KZ Dachau
2011. december 12. írta: politicus

KZ Dachau

 

  Múlt héten, Mikulás napján a horror földjén jártunk. A felfoghatatlan, a megmagyarázhatatlan és a feldolgozhatatlan világában. Egy olyan világban, amelyet hús-vér emberek konstruáltak hús-vér emberek ellen és irányítottak sátáni elszántsággal alig néhány évtizede Európa közepén.

  Dachau, ez a Münchentől alig néhány kilométernyire északra fekvő település egy csendes kisváros benyomását kelti. Tisztán tartott utcák, gyönyörű boltocskák, ahol helyi kereskedők értékesítik portékáikat, az utcán visongó gyerekek, kocsijukban munkába siető felnőttek, egyszóval idilli környezet. De nem volt ez mindig így.

  Ez a kisváros, egész pontosan annak egy elhagyott ipari területe adott helyet a náci Németország első koncentrációs táborának. 1933. március 22-ét írtuk, Adolf Hitler alig két hónapja volt hatalmon. Létrejöttének különleges jelentősége volt az egész Harmadik Birodalom későbbi működésére. Itt dolgozták ki ugyanis a később létrehozott tábor működési elveit, a gyilkoló gépezet felépítését. A tábor első vezetője, Theodor Eicke javaslatára alakult ki a táborok két részre (fogoly- és SS-tábor) történő osztása, ő határozta meg a fogolytér nagyságát, ő döntött a raboknak juttatandó élelmiszeradag mennyiségéről, a barakkok, a szögesdrót kerítés méreteiről, de még a kötelező napirendről is. Így lett Dachau minden náci koncentrációs tábor ősanyja. De nem csak emiatt. A tábor kezdettől fogva SS-tisztek, tábori alkalmazottak kiképzőhelyeként is működött, ahol olyan katonák is megfordultak mint Rudolf Höss, Karl Otto Koch és Josef Kramer, Auschwitz, Buchenwald és Bergen-Belsen későbbi parancsnokai. És ugyancsak itt kapott egy éves kiképzést az Endlösung (végső megoldás) operatív lebonyolításáért felelős első ember: Adolf Eichmann.

A nem régen feltárt sínpár a tábor bejáratáig tartott

"A munka szabaddá tesz"

A tábor a bejárat felől (jobbra a múzeum, balra a megmaradt barakkok egyike)

A ma a múzeumnak otthont adó épület korábban gazdasági célokat szolgált

Várakozó helység, ahová a foglyokat megérkezésük után terelték

Dohányozni tilos!

Egy magyar fogoly jogosítványának másolata (a raboktól természetesen mindenüket elkobozták)

A dachaui formaruha

A megmaradt barakk egyikének bejárata

Alvóalkalmatosságok

"Fürdőszoba"

"WC"

A főutca ("mögöttünk" a múzeumi épület)

A lerombolt barakkok (az alapokat körben betonnal öntötték ki)

A tábor területén összesen 30 barakk működött (egyes források szerint 34, de a számozás csak 30-ig tart)

Út a krematóriumokig

Az "újonnan" épített krematórium

A várakozó helység a "fürdő" előtt

 A helység, ahol a rabok az elgázosítás előtt meztelenre vetkőztek (ez a várakozó helységből nyílik)

Fertőtlenítés, belépés szigorúan tilos, életveszély!

 A "Brausebad"-ként aposztrofált gázkamra (a vetkőző helységből nyílik)

 A krematóriumok, amelyekből összesen négy működött az új épületben és egy a régiben

Ez a régi krematórium, amely az újjal szemben található

A krematóriumok mellett húzódó ösvény volt a tarkólövések helyszíne (a távolban az így meghaltak emléktáblái láthatók)

  A táborban kezdetben német politikai foglyokat, a nemzetiszocialista rendszer ellenségeit őrizték, később a megszállt országok politikai foglyai is ide kerültek. Fennállásának első néhány évében a háború és a többi tábor borzalmaihoz képest a viszonylagos normalitás jellemezte. Ennek a képnek a kialakítására nem csak a halálozások alacsony száma adhatott okot, hanem a jól felépített propaganda is. Még a táborban 1938-ban látogatást tevő vöröskereszti megbízott is a következőképpen nyilatkozott:

"Ezért szeretném itt azt kiemelni, hogy minden amit láttam és hallottam, tekintettel mind a lakhatás körülményeire, a tábor anyagi és higiéniás viszonyaira, mind a foglyokkal való bánásmódra, az élelmiszerellátásra és a foglyok foglalkoztatása rám nagyon pozitív benyomást tett"

Zámečník: Das war Dachau., 98. o.

Korabeli propagandakiadvány a dachaui táborról ("pihenő órák a nevelő táborban" - szól az újságcikk címe)

A Dachauer Zeitung beszámolója szerint a foglyok az SA tagjainak koncertjét hallgatják

Halottak természetesen már ebben az időben is szép számmal voltak (egy férfit menekülés közben lőttek agyon)

A képen látható férfi a "rossz bánásmód" következtében halt meg 1933-ban (hogy öngyilkosságnak álcázzák, a saját cellájában felakasztották)

Gustav Hinz felakasztása 1941. februárjában

Franz Rabanda halála az elektromos kerítésnél 1940. májusában

Az alultápláltság mindennapos jelenség volt a koncentrációs táborokban

A foglyokkal történő (sokféle) kísérletezések egyikében azt vizsgálták, hogy a tengervíz fogyasztása milyen hatással van az emberi szervezetre

  A halálozási arány a táborban 1942-től nőtt meg drasztikusan, aminek hátterében az élelemhiány, a növekvő terror, valamint döntő részben az 1942 januárjában Wannsee-ben megtartott, az Endlösung kivitelezéséről szóló konferencia állt. Ugyan nem sokat, de valamennyit javított a táborlakók életén az a tény, hogy Himmlernek a háborús eszközök előállítását végző üzemekben jelentős számú kényszermunkásra volt szükséges, így az életkörülmények 1943-ban valamennyit javultak.

A halálozások száma 1942 és 1945 között a dachaui táborban

  1944-ben a tábor túlzsúfoltsága drámai méreteket öltött. Több tábor evakuálásának és az ottani foglyok Dachauba történő szállításának következtében a tábor lakóinak száma már meghaladta a 60 ezret (eredetileg 5 ezer fogoly elhelyezésére tervezték). A higiéniai viszonyok és az élelmiszerellátás katasztrofálissá vált. Novemberben tífuszjárvány tört ki, amelynek több ezren estek áldozatul. 1945 februárjában a krematóriumokat szénhiány miatt leállították, a holttesteket tömegsírokba helyezték.

  A dachaui volt az utolsó előtti koncentrációs tábor, amit a szövetségesek 1945. április 29-én felszabadítottak, miután egy nappal korábban a Vöröskereszt megállapodást írt alá a tábor irányítását aznap átvevő SS-egységgel a tábor átadásáról. A megérkező amerikaiak 32 ezer foglyot, 8 ezer hullát és egy használatba nem vett gázkamrát is találtak.

A felszabadulás képei

  Egyes források szerint a dachaui tábor területén 41.566 ember vesztette életét, amely a számos bizonytalanság miatt még mindig nem tekinthető teljesnek. A történészek a Dachauba került magyar állampolgárok számát mintegy 20 ezerre teszik. A lengyelek és németek után a harmadik legtöbb áldozat Magyarországról származott: legalább 5.181 magyar zsidó és cigány halt meg itt. A halottak összesített száma (a felszabadulás után elhunyt betegekkel együtt) azonban valahol 6-7 ezer fő közé tehető. A tábort az amerikaiak karanténnak nyilvánították, mivel még mindig tartott a tífuszjárvány, és sok ember szenvedett az alultápláltságtól. A felszabadítás után még további 2.000 ember halt meg itt.

Magyar foglyok a táborban

Döme Piroska, a dachaui tábor lakója 2007-ben hunyt el Budapesten

Garai Jehuda zsidó származás miatt került kényszermunkára a dachaui táborba, ahonnan 24(!) kg-os testsúllyal szabadult

  1945 júliusában a volt koncentrációs tábor területén rendezték be a német háborús bűnösök részére a dachaui internálótábort. November és december folyamán itt zajlott le a dachaui főper Martin Weiss parancsnok és 39 másik vádlottal szemben. A 40 vádlott közül 36-ot nyilvánítottak bűnösnek és ítéltek halálra. Az azt követő eljárások során mintegy 500 további vádlott állt az amerikai katonai bíróság előtt koncentrációs táborban végzett tevékenysége miatt. A dachaui perek 1948-ban zárultak le.

Martin Weiss 1942-43 között a tábor parancsnoka, 1946-ban halálra ítélték és kivégezték

Eduard Weiter, a tábor parancsnoka 1943-45 között, 1945. május 6-án agyonlőtte magát

Prof. Dr. Claus Schilling, tábori orvos, aki 1100 embert fertőzött meg szándékosan maláriával, 1946-ban halálra ítélték és kivégezték

A vádlottak padja 1945-ben

Forrás: www.holokausztmagyarorszagon.hu, KZ Dachau, Wikipédia

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr173445494

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gyöngyösi Márton tagadja a holokausztot? 2012.02.16. 10:02:28

Gyöngyösi Mártontól az újságíró azt kérte, hogy a bűnös nép fiaként kérjen bocsánatot.  Az ügyhöz fűződően a KDNP közleményt adott ki, akárcsak a Külügyminisztérium, amelyben jelezték, hogy elhatárolódnak a Jobbiktól és képviselőjének kijelentését...

Trackback: Petschauer és a patkány. Nemposzt. 2011.12.17. 12:41:50

 Gondolkoztam azon, hogy megírjam-e ezt a posztot. Talán nem kellene, de annyira nyomaszt, ha nem írom meg, ha magamban tartom, akkor csak rosszabb lesz. Vegyük ezt egy nemposztnak, jó ? Egy mandineres kommentről az ember ne írjon posztot. A ...

Trackback: Válságos üzletindítás 2011.12.13. 19:10:01

Válságos üzletindítás avagy lehet-e „biztosra” menni ma?   Az üzlet szempontjából, mindig van bizonytalan időszak, bizonytalansági tényező. Egy nehéz gazdaság

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2011.12.12. 08:05:50

Az ember a legszörnyűbb állat a világon.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.12.12. 08:22:23

kellemes városka és haláltábor kettősségéhez: Cs. Szabó Lászlónak van egy novellája, Béke az országban címmel, ami arról szól, hogy a 18. századi délnémet fejedelemasszony beutazza békebeli, derűs tartományát, ahol a polgárok teszik a dolgukat, de egy sűrű és félelmetes erdőn áthajtva szögesdrótos, mechanizált, csontsovány embereket elzáró táborba érkezik, melynek felügyelői rezzenéstelen arccal elmagyarázzák, hogy mi miért történik ott. A fejedelemasszony utána hazahajtat kastélyába, s mintha rossz álomból ébredt volna. De aztán megnyugszik, mert körülötte béke van az országban. Nagyon erős szöveg, a nem túl jó fikcióíró Cs. talán legjobb novellája.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.12. 08:29:02

@rajcsányi.gellért (ergé):

Nagyon súlyos vétket követtél most el: a nácizmust relativizáltad! Holott, ha valakinek neked tudnod kellene, hogy a holokauszt nem erkölcsi kérdés, hanem teológiai.

ü
bbjnick

tevevanegypupu 2011.12.12. 08:32:46

Donald Rayfield konyve jut eszembe a temaval kapcsolatban: Sztalin es hoherai. A zsarnok es akik neki gyilkoltak. Rayfield azt mondja, hogy a tanitvanyai mindig megdobbennek, mikor elmondja nekik,hogy Sztalin sokkal tobb embert gyilkoltatott meg mint Hitler.
Ez Nyugat-Europaban nem koztudott. A konyve Franciaorszagban meg sem jelenhet, ott meg mindig szimpatizalnak a kommunistakkal. Oroszorszagban pedig kifejezetten Sztalin kultusz epul Putyin alatt. De nem nagyon beszelnek rola sehol, mindenki Hitlertol borzad el. A kommunizmus buntetteirol sokkal kevesebb szo esik, sokkal kevesebb elborzaszto kepet mutatnak..Pedig szenvedes es szenvedes, tomeggyilkossag es tomeggyilkossag kozott nincs kulonbseg. Mindegyikrol tudni kell(ene) es mindegyikre emlekezni kell(ene). Na persze a gulag messze van, oda nehezebb eljutni, meg talan meg tilos is.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.12. 08:37:34

@tevevanegypupu:

Martin Amis Koba, a rettenetes c. könyvében van egy fotó, amely az ukrán éhínség idején készült, egy emberevő családot ábrázol és az ebédjüket. Életemben egy képtől borzadtam el (és lettem betege): ennek.

ü
bbjnick

tevevanegypupu 2011.12.12. 08:42:53

@bbjnick:

Arrol meg mindig nagyon kevesen tudnak mit muvelt Sztalin az ukranokkal. Nem "reklamozzak".

tevevanegypupu 2011.12.12. 08:42:54

@bbjnick:

Arrol meg mindig nagyon kevesen tudnak mit muvelt Sztalin az ukranokkal. Nem "reklamozzak".

Steve the Great 2011.12.12. 08:43:52

@tevevanegypupu:
Egyszer teljesen véletlenül belefutottam a DunaTV-n egy nagyon egyedi hangulatú "útifilmbe", ahol az egyszemélyes stáb egy kézikamerával végiggyalogolja/ -stoppolja talán az Ural környéki táborok maradványait. Hát, nem sok minden maradt már meg, lassan az emlékük is elmúlik.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.12.12. 09:00:56

@tevevanegypupu: ez 30-20 évvel ezelőtt megállta volna a helyét, de annyi bizonyos, hogy 2011-ben már jóval kevésbé érvényesül a kettős mérce. Az egy dolog, hogy Magyarországon már a helyén kezelik mindkét totalitárius diktatúrát (ne állítsa senki, hogy az utóbbi években nem esett elég szó a kommunizmus bűntetteiről itthon), de már a nyugati "mértékadó" közvélemény sem tartja tabunak a kommunizmus bűneit. többek között Anne Applebaum 700 oldalas Gulag-könyve is sokat lendített ezen az ügyön.

www.amazon.com/Gulag-History-Anne-Applebaum/dp/1400034094

Ez a poszt viszont nem a kommunizmusról, hanem a nácizmusról szól, Hitler "munkásságába" sem lehet elégszer belerúgni, remélem, ott ég a pokolban Sztálin meg Mao mellett.

szivatnakanyám 2011.12.12. 09:11:13

@tevevanegypupu: Minden tekintetben szörnyű az emberi élet elenni cselekedet.
De mint minden , csak nézőpont kérdése.
Egyik oldalról terror a máik oldalról hódítás.
Részemről pont úgy elitélendő az anno Amerikai telepesek által lemészárolt indiánok elleni népírtás.
A négerek elleni faji megkülönböztetés a mai napig létező működő Klu Klux Klán. Csak ugye napjainkban erről már a nagy demokráciát és egyenlőséget hírdetett nagyokkal szemben eltörpülnek ezek a cselekedetek.
Úgy hogy a világon nem csak a nácizmus meg a kommunizmusnak vannak áldozatai.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.12. 09:22:49

@rajcsányi.gellért (ergé):

"ne állítsa senki, hogy az utóbbi években nem esett elég szó a kommunizmus bűntetteiről itthon" --- írod.

Én állítom!

És megkérdezem, hány lágerparancsnokot, hány ávóst, hány karhatalmistát akasztottak fel kilencven után és hány kábétagot, minisztertanácsi tagot, országos vagy megyei pártvezetőt, belügyest stb. sitteltek le?

ü
bbjnick

Ezekiel 25,17 2011.12.12. 09:43:00

Hát egy olyan wc, mint ami képen van, a gulágon a luxus netovábbjának számított volna...
A halálozási arány pedig a kezdetektől magasabb volt.

tevevanegypupu 2011.12.12. 10:01:49

@szivatnakanyám:

Az egesz vilagon szornyu tomeggyilkossagok tortentek, a torokokrol se feledkezzunk meg, arrol amit az ormenyekkel csinaltak, aztan itt vannak a szerbek akik halomra oltek magyarokat es nemeteket, hogy Afrikaban a gyarmatositok mit tettek azt is parhuzamba lehet allitani a koncentracios taborokban tortentekkel, az amerikai negerek tortenete is borzalmak sokasaga. Vagy jelenleg az ameriakiak demokralizacios torekvesei, Izrael mukodese a palesztinokkal..boven lehetne sorolni. Nem azert mert itt fenn ezek a keek nem borzasztanak el az embert. De van mas gyalazat is, amirol sokkal kevesebb szo esik, pedig ugyanolyan - sot sokszor nagyobb - remtett - amit emberek kovettek el emberek ellen. Es nincs rekompenzacio, nincs evente tobbszori megemlekezes, nincs semmi.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.12.12. 10:04:11

Egyszerűen nem értem, miféle komplexusos kispöcsűség köll ahhoz, hogy pártízmillió ember vágóáállati sorba taszajtása okán másik pártízmillió hasonló sorsa feletti kesergés legyen a legfontosabb teendője a júzernek. Beteges, óvodai szintű izé ez.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.12. 10:07:29

Vajon ha a kongói "humanitárius gyarmatosításról" számolna be – ha már valamely nemrégi bejegyzésben szóbajött – a mandiner, akkor is különösebb felvezetés nélkül kezdődne meg alatta a bezzeg a gulág, bezzeg az ukrajnai éhínség, bezzeg a kommunisták többet mantra?
Vagy valami különös oknál fogva ezt a viselkedést csak bizonyos inputok váltják ki egy *jól meghatározható kör tagjaiban*?

jan 2011.12.12. 10:10:07

@Ezekiel 25,17: hát, akit elgázosítottak, aligha vigasztalta, hogy előtte a gulágénál sokkal jobb vécén szarhatott egy utolsót, már elnézést.

Corporate Soldier 2011.12.12. 10:18:22

Már elnézést, hogy közbeszólok, de mértékadó források szerint Dachau nem volt megsemmisítő tábor. (Más kérdés, hogy a háború vége felé a rossz higiénés viszonyok és az alultápláltság miatt tényleg rengetegen meghaltak ott.)

en.wikipedia.org/wiki/Dachau_concentration_camp

tevevanegypupu 2011.12.12. 10:36:59

@Counter:

Teved, a "jol meghatarozhato korok" ugyanugy felhaborodnak minden buntetten. Csak egyenlo mertekben "szeretnenek" hallani ezekrol. Es oszinten: mikor irtak a mandineren peldaul ilyen gyakorisaggal a Belga-Kongoban elkovetett remtettekrol? Vagy az ormenyekrol, kurdokrol, a kopt keresztenyekrol, a palesztinokrol, a szerbek altal tomegevel legyilkolt magyarokrol vagy az orosz katonak remtetteirol Europaban?

Virág et. 2011.12.12. 10:43:59

A hitleri Németország és a sztálini szovjet birodalom egy kategóriás dolgok. Csak ez itt most nem erről szólt.
Ennek ellenére persze jön a véralgebra és a relativizálás. Na nem a posztból, az korrekt, de a mandineren általában a posztokkal van a legkevesebb baj.

Egy kérdés csak: mi a fenének töltitek a Mikulás napot egy KZ-ben? Karácsonykor Szibéria jön?

betyár (törölt) 2011.12.12. 10:50:55

@rajcsányi.gellért (ergé):

"2011-ben már jóval kevésbé érvényesül a kettős mérce"

eltekintve a nácizmus és a kommunizmus bűneiről és a náci, ill. a kommunista szimbólumok viseléséről alkotott európai állásfoglalásoktól, ítéletektől.
Az európai értelembenvettek szerint a szocializmus jó, csak rosszul valósították meg (emlékszünk még a szocializmus gyermekbetegségei kifejezésre, vagy a kettőt előre, egyet hátra-szólásra), a nácizmussal, fasizmussal szemben.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.12. 11:02:52

@tevevanegypupu: A kérdés az volt, hogy vajon bármely, emberek tömegeinek szándékos és erőszakos elhalálozására vezető történelmi folyamat ismertetése alatt megkezdődne-e a "bezzeg a gulág, bezzeg Ukrajna, bezzeg a kommunisták" mantra.
A válasz egyelőre úgy hangzik, mintha "nem" volna. Ez nagyon tanulságos, úgy tűnik, a deklarált céloktól eltérően valóban kompenzációs erőfeszítések történnek. Folytassák csak, nagyon érdekes.

Oxenstierna 2011.12.12. 11:12:07

Amúgy nem tudom h ez csak nekem probléma-e de egy 18-as karikát nem lehetne kidobni a poszt elején? Vagy egy mondatot h erős képek is jönnek? A korabeli képek nekem erősek, hullákat ilyen mennyiségben nézni nem túl kellemes. Tudom h nem kötelesség olvasni, elkattinthatok, ilyen a téma stb., de az első sorok alapján egy jelenkori múzeumi beszámolónak nézett ki, a végére- közepére meg valami nagyon eldurvult képekbe szalad bele az ember.

tevevanegypupu 2011.12.12. 11:23:07

@Counter:

Semmi kompenzacio, ugyan mi kompenzalhatna az emberek ilyen iranyu cselekedeteit? Es ugyan miert kompenzalna barki is kozottunk barmivel es barmiert? Hiszen nem is eltunk akkor meg. Ez nekunk tortenelem.
Olyan mint a napoleoni haboruk, a francia forradalom - hany embert is oltek meg akkor? - vagy az Eszak-Del haboru. Ezert erthetetlen, hogy miert csak az emberiseg tortenelmenek egy korszakaval foglalkozik a vilag kiemelten?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.12. 11:23:43

@Counter:

Látom, csak nem tud leszokni a szánalmaskodásról.:-[

"A kérdés az volt, hogy vajon bármely, emberek tömegeinek szándékos és erőszakos elhalálozására vezető történelmi folyamat ismertetése alatt megkezdődne-e a "bezzeg a gulág, bezzeg Ukrajna, bezzeg a kommunisták" mantra." --- írja.

Majd ha a kommunizmus bűnöseit olyan mértékben meg fogják büntetni és a kommunizmus áldozatait olyan mértékben meg fogják követni, ill. olyan mértékben fogják "kártalanítani", mint a nácizmus bűnöseit és áldozatait, szerintem, akkor térjünk vissza a "problémájára".

ü
bbjnick

Drang 2011.12.12. 11:28:45

Dachauban sosem működtek gázkamrák.
A felszabadító amerikaiak pedig a magát megadott táborőrséget (több, mint 500 embert) - a kórházban fekvő sebesülteket is - lemészárolták. A legyilkolt hadifoglyok a Waffen-SS tagjai voltak (köztük sok magyar), akik nagyrészt akkor érkeztek a frontról a táborba, az ott addig történtekről fogalmuk sem volt.
Ezért a tömeggyilkosságért soha senkit sem vontak felelősségre. Na ez a kettős mérce.

Ezekiel 25,17 2011.12.12. 11:49:27

@jan: ez teljesen igaz, de amúgy wiki nem tud gázkamrákról Dachauban. Ha jól tudom, azok csak német területeken kívül működtek. A posztban is zavaró módon van megfogalmazva.

Virág et. 2011.12.12. 11:51:17

@Drang: Dachau nem volt megsemmisítő tábor, valóban nem működtek ott gázkamrák. Ennek ellenére vittek el onnan gázosítani foglyokat - több ezret. Az a 30 ezer ember mind ennek ellenére halt meg, ami azért nem semmi.

A dachaui mészárlás közismert tény, Sparksékat hadbíróság elé állították, de Patton ejtette az összes vádat, nyilvánvaló politikai okokból. A hivatalos források kb 30-50 emberről szólnak, az állítólagos 520 fő sosem lett bizonyítva. Ebben nem fogunk igazságot tenni, de az is tény, hogy sok őrt a foglyok lincseltek meg.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2011.12.12. 12:04:01

Azért valljuk be, az egy vicc, hogy ezen képek láttán emberekben nem a szánalom, a düh, a sajnálat, az elutasítás és hasonló emberi érzések merengenek fel, hanem az, hogy mi történt másokkal, más helyeken más időben, mások által. Röhej.

narmer 2011.12.12. 12:18:37

@Németországban , mint mértékadó történelemkönyvek írják, egyéb okokból egyáltalán nem voltak krematóriumok.Akkor most mi van?Én is láttam ilyen képeket Drezda bombázása után buldózerek tolták a hullák tömegét a hatalmas gödrökbe.

Alfőmérnök 2011.12.12. 12:23:06

@betyár: Tudom, hogy a szemedben ez a komcsikkal való kollaborálás jele lesz, de szerényen megjegyzem, hogy a szocializmus elég tág fogalom, nem feltétlenül Marx tanait jelenti, a szocialisták nem feltétlenül marxisták.

www.sulinet.hu/tart/fcikk/Khaf/0/32827/1

(Ja, meg van egy olyan szó is, hogy "nemzetiszocializmus".)

Bell & Sebastian 2011.12.12. 12:33:07

@politicus: Az a röhej baszki, hogy nem készültél fel elég alaposan. Az természetes, hogy egy egy ilyen látogatás meglehetősen meggyötri az ember lelkét.

Mindenkibe szorult annyi empátia, hogy fölfogja, miről is van itt szó. De az megbocsáthatatlan, hogy beállsz holoiparosnak, kritika nélkül átveszed a propagandát, fingod nincs az Endlösung -kifejezés keletkezéséről, az utólag megépített turistalátványosságokról és egyáltalán nem tudsz mit kezdeni az egésszel, hagyod a levegőben.

Ez egy fizetett hirdetés, amiről csak sejteni lehet, mi lehet a valódi célja. Az ember mindig többet vár, de sajnos csak ostoba antifasisztákat kap.

Az meg különösen meglep, hogy a jól ismert kommunista propaganda leplezetlen formában feltűnik az állítólagos jobboldalon.

Kitört a hitlerveszély, vagy holocaust várható jövőre, vagy mi a túró van, elvtársak? Holnap mi lesz? Fajvédő, Kanadába száműzzük a romákat -bejegyzés?

Amerika fasisztább volt, mint Németország. Amikor Hitler felvetette az önálló (zsidó) államot, mindenki tiltakozott, amikor kivándoroltak volna (a zsidók), nem akadt sem befogadó, sem költségviselő, Svájc is csak a pénzükre ácsingózott.

Bonyolultabb ez annál, mint gondolnád, te botcsinálta politikus.

fuhur 2011.12.12. 13:19:19

@politicus: Én ismerek olyat aki gond nélkül újranyitná ezeket a táborokat. Első körös gárdatag az illető.

Úgy mondta, hogy a zsidókat el kell üldözni az országból a cigányokat, meg egye fene nem kellene kiirtani hanem táborokban kellene dolgoztatni. Ja jelenleg valamelyik jobbikos képviselő kifutófiúja, úgyhogy közpénzből kap fizetést.

Szóval addig örülj amíg csak a múltat mentegetik...

Almaleves · http://almaleves.blog.hu 2011.12.12. 13:22:47

voltam ott
az összehasonlítgatásnak semmi értelme, ezek a helyek mindenhol a világon egyformán borzalmasak

Egy fiatal német fickó volt a kísérőnk, útban a krematóriumhoz, a lebontott barakkok között sétáltunk az udvaron.
Szembe jött velünk egy arab házaspár két kisgyerekkel.
A német srác miután észrevette őket, azt súgta nekünk: jó helyen vannak.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.12.12. 13:33:52

@politicus:
röhej? te szánalomhalom, nem a posztod a röhej? :)

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.12.12. 13:41:20

@tevevanegypupu:

"Es oszinten: mikor irtak a mandineren peldaul ilyen gyakorisaggal a Belga-Kongoban elkovetett remtettekrol? Vagy az ormenyekrol, kurdokrol, a kopt keresztenyekrol, a palesztinokrol, a szerbek altal tomegevel legyilkolt magyarokrol vagy az orosz katonak remtetteirol Europaban?"

direkt neked megszámoltam: a blog lassan hat éves fennállása alatt 16 alkalommal foglalkoztunk a nácizmussal avagy a holokauszttal, s a posztok egy jelentős része a holokauszt és szólásszabadság témakörében íródott, amelyben a magyar mainstreammel szemben a véleményszabadság mellett és a törvényi tiltás ellen szólaltunk fel. veled ellentétben úgy gondolom, kifejezetten keveset foglalkoztunk magával a holokauszttal, ezzel a 20. századi magyar tragédiával.

a kommunizmussal 85 alkalommal foglalkoztunk, kiemelt tekintettel a kommunizmus bűneire, a gulagoktól biszkun át a hazaáruló kádár jánosig.

a palesztinokról legalább egy tucat alkalommal írtunk:

mandiner.blog.hu/search?searchterm=palesztin&searchmode=OR&submit=ok

az örményekről, kurdokról itt írtunk:

mandiner.blog.hu/2009/10/14/haboru_es_beke_hegyi_karabah_2

De igazad van, Belga-Kongóról nem írtunk. A konkvisztádorokról és az asszír népirtókról sem.

Inkább a magyar tragédiákra fókuszálunk.

Folytassuk a véralgebrát?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.12. 13:46:12

@rajcsányi.gellért (ergé): Ugye nektek van valahol egy "miért nem írtok inkább arról, hogy..." témájú posztotok valahol errefelé: mandiner.blog.hu/2011/03/05/valasz_a_miert_nem_arrol_irtok_hogy_tipusu_kommentekre ...

ÁrPi 2011.12.12. 13:46:53

@Almaleves:

Kedves barátom az még emígy elbeszélve nem világos hogy a német kísérőtök egy hibátlan fogaskerékként az úgynevezett holoipar kiskatonájaként akarta volna fölvilágosítani az arab családocskát a Hitleri németország borzalmairól,

vagypedig ez a német kísérő-srác arabellenesként eccerű anti-szemita megjegyzést tett.

Balladai homály

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.12. 13:52:09

@bbjnick: A maga idióta és embertelen, hipokrita érvelése alapján magának semmi joga nincs felhánytorgatni a kommunisták bűneit addig, amíg a hererók elleni népirtás elkövetőit a kommunisták általiéhoz hasonló alapossággal fel nem tárják, és amíg az áldozatokat és leszármazottakat a kommunista bűnök áldozataihoz és leszármazottaikhoz hasonló mértékben nem kárpótolják.
Magának a fügefalevél-humanizmusa következetes végigvitelével a kommunisták helyett a hererók miatt kellene alakoskodnia. Hogy miért nem ezt teszi, azért elsősorban saját magának tartozik elszámolással.

Bell & Sebastian 2011.12.12. 13:53:43

General George Smith Patton, Jr.

Legalább három főbűne volt

- nem ejtett hadifoglyokat, irtotta az SS -t, aminek a fő előidézője csak annyi volt, hogy a németek meg a helyszínen agyonlőtték az egyenruhájukba öltözött, amerikai felderítő-felforgatókat, különben is, egy gyors mozgásban lévő tankhadosztály nem kisdedóvó
(nagy ötlet volt az álruha, szó se róla, bárki is találta ki, nem olvasta a genfi egyezményt)
- nem értette meg, hogy miért nem engedik Berlinig előrenyomulni a tankjait, hogy megakadályozza az orosz térnyerést, körbezárhassa a várost, miért áldozzák be az ötszörös túlerőben lévő, bosszútól lihegő Sztálinnak, amikor az angolok/franciák/amerikaiak előtt letették volna a fegyvert Hitler tábornokai
- Németország katonai parancsnokaként (miután alaposan tájékozódott) újságírók előtt kijelentette, hogy Európa vezető népét semmisítettük meg, még az SS sem volt más, mint hazafias ifjak Nemzeti Gárdája

Utána nem sokkal, tragikus baleset érte a tábornokot.

De mintha Churchill is mondott volna ilyesmit, igaz, ő is csak utólag, szivarfüst bódulatban, hogy aszongya, a rossz disznót öltük le.

Almaleves · http://almaleves.blog.hu 2011.12.12. 14:13:02

@ÁrPi:
eccerűnek nem mondanám, inkább arcpirítóan arrogáns jutna róla eszembe
meg az, hogy az ember nem tanul soha

tevevanegypupu 2011.12.12. 14:14:21

@rajcsányi.gellért (ergé):

Nem dehogy, folytassak ebben a temaban tovabb. Hiszen mar nyolcvanotszor irtak a kommunizmus remtetteirol, idoszeru lesz behozni a hatranyt. Per pillanat ugyan nem tudom mitol lett ilyen idoszeru ujfent, dehat nyilvan van valami oka eppen most elohozni ujra. Gondolom talan az, hogy kulhonban es belhonban ujra diktaturarol, fasizalodasrol beszelnek Magyarorszaggal kapcsolatban, es mint tudjuk Hitler utolso csatlosakent a mi lelkiismeretunk soha az eletben mar tiszta nem lehet. Hetediziglen figyelmeztetni kell minket erre es eppen advent idejen.

tevevanegypupu 2011.12.12. 14:14:21

@rajcsányi.gellért (ergé):

Nem dehogy, folytassak ebben a temaban tovabb. Hiszen mar nyolcvanotszor irtak a kommunizmus remtetteirol, idoszeru lesz behozni a hatranyt. Per pillanat ugyan nem tudom mitol lett ilyen idoszeru ujfent, dehat nyilvan van valami oka eppen most elohozni ujra. Gondolom talan az, hogy kulhonban es belhonban ujra diktaturarol, fasizalodasrol beszelnek Magyarorszaggal kapcsolatban, es mint tudjuk Hitler utolso csatlosakent a mi lelkiismeretunk soha az eletben mar tiszta nem lehet. Hetediziglen figyelmeztetni kell minket erre es eppen advent idejen.

ÁrPi 2011.12.12. 14:14:51

@Counter:

"Vagy valami különös oknál fogva ezt a viselkedést csak bizonyos inputok váltják ki egy *jól meghatározható kör tagjaiban*?"

Ez sajátságos persze, de azért mégsem lehet különösnek

mondanod.

Kérdezed mintha nemtudnád, de azért mégiscsak kétségtelen tény, hogy itt emezek bukkantak föl :

A magyar államterületen és zónájában, a Kárpát-medencében a "Hitleri borzalmak" mellett vagyis után a másik nagyon ilyen a "Sztálini rendszer borzalmai" voltak.

Tehát mondom Egyértelműen távol volt tőlünk az örmények írtása, az indiánoké és a kongói belga humanizmus is távoli föld krónikája . Mindenkinek a territoriális borzalmai közelebbiek, hidd el. Kongóban is.

Bell & Sebastian 2011.12.12. 14:21:58

@Counter: A nagyon fejlett, humanyista Svejcban meddig is mutogattak fekete-afrikaiakat állatkerti ketrecekben?

Gondolom arra fut ki a megjegyzése, hogy a németeknek már előtte is a vérében volt a népirtás.
Csak mint amennyire a többi kolonialista rablónak, pont annyira.

Na, ezt is megbeszéltük.

