Egységes uniós bevándorláspolitika? Nóóórmális?
2012. november 26. írta: Földi Bence

Egységes uniós bevándorláspolitika? Nóóórmális?

eu_burka.jpg

Ugyan az Európai Unió kapcsán jelenleg a föderáció illetve a költségvetés körül zajlanak a legkomolyabb viták, érdemes odafigyelni, hogy a média által kevéssé felkapott témákban milyen kijelentéseket tesznek az Unió vezető politikusai. Nemrég kezembe akadt az általam nem a legmértékadóbbnak tartott Metropol egyik száma, a november 20-i, amelyben megjelent a meglehetősen elfogult, Perspektívák című melléklet is. Ez az Unió bevándorlóiról szólt, és egy interjúval kezdődött, amelyet a svéd Cecilia Malmströmmel, az Európai Bizottság belügyi biztosával készítettek, aki több ponton is vitatható kijelentést tett.

Az EU szerint egységes bevándorláspolitika a cél

„A cél az, hogy az európai szabályozások összhangba kerüljenek” a bevándorlás tekintetében, kezdi Malmström, majd kijelenti, hogy „olyan, mind a huszonhét tagországra vonatkozó európai direktíva kell, amely szabályozza többek közt a jelenkezési folyamatot, az eljárásokat és a bevándorlók jogait”. A belügyi biztos szerint bizonyos szakterületeken „munkaerőhiány áll fenn Európában”, amelyet bevándorlókkal lehet kiigazítani. Akik viszont a hazaiak elől nem veszik el a munkát. „Rengeteg harmadik világból érkezett bevándorló van, aki munkanélküli, vagy túlképzett ahhoz a pozícióhoz, amelyet betölt, például busz- vagy taxisofőr. Szükséges, hogy számukra a képzettségüknek megfelelő állást találjunk.”

Malmström vélekedése szerint „fontos, hogy a külföldiek lehetőséget kapjanak arra, hogy kivegyék részüket a közösségi életből”. Ezt azonban akadályozza a diszkrimináció, az előítéletek, stb. A biztos úgy véli, hogy egy bevándorló akkor válhat aktív állampolgárrá, ha jogokat kap: szavazati és munkavállalási jogot. De amíg nem tanulják meg a helyi nyelvet, addig ez szinte lehetetlen. „Ez a bevándorlók egyéni feladata” – nyilatkozta a svéd politikus. „Fontos, hogy a társadalmi diverzitásunkat felhasználjuk gazdasági kapcsolatok kiépítésére” – folytatta a belügyi biztos. „A bevándorlók bizonyos értelemben országuk nagykövetei abban az országban is, ahol élnek, és ott is, ahonnan származnak.” Malmström az interjú végén elmondta, hogy szerinte a bevándorlóknak kulcsszerepe van a kultúraközi párbeszédben.

„Lehetetlent kívánsz”

A Svéd Liberális Párt egyik prominens politikusa – aki irodalmat tanult Párizsban, politikatudományból doktorált Göteborgban és 31 évesen már EP-képviselő lett – meglehetősen egysíkúan látja a bevándorlás (főleg Nyugat-Európát sújtó) kérdését. Már önmagában az furcsa, hogy egyszerre beszél összehangolásról és egységes bevándorláspolitikáról, holott ez a két fogalom nem egymás szinonimája.

Mégis, egy felelős politikus tudhatná, hogy egységes politikát lehetetlen ráerőltetni az egyes tagállamokra, ha azok annyira különböző helyzetben vannak, mint például a bevándorláspolitika esetében. Franciaországba, Nagy-Britanniába, Svédországba, Romániába vagy Magyarországra teljesen különböző etnikumú, nyelvű és kulturális identitású bevándorlók érkeznek, méghozzá különböző nagyságrendekben. Nem lehet olyan szabályozást bevezetni, amely egyaránt illene egy Londonba érkező pakisztánira, egy Kölnbe érkező törökre, vagy egy Marseille-be érkező fekete-afrikai emberre. Hacsak nem olyan ez a szabályozás, hogy minden bevándorlót beengedünk a határainkon – ez természetesen katasztrófához vezetne.

Minden bevándorló egyforma?

Az is meglehetősen furcsa, hogy egy, a bevándorlásról szóló kiadványban nem teszik meg azt az alapvető elkülönítést, amelyet a legtöbb uniós tagállam már megtett, hanem Malmström is egy kalap alá veszi a bevándorlókat. Holott az uniós országokból érkező bevándorlókkal, illetve az Unión kívülről bevándorlókkal szemben – már csak az uniós jogból is kiindulva – különbözőek a lehetőségeink: az első csoport mozgását ugyanis szinte lehetetlen korlátozni (bár volt, akinek már eszébe jutott) a munkaerő szabad áramlásának alapelve miatt.

