Révbe érhet Dél-Korea Thatcher-je
2012. december 17. írta: Ruzsbaczky Zoltán

Révbe érhet Dél-Korea Thatcher-je

park új.jpg

Pak Gun Hje személyében először lehet női elnöke Dél-Koreának, amennyiben őt választják meg a december 19-ei országos választáson. A hatvanéves Pak-ot az eddig kormányzó Saenuri Párt – vagy más néven Új Határ Párt – indítja, akiknek új elnökjelöltet kellett bemutatniuk, lévén az eddig kormányzó Ri Mjung Bak nem indulhat újra. A dél-koreai elnökök csak egyetlen, ötéves ciklusra választhatóak meg, utána át kell adniuk a helyüket az utódnak. A jelenlegi konzervatív jelölt személyében könnyen elképzelhető, hogy egy nő irányíthatja majd a modern, ám konfuciánus hagyományait jellemzően tiszteletben tartó országot.

Ugyan az Ázsia egyik legnagyobb gazdaságával rendelkező Koreai Köztársaság minden tekintetben megfelel a „modern állam” fogalmának, ám kulturális hagyományaihoz a mai napig is hű. A konfucianizmus egyik hatása, hogy a társadalom hagyományosan férfiközpontú, ám ezalatt nem a nők adás-vételét, vagy hasonló elmaradott szokásokat kell elképzelni. A hagyományos koreai családban a nő is megbecsült tag, de a végső szót mindig a családfő, az apa mondja ki. Ez a jelenség – akárcsak egy másik konfucianizmusból eredő hagyomány, a kollektivizmus – a mai napig is sok helyen visszaköszön Koreában.

A felmérések mindazonáltal nem igazolják, hogy Pak hátrányból indulna, csak azért, mert nő. Az azonban érdekes, hogy az ország parlamentjében helyet foglaló képviselőknek nagyjából tizenöt százaléka nő (még mindig magasabb a magyarországi 9,1 százalékos aránynál), országos szinten pedig a foglalkoztatottság az ő körükben alig lépi át az ötven százalékot. Ezek a számok nem változtak jelentősen az utóbbi két évtizedben, a nők jelenlegi helyzete a nyolcvanas évek végéig tartó diktatúra alatt fejlődött a jelenlegi szintre.

A konzervatív elnökjelölt mindazonáltal igazi nagyágyúnak számít a Saenuri berkein belül. Túl azon, hogy a jelöltválasztások során magabiztosan győzte le riválisait, Pak édesapja nem kisebb név, mint Pak Csong Hi, az országot nagyjából két évtizedig kemény kézzel irányító ex-tábornok volt. Részben az idősebb Paknak köszönheti Dél-Korea, hogy ma ott tart, ahol: a tekintélyelvű rendszer amolyan fejlesztő diktatúraként működött, és a világ vezető gazdaságai közé manőverezte a kelet-ázsiai államot.

Pak Gun Hje egyébként annak idején a „first lady” szerepet is felvette, miután édesanyja merénylet áldozata lett 1974-ben. Az északiakkal szimpatizáló gyilkos célpontja a diktátor Pak Csong Hi volt, de neki ekkor még nem esett bántódása. Ezután lett az ország tulajdonképpeni első asszonya Pak Gun Hje, egészen ’79-ig, mikor édesapja is merénylet áldozatává vált, Dél-Koreát pedig új elnök vezette tovább.

A Pak-éra Dél-Korea történelmének egyik ellentmondásos időszaka volt. Ekkor vált ugyan az országból nemzetközi szinten is jelentős gazdasági tényező, ám mindez gyakran a szabadság rovására ment. Több alkalommal börtönöztek be ellenzéki aktivistákat, vagy éppen vertek szét tüntetéseket. Pak Gun Hje nemrég sajnálatát is fejezte ki apja néhány intézkedése miatt, amit az ellenzékieknek a diktatúra alatt kellett elviselniük.

