Baloldali tömegtüntetést az IMF-ért!
2012. július 23. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Baloldali tömegtüntetést az IMF-ért!

imf4_1.jpg

  Masszív tömegtüntetést követel Andrassew Iván a mai Népszava hasábjain. Nem lenne nagy sportértéke egy népszavás Andrassew-publi elemzésének, de ez a felvetés vitathatatlanul kiemelkedik a szerző szellemi életművéből: a balos publicista a balos napilapban a mielőbbi IMF-megállapodás melletti tüntetésre szólítja fel a lap balos olvasóit. IMF melletti tüntetést talán még nem látott a világ – olyat aztán végképp nem, amit baloldali mozgalmárok szerveztek volna. Világszabadságszabadalom!

  A Google az „anti IMF protest” kifejezésre 37900 találatot hoz, a „pro IMF protest”-re egyet, de annak is más az értelme. Az IMF mint szervezet olyan, amilyen: nem árul zsákbamacskát, csak pénzt ad annak, aki kér tőle, kemény vagy még keményebb feltételek mellett. A Nemzetközi Valutaalap a 2. világháború utáni világrend egyik fontos szereplője, kifejezett célja pedig nem a globális szivattyú működtetése, hanem a nemzetközi pénzügyi együttműködés, az árfolyam-stabilitás, a gazdasági növekedés segítése, vagyis a háborút követő, rendezett békeévek biztosítása volt. Akinek nem tetszik az IMF, ne kérjen tőle segítséget, ilyen egyszerű.

  Felhívnánk azonban Andrassew figyelmét, hogy az IMF legélesebb kritikusai a különböző országok radikális baloldali, antiglobalista avagy nacionalista (ezek sok helyütt ugye összeérnek) mozgalmai; és ezek az erők egyben az adott országok jobboldali, konzervatív establishmentjének elszánt ellenfelei, kihívói. A Magyarországon még a második Orbán-kormány harmadik évében is csak pislákoló, de már egymással frakcióharcokat folytató (új)baloldali ellenzéki mozgalmak elveszíthetik ugyan a nemzetközi elvtársak szolidaritását, ha megvalósul az Andrassew-féle IMF-menet, de mi ez ahhoz képest, hogy egy ilyen akcióval az egész világon be lehet kerülni a hírekbe? 

  Az állami transzferek (pl. szolgálati nyugdíj) további kurtítását követelő Szolidaritás-aktivistákat; a tandíjért a barikádokra kiálló hahásokat; külföldi beavatkozást sürgető 4K!-sokat; kemény nyugdíjcsökkentésért demonstráló DK-s szépkorúakat vizionálunk. Ha mindez megvalósul, kiválóan fogunk szórakozni. Addig is, készüljünk fel a hangulatra!

imf1.jpg

imf6.jpg

imf3.jpg

imf2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr544672323

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.07.24. 09:00:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Így hazudott napról napra a kormány az IMF-tárgyalások megkezdéséről 2010-2012 között 2012.07.23. 18:07:34

A “Kipateroltuk az IMF-et” hazugságától a “Bármelyik pillanatban elkezdhetjük a tárgyalásokat” ígéretéig. Pontos és korrekt animgif naptár, köszönjük, Vincent! * *...

Trackback: Mennyibe került nekünk eddig a Fidesz szabadságharca? 2012.07.23. 18:05:51

Naponta 700 millió, hetente 5 milliárd, havonta 20 milliárd, éves szinten pedig 250 milliárd adóforintba kerül nekünk az, hogy a Fidesz nem az IMF-kölcsön, hanem a sokkal drágább, piaci finanszírozású hitelek felvétele mellett döntött. Döntésük fejenké...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

picur3ka 2012.07.23. 21:58:46

Hol van fasztopo kommentje, mer nem talalom. Nem hogy hianyzik nagyon, csak ugy kerdem.

Megfigyelo 2012.07.23. 22:04:30

@SzCsaba: Egyetértünk. Csak annyit tennék hozzá, hogy az IMF az utóbbi években -- talán részben DSK működésének eredményeként -- megszabadult a korábban rá jellemző szociális érzéketlénségtől (néha sőt), és mivel hatalmas szellemi kapacitás áll mögötte, s a legjobb közgazdászok dolgoznak neki, általában a baloldal is minden további nélkül támogathatja a racionális javaslataikat...

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.07.23. 22:05:59

@torró: A magyar gazdaság alapvetően nem azért nem tudta kitermelni a nyugdíjkassza hiányát, mert a manyup-járulékok hiányoztak belőle, hanem mert egyre romlik az aktívak és a nyugdíjasok aránya. Azt kéne felfogni, hogy semmit nem oldottak meg a manyup-vagyon államosításával. Papíron nyertek egy évet azzal, hogy tíz év megtakarítását elvették.

@renevol: "A kényszer-öngondoskodás körébe tartozó pénzekre egyáltalán nem úgy tekintek, mint bármely más magántulajdonomra."

Pont ez a cél. Ha úgy tekintenél rá, el is basznád lapostévére meg Korfura, aztán nyugdíjaskorodban tarthatnának el a gyerekeid.

Megfigyelo 2012.07.23. 22:10:29

@Kettes: Ha valóban "garancia" lenne (a szó eredeti értelmében), akkor vagyon lenne. De ténylegesen csak senkiházi politikusok elszálló igérete...

marco74 2012.07.23. 22:11:47

@Megfigyelo: Az állam által beszedett illetéket, vagy adót fizettek be a mnyp-akba. Ebből a pénzből, amely a kirovó nyugdíj rendszer része volt, persze már könnyen finanszírozhattak a mnyp-ak, ma már csillagászatínak és fenntarthatatlannak tartott kamatért! Saját adófizetői pénzén finanszírozták az államot! Ez nem egy melyik volt előtt a tyúk v. tojás kérdés! Nem ennyire bonyolult!Nem a pénz tartja el nyugdíjasokat! Hanem a gyermekeik! És ez fordítva is igaz! A szülők nevelik fel gyerekeket. Az, hogy van egy értékmérő rendszer nem jelent semmi garanciát, hogy ez a "pénz" nem tűnhet el pl. egy mnyp csődjével v. inflációval.

Muzsikok közt 2012.07.23. 22:12:33

@Megfigyelo: Naná. Az IMF vezető testülete biztatónak ítélte a középtávú világgazdasági növekedési pályát 2007 őszén. Ehe-hehe. Igy volt vele mind3 hitelminősítő még 2008 őszén is.

soproni1 2012.07.23. 22:13:56

@Kettes: A cél pont az, hogy a gyerekeim eltartsanak, ha már taníttatom őket. Ez így fair. Most én tartom el a szüleimet. Ez egy örök körforgás. Mondjuk az élethossz kitolódásával mindig a fiatalabbak szopnak, dehát mi is tovább tudunk dolgozni !

renevol 2012.07.23. 22:15:25

@Kettes: Csúnyán megfogalmazva, de így van. A lényeg, hogy Orbánéknak a mnyp-ügyben nem a magántulajdon szentségének megszentségtelenítése volt a bűne; és nem az a baj az mny-pénzek államosításával, hogy akkor majd legközelebb a bankszámlákat zárolják. Hanem az, hogy egy fenntarthatatlan állapotból kievickélő, végre kapitalista jellegű reform-nyugdíjrendszert ástak el örökre, ráadásul egy olyan helyzetben, amikor égető szükség lenne az ott felgyülemlett megtakarításokra MINT NYUGDÍJAKRA, nem pedig mint MOL-részvényekre vagy elbukott egykulcsos adórendszer bevezetése okozta költségvetési hiány befoltozására.

