Elnököt elsőkézből
2012. április 06. írta: nénike

Elnököt elsőkézből

  Bár most a Jobbik vette fel a '90-ben elejtett szálat, azért a közvetlen elnökválasztás gondolata csak ott motoszkál a magyar néplélekben. Sőt, azt kell mondjam, az integráló személyiség eredetmítoszához sokkal jobban passzolna a közvetlen néptől származtatott legitimitás. (A csehek pl. már rá is álltak az új pályára.) Csakhogy nálunk az elnök személyéről a démoszt egy jó darabig nem fogják megkérdezni.

  Nem tudom, Károlyi Mihály szobrának lenyisszantása és elszállítása mennyiben volt szimbolikus cselekedet, ám az tény, hogy az 1990-ben megkötött paktum épp az első köztársaság balos elnökválasztási modelljének Károlyitól Straub Ferenc Brunóig ívelő hagyományát vitte tovább.

  A rendszerváltozás fénye elől a közvetlen elnökválasztás újszerű felvetésébe menekülő, épp rommá vert MSZP erős bástyáját, Pozsgay Imrét ajánlotta szíves figyelmünkbe. A Fidesz alkotmányozó szakemberétől azonban a haladó politikai elitnek akkor erőst citerázott a térde. Persze az elnök megválasztásának aktuális módját nem lehet kiszakítani a kor hatalmi kontextusából. A miniszterelnököt nyilván zavarná egy nála erősebb felhatalmazással bíró figura a sakktáblán. Önmérsékletre nem számítunk még egyszer, azért az egyért viszont hálát adhatunk a sorsnak, hogy – amint azt a kúria összejövetelén a miniszterelnök megvillantotta – a 2010-es választások után a 2/3-ad hosszas mérlegelés után végül nem vezette be a parlamentáris demokrácia helyett az elnöki rendszert

  Fentiekre tekintettel, a hatalomgyakorlás módszereit megismerve, elhaló sóhajként, csupán a jegyzőkönyv számára jelzem, hogy a közvetlen elnökválasztást – vélhetően a Mandiner bloggereinek túlnyomó többségével ellentétben – jobb ötletnek tartanám. Egy közepes hatáskörökkel felszerelt, erős legitimitású elnök elnök ugyan kinek lehet ellenére? Nem túl jellemző párosítás, elismerem, de menjünk tovább. A jelenleg is érvényes szabályok szerint 78 egy húron pendülő országgyűlési képviselő ajánlhatna egy nevet, (hogy azért ne vesszen el teljesen a pártpolitikai dimenzió) és/vagy 50 ezer választópolgár.

  A második fordulóig, vagy az elsőben megszerzett abszolút többségig menne a meccs. Akkor aztán lenne kampány, meg helyes időzítés, mert a távolmaradás is markáns vélemény lenne. Az istenadta nép így kvázi népszavazásszerűen dönthetne arról, hogy miként értelmezi a nemzet egységének kifejezését, egyben arról is, hogy egy vonalas pártkatona vagy inkább egy értékrendet megjelenítő elnök alkalmasabb arra, hogy őrködjön az államszervezet demokratikus működése felett.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr124362739

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tavaszi zsongás 2012.04.06. 12:06:53

Kedves Naplóm!Lemondott a plágiumelnök. Végre hivatalába léphet az Alternatív Köztársasági Elnök Úr!   A művész úr gyönyörű szerelmes dalát küldöm az összes fasisztának ezen a gyönyörű tavaszi napon! Jelképezze ez a dal a szeretetet és a barátság...

Trackback: Majdnem Amerika 2012.04.06. 10:34:26

Orbán Viktor tegnap nagy nyilvánosság előtt elmerengett a prezidenciális elnöki rendszer lehetőségén. Kérdés: vajon miért épp most? Kinek szól valójában ez az üzenet? Gumicsont az ellenzéknek vagy reális lehetőség, esetleg a "sérthetetlenség" g...

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.04.06. 10:06:04

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2012.04.06. 09:46:20

Nem hiszem, hogy jól jártunk volna, ha '90-ben Pozsgay érkezik az MSZMP-ből egyenesen az ország elnöki székébe. A fenti modell alapján egy szélesebb hatalommal felruházott elnök és a széles hatalmú miniszterelnök játszmái ásnák tovább a magyar közélet árkait, tovább akadályozva a lényeges problémákkal való foglalkozást. A Fidesznek az elmúlt két évben minden lehetősége megvolt, hogy akár prezidenciális rendszert vezessen be, de még ők is megmaradtak az erős miniszterelnök - gyenge államfő modell mellett, ez most már így marad egy jó ideig.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.04.06. 09:55:25

Pont az hiányzik még ide, hogy ciklikusan a nettó eltartottaknak kezdjen udvarolni egy raklap fölpántlikázott díszfasz a jó kis budai kecóért, hát hogyne.

