Miért államosítják a hatalmat?
2012. október 03. írta: Redakció

Miért államosítják a hatalmat?

Az én olvasatomban a jakobinus politikai program arról szól: elvonták a hatalmat az arisztokráciától, aztán az egyháztól, a munkaadóktól, az iskoláktól – most pedig épp a családon belüli hatalmat akarják átadni az államnak – mondta Szalai Ákos közgazdász, a Pázmány tanára a jezsuiták havilapjában, A Szív októberi számában megjelent interjújában.

„Amikor jött Lenin, meghalt a régi orosz monarchia. Amikor jött Hitler, meghalt a weimari demokrácia. Ha jön valaki és megcsinálja az »új világrendet«, akkor lesz új világrend. Azt, hogy jön-e, én nem tudom – ez a váteszek dolga. De azt tudom, hogy ha jönne, sok jót nem várhatnánk tőle, hiszen, ha jól értem, a kormányok kezébe adnánk olyan döntési jogokat, amelyekkel több kárt okoznak, mint az a rendszer, amelynek a hibáit javítani akarják. Hadd idézzem Elinor Ostrom, a nagyjából két hónapja elhunyt Nobel-díjas közgazdász egyik gyakori példáját. A hatvanas években a fejlődő világban elterjedt program volt a tulajdonos nélküli földek, ingatlanok állami kézbe vétele. Az érv pofonegyszerű volt: aminek nincs tulajdonosa, arra nem vigyáz senki, tehát előbb-utóbb elpusztul. Legyen neki tulajdonosa! Csakhogy ezután azt látták, hogy a földek, a vadállomány stb. épp az állami kézbe vétel után kezdtek gyorsan pusztulni. Mi volt a gond? Az, hogy nem vették észre: a gazdátlan földek használatát korábban a helyi közösség szabályozta. Az állam ezt a rendszert – mert nem vette észre a létezését – szétverte, majd kiderült, hogy a saját, rosszabb szabályait nem tudja betartatni. Épp a szabályozással hozott létre tulajdonos, illetve betartható szabályozás nélküli állapotot. Amiről az állami szabályozás mai hívei beszélnek, az engem erre emlékeztet.”

Szilvay Gergely Szalai Ákossal készült interjúját Mandiner.keresztény aloldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr604818102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.10.03. 19:27:58

Szalai (sajnos) kamuzik.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.10.03. 20:16:58

@tusk82:

Remélem, a bloggazda mihamarább kitiltja magát a linkcsapdáival egyetemben!

ü
bbjnick

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.10.04. 04:05:57

tavaly még dobray sértődötten nekem esett, mikor azt merészeltem állítani, hogy a kedves vezír baromira nem az adenaueri kurzust követi... hámmostakkormivan?

izé, dobray gusányista, báncsavekkert baller, brühühüü

Kandeláber 2012.10.04. 07:29:43

Ez a Szalai nem Kuncze álnéven?
A ciántablettás szajkózta, hogy az állam rossz gazda.
Ez a "fejlődő világos" példa végképp nevetséges, gondolom például Beninben már olyan fejlett a mező- és az erdőgazdaság, hogy az öntudatos bantu négerek magántulajdonban lévő erdői és az állami erdők között ég és föld a különbség.
Persze mit várjon az ember egy közgazdásztól. Nem lenne találóbb a "magángazdász" elnevezés?

delfinem 2012.10.04. 07:50:46

"Elmebeteg emberek irányítják világunkat elmebeteg célokkal.
És az egészben az a legelmebetegebb, hogy aki erről beszél,
azt azonnal elmebeteggé nyilvánítják." (John Lennon)

maskep 2012.10.04. 09:04:21

@Kandeláber: (Elnézést, csak szeretném emlékeztetni, hogy a címkézés, úgymint egy pázmányos tanár lekunczézése, leciántablettásozása, meg ilyenek, ez kizárólag a ballib oldal szokása... Legalább is Ön szerint...)

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2012.10.04. 11:13:25

@Herr SturmLikudnik: sosem estem neked ilyen témában. Amúgy az interjú nem szól aktuálpolitikáról, illetve csak részben.

Bell & Sebastian 2012.10.05. 10:43:41

@delfinem: Dzson Lenin alaposan megdolgozott a harmincnyolcasért, ámbár (akkoriban) magam is megsirattam.
süti beállítások módosítása