ÁrPi 2011.12.12. 14:32:08

@Almaleves:

Micsoda kísérő volt az illető? Hmm?

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.12.12. 14:32:23

@tevevanegypupu: talán azért van erről poszt, mert a szerzője most járt ott, és úgy döntött, hogy ír róla - erről szól a poszt első mondata.

advent idején nem lehet népirtásról beszélni?

Heródes király tömeges gyerekgyilkossága Jézus születése idején megvolt - ami benne van a karácsonyi prédikációkban, Máté evangéliumában?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.12. 14:39:56

@ÁrPi: Rossz érv.
Egyrészt a jól meghatározható kör nem érvel ezzel.
Másrészt a jól meghatározható kör egy fals, univerzálisnak szánt álhumánummal igazolja azt a kényszeres viselkedést, amelyet az inputok egészen szűk köre vált ki:
"De van mas gyalazat is, amirol sokkal kevesebb szo esik, pedig ugyanolyan - sot sokszor nagyobb - remtett - amit emberek kovettek el emberek ellen. Es nincs rekompenzacio, nincs evente tobbszori megemlekezes, nincs semmi."
Az univerzalitás sajnos bukik, és mivel nem univerzális, ezért a konkrét kiváltó események és a válaszok speciális ismérveire szorulunk a viselkedés magyarázatakor.

Bell & Sebastian 2011.12.12. 14:42:58

És ezért piros a mikulás ruhája, gyerekek. Míg várjátok a zsidó Kisjézus születését, gondoljatok arra, hogy a fasiszta Heródes hány kisgyereket öletett le az öldöklő angyalával akkoriban. Vagy nem is Heródes volt, csak rákenték utólag? Ne kérdezzetek már annyit, kussoljatok, elvégre közeledik a konzumálás legnagyobb ünnepe. Mondjátok meg apunak és anyunak, én vagyok a providentes, lehet telefonálni éjjel-nappal.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.12. 14:48:16

@Bell & Sebastian: Rosszul gondolja.
A hererók elleni népirtás úgy jön ide, hogy annak az elkövetőit még a kommunista bűnösöknél is kevesebb utólagos retorzió érte, az áldozatok pedig a kommunista bűnök áldozatainál is kevésbé részesültek kárpótlásban és jóvátételben.
Tehát aki azzal érvel, hogy bezzeg a gulág, bezzeg Ukrajna, bezzeg a kommunisták, az a saját állított szempontjait valóban figyelembevéve úgy kellene hogy érveljen, hogy bezzeg Namíbia. Nem úgy érvel. Tehát vagy a deklarált szempont hamis, vagy ismerethiány miatt érvelt bezzeg a gulággal.
Ennélfogva mivel szembesítem őket a hererókkal, vagy a deklarált szempontrendszer újabb szeletét kell kibontani, azaz korrigálni kell az univerzális humanizmus nemes eszméjét, vagy bezzeg a gulágozás helyett bezzeg Namíbiázni kell a jövőben, mondjuk úgy 3 percen belül. A harmadik lehetőség az, hogy sajnos hazudozás esete forog fenn.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.12. 14:50:31

@Bell & Sebastian: Na tessék, maguk itt a heródesi gyermekgyilkosságokkal foglalkoznak, miközben Amerikában verik a... ja, izé, a gulágokon az emberiség leginkább elhallgatott... ja, megvan! Namíbia!

Annyira kisszerű.

bolá 2011.12.12. 14:53:47

Még a Szabad Európán hallottam:
Amikor az amerikaiak felszabadították az egyik lágert, mindenkit kihallgattak, köztük egy evangélikus lelkészt. Kérdezték tőle: Pásztor, hogy került ide, mit csinált, nem tett ellene semmit, nem tiltakozott? Mire a lelkész: mikor a nácik hatalomra kerültek, és először elvitték a kommunistákat, nem tiltakoztam, mert nem voltam kommunista; mikor kezdték összegyűjteni a zsidókat, nem tiltakoztam, mert nem voltam, zsidó; mikor összegyűjtötték a kereszténydemokrata politikusokat, nem tiltakoztam, mert nem voltam politikus; mikor begyűjtöttek engem, már nem volt ki tiltakozzék.

fuhur 2011.12.12. 14:55:27

@tevevanegypupu: "Magyarorszaggal kapcsolatban, es mint tudjuk Hitler utolso csatlosakent a mi lelkiismeretunk soha az eletben mar tiszta nem lehet."

Ez így van a baj csak az, hogy a zemberek meg általában úgy gondolják, hogy Magyarország, és ők maguk soha semmiért nem felelősek. Ezért is írhatnak külföldön fasizálódásról. Egyébként a valóságnak megfelelően.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2011.12.12. 14:57:50

@tevevanegypupu: Ott jártam és csináltam képeket, Teve, tegye félre az összeesküvés-elméleteit, nem akarja itt mindig mindenki bántani a Fideszt. Sőt, ha még azt is elárulom, csak itt, csak Magának, hogy Mauthausenben is jártam, akkor mindjárt rám csap a relativizáló szak.

@Bell & Sebastian:

Nagyon érdekesek a gondolatai, élmény volt őket olvasni, átgondolom a kritikáit és Mauthausenről (ha megírom), sokkal objektívebb leszek és kerülöm a kommunista propaganda megnyilvánulási jegyeit.

Almaleves · http://almaleves.blog.hu 2011.12.12. 14:59:41

@ÁrPi:
gondolom valami őr volt, esetleg felügyelő, vagy orvos.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2011.12.12. 14:59:47

@fuhur:

"Ezért is írhatnak külföldön fasizálódásról. Egyébként a valóságnak megfelelően. "

Ez rettentő ostobaság, a fenti kommentek másik véglete. Feleslegesek és igaztalanok ezek túlzások.

Nagyzee 2011.12.12. 15:01:22

@tevevanegypupu: Maga még mindig mindent kétszer mond?

Egyébként észrevehetnéd, hogy milyen csúnyán hülyét csináltak belőled a vitában (meg is érdemelted, teszem hozzá), és leállhatnál végre. Vagy szereted, ha megaláznak?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.12. 15:02:27

@politicus: Segítek megkezdeni a posztot:

"Mauthausenben jártam

Az emberalatti szabadkőműves grúz gyilkos Ukrajna éhhalálra ítélése után Szibériában élte ki szadista, vérengző lázálmait, melyek a jakobinus terror és a felvilágosodás egyenesági eszmetörténészeti leszármazói..."

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.12. 15:05:06

@politicus: A centrális erőtér, amely magában olvasztja az érdekkonfliktusokat és magamagán belül jeleníti meg a vitákat, oldja meg őket és hajtja végre a megoldást, a korporációk nyomása, a hogyismondjam, radikálisan etatista megoldások mik? Az ilyenkor egy nagyon gyenge formális érv, hogy nincs 1920-as tagkönyv Olaszországból.

tevevanegypupu 2011.12.12. 15:11:29

@Nagyzee:

Nem alaztak meg, vitatkozunk. Maga pedig hulye. Es ezt vegye megalazasnak.

jan 2011.12.12. 15:16:04

@Counter: A disznópásztorokat és cselédeket ki ne feledd! Biztos forrásból tudom, hogy Hitler apja disznópásztor, anyja pedig cseléd volt. Vagy fordítva.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.12. 15:21:35

@jan: "Mauthausenben jártam

Az emberalatti szabadkőműves grúz gyilkos Ukrajna éhhalálra ítélése után Szibériában cselédek és disznópásztorok vallástalan utódaival viteleztette szadista, vérengző lázálmait, melyek a jakobinus terror és a felvilágosodás egyenesági eszmetörténészeti leszármazói..."

Alfőmérnök 2011.12.12. 15:22:30

@jan: Rosszul tudja. Az anyja tényleg cseléd volt, de az apja nem disznópásztor, hanem pékinas.

tevevanegypupu 2011.12.12. 15:26:40

@rajcsányi.gellért (ergé):

Egyszer valaki kiszamolta, hogy nem lehetett tomeges gyerekgyilkossag Herodes idejen. Olhettek meg gyerekeket, de nem tomegevel, ugyanis nem volt annyi kisgyerek. Ez persze semmit nem von le abbol a remtettbol, amit Herodes elkovetett. A karacsonyrol - es az adventrol - persze nem ez jut az embernek eszebe, dehat izlesek es pofonok kulonbozoek. A jo pontokat pedig ugy latom megkapjak, magukra is fer, talan elfelejtik azt az ominozus irast maguknak, amit az alairokkal kacsolatban mereszeltek megjelentetni.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2011.12.12. 15:33:08

@Counter: 1. ez a poszt nem erről szól, és talán e poszt témája megengedi, hogy ezegyszer csak azzal foglalkozzunk, amiről az valójában szól
2. aki Mo-ról mint fasizálódó országról értekezik, az szimplán hülye, de minimum nem vitaképes. Belőled azért ennél jóval többet néztem/nézek ki.

Nagyzee 2011.12.12. 15:35:13

@tevevanegypupu: Aha, jöttél azzal, hogy a holokausztról sokkal több szó esik, mint a többi hasonló bűntényről, aztán amikor kiderül, hogy itt a mandineren a kommunizmusról enyhén több szó esett, akkor egy mea culpa helyett taktikát váltasz, és olyan hülyeséggel támadsz, hogy miért éppen most írtak erről. Tudod, erre még egy egyszerű "csak" is teljesen korrekt válasz lenne.

Drang 2011.12.12. 15:41:55

@Virág et.: A lényeg nem az áldozatok száma (a jelen volt amerikai tiszt, Buechner 520-as számát a „hivatalos források” érdemben nem cáfolták, csupán annyit tudtak ellene felhozni, hogy „valószínűtlen”; a foglyokat pedig az amerikaiak fegyverezték fel, kifejezetten azért, hogy gyilkoljanak). A lényeg a kettős mérce, ami viszont vitathatatlan tény.

fuhur 2011.12.12. 16:11:32

@politicus:

Ezt olvastad?
@fuhur:
És ez saját tapasztalat. És szinte bárkivel beszélve az országban a zsidó, és különösen a cigány ellenesség gond nélkül eljut a verbális erőszakig. mondjuk az "Az ilyet mind fel kellene akasztani" "el kellene zavarni" "mit keres itt a büdös..." stb. szintig.

Ilyen megjegyzéseket egyáltalán nem szélsőséges hétköznapi emberektől hallhatsz nap mint nap Budapesten és vidéken egyaránt. És a parlamentben van egy párt akinek konkrét nem is nagyon titkolt céljai között egyértelműen egy fasisztoid állam felépítése szerepel.

És ha csak a parlamentben elhangzott szövegeket hasonlítod össze a pár évvel ezelöttivel egyértelmű a fajgyűlölő és fasiszta szövegek szaporodása. Én örülnék a legjobban ha nem lenne igazam

Bell & Sebastian 2011.12.12. 16:14:01

@Counter: Kisszerű. Namíbot legfeljebb az látott itt, aki kiugrott pár trófeáért a nappaliba. Továbbra is azt gondolom, azért hoztunk létre olyan kifinomult igazságszolgáltatást, hogy az ítélkezés előtt egy objektívhez közelállóbb képig jussunk.

Ha már így belecsapott a lecsóba, beláthatja, hogy az első-második VH köré felépített mítosz eresztékeiben recseg-ropog, attól még, hogy a sokkal nagyobb gazemberek nyertek, senki sem menti fel a kisebbet.

Az auschwitzi tábla is 6 millióról indult, most úgy 340 ezernél tartunk, ami még mindig borzalmasan sok.

Ezzel a Hitlerrel pont úgy járt a többség, mint legnagyobb kommunista szentünk, Lukács György.
A Mein Kampfot lusta volt elolvasni, bezzeg Rosenberget sűrűn idézi.

Ha a Német Szellemet okoljuk -márpedig azt- vissza kellene nyúlni egészen Schillerig és Goethéig. Azt meg minek, ha itt a pitty-putty, konyhakész verdikt, Adolfahibás, mennyünk haza.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.12. 16:14:20

@politicus: A fasizmus a közvélekedéssel ellentétesen nem a világ vége és nem a lehető legnagyobb szégyen, ami megeshetik.
Nem kéne úgy tenni, mintha nem volnának ilyen jegyei a kormányzásnak. Vannak. Nem ezek a leghangsúlyosabbak, nem is radikálisan fasizáltak, de ez bizony egy érvényes, és néha az egyetlen érvényes magyarázata a tapasztalatoknak.
Úgy mondanám, elszigetelt, eseti döntésekben és irányvonalakban vannak fasiszta jellegzetességek.

fikanick 2011.12.12. 16:36:40

Az a fo baj a mandi fideszes csinovnyikjaival, hogy azt gondoljak, hogy ha eleget bizonygatjak, hogy ok nem antiszemitak, nem versenyellenesek es meg a rasszizmust is tobbet piszkaljak a kulturemberi iranybol, mint a masikbol, szoval abban a tevhitben elnek, hogy szamit, hogy mit mondanak ezekrol a dolgokrol.

En meg ugy gondolom (sot, hat azert ez tobb, mint allaspont lassan), hogy a mandi prominensei annak az Orban-kormanynak a kitartottai, ami megallas nelkul viszi az orszagot abba a budos balkanba, amerrol a Hoffmanok meg Semjenek is elobujnak.

Azt ertsetek meg vegre, hogy ezt nem kilora merik. Ha Chikan, Bokros es kb minden kulfoldi elemzo egyutt mondja, hogy Orban egy elmebeteg, akkor attol meg, hogy Kiss Jozsef Balatonterenyerol es akarmelyik (a penzet a Fidesztol kapo) kozgazdasagi kutato allaspontja onnantol irrelevans. Nem azert, mert rangkorsagban szenvedek, hanem mert nem ment el a jozan eszem.

fuhur 2011.12.12. 17:05:29

@politicus: Ja igen és a jelenlegi kormány az aki valószínűleg csak figyelemelterelésből, de folyamatosan újabb, és újabb gyűlölendő csoportot jelöl ki a társadalomban. Cigányok, munkanélküliek, hajléktalanok. És el is kezdi a fenti csoportok megfélemlítését, és üldözését, valamint törvényen kívül
helyezését. Ezzel is bátorítva hazánk növekvő számú és egyre szervezettebb náciját.

De győzz meg, hogy nincs igazam.

Bell & Sebastian 2011.12.12. 17:08:52

@fikanick: Figyu, Fika, mondok neked turhásat. Mit basztatod te Orbánt, amikor legalább ketten vannak előtte a sorban, egy napbarnított szerecseny, meg egy vitamingolyó endékánáci. Na jó, a másik magyar cigány majdnem kimaradt.

Szóval, lehet hogy ez a White Power csak nem hülyeség.
De az éledező Német Szellem is odabasz, csak még nem tudni, hogyan kell legalább olyan jól hintapolitizálni, mint Horthy. Orbán nem egy Horthy, könnyen belátható. Viszont a komplett bal csak Kunbéla páncélvonatostól, az is evidencia.

Ilyenkor látszik, hogy egy ócska király is sokkal több, mint egy kifényezett téeszparaszt, vagy handlés zsidó.

smalladam 2011.12.12. 18:26:46

@politicus: én tavaly a születésnapomon voltam ott. és nekem dachau egyik legfontosabb tanulsága az volt az ott kiállítottakat látva, hogy azok, akik folyton azon herpegnek, hogy zsidók így meg úgy, azok mennének el dachauba, és néznék meg, hogy hány keresztényt, papot, szerzetest, jobboldali politikust, meg egyéb "fehérembert" csináltak ott ki a nácik.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.12. 18:44:24

@politicus:

"Azért valljuk be, az egy vicc, hogy ezen képek láttán emberekben nem a szánalom, a düh, a sajnálat, az elutasítás és hasonló emberi érzések merengenek fel, hanem az, hogy mi történt másokkal, más helyeken más időben, mások által. Röhej." --- írod.

Erre egy kocsmába azt mondanák: "Hűűű, b*'z'meg... megaf*szom! K*csög vagy öcsém?!"

Ismerek egy hölgyet, akinek a fiát halálra gázolta egy beszívott száguldozó kisg*ciláda f*reg. A gázoló nyikhaj p*cs apjának ügyvédje előbb volt kinn a helyszínen, mint a rendőrség (tudta a kis g*nnyfolyás, kinek kell először telefonálni). És, bizony, addig ment az elvtársi egymásf*szátsz*pás, hogy a r*hadt f*ttyú megúszta a börtönt!

No, most mondd meg nekem, te, mindenkinél okosabb, @politicus:, nem természetes-e, hogy ahányszor én halálos gázolásról hallok, olvasok, minden alkalommal eszembe jut ennek a szegény asszonynak és a fiának a története?!

Te vagy a röhejes, meg az elszállt, balf*k, konstrukcióhibás típusod, ny*khajkám!

ü
bbjnick

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.12.12. 18:59:27

@smalladam:

igazad van, gyerek!
most mindenki tisztázza az alábbi hozzászólásokban a viszonyát a hollóhoz! :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.12. 19:03:28

@Counter:

"A maga idióta és embertelen, hipokrita érvelése alapján magának semmi joga nincs felhánytorgatni a kommunisták bűneit addig, amíg..." --- írja.

Maga úgy "érvel", mint egyes elmebetegek és bűnözők (egy szakember bizonyára tudná ennek az attitűdnek a pontos nevét és meghatározását). A népnyelv csak úgy hívja az ilyet, hogy beteges hazudozó. Összevissza halandzsázik, szövegében nincs erkölcsi kohézió, s mivel az nincs, így rendre súlyos logikai hibákat is vét (tudja, ami erkölcstelen az --- végeredményében --- értelmetlen, s, ugyanígy, ami értelmetlen, az csak erkölcstelen lehet).

Gondolja, ha egy a kommunizmus áldozatairól szóló szöveg alá --- a kommetsorba --- odatévedne egy herero vagy örmény vagy kurd vagy akárki, lenne akár egy olyan keresztény magyar kommunizmusáldozata, aki szóvá tenné, hogy mit keres ott? Pontosan értenék, hogy mit mond és hogy miért mondja, mert éreznék a sorsközösséget vele. A hiba a maga készülékében van: a természetes és egészséges nem az, hogy valaki nem érez sorsközösséget, hanem az, hogy érez. Csakszóltam.

ü
bbjnick

Bloodscalp 2011.12.12. 19:22:16

@bbjnick:azt számold össze hány párttitkár, funkciónárius és sima párttag folytatta a karrierjét '90 után is:) illetve rokonaik ma hol tartanak, beszédes névsor lenne

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.12. 19:26:03

@bbjnick: A természetellenes az, hogy maga nem sorsközösséget érezni jött a poszt alá, hanem bezzegakommunizmusozni. Ha maga valóban emberséget akarna mutatni, eszébe se jutna lélekben bezzeggel kezdeni egy mondatot semmilyen népirtásról, tömeggyilkosságról szóló írás alatt.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.12. 19:28:32

@Bloodscalp: Hadd idézzek a nagyszerű Varga István dr. felszólalásából, egy héttel ezelőttről:

parlament.hu/internet/plsql/ogy_naplo.naplo_fadat?p_ckl=39&p_uln=147&p_felsz=408&p_szoveg=&p_felszig=408

"Azt tudjuk, hogy Kelet-Németországban kik voltak az iskolaigazgatók. Akkor a kedves iskolaigazgató kapott egy levelet, ezt kellett volna nálunk is megcsinálni, csak nem voltak meg a törvényi felhatalmazások, ugye, az volt, hogy kedves mit tudom én, milyen úr, tájékoztatom és értesítem önt, mivel ön a Német Szocialista Párt tagja volt, holnaptól kezdve nem ön az iskola igazgatója. Viszontlátásra, erőt, egészséget."

És azt tudjuk, hogy hol vannak ma Magyarországon egyes MSZMP-tag iskolaigazgatók?
Bizony ott.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.12. 19:51:02

@Counter:

"Ha maga valóban emberséget akarna mutatni, eszébe se jutna lélekben bezzeggel kezdeni egy mondatot semmilyen népirtásról, tömeggyilkosságról szóló írás alatt..." --- írja.

Hol történt ilyen? Hol kezdtem "bezzeggel" (vagy "lélekben bezzeggel" --- ez a kemény, nem a f*xom!) egy népirtásról, tömeggyilkosságról szóló poszt alatt mondatot?

ü
bbjnick

Az Olei Hagardom terroristái · http://en.wikipedia.org/wiki/Olei_Hagardom#List_of_Olei_Hagardom 2011.12.12. 20:07:01

Érdekelne, hogy a 2. vh. utáni AMERIKAI VADÁSZPILÓTÁK

kiképzésében, felszerelésének fejlesztésében, vagy még később akár csak civil sérültek jobb ellátásában

MENNYI SZEREPET JÁTSZOTTAK AZ EMBERKÍSÉRLETEK EREDMÉNYEI.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.12. 20:20:20

@bbjnick: A poszt első hozzászólásai között keresgéljen. Régen volt, borítsunk fátylat a múltra, ugye?

Bell & Sebastian 2011.12.12. 20:38:48

Ismétlés a tudás anyja, Harcom (Mein Kampf)

Célkitűzések:
- a (-z első) világháborút lezáró békeszerződés felülvizsgálata, különös tekintettel a jóvátételi kötelezettségekre, brit és olasz támogatással
- a francia, hegemónisztikus törekvések meggátolása Nyugat-Európa megszállásával, brit-olasz szövetségben
- a judeo-bolsevik elűzése az új szállásterületekről, harc a Szovjetunió ellen a, termékeny és ásványkincsekben gazdag területek elfoglalásáig (alapcélkitűzés)
- funkcionalizmussal győzni az internacionalizmussal szemben (terület-alapú munkamegosztással a nemzetközi összefogás ellen)

Endlösung den Judenfrage
en.wikipedia.org/wiki/File:Heydrich-Endlosung.jpg

A kifejezés már 1942 -ben felbukkan Heydrich konferencia-meghívójában.

Csakhogy ebből nehéz levezetni, hogyan lett a legelső elképzelésből -a madagaszkári Izraelbe deportálás- elégő áldozat.

Anélkül, hogy vitatnám a "végső megoldás" szófordulat, mint fordítás helyességét, a Lösung egyaránt jelenthet oltást, törlést, kihúzást, enyhítést vagy felitatást, feloldást, de megoldást semmiképpen, legfeljebb átvitt értelemben.

№1. Ezekből a tényekből nem lehet bebizonyítani, hogy a holocaust előre elhatározott lett volna, még annak ellenére sem, hogy a francia zsidókat tették felelőssé egyrészt a háborúért, másrészt annak megalázó lezárásáért, továbbá a teljes befolyási övezetből el akarták távolítani a fölöslegesnek ítélt és nem lojális részét a rassznak, alsóbbrendűnek ítélt népeknek.

№2. A nemzeti-szocialista Eurázsia egy olyan, funkcionális munkamegosztáson alapult volna, ahol a vezetés a német-angol árja elité, az alattuk levő réteget az új területeket feltöltő népi-németek alkották volna, akik a megmaradt szolganépeken uralkodnak.

№3. A fasiszták látványosan szembefordították a cionistákat a saját ideológiájukkal úgy, hogy annak parafrázisa mentén politizáltak.

№4. Az Európai Unió a visszatérés a helyes útra. Harmadik Birodalom 1.1, mínusz angolok, plusz francia, forradalmi cionizmus. A Negyedik Birodalom sem nyerte el maradéktalanul Amerika-Izrael és Anglia tetszését.

№5. Ha valakinek mindebből annyi a tanulság, hogy lám, a szabadság utolsó mentsvárai megint beleköptek a cion-náci levesbe, az alaposan félreérti. Gondolja át még egyszer, tervezzen újra.

Bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.12. 20:52:56

@Counter:

"Régen volt, borítsunk fátylat a múltra, ugye?" --- kérdezi.

Szó sincs róla! Nem kötünk vádalkut! Kérem tolja a linket vagy az inkriminált hozzászólás(ok) pontos idejét!

ü
bbjnick:-)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.12. 20:53:39

@Bell & Sebastian:

istenem, ez a hitler olyan rendes volt, sokáig nem is akarta kiirtani a zsidókat, hát elszorul a szívem.

„Wenn es dem internationalen Finanzjudentum in und außerhalb Europas gelingen sollte, die Völker noch einmal in einen Weltkrieg zu stürzen, dann wird das Ergebnis nicht der Sieg des Judentums sein, sondern die Vernichtung der jüdischen Rasse in Europa!”

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.12. 20:57:10

@mavo:

„Bezüglich der Judenfrage ist der Führer entschlossen, reinen Tisch zu machen. Er hat den Juden prophezeit, daß, wenn sie noch einmal einen Weltkrieg herbeiführen würden, sie dabei ihre Vernichtung erleben würden. Das ist keine Phrase gewesen. Der Weltkrieg ist da, die Vernichtung des Judentums muß die notwendige Folge sein.”

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.12.12. 21:00:45

@Bell & Sebastian: mint a némethez valamennyit konyító ember, aki a matematika érettségit német nyelven tette le, hadd mondjam el, hogy a Lösung bizony pontosan megoldásnak fordítható, a matek feladványoknak is Lösungja van.

ha arra gondolsz, hogy a németek szinte akaratuk ellenére, háborúk és bármilyen konfliktus nélkül 2011-re újra Európa urai és végső döntéshozói lettek, hát igen. Zavarban is van a német vezetés.

Bell & Sebastian 2011.12.12. 21:03:22

@mavo: Csupa autentikus forrás. A propagandafilm bírálatából és egy utólagos mellémagyarázásból.

Szoktál te gondolkodni, egyáltalán? :)))

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.12. 21:07:36

@mavo:

Ebben semmi extrém nincs. Azidőtájt nagyon sokan beszéltek így a katolikus klérustól a népimozgalmasokig.

Pld. " 'A zsidóság abban a vágyában, hogy teljes polgárnak érezhesse magát, mindazokat a hagyományos életformákat el akarta töröltetni, amelyekhez születés szerint nincs teljes joga.' De mi lesz, ha a népek nem akarnak kivetkőzni a kedvükért teljesen magukból, s utolsó szorultságukban azokat az elveket szegezik ellenük, amelyeket a marxizmusban az ősi Európa ellen ők alkottak meg?"

Pld. "Emelkedjünk egyszer már fel a történelmi áttekintés magaslatára, ahonnan világosan be fogjuk látni, hogy ily aposztáziával a kereszténységtől, ily gyalázatos szolgasággal, a zsidó-pogány elvekkel és élettel szemben az európai társadalom fönn nem állhat. Ha a művelt körök oly bárgyúk, hogy meg nem emberelhetik magukat, s azt a zsidó jármot, melyet ők is titokban s négyszemközt elítélnek, magukról le nem rázzák ; ha oly jellemtelenek, hogy a kereszténységet a zsidó liberalizmussal becserélik : akkor valóban még lejjebb megyünk hanyatlásunk lejtőjén, s vagy a szociáldemokraták zúzzák majd össze e gyáva társadalmat, vagy támad majd lassan-lassan egy erőteljes keresztény nemzedék, mely öntudatára ébred atyái szégyenének, s hősies elszántsággal s kimaradhatlan áldozatokkal érvényt szerez a keresztény igazságnak."

Stb.

ü
bbjnick

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.12. 21:10:12

@Bell & Sebastian:

miről hablatyolsz, faszfej?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.12. 21:11:51

mondjuk jellemző. az egyik szalonnáci bácsi lehazudja a csillagot az égről, a másik meg próbál takarózni, hogy de hát akkoriban más is.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.12. 21:13:37

@Counter:

Így jár, aki nem tud olvasni:-)

A maga által belinkelt komment egy maga által felvetett problémára adott lélektani alapú válasz. Sem "népirtást", sem "bezzeget" nem tartalmaz.

ü
bbjnick

Bell & Sebastian 2011.12.12. 21:18:55

@rajcsányi.gellért (ergé):
A Német Szellem, amivel túléltek mindent, nem tűnik el egykönnyen, a biodiverzitása -ezek szerint- ér annyit, mint a cionista. :)

Addig, amíg cenzorált wiki-idézetekkel vagdalkozhatunk csak, fejből érvelni nem ér (márpedig az lenne a lényeg, a gondolkodni tudás, a hozzáadott új érték) nem akarok és nem is tudok meggyőzni senkit.

A végső megoldás -szófordulatból hogy a picsába lehet alátámasztani -utólag- a holovallást- azt végképp nem tudom. Különösen akkor, amikor a legvéresebb pogromokat minden nép magának rendezte, még presszionálni sem nagyon kellett rá őket.

Ordas hazugságok keringenek a témában, csoda, hogy akad még egyáltalán valaki, aki kritika nélkül beveszi ezeket. Csodálkozom, különösen rajtatok. Egy Mavon nem, az legalább megharcol a pénzéért, más kérdés, hogy milyen hatékonysággal. :)

Bell & Sebastian 2011.12.12. 21:20:54

@mavo: Ha már így rákérdeztél buzi, arról, hogy honnan valók a kóser érveid. A kóser érvek tárolóedényéből, onnan valók. :))

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.12. 21:35:29

@Bell & Sebastian:

„Ordas hazugságok keringenek a témában, csoda, hogy akad még egyáltalán valaki, aki kritika nélkül beveszi ezeket.”

neked sikerül. mondjuk nem meglepő, hozzád hasonló ocsmány alemberek gyártják ezeket. ebben is közösek vagytok a sumimogyikkal. folyton sipákoltok, hogy ez is hazudik, az is hazudik, az is hazudik, csak ti véditek az igazságot.

természetesen pofátlan hazudozással, és ha kell, akkor hamisítással is.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.12. 21:40:26

@bbjnick: A "majd ha a ..." kezdetű mondat egy bezzegmondat. Maga unalmas.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.12. 21:42:47

@Bell & Sebastian: "Különösen akkor, amikor a legvéresebb pogromokat minden nép magának rendezte, még presszionálni sem nagyon kellett rá őket. "

Most akkor – ha tágan értelmezzük a "pogrom" fogalmát – mégse a megszálló németek voltak a minden rossz okai, hanem a magyar népnek is volt köze ahhoz, ami egyébként maga szerint sose volt és nincs?
Ezt csak én nem értem így?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.12. 21:56:57

@Counter:

"A 'majd ha a ...' kezdetű mondat egy bezzegmondat. Maga unalmas." --- írja.

Lehet, hogy unalmas vagyok, de megbízható, maga viszont szánalmas és még megbízhatatlan is!:-| És ráadásul nem tud magyarul sem. A "bezzeg" kijelentések nyomósítására, ill. szembeállításra szolgál és semmi "feltételesség" nincs benne.

De én drukkolok magának, mert meggyőződésem, hogy a valóéletben jobban teljesít, mint itt a virtuálisdzsumbujban:-)

ü
bbjnick

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.12. 21:59:32

„Ich bin in meinem Leben sehr oft Prophet gewesen und wurde meistens ausgelacht. In der Zeit meines Kampfes um die Macht war es in erster Linie das jüdische Volk, das nur mit Gelächter meine Prophezeiungen hinnahm, ich würde einmal in Deutschland die Führung des Staates und damit des ganzen Volkes übernehmen und dann unter vielen anderen auch das jüdische Problem zur Lösung bringen. Ich glaube, daß dieses damalige schallende Gelächter dem Judentum in Deutschland unterdes wohl schon in der Kehle erstickt ist. Ich will heute wieder ein Prophet sein: Wenn es dem internationalen Finanzjudentum in- und außerhalb Europas gelingen sollte, die Völker noch einmal in einen Weltkrieg zu stürzen, dann würde das Ergebnis nicht die Bolschewisierung der Erde und damit der Sieg des Judentums sein, sondern die Vernichtung der jüdischen Rasse in Europa. Denn die Zeit der propagandistischen Wehrlosigkeit der nicht-jüdischen Völker ist zu Ende. Das nationalsozialistische Deutschland und das faschistische Italien besitzen jene Einrichtungen, die es gestatten, wenn notwendig, die Welt über das Wesen einer Frage aufzuklären, die vielen Völkern instinktiv bewußt und nur wissenschaftlich unklar ist. Augenblicklich mag das Judentum in gewissen Staaten seine Hetze betreiben unter dem Schutz einer dort in seinen Händen befindlichen Presse, des Films, der Rundfunkpropaganda, der Theater, der Literatur usw. Wenn es diesem Volke aber noch einmal gelingen sollte, die Millionenmassen der Völker in einen für diese gänzlich sinnlosen und nur jüdischen Interessen dienenden Kampf zu hetzen, dann wird sich die Wirksamkeit einer Aufklärung äußern, der in Deutschland allein schon in wenigen Jahren das Judentum restlos erlegen ist. Die Völker wollen nicht mehr auf den Schlachtfeldern sterben, damit diese wurzellose internationale Rasse an den Geschäften des Krieges verdient und ihre alttestamentarische Rachsucht befriedigt. Über die jüdische Parole 'Proletarier aller Länder, vereinigt euch' wird eine höhere Erkenntnis siegen, nämlich: Schaffende Angehörige aller Nationen, erkennt euren gemeinsamen Feind!”

muhaha

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.12. 22:02:30

@bbjnick:

ó, te szegény, téged félreértelmeznek. dachau kapcsán egy mondat erejéig sem kérődztél a szintén feltűnően zsidóbarát tevevanegyfaszúval, hogy mémindig ez a téma, mér nem az ez, meg az az, meg az amaz, a bármimás, csak ne ez.

nagyon sajnállak, tényleg

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.12. 22:04:08

@mavo:

(szegény - értelmileg kissé hátrányos helyzetű - hitlerre amúgy annyira jellemző, hogy prófétának képzelte magát)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.12. 22:18:31

@bbjnick: Abban a mondatban a "majd ha..." felhasználásában magában foglaltatik a "bezzeg". Ugyanúgy szembeállít és nyomatékosít, a bevezetett állítás beszélő által vélelmezett nagyobb súlyát hangsúlyozó fordulat.

Maga volt az, aki hónapokkal ezelőtt egy sugalló kérdésében foglalt állításáról azzal az érvvel tagadta, hogy állítás volna, hogy kérdőjel volt a végén. Primitív és főként hibás, üres formalizmus, ami magától telik.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.12. 22:21:53

@Counter:

hagy a faszba ezt a görényt, a büdös életben nem fog semmit sem beismerni

Alfőmérnök 2011.12.12. 22:24:41

@mavo: "...feltűnően zsidóbarát tevevanegyfaszúval"

teve tényleg zsidóbarát. Nem bírom megállni, hogy ne bizonyítsam be ezt:
mandiner.blog.hu/2009/09/10/szellemirtok_a_nepszava_kuzdelme_az_ujnyilasok_ellen/fullcommentlist/1#c7034581

tevevanegypupu 2011.12.12. 22:30:36

@Alfőmérnök:

Jo, hogy a telefonszamomat nem adja meg egy ilyen mavofelenek.(:

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.12. 22:31:22

@Alfőmérnök:

a nyilasokat a klasszik antiszemita horthysták is utálják, mint a szart.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.12. 22:34:50

@Alfőmérnök:

az meg gondolom elég egyértelmű, hogy ha valaki _valóban_ zsidóbarát, akkor dachau kapcsán nem az az első hozzászólása, hogy jaj, de hát a komcsizmus bűnei sokkal olyanabbak.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.12. 22:36:03

@Counter:

No, mutatok én magának primitív és főként hibás, üres formalizmust. Nézze csak: "Abban a mondatban a "majd ha..." felhasználásában magában foglaltatik a "bezzeg". Ugyanúgy szembeállít és nyomatékosít, a bevezetett állítás beszélő által vélelmezett nagyobb súlyát hangsúlyozó fordulat."

