Paraszt Párizs példát mutat
2012. november 29. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Paraszt Párizs példát mutat

hodmezovasarhely.jpg

Javíthatatlan dunántúli labancként mindig óvatosan lépek az Alföld síkjára, nekem a táj dombokból, völgyekből álljon, ne pedig egy végeláthatatlan horizontvonalból, ahol a Sátántangó tempójában peregnek napok és életek. Az Alföld álmos mezővárosai sem szoktak különösen izgatottá tenni, a minap viszont elégedetten tértem haza egy tiszántúli portyáról: Hódmezővásárhely nem csak adósságállománya kapcsán érdemes a hírverésre – kulturális városnegyed-beruházásával a maximumot hozták ki a büszke alföldi mezőváros kulturális lehetőségeiből.

Az ősz folyamán átadott kulturális városnegyedről a következő MúzeumCafé folyóiratba írok riportot: a jelenleg enyhén szólva is hektikus és sokak számára egyre kilátástalanabb magyar kulturális életben ugyanis példaértékű, 1. hosszú távú 2. vízióra épülő 3. átgondolt 4. egységes 5. fejlesztést 6. valósítottak meg az elmúlt években (minden jelző hangsúlyos!).

Elég csak felsorolni a fejlesztéseket: a Dr. Rapcsák Andrásról elnevezett új sétálóutca kialakítása utcabútorokkal, szobrokkal; az összes utcára néző ház homlokzatának felújítása; az utcában álló, városi Tornyai János múzeum teljes körű felújítása és az abszolút korszerű, de a város szövetébe mégis illeszkedő újabb épületrészeinek átadása; a múzeumban szemben lévő, leromlott állapotú görögkeleti ortodox templom külső és belső felújítása; a templom melletti, negyvenes évekbeli modernista művelődési ház felújítása és újabb épülettel való bővítése, a sétálóutca főtér felé eső végén az Alföldi Galéria részbeni felújítása; valamint a mellette álló református ótemplom teljes körű felújítása, régi berendezési tárgyainak visszahelyezésével... És évek óta működik a holokauszt-emlékkiállítás és a kommunizmus Csongrád megyei és hódmezővásárhelyi tetteit, áldozatait és bűnőseit bemutató Emlékpont.

Az egykor Ady által – egyébként a város védelmében – „paraszt Párizsnak” nevezett Hódmezővásárhely így pályázatok útján 2,7 milliárd forintos beruházási összeggel (4,2 milliárd forintos összköltséggel) új, minden mai igénynek megfelelő kulturális tengelyt tudott kialakítani, távol a budapesti kulturális vízfejtől, a Tiszán is túl, a magyar ugaron. A Tornyaiban az újszerűen berendezett néprajzi és helytörténeti kiállítás mellett Csernus Tibor festőművész életmű-kiállítását lehet a következő időszakban megtekinteni; az Alföldi Galériában pedig az évtizedek óra kihagyás nélkül megszervezett Őszi Tárlat, a magyar képzőművészek egyik legfontosabb éves seregszemléje van éppen napirenden. Érdemes rászánni egy téli hétvégi napot egy hódmezővásárhelyi kultúr-túrára.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr154919784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Robinzon Kurzor 2012.11.29. 14:15:06

És ezt mind devizahitelből, amit majd most az állam jól nem fizet vissza.
(Vagy ha igen, akkor én adóforintomból.)

De szuper!

Robinzon Kurzor 2012.11.29. 14:16:33

"Elég csak felsorolni a fejlesztéseket: a Dr. Rapcsák Andrásról elnevezett új sétálóutca "

Uhh, remélem ezért a cikkért pénzt kaptok és nem meggyőződésből készült ...

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.11.29. 14:23:04

Nem lehet, hogy összefüggés van az épülő-szépülő Hódmezővásárhely kulturális 2,7 (a linkelt forrás szerint 4,2) milliárdba kerülő projektje és a város eladósodottsága között? Persze ha az állam átvállalja, akkor ügyesek voltak, példát mutattak, brávó!

