A kormány és a nagyvilág: kijönni az elefántcsonttoronyból
2013. április 17. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

A kormány és a nagyvilág: kijönni az elefántcsonttoronyból

elefantcsonttorony.jpg

Különösen kiélezett a feszültség mostanában a magyar kormány és a nemzetközi közvélemény egy része között, így érdemes az elmúlt hetek után ismét egy újabb epizód erejéig foglalkozni a kérdéssel. Mivel ez az epizód is jóval túlmutat önmagán. Orbán a napokban két komoly német lapnak, a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak és a Die Weltnek is interjút adott. Ezek nagyívű interjúk, sok mindent érintő, kemény kérdésekkel és rájuk adott összeszedett, szabatos válaszokkal. Így működik jól az újságírás. Most mégsem magával az interjúkkal, hanem a kommentárokkal foglalkozunk röviden. Bár a Die Welt nem, de a FAZ kommentelhetővé tette az Orbán-interjút: nézzük, hogy az egyszeri német kommentelők hogyan fogadják Orbán szavait, és aztán vonjunk le egy pár tanulságot mindebből.

„Bravó Magyarország! Le Brüsszellel. Bár nem értek három szót se magyarul, de amit a mi fantasztikus sajtónk Magyarországról hírül ad, az azt sejteti velem, hogy a politika ott sok mindent helyesen csinál... Görcs nélküli hazafiasság. Tetszik nekem!”

„Egy politikus arcéllel. Hogy mennyire szeretnék egy ilyen politikust Németországban. Aki kihajítja a fedélzetről a politikai korrektséget és néven nevezi a társadalmi problémákat. Valaki, aki a nem a széljárásnak megfelelően lobogtatja a zászlaját... Azt hiszem, pont ezek miatt a tulajdonságok miatt van annyira démonizálva... Ha a politikáját objektíven és nem a nyers ideológiák rózsaszín szemüvegén keresztül nézzük, ennek az embernek teljesen IGAZA van.”

„Ezek világos válaszok egyszerű kérdésekre. Egy politikus, szívvel és megértéssel. Nem kell feltétlenül mindennel egyetérteni, amit mond vagy amit a szívén visel, de egész jó lenne, ha itthon is lennének ilyen politikusaink... Magyarország felismerte az alternatívát és választott. Sok sikert Magyarországnak.”

„Miért nem kérdezik a német politikusokat is ilyen intenzíven, olyan kérdésekkel, amiket addig ismételgetnek, amíg egy világos választ nem kapnak?”

„Anélkül, hogy közel lennék a témához, csak azt tudom mondani: Orbánnak van bátorsága. Felveszi a küzdelmet a médiában, az igazságszolgáltatásban és a szakszervezetekben lévő régi szocialista hálózatokkal, és polgári értékekre helyezkedik... Ez az ember más, mint az EU-lobbisták és a politikailag korrekt fantaszták: frissítően más.”

„Az új kormány törvényekkel lépne fel a munkanélküliek magas száma és a társadalom elszegényedése ellen. És a magyarok nemzeti büszkesége mindig erősen jelen volt, amit sok nyugat-európai nehezen ért meg. De ezzel együtt kell élniük a nyugat-európaiaknak.”

„Végre valaki, aki nem fél a nemzet mítoszától. A nép adósrabszolgaságából való kivezetésének kísérlete tiszteletre méltó.”

A kommentek között természetesen vannak kritikus megjegyzések is, az erős ember-felfogás veszélyeitől az itthon és külföldön megfogalmazott orbáni üzenetek kettősségén át a mérsékelt és a radikális jobboldal közötti határok haloványságáig. És ez így van rendjén. Szóljanak a Magyarországgal kapcsolatos nemzetközi viták is a valós kérdésekről, a meglévő problémákról. Szembesítsék Orbánt azzal, amivel valóban el kell számolnia. De maga a szembesítés, vagyis a párbeszéd megtörténte a lényeg. Hogy végre ne szélmalmokkal harcoljanak – se a külföldi kritikusok, se a magyar kormány. Nem ül ugyanis mindegyik külhoni bokorban egy ronwerber. 

Az pedig a fenti kommentekből is látszik: a Magyarországgal foglalkozó külföldi sajtó nézetei nem egyeznek minden tekintetben az adott országok polgárainak felfogásával. Sőt. Az orbáni politika egyes elemei akár nagymértékben találkozhatnak Bezzegnyugat tömegeinek ízlésével – tetszik vagy sem az orbánizmus ellen beoltottaknak, vagy bárkinek, aki hozzánk hasonlóan több területen elégedetlen a kormány eddigi teljesítményével. A témában lásd Techet Péter minapi cikkét. Még az is lehet, hogy a száját végre kinyitni képes, vitára és párbeszédre hajlandó magyar jobboldal számos külföldi hívet és támogatót tud szerezni magának.

Látszik, hogy megvan az élénk, felfokozott külföldi érdeklődés hazánk iránt. Csak a magyar kormány és a Fidesz politikusain múlik, hogy hajlandóak-e proaktívan fellépni ebben az ügyben, beszélni, vitázni, magyarázni, kedélyeket csillapítani, vitákban győzni vagy veszíteni – és persze jogos kritikákat, fájó találatokat kapni. Azokból meg okulni.

Ha a kormány képviselői nem keresik a párbeszéd lehetőségét, ha régi sértettségből, félelemből, esetleg kényelemből úgy gondolják, nem vesződnek a nagyvilággal azt magyarázva, hogy mit miért csinálnak, mi az álláspontjuk és hová tartanak; akkor ne lepődjenek meg, ha Orbán Viktor és emberei mitikus ellenféllé, sőt, ellenséggé válnak a külföldi, számos okból jellemzően baloldali-liberális irányultságú sajtó szemében. Nem érdemes elzárkózni. Nem érdemes feladni.

Ugyanis kevés annál veszélyesebb csapda létezik a gyakorló politikusok, sőt, komplett politikai pártok, táborok számára, ha a kurucos dac, az egymás közötti mély egyetértés, az „akkor is nekünk van igazunk” hamis elefántcsonttornyába zárkóznak – még ha kétharmados erővel is tudják magukra zárni a torony ajtaját. A világ kopogtat odakint, a magyarok jelentős része pedig – lehetőségeitől függően – rendelkezik valamilyen képpel a nagyvilágról. És sokan el is indulnak oda, ha nem tetszik nekik a rendszer.

Ha a kormány ezeket a kihívásokat nem látja, ha nem veszi ezeket komolyan, ha nem kap két kézzel minden értelmes párbeszéd és vita lehetősége után, akkor ne csodálkozzon, ha egyszer végleg bezárva találja magát a saját elefántcsonttornyába.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr1005229834

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.04.17. 11:13:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: A kormány és a nagyvilág: kijönni az elefántcsonttoronyból 2013.04.17. 10:39:02

Kevés annál veszélyesebb csapda létezik a politikusok számára, ha a kurucos dac hamis elefántcsonttornyába zárkóznak.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Virág et. 2013.04.17. 07:21:50

Arra jók azok a kommentek, hogy lássuk, hogy az átlag német kommentelő is kb annyira felkészült, mint a magyar.
A kedvencem:

"Valaki, aki a nem a széljárásnak megfelelően lobogtatja a zászlaját"

:) Orbán historikuson és napi szinten is olyan szélkakas, hogy még egy ilyet én még életemben nem láttam.

Nincs alkotmányozási kényszer. Nem borítjuk fel a hazai közjogi rendszert. - Alaptörvény, teljes közig reform, új választójogi törvény.

Bankadót 1 év múlva kivezetjük. - Bankadó érintetlen.

Megvédjük a nyugdíjpénztári megtakarításokat a (Bajnai) kormány államosításától. - Manyup államosítás.

Aki nem lép ki a manyupból az nem lesz jogosult az állami nyugdíjra. - De. Hazudtunk.

Szociális népszavazás a tandíj ellen. - Tandíj.

Az AB a legfontosabb demokratikus kontroll. - Az AB az emberek akaratával szembe megy, költségvetési kérdésben megvont döntési jog.

Az IMF hitel lehívása történelmi bűn. - IMF hitel lehívása MOL részvényért, oroszoknak, veszteséggel.

Az IMF az ördög. - Az IMF a mi bankunk.

A 300 feletti euró a rossz kormányzás jele (via Navracsics). - A 300 feletti euró a nemzetközi folyamatok, spekulációs támadás miatt van.

A válság erős kormánnyal megállítható. - A válság miatt csökken a gazdaság 2/3-os kormánytöbbség mellett is.

Antidemokratikus, hogy a szocialisták bírósági ítéleteket nyilvánosan minősítenek. - Ez a bírósági ítélet botrányos (OV, Parlament). Navracsics levele a Kúria elnöknek.

stb.

Reggelig lehetne folytatni.

vantaan 2013.04.17. 07:22:49

"A kormány és a nagyvilág" .....?
A magyar maffia és a nagyvilág !
...mert mi nem kopogtatunk hanem felnyomjuk/betörjük az ajtót s lopunk, csalunk,hazudunk! .... na nehogy,már 2/3-dal ne lehessen!

bozon 2013.04.17. 07:53:08

Sajnos most nincs időm alaposabban utánanézni a dolgoknak, de azt ne feledjük el, hogy Orbán és beosztottjai nyugaton elég gyakran tényszerű hazugságokkal válaszolnak az itthoni politikájukat érintő kérdésekre. Ott van például a magyar verziókkal nem teljesen megegyező angol nyelvű jogszabályfordítások ügye, vagy a múltkori Egyesült Államok-beli szenátusi meghallgatás, ahol szemrebbenés nélkül válaszoltak valótlan dolgokat, csak hogy jobb színben tüntessék fel az itthoni tevékenységüket.

A konkrét FAZ-cikk válaszai fedik az itthoni valóságot? A kommentelők tényleg arra reagáltak, ami itthon van (most félretéve azt, hogy ami "nemzeti" vagy EU-ellenes, azért sokan tényleg hajlamosak kritika nélkül és túlzott intenzitással hevülni), vagy valami másra?

Virág et. 2013.04.17. 08:01:55

@bozon: Németországban egyre erősödnek az EU-kritikus hangok. Ők - velünk szemben ugyanis - tényleg nettó befizetők. Mindezek ellenére a gazdasági érdekek miatt szerintem még így is megéri a németeknek az EU-tagság, de ez pl. az egyszeri kommentelő szintjére ott sem jut el, azok csak azt látják, hogy betesznek 10 eurót és visszakapnak 5-öt. A kommetnek nagy része Orbán EU-kritikájának, a mainstream EU-pártisággal való szembemenetelnek szól. Konkrét témákat nyilván az egyszerű emberek ott sem követnek, ahogy a magyarok sem teszik a németek napi életét befolyásoló kérdésekben.

Wolff 2013.04.17. 08:05:58

Azért Gellért, neked biztos van olyan isemrősöd, aki a minisztériumból kommentelt ahhoz a cikkhez. Ahogy mindegyik ilyen cikk esetében történik. Szóval jó lenne az általánosítások előtt kicsit elgondolkodni a módszertani problémákon is.

toportyánzsóti 2013.04.17. 08:15:11

Szeretünk viktor,sohatöbbéballibákat...Csak így tovább ergé,aztán mikor rájösztök hogy halálra ítéltétek az országot akkor már qrhatod.Több kárt csinálni a magyaroknak szándékosan sem lehetne,mint ezzel a szabadságharcos mórikálással!Mit követett el viktorka az előző kormányzása alatt,hogy bárki kap 10-150 milliárdokat az ország rendbetétlére,csak ő nem?!

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.04.17. 08:22:32

@Wolff: Még mindig jobb, mintha ő maga kommentelt volna.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.04.17. 08:30:17

@Virág et.: Kül- és belföldön is ez az előre tökéletesen kiszámítható és kiszámított hatása annak, amikor a Nyugat ballib büdösbogarai démonizálnak egy kormányfőt éjjel-nappal. A nem ballib, az EU bajai miatt elégedetlen közönségben szentté avatják a fickót.
Milyen tervei lehetnek Orbánnal az összehangolt médiatámadást vezénylő befolyásos globalista köröknek? Mert hogy valami nagy feladatot szánnak neki, az látszik.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.04.17. 08:31:17

@Virág et.: Mi is nettó befizetők vagyunk, lásd Pavics Lázár tanulmányát.

maskep 2013.04.17. 08:49:38

"Ugyanis kevés annál veszélyesebb csapda létezik a gyakorló politikusok, sőt, komplett politikai pártok, táborok számára, ha a kurucos dac, az egymás közötti mély egyetértés, az „akkor is nekünk van igazunk” hamis elefántcsonttornyába zárkóznak – még ha kétharmados erővel is tudják magukra zárni a torony ajtaját. A világ kopogtat odakint, a magyarok jelentős része pedig – lehetőségeitől függően – rendelkezik valamilyen képpel a nagyvilágról. És sokan el is indulnak oda, ha nem tetszik nekik a rendszer." - fejezi be eRGé.

A kérdés nem is az, hogy Orbán képes lenne-e maskep kezelni európai kapcsolatait és nemzetközi kommunikációját (szerintem amúgy nem: ez már az első Orbán-kormány idején is bebizonyosodott), hanem hogy lehet-e egyáltalán egy erőszakos és kétszínű (közkeletű kifejezéssel: kettős mércével mérő) politikát ennél sokkal hatékonyabban kommunikálni?

Hogyan lehet például azt erkölcsileg, nemzeti érdek alapján, vagy csak egyszerű logikával megmagyarázni, hogy miközben Magyarországon semmilyen szolgáltató (elméletileg) nem érvényesítheti áraiban a megnövekedett állami terheket (vagy végrehajtani a mechanikus rezsicsökkentést), a kormány bármikor kivethet elkúrás-különadót, vagyis a nemzetközi bíróságok által kiszabott bírságokat különadó formájában szedheti be?

Olvassátok el a kommenteket: Pont ugyanolyan lila (na jó, fekete-bíbor-arany) melankóliával dícsérik Orbán karakterét, a lehűtőknek való odab...ását, a "nemzeti mitológia" felvállalását, mint itthon a bigott vakhívői.

Nem szoktam ilyen megjegyzést tenni, de most kikívánkozik: eRGé bármennyire cizelláltan próbálja is kommunikációra meg kiegyensúlyozottságra terelni a gondolatait, ő is már döntött: becsukja a szemét, "beledagonyázódik" a kétes intellektuális értékű kommentek igazolásába (mondjuk úgy: hasonló "ballib" kommenteket legalább szóra sem méltatna), és úgy tesz, mintha a közepet az határozná meg, hogy az egyik fél mennyire tolja ki a határait a szélre, ezáltal az "átlag", a "matematikai közép" mennyire eltolódik a tényleges középtől.

Pelso.. 2013.04.17. 08:52:25

"Ha a politikáját objektíven és nem a nyers ideológiák rózsaszín szemüvegén keresztül nézzük, ennek az embernek teljesen igaza van.”

Ennek nagyon KIM-es íze van, kihagyhattad volna.

aszterixagall 2013.04.17. 08:55:40

A szokásos hülyeség. A ballib hangadók nem tudják felfogni nem érzik, hogy a jónépnek mennyire elege van a szokásos PC rizsából és a hagyományos baloldali mitológiából. Bárki, aki ezzel egy kicsit is szembe megy lázadó hőssé válhat az emberek szemében, teljesen mindegy, hogy valójában mit mond és mit csinál.

TG69 2013.04.17. 09:02:59

@ergé: Nem félelemből és gőgből nem kommunikálnak jól, hanem mert a kritika tárgyává tett legtöbb intézkedés tényleges oka vagy racionálisan nem igazolható, vagy pedig teljesen egyértelmű erőpolitikai (sokszor sérelmeken alapuló) reakciók, amik a nyugat demokratikus alapjait a diskurzusos politizálást tagadják és így gyakran teljesen szakmaiatlanok (sérelemből nem sokszor születik jó döntés). Tehát lényegében azért az agresszív PR vita folyik a fidesz részéről, mert ez még mindig jobb, mintha értelmesen tennék azt. Az lehetséges, hogy egyes újságírót meg tudnak győzni, de komolyabban felkészült szakpolitikussal, bizottsággal esetleg szaktekintéllyel már nem tudnak mit kezdeni, holott ezek az ügyek ott dőlnek el és nem aszerint, hogy pl mint gondol a németek nagyrésze. Ez csak amolyan gyógyír lehetne, de mi (vö GDP) nem sokat nyernénk vele :).

vantaan 2013.04.17. 09:07:25

@maskep: "de most kikívánkozik: eRGé bármennyire cizelláltan próbálja is kommunikációra meg kiegyensúlyozottságra terelni a gondolatait, ő is már döntött: becsukja a szemét, "beledagonyázódik" a kétes intellektuális értékű kommentek igazolásába ...."

...mert van az a pénz!

Sajnos teljes hitelét vesztette az újságírás! Lehetne-e más ....amikor milliárdok mennek szerecsenmosdatásra?
Bele kell nézni a közszolgálati/párt médiába s hasonlítsuk össze a mindennapi valóval! A legjobb fogyókúra szer, jobb mint a lúdtoll ..... mert csak hányni tud az ember.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.04.17. 09:09:05

Egyszerű ez: egy halom s*ggnyaló Orbán vezérletével hősi szabadságharcot folytat a nyugati f*szkalapok ellen. :)

[a csillagokat BBJ kedvéért, polgári szellemben helyeztem el]

TG69 2013.04.17. 09:11:33

@ergé: A kommunikáció bírálata gyakran felmerül a jobboldalon, de valahogy ez a végső határ sokan képtelenek tovább lépni. a Mandiner többsör megtette már ezt, de ebből a posztból árad egyfajta optimizmus, pedig nincs mire: Csak mai termés:

index.hu/chart/2013/04/16/magyarorszag_jobban_teljesit/

www.origo.hu/gazdasag/20130415-az-elszegenyedes-tunetei.html

Robinzon Kurzor 2013.04.17. 09:12:56

A kormány és az EU közötti "vita" lényege az, hogy az EU nem tud mit kezdeni az alapértékeknek tekintett elvekkel szembemenő tagállammal.

Az EU -- mint közösség -- nincs felkészülve arra, hogy a közös normákat az egyik tagállam nem önszántából, saját értékrend alapján akarja betartani; hanem azokat rákényszerített, külső korlátoknak tekinti, amelyek ellen harcolni kell és amelyek közül csak azt és annyira kell betartani, amit és amennyire nagyon muszáj.
(Ez pedig azon az alapon dől el, hogy van-e szankció és ha igen, az Orbán hatalmon maradása szempontjából hogyan kommunikálható.)

Ebben rövid és közép távon is lehet komoly csatákat nyerni, mert az önkéntes normakövetésre épülő rendszerek nem tudnak mit kezdeni ezzel a magatartással.

Amikor Orbán konkrétumokat vár, akkor lényegében azt mondja: mutassák meg neki, konkrétan milyen EU-s szabályba ütközik, hogy ő a közös asztalnál vacsora közben fingjon.

És ezt így konkrétan egyetlen EU-s szabály sem tiltja.
A Velencei Bizottságnak lesz egy ajánlása az asztali viselkedés általános etikettjéről, de az egyrészt csak ajánlás, másrészt konkrét fingási tilalom abban sincs leírva. (Senki nem gondolta, hogy ezt szabályozni kellene.)

Hosszú távon ennek csak egy vége lehet: így vagy úgy, de repülünk az EU-ból.
Például úgy, hogy csinálnak egy újat, nélkülünk. (Meg a periféria többi állama nélkül.)

Robinzon Kurzor 2013.04.17. 09:19:36

A dolog másik oldala pedig az, hogy az EU hergelése mostanra az egyetlen potenciális eredménnyel kecsegtető taktika.

A gazdaság romokban, a kizsarolt manyup-vagyon már rég elköltve, az államadósság az egekben, a növekedés zéró, a beruházások az amortizáció szintje alatt van, az oktatásra egyre kevesebb pénz megy.

Rezsicsökkentés és szabadságharc. Ezt kell eladni a népeknek, mert más nincs, mindent elkúrtak, amihez nyúltak, szarrá vált a kezeik között.

Ehhez meg muszáj Brüsszelt provokálni, de ezt szerintem ergé és pontosan tudja.

maskep 2013.04.17. 09:24:16

@vantaan: Senki személyes motivációjának a tisztaságát nem szeretném megkérdőjelezni. Ennél sokkal bonyolultabb szerintem. Nap mint nap találkozom olyan "jobboldaliakkal", akik kénytelenek a józan eszük és az érzelmeik éles ellentmondásának feloldásaként választani - és a legtöbben a józan ész elvetését választják, mert talán az anyatejjel együtt szívták magukba a nemzeti jelképek mindenek feletti tiszteletét, és a határon túli magyarság "nemzeti mítoszának" egyoldalú, méltánytalan igazság-értelmezését, vagy olykor-olykor cinikus védelmét, Nem az igazság a lényeg, hanem a magyarok érdekével azonosított direkt fölény-igazolása.