Ugye-ugye?!

ü
bbjnick

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.12. 22:37:12

@bbjnick: Hát ha már azt is bizonygatni akarja, hogy nem csak emberség és embertelenség, de tartalom és forma között se tud különbséget tenni, tegye.

Alfőmérnök 2011.12.12. 22:38:30

@tevevanegypupu: Nyugi, a fenti linkből még a nevedre sem lehet következtetni, mert a népszavás petíció nem érhető már el a neten (én legalábbis nem találom). :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.12. 22:47:05

@Alfőmérnök:

na, bassza meg de kár, olyan jól zaklathattam volna szegín ártatlan filoszemitát

Alfőmérnök 2011.12.12. 22:47:37

@mavo: Nézd, én nem tudom, hogy teve pontosan mikor milyen érzelmekkel viseltetik/viseltetett a zsidóság iránt, csak annyit szerettem volna közölni az általam linkelt hozzászólásával
1. nem "náczi" (mint azt itt és másutt próbálják róla terjeszteni)
2. inkább egy kissé dilinyós (ez a privát véleményem)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.12. 22:50:36

@Alfőmérnök: Valljuk meg, bizsergetően bizarr helyzet a privátnak szánt véleményt önként nyilvánosságra hozni a privátság hangsúlyozásával :)

tevevanegypupu 2011.12.12. 22:52:10

@Alfőmérnök:

Talan jobb is, azokkal az emberekkel akik akkor alairtak mar nem irnam ala. De ugy egyebkent meg mindig termeszetesen. Mindenesetre furcsa vilag alakult ki Magyarorszagon a rendszervaltas utan, nehezen ismeri ki az ember magat, foleg ugy, ha sokaig tavol van.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.12. 22:54:50

@Counter:

mondom, hogy hagyd, nincs értelme.

ismertem már ilyet annak idején, egy joviális néni volt, aki mellesleg tökre lájkolta a zsidókat, ezért ha valami baja volt velem, mindig habozás nélkül közölte velem, hogy zsidrák vagyok, és hogy ő mennyire sajnál az ebből fakadó kisebbségi komplexumaimért.

na, ő ugyanez a soha semmit be nem ismerő, a kaméleont a cordillerákkal magyarázó, önmagába fordult lélek volt. ha leírta, hogy kétszer kettő az trappista, és azt merted írni, hogy de hát nem trappista, akkor kicsit szánakozó megértéssel közölte veled, hogy ő egyáltalán nem azt írta, hogy kétszer kettő az trappista, hanem azt, hogy száraz tűzivízivezeték.

vannak ilyenek.

ÁrPi 2011.12.12. 22:55:52

@Az Olei Hagardom terroristái:

"KOLIMÁRA mikor mentek?"

Jujuj, Counter prognózisát realizálod:
BEZZEGkérdéseid vannak neked is, ez így unalmas vagy milyen ilyesmi.

Kolima igen messze van, igen hideg van, nagy kietlenség van, pl. nincs sörfözde és biznisz-negyed a közeli városban csak esetleg krumplipálinka.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.12. 22:58:54

@Alfőmérnök:

full dilinyós, ez nem különösen kérdéses. a fent említett néni is ilyen volt, teljesen meg volt győződve róla, hogy ő menyire szereti a zsidókat. és igaza is volt, már persze ha a szeretetet a megszokottól egy cseppet eltérően definiáljuk. :)

ÁrPi 2011.12.12. 23:00:10

@Counter:

Itt bizonyára a privát vélemény annyit tesz, hogy nem valami tudni vélt közvéleményt ismertet Veled vagy a mavo-val, hanem inkább önkútfejéböl meríti

Hát nem? :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.12. 23:09:35

@Counter: @mavo:

@Bell & Sebastian-nak lesz itt igaza a kóser érvek tárolóedényéről:-[

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.12. 23:14:33

@Alfőmérnök:

@Alfi, a zsidóval vigyázz! Becsap, meglop, a hátadmögött kigúnyol! :-)

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2011.12.12. 23:27:39

@tevevanegypupu: "Mindenesetre furcsa vilag alakult ki Magyarorszagon a rendszervaltas utan, nehezen ismeri ki az ember magat, foleg ugy, ha sokaig tavol van."

Ezt nehéz lenne tagadni. Nekem mindenesetre az a benyomásom, ha tetszik (privát) véleményem, hogy maga túlontúl hamar ítélkezik..
Példának okáért pont a mandinert kettős mércével vádolni méltatlan dolog.
Lehoztak egy posztot Dachauról, erre elkezdik (burkoltan v nem) zsidókomcsibérencezni őket. Nem irigylem szegény ergééket.
Maga meg, aki korábban a népszavában írt alá petíciót a nácimagyarok ellen, beállt a kórusba.

A poszt egyébként szar, de ez mellékes.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.12. 23:37:13

@Alfőmérnök:

ami ezeken a helyeken történt, arról lehet rosszul írni, leginkább közhelyesen, mint itt, meg lehet jól, de azok többsége szerintem beleőrül.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.12. 23:40:18

@ÁrPi:

és minden bizonnyal a dilinyós szó használata önmagában nem elegendő annak a kifejezésére, hogy ez egy privát vélemény, ezért külön jelezni kell, hogy ez egy privát vélemény. :)

Bell & Sebastian 2011.12.12. 23:57:25

@Counter: Észt, lett, litván, ukrán, csak rémlik. Esetleg a szovjet? 2,75 - 2,9 millió zsidó, saját bevallásuk szerint. Ebből mennyi az NKVD műve, mennyi a helyi lakosságé és mennyi a németeké? Ja, hogy mind. Értem.

De ez minket nem érdekel, minket a kétszázezer magyar zsidó deportált érdekel, meg a háború utáni ugyanennyi magyarországi német. Vagy létezik valami váltószám, ami súlyoz? Egy zsidóval tíz mocskos náci sem ér fel?

Konkrétan ki mennyiben felelős és meddig a homlokán a bélyeg? Maga szerint mi itt a rendezőelv?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.13. 00:07:00

@Bell & Sebastian:

téged seggbekúrt egy pedózsidó?

Bell & Sebastian 2011.12.13. 00:20:19

@mavo: Mi végre ez a szűkölés? Hogy akad, aki a heftidre húzza a törtélem hamisítást? Nem meglepő fejlemény, minden jel szerint más is különleges anyagból van gyúrva.

Az meg nagyon sajnálatos, hogy nem kíséred figyelemmel a történészek legújabb eszmecseréit, megragadtál mintamókusnak.
Asszem a zsidódisznó-szopó kifejezés pont terád van szabva.

Ha lennél szíves máskor előbb utánanézni Rémuszka partizán, miről is beszélgetnénk itt, ha nem röfögnél folyton bele.

Azért megdicsérlek, mert jókat kopiztál, biztosan sok munkád van benne. Még ha értenéd, fűztél volna hozzá valami megjegyzést, a muhaha nem tűnik túl komoly érvnek vagy vitaalapnak.

Sajnos jegyet is kell majd venned, nincs ingyen csihuhu, ne tudjanak perelni a tejtestvéreid. Majd integetek a toronyból, dobok le cigit.

Bell & Sebastian 2011.12.13. 00:23:24

@mavo: Ne álmodozz, elmúltam már 14.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.13. 00:33:11

érdekes amúgy, pont az ilyen faszok szoktak a bármimás kapcsán sikoltozni, hogy miért nem a magyarokkal foglalkozik az emberfia.

most meg amiatt hőbörög szegénykém, hogy miért a több százezer magyar áldozat érdekel másokat, miért nem a litván, az ukrán, azt estébé. tudom, úgyis letagadja, hogy ilyet írt volna, leszarom.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.13. 00:38:28

@Bell & Sebastian:

már ilyen szinten vagy képtelen mondatot értelmezni?

ps: a metapédiás idézetre még nem hörögtél, hogy cenzúrázott hamisítvány, holott lényegét tekintve tök ugyanaz van benne, mint a wikipédiás idézetben ...

Az Olei Hagardom terroristái · http://en.wikipedia.org/wiki/Olei_Hagardom#List_of_Olei_Hagardom 2011.12.13. 00:52:55

mintha más népekből nem raktak volna hullahegyeket,

alkalmasint ÉPPEN A ZSIDÓK

viszont a zsidóknak PÁRATLANUL MAGAS ÁRFOLYAMON sikerült a hulláikat

MÉDIABEFOLYÁSRA

és PÉNZRE

konvertálniuk

Bell & Sebastian 2011.12.13. 00:58:54

Kalmár nép állandóan a veszteségeit számlálgatja, harcos nép meg átlép hősi halottain.

Bell & Sebastian 2011.12.13. 03:40:10

Nem semmi egy ilyen okostelo, csak kár, hogy már nem olyan a szemem, mint a sase. Sosem hittem volna, hogy így is bele lehet szolni, kár, hogy ekkora tokolessel jár. ;)

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.12.13. 08:02:17

Na, szép kis csevej lett itt, Sok okos, kulturált, tájékozott ember a témához illő tartalommal és stílben.
Hányinger.

T. szerkesztőség, kéretik nem ingerelni az állatkertet, efféle posztokkal!

politicus · http://mandiner.blog.hu 2011.12.13. 08:55:30

@fuhur: Nem akarlak én győzködni semmiről, ez a poszt nem a mostani kormányról szól, hanem egy koncentrációs táborról.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2011.12.13. 09:28:50

@Bell & Sebastian: Először is ez a poszt a dachau KZ-ről szól, nem általában a zsidókérdés végső megoldásáról. Sem arról, hogy azt mikor találták ki, kezdettől fogva benne volt-e a nácik terveiben, vagy csak "útközben" merült-e fel.

Az, amit maga ír, rémisztő. Volt bennem félsz, hogy az olvasók egy része milyen kommentekkel fog bennünket megörvendeztetni, de néhányuk alulmúlja a legrosszabb várakozásaimat.
Maga itt szimplán elkezd a legostobább módon nyelvészkedni? Ez most komoly? Be akarja bizonyítani nekünk, hogy a Lösung főnév az nem azt jelenti, amit?
Göring (biztos jobban tudja nálam, ki ő) a nürnbergi perben nem merészkedett idáig. Ott ő a végső megoldás helyett a teljes megoldás jelzős szerkezettel próbálkozott, de a megoldás szó jelentését maga sem vonta kétségbe. Ez színtiszta apologetika.

A nácik legelső elképzelése a zsidókérdés ügyében egyébként nem a Madagaszkár-terv volt, mint ahogy azt tévesen írja.

Barna bögre jár a helyes válaszért, ha megmondja (maga nyilván kiválóan tudja), hogy az Endlösung kifejezés honnan/kitől származik? Annyit segítek, hogy a maga által idézett 42-es (feltehetően Wannsee-i) konferencia rossz válasz.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.12.13. 09:48:42

tényleg nem érti a szerző, hogy senkit nem érdekel a kötelező, az én holokausztélményem és viszonyom a vészkorszakhoz dolgozat? hogy ez már egy olyan aljas módon túlhajtott hiszterikus valláspótlék, ami a valódi borzalommal szemben a komédiát generálja az ép elmében?
úriember nem beszél erről a hülyeségről, és pláne nem ír róla.

fuhur 2011.12.13. 10:10:31

@politicus:
"Nem akarlak én győzködni semmiről, ez a poszt nem a mostani kormányról szól, hanem egy koncentrációs táborról."

A bejegyzés az tényleg a KZ-ről szól

De ezt válaszoltad arra hogy szerintem az ország fasizálódik:

"Ez rettentő ostobaság, a fenti kommentek másik véglete. Feleslegesek és igaztalanok ezek túlzások."

Ezt indokold, illetve győzz meg, hogy miért ostobaság! Hidd el nagyon szeretném, hogy ne legyen igazam.

tevevanegypupu 2011.12.13. 10:16:13

@Bell & Sebastian:

Sokszor jarok zsinagogaba koncertre vagy kiallitasra, eleg sok idos zsido embert latasbol ismerek mar. Derusnek tunnek es bekesnek, elnek, elik a mai eletuket. Valoszinuleg emlekeznek, de tuleltek es ugy dontottek kozottunk maradnak, pedig mar van orszag ahova mehettek volna, ha valoban allando gyuloletet ereznenek Magyarorszag irant es miatt. Nem nagyon beszelnek arrol amit ateltek, vagy ha beszelnek is, nem biztos, hogy eppen azok orulnenek annak amit mondanak, akik folyton-folyvast lelkiismeretfurdalast akarnak ebreszteni egy egesz orszagban. A zsidok szabadon elnek, kulturajuk, muveszetuk viragzik, a zsinagogakat gyonyoruen rendbehoztak, ott vannak az elet minden teruleten, ujsagirok, muveszek, uzletemberek, akik nem erezhetik uldozottnek magukat. A II. vilaghaboru tortenelem, megszenvedtuk ugyanugy mint az I. vilaghaborut, valoszinuleg a vilag azon orszagai kozott vagyunk akiknek a legtobb volt a vesztesege. Boven es sokszorosan megfizettunk es fizetunk mindenert. Nincs miert magyarazkodnunk es nem kell lelkiismeretfurdalast ereznunk. Aki szeret sebekben vajkalni az tegye, de ne lepodjon meg azon, hogy mas sebek is felszakadnak es mas is emlekezni kezd. Meg akkor is, ha ez megbocsajthatatlan.

szivatnakanyám 2011.12.13. 10:35:46

@tevevanegypupu: Ha megválaszolná nekem azt a kérdésemet,hogy több mint 2000 éve a világon mindenütt kitaszított egy népcsoport, a világgal van-e probléma vagy másban keresendő?

fuhur 2011.12.13. 11:12:28

@tevevanegypupu: "Nincs miert magyarazkodnunk es nem kell lelkiismeretfurdalast ereznunk."

Pedig legalább egy kicsit kellene. Még inkább már jó régen kellett volna. Magyarázkodni, és furdalni is. Ez az ami magyarországból, a magyar nép lelkéből nagyon hiányzik a szembenézés. Ennek a hiány miatt is tartunk ott ahol tartunk. Mert mi nem vagyunk hibásak, csak mindenki más. Még az áldozataink is azok.

Lásd pl ezt mint illusztrációt:
szivatnakanyám 2011.12.13. 10:35:46

Bell & Sebastian 2011.12.13. 11:26:43

@tevevanegypupu: Tulajdonképpen tényleg nem meglepő, ha az indokolatlan jajongás kivált némi ellenreakciót.

@politicus: Miután szánt rá időt, hogy utánanézzen pár dolognak, mi mást is kívánhatnék még? Esetleg egy könyvet, az újságírásról. Talán legközelebb majd jobban sikerül. A cseh huszita háborúk aránylag felfedezetlen terület, ott lenne még lehetőség.

- Nem, nem a Wannsee, korábbi.
- Volt előtte több is, kivándorlás, keleti kényszermunka, például.
- Göringnek aztán sok köze volt ehhez, inkább a Todt -szervezet felelt a munkaerő biztosításáért, Speer is onnan igényelt.
- Rémisztő a kommunista propaganda kritikátlan átvétele, valóban.

caralho voador 2011.12.13. 11:28:02

@fuhur: "Még az áldozataink is azok."
Nem emlékszem, hogy megöltem volna bárkit is, úgyhogy inkább menjél légyszíves a jó kurva anyádba. A szar, betanult szövegedet pedig ne felejtsd el magaddal vinni.
@politicus: tudod, ha az előző, petíciós poszt alatt nem pont te háborogtál volna a petíciózgatási hajlandóság és az előszeretettelpetícióaláíró-származásúság közti összefüggés megemlítésén, még akár hihető is lenne a mondókád. Így viszont csak a tízezredik szokásos, unalmas holovallás-vallomás ez az egész, ahogy azt már fentebb sokan leírták.

tevevanegypupu 2011.12.13. 11:29:27

@szivatnakanyám:

Feltetlenul utanajarnek, miert van ez igy.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2011.12.13. 11:32:11

@Bell & Sebastian: Rossz válasz. Tudja, hogy hívják az ilyet a sakkban? Matt. És, hogy e tárgykörhöz stílszerűek legyünk, fegyverletételnek. További minden jót, megyek vissza a kommunista irodalmat bújni.

Agyő.

fuhur 2011.12.13. 11:41:24

@caralho voador: Te persze nem, mintahogy én sem, de a magyar a magyar állam alkalmazottai, a magyar állam utasítására gyilkoltak meg magyar állampolgárokat. Persze szart ezt így elismerni, de ha nem tesszük meg sokkal könnyebben megtörténhet újra a benned is feszülő feldolgozattlan indulat miatt.

caralho voador 2011.12.13. 11:50:44

@szivatnakanyám: @tevevanegypupu: az nyilvánvalóan ki van zárva, hogy ez a népcsoport lenne ezért bármilyen szinten hibás. A megoldás tehát: az emberiség genetikailag (!) fasiszta. Csak azt nem értem, hogy eszerint a zsidók is gyűlölik a zsidókat. Hacsaknem Erich von Daniken kis csészealjas barátai pottyantották ide őket.

tevevanegypupu 2011.12.13. 11:58:46

@Bell & Sebastian:

Addig ez igy is marad, amig valoban nem egyenlo mertekkel mernek.

tevevanegypupu 2011.12.13. 12:01:46

@caralho voador:

Egy valasztott nepnek ugy kell viselkednie ahogy egy valasztott nepnek viselkednie kellene. Hogy milyen ez a viselkedes azt meg nem tudjuk, eddig meg ok maguk sem jottek ra.(:

Bell & Sebastian 2011.12.13. 12:37:17

@politicus: Elfogadom, nem lesz megtorlás. :)

@tevevanegypupu: Málnásinak megint igaza volt, reménytelen az érintetteket meggyőzni, hogy semmi sem volt előzmények nélkül, és semmi sem maradhat következmények nélkül. Az egészben a vége-hossza sincs számháború a legundorítóbb az ügyes csúsztatásokkal. Erről, meg a világ újrafelosztásáról ennyit. Meg a jóságos Amerika, az! :)

tevevanegypupu 2011.12.13. 12:50:57

@Bell & Sebastian:

Az ember idonkent probalkozik, kozeledik, hatha..de nem. Meg hogy kirekesztik oket..

Es ha attekintjuk Amerika tortenelmet, vajon mi jot is cselekedett a vilaggal?? Lehet sorolni egeszen a kezdetektol..illetve inkabb lehetne.(:

tevevanegypupu 2011.12.13. 12:50:57

@Bell & Sebastian:

Az ember idonkent probalkozik, kozeledik, hatha..de nem. Meg hogy kirekesztik oket..

Es ha attekintjuk Amerika tortenelmet, vajon mi jot is cselekedett a vilaggal?? Lehet sorolni egeszen a kezdetektol..illetve inkabb lehetne.(:

Bell & Sebastian 2011.12.13. 13:29:45

@tevevanegypupu: Majd ránk szakad az ég, ezek meg itt náciznak a haveroknak, hátha több csurran-cseppen.
A nagy Harmadik Birodalom szakértők, csak a negyedik nem üti ki a szemüket. Mindenik azt hiszi, őt ugyan ez nem érinti. Majd, ha a fogát üti ki, attól megvilágosodik.

Ismeretlen lámpát ne dörzsölj, mert a dzsinn tudni fogja a neved. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.13. 16:11:30

@politicus:

Nem hiszem, hogy bármi értelme is van, de legalább magamnak tartozom vele, hát leírom:

Ami itt folyik (ez alatt a poszt alatt), az gyalázat!

Milyen szerzői hozzáállás már az, hogy akinek a posztban bemutatott tragédiáról övéinek tragédiája jut eszébe, az röhejes? Milyen szerzői hozzáállás már az, hogy aki a posztban bemutatott tragédia történelmi hátterét "bolygatja", annak barna bögre jár? Milyen szerzői hozzáállás már az, hogy a poszt alatt a legundorítóbb és legalantasabb fajigőg és keresztényezés vígan torát ülheti?

Felfogod te, hogy mi van ide írva(?):

"mavo · mavo.blog.hu 2011.12.12. 22:54:50
@Counter:

mondom, hogy hagyd, nincs értelme.

ismertem már ilyet annak idején, egy joviális néni volt, aki mellesleg tökre lájkolta a zsidókat, ezért ha valami baja volt velem, mindig habozás nélkül közölte velem, hogy zsidrák vagyok, és hogy ő mennyire sajnál az ebből fakadó kisebbségi komplexumaimért.

na, ő ugyanez a soha semmit be nem ismerő, a kaméleont a cordillerákkal magyarázó, önmagába fordult lélek volt. ha leírta, hogy kétszer kettő az trappista, és azt merted írni, hogy de hát nem trappista, akkor kicsit szánakozó megértéssel közölte veled, hogy ő egyáltalán nem azt írta, hogy kétszer kettő az trappista, hanem azt, hogy száraz tűzivízivezeték.

vannak ilyenek."

Ennél még a kommunisták is józanabbak és tisztességesebbek voltak, b*kker!

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.13. 16:18:08

@bbjnick:

Ennél még a kommunisták is=Ennél t'án még a kommunisták is

kamerasmobil 2011.12.13. 16:41:36

@tevevanegypupu: "Es ha attekintjuk Amerika tortenelmet, vajon mi jot is cselekedett a vilaggal??"

Neha elgondolkozom azon a sok tizennyolc-husz ev koruli gyereken akik Omaha Beachtol Gorogorszagig lelovettek magukat ezen a mi kis kontinensunkon hogy ne naci vagy kommunista vilagban kelljen nekem ma elnem.
Ilyenkor az is fel szokott merulni bennem hogy vajon en mennek-e partra szallni mondjuk Boston kornyekere forditott helyzetben.

Valahogy ugy erzem hogy mar onmagaban ez az egy eredmenyuk eleg sok koszonetet erdemel tolunk.

tevevanegypupu 2011.12.13. 17:02:18

@kamerasmobil:

Minket nem az amerikaiak szabaditottak fel, minket eladtak Sztalinnak. A 18 eves gyerekeket elkuldtek - muszaj volt nekik menni - felszabaditani Normandiatol kezdve a naci Franciaorszagot es igy tovabb, de vezetoik vigan uzleteltek a naci Nemetorszaggal. Ha kotelezo lenne menni - mint ahogy a mi 18 eveseinknek is kotelezo volt a haboruba menni - nyilvan menne maga is. Ahogy mentek ezek az amerikai fiuk a koreai, vietnami haboruba is. Az amerikai kormany pedig, miutan rajottek arra, hogy nemigen gyozhetnek, ugyan hazavitte oket nyomorekan, felorulten, de azokat, akik nekik segitettek a helyszinen, cserben hagyta. Nem olyan szep am (sajnos) ez a tortenet ami Amerikarol szol.

tevevanegypupu 2011.12.13. 17:05:25

@Bell & Sebastian:

Nem felunk a dzsinntol. Annal azert mar tobbet tapasztaltunk, hogy feljunk.(:

Bell & Sebastian 2011.12.13. 18:16:18

@kamerasmobil: Sajnos a kettő egy tőről fakad, lassan nyilatkozhatsz is, melyik tetszik jobban? Van a legfejlettebb nácizmus, amiben nincs is náci.

Mi (magyarok) is elmentünk az ópiumlelőhelyeket biztosítani, meg a ritka földfémekre koncessziót szerezni, azt se ópium, se titán, a hülyéknek annyi is elég, hogy antiterrorista harc.

Aztán ki hívta Amerikát békét csinálni? Tán az amerikai nép akarata volt? Pearl Harbor meg casus belli, ki hallott mán ilyet, nahát, pedig milyen rendes népek azok. Hazafiak, meg minden, egyetlen hobbijuk a szarkavarás, békecsinálás és újjáépítés, összefoglaló néven, gazdaságélénkítés.

Jugoszlávia felbontása a szemünk előtt zajlott, ott az emberek többsége -utólag- már világosan látja, hogy Miloval pontosan úgy vásároltak be, mint a németek Adolffal. Oszt lett ott középhatalom? Az nem, csak kőkorszakba visszarendeződés. De még Boszniát is lecsípték a végére, hogy kuss legyen, lehetőleg végleg.

Amerika! (kiköp)

kamerasmobil 2011.12.13. 18:28:13

Mindig elkovetem azt a hibat hogy elfelejtkezem az itteni ertelmi szinvonalrol.

Bell & Sebastian 2011.12.13. 19:17:59

@kamerasmobil: Akkor vegyel okostelot, a kameras mar nem meno, ezt is peldaul disznoolban nyomkodtam ki, tragyazas kozben.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.12.13. 22:14:21

@rajcsányi.gellért (ergé): "ne állítsa senki, hogy az utóbbi években nem esett elég szó a kommunizmus bűntetteiről itthon"

én állítom, sőt! még mindig bűntelenek és gazdagok a gyilkosai annak a rendszernek

" de már a nyugati "mértékadó" közvélemény sem tartja tabunak a kommunizmus bűneit."

az lehet, de hogy azok akiknél a hatalom van nyugaton, az EU-ban még mindig nem tartják egyenlőnek a kommunizmus és a fasizmus bűneit

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.12.13. 22:21:22

@bbjnick: így van

pedig az alkotmányunk most már szövegel erről, mint a kereplő, ahogy illik, úgy szövegel.

@Corporate Soldier: az most nem számít, "holokauszt, holokauszt" és "zsidózni az én szememben főben járó bűn" számít csak

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.12.13. 22:29:53

@politicus: tudod az emberek ezeken már túl vannak. elvtársaid már teletöltötték a fejünket a holokauszttal, persze sajnálja az ember az ártatlan áldozatokat, de meddig nézzük még? vagy most kérjünk tőled is bocsánatot? mit vársz tőlünk? nézzünk szembe esetleg a múltunkkal?

minden héten muszáj őket újra meg újra megsajnálni? élni szeretnénk, nem sajnálkozni folyton, nap, mint nap.

"Pihenni már. - Nem, nem lehet:
Vész és vihar hajt engemet,
Alattam a föld nem szilárd,
Fejem fölött kétélü bárd...
Tovább! tovább!

Rettent a perc, a létező,
S teher minden következő;
Új léptem új kigyón tapod:
Gyülőlöm a mát s holnapot...
Tovább! tovább!"

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.12.13. 22:35:32

@Almaleves: hiába, ezeknek a vérében van a fasizmus, látod.
jól mondta kaufmann, kasztrálni kell az összeset!

persze ez még a holokauszt előtt volt, és kaufman zsidó volt, de ez most nem számít.

kkbk.blog.hu/2011/08/12/a_kaufman_terv

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.13. 22:46:30

@tesz-vesz:

mekkora kár, hogy szíria egyetlen hétvégén több palesztint népirtott, mint a népirtó tudjukkik az elmúlt évtizedben összesen

kamerasmobil 2011.12.13. 22:47:10

@Bell & Sebastian: a ketto nem zarja ki egymast... bar a nickem regebbi mint a legtobb okostelefon...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.13. 22:48:18

@bbjnick:

"Milyen szerzői hozzáállás már az, hogy akinek a posztban bemutatott tragédiáról övéinek tragédiája jut eszébe, az röhejes?"

szóval te ukrán vagy.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.13. 22:49:58

@mavo:

ja, még mielőtt visítozni kezdesz: a második itteni kommented:

„Martin Amis Koba, a rettenetes c. könyvében van egy fotó, amely az ukrán éhínség idején készült, egy emberevő családot ábrázol és az ebédjüket. Életemben egy képtől borzadtam el (és lettem betege): ennek.”

övéinek tragédiája a kurva anyád, az. bármi, csak ne hollókoszt legyen.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.13. 23:26:00

@mavo: Touché.

@tesz-vesz: Az itteniek gondolatmenetét követve el kellene gondolkodniuk a palesztinoknak, nem hibáztathatók-e véletlenül a sorozatos balszerencséjükért, ugye?
És akkor még a magyarságról nem is beszéltem, amely népről tudjuk, hogy legalább Liutpold fia Arnulf vagy ki a halál óta egy összeurópai összeesküvés célpontjai. Hát gondolkodjunk már el, vajon miért érdemeljük meg.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.12.13. 23:33:25

@mavo: "ezt a holokasztér' kapod"

indavideo.hu/video/Masfel_meterrol_lott_a_megkotozott_palesztin_lababa

www.youtube.com/watch?v=XJGIc6_EWrw&feature=player_embedded

"2003. február 17.: „Csak azt akarom mondani, hogy módszeres, alattomos népirtásnak vagyok a tanúja. Félek. Megkérdőjelezem az emberi természet jóságába vetett hitemet. Ezt a népirtást meg kell állítani."

kkbk.blog.hu/2011/10/10/rachel_corrie

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.12.13. 23:34:09

@mavo: "Már nagyfiú voltam, gimnazista, és Anyám megtiltotta, hogy valaha is betegyem a lábamat az iskolaorvoshoz. Egy alkalommal két haveremmel az orvosi szoba elott mentünk el, és a fiúk valamiért be akartak menni. Velük tartottam. Se azelott, se azután nem láttam Anyám arcán olyan felháborodást engedetlenségem miatt, mint akkor, amikor megemlítettem ezt a látogatást. Ezután mondta el, mi a tiltás oka.

Apám könyvkereskedonek tanult, és a háború elején sikerült állami kölcsönnel üzletet nyitnia. A háborúban katona volt, majd fogságba esett, és ezalatt Anyám vezette a boltot. Már béke volt, amikor egy napon bement hozzá a könyvkereskedés épületének társtulajdonosa, egy gyermekorvos, aki valamelyik haláltáborból szabadult. Grósznak hívták. Kijelentette, hogy mindazért, ami történt, minden keresztény és minden magyar felelos. És vegye Anyám tudomásul, hogy amennyiben a testvére gyermekei nem jönnek vissza (neki nem volt gyermeke), akkor o gyilkolni fog, és majd összetépheti az orvosi diplomáját. Tanúja nem volt ennek a beszélgetésnek. Nem sokkal késobb a szatmárnémeti városi kórházban tizennégy csecsemo halt meg egy napon. Tea helyett tévedésbol valami egyebet itattak velük. Grósz volt a szolgálatos orvos. A szándékosság nem volt bizonyítható, de gondatlanság címén három évre ítélték. Az orvosi diplomáját azonban nem veszítette el, és o volt az az iskolaorvos, akihez nekem nem volt szabad betennem a lábamat. Azt hiszem, a holokauszt áldozataiért folytatott gyászmunka errol a tizennégy csecsemorol sem feledkezhet meg."

kkbk.blog.hu/2009/07/15/toth_karoly_antal_nobelesdi_kertesz_imre

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.12.13. 23:42:24

@Counter: lassan jobb lenne ha lekopnál.

de azért válaszolok, a palesztinoknál nem voltak olyan bonyolult helyzetek amiket írtam a holokausztnál, kaufman pl, vagy amiket a szenzációs Freedman-beszéd állít.
jöttek a zsidók és irtottak, mint a jenkik az indiánoknál. az indiánok nem provokálták még kis mértékben sem, még kisebbségben sem a jenkiket előtte; az inkák, aztékok se a spanyolokat. tiszta a kép a palesztinoknál is e tekintetben, az tény viszont, hogy ártatlanok haltak a holokausztban, de mint a fenti újságcikk is bizonyítja, a német nép nem tehető felelőssé ezért.

a magyaros összeesküvésedhez hozzá szólni se tudok, és ezt így most hogy? ez most minek ide? itt mit kell nézni?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.12.13. 23:44:08

@Counter: ja és kihagytam a slusszpoént, vmelyik zsidó mondogatta mindig, hogy már várja azt a pillanatot, hogy mikor fognak szobrot állítani hitlernek.
a leghatásosabb cionista, nélküle aligha lenne izrael.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.13. 23:45:19

@tesz-vesz: Én csak annyit mondok, hogy ha elfogadjuk, hogy a statisztikai hibahatáron felüli gyakorisággal áldozattá váló, jogtalanságokat elszenvedő közösségben hibát kell keresni, akkor kezdj el hibát keresni a jelenkorban a hibahatáron felüli gyakorisággal áldozattá, jogtalanságok elszenvedőjévé váló palesztin közösségben. Vagy a köztudomás szerint szintén hasonló cipőben járó magyar közösségben is.
Mert ha már ilyen gyanúsan sokszor követnek el ellenük valamit, hát annak oka kell hogy legyen, ugye? [ártatlan bociszemeket mereszt]

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.12.13. 23:46:55

@mavo: látom nem figyeltél, nálam meg nem működik soha a szűrésed, pedig meglennék a primitív kommentjeid nélkül.

azt tevére reagálva írta, bár nem könnyű észrevenni és értelmezni a dolgokat, ha az ember félhülye zsidó, öregasszonyokkal vitatkozó

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.12.13. 23:51:11

@Counter: igen, vhogy feltűnt hogy az unijó a szlovákokat sosem cseszteti hihetetlen embertelen és hihetetlen buta megnyilvánulásaikért, de minekünk még a médiatörvényünk is megjárta az egész nyugatot, brüsszeltől washingtonig, stockholmtól párizsiig

ennek oka nem összeesküvés, csak az, hogy nincs igény leszámolni se alföldiékkel, se lendvaiékkal.
a kormány barátai ők tulajdonképpen

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.13. 23:58:06

@tesz-vesz:

bizony ez igaz, nem is tudom, mióta először ez az első igaz mondatod. a palesztinokra rájár a rúd. ők a környék cigányai ugyanis.

a baj ott van, hogy ha asszad baráti rab elvtárs egy hétvége alatt tizenötezer baráti palesztint tesz el láb alól, az el sem jut a palesztinok harcos barátaihoz, míg ha a cionnáci zsidók tíz év alatt kinépirtanak ötödannyit, azt az utolsó fogyatékos haverod is beleóbégatja az összes internetes fórumba/blogba ami útjába akad.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.14. 00:02:12

@tesz-vesz: Na, hát ha ilyen ezeréves magyarellenesség tapasztalható a világon bárhol, ahol a magyar közösség felbukkan, annak oka kell hogy legyen, úgyhogy meg is érdemeljük a széleskörű nemzetközi összeesküvést.
We were asking for it.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.14. 00:03:40

@tesz-vesz:

„Csak azt akarom mondani, hogy módszeres, alattomos népirtásnak vagyok a tanúja.”

aha, minden bizonnyal azért fosnak a helyi ultranacionalista zsidók, hogy a palesztinok apránként túlszaporodják a kiválasztott népet, mert a palesztinokat népirtják, te elmebeteg fasz. olyan gőzerővel irtják a palesztinokat, hogy azok létszáma egyre csak nő, meg nő.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.14. 00:05:21

@Counter:

jézus kultuszának is az üldözöttség az alapja, nem? :)

tewton 2011.12.14. 00:18:35

a fürdőszobás képen már valakik lelopták a rézcsapokat a konzolról.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.14. 00:22:31

@tewton: Melegvíz és WC-papír tartó sincs. Állítólag ágyneműt volt, hogy hetekig nem cseréltek.

