Baloldali tömegtüntetést az IMF-ért!
2012. július 23. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Baloldali tömegtüntetést az IMF-ért!

imf4_1.jpg

  Masszív tömegtüntetést követel Andrassew Iván a mai Népszava hasábjain. Nem lenne nagy sportértéke egy népszavás Andrassew-publi elemzésének, de ez a felvetés vitathatatlanul kiemelkedik a szerző szellemi életművéből: a balos publicista a balos napilapban a mielőbbi IMF-megállapodás melletti tüntetésre szólítja fel a lap balos olvasóit. IMF melletti tüntetést talán még nem látott a világ – olyat aztán végképp nem, amit baloldali mozgalmárok szerveztek volna. Világszabadságszabadalom!

  A Google az „anti IMF protest” kifejezésre 37900 találatot hoz, a „pro IMF protest”-re egyet, de annak is más az értelme. Az IMF mint szervezet olyan, amilyen: nem árul zsákbamacskát, csak pénzt ad annak, aki kér tőle, kemény vagy még keményebb feltételek mellett. A Nemzetközi Valutaalap a 2. világháború utáni világrend egyik fontos szereplője, kifejezett célja pedig nem a globális szivattyú működtetése, hanem a nemzetközi pénzügyi együttműködés, az árfolyam-stabilitás, a gazdasági növekedés segítése, vagyis a háborút követő, rendezett békeévek biztosítása volt. Akinek nem tetszik az IMF, ne kérjen tőle segítséget, ilyen egyszerű.

  Felhívnánk azonban Andrassew figyelmét, hogy az IMF legélesebb kritikusai a különböző országok radikális baloldali, antiglobalista avagy nacionalista (ezek sok helyütt ugye összeérnek) mozgalmai; és ezek az erők egyben az adott országok jobboldali, konzervatív establishmentjének elszánt ellenfelei, kihívói. A Magyarországon még a második Orbán-kormány harmadik évében is csak pislákoló, de már egymással frakcióharcokat folytató (új)baloldali ellenzéki mozgalmak elveszíthetik ugyan a nemzetközi elvtársak szolidaritását, ha megvalósul az Andrassew-féle IMF-menet, de mi ez ahhoz képest, hogy egy ilyen akcióval az egész világon be lehet kerülni a hírekbe? 

  Az állami transzferek (pl. szolgálati nyugdíj) további kurtítását követelő Szolidaritás-aktivistákat; a tandíjért a barikádokra kiálló hahásokat; külföldi beavatkozást sürgető 4K!-sokat; kemény nyugdíjcsökkentésért demonstráló DK-s szépkorúakat vizionálunk. Ha mindez megvalósul, kiválóan fogunk szórakozni. Addig is, készüljünk fel a hangulatra!

imf1.jpg

imf6.jpg

imf3.jpg

imf2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr944672323

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.07.24. 09:00:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Így hazudott napról napra a kormány az IMF-tárgyalások megkezdéséről 2010-2012 között 2012.07.23. 18:07:34

A “Kipateroltuk az IMF-et” hazugságától a “Bármelyik pillanatban elkezdhetjük a tárgyalásokat” ígéretéig. Pontos és korrekt animgif naptár, köszönjük, Vincent! * *...

Trackback: Mennyibe került nekünk eddig a Fidesz szabadságharca? 2012.07.23. 18:05:51

Naponta 700 millió, hetente 5 milliárd, havonta 20 milliárd, éves szinten pedig 250 milliárd adóforintba kerül nekünk az, hogy a Fidesz nem az IMF-kölcsön, hanem a sokkal drágább, piaci finanszírozású hitelek felvétele mellett döntött. Döntésük fejenké...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jack Torrance 2012.07.23. 14:30:29

Tényleg van benne valami pikáns.

Mellesleg, ha már, akkor fordítva kéne lennie, miután a mi bankunk, és Orbán most épp azt mondja, kell nekünk a megállapodás, a jobboldalnak kéne béketüntetnie az IMF mellett, mondjuk a Coca Cola támogatásával.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.23. 14:45:38

"Felhívnánk azonban Andrassew figyelmét, hogy az IMF legélesebb kritikusai a különböző országok radikális baloldali, antiglobalista avagy nacionalista (ezek sok helyütt ugye összeérnek) mozgalmai; és ezek az erők egyben az adott országok jobboldali, konzervatív establishmentjének elszánt ellenfelei, kihívói."

Ez általában akár igaz is lehetne.
Nálunk viszont olyannyira nem a jobboldali, konzervatív establishment elszánt ellenfelei és kihívói a radikális baloldali, antiglobalista, nacionalista mozgalmak, hogy ők alkotják a konzervatív establishment mögötti többséget, sőt talán még az establishment többségét is.

Hát igen.
(Andrassew persze megint hülyeséget ír. De ebben nincs sportérték.)

Google 2012.07.23. 14:46:14

Az IMF , ha az országnak nem is, de az ilyen Andrassew-féléknek feltétlenül adjon kölcsön. Majd visszaadják, kamatos kamatostul! Gavallérok ezek - a más pénzéből.
Az ördöggel is szövetkeznek, csak Orbánt elzavarhassák..., hogy aztán hozzanak helyette egy Bajnait, Gyurcsányt, Oszkót, vagy egy mátsik nómenklatúristát.

2012.07.23. 14:46:48

Egy probléma van: Andrassew nem az IMF-ért akart tüntetést szervezni, hanem a kormány lemondásáért. A többi stimmel.

Kandeláber 2012.07.23. 14:47:19

Andrassew, a balos Népszavás globalista. Óriási, sztem a Milla vevő lesz erre, Vaccpowerrel és Dopemannal vonulnak, és skandálják, hogy áj-em-ef, áj-em- ef.
Hatalmas, erről értesíteni kéne az összes Occupy! szervezetet, és ha meglesz na szeánsz, idehívni őket ellentüntetőknek!
Andrassew, bújj az IMF seggébe a baller hívőkkel együtt!
Ilyen ország tényleg nincs a világon.

Alfőmérnök 2012.07.23. 14:51:20

@TaTa86.: Hogy megszállók, vagy azok hívei. (Kérem ne untasson az ókonzervatív, legitimista, royalista, stb. érvekkel; ismerem őket.)

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2012.07.23. 14:52:18

@iii: "Egyetlen politikai szervezetben, mozgalomban nem merül föl, hogy ki kellene mondani: ha legkésőbb októberig nincs megegyezés, akkor hatalmas tüntetésen követeljük a teljes Orbán-kormány azonnali francbatáncolását" = követeljük a mielőbbi IMF-megállapodást!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.07.23. 15:04:27

@rajcsányi.gellért (ergé):

Nagyon nem szívesen írok le ilyet, de most itt @iii:-nek lényegében igaza van:-(

ü
bbjnick

Atisz 2012.07.23. 15:06:44

Már látom magam előtt Szőrmókot, ahogy DJBÚ-ral együtt tartják a másfél-embernyi transzparenst "Gyarmat szeretnénk lenni!" felirattal.

Gellért, azért valami elkerülte a figyelmedet: Andrassew mindezt csak eszközként használná fel Orbán fenéken billentéséhez. Az "egyetlen szabad médium" (gy.k. Klubrádió) ugyanis rendszeresen foglalkozik azzal, hogy Orbán mekkora trükkje ez, hogy valójában nem is akar az IMF-fel megállapodást, csupán csak a szegény pénzvilágot és a spekulánsokat hülyíti becstelen módon.
Ők tehát már eldöntötték, hogy nem lesz IMF hitel, Orbán az utolsó pillanatban hazaküldi őket és amikor majd elégedetten dörzsöli a markát, ezt a pillanatot kihasználva a hivatásos rettegő kommandó egy gigatüntit üt nyélbe, amiben mind a 20-25 ezren odavonulnak a Kossuth-térre és kirángatják a Fideszt a parlamentből.
Itt tehát nem is annyira a transzparenseken és a performanszon van a hangsúly (bár én is ezzel kezdtem a kommentem :)), hanem a tettel, a cselekvéssel.

Viktus 2012.07.23. 15:15:28

Erre már nehéz bármit mondani ... a magyar politikai paletta világon egyedülálló az tény. :D

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.07.23. 15:17:00

Gellért, te aztán tudsz élni. Tényleg, ez az Andrassew-cikk már mindennek a legalja. A Patyolattól nem kerestek?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.23. 15:20:07

@Kettes: Lekésett a konfettiágyúról...

Tivadar főkancellár (törölt) 2012.07.23. 15:23:08

@iii: A kérdés csak az, hogy szervezhetnél -e egy náci tüntetést úgy, hogy nem vagy antiszemita?

Andrassew közvetlenül valóban Orbánék lemondásáért, vagy az IMF-fel való megegyezésért tüntet, de ennek világos következményei vannak. Az ország elveszíti maradék gazdasági önállóságát is, és belekényszerül abba a mókuskerékbe, amiben a görögök, spanyolok, olaszok táncolnak.
Magyarán, ha az IMF megegyezésért tüntet, akkor azért is tüntet, hogy ez a bank előírja a nyugdíjak megkurtítását, a szociális ellátások, oktatás, stb. folyamatos drágítását. Mert ez lesz.

A megszorítások az IMF alatt is maradnak majd. Akkor: megéri?

Virág et. 2012.07.23. 15:35:43

@rajcsányi.gellért (ergé): Andrassew nem az IMF-ért, hanem a Magyarország - IMF megállapodás elmaradása esetén akar tüntetni Orbán ellen. Nem az IMF iránt érzett szeretetből, hanem azért mert (jól) látja, hogy minden nap, amíg nincs IMF megállapodás súlyos milliárdokba kerül mindenkinek. Nektek is, nekem is, neki is. Ha nem lesz megállapodás, az az IMF-et nagyon nem fogja érdekelni. Bennünket viszont nagyon.

Az IMF szükségmegoldás, de Orbánék keresték meg őket és nem Andrassew asztalcsapkodása közben, hanem mert annyira ügyesen kezelték a hazai gazdaság problémáit, hogy sikerült visszapofozni az országot 2008-ba, Ferenc legsötétebb évébe. Mindenkinek jobb lett volna, ha inkább hozzá sem nyúlnak semmihez, ami számokból áll (meg ami betűkből áll, ahhoz se, de ezt most hagyjuk) és inkább hagyják, hogy amit Oszkóék rendbe tettek, az menjen a maga útján. Most nem bóvliba lennénk, a szőnyeg szélén, pénzért kuncsorogva.

Tivadar főkancellár (törölt) 2012.07.23. 15:37:02

@Google: Ezektől mindig azt kérdezem, hogy ha az MSZP 2002-2010 között a Patás miatt nem tudott kormányozni, akkor mire számítsunk esetleg 2014-ben? Orbán a hibás kormányon és ellenzékben is? Ha elzavarják, a sokfejű debil koalíció hogy fogja majd tudni kormányozni az országot? Hiszen még az MSZP-SZDSZ-nek sem sikerült együtt.
Választ még sosem kaptam :)

Tivadar főkancellár (törölt) 2012.07.23. 15:38:17

@Virág et.: Mutass egy országot, ahol az IMF receptje bevált. Többet nem is kérek.

Virág et. 2012.07.23. 15:44:30

@Tivadar főkancellár: Ezt a Kedves Vezetőtől kérdezd, ő kopogtatott hitelért, nem én. Nyilván oka volt rá.
Az viszont tény, hogy pénzt ilyen alacsony kamattal mástól már nem kapunk. A választási lehetőségeink leszűkültek.

Egyébként az IMF hitelt nem muszáj felhasználni (még Gonosz Ferenc is megtartott belőle, abból vett Jóságos Viktor MOL-t) és akkor a visszafizetés sem lesz gond. Az IMF szabályait is csak tessék-lássék kell betartani, mert ha nem költöttünk pénzt, akkor az nem fenyegetés, hogy vissza kell fizetni. Ha már elbírja magát egyedül a gazdaság, akkor vissza lehet fizetni katasztrófa nélkül is. Valahogy kibírtuk az előző IMF megállapodásokat is és az elkúrások sem hozzájuk fűződnek, hanem Medgyessyhez, Ferenchez és újabban Viktorhoz személyesen.

Virág et. 2012.07.23. 15:49:46

@Tivadar főkancellár: Öööö... szociális népszavazás? Az nem volt 2008-ban? Azt ki kezdeményezte és kinek a reformterveit húzta keresztül? Vagy ez nem ér?

Hogy fogja tudni az új kormány kormányozni az országot? Kínkeservesen, mert 9 évre vagy örökre bebetonozta a saját mamelukjait a fidesz és Esztergomon látjuk, hogy inkább dögöljön meg az utolsó magyar is, de ezek akkor is keresztbe tesznek a másiknak.

Tivadar főkancellár (törölt) 2012.07.23. 15:52:06

@Virág et.: Végtelen egyszerűségre vall ezt az egészet úgy beállítani, mintha Orbán szabad akaratából tárgyalna az IMF-fel, és a világszervezet (az EU-val karöltve) előbb nem nyomta volna hónapokig a fejét a moslékosvödörbe (gondolok itt többek között arra, ami a forinttal történt). Ami itt folyik ("pávatáncként") az arról szól, hogy Orbán vagy kedvezőbb feltételekért, vagy pusztán az időhúzás kedvéért húzza a tárgyalásokat, amíg lehet, és ami a legszomorúbb, hogy ebben magyarországi ellenzéke is igyekszik őt korlátozni. Ha ugyanis az IMF tárgyalások gyorsan lezárulnak, akkor nem Orbánnal, hanem velünk lesz kibaszva.

Az IMF valóban kedvező hiteleket ad, ha a százalékokat nézzük, de közben olyan feltételeket támaszt, amikkel a visszafizetést gyakorlatilag ellehetetleníti. Ajánlanám ebben a témában Joseph Stiglitz könyvét, aki nagyon szépen leírja, hogy az IMF miért nem kínál megoldást a világ bajaira. Hatalmas butaság azt hinni, hogy az IMF-megállapodással, majd minden gondunk megoldódik, és akkor az ország magától a fejlődés útjára lép, a szervezet ugyanis nem érdekelt abban, hogy így legyen. Csupán pénzt ad, pénzt kér vissza és az érdekeinek megfelelően formálja a magyar gazdaságpolitikát - de nem a mi érdekeink szerint.

Ezt kéne látnia azoknak, akik Kedves Vezetőznek.

Tivadar főkancellár (törölt) 2012.07.23. 15:55:08

@Virág et.: A szociális népszavazásnak az volt a legnagyobb tanulsága, hogy az MSZP-SZDSZ megbukott a szavazók előtt. Emlékeim szerint az LMP bevetette most is ezt a fegyvert, és ért valamit? Nem. Az MSZP-nek érne valamit? Aligha.

Lehet, meg fog lepni, de az ikszek ott Gyurcsány Ferencnek, és nem a konkrét kérdéseknek szóltak. Érdekes, most nem vonult az utcára senki a tandíjnál (mondjuk ez a konstrukció igazságosabb is, mint hogy mindenki fizessen). Tudod, ahogy Horn Gábor is megmondta az eredmények után: "Nem azt mondták, Feri..."

Na, valahol itt volt a lényeg! Az egy dolog, hogy a reformokból nem kértek az emberek, de a reformerből meg különösen nem.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.23. 15:56:58

@Tivadar főkancellár: Nekem nem volt érdekem libikókásat játszani a forinttal (emlékszünk Kósára?), folyamatosan hitelkedvezményekkel tömni választói csoportok zsebét és általában véve futóbolondok és félkegyelműek bevetésével törni-zúzni a magyar gazdaságban.

Ezért én nem vagyok a kormánnyal és nem tartom a "mi politikánknak" a kormány politikáját.

Orbán megteheti, hogy ne tárgyaljon, tehát ha tárgyal, szabad akaratából teszi.
Andrassew meg hülye. De legalább nem tagja a kormánynak.

Tivadar főkancellár (törölt) 2012.07.23. 15:57:19

@Virág et.: Még egy gondolat: a "ha már elbírja a gazdaság" időszaka az körülbelül akkor lesz, mikor a Marson fogunk kocsikázni. Ezekkel a kilátásokkal biztosan.

Tivadar főkancellár (törölt) 2012.07.23. 15:59:10

@Counter: Ha már itt tartunk, Orbán azt is megteheti, hogy kilépjen az EU-ból, de a lehetőségeket az ésszerűség keretein belül értettem.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.23. 16:03:24

@Tivadar főkancellár: Az IMF-fel való nem tárgyalás nem ugyanaz, mint kilépni az EU-ból.

Tivadar főkancellár (törölt) 2012.07.23. 16:06:07

@Counter: A "törés-zúzással" csak a következő problémám van:

Azok kiabálnak róla a leghangosabban, akik ebbe a helyzetbe juttattak minket/akik "független" szakértőkként" valamely világszervezet, vagy cég alkalmazásában állnak/akik demagóg módon arról beszélnek, hogy miért nincs munka, meg nyugdíj, meg jó szociális ellátás, meg adósságcsökkentés egyszerre. Mégis mi a jó francot várunk egy adósságspirálban szenvedő országban?

A kormánynak rengeteg hibája, balfogása és legfőképpen rossz kommunikációja van. De nehogy már azok reklamáljanak a tévedésekért, akik ide juttattak minket! Kicsit nevetségesnek tartom, amikor Orbán mostani hibáit Gyurcsánnyal állítják párhuzamba.

Ha csődbe megyünk, akkor majd az lesz a bűnbak, aki éppen a volánnál ült?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.23. 16:10:22

@Tivadar főkancellár: A "legfőképpen a rossz kommunikáció a hibás" és a "követtünk el hibákat is" toposzok használóit nem veszem komolyan.

Tivadar főkancellár (törölt) 2012.07.23. 16:10:32

@Counter: Valóban nem ugyanaz, de a lényeg most nem ez. A lényeg az, hogy van egy csapat hülye az országban, akinek sajnos médiabefolyása van, és úgy állítja be az eseményeket, mintha az IMF az azonnali, feltétel nélküli megoldást hozná el nekünk, és a gonosz Patás (persze, csak azért, hogy tovább rombolhassa a gazdaságot) csak azért, sem enged nekik, mert túl büszke hozzá. És én ezt nem tudom ésszel felérni, hogy ebben a helyzetben, a tönk szélén, hogy lehet valaki ennyire sötét/aljas? Ez már rég nem Orbánról szól, hanem arról, hogy az adott helyzetben az ország hol és hány centimétert veszít az önrendelkezéséből, mit tud megtartani, és milyen árat kell fizetnie érte?

Orbán mindegy: ha felveszi a hitelt, az lesz a baj, ha nem veszi fel, akkor az lesz a baj. Az, hogy miért tartunk itt(ki miatt fizetjük a kamatos kamat kamatját), azon már nem gondolkodik el a birka Népszava-olvasó.

Tivadar főkancellár (törölt) 2012.07.23. 16:12:49

@Counter: Nem többes szám első személyben beszélek, nem vagyok a Fidesz tagja, nem szavaztam rájuk. Ha erre megy ki a játék.

Az, hogy te kit veszel komolyan, megint nem izgat. Az ellenben nagyon is izgat, hogy mi lesz ezzel az országgal, mert látok sok hülyeséget a jobbon, látok hajmeresztő terveket és dolgokat, de a balra nézve csak a szellemi sötétséget látom. A demagógiát, és azt, hogy "mindegy, mi lesz, csak Orbánt váltsuk le."

És ez ijeszt meg a legjobban.

Tivadar főkancellár (törölt) 2012.07.23. 16:14:03

@Tivadar főkancellár: Nincs alternatíva, nincs egy ép gondolat, és nincs egy szemernyi kényszer sem, hogy a kormány valóban mindent megtegyen a választóiért. Mert nem kell.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.23. 16:17:15

@Tivadar főkancellár: Vedd önértékén a szavaimat.

Nem veszem komolyan, aki a rossz kommunikációra és a "követtünk el hibákat, de" kezdetű mentegetőzésre hivatkozik. Ez a szellemi sivárság és süketség csalhatatlan jele.
Egyáltalán nem érdekel, hogy kire szavaztál. Mint az köztudott, a "követtünk el hibákat is" teljesen pártállás- és korfüggetlen mentség idehaza. A "rossz kommunikáció" valóban a jobboldal hülye apologétáira jellemzőbb, de hát te döntöttél úgy, hogy használod. Azonban az elcsépeltségétől függetlenül: sehova sem vezető hülyeség.

Virág et. 2012.07.23. 16:18:36

@Tivadar főkancellár: Obán azért tárgyal az IMF-fel, mert sikerült magát olyan helyzetbe verekdnie, hogy nem maradt más lehetősége. Nem osztom ezt a nemzetközi összeesküvés nézetet: nem kellett volna 500 milliárdos lyukat ütni a költségvetésen forrás nélkül, nem kellett volna kapkodva pénzt elvonni azokból a szektorokból, amelyeknek a feladata épp a gazdaság működtetése lett volna. Egy ördögi kört alkotott saját magánk, amiből képtelen kitörni - sőt, napont elképesztőbb baromságokkal jön elő ő és csodás jobbkeze, fényestekintetű György.

"Az IMF valóban kedvező hiteleket ad, ha a százalékokat nézzük, de közben olyan feltételeket támaszt, amikkel a visszafizetést gyakorlatilag ellehetetleníti."

Magyarországnak ez már a sokadik IMF hitele. Eddig sem állt meg a világ, most sem fog. Nem jó dolog, hogy IMF-hez kell fordulni, ebben egyetértünk. De ha már kell, akkor érdemes gyorsan túlesni rajta, mert minden más megoldás még több pénzbe kerül.

Orbán nem azért halogatja ezt a megállapodást, mert jót akar az országnak, hanem mert fél a népszerűtlen intézkedésektől, a megszorításoktól. Fél, hogy nagyot bukik 2014-ben.

A szociális népszavazásról pedig annyit, hogy mindegy, hogy az egyszerű kisember miért ikszelt, a lényeg, hogy Orbán kaszálta el Gyurcsány kormányzati intézkedéseit. Ennyit a "patás miatt nem tudtak kormányozni" dumáról. Igen, miatta nem, mert ahol lehetett, keresztbe tett. Aztán meg kormányon kb. ugyanazt, vagy minimális módosítással meghozta. Aki meg akkor ikszelt, az most nem ír alá az LMP-nek ugyanazon intézkedés ellen. Ez már inkább a választót minősíti.

Tivadar főkancellár (törölt) 2012.07.23. 16:27:14

@Virág et.: Az utolsó bekezdéshez: ilyen a politika. Abban nem értünk egyet, hogy Orbán kaszálta el Gyurcsány intézkedéseit, mert nem ő fogta azoknak a kezét, akik behúzták az ikszet. A választót pedig tökéletesen megértem, hogy miért nem fogadta el Gyurcsánytól azt, amit most Orbánéknál eltűrt. Nem akarok belemenni ebbe a kardozásba, hogy most mi kinek a hibája, és az erénye, mert egyik párthoz sem kötődöm. Csak annyit mondok, hogy kissé hiteltelen azoknak a bírálata, akik tökéletesen bebizonyították alkalmatlanságukat, és az országot jelképező busz kormányát akkor adták át, amikor már a szakadékba kerültünk. Az meg főleg hiteltelen, ahogy bírálnak, mert teljesen irreális dolgokat kérnek számon, irreális követeléseket támasztanak és közben hazudoznak rendületlenül.