X Y kronosz óra 2012.04.06. 09:56:42

Valóban, Magyarországon mindig az adott kor érdekei szerint döntöttek a (közvetlen) elnökválasztás mellett.
Azért 1948-ban jó lett volna a közvetlen elnökválasztás.

Úgy tudom Ausztriában remekül működik a nép választotta gyenge elnök, ügydöntő miniszterelnök felállás. Csak ugye a magyar közéletben elképzelhetetlen a kooperáció.

debreceni.blog 2012.04.06. 10:01:24

„Kinek a tulajdona a keh.hu? Netalán Schmitt Pálé személyesen? Ő fizette a szerverdíjat, a honlapfejlesztőket, a tartalmat gondozókat a személyes állami gázsijából, és most úgy döntött, hogy becsukja?”
www.vagy.hu/tartalom/cikk/2026_kehes_media

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2012.04.06. 10:01:39

Szlovákiában is közvetlen elnökválasztás van, nincs ezzel semmi gond.

Mindenképpen jó ötlet lenne, hiszen így
- Minden pártnak lenne jelöltje
- Lenne elég idő megismerni a jelölteket, utánanézni mit is tett le az asztalra, ügynök volt-e vagy csak plagizált stb.
- Minden jelöltnek kellene kampányolni - saját gondolatokkal. Kénytelen lennének elárulni, hogy hogy képzelik el elnöki tevékenységüket, hogy gondolkoznak, mi a véleményük.

Mert most mi hogy működik? Egy ember, Orbán Viktor talál egy embert, megszavazza a parlament és ő az elnök. Lehet, hogy úgy lesz elnök, hogy azt mondaná, hogy "bakkfitty"...

X Y kronosz óra 2012.04.06. 10:02:07

@X Y kronosz óra:

Bocs(közvetett) elnökválasztás mellett. Plusz osztrák kancellár. Így helyes.

tarackos 2012.04.06. 10:04:55

nénike, ez egy gumicsont. A jelenlegi szituban is lehetett elnök egy Schmitt vagy most úgy néz ki Áder vagy Kövér, aztán láttuk a Millánál Pityingert. Ezen a színvonalon tökmindegy hogyan választunk, fölösleges időtöltés a választás módjával foglalkozni!

Helyette az elnök személyével kellene. Mert pl. egy párthuszár sosem fog köztiszteletnek örvendeni...

"Nem tudom, Károlyi Mihály szobrának lenyisszantása és elszállítása mennyiben volt szimbolikus cselekedet..."

Ezt én sem tudom de tény, a bellerek nem túl erősek szimbolika terén kb. ez az egyetlen amihez ragaszkodtak, a köztársaság-demokrácia maszlag. Amit a jobboldal teljesen gátlástalanul a trambulinról lehugyozott. Tette ezt annak ellenére, hogy a korona nemzeti jelkép és a parlamentben van...

nénike · http://mandiner.hu 2012.04.06. 10:13:30

@tarackos:

Hogyan lehetne érdemben nekünk az elnök személyével foglalkozni?

Bell & Sebastian 2012.04.06. 10:15:17

Há' most nem azé, de beszélt ezzel a Pozsgayval a tejfelesszájú, konok, magukat neokonoknak képzelő megliberráltak közül valaha valaki?

Vagy ez csak amolyan parasztrágógumi (szalonnabőrke) városi bőcsészeknek?

Ha a rendszerváltáskor csak 30% megvalósult volna az elképzelései közül, ma azt se tudnánk, ki volt az az Antalljóska és kecskeszakállú CIA -ügynöke.

Nekem különben mindegy, ki lesz a díszkard Orbán derékszíján, csak Bolgárúr fitymálja erősen és a mandarinerek kontrázzanak alá.

Különben is, királyt akarunk, nem kell másik bukfencdoktor. De a monarchia se volt botorság, legalábbis ehhez az amcsi-zsidó Púnijóhoz képest.

tarackos 2012.04.06. 10:26:36

@nénike: pl. leírni a számunkra ideális KE szerepfelfogás minimumát és a szerepet betöltő személlyel szemben támasztott minimum követelményeket. Mert ez a lényeg nem pedig az eljárás.

A választás csak pillanatnyi legitimációt ad míg a köztisztelet folyamatosan legitimál és tiszteletet biztosít a választási eljárástól függetlenül. Ezt igazolják az eddigi KE-k. Hiába lett Schmitt KE a fél ország köpött rá még a jobberek egy jelentős része is.