Sajnos az ajánlott hódmezővásárhelyi kultúr-túrára nem lesz időm, választási regisztrációs sorbanállásra gyűjtöm a szabadidőt. :)

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2012.11.29. 14:23:30

@Robinzon Kurzor: benne van a cikkben, hogy pályázatokból történt a fejlesztés.

és meggyőződésből készült, természetesen, miután múlt héten ott jártam, végignézve minden fejlesztést. más városok is példát vehetnek arról, hogyan lehet egy komplex, mégis logikus és láthatóan hosszú távra tervezett kulturális nagyberuházást megvalósítani.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2012.11.29. 14:28:41

@Holger Hartland: a fejlesztések alapjául szolgáló három pályázati program teljes beruházási összege 2,7 mrd, a kulturális városnegyed összesen mintegy 4,2 milliárd forintból valósult meg.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.11.29. 14:36:16

@rajcsányi.gellért (ergé): Szóval a fennmaradó 1,5 milliárd az önrész? Vagy a 2,7-en belül is van önrész? Közben megnéztem, a város 20+ milliárdos adósságához képest nem olyan sok. Ha át lesz vállalva, akkor főleg nem.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2012.11.29. 14:38:49

"abszolút korszerű, de a város szövetébe mégis illeszkedő újabb épületrészeinek átadása; "

Ami a képen látható? Az úgy illik a városi szövetbe, mint a tumor.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.11.29. 14:42:03

@ArmaGedeon: Nekem tetszik: a Doom c. régi játék pályáin látható épületekre emlékeztet. :)

Én vettem a piréz állampolgárságot 2012.11.29. 14:45:58

Hmvh remélem a hiteleinek a visszafizetésében is példát mutat. Más pénzéből könnyű ám villogni. Mivel ez pályázat volt, ez is más pénze. Önerőből mit valósítottak meg eddig?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.11.29. 14:56:29

@Én vettem a piréz állampolgárságot: @Robinzon Kurzor:
Igazi konzervativ nem beszel bele mas penzugyeibe.
www.hirado.hu/Hirek/2012/11/16/10/Lazar_Botkanak_semmi_koze_Hodmezovasarhely_gazdalkodasahoz.aspx
" A kormány célja az, hogy az önkormányzatok döntő többségét kiváltsa az adósságcsapdából, amelybe a szocialista kormányok évei alatt kényszerültek - közölte Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár pénteken az MTI-vel.

A politikus közleményében megköszönte Botka László (MSZP) szegedi polgármester "igazán különleges érdeklődését", amelyet Hódmezővásárhely, illetve a személye iránt tanúsít, megfogalmazása szerint azonban ez sem a város, sem saját részéről "nem nyerhet viszonzást".

Lázár János azt írta: "Mi, hódmezővásárhelyiek igen konzervatív emberek vagyunk, és nem foglalkozunk Szeged pénzügyeivel, ahogyan Botka Lászlónak sincs semmi köze Hódmezővásárhely gazdálkodásához." "

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.11.29. 15:03:00

@Doomhammer: És milyen igaza van Lázárnak! Addig a pillanatig, amíg az állam át nem veszi az adósságot, vagy abból akár csak egyetlen forintot. Onnantól kezdve ugyanis minden magyar állampolgárnak köze van Hódmezővásárhely pénzügyeihez.

Én vettem a piréz állampolgárságot 2012.11.29. 15:05:35

@Doomhammer: A kormány miért szól be az ÖNkormányzatok működésébe? Attól önkormányzat, hogy a rá bízott forrásokkal szabadon gazdálkodhat. Ugyanígy a hitelekkel is. A kormány beleszólása ebbe csak elősegíti azt, hogy az emberek pénzügyi kultúrája és az öngondoskodás növekedjen, és támogatja a szocialista "majd az állam megoldja" gondolkodásmódot.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.29. 15:15:11