Megfigyelo 2012.07.23. 22:17:02

@renevol: Ha megmaradt volna a rendszer és végül nyugdíjat kaptál volna belőle, rájöttél volna, hogy de bizony mennyire magántulajdon. Egyébként annyira magántulajdon volt, hogy még a rablóbanda is kénytelen volt kifizetni mindenkinek a reálhozamot, mert különben az Európai Bíróság kényszerítette volna ki... (A tökéért adott egy a valóságban mit sem érő nyugdíjigérvényt...)

marco74 2012.07.23. 22:18:52

@Knorr:Ez nem érv, ez egy nagyon lehetséges kockázat! Akár tetszik, akár nem jelenleg fenn áll a veszély! Több ezermilliárd pénz nyomtatott a FED, BoE és ECB. (amerika, brittek, európa). Az a baj, hogy már eleve úgy vagy szocializálva, hogy amit az Orbán kormány csinál rossz. Így nehéz vitatkozni! Tény, hogy nem csak mnyp-ok csődje fenyeget, hanem államoké! Görögországról, Spanyolországról már hallottál! Mit gondolsz miben tartják a mnyp a pénzüket?

béla a görög (törölt) 2012.07.23. 22:22:25

Szerintem ez baromság.
2 verzió van 1. Lehet szerződést/egyezséget kötni az IMF-el. 2. Lehet nem szerződést kötni az IMF-fel.
Mindkettő a kormány felelőssége
Normális országban azt várná az ember, az ember, hogy a kormánya a megfelelő döntést meghozza ami a lakosság és az ország gazdasága szempontjából a kedvezőbb. Nem érzelmi kérdés ez, hanem számszaki. Ha a kormány túlzott terheket ró a lakosságra és a gazdaságra holmi magasztos vagy épp nemzeti eszmékért, jövőbeni álmokért vagy más ideológiai maszlagért és ezért nem irja alá a szerződést az ugyanúgy hibás dolog, mintha fölöslegesen aláirja. Ez csak 2 variáció és számok amelyek magukért beszélnek. Le kell vezetni a 2 lehetőséget meg kell nézni melyik a kedvezőbb és aszerint dönteni. Nem , nem a kormánynak, a társadalomnak és a gazdaságnak - a kormány/Orbán mint tudjuk egy szolga - az én szolgám is. Hát szolgáljon engem. is.
Gondolom a következmények ismertek mindenki előtt. (árfolyam kontra IMF követelések). Engem közvetve nem érint egyik döntés sem, közvetve meg mindenkit érint.
Egy ballib.

marco74 2012.07.23. 22:24:17

Segítek! A tőzsdén és államkötvényekben t. Soha, soha nem volt ilyen nagy veszély, hogy emberek milliárdjainak megtakarításai füstté váljanak.! Görög csőd - kvázi megtörtént! Spanyol csőd - minden órás. Abszolút átgondolt, és valós kockázatokat vett figyelembe az Orbán kormány, amikor kvázi-államosított. Talán a hétköznapi ember csak most látja, de elemzők már két éve is láthatták. Én nem mondom, hogy megint kidurran a lufi, de van rá esély, mi nyugdíjainkat már nem fogja felemészteni az eurózóna bedőlése!

Megfigyelo 2012.07.23. 22:25:48

@marco74: Elindították a nagyon lassú áttérést egy értelmesebb rendszerre, amikor a nyugdíjakat nem a folyó járulékokból, hanem a felhalmozott VAGYONból finanszírozzák -- mint ahogy pl. Amerikában mindig is volt. Ez eltartott volna 2 generációt, addig óhatatlan átmeneti nehézségekkel, de az első közepén elizélték... Pedig 20-30 év múlva ez a kis manyup vagyonka lett volna az egyedüli garancia arra, hogy a mai aktívak öregkorukra ne dögöljenek éhen -- ezt lopták el az átkozott gazemberek!

Megfigyelo 2012.07.23. 22:32:18

@Zuckerbrot: Ez mutatja, hogy a legjobb szakembereket is érhetik meglepetések: a hitelminősítőknél sem hülyék dolgoznak....

Megfigyelo 2012.07.23. 22:34:38

@marco74: Me, kockázatokat mérlegelt, hanem egyszerűen rabolt.

marco74 2012.07.23. 22:38:48

@Knorr: Amit írtál: mi köze ehhez a mnyp-ak kvázi-államosításához? Szerintem nem jó egy kalap alá venni minden nyugdíjast. Nem tudhatod, ki milyen keményen dolgozott a nyugdíjáért! Nyilvánvaló sok egyéni sérelemre ad okot, ahogy a nyugdíjakat osztják! Egyébként, szinte minden fejlett államban indexálnak nyugdíjakat.

Megfigyelo 2012.07.23. 22:41:32

@marco74: Minden elfogultság nélkül -- még egyetlen tisztességes vagy racionális dolgot nem csináltak. Hegedűs András óta nem volt ilyen elképesztően pocsék kormánya Magyarországnak...

marco74 2012.07.23. 22:44:52

@Megfigyelo: Persze: brilliánsan leegyszerűsítetted a kérdést! Így már nem is kell gondolkodnod! Vagy érvékkel válaszolnod! Kényelmes vagy! :)
Lopott, de akkor lop minden állam, amelyik adót szed, és vagy nyugdíjasokra költ. Lop a tőkés, aki megtartja a profitját és nem osztja szét az azt megtermelők között. Lopnak az adó paradicsomok, azzal, hogy kedvezőbb feltételeket kínálnak!
Ha lopott miért nem indított eljárást, emiatt az EU. Hiszen mindenfajta piszlicsáré pálinkafőzés, meg tyúkketrec miatt már kint vagyunk piedesztán! Ezt te se gondolod komolyan!

marco74 2012.07.23. 22:49:11

@Megfigyelo: Mivel indoklod elfogultság nélkül! Európa legnagyobb válságát éli! S nem a jelenlegi kormány hibájából! A spekuláns tőke menekül, a működő tőke számára vonzóbb Ázsia és Afrika. Szerintem zseniális húzás volt, a csont-soványra privatizált magyar állam felhizlalása! Az egyedüli lehetőség, hogy ne essünk még jobban vissza! Persze

neoteny · http://word.blog.hu 2012.07.23. 22:49:20

@Kettes:

"Tulajdon az is, amivel csak feltételesen rendelkezhetsz."

Fűegér mindhárom példájában a tulajdon de jure és de facto is a tulajdonos birtokában van. Ebből két esetben a tulajdonos saját önkéntes beleegyezésével, szerződésesen adja fel a tulajdon feletti szabad rendelkezés jogát időlegesen, mert kap valamit cserébe amiért megéri neki. A harmadik esetben pedig életkorhoz kötött a szabad rendelkezés jogának korlátozása: egyrészt ez a korlátozás nem abszolút (gyámi hozzájárulással a korlátozás megszüntethető), másrészt a tulajdonos érdekeit hivatott szolgálni a korlátozás.

Mo-n nem divat az alkalmazottak részvényopciókkal történő megkínálása, de ahol igen, ott pl. az opciók az alkalmazott (munkaszerződésben megállapodott) tulajdona... mindaddig amíg az összes feltétel (elsősorban az alkalmazotti viszony fenntartása) érvényesül az opciók "vesting" időpontjáig. Amíg az az időpont nem jön el, az opciók tulajdonosa nem gyakorolhatja tulajdonosi jogát: nem vásárolhatja meg a részvényeket az opciós áron ill. nem adhatja azon részvényeket el a magasabb, napi áron.

Az előbbi egy példa arra, amikor a tulajdon feletti szabad rendelkezés csak bizonyos -- közös megegyezéssel szabályozott! -- feltételek megléte ill. létrejötte esetén lesz a tulajdonosévá.