Ám e bevándorlók nem okoznak olyan hosszú távú sérüléseket a társadalomban, mint az Unión kívülről érkezők, mivel nagyon hasonló kulturális háttérrel rendelkeznek és könnyebb őket integrálni a társadalomba. A nagyobb problémát az Unió határain túlról érkezők okozzák, akiknek olyannyira eltérő a vallási, nyelvi, kulturális hátterük, hogy szinte lehetetlen őket integrálni. A Nemzetpolitikai Kutatóintézet és az SZTE ÁJK Európa-tanulmányok Központja által szeptember 28-án rendezett nemzetközi konferencián Ana Paula Barros, a portugál európai ügyekért felelős ombudsman tanácsadója például elmondta, hogy országukban is az afrikai bevándorlók gettósodása fenyeget. Nem sajátítják el a befogadó ország nyelvét, nem érintkeznek a többségi népességgel és a központi hatóságokkal sem. És ez nem egyedüli eset, szerte Európában megfigyelhető.

Kizsigerelés médiatámogatással

Malmström logikája – a fenti válaszai alapján – a következőképpen fest: engedjük csak a bevándorlást, mert az nem növeli a munkanélküliséget (ez egyáltalán nem bizonyított, sőt), találjunk a bevándorlók képzettségének megfelelő munkát (hogyne!), mert jól fognak jönni a kapcsolataik, amikor majd gazdasági kapcsolatot szeretnénk kialakítani a származási országaikkal. Hát, nekem ez bevándorlóként nem igazán tetszene, de persze inkább Európában használjanak ki, mintsem otthon nyomorogjak vagy kerüljön veszélybe az életem.

Ami a legdühítőbb, hogy míg a multikulturalizmussal kapcsolatos vitában már Európa vezető hatalmai is kimondták, hogy megálljt kell parancsolni a bevándorlásnak, addig az Európai Unió pénzén támogatott („ezt a kiadványt az Európai Integrációs Alap és az Open Society Foundations finanszírozta”), bevándorlást nyíltan támogató és propagáló kiadvány százezrekhez eljuthat egy ingyenes napilap hasábjain. Pedig léteznek a nyugati, keresztény kultúrkör országaiban egészen drasztikus megoldások is a bevándorlás-kérdés kezelésére, mint például az ausztrál.

Ugyan Magyarországot – egyelőre még – nem érinti oly mértékben a bevándorlás problematikája, mint Nyugat-Európa államait, nem árt odafigyelni. Mert hosszú távon veszélybe kerülhet közös Európánk jövője.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr94922915

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egységes uniós bevándorláspolitika? Nóóórmális? 2012.11.26. 10:15:02

Lehetetlen egységes politikát ráerőltetni az egyes tagállamokra, ha azok annyira különböző helyzetben vannak.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Virág et. 2012.11.26. 07:23:56

Kötelező bevándorlóktól való rettegés - pipa. Az első lépés megszületett, hogy nyugati értelembe vett jobboldali portál legyen a mandiner. Gratulálok.

Legközelebb a tartalomra sem árt majd figyelni, az uniós állampolgár ugyanis nem bevándorló, nem is minősülhet annak, hiszen az EU alappillére a szabad munkaerő-áramlás, ezért ezekre a személyekre a bevándorlási szabályokat nem kell értelmezni, tehát közös politika sem kell.

Az egységes bevándorlás-politika pedig a schengeni határok miatt nem butaság, mivel ennek köszönhetően a szigorúbb tagállamok szabályai könnyedén kijátszhatóakká váltak a könnyebb tagállamok bevándorlási szabályai által. Ha ugyanis a német bevándorlási szabályok szigorúak, akkor a ravasz bevándorló inkább pl. Magyarországon vagy Szlovákiában próbálkozik, szerez valamilyen okmányt és mivel ezek az okmányok egész Schengen területére jók (mindegyik, vízumok, tartózkodási engedélyek, mind), utána már szabad az út nyugatra.
Magyarország tranzitországnak számít a bevándorlás terén is.

Egy ilyen egységes politika szinte biztos, hogy összességében szigorítást jelentene és nehezítené a bevándorlást. Mert az erősebb tagállamoknak ez az érdekük és mert az EU-ban ők tudják érvényesíteni az akaratukat. Amit a biztos mondott, az már az engedélyezett bevándorlókra vonatkozik - és érthető is, hiszen mindenkinek érdeke, hogy ők is dolgozzanak, adót fizessenek, ha már itt vannak. Az integráció jog, nem kötelezettség. Ahol szabályozni lehet, az a bejutás és egy egységes EU-szabály ennek a nehezítését jelentené.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.11.26. 08:07:58

El kell töprengnem, hogy a svéd picsa, vagy F. Bence idiótább-e. Nehéz kérdés. Ráadásul kínzó dilemma az is, hogy mostan akkor a mandarinok között már meleg is van, vagy csak az aktuális egyéjszakásnak nem merik kiírni a böcsületes női nevét? Ehh, jöjjön inkább a tölgy-ügy, meg alfi...