És ez bizony mélyebben hat, mint az észérvek, úgyhogy észérvekkel lehetetlen is legyőzni - csak elkeseredni lehet egyes, amúgy kiemelkedő intellektusú politikusok - és persze közírók auto-lobotómiáján...

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.04.17. 09:34:06

bazmeg gellért, a minap sírtál azon, hogy jajjamagyarországkép...most meg beleütközöl a valóságba? magyarországot és különösen orbánt, általános tisztelet övezi. persze nem a füvesbuzi haverjaidat, meg a nemzetközi baloldali értelmisi faszfejeket kell megkérdezni.
még jönnek a széles energiacellái és jöhet az egész ejrópa, bőnyállal.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.04.17. 09:36:52

@Hepci:
sokat pattogsz, megkérdezem a simicskát, nem akar e beszállni a kés-villa-kertészolló biznicbe :)

S=klogW 2013.04.17. 09:37:20

@jose maria padilla: Jobban teszi a széles-csapat, ha fejleszt a cellához egy energiacella-alapú fegyvert is.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2013.04.17. 09:45:05

Azok a vélemények izék, hotyhíjákra, megrendelésre készültek. A szőlőbányák mélyén kis etióp tolmácsok telexelték át a züzeneteteket egy régi megbuherált KGB-s kódfejtő géppel twitterre.

pierre bayle 2013.04.17. 10:02:17

Tegnap megnéztem a királyi tévé híradóját (mert a gyerek rákapott a Nils Holgerssonra és ott ragadtunk), most meg elolvastam ezt - és rájöttem, hogy voltaképpen minden rendben van ebben az országban. Hát olyan miniszterelnökünk van, aki nem szélkakas módon, hanem... és nem az elit érdekeit nézi, hanem a nemzetét ... és ha nem lennének értelmiségi (fúúúj) ballib megmondóemberek minden teljesen jó lenne, de olyan nagyon nem baj, hogy vannak, mert le sem kell szarni őket. Ennyi, nem is kell ide felsőoktatás, ezt minden józan ember látja

Aki meg azt szereti, annak meg küldök egy verset.

KIRÁLY GÁBOR: A MÁSIK OLDAL (Reflexió Erdős Virág versére)

Szóltam, hogy jönnek a fasiszta celebek,
szóltam, hogy nem lesz jó, ha a szart lenyeled,
szóltam, hogy ki fogják lopni a szemedet,
azt mondtad, nyugi, mert ezek nem ilyenek.

Szóltam, hogy te leszel bűnbak a bankoknál,
szóltam, hogy rosszabb lesz Budapest Bangkoknál,
szóltam, hogy leköpnek költői esteden,
azt mondtad, nem kéne ördögöt festenem.

Szóltam, hogy ki fogják rúgni a mamádat,
szóltam, hogy elő lesz írva az alázat,
szóltam, hogy nevükre íratják hazádat,
azt mondtad, nem eshet meg ez a gyalázat.

Szóltam, hogy több lesz az erőszak szervezet,
szóltam, hogy lapít majd minden szakszervezet,
szóltam, hogy lesz majd itt bankszámla zárolás,
azt mondtad, unalmas már ez a károgás.

Szóltam, hogy te leszel hibás az árvízért,
szóltam, hogy nem kapsz majd gyufát se száztízért,
szóltam, hogy rajtad verik le a havazást,
azt mondtad, hagyjam már abba a savazást.

Szóltam, hogy viszi az egyház a sulikat,
szóltam, hogy mérnökök helyett majd kulikat
képeznek ezerrel, s bezárják a gyárat,
azt mondtad, ilyen a kereslet-kínálat.

Szóltam, hogy felbontják minden leveled,
szóltam, hogy feltörlik a padlót teveled,
szóltam, hogy nem lesz a várad a te házad,
azt mondtad, béke van, nyugi, ne parázzak.

Azt mondtad, nem érint téged, ha úgy lesz se,
azt mondtad, védje meg magát a férgese,
azt mondtad, ráérek, hiszem, ha látom,
így jártál, megszoptad, édes barátom.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.17. 10:05:02

@rajcsányi.gellért (ergé):

Kedves @rajcsányi.gellért (ergé):! Ha már arra jártál!:-) Csak annyit szeretnék tőled kérdezni, hogy a FAZ-blogján találtál-e olyan posztokat, amikben @Padilla, @Doomhammar, @mavo stb. kommentjei szolgáltak hivatkozási alapul?:-)

:-)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.04.17. 10:22:17

Jaja, lengyelek egy elég nagy része is rajong Orbánért.

Sem a rajongóknak, sem a gyűlölködőknek fogalmuk nincs a magyarországi helyzetről.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.17. 10:27:13

@pierre bayle:

Elég szomorú, hogy a ballib már itt tart!:-D

Ilyen h*lyeverseket mindenki tud írni! Eszembe juttattál egy ilyen (libsif*kázós) versemet, amit valamikor még a kilencvenes években vagy a kétezres évek elején írtam (három perec alatt poénból):-) Úgy látszik a közbeszédet sikerült olyan mélyre ledolgoznotok, hogy már az ilyeneknek is helye lehet a nyilvánosságban:-] (Megj.: A "szebbjövő" akkoriban még teljesen más kontextusban élt a közbeszédben, mint manapság.)

Tessék:

HABFÜRDŐ INTERNACIONÁLÉ
(Egy „Freud Zsigmond” nevű költőnő verse)

1.

míg kádacskámban pancsizok
egy szebbjövőt összefancsizok
míg testecském habba merül

feloldódom ott belül

ahogy tartalmam a kádvízzel elvegyül
konkrétan figyelem legfelül
mi lebeg vágyak észérvek okok

no meg ami közöttük mozog

sok aprócska ficánka dolog
izeg buzog fireg forog
féregnyi ronda kis félszek

s egy nagy hogy örökké élek

2.

míg kádacskámban pancsizok
egy szebbjövőt összefancsizok

levemre sohase nézek

a habfürdős tubust bámulom
a feliratokat olvasom

s mindig mindent megértek

3.

míg kádacskámban pancsizok

egy szebbjövőt összefancsizok

:-)

Kandeláber 2013.04.17. 10:32:12

EU-szkepticizmussal egészen szép eredményeket lehet elérni manapság.
Én Orbán helyében nyomatékosan felhívtam volna az olvasók figyelmét a lüszter könyökvédős EU-csinovnyikok seregeire, akik az európai adófizetők zsebéből kihúzott pénzből horribilis fizetésekért lopják a napot Brüsszelben.
Megoldásként javasoltam volna mondjuk a számuk csökkentését, legalább a felére.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.17. 10:39:27

@Kandeláber:

Az EU-szkepticizmus mindig is erősen jelen volt/van az Unióban. Emlékszem, még valamikor a módszerváltás idején vetített a magyar tévé egy angol filmsorozatot (nyilván, a nyolcvanas években készült), Osztogatunk-fosztogatunk az unióban címmel (amely némiképp krimiszerűen, némiképp ironikusan (fiktív) nagy eu-s korrupciós ügyeket vitt színre). Az EU-szkepszis egyáltalán nem idegen az eu-s polgároktól!:-)

RoFä 2013.04.17. 10:42:30

Megtudhattuk, hogy vannak olyan németek, akiknek tetszik a Vikvikivikiviktor.
Duh...

tevevanegypupu 2013.04.17. 10:52:50

A magyarorszagi helyzetrol egyedul a balliberalisoknak van fogalma es azt kozlik is mindekivel akar kerdezik akar nem. Sajat elefantcsonttornyaikbol. Ami pedig az EU-t illeti eppen eleg nagy bajban van ahhoz - az osszes balfek vezetoinek koszonhetoen - hogy megprobalja elterelni a figyelmet arrol, hogy nem Magyarorszag volt az, ami ezt a valsagot kirobbantotta, nem is Magyarorszag - es ezen belul Orban Viktor az, aki azoknak a bankoknak vezetoje, ahonnet ez a valsag kiindult..de hogy belekerult a vasagba Magyarorszag,( ahonnet az EU tamadasai ellenere is megprobal kikeveredni) az viszont erosen a balliberalisok eroteljes kozremukodesevel tortent. Eleg az EU-s elnoksegunk elejen tortent botranyra gondolni, mikor Orban egyedul valaszolgatott a tokeletesen tudatlan es ostoba balliberalis oldal megalapozatlan vadjaira..Ha masert nem is, de ezert es akar egyedul ezert is remelem, hogy a fidesz legalabb meg egy ciklust vegig tud vinni..ott egye meg a franc a balliberalisok demokraciajat.

maskep 2013.04.17. 10:53:45

@pierre bayle: A nyolcvanas évek politikai retrójának egyik édes-savanyú mellékterméke a politikai irodalom és a politikai humor reneszánsza...

Tisztelet Király Gábornak!

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2013.04.17. 10:59:03

@tevevanegypupu: nem is mert Heller Ági néni jobban tudja Paul Lendvaival Bécsben hogy mi a frankó és kár rajtuk gúnyolódni csak azért mert rohadt öregek és kibaszott szarul néznek ki!

maskep 2013.04.17. 11:03:21

Megnéztem az ATV-n az EP Magyarországról folytatott vitáját. Hát igen, a pártérdekek...

Egy dolog azonban szimbolikus volt: Szájer József képviselő úr szót kért.

A vitanapról előzetes megegyezés született, hogy minden frakció nevében egy felszólaló szólal fel, nincsenek egyéb hozzászólások, vagy kérdések. Swoboda úr éles hangú felszólalása után Szájer képviselő úr mégis szót kért, hogy feltegyen egy "azonnali kérdést". Martin Schulz, a levezető elnök végül engedélyezte, mivel Swoboda úr jelezte, hogy kész válaszolni. Ezek után Szájer József föltett két(!) kérdést. Miután Swoboda úr (ugyancsak élesen) megválaszolta, Cohn-Bendit úr tiltakozott amiatt, hogy eltérnek attól, amiben megegyeztek, és a megegyezésnél Szájer úr is jelen volt.

Szimbolikus, mint írtam: Magyarország részt vesz egy döntésben, majd ezt a döntést megszegi. Engedélyt kap végül kivételesen egy kérdésre, amivel föltesz két kérdést. Így lehet bízni abban hogy a magyar kormány bármilyen megállapodást betart, ha a pillanatnyi érdeke mást kíván...

Persze, mint Kukorelly mondta: Ha valaki vak, annak nem lehet elmagyarázni, mi a különbség a piros meg a kék között, hát nem is magyarázom tovább...

Kandeláber 2013.04.17. 11:05:39

@bbjnick: A Spektrumon egy dukufilmben bemutatták, mit is kell tenniük a halászoknak, ha az EU által meghatározott éves kvótán felüli mennyiségben fognak ki tőkehalat.
Döglötten, mázsaszámra visszadobni a halakat a tengerbe.
Az angol halász, akinek a hajóján forgattak, elkeseredetten mutatta a stábnak a hatalmas, gyönyörű tőkehalakat a visszadobás előtt.
Hát ez a racionalitás.

tevevanegypupu 2013.04.17. 11:05:58

@szociopata_troll:

Nem is beszelve arrol a vegtelen joindulatrol ahogy kezelik Magyarorszagot, es arrol a segitokeszsegrol ami mindkettot jellemzi az otvenes evek legelejetol kezdve.

unionista (törölt) 2013.04.17. 11:06:51

@TG69:
ezt a kérdést a németek fogják eldönteni. nem brüsszel, hanem berlin. ahogyan a politikában rendesen, az érdekek fognak dönteni.

unionista (törölt) 2013.04.17. 11:09:22

@Kandeláber:
orbán viktor konföderáció párti. és ezzel az európában egyedül van. európában amúgy a néppárt a legnagyobb bürokrata.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.04.17. 11:10:27

@bbjnick:
" Csak annyit szeretnék tőled kérdezni, hogy a FAZ-blogján találtál-e olyan posztokat, amikben @Padilla, @Doomhammar, @mavo stb. kommentjei szolgáltak hivatkozási alapul?:-)"

Konkretan az egyik Doomhammert szokta idezni a FAZ. Na nem ezzel a nevvel.

tevevanegypupu 2013.04.17. 11:11:40

@maskep:

Lattam Svoboda ur eles valaszat es aztan Cohn Bendit intelligens reagalast is. Errol gondolom szinten szo volt a megallapodasban, hogy orditani es toporzekolni is kell a hazugsagok minel elfogadhatobba tetelehez. Ha valakit korben allva megtamadnak szimbolikus bunkosbotokkal - Orbannal ezt tettek - akkor kerem szepen az elore megallapitott szabalyok ervenyuket vesztik. Foleg ugy, hogy a bunkosbotosoknak gozuk sincs arrol, hogy miert is tamadnak..hiszen csak parancsra cselekedtek, elvhusegbol es talan egy-egy kepviseloi helyert. Is.

jan 2013.04.17. 11:12:52

Azzal nincs is probléma, hogy Orbánnak van bátorsága felvenni harcot mindenféle érdekekkel - ezt jól látják a német kommentelők

A baj azzal van, hogy a dicséretes bátorsághoz totális inkompetencia társul: így aztán bátran megyünk fejjel a falnak.

A kérdés az, mi a jobb: egy bátortalanabb, de kompetens vezető (pl. Bajnai), vagy egy bátor, de inkompetens (pl. Orbán)?

A legjobb volna persze egy bátor és kompetens vezető, de ilyen nincs a láthatáron.

unionista (törölt) 2013.04.17. 11:20:47

@maskep:
a magyarok nagyjából harmada cárságot akar. a hatoda basáskodást. a magyar nép fele archaikus, hierarchikus társadalmat képzel el. amire az asszimilálódott zsidók azt mondják: a magyar nép (mint az orosz) "genetikusan alattvaló". a kérdés az, hogy ehhez a nyugat akar-e, a "nyugatos" magyarok tudnak-e igazodni.

ez egy törzsi háború. aminek a végén vagy európát kell újra felosztani (egy föderatív nyugatra és egy konföderatív keletre), vagy magyarországot kell vallási értelemben felosztani körzetekre, vagy el kell menni.

itt egész egyszerűen arról kellene népszavazni, hogy melyik körzet nyugatos, és melyik keleties. azért, hogy tudják hova menjenek a "zsidók". a demokrácia az, hogy ahol elküldik őket az anyjukba oda ne menjenek. de ahol azt mondják, hogy ide meg jöjjenek, akkor oda mehessenek. aztán majd kiderül, hogy ez az ott élkőnek jó, vagy rossz.

szerintem az a demokrácia, hogy valamilyen formában intézményesítjük a kezdetek óta létező "két" magyarországot". "liberális" és "nem-liberális" körzetekből kell az "uruszágot" kirakni. mint egy puzzle. és ezek után mindenki eldönti, hogy melyik magyarországon akar élni. mert ez olyan, mint a fradi-újpest. ettől még lehet közös a válogatott. lehetünk egy nemzet. de azt tudomásul kellene venni mindkét oldalnak, hogy "vallási", vagy "törzsi" értelemben különbözünk.

maskep 2013.04.17. 11:24:27

@tevevanegypupu: Ha láttad, akkor azt is láttad, hogy Szájert Swoboda úr pont azzal szembesítette, amivel a magyar kormány kritikusait szokta a magyar kormány leáltalánosítani: Olyan esetre hivatkozott Szájer, amit nem ismer, egy harminc évvel ezelőtti osztrák esetet hozott föl párhuzamként, "minapi" eseményként beállítva. Nyilván Szájer József úr a számára összekészített érvrendszerhez csatolt sajtó-forrásoknak csak a szalagcímeit olvasta el...

A stíluson nem vitatkoznék, de én inkább a szövegre koncentrálnék, mint a dallamra...

unionista (törölt) 2013.04.17. 11:27:20

@tevevanegypupu:
ez az egész többről szól. európát valamilyen módon fel kell osztani. ezt mindenki látja. és a kérdés az, hogy magyarországot hova sorolják: középre, délre (a balkánra), keletre. mert ez dönti el a többiek sorsát. a hátsó szobában ezen filóznak. a többi színjáték.

libertard 2013.04.17. 11:27:39

köszönöm az írást. Kezdtem már aggódni, hogy egy szélkakas gerinctelen miniszterelnököm van, aki lassan de biztosan chavezi utakra tereli magát a kétbites populizmusával.

Jó érzés megnyugodni, hogy ő valójában elnyomott százmilliók titkos reménysége, a korrupt europával szembenő modern államférfi, magányos csillag a szabadság és elvhűség egén, szilárd bástya hazánk népek tengerével dacoló sziklafalán.

maskep 2013.04.17. 11:28:06

@jan: Elegem van a karizmatikus félistenekből! Olyan rendszer kéne, ahol akármennyire bátor vagy mégoly inkompetens vezető sem teheti meg, még 4/3-dal sem, hogy a falnak vezeti az országot! Ez lesz a feladat Orbán után, bármikor is legyen vége ennek a rémálomnak.

Kandeláber 2013.04.17. 11:35:35

@unionista: Mi eddig is a periférián voltunk, most ezután is ott leszünk.
Szó sincs arról, hogy az EU egyenrangú államok közössége lenne. Az EU domináns államainak akkor felelünk meg, ha mindenre szó nélkül rábólintunk, illetve a mindenkori vezetőink rábólintanak.
A részben szintén euroszkeptikus britek megengedhetik maguknak, hogy retorzió nélkül bírálják az EU vezetését, Magyarország ezek szerint nem.

S=klogW 2013.04.17. 11:37:31

@maskep: "Elegem van a karizmatikus félistenekből!" - mármint mikor nem a neked tetszők a félistenek.

tevevanegypupu 2013.04.17. 11:39:38

@maskep:

Ugyanezt forditva ajanlanam a balliberalis oldalnak: ugyeljenek a dallamra, ugyanis az nagyon hamis..a szoveg pedig tul egyszeru.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.17. 11:41:11

@maskep:

"Elegem van a karizmatikus félistenekből!" --- írod.

Akkor olvasd a nyolcvanas évek politikai retrójának édes-savanyú melléktermékeit, a jelenkori politikai irodalmat és politikai humort! Ott és azokban valószínűsíthetően nem futsz karizmatikus félistenekbe!:-)

___________________________ (törölt) 2013.04.17. 11:41:46

@Ergé nem sikerült valamiért belinkelni a FAZ-cikket, vagy én vagyok vaksi? Előfizetéses?

tevevanegypupu 2013.04.17. 11:42:21

@unionista:

Magyarorszagot mar elhelyezte Trianonban az europaiertelemben vett Europa. Megegyszer mar nem kellene tologatni ide-oda. Kozep-Europaban van es szeretne is ott maradni.:)

sisszi 2013.04.17. 11:47:40

" Csak a magyar kormány és a Fidesz politikusain múlik, hogy hajlandóak-e proaktívan fellépni ebben az ügyben, beszélni, vitázni, magyarázni, kedélyeket csillapítani, vitákban győzni vagy veszíteni – és persze jogos kritikákat, fájó találatokat kapni. Azokból meg okulni."
ez nem segít addig, amíg belehallgatnak Orbán heti Kossuth rádiós monológjaiba, vagy beleolvasnak a magyar nemzetbe...stb. mert levágják, hogy mi van a "vita" mögött a valóságban. hát a nagy semmi. de különben ezt a metódust miért nem ajánlod a kormánynak belföldre is? hát ennyit erről

maskep 2013.04.17. 11:48:46

@unionista: Már az alapvetéseiddel sem értek egyet, például rögtön az elején azzal a kitétellel, hogy az asszimilálódott zsidók azt mondják..." (tökmindegy, hogy szerinted mit is...)

Ellentétek vannak, lesznek is. Ezeket az ellentéteket egy felelős vezető vagy egy felelős elit személyes hatásával szíthatja és tompíthatja; Egy politikai hatalom élhet a felhatalmazásával a megoldásban vagy vissza is élhet a pillanatnyi erőfölényével, satöbbi. Újból, már nem is tudom, hogy csak itt, a Mandineren hanyadszor írom le: A rendszerváltás utáni Magyarország végletes kétoldalú megosztottság Orbán Viktor tudatos, személyes hatalmi érdekeit szolgáló kreálmánya, 1998. óta. Volt persze hozzá táptalaj, mint ahogy lehet, hogy már 1989.-ben is lett volna, amre az akkori rendszerváltó-alkotmányozó elit nem ezek "bebetonozásával" hanem feloldási kísérletével, az "együttműködésre való kényszerítéssel" reagált. Persze, hibáztak: Hagytak lehetőséget arra, hogy lkotányosan meg lehessen puccsolni...