Summa summarum: az országra így is, úgy is megszorítások várnak. Számomra ezért tűnik indokolatlannak Mesterházy, Gyurcsány, és ennek a szerencstlen félnótás Andrassewnek a követelőzése.

Tivadar főkancellár (törölt) 2012.07.23. 16:28:39

@Virág et.: Írod, Magyarországnak ez már a sokadik IMF-hitele. Eddig mennyi hitelre mennyi pénzt fizettünk vissza, tudja valaki? Hány százalékos (inkább hány ezer) kamatot kérnek ezekért a milliárdokért?

Mennyiben tekinthető felelős döntésnek a hitelek hitelekkel való visszafizetése?

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.07.23. 16:28:45

@Tivadar főkancellár: Mutass egy országot, ahol Matolcsy receptje bevált. Tündérország nem ér.

Orbán időhúzása eddig csak pénzbe került nekünk, mert a megszorításokat nem úsztuk meg (kivéve azt a mintegy 2-300 ezer családot, akik ma a Fidesz klientúrájának tekinthetőek). Nyolc éven keresztül handabandáztak valami értelmetlen megszorításokról, és mire hatalomra kerültek, kiderült, hogy az nem tiltakozás volt, hanem már maga a kormányprogram.

Egy jó gazdaságpolitikával mostanra az IMF múlt idő lenne. Ehelyett ott tartunk, ahol 2010-ben, csak közben elherdáltuk a fél magánnyugdíj-vagyont, leminősítettek minket, és mindenki aki teheti, viszi ki a befektetését az országból. 2012 közepe van, ember, kiröhögnek a kocsmában, ha gyurcsányozol.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.23. 16:37:56

@Tivadar főkancellár: Egy csomó minden, amit a kormányon számon van kérve, egyáltalán nem irreális. Az az irreális, amit a kormány művel.

Persze egyszerűbb csúsztatni egy nagyot, hogy lám, a gonosz elmúltnyolcév is kritizál, ők rosszak, az ő kritikájuk hiteltelen, tehát a kritika hiteltelen.

Egyébként azt te komolyan gondolod, hogy az akkori ellenzéknek nem volt köze a szociális népszavazáshoz? :-D :-D :-D

Tivadar főkancellár (törölt) 2012.07.23. 16:38:06

@Kettes: 1. Én nem Gyurcsányoztam.
2. Ugyan, áruld már el mi lenne annak a "jó gazdaságpolitikának" az alapja. Ha elfelejtetted volna, az ország adósságspirálban van, a hazai tőke minimális, versenyképtelenek és kicsik vagyunk. Áruld el, mi a titok nyitja. Hogy lehet egyszerre csökkenteni az államadósságot, fejlődő pályára állítani a gazdaságot, és megtartani a szociális hálót, egészségüggyel, oktatással, etc.
3. Hogy mi Matolcsy receptje, nem tudom. De érdekes módon a világ más részein is bevezettek több olyan adónemet, amit nálunk még az ördögtől valónak tartottak.
4. Arról a magánnyugdíj"vagyonról" beszélünk, ahol a magánbiztosítók hasznára az állam vállalt garanciát? Nagy buli volt, tényleg.
5. Lehet választani: adónövelés, vagy szolgáltatáscsökkentés, ez ilyen egyszerű.

De a fő kérdés nem ez, mert nem akarok belefolyni az aktuálpolitika. A fő probléma az, hogy itt hatalmas szemléletbeli problémák vannak, amikre az ország jobban ráfázhat, mint az Orbán-kormány összes vélt és valós hibájára együttvéve. A fő probléma ugyanis az, hogy néhány naiv marha azt táplálja az emberekbe, hogy nekünk azért kell megegyezni, mert mások a mi érdekeinket képviselik; hogy majd minden csodaszép és csodajó lesz, ha Orbánt elzavarják, és már csak egy kicsit kell kitartani.

Tivadar főkancellár (törölt) 2012.07.23. 16:42:35

@Counter: Nem mondtam, hogy nem volt köze hozzá, ne forgasd ki a szavaimat. De érdekes módon, még "az SZDSZ fontosabb, mint az ország" Horn Gábor is felfogta, hogy az eredmény a kormány népszerűségére (pontosabban: elutasítottságára) vonatkozott.

Felesleges azon faszkardoznunk, hogy mi az irreális. Számomra a kormány tevékenységénél sokkal irreálisabb az, hogy az ellenzék az inaktív társadalmi csoportokra támaszkodva támaszt hangulatot a kormány ellen. Irreális az, hogy úgy mond kritikát, hogy a "receptje" egy újabb hitelfelvétel az ország gondjaira. Irreális az, hogy a magyar érdekek érvényesülését abban látja, hogy szervilis módon mindenben alárendeli akaratát a felsőbb hatalmaknak. És legfőképpen az irreális, hogy a világot úgy szemléli, hogy akik nálunk erősebbek, azok bizonyára tévedhetetlenek is.

Tivadar főkancellár (törölt) 2012.07.23. 16:45:21

@Counter: Számomra az a kritika hiteltelen, ami mögött nincs alternatíva. Egyezzünk meg ebben.

Bocsánat, az számomra nem alternatíva, hogy "kövessük mindenben azt, amit a nagyok mondanak és akkor majd jó lesz nekünk." Ez az ország a rendszerváltás és az EU-tagság kezdete óta megtanulhatta volna már, hogy a nagyok nem azzal foglalkoznak, hogy nekünk mi jó, hanem azzal, hogy nekik mi jó.

Tivadar főkancellár (törölt) 2012.07.23. 16:46:23

@Tivadar főkancellár: kiegészítve: "egy újabb hitelfelvétel és a gazdasági önrendelkezés teljes feladása" a receptje

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.23. 16:47:11

@Tivadar főkancellár: 1. De.
2. Kevesebb megtakarítás- és beruházásellenes policy.
3. Matolcsy se, tehát elhisszük. Az adónemek hasonló elnevezése nem konstituál hasonló adónemet. Pl. az elhíresült bankadó Magyarországon micsoda: egy viszonylag magas kulcsú adó, ami központi költségvetési bevétel. Más országokban egy alacsonyabb kulcsú adó, ami elkülönített pénzpiaci garanciaalapot finanszíroz. De hozhatnánk a tranzakciós adót, ami Magyarországon az amúgy is drága lakossági banki szolgáltatások adója, eredeti formájában pedig egy pénz- és tőkepiaci műveleti adó.
4. Arról a magánnyugdíj-vagyonról, ami a megtakarító lakosság tulajdona volt és az állam államosította (pontosabban alaptalan fenyegetésekkel és üres ígéretekkel, valamint mesterségesen nehezített adminisztrációval kizsarolta). A mnyp megszűnése egyébként nagyot rúgott az állampapír-piacba is (meglátszott a kieső kereslet, illetve nem annyira diverzifikált a vásárlói piac már, ha a Templetonnak megmoccan a keze, itt vihar lesz).
5. Lehet? Én úgy vettem észre, hogy az van, amit a kormány mond, de biztos nem figyeltem eléggé.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.23. 16:48:02

@Tivadar főkancellár: Nem a véleményedről, hanem a csúsztatásodról beszéltem.

Tivadar főkancellár (törölt) 2012.07.23. 16:50:26

@Counter: Én itt a véleményemet írom le, tehát csúsztatásról beszélni elég érdekes lenne. De hagyjuk is, felesleges.
Én vitázni jöttem ide, nem személyeskedni, de úgy látszik, Magyarországon ez a kettő már menthetetlenül összeforrt.
Akkor meg nem egyszerűbb leszarni a másikat?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.23. 16:53:15

@Tivadar főkancellár: A csúsztatás: módszer, amelynek használója lebukás esetén lesen lévőnek számít.

Csúsztattál. Ebben nincs semmi személyeskedés.

A vita nem jelenti azt, hogy tilos a partner meg nem engedett módszereit kifogásolni.

Tivadar főkancellár (törölt) 2012.07.23. 16:56:04

@Counter: Én ugyan nem értek a magánnyugdíj-pénztáras dolgokhoz, de pár dolog azért megütötte a fülem:

1. Ha jól tudom, a megtakarított pénzeket magáncégek vették kézbe, de a nyugdíjak kifizetését az állam garantálta... wtf?
2. Ha jól tudom, a veszteségeket az állam pótolta állampapírkibocsátással, magyarán hiteleket vett fel. Magyarán azt a pénzt, ami nála volt, átutalta, aztán kölcsön fejében felvette. Magyarán, ha jól értem a dörgést, a magánnyugdíjpénztári rendszer újabb adósságokat generált az állam számára, amely egyébként még számos esetben garanciát adott magáncégekre a haszon biztosítására.
Ez a jó üzlet?

Tivadar főkancellár (törölt) 2012.07.23. 16:58:53

@Counter: Már ne is haragudjál, de az hadd ne számítson Gyurcsányozásnak, ha kijelentem, hogy a 2008-as népszavazás idején az ő elutasítottsága többet nyomott a latban a Fidesz minden kampányfogásánál. Ez ugyanis TÉNY.

VT Man 2012.07.23. 16:59:28

@Tivadar főkancellár:
" Ezektől mindig azt kérdezem, hogy ha az MSZP 2002-2010 között a Patás miatt nem tudott kormányozni, akkor mire számítsunk esetleg 2014-ben? Orbán a hibás kormányon és ellenzékben is? Ha elzavarják, a sokfejű debil koalíció hogy fogja majd tudni kormányozni az országot? Hiszen még az MSZP-SZDSZ-nek sem sikerült együtt.
Választ még sosem kaptam :) "

Na igen!

Ha a "Fidesz fúrta meg az egészségügy reformját ellenzékben", akkor miért is kellene az MSZP-re szavazni 2014-ben?

Hiszen akkor megint majd megfúrja a Fidesz a reformokat, hiszen ellenzékben lesz!

kamerasmobil 2012.07.23. 17:00:24

@Tivadar főkancellár: Nem az folyik itt amit irsz.

Itt egy nagyon egyszeru dolog tortenik: egy nagyon szuk erdekcsoport ugy alakitotta at az allam mukodeset hogy egyreszt ok befolyasoljak szinte a teljes bevetel elosztasat - masreszt pedig ennek az allami penznek a jelentos reszet a sajat zsebukbe terelik. Szazmilliardos nagysagrendben.

Arrol nem is beszelve hogy az orszag lakossaga mindezt haromszor fizeti meg. Egyszer a tenylegesen ellopott penzt egyszer a szetcseszett gazdasag miatt elbukott pezt egyszer pedig a mindezek miatt megfizetendo kamatfelarat az allamadossagon.

Az IMF ehhez nyilvan nem lesz hajlando asszisztalni. Nem fognak azert penzt adni hogy azt "utanunk a vizozon" jelszoval a Simicska-birodalom bekebelezze es aztan egy kovetkezo kormany kenytelen legyen szettarni a karjat hogy sajnos meg mindig nem tudja az orszag visszafizetni es megint naluk kell megujitanunk az adossagunkat.

Az egesz IMF elzavaras majd a kenyszeru visszahivas utan a targyalasok halogatasa mind errol szol es nem masrol. Orbanek lopni akarnak es azt nem lehet az IMF orra elott ezert amig lehet tavol kell tartani. Megis mit gondoltok miert csinaljak mar ennyire pofatlanul? Szorit az ido.

Az osszes tobbi szoveg ures mentegetozes. Eleve milyen megszoritast kerhet meg az IMF amit Matolcsy nem hozott meg eddig? A chipsado meg tranzakcios ado meg hatosagi aras dinnye utan erre hivatkozni teljesen abszurd. A beruhazasok lealltak a hitelezes befagyott akinek meg maradt meg megtakaritasa az rekordosszegben menekiti kulfoldre.

Tivadar főkancellár (törölt) 2012.07.23. 17:04:29

@kamerasmobil: Na látod, iskolapéldája vagy annak, amiről beszéltem :)
Bár olyan egyszerű lenne a világ, hogy a gonosz Patás csak azért akarná kívül tartani az IMF-et, mert tovább akar lopni (figyelem: nem állítottam, hogy nem lop!).

Hogy is mondjam: kimondottan perverz az a szemlélet, amelyik a magyar kormány mozgásterének minimalizálásától várja az ország problémáinak megoldását. Még csak nem is másik kormánytól, vagy másik vezető figurától, hanem attól, hogy mi a legkevésbé se tudjunk beleszólni abba, hogy mi történik velünk.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.23. 17:05:19

@Tivadar főkancellár: mandiner.blog.hu/2012/07/23/baloldali_tomegtuntetest_az_imf-ert/fullcommentlist/1#c17379952

"kissé hiteltelen azoknak a bírálata, akik tökéletesen bebizonyították alkalmatlanságukat, és az országot jelképező busz kormányát akkor adták át, amikor már a szakadékba kerültünk."

Ezzel az érvvel próbálod a kormányt érő bármely kritikát elhallgattatni, azaz a "kormányt érő kritika" helyére a "kormányt az elmúltnyolcév részéről érő kritika" fordulatot – csúsztatod. Ennélfogva: csúsztatsz.

A mnyp-nél nem az a kérdés, hogy jó üzlet-e vagy sem, hanem hogy alaptalan, hazug fenyegetéssel és ígérettel a polgárok tulajdonát tüntette-e el az állam vagy sem. A jogot, különösen a magántulajdonhoz való jogot egy polgári társadalomban respektálni kell. Ez hatalmas és évtizedek alatt sem helyrehozható bizalomvesztés, ráadásul épp azokkal a polgárokkal szemben, akik egyébként rendelkeztek számottevő megtakarítással és bíztak az államban, a kormány szavában. Mert ugye egy nyugdíjas vagy lumpenproletár polgártárs nem izgatja magát rajta, de egy fiatal, gazdaságilag aktív, értékteremtő, saját nyugdíjáról gondoskodni akaró polgár igen. Na, célzottan ezeket vágta át és rabolta le a kormány oda meg vissza.

Lehet, hogy nekem nem volt jó üzlet négyzetméterenként 1.000 forint egyszer díjért kiadnom az udvaromat tinidiszkó rendezésére egész nyáron minden nap, de erre hivatkozva sem lesz jogos, ha kézigránátot dobok közéjük. Hát még ha összevissza hazudozok szabad elvonulásról, aknákról, napalmtámadásról stb. közben.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.23. 17:08:20

@Tivadar főkancellár: A kormány mozgástere nem a társadalom mozgástere, ez ilyen egyszerű.

Ha a magyar kormánynak a mozgásterét úgy használja, hogy azzal problémákat generál, akkor a mozgástere szűkülése egy problémaforrást semlegesít.

Tivadar főkancellár (törölt) 2012.07.23. 17:10:06

@Counter: Az okfejtéseddel az a probléma, hogy az állítólagos "megtakarításaidnál" az, akinél a pénzed hagyta, egyáltalán nem garantálta, hogy abból te egy forintot is viszontlátsz majd. Ezt az állam garantálta neked, vagyis a tinidiszkós hasonlatod úgy állna, hogy te kiadod az udvarod, én meg garantálom neked, hogy akkor is megkapod a bérleti díjad, ha senki nem veszi igénybe.
Így azért már más a leányzó fekvése, mert ha magánnyugdíjpénztár van és magántulajdon, akkor az államnak semmi köze ahhoz, hogy te miből fogsz élni 50 év múlva.

Az pedig, hogy csúsztatásnak veszed -e, hogy egy már leszerepelt garnitúra kritikáját hitelesnek tartom -e, vagy sem, nem igazán izgat. Én még egyszer nem adnám a kezükbe a kormányrudat, de még csak nem is tekerném arra, amerre mondják. Főleg azért, mert még mindig ugyanarra akarnak menni ugyanúgy, ahova 8 év alatt nem bírtak eljutni.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.23. 17:12:30

@Tivadar főkancellár: Megint csúsztatsz, nem azt tartom csúsztatásnak, hogy a leszerepelt garnitúra kritikáját hiteltelennek tartod. Azt tartom csúsztatásnak, hogy bármely kritika mint fogalom helyére becsúsztatod a leszerepelt garnitúra fogalmát.

A tulajdon pedig tulajdon, nem kötelmi követelés.

Ügyesen trollkodsz, amúgy.

Tivadar főkancellár (törölt) 2012.07.23. 17:12:51

@Counter: A társadalom mint olyan, nem létezik, tehát mozgástere sincsen. Konkrét kérdésekben a társadalom azonnal nyugdíjasokra, autóvezetőkre, kutyásokra és metalfanokra bomlik, tehát bajban lennénk, ha a társadalomnak bármerre kellene mozognia. Főleg Magyarországon, ahol a kádárizmus máig szétroncsolta az úgynevezett társadalom szövetét (gondolok itt a szolidaritás hiányára).

kamerasmobil 2012.07.23. 17:12:54

@Tivadar főkancellár: Rovid tavon - tehat a torvenyes valasztasok elott - mi masban lehetne remenykedni? A kormany mostani tevekenysege _egyertelmuen_ kart okoz es jobb lenne ha semmit sem valtoztattak volna.
2014-ben termeszetesen el fogok menni es szavazok de ADDIG nincs mas remeny.

Vagy te mit is csinalnal ha forro sutolapon fekudnel es az istennek se lenne hajlando az illetekes szemely lecsavarni a hofokot? Nem abban biznal te is hogy legalabb vigye el onnan valaki hogy ne tudja meg forrobbra allitani? Megis mi ebben a perverz? Inkabb tragikusnak neveznem hogy ide jutottunk.

Egyebkent pedig irhatnal valami erdemi ellenervet is mert megcafolni nem tudtad az allitasomat.
Tehat premisszak:
- az IMF ha idejon akkor nem engedne ilyen mertekben lopni
- Orbanek lopni akarnak
Kovetkeztetes:
- Orban azert huzza az idot hogy meg tobbet lophasson

Azt is megprobalhatod bebizonyitani hogy a jelenlegi gazdasagpolitikahoz kepest az IMF elvarasai - amelyek nagyreszt ismertek - miert is lennenek rosszabbak... de attol tartok azzal is nehez dolgod lesz.

Szoval hagyjuk ezt a kontorfalazast meg masokra mutogatast inkabb a fenebe. Tenyleg ilyen egyszeru az egesz mint ahogy irtam.

Várúr 2012.07.23. 17:13:39

@Virág et.:
Virág et.! Eszembe jut kegyedről a Tanú. Amikor is a valódi Virág et. közli Pelikán gátőrrel: Ez nem a vallomás, ez az ítélet!
Kegyed a betűkkel, a számokkal, a tényekkel egyszerre hadilábon áll. Nézegessen inkább szórakoztató, tanulságos filmeket.

Tivadar főkancellár (törölt) 2012.07.23. 17:13:48

@Counter: Világosan közöltem veled alább, hogy nem így van. Nem a kritikát magát helytelenítem. Persze, biztos csak úgy mondtam.

kamerasmobil 2012.07.23. 17:14:22

@Tivadar főkancellár: "Én még egyszer nem adnám a kezükbe a kormányrudat, de még csak nem is tekerném arra, amerre mondják."

Ebben az a vicc hogy a Bajani kormany egy evet emg Orban is dicserte. Mar persze nem itthon...

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.23. 17:15:57

@Tivadar főkancellár: A mozgástér nem az egységes irányú mozgás kötelezettségét jelenti.

A kormány mozgástere továbbra sem a "mi" mozgásterünk, hanem a kormányé. A kormány a mozgástere mértékétől függően okozhat kisebb-nagyobb kárt. Ha a kormány kárt okoz, a mozgástere szűkítése: haszon.

Ha a társadalom nem létezik, akkor a kádárizmus hogy roncsolhatta volna szét?

Tivadar főkancellár (törölt) 2012.07.23. 17:16:46

@kamerasmobil: Hibás premisszákból csak hibás következtetésekre lehet jutni, még akkor is, ha Orbánék történetesen lopnak (is). De hagyjuk ezt, jó? Belefáradtam.

Ha neked egyszerűbb azt hinni, hogy ez a történet arról szól, hogy az IMF Orbánék lopását megakadályozandó jön, akkor hidd azt. Csak vigyázz, nehogy 2014-ben a Jobbikra húzd be az ikszet :)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.23. 17:20:11

@Tivadar főkancellár: Nem csak úgy mondtad.

1. Virág et. nem leszerepelt garnitúraként kritizált, de azzal hárítottad, hogy mivel a leszerepelt garnitúra kritizál, ezért a kritikája a leszerepelt garnitúráé, tehát hiteltelen.
2. mandiner.blog.hu/2012/07/23/baloldali_tomegtuntetest_az_imf-ert/fullcommentlist/1#c17379842

Itt megint minden kritikát a leszerepelt garnitúra kritikájaként mutatsz be.

Lehet, hogy világosan közölted, hogy nincs így. A fentiekre figyelemmel a világos közlésed egyenes hazugságnak tűnik.

Tivadar főkancellár (törölt) 2012.07.23. 17:20:22

@Counter: Nem a társadalmat, hanem a társadalmi szolidaritást. Tudod, azt a valamit, hogy mondjuk segítek a másik embernek, ha az út szélén haldoklik, hogy rendesen fizetek adót, hogy kötelességemnek tartom a lelkiismeretes munkát, a pontos fizetést, hogy tudomásul veszem azt, hogy rajtam és az érdekeimen kívül más is létezik a világon. Ezt tökéletesen sikerült szétroncsolni, úgyhogy még ma is sikk becsületesnek lenni.

Ez a válság is erről a morális állapotról szól egyébiránt, ugyanis a pártok és emberek úgy viselkednek, mint azok, akik a tanmesében összekötözve, villával a kezükben halnak éhen. Tudniillik a saját szájukba nem tudnák beleemelni az ételt, de egymást etethetnék. Ez a társadalom is ilyen, ez az ország is éppen ilyen.

kamerasmobil 2012.07.23. 17:21:29

@Tivadar főkancellár:
"Ha neked egyszerűbb azt hinni, hogy ez a történet arról szól, hogy az IMF Orbánék lopását megakadályozandó jön, akkor hidd azt. "

Nem ezt irtam. En azt mondtam hogy Orban azert huzza az idot mert az IMF alatt mar nem tudna ennyit lopni a bandaja.
Mi masert tenne? Megszoritas mar igy is van annyi hogy recesszioba nyomtak az orszagot es raadasnak evi tobb szaz milliardos kamatfelarat is begyujt az orszag.

Szoval megint csusztatsz. Pontosabban probalsz csusztatni.
Ellenerveket meg tovabbra sem tudsz irni. Troll.

Tivadar főkancellár (törölt) 2012.07.23. 17:22:57

@Counter: "Nem akarok belemenni ebbe a kardozásba, hogy most mi kinek a hibája, és az erénye, mert egyik párthoz sem kötődöm. Csak annyit mondok, hogy kissé hiteltelen azoknak a bírálata, akik tökéletesen bebizonyították alkalmatlanságukat, és az országot jelképező busz kormányát akkor adták át, amikor már a szakadékba kerültünk. "

Akkor értelmező olvasás, 1. feladat: a leírtak mely része vonatkozik Virág et.-ra?