Ami a magánnyugdíj-pénztárakat illeti: én úgy tudom hogy az onnét történő kilépés önkéntes volt; és nem is mindenki lépett ki.

marco74 2012.07.23. 22:50:38

lehet, hogy tévedek és a kormány is, de abszolút racionális politikát folytat a kormány ebben a változó világban!

marco74 2012.07.23. 22:58:08

@Megfigyelo: Nézd, hiába szajkózod, de lehet, hogy Spanyolország csődbe megy, után Olaszország! Nincs semmi garancia, hogy a főleg részvényekben és államkötvényekben tárolt nyugdíjvagyon nem szívódik fel egy perc alatt, vagy nem inflálódik el. Elég tapasztaltnak tűnsz! Arra bazírozni, hogy mi lett volna a 30 év múlva?? Ember! Ezt nem gondolod komolyan! Másolok egy szalagcímet a mai Financial Time-ból!
Investor fears rise over Spain - befektetői félelem emelkedik Spanyolország miatt
The euro is danger! Az euro veszélyben van!
Ez két főcím egy pénzügyi lapból! Országok mehetnek ma csődbe és nem banánköztársaságok! Az Euró zóna államai! Nem holmi mnyp! És azon siránkozol, hogy mi lyen jó lett volna harminc év múlva, ha marad a jelenlegi rendszer! Lehet, hogy nem dől össze!? Ki tudja? De a veszély valós! És elfogulatlanul mondod!??

marco74 2012.07.23. 23:02:11

A@Megfigyelo: A VAGYON relatív! Ha pénz, akkor lehet más adóssága, azt meg nem biztos, hogy vissza fizetik, különösen ma nem!

neoteny · http://word.blog.hu 2012.07.23. 23:19:52

@Megfigyelo:

"amikor a nyugdíjakat nem a folyó járulékokból, hanem a felhalmozott VAGYONból finanszírozzák -- mint ahogy pl. Amerikában mindig is volt."

A valóság ennél jóval összetettebb:

en.wikipedia.org/wiki/Social_Security_Trust_Fund

The Social Security system is primarily a pay-as-you-go system, meaning that payments to current retirees come from current payments into the system.

renevol 2012.07.23. 23:40:33

@marco74: "Abszolút átgondolt, és valós kockázatokat vett figyelembe az Orbán kormány, amikor kvázi-államosított. Talán a hétköznapi ember csak most látja, de elemzők már két éve is láthatták."

A "kvázi" előtag használata véleményem szerint csúsztatás részedről. Gondolom Rákosiék is csak kvázi-államosították az üzemeket, bányákat, bankokat, a nagyobb személyes tulajdonokat...

A szerinted átgondolt, racionális viselkedéshez:

2010. szeptemberéig (!) az Orbán-kormány még azért lobbizott az EU-ban, hogy az (idézet a forradalmi Orbán-kormány pénzügyminiszterétől:) "hosszú távú fenntarthatóság érdekében született" magán-nyugdíjpénztári rendszer alkalmazása során keletkező költségvetési hiányt kedvezően számolhassák el Brüsszel felé. Egy hónappal később, 2010. októberében 180 fokos fordulatot vett az Orbán-kormány politikája "eme apró, mellékes kérdést" illetően, és brutális agymosó propaganda harsogó fröcsögésével kísérve pár hónapon belül megtörtént az államosítás.

Egy cikk, emlékeztetőül a pálfordulás előtti hónap kormányzati törekvéseiről és kommunikációjáról: index.hu/gazdasag/magyar/2010/08/17/puhitanank_a_deficitszabalyokat/

marco74 2012.07.24. 00:05:32

@renevol: a 97% -ban államosított mnyp! Így jobb a kis lelkednek, vagy lehagytam egypár tizedes jegyet!;)
A lényeg, hogy különösen most, semmi sem garantálja egy mnyp megtakarítás biztonságosságát, értékállóságát. Ez nem propaganda, hanem tény. Nem olvasok Fidesz propagandát és, nem is érdekel. Közgazdasági ésszerűségről beszéltem. A világ legegyszerűbb dolga egy politikus kinyilatkoztatásai között ellentmondást, pálfordulást, vagy agymosó propagandát találni, ne erre pazarold az energiáidat. Az EU-n számon kérhetnéd ezt a következetességet, mert a lengyeleknek már engedett. Egy változó világban élünk, nem feltétlenül az a jó politikus, aki ugyanezt teszi, mint eddig, hanem aki alkalmazkodik.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.07.24. 00:09:34

@neoteny: A magánnyugdíj-számla is de facto és de jure a tulajdonos birtokában van. Törvény mondja ki a mai napig. Mit akarsz még ennél de jurébbat?

"A harmadik esetben pedig életkorhoz kötött a szabad rendelkezés jogának korlátozása: egyrészt ez a korlátozás nem abszolút (gyámi hozzájárulással a korlátozás megszüntethető), másrészt a tulajdonos érdekeit hivatott szolgálni a korlátozás."

Jó reggelt kívánok. A manyup-számla is pontosan így működik. Életkorhoz (a nyugdíjas korhoz) van kötve a rendelkezés jogának gyakorlása, és, ahogy arra brilliánsan rámutattál, a tulajdonos érdekeit szolgálja a korlátozás, hogy ne élje fel a megtakarítást, mielőtt nyugdíjba megy.

Semmiféle értelmes jogi indoklást nem láttunk még arra, hogy a manyup-számla ne lenne magántulajdon. Az a szép, hogy ezzel még Selmeczi Gabriella sem próbálkozott, pedig ő már struccal is. Csak Várúr hajtogatja makacsul, mintha csak élvezné.

picur3ka 2012.07.24. 00:12:58

Tele vagyunk megmondokkal, ahogy latom. Lol.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.07.24. 00:17:29

@marco74: "A lényeg, hogy különösen most, semmi sem garantálja egy mnyp megtakarítás biztonságosságát, értékállóságát"

Miért, az állami nyugdíj értékállóságát mi garantálja? :-o

Azt felejted el, hogy nem az volt a legrosszabb, ami egy manyup-taggal történhetet, hogy elvesztette a megtakarítása reálhozamát. Hanem az, hogy az egészet elveszítette, mert odaadta az államnak, az meg azonnal elköltötte és cserébe kapott egy nagyvonalú ígéretet valakitől, aki már rég halott lesz, mire az ígéretét be lehetne vasalni rajta.

renevol 2012.07.24. 00:23:21

@marco74: Én egyáltalán nem azért kritizálom a Fidesz-kormány nyugdíjpolitikáját, amiért egy hónap alatt 180 fokot fordultak. Ez csak amolyan, hogy is mondjam csak: nagyon jellemző. A pálfordulást neked írtam emlékeztetőként: ugyanis te ezt a (pálfordulás utáni) nyugdíjpolitikát egy határozott politikaként, közgazdasági racionalitásként stb. magyarázod a kormány részéről. Erre írtam neked ezt az emlékeztetőt, hogy ez egyáltalán nem így van, tévedésben vagy: ha az EU-nál Orbánék jól lobbiznak és jól tudják elszámolni az adott évet (!!), ma is a nyugdíjak megmentőinek szerepében tetszelegnének - a magán-nyugdíjrendszer megmentőjének szerepében.

Nem az adott szakpolitikai irányvonal, hanem annak csak a választók felé való beállítása számít náluk. 100%-osan mindegy számukra, hogy mnyp vagy nem mnyp. Soha egy darab számításra nem volt egyetlen fideszes politikus sem kíváncsi. Mindig amellett fejtenek ki propagandát, ami épp sikerülni látszik. Ahogy esik, úgy puffan. Nem sikerült az EU-s lobbi? Hát akkor állítsuk be a mnyp-t főellenségnek! Ugyanez lesz az IMF-fel is: akár lesz hitel, akár nem, teljesen mindegy, milyen feltételekkel, az lesz a "közgazdaságtani racionalitás, átgondolt politika, kormányzati siker", ami majd épp összejön... nekik teljesen mindegy, mindkét esetre kész van a propaganda - és csak ez számít. Nem véletlenül van lebegtetve ez az egész, nem véletlenül osztják szét jó alaposan a szerepeket, nem véletlenül megy a kettős beszéd Orbán szájából már jó régóta. Jó régóta megy a megágyazás annak, hogy a fidesz-szavazók ne veszítsék el az elköteleződésüket, bármi legyen is a végeredménye az IMF-tárgyalásoknak.