Egy másik szempont: teljesen értelmetlennek tartom totálisan feltúrni a választási rendszert. Nem volt azzal eddig semmi komolyabb probléma és már mindenki ismeri. Ez csak arra jó, hogy a szakavatottak gátlástalanul manipuláljanak, mert mindig ez a vége...

Lábszár Ervin 2012.04.06. 10:29:28

@tarackos:

Most gondolom az Áder-féle elnökválasztási manipulációra gondoltál...

tarackos 2012.04.06. 11:02:56

@Lábszár Ervin: Nem arra gondoltam hanem nyilván előnyben van egy új rendszernél az aki azt jól ismeri, manipulálni pedig az tud aki ismeri. A társadalom nem tudná ezt kezelni hiszen még semmiféle tapasztalata nincs az újjal, kénytelen azokra hallgatni akik képesek manipulálni. (uez lesz az új választási rendszernél is, végtelenül károsnak tartom, hogy teljesen feltúrják)

Bell & Sebastian 2012.04.06. 11:14:11

@tarackos: Gondolom feltűnt, hogy a választási rendszerünk a német átvétele és csak arra volt jó, hogy mérleg nyelvét csináljon a marginális SZDSZ -ből.

A németeknél is mindig becsúszik egy másként szerető -hogy finom legyek-, de mint tudjuk, ők megérdemlik, mert kollektíven bűnösök.

Olyan idők is voltak, amikor váltógazdálkodást vizionáltunk -amerikai mintára- két, nagy tömbbel, az érem két oldalának megfelelően, amivel aztán nem lettünk volna sokkal előrébb.

Ez a két minta elvetendő, más kell ide. Csakhogy akkor oda a liberális hegemónia, amitől aztán nem is uralkodik el a kéjhömpöly a liberális hegemónok közt.

imres 2012.04.06. 11:23:28

Mondhatnám azt is, hogy ne tekintsünk el attól a ténytől, hogy a közvetlen elnökválasztás előbb-utóbb kénytelen-kelletlen átalakítaná a közjogi berendezkedést és hosszú csatározások után a hatalmi erőviszonyok a köztársasági elnök felé borulnának.
Kérdés: szüksége van-e az országnak egy ilyesfajta újabb izmozásra vagy elégedjünk meg azzal, hogy a köztársasági elnök gyenge jogosítványokkal rendelkezik?
Lehet-e változtatni a hatalmi viszonyokon anélkül, hogy áttérnénk a közvetlen elnökválasztásra?

Ha az első kérdésre IGEN a válasz és a másodikra NEM, akkor megfontolandó az elnökválasztás módjának megváltoztatása.

Természetesen az is igaz, hogy a közvetlen elnökválasztás sem garantálja a nemzet egységét megvalósító - amúgy homályos demagógia - elnök megválasztását.

tarackos 2012.04.06. 11:29:43

@Bell & Sebastian: Miért, szted most libsi hegemónia van?...:)))

Flaggx 2012.04.06. 11:59:22

Nem a rendszeren múlik egy demokráciában, hanem a népen.

Jelenleg 2010-ben megválasztottak 2/3-os többséggel egy olyan pártot, amelyiknek az volt a programja, hogy itt az idő!

Előtte meg 8 évig hatalmon tartottak olyanokat, akikről nagyon jól tudták, hogy hazudtak reggel délben meg este.

Lehet itt rendszereket módosítgatni, de azzal nem tudjuk le a 60 évnyi lemaradásunkat demokráciában és öngondoskodásban!

Robinzon Kurzor 2012.04.06. 13:12:00

@rajcsányi.gellért (ergé):

Ha valamit, akkor Orbán pont azt szűrte le 2002-ből, hogy nem célszerű a hatalmát holmi választásokra bízni.

Ha valamiért, akkor azért nincs (és nem is lesz) prezidenciális rendszer, mert az sokkal mulandóbb hatalmat jelent, mint a formailag hatalommegosztásos parlamentáris rendszerben a 6-9 évre bebetonozott (vagy akár élethosszig, lásd legfőbb ügyész) mamelukok.

Bell & Sebastian 2012.04.06. 13:59:53

@tarackos: Mi más lenne? Van a vadlibsi oldal meg mérsékeltebben liberális lehetőség.

Akármilyen jobbnak letörik a szarvát, in Namen der euroatlanti értékek, und szabadság blablablabla....

tarackos 2012.04.06. 14:22:11

@Bell & Sebastian: Én másképp látom. Nem liberális lehetőség van hanem minimum. Efelett akkora jobber lehet vki amekkora akar. Miután ezrével vannak mindenféle egyesületek, pártok a sámánkultúrát favorizálótól a Batthyány körig nem igaz, hogy letörnék. A radikális jobber politikát azt igen.