Fantasztikusak vagytok, és remélem, a mandiner csak tisztába jön egyszer azzal, hogy bizonyos szempontból a szargalacsinra applikált cukormáz szerepe az övék.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.14. 05:54:26

@mavo:

Én nem szívesen írok le ilyet, főként, mert tiltja a vallásom, de te tényleg egy gyakorló elmebeteg vagy :-/

ü
bbjnick

tevevanegypupu 2011.12.14. 07:52:24

@tewton:

Egyebkent erthetetlen, minek kellett ennyire ujjaepiteni ezt az egeszet, miert nem hagytak meg a romokat, aztan egy helyisegben levetitenek a filmet amit az amerikaiak meg az oroszok keszitettek. Ott vannak a fenykepek is, azokat meg egy masik teremben allitanak ki. Ez a nemet alapossag - szepen kikovezett helyisegek, wc cseszek, takaros ablakok a gazkamran..hulyek ezek?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.14. 08:12:33

@bbjnick:

ez egy gyakorló pszichopatától bók, köszönöm

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.14. 08:16:10

@tesz-vesz:

ja, és erről a „jenkik irtották az indiánokat” mítoszról is le kellene már pattanni.

tragikus és vicces egyszerre, hogy ún. nemzeti érzelmű, saját állításuk szerint zsigerileg antikommer barátaink efféle vérkomcsi propagandaszövegeket szajkóznak.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.12.14. 08:50:39

csak folytatják erről a hülyeségről a vitát?
soah se mondd, hogy soah! :)

politicus · http://mandiner.blog.hu 2011.12.14. 10:00:22

@bbjnick: Na álljunk most már meg egy szóra, nick. Az a nagy büdös helyzet, hogy fordítva ülsz a lovon, csak nem a ló tetején, hanem a hasánál, de az is lehet, hogy a nyakát szorongatod és kiabálsz hangosan, hogy oda miért nem tettek nyerget és hisztizel, hogy onnan a kengyelt sem éred el. Az ész megáll.

Közel sem úgy van az, ahogy felháborodottan érvelsz, minden kommented (és a többi gyászhuszáré is) visszakereshető, ezekben nem az van, amiről itt olyan megindítóan írkálsz. Ezekben egyáltalán nem az "övéinek tragédiája jut eszébe" hozzáállás fedezhető fel, és ezt csak a hülye nem látja.

"Milyen szerzői hozzáállás már az, hogy aki a posztban bemutatott tragédia történelmi hátterét "bolygatja", annak barna bögre jár?"

Bolygatja? Egy nagymellénnyel ideállító, magát olvasottnak gondoló, a másik olvasottságát a témában ellenben megkérdőjelező kommentelő ténybeli tévedéseiről, nyelvészkedési próbálkozásairól beszélgetünk?

Az alapvető baj az volt ezzel az írással, hogy megjelent és hogy a Holokausztról szól. Ha a kommunisták bűneiről szólt volna, eszedbe sem jutott volna előhozakodni az ukránokkal, a szilézekkel, pirézekkel, vagy a wasabi törzs tagjainak szenvedéseivel. Úgyhogy fogd vissza az álszent sértettségedet, mert kurva szarul áll. Arról nem beszélve, hogy rendkívül átlátszó.
Egy ilyen poszt kapcsán a megértés, az elfogadás, a szörnyülködés, a sajnálkozás az egyetlen emberi, erkölcsileg elfogadható hozzáállás. Tetszik ez neked és néhány kommentelőnek itt (jelzem 5-6-nál nem vagytok többen), vagy nem, ez a helyzet.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2011.12.14. 10:05:22

@Counter: 5-6, (de legyen 10 vagy 100) kommentelő véleményéből erre a következtetésre jutni, az nélkülözi a józan ész megfontolásait. Szerintem.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.12.14. 10:08:12

@politicus:

"Egy ilyen poszt kapcsán a megértés, az elfogadás, a szörnyülködés, a sajnálkozás az egyetlen emberi, erkölcsileg elfogadható hozzáállás. "

igen, te seggfej? ez biztos? és te mondod meg?

ezt a nyomorult biomasszát!? :)

politicus · http://mandiner.blog.hu 2011.12.14. 10:10:50

@málnási: ez a helyzet. A karácsony közeledtére tekintettel a biomasszát elnézem. Kaftános üdvözlettel. :)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.12.14. 10:15:13

@mavo:
"a szír katonák a táborban tíz palesztint öltek meg "
nol.hu/kulfold/sziria__palesztin_taborra_tamadtak_a_katonak

jah hogy ez lenne a nagy szír palesztinirtás

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.12.14. 10:17:45

@Counter: annak oka kell hogy legyen"

mondtam is az okát fenn. olvasni tudsz?
de téged nem zavar hogy az eu nem szól a szlovákokra? vagy te nem így látod?

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.12.14. 10:21:25

@politicus:
nem kell magad holoérintettnek maszkírozni, vagy a lezsidózás vádja mögé rejteni sábeszgóji alázatbutaságodat.
inkább vedd észre, hogy a téma túlhajtása tarantínói eszközökkel éri el, hogy a szörnyűség a bohózati halmozással kómikussá váljon.
2. aki a holovalláshoz való kötelező érzelmi viszonyulást ír elő, az menjen a kurva anyjába, mert rosszabb hitlernél de még lelkilolánál is. :)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.12.14. 10:23:22

@mavo: bocsánat ha olyan idézetet, forrást mutatok, ami ellentmond a meggyőződésednek. nyilván sokat jártál a Szentföldre.
Rachel Corrie járt ott

és járt még ott hlavácz györgy is, ezt írta a rendőrségi fórumra, miután megjárta az izraeli hadsereget:

"Shalom Gern!

Nem merek írni arról ami odakinn történt velem, mert nem akarok bajba kerülni. Azt sem szeretném , ha túlon-túl rasszistának tűnnék.Igaz, cionista vagyok, de az más…

Találkoztam Magyar rendőr kollégákkal a sínai-félszigeten /Déli-táborban/, akik elmondták, hogy ők,hogy oldanák meg a palesztín kérdést. Hanyatt estem egy kicsit.

Azt mondták, hogy itthon nem tudják az emberek, hogy mi folyik arrafelé. Be is fejezem, mert dekonspirálódok mindjárt."

"Shalom Gern!

legyőzöm lustaságom és összehozok neked is valamit a sztorikból. Igazság az, hogy nem szívesen mesélek, mert egyszer-kétszer csúnyák voltunk, de ilyen az élet."

kkbk.blog.hu/2011/06/20/hlavacz_gyorgy_az_arulo_moszados_rendor

félnek is a zsidók, nem is alaptalanul
m.blog.hu/kk/kkbk/image/isrleai%20paletin%20oldal.JPG

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.14. 10:26:43

@politicus: Teljes mértékben elfogadom a tiltakozásodat.

Viszont szerintem hangsúlyozottan "bizonyos szempontból" tettem a megállapításomat. Rengeteg másik szempont is létezhet, bizonyára létezik is. Még azt sem mondom, hogy az a szempont a legfontosabb, amelyikből úgy lehet látni a dolgokat, ahogy éppen láttam.
Én sem csak úgy látlak benneteket, de bizony jelentős részben a kommentfolyamaitok alapján helytállónak látom ezt az oldalatokat is, már amennyiben a cukormázi mibenlét oldal. Ugyanis nem azért gondolom így (megint hangsúlyozom: is, mert nem _csak_ így gondolom), mert ilyen kommentelőitek vannak, hanem mert hozzájuk képest másmilyen kommentelőitek *nincsenek* abból az egyazon politikai képviselettel rendelkező világnézeti és szellemi áramlatból, amelynek hangot adni szándékoztok.
Másik részben pedig szabadjon csak annyit mondanom, hogy aristo.

Mindent összevetve pedig fenntartom, hogy itt és most, és ebben a kérdésben meglehetős általános érvénnyel is a mandiner egy törékeny máz valami másnak a felszínén.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.12.14. 10:29:56

@mavo: igazad van, maguktól tűntek el. végülis felfoghatjuk egyfajta háborúként is, jenki-indián háború. izraeli-palesztin háború.
a spanyolok inkairtó szerepe is komcsi propaganda

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.12.14. 10:39:09

@Counter: oka van. én is csak ismételten szájbarágok, de nem esett le.

mondtam fenn az okát

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.12.14. 11:00:22

még annyit elmondanék, hogy a szerző, aki természetesen tudatában van értelmi képességeinek, tudatában van irodalmi ereje hiányának, nyilvánvalóan azért ír egy ilyen ócska dolgozatot, -ami persze silányságánál, sablonosságánál fogva gyilkos holoparódiának is hat- hogy megtegye a kötelező, viszonyom a holohoz, hivatkozható nyilatkozatát.
ellenben! este egy müncheni kocsmában, ahol a gépén nézegette a táborban készített képeket, két sör után, már ropinak nevezte az áldozatokat, és schobert norbi ápdét étrendjével kapcsolatos vicceket engedett meg magának, nem tudván, hogy hallják és ismerik. :)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.14. 11:02:02

@tesz-vesz: De hát az egész világ magyarellenes.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.12.14. 11:55:44

@Counter: mondd te tényleg ilyen hülye vagy?, kopj le te ostoba

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.12.14. 11:57:55

@málnási: nem hiszem, ő származásilag érintett az ügyben, különben nem írna olyat: "az én szememben főben járó bűn a zsidózás"

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.12.14. 11:59:50

@málnási: meg nem írna olyat különben, hogy " a holo kapcsán a megértés, az elfogadás, a szörnyülködés, a sajnálkozás az egyetlen emberi, erkölcsileg elfogadható hozzáállás."

de amúgy téved: az elfogadás az szélsőséges antiszemita hozzáállása

napolajos (törölt) 2011.12.14. 12:22:04

A holokauszt szörnyű dolog volt. Ezért is tanulmányozom a témával kapcsolatos irodalmat. No nem mintha kételkednék benne , csak részletesen szerettem volna megismerni azokat az okokat, melyek sok 10 millió ember halálához vezetett .

www.marschalko.hu/htmls/vilagterror.pdf

Bell & Sebastian 2011.12.14. 12:24:16

@politicus: Te egy marhanagy lényeglátónak gondolod magad politikus, de sebaj, ma már nem ezt tanítják, amit te tudsz és általában a saját tapasztalataikban hisznek. Az a szerencséd, hogy ritkán írogatnak ide. :)

Bell & Sebastian 2011.12.14. 12:27:05

@napolajos: M. Lajost linkelni errefelé nem jó ómen, mivel a hivatalos besorolása turbónáci. :)

napolajos (törölt) 2011.12.14. 12:55:30

@Bell & Sebastian: Ezt nem is tudtam.
Akkor is , ha csupán egy ártatlan Fejér Lajos könyvajánlójáról lenne szó?

Akkor itt van az említett zsidó származású Fejér Lajos tanulmány első része, mely remélem már nem veri ki B@S nál, sem másnál a biztosítékot.

www.angelfire.com/zine2/judeolog/shahak/flzsid.htm

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.14. 21:03:40

@politicus:

Mszmp-nyugdíjas vagy? Valószínűleg nem.
Holokauszttúlélő vagy? Valószínűleg nem.
Dilinyós vagy? Valószínűleg nem.

Úgyhogy semmi mentséged nincs arra, hogy ilyen kommenteket írogatsz, tisztességes embereket sértegetsz, minősítgetsz! Ostoba, balfék nyikhaj!

ü
bbjnick

La Serenissima 2011.12.14. 21:16:58

KZ-témában: www.ketezer.hu/menu3/knigge.htm

"Céljaink röviden a következők voltak: kutatás ideológia helyett, a tudományos autonómia visszanyerése a politikai gyámkodás megszüntetése által, valamint az átlagos, nem szaktörténész látogató számára is érthetővé tenni, hogy miképpen tárul fel és hogyan értelmeződik a történelem. Összességében a tudományosan is megalapozott etikai-történeti-politikai képzés helyévé kívántuk tenni Buchenwaldot. E reform által valójában egy új emlékhelyfogalmat alkottunk meg, mely mindmáig érvényben van, és Németországban időközben széles körben átvételre került. Azt jelentettük ki akkoriban, hogy a történeti események színhelyén létrehozott emlékhelyeknek többdimenziós intézménynek kell lenniük. Több szintjük van, melyek mindegyikét nagyon komolyan kell venni, melyek azonban egymással is feszült, konfliktusos viszonyban állhatnak. Ezek az emlékhelyek először is tetthelyek, és az elszenvedés helyei, ezáltal szakbizonyítékai a nemzetiszocialista bűntettek történetének. E helyeken hajtották végre e bűntetteket, így e bűntettek infrastruktúráit e helyeken találhatjuk. Ilyenek a krematórium, a foglyoktól elraboltak tárolására fenntartott kamrák (Effektenkammer), a megfigyelő tornyok, az SS települése, valamint további technikai infrastruktúrák, mint például a vasútállomás, a vasúti sínek vagy az áramközpontok, melyeket külön a tábor számára építettek. Emellett az egykori tábor területe természetesen egyúttal temető is, konkrét és szimbolikus értelemben egyaránt. Konkrétan ott, ahol a sírokat lehetséges azonosítani. Az effajta sírokat általában a felszabadulás után hozták létre, ahova azokat temették el, akik közvetlenül a felszabadulás után hunytak el. Az SS utasításának megfelelően a tábor bizonyos helyeire hullottak a krematóriumban elégetett áldozatok maradványai. E helyeket később természetesen sírhelyekké alakították. Az emlékhely emellett modern Kortárs Történeti Múzeum is, önálló gyűjteménnyel, levéltárral, könyvtárral és a kiállítások rendezéséhez és átdolgozásához szükséges tudományos és infrastrukturális kapacitással, valamint a történeti-etikai-politikai képzés helye is, aminek ennek megfelelően komoly pedagógiai részleggel kell rendelkeznie."

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.14. 21:25:30

@bbjnick: Mondták már, hogy öndicséret büdös? :-) Senki nem lesz tisztességes attól, hogy azt felkiáltójellel nyomatékosítja magára vonatkoztatva.

Idézem politicus legigazabb mondatait:
"... egyáltalán nem az "övéinek tragédiája jut eszébe" hozzáállás fedezhető fel, és ezt csak a hülye nem látja."
"Ha a kommunisták bűneiről szólt volna, eszedbe sem jutott volna előhozakodni az ukránokkal, a szilézekkel, pirézekkel, vagy a wasabi törzs tagjainak szenvedéseivel."

Szabadjon politicus tényleg jól eltalált kritikája fényében sütkéreznem egy kicsit, és felhívnom a figyelmet arra, hogy ezt már magam is elkezdtem feszegetni. Mégpedig amikor azt kérdeztem, hogy ha valóban csak a szenvedés aránya és elfeledettségének mértéke indítja a magafajtát a – mellékesen önerőből visszataszító – méltatlankodásra, hogyhogy nem a nagyságrendekkel elfeledettebb, teljeskörűbb vagy véresebb szörnyűségekre hívja fel a figyelmet? Miért egy meglehetősen jól dokumentált, közismert szenvedéstörténetet állít be elfeledettnek? Hol itt a tisztesség és miben állna? A gépies, gombnyomásra kiváltható és aljas célú kiszámíthatóságban?

tevevanegypupu 2011.12.14. 21:47:36

index.hu/belfold/2011/12/14/lehagynak_a_zsido_szot_a_budavari_emlektablarol/

Na most meg meg ez is. Szerencse, hogy az lmp nem alszik. Itt az ideje vegre a szembenezesnek, eleg volt az elhallgatasbol, elerkezett a bocsanatkeres ideje.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.14. 22:01:45

@Counter:

Kegyed zombi, igen minimális és egyoldalú műveltséggel, tájékozottsággal, korlátozott értelmi képességekkel és gyakorlatilag nulla erkölcsi érzékkel. Mondhatnék/írhatnék én magának bármit is, felesleges: azzal az egy erővel és lendülettel a válaszát is megírhatnám, annyira kiismerhető. Két-három érvelési sémára jár az eszecskéje, néhány (maga által soha át nem gondolt, ezért hibásan alkalmazott) közhelyes érvkészlettel, üres fordulatokkal reagál mindenre (témától függetlenül).

Tudja (tudhatja), én megpróbáltam magával is értelmesen társalogni, de, kiderült, nem lehet. E' van.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.14. 22:16:18

@tevevanegypupu:

El van ez az egész cs*szve! Ha hozunk egy döntést, akkor azt meg is kell tudnunk indokolnunk, s ha már meghoztuk (azt a döntést), akkor ki is kell tudnunk állni mellette.

Egy önkormányzat nyugodt szívvel és tiszta lelkiismerettel dönthet úgy, hogy a területén felállítandó emléktábla milyen szöveget tartalmazzon. Logikus lépés volt részükről a "zsidók" szó "üldözöttekre" való kicserélése, hiszen Lutz nyilván azért mentette azokat, akiket mentett, mert üldözöttek voltak (és, nyilván, nem csak zsidókat mentett, hiszen nem csak zsidók voltak/lehettek azidőtájt üldözöttek). A táblán a "zsidók" szó diszkriminálta volna azokat, akiket Lurz annak ellenétre mentett, hogy nem voltak zsidók, az "üldözöttek" azonban valamennyi Lutz által mentett embert magábafoglal. Így logikus és így tisztességes.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.14. 22:18:51

@bbjnick:

dönthet úgy, hogy a területén felállítandó=dönthet arról, hogy a területén felállítandó
Lurz=Lutz

Bell & Sebastian 2011.12.14. 22:20:03

@tevevanegypupu:

"... 1942-es alkonzuli kinevezése után nemsokkal Lutz megkezdte az együttműködést a Zsidó Ügynökséggel, hogy svájci papírokkal tegyék lehetővé zsidó gyermekek kivándorlását Palesztinába. Az 1944-es náci megszálláskor a magyar kormánnyal és a nácikkal megállapodott, hogy 8.000 ember kivándorlásához állíthasson ki megfelelő védettséget biztosító papírokat. Lutz szándékosan félreértelmezte a megállapodást, és 8.000 egyén helyett 8.000 családra vonatkoztatta; ennek megfelelően további több tízezer ilyen védlevelet adott ki. Lutz szorosan együttműködött más, semleges országok diplomatáival is, így Raoul Wallenberggel, Angelo Rotta apostoli nunciussal, illetve Friedrich Bornnal, a Vöröskereszt nemzetközi bizottságának delegáltjával. Becslések szerint összességében 62.000 zsidó megmentéséhez járult hozzá."

A nem magyar nyelvű életrajzok -sok más név mellett- még Eichmannt is megemlítik, aki azért kellett ehhez, továbbá azt, hogy a Vörös Hadsereg elől is mentett, a saját, megbízó országa határozott tiltása ellenére. A dicsőségben Harald Fellerrel kellene osztozkodnia, a segítőjével.

Csak nehogy a végén kiderüljön, itt mindenki zsidókat mentett, összefogva és konspirálva a gaz magyarok, de leginkább Horthy és Sztójay ellen.

Arról nem beszélve, hogy a háború előtt is, sőt után is. Hogy például Wallanbergék is, ezt nem egészen ingyen végezték, részesedett mindenki, arra boruljon a feledés jótékony homálya.

Ki kérdi a gyógyszer árát, ha az élete a tét. Vagy a kivándorlás. Vagy a vörösterror elöli menekülés.
A számokat nem mondanám, lényegében teljes Budapestet elbújtatták. Nem is értem, hogy lehet, hogy csak a vidéki és szegényebb zsidók kerültek vagonokba? Vagy nem volt elég korrupt a Csendőrség? Vagy vidéken is volt már előtte is, utána is kivándorlás? Zavaros az egész, egy biztos, kollektíven bűnös minden magyar, de elsősorban a jobboldal! Nem az, a mai.

Bell & Sebastian 2011.12.14. 22:25:28

@bbjnick: Gondoltam, csak elbír vele. A szlovák vitában magának volt igaza, miért nem verte agyon? (nemzetbiztonsági kockázat)

Megjegyzem, szerintem ebben is (ideológiai szembenállás), csak nem bontotta ki az igazság minden részletét. :)

Bell & Sebastian 2011.12.14. 22:32:42

- Nézze Weisz úr, lenne az Ön számára egy előnyös svájci befektetési ajánlatom, adómentes üdülési joggal kombinálva. Mekkora is a családja?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.14. 23:41:41

@tesz-vesz:

nézz már utána, te szerencsétlen idóta, és ne a komcsi propagandát szajkózd ... az indiánok túlnyomó többségét az európai kórok irtották ki, amik ellen az azokat behurcoló fehérek immunisak voltak ...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.14. 23:50:02

@tesz-vesz:

lassan már csak legyintek, ahogy egyre több és több tárgyban derül ki, hogy nulla tudásod van róla, ellenben jó nagy pofával próbálsz oktatni róla.

csak egy forrás, a többit majd hozzágyűjtögeted, hülyegyerek

en.wikipedia.org/wiki/Black_September_in_Jordan

tevevanegypupu 2011.12.15. 08:01:41

@bbjnick:

Abban az idoben - a nemet megszallas alatt - a nemetek es persze a nyilvasok - nem csak zsidokat uldoztek, hanem tulajdonkeppen mondhatjuk azt, hogy barkit, aki "megtetszett" nekik. Valoban helyesebb lenne az "uldozott" szo, es az illetekesek megnyugtatasara mondhatjuk, hogy ugyis a zsidok jutnak az emberek tobbsegenek eszebe az "uldozott" szoval kapcsolatban. Pedig..

Az is nyilvanvalo, hogy ilyen tomeges mentes a helyi hatosagok (es a nemet hatosagok) tudta nelkul nem lent. A szegenyeket vittek, a tehetosebbek megvettek szabadsagukat akar az SS-tol is. Ez igy is szornyu, nem tudom miert kell ezt titkolni . Es miert kell a tobbieket kihagyni, szandekosan kifelejteni ebbol a korszakbol csakis azert, mert ok nem zsidok voltak hanem csak "egyszeru" uldozottek. Az onkormanyzat pedig hulye - ugyanugy mint Tarlos is Csurkaval kapcsolatban - hogy meg most is, meg ma is enged a zsarolasnak.

tevevanegypupu 2011.12.15. 08:03:54

@Bell & Sebastian:

Vilagos, hogy a nemetek mentettek ami mentheto - ugyanigy a nyilasok is - es uzleteltek mindennel amivel lehetett, emberekkel is. De hogy maguk a megmentok is, ez elegge ujdonsagnak tunik. Es talan megmagyarazza, hogy Wallenberg peldaul miert tunt el a Szovjetunio bortoneben. Szornyu arra gondolni, hogy esetleg valamifele penzugyi akcio miatt..

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.15. 09:10:26

@tevevanegypupu: Azért ezt a "németek és nyilasok mentették, ami menthető" részt egy picit fejtse már ki. Kezdje azzal, hogy ki elől mentettek.

tevevanegypupu 2011.12.15. 09:46:23

@Counter:

Sajat magukat is termeszetesen, hiszen tudtak, hogy a haborut elvesztettek. ezert hajlandoak voltak penzert vagy azert az igeretert, hogy a haboru utan majd igazoljak oket - ok mentettek meg embereket, zsidokat vagy barmilyen mas uldozottet - segiteni szokesben. Utlevelet szereztek, engedtek, hogy a csillagos hazbol kivigyenek embereket, csaladokat, segitettek a hataron atszokni. Nem is nagyon sikerulhetett volna maskeppen, hiszen abban az idoben barkit elfoghattak utcan, lakasban, iskolaban. Nyilvanvalo, hogy ahhoz, hogy csaladok, csoportok menekulhessenek, kellett a hatosag is.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.15. 10:26:56

@tevevanegypupu: Ha már rányom a nevemre a hozzászólás írásakor, tegye meg, hogy válaszol is a kérdésemre. Tehát a maga értelmezésében mindent, ami menthető, mentő nyilasok és németek ki elől mentettek?

Az erre adott grammatikailag megfelelő válasz nem tárgyeset ("maguka*T* is").

tevevanegypupu 2011.12.15. 10:34:19

@Counter:

O, hat reszben a nyilvasok es nemetek elol mentettek nyilasok es nemetek, es valoszinuleg a Voros Hadsereg elol is. Talan mar koztudott volt zsido korokban, hogy Sztalin mit muvelt a zsidokkal a Szovjetunioban.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.15. 10:44:08

@tevevanegypupu: _Részben_ a nyilasok és a németek elől, hát ez elképesztő. Tudna mutatni nekem *egyetlenegy* esetet 1938-45 között Magyarországról, amikor zsidó ember nem a zsidósága miatt rá a magyar hatalom, a nyilasok vagy a német megszállók jelentette veszély elől kellett hogy meneküljön?

tevevanegypupu 2011.12.15. 10:58:40

@Counter:

Tudna mutatni nekem nem zsido embert aki megtagadhatta a katonai behivast anelkul, hogy haditorvenyszek ele ne kerult volna es statarialis birosag el nem intezte volna?Fel tudna nekem sorolni, hogy a lengyel zsido menekultek mely orszagokba kaptak beutazasi engedelyt miutan a nemetek (es a szovjetek) megszalltak az orszagukat? Meg tudna mondani, hogy idosb Antall Jozsef melyik kormanynak dolgozott? Meg tudja nekem mondani, hogy Katynban a hivatasos lengyel hadsereg tisztjeit (ugy huszezret) ki vegzett ki? Meg tudna nekem mondani, hogy a budapesti zsidosagot ki mentette meg?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.15. 11:43:39

@tevevanegypupu: Én azt kérdeztem, hogy hogy kell érteni, hogy _részben_ a nyilasok és németek elől kellett zsidóságuk miatt menekülnie a zsidóknak. Rajtuk kívül még ki elől?

A suta terelési kísérletét illetően:
Magyarországon zsidónak minősülő személy *katonai* behívót nem kapott.
A lengyel zsidók túlnyomó többsége Lengyelországban maradt és a háború végére szinte maradéktalanul megölték őket. Magyarországra tömegesen lengyel zsidók nem menekülhettek. Magyarország egyébként a visszaszerzett területeken "talált" zsidókat egy rendkívül álságos és életszerűtlen közigazgatási eljárást követően kitoloncolta a német hadsereg kezébe.
A budapesti zsidóság mentése állandóan visszatérő apológia. Ugye tudjuk, hogy a budapesti zsidóság – részbeni – megmenekülésére időben azt követően került sor, hogy a vidéki zsidóság elpusztítása befejeződött.
Amennyiben a budapesti zsidóságot hatalmában állt megmentenie a magyar hatalomnak, úgy nyugtalanító kérdés, hogy vajon a vidéki zsidóságot miért nem mentette meg, hiszen ugyanúgy hatalmában állt volna. Amennyiben a vidéki zsidóságot nem állt hatalmában megmentenie, akkor pedig arra kell következtessünk, hogy a budapesti zsidóság menekülésének okait sem elsősorban a magyar hatalom döntési hatásköreiben kell keresnünk.
A budapesti zsidóság menekülését pedig tudjuk, hogy konkrétan külföldi diplomaták és magyar magánszemélyek, egyes egyházi szervezetek segítették elő ténylegesen.
A hasonlatért én kérek elnézést, de maga úgy érvel, mint ahogyan az egyszeri parasztember tett jót a kutyájával: irgalmatlanul elverte, de aztán abbahagyta. Vagy mint ahogy a jó Lenin elvtárs bánt a labdázó gyermekekkel.

tevevanegypupu 2011.12.15. 12:31:31

@Counter:

" Amennyiben a budapesti zsidóságot hatalmában állt megmentenie a magyar hatalomnak, úgy nyugtalanító kérdés, hogy vajon a vidéki zsidóságot miért nem mentette meg, hiszen ugyanúgy hatalmában állt volna. "

Ez valoban erdekes kerdes..talan meg kellene kerdezni a zsidosag vezetoitol is. Hallott mar az auschwitzi jegyzokonyvrol? Keresse meg es olvassa el.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.12.15. 13:06:55

@bbjnick: de ő csak zsidót mentett a fáma szerint.

"A holokauszt idején több tízezer zsidót mentett meg a deportálástól. 1965-ben a Jad Vasem kitüntette a Világ Igaza díjjal."

a lényeg ott van, hogy nem kell feleslegesen zsidózni, telesajnáltatják magukat a városban, miközben ők a domináns uralkodó réteg.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.12.15. 13:36:29

@mavo: igen, vannak ilyen megközelítések is, gondolom a usa és a spanyol érdekek támogatják is ezt leginkább
a betegségek is hozzájárultak, de a háború is hozzájárult.
szerintem a betegségek egy kis része csupán a kihalásuk okainak.

www.freeweb.hu/vasvary/indian-nepirtas.jpg

az őslakos amerikai indiánok ellen irányuló népirtások amúgy hivatalosan is népirtások.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.12.15. 13:43:55

@mavo: egyre több dolog? mi még kutya?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.12.15. 13:45:14

@mavo: csak tudod mi a különbség? hogy jordánia a múltté, izrael meg a mai napig folytatja a buldózerezést.

tewton 2011.12.15. 14:32:56

@Counter:
"Amennyiben a budapesti zsidóságot hatalmában állt megmentenie a magyar hatalomnak, úgy nyugtalanító kérdés, hogy vajon a vidéki zsidóságot miért nem mentette meg, hiszen ugyanúgy hatalmában állt volna"

csak egy tipp, de esetleg nézzen utána, hogy a geográfiailag pesti zsidóság hány százaléka volt a korábbi főnemességbe és nemességbe, szóval a felsőközép és felső osztályokba asszimilálódott zsidó. pl. báró hatvany deutsch és társai. az egyik zsidótörvényt pont az ilyenek miatt halasztgatták is egy ideig.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.15. 14:46:20

@tevevanegypupu: Inkább arra válaszoljon, hogy hogy kell érteni, hogy maga szerint "_részben_ a nyilasok és németek elől" kellett zsidóságuk miatt menekülnie a zsidóknak.
Rajtuk kívül még ki elől?

@tesz-vesz: A "szerintem nem" az magának ellenérv?

tevevanegypupu 2011.12.15. 15:04:11

@Counter:

Azt rosszul irtam, ugy kellett volna: reszben a nemetek, reszben a nyilasok elol. Es persze ott vol a munkaszolgalat is, az elol is aki tudott igyeezett menekulni, bujkalni vagy szokni.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.15. 15:09:42

@tevevanegypupu: A musz az egy természeti jelenség, úgy menekül előle az ember, mint az árvíz vagy földrengés, esetleg szárazság elől?

Azt hogy kell értékelni, hogy a nyilasok és a németek mentették, ami menthető a nyilasok és a németek elől? Képes maga két szót egymás után úgy kimondani, hogy egyik se mondjon ellent a másiknak?

tewton 2011.12.15. 15:45:13

@Counter:
nem, a musz olyan, mint a jenki katonai behívó, menekülni előle behívó-égetéssel és elbújással kell, amint a hair-ben mindenki láthatta. szépek ezek az ideológiai alapú morális felháborodások, de nem venné inkább a fáradságot a korabeli valóság megismerésére?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.15. 15:50:57

@tewton: Előbb olvasson kontextust a segédböllér úr. Meg tudná mutatni, hol moralizálok meg ideologizálok?

tewton 2011.12.15. 16:00:59

@Counter:
olvastam én eléh vasistvánt és egyebet a kontextushoz, ajánlom ugyanezt. amúgy meg kb. mindenhol :) ha nem is veszi észre.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.15. 16:10:37

@tewton: Magának tényleg még a vágóhídon se való kés a kezébe :) Olvastam Vas Istvánt én is, köszönöm.
A kontextus az, hogy tevevanegypupu szerint az aktív, cselekvő nyilasok és németek, valamint a passzívan létező musz elől menekültek a zsidók zsidóságuk miatt. Arra kérdeztem rá, hogy a muszt ennek megfelelően valami mindentől független tüneménynek tartja-e.

Ebben minemű moralizálást és ideologizálást lát a decimálisos úr?

Maga foglalkozzon a decilis és a decimális közti különbséggel

tewton 2011.12.15. 16:40:24

@Counter:
én csk a kétcentes és a féldecis közti különbséggel vagyok hajlandó foglalkozni! (különben is nálam most cicakauszt van, szomi vagyok)
moralizálást és ideologizálást itt abban látok, hogy egy jól ismerhető nicket akar ad hoc csuklóztatásra rábírni (ld. megfelelő militárnáci szerzőt).

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.15. 16:49:01

@tewton: A cica miatt őszintén együttérzek.

Magának a meglepődés okán való kérdezés csuklóztatás? (A militárnácizást meg se hallom, nem kell idétlenkedéssel kompenzálni.)

Bell & Sebastian 2011.12.15. 17:14:25

@Counter: Maga is jól tudja, hogy legalább három tényező segítette elő vidéken a deportálást.
- nem népirtást feltételeztek, kényszermunkát
- a németbarát(abb) Csendőrség intézte
- a lakosság nem tiltakozott (hogy miért, az egy alkérdés)

Sorolhatjuk még azt is, hogy eszköztelenebbek voltak a pesti honfitársaiknál, szegényebbek, kevesebb kapcsolattal és rosszabb információkkal.
Ugyanakkor a cigányokat is ide kell vennünk, nemcsak a zsidókat.

Innen nem folytatom, kérdezzen.

tewton 2011.12.15. 17:31:06

@Counter:
jó, ottlikot tényleg csak a pc közbeszéd kedvéért militárnáciztam :)

@Bell & Sebastian:
"nem népirtást feltételeztek, kényszermunkát"
megerősítni tuom csak, öreganyám is így tudta, meg szerintem minden mucsai kortársa, amikor áthajtották a régión a zsidókat: viszik őket a németekhez (ezt a négyelemis mucsaiak is látták). az, hogy itten holókoszt van vagy náci kényszermunka (amint a holókoszt-tudósoknak és a fajilag érdekelt mai fiataloknak evidens), azt a korabeli mucsaiak nem látták a vágányok meg az úttest mellett. talán a pesti jidó fejesek és eichmann tudta, de mucsai magyarként nem volt evidens, akárhogy is fáj a bosszú népének.

Bell & Sebastian 2011.12.15. 17:58:45

@tewton: Hát ja, a csendőröket majdnem realistáknak neveztem, hiszen ki más, ha ők nem, nagyon is tisztában voltak vele, hogy mi gondja-baja az általuk felügyelt népnek ezzel a két nációval, akik ugye aránylag gyorsan képesek voltak fenekestül felforgatni a jól megszokott, kis mikrokozmoszukat. Kellett a fenének a progresszió, kommunista propaganda, változatos bűnügyek, uzsorakamat, adósrabszolgaság, ingyen robot vizitért, gyógyszerért, iskolai bizonyítványért és más, egyéb finomságok falura.