Csak ez számít a Fidesz-kormány számára - nem pedig holmi Magyarország meg ilyen hülyeségek.

marco74 2012.07.24. 00:25:59

@Kettes: valóban ez bizalom kérdése. Én az államban jobban bízok inkább, mint egy pénzügyi intézményben. Ha egy államcsődbe is megy nagyobb a valószínűsége, hogy helyrejön valahogy. Ha egy mnyp megy csődbe, eltűnhet nyom nélkül mindenfajta jogutód nélkül. Vagy...! Kárpótolhat az állam!:)

Jelenleg egy nagyon nagy modern invesztitúra harcnak vagyunk tanúi az államok és a pénzügyi-szektor között (persze valójában nem ilyen egyszerű a képlet, egy Kayman-szigeteket nem sorolnék az államok ligájába!) Persze tévedhetek is, de úgy gondolom, még ha jelenleg nem is így tűnik, de az állam fog kikerülni győztesen.

marco74 2012.07.24. 00:28:47

@renevol: Ilyen a politika! Ha nem megy így, hát csinálom úgy. Attól még azt te sem tagadod, hogy számításba vehették, hogy valóban biztonságban vannak-e mnyp-ba megtakarítások! Tehát nem a világ leggonoszabb dolgát csinálták, hanem egy politikailag könnyen támadható, népszerűségvesztést okozó, gazdaságilag racionális döntést.

marco74 2012.07.24. 00:37:06

Ilyen a politka! Meg ahol, nagyon sok pénzről van szó! Ezt a fejükre olvasni elég naiv dolog. ŐK is voltak már nácitól elkezdve, bolsevik gyűjtőpárt (ami részben igaz is:)). Ez egy sárdobálós műfajt. Etikát számon kérni tőlük! Bármelyik oldaltól!?

neoteny · http://word.blog.hu 2012.07.24. 00:38:23

@Kettes:

De facto bizonyosan nincs a tulajdonban; nem vonható ki a magánnyugdíj-számláról idő előtt, nem szolgálhat zálogként stb.

"a tulajdonos érdekeit szolgálja a korlátozás, hogy ne élje fel a megtakarítást, mielőtt nyugdíjba megy"

És ha az szolgálná a tulajdonos érdekeit hogy felélhesse a megtakarításait? Mint ahogy feléli a bankszámláján lévő megtakarításait is ha a körülmények úgy hozzák, pl. elveszíti az állását vagy baleset éri és magánúton szeretne eü szolgáltatást vásárolni, mert az jobb mint amit az OEP hajlandó fizetni?

Mégegyszer: én úgy tudom hogy a magánnyugdíj-pénztárakból történő kilépés önkéntes volt; és nem is mindenki lépett ki.

renevol 2012.07.24. 01:06:41

@marco74: Még egyszer: kizárólag azért említettem meg a mnyp-k kapcsán történt pálfordulást, mert te ezt írtad:

"Abszolút átgondolt, és valós kockázatokat vett figyelembe az Orbán kormány, amikor kvázi-államosított."

Erre írtam, hogy ez tévedés: konkrétan az "ahogy esik, úgy puffan" című játékot játszották (és játsszák azóta is). 100%-osan lényegtelen számukra, hogy mnyp vagy nem mnyp. Nem az adott szakpolitika, hanem a választók hangulata számít és a korrupció magas szintjének biztosítása.

Számomra meg ugye - hiszen azt vallom, hogy Magyarország számára - ezzel ellentétben bizony nagyon is a szakpolitikák számítanak. És 2012 Magyarországán egy 2/3-os többségű kormánynak bizony nem a fenntarthatatlan Kádár-rendszerbe való visszavezetést (nyugdíj esetében az egész Európában fenntarthatatlannak bizonyuló felosztó-kirovót), hanem pont hogy az onnan való kivezetést, az elmaradt rendszerváltást kellett volna megcsinálnia. Csak hát a pénz, a gyors anyagi haszon nagyobb csáberő volt a történelmi nagyságrendű jócselekedetnél a Fidesz számára, és a "szarni bele" politikáját választották és választják folyamatosan az olyan huszadrangú kérdéseknél, mint pl. a magyarországi nyugdíjrendszer. Végül is ők csak Magyarország 2/3-os kormánya, jogos, hogy nem várhat tőlük semmit az ember a 22 éve folyamatosan látott hatalomgyakorlási technikák alkalmazásán felül.

Még egyszer: kizárólag azért írom le ezeket, mert te viszont valamiféle _közösségi szempontból_ következetes, racionális viselkedést vélsz felfedezni a Fidesz-kormány politikáiban. Erre írom, hogy ez csak a propaganda: valójában csak a régóta ismert, _pártérdek_ szempontjából következetes és racionális pl. a magán-nyugdíjpénztári rendszer felszámolása.

No én most el.

picur3ka 2012.07.24. 01:27:10

@neoteny:

Te egy ilyen sztarugyved vagy, aka bunozo?

rikitiki 2012.07.24. 01:30:15

@marco74: Igazad van, semmi nem garantálja az mnyp nyugdíjat, csődbe mehet a pénztár.

Csakhogy ugyanígy semmi nem garantálja az állami nyugdíjat, mert csődbe mehet az állam.

Éppen te írod, hogy EU-s államok is csődbe mehetnek. Igen.
Akkor mennyire garantált a magyar állam nyugdíja.

Éppen a te általad említett kockázatok miatt biztonságosabb egy több pilléres rendszer. Diverzifikáció.

Másrészről, a mnyp pénztár most nem olasz, spanyol kötvényeket és részvényeket tartana, hanem például németet.

Szerinted Németország csődbe megy?
Mi a nagyobb kockázat, hogy Németosrzág csődbe megy, és az mnyp elveszíti a diverzifikált tőkéje egy kis részét, amit német részvényben és kötvényben tartott,
vagy hogy a magyar állam csődbe megy, és nem lesz állami nyugdíj?

Gondold azért végig.
Az mnyp-nek lehetősége lett volna német kötvényhez kötni a magyar nyugdíjat. A német államkötvény pedig biztonságosabb, mint a magyar kötvény (és nyugdíj).

Többek között azért, mert a németek nem államosítják a magánnyugdíjakat (aminek nagy része vállalati).
Ausztráliában pedig átálltak a magánnyugdíjrendszerre pár évtizede, amikor éppen csőd és válság volt náluk. (Minimál állami nyugdíj van, ami a létminimumot sem éri el, azon kívül csak mnypk vannak)

neoteny · http://word.blog.hu 2012.07.24. 02:35:49

@picur3ka:

:))

Láttál te már sztárügyvédet (aka bűnözőt) ingyér' agyaskodni?

ronda74 2012.07.24. 03:00:23

"az IMF legélesebb kritikusai a különböző országok radikális baloldali, antiglobalista avagy nacionalista (ezek sok helyütt ugye összeérnek) mozgalmai; és ezek az erők egyben az adott országok jobboldali, konzervatív establishmentjének elszánt ellenfelei, kihívói."
És akkor velem mi van? Hiszen konzervatívnak tartom magam, nemzeti érzelműnek (ez lenne a nacionalista?), és bizony az IMF-et nem szívlelem különösebben...
Butaság ez a szembeállítás, ez az egymást kizáró, egymással vetélkedő kategóriákban, szekértáborokban való gondolkodás. Mintha egy ócska amerikai film forogna folyamatosan: "mi" és "ők", "jók" és "rosszak", jobb és bal vagy bal és jobb? Már nem is tudom...

Blogger Géza 2012.07.24. 03:28:23

@Megfigyelo: Lehet vitatkozni, hogy ez értelmesebb rendszer-e, de az biztos, hogy nem volt rá meg a fedezet. Miközben elkezdtük működtetni ezt a rendszert, aközben az államadósság 52%-ról 82%-ra nőtt - részben a kieső bevételek miatt. Amúgy ez csak egy kiegészítő láb lett volna, a nyugdíj többsége ugyanúgy az 1. pillérből jött volna, tehát nagy különbség semmiképpen nem lett volna. Miközben folyamatosan folytak ki rajta keresztül a milliárdok. A rendszer fennállása alatt akkora hozamot sem hozott mint az állampapírindexek, tehát társadalmilag tuti deficites volt - miközben egy szűk kör szépen gazdagodott rajta.