Várúr 2012.07.23. 17:24:22

@Counter:
Jóember. A tulajdon az, amellyel bármikor szabadon rendelkezhetsz. A magánynyögdíj egy államilag garantált magánígérvény volt, mellyel a befizetők nem rendelkezhettek. Állításod még csak nem is csúsztatás, hanem szimpla füllentés. Vagy pedig téged is rendesen becsaptak.

Tivadar főkancellár (törölt) 2012.07.23. 17:27:28

@kamerasmobil: Ellenérveket kérsz számon, mikor érveket nem is írtál! Leírtad a magad "premisszáit", majd levontad belőlük a következtetésedet, amivel én személy szerint nem értek egyet (fogalmazzunk úgy: kicsit bonyolultabban látom a világot).
De érveket azokat sehol nem láttam nálad, pusztán a tényt, hogy nem értünk egyet. Hát akkor nem értünk egyet, nem tragédia. Ezért mondtam, higgy, amit akarsz.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.23. 17:30:21

@Tivadar főkancellár: "ahol a kádárizmus máig szétroncsolta az úgynevezett társadalom szövetét"

Ha nincs társadalom, akkor csak ami nincs, annak van bokra? Nem, ha nincs társadalom, nincs szövete sem.

A felsorolt értékeket a magyar hatalom már sokkal korábban gyökereinél támadta meg. A kádárizmus legfeljebb bevégezte, ahol volt mit. Olvass Márait.

A leírtak ott vonatkoznak Virág et.-ra, hogy neki címezted, válaszként az általa megfogalmazott kritikára. Ezt persze elfelejtetted idézni, kedves nagyon pártfüggetlen trollpajtás.

Bekapcsolódsz a beszélgetésbe, az udvariasság formai (de nem tartalmi) követelményeire feltűnően ügyelve csúsztatsz, hamisítasz, terelsz, ahogy a csövön kifér, és valahányszor az orrodra koppintanak érte, azonnal sápítozol és méltatlankodsz, hogy micsoda csúnya-csúnya személyeskedés, hogy itt tart az ország, hogy jaj, de bántanak. Nem bánt senki, csak magadat (alteregódat) hozod kínos helyzetbe.

jozicsenko 2012.07.23. 17:31:57

@Kandeláber: azt nem értem, hogy a vaccccpóver kislány egy tényleg szép teremtés -erre a legutolsó megnyilvánulásakor (a meleg felvonulásnál szólalt meg) olyan elrontott, rövid haja volt, smink nélkül, mint bármelyik leszbikának a klisé filmekből

náluk előírás, hgy a leglassabbhoz (legcsúnyábbhoz) kell igazodni, mint egy birkanyájnál ?l :-)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.23. 17:34:08

@Várúr: Nem. A tulajdonnal legfeljebb nagyon általában véve, lombikban lehet "bármikor és szabadon rendelkezni", különösen azonban szinte mindig korlátozva van. Ingatlan- és termőföldtulajdon mond valamit? Az alaptörvénybeli "társadalmi felelősség" passzus rémlik?

Tulajdon az, amiről a jog kimondja, hogy tulajdon. A mnyp-követelésről kimondta.

kamerasmobil 2012.07.23. 17:34:48

@Tivadar főkancellár:
Akarnak Orbanek lopni I/N
IMF felugyelet alatt lehet-e I/N

Nem bonyolult ez... de ha gondolod nyugodtan menj bele melyebben.

Tivadar főkancellár (törölt) 2012.07.23. 17:36:03

@Counter: Nem teljesen értem a problémádat. Az előbb még azt mondtad, hogy én Virág elvtársnak címeztem a mondanivalómat, most pedig már csak az a problémám, hogy a neki címzett kommentben tartottam hiteltelennek a 2002-10 között kormányzók kritikáját. Amit leírtam, abból világosan kiderült, hogy nem az ő kritikáját tartottam hiteltelennek (és amikor utóbb közölted, hogy te így értelmezed az általam leírtakat, ezt hangsúlyoztam is), bár ha részt vett a 2002-10 közötti kormányzásban, nyilván ebben sem mondok igazat. Ha netán Orbánt hülyének tartanám egy neked írt kommentben, akkor magadra vennéd? Kérlek, mondd el, mi bánt, mert eddig még csak az volt a konstans, hogy szerinted csúsztatok.

By the way, csúsztatás: én is vádolhatnálak ezzel, hogy csúsztatsz és trollkodsz, amikor azt írod, hogy a manyup-pénz a befizetők tulajdona volt. De nekem elég annyi, hogy elmondom: ezt rosszul tudod. A vitának ugyanis ez, és nem az orra koppintás a lényege, és egészen kicsi jóhiszeműség kell csak ahhoz, hogy ha valaki valótlanságot állít, akkor adott esetben akár tévedhet is (főleg, hogy nem vagyok gazdasági szakember).

kamerasmobil 2012.07.23. 17:36:11

@Counter: Plusz "ez nem ilyen egyszeru ahogy irod ezert nincs igazad" tipusu "erveles"...

kamerasmobil 2012.07.23. 17:37:01

@kamerasmobil: Es mire beirtam te is megkaptad ugyanezt mnyp temakorben :D

Tivadar főkancellár (törölt) 2012.07.23. 17:38:23

@Counter: Elmehetünk az elméleti síkra, de a lényege a manyup-ügynek akkor is az, hogy a pénz, amit befizettél, magánzsebekbe került. Azt, hogy abból bármit is viszont látsz, nem ők, hanem az állam garantálta.

Ha itt tényleg a te tulajdonodról van szó, ha tényleg te rendelkezel erről a pénzről (befekteted valahova), akkor hogy jön ide az állam? Akkor az állam miért vállal garanciát arra, hogy te kapsz nyugdíjat?

Tivadar főkancellár (törölt) 2012.07.23. 17:41:49

@Counter: A társadalom absztrakt fogalom. Létezni létezik, de magában nem sokat tudsz vele kezdeni, a "társadalom" ugyanis nem csinál semmit. Pont olyan, mintha azt mondanám, hogy "a nép", vagy "az emberek."

Társadalmi szolidaritás viszont igenis létezik, hiszen az adót a közös ügyeink és szolgáltatásaink finanszírozásáért fizetjük. Ha állami cégnél/hivatalnál dolgozunk, akkor igenis a "közösség" java érdekében cselekszünk. Ha adakozunk, úgyszintén, ha hajléktalanoknak ételt, a kórházaknak inkubátort adunk, úgyszintén.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.23. 17:42:55

@Tivadar főkancellár: 1. Virág et. kritizált. *Erre válaszul* közölted, hogy a leszerepelt garnitúra hiteltelen.
Vagy azt feltételezted, hogy ő személyesen a leszerepelt garnitúra, vagy pedig azt implikáltad ezzel, hogy bármely kritika a leszerepelt garnitúra kritikája.

2. A másik, hasonló elveken alapuló (biztos véletlen ismétlődés!) csúsztatásodat elfelejtetted megmagyarázni, pedig már felhívtam rá a figyelmed:
mandiner.blog.hu/2012/07/23/baloldali_tomegtuntetest_az_imf-ert/fullcommentlist/1#c17379842
Tessék, itt van újra, hátha most tudsz mondani valamit.

Azzal ráérünk később foglalkozni, hogy valahányszor méltatlankodni kezdesz, mindannyiszor egyúttal negligálsz is veled szemben felhozott érveket. A technikád része, gondolom.

Tivadar főkancellár (törölt) 2012.07.23. 17:45:03

@Counter: "csúsztatsz, hamisítasz, terelsz, ahogy a csövön kifér"

A valódi problémám éppen ezzel a mentalitással van. Nem csak azért, mert azt, amit mondasz, ezzel gyakorlatilag megfellebbezhetetlennek kiáltod ki (hiszen ha nem értünk egyet, ha mást mondok, akkor én hamisítok), hanem azért is, mert gyakorlatilag alapértelmezettnek veszed, hogy én ezt rossz szándékkal teszem. Hogy én azért mondok mást, mert ezzel céljaim vannak, és legfőképpen rossz céljaim.

Pontosan ez a probléma ma Magyarországon, és ezért tartunk itt, mert olyan vitakultúrájú emberekkel vagyunk megáldva, mint te, akik közben persze a "társadalmi párbeszéd" hiánya miatt aggódnak. Pontosan ezért nincs és nem is lesz társadalmi párbeszéd, és ezért maradunk buták mind a ketten olyasmiben, amihez nem is értünk igazán.

vakapad 2012.07.23. 17:49:20

Hát, T. Rajcsányi Gellért, én úgy hallottam, hogy az IMF megállapodás elmaradása miatt már eddig úgy 100 milliárdot vesztettünk, amit pl. az egészségügyre lehetett volna fordítani (elég baloldali a mondat utolsó része, vagy magyarázzam még egy kicsit). Gondolom, ez valahogy kimaradt az intenzív észforgatásból, aminek révén jelen bejegyzés született.

Egyébként, ha követni tetszene a blogon napéldául Tivadar főkancellár irományait, hamar kiderülne, hogy ki itten a Thürmer Gyula, aki sose tüntetne az IMF mellett ugyebár.

Tivadar főkancellár (törölt) 2012.07.23. 17:55:23

@Counter: "Erre válaszul" még kismillió más dolgot is írtam, amit persze te felejtettél el közölni.

Ha Virág elvtárs úgy érezte, hogy azzal, amit írtam, megbántottam, őt megkövetem. Nem állt szándékomban, és nem is gondolom róla, hogy akármelyik csoporthoz kapcsolódna. Rólad sem gondolom, téged viszont nincs miért megkövetnem. Nálad továbbra is az a véleményem áll, hogy lehet, hogy tudatlan vagyok, lehet, hogy sok mindenhez nem értek (és lehet, hogy a napi politika időnként az agyamra megy, és marhára belefáradtam abba, hogy az ellen kell védekeznem, hogy hol ilyennek, hol olyannak tartanak), és lehet, hogy hülyeségeket is leírok, de ez akkor is az én véleményem.

És sok mindent eltűrök (elsősorban érveket), de azt nem, hogy bárki is hazudozással és csúsztatással vádoljon meg. Mert jöhet olyan téma, amihez adott esetben én értek jobban, az én szakterületem, és akkor az esetleges tévedéseidnél, vagy ökörségeidnél én is elkezdhetlek revolverezni azzal, hogy te előre megfontolt szándékkal hazudozol. Ennyit akartam mondani.

És a zárógondolat az, hogy sokkal előrébb tartana ez az ország, ha az olyan emberek, mint akik itt vannak, túllépnének azon, hogy a másik hazudozik. Köztük te is. Mert ha hülyeségeket mondok, tessék érvekkel - és nem kinyilatkoztatásokkal, ahogy @Kamerásmobil tette - válaszolni, ha pedig te is arra hivatkozol, amit látsz/hallasz/gondolsz, akkor tessék szerényebbnek maradni.

Pelso.. 2012.07.23. 17:55:54

@Tivadar főkancellár: "És ez ijeszt meg a legjobban."

Feltételezem, csekély ijedség ez ahhoz képest, hogy hosszú éveken át meg kellően beburkolva az hangzott: minden jó lesz, csak Gyurcsányt-az MSZP-t váltsuk le.

Tivadar főkancellár (törölt) 2012.07.23. 17:57:06

@Pelso..: Mesélj, kitől hallottad, hogy minden jó lesz :)

Tivadar főkancellár (törölt) 2012.07.23. 18:00:41

@vakapad: És ezt a 100 milliárd forintot hol veszítettük el? Mert jól hangzik, csak épp azt nem mondja senki, hol veszett el...

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.23. 18:01:26

@Tivadar főkancellár: Fogsz valaha reagálni arra, hogy ebben a hozzászólásodban megismétled a csúsztatásodat: mandiner.blog.hu/2012/07/23/baloldali_tomegtuntetest_az_imf-ert/fullcommentlist/1#c17379842 ? Most kérdezem harmadjára.

Egyébként megint csúsztattál egyet: a "csúsztatsz, hamisítasz, terelsz"-ből két mondaton belül "mást mondok" lett. De ezt már csak az érdekesség kedvéért jegyeztem meg :-)

Eddig az alábbiakra nem kaptam teljes, érdemi választ (méltatlankodást igen):
mandiner.blog.hu/2012/07/23/baloldali_tomegtuntetest_az_imf-ert/fullcommentlist/1#c17380047
mandiner.blog.hu/2012/07/23/baloldali_tomegtuntetest_az_imf-ert/fullcommentlist/1#c17380153
mandiner.blog.hu/2012/07/23/baloldali_tomegtuntetest_az_imf-ert/fullcommentlist/1#c17380174
mandiner.blog.hu/2012/07/23/baloldali_tomegtuntetest_az_imf-ert/fullcommentlist/1#c17380218

Következetesen ugyanúgy csúsztatsz és következetesen méltatlankodással álcázva figyelmen kívül hagysz komplett ellenérveket, érveket. Sajnos ezek után a te szádból tényleg borzasztóan hiteltelennek hangzik a vitára hívás. Mégis miért vegyelek komolyan? Mert tartózkodsz a csúnya szavaktól és a durva sértegetéstől? A kaktuszom is tartózkodik, mégse szoktam vitázni vele. Ahhoz tehát több kellene, nem csak nemtevés, de tevés is.

Rodolfo63 2012.07.23. 18:01:33

csak egy rövid kérdés, az IMF MEGÁLLAPODÁS MELLETTI és az IMF MELLETTI tüntetés az ugyanaz? mert én érzek némi különbséget

No_Fidesz_No_Problem 2012.07.23. 18:03:11

Talán nem kéne a Google-t piszkálgatni annak, aki nem ért hozzá.

Talán nem kellene a saját koncepcióját belemagyarázni a találati listába annak, aki nem ért hozzá.

Talán nem kellene közgazdasági kérdésekről posztolni annak, aki nem ért hozzá.

Kedves Rajcsányi Gellért! Tudja Ön, hogy mennyi adóforintba kerül nekünk havona az, hogy orbánék már egy éve halogatják a megállapodást?

Tudja Ön azt, hogy mennyivel kevesebb pénzt kellett volna csak az elmúlt egy évben az egyébként is elszegényített lakosságnak törlesztőrészletekre költenie, ha Orbánék nem halogatják a megállapodást?

Ugye, Önt nem érdekli azoknak a sorsa, akik nem tartoznak az Orbánék által - de még általuk is csak a szavak szintjén - kedvezményezett "középosztályba"?

Ugye, Önt nem érdekli az sem, hogy a közpénzeket mire fordítják?

Ugye, Önt csak az érdekli, hogy a Fidesz havonta utalja az apanázst az Önök vállalkozásai számára?

Ha ezért a kis pénzért naponta kell hülyét csinálniuk magukból, akkor azt csinálnak.

Pelso.. 2012.07.23. 18:05:40

@Tivadar főkancellár: Guglizz egy kicsit; többek közt miről szólt a Fidesz agitpropja ellenzékben.

kamerasmobil 2012.07.23. 18:06:50

De hat mi abban a kinyilatkoztatas hogy korabban sosem latott szinten es szervezettseggel lopnak? ;)

Vagy abban hogy az IMF ezt aligha hagyna?

De tenyleg. En belatom hogy egyszerusitek ezekkel az allitasokkal de nem valtoztatok a tartalman semminek. A masodlagos meg harmadlagos tenyezok bevonasa nem befolyasolja erdemben a kovetkezteteseket. Itt es most ez tortenik ebben az orszagban.

kamerasmobil 2012.07.23. 18:07:56

@Pelso..: Meg csak be se volt burkolva. Ra lehet keresni hogy pl. a kamatfelar instant csokkeneset igertek a kormanyvaltas napjatol. Volt egy ket hetes igeret a kozbiztonsagra. Satobbi.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.07.23. 18:09:02

@rajcsányi.gellért (ergé):

Gellért, én is, te is olvastuk a cikket, ez a poszt, amit elővezettetek nettó csúsztatás... :DDD

Bár itt-ott szellemes.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2012.07.23. 18:11:17

Miért, jobboldali, revizionista, konzervatív szabadságharcot láttál? Na ugye... Ez egy ilyen ország.

kamerasmobil 2012.07.23. 18:11:40

@Tivadar főkancellár: Baszki maga a kormany is ekkora megtakaritassal szamolt a koltsegvetesben :)
Tudod ha van IMF megallapodas akkor csokken az orszag kockazata es alacsonyabb kamattal lehet finanszirozni az allamadossagot.

Ja es a 3-5 eves allampapirokra amiket a 9-10% kamatszinten adott ki az orszag azokra meg az IMF megallapodas UTAN is ki kell majd izzadnunk a felarat. Szoval ezert "csak" 100 milliard az eves megtakaritas rovid tavon...

Es akkor ott vannak a kozvetett hatasok hogy ha pl. lenne gazdasagi novekedes meg teljesulnenek a tervezett adobevetelek...

Tivadar főkancellár (törölt) 2012.07.23. 18:12:55

@Counter: Nem arról van szó, hogy én mitől tartózkodom, és mitől nem. Pusztán arról van szó, hogy beszélgetünk, vagy mindenki mondja a magáét.

Én egykét órával ezelőtt beírtam ebbe a blogba, és gazdasági témáról sikerült úgy "beszélgetnünk", hogy egyetlen számadat sem hangzott el. Én nem értek a gazdaságpolitikához: leírtam a véleményemet és a kérdéseimet, amire kérdéssel és témaeltereléssel (2008-as népszavazás) kaptam feleletet. Aztán többek között meg lettem vádolva azzal, hogy gyurcsányoztam, csúsztattam, hazudtam, és most itt tartunk. Rendre érveket várt mindenki tőlem, pedig a "vita" végig úgy zajlott, hogy a vitapartnereim kinyilatkoztatták a véleményüket, ami körülbelül ugyanolyan szubjektív alapokon állt, mint az enyém. Köztük a tied is.

Úgyhogy, nyugodj meg: nem fogok a kérdéseidre felelni, aztán hogy ezt miként éled meg, a te szociális problémád. Megélheted úgy, hogy te most felmostad valakivel a padlót, és megélheted úgy is, hogy értelmes kommunikáció helyett személyeskedéssel töltöttél el két órát.

allegretto23 2012.07.23. 18:14:48

@Tivadar főkancellár: Azért ezt a - meglehet leegyszerűsítő- magyarázatát Orbán "pávatáncnak" az IMF-el nem vetném el ilyen könnyedén... Ugye, az a tapasztalat, hogy eddig mindenből tudtak lopni, amihez hozzáfértek eleve gyanakvással és előítélettel tölti el az olyan földhözragadtakat, mint én, másrészt, olvasgatván a készülő földtörvényt eléggé megalapozottnak tűnik, hogy azért kellett csűrni-csavarni a földpályázatokat, mert ilyen módon kívánják -fideszközeli- magánkézbe játszani az állami tulajdonú földeket. Azon sem lennék meglepve egyébként, ha az eus pénzből, közgép közreműködéssel, horror áron felújított vasútakat egyszercsak magánkézben látnánk (esetleg az imf kérésére), de persze ahhoz idő kell, előbb fel kell újítani, de legalább is a felújítást ki kell pályáztatni, hogy legyen miből megvenni...azután lehet ráfogni a csúnya imf-re az egészet.

csabakirályfi 2012.07.23. 18:14:59

@Tivadar főkancellár: "...és milyen árat kell fizetnie érte"
Nem tudod, ugye? Pedig írkálták, hogy mennyivel drágább a piac. ca 120 milliárd/év? Aztán az "azok akik idejuttatak" is kicsit rázós, mert Orbánék masszívan dolgoztak azon, hogy itt légy, mondjuk a Molnár Lajos ver 2.0 már öt éve futhatna, de ugye AKKOR még minden fenntartható volt, változtatás nélkül.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.07.23. 18:15:08

@Várúr: "A tulajdon az, amellyel bármikor szabadon rendelkezhetsz. "

Mint pl a lekötött betétek, mi? :DDD Vagy elzálogosított ingatlan... kiskorú nevén lévő örökség...

milyen szép a Vértes, ó 2012.07.23. 18:15:37

Na, az se ápol túl jó kapcsolatokat a magyar nyelvvel, aki szerint az IMF-megállapodás mellett tüntetni ugyanaz, mint az IMF mellett.

allegretto23 2012.07.23. 18:16:36

természetesen vasutakat

légügyi megfigyelő 2012.07.23. 18:21:05

@Tivadar főkancellár: kedves Fokancellar, ami nem a tied, azt orokolheti-e utanad az orokosod? Mert a manyup szamladat orokolte volna. Ja, azzal,hogy az orokosodet kijelolod, rendelkezel vagy sem a szamlan levo teljes osszeggel? Ilyen modon meg akkor is rendelkezhettel, amikor Magad nem voltal jogosult hozzaferni a szamlan levo penzhez. Leteznek ilyen joszagok, tied,de a rendelkezesi jogod idobeli vagy egyeb korlatozas ala esik. De a tied, es a korlatozas megszuntevel szabadon rendelkezel az osszeggel. Mint a lekotott betet eseteben, pl.
Biztos erted, csak kicsit kell gondolkodni,ha nem vilagos. Es innen csak egy icipici lepes annak felismerese, hogy ha volt ilyen szamlad es fenyegetessel, igergetessel lemondattak rola, akkor valami csalardsag tortent.
Jo gondolkodast!

Rabbi Akiba 2012.07.23. 18:21:47

"A Nemzetközi Valutaalap a 2. világháború utáni világrend egyik fontos szereplője, kifejezett célja pedig nem a globális szivattyú működtetése,"

Hát, erről John Perkinsnek (Egy gazdasági bérgyilkos vallomásai), valamint Joseph Stiglitznek némileg testközelibb élményei és információi vannak, mint a cikk írójának, és ők bizony azt állítják, hogy a szivattyú működésének biztosítása nagyon is ott volt a célfüggvényben. Aki nem hiszi, az Perkins után olvassa el Stiglitz-től a Globalizáció és visszásságai címen megjelent könyvet....

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.23. 18:22:12

@Tivadar főkancellár: Értem, tehát harmadjára is elkerülöd a választ a csúsztatásról, illetve továbbra is megválaszolatlanul hagyod a neked nem tetsző érveket.

Viszont személyeskedést, hogy kinyilatkoztatok, rosszhiszemű vagyok, miattam tart itt az ország ésatöbbi, azt kapok. Válasz helyett, minden jel szerint.

Pelso.. 2012.07.23. 18:27:02

@rajcsányi.gellért (ergé): "az IMF legélesebb kritikusai a különböző országok radikális baloldali, antiglobalista avagy nacionalista (ezek sok helyütt ugye összeérnek) mozgalmai; és ezek az erők egyben az adott országok jobboldali, konzervatív establishmentjének elszánt ellenfelei, kihívói.
Vigyázz, itt összezavarod a híveket. Nem fognak rájönni, hogy pl Kövér (alias habonyárpi) rendszeres IMF ellenes beszólásai során fenti összes közül adott pillanatban melyik khm, értékrendet képviseli.

vakapad 2012.07.23. 18:28:54

@Tivadar főkancellár:

Asszem, ezekután fölösleges írnom bármit is. Az elkönyvelés az adott színvonalnak megfelelő rubrikába megtörtént, mosmár tessenek csak nyugodtan.

