Magyar történelem tollal, ecsettel
2012. február 26. írta: JohnnyLillibrogida

Magyar történelem tollal, ecsettel

  Az elmúlt hetek eseményei felidézték bennem egy tapasztaltabb történész kolléga véleményét arról, hogy lehet-e politikai beállítottság alapján szelektálni a történelem iránt érdeklődök között. A lakonikus válasz szerint „vannak, akik tudják, és vannak, akik olvassák” a történelmet. A nemzetközi, diplomáciai porondon és az európai sajtóban Magyarországról és/vagy annak vezetéséről az elmúlt hetekben megjelent vélemények valóban elgondolkodtatóak voltak ebből a szempontból is. Mennyire ismerik itthon és külföldön azt az ezeréves történelmet, amire ultima ratióként hivatkozni lehet egy-egy politikai vitában? Honnan szerezzük történelmi ismereteinket, vannak-e bejáratott közvetítői a történelem-tudománynak a társadalom felé?

  A nagyközönségnek szánt történetírás zászlóshajói a népszerű formában megjelenített, tudományos alapossággal feldolgozott témákat kínáló történelmi magazinok. A történelmi témájú újságok piacán elsőrangú a kínálat. Szerencsés helyzetben vagyunk azért is, mert a legtöbb történelmi újság követi az arany középút mindenkor kínálkozó ösvényét, politikai értelemben is. Ez nem világnézeti semlegességet jelent, inkább pluralizmust a szakmaiság határain belül. Annak ellenére, hogy a fizetőképes kereslet csökken és az előállítási költségek nőnek, a történelmi lapok kínálata folyamatosan bővült az elmúlt évtizedben. Ez a csökkenő nyomtatott sajtópiacon eleve nagy figyelmet érdemlő tény, és jelzi, hogy a magyarok egy része igenis nyitott akár saját közelmúltja megismerésére is. Az éles verseny a szereplőket a színvonal emelésére ösztönözte. A napi túlélésért folyó konkurenciaharc eddig mentes a sárdobálástól és személyeskedéstől, ami nem mellékes, kedvező jelenség. A folyamat eredményeként oda jutottunk, hogy a történelmi témájú népszerű sajtó európai összehasonlításban is megállja a helyét.

  A bőséges kínálat a történelemírás fő sodrását széles folyóvá duzzasztja Magyarországon. Ez abból is leszűrhető, hogy minden magára valamennyit adó újságos legalább négy-öt történelmi témájú újságot kínál. A múltfeldolgozás olyan pillérei ezek a fórumok, amelyek sok történésznek adnak teret a tanszékek és történeti intézetek keretein túl. Fontos, hogy ezeknek a műhelyeknek jelentős érdemei voltak a történész szakma demokratizálásában az elmúlt húsz évben. 
 

  A magyar lapok nem maradnak el megjelenésben és tartalomban a nemzetközi példáktól. A Rubicon a rendszerváltáskor született, a havonta megjelenő újság évek óta tudatos témaválasztásával csalogatja az olvasókat. Szinte az összes magyar sorskérdés terítékre került az elmúlt húsz évben, mindez tudományosan, folyamatos megjelenésbeli és tartalmi fejlődés mellett. A Rubicon január-februári kiadása egy impozáns (dupla)szám, témája nem kevesebb mint 1100 év magyar történelmének mérlege. A lapszám bevallottan a Nemzeti Galéria történelmi festmény kiállításának rubiconos továbbgondolása. A 134 oldalas kiadvány három síkon vizsgálja ezer év történetét. Teszi ezt egységesen, szórakoztatóan és befogadhatóan. A legterjedelmesebb rész történelmi korszakokról ad esszészerű összegzést. Az esszékhez kapcsoltan egy-egy korszak jogtörténeti, alkotmányos alapvetéseit is megismerhetjük az Intelmektől az 1949-es alkotmányig. Harmadik vezérfonal egy-egy történelmi korhoz illeszkedő festmény bemutatása, valamilyen érdekes aspektusból. Nem nehéz megjósolni, hogy a gyűjtők kedvence lesz ez a szám. A külalakjában is élményszámba menő kiadvány méltó az eseményhez.