Nem akarom szétszakítani Magyarországot, (megjegyzem: ha így széttépjük, hogyan akarja a jobboldal a "Nagy-Magyarország" eszméjét közelebb hozni?...) és nem akarom, hogy a "jobboldalt" a "ballib oldal" vagy bárki valaha is ugyanígy maga alá gyűrje. Közmegegyezésre van szükség, aminek nem lehet az alapja, hogy bárki vagy a saját identitását tagadja meg, vagy a maskep gondolkozó honfitársaiét.

Ez lenne amúgy Európa egyik alapeszméje is, amit egy icipicit jobban tisztelek a jelenlegi magyar alaptörvény eszmeiségénél...

maskep 2013.04.17. 11:51:53

@S=klogW: ...Mármint akkor is, mikor a nekem amúgy tetszetős, vagy nekem tetszelgő karizmatikus félistenekről van szó...

maskep 2013.04.17. 11:56:49

@tevevanegypupu: Örülök a külsőségek iránti úri érzékenységednek! - Vagyis nem baj, ha valaki odacsinál, csak tegye elegánsan, és bunkó az, aki az ilyen ordenáré viselkedésért nyersen fejezi ki felháborodását...

maskep 2013.04.17. 12:03:55

@unionista: Végső soron, ha Magyarországon nem a Tisztelt Nemeztikonzervatív Mélymagyar Futballcsőcseléknek, vagy a Méginkább Tisztelt Sósavazó Nyugdíjas Viceházmestereknek tetsző politikai erő nyerné meg a választást, és különösen, ha méltányosan és jogszerűen igyekeznének utána kormányozni, valószínűleg elölről kezdődne a belváros 2006-os lebontása, és a köznyugalom bármilyen eszközzel való lerombolása, amire az átlag polgárnak mi más is lehetne a válasza: "Csináljon már valaki végre RENDET!" - És újfent lenne rá egy karizmatikus félisten önjelölt...

Samott 2013.04.17. 12:32:14

Ellensegem ellensege a baratom, nyilvan ezert tetszik az euroszkeptikusoknak Orban.

TG69 2013.04.17. 12:47:04

@rajcsányi.gellért (ergé): Az a poszt tényleg átlépte azt a bizonyos határt. Talán annyit hiányolok, hogy a nagy körítések mellett mindig csak egy kicsiny bekezdés lesz a rossz gazdaságpolitikából és talán ezért sem akaródzik kimondani a végső szót: Orbán sajnos megbukott, mennie kell. Ugyanis sem a ciklus végéig (most kezdődik csak a választási kampány), de legfőképp a kormányzati módszerek és felkészültség miatt a következő ciklusban sem várható semmi jó, ezt a várakozást diktálja a józan ész. Igaz ehhez meg kell várni az újabb államcsődöt, vagy valami ehhez fogható gazdpol bukást, de egy politikai érdeklődésű értelmiségi már kimondhatja azt, ami már egyértelmű, nem? :)

tarackos 2013.04.17. 12:50:03

Szvsz nem számít az átlag EU kommenter mit gondol a kormányról mert ami számít az egyes intézmények által levezetett eljárások milyen eredményre vezetnek.

A legnagyobb probléma, és ezzel az értelmes jobber nem is tud mit kezdeni, hogy Orbán szándékosan egybemos minden kritikát és politikai kritikaként kezeli, illetve lesöpri az asztalról. Ez tk. mára csúcsosodott ki miután már a Velencei Bizottságnak is nyíltan nekiment ahogy az EB-nek is.

(Kíváncsi lennék ha erre az aspektusra kérdeznének rá mit szólna az egyszeri Eu polgár. Egy szabálykövető kultúrában nem szokás megkérdőjelezni az intézményeket.)

Megjegyzem a mandi se töri magát, hogy szétválassza a politikai -ezér tesetleg túlzó, indokolatlan- kritikát az intézményestől.

Az értelmesebb nyugati lapok akkor sem fogják figyelmen kívül hagyni az intézményi kritikát ha egyébként az egész EU Orbánnak tapsolna. Mert tapsoltak már sokan bajszos emberkének is és ha a taps hangereje számítana az ingyen sör okozta tapsvihar mindent vinne. Pont ezért számítanak az intézmények, mert nincs korlátlan hatalom, és ezért rendkívül veszélyes az Orbán terjesztette felfogás.

Amit csak addig vall amíg nem kerül megint ellenzékbe...

Szindbad 2013.04.17. 12:52:59

Szerintem ezeket a kommenteket fizetett ballib bérkommentelők írták, hogy elborzasszák a normális németeketet.

tarackos 2013.04.17. 12:58:25

@maskep: Én nem látom a mai gyakorlatból hogyan lehet közmegegyezés. Ehhez mindkét félnek vállalnia kellene felelősséget de erre eddig egyik se volt vevő a fidesznek pedig egyik lényege a felelősség elhárítása.

Kandeláber 2013.04.17. 12:58:55

@maskep: És Ön ezzel a választékos stílussal kiket képvisel?
Talán a szürkeállomány kizárólagos birtokosait, akik nem tudták, de merték és tették, amíg a józan gondolkodású magyar választópolgárok többsége úgy kiseprűzte őket a parlamentből, hogy csak mostanában kezdenek megint prüszkölni, lásd Bauer, Eörsi.

maskep 2013.04.17. 13:04:30

@tarackos: Szerintem pedig a megegyezéshez kell minden (mindkét) fél, a versengéshez elég az egyik, ha az következetes (megingathatatlan). De erről is írtam már itt többször, a soklépéses fogolydilemma játékkal modellezve a történteket.

De ez fontos, mégegyszer: Középen, vagy akár csak megegyezés pártján állni nem azt jelenti, hogy elfogadom érvényes álláspontnak az elfogadhatatlant, és onnan mérem centire...

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2013.04.17. 13:05:04

@unionista: A nep elkezdett szavazni, hogy hova szeretne tartozni es az sajnos nem Magyarorszag. A mernokok meg az orvosok mennek, es most meg csak az allami szamitogepes rendszerek recsegnek-ropognak (lasd Kresz meg okmanyiroda), de nemsokara majd nem lesz orvos sem. Nyilvan az IT szolgaltatasok szinvonalanak csokkeneset felgyorsitotta a managernek kinevezett kaderek tomege(autoszerelo!?!?), de az orvoshiany hatasa kenyelmetlenebb lesz.

maskep 2013.04.17. 13:08:07

@Kandeláber: Én ezzel a stílussal megpróbáltam plasztikusan érthetővé tenni a külsőségek és a tartalom közötti különbség lényegét.

Látom, legfeljebb több-kevesebb sikerrel...

Ha a librettót is áttanulmányozná, mielőtt belesüpped a szép, nemzeti motívumokat sem nélkülöző zenemű élvezetébe, talán megértené!

Emellett pedig magamat képviselem, mint általában egy individualista liberális, khm.

Kandeláber 2013.04.17. 13:09:49

@pancho_sanza: Szólhatnál a "mértékadó balliberális értelmiség" tagjainak, hogy ők is induljanak.
Mindenki jól járna: Magyarországon tisztább lenne a levegő, ők pedig boldogan élnének a szabad világban.

maskep 2013.04.17. 13:15:23

@Kandeláber: És Ön vajon ezzel a stílussal kit képvisel, hm? Csak nem azokat, akik szerint "A haza nem lehet ellenzékben", tehát "aki nincs velünk", az "ne legyen"...?

maskep 2013.04.17. 13:21:32

@unionista: A kérdés, hogy Magyarország hova igyekszik saját magát sorolni. Úgy látom, erősen Dél-Kelet felé törekszik... De nem lepne meg, ha a jelenlegi kormány felelőtlensége (vagyis: a kudarcokért mindig a külső körülményeket okoló infantilizmusa) miatt az EU Észak-nyugati országai okolná, persze a vakbuzgó hívők lelkes csasztuskázásától kísérve...

Kandeláber 2013.04.17. 13:26:11

@maskep: Nem igazán. Soha nem kötődtem pártokhoz, különösen nem egy olyan párthoz, amely először az eszdéesz ifjúsági tagozataként működött, majd a Liberális Internacionálé tagja lett, később vékony nemzeti mázzal vonta be magát, de ugyanakkor a Likud testvérpártja.
Az "aki nincs velünk, az ellenünk van" elvet pedig az új népfrontosok mantrázzák, hirdetvén hogy aki nem húzódik az esernyő alá az nemcsak megázik, hanem megbontja az egységet is.
Annak ellenére viszont, hogy nem kötődöm a jelenleg hatalmon lévő párthoz, nem jelenti azt hogy a többi levitézlett balliberális politikusnak akár egyetlen szavát is elhiszem, és a hungarofóbokra szavaznék.

maskep 2013.04.17. 13:36:57

@Kandeláber: Mindenesetre igen találó mantra:

Rákosi Mátyás: "Aki nincs velünk, az ellenünk van!"

Kádár János: "Aki nincs ellenünk, az velünk van!"

Orbán Viktor I.: "Aki nincs velünk, az nincs!"

Orbán Viktor II.: "Aki nincs velünk, az ne legyen!"

maskep 2013.04.17. 13:39:09

@Kandeláber: ...Valamint a hungarofóbia, az persze nem mantra, és igaz is, sőt: kifejezetten logikus. Itt vagyok például én, a magyar, és erős fóbiám van tőlem... - Nooormááális?....

Jack Torrance 2013.04.17. 13:41:27

Az Orbánt éltető német kommentelőknek üzenem, hogy szívesen elcserélem velük a politikusainkat. Win win win szituáció, ők is jól járnak, én is jól járok és Orbán is jól jár.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2013.04.17. 13:42:11

ergé írásai mindig a méltán elfeledett Hooligans zenekar sorait juttatják eszembe:

"Süt a nap, egy felhőn fekszem
Rózsaszín napszemüvegben
Bíbor köd a felhők között
Kipróbálom máskor is, bejött
Ez a végtelen kényelem sziget
Nézz szét, úgysem láttál ilyet
Végtelen kényelem sziget
Paradicsom a felhők felett

Ez marha jó, mint egy léghajó
Ez marhajó, repülsz, mint egy léghajó"

Ideje levenni a narancssárgára sült arcokról a rózsaszín napszemüveget, és találkozni a valósággal is.

unionista (törölt) 2013.04.17. 13:42:30

@pancho_sanza:
ez is egy megoldás. a "hasznos" munkaerő kimegy külföldre. ebben az esetben magyarország teljes egészében keletiessé válik. rajcsányi majd ódákat zeng a kies rónaságról. nem lenne az sem annyira szörnyűséges.

a másik opció, hogy "ejrópa" szokás szerint oktrojál. a latin-keresztség itt egy polgárháborúval lett kényszerítve. heinrich der zänker beküldte a seregeket, mert gisela von bayern összeházasodott a fejedelem fiával. cserébe persze birtokokat kértek rögtön. így vették fel a magyarok a német-rómaiak vallását. a kutya nem hitt a pápaságban. a magyaroknak keleti keresztség és pátriárka kellett volna. nemzetvezető. a magyar nép többsége a keleti keresztséget választotta volna ha ebbe nem szólnak bele kívülről. keleti ortodox egyházat.

egyébként ezért téves alapvetően orbán politikája. mert ő a pápaság primátusát elismerő keleti keresztény (unortodox) hegemóniát akar. csakhogy a nép erre nem vevő. leszámítva a kdnp szavazóit.

de azért a helyzet nem ennyire egyszerű. mert a lakosság egy része a keleti keresztségtől, és az ortodox nacionalizmustól és szélsőbb álláspontot képvisel. ők arról beszélnek, hogy az ős eurázsiai kultúrából kellene kiindulni. én tényleg liberális vagyok. és azt mondom, hogy építkezzenek abból. népszavazással alakítsunk ki körzeteket és akkor azok legyen a házakon turul madár. ha ezt komolyan gondolják. ha nem, akkor kussoljanak. de engem abszolút nem zavarna ha a szkíták felvennék a síita vallást. tanítsák a gyerekek fárszi nyelvre. értem, hogy ez egy veszélyes üzem. mert a nyugat szerint akkor majd ők gonosz terroristák lesznek. de mi van ha nem. ha csak védeni akarják a territóriumukat. akkor védjék. és ne menjen oda erőszakkal nyugat.

de miért ne lehetne csinálni olyan hercig hercegségeket is, mint lichtenstein. mini németalföldet, mini svájcot. nyilván nem mindenkivel. de vannak akik erre lennének vevők. és akkor mindenki örülhet.

szerintem egyszerűen kellene landkreis és stadtkreis. rural és urban district. és utóbbi a befektető barát, a nyutatos. előbbi meg nem az. hanem archaikus, keleties. helyi népszavazásokkal el lehetne ezt dönteni. nem örök időkre. utána lehet ide, vagy oda csatlakozni.

mert az egy hülyeség, hogy négy évente egyik, vagy a másik tábor akar uralkodni. ez az ország akkor tudott fejlődni, amikor a kezdetektől meglévő megosztottságot intézményesítették. szervezzék a parasztok vidékes körzeteiket. a liberálisok építsék a városiast. működhet ez egymás mellett.

maskep 2013.04.17. 13:44:29

@Kandeláber: Azért rájöttem ám! A "hungarofób" a "Haza ellenségeinek" a szinonimája. Igazad van, tényleg nem őket képviseled, akik ezt mondják, mert te nem ezt mondod, hanem azt, és az teljesen más...

"Ez megint ferdítés! Ki mondta, hogy nem-Erzsébetek nem költözhetnek Erzsébetvárosba!? Természetesen bárki ideköltözhet! Mi csak azt mondtuk, hogy Erzsébetváros az Erzsébeteké!" - igazította helyre Mogács Dániel a Magyar Kétfarkú Kutya Párt VII. kerületi polgármester-jelöltjeként Kálmán Olgát...

Kandeláber 2013.04.17. 13:45:54

@maskep: A Bajnai mellett korteskedő ballib médiák tavaly október óta sulykolják, hogy mögé kell állni, mert nincs más út.
Egy az egyben a fidesz "elvész a szavazat"szövege.

maskep 2013.04.17. 13:54:52

@Kandeláber: Ha idézne is - természetesen abból, amit írtam, és nem abból, amit belegondol!...

Szindbad 2013.04.17. 13:55:44

@Kandeláber: Miután a Fidesz úgy alakította a választási törvényt, hogy tényleg így legyen, min csodálkozik?

Google 2013.04.17. 13:57:23

Végignéztem a vitát.
Hát elefántcsonttoronyban talán inkább leledzik egy Guy V, az egyesült baloldali (kommunista) asszonyság, egy Tovaris (elvtárs) elvtárs, egy Cohn-Bendit Daniel. Foglyai ők az előítéleteiknek.
Nagy meglepetésemre Reding asszony vagy akár Shultz úr is elfogadható formát tudott ma mutatni.
Mindenkinek engednie kell egy kicsit - a politika a kompromisszumok művészete is, vagy nem?

unionista (törölt) 2013.04.17. 13:59:21

@maskep:
ez egy törzsi háború. ha én politikus lennék, akkor egy óriás molinót tennék a parlament elé. és az lenne felírva: mitteleuropa oder balkan. döntsük el. mégcsak azt sem mondom, hogy a balkán egy koszos, élhetetlen közeg. mert nem feltétlen kell annak putrikból és gettókból összeállnia. de a népnek van egy erős vonzódása ebbe az irányba. és a székelyek se nagyon akartak mást, mint magyarországot a balkánra rángatni. azért, hogy "összetartozzunk".

de a nép egyik fele a nyugatot választja. magasról leszarja a kis székelyeket, ahogyan a kis palesztinokat is. vívják meg a csatájukat. ők akarnak erdélyben egy koszovót. vívják meg a csatát a hargitáért, ahogyan mások a golánért. van egy "ejrópai" rendezési elv ezekre a problémákra. de ha ezt mindkét oldal elutasítja, akkor mit lehet csinálni. én a székelyeknek szurkolok inkább, mint a románoknak. de hogy a székely nem érti, hogy mi a latin-kereszténység az teljesen nyilvánvaló. de legyen ott az, amit akarnak. csaba térjenek át akár a rovásírásra, kövessék csaba királyfit ha ezt akarják. ópusztaszeren alapítson valaki "szultánságot".

szóval én ennek a kultúrharcnak ebben látom a megoldását. az "uruszágot" vallási értelemben osszuk fel. debrecen mondhassa azt, hogy a 27 kanton akar lenni az esküszövetségben. aztán majd svájc mond valamit. hogy ugyan már. de lehet, hogy erre azt mondja a nestlé, hogy persze. és akkor német-olasz-francia mintára virágozhat az élelmiszeripar. úgy, hogy leveskockát csinálnak. kalocsa legyen rendes érseki központ. és ott legyen nagyon-magyar paprika. budapesten miért ne lehetne olyan kerület, amelyik azt mondja, hogy építsenek a "zsidók" óriás bankházakat. kereskedelmi központot. mert az lenne a jó. de a másik körzetben azt mondják. ide ne jöjjenek. mert mi nem így képzeljük el a makrogazdaságot, nem így képzeljük el a kultúrát. és akkor ne menjenek oda. ne vegyék a földet, ne vegyék el jézust, stb.

ugye érthető.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2013.04.17. 14:01:37

"A közzétett adatokból például kiderült, hogy a kormányfő honlapját, az orbanviktor.hu-t a Vármegye Média és Kiadó Kft. gondozta tavaly július 29-e és december utolsó napja között, nettó 4,13 millió forintért. A társaság két tulajdonosa Balogh Ákos Gergely, a Mandiner főszerkesztője, és Novák Tamás, a Biszku Béla-film alkotója."

stop.hu/belfold/szazmillios-uzlet-orban-viktornak-tanacsokat-adni-itt-a-lista/842709/

es ennyi

unionista (törölt) 2013.04.17. 14:03:20

@Kandeláber:
magyarul te egy ős-eurázsiai jobbikos vagy. csak szólok, hogy a "nyugataik" a "testvéreid". ugyanannak a törzsnek két ága vagytok. és ez biosz.

Kandeláber 2013.04.17. 14:05:10

@maskep: Hát ha ez a "Mélymagyar futballcsőcselék" mondjuk az "újlipóciaiak" reciproka akar lenni, akkor már értem...@Szindbad: Sztem a MASZOP azzal bukott már most, hogy a regisztrációt kivették a törvényből, így az egész választási stratégiájuk összeomlott.
Most csak annyi telik tőlük, hogy 15%-os rezsicsökkentést és áfacsökkentést mantráznak, ez szánalmas.
A Szende és csatol részei pedig csak pislognak jobbra-balra.

Fullánkos Algol 2013.04.17. 14:06:27

Nah úgy látszik már akcióba is lendült a fidesz nemzetközi trollhadserege: index.hu/belfold/2013/04/09/a_bekemenet_europatol_is_megovja_a_hont/

Makkasz 2013.04.17. 14:08:45

Furcsa lenne, ha orbán beszéd, interjú után, ahol kifejthette az álláspontját, nem találna szimpátiát. Ha maradt orbánnak erénye, akkor az a jó beszélőkéje.

Az idézett véleményekből látszik (arcél, egyenesség), hogy a kedves polgárok vágyaikat fogalmazták meg, nem Moon élnek, fogalmuk nincs hogy a polgári értékek felé való elköteleződést az államosítás, rezsicsökkentés, vllakozások extra adóztatása és tönkretétele, valamint a közmunka jelentik.

Naivitás nem csak ebben a dimenzióban nyilvánul meg, hanem a pozitív véleményt adók elfelejtik, hogy minden politikus sajét elitjének kormányoz, azok anyagi gyarapodására, nem valamilyen felsőbb küldetéstudattal. Orbánnál az oligarchái érdekében történik minden, azok pénzhezjutása és saját hatalmának bebetonozásával töltött el 3 évet. Annyi különbség van nyugathoz képest, hogy van ahol jo gazdakent fejlesztik gazdaságukat, míg Moon a pillanatnyi ellopható elvétele és a tehetségtelenség kombinációjából egy romboló elegy jött létre.

Természetesn, mindig lesznek pozitív példák, kivételek, ez olyan mint amikor valaki nagy nevekkel dobálózik beruházások tekintetében (Bosch, Mercedes), es elfelejti hogy menekül a tőke, a beruházások nem fedezik az amortizációt sem, az ország zsugorodik, tönkremegy.