Blogger Géza 2012.07.24. 03:31:46

@rikitiki: Nem igazán volt arra példa, hogy állami nyugdíjakat ne fizessenek ki-. Még a "csőd" sem azt jelenti, hogy nem lesz nyugdíj, ez egy demagóg csúsztatás. Mivel az államnak folyamatosan vannak bevételei, ráadásul saját maga által alkotott szabályokkal ezt könnyedén befolyásolni is tudja, folyamatosan tud kifizetéseket teljesíteni. Ellenben egy alappal...

Blogger Géza 2012.07.24. 03:34:24

@renevol: A manyuor rendszer felszámolása egyáltalán nem volt pártérdek, az nemzeti érdek volt az államcsőd elkerülése érdekében. A Fidesznek pont az lett volna pártérdeke, hogy fennmaradjon a rendszer, mivel megszüntetését korábban nyilvánosan nem tervezték, és ezt az orruk alá is dörgölik.

Blogger Géza 2012.07.24. 03:45:27

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: így van, egy lekötött betétet is bármikor feltörhetsz. max elveszted a kamatot. Bank nem mondhatja, hogy nem adja oda a pénzed - mert az valóban a te megtakarításod, igazi mangántulajdon. Ellenben a manyuppal, ami nem volt a te megtakarításod, az az állami bevételek egy elkülönített része volt, a te nevedre megcímezve.

Blogger Géza 2012.07.24. 03:48:00

@kamerasmobil: Te valami hatalmas tévedésben vagy, ha azt hiszed, hogy az IMF valami rendőrség, amelyik Közgép ügyben jött ide nyomozni. Tudtommal semmiféle követelésük nem volt Közgép ügyében, és persze nem is lehet.

Blogger Géza 2012.07.24. 03:54:44

@rikitiki: Nem tudom, honnan veszed, hogy német állampapírokat tartanak vagy tartanának most a magyar manyupok. Eddig sem ez volt a jellemző. Pont, hogy nagy vagyonvesztéseket szenvedtek el az elmúlt években, mert pont, hogy nem az volt a portfóliójukban.

Másrészt semmi nem garantálja, hogy a német állampapír az idők végezetig kitűnő befektetés lesz.

index.hu/gazdasag/vilag/2012/07/23/negativra_rontotta_nemetorszag_kilatasat_a_moody_s/

Végezetül lehet jó a minősítése, ha még az inflációnál is alacsonyabb hozamot hoz...

Blogger Géza 2012.07.24. 04:00:04

@kigyurt álat: Attól, hogy a magántulajdonos nem offshore cégben tartaná vagyonát, az még nem lenne állami tulajdon, tehát abból államadósságot kifizetni nem lehetne. Másrészt ezek a pénzek aztán jellemzően vissza is szoktak áramolni oda, ahonnan jöttek, nem ott ülnek kint egy számlán, csak ottani tulajdonlással működtetik az itthoni üzletet.

kigyurt álat 2012.07.24. 05:59:20

@Blogger Géza: normális esetben az egyharmada adó lenne. Az az államadósság minimum kétharmada.
Az ottani tulajdonlású működtetés csak nagyon kis részben lehet igaz, mert kevés olyan vállalkozás van, amelyben ennyi forgóeszközre van szükség, amit ráadásul rendszeresen ide-oda transzferálnak az országok között. Az ottani tulajdonlás jellemzően csak annyit jelent, hogy a nyereséget viszik offshoreba, hogy itthon kevesebbet adózzanak. Az a pénz nem vesz részt az itthoni gazdaságban és magától sosem jön vissza.

Knorr 2012.07.24. 06:51:02

@Blogger Géza: az egykulcsos ado miatt nagyobb a be vetelkieses mint a mamyup miatt volt. a mai napog torveny mondja ki h a manyup magantulajdon. a nyugdijak realertekenek folyamatos emelese az egure tobb nyugger es az egure kevesebb aktiv okozza a nyugdijkassza hianyat amo most is vaskos ugy h nincs mar manyup. nem kene benyalnod es papagajkent visszamondanod a tolvajok hazugsagait.

Knorr 2012.07.24. 06:56:26

soha ilyen magas nyugdijjarulek nem volt. aki szerint a demografiat latva igazsagos h a legtobbet befizetok fogjak kapni a legalacsonyabb nyugdijat es meg azt is elhiszik h ok okozzak a nyugdijkassza hianyat azoknak elment az osszes eszuk

Blogger Géza 2012.07.24. 08:47:29

@Knorr: Az államadósság nem az egykulcsos adó idején szállt el, hanem korábban. Az egykulcsos bevezetésével párhuzamosan más intézkedésekkel ezt a mostani kormány kompenzálta, viszont az előzőek ezt nem tették meg. Nem kéne benyalni az ellenzék ostoba csúsztatásait.

Egyébként a nyugdíjak reálértéke a kormányváltás óta nem nő, hanem inkább stagnál. Megint összekevered az MSZP-s időszakkal...

Knorr 2012.07.24. 09:38:53

@Blogger Géza:

Ha az egykulcsos nagyobb kiesést okoz mint a manyup, akkor nincs létjogosultsága annak a hülyeségnek, hogy azért kellett ellopni a manyup lóvét mert államcsődöt okozott. A manyupot is lehetett volna kompenzálni chips, tranzakciós meg fingadóval, de ennek a kormánynak csak a felső tízezer a fontos, a 3 millió embert meg aki gyakorlatilag eltartja a többi 7et kirabolták. Nyugdíjas korukban őket ki fogja eltartani, ha már azt az esélyt SEM kapták meg hogy a SAJÁT és a MOSTANIAK nyugdíját IS kitermeljék? Mégis mekkora geciség ez szerinted?

Blogger Géza 2012.07.24. 09:55:17

@Knorr: nincs itt semmiféle geciség, ha az állami nyugdíjon felül plusz nyugdíjat akarsz, tegyél félre, számtalan önkéntes pénztár van. Az tényleg a te megtakarításod a te jövedelmedből, és nem a mostani nyugdíjasok kárára.

Knorr 2012.07.24. 10:09:30

@Blogger Géza: miféle plusz nyugdíj? a manyupos az államiból csak 75%-ot fog kapni, ami még nagyobb csökkenés is mint amennyivel kevesebbet befizetett. Finanszírozta volna a saját nyugdíját és az állami nyuggereket is. A mostani nyugdíjasok jó ha fele ennyi járulékot fizettek (már aki EGYÁLTALÁN FIZETETT!! lásd özvegyi, álroki, meg a többi ingyen nyuggert) mint aki most dolgozik, és aki most dolgozik kb fele annyi nyugdíjat fog kapni mint aki most nyugdíjas (-> demográfia) szóval gondold újra kurva gyorsan hogy ki él itt kinek a kárára. Azok pontosan a mai nyuggerek.

A manyup törvényben pedig a mai napig benne van hogy magántulajdon a manyupos pénz, azért mert fideszes zombi vagy attól még nem lesz az állam pénze, mert fáj bevallanod hogy imádott kommunistáid magántulajdont zsaroltak ki fenyegetéssel hazudozással (pl hol vannak az egyéni számlák??? zárt rendszer??? még mindig veszteséges!!).

kamerasmobil 2012.07.24. 10:17:28

@Blogger Géza: Az allamadossag olyanoktol szallt el mint a szaznapos program vagy az allamilag tamogatott lakashitelek... Vagy akarmitol. Minden evben tele volt a koltsegvetes jo par szaz milliardnyi olyan tetellel aminek nem volt fedezete. Egyeni izles kerdese hogy ezek kozul ki melyikre fogja a hianyt... Neked most nyilvan az az erdeked hogy az MNYP-re mutogass.

Ha meg szerinted az IMF idead 15 milliard eurot ugy hogy kozben egy szava sincs a Kozgepes korrupcios ugyekhez akkor te vagy a naiv.

Blogger Géza 2012.07.24. 10:17:36

@Knorr: Nem, aki visszalépett (döntő többség), az ugyanúgy 100%os nyugdíjat fog kapni, mint aki soha be sem lépett. Az pár százék különcködő meg végképp nem izgat, az sem érdekel, ha semmit nem kap. Valószínűleg ők olyan helyzetben vannak, hogy amúgy se szorulnak rá annyira.