Az értékalapú cserekereskedelmet felváltotta a piac és a befektetők, egy elkülönült idegenekből álló társasággal álmodtak még éjjel is, nappal meg egy másikat kergettek ekhós szekerestől az erdőszélen.

Komoly irodalma is van ennek, senki sem szorul a prekoncepcióira, utólag meg már nekem is lennének tippjeim, mit lehetett volna másként csinálni.

A svájci példa elég egyértelmű, a vándorcigányokat felakasztották a határon, pénzügyeiket maguk intézték, a zárt társadalom és a mostoha körülmények senkit sem csábítottak bevándorlásra, mondjuk mód sem volt rá, az igaz.

A sikeres Monarchia meg Németország mágnesként vonzotta a galíciai kényszer kivándorlókat, természetesen Amerika és Dél-Amerika mellett.

Mondjuk a hajótársaságok is pont ezeken a szerencsétleneken híztak dagadtra, a végletesen csórók meg itt ragadtak nekünk, alaposan meg is borították a társadalmi rendet, nem véletlen, hogy pont nálunk és a germánoknál. Nem mintha az oroszok jobban jártak volna. A fene se tudja, mi lett volna a jobb ennél, mindenesetre az első jó példa lett az esetből arra nézvést, miért kell még csírájában agyonütni a liberalizmust.

Hosszú távon mindenki sokkal jobban jár(t volna), csak azért. Magyarázkodhatunk a világ végéig, akkor is csak az lesz, minekünk, a kiválasztottaknak szociál-darwinizmus, nektek meg a keresztényi szeretet!

Csakhogy a kettő kibékíthetetlen ellentétben áll, ezért ideológiai probléma a holocaust. És innen nincs tovább, lehet szabni-varrni, csócsálni, amíg az ok fennál, az okozat törvényszerűen bekövetkezik, míg el nem érjük az Armageddont. Szerintem a hiba nem a mi készülékünkben van, hanem a farizeus Counteréban. De majd megcáfol, mert kiválóan hóhmecol.

Na lássuk!

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.15. 18:24:42

@tewton: Magának paródia helyett arra futotta, hogy egy fél decimált végzett kanászcseléd szintjéről lemilitárnácizzon egy Ottlikot.
Maga milyen alapon hiszi, hogy ezzel vicces volt vagy gúnyt sikerült űznie akár a legagyalágyultabb pc-beszédből is? Ottlikot nácizza Magyarországon, közben meg tele szájjal szidja a kültelki rappert. Hiába hiszi úri tempónak, ez nem az.

Azzal kerüljenek már tisztába, hogy akkor most a magyar vezetés tudatosan megmentette-e a budapesti zsidóságot. Ha ez megmentés volt, akkor a vezetés tudta, hogy menteni kell. Ha nem tudta, akkor nem megmentés volt, csak a körülmények szerencsés összjátéka; így nehéz érdemnek beállítani.
Azzal is próbáljanak valamit kezdeni, hogy egy ország vezetése, amelyik jóváhagyja, hogy polgárai jelentős részét külföldi hatalom külföldre vigye ismeretlen és nem ellenőrizhető célból, az vajon hazát árult-e ezzel. Szerintem igen. (Természetesen a komcsik is.)

Persze, kényszermunkát, a gyerekeket meg az öregeket pedig azért vitték, hogy ne hiányozzon a család, ugye? Meg azért vették el a vagyont is, hogy ne legyen gond a papírmunkával, amikor visszajönnek. Mondjuk ezzel a hiszemmel inkább az öreganyjuknak kell elszámolnia, nem maguknak.

@Bell & Sebastian: Először is, hogy lehetnék farizeus közel 2000 évvel a farizeus párt elenyészése után? Ha-ha.
Másodszor is, maga most hitet tesz a markcista történelmi determinizmus mellett? "[I]nnen nincs tovább, lehet szabni-varrni, csócsálni, amíg az ok fennál, az okozat törvényszerűen bekövetkezik", ezt nem akarja esetleg inkább így: "A történelem nem ismer fenntartásokat és tétovázást. Rendíthetetlenül és tévedhetetlen biztonsággal halad végső célja felé. És medrének minden kanyarulatában lerakja partjain a kimosott iszapot meg a sodrában vízbe fúltak tetemeit... A történelem sohasem téveszt utat. És sohasem hibázik."?
Harmadszor is, mindjárt megsajnálom a derék, nemzetóvó deportáló csendőröket, akik afféle emberséges mészároslegény módjára még belenéztek a ló szemébe, mielőtt lecsaptak a taglóval. Hálátlan mesterség a hóhéré, ugye? Hát még ha kiderül, hogy önjelölt. (Nem véletlen, hogy az egyik utolsó magyarországi politikai konszenzus, hogy csendőrt többé soha.)

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.12.15. 18:46:31

@tewton:
ne visszakozzon. eszterházi ottlik iránti egylapos imádata nyilvánvalóan kijelöli a cőgerájban buzuló ottlik irodalmi helyét.

tewton 2011.12.15. 18:50:35

@Counter:
"Maga milyen alapon hiszi, hogy ezzel vicces volt vagy gúnyt sikerült űznie akár a legagyalágyultabb pc-beszédből is?"

ó jajj, szegényem, nem hallott arról, hogy a szerző halott (és egyéb csatolt faszságok)? gondolja, hogy én ezt hiszem? mégha ezt is olvassa ki belőle? a gyanakvás hermeneutikáját javaslom magának, mindenkivel (önmagával) szemben is.

tewton 2011.12.15. 19:15:15

@málnási:
buzuló ottlik ... muhaha, ne ÉS-eskedjen már! egylapos sternházy majomkodása csak utólagos, védettházas igazodás, nem jelent schemmit.

Bell & Sebastian 2011.12.15. 19:39:59

@Counter: Simán lehet farizeus. Akkor legyen marxista, ha már ez a mániája és érdemi észrevétele.
Nem kell azokat már sajnálni, hisz nem élnek.
Még a szó kimondása is tiltott, a konszenzus meg addig terjed, hogy még fegyvert se, nemhogy seriffet, vagy nemzeti gárdát. Csakhogy véget ért a varázs.

Apropó, a sajnálatos Jugoszláv eseményeket szó nélkül hagyta, pedig ott leplezetlenül demonstrálták az istenei, hogyan kell megőrjíteni egy tisztességes népet, hogy azt már ne is említsem, milyen elszántan lovagol az okozaton, az okokat meg gondosan elkerüli.

Visszatérve a csendőrökre, egyet ismertem, akinek része volt benne. Pontosan úgy érezte magát, mint a disznópásztorok NÉKOSZ -t végzett ivadéka, akivel eljátszatták egy egészen pici isten szerepét, anélkül, hogy egyáltalán érzékelte volna, mit is tesz.

Pár évre rá megismétlődött az eset (disznópásztorok...), csakhogy akkor -első menetben- a falu 40% -a került szekérre, nem csak három család, így többek közt ő is. Van felénk egy kiserdő, oda jártak felakasztani magukat a nehézsorsukat nem vállalók. Kollektív bosszú, szemet szemért, mi?

Maga jön.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.15. 19:53:22

@Bell & Sebastian: Nem tartom magam se farizeusnak, se marxistának, tehát ha rám akarja fogni, akkor bizonyítsa be, amit állít. Magával ellentétben én még a történelmi determinizmusban sem hiszek.

Nekem nincsenek isteneim, a sajnálatos (az eseményeket lehet sajnálni? élnek azok?) jugoszláv események kapcsán pedig felhívnám a figyelmét pár pongyolaságra.
1, Felrója, hogy szó nélkül hagytam őket. Ez bizony igaz. Azért azt jelezném, hogy sem a posztban, sem a kommentek között nincs szó semmilyen jugoszláv eseményekről. Tehát nem egészen értem, milyen alapon lett volna és éppen velem szemben efféle elvárás.
2, Egy nép őrült volna meg? És melyik? A jugoszláv? A szerbhorvát? :-)
3, Kifejtené bővebben, mit akar mondani a csendőrpásztorkodással?

@tewton: Szerző halott, ezért hát biztos azért tette oda a mosolygó fejecskét, mert nem viccnek szánta.

tewton 2011.12.15. 19:59:33

@Bell & Sebastian:
nehézsors, mi? hány HHH, fogyatkozott értelmű, kisebbségi parazitának jelentene megnyugtató kiutat egy alföldi akácos?

tevevanegypupu 2011.12.15. 19:59:38

@Counter:

Munkaszolgalatra meg behivasra menni kellett, az orosz fronton majdnem mindegy volt, hogy legenyseg vagy munkaszolgalat, a statusz kulonbozott, a banasmod nemigen.

Ami pedig azt jelenti, hogy a nemetek es nyilasok elol menekitettek uldozotteket, az azt jelenti, hogy a nemetek es nyilasok elol (akiket nem vontak be az akciokba) menekitettek uldozotteket. Mozgassa meg a kepzeloerejet:magyar magyarnak is lehet farkasa vegulis nem? Ehhez nem szukseges sem Ottlik, sem Faludy, ehhez pusztan egy kis tortenelmi ismeret szuksegeltetik. Gondolkodjon kommunistakban, mit muveltek 19-ben meg 48-ban meg 56-ban azokkal akik kommunistak voltak a kommunistak.(:

tevevanegypupu 2011.12.15. 19:59:38

@Counter:

Munkaszolgalatra meg behivasra menni kellett, az orosz fronton majdnem mindegy volt, hogy legenyseg vagy munkaszolgalat, a statusz kulonbozott, a banasmod nemigen.

Ami pedig azt jelenti, hogy a nemetek es nyilasok elol menekitettek uldozotteket, az azt jelenti, hogy a nemetek es nyilasok elol (akiket nem vontak be az akciokba) menekitettek uldozotteket. Mozgassa meg a kepzeloerejet:magyar magyarnak is lehet farkasa vegulis nem? Ehhez nem szukseges sem Ottlik, sem Faludy, ehhez pusztan egy kis tortenelmi ismeret szuksegeltetik. Gondolkodjon kommunistakban, mit muveltek 19-ben meg 48-ban meg 56-ban azokkal akik kommunistak voltak a kommunistak.(:

Bell & Sebastian 2011.12.15. 20:13:21

@Counter: Nemoláh Ibolyával szemben azért értek annyira a focihoz, hogy ismerjem a kényszerítőzés jelentéstartalmát. A farizeus-marxistát ossza be magának, ahogyan csak kedve tartja, nem érdekel, legyen bár mindkettő, vagy egyik sem.

Jugoszlávia meg úgy kerül az asztalra, hogy -bár kicsiben- Amerika megismételte ugyanazt, amit éppen itt igyekszünk kitárgyalni. Ha már rákérdezett, konkrétan a szerb népet bolondította meg egy Milosevics -nevezetű, aki ki tudja hol tengeti most éppen aranyalkonyát, míg egész családja nyíltan élvezkedhet a harminc ezüstjén, CIA oltalomban .

Ha a csendőrsors alulnézetből -című beszúrásomat nem akarja érteni, az csak a maga baja, nem az enyém.

Mivel láthatóan kerüli az egyértelmű válaszokat és csak engem beszéltetne, jó öreg ávéhás módjára, felhívom a figyelmét arra, hogy itt hagyom a szarban, ha továbbra sem szedi össze magát, nyilván csak azért terel, hogy egy pillanatra se kelljen belehelyeznie magát egy fasiszta álláspontjába.

Nos, nekifutna mégegyszer?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.15. 20:47:17

@tevevanegypupu: Okítson már ki, ha egyszer ilyen tájékozott, hogyan részesült a honvéd és a munkaszolgálatos lényegében ugyanazon bánásmódban? A munkaszolgálatos még egyenruhát sem kapott, de ha jól tudom, nagyon kevés honvédkatona katonáskodott például bányában, illetve úgy tudom, a fronton szolgáló katonák a fronton szolgáló muszosokkal szemben kaptak fegyvert és hadieszközt (sajnos nem találni a 42:XIV. tc. VIII. 19-i vhr-ének pontos szövegét), és a honvéd alakulatok kisebb arányban kaptak az alakulat állományát módszeresen közvetlenül pusztító parancsnokot.

Az eredmények és a történések ismeretében azért megkockáztathatjuk, hogy nyilasok és megszálló németek jellemzően nem annyira a menteni a menthetőt, hanem inkább az üldözni az üldözhetőt elve szerint cselekedtek, nem gondolja? Esetleg van akkora aránybéli különbség a kettő között, hogy közelebb járnánk a valósághoz valahogy így, hogy "a" német megszállók és "a" nyilasok, valamint "a" magyar hatalom képviselői üldözték a zsidóságot, akiket "egyes" nyilasok, német megszállók és a magyar hatalom egyes képviselői is, de nem kizárólag és nem elsősorban ők, menteni igyekeztek.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.15. 21:01:10

@Bell & Sebastian: Maga szerint *csak* a szerb nép bolondult meg Jugoszláviában? Jaj, maga olyan naivan atlantista bír lenni, már amikor épp nem marxista, hogy sírni lehet a gyönyörűségtől. Mondjuk ha felületesen követte, meg tudom érteni a tévedését, mert a szerbek jócskán kitettek három másikat.
Azt most se sejtem, hogy a maga kommentjéig mit kellett volna nekem szóvá tennem a délszláv polgárháborúk kapcsán, de úgy tűnik, maga se, csak jól esett így fogalmaznia. Nem világos, mit utalgat okokra és okozatokra, és hogyan lesz ez releváns, ha az lesz.
Nem tudom, ilyen borzalmasan és valószínűleg szándékosan maszatos kérdésekre hogy várhat egyenes válaszokat.

A csendőrsztoriját is balladai homály fedi, még mindig. Mondja ki, amit mondani akar, legyen a beszéde fekete és fehér és igen és nem, mert ami azon felül való, az az ördögtől való, vagy mi.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.12.15. 21:02:29

Muszosok egy része szolgált a fronton, és nem mindig a frontvonalban: utat építettek, esetleg lövészárkot.
A muszosok egy része - ilyet személyesen ismertem - itthon kubikolt, ipari munkahadsereg volt.
A bánásmód bizonyára rossz volt, de nem halálos - szemben azzal, ahogyan a fronton lévő bakákkal bánt az ellen. A muszosokat leginkább a nem megfelelő bánásmód bánthatta, hiszen érettségizettként tiszti rang járt volna nekik, amit az átkozott, mocskos, feudális-klerikális- reakciós Monarchia seregében meg is kaptak az I. vh idején.

Muszosok pedig a szocializmus idején is voltak: Kádárék a cigóknak nem adtak fegyvert, "műszaki zászlóaljakba" terelték őket útépítésekre és hasonlókra.

Bell & Sebastian 2011.12.15. 21:17:46

Mielőtt még Tevét kicsontozná, annak ellenére, hogy Rákosi megtartotta a MUSZ -t az osztályidegenek számára és örömére, kárpótlásban csak zsidók részesültek ezidáig.

A II. VH. alatt nemcsak sárga karszalagosok ásták az árkot, hanem bizony fehér karszalagos keresztények is, továbbá hadifoglyok.
A Szovjetunióba is kerültek jó páran jóvátétel fejében, a hadifoglyokon felül, természetesen.

Az elszenvedett kegyetlenségek mértéke a keret parancsnokától függött. Volt ilyen is - olyan is. Egy antiszemita nyilvánvalóan nem könnyítette meg a zsidók sorsát. Hogy milyen arányban voltak ezek jelen a parancsnoki állományban, arra forrást nehéz találni. A teljes kép összeállítását nehezíti, hogy a témába vágó magyar oldalak igen szűkszavúak. Nem hinném, hogy a bűntudat az oka, más sérelmeket elég részletesen taglalnak. Valószínűsítem, hogy abból következően, hogy veszítettünk (200 ezer katonát, amiben a kisegítő szolgálatosok is benne vannak), a fegyvertelen, civil ruhás, rosszabbul élelmezett segédmunkások közt jóval nagyobb arányban pusztított a halál.

A MUSZ sem magyar találmány, mindkét oldal bevetette, még az amcsik is.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.15. 21:18:03

@tölgy: Hadd tegyem hozzá, egy részüknek korábbi valóságos tisztként is járt volna a tiszti rang.
Azt azért vitatnám, hogy muszos ne lett volna életveszélyben a fronton, és felhívnám a figyelmet arra, hogy többük halálát is a magyar hadsereg fegyveres állománya okozta.
Vagy úgy gondoljuk, hogy a zsidótlanítással egyebekben elég lendületesen foglalkozó magyar hatalom valami perverzióból kifolyólag keresztény katonákat küldött az orosz front poklába, miközben a zsidókat itthon egy kis szolid árokpucolásra és avarsöprésre fogta be napi háromszori meleg étkezéssel és heti két pihenőnappal?

Azt hittem volna, hogy a létező szocializmus szocialista gyakorlataira mint igazolási alapra nem hivatkozik az, aki szépen tudja mondani, hogy Oakeshott. Vagy ez az egész oakeshottozás csak annak az ügyes adagolása, hogy Magyarországon kádárizmus volt, a konzervatív arra törekszik, hogy megtartsa a dolgokat korábbi lényegi állapotában, tehát Oakeshott Magyarországon kádárista volna?

Megkérdezhetem, hogy a Vörös Hadsereg elől (meg az akciókba beavatott német és nyilas erők elől *is*) hősiesen zsidókat mentő nyilas és német megszálló csapatok hipotéziséről mi a véleménye?

Bell & Sebastian 2011.12.15. 21:36:22

@Counter: No jó, ha nem harap rá, hát nem. Csak aztán ne nálam reklamáljon.

Az elégő áldozatot a magyarok kegyetlenkedéseiből nem sikerült levezetnie, csak akarta. Ellenben azt nem tudta cáfolni, hogy ideológiai oka volt a deportálásoknak és legalább negyvenéves folyamat betetőzése, azaz okozat. A gépezet, amely működtette a munkatáborokat, tele volt lyukkal. Értelemszerűen a szegény, vidéki zsidóságnak kevesebb esélye volt a megmenekülésre, mint a kapcsolatokkal rendelkező fővárosiaknak.

Végezetül feltennék egy elméleti kérdést. A szövetségi rendszer, aminek tagja voltunk, maga szerint mekkora szabadságfokot hagyott a kérdés rendezésére, saját hatáskörben? Jó ötlet volt-e munkaszolgálatba hívni a zsidókat, vagy azonnal vonatra kellett volna tenni őket?

Hangsúlyozom, 1920 és 1939 között 19 év telt el. Nem máról-holnapra következtek egymás után az intézkedések. Az a helyzet, hogy nem volt hová menni, nem volt, ki befogadjon ennyi embert, de még így is lelépett, aki nagyon akart. Nehogymá' ráragassza itt a felelősséget minden magyarra -ha élt akkor, ha nem- a 200 ezer fős leltárhiányért, amikor az össz veszteségünk 600 ezer ember volt, no meg a kollektív megtorlás ezek után!

Hogy is van ez, ki a felelős?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.12.15. 21:44:03

@Counter: Oakeshott mondjuk harcolt a németek ellen jó britként, nem a száját tépte.
Hogy a létező szocializmust mit igazol a ballerek gonoszságán túl, el nem képzelhetem. Igaz azt sem, mi az hogy igazolási alap.
AZ viszont tudható, hogy az elvtársak éltek a munkaszolgálat módszerével, amiért a randa horthystákat fikázták. De az nyilván más musz volt, olyan haladár dolog.

Olyat szerintem senki sem állít, hogy a muszos nem volt életveszélyben a fronton, de a baka közelebb volt a szarhoz. Ezt viszonylag könnyű belátni. Arról igazán írhatna, amikor muszost a magyar katonák öltek meg - ha csak nem szökevényt üldöztek. Ez erősen mítosznak tűnik, de olyan kell a ballereknek is.

Ha maga nem hiszi, hogy a muszosok egy része itthon szolgált, akkor járjon utána. Én ismertem olyan bácsit, aki két évet építette az ajkai vagy várpalotai üzemet muszosként 44 előtt. Nyugodjon meg, nem mindig a muszosok szívtak a legjobban a háborúban.

evil overlord (törölt) 2011.12.15. 22:03:59

"Apropó, a sajnálatos Jugoszláv eseményeket szó nélkül hagyta, pedig ott leplezetlenül demonstrálták az istenei, hogyan kell megőrjíteni egy tisztességes népet..."
Izé, a szerbek lennének tisztességesek? '44-45 fényében?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.15. 22:24:27

@Bell & Sebastian: Várjon csak, maga most argumentum ad ignorantiamot használ az ideológiai meghatározottságot illetően? Renonc!

Soha nem állítottam, hogy ne lett volna oka a magyar zsidóüldözésnek. Bár az egy kétségkívül érdekes és kibontatlan okfejtés, hogy ha egy folyamat hosszú, akkor okozat kell hogy legyen. Maga szerint egyébként mi az ok?

Az elméleti kérdésére gyakorlatival válaszolok. Nevezze meg, hogy a szövetségi rendszer más tagjai mikor, hogyan helyezték nyomás alá a magyar államot a zsidókérdésben. Ha megvan, sorolja fel az azt megelőző zsidóellenes magyar politikai aktusokat.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.15. 22:58:44

@tölgy: Félreért, elismerem, hogy nem minden muszos került a frontra, sőt, volt időszak, amikor zsidóként paradox módon éppen jobb volt muszosnak lenni és árkot ásni valahol akárhol, mint nem muszosnak lenni és nem árkot ásni. Ez egyébként a közönséges honvédre ugyanennyire, sőt még jobban is igaz: nem minden honvéd harcolt a fronton, és voltak periódusok, amikor jobb volt honvédnek lenni és visszavonulni Németországba vagy fogolytáborban ülni, mint nem lenni honvédnak és civilnek lenni Magyarországon.
Azonban teve eredeti állítása szerint muszos és honvéd ugyanabban az elbánásban részesült. Ez azért így hatalmas ostobaság.

Maga írta: "[m]uszosok pedig a szocializmus idején is voltak". Nekem a "pedig" és az "is" arra utalnak, hogy ezzel mintegy általános trendbe simuló bagatell intézménynek próbálja beállítani azt az intézményt, ami '41-45 között konkrétan egyenruha nélküli, fegyver és hadieszköz nélküli emberek frontra küldését is jelentette, hogy az ismeretes ellátási hiányokról és bányaszolgálatokról, valamint a rangfosztásról ne is beszéljek, továbbá ugyanezzel a két szóval megpróbálja vitatni a musz intézményének bírálásához való jogomat. Maga minek haladár ballerezik folyton figyelmes érvelés helyett?

Az én álláspontom szerint a csak árokásó, kukorica-betakarító, csatornázó és vadászlak(?)-építő katona nem katona, az a hadsereg, amelyben a katonák nem egyenlőek, nem hadsereg, és a II. vh-s musz ugyanúgy rombolta a hadsereg morálját, mint a kádárista. Az egyetlen épeszű érv, amit a magyar körülmények között fennálló sorkatonaság mellett hallottam, az konkrétan az volt, hogy a társadalmi rétegek összekeverésével hozzásegítette ezek tagjait, hogy legalább _tudjanak_ a másikról a személyes megtapasztalás szintjén. Ha már így rákérdezett.

Oakeshott egyébként milyen véleménnyel volna a "létező szocializmus -> ballerek mind gonoszak" moralizáló bakugrásáról, nem lenne egy kicsivel konzervatívabb a kategóriákkal és az erkölcsi ítéletalkotással, valamint az időbeliség ruganyos kezelésével?

Ami a muszosokat gyilkoló katonákat illeti, úgy tudom, némely muszos egység parancsnokát felakasztották a kegyetlenkedéseik miatt. De persze ez bizonyosan alaptalan, mert a komcsik művelték, és a komcsik olyan gonoszak. Nem tudom, hallott-e Petschauer Attiláról, például.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.15. 23:36:32

@evil overlord: Izé, '44-45 fényében melyik nép tisztességes *egyáltalán* Közép-Európában? De ha a vendek, rutének, sokácok és rétorománok közül jön a válasz, akkor nem fogok jót állni magamért.

Az a baj ezzel a népi értelemben vett tisztességgel, hogy legjobb eséllyel még a szlovákok indulhatnak egy vonalas nacionalista magyar alapállásából, lévén aszerint a narratíva szerint legrövidebb idő nekik adatott a tisztességtelenné válásra.

evil overlord (törölt) 2011.12.15. 23:42:58

@Counter: Amit a testvéri szocialista szerb partizánok műveltek Délvidéken, attól még Adolfnak is visszajött volna a reggelije.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.15. 23:51:45

@evil overlord: Méltatlan véralgebrázás helyett inkább egyezzünk meg abban, hogy vagy kölcsönösen visszajött volna a reggeli, vagy kölcsönösen ment volna a gratuláció.
(Nem tudom, megvolt-e a *német* – tehát a német, azaz a német – hadsereg szerbiai, tehát szerbiai, azaz a Dunától délre eső működése? Ezzel nem a partizánokat akarom apologizálni, isten ments, hanem az általad hozott Adolf versus partizánok összehasonlítást más megvilágításba helyezni. Arrafelé nem glaszékesztyűs, Boss-egyenruhás, hat nyelven beszélő porosz arisztokrata német tisztek itták a pezsgőt a táncosnők cipőjéből és nem osztogattak csokoládét a gyerekeknek.)

Bell & Sebastian 2011.12.15. 23:58:51

@Counter: Mivel a kérdésében ott a válasz, engem inkább az érdekel, hogyan látja a zsidóság maga a saját történetét.

Lényegében 1848 -ig, váltakozó viszonyok közt, aránylag jól elvoltunk. Kossuthnak köszönhetően elindult a teljes egyenjogúsítás, amely azonnali gazdasági, kulturális és társadalmi eredményekkel járt.
Ez időben (kiegyezés) friss löket Unterländer érkezett keletről, a már taglalt, liberális politikának köszönhetően. A térnyerés (a zsidóság három ágának előretörése az élet minden területén) azt eredményezte, hogy túlreprezentálttá vált, leginkább a nem zsidók szempontjából.

Beindultak az önvédelmi reflexek a keresztény magyarság részéről. A holtponton átbillenés, a tolerancia-küszöb átlépése 1919 -ben következett be, a szervezett üldözések onnan datálódnak.

A deportálások a '44 -es, márciusi német megszállás után gyorsultak fel, augusztus végén leálltak.
Volna, ha a nyilasok nem folytatják a bujkálók üldözését.

Ugyanezen forrás 600 ezerre teszi az elpusztított magyar zsidók számát, ebből 400 ezer magyar területről tűnt el. Értelemszerűen 200 ezer az elcsatolt országrészekről. Zsidó szemmel a zsidó Rákosi természetesen nagy zsidó faló volt, sőt, '56 is is az üldözésükkel fejeződött be, sőt a rendszerváltásban is elévülhetetlen érdemeket szereztek.

Hát, pont ez az! Minden ribillió oda, minden ostorcsapás ide. Az első kérdésre meg, hogy mi az ok, megadja a választ az autentikus forrás, Orbán Ferenc.

Térnyerés, és felforgatás, liberalizmus és progresszió, a teljes társadalom üzleti alapokra helyezése.

Hát, nem pont ez van és éppen most is? Nahát, csak nincs új a nap alatt.

evil overlord (törölt) 2011.12.16. 00:00:10

@Counter: Alapvetően nem a darabszámról beszéltem, hanem a módszerekről.
(Egyébént a magyarok hadivezetés leállíttata az újvidéki vérengzést - erre nem túl sok példa volt a 2. vh során.)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.16. 01:15:53

@evil overlord: Azért beszélhetünk a II. világháború befejezéséről egyáltalán, mert a hadvezetések végül egytől egyig leállíttatták a vérengzéseket. Valahol ez magától értetődő.
Én *nem* a magyar hadsereg vajdasági akcióiról beszéltem, hanem hangsúlyosan a szerbiai, ill. jugoszláviai *német* megszállásról és a módszerekről, ha már egyszer a német kegyetlenség volt az összehasonlítási alap. Nem gondolok olyan ostobaságokat, hogy az újvidéki vérengzésért vagy akármiért bármilyen formában jogos válasz lehetne civilek ezreit vagy tízezreit lemészárolni.

@Bell & Sebastian: Ezt a reprezentálósdit én őszintén szólva nem értem, szövőnőket és fejőlányokat a parlamentbe, nőket a traktorokra, zsúrfiúkat a cigányzenekarba? Na ne már. Ez csak ürügy, fügefalevél, amit ráadásul – mert máshogy nem is lehet – nagyon szelektíven alkalmazgatnak és kifogásolnak meg.

Tessen egyébként statisztikákat nézegetni, a túlreprezentációban a döntő lökést Trianon adta meg – ugyanis az elszakadó területek zsidó értelmisége, jelentős részben állami alkalmazott, illetve államhoz kötődő szakmák képviselője, mint politikailag magyar, mehetett, amerre látott: a maradék Magyarországra. Lehet látni az óriási, 25-50%-os ugrást 1920-ban a hivatásrendek esetében.
Azaz magyarán: Trianon előtt a keresztény magyarság kötött egy alkut a zsidókkal, hogy a zsidók nyelvükben, szokásaikban, politikai identitásban magyarok lesznek, biztosítandó a magyarság számarányának kedvezőbb alakulását, cserébe emancipálódjanak; és ezt Trianon után a keresztény magyarság rövid úton felmondta, mert már nem volt szükség a zsidóság létszámára, ellenben a függetlenség traumatikus visszaszerzéséhez kapóra jött egy kis dolchstossal kombinált bűnbakkeresés.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.16. 01:17:46

@Counter: Ez itt a reklám helye, de most megöltem volna a blogmotort, ha nincs lazarus.interclue.com/download a böngészőmben. Nincs többé kimoshatatlan folt és újragépelendő, elveszett hozzászólás még ezen a kehes bloghun se.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.16. 07:14:07

@Bell & Sebastian: @tölgy: @tevevanegypupu: @tewton: @málnási: és akit illet:

Ha már ilyen jól belelendültek/lendültetek, nincs kedvük/kedvetek megvitatni, hogy, vajon, zsidótörvény/antiszemita törvény volt-e numerus clausus? :-D

ü
bbjnick

tevevanegypupu 2011.12.16. 08:05:46

@bbjnick:

Ne kisertse fent emlitett urakat..(:

tevevanegypupu 2011.12.16. 08:06:55

@evil overlord:

Sot mi tobb, az illetekeseket meg is buntettek. Hideg napok.

VI. Béla 2011.12.16. 08:24:03

@Counter:

"Először is, hogy lehetnék farizeus közel 2000 évvel a farizeus párt elenyészése után? Ha-ha."

Hát ez nagyon muhaha.

Alfőmérnök 2011.12.16. 09:33:15

@málnási: ...ahogy Bibó is azért szarember, mert a libik ikonja.
Eddig úgy tűnt, hogy málnási csak egy gyenge Grift-parafrázis, de ezek valóbaj új és eredeti gondolatok. :)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.16. 09:41:23

@bbjnick: Nézze csak, én arról beszéltem, hogy 1920-ban a hivatásrendek felekezeti megoszlásának arányaiban egy az addigi adatsorok által alá nem támasztott változás áll be.
A maga 1910-es hallgatói felekezeti megoszlást szemléltető ábrája ehhez egy picit hasznos, mert az 1910-es hallgatói arányokból számított előrejelzés összevethető a tényleges arányokkal és eldönthető, hogy önmagában elégséges ok-e a tapasztalt változásokra, de alapvetően a statisztikai _összehasonlítás_ műveletéhez egynél több adatsorra van szükségünk, és az sem árt, ha az az adatsor az összehasonlított adatokra vonatkozik.
A maga közlése meg se nem egynél több adat, se nem tartalmaz 1920-ra vonatkozóan semmit, se nem szól a hivatásrendek felekezeti megoszlásáról. Egy természettudományos jellegű főiskolai alapképzésen egy kettes alát talán megér, ha bájosan néz és megígéri, hogy ilyesmihez nem nyúl.

@VI. Béla: Hát ha egy Csurka lehet pusztán azért nem náci, mert nincs tagkönyve, akkor hadd demonstráljam kissé a formális érvek abszurditását :-P

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.16. 11:05:42

@Counter:

Én kegyeddel nem vitatkozok (mert, szerintem, kegyed nem vitaképes). Vitatkozzanak kegyeddel az adatok!

Kegyed írja: "Tessen egyébként statisztikákat nézegetni, a túlreprezentációban a döntő lökést Trianon adta meg – ugyanis az elszakadó területek zsidó értelmisége, jelentős részben állami alkalmazott, illetve államhoz kötődő szakmák képviselője, mint politikailag magyar, mehetett, amerre látott: a maradék Magyarországra. Lehet látni az óriási, 25-50%-os ugrást 1920-ban a hivatásrendek esetében."

Az adatok mondják: 1906 és 1910 között a felsőoktatásban az izr. vallású hallgatók aránya átlagosan 29% volt (a jogi karon 26%, a bölcsészkaron 15%, az orvosi karon 46%, a gyógyszerészeti karon 33%, a Műegyetemen 38% stb.). Az irz. vallásúak aránya a Magyar királyság területén ezidőtájt 5-7% körül lehetett.

ü
bbjnick

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.16. 11:13:05

@bbjnick: Jó. És akkor most legyen szíves, magyarázza el, mit akar demonstrálni az adatsorával.

tewton 2011.12.16. 11:52:50

@bbjnick:
p'r napja itt jobboldalt volt egy k0nyvajanlo, pont a nc-rol :) az en allaspontom valtozatlan: lenyegtelen, hogy az volt, vagy nem volt az, egy helyes, nem mellekesen demokratikus, de erelytelenul kivitelezett dontes volt.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.12.16. 13:18:46

@Alfőmérnök:
ez lehet, de ottlik nem csak azért érthetetlen számomra, mármint egy időszakos elképesztő kultusza érthetetlen, mert eszterházi be csiganyálazta, hanem azért, mert sokszor újraolvasva az iskolaahatáront, nem érzem elképesztően nagy műnek. korrekt, szikár, minden ilyesmi, de nem remekmű. most aztat meg, hogy némely budai szédelgő műpolgárnak életeszmény a magyar tiszt és annak nevelésének fantasztikuma, hát azt meg kiröhögöm.

Alfőmérnök 2011.12.16. 14:01:43

@málnási: Gondolom a szerkezete is újat jelentett a korszakban, meg valami parabola-féleség is, hogy hogyan vészeljük át a (puha)diktatúrát, ilyesmi, ezért is lett kultuszmű.
Mondjuk szerintem a Hajnali háztetők is jó könyv.
Ottlik meg, úgy hallottam, elég tisztességes ember volt (ez, mint tudjuk, irók-művészek közt ritka), de azt tegyük hozzá, hogy elég könnyű helyzetben volt, szépen eléldegélt a családi vagyonból, nem nagyon kellett megalkudnia, szóval a katonaiskolán kívül olyan sok negatív élmény nem érhette.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.12.16. 17:11:00

@Counter: Oakeshott kurvára csípte a ballereket. Ja. Meg a libiket. Azokat még jobban. Bizony ítéletet alkotott róluk.
Mint a nyugati jobberek is.
A non-judgementalista ballib képmutatás csak maguknál honos.