Az élet viszont nem a politikáról szól, nem kell összekeverni a kettőt.

[-_-] 2012.04.06. 14:43:14

Mi a franc az az elnök? Elnöke egyesületeknek, mozgalmaknak, szövetségeknek szokott lenni. Egy országnak királya, császára, fejedelme, főhercege, cárja, szultánja, emírje, stb. szokott lenni, nem holmi szaros elnöke. Mi pedig egy ország lennénk, vagy mifene…

takács bálint (törölt) 2012.04.06. 15:02:06

@Flaggx:
a nép megválasztott egy pártot, amelyiknek az volt a szlogenje a "nyugodt erő" urbánus körökben: nyugodt aró. ezek után jött horn gyula a gulyáskommunizmus igéretével. miután kiderült jött orbán. le a kommunistákkal. ezek után d209 jóléti rendszerváltás. majd ugye ez a pojáca. majd visszajött a fidesz kalandor politikája, ami recesszióban államcsődhöz vezet. és ugye azért kell imádkozni, hogy amíg ezek a faszkalapok irányítják az "uruszágot", addig ne legyen globális gebasz, mert akkor akasztások következnek. ezzel az elittel magyarország sorát illetően korlátozottan vagyok optimista.

takács bálint (törölt) 2012.04.06. 15:15:04

@rajcsányi.gellért (ergé):
itt a kérdés az, hogy a különféle közjogi intézmények szerepköre jól-definált, vagy sem. ezt a rendszert alulról kell felépíteni. és biztosan nem lehet a világegyetemet hiearchiába szervezni.

takács bálint (törölt) 2012.04.06. 15:30:10

@Bell & Sebastian:
persze, hogy letörik a szarvát. azért, mert a népnemzeti gondolkodás ellentétes a latinkeresztény vallással. nyugati vs. keleti keresztség. ez a dolog ennyire egyszerű. nem kell ebbe a liberális ördögöket belelátni. magyarországon a bal-jobb ez a vallásvita. nyugatosok vs. kelet népe.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.04.06. 15:54:56

@rajcsányi.gellért (ergé):

90 óta eltelt 1-2 évtized és milyen szép is lett volna, ha 2006-ban az elnök nem csak szomorkodni tudott volna a z igazságbeszéden, vagy nemrég elmeszelhette volna azokat a fércelt forradalmi magas labdákat, amiket most ajrópa és az ájemef csap le úgyis, csak sokkal fájdalmasabban...

arról nem is beszélve, hogy még ha egy választott elnököt is egy kalitkába zárt díszmadár jogosítványaival hagyjunk csak regnálni, a közvetlen felhatalmazás miatt sokkal jobban tudja ellátni a nemzet egységét reprezentáló feladatát, valóban a zembere kembere lenne

csak hát no parasaran, csőlátás, egy morzsát se a tortából, oszt jöhet a sírás, hogy miért báncsák a vekkert már megint

Bloodscalp 2012.04.06. 16:06:57

@zero: bezzeg a 16 éves kis ország, a lopott területével:)
ennyivel azért több eszük volt. a fidesz szavazók csak kezdik unni sztem hogy viktoruk leszarja őket:) ám ők lennének az elsők akik népszavazásra vinnék a dolgot-vagyis a népszavazást felhasználnák a saját népszerűsitésük céljára, mint ahogy azt mindig is tették-ha nem lenne rajtuk az árnyék hogy ők kaszálták el részben a közvetlen elnökválasztási referendumot:)

szinte maradna így minden, egy bohócot jelölnének, a droidok megszavaznák..

takács bálint (törölt) 2012.04.06. 16:08:49

@Herr SturmLikudnik:
aztán mégis mi a garancia arra, hogy a nép az államfő választásnál okosan dönt. ha azt felételezzük, hogy a miniszterelnök közvetlen kiválasztásánál ostoba. mert ugye a választás de facto közvetlen volt. boross és bajnai ügyvezető kormányait leszámítva.

Bloodscalp 2012.04.06. 16:13:14

az is megér egy misét hogy egyesek (tölgy & co.) a királyságba menekülnének-nem tetszik a rendszer?
túl azon hogy egy rakás pénzt kidobunk most is reprezentációra-minek?nekünk is az kell hogy a habsburg ivadékok szeretőinek kölykeit eltartsuk-és jóképet vágni hozzá? mert az európai dinasztiáknál ez megy. Ja, mellékesen-ki lenne a király?...és Március 15?