Az arcél kiválóan működött a nyugdíjvédelem esetén, ahol elvéve a magánmegtakarításokat egy rongyos ígéretért nyakára vertek 3000 mrd Ft-nak, úgy hogy az adósság felcsökkent, a gdp is.

Kandeláber 2013.04.17. 14:09:26

@unionista: Nem igazán érdekel a Jobbik sem. Vona felháborodásán, hogy valami "turáni népek emléknapja" vagy micsoda nem kap hivatalos támogatást, jót röhögtem.
Semmi közöm a büdös jurtában lakó, a lovat szőrén megülő keleti barbárokhoz.
Egy derék osztrák közelebb áll hozzám, mint egy oszét.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2013.04.17. 14:14:21

@Kandeláber: "Egy derék osztrák közelebb áll hozzám, mint egy oszét."

schicklgruber...?:-))))

Kandeláber 2013.04.17. 14:16:59

@Az igazi Sipi - Citizen of European Union: A fenét, ez csak egy példa volt. Mondhattam volna svájcit, olaszt vagy esetleg norvégot is.

holex · http://fred-basset.blogspot.com 2013.04.17. 14:19:51

@Virág et.: csak a korrektség kedvéért: nem szélkakas, hanem ventillátor.

fehérfarkas 2013.04.17. 14:20:27

Ha ezek a német kommentelők olvasnák azt is, amit Orbán itt belföldön a saját országában nyilatkozik, meg amit az AmCham előtt, akor teljesen más lenne a véleményük, és haterozott, a nemzeti érdekekért kiálló politikus helyett egy köpönyegforgató populistát látnának, aki mindenhol és mindenkinek azt nyilatkozza ami az aktuális politikai érdeke. A nyilatkozatainak a 995-a pedig hazugság. Ezt mi az elmúlt 3 évben megtapasztalhattuk. Ha németek kommentelőknek is lenne tapasztalata a valós orbáni politikából, akkor más véleményen lennének.
De hát pont ez az orbáni kommunikáció lényege: mindenkinek azt hazudja, amit azok hallani akarnak.

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2013.04.17. 14:20:41

OFF.
@Kandeláber: Nyilván, ha megtarthatnák, akkor elég lenne a kvótán felüli fogásra azt mondani, hogy eleve döglött volt, így aztán senki nem tartaná be a kvótát, mert rögtön lenne kibúvó alóla. Én még meg is büntetném a döglötten visszadobott halak súlya után őket, mert ugyanis, amíg ki nem húzták a hajóra, feltehetően még élt a hal..

Ad Dio 2013.04.17. 14:21:32

Ez egy jó cikk. Maximálisan egyet tudok érteni vele.

Nagyon örülnék ha a Fidesz vezetése is olvasná és elmélkedne rajta kicsit. A leépíthető konfliktusokat le kell építeni még arcvesztés árán is! Csak abba kell ragaszkodni a 48-hoz, ami tényleg vitális, a többiben konszenzusra kell jutni. Szerintem ez egy jó pillanat erre, mert bár a kritikai hangok most erősek, a figyelem megvan és a piacok pozitívan reagáltak az elmúlt időszak történéseire.

Itt az idő a stílusváltásra.

unionista (törölt) 2013.04.17. 14:22:19

@maskep:
de mi az, hogy te megmondod, hogy mi EURÓPA ALAPESZMÉNYE. az, hogy nem lehet cárság, vagy szultánság. ha egyszer a népek egy része azt akarja. akkor hadd legyen. ne találjuk már ki, hogy az nem lehet. csak a vezír, vagy nagyvezír ne akarjon mindenki felett uralkodni. ahogy a pápa se legyen már földi helytartó. legyen egy katolikus egyház feje. akit minden rendes protestáns bohócnak tart. de ez így van jól. ne szarjunk már be ettől. a liberálisok se akarjanak minden eluralni. tudomásul kell venni, hogy nem mindenki atlantista. itt a népek egyik fele utálja antantot. mert ők győzték le a magyar "birodalmat". nem kell mindenkit atlantivá nevelni. miért ne lehetne "buzikerület", ahogy san francisco is "buzibarát". de nem kell mindenkinek feltétlen azzá válnia. stb.

miért ne lehetne az országnak "vallási" térképe? alapnormákban kell megegyezni. abban, hogy nem ütünk meg valakit csak azért, mert meleg. ezt a jobbikosok is elfogadják. ők csak azt akarják, hogy ne legyen mindenhol szivárvány fesztivál. vagy azt, hogy ő területekre ne fektessenek be a zsidók. akkor ne menjenek oda. menjenek máshová. a zsidóság se akarjon a néppel szembe menni. de nyilván lennének zsidóbarát körzetek. miért ne mehessenek oda.

értem, hogy ez egy veszélyes üzem. de magyarországon mindig is akkor volt felemelkedés, amikor ezt a törzsi, kulturális, vallási megosztottságot valamilyen módon intézményesítették.

Aszongyaja Zanyósom 2013.04.17. 14:24:19

@Kandeláber: A "Mélymagyar Futballcsőcselék" helyett kérem szépen a megfelelő meghatározását a 2006-2007. során Budapest belvárosát polgárháborús övezetté változtató, magyar szélsőjobboldali jelképeket és jelszavakat használó honfitársaink gyülekezetére!

Kandeláber 2013.04.17. 14:27:39

@Sparhelt: Természetesen valamennyi hal élt. Ömlesztve kerültek egy gépsorra, össze roppantotta a fejüket, aztán a döglött halakat osztályozták fajta szerint.
Ezután dobták vissza a kvótán felüli tőkehalakat.
Csak gratulálni lehet a remek eu-szabályozáshoz.
Ha az lenne a célja, hogy a tőkehal-állomány ne csökkenjen drasztikusan, ilyen eszközökkel megvalósíthatatlan.

unionista (törölt) 2013.04.17. 14:30:40

@fehérfarkas:
ezek kim kommentelők. külön csoport van ezekre.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.17. 14:32:51

@Aszongyaja Zanyósom:

Proletáriátus. Amíg hagyja magát a "progresszív polgársággal" (@Vásárhelyi Mária) az orránál fogva vezettetni, addig, ugye, ők a jövő záloga, a megtestesült történelmi szükségszerűség, ha már nem (annyira), akkor mocskos csőcselék.

maskep 2013.04.17. 14:34:18

@unionista: Tisztelettel: "Közmegegyezésre van szükség, aminek nem lehet az alapja, hogy bárki vagy a saját identitását tagadja meg, vagy a maskep gondolkozó honfitársaiét.

Ez lenne amúgy Európa egyik alapeszméje is..."

Semmilyen államformáról vagy uralkodói címről nem írtam, hanem arról, hogy alapvető dolgokban széleskörű egyezségre van szükség, ami a különböző identitású honpolgárok egymás identitásának kölcsönös elismerésén, megismerésén és (legitim álláspontként való) elfogadásán alapul.

És ez a kölcsönös elfogadás lenne Európa alapeszméje. Valóban, ennek a politikai garanciája a liberális demokrácia, mely államformáját tekintve jelenleg is több európai királyságban megvalósul.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.17. 14:34:39

@bbjnick:

(@Vásárhelyi Mária)=((c) Vásárhelyi Mária)

maskep 2013.04.17. 14:35:48

@unionista: "...magyarországon mindig is akkor volt felemelkedés, amikor ezt a törzsi, kulturális, vallási megosztottságot valamilyen módon intézményesítették."

Hmmm, jól hangzik... Példákat esetleg?...

Kandeláber 2013.04.17. 14:42:25

@Aszongyaja Zanyósom: Mik is voltak azok a "szélsőjobboldali jelképek és jelszavak"?
Az árpád-sávos zászló nem ér, az csak a ballibek szerint szélsőjobboldali jelkép.
A "Gyurcsány, takarodj!" szöveg lett volna szélsőjobboldali jelszó?
@Az igazi Sipi - Citizen of European Union: Hirtelen fel sem merült bennem amikor leírtam, de tényleg találó.

zsg? 2013.04.17. 14:42:30

Nagyrészt nem azzal volt a baj, amit Orbán és kormánya mondott (bár néha az is kiveri a biztosítékot), hanem azzal, amit csinált. A szóban előadott meseóra mindig nagyon meggyőző és magával ragadó (lásd fidesz vallás másfélmillió hívője), nem csodálom, hogy a magyar valóságot nem ismerő német kommentelők megveszik a demót (az ismert vicc szerint). De a tények és a cselekedetek mást mutatnak.

A tények azt mutatják, hogy a szavak és a tettek között akkora árok van, amit már átlátni sem lehet. A tettek egy dilettáns kormányzás képét mutatják, amit a számok is alátámasztanak. Ha elfelejtjük az összes ideológiai körítést, amit kormány folyamatosan súlykol, akkor csak a tények maradnak. És a tények azt mutatják, hogy a közélet minden területén dilettáns intézkedések okoznak évtizedes károkat. A valóság a dilettáns gazdaságpolitika, a dilettáns oktatáspolitika, a dilettáns jogalkotás, a dilettáns kormányzati beruházások, a csődtömeg állami projektek, a maffiaszerű pártközeli tolvajsereg.

Az emberek 95%-a magasról tojna az ideológiai körítésre, ha közben működne az ország. De az ország pusztul, a gazdaság leállt, a közigazgatás behalt.

Mielőtt valaki levezetné: nem a nyugati világ pénzügyi válsága miatt. Hanem a magyar politikai elit teljes alkalmatlansága miatt. Kivették ebből részüket a szocik is, a fidesz meg rátett egy-két lapáttal a tűzre.

Jack Torrance 2013.04.17. 14:42:49

@unionista: Debrecen nem a szívem csücske, de ha sikerülne svájci kantonná válnia, megfontolnék egy odaköltözést :)

maskep 2013.04.17. 14:47:12

@unionista: Én pedig egy olyan szellemi és politikai elit élre kerülésében bízom, amelyik képes az Orbán Viktor által eszkalált megosztottságot bölcsen kezelni, feloldani, esetleg az energiákat az (egész) ország hasznára alakítani.

Ma reggel hallgattam Nógrádi Györgyöt. (Nem kell előre diszkreditálni, most nem tett megjegyzést a magyar politikára, mint legutóbb, mikor a Mandineren ezután le lett pocskondiázva!) Nógrádi tehát a bostoni merénylettel kapcsolatban azt mondta: Obama harminc órával később jelentette be, hogy nincs szó összeesküvésről. Nem úgy, mint G.W. Bush, aki öt perc múlva már szította a hangulatot, mert Obama - szerinte - "bölcsebb nála".

És hogy egy másik falvédő-szöveggel jöjjek: "A világ (és ezen belül Magyarország) olyan, amilyenné tesszük."

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.17. 14:48:40

@maskep:

"...alapvető dolgokban széleskörű egyezségre van szükség, ami a különböző identitású honpolgárok egymás identitásának kölcsönös elismerésén, megismerésén és (legitim álláspontként való) elfogadásán alapul.

És ez a kölcsönös elfogadás lenne Európa alapeszméje. Valóban, ennek a politikai garanciája a liberális demokrácia, mely államformáját tekintve jelenleg is több európai királyságban megvalósul." --- írod.

Olyan (hogy széleskörű egyesség) soha nem lesz, ahogyan soha nem is volt. Európában sem és máshol sem. A történelemben minden rendszert (különféleképpen megkonstruált és működtetett) diktatúrák vezettek és tartottak fenn.

A te liberális demokráciás pedig főként nem alapszik konszenzuson: leginkább az értékrelativizmus+véleményterror=totalizált korrupció és hatalmi visszaélések átláthatatlan és áthatolhatatlan szövevénye-képlettel írható le.

Rogerius 2013.04.17. 14:49:27

Romániábol - horribile dictu-románként írok...szomórúan látom hogy Magyarország, mint szívem választott országa, elindult a "románosodás" dicstelen lejtőjén (bár még mindig reménykedem hogy tévedek)

Borzasztó dolog látni hogy egy olyan ócska politikai marketing fogás mint a "vezér aki megvédi az ostromlott vár népét", (amelyett Romániába évtizedeken keresztűl gyakoroltak az önjelőlt "hazavédelmezők" ) egyre sikeresebb Magyarországon is.

Kár támogatni olyan politikusokat akik ravaszságbol vagy eszementségükben bevetik ezt a kártékony politikai fogast amely nem vezet sehova.

Romániában, az "ostrom" idején, egyre fokozódótt a nemzetközi helyzet, egyre több kutya-szívü belső ellenség, áruló, bujt elő bűzös odvábol de az akkori vezérek hősiesen és sikeresen védték a hazát

Eközben elszegényedtünk és elhülyültünk...

Remélem hogy Magyarországon mindez nem történhet meg és mindaz amit én az Orbán kormányban gyanusnak, románosnak, látok az merő tévedés.

apropó...a "békemenet" is régi román találmány (na meg a szellemi honvédelem is)

873ujr3rk 2013.04.17. 14:51:17

ez volna az a blog, amely szerint a haha szelbalos liberalis, a fidesz pedig jobboldali, konzervativ ?
illetve ugyanaz, amely tulajdonkeppen megdoglene blogketrec promocio es kommentek nelkul, de azt allitja nem felelos mindazert ami a cikkek alatt megjelenik ? mert ha igen, akkor nem a fenti velemeny is teljesen korrekt, a maga alternativ valosagaban.
en mondjuk ugy latom orbanek odaszarnak az asztalra, aztan hazaszaladnak es azt mondjak nem ertik mi a baj.

Ad Dio 2013.04.17. 14:56:33

@Rogerius:

"Romániábol - horribile dictu-románként írok..."

:DDDD

Ez kész. Megvan a titkos fegyver a külföldi szavazókkal szemben.

:DDDDDDDDDDDDD

Dotoho meg az a másik "románmagyar" blog és most te is.

Jajne... ezmárfáj... ki találja ezeket ki?

maskep 2013.04.17. 14:57:59

@bbjnick: " A történelemben minden rendszert (különféleképpen megkonstruált és működtetett) diktatúrák vezettek és tartottak fenn."

A történelem során minden diktatúra túlélte gazdasági bukását, és csak áldozatok árán lehetett megváltoztatni. Minél keményebb volt a diktatúra vége, annál durvább volt a leszámolás. De a diktatúrák és a demokráciák hatékonysága közötti különbség az alapvető: Egy diktatúrában fel kell áldozni a rendszert a vezető eltávolításához, míg a demokráciában a vezetőt áldozzuk föl a rendszer stabilitásáért.

Rövid távon persze a muszklizás mindig hatásos, néha még akár pozitív hozadéka is lehet. De előbb-utóbb minden diktatúra kinyírja magát, csak általában előre küldi az alattvalóit. Az üzlet a demokráciát a stabilitásáért és a (hosszú távú) hatékonyságáért preferálja, és a mégoly-kétharmados önkényuralmat a bizonytalan kilátásai és nem hatékony önkontrollja miatt kerüli.

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2013.04.17. 14:58:42

@Kandeláber: Ez technológiai probléma, erről nem a szabályozás tehet. Ha a halak éltek a kifogás pillanatában, akkor nem megölni kellett volna előbb, hanem szétválogatni. Ezt a feldolgozók rontották el, nem a szabályozók. A szabályozás ebben a formában jó, hisz nem tarthatják meg a kvótán felüli halakat, a technológia viszont rossz, ezért meg még büntetést is érdemelnének.

vantaan 2013.04.17. 14:59:40

@zsg?: "A tettek egy dilettáns kormányzás képét mutatják" ...pedig a látszat csal!
1, Nincs valós a nemzet érdekének megfelelő kormányzás, tehát nincs kormányzás!

2, .... ami van az, nem kormányzás hanem lopás , lenyúlás! A nemzet valójában inkább dögöljön meg,pusztuljon ki itt de most lehet vagyonokat szerezni, .... ja az hogy mindent nemzetinek hazudnak az kérem csak paraszt vakítás! A sok süket birka úgyis megeszi (lásd.: a székely zászló ügyét, a rezsicsökkentést - közben lehet lopni, csalni , hazudni)
....hogy is lehetne nemzeti az a kormány amely kb. 500 ezer magyar üldözött el az országból?
....hogy is lehetne nemzeti az a kormány amely 4 millió magar embert taszított nyomorba?

.... s hogy is lehetne nemzeti az a kormány melynek rendőrsége halálra ver egy Bara József nevű "román" állampolgárt (aki magyar), de mivel meghalt máris román lett.

Ez egy nemzet ellenes "nemzeti" kormány!

Rogerius 2013.04.17. 14:59:54

@Ad Dio: kedves barátom hidd el a nemzetközi helyzet nem fokozódik és én is csak egy egyszerű és valódi "szőröstalpú" vagyok aki magánszorgalombol irogatok...tehát a nemzetközi helyzet nem fokozódik és Bástya élvtársat sem akarják megölni.

Kandeláber 2013.04.17. 15:02:58

Szerintem az Európai Uniónak a közép-kelet európai országokkal történt kibővítése elhamarkodott volt, ugyanakkor kétféle elvárás nem valósult és talán soha nem is fog megvalósulni.
Az EU talán elvárta, hogy az új tagállamok, amelyek többsége csaknem ötven éven keresztül az úgynevezett szocialista világrendszer részeként a Szovjetúnió kvázi provinciájaként működött, zökkenőmentesen illeszkednek majd be az eu-gépezetbe.
Csakhogy az új tagállamok többsége még az eu-n belüli legszegényebb tagállamok szintjén sem állt, elmaradott volt az infrastruktúra, az államigazgatás bürokratikus és korrupt, az emberek többségének a szemlélete pedig még az elmúlt rendszernek felelt meg.
Talán az eu-nak alaposabban fel kellett volna térképeznie ezeket az országokat, és a tagfelvételt egy kicsit kitolni, nem véletlen, hogy Romániát és Bulgáriát nem teszik a schengeni övezet részévé, nyilván már elgondolkodtak azon, mivel is járna ez.
Az újonnan csatlakozott országok lakossága pedig a propaganda hatására azt hitte, amit másfél évtizeddel a előbb, az úgynevezett "rendszerváltások" idején: hogy hipp-hopp hirtelen nyugati életszínvonal lesz, a tévében reklámozott termékek mindegyike könnyen elérhetővé válik a számára stb...
Hát ezek az elvárások valahogy nem jöttek be, és most az eu régebbi tagjai és a közép-keleti országok egymásra mutogatnak.
Egyiknek sincs teljesen igaza, de részigazságok azért vannak a birtokukban.
Kérdés, mire mennek egymással.

Ad Dio 2013.04.17. 15:08:41

@Rogerius:

Francokat.

:-)

De nincs baj, csak nem tollas a hátam.

Amúgy nem gondolom hogy a nemzetközi helyzet fokozódna. Az összeesküvés elméletektől távol állok. Csak arra jók hogy röhögjön az ember egy jót. A románok amúgy sem "szőröstalpúak" (ejnye, ez nem szép kifejezés hallod, ilyet nem mondunk...), viszont te akkor vagy román, amikor a pápa protestáns.

:-D

Komolyan érdekel ki találja ki ezeket. Besz*rás.

Kandeláber 2013.04.17. 15:12:43

@Sparhelt: Így nehéz, nem kétszemélyes halászbárkákról van szó, ahol kézzel válogatják a halakat: www.greenpeace.org/hungary/hu/hirek/hirarchivum/Alapvet-reformokat-az-EU-halaszati-politikajaban/

Rogerius 2013.04.17. 15:14:15

@Ad Dio: Nevem Iancu Nicolae, Nagyváradon élek, feleségem magyar, lányomat is magyarnak neveljük...egy kis céget vezetek, 26 alkalmazottal, tudatosan és előre megfontoltan csak magyar munkaválalókat vettem fel a céghez...hogy miért?...csak

Rogerius 2013.04.17. 15:17:46

@Ad Dio: ja...és ortodox vagyok

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2013.04.17. 15:17:48

@Kandeláber: Oldják meg, az a dolguk. Amúgy sem hangzik praktikusan agyonverni a halakat és utána válogatni. Olyan mint leszedni az összes gyümölcsöt, majd az éretleneket kidobni. Nem egyszerűbb csak az érettet leszedni?

maskep 2013.04.17. 15:17:49

@Rogerius: Furcsa olvasni, amit írsz. Pont tegnap vitatkoztam egy jobboldali érzelmű (és ezért, mint Magyarországon magától értetődő: Fidesz-támogató) ismerősömmel arról, hogy például Magyarországnak, egy magyar kormánynak mi volna a helyes politikája a határon túli magyarság kérdésében. Ez az ismerősöm elrévedezve mesélt arról, mikor először járt gyerekként Erdélyben, és ilyen messze magyarul szóltak hozzá, barátsággal, vendégszeretettel, és csak a románok általi elnyomás jár azóta is a fejében. Ez a fő motivációja a jobboldal mellett. És szerinte a székelyekből úgy általában nem lehet ezt a dacot kiirtani, ezért mindig amellé fognak állni, aki harcosan képviseli őket.