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2012.07.23. 18:29:45

@Tivadar főkancellár: Az MSZP-SZDSZ megbukott a szavazók előtt. Ezt egyedül találtad ki vagy valaki segített. A Fidesz ellenzékben olyan felelőtlen, demagóg, populista politikát folytatott amilyet csak bírt.
Közben folyamatosan ámította a népet, hogy nekik készen van a programjuk, ami megszorítások nélkül azonnal elhozza a Kánaánt, csak szavazzanak rájuk.
2010-ben el is érték a 2/3-ot. Nekik el is jött a Kánaán, mert gondoskodtak róla, hogy ők jól járjanak. Meg is csinálták az egykulcsos adót, ami azóta is több sebből vérzik, mint egy golyószóró által kilyuggatott katona hullája. Megcsinálták az új tákolmányukat, és az összes egyéb disznóságot. Folyamatosan talicskázzák ki a közpénzt (Közgép és társai), az átlagemberek pedig egyre több és több adót fizetnek a "ne a zemberek fizessék meg" jegyében. Vagy rosszul látom? De a 27%-os ÁFA, a csipszadó, és a többi adó bevezetése szerinted a jólétet növeli? Ja és hol látod te a beharangozott 1 millió munkahely létrejövetelét? Oké, hogy Viktorod 0 éves távlatban ígért ennyit, de még részarányosan sem teljesül ez az ígérete sem.
Matolcsy ámokfutásáról meg nem is érdemes beszélni. Ha ő megszólal, a Forint automatikusan elkezd gyengülni.
Gratulálok a kormányotok munkájához.
Mert hála Istennek én nem vagyok és nem is leszek Fidesz szavazó.

Anselmo 2012.07.23. 18:33:57

@Rodolfo63: ugyanaz, amennyiben az emberek azt hiszik, az IMF jót akar nekünk, a kormány meg rosszat.

Don Quixote de la Ferko 2012.07.23. 18:36:12

Mi ebben a különleges?
Csak a totálisan elvakult, birkaként bégető orbánisták nem emlékeznek arra, amikor még a taxisok ellen, a benzináremelés mellett tüntettek a Parlament előtt.

Tündér_Lala 2012.07.23. 18:37:36

Kérem Andrassew szerint az IMF -el bármilyen követeléseket támaszt, meg kell állapodni. Ha ezt Oviék nem teszik, tüntetéssel el kell zavarni őket.
Tehát lényegében áttételesen az IMF érdekében tüntetne.

Az IMF-el nem a kamatainak nagysága a baj (értelmét is veszítené a szervezet), hanem azok a gazdasági és társadalom politikai követelései, amelyek velünk szemben a tőkét juttatják kedvezményezett helyzetbe és így nekünk hatalmas veszteségeket okoz.
Tessék csak belenyugodni, hogy a zsarolással okozott 100 Md kutyafüle ahhoz a sok ezer MD-hoz képest, amit a magyar gazdaság és társadalom követeléseik szolgai teljesítésével veszített. (Az elveszített 1-1,5 millió munkahely, a felszámolt és leépített szinte teljes magyar ipar, a közszolgáltatások idegen kézbe adása garantált profittal stb.,stb. De lealább a zászlóshajókat megőriztük volna, amelyekbe horibilis pénzeket öltünk annakideján és valóban világszinvonalú üzemek voltak.)

Természetesen Andrassew túl ostoba (vagy csibész) hogy ezt felfogja.

És mielőtt a szokásos ostoba panelt bedobná valaki , miszerint az IMF követeléseinek célja, hogy visszakapja a pénzét, ez nem igaz. A követelések célja, hogy a nemzetközi nagytőkét olyan helyzetbe hozza, hogy rajtunk nyerészkedhessen, vagyis még inkább koldusbotra juttassanak bennünket. Az érdekeinkért kűzedeni tehát alapvető kötelesség, még akkor is ha átmenetileg sok pénzbe kerül. (Még mindig kevesebbe, mintha önként dalolva dugnánk a fejünket a hurokba.)

kennyking 2012.07.23. 18:47:06

@Tivadar főkancellár:
Liberálissal vitatkozni, az olyan, mint sajtreszelővel rejszolni.Lehetne jó is, de nem az....

no successful 2012.07.23. 18:47:25

@Tivadar főkancellár:
"Mutass egy országot, ahol az IMF receptje bevált. Többet nem is kérek. "

És mondjatok egy dolgot, amiben a szoclib oldal építő szándéka nyilvánult meg, és ami valóban hasznára volt az országnak valamikor is?

(Talán egy dolog, a bokros csomag, de az is a fűnyíró elvre épült, ettől is lett hírhedt.)

A rendszerváltás után ők voltak a "népvagyon" legfőbb haszonélvezői, és örökösei, elherdálói, és most itt tartunk.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.07.23. 18:48:58

szerencsére a nemortodox bravúrokkal sikeresen túljártunk a zimperialistákok eszén... vagy mégse:

www.napi.hu/allaspont/ketseges_a_magyar_imf-megallapodas_mit_mutat_a_nyomorusagindex.526114.html

majd aristo megmagyarázza "az imf-ről" c. cikkben

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.07.23. 18:50:12

IMF TÁRGYALÁSOK

IMF és magyar kormány:
Két elefánt összefeszül,
S bezárt ajtók mögül ormány-
-szkander nyögés hallik neszül.

Valaki most halkan visít.
Egyik elefánt tán egér,
Vagy csak nyúzzák Varga Misit?
Ez a kölcsön bármit megér?

Bármit-e? Pont erről tárgyal
Odabent sok fontos ember
S csapkodnak pár tompa tárggyal…
„I am F! Please do remember!”

„IMF vagy, emlékszem én,
Aki minket folyton megint.” -
- Látszik Varga Mihály szemén,
Nagyon elege van megint.

Elmondunk bár minden óhajt,
Feltételek kőkemények
S vége! Mihály nagyot sóhajt:
„Hazamennek a legények…”

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2012/07/imf-targyalasok.html
:)

soproni1 2012.07.23. 18:59:00

Andrassewnek van egy jó könyve Tőkésről. Micsoda egy gané' ember ez a Tőkés ! Kevés benne a kommentár, sok dokumentum.

no successful 2012.07.23. 19:00:07

Miért nem lep meg, hogy egy szoci, az IMF szekerét tolja ?

Putyilov gyári melós 2012.07.23. 19:00:32

Azért jó ez a Rajcsányi, most árulja el a fanatikus jobberoknak, hogy ők tulajdonképpen szélsőbalosok a szabaccságharcos Orbánnal az élen :o))))

Putyilov gyári melós 2012.07.23. 19:06:58

Amúgy mi ez az őszinteségi roham a szélsőbaloldali jobboldalon?
A Közgép is nyíltan kiírta az angol weblapjára, hogy ők egy lopós cég :o)))

kepviselofunky.blog.hu/2012/07/23/ki_a_legviccesebb_oligarcha

Knorr 2012.07.23. 19:11:53

@Tivadar főkancellár: "Az okfejtéseddel az a probléma, hogy az állítólagos "megtakarításaidnál" az, akinél a pénzed hagyta, egyáltalán nem garantálta, hogy abból te egy forintot is viszontlátsz majd. Ezt az állam garantálta neked"

Az az állam amelyik megzsarolt 3 millió embert és ellopta a nyugdíjmegtakarításuk szerinted mit garantál??? Fele ennyi aktív fog jutni 2x ennyi nyugdíjasra 50 év múlva, ez a negyed annyi nyugdíjra garancia jó reggelt!!! Tolvaj állam bekaphatja, én minimalizálom az adófizetésem azóta, ennek a tolvaj bandának tudod ki fog befizetni. Meg eltartani a nyugger szavazósereget csak azért, hogy őket megszavazzák, nekem meg egy tál leves se jusson vénségemre. Na ennyit az állami garanciádról!! Elmehetnek a sunyiba, ezerszer inkább a karvalytőke, mint ezek a mocskos tolvajok.

2012.07.23. 19:15:10

ilyen az, amikor egy félidegbeteg maszopnyik(vagy szadeszes, vagy ki tudja) marhaságaira rittyent egy írást a turbó fidesznyik, egymással jól elvannak, a lényeg nem érdekes, attól függően állnak ilyen vagy olyan oldalra, ahogy pártjuk(vezetőjük, a nagy vezető) fütyül. Tényleg hányingert keltő mindkét oldal. persze nevetséges belemagyarázás andrassew cikkébe az imf melletti tüntetés, de mindegy. vicces akart lenni, nem sikerült.

ettől független a "jelenleg magát baloldalnak nevező" oldalnak igaza van abban, hogy az orbán kormány ás talpnyalói több 1000 milliárd kárt okoztak magyarországnak. ahogy az az oldal is azelőtt. jó lenne, ha mindkettő kinyiffanna

2012.07.23. 19:27:13

Steal Structure-and-Construction Co

:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

hvg.hu/velemeny.nyuzsog/20120723_kozgep_lopas

ezek vagytok ti, drága orbánista barátaim

2012.07.23. 19:34:04

@Tivadar főkancellár: "Az IMF valóban kedvező hiteleket ad, ha a százalékokat nézzük, de közben olyan feltételeket támaszt, amikkel a visszafizetést gyakorlatilag ellehetetleníti."

Erre csak azt lehet mondani, hogy te vagy nagyon hülye vagy, vagy tájékozatlan. Remélem a második, de ebben hadd segítsek:

Az IMF _NEM_ ad direkt feltételeket, egy darab feltétel van, hogy a gazdaságpolitika legyen hosszútávon fenntartható. Az IMF idejön (ha hívják!), meghallgatja, hogy a kormány mit tervez azon cél elérésében, hogy hosszútávon fenntartható legyen a rendszer, ha szerinte is az, akkor megkapjuk a hitelt. És az lesz a feltétel, amit a kormány mondott.

Alternatíva az, hogy nem kell fenntartható gazdaságpolitikát folytatni (hogy ez miért jó, arra a lehetséges szavazatvásárláson kívül más nem jut eszembe..), és lehet fizetni a piacnak 2x-3x annyi kamatot. Az államkötvény is piaci hitelnek számít, amit most is úgy tolnak, hogy füstöl a nyomdagép..

TL;DR: alacsony IMF kamat + fenntartható gazdaságpolitika, amit te találtál ki versus magas piaci kamat + úgy kúrod el, ahogy akarod.

Csetepaté márki 2012.07.23. 19:40:56

@Tivadar főkancellár: "a magánnyugdíjpénztári rendszer újabb adósságokat generált az állam számára"

Nagyjából erről van szó. Viszont a legnagyobb veszélyről ne feledkezzünk meg: a szisztéma korlátozott idejű kifezetésből generál egy el nem évülő adósságot, tehát a "rövid távon kell kibírni, aztán hosszú távon nagy könnyebbség az államnak" című dumából egy szó nem igaz: rövid távon brutálisan veszteséges, hosszú távon viszont már fenntarthatatlan az adósság halmozódása miatt.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.07.23. 19:41:09

@Tivadar főkancellár:

2. Nem árulom el. Na jó, elárulom. Úgy látom, mostanra az összes többi kérdésedre válaszoltak, úgyhogy elmondom ezt az egyet.

Az Orbán-kormány gazdaságpolitikája a mai napig a nyolc éven keresztül sulykolt hazugságai csapdájának foglya. Hogy egyszerre követeltek adócsökkentést, elutasították a reformokat, a megszorításokat és kritizálták a kormányt az "értelmetlen megszorításokért". És soha nem fejtették ki, hogy is képzelik az ellentmondás feloldását.

Az világos volt, hogy a Gyurcsány-kormány időszakához képest szja-t kell csökkenteni. Csakhogy Bajnaiék beelőztek, és annyira lecsökkentették mindkét adókulcsot, hogy annál lejjebb már nem lehetett menni a hiánycél veszélyeztetése nélkül. Orbán nem véletlenül nevezte a 2010-es költségvetést minden idők legveszélyesebb költségvetésének. Ez volt az első csapda, és ezért kellett irreális mértékben adót csökkenteniük. Innentől az egész matolcsysta gazdaságpolitika eszetlen rögtönzés volt. Ha hallottak valamiről beszélgetni az EU-s bizottságokban, itthon azonnal bevezették. De csak a külsőségeket utánozták, mint a majmok: sem a bankadó, sem a tranzakciós adó, sem a telekomadó, sem a chipsadó nem úgy fordult ki belőlük, ahogy kéne. Hála a maffia-kompatibilis törvényhozásuknak, ezek az adók mindig sokkal magasabbak lettek, mint Európában, és mindig kivették alóla a haverokat.

Nem, a hiánycél egyáltalán nem biztosított, mert a rossz szerkezetű és mértékű adókkal agyonvágták a növekedési lehetőségeket.

Kb. ugyanez a helyzet a felsőoktatással, az egészségüggyel, a közösségi közlekedéssel és a munkaerő-piaccal. Ha nem hazudoztak volna, most könnyebb lenne megtenni a helyes lépéseket.

Várúr 2012.07.23. 19:41:27

@Dr. Gy. Dr. Fűegér:
A szokásos csúsztatás... Kiskorú öröksége, lekötött betét, stb. Kiskorú nevén lévő vagyontárgyat a gyámhatóság felszabadíthatja, lekötött betét kamatcsökkenéssel felvehető, stb. A magánnyögdíj egy drága magánígéret volt, tisztességtelen megkötésekkel, ezért nem alkalmazzák sehol Nyugaton. Mint kiderült, százezrek bukta rajta. Arról nem beszélve: mitől "magán" az, amit az állam garantál? S amit havonta az államnak kell kipótolnia iszonyú kamatköltséggel?
Na menj szépen pihizni demagóg ballib eszmetársaiddal együtt.

pánpéter 2012.07.23. 19:44:54

Tök jó! a baloldal tűntet a gyugdíjak csökkentéséért, a tandíjért, az adóemelésért, a vagyonadóért, az ingatlanadóért, a közszférát érintő elbocsátásokért!
Saokan leírták már a kommentelők közül, de az teljesen biztos, hogy még egy ilyen ország nincs!

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.07.23. 19:45:14

@Várúr: Baromság. A jelzáloggal terhelt ingatlan is a tulajdonod, mégsem rendelkezhetsz vele. Arról nem beszélve, hogy a magán-nyugdíj vagyont nagyrészt állampapírokba volt kötelező fektetni. Az állami garanciavállalás merő formalitás volt, mert a saját tartozására vállalt garanciát.

Petykabá 2012.07.23. 19:46:47

nem tudok csodálkozni azon, hogy ez a gyengeelméjű a magyar baloldal tagja. nagy identitásválság ez kérem, balos az imf-ért tüntet. Gratulálok. Kicsit sajnálom a többi balost, és titkon remélem, hogy ők nem ilyen szánalmasak...

kamerasmobil 2012.07.23. 19:47:36

@Csetepaté márki: Aha tehat a mostani allami nyugdijrendszer az fenntarthato es nem fog egyre nagyobb adossagot generalni? Vagy lehet hogy meg az MNYP megoldasnal is sokkal rosszabb?

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.07.23. 19:49:46

@Tivadar főkancellár: Nem jól érted. Az állam a nyugdíjtörvényeken keresztül így is, úgy is garanciát vállal a majdani nyugdíjasok számára. Ez a garancia annyit ér, amennyi az állam majdani fizetőképessége. A tisztán állami nyugdíjrendszer és a hárompilléres rendszer között annyi a lényegi különbség, hogy az utóbbiban ez a jövőbeli tartozás ténylegesen meg is jelenik a nemzetgazdasági számlákon. Orbánék (és előtte Gyurcsányék) azt szerették volna, ha az EU elismeri a hiánynak ezt a részét a túlzott deficit eljárás során alkalmazandó kritériumok között. Pechünkre, beütött a válság és a Bizottság épp morcos kedvében volt és nemet mondott. Ezen múlott a magánnyugdíj-rendszer felszámolása. Ehhez az indulati döntéshez keresgélnek Selmecziék utólagos érveket, amik azért nagyon termékeny talajra hullanak a Várúr-féle utolsó csatlósok elméjében.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.23. 19:50:10

@Várúr: Magyarország Alaptörvénye, XIII. cikk
(1) ... A tulajdon társadalmi felelõsséggel jár.

De gondolj a termőföldre, ha a "bármikor szabadon rendelkezhet" legközelebb eszedbe jut.

A gyámhatóság a felszabadítást megtagadhatja. A lekötött betét felvétele nem szabad: ára van.

S a többi. (Szolgáló telek? Műemlék? Építési telek?)

Robinzon Kurzor 2012.07.23. 19:50:57

Az volt már, hogy a hivatkozott cikkben (ami ettől még persze baromság) szó nincs IMF melletti tüntetésről?

A népi demokratikus újságírás csúcsa, ilyen csúsztatást olvasva még Berecz elvtárs ("Ellenforradalom tollal és fegyverrel") is megnyalatná mind a tíz ujját.

kamerasmobil 2012.07.23. 19:51:16

@Kettes: Az egeszben az a legtragikusabb - persze utolag konnyu okosnak lenni - hogy a fanatikus rajongoiknak siman megmagyarazhattak volna hogy mit miert csinalnak mashogy mint amit igertek. Ennel sokkal nagyobb keptelensegeket es onellentmondasokat is siman elfogadtak toluk mostaban szoavl veluk nem lett volna gond.

Az ertelmesebb szavazok meg belattak volna hogy ezt most igy kell csinalni es oket sem veszitettek volna el. Tehat lehetne most egy stabil tamogatottsaguk es egy stabil eros gazdasagu orszag es meg lopni is tobbet lehetne.

Szoval ezen mar sirva rohogni lehet csak.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.07.23. 19:51:39

egész jó poszt

fura is, hogy index címlapon van egy ilyen poszt, ami még jobban rávilágít arra, hogy aki baloldali/liberális/ateista/értelmiséginek definiálja magát, annak kb. annyi esze van, mint egy marék lepkének

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.07.23. 19:55:11

@Várúr: Simán hazudozol. És még az a jobbik eset, ha pénzt kapsz érte. :)

Csetepaté márki 2012.07.23. 19:55:28

@kamerasmobil: A kölcsönből finanszírozott "nyugdíjrendszer" elég fosnak tűnik. Bár a balos szimpatizánsoknak soha nem volt probléma az adósság halmozása.
Egy plusz pillér, ami teljes egészében egy másik, az állami pillérből szívja el a pénz, csak a betegelméjűeknek jó biznisz.

Martian (törölt) 2012.07.23. 19:57:51

Szervezzünk Viktor ellen tüntetést, ha az IMF képviselőit nem rugdossa le a Parlament teraszáról a Dunába, "THIS IS HUNGARYYY!!!" csatakiáltással!
:))

Robinzon Kurzor 2012.07.23. 19:58:42

@Várúr:

"1997. évi LXXXII. törvény a magánnyugdíjról és a magánnyugdíjpénztárakról

A jogszabály mai napon (2012.VII.23.) hatályos állapota

[...]

5. § (4)
A pénztártag követelése - a tulajdonlás elve szerint - a pénztártag tulajdona, amelyre az e törvényben foglaltak szerint kedvezményezett jelölhető."

Ajánlom különös figyelmedbe a "pénztártag tulajdona" szóösszetételt.

(Innen: net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99700082.TV)

vakapad 2012.07.23. 19:58:58

@Kettes:

Javaslom a csöndes visszavonulást, ahogy én is tettem. Ez itten a Petykabák, pánpéterek, Várurak (Rajcsányi Gellért inkluzíve) játszóháza, akik úgyse nagyon értik, amit magyarázol, megasztán, ha túl világos lennél, akkor tesznek róla, hogy ne értsék meg. Van nekik egy ilyen érv-elmosató gépük, amit csak bekapcsolnak, és kész.

Knorr 2012.07.23. 20:01:02

@Csetepaté márki: "Viszont a legnagyobb veszélyről ne feledkezzünk meg: a szisztéma korlátozott idejű kifezetésből generál egy el nem évülő adósságot, tehát a "rövid távon kell kibírni, aztán hosszú távon nagy könnyebbség az államnak" című dumából egy szó nem igaz: rövid távon brutálisan veszteséges, hosszú távon viszont már fenntarthatatlan az adósság halmozódása miatt. "

baromság, mert a manyup pénztárak alacsonyabb kamatért folyamatosan vették az állampapírokat. alacsonyabbért mint ahogy most veszi a piac. másrészt meg a manyup nem csak állampapírba fektetett, harmadrészt az állam feladata úgy szabályozni a manyupokat hogy az mindenkinek megérje, negyedrészt a magántulajdon ellopása nem megoldás.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.07.23. 20:01:06

@Tivadar főkancellár: egyetértek

én is kíváncsi lennék a tökéletes gazdaságpolitika konkrét receptjére, de ezt sajnos az ilyen szélsőbalos indexcímlapos blogon sehol sem látni
csak az állandó siránkozást
meg esetleg az ilyen semmitmondó lózungokat, hogy "Kevesebb megtakarítás- és beruházásellenes policy."

ami talán az LMP szavazóknak, - vagy azoknak, akik szerint majd 2014-ben eljő Dopeman a messiás- elég, de mi normális emberek szeretnénk konkrét, megvalósítható javaslatokat is látni

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.07.23. 20:02:11

@Csetepaté márki: Azt sikerült felfognod, hogy a magánnyugdíj-pénztári tagok a nyugdíjba vonulásukkor az állami nyugdíj 75%-át kapták volna meg? Gyakorlatilag annyival kevesebbet, amennyivel kevesebb járulékot fizettek? Lefogadom, hogy ez a részlet elkerülte a figyelmedet. Éspedig oly módon, hogy valahányszor erről volt szó, a füledet ütögetted és azt kiabáltad, hogy pa-pa-pa-pa-pa.

vakapad 2012.07.23. 20:02:17

@Csetepaté márki:

Látom, te sose szoktál félrerakni. Úgyis csak a napi tejadagtól szívná el a pénzt.

Knorr 2012.07.23. 20:02:58

@Robinzon Kurzor: a cikkíró úgy hülye ahogy van, fingja sincs még a manyup működéséről sem, de arról is bátran véleményt formál. rémisztő hogy ilyen ismeretekkel még az IMF ügyben is okoskodik.

Knorr 2012.07.23. 20:05:33

@Csetepaté márki: "A kölcsönből finanszírozott "nyugdíjrendszer" elég fosnak tűnik. Bár a balos szimpatizánsoknak soha nem volt probléma az adósság halmozása.
Egy plusz pillér, ami teljes egészében egy másik, az állami pillérből szívja el a pénz, csak a betegelméjűeknek jó biznisz."

A mostani nyugdíjrendszer hiányzó százmilliárdjait szerinted nem kölcsönből pótolják? Ja és hogyhogy még mindig százmilliárdok hiányoznak, hát nem a gonosz manyup okozta a hiányt? Hát te mindent elhiszel?

picur3ka 2012.07.23. 20:06:18

Lol! Ezek a Kozel-keletinek alcazott vallasi harcosok!