  Másik személyes kedvencem a Várak, kastélyok, templomok című lap. A kéthavonta megjelenő, pécsi kiadású örökségturisztikai magazin évek óta az épített, történelmi emlékek kedvelőinek kötelező olvasmánya. Az épített örökségek témájában megkerülhetetlen a Műemlékvédelem folyóirat. Viszonylag fiatal lap, de kiemelendő a Múlt-kor kiadványa: a brand az online világából érkezett előbb a televízió, majd a nyomtatott sajtó világába. A nyomtatásban negyedévente megjelenő lap jól ötvözi a történelemben rejlő, hazánkban még kiaknázatlan kereskedelmi és médialehetőségeket. A História 1979-ben jelent meg, iskolateremtő elsőként a népszerű történelmi magazinok közül. A kiadvány főként a Történettudományi Intézet kutatóinak fóruma volt. A lap éppen ennek a színvonalnak köszönhetően maradt meg a piacon. A legfiatalabb szereplő a BBC History magyar kiadása, amit egy hazai kiadó gondoz. Az erőteljes, bulvárlapokat idéző kampánnyal megjelent lap sajátossága, hogy kevés a hazai tartalom, mondjuk egy világtörténeti magazintól ez várható is.

  És a kedves olvasók milyen kiadványokból merítik történelmi ismereteiket?

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr333599737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rinaldo-rinaldini 2012.02.26. 13:33:09

"És a kedves olvasók milyen kiadványokból merítik történelmi ismereteiket?"

Echo TV.

vizipipa 2012.02.26. 14:20:45

A történettudományi karok kötelező és ajánlott olvasmányai a legmegbízhatóbb források.

rinaldo-rinaldini 2012.02.26. 14:29:34

@rinaldo-rinaldini:
Az Echo TV Vilagpanorama cimu musora az etalon szamomra tortenelmi temakban.

Történelemportál · http://tortenelemportal.hu 2012.02.26. 17:00:17

A História az nagyon jó. Tetszett a vulkános és kutyás számuk. Ennél jobban már csak Glatz Ferenc írásait és beszédeit lehet ajánlani

Czelder Orbán 2012.02.26. 17:20:05

@Történelemportál:
Bezzeg a Történelemportál és a Konzervatív Történészek Nempolitikus Gittegyelete a történészi hivatás igazi szakmai fellegvárai mind. Megyek, veszek is egy Nagy-Magyarországot a Blaha aluljáróban.

kornél 2012.02.26. 20:19:11

@Történelemportál:

Glatz? Aki miután menesztették a miniszteri állásából magával vitte a miniszteri irodából Hóman íróasztalát, ehhez viszont ki kellett bontani az iroda ajtótokját meg ki kellett bontani, hogy be tudják vinni az ebül szerzett jószágot?

Történelemportál · http://tortenelemportal.hu 2012.02.26. 21:13:50

@kornél: irónia...

@Czelder Orbán: Ohohó, máris sejtem, honnan fúj a szél. Juj de szúrjuk valakinek továbbra is a szemét. Nyugodtan lehet fikázni személyes okokból (sérelmileg ugye) a kiadót, csak a szakmai érveket kell hanyagolni, és már mehet is a gittegyletezés.

Viszont arról még Czelder Orbánt sem beszélném le, hogy a legközelebbi Relayban Nagy Magyarországot vegyen, igen, akár a Blahán is!

Czelder Orbán 2012.02.26. 21:28:27

@Történelemportál:
Rosszul sejti, a maguk bozótharca nekem csak szórakozás. :]

tewton 2012.02.26. 21:55:23

@kornél:
az ilyen helyeken szokott lenni leltár. nem tudom, mi kínosabb, ha glatz ezt megtette, vagy az, hogy mi ezt halljuk most róla.

molaris 2012.02.27. 04:20:21

Ami ma az iskolákban folyik történelemoktatás címen, az kész kabaré!!
Bár régen sem volt jobb, hacsak az ember nem fogott ki valami rendes tanárembert!