Alfőmérnök 2012.04.06. 16:18:31

@Bloodscalp: Arra én is kíváncsi lennék, hogy ezek a faszkalap legitimisták és ókonzervatívok kiteszik-e a kokárdát Március 15.-én?

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.04.06. 16:19:58

@takács bálint:

a demokráciának nevezett bigyulában a nép dönt.

vagy jól, vagy rosszul.

benne van a pakliban, de ez még mindig jobb (avagy semmivel sem rosszabb), mint amikor a nép állítólagos hülyeségére hivatkozva a qrvára okos elit dönt, az utóbbi egynéhány évtizedben az sem vált be éppen.

ráadásul a közvetetten választott elnököt választókat közvetlenül választja a nép, kerüljük ki a fölösleges kanyarokat

vagy ne aprózzuk el bízzuk az országot svájci csődszakértőkre, ha mi már úgyis hülyék vagyunk a saját szabadságunkkal sikeresen sáfárkodni, mint a többi visegrádi

takács bálint (törölt) 2012.04.06. 16:25:23

@Herr SturmLikudnik:
itt a probléma, hogy teljhatalom van. de azért van értelmiségi kontroll. a közvetlen választott elnök esetén is könnyen lehetne teljhatalom. mindenféle kontroll nélkül. vagyis van egy szar rendszer. de lehetne még szarabb is. a csődbiztos meg ettől függetlenül sanszos.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.04.06. 17:23:22

@takács bálint:

marhaság

az elnök közvetlen választásából önmagában még semennyire sem következik semennyi teljhatalom

az osztrák és a szlovák elnök is közvetlenül választott, mégis ugyanúgy reprezentatív feladatot lát el, mint a magyar

takács bálint (törölt) 2012.04.06. 17:58:22

@Herr SturmLikudnik:
maga az elnöki intézmény problémás. sólyom lászló szerintem végtelen problémát okozott azzal, hogy ő egy személyben átvette az alkotmánybíróság szerepét. mert a nézőgyerekek azt várták tőle, hogy akkor az utódja is csinálja meg ugyanezt. schmitt pál két évig gyakorlatilag kultuszminiszterként tetszelgett. hiába volt egy díszpinty. mégis pozíciót követelt magának. és ha közvetlen választották volna, akkor még több kellett volna.

és egyébként schmittet ugyanúgy megválasztotta a nép azon a ponton, amikor orbán viktor ezt a nyaralásából megüzente. de a közvetlen választás nagyobb legitimiáció. a nép nevében lehet beszélni. és ez önmagában problémás. viszont a nép meg ugye mégis csak meg akar valakit választani.

ezt a dilemmát nem olyan bonyolult azért feloldani. számtalanszor elbégettem itt is. most nem írom le.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.04.06. 18:21:20

@takács bálint:

változatlanul nincs itt semmi probléma, a saját példád is magad ellen beszél: ugyanolyan legitimációja volt schmittnek, sólyomnak, a habitusuk döntötte el, mit kezdenek azzal a hatalommal, amit ők maguk úgyse tudnak kiterjeszteni (akár nagyon szerették volna, akár nagyon nem)

a közvetlen választás sem változtat érdemben az elnök törvény szabta mozgásterén, a pozíció betöltése módjával elérhető nagyobb legitimáció elvi és nem gyakorlati kategória - ismételten ajánlom az osztrák/szlovák példát

ha vitára kerül sor ilyen kontextusban a kormányfő és az elnök közt, majd leméri magában a nép, hogy kinek ad igazat, ahogy eddig is volt rá példa (göncz-antall, sólyom-gyurcsány)

ha meg egy kormánynak az is elviselhetetlen fájdalom, hogy egy önállóan gondolkodó elnök esetleg visszadob 1-2 törvényt, noha azt második olvasatban úgyis átverheti a parlament, önmagáról állít ki szegénységi bizonyítványt

takács bálint (törölt) 2012.04.06. 19:59:21

@Herr SturmLikudnik:
nem a közvetlen elnökválasztás mellett, vagy ellen érvelek. azt gondolom, hogy a köztársasági elnök intézménye mindkét esetben problematikus. középeurópai bundesrepublik híve vagyok. szerintem közvetlen választott uniós parlament és kormány kellene.

a francia elnöknek az unió politikai kormányában kellene helyet kapni. lehetne a közvetlen választott uniós szenátor. (de facto az. de jure is lehetne). az elnökválasztás a második helyezettje pedig a co-missioner. (kvázi az államtitkár). a közvetlen elnökválasztást az európai választással kellene összekapcsolni: minden county (dépártment) delegál egy tagot az unió parlamentjébe, és minden country egy tagot az unió kormányba.