A sok hulye zsido.

ob.szerver 2012.07.23. 20:07:03

"Felhívnánk azonban Andrassew figyelmét, hogy az IMF legélesebb kritikusai a különböző országok radikális baloldali, antiglobalista avagy nacionalista (ezek sok helyütt ugye összeérnek) mozgalmai.."

Én meg felhívnám a poszt írójának figyelmét, hogy unortodox, eredménytelen és kártékony gazdaságpolitika ellen unortodox módszerekkel lehet szembeszállni. Jelen esetben ez az IMF gyámság támogatása, amellyel talán némi gazdasági racionalitás kényszeríthető a dilettáns, triplabóvli pancserkormányra.

Stabilo 2012.07.23. 20:07:11

@Tivadar főkancellár: "1. Ha jól tudom, a megtakarított pénzeket magáncégek vették kézbe, de a nyugdíjak kifizetését az állam garantálta... wtf?
2. Ha jól tudom, a veszteségeket az állam pótolta állampapírkibocsátással, magyarán hiteleket vett fel. Magyarán azt a pénzt, ami nála volt, átutalta, aztán kölcsön fejében felvette. Magyarán, ha jól értem a dörgést, a magánnyugdíjpénztári rendszer újabb adósságokat generált az állam számára, amely egyébként még számos esetben garanciát adott magáncégekre a haszon biztosítására.
Ez a jó üzlet?"

Hát ez pont így volt. A világ legnagyobb üzlete, mert a szerencsétlen "tag", azt hiszi gyűjt, miközben valójában a saját pénzét adták neki újra és újra kölcsön, nagyobb kamatra mint ahogy ő elhelyezte a pénztárban...

Knorr 2012.07.23. 20:11:04

@Stabilo: figyi REÁLkamatot hogy kapott 90% a saját pénzéből amit újra és újra kölcsön adott saját magának. Valami nem stimmel az okfejtéseddel, nem ? leszedték a pénztermő fáról a pénzt, vagy hogy?

picur3ka 2012.07.23. 20:12:18

Mellesleg, a zsidok tuntetnek az IMF-ert. ROFL, sztereotipia bomlaszto.

Stabilo 2012.07.23. 20:14:58

@ob.szerver: na ja.
Nekem erről mindig Görögország jut eszembe...
Hogy is volt. Egy rakás öltönyös szakember (álomfizetéssel) megjelent az országban. Hónapokig "számolók" hada lepte a fővárost, ide is oda is bemehetek, mindenbe belenézhettek.
Majd megszületett a "csoda". Megszorítás, hitel, privatizáció. Na ja. Mindezt közel félszár "számoló" hozta össze. Odáig jó is volt, hogy hitel, de a privatizációval már bajok voltak (a kutyának sem kellett semmi), a átlag görög meg belázadt... Nofene, ezt talán én magam is összehoztam volna (és előre láttam volna). Minek kellett ehhez ennyi ember ennyi pénzért...?
Na mindegy. Újabb "tanácskozás". Ingyen taxi, ingyen kaja, ingyen program. Jó ez.
Újabb csoda "adósságelengedés". Ne már! Azt hittem ez szenttehén, vagy mi. Na menjünk neki, mert ha ők mondják, akkor biztos jól van. Számolás, osztás, szorzás. Megvan a szám! Hú! Kaptak a fejükhöz a befektetők, de hát ha ők mondják, akkor már csak tudnak valamit. Mondták. Adósságleírás megtörtént.
Na és hol tart Görögország. Sehol, vagy még lejjebb mint eddig.

Pas de probleme 2012.07.23. 20:15:06

@wmiki: Nagyot mondtal, oblitsel! :)

Elmondanam, hogy a masik oldalrol nezve ez a poszt arrol szol, hogy az iroja szandekosan tetteti magat egy marek lepkenek.

Annyira hulye, hogy azt higyje, itt barki is a megszoritasokert tuntetne, csak nem lehet!

Az egyensuly lenne a lenyeg, es az okor gazdpol huzasok befejezese.

Matolcsy hany lepke, szted?

Megfigyelo 2012.07.23. 20:21:45

Az IMF-et azért kellett "kipaterolni", hogy ne zavarja a hatalmat kisajátító KÖZGÉP-kormányt a szabad rablásban. Az IMF egyik legfontosabb kifogása épp a szegények kifosztására irányuló, méltánytalan és makrogazdaságilag is káros egykulcsos adó ellen szól. Tehát aki ma az IMF-et támogatja, az azt támogatja, hogy a kormányt korkólátozzák az ország lelkiismeretlen kirablásában és tönkretételében.

Stabilo 2012.07.23. 20:22:58

@Knorr: tanulj:
Van 100 Ft-od, ebből mondjuk 70 Ft megy a magánba (ez leszek én), a többi az államiba.
Én elrakom a 70 Ft-ot. Király!
Neked fentről állambácsi szól, hogy eddig ide fizetted a 70 Ft-ot, de még akkor is hiány volt a költségvetésben most meg főleg. Magyarán a te 70 Ft-od hiányzik a költségvetésből, ennyivel több hitelt kell felvenni.
Hova menjünk?
Na akkor jövők én és jelentkezem, hogy van 70 Ft-om! Mennyi kamatot adsz egy évre. 7,5 %-ot? Az nagyon jó!!!!
Egy év múlva megyek hozzád és újságolom, hogy a pénzed a működési költségek levonása után 6%-ot kamatozott. Betyár jó, nem? De! Vágod te rá?
Aztán fentről neked megint leszólnak, hogy sajnos nagyobb deficit lett a költségvetésben, mert a te 70 Ft-od után kamatot kellett fizetni és ennek költségét csak újabb adókból lehet fedezni...

Megfigyelo 2012.07.23. 20:25:12

@Stabilo: Az öltönyös urak által kitalált programok nélkül Görögországban már tömeges éhinség lenne.

ob.szerver 2012.07.23. 20:25:33

@Stabilo:

"Na és hol tart Görögország. Sehol, vagy még lejjebb mint eddig."

Amiről az IMF tehet? Nem lehet, hogy azért, mert egyetlen megállapodást sem tartanak be, egyetlen igéretüket sem teljesítik, egyetlen maguk által vállalt célkitűzést sem érnek el?

kifordított nagyanyó 2012.07.23. 20:31:24

Inkább a megállapodás,minthogy lenyúlják az MNB tartalékot.

ob.szerver 2012.07.23. 20:32:35

@Megfigyelo:

"Az IMF-et azért kellett "kipaterolni", hogy ne zavarja a hatalmat kisajátító KÖZGÉP-kormányt a szabad rablásban."

Pontosan, ez a lényeg. Ők voltak a külső ellenség (gyarmatosítók, globáltőke stb.), és ugyanezért kellett kipaterolni a demokratikus intézményrendszert, mert az volt az a belső ellenség, amely homokszemcséket szórhatott volna a Közgép-kormány gépezetébe.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.07.23. 20:35:29

@Stabilo: Hülyegyerek. Még csak nagyságrendileg sem stimmelnek a számaid, arról nem is beszélve, hogy egyszerűen figyelmen kívül hagyod a képletnek a lejárati végét.

Megfigyelo 2012.07.23. 20:37:08

@Knorr: A manyup pénzek lenyúlása azt jelentette, hogy a kormány egy burkolt államadóságot csinált. Ugyanis a manyup tagok nyugdíjának azt a részét, amit eredetileg a manyupból kaptak volna, így az állami költségvetésből kell majd fizetni. Tehát keletkezett egy óriási burkolt államadósság, amit majd akkor kell kifizetni, amikor a volt manyup tagok nyugdíjasok lesznek. Ezt én már nem érem meg, de a többi itt fórumozó bizonyára igen, és lesz majd akkor a fogaknak az ő csikorgatásuk...

renevol 2012.07.23. 20:38:10

"Baloldali tömegtüntetést az IMF-ért!"

Nem igazán szoktak lenni a magyarországi baloldalnak tömegtüntetései, nem az a fajta, aki tömegben szeret mozogni. (Szociális, mint társadalmi, kommuna, mint közösség, szolidaritás, mint kiállni a másikért... persze, hehe.) Szóval a Pártszavás cikk megjelenéséből a címben szereplő következtetést levonni (egyáltalán ilyen címet adni) kb. olyan, mintha egy Bayer-cikkre reagálva ezt írnád: "Jobboldaliak tömegmészárlásba kezdenek a cigányok között!" Hiszem, ha látom. Néhány baromarc persze sorozatgyilkosságba, abba belekezdett a cigányok között, gondolom nem kell lebecsülni a Bayer-féle cikkeket sem a motivációjukat tekintve. Szóval néhány elvakult ember lehet, hogy sikeres megcsinálja a True Hírcsárdát a baloldalon is, de tömegdemonstrációban nem hinném, hogy részü(n)k lehetne. (Hasonló Hírcsárdás valós esemény a közelmúltból: Békemenetek - jut eszembe, mikor lesz a következő?)

Knorr 2012.07.23. 20:39:55

@Stabilo: állam bácsi szabályozta be úgy a manyupot hogy vegyenek állampapírt, ha ez baj ezen kellett volna változtatni nem pedig hazudni, lopni zsarolni. egyébként csak neked megsúgom, hogy a manyup bevezetésekor emelték a nyugdíjjárulékot, hogy ne kelljen kölcsönt felvenni. a kölcsönökről nem a manyup tehet hanem azok az idióta balfaszok akiket politikusnak neveznek, és ellopták az emberek magántulajdonát, meg ész nélkül emelgetik a nyugdíjakat, és mindenkinek fizetnek nyugdíjat aki nem is fizetett be járulékot rendesen meg a 13. 14. havi nyugdíj. Azt mikor fogják a kedves nyugdíjasok visszafizetni? meg azt hogy ők fele ennyi nyugdíjjárzulékot fizettek ? Nem az okozza a hiányt hogy valaki félretesz magának.

angyalföldi partizán 2012.07.23. 20:46:42

nagyon boldog vagyok,hogy vannak még ilyen bátor emberek,mint az Iván. mi,nyugdíjas pufajkások, mind ott leszünk. és az itt kommentelő kommancsokra is számítok. mutassuk meg,hogy vagyunk ,létezünk. a vincent és a varánusz beltenyészete örömmel üdvözli a leendő tüntetés résztvevőit.fegyverbe elvtársak,de mondhatnám úgy is <fel a pufajkát,komisszárok*

torró 2012.07.23. 20:49:38

Röhej, hogy még mindig vannak akik nem értik meg meg, miért kellett megszüntetni, az eleve elhibázott "magánnyugdíj pénztár"-k nevezett hülyeséget. Magyarország nem volt olyan helyzetben, amiben ez kivitelezhető lehetett volna. Ráadásul az előző kormány is megszüntette volna, ha lett volna rá ideje.
Ez az IMF melletti tüntetés inkább a hírcsárda kategória. Normális tüntetés nem jut eszükbe? De ők szeretnének dirigálni. Mondjuk dirigáltak negyven évet! meg is van az eredménye:)))

ob.szerver 2012.07.23. 20:50:27

@Stabilo:

Magánnyugdíj témában egymásnak feszülhetnek a szakközgazdászok, és meggyőzhetik a kormányzatot arról, hogy előnyei vagy hátrányai nyomnak-e többet a latban. Ezek a teljesen legitim viták a különböző országokban különbözőképpen dőlnek el.

Csakhogy. Itt már egy felált, működő és a céljához félúton levő rendszerünk volt. Az orbánrezsim kilopott 3e milliárdot a rendszerből, amit hónapok alatt elfüstölt, és ami 10e milliárdra hízott volna 10 év múlva, amikor a rendszer valójában beindul. Ezt a pénzt soha, senki nem teszi vissza, és ezzel egy egész nyugdíjasgenerációt nyomorítottak meg. Ez az ország még mindig nem fogta fel a károkozás mértékét, de ez csak idő kérdése. És legalább akkor jó lenne számon kérni az elkövetőket.

Knorr 2012.07.23. 20:56:36

@torró: röhely hogy a lopás zsarolás és hazudozás szerinted megszüntetés, és hogy fel nem fogod hogy az ellopott pénzt soha senki vissza adni nem fogja, ennek a generációnak rendes nyugdíja nem lesz emiatt.

marco74 2012.07.23. 20:56:41

@Lrdx: naív vagy Lrdx? És mi a helyzet a titkoz záradékokkal, amihez csak az IMF ragaszkodiK?

kigyurt álat 2012.07.23. 20:57:52

Hihetetlen, milyen abszurd ötletei vannak a baloldalnak.

DE a nap botránya mégsem ez, hanem ez:
index.hu/gazdasag/vilag/2012/07/23/offshore/
A Magyarországról ellopott offshore vagyon benne van az első 20-ban a világon, és több, mint kétszer ki lehetne belőle fizetni az államadósságot. Ez sokszorosa annak, amit a politikusok lopnak, bal és jobboldal együttvéve. Csak ezt az egy hazaáruló tevékenységet kellene megszüntetni, és nem lenne probléma az IMF-fel.

kigyurt álat 2012.07.23. 20:58:50

@kigyurt álat: mit a nap botránya, az év botránya!
Sajnos túl kevés figyelmet fog kapni a sajtóban, attól tartok.

Szalahadin 2012.07.23. 21:01:00

@angyalföldi partizán:
"a vincent és a varánusz beltenyészete örömmel üdvözli a leendő tüntetés résztvevőit.fegyverbe elvtársak,de mondhatnám úgy is <fel a pufajkát,komisszárok*"

El se hiszed, mennyire igazad van!!!
A vincent alulról lóg ki az indexről nem is kicsit, mondhatnám azt is, hogy kibaszottul égeti az indexet. Ahol néhány retardált buzirudi ennyire ötletszerűen vagdos ki mindenkit, aki csak egy picit is más véleményen van, mint az ő degenerált beltenyészetük, nos ez a blog szerintem mélységesen aláássa az index és a blog.hu tekintélyét, hiszen évek óta hagyják ezeket a nyomorékokat ámokfutni....rengeteg olyan kommentelővel találkoztam, aki meggyőződésem, hogy mindenben betartotta a blog.hu általános szabályait, mégis kibaszták őket, mint macskát szarni, kéjes élvezettel.

Tudod mi jut erről eszembe?
Hogy lelkileg nyomorult, a való világban huszadik senki, minden sikerélménytől és hatalomtól megfosztott depriváltak viselkednek így. Amint a hatalom látszata a kezükbe kerül, azonnal önkényesen és brutálisan visszaélnek vele.

Ide kívánkozik megemlíteni a Das Experiment című kiváló német filmet, amely a stanfordi események remek adaptációja. Ott pont ugyanez van, egy lelkileg nyomorult huszadrangú senki él vissza leginkább brutálisan az átmeneti hatalommal és ráadásul még el is hiszi, hogy végre eljött az ő ideje. Na ezek pont ilyen lelkileg súlyosan sérült retardáltak lehetnek.... :-)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.23. 21:02:25

@kigyurt álat: Bizony elég baj az, ha egy magyar ember könnyebben boldogul az üzletével ha dominikai, ciprusi cége van, mintha magyar volna.
Mert ha valaki arra vetemedik, hogy itthon kezdjen cégalapításba, az állam gondoskodik arról, hogy mihamarabb megbánja.
Állam követhet el hazaárulást...?

Megfigyelo 2012.07.23. 21:02:51

@Knorr: NEM emelték a manyup bevezetésekor a nyugdíjkárulékot, csak kettéosztották.

renevol 2012.07.23. 21:03:10

@ob.szerver: "Itt már egy felált, működő és a céljához félúton levő rendszerünk volt."

A "félút" igencsak lájtos kifejezés a károkozás mértékének érzékeltetéséhez. Konkrétan néhány hónap (!!) múlva, 2013-tól kellett volna elkezdeniük a kifizetéseket a mnyp-knek. Most ismét van egy szokásos deficites, kilátástalan, kommunista felosztó-kirovó nyugdíjrendszerünk, a pénz elköltve, és újabb IMF-hitelt vesz fel a Fidesz. Köszönjük, elvtársak!

marco74 2012.07.23. 21:05:01

@Megfigyelo: abszolút rossz a logikád, az állam által beszed járulék részét utalták át magánynyugdíjpénztárakba, ami helyett aztán hitelt kellett felvenni, hogy finanszírozzák a magánynyugdíjpénztárakat. Egyébként, ha Angliában kvázi-államosították volna a nyugdíjpénztárakat, még megértenélek, ott tényleg viszonylag jó pénzt hoztak a konyhára a magánbefektetések, bár igaz ők nem nagyon vesztettek az utóbbi évszázadokban háborút. Eddig csak a tőzsdén forgatott pénzüket bukhatták el, de az euró válság óta tudjuk, hogy bármelyik pillanatban benne van, hogy államok is becsődölhetnek. Bármelyik másodpercben:) A történelem nem sokára el fogja dönteni.

Megfigyelo 2012.07.23. 21:05:20

@Megfigyelo:
nyugdíjkárulékot --> nyugdíjjárulékot

allegretto23 2012.07.23. 21:07:05

@kigyurt álat: Ez nem a sokszorosa annak, amit a (bal-jobb oldali) politikusok kilopnak... EZ többé- kevésbé AZ az összeg, amit a politikusok (és csatlósaik) kilopnak. Majd less bele egy fidesz/mszp közeli vállalkozó újonnan gründolt vállalkozásának tulajdonosi hátterébe - 99% hogy ott van közötte egy kajmánszigeteki/Seychelle szigeteki/svájci/lichtensteini cég. Az a pénz vajon honnan jött?

dolgozni kék 2012.07.23. 21:10:23

azt üsd be a gugliba, hogy "unortodox gazdaságpolitika". Biztos nem találsz még egy helyet a világban, ahol ilyen lenne.

Megfigyelo 2012.07.23. 21:11:06

@Counter: Ciprus az EU tagja, az nem offshore. Mivel az egész EU teljes területe gazdaságilag "belföld" -- nincsenek vámhatárok, szabad a tőkemozgás, stb. -- ezért egy ciprusi cég jogilag ugyanolyan, mintha egy nyiregyházinak Kőszegen lenne cége. Dominika már egy teljesen másik tészta -- ezeket helytelen összekeverni.

marco74 2012.07.23. 21:12:28

@Knorr: a pénz relatív dolog, értéke változhat. Mit szólnál egy kis hiperinfláció-cunamihoz? Amilyen lelkesen nyomtatják (lazítják a mennyiségét:))) az amerikai dollárt, angol fontot és japán jent lehet, hogy nem sokára látni fogsz egyet! ;), amilyért a Magyar Nemzeti Banknak is függetlennek kellene lennie, az pontosan ez! Kordában tartani a készpénzkibocsátást.
Érdekesen nézne ki, mondjuk 10000 ft/kg kenyér árral 1 milkás mnyp megtakarítás.

Knorr 2012.07.23. 21:13:23

@marco74: "abszolút rossz a logikád, az állam által beszed járulék részét utalták át magánynyugdíjpénztárakba, ami helyett aztán hitelt kellett felvenni, hogy finanszírozzák a magánynyugdíjpénztárakat."

persze a folyamatos reálnyugdíjemelés az JÁR amiatt nem kellett hitelt felvenni, a 13. havi után sem, meg azért sem mert most 2x annyi nyugdíjjárulékot kell fizetni mint régen, meg a sok ingyen nyugger miatt sem kellett hitelt felvenni, ugye? És most sem kell felvenni hitelt, mert a manyup megszűnt de még mindig százmrdok hiányoznak. érdekes, nem ?

Ellopni a pénzt meg elkölteni marhaságokra azt minek kellett? Most jobban áll a nyugdíjkassza? Mire ment el az a pénz? Gondolkodni szoktál?

SzCsaba 2012.07.23. 21:13:31

Egyetértek a cikkel. Annyi kiegészítést azért érdemes tenni, hogy az IMF-párti baloldal legalább annyira komikusan és nevetségesen hangzik, mint az államosító jobboldal.

Knorr 2012.07.23. 21:15:03

@marco74: "a pénz relatív dolog, értéke változhat. Mit szólnál egy kis hiperinfláció-cunamihoz? Amilyen lelkesen nyomtatják (lazítják a mennyiségét:))) az amerikai dollárt, angol fontot és japán jent lehet, hogy nem sokára látni fogsz egyet! ;), amilyért a Magyar Nemzeti Banknak is függetlennek kellene lennie, az pontosan ez! Kordában tartani a készpénzkibocsátást.
Érdekesen nézne ki, mondjuk 10000 ft/kg kenyér árral 1 milkás mnyp megtakarítás"

jah hát ez jó szar érv. Akkor ezzel párhuzamosan szépen Add oda nekem akkor a megtakarításaid, tőlem meg kapsz reálkamatot. Megmentelek én a hiperinflációtól ne izgulj.

kigyurt álat 2012.07.23. 21:20:48

@Counter: Az állam is az. Ha olyan az adórendszer és a szabályok, ami támogatja az offshore-t, akkor az állam is hazaáruló, elárulja a népet.
Ha mondjuk a kb. 200 országból a GDP-vel arányos lenne a magyarok offshore vagyona, akkor azt mondanám, hogy ok, ez a rendszer része. De a tizenharmadikok vagyunk, ez megdöbbentő, meg lehet számolni a Guardian ábráján. Mondjuk az is látszik, hogy nem éppen a fejlett demokráciákban offshore-oznak.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.07.23. 21:20:56

@Dr. Gy. Dr. Fűegér:

"@Várúr: "A tulajdon az, amellyel bármikor szabadon rendelkezhetsz. "

Mint pl a lekötött betétek, mi? :DDD Vagy elzálogosított ingatlan... kiskorú nevén lévő örökség..."

A lekötött betétek fölötti bármikori szabad rendelkezés (önkéntes) szerződés alapján kerül korlátozásra (magasabb kamatért cserébe a bármikori szabad rendelkezés időleges feladása, ill. fizetés -- kamatvesztés -- azért ha a szabad rendelkezést vissza kívánja venni a tulajdonos).

Az elzálogosított ingatlan tulajdonjoga feltételes; ha a zálogbaadó nem fizeti meg a hitelt, a tulajdonjoga megszűnik ill. a zálogos tulajdonába megy át.

A kiskorú nevén lévő örökséggel a kiskorú tulajdonos szabadon rendelkezhet -- feltéve hogy kap gyámi beleegyezést (ami a kiskorú tulajdonos érdekeinek védelmét szolgálja).

Megfigyelo 2012.07.23. 21:25:24

@marco74: Tévedés, nem az állam finanszírozta a nyugdíjpénztárakat, hanem a nyugdíjpénztárak az államot (érts: kölcsön adtak neki). A manyupra való *átállás* tényleg növelte a látszólagos államháztartási hiányt, de akik kitalálták, azok az orruknál valamivel messzebb láttak: ők tudták, hogy a Bismark által kitalált "felosztó-kirovó" rendszer demográfiai okokból nem lesz fenntartható, és azt akarták, hogy a fiatalabb aktív korosztályoknak legalább egy pici kis vagyonka összegyűljön, hogy valamicske nyugdíjuk legyen öregkorukra... Ezt a vagyont most elrabolták és elszórták, úgyhogy a magyar lakosság már teljesen reménytelenül nézhet a távolabbi jövőbe.