Bizony, azt csak a szarszagú mdzsaroknak akarják eladni, hogy "ott, a messzi Nyugaton ez-és-ez nem szokás". Pedig de. Csak maguk nem ismerik a jobber világot sem kívülről, sem belülről, sem sehogy. És unalmas. ámde hazug képet festenek a világról. Az egyik kedvencem volt, amikor az angol állam-egyház elválasztásról értekezett Fodor Gabesz a vallásügyi bizottság vezetőkje.
Hogy a ballerek gonoszok nem mondtam, mivel köztudott. Minek ismételgetni? Kádárék muszosai csak azért érdekesek, mert ma is a ballerkedik az értelmiség, de erről (is) hallgat. Igaz, c és nem zs vitaminosok voltak Kádár idején a muszosok. Próbálja feldolgozni.

Ezt a szegény vívót szívatták, belehalt. Csúnya dolog, nem kérdés. Volt maguk közül valaki valaha katona? Tudja, az állampolgári kötelessége minden demokratának és köztársaságpártinak. Ha talál egy katonaviselt őröltvinszentet, kérdezze meg, hogyan szokták szívatni a katonák _egymást_. Bizony, a férfitársaságok ilyenek.
A maga példája egy durva és rosszul elsült szívatás. Még várom a beszámolókat arról, hogy magyar katonák ölték a muszosokat, módszeresen, tervezetten, szándékosan.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.16. 20:01:11

@tölgy: Elmentem anno a sorozásra, de egyetlen katonát se láttam, csak két dagadt és puhos hivatalnokot, akik azt kérdezték, akarok-e olyan lenni, mint ők. Azt mondtam, nem. Szerintem non-judgemental értelemben véve jól tettem.

Maga végsősoron ritka aljas alak (még mindig non-judgemental vagyok), és meg tudom érteni, hogy tapintható gyávasága (most is) okán csak holtában mert hozzányúlni az ember, hazafi és világos fejű Oakeshotthoz, és akkor is csak azért, hogy megpróbálja a maga hasonlatosságára újraformálni. Maga az eszmetörténészet hemingwayi értelemben vett Wyndham Lewis-a.
Taszító, ahogy arról értekezik, hogy akár Petschauer Attila, akár bárki más muszos katona lett volna. Magának katona az, aki nem kap egyenruhát? Akinek megtiltják rendfokozata viselését? Aki nem kaphat fegyvert? Aki fegyver, egyenruha és rendfokozat nélkül megy a frontra? Nem eléggé szándékos és tervezett magának már csak ez?
Maga szerint a muszosokat katonának tekintették a közvetlen feljebbvalóik vagy egyáltalán magán kívül bárki kortársuk?

Ezt tényleg gondolja át, mert utálhat maga engem meg én is magát, de ez nem fér bele. Vagy, gondolom, komcsiknál is csak a kemény, férfias seggrepacsit látja. Kíváncsi vagyok, valamely utánfutója hozzászól-e.

zsazsu4 · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.12.16. 20:29:29

@tölgy: ,,Bizony, a férfitársaságok ilyenek.,,
A férfitársaságok, mi?
Jártál te már női öltözőben kosárlabda meccs szünetében, vagy végén?
Biztos nem, mert akkor tudnád, hogy sem a beavatási, sem a kiokosítási szertartások nem gender függők. Itt is, ott is megvannak és itt is, ott is arra utalnak, hogy a negatív IQ tahó csordaszelemmel párosulva időnként győzedelmet arat a józan ész fölött.
Ez a fajta (a tiéd) hozzáállás és ennek közlése csak azt igazolja vissza, hogy az Amerikai szépség című film nagyon közel járt az igazsághoz, amikor arra utalt, hogy Chris Cooper csak azért fasza (volt) katona, mert ez a legkönnyebb és legkézenfekvőbb út homoszexualitásának leplezéséhez.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.16. 22:02:51

@Counter:

(A Jegyzőkönyv számára mondom)

"Jó. És akkor most legyen szíves, magyarázza el, mit akar demonstrálni az adatsorával." --- kérdezi.

Maga azt állította, hogy "a túlreprezentációban a döntő lökést Trianon adta meg". A tények ellenben azt mondják, hogy a "túlreprezentáció" már a XX. század elején látványosan létezett. Trianon ide vagy oda, abban az országban, ahol két-három generáció alatt az értelmiségi pozíciók legalább egyharmadát másodikgenerációs idegen nyelvű-kultúrájú-vallású betelepülők foglalják el, ott szükségszerűen kiborul a bili. (A kortársak ezt pontosan látták, érezték, "készültek rá".)

Ha (a multikulti, ultralibsi!) Németországban mára az értelmiségi pozíciók egyharmadát a '60-as, '70-es, '80-as években bevándorolt török vendégmunkások muszlim gyerekei foglalták volna el, a felsőoktatásban 30% körül lenne a muszlim hallgatók aránya, maga szerint mi lenne ma ott?

ü
bbjnick

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.16. 22:14:47

@bbjnick: Nem cáfol ez semmit, már csak azért is, mert érdekes módon a n.c. és egyéb hangulati tsai 1910-ben sehol se voltak attól, ahol 1920-ban voltak. Szóval ez eddig nulla. Főleg, hogy nincs is összehasonlítható adatsora, egy darab 1910-es adattal akarja magyarázni, hogy milyen változás nem következett be 1920-ban. Egy prohászkás foximaxis pártmunkás, amit eddig alakít, gyakori ideológiai elhajlással.

Trianon és az ott elcsatolt területek zsidóságának magyarságuk miatt történő tömeges Magyarországra kerülése váltotta ki azt az elviselhetetlen túlképzést, amit a keresztény uralkodó elit a korábbi társadalmi szerződés érdekmúlás miatti felrúgásával próbált kezelni.

HaKohen 2011.12.16. 23:06:08

@zsazsu4:

Le merted tegezni tölgy őszentségét? Súlyos istenkáromlás!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.16. 23:11:38

@Counter:

Maguk (ú.é. a magukfajta) mindig mindent összekever (bár gyaníthatóan nem naiv módon): keverik a világnézetet a kultúrával, a kultúrát a kultusszal, a kultuszt az ideológiával, az ideológiát a vallással, a tényeket az interpretációkkal stb.). Ha nem tennék, akkor, nyilván, nem lehetne mindig igazuk, de legalább néha igen :-)

Most sem figyel arra, amit mondok, gyanítom, nem is érti, csak (mert cáfolom) cáfol. Ez h*lyeség.

Mivel nyilván nem fogja "érteni", így csak a Jegyzőkönyv számára mondom:

1) Aki minimálisan is ismeri a Századforduló magyar kultúráját, az tudja, hogy mélyen átjárja egyfajta "összeomláselőérzet" (ennek talán legszemléletesebb és leközismertebb példája az Ady-jelenség (Ady fellépése és az őt körülvevő hisztéria)).

2) Az elcsatolt területek menekülő értelmisége hatalmas értelmiségi munkanélküliséget idézett elő: erre volt reakció a numerus clausus-törvény (a numerus clausus --- zárt szám --- a felsőoktatásba évenként felvehető hallgatók max. számára vonatkozott). Trianon már csak azért sem idézhetett elő zsidó "túlreprezentációt" az értelmiségi szakmákban, mert az elcsatolt területek értelmiségében (nagyságrendileg) ugyanannyi lehetett a zsidó származásúak aránya, mint Csonka-Magyarország területén. A "túlreprezentáció" Trianon nélkül is létezett. Trianon súlyosbította az értelmiségi munkanélküliség problémáját, de a "túlreprezentációs" arányon mit sem változtatott.

3) A keresztény uralkodó osztály "érdekmúlás miatti" "társadalmiszerződésfelrúgásában" akár még egyet is érthetnénk, amennyiben társadalmi szerződésnek tekint(h)e(t)nénk egy hibás bevándorlási és asszimilációs politikát és érdekmúlásnak a Magyar királyság helyzetének és viszonyainak alapjaiban való megváltozását. Megváltoztak Magyarország nemzetiségi viszonyai, ez a nemzetiségi politika szükségszerű megváltoztatását vonta maga után --- ennyi történt; nem több és nem rendkívülibb, mint bárhol-bármikor a világon ilyen helyzetekben történni szokott.

3+1) "Egy prohászkás foximaxis pártmunkás, amit eddig alakít, gyakori ideológiai elhajlással." --- írja.

:-)

ü
bbjnick

HaKohen 2011.12.16. 23:25:17

@tölgy:

Tudja, kedves tölgy, az apám muszos volt, fehér karszalaggal, mert kikeresztelkedett, ami sem neki, sem másoknak nem segített. Nem untatnám a történetével/történetükkel, hiszen nyilván valami fatális véletlen volt, hogy muszosként elpusztult.

Köpködése a Konzin az elmúlt években sohasem volt szimpatikus nekem. Most azonban másról van szó. Ilyen mérhetetlen cinizmussal kevert gonoszságot és ocsmányságot, ami magából árad, nem sokat tapasztaltam. Tudom, tudom, most egyre többet hallunk hasonlót, ha jól körülnézünk. De mit ment ez?

Azt hiszem, célravezető lenne, kedves tölgy, ha ásna egy mély gödröt, beletemetkezne és soha sem jönne a felszínre, sok mindent megélt emberek közé. Egy olyan gödörre gondolok, amilyenbe a fél családomat dobálták, bár még muszosok sem voltak (a Dunáról most ne is essék szó).

Felhatalmazok minden bloggert, hogy nevezzen huncut gazembernek, ha egy ilyen tölgynek csúfolt és ennyi szennyet okádó figurával bármikor szóba állok.

Dixi et salvavi animam meam.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.17. 00:09:22

@bbjnick:
1) Misztériummal nem foglalkozok.
2) Vegye észre, hogy az elcsatolt területen azért élnek ma is magyarok, mert nem minden magyart zavartak el hazulról Magyarországra. A zsidókat viszont államhoz közeli, értelmiségi, zsákmányolható szakmáik (ügyvéd, közhivatalnok és -tisztviselő, állami alkalmazású orvos, gyógyszerész), éppen a korábbi társadalmi szerződésük okán megbízhatatlan magyar elemként rögvest elzavarták.
Tehát a maradék Magyarországon ugrásszerűen megnőtt a zsidók számaránya ezekben a szakmákban, illetve még az egyetemeken is, mert ugye jöttek azok is.

Ha nem hiszi, számolja ki babbal a gangon, az olyan romantikus. Vagy nézze meg a statisztikákban, ott fogja találni, mert itt van előttem :-P

3) Az ún. hibás politikát a felek nem találták hibásnak, amíg a történelmi Mo. fennállt. Ismeretes, hogy a legsikeresebben a zsidóság asszimilálódott, ismeretes, hogy 1880-ban Budapesten arányaiban több zsidó tudott magyarul, mint katolikus vagy luteránus (!!!), névváltás, nyelv- és vallásváltás, ez egy világviszonylatban egyedülálló valódi asszimilációs folyamat volt. Vélelmezhető, hogy erre azért volt szükség, hogy a magyarság számaránya előnyösebben alakuljon a nemzetiségekkel szemben, hiszen a zsidóság maximális lojalitása okán velük szemben feltétlenül magyarnak számíthatott. A Trianon utáni országban nem volt mivel szemben szükség rájuk, így mentek a levesbe, végülis életüket és vérüket és otthonukat, adták a magyarságért, mehettek. Aztán később még adhatták a státusukat és a vagyonukat is, és nem is mehettek, de ez már messze vezet.
Gyakorlatilag a hajótörés után a keresztény úri magyarság azzal kezdte, hogy kilökdöste a mentőcsónakból, akit ért.
Az is ismeretes, hogy ez a korabeli Európában példátlan volt. De legalább megalapoztuk a német, angol, amerikai, francia, osztrák és izraeli tudományos és kulturális élet felpezsdítését, szóljon, aki szerint valakit kihagytam. Azt hiszem, most is valami hasonlóra készülünk, csak zsidók helyett echte magyarokkal, az egészségügyi nyitány már zajlik egy ideje.

Bell & Sebastian 2011.12.17. 00:17:03

@HaKohen: Valahogy megéreztem, hogy bele fog avatkozni, talán nem is baj, hogy bezárta ezt a cseppet sem épületes eszmecserét a maga impulzív módján. Mondom ezt annak ellenére, hogy mégsem volt teljesen haszontalan.

Jól lejött, hogy a bosszúért lihegés semmit sem változott, csillapodott, lényegében az összes, unalomig ismételt toposz igaz.

Odi occidit animam.

Bell & Sebastian 2011.12.17. 00:25:53

@Counter: Nem hiszem el, hogy ezt el is hiszi. Az orvosok buzulása a hálapénzzel tart már egy ideje, a jogásztársadalmat még bottal sem piszkálnám, az elszart oktatást dettó, mit mondjak, a magyar olvasat inkább az, hogy ahová a kufárszellem egyszer beteszi a lábát, ott előkerül a kötél is, előbb vagy utóbb, de előkerül, kiverés céljából. Ami ugye embert próbáló munka, többnyire fájni szokott.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.17. 00:30:22

@Bell & Sebastian: Mi köze egyik mondatának a másikához és bármelyikének az enyéimhez, ha rám reagál, ezt mondja már el egyszer! Ez a maga állandó balladai homálya, félek, egyre kevésbé a stílusérzékét fitogtatni, mint inkább egyéb képességbéli hiányait leplezni hivatott.

tewton 2011.12.17. 00:40:04

@Counter:
akkor figyelmeztesse a nyugatiakat is a vérvörös lecsorgóra. felszines nézelődőként nekem általánosan jellemző tendenciának látszik az orvosok és az ápolószemélyzet nyugati vándorlása, keletnémetek nyugatnémetbe, nyugatnémetek angliába vagy skandináviába (szlovákok és magyarok dettó), lengyelek az ndk-ba, mucsaország meg a románoknak és a harmadikvilágbelieknek a célpontja. túllő a célon, amikor ezt a holóval akarja összemosni.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.17. 00:52:44

@tewton: A 20-as, 30-as évek jól képzett magyar zsidóinak elvándorlására utaltam, szó sem volt holokausztról. Akkor is, most is a magyar hatalom ostobasága vezet értékes szellemi tőke elveszéséhez azáltal, hogy az értékes szellemi tőkét Magyarországon piszkálják meg kifosztják, máshol meg nem. Így mulat egy magyar úr, gondolom.
Ismeretes, hogy a n.c. és később a hivatásrendi korlátozások (kevéssé ismert, hogy már a 30-as évektől a különféle eü. reformok nyomán egy effektív számarány-korlátozás élt még a zsidótörvények előtt, _például_) okán számos tehetséges fiatalember Bécsben, Berlinben etc. végezte egyetemi tanulmányait, folytatta akadémiai karrierjét, veszett el végül Magyarország számára – pedig akkor még frissen örökölt, európai egyetemeink voltak, nem a mostaniak, hogy ne kezdjek ujjal mutogatni arra, amit láthat mindenki.
Nyissa ki a szemét és lássa meg, hogy a végzős orvosok, mérnökök milyen arányban húznak el innét, és gondoljon bele, hogy 5-10 éven belül, még családalapítás előtt ugyan minek jönnének haza (arról nem is szólva, hogy a kommunizmusból ideszáradt Hoffmann iskoláiba ugyan ki akarná majd a gyerekét járatni közülük? tipikusan a vegyesházasságok a gyerek iskolakötelességekor már eddig is elhúztak a másik országba, hát még).

Bell & Sebastian 2011.12.17. 01:32:48

@Counter: Magának jólfejlett a bal agy agyféltekéje, ezért balos, úgy érzem, nekem meg kinőtt a másik is, ezért egyik sem. Biztatnám, találgasson és sikerülni fog. :)

Bell & Sebastian 2011.12.17. 01:35:24

@Counter: Kissé sok agyat feltételeztem, ez csak a mérhetetlen jóindulatom jele, természetesen. De ha szükségét érzi, persze szívesen kérek elnézést.

tewton 2011.12.17. 03:44:26

@Counter:
"számos tehetséges fiatalember Bécsben, Berlinben etc. végezte egyetemi tanulmányait, folytatta akadémiai karrierjét, veszett el végül Magyarország számára"

akkor most fejtse ki azt is, folytatva az ívet, hogy a génkoktél mennyivel de mennyivel felsőbbrendűbb és tehetségesebb, mint a mucsai kolbászzabáló magyar.

ez (mármint a "veszett el" és rokon sirámok) szerintem veszélyes és ostoba ábrándozás, kontrafaktuális képzelgés, amiből max. az aktuálpolitikai és világnézetét tudja megindokolni. tegyük fel, nem "vesznek el" ezek az emberek, mert nincsen (az amúgy kijátszható és rövid ideig ható) n.c. ahhoz, hogy ne legyen n.c., az kell, hogy 19-ben a rasszjegyes felvilágosult nemzsidók ne csináljanak itt egy kis szovjetet. vagy: ahhoz, hogy ne húzzanak el innen a zsidó és szocdem és komcsi és kommünár származásúak a 30-as években, az kellene, hogy ne legyen se adolf, se trianon ... szóval az ilyen "elveszett, brühühü" sirámok nem vetnek számot azzal, hogy mekkora nagy radír kéne, hogy egy flowerpower teismásvagy de azért zsidókeresztény fikciót lehessen a valóság helyére rajzolni.

ha meg valóban olvasott vas istvánt, emlékezhet rá (de a barokk róbertben is átüt), hogy a 20-as években milyen frankón kiegyezett a zsidóság és a magyar fölsőközép-középosztály. a kínos 19-es események után.

"a magyar hatalom ostobasága vezet értékes szellemi tőke elveszéséhez azáltal, hogy az értékes szellemi tőkét Magyarországon piszkálják meg kifosztják, máshol meg nem"

höhöhö. beszélgetett egyetemi oktatóval a pl. gyurcsányi-bajnai-hungarobálintos korszakok valamelyikében a fölsőoktatásról?

trollface 2011.12.17. 09:01:16

ja, hogy az a baj a holokausztttal, hogy a gazdag zsidók megúszták

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2011.12.17. 13:32:11

@tölgy:
A nicked úgy látom a szánalmas szar alak szinonimája, mely vagy olyan hülye és tudatlan embert takar, hogy tényleg kár a szót vesztegetni rá, vagy ha tudatosan hazudozol, akkor pedig elég szarul csinálod...

Voltál te szerencsétlen valaha katona? Nekem volt "szerencsém" 18 hónapot lehúznom egy őrszázadban. '87-'88, Budapest, Üllői u. Sok magadfajta balfasz és tehetségtelen kiskretén volt ott, evégre egy katonai főiskolán voltunk sorkatonák, a coci világban. A századunk nagy része 8 általánossal rendelkezett. Ott, azok közt volt divat a hatalmaskodás ezen formája... Akinek már megvolt az érettségije, netán még több, az ennél többre volt hivatott és képes.
Szánalmas szar alak lehettél régen is, de az írásod alapján sikerült ezen a szinten maradnod! Gratula! :))

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.17. 13:32:11

@tewton: Az "amúgy kijátszható" n.c.-t a pesti orvosi karon például úgy játszották ki, hogy nem csak a beiratkozó elsőéves, de az összes évfolyam hallgatóin végrehajtották. Az "amúgy nem sokáig ható" n.c.-t magánosították a turulszövetségek és továbbvitték a hivatásrendi zártszámozó, piacot magánosító korporatív egyesülések.
Hogy a kiegyezés fentiekből melyik volt, azt majd kitalálja egyszer.

Egyebekben, ha azt akartam volna mondani, hogy Hoffmann Rózsa egyszemélyben veri szét a felsőoktatást, azt mondtam volna. Ehelyett azonban azt mondtam, hogy "Akkor is, most is a magyar hatalom ostobasága vezet értékes szellemi tőke elveszéséhez azáltal, hogy az értékes szellemi tőkét Magyarországon piszkálják meg kifosztják, máshol meg nem."
Köztudomású, hogy nem egy éve húz el innen, aki teheti. Bár úgy lenne, hogy elég volna az MSZMP-s adminisztrátor-tanítónénit eltakarítani, de hogy nem elég, az az itt elhangzottakból is kitetszik.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.17. 14:08:15

@tölgy:

a tetves kurva anyádat, azt, te mocskos állat.

ghavin 2011.12.17. 14:20:00

@tölgy: Ha maradt volna benned bármi emberség, mondanám hogy szégyelld magad, de ezen a ponton azt hiszem, hogy kár beléd a szó. Úgyhogy minden eredetiség látszata nélkül: dögölj meg. Mindenkinek jobb lenne, ha a hozzád hasonló gerinctelen férgek instant elhaláloznának. Semmi értéket nem veszítenénk veletek, s még azok sem siratnának meg, akik félig-meddig osztják az elfajzott ideológiátokat.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.12.17. 14:41:30

:)) ez a tölgy, egy mekkora szemét, érzéketlen egy nácifasiszta féreg? szegény petschauer! :)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.12.17. 15:27:05

@HaKohen: sajnálom a mítoszaikat.
De mítoszok.
Katonák is haltak meg. Háború az olyan.

Rokonságot hagyjuk, lehet, hogy az enyém cifrább vagy kóserebb, kérdezze tündikét, ő a nagy nyomozó.

A konzervek meg általában gonoszok a ballibekkel, azért konzervek.

ghavin 2011.12.17. 15:36:12

@tölgy: És még van képed mindezek után jópofáskodni, hogy nem szakad le a bőr a képedről... Féreg.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.17. 16:01:11

@Counter:

szegény zsidófób barátunk gondosan elfelejti, hogy az efféle arányokban vastag szerepe volt annak, hogy 1910 környékén a kb. 4 milliós paraszti származású emberből néhány tízezer jutott el a középiskoláig.

nem, nem az egyetemig, hanem a középiskoláig.

a mélymagyar reakció erre nem az volt, hogy akkor talán könnyíteni kellene a paraszti származásúk tanulását, hanem hogy basszuk ki azokat, aki nem elég magyarok.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.17. 16:04:10

@tölgy:

figyelj ide, te tetves geci. én voltam katona. volt szívatás, de a fene se tudja, az nem fért bele, hogy a tél kellős közepén addig locsolunk valakire vizet (ami ugye értelemszerűen ráfagy a delikvensre), amíg bele nem hal.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.17. 16:08:54

@mavo: Valakire, aki nem nem a katonák közül való, nem katona, azaz civil. Konzerveknek és disznópásztoroknak cibil és hasonlók.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.17. 16:23:30

@Counter:

valakire, aki úgy mellesleg magyarország dicsőségére valami olimpiai aranyérem nevű lószart nyert.

és nem, nem haltak ki az ilyen mocskos férgek, nem.

ja, és hát igen, cselédek és disznópásztorok.

„Utász kiképzést kaptunk, a Mohács-szigeten és a Dunán, ami ugyan nagyon kimerítő volt, de azért érdekesnek, még szórakoztatónak is nevezhetném, ha nem tette volna ellenszenvessé a sok oktalan fenyítés, s még inkább az a sok megalázás, amely leginkább bennünket, értelmiségieket ért a keretlegénység többsége, az urak cselédjéből most szemétdombi hatalomra jutott csőcselékemberek részéről.”

Bell & Sebastian 2011.12.17. 16:33:16

Legalább pár disznót sikerült megmakkoltatnia a kondásnak. Mehetnek is vissza, szopni tovább.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2011.12.17. 17:05:00

Nem eleget... Sok disznó ma katolikus egyetemeken tanítva fertőz és makkoltatja a szájtátva őket bambulókat!

Bell & Sebastian 2011.12.17. 17:30:35

És eszi a moslékot, ezt már ismerjük. Bezzeg a tudás fellegvárában, ott kaszinótojás dívik.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2011.12.17. 17:42:10

Dehogy... Gyöngyöket és nívós... verseket vetnek a disznók elé! No meg dicsőítik a GAZDÁT! Eleinte festményekkel csak, majd versekkel, egy idő után megfilmesítik életét és tereket, gyárakat, iskolákat neveznek el róla... Ja, ilyen mintha már történt volna???

evil overlord (törölt) 2011.12.17. 18:35:53

@tölgy: "A maga példája egy durva és rosszul elsült szívatás. Még várom a beszámolókat arról, hogy magyar katonák ölték a muszosokat, módszeresen, tervezetten, szándékosan. "
Fagyban vízzel locsolni (ha igaz a sztori) az nem szivatás, hanem szándékos emberölés. Gondolom tud arról, hogy a gulágon is ezt csinálták.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2011.12.17. 18:42:50

@evil overlord:
Nem is! Dehogy! Azt csak azok a rohadék, szadista komcsik csinálták!
Gondolom egy, a Pázmányon tanító ... minek is - no mindegy - ezeket nem is kellene megemlíteni. Az elő nagyon-nagyon rá vonatkozik, bár, tudom... Hagyjuk!
"l. Boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa.
2. Boldogok a szelidek, mert ők bírják a földet.
3. Boldogok, akik sirnak, mert ők megvigasztaltatnak.
4. Boldogok, akik éhezik és szomjúhozzák az igazságot, mert ők kielégíttetnek.
5. Boldogok az irgalmasok, mert ők irgalmasságot nyernek.
6. Boldogok a tisztaszivűek, mert ők meglátják az Istent.
7. Boldogok a békességesek, mert ők Isten fiainak hívatnak.
8. Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa." (Mt 5,1-10.)

Bell & Sebastian 2011.12.17. 19:00:41

@Boli: Nem a lelki szegények a boldogok, az fordítási huba. A Szellem koldusai, azaz az éhezők, kérők, befogadók. Így van értelme, de ezt most mondom legalább negyedszer, ha jól számolom.

Szóval, boldog lennék, ha az Ószövetség népe, akárcsak egyet is, de bírna a Nyolc Boldogságból.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2011.12.17. 19:05:53

@Bell & Sebastian:
Igazad van! Majd ezért átírják a kedvedért az összes eddig kiadást... :))
Miért csak az Ószövetség népe? Ezt az igét nem csak nekik hirdették... A te vallásod merre volt... Mert az enyém a kereszt alatt! Nekem ezt a "hubát" hirdették!

Bell & Sebastian 2011.12.17. 19:17:41

@Boli: Eredetileg nekik szól, köpnek is a keresztre, amiből -nem meglepő módon- arra következtetek, hogy mégiscsak terméketlen talajra hullott a vetőmag.

Ha tovább piszkálod a témát, beleesel abba a gödörbe, miszerint a holocaust vallás-ideológiai természetű elsősorban, minekutána onnan már nem fogsz tudni kimászni, megrohannak a keresztények és Ákos -cédéket kell hallgatnod életed egész hátralevő részében.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2011.12.17. 19:23:14

@Bell & Sebastian:
Köszi, de nem... Ennél távolabb tart ettől azért az intelligenciám!
Hisz akkor le kellene tölgy szintjére alacsonyodnom...
Ákos CD oké, 1x, 2x, de ott befejez. Van még pár zenész, előadó azon kívül is... talán...

Bell & Sebastian 2011.12.17. 19:42:49

@Boli: Ha megborotválkoznál (a filozófia tükrében), sajnos ugyanide lyukadnál ki.

Na most akkor milyen szókon szólaljak hozzád, ha Jézus szavát nem érted, Ockham próféta nyelvezetjét meg elutasítod, amin ugye egymásközt beszélni szoktatok ti, azonos hitűek (lsd. fenn).

Se sátánul, se mihályul?

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2011.12.17. 20:27:21

@Bell & Sebastian:
Azonos hitűek? Nem mondod... Kivel, te drága jó kettős személyiség? :)

Bell & Sebastian 2011.12.17. 20:43:24

@Boli: Most már a holovallás a nagyobb összetartó- és rendezőerő, nem az izraelita-, pláne a katolikus-.
(ha kérhetem, ugorgyunk a húszforintos kérdésekre)

empatikus pszichopata 2011.12.17. 20:59:27

óóó, elolvasva ezt a sok-sok szennyet: nem baj, hogy ebben az országban élek, én kibírom még ezt is. DE AZ UNOKÁIM MÉG MAGYARUL SE FOGNAK MEGTANULNI! Pár éve még nem örültem ennek, de most már igen! Boruljon a feledés homálya erre a mocsokországra, mert ilyen még hasonló sincs a világon!

Undorodom.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.17. 21:36:47

@empatikus pszichopata:

„Boruljon a feledés homálya erre a mocsokországra, mert ilyen még hasonló sincs a világon!”

a hazámról fröcsögsz, te fasz :(

Alfőmérnök 2011.12.17. 22:10:44

@zsazsu4: tölgy szerintem is buzi, de ez liberális (genderező, Amerikai szépség-rajongó) szempontból miért gáz? :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2011.12.17. 23:57:50

Látom, itt is és odaát a vincenteknél is jól halad a verbális lincselés. Vincenték igazán rendesek: ezúttal nem írták le tölgy nick igazi nevét, pedig megtehették volna, kb. hatodszor. (Már ha a tegnapi volt az ötödik. Nem számoltam.) Az itteni és az ottani kommentek is nagyon tanulságosak több szempontból is, de most hadd emeljek ki csak egyet:

Eddig senkinek, de senkinek nem jutott eszébe, hogy utánanézzen Petschauer Attila halálának, vagy a munkaszolgálatnak. A szitkozódás megy, a tények le vannak szarva. Persze vannak olyan alemberi nickek, akiktől ez nem meglepő - de hogy senki ne foglalkozzon a tényekkel?

Persze "tudjuk", hogy ölték meg Petschauer Attilát, hiszen benne volt "A napfény ízé"-ben!

Ja, hogy az játékfilm? Hát akkor keressünk mást!

A www.jewsinsports.org oldalon Petschauer Attila haláláról ezt találjuk:

"Deported to a Nazi labor camp in the Ukraine in 1943, Petschauer was recognized by a camp officer, Kalman Cseh, who had been a teammate of Petschauer's at the 1928 Olympics. Although, they had been friends, Cseh encouraged camp guards to taunt Attila and according to fellow inmate, former Olympics medalist and wrestler Karoly Karpati: "The guards shouted, "You, Olympic fencing medal winner...let’s see how you can climb trees." It was mid-winter and bitter cold, but they ordered him to undress, then climb a tree. The amused guards ordered him to crow like a rooster, and sprayed him with water. Frozen from the water, he died shortly after."

Ezek alapján tölgynek igaza volt.

Legalábbis ami a puszta tényállást illeti.

Petschauert nem "szándékosan meggyilkolták", hanem "csak" veszélyes, megalázó, kegyetlen és fájdalmas kínzásnak vetették alá. A halála nem állt az elkövetők szándékában, persze valószínűleg nem is bánták különösebben. Éppen elég súlyos így is, de nem ugyanaz, mint a szándékos gyilkosság. Tölgy tézise ugyanis az, hogy az eset valamiféle sajnálatos és mélységesen elítélendő kivétel volt, nem pedig a szabály.

1) Kérdés, hogy kulturált dolog-e mindezt "szivatásnak" nevezni. Hogyan ne fogalmazzunk, ha kultúrembernek akarunk tűnni? (Málnási tehát most nem játszik.) Az aradi vértanúkra nem mondjuk, hogy "föllógatták őket". A szovjet katonák által a háborúban megerőszakolt nőkre sem mondjuk, hogy "megbaszták őket". A Don-kanyarban odaveszett magyar katonákra sem mondjuk, hogy "kinyiffantak". Pedig tényszerűen a fentiek mind igazak. Ennyit erről.

2) A tölgy-tézisről: a munkaszolgálat nyilván nem volt szervezett és módszeres népirtás, de ez még nem jelenti, hogy valamilyen ártalmatlan "alternatív katonai szolgálat" lett volna. A kegyetlen bánásmód elterjedt volt, akár az aknamezőn való áthajtásig is terjedhetett. A szerencsén múlott, hogy az adott munkaszolgálatos egység milyen parancsnokot ill. keretet fogott ki. Mindez nem volt föntről megtervezve és parancsba adva, de megtörtént. A felső vezetés tudott is róla valamennyit, pl. Nagybaczoni Nagy.

Na, befejezem, mert hosszú. De utána lehet nézni, pl. Ungváry Krisztián könyvében ("A magyar honvédség a második világháborúban").

csi szi 2011.12.18. 00:16:29

@politicus: Az a helyzet, hogy már rengeteget tolták az arcomba ezeket a képeket (vagy legalábbis hasonlókat), már a rendszerváltás előtt is láttam néhányukat gyerekként, ezért már nem hatnak akkora erővel. Annak ellenére, hogy borzalmasak, valóban. Nem beszélve a filmekről, irodalmi alkotásokról.
Valóban borzalmasak, bár egy vágóhídról is lehetne olyan képsorozatot csinálni, ami hasonlóan gyomorforgató (eszek húst, és természetesen tudom, hogy azok állatok, nem emberek).
Tekintve, hogy a több évtizedes propaganda sem szüntette meg az antiszemitizmust, sem azt, hogy egyesek a nácikkal szimpatizáljanak, nem tudom, hogy mennyire volt ez hatásos...

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.18. 00:20:38

@Holger Hartland: 1) Életszerűnek látja, hogy a keret cselekménye *nem* a megölésre, hanem bármi másra irányult az adott körülmények között? Nagyon sok emberölési ügyet újra kellene minősíteni testi sértéssé, ha igen.
1) a) A jogszabályi és tényleges különbségek ellenére életszerűnek, tényszerűen igaznak tartja a "férfias szívatás" teóriáját?
2) Az orosz frontra küldött muszos alakulatok állományának túlélési aránya sokszorosan alulmúlta a 2. hds-ét, ha hinni lehet a magyar wiki Hanák-hivatkozásának. Figyelemmel az előzetes rendelkezésekre, lásd felszerelés, fegyver, ellátmány hiánya/jelentős csökkentése, figyelemmel a köztudomású szervezési és parancsnoklási módszerekre, mennyire életszerű, hogy a muszos alakulatokat munkát végezni és nem elpusztulni küldték? (Az más dolog, hogy a különbségtétel ellenére a hadsereg is odaveszett, de mint fentebb írtam: a hadseregben sokszorosan nagyobb esély volt a túlélésre, elvileg 60.000-nél valamivel többen tértek haza a háború alatt a .)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2011.12.18. 00:47:19

@Counter:
1) Igen, teljesen életszerűnek látom. Sok emberölési ügy valóban "halált okozó testi sértés".
1/a) Nem "férfias szivatás", hanem potenciálisan, bár nem szándékoltan halált okozó kegyetlenkedés.
2) Hamis dichotómia. Az "elpusztulni küldték őket" (Counter?) és a "viszonylag korrekt rendszer" (tölgy?) között folytonos az átmenet.

ulloiut · http://orulunkvincent.blog.hu/ 2011.12.18. 01:46:41

@Holger Hartland: "Petschauert nem "szándékosan meggyilkolták", hanem "csak" veszélyes, megalázó, kegyetlen és fájdalmas kínzásnak vetették alá. A halála nem állt az elkövetők szándékában, persze valószínűleg nem is bánták különösebben. "

Egy meztelen embert szándékosan leöntöttek vízzel télen, de nem akarták szándékosan megölni? Hogy sikerült ezt a logikai failt kreálni?