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2012.11.26. 09:06:54

hat igen kurva jo lenne, ha a kepzett munkaero Mo-n maradnanak, mert vegul nem lesz, aki az ifjukommunistakat meg a szamitogepuket gyogyitgatja. Azt hiszem a sved csajnak tobb koze van az europai realitashoz. Nem leszunk gyar,at

vomit 2012.11.26. 09:12:38

svedorszag a kiserleti terepe a vilagfelfordito kiserletezoknek. a nagyvarosok maris elhetetlenne valtak
www.youtube.com/watch?v=MFE0qAiofMQ

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2012.11.26. 09:42:21

@Virág et.: "az uniós állampolgár ugyanis nem bevándorló" tök mindegy, h az európai jog szerint pontosan minek minősül, az EU-n belüli népmozgásokat is lehet ki- ill. bevándorlásnak nevezni, és ez egy olyan téma, ami igencsak megmozgatja az érintett országok őslakóit, másrészt pedig igen izgalmas témája a mai európai politikának. Az eredetileg nagyjából azonos fejlettségű régiókra épülő európai közösség mindmáig nem talál választ arra a kérdésre, hogy mi legyen az EU-n belüli nagyarányú népmozgásokkal. Nem csoda, h erősödnek a Schengen-ellenes hangok a nyugati országokban.

egy_vélemény 2012.11.26. 09:55:08

A bevándorlók, ha szakképzettek is, kevesebbet kapnak ugyanazért a munkáért.
Az őshonos szakképzettek átképzésre, csökkentett munkaidőre kényszerülnek, ill. elvándorlásra. Egy ideig nem okoz ezért feltűnő munkanélküliséget valóban a bevándorlás.
A beilleszkedésről.
Integrálásról szó sincs azóta, amióta csappant a menekült-státusz elnyerésére az esély.
Az únió országain belül valóban egységes lett a kultúra, amennyiben a 'bevásárló-kultúra' váltotta föl a kiugró gazdasági eredményeket produkáló országoknál a nemzeti kultúrákat, ill. gottschalk-show-kal kreáltak egy egységes imázst pl. német nyelvterületen. Gondolom, halom pénz van abban is, hogy csicsa francia, olasz, angol, stb. folklór-diszleteket gyártsanak. Ami teljesen ártalmatlan a politikai befolyásolhatóságra. Emiatt nincs eltérés egy szombati napon bevásárló körútra (mint meghatározó heti családi és kultúrális eseményre) induló családnál. Legfeljebb a fejfedőben, a maguk között anyanyelven elsuttogott kritikákban, valamint a bevásárló lista összetételében nyilvánul csak meg némi különbség. A helybeliek ugyanezt az attitűdöt veszik föl, egymást max. szúró tekintettel fumigálják.
A beilleszkedés-elfogadás ezzel be is fejeződött, mert a helybeliek mereven elzárkóznak minden más kapcsolat elől, érthető okokból.
Mert nekik rosszabbul megy, amióta a bevándorlókat mint hasznos munkaerőt propagálják.

sisszi 2012.11.26. 10:30:15

most hogy lassan csak-csak lepottyannak az eu-s milliárdok le lett szólva a központból, hogy a"közös európa" kifejezés legyen már fontosabb? és hogy az ellenségkeresést kérik egy kis időre európán kívülre helyezni?

kalhana 2012.11.26. 10:31:09

Életveszélyes dolog, hogy efféle Malmströmök szabadon járhatnak-kelhetnek-írhatnak Európában.

P.Guszti 2012.11.26. 10:43:35

Az egységes bevándorlási politika részeként javasolnám, hogy a jelölteknek először egy "pork-test"-et kelljen abszolválni, amelynek során egy disznótoros vacsorán vesznek részt. Aki nem hajlandó megenni a hurkát, kolbászt, oldalast, az nyugodtan hazamehet.

egy_vélemény 2012.11.26. 10:45:12

@kalhana: a 'nénit' erre képezték ki, hatalmas pénzekért. Mert az apparátusnak működnie kell, kerül amibe kerül. Alkalomadtán majd hatalmas felhajtásssal, színpadiasan megoldják a már most kalkulálható problémákat.
Az egész úniós dolog úgy fest, mint annó a monarchia.
Nem lehet megszabadulni tőle, a foglyai lettünk.
A fenntartása nagyon sokba kerül.
Annak is szoktam hívni. Új közös monarchiának.

egy_vélemény 2012.11.26. 10:57:17

A tévedések elkerülése végett, nem megszabadulni kell mindenáron tőle, hanem ésszerűen működtetni.
Mert igen sok előnye van lehetne.