Knorr 2012.07.23. 21:29:56

@neoteny: tekerjél már vissza és keresd ki szépen: bemásolták már a törvényt ami kimondja hogy a manyup lóvé magántulajdon. eszem faszom megáll hogy ezt a hülyeséget hányan szajkózzák. amikor a bankbetéted fogja kizsarolni a fidesz akkor is majd megmagyarázod, hogy nem a tiéd volt, mert úgy imádód őket?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.23. 21:30:42

@kigyurt álat: Az offshore-t a tevékenység szerinti állam nem tudja _támogatni_, csak komparatív előnyhöz juttatja azzal, ha a saját szabályozása van olyan használhatatlan, hogy megérje.

@neoteny: Termőföld, műemlék, műkincs. Tulajdon? Az. Szabadon és bármikor rendelkezhet?
Sőt, extrémebb példa, állami tulajdon kizárólagos tárgyai, tulajdonolható és törvény erejénél forgalomképtelen dolgok...

Megfigyelo 2012.07.23. 21:30:46

@Várúr: A nyugdíjtörvény explicit megfogalmazása és az Alkotmánybíróság egyértelmű jogértelmezése szerint a nyugdíjváromány a magyar jogban tulajdonnak számít.

Megfigyelo 2012.07.23. 21:33:17

@neoteny: L. az előző bejegyzésemet!

neoteny · http://word.blog.hu 2012.07.23. 21:34:13

@Knorr:

Én Fűegér három példáját kommentáltam.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.07.23. 21:37:01

@Counter:

Az hogy a törvény korlátozza a magántulajdonnal való szabad rendelkezést a törvény hibája.

Megfigyelo 2012.07.23. 21:40:54

@SzCsaba: Az államosító jobboldal valójában nemzetiszocialista, nem európai értelemben vett jobboldal. (Angela Merkel nézetei Magyarországon "balliberálisnak" számítanának...) Egyébként ma Magyarország valódi érdekeiért az ország ellen működő KÖZGÉP-kormánnyal szemben csak az IMF-nek és az EU-nak van módja kiállni, ezért nem lehet jobbat tenni, mint támogatni ebben az IMF-et.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.23. 21:41:39

@neoteny: Ha a valóság nem felel meg az elképzeléseknek – dobjuk ki a valóságot.

Az átjött, hogy alaptörvényben van megteremtve a tulajdon korlátozásának a majdnemhogy kötelessége?
Az megvan, hogy a jobboldali véleményformálók és lobbierők egymás sarkát tapossák, hogy hogyan korlátozzák a rendelkezés szabadságát? Termőföldtörvény eszement forgalmi korlátozásokkal, építési korlátozások, hasznosítási kötelezettség, minden ami eszébe jut valahol valakinek, csak korlátozzon?

Mr. Waszabi 2012.07.23. 21:42:44

Politikától függetlenül: az országban pénzhiány van. Most már a polgárok zsebében is (bocs: az egyszerű állampolgárokéban, nem a nagypolgárokéban), az államéban meg legalább annyira. Nem építették le az államapparátust, ami első lépés kellett volna legyen. A pénzhiányt nem lehet úgy orvosolni, hogy egyik lyukas zsebből a másikba akarja tömni a pénzt az állam, ráadásul kapkodva, ami azt eredményezi, hogy sok mellé is hullik, azaz elpazarlódik (értsd: elfolyik a sok bába kezén). Ez a valóság most Magyarországon.
Pénzt onnan lehet venni, ahol van. Jelen pillanatban az 1994-es helyzetet éljük újra, amikor nem volt tőke az országban. Ahogy nézem az elmúlt év külföldi tárgyalásait, sem az oroszok, sem a kinaiak, sem pedig az arabok nem akartak és nem akarnak befektetni a magyar államba, államkötvények felvásárlásával - bizonyára nem ok nélkül-, így tetszik, nem tetszik onnan lehet pénzt hozni az országba, ahol adnak. Ezt pedig jelenleg, pár százalékos kamatra csupán az IMF teszi meg. El lehet dönteni, hogy enni fontosabb-e vagy azon keseregni, hogy pedig milyen jó önállósodási tervek voltak kormány oldalon.
Összevetésül, Dél-Koreában vagy Kínában 30 éve nyomatják a melót, nem herdálnak, sokat dolgoznak. És nem hagyták abba, pedig sokkal nagyobb fejlődésen mentek keresztül ezalatt, mint mi itt ejrópában. Nem volt hát megalapozott az a jólét utáni vágy, amit itt 10 év után a politikusok el akartak hitetni az emberekkel és amit ők el is hittek.
Nem csak 2002-2007 között, hanem 1998-tól kezdve. Ugyan szívesen dobálódzik a FIDESZ azzal, hogy első ciklusuk végén mennyi volt az államadósság, ám népjóléti programjaik hatása bőven és tervezetten a ciklusuk utánra esett. Lakásprogram, Széchenyi-program etc.
Ha csak a rokkant és korkedvezményes nyugdíjasokat nézzük szemben a feleslegesen alkalmazott közalkalmazottakkal és köztisztviselőkkel, könnyen átlátható, hogy utóbbiak jóval nagyobb költséget jelentenek az államkasszának. Még is, mindösszesen 6700 üres állami státuszt szüntettek meg két év alatt. Eközben a munkanélküliek nagyobbik hányada nem a piaci , termelő szférából került az utcára. Ugye nem kell ragozni, hogy sem a zsugorodó/bezárt vállalkozások, sem pedig az onnan utcára került munkanélküliek nem növelik az állam adóbevételeit.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.07.23. 21:43:51

@Counter:

Tehát amikor a törvény korlátozza a magántulajdonnal való szabad rendelkezést az a törvény hibája.

torró 2012.07.23. 21:44:05

Knorr!
Nem fogok most vitatkozni veled, ahhoz már nekem késő van. Tehát még egyszer a Magyar gazdaság teljesítőképessége nem tudott ekkora hiányzó tételt kitermelni, tehát hitelből kellett finanszírozni a nyugdíj kifizetéseket.A hitelt viszont ugye vissza kell fizetni kamatostól. nem, csak a nyugdíjasnak, hanem az egész országnak. És ebben érintett a MNYUP tag is. Vagyis amit úgymond nyereségként könyvelhetett volna el, kifizethette a kamatra, amit akárhogy is csűrjük csavarjuk, az ő kieső befizetése miatt keletkezett. Egyszerűen egy sima közgazdasági bukfenc történt. És nem önként léptél be, hanem kötelezően. Nekem akkor már nem volt kötelező, de aki szervezte az is azt mondta nekem, hogy örülj neki, mert ez egy határ szar lesz!.Ennyi. Reggel megnézem a reagálást.

Mr. Waszabi 2012.07.23. 21:44:38

@Mr. Waszabi: helyesbítek: Eközben a munkanélküliek nagyobbik hányada a piaci , termelő szférából került az utcára.

SzCsaba 2012.07.23. 21:53:05

@Megfigyelo: Értem én, és így is gondolom, de most őszintén, nem teljesen eszement, hogy a mai M.o.n a jobboldal államosít vagy ha úgy jobban tetszik központosít, a baloldal pedig az IMF-ben látja a megváltót? Teljesen feje tetejére állt a politikai koordinátarendszer. Sőt, itt nem is politikai nézetrendszerek vannak, hanem hívők akik követik saját hívó zászlajukat, akármerre is menjen, akármekkora kacskaringókat is írjon le. Az számít ki mondja, nem az, hogy mit. És aki mondja, azt sem a meggyőződése vezeti, hanem az aktuális érdekei. És ebben mindenki egyforma. Ezért nem jutunk előre csak egyre lejjebb.

renevol 2012.07.23. 21:53:17

@Knorr: "bemásolták már a törvényt ami kimondja hogy a manyup lóvé magántulajdon. (...) amikor a bankbetéted fogja kizsarolni a fidesz akkor is majd megmagyarázod, hogy nem a tiéd volt, mert úgy imádód őket?"

Az én véleményem szerint a Fidesznek sok, hazaárulással felérő bűne van, ezek közül kimagaslóan a legnagyobb és egyértelmű hazaárulás az elszabotált kapitalista nyugdíjreform, az elrabolt mnyp-vagyon, és a kommunista, fenntarthatatlan felosztó-kirovó nyugdíjrendszer visszaállítása.

Ettől függetlenül a mnyp-s pénzeket nem tudom magántulajdonnak tekinteni. A kényszer-öngondoskodás körébe tartozó pénzekre egyáltalán nem úgy tekintek, mint bármely más magántulajdonomra. A kényszer-öngondoskodás során történő befizetéseimre hasonlóképpen tekintek, mint az adózás során történő befizetéseimre. Ezzel szerintem nagyon sokan így vannak még, ezért szerintem egyáltalán nem éri meg a tulajdon-nem tulajdon kérdésén lovagolni. Félreviszi a nyugdíjtémát, eltereli a figyelmet a lényegi történésekről, a valódi bűnről.

Mert nem a magántulajdon szentségéről szól ez a történet, hanem a rendszerváltás utáni NAGYON kevés érdemi strukturális reform legfőbb elemének elszabotálásáról.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.07.23. 21:58:20

@neoteny: Pontosan erről van szó. Várúr elvtárs azt írta, hogy "A tulajdon az, amellyel bármikor szabadon rendelkezhetsz." Ez egyszerűen nem igaz. Tulajdon az is, amivel csak feltételesen rendelkezhetsz. Ebben az értelemben Fűegér példái helytállóak, és természetesen a manyuppal szembeni követelés is vagyon. Tudod, mi nem vagyon? Az állam garanciája, hogy nyugdíjat fogsz kapni.

picur3ka 2012.07.23. 21:58:46

Hol van fasztopo kommentje, mer nem talalom. Nem hogy hianyzik nagyon, csak ugy kerdem.

Megfigyelo 2012.07.23. 22:04:30

@SzCsaba: Egyetértünk. Csak annyit tennék hozzá, hogy az IMF az utóbbi években -- talán részben DSK működésének eredményeként -- megszabadult a korábban rá jellemző szociális érzéketlénségtől (néha sőt), és mivel hatalmas szellemi kapacitás áll mögötte, s a legjobb közgazdászok dolgoznak neki, általában a baloldal is minden további nélkül támogathatja a racionális javaslataikat...

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.07.23. 22:05:59

@torró: A magyar gazdaság alapvetően nem azért nem tudta kitermelni a nyugdíjkassza hiányát, mert a manyup-járulékok hiányoztak belőle, hanem mert egyre romlik az aktívak és a nyugdíjasok aránya. Azt kéne felfogni, hogy semmit nem oldottak meg a manyup-vagyon államosításával. Papíron nyertek egy évet azzal, hogy tíz év megtakarítását elvették.

@renevol: "A kényszer-öngondoskodás körébe tartozó pénzekre egyáltalán nem úgy tekintek, mint bármely más magántulajdonomra."

Pont ez a cél. Ha úgy tekintenél rá, el is basznád lapostévére meg Korfura, aztán nyugdíjaskorodban tarthatnának el a gyerekeid.

Megfigyelo 2012.07.23. 22:10:29

@Kettes: Ha valóban "garancia" lenne (a szó eredeti értelmében), akkor vagyon lenne. De ténylegesen csak senkiházi politikusok elszálló igérete...

marco74 2012.07.23. 22:11:47

@Megfigyelo: Az állam által beszedett illetéket, vagy adót fizettek be a mnyp-akba. Ebből a pénzből, amely a kirovó nyugdíj rendszer része volt, persze már könnyen finanszírozhattak a mnyp-ak, ma már csillagászatínak és fenntarthatatlannak tartott kamatért! Saját adófizetői pénzén finanszírozták az államot! Ez nem egy melyik volt előtt a tyúk v. tojás kérdés! Nem ennyire bonyolult!Nem a pénz tartja el nyugdíjasokat! Hanem a gyermekeik! És ez fordítva is igaz! A szülők nevelik fel gyerekeket. Az, hogy van egy értékmérő rendszer nem jelent semmi garanciát, hogy ez a "pénz" nem tűnhet el pl. egy mnyp csődjével v. inflációval.

Muzsikok közt 2012.07.23. 22:12:33

@Megfigyelo: Naná. Az IMF vezető testülete biztatónak ítélte a középtávú világgazdasági növekedési pályát 2007 őszén. Ehe-hehe. Igy volt vele mind3 hitelminősítő még 2008 őszén is.

soproni1 2012.07.23. 22:13:56

@Kettes: A cél pont az, hogy a gyerekeim eltartsanak, ha már taníttatom őket. Ez így fair. Most én tartom el a szüleimet. Ez egy örök körforgás. Mondjuk az élethossz kitolódásával mindig a fiatalabbak szopnak, dehát mi is tovább tudunk dolgozni !

renevol 2012.07.23. 22:15:25

@Kettes: Csúnyán megfogalmazva, de így van. A lényeg, hogy Orbánéknak a mnyp-ügyben nem a magántulajdon szentségének megszentségtelenítése volt a bűne; és nem az a baj az mny-pénzek államosításával, hogy akkor majd legközelebb a bankszámlákat zárolják. Hanem az, hogy egy fenntarthatatlan állapotból kievickélő, végre kapitalista jellegű reform-nyugdíjrendszert ástak el örökre, ráadásul egy olyan helyzetben, amikor égető szükség lenne az ott felgyülemlett megtakarításokra MINT NYUGDÍJAKRA, nem pedig mint MOL-részvényekre vagy elbukott egykulcsos adórendszer bevezetése okozta költségvetési hiány befoltozására.

Megfigyelo 2012.07.23. 22:17:02

@renevol: Ha megmaradt volna a rendszer és végül nyugdíjat kaptál volna belőle, rájöttél volna, hogy de bizony mennyire magántulajdon. Egyébként annyira magántulajdon volt, hogy még a rablóbanda is kénytelen volt kifizetni mindenkinek a reálhozamot, mert különben az Európai Bíróság kényszerítette volna ki... (A tökéért adott egy a valóságban mit sem érő nyugdíjigérvényt...)

marco74 2012.07.23. 22:18:52

@Knorr:Ez nem érv, ez egy nagyon lehetséges kockázat! Akár tetszik, akár nem jelenleg fenn áll a veszély! Több ezermilliárd pénz nyomtatott a FED, BoE és ECB. (amerika, brittek, európa). Az a baj, hogy már eleve úgy vagy szocializálva, hogy amit az Orbán kormány csinál rossz. Így nehéz vitatkozni! Tény, hogy nem csak mnyp-ok csődje fenyeget, hanem államoké! Görögországról, Spanyolországról már hallottál! Mit gondolsz miben tartják a mnyp a pénzüket?

béla a görög (törölt) 2012.07.23. 22:22:25

Szerintem ez baromság.
2 verzió van 1. Lehet szerződést/egyezséget kötni az IMF-el. 2. Lehet nem szerződést kötni az IMF-fel.
Mindkettő a kormány felelőssége
Normális országban azt várná az ember, az ember, hogy a kormánya a megfelelő döntést meghozza ami a lakosság és az ország gazdasága szempontjából a kedvezőbb. Nem érzelmi kérdés ez, hanem számszaki. Ha a kormány túlzott terheket ró a lakosságra és a gazdaságra holmi magasztos vagy épp nemzeti eszmékért, jövőbeni álmokért vagy más ideológiai maszlagért és ezért nem irja alá a szerződést az ugyanúgy hibás dolog, mintha fölöslegesen aláirja. Ez csak 2 variáció és számok amelyek magukért beszélnek. Le kell vezetni a 2 lehetőséget meg kell nézni melyik a kedvezőbb és aszerint dönteni. Nem , nem a kormánynak, a társadalomnak és a gazdaságnak - a kormány/Orbán mint tudjuk egy szolga - az én szolgám is. Hát szolgáljon engem. is.
Gondolom a következmények ismertek mindenki előtt. (árfolyam kontra IMF követelések). Engem közvetve nem érint egyik döntés sem, közvetve meg mindenkit érint.
Egy ballib.

marco74 2012.07.23. 22:24:17

Segítek! A tőzsdén és államkötvényekben t. Soha, soha nem volt ilyen nagy veszély, hogy emberek milliárdjainak megtakarításai füstté váljanak.! Görög csőd - kvázi megtörtént! Spanyol csőd - minden órás. Abszolút átgondolt, és valós kockázatokat vett figyelembe az Orbán kormány, amikor kvázi-államosított. Talán a hétköznapi ember csak most látja, de elemzők már két éve is láthatták. Én nem mondom, hogy megint kidurran a lufi, de van rá esély, mi nyugdíjainkat már nem fogja felemészteni az eurózóna bedőlése!

Megfigyelo 2012.07.23. 22:25:48

@marco74: Elindították a nagyon lassú áttérést egy értelmesebb rendszerre, amikor a nyugdíjakat nem a folyó járulékokból, hanem a felhalmozott VAGYONból finanszírozzák -- mint ahogy pl. Amerikában mindig is volt. Ez eltartott volna 2 generációt, addig óhatatlan átmeneti nehézségekkel, de az első közepén elizélték... Pedig 20-30 év múlva ez a kis manyup vagyonka lett volna az egyedüli garancia arra, hogy a mai aktívak öregkorukra ne dögöljenek éhen -- ezt lopták el az átkozott gazemberek!

Megfigyelo 2012.07.23. 22:32:18

@Zuckerbrot: Ez mutatja, hogy a legjobb szakembereket is érhetik meglepetések: a hitelminősítőknél sem hülyék dolgoznak....

Megfigyelo 2012.07.23. 22:34:38

@marco74: Me, kockázatokat mérlegelt, hanem egyszerűen rabolt.

marco74 2012.07.23. 22:38:48

@Knorr: Amit írtál: mi köze ehhez a mnyp-ak kvázi-államosításához? Szerintem nem jó egy kalap alá venni minden nyugdíjast. Nem tudhatod, ki milyen keményen dolgozott a nyugdíjáért! Nyilvánvaló sok egyéni sérelemre ad okot, ahogy a nyugdíjakat osztják! Egyébként, szinte minden fejlett államban indexálnak nyugdíjakat.

Megfigyelo 2012.07.23. 22:41:32

@marco74: Minden elfogultság nélkül -- még egyetlen tisztességes vagy racionális dolgot nem csináltak. Hegedűs András óta nem volt ilyen elképesztően pocsék kormánya Magyarországnak...

marco74 2012.07.23. 22:44:52

@Megfigyelo: Persze: brilliánsan leegyszerűsítetted a kérdést! Így már nem is kell gondolkodnod! Vagy érvékkel válaszolnod! Kényelmes vagy! :)
Lopott, de akkor lop minden állam, amelyik adót szed, és vagy nyugdíjasokra költ. Lop a tőkés, aki megtartja a profitját és nem osztja szét az azt megtermelők között. Lopnak az adó paradicsomok, azzal, hogy kedvezőbb feltételeket kínálnak!
Ha lopott miért nem indított eljárást, emiatt az EU. Hiszen mindenfajta piszlicsáré pálinkafőzés, meg tyúkketrec miatt már kint vagyunk piedesztán! Ezt te se gondolod komolyan!

marco74 2012.07.23. 22:49:11

@Megfigyelo: Mivel indoklod elfogultság nélkül! Európa legnagyobb válságát éli! S nem a jelenlegi kormány hibájából! A spekuláns tőke menekül, a működő tőke számára vonzóbb Ázsia és Afrika. Szerintem zseniális húzás volt, a csont-soványra privatizált magyar állam felhizlalása! Az egyedüli lehetőség, hogy ne essünk még jobban vissza! Persze

neoteny · http://word.blog.hu 2012.07.23. 22:49:20

@Kettes:

"Tulajdon az is, amivel csak feltételesen rendelkezhetsz."

Fűegér mindhárom példájában a tulajdon de jure és de facto is a tulajdonos birtokában van. Ebből két esetben a tulajdonos saját önkéntes beleegyezésével, szerződésesen adja fel a tulajdon feletti szabad rendelkezés jogát időlegesen, mert kap valamit cserébe amiért megéri neki. A harmadik esetben pedig életkorhoz kötött a szabad rendelkezés jogának korlátozása: egyrészt ez a korlátozás nem abszolút (gyámi hozzájárulással a korlátozás megszüntethető), másrészt a tulajdonos érdekeit hivatott szolgálni a korlátozás.

Mo-n nem divat az alkalmazottak részvényopciókkal történő megkínálása, de ahol igen, ott pl. az opciók az alkalmazott (munkaszerződésben megállapodott) tulajdona... mindaddig amíg az összes feltétel (elsősorban az alkalmazotti viszony fenntartása) érvényesül az opciók "vesting" időpontjáig. Amíg az az időpont nem jön el, az opciók tulajdonosa nem gyakorolhatja tulajdonosi jogát: nem vásárolhatja meg a részvényeket az opciós áron ill. nem adhatja azon részvényeket el a magasabb, napi áron.

Az előbbi egy példa arra, amikor a tulajdon feletti szabad rendelkezés csak bizonyos -- közös megegyezéssel szabályozott! -- feltételek megléte ill. létrejötte esetén lesz a tulajdonosévá.

Ami a magánnyugdíj-pénztárakat illeti: én úgy tudom hogy az onnét történő kilépés önkéntes volt; és nem is mindenki lépett ki.

marco74 2012.07.23. 22:50:38

lehet, hogy tévedek és a kormány is, de abszolút racionális politikát folytat a kormány ebben a változó világban!

marco74 2012.07.23. 22:58:08

@Megfigyelo: Nézd, hiába szajkózod, de lehet, hogy Spanyolország csődbe megy, után Olaszország! Nincs semmi garancia, hogy a főleg részvényekben és államkötvényekben tárolt nyugdíjvagyon nem szívódik fel egy perc alatt, vagy nem inflálódik el. Elég tapasztaltnak tűnsz! Arra bazírozni, hogy mi lett volna a 30 év múlva?? Ember! Ezt nem gondolod komolyan! Másolok egy szalagcímet a mai Financial Time-ból!
Investor fears rise over Spain - befektetői félelem emelkedik Spanyolország miatt
The euro is danger! Az euro veszélyben van!
Ez két főcím egy pénzügyi lapból! Országok mehetnek ma csődbe és nem banánköztársaságok! Az Euró zóna államai! Nem holmi mnyp! És azon siránkozol, hogy mi lyen jó lett volna harminc év múlva, ha marad a jelenlegi rendszer! Lehet, hogy nem dől össze!? Ki tudja? De a veszély valós! És elfogulatlanul mondod!??

marco74 2012.07.23. 23:02:11

A@Megfigyelo: A VAGYON relatív! Ha pénz, akkor lehet más adóssága, azt meg nem biztos, hogy vissza fizetik, különösen ma nem!

neoteny · http://word.blog.hu 2012.07.23. 23:19:52

@Megfigyelo:

"amikor a nyugdíjakat nem a folyó járulékokból, hanem a felhalmozott VAGYONból finanszírozzák -- mint ahogy pl. Amerikában mindig is volt."