Lehet (de nem valószínű), hogy te nem tudod, hogy mi történik egy meztelen emberrel, akit Ukrajnában szabad levegőn télen leöntenek vízzel, és ezért meglepett volna az eredmény, de szerinted azokban a tölgy szerinti katona "emberekben" volt kétség, hogy mi lesz tettük következménye? Szerinted elcsúszott a kezük és véletlenül ráborult Petschauerre az öntözőkanna? Komolyan megdöbbentő a színlelt naivitás. Azok az emberek csak egy tölgy erkölcsi szintje szerint voltak katonák, normál emberi mérce szerint közönséges gyilkosok voltak, csak épp egyenruhában.

A szívatás abban a helyzetben a gyilkosság kiegészítése volt, mint számtalan hasonló helyzetben abban az időben (ezért az is hülyeség, ha valaki Petschauer esetét elkülönülten kezeli, mert úgy tűnhet, hogy valami egyedi történt). De valóban, az is lehet, hogy a szivatás kiegészítése lett a gyilkosság, de ez tök mindegy - nem holmi baleset volt, nem is kivétel, Legkésőbb abban a pillanatban, hogy vizet használtak, tudták, hogy gyilkosság lesz a vége, attól függetlenül, hogy az elején mit akarták. A tölgy féle felfogásúakon kívül nincs bíró, aki ezt nem gyilkosságnak minősítené.

Lehet, hogy amikor és ahol tölgy katona volt (mivel ha jól értem saját élményeire hivatkozik, kizárásos alapon ez vagy a második vh-ban vagy valamilyen gulagon volt, az idő miatt reálisabb az utóbbi) akkor így szórakoztak, manapság szerencsére ez ritkább, bár kétségtelenül előfordul.

Ha ugyanez vagy hasonló történetesen 2011-ben történne, az elkövetők romák lennének és az áldozat nem roma magyar, akkor a fenti kommentelők jelentős része hörögne a halálbüntetés azonnali visszaállításáért (és ne félj, én sem mentegetném a tetteseket) és személyesen akarná egyenként felakasztani a gyilkosokat - mert akkor számukra nem lenne kétség, hogy gyilkosság volt. Igy persze a Bell&Sebastian féle elmebeteg szerint az is a zsidó bosszúállási szándék bizonyítéka, ha valaki a családja kiirtását említi egy kommentben (mert a Bell féle nyilván nagyvonalúan elsiklana a családja kiirtása felett - ezt egyébként készséggel elhiszem).

Tudod tölgynek azért megy a butasággal kevert ártatlanság színlelése, mert ő egyértelműen Übermensch, annak is a gyáva válfaja. Normális embernek ez viszont nem annyira áll jól, úgyhogy kérlek ne próbáld elmagyarázni, hogy tölgy szerencsétlen baleset hipotézise a tények alapján megállná a helyét.

PS: Ez a mindkét irányba odacsapunk humornak tök jó, de komolykodásban nagyon béna tud lenni. Mond meg már konkrétan, hogy hol olvastál a Vincenten olyan jellegű szövegeket, mint a túlművelődött náci apologétáknál fentebb. Az IRL kiadásával nem értek egyet, de semmilyen szinten nem közelíti meg a népirtás bagatellizálását, annak megértő magyarázatait, vagy a törvénybe foglalt rasszizmus mentegetését. Ha tényleg azt állítod, hogy erkölcsileg egyenlőségjelet lehet tenni a tölgy-féle és a Vincenten megjelenő kommentek között, akkor nem csak színlelted a butaságot. Ha pedig csak azért írtad, mert így komolyabban vesznek, mint a nagy távolságtartó, akkor ezzel mit mondtál magadról?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2011.12.18. 02:32:28

@ulloiut: Olvasd el az angol szöveget, amit beidéztem. Egy másik munkaszolgálatos visszaemlékezése. Elég egyértelmű.

Nem az eset megítéléséről van szó, hanem arról, hogy pontosan hogyan is történt. Attól az elkövetők még kaphatnák ugyanazt, sőt, az elkövetés kegyetlensége miatt súlyosabbat is, mint ha egyszerűen lelőtték volna az áldozatot.

Tölgybe nem akarok belerúgni: megtették már vagy hetvenheten, és nem lennék hetvennyolcadik. Többször is kiteregették az IRL-jét. Mit akartok még?

Az észrevételem lényege az volt, hogy vagy másfél napig anélkül volt képes ennyi ember ennyi szidalmat és indulatot összelapátolni, hogy bárki csak egy kicsit is foglalkozott volna a tényekkel.

ulloiut · http://orulunkvincent.blog.hu/ 2011.12.18. 02:50:10

@Holger Hartland: Ismertem már ezt a szöveget mielőtt ide bemásoltad. Neked kellene elolvasnod:

"The amused guards ordered him to crow like a rooster, AND SPRAYED HIM WITH WATER. Frozen from the water, he died shortly after."

Nincs olyan értelmezés, ami szerint ez nem gyilkosság, azaz legkésőbb abban a pillanatban meg akarták ölni, függetlenül attól, hogy mi volt eredetileg a szándékuk. Ezt balesetnek beállítani hazugság. A többi halandzsa, beleértve az is, hogy szegény kicsi tölgy, stb. Nem az a nagy szám, hogy sikerült kikeresni egy tanú beszámolóját, hanem az lenne az, ha tudnád értelmezni és nem tölgy aljas megjegyzésének alátámasztására használnád.

@ Mit akartok még?

Kevesebb hülyeséget és kevesebb mellébeszélést.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.18. 03:15:49

@Holger Hartland:

"Mit akartok még?" --- kérdezi.

Ítélkezni élők és holtak fölött a kiválasztottság jogán.

ü
bbjnick

Bell & Sebastian 2011.12.18. 03:31:13

@ulloiut: Figyelj öcsém, nagyon vissza kellett fognom magam, hogy ne keverjem ide a családi tragédiáimat a második világháborúból. Sem a keleti fronti oroszost, sem a jugó partizánost, sem a magyar ávóst.
Sajnos ezt a szándékomat most nem sikerült betartanom, úgy hogy jobban tennéd te seggfej, ha visszahúznál a bűzbarlangodba, tovább osztani az észt a sajátjaidnak. Vagy van különbség két értelmetlen halál közt? Úgy általában mi a szorzó egy zsidó és egy gój közt, elárulnád, baszd meg, te félkegyelmű kretén?

És emondok még valamit. Voltam orosz büntető szakasz parancsnoka magyar létemre (kölcsönkértek), egy hónap múlva a fiúk szétlőtték a tököt 1.200 méterről. Nagyon remélem, hogy még egyszer nem kell napokig hasalnom a hó alatt, de ha szüksége lesz rám a Hazámnak, egyetlen szó nélkül megteszem újra.

Azt a kibaszott intellektuális fölényeskedést, azt utálom a fajtátokban a legjobban, ha kérdezted, ha nem! Úgyhogy bekaphatod, öcsém, akár le is nyomozhatsz!

Ha még egyszer leírod hogy elmebeteg, többet nem leszek ilyen barátságos.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2011.12.18. 04:01:00

@ulloiut: Más kiemeléssel:

"Cseh encouraged camp guards TO TAUNT Attila (...) The AMUSED guards ordered him to crow like a rooster, and sprayed him with water."

Ki beszél itt balesetről? Ez különös kegyetlenséggel elkövetett, halált okozó testi sértés.

Milyen mellébeszélés? Milyen halandzsa?

Tölgy annyit kapott már, hogy mostanra kb. az nem tudja az igazi nevét, aki nem akarja. Valószínűleg pária a kollégái előtt, és csak azért nem szabadulnak meg tőle, mert magyar egyetemről kurva nehéz valakit kirúgni. Ezután pedig az is biztos, hogy lesz, aki levelet ír majd a Tóksó Társaságnak, hogy rúgják ki onnan és ne hívják többet a büdös életben konferenciára ezt az antisemitic guy-t.

Nikkek vagyunk bazmeg, nem tudjuk egymást megverni, kirabolni, megölni, stb. Egy nagy olvasottságú blogposzt talán valami, de amit kommentben írunk, az kb. lepkefing a szélben. Mit tud ártani egy nick egy másiknak? Beírja, hogy "kurva anyád"? Az elég szánalmas. Vagy beírja a másik valódi nevét? Nos, az viszont igazi nagy genyóság. Tölgy ezt megkapta.

Tölgynek igaza volt a konkrét eset "büntetőjogi minősítésében". Nem volt igaza a bagatellizálásában és abban a "tézisében", hogy a munkaszolgálat nem volt rosszabb a fegyveres szolgálatnál. (Rosszabb volt, még ha nem is volt szervezett népirtás.)

Tölgy azt írta: "Még várom a beszámolókat arról, hogy magyar katonák ölték a muszosokat, módszeresen, tervezetten, szándékosan." De senki nem írt ilyet, pedig lehetne. Sajnos nincs nálam az említett Ungváry-kötet, pedig abban van egy fejezet a munkaszolgálatról. Sok éve olvastam, emlékezetből pedig nehéz. Rémlik még onnan, hogy volt olyan, munkaszolgálatosokat kísérő "keret", amelynek a tisztjei azt mondták, hogy minél előbb "fogynak el" a munkaszolgálatosaik, annál előbb mehetnek haza. Gyurgyáknak "A zsidókérdés Magyarországon" c. könyvében is van szó a munkaszolgálatról (még idézi is valahol Nagybaczonit, akit sokkoltak a körülmények és próbált javítani rajtuk), de azt is csak olvastam, nincs meg. Itt is és a vincenten is kommentel egy csomó ember, és nincsen senki, aki otthon lekapna egy könyvet a polcról, és tényekkel válaszolna.

ulloiut · http://orulunkvincent.blog.hu/ 2011.12.18. 04:11:48

@ bell

"Úgy általában mi a szorzó egy zsidó és egy gój közt"

Soha nem állítottam, hogy lenne, úgyhogy ne adj a számba hülyeséget. Minden ártatlan ember ugyanannyi és kész. Az ember a saját családját (!) értelemszerűen jobban siratja, van aki a saját fajához tartozó hallottat is jobban szereti és siratja (és adott esetben a saját gyilkosait is jobban védi), mint más áldozatokat, de az utóbbival nem tudok azonosulni. Ha a te gyerekednek esne bántódása, azt pont ugyanolyan tragédiának tartom, mintha másének esik bántódása.

Ha-Kohen a családja sorsáról mesélt, amiből te bosszúvágyat olvastál ki. Ha történetesen bosszúvágy élne benne, az teljesen jogos lenne, mivel megölték a családja jelentős részét. Nem hiszem, hogy bárkinek át kellene siklania a felett, hogy megölik a családját. Ha tényleg úgy gondolod, hogy méltánytalan ezt elővenni egy ilyen beszélgetés során (akár azért, mert te ezt nem tennéd), akkor elmebeteg vagy. Nem a klinikai értelemben, hanem átvitt értelemben, ahogy azt a hétköznapi beszédben egymás minősítésére használják.

Valamiért neked és a hozzád hasonlóan gondolkodóknak lényeges az, hogy mennyire borzasztó, hogy a „zsidók” folyton a holokausztban megölt családtagjaikra, vagy más zsidó áldozatokra gondolnak. Na most abban az esetben, ha valaki úgy gondolja, hogy más ártatlan halál nem számít, csak a zsidók megölése, abban az egy esetben neked van igazad, az védhetetlen. Ami viszont a többi gyászát illeti, úgy annyit tudok mondani, hogy aberrált lélekre vall, ha valaki az ártatlan hallottakat nem siratja meg, és az legyen mindenkinek a legnagyobb bűne, hogy nem tudja magát túltenni a családja kiirtásán. És igen, semmi bajom nincs azzal, ha ezt igyekszik a társadalmi diskurzus részévé tenni.

Teljesen egyértelműnek tartom, hogy a legtöbb ember, aki ezen gúnyolódik, illetve aki a tömeges emberölést bagatellizálja, az esetben, ha holnap arra találna ébredni, hogy az éjszaka gázkamrába tették vagy a Dunába lőtték a gyermekeit, a szüleit, az ugyanígy reagálna, mint az általad szapult Ha-Kohen. Aki nem, azzal nem stimmel valami. A jelek szerint te is pajtásaid az utóbbi kategóriába tartoztok.

@ Úgyhogy bekaphatod, öcsém, akár le is nyomozhatsz!

El nem tudom mondani, hogy mennyire nem érdekel, hogy ki vagy. Erre a válaszra sem voltál érdemes, csak sikeresen provokáltál a hazugságoddal.

@ bbjnick

"Ítélkezni élők és holtak fölött a kiválasztottság jogán.+

Nagyon furcsa, hogy az erkölcsi relativizmusról pont a konzervek oktatnak engem. Liberálisként már régóta túl vagyok a relativizmus hülyeségén, de itt egy bbjnick magyarázza, hogy ítélkezni márpedig rossz dolog. Komolyan? Furcsa, azt hittem volna, hogy nem az ítélkezéssel van a baj, hanem azzal, hogy jogos-e vagy sem. Persze valójában te is úgy gondolod, csak úgy véled, hogy ebben a kérdésben nem indokolt ítélkezni. Tulajdonképpen miért?

Bell & Sebastian 2011.12.18. 04:21:58

@ulloiut: Mivel nem vagyok róla meggyőződve, hogy a helyes következtetést vonod le féloldalasan fejlett, baloldali agyaddal a fenti hozzászólásomból, kénytelen vagyok kiegészíteni. Elismerem, genetikusan utálom a baloldalt, annak minden folyományával együtt. Különösen az ősbuta kommunistákat és a progresszív, liberális zsidókat.
Mégis úgy hozta a sors, hogy az ősellenség egyik tetűfészkébe (szó szerint) vezényeltek a Kádár -rendszer alatt. Egy katona ezt úgy oldja meg, hogy a feladatára koncentrál és az embereire, szarik a politikára, még a személyes ellenérzéseit is legyűri.

Bizony volt olyan bikkfafejű, aki csak a csizmarúgásokból vagy a puskatusból értett, az oroszoknál ez senkinek sem okozott különösebb lelki törést, a drill része volt. Még egyszer mondom, csak a feladat és a csapat túlélése számít, aki veszélyezteti ezeket a célokat valamilyen módon, az óhatatlanul megszívja, vagy a parancsnoka fenyíti meg, de mivel katonáéknál a mai napig van kollektív bünti, többnyire a társai hamarabb kicsinálják.

Vissza a történetbe. Két választás volt, mivel mindenki halálos végződésű stiklikért került a futkosóra, vagy betanulnak, vagy fellógatják őket!

Tisztára, mint abban a romantikus, amcsi filmben. Ilyenkor minden eszköz megengedett, még a gyilkosság is, ha a csapat érdeke, vagy a feladat megkívánja!

Ezt próbáld meg feldolgozni kis pöcs, ahol nagy a tét, könnyen devalválódik az emberélet és bizony a parancsnok elméjének épségén múlik, mit tesz, vagy mit nem tesz meg. Ezt nevezik háborúnak, egy hadsereg meg békében is úgy kell hogy viselkedjen, mintha háború lenne, válogatott mocsokságokkal szimulálják ezt az iruló-piruló értelmisi-tojásoknak, hogy pozícióba kerülve eszükbe ne jusson elővenni ezt a kártyát, háborús helyzetet teremteni a hatalmuknál és befolyásuknál fogva!

A kibaszott lógósoknak vajon mindez az eszébe szokott jutni? Még szavazati jog sem járna, az ilyeneknek, nemhogy a belepofázás lehetősége a politikába.

Tetemrehívás a világháború után 65 évvel? Elmentek ti a büdös francba, az összes diplomátokkal és publikációtokkal egyetemben, ehhez nem értetek, mert az orrotok sohasem túrta a jeges sarat! Az általában a parasztok előjoga. Amikor volt rá alkalom, hogy kipróbáljátok, vagy ellógtátok, vagy elszabotáltátok, vagy értelmét nem láttátok. Akkor hát? Ennélfogva kuss legyen, mert nem értetek hozzá, kicsit se.

Vagy nem tetszik a rendszer?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.18. 04:33:06

@Counter:

"Vegye észre, hogy az elcsatolt területen azért élnek ma is magyarok, mert nem minden magyart zavartak el hazulról Magyarországra. A zsidókat viszont államhoz közeli, értelmiségi, zsákmányolható szakmáik (ügyvéd, közhivatalnok és -tisztviselő, állami alkalmazású orvos, gyógyszerész), éppen a korábbi társadalmi szerződésük okán megbízhatatlan magyar elemként rögvest elzavarták. Tehát a maradék Magyarországon ugrásszerűen megnőtt a zsidók számaránya ezekben a szakmákban, illetve még az egyetemeken is, mert ugye jöttek azok is. Ha nem hiszi, számolja ki babbal a gangon, az olyan romantikus. Vagy nézze meg a statisztikákban, ott fogja találni, mert itt van előttem :-P" --- írja.

Hibás érvelés (tájékozatlanságból ered). A köztiszt- és köztisztségviselők leginkább a keresztény úri középosztály soraiból kerültek ki, az ügyvédek, orvosok, gyógyszerészek (gyakorlatilag kivétel nélkül) magánpraxist folytattak. De ha magának vannak megcáfolhatatlan statisztikái, akkor mutassa! (Az én 1 korabeli statisztikám éppen eggyel több, mint amennyit maga eddig bemutatott:-))

"Az ún. hibás politikát a felek nem találták hibásnak, amíg a történelmi Mo. fennállt. Ismeretes, hogy a legsikeresebben a zsidóság asszimilálódott, ismeretes, hogy 1880-ban Budapesten arányaiban több zsidó tudott magyarul, mint katolikus vagy luteránus (!!!), névváltás, nyelv- és vallásváltás, ez egy világviszonylatban egyedülálló valódi asszimilációs folyamat volt. Vélelmezhető, hogy erre azért volt szükség, hogy a magyarság számaránya előnyösebben alakuljon a nemzetiségekkel szemben, hiszen a zsidóság maximális lojalitása okán velük szemben feltétlenül magyarnak számíthatott. A Trianon utáni országban nem volt mivel szemben szükség rájuk, így mentek a levesbe, végülis életüket és vérüket és otthonukat, adták a magyarságért, mehettek. Aztán később még adhatták a státusukat és a vagyonukat is, és nem is mehettek, de ez már messze vezet. Gyakorlatilag a hajótörés után a keresztény úri magyarság azzal kezdte, hogy kilökdöste a mentőcsónakból, akit ért. Az is ismeretes, hogy ez a korabeli Európában példátlan volt. De legalább megalapoztuk a német, angol, amerikai, francia, osztrák és izraeli tudományos és kulturális élet felpezsdítését, szóljon, aki szerint valakit kihagytam." --- írja.

Hibás érvelések (tájékozatlanságból és elemi logikai hibákból erednek).

1) Hibákat azért követünk el, mert amikor elkövetjük, még nem tekintjük hibának azokat.

2) Maga fentebb (is) nagyvonalúan átsiklott a muszlimok nyugat-európai asszimilációjával kapcsolatos példámon. Nyilván, nem véletlenül, mert azzal még maga is tisztában van, hogy húsz-harminc év alatt idegen nyelvű-vallású-kultúrájú bevándorlók tömegeit képtelenség asszimilálni. A dualizmuskori zsidó asszimiláció sem volt valódi beolvadás, hanem "csak" térfoglalás. A betelepülők átvették a nyelvet, elfoglalták a számukra megnyíló társadalmi pozíciókat, de nem "olvadtak be", hanem létrehozták a maguk párhuzamos kultúráját, alternatív "magyar" identitását. Nincs ezen mit csodálkozni, a helyükben én sem igen tettem volna másként: ha nincs (rajta) társadalmi, politikai, kulturális nyomás, mindenki ragaszkodik a számára megszokotthoz, otthonoshoz, komfortoshoz. Ez a dualizmuskorban bekövetkezett kulturális törés (hogy is mondja Vásárhelyi Marika néni(?): két középosztály) máig egyik legjellegzetesebb (és legpusztítóbb) vonása a magyar társadalomnak, közéletnek, politikának, kultúrának, mijaf*xomnak.

3) A Trianont követően hatalomra került politikai elit nem kerülhette el a szembesülést a számára örökül hagyott problémákkal: a rossz nemzetiségi politika, a hibás asszimilációs és bevándorlási politika, a túlpörgetett kapitalizáció és a kezeletlen agrárszociális krízis stb. következményeivel. Ha életben akarták tartani és nem akarták ebek harmincadjára juttatni az országot, akkor nagyon más politikát, mint amit folytattak (nacionalizmus, revizionizmus, kereszténykurzus, etatizmus stb.) nemigen folytathattak. Ha ragaszkodtak volna a dualizmuskori politikához, akkor ma azért gyűlölhetnék őket, mert eleiknek már a húszas években el kellett volna menekülniük (a ma már talán nem is létező) Magyarországról a szociális és gazdasági összeomlást, a társadalmi káoszt kísérő, tomboló pogromok elől. Kb.

"Azt hiszem, most is valami hasonlóra készülünk, csak zsidók helyett echte magyarokkal, az egészségügyi nyitány már zajlik egy ideje." --- írja.

Nehéz volna azt letagadni, hogy a jelenlegi társadalmi, szociális és gazdasági krízis az elmúlt húsz év hibás társadalom- és gazdaságpolitikájának a következménye. Tudja, mint a trianoni Magyarország a Dualizmusnak...

ü
bbjnick

Bell & Sebastian 2011.12.18. 04:50:09

@ulloiut: Te valamit itt nagyon félreértettél. Megkockáztatom, a vérben forgó szemeid miatt nem látsz tisztán. Hakohen régi, megbecsült ismerős.

A borzlik blogotok, meg ahogyan viselkedtek itt, na arra ne várjatok elismerést. Ha a hazug a legújabb jelződ, amit megpróbálsz rám akasztani, nem erőltetted meg túlzottan magad, az ellenfél lebecsülése öreg hiba, de sokan elkövetik. :)

ulloiut · http://orulunkvincent.blog.hu/ 2011.12.18. 05:47:32

@Holger Hartland: Sok dolog van abban, amit írtál, elnézést, de az időre való tekintettel egy dologra koncentrálok. Ezt írtad:

"A halála nem állt az elkövetők szándékában, persze valószínűleg nem is bánták különösebben. "

Én azt állítom, hogy ha egy meztelen embert a hóban leöntesz vízzel, azzal biztosan megölöd, ergo a megölése feltehetően a szándékodban áll. A vízzel való leöntésnek nem potenciális következménye a halál, hanem biztos eredménye. Ezzel nem értesz egyet, tehát azt állítod, hogy ezzel az aktussal (konkrétan a víz használatára gondolok, nem az azt megelőző szívatásra) nem akarták halálát okozni a) mert véletlen volt a leöntése, b) vagy nem tudták hogy ez biztos halál; c) vagy cukorkát ettek és ettől megváltozott a tudatállapotuk.

Bár soha nem fogjuk megtudni a valóságot, szerintem mindhárom kizárható és ezért a tőled idézett állítással szemben meg akarták ölni. Lehet, hogy nem így indult a dolog, de ezzel konkrétan szándékosan meg akarták ölni.

Több hiba is van a logikádban. Az egyik, hogy te abból indulsz ki, hogy tölgy csak arról beszélt, hogy mi indította el a folyamatot (a szívatás) és nem annak eredményéről. Tévedsz. Tölgy azt állította, hogy itt annyi történt, hogy a szívatás rosszul sült el (idézet: "rosszul elsült szívatás"), amiből arra lehet következtetni, hogy Petschauer megölése nem volt szándékos.

De ha történetesen menetközben azok, akik szívatnak, úgy döntenek, hogy megölik az áldozatot, akkor innentől fogva egy új jelenségről van szó, amit az előzőtől (a szívatás) elkülönülten kell értelmezni. A szívatás balul elsülése akkor lenne helytálló, ha mondjuk késsel vegzálják és valóban minden szándék ellenére megcsúszik a kés és megöli. Vagy pisztollyal szórakoznak és véletlenül elsül. Ha viszont a "szívatás" közben pisztollyal a fejére céloznak és meghúzzák a ravaszt, az már egy új aktus, nem kapcsolódik a szívatáshoz. Az új aktus gyilkosság. Mivel a résztvevők közül mindenki tudta, hogy a víz mit jelent, ez nem más, mintha agyonlövik. Tölgy ezt nyilvánvalóan tudja, de sunyi módon úgy csinál, mintha itt az elcsúszott késről lenne szó, ami ezt úgymond elfogadhatóvá teszi. Te az elfogadhatót ugyan visszauasítod, de azzal egyetértesz, hogy a végeredmény nem állt az elkövetők szándékéban. Ismétlem: csak annyira nem állt a szándékukban, mint valakinek, aki a másik fejére célozva meghúzza a pisztoly ravaszát.

Annyi a különbség köztük és a mezei gyilkos között, hogy ezek szadisták voltak és élvezték, hogy előtte megkínozták az áldozatot. Tölgy a szadizmusra alapozva akarja őket mentegetni, szerintem ettől még inkább szörnyetegek, tölgy meg önmagát minősíti. Ha nem lennének olyan balekok, mint te, akkor semmi szükség nem lenne arra, hogy 77-en elküldjék tölgyet a francba.

Még egy gondolat: utaltam erre fent, de nem érdekelt. Ha ezt különálló esetként kezeled, úgy nyilván bonyolultabb, minthogy ha a tényeknek megfelelően figyelembe veszed, hogy voltak egyéb ilyen és hasonló, halálesetet eredményező cselekmények. Azaz az elkövetőknél volt egy olyan visszatérő viselkedésforma, ami alapján a szándék jobban értelmezhetővé válik. Ami egy esetben egy álnaiv megközelítéssel nem szándékosnak tűnhet, az az ismétlések figyelembe vételével egyértelműen szándékos aktusként jelenik meg.

Hozzáteszem, én ezt az egész jogi jellegű szőrszálhasogatást ebben a helyzetben hülyeségnek és tölgy támadott kommentje tekintetében félrevezetőnek tartom, de mivel ennyire ragaszkodsz hozzá, akkor legalább korrekten az összes körülményt vedd figyelembe.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.18. 05:52:50

@ulloiut:

Erkölcsi relativizmusról én egy szót sem szóltam. Ítélkezésről beszéltem.

Az ítéletalkotás meghatározó része életünknek, szinte percenként alkotunk ítéletet jelenségekről, szituációkról, személyekről --- enélkül nem is tudnánk létezni, mozogni az életben.

Az ítélkezés azonban más káposzta. Nem véletlen, hogy a kereszténycsökevény magyar nyelvben van is a szónak egy (nem is) kis negatív stichje. Tudja, afölött ítélkezünk, aki/ami fölött képzeljük/érezzük magunkat.

Keresztény és/vagy konzervatív nem nagyon ítélkezik (max. véleményt mond): mert hiányzik belőle a felsőbbrendűség- és/vagy kiválasztottságtudat. Ellenben a nagyon primitív emberek, a törzsi kultúrákban élők, a szektáriusok, az utópista politikai filozófiák követői stb. és nálunk a progresszív középosztály tagjai (pöpec eufemizmus:-)) az ítélkezés nagymesterei.

Milyen már az, mikor pld. a vincentblogon önkívültem mocskolódva, egymást heccelve, hiszterizálva tombol az átkozódás, a "kövezd meg!"-ezés, a lincselkedés?! :-D No, látja ehhez kell felsőbbrendűségtudat! --- Tisztára olyanok, mint egy brianélete-típusú kövezőszsidós paródia. :-]

ü
bbjnick

ulloiut · http://orulunkvincent.blog.hu/ 2011.12.18. 06:31:24

@bbjnick:

Az az érzésem, hogy itt elfogunk veszni egy szemantikai vitában és ez általában tök érdekes lehet, de most nincs rá kapacitásom, bocsánat. Mindenesetre én vetettem fel a kérdést, úgyhogy valamilyen viszontválasszal tartozom, még akkor is, ha ez nem lesz kimerítő. A saját, balliberális (a zsidóról nem is beszélve) és ezért feltehetően alsóbbrendű erkölcsi elképzeléseim alapján van egy véleményem arról, hogy mit jelentett Petschauer meggyilkolása, milyen lények az elkövetők, és van egy véleményem arról is, amit tölgy ennek kapcsán kifejtett, és van egy véleményem tölgyről is, mint nick vagy ember, ahogy tetszik.

Hogy ez a vélemény ítélkezés, azt te állítottad, nem én. Az egyértelmű, hogy az én ítéletem hatása az érintettekre jelentősen gyengébb, mint a lepke szárnycsapása. Ha tudnék ítélkezni Petschauer gyilkosai felett azt megtenném: azaz ha lenne kellő és biztos, az ártatlanságot racionális bizonyossággal kizárható bizonyíték ellenük (szinte biztos hogy nem lenne, de hát most hipotetikusan beszélünk), akkor börtönbe küldeném őket. Tölgy kapcsán viszont összhangban vannak a lehetőségeim az „ítélkezési” igényeimmel: a lesújtó véleményemnek akartam hangot adni és ezt megtettem. Az vesse rám az első követ, akinek a blogoszférában vagy azon kívül ilyen igénye nem merül fel.

Viszont (minimálisan közvetetten) rólam állítottad, hogy ítélkezni akarok, hiszen Holger nekem tette fel a kérdést, hogy mit akarunk még, amire te helyettem azt válaszoltad – ráadásul úgy tűnt, hogy az általad nem ismert, de összetett származásomban valóban megjelenő zsidó hányadra utalva (persze én örülnék a legjobban, ha kiderül hogy az kiválasztottság szó használata merő véletlen, de ez butaság lenne a munkásságod ismeretében) – hogy ítélkezni akarok, valamilyen gonosz közösséggel együtt.

Tőled azt kérdezem, hogy mi minden történt kommentjeimben, ami ítélkezés, abban a negatív értelemben, ahogyan azt te érted. Vagy inkább az a helyzet, hogy zsidó és/vagy ballib ne nyilvánítson véleményt, mert az ő esetében az ítélkezés? Ha egy jobber mond véleményt a gulágról (amivel nagy valószínűséggel egyetértek), az pedig nagyon kúl, mert ő jó ember, se nem zsidó, se nem liberális? És mi van, ha zsidó, de velem ellentétben vallásos és valóban kiválasztottnak gondolja magát, de konzervatív? Akkor ki kell dobni az ő gulág kritikáját, ami amúgy jogos? Mi van, ha ezt egy zsidó származású keresztény teszi, mint pl. Petschauer?

Ez egyre bonyolultabb. Ilyenkor örülök, hogy csak egy egyszerű ballib vagyok, nem kell ilyen összetett hierarchiákat kidolgoznom.

Még egy kérdés: ha közeli rokonodat, általad szeretett embert ölnek meg olyan körülmények között, mint Petschauert, és erre mondta volna tölgy, hogy ez „rosszul elsült szívatás”, akkor is ilyen megértő lennél vele szemben?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2011.12.18. 06:38:53

@ulloiut: Az egész érvelésed ott bukik, hogy az emberek gyakran egész egyszerűen nem gondolnak bele a tetteik következményeibe. A fotelból kommentelő utókornak világos, hogy P.A. meghalt a víztől, de a vizet locsolók ott és akkor egyáltalán nem biztos, hogy belegondoltak ebbe, vagy hogy egyáltalán bele akartak gondolni. Szerintem nem gondoltak. Olyan racionalitást és tudatosságot feltételezel az emberekről, ami csak ritkán jellemzőjük, még fotelból kommentelve is.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2011.12.18. 06:49:21

@ulloiut: Te valami TTK-s vagy, ugye? Vagy műszakis.

ulloiut · http://orulunkvincent.blog.hu/ 2011.12.18. 06:58:11

@Holger Hartland: Hát ez elég gyengécske válasz ami ügyesen megkerül sok lényeges kérdést és a teljes érvelésedet egy nagyon nagyvonalú feltételezésre alapozza. Az érvelésem akkor bukik, ha az erősen valószínűtlen feltételezésedet elfogadjuk. Ne essék félreértés: mivel nem tudom, hogy mit gondoltak az elkövetők akkor, nekem is vélelmeznem kell, de asszem jóval racionálisabb az a feltevés, hogy az ukrán telet ismerő katonák pontosan tudták, hogy mit történik a meztelen testtel, ha leöntik vízzel.

Hozzáteszem, ezt a gyenge menekülési útvonalat már fentebb és megírhattad volna, ahol lényegében ugyanezt a fejtettem ki a víz és a szándékosság kapcsolatáról. Ezzel legalább nem keltetted volna azt a benyomást, hogy érdemes veled részletesen vitatkozni és megtakarítottál volna nekem egy csomó időt.