Kandeláber 2012.11.26. 11:34:56

A svéd elmebetegek a zászlóvivői a "gender" gondolkodásnak is, szerintük nem szabad az óvodásokat nem szerint megkülönböztetni.
Persze azért a svéd társadalom sem egységesen liberális gondolkodású ezen a téren, érdemes megnézni/meghallgatni Saga "European dream" c. videóját a youtube-on.
Amúgy kussoljanak a svédek, semlegesek voltak a II. Világháborúban is, de a legnagyobb vasérc-szállítói voltak a németeknek.
Persze, frissül a svéd vér, a bosnyák utcagyerekből lett focista, Ibrahimovics a saját csapattársait is ütni-rúgni szokta edzéseken, hadd szokják.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.11.26. 12:19:16

Dear Ms. Bence,

Szolithatok teged Földinek? Mi itt Sverigeben tegezödünk. (Földi lenni lanynev, ugye?)

Olvasom cikked, kicsi madjar tudok csak, sokt nem ertek belöle. Ha ti mandarin blog vitatkoztok svenska europaunios politicus, miert nem angolul is? Van nektek fejlecben Hungarian Globe, egy hete nincsen ott uj cikk.

Madjar olvasokat gendersemlegesen pusilom.

Üdvöslettel,
Cecilia Malmström
nektek Cili

Robinzon Kurzor 2012.11.26. 12:58:32

@P.Guszti: "Aki nem hajlandó megenni a hurkát, kolbászt, oldalast, az nyugodtan hazamehet."

Vigaszágon friss hagymás sült vér elfogyasztásával azért csak bejuthatna, nem? :D

tevevanegypupu 2012.11.26. 13:06:11

@rajcsányi.gellért (ergé):

De ha az EU-n belul is lehet ki es bevandorloknak nevezni egy-egy orszagbol jott tomeget (es tegyuk hozza, hogy biztos nem franciara-nemetre-angolra gondolt a kedves holgy) hanem peldanak okaert rank magyarokra is, akkor minek az EU? Vagy esetleg azert, mert mi vandorolhatunk, helyeseljuk, hogy a romanok vagy bolgarok nem? Nem kell ra valaszolni, a kerdes szonoki.

==T== 2012.11.26. 14:31:53

Az klassz lesz, amikor a cigánykérdés és a zsidókérdés mellett a négerkérdés és a muszlim-kérdés is aktuális lesz Magyarországon.

Ki kell lépni a fenébe.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2012.11.26. 15:09:25

@rajcsányi.gellért (ergé):Alap vetoen nem az altalanos bevandorlas okozza Schengen ellenesseget, hanem amit a romanok csinalnak Olasz- vagy Spanyolorszagban, esetleg a lengyelek a UK-ben.
A svedeknek ilyen gondjuk nincs, ugyanis az union beluli bevandorlast totalisan megnehezitik az un Personal Numberrel es a kurva draga araikkal, ami azt jelenti, hogy nagyon meg kell tudnod magad finanszirozni, ha ide akarsz koltozni, vagy nagyon jo szakmadnak kell lennie. Ez az amirol az indexen olvashattal, hogy a kivandorlas most ugy all Magyarorszagon, hogy azok mennek fokent, akik igazi tokevel rendelkeznek es nem is kenyszer szamukra a kivandorlas. Azok maradnak, akiknek nincs penzuk, piackepes tudasuk es mindemellett nem beszelnek nyelveket.

A bevandorlas a menekulteket jelenti Svedorszagban. Akik idejonnek menekultkent es ot ev semmitteves utan megkapjak az allampolgarsagot, aminek nem fuggvenye a nyelvismeret sem. Azt hiszem ez az egesz arra iranyul, hogy a svedek nem akarjak kimondani maguktol, hogy a tarsadalomra nezve ez a bevandorlas veszelyes. Az egyik faluban peldaul nem lesz karacsonyfa allitva, azt mondta a polgarmester, hogy a tobbseg muszlim.....

Virág et. 2012.11.26. 15:41:30

@rajcsányi.gellért (ergé): Csakhogy ennek semmi köze ahhoz, amit a biztos mondott, sem pedig a közös bevándorlási politikához, tehát a jelen poszt témájához.

P.Guszti 2012.11.27. 09:31:57

Robinson:
Ebben nyugodtan megegyezhetünk.

Gaius Plinius Secundus 2012.11.28. 19:51:56

Na vajon kik nyomják megint ezt a pro-bevándorlás politikát Svédországban is? És honnan pénzelik ezeket?

Tudjukkik, ugyebár.

És még csodálkoznak, hogy utálják őket?
süti beállítások módosítása