nagyon szép lehet ez a kulturális negyed, tényleg. csak egyszer hallanám már, hogy egy polgármester előjött egy fantasztikus ötlettel, hogy nála valósuljon meg közép-európa szilikon-völgye, vagy ők legyenek az xy logisztikai terminál xyz országok között, vagy bármi. ami úgy általában pénzt is hoz a konyhára, nem csak visz. kell a kulturális negyed, persze. csak kétlem, hogy önfenntartó lesz, ahogy azt is, hogy keletről és nyugatról meg pestről is rohannak majd le az emberek megnézni a múzeumokat és ott költeni a pénzüket, hogy hódmezővásárhelynek jó legyen. meg hogy a helyieknek legyen munkájuk. nem több ez sem parasztvakításnál sajnos. ehhez értenek: főtér, szökőkút, kurva emlékmúzeum, mintha nem kommunistáznánk, náciznánk így is eleget. a valós problémák (vásárhely esetében az adósság és a deviza-nyerészkedés), na azok nem fontosak. majd kifizeti más. bank, kormány, jóisten. csak ne a vásárhelyiek. nekik ott a múzeum meg a szökőkút

Én vettem a piréz állampolgárságot 2012.11.29. 15:18:20

@balage_81 reloaded: Olyan emberktől ne várd, hogy produktív beruházásokat támogassanak, akik életükben produktív munkát nem végeztek. Nekik csak a szimbolizmus marad, remélem nemsokára lesz Turul-szobor is Vásárhelyen.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.11.29. 15:32:28

@Holger Hartland:
"És milyen igaza van Lázárnak!"

Az igazsag minden reszletet azert nem fejtette ki. Miert adosodott el a varos?

Domokos Laszlo, ASZ:
inforadio.hu/hir/gazdasag/hir-528090
"2007-től indult el a drasztikus adósságnövekedés, az uniós beruházások miatt. Az ÁSZ elnöke azt mondta, vizsgálatuk szerint az adósság 2/3-a fejlesztéshez kötődő hitel volt, 1/3 pedig működési."

Lazar Janos, meg mint polgarmester:
hetivalasz.hu/pr/vissza-a-jovobe-56609/
" Amikor 2005-2006-ban megnyíltak az uniós pályázati források, a városban elkezdtünk gondolkodni a fejlesztések irányain. Nálunk jobb- és baloldal között egyetértés alakult ki, hogy Hódmezővásárhely legfontosabb értéke, több mint százéves múltra visszatekintő hagyománya: a pezsgő kulturális élet. Nem csak a lokálpatrióta elfogultság mondatja velem, hogy városunk mindig kiemelkedett a környezetéből mind a kínált programok és fenntartott intézmények, mind az érdeklődő közönség nagysága révén. Ezt szem előtt tartva döntöttünk úgy, hogy szociális, energetikai, gazdaságfejlesztési célok mellett uniós pályázataink vezérhajója a kulturális városrehabilitáció lesz."

Az onreszt kellett megfinanszirozniuk.
www.delmagyar.hu/hodmezovasarhely_hirek/fenntarthato_hatekony_intezmenyek/2295604/
"A beruházás alapja három jelentős pályázati program: a Tornyai János Kulturális Városrehabilitációs Program (teljes beruházási összeg: 1,1 milliárd forint, támogatás: 865,1 millió forint, önerő: 236,1 millió), a Tornyai János Múzeum látogatóbarát fejlesztése (teljes beruházási összeg: 367,2 millió forint, támogatás: 311,8 millió forint, önerő: 55,4 millió forint), a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ felújítása és bővítése a Mindennap kultúra! programmal (teljes költség: 1,2 milliárd forint, amelyben a támogatás: 1,1 milliárd forint, az önerő: 92 millió forint).

Az összesen közel 2,7 milliárd forintos programok mellett az önkormányzat közel 1,2 milliárd forint beruházást valósított meg csak a saját forrásaiból. Ezek közül kiemelhető a felújított városrész közvilágítási rendszerének teljes átszervezése, átépítése (116 millió Ft), a Deák Ferenc utcán új csomópont kiépítése (35 millió Ft), a Z bérház előtti közterület rekonstrukciója (46 millió Ft), a Szegfű utca teljes rekonstrukciója (138 millió Ft), a Dr. Rapcsák András utcai ingatlanok homlokzati felújításának támogatása (32,5 millió Ft) vagy a BFMK új színháztermének kiegészítő hang- és fénytechnikai felszerelése (35 millió Ft). A város jelentős mértékű (441,5 millió Ft) kiegészítő beruházást hajtott végre, amely a BFMK villamos hálózatának, főbb szerkezeti elemeinek, gépészeti rendszerének cseréjére vagy teljes rekonstrukciójára irányult."