A manyupokba kizárólag állami pénz ment (hacsak valaki külön extra befizetést nem teljesített), az államnak járó járulékok egy része oda lett átcsatornázva.

rikitiki 2012.07.24. 10:35:27

@Blogger Géza: A magyar manyupokat annak figyelembe vételével kritizáld e szempontból, hogy törvényileg kötelező volt magyar államkötvényt vásárolniuk, nemzetközit nem vagy alig, és éppen a válság előtt néhány hónappal szintén törvény kötelezte őket a részvényportfolió növelésére, az állampapírok kárára - ami rendben van, csak az időzítés miatt kötelezően a válság előtti csúcson vásároltak be részvényből pl.

Argentin államcsőd: azonnali nyugdíjcsökkentés (és persze közalkalmazotti bércsökkentés) történt, kb. 13% mértékben,
az infláció havi (!) 3-11% volt.

Reálértékben mi maradt a nyugdíjakból?

2002-re a nyugdíjak a szegénységi küszöb alá estek be.

Mindezt úgy, hogy a 65 év feletti lakosságnak 16%-a semmilyen nyugdíjszolgáltatásban nem részesült, és az argentin nyugdíjkiadások egyébként is átlag alattiak.

Ezt vesd össze azzal, ha a magyar rendszerben csődbe megy teljes mértékben a manyup (ami lehetetlen, valami tőke mindig marad), akkor 25%-kal csökkent volna a nyugdíjad.

(Egyébként az argentin manyup rendszer évi 7.5%-os REÁL hozamot produkált 2001-ig)

rikitiki 2012.07.24. 10:50:35

Izland esetében is volt államcsőd, ami azért érdekes, mert javarészt magán nyugdíjrendszerük van. A nyugdíj 16%-a jön csak az államtól, ennek megfelelően nyugdíjra az állam csak a GDP 2%-át költi. (OECD átlag 7,2%)

Az államcsőd során a bankrendszer 90%-a becsődölt.
Az mnyp-k 22%-os reálveszteséget szenvedtek el. Nem mentek csődbe, hanem az előző 4 év hozamát adták vissza. A nyugdíjakat folyosították gond nélkül, míg gyakorlatilag semmilyen más pénzintézet nem maradt likvid.

(A lakosság a likviditását pl. az önkéntes mnyp-kből kivont pénzzel biztosította. Mert azok sem mentek csődbe)

Kandeláber 2012.07.24. 10:51:18

@jozicsenko: Ki tudja, milyen az identitása?
Lehet, hogy gender, az most az ő köreikben trendi.

Knorr 2012.07.24. 10:59:45

@Blogger Géza: Nem a visszalépettekről beszéltem.

A manyupokba meg nem állami pénz ment, hanem mindenkinek a fizetéséből vontak le X%-ot. Ez is egy előnye volt, hisz ösztönözte a jövedelembevallást, minél többet bevallottál annál több pénzed volt a manyupban.

"az államnak járó járulékok egy része oda lett átcsatornázva"

Az hogy a te fejedben mi van. hogy mennyi járna az államnak senkit sem érdekel, a manyupos pontosan annyit fizetett az állami nyugdíjkasszába amennyit a törvény előírt.

Amikor a nyugdíjjárulékokat emelték akkor miért nem mondtad, hogy de hát 15 évig csak 20% járt az államnak akkor most miért jár több, miért fizettetnek plusz magán pénzeket be, amikor az a keresőnek JÁRNA?

Ezzel a mentalitással nyugger vagy bármibe lefogadom. Miből gondolod, hogy neked JÁR hogy a mai aktívak egyenként sokkal több járulékot fizessenek mint te valaha befizettél? Hogy mindeközben 10-15 évvel többet kell ledolgozniuk? Neked ez miért JÁR? Mikor fizettél te be a közösbe annyit amennyit most KIVESZEL? Lófasz jár neked.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2012.07.24. 11:12:48

A békemenettel együtt ez az esemény szépen mutatja azt, hogy ma a politikai palettán szereplők - függetlenül attól, melyik oldalhoz tartozónak mondják magukat - hiába szajkózzák, hogy ők milyen nemes elvekért és eszmékért harcolnak, valójában opportunisták: az első alkalommal, amikor kiderül, hogy az adott elv vállalása negatív következménnyel jár, azonnal megy a magyarázkodás, hogy azt miért nem lehet. És ez nem csak a politikusokra, hanem az őket támogatókra is vonatkozik.

Blogger Géza 2012.07.24. 11:48:20

@Knorr: Az állami nyugdíjad is annál magasabb, minél több jövedelmed után vonnak el járulékot, ebben semmi különbség nincs. És még egyszer lassan mondom, hogy te is megértsd: az állam a neki járó bevételek (amiket ő szedett be adó módjára, ő vont el) egy részét csatornázta át a manyupba, függetlenül attól, mi van a fejedben.

"Ezzel a mentalitással nyugger vagy bármibe lefogadom." Ebben ugyanúgy tévedsz, ahogy a többiben is. :)

Csetepaté márki 2012.07.24. 12:50:52

@vakapad: Fogalmi zavaraid vannak: a kölcsön nem megtakaritäs.

Csetepaté márki 2012.07.24. 12:52:15

@Knorr: „baromság, mert a manyup pénztárak alacsonyabb kamatért folyamatosan vették az állampapírokat. alacsonyabbért mint ahogy most veszi a piac“

Elöször is a magännyugdijpenztärak a sajät magunk ältal ütött lyukat tömködtek be. Annak is csak egy reszet, a többivel ment a tözsdezes.

“másrészt meg a manyup nem csak állampapírba fektetett”

Läsd az elözö megjegyzest. Räadäsul, ahogy kiderült 2008-ban, veszteseg eseten azt teljes egeszeben a betetesekre häritjäk.
Ilyet en is tudnek, vagy közületek akärmelyik elengedett idiota a Lipotrol.

“harmadrészt az állam feladata úgy szabályozni a manyupokat hogy az mindenkinek megérje”

Gyakorlatilag semmifele szabälyozäs sincs, meg a kifizetes szabälyait sem fektettek le. Mäsreszt, mivel az egesz kölcsönböl fut (durvän minuszos ällamhäztartässal es nyugdijkasszäval nem keletkezik megtakaritäs, ezt megerteni nem kell meg olvasni se tudni), eleg nehez lesz ezt a “mindenkinek megerje” ällapotot elerni. Csak az ällamnak es a järulekot fizetöknek nem eri meg.

„a magántulajdon ellopása nem megoldás”

Szolhatnäl a nemeteknek, hogy ellopjäk a nyugdijukat, mert itt ilyen nyugdijpenztär (ällami järulek a rendszerböl ki, helyette kölcsönfelvetel) nincs. De az oszträkok, hollandok, franciäk stb. bärmelyik is megteszi.
Csak figyelj, mi fog törtenni a szloväkoknäl, romänoknäl. A lengyelek pl mivel megszüntetni nekik mär nem engedtek, levittek 7,3%-rol 2,3%-ra (nälunk 8% volt) a kicsatornäzott järulekot, ami gyakorlatilag jelkepes, a nyugdij tizenötöd-resze.

Csetepaté márki 2012.07.24. 12:54:12

@Kettes: „Azt sikerült felfognod, hogy a magánnyugdíj-pénztári tagok a nyugdíjba vonulásukkor az állami nyugdíj 75%-át kapták volna meg? Gyakorlatilag annyival kevesebbet, amennyivel kevesebb járulékot fizettek? Lefogadom, hogy ez a részlet elkerülte a figyelmedet. Éspedig oly módon, hogy valahányszor erről volt szó, a füledet ütögetted és azt kiabáltad, hogy pa-pa-pa-pa-pa.“

Azt sikerült felfognod, hogy az ällamnäl eközben ezzel megegyezö nagysägu adossäg keletkezik (minuszos költsegvetessel nem keletkezik megtakaritäs, ovoda közepsö csoport), es a 25% helyett fizetheti ennek a kamatait, es a nyugdijas haläla utän is fizeti?
Nyugdij helyett kamatokat fizet az ällam, ennyi a különbseg, pluszban meg gyülik az adossäg folyamatosan, elvileg korlätlan ideig.
Gyakorlatilag csak a csödig. Lefogadom, hogy ez a részlet elkerülte a figyelmedet. Éspedig oly módon, hogy valahányszor erről volt szó, a füledet ütögetted és azt kiabáltad, hogy pa-pa-pa-pa-pa.

kamerasmobil 2012.07.24. 12:55:31

@Blogger Géza: "És még egyszer lassan mondom, hogy te is megértsd: az állam a neki járó bevételek (amiket ő szedett be adó módjára, ő vont el) egy részét csatornázta át a manyupba, függetlenül attól, mi van a fejedben."