Park+rajongók.jpg

Pak asszony a saját programját egyszer „koreai thatcherizmus-ként” jellemezte, utalva az első női brit miniszterelnökre, Margaret Thatcher-re. Mint egy rendezvényen elmondta, „megtörné a bizalmatlanság ördögi körét” Észak-Koreával szemben. Ez azért is érdekes, mert a konzervatívok hagyományosan keményebb politikát folytatnak a kommunista északkal szemben, míg a békülékenység a liberálisok vezette kormányokra volt inkább jellemző.

A december 19-i elnökválasztási kampány fő témáinak az Észak-Koreával való viszony, a fiatalok körében elharapózó munkanélküliség, valamint a nagyvállalatok helyzete számítanak. Pártja korábban szóban, majd a belső szavazás útján a gyakorlatban is jelezte Pak számára: készek felsorakozni mögé a győzelem érdekében.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr554958025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bz249 2012.12.17. 14:52:13

Koreaban, ha jol tudom eleg jelentos a keresztenyek szama. Mintha relativ tobbseget is alkotnanak vagy legalabbis alkottak volna az elmult idoszakig (eleve a jelenlegi elnok is kalvinista). Mekkora szerepe van a kereszteny (zommel protestans) hagyomanynak a konfucianus mellett?

S=klogW 2012.12.17. 15:19:10

@bz249: sőt: a zsidó-keresztény hagyományoknak :)

Ruzsbaczky Zoltán 2012.12.17. 15:58:43

@bz249: Ugyan nem vagyok ebben a kérdésben egy óriási szakértő, az biztos, hogy Dél-Koreában rengeteg a keresztény (főleg protestáns), a számuk talán itt nőtt a legjelentősebben egész Ázsiában a 20. század során.

Amennyit én tudok, hogy kutatások szerint azért tudott gyökeret verni az "új vallás", mert az ottaniak a szenvedésből való kiutat (japán fennhatóság, majd a súlyos áldozatokkal járó koreai háború) látták benne, egyfajta menedéket a szenvedéseik elől. Még annyi rémlik, hogy néhol egész jól sikerült a kulturális hagyományokkal összeegyeztetni.

benchmade 2012.12.17. 17:07:31

@bz249:
A lakosság 49%-a keresztény, 47%-a buddhista, 3%-a konfuciánus, 1%-a sámánista.

Ruzsbaczky Zoltán 2012.12.17. 17:26:02

@benchmade: Azt azért vegyük hozzá, hogy ha csak azt nézzük, hogy a konfuciánusok aránya 3%, az nagyon csalóka - kutatások szerint ettől még nagy befolyása az ebből fakadó hagyományoknak.

benchmade 2012.12.17. 21:24:09

@Ruzsbaczky Zoltán: Teljesen igazad van, de azt gondolom az teljesen általános (globális), hogy a vallás egyre inkább tradíció és nem hit. Ez különösen igaz lehet a konfucianizmusra, amely talán inkább filozófiai irányzat, mint vallás. Bár nem vagyok szakértő.

bz249 2012.12.17. 22:53:18

@dobray: szoval a papistak kiterjesztenek a csapjaikat a szabad Del-Koreara :)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.12.18. 10:01:36

Kíváncsi vagyok, mennyi APM-et tud.

Váraljay Gabriel 2012.12.18. 17:19:26

@bz249: Koreában a kereszténység erőteljesen összemossa a konfucianizmus tanításait a kereszténységgel. Én legalábbis ezt tapasztaltam az ottlétünk alatt. Az ottani kereszténységet sem úgy kell elképzelni, mint az "ittenit". Ennek fényében nehezebb is megmagyaráznunk európai fejjel ezeket a dolgokat.

Ruzsbaczky Zoltán 2012.12.19. 19:30:11

Update: Pak megnyerte az elnökválasztást.
süti beállítások módosítása