a francia miniszterelnök vezesse franciaországot (a francia államot). ehhez egy szocialista kell. a francia elnök képviselje a francia nemzetet az unióban. ehhez patrióta elnök kell. az atlanti szuperrégió (antant) élén álljon egy konzervatív politikus. párizs polgármestere legyen liberális. ez az idea. nem utópia szerintem. mert most ilyesmi van. szerintem ez az optimális felállás. persze kulturális értelemben kellene antant, és mittelmachte. katonai értelemben nem föderáció, hanem unió kellene. minden uniós megyének van egy elit alakulata. tehát mondjuk hajdú megyében a "bocskai dandár". és persze még a többi megye is kiállít egy ilyet. és ezek egyesülnek az unióban. de kulturális értelemben szuperrégiókra kell osztani európát. ebből jön ki a középeurópai bundesrepublik.

szerintem minden ideológiának meg van a maga helye. az államot vezesse szocialista, a régiót konzervatív, a várost liberális, az uniót nacionalista politikus. csak nem népnemzeti nacionalista, hanem latinkeresztény patrióta. azt gondolom, hogy felvilágosult latinkeresztény vallásnak kell összetartani ezt a civilizációt. de ez nem a római katolikus hegemóniát fel kell száműzni. a pápaság intézményét itáliába kell száműzni.

Bell & Sebastian 2012.04.06. 20:45:41

@tarackos: Teszek engedményeket, az élet valóban nem a politikáról szól. Ennek csak egy kissé mond ellent, hogy amit az ötmillió, úgynevezett vidéki már legalább négy éve tapasztal a saját bőrén, az lassan belopakodik a másik ötmillió urbanizált lábtörlője alá a lakáskulcsért, hogy behatoljon a nappaliba és elterpeszkedjen a családfő bőrfotelében (apai örökség).

A kedves vendég udvariasan be is mutatkozik, és röviden összefoglalva ars poetikáját azonnal cselekvésbe fog, azaz nem megy sehová még egy jó darabig.

-Én vagyok a gazdaságpolitika és most megszorítom a tökeiteket, aki vinnyog, annak még meg is csavarom, szigorúan csak a szabadság szemszögéből. Magáról a műtéti eljárásról csak annyit, hogy annak másodlagos következményei is lesznek, végleg el lehet felejteni az ungabungát, itten kérem most kihalás lesz!

-Vagy nem lesz, hanem helyette egy jó kis forradalom öcsém, ha nem húzol rögtön vissza a nyúlroki anyádba!

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.04.06. 21:01:42

@takács bálint:

"középeurópai bundesrepublik híve vagyok. szerintem közvetlen választott uniós parlament és kormány kellene."

álmodozhatsz, de ideje felébredni a naív jászioszkár kórságból, ifjú pada van

ajrópa lakosságának elsöprő többsége igényli a nemzeti hovatartozást - büszkén vagy meghasonlottan, slamposan vagy odaadóan - de igényli, ahogy a világ minden népe is

ne akard a népeknél jobban tudni, milyen karámba akarod őket terelni

eldöntik maguk

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.04.06. 21:15:17

@rajcsányi.gellért (ergé): Jaj, biboldó, hát persze, hogy nem jártatok volna jobban TI. És MI? Érted, a MI az nem TI. Szóval az úgynevezett rendszerváltozás éppen a bolsevik hatalomátmentés vértelen módja volt, semmi több. Vagyis minden, ami ma úgy van, mint Antallék idején létrejött, az mocsok bolsevista ármány.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.04.06. 21:30:54

@Herr SturmLikudnik: Piros tojást kaphatsz, ha mondasz egy szép locsolóverset.

takács bálint (törölt) 2012.04.06. 21:31:21

@Herr SturmLikudnik:
csakhogy a franciák többsége a nemzeti identitást uniós keretek között képzeli el. azért, mert az európai civilizációra jellemző vallás eredendően a nemzetiségek felett áll. amúgy alapvetően érted félre azt, amit írok. egyáltalán nem gondolom azt, hogy ez a jövő. ez jelentős részben a múlt. hogy mi lesz a jövő azt majd az egymást követő generációk megtapasztalják.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.04.06. 21:35:24

@Mr Falafel:

Zölderdőben pirostojás, ibolya meg minden,
Ugathatsz itt provokálva, hatása még sincsen!

