség - mint mikor egy magát konzervatívnak vagy nemzetinek valló valaki nekiáll definiálni, hogy milyen is az a baloldal vagy milyennek kéne lenni és miért nem jó ami van - kevés van.

Turkáljátok a sajátotokban azt azt elemezzétek!

Majd ha egyszer nagyon ráérek, én is kielemzem hol rekedtetek meg térben és időben. De nekem nincs ennyi időm.

pocaklakó minimanó 2013.05.07. 21:33:11

@Mj:

"Nem lehet mindenkiből mérnök, gondolom, ezt te is tudod."

a) Persze.
b) De a legtöbb rinyagép a saját lustasága miatt nem lesz az, ami lenni szeretne.
c) Hány ilyet láttam már az ismerőseim között: iskolában lébec és rajoskodás, utána meg jön a "kőkemény melósélet" és a sipákolás, hogy nem fizetik meg a culágerkedését az érdemei szerint. Persze az érdem felmutatása mindig hiányzik.
d) És a felvetésre, hogy talán nem ártott volna korábban kevésbé helyi menő csávónak lenni vagy a javaslatra, hogy ha már eddig így sikerült, akkor most vállalhatna egy kis pluszmunkát (tanulást), ha már annyira jófejű gyerek is, a válasz mindig csak az, hogy "nem megy olyan könnyen meló mellett" és effélék.
e) Még mindig könnyebb másra fogni, mint a saját lustaságra.

pocaklakó minimanó 2013.05.07. 21:35:21

@Mj:

"Én például, amióta az eszemet tudom, történelmet szeretnék tanítani. Mit gondolsz, mennyit keres ma egy kiválóan képzett és tehetséges középiskolai történelemtanár?"

a) A döntés akkor is a tiéd.
b) Ha úgy érzed, neked az a hivatásod, akkor tedd azt. Minden következményét felvállalva.
c) Ha meg úgy érzed, hogy a hivatásod anyagilag hátrányos helyzetbe hozna, akkor vagy annyira felnőtt, hogy eldöntsd, mit vagy képes vállalni.
d) Akikről én beszélek, azok meg nem ilyenek.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.05.07. 22:53:57

@pocaklakó minimanó:

Persze, ezekből is Dunát lehet rekeszteni, viszont valóban van egy olyan réteg, amely hiába helyezkedik el a szakmájában, alulfizetett marad. Erre írtam például az igen jelentős tanári réteget, amely éppen rengeteg zsenit kell, hogy nélkülözzön a botrányosan alacsony bérek miatt. Konkrétan társadalomellenes bűn az oktatásba nemhogy befektetni, hanem még ki is vonni belőle, ami hosszabb távon csakis a szellemi tőke elsorvadásához és elvándorlásához vezet.

Naná, hogy az enyém a döntés. Jelenleg nem is tanítok, és könnyen lehet, hogy inkább vállalkozni fogok - ha nincs megfelelő munkahely, nekem kell megteremteni magamnak -, márpedig azért, hogy megéljek úgy, hogy közben azt csinálom, amit szeretek. Csakhogy vállalkozónak sem alkalmas mindenki. De ez már messzire vezet.

Alfőmérnök 2013.05.08. 08:42:39

@Mj: " Én például, amióta az eszemet tudom, történelmet szeretnék tanítani. "

Akkor már értem, honnan jön ez a kényszeres történészkedésed a blogoszférában. :)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.05.08. 11:37:24

@Alfőmérnök:

Elég sok helyen leírtam már ennek a mozgatórugóit, meg rá is lehet jönni.:)

Alfőmérnök 2013.05.08. 16:11:10

@Mj: Ugye nem olyan nagy baj, hogy nem kísérem figyelemmel a teljes munkásságodat? :)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.05.08. 16:18:44

@Alfőmérnök:

Isten ments!:) De mondom, szerintem kitalálni sem nehéz.;-)

Alfőmérnök 2013.05.08. 23:07:17

@Mj: Ahhoz, hogy kitaláljam, valamelyest figyelemmel kéne kísérnem "munkásságodat". De engem nem érdekel, szarok rá, csak véletlenül elolvastam egy-két kommentedet. :)

Alfőmérnök 2013.05.09. 14:56:12

@Mj: Ezt most nem egészen értem. Hogyan hangsúlyoznád azt, hogy "tőlem"?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.05.09. 15:09:33

@Alfőmérnök:

:) Úgy, hogy tőlem aztán nyugodtan szarhatsz a munkásságomra, nem érint érzékenyen.:)

pocaklakó minimanó 2013.05.13. 22:14:01

@Mj:

"Erre írtam például az igen jelentős tanári réteget, amely éppen rengeteg zsenit kell, hogy nélkülözzön a botrányosan alacsony bérek miatt. Konkrétan társadalomellenes bűn az oktatásba nemhogy befektetni, hanem még ki is vonni belőle, ami hosszabb távon csakis a szellemi tőke elsorvadásához és elvándorlásához vezet."

Konkrétan ez a helyzet csillió éve rezsimektől függetlenül.

Meg az, hogy amennyiben befektetni kívánnának és ezzel együtt követelni is, akkor a befektetés nem is annyira fontos már.
süti beállítások módosítása