Én azt állítottam, hogy megfelelő szomszédsági politikával, diplomáciával, nemzetközi tekintély megszerzésével kellene elérni azt, hogy a magyarok más országban is mind megőrizhessék magyarságukat, mind az illető ország lojális állampolgáraként boldogulhassanak.

Nem bírta elfogadni a gondolatot, hogy egy erdélyi magyarnak lehet kettős identitása (egyszerre magyar kultúrájú és hűséges román állampolgár).

Kicsit önirónikusnak éreztem, hogy magadat lerománoztad a bemutatkozásnál, de valami hasonló kettős identitást éreztem ki belőle...

Ad Dio 2013.04.17. 15:18:11

@Rogerius:

Fenéket.

Ülsz egy irodában valahol Pesten, és írogatsz ilyen hülyeségeket.

Még azt sem mondom hogy pénzért. Ahogy a baloldal jelenleg áll anyagilag... inkább hogy ne rúgjanak ki.

unionista (törölt) 2013.04.17. 15:18:51

@Kandeláber:
az eu csatlakozó országok eltérő módon teljesítettek a visegrádi régióban:
kepfeltoltes.hu/130403/1_grafikon_www.kepfeltoltes.hu_.png
a balti államok hasonló pályát futottak be.
kepfeltoltes.hu/130417/2_grafikon_www.kepfeltoltes.hu_.png
magyarország lóg ki a sorból. amelyik nem tud fejlődni. de ezért valószínűleg nem az unió a hibás.

maskep 2013.04.17. 15:20:29

@Rogerius: Ezzel elvágtad magad! Magyarorszgon ugyanis az unortodoxia vallása terjed, mint a dögvész...

Ad Dio 2013.04.17. 15:20:32

@Rogerius:

"ja...és ortodox vagyok"

Pffff gondolhattam volna.

Rogerius 2013.04.17. 15:22:10

@maskep: tényleg román vagyok...és tényleg hátborzongatóan "román" feelingem van az általam eddig "bezzeg" országnak itélt Magyarországrol (mármint a jelenlegi "mindenáron harcoljunk valakivel, bárkivel" politikárol)

maskep 2013.04.17. 15:22:12

@Ad Dio: Ezzel az előbb említett ismerősömmel is pont így végződött a vita: Nem volt hajlandó elfogadni azokat a tényeket, amik a szép, egységes, melankólikus világképét megrengették volna...

Rogerius 2013.04.17. 15:23:24

@Ad Dio: ugye milyen alávaló vagyok? (bár megsugom neked hogy több mint 20 éve buddhistának vallom magam)

maskep 2013.04.17. 15:24:22

@Rogerius: Én pedig Ponta előtt Romániával példálództam, hogy lám, mennyivel európaibb lett, mint Magyarország...

Geo_ 2013.04.17. 15:24:40

@pierre bayle: RG-nek ez az írása sem rossz - egy adott keretben. Tán magában már felismerte, hogy amit javasol, az egyben lehetetlen is, hiszen pont ellentétes a rezsim alapvető működésével. Ezt viszont nem mondhatja ki.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2013.04.17. 15:26:08

Jahm, név nélkül kommentelő németül tudók egy kisebb csoportjának (vagy embernek aki sok reggel bír, tökmindegy) tetszik Orbán Viktor kurucos helytállása. És ez ugye Orbán Viktor igazát mutatja.
Jahm, tehát amikor tinilányerőszakoló fotókat/videókat lájkolnak emberek akkor tudjuk az eszméletre piáztatott tinilányerőszakolás tök jó dolog és igazuk van.
Értem, szuper, ma is tanultunk valamit fénylő csillagunkról és a kedvenc imazsámolyától...

Ad Dio 2013.04.17. 15:26:20

@maskep:

Semmi bajom veletek (egy irodában ültök?). Higyjétek el. Sem a véleményetekkel. Sem azzal ha valaki román sem azzal ha valaki ortodox.

De akkor sem román ez az arc. Hanem egy tök felesleges net-álarc.

:-D

maskep 2013.04.17. 15:27:03

@Geo_: Bingó! (Üdv, Geo! - ha te vagy az "igazi" Geo :o)...)

Rogerius 2013.04.17. 15:27:56

@maskep: a román politikai életben Ponta talán egy ideig kivétel lehet...lehet...de nem biztos.

Rogerius 2013.04.17. 15:29:59

@Ad Dio: LOL... ideart@rdsor.ro...ez a cégem cime, irjál és én válaszolok.

Mondtam már hogy a nemzetközi helyzet nem fokozódik

maskep 2013.04.17. 15:30:22

@Ad Dio: Olvastad Richard Brautighan könyvét, az Egy déli tábornok az amerikai polgárháborúban-t? - Olvasd el, pont olyan ez a kommented, mint mikor Lee Mellon a barátjának ír Cynthia nevű barátnőjéről...

Nem, nem ülünk egy irodában! Sándor György szavaival élve: Érdekes, hogy mindketten magyarul beszélünk, és mégis megértjük egymást...

Ad Dio 2013.04.17. 15:33:35

@Rogerius:

:-D

26 fős vállalkozás, és ingyenes webszerverről van email-je?

Tudod még emelni a tétet?

:-))))

maskep 2013.04.17. 15:36:37

@Ad Dio: Bocs, de ez vagy rejtett politikai ellenérv, vagy nagyon gáz beszólás...

Rogerius 2013.04.17. 15:36:49

@Ad Dio: ingyenes???...a cég neve IDEART - keress rá a neten és a szerver nem ingyenes...no de tényleg tulzásba viszed a bizalmatlanságot...hidd el, gondban vagy.

J.László 2013.04.17. 15:37:06

@Rogerius:
Te akkor vagy román, amikor én eszkimó.

Kandeláber 2013.04.17. 15:39:45

@unionista: Ezt ki mondta?
A gazdasági visszaesés köztudott.
Az okai már nem annyira.
Nem ugrott a pannon puma, és a gyorsnaszád is vontatókötélre került.

Ad Dio 2013.04.17. 15:40:27

@Rogerius:

email.rdsor.ro/

Javaslom a bal felső sarok tartalmát megvizslatni.

maskep 2013.04.17. 15:49:53

@J.László: Sándor György egyik tanár-karaktere számára is csak kétféle diák létezik - a többi akár be se jöjjön az órára!...

flort 2013.04.17. 15:49:59

Ez a legszebb: "polgári értékekre helyezkedik" mármint Orbán. Háát...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.17. 15:55:23

@maskep:

Ahogy vesszük! Például az ókori Egyiptom 3000 évig elzötyögött valahogy, míg a te liberális demokráciád néhány évtized alatt (mai formájában a második vh. után jött létre) totálisan meghasonlott önmagával.

Egyébként a demokrácia, mint kormányzati forma eleve egyfajta rövidtávú, áthidaló válságkezelő (látszat) eszközként született meg: ha ismered a görög történelmet, akkor tudod, hogy két tyrannisz vagy egy tyrannisz és egy oligarchia közötti időszakokban működtettek demokráciát (és akkor is csak addig, amíg az állam erős emberei nem akarták hatalmukat nyilvánosan gyakorolni vagy nem látták időszerűnek hatalmi konfliktusaikat nyílt szín elé vinni és ott megvívni).

fehérfarkas 2013.04.17. 16:01:10

@maskep:
Meg azt se felejtsük el, hogy a Orbán az interjúban "elfelejtette" megemlíteni azt, hogy az EU és a multik elleni harca leginkább a német cégek elleni harcot jelentik, mert a németek a legnagyobb külföldi befektetők Magyarországon. És ez a mostani rezsicsökkentés és telekomadó is a legnagyobb német energia és telekom céget érinti.
Talán ha ezt az "aprócska" tényt megemlítette volna, akkor a német kommntelők nem dicsérnék ennyire, hogy az EU és nagytőke elleni szlogenek valójában ellenük, a németek elleni "szabadságharcot" jelenti.

2013.04.17. 16:06:37

@bbjnick: Az emberi társadalomban van fejlődés.
Lehet hogy az ókorban spécin tudtak működni a diktatúrák, de a jelenkor nem ezt bizonyítja.
A régi receptek nem feltétlenül adaptálhatóak egy új korban.

Bloodscalp 2013.04.17. 16:13:04

@bbjnick: KIRÁLYSÁGOT! hiszen a magyarokon uralkodni kell!

unionista (törölt) 2013.04.17. 16:22:22

@Kandeláber:
hja, csak lengyelország úgy esett vissza, hogy közben majdnem 50%-os fejlődést produkált. magyarország meg úgy, hogy szinte semmit sem. azért ez különbség. valljuk meg.

capacete 2013.04.17. 16:22:31

@Ad Dio: Hát, a cég létezik, erős gyanú, hogy ezt bebuktad...

www.ideart.ro

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.04.17. 16:26:12

Kitűnő cikk. Az utóbbi időben az ide csődülő libsi hordák kettős célt követtek: 1 Meggátolni, hogy bármiféle érdemi diskurzus kezdődjék, mert abból csak rosszul jöhetnek ki. 2 Azt kikényszeríteni, hogy elfogadottá váljanak a "mindig a kormány a hibás", "mindig lehetne valamit jobban csinálni (ez igaz) és mi tudjuk hogyan kell (ez nem igaz)" szlogenek. Hogy senki ne merészeljen bármi jót mondani a regnáló kormányra, mert az nem illő (szerintük), nyilván csak akkor lesz illő - ahogyan emlékezhetünk - ha ők lesznek hatalmon.

Szerencsére ők is sokkal ostobábbak, mint gonoszak és mivel túlzásokra ragadtatták magukat kezd visszaszállni a dolog a fejükre. Jellemző, hogy egyedül a Házmesternek volt annyi esze, hogy a Bizottság képviselőivel tárgyalva a kettős mérce elkerülését emlegette. Ő vette arrafelé észre, hogy mennyire kontra-produktív amit művelnek. Az ilyen EU-s bulikat a királyi TV-n le kéne adni vagy kétszer, ragyogóan gyűjti a szavazatokat.

Rogerius 2013.04.17. 16:30:26

@capacete: létezem...és tényleg román vagyok és tényleg őszintén sajnálom hogy, látszólag, Magyarország elkezdi azt a politikai kalandot amibe Románia már belebukott (nem is egyszer)

Égy, a román politikai "elit" hőzőngéseit megtapasztalt és kárvallott "veteránként" őszintén remélem hogy Orbán és Tsai nem végzetes kalandba sodorják a "szivem-csücske" Magyarországot

milyen szép a Vértes, ó 2013.04.17. 16:33:15

Vajon van valami oka annak, hogy a szerző kizárólag olyan kűfődihozzászólók véleményét idézi, akiknek (explicite és implicite) deklaráltan halvány ötletük sincs arra vonatkozóan, miről van szó, és kizárólag Orbán szabaccságarcoskodásából vezetik le azt, amit? De persze 'vannak kritikus kommentek is' (a kis butusok), meg 'nem szélmalmokkal kellene'. Tanítani való. Bizonyos értelemben... :)

milyen szép a Vértes, ó 2013.04.17. 16:37:06

@Rogerius:

"a "békemenet" is régi román találmány (na meg a szellemi honvédelem is)"

Nem román, jókomcsi találmány az, a román politikusok is onnan vették, amikor.

Rogerius 2013.04.17. 16:38:14

@J.László: román etnikai fórumokon szoktam parázs vitákban részt venni igencsak kényes, magyar-román együtélést érintő vitákban, a saját nevem alatt...mivel történelmi csengésü román nevem van (Iancu) és mivel általában magyar érzelmü hozzászólásaim vannak ezért a román fórumozók nem hiszik el hogy az vagyok akinek mondom magam

Lám te sem hiszed hogy román vagyok..haha

no de ki nem szarja le hogy en milyen nemzetiségü vagyok...fontos hogy tényleg ne induljatok el a román úton...Magyarorszag NEM ostromlott vár és a politikusok sem népvezérek

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.17. 16:51:56

@_zulu_:

Látod, ebben igazad van! Ha az emberi társadalom nem is fejlődik, de nagyon sok vonatkozásban jelentős változások mehetnek (s így mennek is) végbe benne (ú. é. abban). De ha ezt elfogadjuk igazságként, akkor azt is el kell fogadnunk, hogy ez a folyamat, bizony, ma is zajlik, tehát, a mi, mai rendszereink is elavulhatnak. Adott esetben a mi, eddig a létező rendszerek legjobbikának hitt, liberális demokráciánk is.

milyen szép a Vértes, ó 2013.04.17. 17:02:41

@Ad Dio:

Az az IMAP-kliens, te nagyon, nagyon...

roundcube.net/

Vigyázz, lehet, hogy küldtek rosszindulatú kukiprogramokat is.

Stabilo 2013.04.17. 17:03:26

Jó a poszt, bár nem mindenben értek egyet. Én svájciakat ismerek és akármilyen fura, ott például Orbán az egyik olyan politikus akit megtud nevezni az átlag állampolgár.
És bár igyekszenek lejáratni az országot, de valahogy mégsem sikerül nekik. Az összkép inkább az, hogy van ez a nyakig adósságban ülő ország egy valamit tenni akaró kormánnyal, de a nemzetközi közösség ezt nem nagyon akarja. Már már inkább együtt éreznek a magyarokkal. Fura.

Drout 2013.04.17. 17:05:41

Kommentekre hivatkozni szánalmas... valószínűleg tudnak néhányan németül a CÖF-nél, ki lett adva feladatba...

vantaan 2013.04.17. 17:05:45

@milyen szép a Vértes, ó:

" "a "békemenet" is régi román találmány (na meg a szellemi honvédelem is)"

Nem román, jókomcsi találmány az, a román politikusok is onnan vették, amikor."

Mind a két állítás igaz! Román komcsi találmány! Nem kell hozzá más csak egy lebutított tömeg s persze pénz, mert ingyen nemmindenki hülye! Pénz meg van .... ilyen-olyan állami támogatás csak és kizárólag a Zelvtársi szervezőknek!

milyen szép a Vértes, ó 2013.04.17. 17:07:03

@Rogerius:

A fontos dolgok:

- a nemzetiséged
- Orbánra szavaztál-e
- szereted-e Orbánt
- nagyon-nagyon?

Az olyan hülyeségek, mint pl. az, mit írtál, kit érdekelnek?
;-)

milyen szép a Vértes, ó 2013.04.17. 17:09:14

@vantaan:

Akkor sem román komcsi találmány, inkább szovjet, de ismerték a nácik. Illetve a fasiszták is (hogy ne csak szélsőbal-közeli izék legyenek).

maskep 2013.04.17. 17:12:40

@_zulu_: Pontosabban: Az ókorban, egyéb technikai tudás és történelmi tapasztalatok híján, maskep nem is lehetett működtetni egy óriásbirodalmat, mint mondjuk Egyiptom. Egy görög polisz azért csak-csak eldöcögött istenkirály nélkül is...

Mi épp azon igyekszünk, hogy a történelmi tudásunkat elfelejtsük, a technikai fejlődést a tudáshoz való hozzájutás immobilizálásával degeneráljuk, és ha megteremtettük az önkényuralom reneszánszának a feltételeit, egy óriási, központi erőtér által vezérelt "világnemzetről" ábrándozhassunk...

Rogerius 2013.04.17. 17:16:13

@Stabilo:
Szerintem Orbán egyfajta "szegénylegény" romantikát gerjeszthet sok nyugati átlag polgár szívében akinek tele már a töke a nyugati világgal és kárörömmel látja hogy van egy világvégéröl jött szegénylegény aki megmondja a frankót a pöffeszkedő EU-s labancoknak

egyfajta uridámák szívét borzoló kurucos romantika.

maskep 2013.04.17. 17:16:36

@aristo: "Az ilyen EU-s bulikat a királyi TV-n le kéne adni vagy kétszer, ragyogóan gyűjti a szavazatokat."

De bizony nem ott közvetítették, hanem egyedül és kizárólag az igazi közszolgálati tévén, az ATV-n... Most lett vége az ismétlésének.

A többi érvedre valóban nehéz érdemben válaszolni, ilyen agyatlan fikázásban, amit ideförmedtél, bizton csak alulmaradhatnék...

Kandeláber 2013.04.17. 17:17:47

@unionista: Most kivel vitatkozol?
Ugyanezt mondom a pannon pumával meg a gyorsnaszáddal.

maskep 2013.04.17. 17:18:45

@Bloodscalp: Tudok jobbat: "A proletárdiktatúra a munkásosztály önuralmát jelenti..."

vantaan 2013.04.17. 17:19:32

@milyen szép a Vértes, ó: lehet!

...de mi van ha átvedlett fasiszták (nácik)/komcsik vagy komcsik/fasiszták(nácik) találták ki?

Egy biztos ÉLJEN A PÁRT! ÉLJEN A VEZÍR!
...... éljen meg aki tud!

Rogerius 2013.04.17. 17:20:47

@milyen szép a Vértes, ó: nincs magyar álampolgárságom tehát nem szavazok

De nem is tartanám etikusnak hogy szavazzak egy idegen (bár igen kedves) országban es utána, mivel nem lakom ott, ne igyam meg a szavazatom levét...ami lehet keserű vagy édes

milyen szép a Vértes, ó 2013.04.17. 17:20:55

@vantaan:

Érdemben nem számít persze, nem is volt ilyesmiről szó. De azért megvan annak a bája, hogy honnan vesznek át módszereket.

milyen szép a Vértes, ó 2013.04.17. 17:21:54

@Rogerius:

van egy olyan érzésem, hogy nem gondoltam komolyan ám ;-)

Rogerius 2013.04.17. 17:24:18

@milyen szép a Vértes, ó: értettem ám...csak jeleztem hogy miért nem tartom helyesnek ha bárki is, innen Erdélyből, szavazna Magyarországon

Stabilo 2013.04.17. 17:28:30

@Rogerius: Valószínűleg tényleg ez van a háttérben. Brüsszellel különben az is gond (és ezt érzik a nyugati polgárok is), hogy eddig mindenki elnézte nekik a szokásos idétlen bohóckodást, mert volt pénz.
Most viszont a válsággal egy komoly feladat elé lettek állítva, ami nagyon kihozta az egész rendszer alkalmatlanságát. Nincs összhang, mindenki másfele húz, mindenki hirdeti az egységes uniót, de a háttérben folyamatosak az egyéni országok érdekeit képviselő lobbi folyamatok.
A nyugati polgár meg csak azt látja, hogy van egy muki (Orbán) aki állandóan pofonért megy az EU-ba, aki látszólag nyíltan kiáll az országa mellett. Az átlag nyugati liberális polgárnak több se kell, naná, hogy szimpatizál vele.

vantaan 2013.04.17. 17:29:17

@milyen szép a Vértes, ó:

"De azért megvan annak a bája, hogy honnan vesznek át módszereket."

...... de hát ezek ugyan azok! ....csak a munkásőr bakancs helyett elővették a makkos cipőt! Nem vesznek át ....csak folytatják egy kis szünet után.

...mint Murok elvtárs esete a Tescos árazógéppel! .... Kétharmaddal még szép hogy ellopja! ....mint amikor még a pártbizottság "is" védte a Zembereket! Valamit valamiért.

milyen szép a Vértes, ó 2013.04.17. 17:33:09

@vantaan:

Ó, ha makkos cipő lenne. De inkább csak trágyás gumicsizma téeszelnök módra.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.04.17. 17:37:57

@maskep: Elég baj az. Akik az ATV-t nézik azoknak kár vetíteni - menthetetlenek.

Stabilo 2013.04.17. 17:38:40

Egy dolog azért biztos. A szó szigorú értelmében véve, Orbán kiváló politikus. Nincs még egy olyan párt Európában aki ilyen 3 év után (megszorítások megszorítások hátán) 1 évvel se a választások előtt ilyen arányban vezetné a választási előrejelzéseket.
És a lényeg ez, nem más.
Nemhiába érinthetetlen Orbán az uniós néppártban is, akármit is tesz, nem nagyon akar senki szembe menni vele. Arra is ritkán volt példa, hogy egy-egy politikus ennyire legyen támadva az európai baloldaliaktól mint ő, és lássuk be eredménytelenül, hacsak le számítva azt, hogy már-már lassan visszájára fordult az állandó kritizálás és támadás. Amit a baloldali politikusok igyekeznek úgy javítani, hogy mostanság minden Magyarországot érintő kritika elé vagy mögé igyekeznek oda tenni, hogy ez nem a magyar polgárok kritikája hanem a kormányé. (ami egyébként teljesen szokatlan volt az eddigi retorikában, mert miért is kritizálná bárki a polgárokat???).