Vagyis nem cicoztak: batran eladosodtak, majd amikor bajba kerultek, elkezdtek sikoltozni, hogy vallalja at hiteleiket az allam. Vagyis minel felelotlenebbul koltekezett valaki, annal sikeresebben mart ki koncot a varosanak a kozosbol. Lazar egyszemelyes pelda. Aki hulye modon felelosen gazdalkodott, az annyit is er.

Stenonis 2012.11.29. 16:30:52

Több probléma is van...

A város tényleg sokat költött ezekre a fejlesztésekre, de és most egy nagy de jön.

1. A városnak kilóg a segge a gatyából.
2. Az átadásokat milyen véletlenül, pont a polgármester választásra időzítették.
3. Az intézményvezetői posztok szokásos uram-bátyám alapon történő betöltése.
4. Amikor még messze nem voltak készen az épületek (pl. BFMK, amit már BRFK-nak csúfolnak; szerb ortodox templom). Ja és az üres BRFK-ban kell órákat tartani a pedagógusoknak (kötelezően, a város másik feléből is vinni kell a diákokat), hogy papíron meg legen a kihasználtság.
5. A város népessége csökken, jelentős a fiatalok elvándorlása.
6.Jelentős a város munkanélkülisége.
7. A rendszerváltás óta nem települt normális ipar a városba.
8. A hitelek egy részéből talán az ipari parkot kellene fejleszteni és befektetőket hozni a városba.

Tipikus parasztvakító Patyomkin-falu készült.
És nem egy munkanélküli fiatal nem fog Emlékpontba, Tornyaiba, Alföldi Galériába járni. Továbbá heti hangversenyre sem.
Szükség van a kultúrára, de előtte az alapvető megélhetést kellene biztosítani az embereknek és ezzel párhuzamosan lehet fejleszteni az intézményi hátteret.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.29. 17:04:15

arról írhatna bejegyzést a mandi, hogy a városfejlesztési eu-pályázatoknak van-e olyan kitétele, hogy le kell vezetni üzleti tervben a várható bevételeket. ha van, ordas nagyokat hazudik a fél ország, ha nincs, akkor hülye eu.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.11.29. 17:17:51

@Doomhammer: Ha az állam nem venné át az adósságot, ez mind a hódmezővásárhelyiek ügye lenne. Mellette persze a bilincs- és vezetőszíj-iparé is esetleg.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.11.29. 17:20:25

a fidesz baltás kultúrpolitikája /országos/ kellemes majdminkmegmutatjuk lehetőség az önkormányzati nem baltás kultúrpolitika

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.11.29. 17:33:42

@Holger Hartland:
hadde nem okos? itt egy halodo varos. mik a kitoresi pontok? eloszor hitelbol presztizsberuhazasokat csinalnak, aztan amikor felmerul a vezetoszij lehetosege, akkor invesztalnak a fidesz valasztasi kampanyaba, majd az igy szerzett politikai befolyas segitsegevel a hitelt szetteritik az orszag osszes adozojara.

ha sertestelepbe fektetnek, nem jutnak ekkora haszonhoz ilyen gyorsan.

wazelin 2012.11.29. 17:44:27

Nagyon szép, hogy végre nornálisan átgondolt a fejlesztés, csak azt nem nézték meg, hogy visszahozza-e az árát.
Nem hozza, soha nem is fogja. Hitelből olyanra kellene költeni, ami aztán kitermeli magát a hitelt, és aztán abból a haszonból lehet szépítgetni a várost.