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2012.02.27. 08:33:43

Nem látom az x-et a cikk alatt...

Az nagy csúsztatás, hogy a nagyközönség történelemképe a történelmi magazinokból származna. A széles rétegek (sok ponton alapvetően hamis) történelemképe a szélesen értelmezett tudatipar műve, általános iskolai tananyag, filmek, népszerű ifjúsági regények, illetve mindez nemzedékeken átöröklődve.
A történelmi magazinok ettől reálisabb képet közvetítenek, de nem meghatározók.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2012.02.27. 08:35:38

@tewton: beleillik a képbe. A fickó úgy lett az Akadémia elnöke, hogy nem sokkal előtte akadémiai tagságra felterjesztésének indoklása szerint fő szaktudományos munkásságát a História c. ismeretterjesztő folyóiratba írt vezércikkei jelentik...

Nadiposzi (törölt) 2012.02.27. 09:55:13

@ArmaGedeon:
Nem akarok különösebben belerúgni szegény Históriába, de a cikkeinek a többsége egy szemináriumi dolgozat szintjét sem üti meg.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.02.27. 10:04:07

Jaj a Glatz Feri... otthon megvan nekem a Magyarok Krónikája és a hatkötetes Magyar Kódex, bár nem ő írta az egészet, mégis ő szerkesztette. Meg kell mondanom, hogy nagy tehetsége van abban, hogy az amúgy érdekes magyar történelmet egy meglehetősen száraz, steril formában adja elő. Mintha nem is a saját népének, hanem valami afrikai bantu törzs történelmét dolgozná fel.

Amúgy Feri bácsival kapcsolatban ajánlom a következő két cikket:

tortenelemportal.hu/2011/01/glatz-ferenc-kinos-ujszegedi-szereplese/

tortenelemportal.hu/2011/02/glatz-ferenc-zsidozik-es-kommunistazik-aki-a-tortenelemhamisitokat-biralja/

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2012.02.27. 11:00:08

@Történelemportál: érződött :)))
hát igen.
még jó h azok a mellékletek gyorsan ki is estek a laplból

egy_vélemény 2012.02.29. 23:56:47

Kár, hogy akkora elánnal indult a cikk, s olyan gyorsan egyre tömörebbre sikeredett. :-(
Pedig rettentő fontos dolog a történelem szeretetét már kiskorban elkezdeni.
Hiszen eleven emberek, szakadatlan eseményeinek lüktető folyamata.
Hogyan kezdődik?
Nálunk igen korán, vasárnap délelőttönkénti múzeumbajárással.
A régmúltról, úgy mesélt Apám, trükkösen, hogy akaratlanul elképzeltem magam is.
Aztán sorban jöttek a könyvek. Eleinte válogatva, később ömlesztve, már egy ideje megint válogatva. Leginkább korabeli feljegyzéseket olvasok.
A legjobban a leltárokat szeretem.
A legendákat azért, mert abban meglapul minden, ami az akkori emberek lelkében érdekes lehetett.
Miért olvasom szívesen?
Mert kíváncsivá tettek valamikor gyerekkorban másokra. Másokra? Mindenkire. Egyszóval a történelemre. Mindenkiére.
Mert mindannyiunknak van egy saját, különbejáratú történelmünk, ami nagy kincs. Az életünk történelme.
Mindenkié egyaránt fontos, mégha maga nem is értékeli, vagy túlértékeli.
Ebből a sok kicsi életből tevődnek aztán hatalmas könyvtárak össze.
Ez mellékszál volt.
Hogy honnan veszem manapság a kiadványokat?
Részben a hagyományos nyomtatás, részben internet, részben pedig onnan, ahol születik...élő forrásból.
Megélem a történelmet.
:-)
Az is történelem, ugye?
süti beállítások módosítása