Kandeláber 2013.04.17. 17:39:24

@vantaan: És hova álljanak a műbőrkalapos párttitkárok?

Rogerius 2013.04.17. 17:41:17

@Stabilo: Orbán blöfföl...egyrészt tudja hogy az EU morog a kurucos tempója miatt de igazán komoly lépéseket senki nem fog tenni ellene...ugyanakkor az EU bárgyú és pontatlan kritikái révén erősíti szavazótáborában azt a hitet hogy ö tényleg az a népvezér akinek feltünteti ( és sajnos lehet hogy gondolja) magát

Szerintem ez a játék csak addig fog tartani míg egyszer véletlenul valami komoly penzugyi érdekeket talál megsérteni...és akkor egyszer csak lelohad a lelkesedés.

A kérdés csak az hogy ennek a felelöltlen hazárdjátéknak mennyire lessz keserű a leve...az a lé amit majd 5-10 év mulva isszák majd meg a polgárok...és amikor lehet hogy Orbán már a forradalmári emlékiratait irja ki tudja hol sopánkodva hogy mennyire nem érdemelte Őt meg a nép ( az Istenadta)

Stabilo 2013.04.17. 17:47:11

@Rogerius: Szerintem komoly pénzügyi érdekek már sérültek. Elég csak gondolni a bankadóra, az energiaszektort és kommunikációs szektort érintő különadókra, a végtörlesztésre, most a 10%-os rezsicsökkentésre...
Orbán valamiben nagyon jó. Látszólag az egész világgal szembe megy, de ha tényleg így lenne, akkor mi már nem lennén a térképen.
Olyan mint a jó zsidó kereskedő, napról napra, mindig csak egy kicsit emeli az árat, így mindig szitkozódnak a Vevők de sose mennek el, ha mégis akkor gyorsan csinál egy akciót. :)

Google 2013.04.17. 17:51:10

@Rogerius:

Írhatna Pontáról, tanuljunk mi is valamit!

maskep 2013.04.17. 17:54:31

@aristo: Látom, téged már megmentett a Fidesz - a gondolkozás kényszerétől... Megpróbálom elmagyarázni, újfent Sándor György szavaival a nyolcvanas évekből:

Akkor lesz majd Magyarországon demokrácia, mikor a Szabad Európa sugározza az Internacionálét - és mi nem zavarjuk...

Ha elfogadjuk feltételesen (a példa kedvéért) azt a bornírt baromságot, hogy Magyarországot (valójában kifejezetten az Orbán kormányt) a nyugati sajtóban és az EU-ban a baloldal támadja, akkor mi miért zavarjuk, miért nem közvetítjük? Netán, egykori TASZSZ módra, előbb csak hallgassuk meg, mielőtt élőben, szerkesztés és megfelelő kommentár nélkül esetleg megmételyezze az elvtársainkat? Megfordítva: Ha az ATV (ugyancsak feltételezve, de nem megengedve) baloldali propagandát folytat, akkor miért adta le az EP vitanapot ismétlésben is, vágatlanul?

Igazad van: A veled való vitában tényleg mindig alulmarad az, aki ész érvekre próbál alapozni. A fikázásod pedig teljesen adekvát Orbán muszklizásával. Te egy reprezentatív Fidesz-minta vagy, ezután közhelyként foglak emlegetni és belinkelni, ha valaki a fehérkesztyűs konzervatívokról papol...

Rogerius 2013.04.17. 17:55:21

@Stabilo: ismétlem, csak az a kérdés hogy saját politikai kalandvágya hajta vagy gondol arra is hogy mi lessz az országgal mikor már nem lessz miniszterelnök?

...ha létezne egyfajta politikai "malpraxisz" aminek eredményeképp a politikai kalandorok vagy unortodox kontárok törvény előtt felelnének rossz döntéseikért akkor lehet hogy ez az eröltetett "szabadságharc" meg sem történt volna

Stabilo 2013.04.17. 18:00:27

@Rogerius: Minden nagy politikust a "kalandvágya" hajtott. Ők azok szinte keresik a konfliktus helyzeteket.
Vagy ők, vagy a politikusok nagyobb (sokkal) tábora, akiket pedig a pénztárcájuk hajt...
Nehéz eldönteni melyik a jobb egy országnak.

Rogerius 2013.04.17. 18:00:49

@Google: Ponta egy hollo aki nem vájja ki a többi hollo- politikus szemét

Vagyis ő egy román politikus - és ez egy pejoratív minősités

"Pont" ezért kell vigyázni azzal hogy a magyar politikusok ne legyenek önjárók...ne felejtsék el hogy ők alkalmazottak akik adminisztrálják a jövönket

Romániában megengedtük hogy elfelejtsék...és az alkalmazottakbol kiskirályok lettek

Ponta is az...remélem hogy Orbán nem válik azzá

Stabilo 2013.04.17. 18:02:29

@maskep: Azért ha neked bizonyítani kell, hogy az ATV erősen baloldali és erősen úgy is tálalja a híreket, hogy az nekik jó legyen, akkor ott nagy a baj...
És ezt most tényleg minden bántó szándék nélkül írtam.

Rogerius 2013.04.17. 18:02:44

@Stabilo: egyik sem jó...nekem, áldozatnak, mindegy hogy kalandvágybol vagy kártyaadoság miatt rabolt ki a rabló

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.04.17. 18:03:21

@maskep:
"Ha elfogadjuk feltételesen (a példa kedvéért) azt a bornírt baromságot, hogy Magyarországot (valójában kifejezetten az Orbán kormányt) a nyugati sajtóban és az EU-ban a baloldal támadja, akkor mi miért zavarjuk, miért nem közvetítjük?"

Ez sajnálatos mert szorgosan hozza a szavazatokat. Az előzőt közvetítették, de erre már csak az ATV nézők voltak kíváncsiak.

"Megfordítva: Ha az ATV (ugyancsak feltételezve, de nem megengedve) baloldali propagandát folytat, akkor miért adta le az EP vitanapot ismétlésben is, vágatlanul?"

Lásd az első kommentet: olyan hülyék, hogy nem veszik észre: nem kedvez nekik a dolog. Amúgy, az ATV milyen propagandát folytat szerinted, ha nem baloldalit?

Stabilo 2013.04.17. 18:05:48

@Rogerius: Így is van. Ennyi. Az meg, hogy áldozat leszel vagy sem, csak rajtad múlik. Szép és jó dolog a politika, meg szavazni is el kell menni, meg legyen az embernek egy véleménye is, hogy ezért erre vagy arra, de tőlük várni a saját életünkre a megoldást nem szabad.
Én mindig azt láttam, hogy aki élelmes az jól élt akkor is, meg jól (vagy közel annyira jól) él most is. Nekik tök mindegy ki van kormányon.

maskep 2013.04.17. 18:11:41

@Stabilo: Nem kell bizonygatni. Egy szót kihagytam: "kizárólag baloldali propagandát folytató".

Nyilván elfogult, de közel nem annyira egyoldalú, mint a jobboldali tévék. Hány olyan politikai műsort ismersz jelenleg, ahol élőben közevtítik azonos kompetenciájú és fajsúlyú közéleti szereplők kifejezetten balanszírozott vitáját? Hány olyan tévéműsort ismersz, ahol jobboldali-baloldali civilek (nem-közszereplők) élőben vitatkoznak?

De rendben, baloldali propaganda folyik nagyrészt az ATV-n. Viszont, nem tudom, érzed e a különbséget az "elfogult tájékoztatás" és "a hírek meghamisítása" között?...

gomorra 2013.04.17. 18:16:38

Megnézném én azokat a kommentelőket, ugyan mit mondanának, ha találkoznának ennek a hülyének (Orbán) azzal az áldásos tevékenységével is, hogy napról-napra szegényebb lesz az ország. Úgyhogy kedves posztoló ez így merő ámítás, tudod ugye?

Na akkor így írj máskor hülyeségeket!

luis5 2013.04.17. 18:39:07

@fehérfarkas: nehogy azt hidd hogy az átlag német különösebben megkönnyezné ha egy német céget szivatnak külföldön, különösen ha kétértelmű a dolog. Egyszerüen nem érzi magáének, nem érti hogy ehhez köze lenne. Mindenfile hazafiságot soikeresen kivertek belőlük az elmúlt 60 évebn. A multi német cégek túl nagyok, ahogy Németország is. Más a hozzáállás hidd el.

vantaan 2013.04.17. 18:47:46

@Kandeláber: No ez fogós kérdés! ....mert ugye több a vedlett komcsi ,köztük műbőrkabátos párttitkár/pártember az Orbán kormányban mint volt a Bajnai kormányban. ...s akkor még az agit-proposokról szó sincs
.... de egy biztos KOMCSI ez mind. Olyan vedlős komcsi.
Bayerzsótitól, Dagi-kövéren át a Zorbánig! ....mert víz nem válik borrá csak ha hamisítják.

zobod 2013.04.17. 19:12:11

Nem kell ezt magyarázni ott sem, a külföldiek sem hülyék. Ugyanolyan átlagemberek mint mi, a globalizációval összefonódó nemzetgazdaságok miatt a miénkhez nagyon hasonló problémákkal, válság miatti bizonytalansággal. Mivel a mainstream, és a nagyhangú liberális dogmatizmus sorra bukja el a megmérettetéseket a válságkezelésben, persze hogy kíváncsiak már az alternatívákra is. Biztos lenne az Orbánéhoz hasonló politikának Németországban, de akár még a hiperliberális skandináv államokban is bőséggel támogatója.

fehérfarkas 2013.04.17. 19:18:45

@Stabilo: "ó a poszt, bár nem mindenben értek egyet. Én svájciakat ismerek és akármilyen fura, ott például Orbán az egyik olyan politikus akit megtud nevezni az átlag állampolgár.
És bár igyekszenek lejáratni az országot, de valahogy mégsem sikerül nekik. Az összkép inkább az, hogy van ez a nyakig adósságban ülő ország egy valamit tenni akaró kormánnyal, de a nemzetközi közösség ezt nem nagyon akarja. Már már inkább együtt éreznek a magyarokkal. Fura. "

Persze, mert ők csak azt tudják amit olvasnak: a populista nyilatkozatokat a magyar kormány és Orbán részéről: megvédjük a nyugdíjakat, megvédjük az embereket a bankok és energiaszolgáltatók profitéhségétől, radikálisan csökkentjük az adókat, stb...
De ha tudnák, hogy
megvédjük a nyugdíjakat = a 12 évig gyűjtött magánnyugdíjpénzek elvétele;
megvédjük az embereket a bankok és energiaszolgáltatók profitéhségétől = különadók, vezetékadó, a lakossági energiaárak csökkentése a szolgáltató veszteségére (és előtte persze megemelték az adókat + 2 új adónemet is bevezettek rá), ami miatt a szolgáltatók a vállalkozások számára levő energia árát emelik meg;
radikálisan csökkentjük az adókat = egykulcsos SZJA, hogy az átlagkeresetűek nettója csökkenjen és a magas jövedelműekét meg nőjön + több mint 30 új adónem bevezetése;
és még lehetne folytatni, hogy Fidesz-nyelven mi mit jelent valójában

Ha svájci lakosok ezt tudnák, akkor nem támogatnák annyira Orbánt. Lehet, hogy el kellene nekik küldeni egy svájci-fidesz szótárt, ami a fideszes kifejezéseket (lózungokat) fordtaná le svájci németre, franciára, olaszra :)
Ugyanis sajnos a svájciak azt hiszik, hogy a politikusok egy bizonyos szintnél jobban nem mernek hazudni, mert nép elszámoltatja őket. Ha tudnák, hogy itt Orbánisztánban a politikusok azt hazudnak ami éppen az érdekük, akkor azt el sem hinnék.

fehérfarkas 2013.04.17. 19:36:22

@Stabilo:

Ebben igazad van, de azt ne felejtsük el, hogy azért sikertelenek az Orbán elleni EU-s támadások, mert nincsen lehetőségük szankciókra.
Az EU-s jogszabályok megalkotásakor nem gondoltak arra, hogy egy ország magával az EU alapelveivel megy szembe. Azt gondolták, hogy egy ország azért akar csatlakozni, mert az alapvető értékekkel egyetért.
A Berlusconi és Haider féle renitenseket (ki emléxik még rájuk?) meg pár szankció helyrerázza.
De arra nem is gondoltak, hogy lesz olyan vezető, akit a szankciókkal való fenyegetések nem kijózanítanak, hanem a mártírság tudatot meg az ún. Spartacus-tudatot erősítik csak benne.
És az is látszik, hogy mivel itt sokkal alacsonyabb az életszínvonal mint Haider ausztriájában és Berlusconi itáliájában, ezért a 7-es cikkelyt nem merik ellenünk alkalmazni, mert az nemcsak az Orbán-kormány pályafutását törné keresztbe, hanem a válságban levő gazdaságunkat is még mélyebb visszaesésbe repítené, ami révén hazánkban a szegénység drámai módon nőne - és ezt az EU nem akarja.

A másik ok pedig a görög és ciprusi válság: sokkal jobban érdekli őket az eurózóna sorsát veszélyeztető görög és ciprusi csőd, mint hogy itt a periférián egy jelentéktelen országban egy jelentéktelen valaki királynak képzeli magát, de a világpolitikába beleszólása nincsen.
Orbán ezt pontosan tudja, és ennek megfelelően politizál: túl kicsik és jelentéktelenek vagyunk ahhoz, hogy az EU érdemben bármit is vesztegessen ránk - pár szóbeli kritikát kapunk, amiről a sajtó cikkezhet, de ennél többet tenni nem tud az EU Orbánnal szemben.
(más lenne a helyzet, ha eurózónások lennénk, mert akkor ránk is akkora figyelmet fordítanának mint Görögországra, vagy a picike Ciprusra - és ebben az esetben Orbán már nem tehetné meg azt, amit most megtehet)

zobod 2013.04.17. 19:57:49

@fehérfarkas: manyup, LOL. Micsoda veszteség, de jó ahol még megvan. Hogy örülhetnek pl. a spanyol manyuposok, mi? Ott még van. Apró szépséghiba, hogy az ottani manyup vagyon 95%-a a lassan, de biztosan katasztrófa felé sodródó spanyol állam állampapírjaiban van. A manyup nem széf, ahol őrizgetik a járulékforintjaidat. A manyup a járulékaidból vesz a pénzügyi termékek piacán mindenféle értékpapírt. Aminek értéke természetesen tükrözi a tőkepiaci, ország és egyéb kockázatokat is. Inkább vettek volna belőle valami normális dolgot, pénzt termelő anyagi javakat, finanszíroztak volna reálgazdasági beruházást. Még azt mondanám OK, látom a pénzem hasznosulni. De nem ez történt, hanem állampapírt, meg részvényt, de részvényt sem azért, mert adott céget birtokolni akarta a manyup, hanem mert seftelt csak a részvényekkel, mint a rossz lókupec. Árfolyamnyereség és spekuláció, az aztán a jó kis biztos nyugdíjfedezet. Így aztán a nyugdíj már nem csak demográfiai, hanem tőkepiaci és gazdasági ciklusok kockázatainak is ki van téve. Mekkora porhintés volt ez a manyup, és milyen jól jártak vele a lebonyolítók ... és mekkorát szoptál volna, ha ebből akarsz öregkort. Persze így is szopsz, de így legalább nincsenek illúzióid a gondoskodó államról bocsánat a gondoskodó manyupról, talán rákényszerülsz valami egyéni startégia keresésére.

Tehetetlen Dodó 2013.04.17. 19:58:49

@fehérfarkas: "Ebben igazad van, de azt ne felejtsük el, hogy azért sikertelenek az Orbán elleni EU-s támadások, mert nincsen lehetőségük szankciókra. "

Nem tudom, feltűnt-e az elmúlt 3 évben, hogy nincs mit szankcionálni.
Az összes eddigi hiszti tárgyáról kiderült, hogy semmi sem úgy van, ahogy a gerjesztői tálalták és a végén mindig pofáraesés következik.
Mint ahogy most is - az eu-s kretének összevissza vizsgálgatják a törvényeket, aztán a végén majd találnak két mellékmondatot meg három kötőszót, amelyek nem felelnek meg a híres és nagyszerű eu-s alapelveknek - ezt a pár mondatot majd átírják és mindenki mehet a fenébe - mint eddig is minden alkalommal.
Ellenben Orbánból sikerül népi hőst fabrikálniuk - jól van ez így, legalább csökken az esélye annak, hogy visszatérhessen a ballib banda a kormánykerékhez.

Bloodscalp 2013.04.17. 19:59:19

@maskep: az enyém aktuálisabb.

És pikánsabb. a bébé félék nyihognak mert a "liberális demokrácia" (miért liberális?) szar! legyen királyság, de mélyen kussolnak róla hogy az általuk megszavazott kormány az elmúlt három évben teljesen leépítette.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2013.04.17. 20:00:35

Arra azért kíváncsi lennék, h az OV-ért lelkesedő német kommentelők, azt vajon tudják-e, h OV egyik külpolitikai célja, h minél több pénzt kapjon a németektől (Az EU-tól persze, de gyak a németektől), anélkül, h a németek beleszólnának, h mire költi el? Mert gyanítom, h ezt annyira nem fejtette ki az interjúban OV.
V mikor azt mondják, h ilyen kéne ide is, akkor valójában arra gondolnak, h olyan, aki b@szik pénzt adni másoknak, köztük a magyaroknak is (sem).

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.04.17. 20:10:48

A héten megbizonyosodhattunk róla, hogy Orbán Viktor Európa legnagyobb formátumú politikusa. A közelében nincs senki. Összeszedett, higgadt, tárgyilagos és őszinte.
Azt ugyan nem értem, mirét veszi körül magát trógerekkel, de ő biztos tudja. Azt sem értem, ha ilyen jól kezeli a globalobolsevik támadásokat, a hazai közélettel miért nem bánik hasonlóan. Saját felségterületén szeret kicsit autoriterkedni, ami egyértelműen katalizátora az államigazgatás csinovnyikjai pofátlanságának.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.04.17. 20:15:39

@MolnarErik: Ne bassz már, naftali, Orbán a németek pénzére ácsingózik?
A kurvaanyádért nem írsz valami palesztin lapba héberül?

zobod 2013.04.17. 20:17:26

@MolnarErik: arra meg én lennék kíváncsi, a MolnarErik nevű lelkes Orbánfóbiás kommentelő tudja-e, hogy a 35 milliárd euros devizatartalék zöme német államkötvényekben finanszírozza negatív reálkamattal a német szövetségi államot? Méghozzá biztos utánpótlással, hiszen örvendetesen pluszos a fizetési mérlegünk évek óta.

fehérfarkas 2013.04.17. 20:42:25

@Tehetetlen Dodó: "Az összes eddigi hiszti tárgyáról kiderült, hogy semmi sem úgy van, ahogy a gerjesztői tálalták és a végén mindig pofáraesés következik."

Mindig is tudtam, hogy a fideszdroidok egy alternatív univerzumban élnek.
Nem derült ki semmiről.
A manyuppal kapcsolatos döntést szokták érvként felhozni, csk azt hallgatják el, hogy közben az Orbán-kormány megváltoztatta a jogszabályt, hogy mégis jár állami nyugdíj azoknak, akik maradnak a manyupnál (főleg, hogy a manyuposok is fizetnek állami jogdíjjárulékot, azaz most már adót, mert a járulékból adót csinált a kormány). Igaz, addigra a manyup tagok 90%-a már kielépett a manyupból, mert bevette azt, hogy nem lesz majd nyugdja, ha marad a manyupnál.
Erre mondja Darth Vader a Birodalom visszvágban "Ügyes. Roppant ügyes." - csak kár, hogy DV pont a sötét oldalt szolgálta (hogy miért pont ő jutott estembe ezzel kapcsolatban? talán nem véletlenül).

fehérfarkas 2013.04.17. 20:43:54

@MolnarErik: "Arra azért kíváncsi lennék, h az OV-ért lelkesedő német kommentelők, azt vajon tudják-e, h OV egyik külpolitikai célja, h minél több pénzt kapjon a németektől (Az EU-tól persze, de gyak a németektől), anélkül, h a németek beleszólnának, h mire költi el? Mert gyanítom, h ezt annyira nem fejtette ki az interjúban OV.
V mikor azt mondják, h ilyen kéne ide is, akkor valójában arra gondolnak, h olyan, aki b@szik pénzt adni másoknak, köztük a magyaroknak is (sem). "

Szerintem ez utóbira gondoltak: "mikor azt mondják, h ilyen kéne ide is, akkor valójában arra gondolnak, h olyan, aki b@szik pénzt adni másoknak, köztük a magyaroknak is (sem)"

dr kíváncsivagyok 2013.04.17. 20:44:52

" „Anélkül, hogy közel lennék a témához, csak azt tudom mondani: Orbánnak van bátorsága. Felveszi a küzdelmet a médiában, az igazságszolgáltatásban és a szakszervezetekben lévő régi szocialista hálózatokkal, és polgári értékekre helyezkedik... Ez az ember más, mint az EU-lobbisták és a politikailag korrekt fantaszták: frissítően más.” "

Ez a derék Német ember pl. tudja miről beszél ?

dr kíváncsivagyok 2013.04.17. 20:46:01

@Mr Falafel: " Ne bassz már, naftali, Orbán a németek pénzére ácsingózik? "

Ez neked új ? Nácikám...