A valóság ennél jóval összetettebb:

en.wikipedia.org/wiki/Social_Security_Trust_Fund

The Social Security system is primarily a pay-as-you-go system, meaning that payments to current retirees come from current payments into the system.

renevol 2012.07.23. 23:40:33

@marco74: "Abszolút átgondolt, és valós kockázatokat vett figyelembe az Orbán kormány, amikor kvázi-államosított. Talán a hétköznapi ember csak most látja, de elemzők már két éve is láthatták."

A "kvázi" előtag használata véleményem szerint csúsztatás részedről. Gondolom Rákosiék is csak kvázi-államosították az üzemeket, bányákat, bankokat, a nagyobb személyes tulajdonokat...

A szerinted átgondolt, racionális viselkedéshez:

2010. szeptemberéig (!) az Orbán-kormány még azért lobbizott az EU-ban, hogy az (idézet a forradalmi Orbán-kormány pénzügyminiszterétől:) "hosszú távú fenntarthatóság érdekében született" magán-nyugdíjpénztári rendszer alkalmazása során keletkező költségvetési hiányt kedvezően számolhassák el Brüsszel felé. Egy hónappal később, 2010. októberében 180 fokos fordulatot vett az Orbán-kormány politikája "eme apró, mellékes kérdést" illetően, és brutális agymosó propaganda harsogó fröcsögésével kísérve pár hónapon belül megtörtént az államosítás.

Egy cikk, emlékeztetőül a pálfordulás előtti hónap kormányzati törekvéseiről és kommunikációjáról: index.hu/gazdasag/magyar/2010/08/17/puhitanank_a_deficitszabalyokat/

marco74 2012.07.24. 00:05:32

@renevol: a 97% -ban államosított mnyp! Így jobb a kis lelkednek, vagy lehagytam egypár tizedes jegyet!;)
A lényeg, hogy különösen most, semmi sem garantálja egy mnyp megtakarítás biztonságosságát, értékállóságát. Ez nem propaganda, hanem tény. Nem olvasok Fidesz propagandát és, nem is érdekel. Közgazdasági ésszerűségről beszéltem. A világ legegyszerűbb dolga egy politikus kinyilatkoztatásai között ellentmondást, pálfordulást, vagy agymosó propagandát találni, ne erre pazarold az energiáidat. Az EU-n számon kérhetnéd ezt a következetességet, mert a lengyeleknek már engedett. Egy változó világban élünk, nem feltétlenül az a jó politikus, aki ugyanezt teszi, mint eddig, hanem aki alkalmazkodik.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.07.24. 00:09:34

@neoteny: A magánnyugdíj-számla is de facto és de jure a tulajdonos birtokában van. Törvény mondja ki a mai napig. Mit akarsz még ennél de jurébbat?

"A harmadik esetben pedig életkorhoz kötött a szabad rendelkezés jogának korlátozása: egyrészt ez a korlátozás nem abszolút (gyámi hozzájárulással a korlátozás megszüntethető), másrészt a tulajdonos érdekeit hivatott szolgálni a korlátozás."

Jó reggelt kívánok. A manyup-számla is pontosan így működik. Életkorhoz (a nyugdíjas korhoz) van kötve a rendelkezés jogának gyakorlása, és, ahogy arra brilliánsan rámutattál, a tulajdonos érdekeit szolgálja a korlátozás, hogy ne élje fel a megtakarítást, mielőtt nyugdíjba megy.

Semmiféle értelmes jogi indoklást nem láttunk még arra, hogy a manyup-számla ne lenne magántulajdon. Az a szép, hogy ezzel még Selmeczi Gabriella sem próbálkozott, pedig ő már struccal is. Csak Várúr hajtogatja makacsul, mintha csak élvezné.

picur3ka 2012.07.24. 00:12:58

Tele vagyunk megmondokkal, ahogy latom. Lol.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.07.24. 00:17:29

@marco74: "A lényeg, hogy különösen most, semmi sem garantálja egy mnyp megtakarítás biztonságosságát, értékállóságát"

Miért, az állami nyugdíj értékállóságát mi garantálja? :-o

Azt felejted el, hogy nem az volt a legrosszabb, ami egy manyup-taggal történhetet, hogy elvesztette a megtakarítása reálhozamát. Hanem az, hogy az egészet elveszítette, mert odaadta az államnak, az meg azonnal elköltötte és cserébe kapott egy nagyvonalú ígéretet valakitől, aki már rég halott lesz, mire az ígéretét be lehetne vasalni rajta.

renevol 2012.07.24. 00:23:21

@marco74: Én egyáltalán nem azért kritizálom a Fidesz-kormány nyugdíjpolitikáját, amiért egy hónap alatt 180 fokot fordultak. Ez csak amolyan, hogy is mondjam csak: nagyon jellemző. A pálfordulást neked írtam emlékeztetőként: ugyanis te ezt a (pálfordulás utáni) nyugdíjpolitikát egy határozott politikaként, közgazdasági racionalitásként stb. magyarázod a kormány részéről. Erre írtam neked ezt az emlékeztetőt, hogy ez egyáltalán nem így van, tévedésben vagy: ha az EU-nál Orbánék jól lobbiznak és jól tudják elszámolni az adott évet (!!), ma is a nyugdíjak megmentőinek szerepében tetszelegnének - a magán-nyugdíjrendszer megmentőjének szerepében.

Nem az adott szakpolitikai irányvonal, hanem annak csak a választók felé való beállítása számít náluk. 100%-osan mindegy számukra, hogy mnyp vagy nem mnyp. Soha egy darab számításra nem volt egyetlen fideszes politikus sem kíváncsi. Mindig amellett fejtenek ki propagandát, ami épp sikerülni látszik. Ahogy esik, úgy puffan. Nem sikerült az EU-s lobbi? Hát akkor állítsuk be a mnyp-t főellenségnek! Ugyanez lesz az IMF-fel is: akár lesz hitel, akár nem, teljesen mindegy, milyen feltételekkel, az lesz a "közgazdaságtani racionalitás, átgondolt politika, kormányzati siker", ami majd épp összejön... nekik teljesen mindegy, mindkét esetre kész van a propaganda - és csak ez számít. Nem véletlenül van lebegtetve ez az egész, nem véletlenül osztják szét jó alaposan a szerepeket, nem véletlenül megy a kettős beszéd Orbán szájából már jó régóta. Jó régóta megy a megágyazás annak, hogy a fidesz-szavazók ne veszítsék el az elköteleződésüket, bármi legyen is a végeredménye az IMF-tárgyalásoknak.

Csak ez számít a Fidesz-kormány számára - nem pedig holmi Magyarország meg ilyen hülyeségek.

marco74 2012.07.24. 00:25:59

@Kettes: valóban ez bizalom kérdése. Én az államban jobban bízok inkább, mint egy pénzügyi intézményben. Ha egy államcsődbe is megy nagyobb a valószínűsége, hogy helyrejön valahogy. Ha egy mnyp megy csődbe, eltűnhet nyom nélkül mindenfajta jogutód nélkül. Vagy...! Kárpótolhat az állam!:)

Jelenleg egy nagyon nagy modern invesztitúra harcnak vagyunk tanúi az államok és a pénzügyi-szektor között (persze valójában nem ilyen egyszerű a képlet, egy Kayman-szigeteket nem sorolnék az államok ligájába!) Persze tévedhetek is, de úgy gondolom, még ha jelenleg nem is így tűnik, de az állam fog kikerülni győztesen.

marco74 2012.07.24. 00:28:47

@renevol: Ilyen a politika! Ha nem megy így, hát csinálom úgy. Attól még azt te sem tagadod, hogy számításba vehették, hogy valóban biztonságban vannak-e mnyp-ba megtakarítások! Tehát nem a világ leggonoszabb dolgát csinálták, hanem egy politikailag könnyen támadható, népszerűségvesztést okozó, gazdaságilag racionális döntést.

marco74 2012.07.24. 00:37:06

Ilyen a politka! Meg ahol, nagyon sok pénzről van szó! Ezt a fejükre olvasni elég naiv dolog. ŐK is voltak már nácitól elkezdve, bolsevik gyűjtőpárt (ami részben igaz is:)). Ez egy sárdobálós műfajt. Etikát számon kérni tőlük! Bármelyik oldaltól!?

neoteny · http://word.blog.hu 2012.07.24. 00:38:23

@Kettes:

De facto bizonyosan nincs a tulajdonban; nem vonható ki a magánnyugdíj-számláról idő előtt, nem szolgálhat zálogként stb.

"a tulajdonos érdekeit szolgálja a korlátozás, hogy ne élje fel a megtakarítást, mielőtt nyugdíjba megy"

És ha az szolgálná a tulajdonos érdekeit hogy felélhesse a megtakarításait? Mint ahogy feléli a bankszámláján lévő megtakarításait is ha a körülmények úgy hozzák, pl. elveszíti az állását vagy baleset éri és magánúton szeretne eü szolgáltatást vásárolni, mert az jobb mint amit az OEP hajlandó fizetni?

Mégegyszer: én úgy tudom hogy a magánnyugdíj-pénztárakból történő kilépés önkéntes volt; és nem is mindenki lépett ki.

renevol 2012.07.24. 01:06:41

@marco74: Még egyszer: kizárólag azért említettem meg a mnyp-k kapcsán történt pálfordulást, mert te ezt írtad:

"Abszolút átgondolt, és valós kockázatokat vett figyelembe az Orbán kormány, amikor kvázi-államosított."

Erre írtam, hogy ez tévedés: konkrétan az "ahogy esik, úgy puffan" című játékot játszották (és játsszák azóta is). 100%-osan lényegtelen számukra, hogy mnyp vagy nem mnyp. Nem az adott szakpolitika, hanem a választók hangulata számít és a korrupció magas szintjének biztosítása.

Számomra meg ugye - hiszen azt vallom, hogy Magyarország számára - ezzel ellentétben bizony nagyon is a szakpolitikák számítanak. És 2012 Magyarországán egy 2/3-os többségű kormánynak bizony nem a fenntarthatatlan Kádár-rendszerbe való visszavezetést (nyugdíj esetében az egész Európában fenntarthatatlannak bizonyuló felosztó-kirovót), hanem pont hogy az onnan való kivezetést, az elmaradt rendszerváltást kellett volna megcsinálnia. Csak hát a pénz, a gyors anyagi haszon nagyobb csáberő volt a történelmi nagyságrendű jócselekedetnél a Fidesz számára, és a "szarni bele" politikáját választották és választják folyamatosan az olyan huszadrangú kérdéseknél, mint pl. a magyarországi nyugdíjrendszer. Végül is ők csak Magyarország 2/3-os kormánya, jogos, hogy nem várhat tőlük semmit az ember a 22 éve folyamatosan látott hatalomgyakorlási technikák alkalmazásán felül.

Még egyszer: kizárólag azért írom le ezeket, mert te viszont valamiféle _közösségi szempontból_ következetes, racionális viselkedést vélsz felfedezni a Fidesz-kormány politikáiban. Erre írom, hogy ez csak a propaganda: valójában csak a régóta ismert, _pártérdek_ szempontjából következetes és racionális pl. a magán-nyugdíjpénztári rendszer felszámolása.

No én most el.

picur3ka 2012.07.24. 01:27:10

@neoteny:

Te egy ilyen sztarugyved vagy, aka bunozo?

rikitiki 2012.07.24. 01:30:15

@marco74: Igazad van, semmi nem garantálja az mnyp nyugdíjat, csődbe mehet a pénztár.

Csakhogy ugyanígy semmi nem garantálja az állami nyugdíjat, mert csődbe mehet az állam.

Éppen te írod, hogy EU-s államok is csődbe mehetnek. Igen.
Akkor mennyire garantált a magyar állam nyugdíja.

Éppen a te általad említett kockázatok miatt biztonságosabb egy több pilléres rendszer. Diverzifikáció.

Másrészről, a mnyp pénztár most nem olasz, spanyol kötvényeket és részvényeket tartana, hanem például németet.

Szerinted Németország csődbe megy?
Mi a nagyobb kockázat, hogy Németosrzág csődbe megy, és az mnyp elveszíti a diverzifikált tőkéje egy kis részét, amit német részvényben és kötvényben tartott,
vagy hogy a magyar állam csődbe megy, és nem lesz állami nyugdíj?

Gondold azért végig.
Az mnyp-nek lehetősége lett volna német kötvényhez kötni a magyar nyugdíjat. A német államkötvény pedig biztonságosabb, mint a magyar kötvény (és nyugdíj).

Többek között azért, mert a németek nem államosítják a magánnyugdíjakat (aminek nagy része vállalati).
Ausztráliában pedig átálltak a magánnyugdíjrendszerre pár évtizede, amikor éppen csőd és válság volt náluk. (Minimál állami nyugdíj van, ami a létminimumot sem éri el, azon kívül csak mnypk vannak)

neoteny · http://word.blog.hu 2012.07.24. 02:35:49

@picur3ka:

:))

Láttál te már sztárügyvédet (aka bűnözőt) ingyér' agyaskodni?

ronda74 2012.07.24. 03:00:23

"az IMF legélesebb kritikusai a különböző országok radikális baloldali, antiglobalista avagy nacionalista (ezek sok helyütt ugye összeérnek) mozgalmai; és ezek az erők egyben az adott országok jobboldali, konzervatív establishmentjének elszánt ellenfelei, kihívói."
És akkor velem mi van? Hiszen konzervatívnak tartom magam, nemzeti érzelműnek (ez lenne a nacionalista?), és bizony az IMF-et nem szívlelem különösebben...
Butaság ez a szembeállítás, ez az egymást kizáró, egymással vetélkedő kategóriákban, szekértáborokban való gondolkodás. Mintha egy ócska amerikai film forogna folyamatosan: "mi" és "ők", "jók" és "rosszak", jobb és bal vagy bal és jobb? Már nem is tudom...

Blogger Géza 2012.07.24. 03:28:23

@Megfigyelo: Lehet vitatkozni, hogy ez értelmesebb rendszer-e, de az biztos, hogy nem volt rá meg a fedezet. Miközben elkezdtük működtetni ezt a rendszert, aközben az államadósság 52%-ról 82%-ra nőtt - részben a kieső bevételek miatt. Amúgy ez csak egy kiegészítő láb lett volna, a nyugdíj többsége ugyanúgy az 1. pillérből jött volna, tehát nagy különbség semmiképpen nem lett volna. Miközben folyamatosan folytak ki rajta keresztül a milliárdok. A rendszer fennállása alatt akkora hozamot sem hozott mint az állampapírindexek, tehát társadalmilag tuti deficites volt - miközben egy szűk kör szépen gazdagodott rajta.

Blogger Géza 2012.07.24. 03:31:46

@rikitiki: Nem igazán volt arra példa, hogy állami nyugdíjakat ne fizessenek ki-. Még a "csőd" sem azt jelenti, hogy nem lesz nyugdíj, ez egy demagóg csúsztatás. Mivel az államnak folyamatosan vannak bevételei, ráadásul saját maga által alkotott szabályokkal ezt könnyedén befolyásolni is tudja, folyamatosan tud kifizetéseket teljesíteni. Ellenben egy alappal...

Blogger Géza 2012.07.24. 03:34:24

@renevol: A manyuor rendszer felszámolása egyáltalán nem volt pártérdek, az nemzeti érdek volt az államcsőd elkerülése érdekében. A Fidesznek pont az lett volna pártérdeke, hogy fennmaradjon a rendszer, mivel megszüntetését korábban nyilvánosan nem tervezték, és ezt az orruk alá is dörgölik.

Blogger Géza 2012.07.24. 03:45:27

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: így van, egy lekötött betétet is bármikor feltörhetsz. max elveszted a kamatot. Bank nem mondhatja, hogy nem adja oda a pénzed - mert az valóban a te megtakarításod, igazi mangántulajdon. Ellenben a manyuppal, ami nem volt a te megtakarításod, az az állami bevételek egy elkülönített része volt, a te nevedre megcímezve.

Blogger Géza 2012.07.24. 03:48:00

@kamerasmobil: Te valami hatalmas tévedésben vagy, ha azt hiszed, hogy az IMF valami rendőrség, amelyik Közgép ügyben jött ide nyomozni. Tudtommal semmiféle követelésük nem volt Közgép ügyében, és persze nem is lehet.

Blogger Géza 2012.07.24. 03:54:44

@rikitiki: Nem tudom, honnan veszed, hogy német állampapírokat tartanak vagy tartanának most a magyar manyupok. Eddig sem ez volt a jellemző. Pont, hogy nagy vagyonvesztéseket szenvedtek el az elmúlt években, mert pont, hogy nem az volt a portfóliójukban.

Másrészt semmi nem garantálja, hogy a német állampapír az idők végezetig kitűnő befektetés lesz.

index.hu/gazdasag/vilag/2012/07/23/negativra_rontotta_nemetorszag_kilatasat_a_moody_s/

Végezetül lehet jó a minősítése, ha még az inflációnál is alacsonyabb hozamot hoz...

Blogger Géza 2012.07.24. 04:00:04

@kigyurt álat: Attól, hogy a magántulajdonos nem offshore cégben tartaná vagyonát, az még nem lenne állami tulajdon, tehát abból államadósságot kifizetni nem lehetne. Másrészt ezek a pénzek aztán jellemzően vissza is szoktak áramolni oda, ahonnan jöttek, nem ott ülnek kint egy számlán, csak ottani tulajdonlással működtetik az itthoni üzletet.

kigyurt álat 2012.07.24. 05:59:20

@Blogger Géza: normális esetben az egyharmada adó lenne. Az az államadósság minimum kétharmada.
Az ottani tulajdonlású működtetés csak nagyon kis részben lehet igaz, mert kevés olyan vállalkozás van, amelyben ennyi forgóeszközre van szükség, amit ráadásul rendszeresen ide-oda transzferálnak az országok között. Az ottani tulajdonlás jellemzően csak annyit jelent, hogy a nyereséget viszik offshoreba, hogy itthon kevesebbet adózzanak. Az a pénz nem vesz részt az itthoni gazdaságban és magától sosem jön vissza.

Knorr 2012.07.24. 06:51:02

@Blogger Géza: az egykulcsos ado miatt nagyobb a be vetelkieses mint a mamyup miatt volt. a mai napog torveny mondja ki h a manyup magantulajdon. a nyugdijak realertekenek folyamatos emelese az egure tobb nyugger es az egure kevesebb aktiv okozza a nyugdijkassza hianyat amo most is vaskos ugy h nincs mar manyup. nem kene benyalnod es papagajkent visszamondanod a tolvajok hazugsagait.

Knorr 2012.07.24. 06:56:26

soha ilyen magas nyugdijjarulek nem volt. aki szerint a demografiat latva igazsagos h a legtobbet befizetok fogjak kapni a legalacsonyabb nyugdijat es meg azt is elhiszik h ok okozzak a nyugdijkassza hianyat azoknak elment az osszes eszuk

Blogger Géza 2012.07.24. 08:47:29

@Knorr: Az államadósság nem az egykulcsos adó idején szállt el, hanem korábban. Az egykulcsos bevezetésével párhuzamosan más intézkedésekkel ezt a mostani kormány kompenzálta, viszont az előzőek ezt nem tették meg. Nem kéne benyalni az ellenzék ostoba csúsztatásait.

Egyébként a nyugdíjak reálértéke a kormányváltás óta nem nő, hanem inkább stagnál. Megint összekevered az MSZP-s időszakkal...

Knorr 2012.07.24. 09:38:53

@Blogger Géza:

Ha az egykulcsos nagyobb kiesést okoz mint a manyup, akkor nincs létjogosultsága annak a hülyeségnek, hogy azért kellett ellopni a manyup lóvét mert államcsődöt okozott. A manyupot is lehetett volna kompenzálni chips, tranzakciós meg fingadóval, de ennek a kormánynak csak a felső tízezer a fontos, a 3 millió embert meg aki gyakorlatilag eltartja a többi 7et kirabolták. Nyugdíjas korukban őket ki fogja eltartani, ha már azt az esélyt SEM kapták meg hogy a SAJÁT és a MOSTANIAK nyugdíját IS kitermeljék? Mégis mekkora geciség ez szerinted?

Blogger Géza 2012.07.24. 09:55:17

@Knorr: nincs itt semmiféle geciség, ha az állami nyugdíjon felül plusz nyugdíjat akarsz, tegyél félre, számtalan önkéntes pénztár van. Az tényleg a te megtakarításod a te jövedelmedből, és nem a mostani nyugdíjasok kárára.

Knorr 2012.07.24. 10:09:30

@Blogger Géza: miféle plusz nyugdíj? a manyupos az államiból csak 75%-ot fog kapni, ami még nagyobb csökkenés is mint amennyivel kevesebbet befizetett. Finanszírozta volna a saját nyugdíját és az állami nyuggereket is. A mostani nyugdíjasok jó ha fele ennyi járulékot fizettek (már aki EGYÁLTALÁN FIZETETT!! lásd özvegyi, álroki, meg a többi ingyen nyuggert) mint aki most dolgozik, és aki most dolgozik kb fele annyi nyugdíjat fog kapni mint aki most nyugdíjas (-> demográfia) szóval gondold újra kurva gyorsan hogy ki él itt kinek a kárára. Azok pontosan a mai nyuggerek.

A manyup törvényben pedig a mai napig benne van hogy magántulajdon a manyupos pénz, azért mert fideszes zombi vagy attól még nem lesz az állam pénze, mert fáj bevallanod hogy imádott kommunistáid magántulajdont zsaroltak ki fenyegetéssel hazudozással (pl hol vannak az egyéni számlák??? zárt rendszer??? még mindig veszteséges!!).

kamerasmobil 2012.07.24. 10:17:28

@Blogger Géza: Az allamadossag olyanoktol szallt el mint a szaznapos program vagy az allamilag tamogatott lakashitelek... Vagy akarmitol. Minden evben tele volt a koltsegvetes jo par szaz milliardnyi olyan tetellel aminek nem volt fedezete. Egyeni izles kerdese hogy ezek kozul ki melyikre fogja a hianyt... Neked most nyilvan az az erdeked hogy az MNYP-re mutogass.

Ha meg szerinted az IMF idead 15 milliard eurot ugy hogy kozben egy szava sincs a Kozgepes korrupcios ugyekhez akkor te vagy a naiv.

Blogger Géza 2012.07.24. 10:17:36

@Knorr: Nem, aki visszalépett (döntő többség), az ugyanúgy 100%os nyugdíjat fog kapni, mint aki soha be sem lépett. Az pár százék különcködő meg végképp nem izgat, az sem érdekel, ha semmit nem kap. Valószínűleg ők olyan helyzetben vannak, hogy amúgy se szorulnak rá annyira.

A manyupokba kizárólag állami pénz ment (hacsak valaki külön extra befizetést nem teljesített), az államnak járó járulékok egy része oda lett átcsatornázva.

rikitiki 2012.07.24. 10:35:27

@Blogger Géza: A magyar manyupokat annak figyelembe vételével kritizáld e szempontból, hogy törvényileg kötelező volt magyar államkötvényt vásárolniuk, nemzetközit nem vagy alig, és éppen a válság előtt néhány hónappal szintén törvény kötelezte őket a részvényportfolió növelésére, az állampapírok kárára - ami rendben van, csak az időzítés miatt kötelezően a válság előtti csúcson vásároltak be részvényből pl.