Nem.

Az allam valamivel kevesebbet vont el a fizetesekbol de cserebe 25%-al kevesebb nyugdijjal is tartozott az mnyp tagoknak.

Ez nem ugy van hogy az allame a fizetes aztan valamennyit majd visszakap belole a tisztelt adofizeto.

kamerasmobil 2012.07.24. 12:57:24

Egyebkent meg tok felesleges az egesz vita mert itt a mindenki altal felismert fanatikus Fidesz-szavazok ugyis keptelenek lesznek elismerni hogy mit is csinalt a kormanyuk es ugyis kitartanak a kulonfele teveszmeik mellett. Az ebredes az elso nyugdijuk megerkezesekor majd alaposan felrazza oket - addig meg jobb rajuk hagyni...

Knorr 2012.07.24. 13:14:33

@Blogger Géza:

"Az állami nyugdíjad is annál magasabb, minél több jövedelmed után vonnak el járulékot, ebben semmi különbség nincs."

A manyupnál sokkal közvetlenebb és lineárisabb a kapcsolat. Az állami nyugdíj meghatározása teljességgel átláthatatlan ráadásul igazságtalan is, hisz az utolsó 10-15 év keresetét veszik csak figyelembe ha jól tévedek. A fekis abban érdekelt, hogy minél kevesebbet fizessen be és minél többet kapjon, míg a manyupnál lineáris kapcsolat van minél többet fizetsz be annál többet kapsz.

"És még egyszer lassan mondom, hogy te is megértsd: az állam a neki járó bevételek (amiket ő szedett be adó módjára, ő vont el) egy részét csatornázta át a manyupba, függetlenül attól, mi van a fejedben. "

Mondogathatod napestig, akkor sem lesz igaz, hogy több járt volna mint amennyit a törvény meghatározott. A manyupos pontosan annyit fizetett be amennyit az állam előírt neki. Pontosan annyit amennyi járt.

Még egyszer: akkor miért nem reklamáltál amikor emelték a nyugdíjjárulékot, hogy ha eddig csak X% JÁRT akkor miért vesznek el többet? Akkor nem verted a tamtamot, hogy csak X% jár és nem X+Y ??

Knorr 2012.07.24. 13:26:32

@Csetepaté márki:

"Elöször is a magännyugdijpenztärak a sajät magunk ältal ütött lyukat tömködtek be. Annak is csak egy reszet, a többivel ment a tözsdezes."

Tán a magánnyugdíjpénztárak nyomatták folyamatosan a reálnyugdíjemeléseket? Ők kérték, hogy olyanok is kapjanak nyugdíjat akik nem is fizettek be a fekibe? Rokkantak/rendőrök/özvegyek ? A magánnyugdíjpénztárak fizettek 13. havi nyugdíjat? A nyugdíjkassza egyenlege röhögve pozitív lenne ezek nélkül. Megsúgom hogy a fekinek most is hiánya van, pedig már minden pénz oda megy. Biztos erről is a manyupok tehetnek, nem a politikusok akik szavazatokat vásárolnak hitelre a nyuggerektől.

"Läsd az elözö megjegyzest. Räadäsul, ahogy kiderült 2008-ban, veszteseg eseten azt teljes egeszeben a betetesekre häritjäk."

Értelmezhetetlen ez a mondat. Honnan miből milyen alapon kellene kipótolniuk a tőzsdei papírok zuhanását? Megsúgom van erre az esetre biztosítás és állami garancia is, nincs semmi teljes egészében a betétesekre hárítva. Az egész "hárítás" is (bár hogy ez mit jelent nem tudom) csak akkor aktualizálódhat, amikor kifizetésre kerül sor, 2008ban pedig nem történt ilyen.

"Gyakorlatilag semmifele szabälyozäs sincs, meg a kifizetes szabälyait sem fektettek le. "

Gyakorlatilag csak a kifizetés szabályait nem fektették le. Olvasd el a manyup törvényt ha hiány van az agyadban.

"Mäsreszt, mivel az egesz kölcsönböl fut"

Teljes a zavar nálad. A manyup a tagok keresetéből fut, az pedig nem kölcsön hanem más néven fizetés és abból levont járulék.

Ahogy fent leírtam, éppenhogy a FEKI futott és fut kölcsönből, ennek okait is vázoltam. A FEKI röhögve nullszaldós lenne ha nem szavazatokat vásárolnának belőle hitelre.

Knorr 2012.07.24. 13:32:54

@Csetepaté márki:

"Azt sikerült felfognod, hogy az ällamnäl eközben ezzel megegyezö nagysägu adossäg keletkezik "

Az adósság ugyanúgy keletkezik MOST is. Mégpedig úgy hogy Orbán megígérte a mostani aktívaknak hogy majd 20-30-50 év múlva fognak kapni nyugdíjat. Az erre összegyűjtött pénzt költötték el a manyup lopással, amit 20-30-50 év múlva valahonnan majd ki kell fizetni. A manyupoknál explicit látszott hogy mennyit kell majd kifizetni és pénz formájában is megvolt. Most pedig egy implicit adósság formájában gyűlik ugyanaz, de legalább nem kamatozik, és nem nyomja le az állampapír kamatokat, mint stabil felvásárló.

"Nyugdij helyett kamatokat fizet az ällam, ennyi a különbseg, pluszban meg gyülik az adossäg folyamatosan, elvileg korlätlan ideig."

Fel kéne fognod, még egyszer leírom, hogy a F/K rendszer hiányát NEM a manyup okozza. Most is hiányos hogy már nincs manyup, és előtte is az volt. Ha nem fizetne az állami nyugdíjrendszer nyugdíjt azoknak akik oda valójában nem is fizettek be semmit, vagy nem eleget akkor szuffcities lenne a kassza MANYUPPAL együtt is!

Blogger Géza 2012.07.24. 13:47:12

@kamerasmobil: Nem. Az állam pontosan ugyanannyit vont el a fizetésedből, függetlenül attól, hogy manyup tag voltál-e vagy sem. Csak manyuposoknál az elvonás egy részét a manyup kapta meg. És azt sem mondta meg előre senki, hogy a manyupos tag majd több vagy kevesebb nyugdíjat fog kapni. (Mivel senki nem kapott onnan nyugdíjat, nincs erre semmiféle tényadat, és nem is voltak kidolgozva a részletes szabályai.)

dusomoja 2012.07.24. 13:54:17

@dolgozni kék: de bizony van. Nézz körül jobban.

Blogger Géza 2012.07.24. 13:55:31

@Knorr: ", hisz az utolsó 10-15 év keresetét veszik csak figyelembe ha jól tévedek"

Valóban tévedsz. Valójában amióta van manyup, azóta rögzítve van az állami rendszerben is, hogy mennyit kerestél, és azt bizony figyelembe veszik. Tehát ha valaki majd 30 év múlva megy nyugdíjba, ugyanúgy számít minden egyes Ft, amit levontak tőle, mert egész járulékfizetői korszakára megvannak az adatok.

Nem értem ezt a "több járt" dolgot, amit itt hajtogatsz értelmetlenül, én ilyet nem mondtam.