Tehetetlen Dodó 2013.04.17. 20:56:01

@fehérfarkas: A manyup eszembe sem jutott, én a médiatörvény, meg alkotmány körüli, itthonról gerjesztett hisztériára gondoltam - mind úgy végződik, hogy kinyalhatják.

Jó,hogy említed a manyupot, a kormány egyik legjobb húzása volt, hogy ezt a szabadrablást, amely a szoclib klientúra egy részének gondtalan és minden felelősség nélküli fényes jólétet biztosított, ezenfelül mindenki más számára hátrányos volt, egyetlen határozott húzással megszüntette.

Ja, hogy ez sem tetszik az érdekelteknek?
Hát, Istenkém, szeláví.

Tehetetlen Dodó 2013.04.17. 20:58:27

@Mr Falafel: Simán veri az egész mezőnyt, európai szinten is sokakat. Ezt nem bírják elviselni ezek a tulkok. Pedig van Fletójuk, Bajnaijuk, Mesterházyjuk meg Dopemanjük, a fene se érti, hogy miért nem elégedettek.

béla a görög (törölt) 2013.04.17. 20:59:57

B...m alásan megnézném a német nemzeti lelkesedését ha 13 évi nyugdíjbefizetését lenyúlná az állam.
Plusz az átlagember adójából finanszírozná a gazdagok adóját - a bérét amúgy is ők keresik meg, most az adóját is + mellette még a hitelre valóját is az ő adójából finanszíroztatná. Plusz munkanélküliséget generálna, államosítana.

A nacionalizmus hobbi. Akárcsak a vasárnapi mise.
Nem abból élek, hogy magyar vagyok hanem a munkámból. Amíg még van. Amiért előtte hosszú éveket tanultam és fizettem. És mindezt magamért tettem nem egy államért vagy nemzetért, csakis magamért. Azért, hogy több és jobb legyek annál aki ezt nem teszi és ezértr többet is keressek.
Helyette kaptam feudalizmust.

Orbán meg egy falusi paraszt. Az is marad.

zobod 2013.04.17. 21:12:38

@béla a görög: hazudós Béla, miféle szegényember adó fedezi a "gazdag" ember adóját?

fehérfarkas 2013.04.17. 21:13:58

@Tehetetlen Dodó: "Jó,hogy említed a manyupot, a kormány egyik legjobb húzása volt, hogy ezt a szabadrablást, amely a szoclib klientúra egy részének gondtalan és minden felelősség nélküli fényes jólétet biztosított, ezenfelül mindenki más számára hátrányos volt, egyetlen határozott húzással megszüntette.
Ja, hogy ez sem tetszik az érdekelteknek?
Hát, Istenkém, szeláví. "

Jól bizonyítod mennyit tudnak a fideszdroidok. Az emberek pénzének/megtakarításának/tulajdonának elvétele más ország politikusaitól is megszokott dolog (Panama, Nasszer korszakbeli Egyiptom, Kuba, Szovjetunió, Komcs Cseszlovákia, Mao Ce Tung Kínája, komcsi Vietnám, stb), de az már csak kevés országra jellemző, hogy a lakosság ennek még tapsol és őszintén (vagyis nem karhatalmi kényszer hatására) éljenzi.

Rákosi fegyveres martalocókkal tudott csak államosítani, ti meg önként dalolva odaadjátok a pénzeteket a kormánynak és még örültök is ennek.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.04.17. 21:23:41

@fehérfarkas: Esetleg az EU-tag Ciprus? Rémlik valami?

zobod 2013.04.17. 21:26:36

@fehérfarkas: "emberek megtakarítása", az eszem megáll. Az nem a megtakarításod volt, amit az elkölthető jövedelmedből raktál félre, hanem a kötelezően befizetett járulékodból elkülönített rész, ami a tb nyugdíj tőkefedezeti pillére lett volna. Nevetséges, hogy bankszámlaként próbálja valaki beállítani a manyup egyenleget. Aki manyup pénzt lopott, az nem a kormány, hanem az a manyup kezelő, aki a befizetett pénzt nemhogy reálértéken, de még nominálértéken sem tudta megtartani. Volt jópár ilyen.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.04.17. 21:29:15

@dr kíváncsivagyok: Nekem az új, hogy most a németeket akarjátok megvédeni a csúnya magyaroktól. Mi lesz így szegény cigányokkal? S ki tudja, ki mindenkit akartok még tőlünk megvédeni!

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.04.17. 21:38:04

@Tehetetlen Dodó: Szerintem Európában is ver mindenkit. Legalábbis azokat, akiket láttam dumálni. Például ez a Barroso egy szellemi toprongy. Ha nem lenne kuriózum, vagyis portugál zsidó, max. gyrost árulhatna.

Alfőmérnök 2013.04.17. 21:45:33

@Mr Falafel: Azt nem értem én sem, hogy miért veszi körül magát sültbarmokkal? Vajon ez csak egy elhanyagolható, elnézhető negatív jellemvonása, vagy a bukásához fog vezetni?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.04.17. 21:53:24

@Alfőmérnök: Vagy az van, hogy szeret vakok közt félszemű lenni, vagy az, hogy túlbecsüli legtöbb kollégája képességeit. Elsősorban is Lézer Jani az, aki baromi sokat árt a Fidesz imázsának. Pintér pedig egyszerűen egy veszélyes akna. Ha felrobban, leviszi Orbán lábát.

A minap elment mellettem egy Rolls-royce Phantom. A mellettem ülő haverom mondja, hogy a Centrum parkoló vezetője az. Egy 80-100 milliós autóval. S közben az állam a mi adóforintjainkból garantálja a profitot, valami ilyen szerződést kötöttek anno. És ez csak egy azon lopások közül, ami kiveri az emberek szemét. Erre kéne jobban ügyelnie.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2013.04.17. 21:54:46

@Mr Falafel: A magyarországi fejlesztések gyak kizárólag EU-s pénzekből folynak, és az EU legnagyobb nettó befizetői a németek.
OV egyébként bárki pénzére ácsingózik, aki hajlandó adni neki, és azokéra is, akik nem (Putyin, Kína, azeriek, szaudiak stb...)

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2013.04.17. 21:58:45

@zobod: A hülyék, ahelyett, h görög államkötvényben tartották volna, pedig annak mennyivel nagyobb volt a kamata.

Bell & Sebastian 2013.04.17. 22:02:14

@Mr Falafel: Oszt mi lett? A végén csak eladta nekik a vak gebét táltosparipának. Ezt csinálják utána! :)

Geo_ 2013.04.17. 22:54:35

@Tehetetlen Dodó: Úgy látom, nem tanultál - pedig időben szóltam.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.04.17. 23:13:12

@zobod: Öreg, te vagy az egyik legmakacsabb retardált, akit az internet partra vetett. A tb nyugdíjnak nincs tőkefedezeti része. A magánnyugdíj-pénztári számlaegyenleg a tag tulajdona. Ez van a törvényben. A manyupok többsége a tagok többségének pozitív reálhozamot adott. Te úgy hazudsz, mintha fizetnének érte.

Ha nem az én megtakarításom a magánnyugdíj-pénztári számlám, próbáld csak meg elvenni tőlem, koma. A tökeid nélkül mész haza, azt megígérem.

zobod 2013.04.18. 00:29:22

@Kettes: a manyup a kotelezo jarulekaid egy reszet gyujtotte, az allami nyugdijrendszer resze volt, mindegy minek nevezed. ugy volt szar ahogy, elcseszett koncepcio a tokepiaci szereplokon kivul senki nem huzott volna belole hasznot.

zobod 2013.04.18. 00:31:53

@MolnarErik: nyilvan, csak ez a ket opcio van. nemet vagy gorog allampapir. mast kezdeni sem lehet vele.... komolyan ennyire bukfenc vagy?

Ad Dio 2013.04.18. 07:13:54

@capacete: @Rogerius:

Nekem nem jön be a honlap, próbáltam. Két fekete csík és közte egy fehér lap. De ha azt mondod hogy létezik, és esetleg a honlap kapcsolat rovatában stimmel emailcím is, akkor megkövetem Rogeriust. Egyébként azok alapján amit írt nem érdekel hogy igazi román vagy sem. Kulturált a stílusa, megindokolt a véleménye - még ha nem is értek vele egyet minden ponton (illetve pontán :-) ).

Ha tényleg az aki, akkor még egyszer elnézést kérek a hitetlenség okán, de az elmúlt időben annyira eldurvult a kommunikáció hogy ez is simán beleférne. Dotoho folyamatos esze, meg az a "román blogger" után (aki védielmébe vette a meztaposókat), miért ne jöhetne egy ilyen húzás...

J.László 2013.04.18. 07:23:57

@Rogerius:
Rendben. Elnézésedet kérem.

J.László 2013.04.18. 07:27:00

@Rogerius:
Azért gondoltam, mert úgy beszélsz (jobban mondva írsz) magyarul, mint egy "bennszülött" magyar. Ez ritka.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.04.18. 07:38:52

@Kettes: Milyen tagokról beszélsz, mózeske? A tagok lófaszt kaptak , nem megtakarítást. Tíz év után olyan leveleket, hogy pont az volt veszteséges, amibe a megtakarításokat fektették. A környezetemből tudnék ilyeneket mutatni. Ezért lett a kormány egyik első intézkedése a manyupos pénzlopás megszüntetése. Ugyanis ki garantálta az ottani pénzeket, ha majd a delikvens nyugdíjba vonul? - Mi, magyarok, az állam. Ennek mi értelme, hogy izraelita bankárok tolvajlását mi fizessük? A te elveid szerint van, ezt nem is vitatom. Ám most bele kell törődnötök, hogy ezt a pénzt elvesztettétek és a magyaroké maradt.
Ráadásul, amikor az állam kilátásba helyezte a vizsgálatokat, a korábban nullás hozamról szóló leveleket küldő manyup kezelők hirtelen találtak néhány tízezrest, nem többet, de ennyit igen. Mózeske, szerinted kinek elég havi 30-40-50 ezret, vagy többet fizetve tíz éven át, kapni mondjuk 50 ezret? Ha szimpla bankbetétet alapítanak, arra is többet kellett volna kapniuk. Tolvajok vagytok, na.

vantaan 2013.04.18. 07:49:05

@Mr Falafel: "Ezért lett a kormány egyik első intézkedése a manyupos pénzlopás megszüntetése."

Így igaz! A kormány lépett , a mit a manyup nem lopott el azt ellopta a kormány!

"Ám most bele kell törődnötök, hogy ezt a pénzt elvesztettétek és a magyaroké maradt."
...no no!!! Kitudja már melyik offshore fidesznyik bankszámláján van Vanataun vagy Belizen? ....mert azért valahonnan csak veszik azt a pénzt amit állami támogatásként kiosztanak a Zoffshore Zelvtársaknak.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.04.18. 07:54:01

@MolnarErik: Én elfogadom, hogy magyargyűlölő zsidóként ezt így látod. Ez a vitaalap: te elfogult magyargyűlölő zsidó vagy, én meg hazaszerető magyar ember.
Magyarország alapvetően többet kaphatna az EU-s pénzekből, mint az éves befizetése. Ez nem csupán Magyarország esetében van így, hanem minden volt szockó, vagy kevésbé erős nyugati állammal is. Te úgy véled, hogy ezt a rendszert az EU csúcsállamai azért alkották meg, mert kedvet kaptak Teréz anyától. Sajátságos felfogás. Szerintem pedig gazdasági gyarmatosítás szándékával vettek be minket is és a többieket is az EU-ba. Itt olcsóbb a munkaerő, kedvezőbb az adózás a részükre, ami az extraprofit termelését lehetővé teszi. Így a hazai vállalkozásaikat úgy hozták helyzetbe, hogy ezzel feloldották a feszültségeket otthon. Ti beszéltek folyton a piacról, és most teljesen megfeledkezel annak mindenható voltáról. Mivel a németek éppen azok, akik a legjobban rá vannak szorulva az export teljesítőképességük maximális kiaknázására, az EU fenntartása elsődleges érdekük. És egy 10 milliós piac is piac ilyen esetben.
Az EU a lehívható pénzekhez mindenféle kis csapdákat helyez el, például büntetésből felfüggeszt lehívást, amivel a támadott államot nettó befizetői státuszban tartja. Így van ez Magyarország esetében is. Te azt hitted, hogy ingyen vagyunk EU-tagok? Évente fizetünk, kispajtás. Pont, mint az EU-val összenőtt IMF esetében. Ott is ezer egység befizetése után hívhattunk le 200 egységet, ami után 500-at kell visszafizetni, mert a saját ezres betétünk nem kamatozik nekünk. Viszont, ha lehívunk, akkor hitelt hívunk le egy nem banktól, nem pénzintézettől, hanem egy alapból, ami általunk működik.
Ha én dönthetnék arról, kilépnék az EU-ból és az IMF-ből is, hogy előnyösebb megállapodást köthessek a fejlődő kelettel. A hanyatló nyugatot hagynám belefulladni a maga ásta pöcegödörbe.

Kormánykrónikás · http://kormanykronika.blog.hu 2013.04.18. 07:56:04

@Mr Falafel: MNYP 2010-es teljesítmény:

A magánnyugdíjpénztárak 2010-ben 267,9 milliárd forinttal gyarapították tagjaik vagyonát - derült ki a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) által közzétett adatokból.

www.napi.hu/magyar_gazdasag/meg_egy_utolsot_villantottak_a_maganpenztarak.476169.html

A magán-nyugdíjpénztári tagok többségének lesz reálhozama:

index.hu/gazdasag/2011/ongondoskodas/pszaf_a_tobbsegnek_lesz_realhozama/

A pénztártagok döntő többsége jogosult lett reálhozamra és a reálhozamok (a pénztári hozamok infláció feletti része), illetve az ezekhez csapott munkáltatói pótbefizetések összege átlagosan 124 ezer forint körül alakult.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.04.18. 08:02:49

@vantaan: Kérek egyetlen offshore mutyit felmutatni Fidesz oldalról! Mert amúgy vartyogásod nem más, mint azt a bizonyított bűncselekménysorozatot áthárítani a jobboldalra, amit a zsidó baloldal követett el. Ismert és lebuktatott offshore-lovagok: Kóka, Gyurcsány, Simor, Oszkó, Bajnai. - Ezek közül hány Fideszes van? Mondom, csak ismert és lebuktatott jöhet szóba!

Megismétlem: a manyup kezelőknél lévő pénzt az állam garantálta, mint leendő nyugdíjat. Vagyis, ha mégis elveszlettek volna a pénzek, az államnak az általa oda átutalt pénzekért garanciát kellett vállalnia. Az állam független a mindenkori kormányoktól. A ti kormányaitok hoztak erről törvényt, ami a Fideszt is kötötte. Az meg már milyen lett volna, hogy szimplán hoznak egy 2/3-os törvényt, hogy márpedig ők az oda átutalt pénzekért nem vállalnak garanciát, mindenki lottózzon a saját pénzével kedve szerint. A manyup hisztériát lezáró vizsgálatok megcáfolhatatlanul megállapították, hogy a manyup rendszer szar volt, abból nem lett és később sem lehetett volna jelentős megtakarítás. Cáfolták ezt a manyup kezelők? - Nem! Azt mondták, hogy most jött volna csak a kánaán, mert a válság korábban akadályozta őket (10-12 évig). Ja, hogy jött volna? - Aha, majd elhiszem holnap, hétfőn.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.04.18. 08:10:42

@Kormánykrónikás: Lusta vagyok kikeresni, hogy ez tagonként 10 év után nem több, mint a befizetett 3-5 millió Ft-ra 30-70 ezer hozadék. Ha én banakba teszek 5 milliót, 10 év után nem 50 ezret várok, hanem 500-700 ezret. A betétek kezdetének idjén a bankbetétek kamata meghaladta a 10%-ot. Számoljunk 5 éven át 10%-ot, és 5 éven át %-ot. Az első évem után kellett kapnom 60 ezret, amit hozzáadunk a második évi 600 ezremhez (12x50 ezer), és így tovább. Én a legkisebb összegekkel számoltam, nem az átlaggal. Nekem így ezermilliárdot jócskán meghaladó összeg jön ki. Átlagon számolva aakár 3 ezer milliárd is lehet. Hol a lé, zsici?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.04.18. 08:19:38

@Mr Falafel: Most a wiki szerint 102 ezren maradtam manyup tagok. Ez az összes tag 3%-a. Vagyis a tagok eredetileg 3 400 000-en voltak.

Lássuk a tényeket: Az állam 3 és félmillió ember pénzét átadta a kezelőknek, hogy kamatoztassák az emberek pénzét. Tíz éve alatt 1,3% hozamot hoztak össze az elvárható 8,5% helyett. Az 1,3%-ból még lejön a manyup működtetési költsége is. Erről mindig megfeledkeztek. S ha jól rémlik, a mostani rendszerben is van előtakarékosság, nagyobb mérvű, mint amit ti tudtatok produkálni. Szerinted a magyar emberek a bankokban mennyire bíznak?

Kormánykrónikás · http://kormanykronika.blog.hu 2013.04.18. 09:01:27

@Mr Falafel: Ez mire válasz Te szerencsétlen???
Ha valamelyik bankban sikkasztókat fognak, innentől államosítják az egész bankrendszert?
:-)))

Robinzon Kurzor 2013.04.18. 09:07:13

@Mr Falafel: "Lássuk a tényeket: Az állam 3 és félmillió ember pénzét átadta a kezelőknek, hogy kamatoztassák az emberek pénzét"

Most meg visszavette és az egészet elköltötte.
Az a pénz már nincs meg.

Hiába kéred számon -- részben jogosan -- a gyenge hozamot a manyup-rendszeren: Orbán magát a tőkét költötte el.

Vagy ez nem probléma?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.04.18. 09:23:54

@Robinzon Kurzor: Ismred az állami garancia fogalmát, naftali? Amit adók és járulékok formájában beszed, azokról rendelkezik. Így a nyugdíjról is. tök mindegy, mit csinál most a pénzzel, elég, ha akkor megvan, amikor fizetnie kell. Ezért állam. S garanciája ezért ér többet, mint a bankoké.

TG69 2013.04.18. 09:25:36

@aristo: Azért jót mondani a regnáló kormányzatra igencsak nehéz :

www.portfolio.hu/gazdasag/magyarorszag_rosszabbul_teljesit_a_kormany_szerint_is.182766.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox

Nincs olyan mutató ami a terveket akár csak megközelítené, és ehhez totális sikerpropaganda társul illetve, hogy az EU mért nem veszi át a magyar modellt. Hát ez azért felettébb vicces. Ez az ami miatt igazán szívunk, az alkotmányozás az csak hab a tortán, azoknak szól, akik közgazdasági analfabéták, de a 4. módosítás már itt is megmutatta a szakértelmet, a kommunikáciüképtelenságet és az erőpolitikát. Nit csináltak egyáltalán jól?

Robinzon Kurzor 2013.04.18. 10:17:27

@Mr Falafel:

Tehát attól lesz majd pénz, hogy az állam megígéri, hogy lesz.

Ha te ezt elhiszed, akkor bízd magad nyugodtan az állami garanciára.

Kormánykrónikás · http://kormanykronika.blog.hu 2013.04.18. 13:45:41

@Mr Falafel: Az ilyen UFO magazin komolyságú (3 éves) cikkek után következzenek a tények:

Jól járt, aki nyugdíjkasszában maradt
Tavaly 19% fölötti hozam is volt, az elmúlt négy év legjobb alapja 66%-ot hozott a pénztártagoknak.