:D

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.04.06. 21:43:01

@takács bálint:

a franciák az európai tudatukat a sajátból vezetik le és nem abban feloldva képzelik el

szlovákia sem
románia sem
ausztria sem

ha lenne igény a közös jövőre, anno nem esik szét a jól működő monarchia sem, nem lenne döglött kacsa a "visegrádi együttműködés" sem

isten hozott a balkán kapujában, ideje félretenni a lexikonból ollózott szép elméleteket

aki farkasok közt birkát játszik, azt megeszik trianon pecsenye módra

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.04.06. 21:44:11

@Mr Falafel:

thx, forradalmisztánban már akciósan 70 forint darabja...

takács bálint (törölt) 2012.04.06. 22:05:04

@Herr SturmLikudnik:
a monarchia azért esett szét, mert az egy nyelven beszélők politikai közösséget akartak alkotni. a népnemzetiek azt mondják, hogy az állam fölött ne álljon semmi. de a franciák biztos nem népnemzetiek, hanem nyugati keresztények. a franciák többsége uniópárti. még a szerbek többsége is. ami egy vicc. de a szerbek sem akarnak balkáni lúzer nép lenni. a magyarok jelentős része az akar lenni. ez egy dolog. de majd megtapasztalja egy generáció ezt is. és majd eldönti, hogy jó lesz-e neki.

a v4 nem működik. de bécs-pozsony tengely igen. azért tehetnek szinte mindent a tótok. és létezik a berlin-varsó tengely. azért érte el az egy főre jutó lengyel gni a magyart. szlovákia célja az, hogy legalább másfélszeres különbséget érjen el magyarokhoz képest. de ezt osztrák szövetségi keretek között akarják elérni. nem a v4 keretei között. azt ki nem szarja le. és a csehek is akkor kapnak majd észbe, amikor pozsony még egy balfasz ficóvak is lekörözi őket.

http://www.google.hu/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country:HUN&dl=hu&hl=hu&q=gni#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gnp_pcap_pp_cd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=country&idim=country:HUN:POL:SVK:CZE&ifdim=country&hl=hu&dl=hu

cutcopy 2012.04.06. 23:34:36

"az elnök személyéről a démoszt egy jó darabig nem fogják megkérdezni"

Minek? Minden elnökjelölt a nemzet egységének megtartásával kampányolna és a szavazók szokás szerint politikai alapokon döntenének..

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.04.07. 05:34:38

@cutcopy:

mert aztán a nép kérdezésének megkerülésével a pártok biztos nem politikai alapon döntenének

Pelso.. 2012.04.07. 07:31:36

@Herr SturmLikudnik: Mi az, hogy politikai alap?:)
Kormányzást mímelve folyamatos hozzáférést fenntartani köz- s eu-s pénzekhez, az alap.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.04.07. 09:17:09

@Pelso..:

mutyisztánban erről szól a politika... birkanyírás etetés nélkül

moflicheque 2012.04.07. 09:35:27

Elnököt közvetlenül?
Jó lenne!
Jelölném kapásból "schmittpalyát"

cutcopy 2012.04.07. 10:24:49

@Herr SturmLikudnik: "mert aztán a nép kérdezésének megkerülésével a pártok biztos nem politikai alapon döntenének"

Így van, és mivel most ez van, teljesen felesleges átállni egy elnöki rendszerű pártpolitikai választásra..

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.04.07. 10:36:26

@cutcopy:

lófax

a pártok önmaguktól bármilyen bohócból elnököt csinálhatnak, ha a nép szavaz, akkor kénytelenek többségi fogyasztásra alkalmas terméket jelölni

de kit is érdekel, hogy mit akar(na) a nép, fúj, még mit nem!

cutcopy 2012.04.07. 11:19:13

@Herr SturmLikudnik: "a pártok önmaguktól bármilyen bohócból elnököt csinálhatnak"

Ennek csak az mond ellent hogy a pártokat is a nép szavazza meg, tehát tök mindegy hogy áttétellel vagy áttétel nélkül kerül ki egy KE..

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.04.07. 11:32:53

@cutcopy:

egyáltalán nem mindegy, mivel az elnök egy személy, nem egy párt, továbbá funkciója is eltér a parlamenttől/kormánytól

ha a nép választja, nehezebb nettó csicskást kinevezni, erre megy ki az egész

cutcopy 2012.04.07. 12:03:07

@Herr SturmLikudnik: Látom semmiképp sem akarod elfogadni, hogy a közvetlen KE választás is pártszimpátia alapján történne akárcsak a polgármesteri választások 90 százaléka, azaz jelen esetben egy Jobbikos Morvait, egy DK-s Iványit stb szavazná meg..