tudi 2012.11.29. 17:48:15

Valószínűleg szép lehet, bár gondolom a Hódmezővásárhelyiek jobban örülnének neki, ha mindez nem devizahitelből valósul meg hanem a városba özönlő és helyben létrejövő cégek adójából keletkező költségvetési többletből. Bár most az állambácsi gondoskodik róla, hogy már ne csak szegény vásárhelyieknek fájjon a feje, hanem nekem is mint adózó honpolgárnak.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.11.29. 17:51:38

@Doomhammer: De bizony okos. Egyelőre. A sertéstelep azért sem lett volna jó ötlet, mert arról nehezebb jó PR-cikkeket íratni.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.11.29. 19:41:47

Labanc kutya fuss előlünk
Ha utolérünk, kiherélünk
A fajtádat bízzad másra!
Az osztrák császárt más imádja!
Lauf Hans! te labanc kutya

Nagyzee 2012.11.29. 20:52:24

Erkölcsi aggályokat azért felvet, hogy a cikkíró egy olyan beruházásegyüttes eredményét dicsőíti, mely a felelőtlen gazdálkodás mintapéldája. Hódmezővásárhely ugyanis az ország legeladósodottabb megyei jogú városa (egy lakosra számítva). Az meg gyomorforgató, hogy az adósságátvállalásnak köszönhetően a lehető legfelelőtlenebbül költekező települések járnak a legjobban. Mégis milyen példát mutat ez a jövőre nézve?

brunn 2012.11.29. 21:06:01

Hát, ergé, majdnem hasra estem a bejegyzésben felsorolt fejlesztések olvastán! Persze, csak úgy virtualice, mert eszem ágában sincs hasra esni. Ahhoz bizony nem ittam eleget.

Amúgy tényleg baromi jó dolog kultúrára, kulturális környezetre költeni. Akár még ennyit is. Ámde amikor az ország lakóinak egyharmada nem tud eleget enni, mert nincs miből, nagy részük nem talál munkát (pedig keres! és dolgozna) és emiatt nyomorog, gyermekeik életében újratermelődik a tökéletes nyomor, akkor én például elbizonytalanodom. El ám. Mert van bennem szolidaritás honfitársaimmal, sőt, beleérző képesség is.
És akkor már felsejlik a kérdés, hogy erre a beruházásra van (volt) szüksége Hódmezővásárhelynek? Kérdés ez, pedig nagyon is igényes vagyok a környezetemre, értékelem a szép, karbantartott, parkosított, gondozott településeket, városrészeket.

Szóval, a Múzeumcaféba erről is írhatnál... És hidd el, nem tűnne fanyalgásnak, csak a realitásról ( is) szólna a cikked.

Amúgy, pusszantalak.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.29. 21:22:46

a doromboló cica már lassan koleszterinmérgezést kap

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.29. 21:25:11

@Holger Hartland: vigyázat, a Boss Monster a pálya végén Master Csőd LézerDzsonni, tartalékolj elég akkut a BFG-be, hogy szétcsapd az ocsmány pofáját

==T== 2012.11.30. 11:28:18

@rajcsányi.gellért (ergé): hát igen, ezek a kulturális nagyberuházások hihetetlen fontossággal bírnak manapság, nem is tudom mi másra lehetne az amúgyis dögivel levő pénzt elkölteni.

odabas 2012.11.30. 13:34:38

Elvileg örülök a kulturális fejlesztéseknek, de hogy mindez hitelből...

Minden magyar települést (az enyémet is) belehajszolták az "ingyé van ez, 85% a támogatás" című hülyeségbe. Persze a 85% az 50, mert egy csomó mindent nem támogatnak, ami nélkül meg nem működik (pl. környező csatornázás, berendezési tárgyak stb.). Aztán vitatkozz azokkal, akik azt mondják, hogy vétek ennyi pénzt otthagyni.

Persze ehhez hozátratozik, hogy a 7 éves Eu-s költségvetési ciklusra az MSZP-sek találták ki ezt a baromságot. Mi kértük!! Kérhettük volna mindet hőszigetelésre, gépekre, iskolákra, de nem, mi kerti törpére kértük.
süti beállítások módosítása