Tény, hogy a nyugdíjrendszer egy (generációk közötti) szolidaritáson alapuló rendszer, annak szabályait nem te állapítod meg és mindig gondolhatod, hogy "igazságtalan". De a manyupból kapott nyugdíj szabályait sem te állapítottad volna még, és ugyanúgy nem is különösebben tudtad volna befolyásolni.

rikitiki 2012.07.24. 14:17:14

@Blogger Géza: A tény az, hogy a felosztó-kirovó valóban szolidaritáson alapul, gyakorlatilag pilótajáték. A te nyugdíjkifizetésedet a később belépők befizetése fedezi.

A manyupnál pedig nem. A te nyugdíjadat, a te korábbi befizetésed fedezi. Elég nagy különbség.

Na de hajrá, építsük együtt tovább a szocializmust.

kamerasmobil 2012.07.24. 14:48:32

@Blogger Géza: " Valójában amióta van manyup, azóta rögzítve van az állami rendszerben is, hogy mennyit kerestél, és azt bizony figyelembe veszik. "

Na ne hulyeskedj mar legy szives...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.07.24. 15:11:54

@Blogger Géza: nem aludtál, Géza?
Szusszanj 1 picit, a Fidesz is azt várja tőled, hogy kipihenten hadakozz! :D

Blogger Géza 2012.07.24. 15:24:46

@Hepci: Kialudtam magam, és harcra készen kipattant az álom a szememből. :)

Knorr 2012.07.24. 15:28:01

@Blogger Géza:

"Valójában amióta van manyup, azóta rögzítve van az állami rendszerben is, hogy mennyit kerestél, és azt bizony figyelembe veszik."

Dehogy van. Selmeczi pont ezzel hazudozta tele a médiát a manyup lopás előtt, hogy lépjenek vissza az emberek mert majd vezetni fogják hogy ki mennyit fizetett be. Azóta sem vezették be ezt a rendszert, az aktuális hazugság az hogy majd 1-2 év múlva talán majd.

Blogger Géza 2012.07.24. 15:31:46

@kamerasmobil: Pedig ez így van, a szocialista időkben nem így működött, ezért ott tényleg volt, hogy csak az utolsó pár év adatait nézték, és sokan azt hiszik, ez még ma is így van.

"A nyugdíj összegét a nyugdíjjárulék alapjául szolgáló keresetek (jövedelmek) átlagából számítják a szolgálati (biztosítási ) idő függvényében meghatározott skála szerint. A nyugdíj alapjául szolgáló átlagkeresetet – általános szabályként – az 1988. január 1-jétől a nyugdíjazásig elért nyugdíj járulékköteles keresetekből, jövedelmekből kell megállapítani. A beszámítandó keresetek időszaka évről-évre egy-egy évvel meghosszabbodik, igy a nyugdíj fokozatosan a teljes életkereset alapján kerül kiszámításra. "

www.50plusz.net/id-3123-elorehozott_nyugdij_jovore_kevesebb_jar_.html

Blogger Géza 2012.07.24. 15:34:18

@Knorr: Lásd fenti kommentem, már több mint két évtizede vezetve van. Ez a baj, hogy gőzötök sincs arról, hogyan is működik a rendszer, és ezért beszoptok minden hülye hazugságot és propagandát.

Knorr 2012.07.24. 15:42:22

@Blogger Géza: semmi sincs vezetve.

2012-03-22
www.femina.hu/hirhatter/egyeni_szamlak_mi_van_veluk

Több mint egy éve ígérik az egyéni számlák elkészítését. Nem készültek el.

Blogger Géza 2012.07.24. 15:59:27

De fogd már fel, hogy az egyéni számla egy marketingfogás olyan tudatlanoknak, mint te, nem kell ahhoz "egyéni számla", hogy nyilvántartsák az életkeresetedet, az csak egy peridodikus leképezése az összegyűjtött adatoknak egy bizonyos szisztéma alapján. Amikor nyugdíjba mész, ezeket bizony szépen összeadják, de évente nem csinálnak minden állampolgárnak erről egy "számlát", nincs is sok értelme köztünk szólva.

Blogger Géza 2012.07.24. 16:00:36

@Knorr: Na, nem a válaszra kattintottam, feljebb olvasható.

Knorr 2012.07.24. 16:09:50

@Blogger Géza: kigugliztam, valóban van ilyen nyilvántartás. ebben igazad van.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.07.25. 06:19:14

@wmіkі:

"Sok problémám van a munka, a pénz és a párkapcsolat területén."

Kinek nincs?

belekotty 2012.07.25. 06:27:39

@neoteny: Nekem például. Abból élek, hogy pirosas neonfényben páváskodom egy buzibárban, az ánuszomból kikandikáló főttkukoricával. Rengeteg gáláns barátra tettem így szert.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.07.25. 08:24:54

@belekotty:

Kedves egészségedre; az nagyszerű és lelkesítő hogy akadnak sikeres és elégedett emberek még a mai nyomasztó gazdasági és társadalmi viszonyok között is.

kamerasmobil 2012.07.31. 14:32:07

@Blogger Géza:

Nos most mar hivatalos hogy nem lesznek egyeni szamlak. Ezeknek ugye az is resze lett volna peldaul hogy az MNYP vagyonhoz hasonloan orokolheto lett volna.

Szoval marad az ami eddig volt es amikor nyugdijba mesz akkor nem annyit kapsz majd ami jarna az addigi befizeteseid utan - hanem annyit amennyi epen jut az aktivak aktualis befizeteseibol.

Ja es kozben a seggere is vertek annak a 3000 milliard koruli penznek anelkul hogy erdemi haszna lett volna.

Blogger Géza 2012.07.31. 14:52:14

@kamerasmobil: Ez mióta "hivatalos"? Valami megfelelő pozícióban lévő embertől lévő nyilatkozatot tudnál hozni? (Nem elferdítő, hazug újságírói állításokra gondolok.)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.07.31. 17:50:55

@marco74:

"Ha egy mnyp megy csődbe, eltűnhet nyom nélkül mindenfajta jogutód nélkül. "

szóval nem ismered a törvényt, amiről beszélsz. így is lehet, cukorfalat.

kamerasmobil 2012.08.01. 12:53:41

@Blogger Géza: Ket hete ez a tema mindenhol baszki. Selmeczit is elraktak mar a hatso sorba annyira jol megvedte a nyugdijakat.

Link pl.
vastagbor.blog.hu/2012/07/31/dupla_szivas_236

Blogger Géza 2012.08.01. 17:01:44

@kamerasmobil: Figyi, egy blog az nem hírforrás, oda bárki bármilyen hülyeséget beírhat. (És be is ír.)

Megismétlem a kérdést:

Ez mióta "hivatalos"? Valami megfelelő pozícióban lévő embertől lévő nyilatkozatot tudnál hozni? (Nem elferdítő, hazug újságírói állításokra gondolok.)

Ha valóság érdekel, ne hülye blogokból tájékozódj, mert jól megszívod, mint most is. A valóság ugyanis ez:

"A szociális államtitkárság úgy fogalmazott: a témával kapcsolatban nyilatkozók "nyitott kapukat döngetnek". Ugyanis, mint kifejtették, a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvényt már tavaly kiegészítették azzal a paragrafussal, amely meghatározza a társadalombiztosítási egyéni számla adattartalmát, továbbá azt, hogy a számlát a kormány által kijelölt szerv vezeti."

weborvos.hu/egeszsegpolitika/nyugdijszamla_nyitott_kapukat_donget/194723/

Blogger Géza 2012.08.02. 18:11:11

@vargatom: Szerintem egyetért. "nem lehet arra következtetni, hogy le is tett az egyéni számlák kialakításáról, " pont ugyanezt mondtam én is.

vargatom 2012.08.02. 18:22:11

Jó, én ennél jobban nem akarok ebbe a vitába belefolyni, ha tart még egyáltalán...

kamerasmobil 2012.08.03. 20:39:16

Nem nagyon beszelhetunk vitarol ha az egyik oldal egyszeruen csak a kormany mindenkori allaspontjat szavalja...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.08.05. 07:41:07

@Blogger Géza:

minden rendszernek megvannak a maga felszopói, remélem büszke vagy rá, hogy rezsimszolga vagy
süti beállítások módosítása