2012-ben egyetlen olyan nyugdíjpénztári alap sem volt, amelynek a hozama negatív lett volna, sőt az eddigi inflációs adatok alapján az is valószínűsíthető, hogy egyetlen alapot leszámítva minden magánnyugdíj-pénztári portfólió szép reálhozamot produkált.

index.hu/gazdasag/2013/01/21/jol_jart_tavaly_aki_nyugdijkasszaban_maradt/

Szegény hülyék akik engedtek a zsarolásnak, leshetnek a pénzük után.
Matolcsy meg Orbán már rég valamelyik egzotikus keletázsiai diktatúrában üdülnek, mire szerencsétleneknek aktuális lesz a most lenyúlt havi betevő....

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.04.18. 14:09:36

@Robinzon Kurzor: Nekem a magyar állam nem jelent semmit, mert te zsidó vagy. Nem is kell, hogy jelentsen. (Vajh' miért nem takarodsz haza Izraelbe?) A bank egy vállalkozás, az állam pedig a folytonosság. Az állam kormányoktól függetlenül működik, tehát 20-30-40 év múlva is lesz, és vállalásait teljesíti. Soha nem volt még olyan, hogy ne fizették volna ki a nyugdíjakat. Ellenben a manyup és a hitelezési szokások sorra buknak el a törvényességi szűrőn.
Nem akarlak meggyőzni, mert a nemzetközi bankrendszer zsidó biznisz, így akkor is bankpárti leszel, ha - a II. VH-hoz hasonlóan - lágerba küldetnek egy általuk favorizált diktátorral. Ti, zsidók ilyen alacsony mentális szinten vegetáltok.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.04.18. 14:18:14

@Kormánykrónikás: Az általad linkelt ultra hungarofób, ÁVH-s gyökerű írásokra válaszul kaptál egy náci hangvételűt. Csak egyenlítettem.

A tények azonban tények: 1977-től 2010-ig a bankok mindösszesen 1,3% hozamot produkáltak, azt is utólag kozmetikázták ki. Előtte a törzsbetétek bukásáról szóltak a híradások. Tekintve, hogy mintegy 10 ezer milliárd Ft folyt be a manyupokhoz, és abból a bukáskor produkáltak 1% körüli hasznot, nem látom okát rajongani értük. A betéten valójában nyerniük kellett ezermilliárdot. A költségeket a törzsbetétből vették el mindig papíron, ami eleve csalás. Gyakorlatban egyértelműen a kamatokból fedezték, vagyis a csalással nyertek újabb 500 milliárdot alsó hangon. Hogy most ebből demonstratíve a megmarad 3% tag egy részének papíron jóvá írtak egy nagyobb hasznot, az nulla. Korábban kellett volna a 4,5 millió tagnál. ráadásul a megmaradt tagok nyilván eleve érdekeltek a bizniszben, vagyis a zsidó hozzátartozók, a fanatikus magyargyűlölők. Azt kell mondjam, ti már nem számítotok.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.04.18. 14:37:57

A Zorbánra 2 millióan szavaztak az 500 millió európai polgárból, mindenki más ellene van, így a hazai progresszió és az összes többi ország is, ahogy az kiderül pl. a '68-as demokrata Daniel Cohn-Bendit szenátor elemzéseiből.

Ez bizony mindössze 0,04% támogatottság, nem kétharmad.

Ha pedig Amerikát is belevesszük a számításba, még inkább elszomorító a kép az Orbán-Simicska-rezsimre nézvést.

vantaan 2013.04.18. 14:39:58

@Mr Falafel: ...kis hamis! No gyorsan nézz utána Némethné (tudod a Tel-Avivi Leumi bankos) mennyi offshore hátterű mi-kutyánk kölykének adott az utóbbi hónapokban állami támogatást!! A Jobbik ,az LMP legutóbbi sajtótájékoztatóin erről regéltek! ...ja,hogy az offshore hátterű (is) Fidesz média erről nem szól ..... a hiba az Ön készülékében van!!!

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.04.18. 14:43:35

@Mr Falafel:

Jellemző tény a kmanyupvircsaftról, hogy míg a befizetések mértékét pontos, részletes szabályok írták le, a kifizetésekről semmilyen szabályt nem alkottak az elvtársak. Megígérték, persze, hogy jó lesz.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.04.18. 14:56:30

@vantaan: Némethnének börtönben a helye, ha ez igaz.

vantaan 2013.04.18. 15:07:08

@Mr Falafel: ...tudod van egy olyan képviselője is a Fidesznek, akinek a cége nyert pár száz millát s utána eladta a cégét egy offshore cégnek a támogatással együtt! ..... mert a pénznek nincs szaga és a képviselő úrnak van/volt képe hozzá. S hát igy is lehet ám nyerni egy offshore-nak egy kis állami adományt a miénkből!

Robinzon Kurzor 2013.04.18. 15:15:26

@Mr Falafel: "Nekem a magyar állam nem jelent semmit, mert te zsidó vagy."

De azért remélem, a választójogodat gyakorlod.

Nagy veszteség lenne, ha egy ilyen bámulatosan okos ember nem szavazna legjobb tudása és belátása szerint.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.04.18. 16:51:22

@Robinzon Kurzor: Rosszul írtam, basszus. A nekem helyett neked. :-)

Nem szavazok, nincs kire.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.04.18. 16:52:04

@vantaan: Ki ez? Fel van már jelentve a tetves tolvaj?

vantaan 2013.04.18. 17:18:57

@Mr Falafel:
ápr 16, 2013
Tovább kígyózik az offshore-botrány

"Érdekes összefonódások azon cégek között, amelyek százmilliókat nyertek a kormányzat döntéseinek köszönhetően. Több magyar vállalatot ugyanis a távoli adóparadicsomokba bejegyzett cégek fűznek össze.

Két budapesti cégnek, a Happy Company Kft. és D-Z Company Kft.-nek például ugyanaz a közép-amerikai belize-i cég, a Yodo Investment a résztulajdonosa. A Happy 291 millió, a D-Z pedig 169 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el.

Az Indiai-óceán közepén található Seychelle-szigeteken is van olyan cég, amelyik közvetett formában két, európai fejlesztési pénzekre sikeresen pályázó magyar cégben tulajdonnal bír. A Matic Ipari Kft. összesen 160 milliót, a Debreceni Mechanikai Művek pedig 125 millió forintot nyert el. – írja a Blikk.hu.

Több nyertes magyar vállalat résztulajdonosa, bizonyára merő véletlenségből, ugyanarra a Seychelle-szigeteki címre van bejegyezve. Így a 171 millió forintos támogatáshoz hozzájutó MK- Property Ingatlanforgalmazó Kft. egzotikus leányvállalata a fenti két cég szomszédja a távoli szigetvilágban. A lánc itt sem szakad meg, mert a Property tulajdonosának magyar kézbesítési megbízottja egy másik nyertes vállalatnak (Knurow Kft., 67 millió forint) Seychelle-szigeteki offshore cégénél is ezt a szerepet tölti be. "

No???

De Te túl naivnak tűnsz nekem, csak nem ....

Tehetetlen Dodó 2013.04.18. 19:16:45

@fehérfarkas: Na jó, te nem vagy vitaképes.
Neked tetszik a ballib lehúzás, akkor örvendezz neki.
Nekem mind a három gyermekemet bekényszerítették a manyupba, mindhárman buktak rajta.
A manyup üzemeltetők persze milliárdokat nyertek a befizetők rovására - neked ez nyilván tetszik, tehát vagy érdekelt lehetsz a buliban, vagy csak egy ballib idióta vagy.

Tehetetlen Dodó 2013.04.18. 19:17:47

@Mr Falafel: Barroso, meg Reding, meg Kónbandi, hehehe.
Micsoda söpredék, Istenem!

Tehetetlen Dodó 2013.04.18. 19:24:37

@Mr Falafel: Szerintem Lézert illetően nincs igazad: ronda, szerénytelen, ellenszenves fráter, de nagyon jól végzi a dolgát, bárhová is teszik - 100% lojalitás és a vezetés döntéseinek kíméletlen végrehajtása - jó katona.

A centrumos faszi, akit emlegettek, a Fürst György nevű közvádas gazember, aki érdekes módon nincs előzetesben, pedig Kékesivel együtt valószínűleg ők húzgálták a terézvárosi ingatlanpanama madzagjait, persze szegény hülye primitívVerók vitte volna el a balhét, ha nem patkol el időben (egy kevéssé jóindulatú háverom mondta, mikor Verók beadta a kulcsot: ezek a komcsik mindenre képesek, hogy kibújjanak a felelősség alól...). A minap én is láttam a Király utcában ezt a sz*rládát, amint páncélozott, mattfekete, BEAST-1 rendszámú Bentelyével húzott befelé, miközben természetesen kézből telefonált.
Na, ezek a görények úsznak meg mindent, minden rendszerben.

Tehetetlen Dodó 2013.04.18. 19:25:38

@Geo_: Te mindig időben szólsz, mégsem tanulsz semmit.

Tehetetlen Dodó 2013.04.18. 19:28:35

@Mr Falafel: Tulajdonképpen nem értem, hogy ezek az idióták miért hazudoznak itt.
Ezek annyira senkik, hogy valószínűleg nem lehetnek komolyabb haszonélvezői ezeknek az ügyeknek - hát nem látok más indokot mint a hülye liberálbolsi mundér védelme.
Persze jól van ez így, nyomják csak, szegény hülyék.

szempontpuska 2013.04.18. 21:04:56

@Mr Falafel: Ki mondta neked, hogy ha katatón zsidózásba kezdesz, attól okosabbnak látszol?

Pláne ilyen körítéssel :-)

Robinzon Kurzor 2013.04.18. 21:13:01

@Mr Falafel:

Így sem lett értelmesebb ...

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.04.18. 22:22:14

@szempontpuska: Nem okosnak akarok látszani, hanem igazat mondok. A te véleményed is irreleváns, mert zsidó vagy.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.04.18. 22:24:42

@Tehetetlen Dodó: Lézert nem látjuk egyformán. A Fürst nevű zsidót már igen.
Nem értem ezeket a zsidó kommentelőket. Mennyire kell magyargyűlölőnek lenni, hogy jó legyen nekik, ha saját fajtájuk rabolja ki őket?

Geo_ 2013.04.18. 23:15:11

@Tehetetlen Dodó: Igazad van - nem tanultam meg, hogy még lámpással sem lehet köztetek tisztességes, tisztafejű kommentelőt találni - legalább RG-re hallgatnál.

(Valamai nagyon-nagyon komoly gond lehet, ha így kiállsz a "nyugdíjak megvédése" mellett - s valóban, nem tudtam megtanulni, hogy mentális vagy pszichés okai vannak-e mindennek:-(

vantaan 2013.04.19. 06:56:20

@Tehetetlen Dodó: Lézer aki Rapcsák András seggtorlőjéből lett az ami ...
... de tényleg mert szegény Rapcsák a saját seggét sem tudta kitorolni ..
.. a karitatív tevékenységét átfordította sima haszonszerzésre ....ha már szros lett a keze ...gondolta akkor legyen haszna is belőle.
Legalábbis a HMVH-i vállalkozók szerint.

szempontpuska 2013.04.19. 10:16:27

@Mr Falafel: oopsz, nem vettem észre hogy kinek írok, ha látom, hogy te vagy az meg sem teszem

bocsbocsbocs :-)))

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2013.04.19. 10:38:24

@Kandeláber: Elobb-utobb ugyis megint a masik oldal kerul hatalomra, aztan meg majd megint a nemzetiek. Aztan ez igy szepen megy majd, de a szamok alapjan orvos meg nem marad. Egy evben tobb orvos hagyja el az orszagot, mint amennyit kepeznek, mikozben a vegzettek bizonyos resze elmegy gyogyszerceghez dolgozni. Ez a folyamat meg csak most kezdodott.

Nehany orszagban az orvos kap egy allast majd az elso 6 honapban a fizeteset azert kapja, hogy nyelvet tanuljon es persze ok fizetik a nyelvoktatast (600 Euro / honap). Ezt a roghozkotes tenyleg nem oldja meg, es az nyilvan latszik, hogy egy csomo ideig nem penzkerdesrol van szo, mert hat vagy nyolc eve is sokkal tobbet keresett egy orvos Norvegiaban meg Daniaban es meg roghozkotes sem volt, aztan az orvosok megsem indultak el. Mara vegleg elfogyott a remeny, hogy egy normalis orszagban elhetunk. Marmint elhetunk egy normalis orszagban, de az nem Magyarorszagon van.

Raadasul ez egy ongerjeszto folyamat lehet, ha az orvosok azt latjak, hogy az emigransok jobban erzik magukat, jobb korulmenyek kozott dolgoznak es meg a penz is tobb. De nyilvan aki ugy atlatja a liberalis-nemzeti osszefuggeseket szociologiai szempontbol mint Te, az tisztaban van az orvos tarsadalom belterjessegevel es zartsagaval.

Nyilvan az Orban meg a Gyurcsany csaladnak majd jut szinvonalas orvosi ellatas, de peldaul sokakanak csak az Orban Viktorban valo hit marad es az nem tudom mennyire gyogyito hatasu.

A magyar emigracio nagyon brutalis, mert mig a romanok es lengyelek szamban es aranyban is tobben hagytak el az orszagukat, azert a roman mezogazdasagi mukasok es koldusok vagy a lengyel pincerek nem hagynak akkora urt maguk utan, mint amit Magyarorszag veszit mostanaban. Es lehet itt liberalisozni (mint ahogyan teszed), de igazabol a kepzettseg a donto emigracios szempontbol. Ha nyelveket beszelsz, kepzett netalan tapasztalt is vagy, az emigracio nem is olyan kenyelmetlen.

közösperonos átszállás 2013.04.19. 15:48:59

@zobod: "elcseszett koncepcio a tokepiaci szereplokon kivul senki nem huzott volna belole hasznot. "

Azért a mostani kormánynak nem jött olyan rosszul, hogy elkölthette a felhalmozott tőkét.

Tehetetlen Dodó 2013.04.19. 21:12:01

@Geo_: ??? Beteg vagy? Mikor írtam én a nyugdíjak megvédéséről? Keversz valakivel. Biztosan a nagy bánattól lehet, nem bírod ezt a rettenetes orsósdiktatúrát, pedig még három év sem telt el.

Tehetetlen Dodó 2013.04.19. 21:13:13

@vantaan: Nem nagyon értetted, amit írtam, igaz?
Nem szégyen, persze, csak sajnálatos.

Tehetetlen Dodó 2013.04.19. 21:15:54

@Mr Falafel: Jankó jó verőlegény, ilyen is kell a szervezetbe. Nem az én műfajom, de valakinek a piszkos munkát is el kell végeznie, lehetőleg rezzenéstelen pofával. Erre való, ezt jól csinálja.

Geo_ 2013.04.19. 23:24:09

@Tehetetlen Dodó:

Jó,hogy említed a manyupot, a kormány egyik legjobb húzása volt, hogy ezt a szabadrablást, amely a szoclib klientúra egy részének gondtalan és minden felelősség nélküli fényes jólétet biztosított, ezenfelül mindenki más számára hátrányos volt, egyetlen határozott húzással megszüntette.

Ja, hogy ez sem tetszik az érdekelteknek?
Hát, Istenkém, szeláví.

Kettőnk közül az egyikünk biztos beteg. De hogy komoly értelmi és értelmezési gondjaid vannak, az biztos.

Tehetetlen Dodó 2013.04.20. 21:14:17

@Geo_: Ja, értem már, humor volt részedről, hogy "nyugdíjak megvédése".
Máskor tegyél ki szmájlit, vagy ne idézgesd a szőke démon szófordulatait, mert nekem az más túl bonyolult

fehérfarkas 2013.04.22. 13:14:04

@Geo_:

Vajon ki mondta ezt?
“ennek az országnak a sorsát csak egy polgári középerőkből álló kormány tudja megnyugtatóan rendezni. Olyan polgári liberális kormány, amely(..). nem enged sem egy jobb-, sem egy baloldali etatista gazdaságpolitika csábításának. Csak egy ilyen liberális kormány látszik alkalmasnak arra, hogy megértesse a polgárokkal, hogy a privatizáció lehetőség, hogy meggyőzze őket arról, hogy minden olyannyira várt intézkedés – legyen szó nyugdíjról, gyedről, családi pótlékról, munkanélküli-segélyről – csak akkor lehetséges, ha előteremtjük hozzá a szükséges pénzt. Márpedig pénz csak piacgazdaságban terem, pénz és piac pedig nincs a pénzforgatáshoz értő vállalkozók, tőkések nélkül(…) Hangulatkeltés folyik a bankárok, a bankok, a pénztőke és a nemzetközi pénzügyi intézmények ellen(…) Egy liberális kormány képes lesz arra, hogy kíméletlenül szembeszálljon az(…) idegengyűlölettel…”
Tán csak nem Orbán Viktor 1993-ban?

Geo_ 2013.04.22. 17:11:08

@fehérfarkas: ez szentségtörés - az amúgy jobb sorsra érdemes - Mandiner törzsközönsége számára. Kb. olyasmi, hogy Jézusnak a fejére olvasnád, hogy korábban zsidó volt. (Bár ez utóbbi esetben tudunk Keresztelő Szent Jánosról - Orbán esetében viszont nem tudjuk, mikor is tért meg.)

Tehetetlen Dodó 2013.04.22. 17:40:41

@Geo_: @fehérfarkas: '93-ban, és??
Miért lenne szentségtörés?
A nem teljesen agyhalottak még emlékeznek, hogy '93 után '94 következett...

Geo_ 2013.04.22. 19:14:15

@Tehetetlen Dodó:
Senki sem lépheti át a saját árnyékát. Ha egy politikus nem tartja magát korábban kimondott gondolataihoz, s mindig csak a pillanatnyi népszerűségre gondol, eltávolodik egykori önmagától, akkor előbb-utóbb erkölcsileg megsemmisül, kiürül, és zörögni kezd, mint a mákgubó ősszel, ha fújja a szél.

Tehetetlen Dodó 2013.04.22. 19:59:01

@Geo_: Azt hiszem, valamit félreértesz: Orbán maradt hű önmagához, '94-ben leesett neki végleg, hogy a "liberális" kamuflázs nálunk - és általában mit is jelent.
Ha visszalapozgatsz a történelemben, ez volt az azév, amikor baljós jelek után végre nyíltan színt vallott a "legkérlelhetetlenebb antikommunista", "liberális" párt, melynek posztávós vezetése szépen összeborult a posztkomcsiból kapitalistává avanzsált rablóbandával.
Na, ezek sose tudják megbocsájtani Orbánnak, hogy kinyílt a szeme és nem osztozott velük ebben a gyalázatban.

Ebben viszont igazad van: " mindig csak a pillanatnyi népszerűségre gondol, eltávolodik egykori önmagától, akkor előbb-utóbb erkölcsileg megsemmisül, kiürül" - pont ez történt az úgynevezett "liberálisokkal", hehehe - hol van már Pető, Magyar, Demszky, Fodor, Kuncze és más cinkosaik - Orbán meg az ország élén és ha minden jól megy, így is lesz még egy jó darabig.

Geo_ 2013.04.22. 20:28:06

@Tehetetlen Dodó: Orbán maradt hű önmagához

Ugye, viccelsz? Nagyot kacagtam. Amikor egy Fideszes kommunistázik, annál nincs nevetésre ingerlőbb. Bár inkább siralmas, hiszen a nagy komcsizásban észre sem veszitek a bolsevizmust.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.04.22. 20:39:11

@Geo_: Itt mindenki komcsi, ez az örökségünk. A különbség az érdekképviselet tárgyában van. Ti valami olyasminek az érdekeit képviselitek, ami a magyaroknak rossz. A Fidesz meg legalább időnként tudja, milyen nevű országban élnek.

Geo_ 2013.04.22. 20:52:49

@Mr Falafel: Ti valami olyasminek az érdekeit képviselitek, ami a magyaroknak rossz. A Fidesz meg legalább időnként tudja, milyen nevű országban élnek.

Ezt maga Orbán Viktor mondta? Nehezen értelmezhető - így ez inkább csak vádaskodás.

A Fidesz, mint olyan nem létezik - Orbán pedig mindig önmaga személyes érdekeit képviseli - legyen szó hatalomról, apuka bányájáról, személyes adójáról és költségeiről.

Tehetetlen Dodó 2013.04.22. 21:08:16

@Mr Falafel: Tömör, találó.

(Egyébként a legjobb, amikor ezek a komcsik komcsiznak a komcsizásért, hehe, valahogy mindig bolsevizmust vizionálnak ide, biztosan eszükbe jut az ávós papa, volt honnan örökölniük a liberalizmust).

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.04.22. 21:52:25

@Tehetetlen Dodó: Ilyenkor köpnék egyet Antall szobrára, aki elszabotálta a rencerváltást. Lehet, veszek is egy műgyanta mellszobrot arról a féregről. Néha a baltát is a fejébe állítanám.
süti beállítások módosítása