Argentin államcsőd: azonnali nyugdíjcsökkentés (és persze közalkalmazotti bércsökkentés) történt, kb. 13% mértékben,
az infláció havi (!) 3-11% volt.

Reálértékben mi maradt a nyugdíjakból?

2002-re a nyugdíjak a szegénységi küszöb alá estek be.

Mindezt úgy, hogy a 65 év feletti lakosságnak 16%-a semmilyen nyugdíjszolgáltatásban nem részesült, és az argentin nyugdíjkiadások egyébként is átlag alattiak.

Ezt vesd össze azzal, ha a magyar rendszerben csődbe megy teljes mértékben a manyup (ami lehetetlen, valami tőke mindig marad), akkor 25%-kal csökkent volna a nyugdíjad.

(Egyébként az argentin manyup rendszer évi 7.5%-os REÁL hozamot produkált 2001-ig)

rikitiki 2012.07.24. 10:50:35

Izland esetében is volt államcsőd, ami azért érdekes, mert javarészt magán nyugdíjrendszerük van. A nyugdíj 16%-a jön csak az államtól, ennek megfelelően nyugdíjra az állam csak a GDP 2%-át költi. (OECD átlag 7,2%)

Az államcsőd során a bankrendszer 90%-a becsődölt.
Az mnyp-k 22%-os reálveszteséget szenvedtek el. Nem mentek csődbe, hanem az előző 4 év hozamát adták vissza. A nyugdíjakat folyosították gond nélkül, míg gyakorlatilag semmilyen más pénzintézet nem maradt likvid.

(A lakosság a likviditását pl. az önkéntes mnyp-kből kivont pénzzel biztosította. Mert azok sem mentek csődbe)

Kandeláber 2012.07.24. 10:51:18

@jozicsenko: Ki tudja, milyen az identitása?
Lehet, hogy gender, az most az ő köreikben trendi.

Knorr 2012.07.24. 10:59:45

@Blogger Géza: Nem a visszalépettekről beszéltem.

A manyupokba meg nem állami pénz ment, hanem mindenkinek a fizetéséből vontak le X%-ot. Ez is egy előnye volt, hisz ösztönözte a jövedelembevallást, minél többet bevallottál annál több pénzed volt a manyupban.

"az államnak járó járulékok egy része oda lett átcsatornázva"

Az hogy a te fejedben mi van. hogy mennyi járna az államnak senkit sem érdekel, a manyupos pontosan annyit fizetett az állami nyugdíjkasszába amennyit a törvény előírt.

Amikor a nyugdíjjárulékokat emelték akkor miért nem mondtad, hogy de hát 15 évig csak 20% járt az államnak akkor most miért jár több, miért fizettetnek plusz magán pénzeket be, amikor az a keresőnek JÁRNA?

Ezzel a mentalitással nyugger vagy bármibe lefogadom. Miből gondolod, hogy neked JÁR hogy a mai aktívak egyenként sokkal több járulékot fizessenek mint te valaha befizettél? Hogy mindeközben 10-15 évvel többet kell ledolgozniuk? Neked ez miért JÁR? Mikor fizettél te be a közösbe annyit amennyit most KIVESZEL? Lófasz jár neked.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2012.07.24. 11:12:48

A békemenettel együtt ez az esemény szépen mutatja azt, hogy ma a politikai palettán szereplők - függetlenül attól, melyik oldalhoz tartozónak mondják magukat - hiába szajkózzák, hogy ők milyen nemes elvekért és eszmékért harcolnak, valójában opportunisták: az első alkalommal, amikor kiderül, hogy az adott elv vállalása negatív következménnyel jár, azonnal megy a magyarázkodás, hogy azt miért nem lehet. És ez nem csak a politikusokra, hanem az őket támogatókra is vonatkozik.

Blogger Géza 2012.07.24. 11:48:20

@Knorr: Az állami nyugdíjad is annál magasabb, minél több jövedelmed után vonnak el járulékot, ebben semmi különbség nincs. És még egyszer lassan mondom, hogy te is megértsd: az állam a neki járó bevételek (amiket ő szedett be adó módjára, ő vont el) egy részét csatornázta át a manyupba, függetlenül attól, mi van a fejedben.

"Ezzel a mentalitással nyugger vagy bármibe lefogadom." Ebben ugyanúgy tévedsz, ahogy a többiben is. :)

Csetepaté márki 2012.07.24. 12:50:52

@vakapad: Fogalmi zavaraid vannak: a kölcsön nem megtakaritäs.

Csetepaté márki 2012.07.24. 12:52:15

@Knorr: „baromság, mert a manyup pénztárak alacsonyabb kamatért folyamatosan vették az állampapírokat. alacsonyabbért mint ahogy most veszi a piac“

Elöször is a magännyugdijpenztärak a sajät magunk ältal ütött lyukat tömködtek be. Annak is csak egy reszet, a többivel ment a tözsdezes.

“másrészt meg a manyup nem csak állampapírba fektetett”

Läsd az elözö megjegyzest. Räadäsul, ahogy kiderült 2008-ban, veszteseg eseten azt teljes egeszeben a betetesekre häritjäk.
Ilyet en is tudnek, vagy közületek akärmelyik elengedett idiota a Lipotrol.

“harmadrészt az állam feladata úgy szabályozni a manyupokat hogy az mindenkinek megérje”

Gyakorlatilag semmifele szabälyozäs sincs, meg a kifizetes szabälyait sem fektettek le. Mäsreszt, mivel az egesz kölcsönböl fut (durvän minuszos ällamhäztartässal es nyugdijkasszäval nem keletkezik megtakaritäs, ezt megerteni nem kell meg olvasni se tudni), eleg nehez lesz ezt a “mindenkinek megerje” ällapotot elerni. Csak az ällamnak es a järulekot fizetöknek nem eri meg.

„a magántulajdon ellopása nem megoldás”

Szolhatnäl a nemeteknek, hogy ellopjäk a nyugdijukat, mert itt ilyen nyugdijpenztär (ällami järulek a rendszerböl ki, helyette kölcsönfelvetel) nincs. De az oszträkok, hollandok, franciäk stb. bärmelyik is megteszi.
Csak figyelj, mi fog törtenni a szloväkoknäl, romänoknäl. A lengyelek pl mivel megszüntetni nekik mär nem engedtek, levittek 7,3%-rol 2,3%-ra (nälunk 8% volt) a kicsatornäzott järulekot, ami gyakorlatilag jelkepes, a nyugdij tizenötöd-resze.

Csetepaté márki 2012.07.24. 12:54:12

@Kettes: „Azt sikerült felfognod, hogy a magánnyugdíj-pénztári tagok a nyugdíjba vonulásukkor az állami nyugdíj 75%-át kapták volna meg? Gyakorlatilag annyival kevesebbet, amennyivel kevesebb járulékot fizettek? Lefogadom, hogy ez a részlet elkerülte a figyelmedet. Éspedig oly módon, hogy valahányszor erről volt szó, a füledet ütögetted és azt kiabáltad, hogy pa-pa-pa-pa-pa.“

Azt sikerült felfognod, hogy az ällamnäl eközben ezzel megegyezö nagysägu adossäg keletkezik (minuszos költsegvetessel nem keletkezik megtakaritäs, ovoda közepsö csoport), es a 25% helyett fizetheti ennek a kamatait, es a nyugdijas haläla utän is fizeti?
Nyugdij helyett kamatokat fizet az ällam, ennyi a különbseg, pluszban meg gyülik az adossäg folyamatosan, elvileg korlätlan ideig.
Gyakorlatilag csak a csödig. Lefogadom, hogy ez a részlet elkerülte a figyelmedet. Éspedig oly módon, hogy valahányszor erről volt szó, a füledet ütögetted és azt kiabáltad, hogy pa-pa-pa-pa-pa.

kamerasmobil 2012.07.24. 12:55:31

@Blogger Géza: "És még egyszer lassan mondom, hogy te is megértsd: az állam a neki járó bevételek (amiket ő szedett be adó módjára, ő vont el) egy részét csatornázta át a manyupba, függetlenül attól, mi van a fejedben."

Nem.

Az allam valamivel kevesebbet vont el a fizetesekbol de cserebe 25%-al kevesebb nyugdijjal is tartozott az mnyp tagoknak.

Ez nem ugy van hogy az allame a fizetes aztan valamennyit majd visszakap belole a tisztelt adofizeto.

kamerasmobil 2012.07.24. 12:57:24

Egyebkent meg tok felesleges az egesz vita mert itt a mindenki altal felismert fanatikus Fidesz-szavazok ugyis keptelenek lesznek elismerni hogy mit is csinalt a kormanyuk es ugyis kitartanak a kulonfele teveszmeik mellett. Az ebredes az elso nyugdijuk megerkezesekor majd alaposan felrazza oket - addig meg jobb rajuk hagyni...

Knorr 2012.07.24. 13:14:33

@Blogger Géza:

"Az állami nyugdíjad is annál magasabb, minél több jövedelmed után vonnak el járulékot, ebben semmi különbség nincs."

A manyupnál sokkal közvetlenebb és lineárisabb a kapcsolat. Az állami nyugdíj meghatározása teljességgel átláthatatlan ráadásul igazságtalan is, hisz az utolsó 10-15 év keresetét veszik csak figyelembe ha jól tévedek. A fekis abban érdekelt, hogy minél kevesebbet fizessen be és minél többet kapjon, míg a manyupnál lineáris kapcsolat van minél többet fizetsz be annál többet kapsz.

"És még egyszer lassan mondom, hogy te is megértsd: az állam a neki járó bevételek (amiket ő szedett be adó módjára, ő vont el) egy részét csatornázta át a manyupba, függetlenül attól, mi van a fejedben. "

Mondogathatod napestig, akkor sem lesz igaz, hogy több járt volna mint amennyit a törvény meghatározott. A manyupos pontosan annyit fizetett be amennyit az állam előírt neki. Pontosan annyit amennyi járt.

Még egyszer: akkor miért nem reklamáltál amikor emelték a nyugdíjjárulékot, hogy ha eddig csak X% JÁRT akkor miért vesznek el többet? Akkor nem verted a tamtamot, hogy csak X% jár és nem X+Y ??

Knorr 2012.07.24. 13:26:32

@Csetepaté márki:

"Elöször is a magännyugdijpenztärak a sajät magunk ältal ütött lyukat tömködtek be. Annak is csak egy reszet, a többivel ment a tözsdezes."

Tán a magánnyugdíjpénztárak nyomatták folyamatosan a reálnyugdíjemeléseket? Ők kérték, hogy olyanok is kapjanak nyugdíjat akik nem is fizettek be a fekibe? Rokkantak/rendőrök/özvegyek ? A magánnyugdíjpénztárak fizettek 13. havi nyugdíjat? A nyugdíjkassza egyenlege röhögve pozitív lenne ezek nélkül. Megsúgom hogy a fekinek most is hiánya van, pedig már minden pénz oda megy. Biztos erről is a manyupok tehetnek, nem a politikusok akik szavazatokat vásárolnak hitelre a nyuggerektől.

"Läsd az elözö megjegyzest. Räadäsul, ahogy kiderült 2008-ban, veszteseg eseten azt teljes egeszeben a betetesekre häritjäk."

Értelmezhetetlen ez a mondat. Honnan miből milyen alapon kellene kipótolniuk a tőzsdei papírok zuhanását? Megsúgom van erre az esetre biztosítás és állami garancia is, nincs semmi teljes egészében a betétesekre hárítva. Az egész "hárítás" is (bár hogy ez mit jelent nem tudom) csak akkor aktualizálódhat, amikor kifizetésre kerül sor, 2008ban pedig nem történt ilyen.

"Gyakorlatilag semmifele szabälyozäs sincs, meg a kifizetes szabälyait sem fektettek le. "

Gyakorlatilag csak a kifizetés szabályait nem fektették le. Olvasd el a manyup törvényt ha hiány van az agyadban.

"Mäsreszt, mivel az egesz kölcsönböl fut"

Teljes a zavar nálad. A manyup a tagok keresetéből fut, az pedig nem kölcsön hanem más néven fizetés és abból levont járulék.

Ahogy fent leírtam, éppenhogy a FEKI futott és fut kölcsönből, ennek okait is vázoltam. A FEKI röhögve nullszaldós lenne ha nem szavazatokat vásárolnának belőle hitelre.

Knorr 2012.07.24. 13:32:54

@Csetepaté márki:

"Azt sikerült felfognod, hogy az ällamnäl eközben ezzel megegyezö nagysägu adossäg keletkezik "

Az adósság ugyanúgy keletkezik MOST is. Mégpedig úgy hogy Orbán megígérte a mostani aktívaknak hogy majd 20-30-50 év múlva fognak kapni nyugdíjat. Az erre összegyűjtött pénzt költötték el a manyup lopással, amit 20-30-50 év múlva valahonnan majd ki kell fizetni. A manyupoknál explicit látszott hogy mennyit kell majd kifizetni és pénz formájában is megvolt. Most pedig egy implicit adósság formájában gyűlik ugyanaz, de legalább nem kamatozik, és nem nyomja le az állampapír kamatokat, mint stabil felvásárló.

"Nyugdij helyett kamatokat fizet az ällam, ennyi a különbseg, pluszban meg gyülik az adossäg folyamatosan, elvileg korlätlan ideig."

Fel kéne fognod, még egyszer leírom, hogy a F/K rendszer hiányát NEM a manyup okozza. Most is hiányos hogy már nincs manyup, és előtte is az volt. Ha nem fizetne az állami nyugdíjrendszer nyugdíjt azoknak akik oda valójában nem is fizettek be semmit, vagy nem eleget akkor szuffcities lenne a kassza MANYUPPAL együtt is!

Blogger Géza 2012.07.24. 13:47:12

@kamerasmobil: Nem. Az állam pontosan ugyanannyit vont el a fizetésedből, függetlenül attól, hogy manyup tag voltál-e vagy sem. Csak manyuposoknál az elvonás egy részét a manyup kapta meg. És azt sem mondta meg előre senki, hogy a manyupos tag majd több vagy kevesebb nyugdíjat fog kapni. (Mivel senki nem kapott onnan nyugdíjat, nincs erre semmiféle tényadat, és nem is voltak kidolgozva a részletes szabályai.)

dusomoja 2012.07.24. 13:54:17

@dolgozni kék: de bizony van. Nézz körül jobban.

Blogger Géza 2012.07.24. 13:55:31

@Knorr: ", hisz az utolsó 10-15 év keresetét veszik csak figyelembe ha jól tévedek"

Valóban tévedsz. Valójában amióta van manyup, azóta rögzítve van az állami rendszerben is, hogy mennyit kerestél, és azt bizony figyelembe veszik. Tehát ha valaki majd 30 év múlva megy nyugdíjba, ugyanúgy számít minden egyes Ft, amit levontak tőle, mert egész járulékfizetői korszakára megvannak az adatok.

Nem értem ezt a "több járt" dolgot, amit itt hajtogatsz értelmetlenül, én ilyet nem mondtam.

Tény, hogy a nyugdíjrendszer egy (generációk közötti) szolidaritáson alapuló rendszer, annak szabályait nem te állapítod meg és mindig gondolhatod, hogy "igazságtalan". De a manyupból kapott nyugdíj szabályait sem te állapítottad volna még, és ugyanúgy nem is különösebben tudtad volna befolyásolni.

rikitiki 2012.07.24. 14:17:14

@Blogger Géza: A tény az, hogy a felosztó-kirovó valóban szolidaritáson alapul, gyakorlatilag pilótajáték. A te nyugdíjkifizetésedet a később belépők befizetése fedezi.

A manyupnál pedig nem. A te nyugdíjadat, a te korábbi befizetésed fedezi. Elég nagy különbség.

Na de hajrá, építsük együtt tovább a szocializmust.

kamerasmobil 2012.07.24. 14:48:32

@Blogger Géza: " Valójában amióta van manyup, azóta rögzítve van az állami rendszerben is, hogy mennyit kerestél, és azt bizony figyelembe veszik. "

Na ne hulyeskedj mar legy szives...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.07.24. 15:11:54

@Blogger Géza: nem aludtál, Géza?
Szusszanj 1 picit, a Fidesz is azt várja tőled, hogy kipihenten hadakozz! :D

Blogger Géza 2012.07.24. 15:24:46

@Hepci: Kialudtam magam, és harcra készen kipattant az álom a szememből. :)

Knorr 2012.07.24. 15:28:01

@Blogger Géza:

"Valójában amióta van manyup, azóta rögzítve van az állami rendszerben is, hogy mennyit kerestél, és azt bizony figyelembe veszik."

Dehogy van. Selmeczi pont ezzel hazudozta tele a médiát a manyup lopás előtt, hogy lépjenek vissza az emberek mert majd vezetni fogják hogy ki mennyit fizetett be. Azóta sem vezették be ezt a rendszert, az aktuális hazugság az hogy majd 1-2 év múlva talán majd.

Blogger Géza 2012.07.24. 15:31:46

@kamerasmobil: Pedig ez így van, a szocialista időkben nem így működött, ezért ott tényleg volt, hogy csak az utolsó pár év adatait nézték, és sokan azt hiszik, ez még ma is így van.

"A nyugdíj összegét a nyugdíjjárulék alapjául szolgáló keresetek (jövedelmek) átlagából számítják a szolgálati (biztosítási ) idő függvényében meghatározott skála szerint. A nyugdíj alapjául szolgáló átlagkeresetet – általános szabályként – az 1988. január 1-jétől a nyugdíjazásig elért nyugdíj járulékköteles keresetekből, jövedelmekből kell megállapítani. A beszámítandó keresetek időszaka évről-évre egy-egy évvel meghosszabbodik, igy a nyugdíj fokozatosan a teljes életkereset alapján kerül kiszámításra. "

www.50plusz.net/id-3123-elorehozott_nyugdij_jovore_kevesebb_jar_.html

Blogger Géza 2012.07.24. 15:34:18

@Knorr: Lásd fenti kommentem, már több mint két évtizede vezetve van. Ez a baj, hogy gőzötök sincs arról, hogyan is működik a rendszer, és ezért beszoptok minden hülye hazugságot és propagandát.

Knorr 2012.07.24. 15:42:22

@Blogger Géza: semmi sincs vezetve.

2012-03-22
www.femina.hu/hirhatter/egyeni_szamlak_mi_van_veluk

Több mint egy éve ígérik az egyéni számlák elkészítését. Nem készültek el.

Blogger Géza 2012.07.24. 15:59:27

De fogd már fel, hogy az egyéni számla egy marketingfogás olyan tudatlanoknak, mint te, nem kell ahhoz "egyéni számla", hogy nyilvántartsák az életkeresetedet, az csak egy peridodikus leképezése az összegyűjtött adatoknak egy bizonyos szisztéma alapján. Amikor nyugdíjba mész, ezeket bizony szépen összeadják, de évente nem csinálnak minden állampolgárnak erről egy "számlát", nincs is sok értelme köztünk szólva.

Blogger Géza 2012.07.24. 16:00:36

@Knorr: Na, nem a válaszra kattintottam, feljebb olvasható.

Knorr 2012.07.24. 16:09:50

@Blogger Géza: kigugliztam, valóban van ilyen nyilvántartás. ebben igazad van.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.07.25. 06:19:14

@wmіkі:

"Sok problémám van a munka, a pénz és a párkapcsolat területén."

Kinek nincs?

belekotty 2012.07.25. 06:27:39

@neoteny: Nekem például. Abból élek, hogy pirosas neonfényben páváskodom egy buzibárban, az ánuszomból kikandikáló főttkukoricával. Rengeteg gáláns barátra tettem így szert.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.07.25. 08:24:54

@belekotty:

Kedves egészségedre; az nagyszerű és lelkesítő hogy akadnak sikeres és elégedett emberek még a mai nyomasztó gazdasági és társadalmi viszonyok között is.

kamerasmobil 2012.07.31. 14:32:07

@Blogger Géza:

Nos most mar hivatalos hogy nem lesznek egyeni szamlak. Ezeknek ugye az is resze lett volna peldaul hogy az MNYP vagyonhoz hasonloan orokolheto lett volna.

Szoval marad az ami eddig volt es amikor nyugdijba mesz akkor nem annyit kapsz majd ami jarna az addigi befizeteseid utan - hanem annyit amennyi epen jut az aktivak aktualis befizeteseibol.

Ja es kozben a seggere is vertek annak a 3000 milliard koruli penznek anelkul hogy erdemi haszna lett volna.

Blogger Géza 2012.07.31. 14:52:14

@kamerasmobil: Ez mióta "hivatalos"? Valami megfelelő pozícióban lévő embertől lévő nyilatkozatot tudnál hozni? (Nem elferdítő, hazug újságírói állításokra gondolok.)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.07.31. 17:50:55

@marco74:

"Ha egy mnyp megy csődbe, eltűnhet nyom nélkül mindenfajta jogutód nélkül. "

szóval nem ismered a törvényt, amiről beszélsz. így is lehet, cukorfalat.

kamerasmobil 2012.08.01. 12:53:41

@Blogger Géza: Ket hete ez a tema mindenhol baszki. Selmeczit is elraktak mar a hatso sorba annyira jol megvedte a nyugdijakat.

Link pl.
vastagbor.blog.hu/2012/07/31/dupla_szivas_236

Blogger Géza 2012.08.01. 17:01:44

@kamerasmobil: Figyi, egy blog az nem hírforrás, oda bárki bármilyen hülyeséget beírhat. (És be is ír.)

Megismétlem a kérdést:

Ez mióta "hivatalos"? Valami megfelelő pozícióban lévő embertől lévő nyilatkozatot tudnál hozni? (Nem elferdítő, hazug újságírói állításokra gondolok.)

Ha valóság érdekel, ne hülye blogokból tájékozódj, mert jól megszívod, mint most is. A valóság ugyanis ez:

"A szociális államtitkárság úgy fogalmazott: a témával kapcsolatban nyilatkozók "nyitott kapukat döngetnek". Ugyanis, mint kifejtették, a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvényt már tavaly kiegészítették azzal a paragrafussal, amely meghatározza a társadalombiztosítási egyéni számla adattartalmát, továbbá azt, hogy a számlát a kormány által kijelölt szerv vezeti."

weborvos.hu/egeszsegpolitika/nyugdijszamla_nyitott_kapukat_donget/194723/

Blogger Géza 2012.08.02. 18:11:11

@vargatom: Szerintem egyetért. "nem lehet arra következtetni, hogy le is tett az egyéni számlák kialakításáról, " pont ugyanezt mondtam én is.

vargatom 2012.08.02. 18:22:11

Jó, én ennél jobban nem akarok ebbe a vitába belefolyni, ha tart még egyáltalán...

kamerasmobil 2012.08.03. 20:39:16

Nem nagyon beszelhetunk vitarol ha az egyik oldal egyszeruen csak a kormany mindenkori allaspontjat szavalja...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.08.05. 07:41:07

@Blogger Géza:

minden rendszernek megvannak a maga felszopói, remélem büszke vagy rá, hogy rezsimszolga vagy
süti beállítások módosítása