Kandeláber 2012.04.07. 13:00:06

Gönczöt és a parlament általi elnökválasztást annak idején az oktrojált paktum "jóvoltából" zúdították a magyar nép nyakába. A vesztes SZDSZ elnököt adott, igaz, hogy korlátozott jogkörű volt, de az övék.
Hiába, nekünk nem volt Havelünk, nem volt Walesánk, nekünk csak Göncz jutott.
Amúgy teljes mértékben támogatandó a közvetlen elnökválasztás gondolata, így sem egy túlhatalommal bíró kormánypárt, sem egy paktumot külső segítséggel a legitim kormányra erőltető, trójai falóként viselkedő párt kizárólagos akarata nem érvényesülhetne.
Mindenki jelölhetne, és a végén erős legitimitással bíró elnökünk lenne.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.04.07. 15:07:38

@cutcopy:

és ugyan mi a baj azzal, ha az nyer, akire többen szavaznak a zemberek maguk?

cutcopy 2012.04.07. 16:06:49

Ez eléggé értelmetlen kérdés, hiszen akár egy pártra, akár egy párt által jelöltre szavazunk, mindig az nyer aki a legtöbb voksot kapja..

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.04.07. 16:08:42

@cutcopy:

kieg: persze, hogy belejátszik a pártszimpátia, de nem kizárólagosan. Dobjad versenybe Kiflis Gabit mondjuk Sólyom ellen, oszt meglátjuk, mennyit ér a narancs címke a csomagoláson.

Ááá...egyszerűen egy távrányítható aláírógép kell, aki a hatalmon lévő Kedves Vezért semennyire, a hatalomra kerülő ellenzéket meg mindenben hátráltatja. Droidot meg kinevezni szoktak, a nép kegyelméből bűnös módon nagyobb esélye van egy (akármilyen párthoz köthető) de önállóan mozgó elnöknek.

Azt meg nem hagyhatjuk, efftársak!

Csak a Párt!

Drusba!

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.04.07. 16:10:26

@cutcopy:

nem aggódom. Felőlem úgy csinál magából hülyét a kurzus, ahogy akar, szépen beleilleszkedik az újkori magyar történelem sorozatos kudarcokkal övezett balkanizálódásába.

cutcopy 2012.04.07. 16:45:58

"belejátszik a pártszimpátia, de nem kizárólagosan"

Persze hogy nem, 90 százalékban..

cutcopy 2012.04.07. 16:47:37

@Herr SturmLikudnik: "úgy csinál magából hülyét a kurzus, ahogy akar"

Mindig is szépen szól, amikor a kisebbség hülyézi a többséget csak azért mert nem ért egyet..

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.04.07. 17:00:22

@cutcopy:

oooh persze, indul a maszatolás, vekker akarata (és semmi más) per definitionem azonos a többséggel, a nemzettel... minden más az egybefőtt összenőttek kételkedésbűnözése, brühühü

nem lennék az imperialisták helyében!

cutcopy 2012.04.07. 19:06:45

@Herr SturmLikudnik: Vitatkozz inkább egy Bartosistával..

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.04.07. 19:36:29

@cutcopy:

your capitulation is hereby accepted

happy easter!

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.04.07. 19:50:01

@Herr SturmLikudnik: A Tesco-ban talán, de az érdi piacon például már 45-ért is volt ma.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.04.07. 20:18:54

@Mr Falafel:

nem tecsó, bp-i piaci ár, bár lehet, hogy összebeszélnek ezek az árkartellista kofák és a kufárok

moflicheque 2012.04.07. 20:38:00

Közvetlen választás esetén (50 ezer aláírásos jelöléssel) szerintetek ki lenne méltó "a nép jelöltjének" - Papp Lajos, Cserhalmi György..... drágabolgárúr???

trendo+ 2012.04.08. 02:33:55

Balsikerek hosszú sorozata vezet el a végső kudarcig.
Törődjetek bele!

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.08.12. 11:58:38

@takács bálint:

ezzel az erővel mindekit nevezzen ki a kedves vezér, oszt jónapot

a hatalom forrása a nép, b+

a régi és az új tákolmányban is benne van

tehát válasszanak csak a zemberek minden fontos posztot maguk, miféle érvelés már az, hogy hülyén dönthet a nép? akkor most a kétharmad is hülye döntés volt, he?

az aljas sunyi félremagyarázás, hogy a nép hülyén

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.08.12. 11:59:42

@cutcopy:

a kisebbség jelenleg már a naritábor, a többség a faszunkkivanveletek tábor

pofa súlyba, kisebbség :)

cutcopy 2012.08.12. 13:35:42

@Herr SturmLikudnik: Most komolya emiatt nem tudtál aludni április óta..?
süti beállítások módosítása