Vistont ahogy mondtam az általad figyelmen kívül hagyott további érvelésben, ez a feltételezés az esetben mindenképpen kizárható, ha rendszeresen fordult elő abban a közegben, hogy így vagy hasonló módszerrel öltek meg Petschauernél kevésbé neves embereket. Ez esetben aligha működik, hogy itt valami hirtelen hiba csúszott a rendszerbe. Asszem itten elbúcsúzom, nem hiszem, hogy lenne olyan érv vagy akár tény, ami téged meggyőzhetne.

ulloiut · http://orulunkvincent.blog.hu/ 2011.12.18. 07:04:30

@Holger Hartland: Én a társadalom"tudósok" majdnem legalja vagyok, a volt szakom hajszálnyival előzi meg a szociológusokat (azaz poltud). Viszont félreértesz: azáltal, hogy egy bizonyos helyzetben abból indulok ki, hogy az érintettek a legalapvetőbb összefüggések ismeretében cselekedtek és hatását még akkor is képesek voltak felmérni, amikor éppen szado orgiát rendeztek, nem azt jelenti, hogy általában hiperracionalitást feltételezek. Nekem nem életszerű, hogy ebben a konkrét helyzetben, annak ismert összetevőivel, nem lenne tisztában alapvető, a keleti fronton majdnemhogy ösztönösen is ismert ténnyel. Ez irreális.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2011.12.18. 07:20:23

@ulloiut: Akkor nesze, ismeretterjesztés:
en.wikipedia.org/wiki/Milgram_experiment
www.prisonexperiment.org
Poltudként is hallanod kellett volna róluk.
Rendszeresség: ilyen alapon ha bizonyos helyeken rendszeresen történik bűncselekmény, és az állam nem vet neki véget ("két hét alatt", ugye) akkor az valami szándékos dolog. Ilyen alapon legalábbis. Biztos ismered a vonatkozó összeesküvéselméletet.
Tkp. mit is akarsz bizonyítani?

ulloiut · http://orulunkvincent.blog.hu/ 2011.12.18. 08:15:37

@Holger Hartland: A milgram erre a helyzetre kevesbe alkalmazhato, de a prison experiment valoban jo pelda. Annyira reszletesen most nincs a fejemben az egesz, de egy problemat rogton latok. Ugye az hogy gyorsan elallatiasodnak az orok es kinozzak a foglyokat, az azt jelenti, hogy eltunik a civilizacios maz, cselekmenyeik mar nincsenek osszhangban azokkal a tarsadalmilag elfogadott ertekekkel, amelyeket egy nehany pszichopatan kivul a legtobbjuk normal korulmenyek kozott elfogadna. Eddig ok. Ebbol kiderul, hogy ok mar nem tudjak felmerni, hogy cselekmenyuk milyen erkolcsi megiteles ala esik. Biztos vagyok abban, hogy az ellatiasodas jellemzo volt a szoban forgo katonakra. Viszont az, hogy nem erzi cselekmenye erkolcsi sulyat, az nem jelenti azt, hogy nem tudja fizikai hatasat az alodzatra. A milgramnel egyertelmuen tudtak, mert megmondtak nekik, hogy fajdalmat okoznak, sot, rossz esetben halalt. Hogy a prison experiment mennyire veszett el az a kepesseg, hogy mondjuk legalabb egy fizikai inzultus hatasat felmerjek, azt nem tudom. Marpedig az lenne az erdekes hasonlat. A kutatokat inkabb az erkolcsi kerdes erdekelte, de nyilvan befolyasolja az erkolcsi donteseket a tettek varhato fizikai hatasanak megitelise is. Ez az osszefugges nekem fejbol nincs meg, pedig az lenne relevans, hogy a durvulas valoban keptelenne tettek oket arra, hogy kognitiv szinten felmerjek, hogy eppen olnek.

Nem zarhatom ki, de valoszinutlen, raadasul ha gyakran tettek, akkor biztos tisztaban voltak vele, mert olyan szinten vadult el a konkret helyzet. Az erkolcsi sulyat biztos nem ereztek, de mondjuk ez tolgyre is igaz, es neki azert volt ideje ezen gondolkodni.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2011.12.18. 09:17:57

@ulloiut: A Milgram azért is érdekes, mert agyonvágtak volna egy ártatlan embert árammal, pedig tudták, hogy az halálos. Csak nem gondoltak bele. Sok minden van, amit az emberek elvileg tudnak, de épp nem tudatosul bennük, amikor kellene. Aztán később maguk sem értik, hogy tehették.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.18. 09:20:41

@ulloiut:

1) Ha jól értem, az a(z egyik) a problémája, hogy nem látja/érti a véleménynyilvánítás és az ítélkezés között különbséget, ill. nem érzékeli a határvonalat a kettő között.

Megismételném, amit fentebb írtam: a kiválasztottság- és/vagy felsőbbrendűségtudat elengedhetetlen az ítélkezőattitűdhöz. Azok, akik Petschauert halálrakínozták, bizonyos, hogy érezték ezt a "felsőbbséget" (függetlenül attól, hogy ölni akartak vagy "csak" kínozni), azért tették olyan magabiztosan egy másik személlyel, amit tettek. Egy keresztény és/vagy konzervatív (alapjáratban) ezt nemigen érezheti: a keresztényekbe belenevelik, hogy "ne ítélj, hogy ne ítéltess", így már a véleményalkotásban is óvatosak, egy konzervatív pedig (még ha nem is keresztény), de konzervativizmusából adódóan sztoikus és/vagy szkeptikus. (Ez, természetesen, nem jelenti azt, hogy keresztény és/vagy konzervatív személyek ne eshetnének az ítélkezés hibájába/bűnébe.) Ellenben a nagyon primitív emberek, a törzsi kultúrákban élők, a szektáriusok, az utópista politikai filozófiák követői stb. és nálunk a progresszív középosztály tagjai ilyen-olyan okokból, de ezzel a "felsőbbségtudattal" (alapjáratukon) terheltek. (Ez, természetesen, nem jelenti azt, hogy ezek az emberek ne ismerhetnék föl, hogy az ítélkezés hiba/bűn.) Ez "ilyen" kulturális cucc:-)

2) Mivel kérdezte (hogy miből gondolom, hogy maga, személy szerint, ítélkezik) újra végigfutottam a kommentjein és, nekem most is úgy tűnik, hogy maga ítélkezik (lásd: 1) pont).

3) Mivel eddig még nem foglaltam állást az inkriminált @Tölgy kommenttel kapcsolatban (tehát nem helytálló, amit maga állít, hogy elnéző volnék vele vagy állításával), ezért most megteszem: a kínzás, az kínzás, akár halál a végeredménye, akár nem, akár gyilkosság a célja, akár nem, akárki követi el akárkin. Ez a véleményem.

ü
bbjnick

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.18. 10:16:02

@bbjnick: Mit jön maga folyton azzal, hogy keresztény és főleg hogy konzervatív nem ítélkezik, nagyon határozottan leírják maguk, hogy a helyes ideológia szerint de, igen, nagyon is judgemental kell hogy legyen egy konzi, és példa is alátámasztja, a legilletékesebb helyről, hogy judgementalnek lehet és kell lenniük.

Ami a zsidókat illeti, ha nem érti, pontosítok kicsit. Az orvos, ügyvéd, gyógyszerész stb. állami engedélyhez, jóváhagyáshoz kötött ún. zsákmányolható szakma, példának hozhatnám a békési üzemorvos friss esetét. Az egyetemi oktatás szervezése és szabályozása úgyszintén állami fennhatóság alá tartozik, az egyetemek jó része ráadásul távozott is. Egy, a korábbival szemben meglehetősen ellenséges államhatalom vette át a hatalmat az elszakított területeken. Maga szerint ha a bevonuló románok találtak egy zsidó, tehát a magyar nemzethez tartozónak számított és a magyar államhoz messzemenően lojális orvost, gyógyszerészt, ügyvédet, netán ügyészt, bírót, az illetőből a román hatalom bírája lett vagy vagonlakó? Ugyan, ne is válaszoljon.

Arra se, hogy maga szerint a Trianon következményeképpen beálló egyetemi és szakmai arányváltozások megismerésére egy 10 évvel Trianon előtti statisztika bármilyen mértékben is alkalmas volna. Ez teljes képtelenség.

Mivel magyarázza, hogy 1920-ban 17048 egyetemi hallgató volt az országban, 1 évvel később 20240, aztán 21240, 3 évvel később pedig 17868, utána pedig folyamatos, enyhe csökkenés a '35-ös 14216-ig? Hogy a háború után a háború előtthöz képest a pesti karok beiratkozóinak létszáma megtöbbszöröződött? Megérkeztek az egyetemeink, tetszik látni, aztán elkezdték kibaszkodni a velük együtt érkező zsidó hallgatókat.

Ha a társadalmi szerződésről tőlem nem akar tudni, olvassa el a n.c-t ismertető kultuszminiszter beszédét. Tanulmányozza kicsit a magyar és a lengyel zsidóság hasonló tartalmú jogszabályokkal szemben fellépését (a magyar esetében a fel nem lépést), annak indokait. A magyar zsidóság ekkor még fenntartani kívánta az általam emlegetett társadalmi szerződést, saját egyenjogúságát, és kifejezetten elkerülni kívánta a kisebbségi identitást.

@Holger Hartland: Félelmetes. Nem vagyok hajlandó lemenni odáig, hogy tényállásokat idézgessek a kortárs joggyakorlatból és bűnesetekből, ahol ennél kevésbé közvetlen oksági viszonyokon is simán megáll az emberölés, sőt, annak minősített esetei.
Egyszerűen azt kell vizsgálni, hogy mire irányult az elkövető szándéka. Nem életszerű, hogy a fogalmam sincs hány fokos kontinentális orosz télben szolgáló katonák ne tudhatták volna, ne lett volna tőlük elvárható, hogy tudják, hogy mi történik a folyó vízzel a szabad levegőn, és mi történik a ruhátlan emberrel. A tudati beszűkülést pedig az egyéni felelősséget alakító tényezőként lehet kezelni, bár tudunk mai csoportos elkövetésekről, ahol ennek ellenére is igen súlyos büntetéseket szabtak ki. A cselekmény minősítésére az elkövető futó tudati beszűkülése nem hat ki.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2011.12.18. 10:51:46

@Counter: Ha leragadsz a felelősségnél, meg annál, hogy mentegetésről van-e szó, akkor nincs miről beszélnünk, ugyanis ezek szvsz túl vannak tárgyalva, ld. fentebb. Nem a megítélésről van szó, hanem a hogyanról. Tessék egy másik példa: szovjet katonák kegyetlenkedései 1944/45-ben. Szervezett népirtás, felső szinten tervezett bűncselekmény? Nem. Pedig voltak gyilkosságok? Igen. Olyan is volt, hogy nem a halál okozása volt a cél, de az lett belőle? Igen. Rendszeresen, tömegesen voltak ilyenek? Igen. Központilag eltervezve, megszervezve, irányítva? Nem. A szovjet felső vezetés felelőssége közvetett: abban merül ki, hogy hagyták, hogy a bűncselekményeket valószínűbbé tevő helyzetek létrejöjjenek, és nem tettek ez ellen.

Háborús bűn és háborús bűn között is van különbség. Nem feltétlenül az ítélet súlyosságában, de lehet abban is. Rudolf Hösst felakasztották, Albert Speer 20 évet kapott.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.18. 11:40:06

@Holger Hartland: Összemossa az "intézményesen lehetővé tesz" és az "elkövet" fordulatát. Nem gondolom, hogy a magyar politikai-katonai vezetés közvetlenül felelős egyes és bármely elkövetésért; a katonai vezetés azért felelős, hogy ezekre az elkövetésekre lehetőséget adott, és azért felelős, hogy aktívan tett kifejezetten abból a célból, hogy megvalósulhassanak (negatívan megkülönböztetett intézmények és eljárások egyéb célból érvényesen értelmezhetetlen kialakításával).
Az inkriminált hozzászólásban az egyes elkövetést minősítésére került sor. Az egyes elkövetést az egyes elkövetés szintjén lehet és kell minősíteni. A szovjet katonák bűncselekményeit semmilyen, a cselekmények tényállásán kívüli elem nem tudja nem gyilkossággá minősíteni.

Ha kivonnánk a tényállásokból az elkövető tudati elemét, az általa belátható következmények és szándékai vizsgálatát, akkor minden emberölés halált okozó testi sértéssé kellene hogy minősüljön, hiszen halálokozás és testi sérelem nélkül nagyon nehéz bárkit megölni. Emberöléssé az teszi, hogy az elkövető tudja, hogy halálra lehet fagyni és tudja, hogy a tevékenysége nem csak elősegíti, növeli ennek a valószínűségét, hanem elkerülhetetlenné teszi. Intézményessé az teszi, hogy másként nem értelmezhető célú intézményi viselkedés vezet hozzá és teszi lehetővé. Mi mással magyarázható, hogy szó szoros értelmében egy bakancs, egy sapka ellátmánnyal, meg amit magával tud vinni felszereléssel, civil ruhában, velük ellenséges és határozottan más státusú személyek alá rendelt embereket küldenek hadszíntérre?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.18. 11:43:58

@Bell & Sebastian:

pedig elmebeteg vagy. nem kicsit, nagyon. rosszindulatú elmebeteg ráadásul.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.18. 11:44:57

@Holger Hartland:

ha face to face lennénk, leköpnélek.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.18. 11:48:10

@Holger Hartland:

amúgy hogyne. a fagyban kiakasztott és vízzel barátságosan locsolgatott bácsi halála egyszerűen fel se merült az elkövetőkben. hát hogyne. rejtőt is nyilvánvalóan azért vitték el betegen, mert eszükbe sem jutott, hogy beledögölhet a koszos zsidaja.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.18. 11:48:55

@Counter:

a következő lépés a logikai sorban az, hogy a bibsiket nem megdögleni hajtották rá az aknamezőre.

tistedur 2011.12.18. 11:53:21

@Holger Hartland: dorosic- amikor a kigyulladt tífuszbarakkokból menekülőket lelőtték a keret tagjai

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.18. 11:57:37

@mavo: Szerintem vagy te olyan szörnyeteg, hogy Radnóti eutanáziáját is elutasítsd, és vagy olyan képmutató, hogy egyébként meg megértően viseltess az intézménnyel.

@tistedur: Végülis szökési kísérlet volt, nem? Sajnálatos jogértelmezési félreértés, de hát nem várható el, hogy minden Jutasról kihullott korcsőrmester mellé képzett jogászokat állítsanak – azokat elvitték muszra.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.18. 12:05:44

@Holger Hartland:

„Tessék egy másik példa: szovjet katonák kegyetlenkedései 1944/45-ben. Szervezett népirtás, felső szinten tervezett bűncselekmény? Nem. Pedig voltak gyilkosságok? Igen.”

nekem tetszik, hogy a mocskos gyilkos nőerőszakolós ellenség bűneivel mentegeted a „mieink” bűneit. olyan elegáns, olyan finom, olyan előkelő.

honfitársaink meggyilkolására simán mentség, hogy de az ellenség. cuki, bazmeg.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.18. 12:07:08

@tistedur:

na de a ruszkik! málenykij robot! gulág!

pfű, ezt is letudtuk. lelkiismeret? az mi a geci?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.18. 12:08:45

@mavo: Most hogy mondod, elsiklottam Holger durva rejtett állítása felett. Akkor most a muszos *ellensége* volt a hadseregnek, hogy ellenséges viszonyok között történtekkel kell analógiát vonni?
Az a jó szívem visz majd a sírba.

tistedur 2011.12.18. 12:11:24

@mavo: @Counter: szerintem ez most kissé ködszurkálás.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.18. 12:12:47

@Counter:

„tarkólövés. - így végzed hát te is” — hazudta radnóti miklós a férfias beavatásról.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2011.12.18. 12:13:58

@Counter: Nem, éppenhogy szétválasztom az "intézményesen lehetővé tesz" és az "elkövet" fogalmait.

Írod: "Nem gondolom, hogy a magyar politikai-katonai vezetés közvetlenül felelős egyes és bármely elkövetésért; a katonai vezetés azért felelős, hogy ezekre az elkövetésekre lehetőséget adott, és azért felelős, hogy aktívan tett kifejezetten abból a célból, hogy megvalósulhassanak (negatívan megkülönböztetett intézmények és eljárások egyéb célból érvényesen értelmezhetetlen kialakításával)."

Így van. Azért is kopiztam ide, mert ezt próbálom mondani már x hozzászólás óta. A vezetés kialakított olyan helyzeteket, amelyekben az ilyen cselekmények lehetővé váltak. Miről vitatkozunk akkor? A konkrét esetről? Ld. az idézett angol nyelvű leírást.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.18. 12:14:56

@tistedur:

abszolút jogos. ha a mocskos ellenség irthatta a magyart, akkor a magyarnak dupla akkora joga van rá. minimum.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2011.12.18. 12:17:41

@mavo: Ugyan már, lófasz a seggedbe, tökfej.
A "mentegetés" nem téma, kérdésként sem merülhet fel.

evil overlord (törölt) 2011.12.18. 12:36:49

@mavo: Fel se merül magában, hogy Holger nem mentegeti sem tölgyet sem az elkövetőket?

@Holger Hartland: Mondja, nem jogász maga véletlenül?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.18. 12:38:29

@tistedur: Félreérted a válaszainkat, szerintem... elnézést kérek a félreérthetőségért. Nem érdemi, hanem abszurd ellenérvnek szántam, és ellenérvnek, nem kiegészítésnek.

@Holger Hartland: Rágjuk akkor egy kicsit a történeti tényállást. Ez volt az eszmecserében a felhívás, amire válaszoltam: "Arról igazán írhatna, amikor muszost a magyar katonák öltek meg - ha csak nem szökevényt üldöztek. Ez erősen mítosznak tűnik, de olyan kell a ballereknek is."

A kérdés tehát az, a magyar katonák cselekménye ölés volt-e. Azt hiszem, adekvát és alapos véleményt adtam arról, hogy miért ölés és milyen bevett módszerekkel határolható el a balul elsült szívatástól és egyéb weasel wordöktől.

A konkrét eset kapcsán abban vagyok vitázni hajlandó, hogy a katonai vezetés, az *intézményes* viselkedés mennyire irányult a muszosok szándékos és elkerülhetetlen elpusztítására. Szerintem jelentős mértékben arra irányult, mert számos intézmény, intézkedés, szervezeti döntés másra nem irányulhatott. Ezt megerősíti, hogy a muszos veszteségarányok jóval felülmúlták a fegyveres szolgálatét (és tudjuk, hogy ez utóbbi önmagában is egy nemzeti tragédia).
Ebben, ti. a vezetés felelőssége vizsgálatának módszerében és szempontjaiban meg azt írta, egyetértünk.
Akkor most mi van?

tistedur 2011.12.18. 12:41:39

@mavo: lásd evil fentebbi hozzászólását.
( sokszor egyetértek veled, de most azt hiszem, hogy Counterrel együtt beleestetek egy egyszerű "nem igazán azt gondolom, amit a másik kifejezni akart" jellegű félreértésbe)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.18. 12:42:26

@Holger Hartland:

No, mostmár maga is ítélet alá esett!:-)

ü
bbjnick

Bell & Sebastian 2011.12.18. 12:42:51

@mavo: Nocsak, még egy érintett, vagy a falkaszellem hozott ide? Az, elmebeteg többség, mi? Bagoly mondja? :D

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2011.12.18. 12:47:36

@evil overlord: Miért is merülne fel mavóban bármi értelmes gondolat? Csakis náci lehetek ezzel a nicknévvel. (Most ahogy nézem: H.H. Hmm.) A liberálisok nem kis részével az a baj, hogy ha valaki nem egészen az ő nótájukat fújja, rögtön elhatárolódást követelnek, meg nyilatkozatot arról, hogy nem vagyunk nácik.

Jól van. Szívesen adok bárkinek olyan nyilatkozatot, amelyben kijelentem, hogy nem vagyok náci. De akkor melléteszek egy olyan nyilatkozatot is, hogy aki az előbbi nyilatkozatomat kapja, annak az anyja nem kurva, még véletlenül sem.

Egyébként nem vagyok jogász - pedig micsoda jogász lehettem volna! :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2011.12.18. 12:55:43

@Counter: Az idézett felhívást neveztem én "tölgy-tézisnek", és nem tartom igaznak, de a már leírt okokból tölgybe nem rúgok, és kész.

Hoppá, átsiklottam egy gondolata felett. A vezetés közvetett felelősségének megállapításával értek egyet, azzal viszont nem, hogy ez szándékosan kitervelt népirtás lett volna. Az eredményből nem mindig következtethetünk a szándékra. Nem gondolom, hogy amikor a diszkriminatív jogszabályokat meghozták és végrehajtották, akkor lett volna egy központi elgondolás vagy terv, hogy "a zsidókat el kell pusztítani". Wannsee esetében volt. Itt nem - ha jók a témában olvasottakra vonatkozó emlékeim. Ideje megnézni pár könyvet.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2011.12.18. 13:04:40

@bbjnick: És nem értik, hogy miért buknak meg, és nem értik, hogy miért nem kell az ő nagyszerű szakértőpolitikájuk, és nem értik, hogy miért viseli el ez az ország még mindig a fideszbűnözőket, és csak annyit tudnak mondani, hogy fúj, genetikusan alattvaló, szarszagú Madzsarisztán, és hogy köpjük le a patkány nácikat, vagyis akiről azt gondoljuk. Szerkesszük ki, alázzuk meg, állítsuk pellengérre IRL-mivoltában holmi szaros blogkommentek miatt! Hát bassza meg, az a baj, hogy tölgy azután, amiket kapott, annyit zsidózik, amennyit akar. Megkapta érte már előre. Kínai Kálmánék annyi alpári, genyó szellemeskedést sütnek el, amennyit akarnak. Megkapták érte már előre. Nem tetszik? Nem kellett volna őket kiszerkeszteni, megalázni, IRL-mivoltukban pellengérre állítani.

Remélem, tölgy nem fog zsidózni.

Remélem, Kínai Kálmánék elsütnek még néhány genyó poént. :)

evil overlord (törölt) 2011.12.18. 13:06:29

@Holger Hartland: Nagy néha, de akkor is azonnal tönkrevágja a stílusával.

LOL. Csak azért kérdeztem, mert a "nem látta be tettének következményeit" az olyan jogászos.

Témához: Állítólag (wikipedia, szóval messze nem biztos) gróf Edelsheim-Gyulai Ilona emlékirataiban (Becsület és kötelesség 1. 1918-1944) a kormányzóhelyettes szót emelt a muszosokért: "Yet another sad topic: the Jewish companies, as I hear, -there 20 or 30 000 [men]-, are at the mercy of the sadist's passions, in every regard; the stomach of man gets ache [looking at this]; it is abhorrent, that in the 20th century, it happens at us, too... [...] I fear, we will pay for this very dearly once. (Is it possible to take them home to work there?) Otherwise, in spring, only a few will be alive. [...]"
Megvan valakinek?

evil overlord (törölt) 2011.12.18. 13:09:31

@Holger Hartland: Az különösen durva, hogy pont azok a neolib libik, akik röhögve végignézték, hogyan veszíti el egymillió ember az állását a túl gyors gazdasági átmenet miatt, azok tépik szét Kínait egy nyilvánvalóan abszurd cinikus mondata miatt.

Bell & Sebastian 2011.12.18. 13:11:06

@Holger Hartland: Nézze, a német egy precíz népség, minden papírfecnit megőriztek. Van, ami kutatható, van ami nem, van amit kidobtak csócsálni a plebsnek.

Mindenki azt hisz, amit csak akar, akárcsak a magyar 800 ezer párttagot és a 240 ezer, jelentést írogató, kollaboránst illetően.

Szó nem volt teljes fizikai megsemmisítésről, különösen a 3-4 első tanácskozás idején. Keresték a megoldást és a kép sokkal árnyaltabb volt, mint ahogyan azt utólag előadják. Az önkéntes SS ezredek közt még meggyőződéses zsidó is akadt a keleti fronton, micsoda szentségtörés, ó!

A mantrát nyomatni bezzeg nem szégyellik, csak hát ugye a képzelgés és valóság összevetése zsenánt, mert kontra produktív lenne.
Vallásgyalázás lesz abból, ha valaki felszólal, még tv. is van rá, úgy tegye.

Bell & Sebastian 2011.12.18. 13:25:58

Alsó hangon is 30 ezer zsidó lépett be az SS -be, nem elhanyagolható létszámban Magyarországról is (Hollandia, Litvánia, vagy akár Franciaország, Anglia Észtország, Lettország és Finnország mellett) és milyen meglepő, elsődlegesen a muzulmánok ellen vetették be őket, Palesztinában, Boszniában.

A szakirodalom 3 alakulatot említ én négyet tudok.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.18. 13:30:35

@Holger Hartland: A kérdés csak az, mi másra irányulható szándékként lehet értelmezni az intézményes kereteket – nincs fegyver, egyenruha, ellátmány, deklarált célok és alkalmazott eszközök közötti ellentmondások – és az alkalmazott eljárásokat és szervezeti folyamatokat.

Mielőtt nagyon beleéli magát az úgy kezdődött, hogy visszaütött és hasonlókba, gondolja már meg, hogy még a feltéve, de el nem fogadva folyó bokszmeccsen is mekkora mélyütésekkel próbálkoznak a magától előre feloldozást nyerő felek.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.18. 13:35:47

@Counter:

"Mit jön maga folyton azzal, hogy keresztény és főleg hogy konzervatív nem ítélkezik, nagyon határozottan leírják maguk, hogy a helyes ideológia szerint de, igen, nagyon is judgemental kell hogy legyen egy konzi, és példa is alátámasztja, a legilletékesebb helyről, hogy judgementalnek lehet és kell lenniük." --- írja.

Kiszera méra bávatag:-)

"Ami a zsidókat illeti, ha nem érti, pontosítok kicsit. Az orvos, ügyvéd, gyógyszerész stb. állami engedélyhez, jóváhagyáshoz kötött ún. zsákmányolható szakma, példának hozhatnám a békési üzemorvos friss esetét. Az egyetemi oktatás szervezése és szabályozása úgyszintén állami fennhatóság alá tartozik, az egyetemek jó része ráadásul távozott is. Egy, a korábbival szemben meglehetősen ellenséges államhatalom vette át a hatalmat az elszakított területeken. Maga szerint ha a bevonuló románok találtak egy zsidó, tehát a magyar nemzethez tartozónak számított és a magyar államhoz messzemenően lojális orvost, gyógyszerészt, ügyvédet, netán ügyészt, bírót, az illetőből a román hatalom bírája lett vagy vagonlakó? Ugyan, ne is válaszoljon." --- írja.

1) Hogy jön ide a békési üzemorvos friss esete?:-)

2) A közigazgatás elmenekült Erdélyből 1919-20-ban. De a közigazgatás nem zsidókból állt. A zsidóság leginkább az ú.n. szabad értelmiségi pályákat (orvos, ügyvéd, mérnök stb.) preferálta, ezeket azonban nem érintette közvetlenül a hatalomváltás. Nagyon valószínűtlen, hogy a Regát értelmiségi túltermelése rázúdult volna Erdélyre és kiszorította volna az ottani szabad értelmiségieket.

Mivel a dualizmuskori statisztikák csak a nyelvi és felekezeti összetételt rögzítették, ezért nem tudjuk, hogy hány zsidó származású (tehát izraelita és kikeresztelkedett zsidó) élt Erdélyben a román megszállást megelőzően, a román népszámlálások azonban "nemzetiségként" tüntetik fel a zsidókat, tehát --- hellyel közel --- képet kaphatunk arról, hogy hány zsidó identitású személy élt a két világháború között ott (Erdélyben). Nem könnyű így az összehasonlítás, de még ebből is az derül ki, hogy valószínűtlen amit maga "feltételez", hogy olyan tömegével menekültek volna el a zsidók Erdélyből, hogy ezzel alapvetően megváltoztatták volna a zsidóság arányszámát (akár az értelmiségen belül is) a trianoni Magyarországon.

Egyébként pedig továbbra is várom a hivatkozott (és linkelt) statisztikai adatokat!

"Arra se, hogy maga szerint a Trianon következményeképpen beálló egyetemi és szakmai arányváltozások megismerésére egy 10 évvel Trianon előtti statisztika bármilyen mértékben is alkalmas volna. Ez teljes képtelenség." --- írja.

Ismét logikai hibát követ el. Ahhoz, hogy a kérdésről bármilyen képet alkothassunk szükségünk van egy dualizmuskori adatra és egy Trianon utáni adatra. egyébként, hogyan végezhetnénk összehasonlítást. A dualizmuskorit én már prezentáltam, most jön maga a Trianon utánival!

"Mivel magyarázza, hogy 1920-ban 17048 egyetemi hallgató volt az országban, 1 évvel később 20240, aztán 21240, 3 évvel később pedig 17868, utána pedig folyamatos, enyhe csökkenés a '35-ös 14216-ig? Hogy a háború után a háború előtthöz képest a pesti karok beiratkozóinak létszáma megtöbbszöröződött? Megérkeztek az egyetemeink, tetszik látni, aztán elkezdték kibaszkodni a velük együtt érkező zsidó hallgatókat." --- írja.

Magyarázza meg magának a Klebelsberg Kunó!

"Ha valaki ezt az indemnitási vitát végighallgatta, annak az lehet a benyomása, mintha a magyar kultúrpolitikának csak egyetlen egy nagy kérdése lenne és ez a numerus clausus. Egyesek határozati javaslatokat nyújtottak be a tekintetben, hogy töröljék el a numerus clausust, mások pedig viszont olyan irányban nyújtottak be határozati javaslatokat, hogy szigorítsuk annak végrehajtását. Szóval a vélemények elágaznak, a látszat azonban minden oldalról kétségtelenül az, mintha nekünk ma a kultúrpolitikában nem lenne más égető kérdésünk, mint ez a probléma. Nem csinálok titkot abból, hogy én a numerus clausust elvileg nem helyeslem. Mert egy nemzetnek csak az állhat érdekében, hogy minél több kiművelt tagja legyen. Mi azonban egészen sajátos helyzetbe kerültünk. Elvesztettük az ország kétharmad részét, ahonnan az intelligencia visszaözönlött erre a maradék Magyarországra, úgy hogy ma kétségtelenül kelleténél nagyobb számban vannak az intelligenciának olyan tagjai, akiket a maguk szakmájában foglalkoztatni nem vagyunk képesek. A B-listák egymást érik, egymásután vagyunk kénytelenek elbocsátani az állami alkalmazottakat. Hát kérdem, összeegyeztethető-e a legminimálisabb előrelátással az, hogy tömegesen neveljünk egyes pályákra olyan ifjakat, akikről már eleve tudjuk, hogy nem fogunk tudni nekik kenyeret adni? (Zaj a szélsőbaloldalon.) Ez igen fájdalmas tény, ez a trianoni békének egyik szomorú következménye, de olyan tény, amellyel nekünk, magyaroknak számolnunk kell, mert különben csak értelmi proletariátust nevelünk, ezreit olyanoknak, akik hivatalokat fognak követelni, de akiknek nem fogunk tudni hivatalokat adni és akiket azután mesterségesen kergetünk bele az elégedetlenségbe, a forradalmi hangulatba, úgy hogy ezek nem konstruktív elemek lesznek, hanem a maguk elégedetlenségével a nyugtalanság kovászát jelentenék a magyarságban. (Közbeszólások) Azoknak, akik a numerus clausus megszigorítását követelik, azt válaszolhatom, hogy a numerus clausus fokozatosan lépett életbe, visszaható ereje nem volt. Először az első évfolyamra, azután a második, majd a harmadik, negyedik évfolyamra vétetett foganatba, s ma, a törvény életének negyedik évében eljutottunk oda, hogy már csak az ötödik évfolyamba tartozók és az elmaradottak nem esnek rendelkezései alá, akik t. i. még akkor iratkoztak be, amikor a törvény még nem volt életbeléptetve. Természetes tehát, hogy a főiskolák népességében még a numerus claususról szóló törvény által előírt szám elérhető nem volt, azonban évről-évre közelebb jut ahhoz a 95 százalékhoz, amely a népességi arányszám szerint itt irányadó. Hogy a pécsi egyetemre nagyobb számmal mentek nem keresztény ifjak, annak egyszerű magyarázata az, hogy benyomásuk szerint Pesten szigorúbb elbírálás alá esnének és ahhoz a főiskolához léptek át, ahol az első négy évfolyamba való felvételnél igenis érvényesült a numerus clausus és csak két tekintetben mutatkozott
elágazás. Az egyik a kikeresztelkedett izraelitákra vonatkozik. Mindaddig, amíg ezen a helyen állok, nem vagyok arra kapható, hogy ezt a kérdést visszamenőleg megoldjuk. Én mindenkit óva intek attól, hogy a társadalom mai harmóniájának felzavarásával ezt a kérdést megbolygassa. (Zaj a bal- és a szélsőbalul dalon.) A másik eltérés abban a tekintetben van, hogy a budapesti egyetem úgy vélekedik, hogy a tényleg felvetteknek öt százaléka lehet izraelita, a pécsi egyetem pedig akként, hogy a kultuszminiszter által engedélyezett numerus clausus öt százaléka. Minthogy azután a pécsi egyetemnél előfordult az az eset, hogy egyes beiratkozott keresztény ifjak elmaradtak, az izraeliták pedig megjelentek, előállott az a helyzet, hogy a tényleges létszámban nagyobb volt az izraeliták száma az öt százaléknál. Azt hiszem, igen nagy komplikációkat okoznánk akkor, ha olyan esetekben, ahol már jelentkezett izraelita ifjakat felvettek, az arányszám helyreállítása végett az izraelitákat kizárnánk. Azt hiszem, hogy éppen a numerus claususról szóló törvény érdekében nem látszik tanácsosnak, hogy erre a térre lépjünk. (Közbeszólások.)"

(mtdaportal.extra.hu/books/klebelsberg_kuno_beszedek_es_cikkek.pdf)

"Ha a társadalmi szerződésről tőlem nem akar tudni, olvassa el a n.c-t ismertető kultuszminiszter beszédét. Tanulmányozza kicsit a magyar és a lengyel zsidóság hasonló tartalmú jogszabályokkal szemben fellépését (a magyar esetében a fel nem lépést), annak indokait. A magyar zsidóság ekkor még fenntartani kívánta az általam emlegetett társadalmi szerződést, saját egyenjogúságát, és kifejezetten elkerülni kívánta a kisebbségi identitást." --- írja.

"A külföldi zsidóság egyes szervezetei, főként a francia Alliance Israélite Universelle és két angol szervezet, a Joint Foreign Comittee of the Jewish Board of the Deputies és az Anglo-Jewish Association a törvény megszületése óta már többször föllépett a Népszövetségben a magyar numerus clausus ellen, mondván, az ellentétben áll a trianoni békeszerződés kisebbségek védelmére vonatkozó részének 54., 55. és 58. paragrafusával, amelyek kimondják a különböző kisebbségek egyenlőségének és vallásszabadságának védelmét."

"...Bethlen 1927. november 16-án már ismertette is az 1920. évi XXV. tc. 3. § harmadik bekezdésének módosítására Klebelsberg által kidolgozott szövegváltozatot: 'az engedély megadásánál a nemzethűség és erkölcsi megbízhatóság követelményei mellett egyfelől a felvételt kérő megelőző tanulmányi eredményeire, illetve szellemi képességeire, másfelől arra is figyelemmel kell lenni, hogy elsősorban a hadiárvák és a harctéri szolgálatot teljesítettek gyermekei, továbbá a közalkalmazottak és a különféle foglalkozási ágakhoz (mezőgazdasághoz, iparhoz, kereskedelemhez, szabadfoglalkozáshoz stb.) tartozók gyermekei az ezen foglalkozáshoz tartozók számának és jelentőségének megfelelő arányban jussanak a főiskolákra, és a fölvettek száma az egyes törvényhatóságok közt is igazságosan osztassék fel. A vallás- és közoktatásügyi miniszter felügyel arra, hogy ezek a szabályok megfelelően alkalmaztassanak.' "

www.rubicon.hu/magyar/oldalak/numerus_clausus/

Gondol! Gondol! Gondol! (kedves @Counter:!)

Ennyit magácska "társadalmi szerződéséről"! És ugyanakkor a numerus clausus valós szándékairól (mert a törvénymódosításból világosan és egyértelműen kiolvashatóak a 3. § harmadik bekezdésének valódi céljai).

ü
bbjnick

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.18. 13:44:21

@bbjnick: Olvassa el a Klebelsberg Kunóját, mert ilyeneket ír:
"Elvesztettük az ország kétharmad részét, ahonnan az intelligencia visszaözönlött erre a maradék Magyarországra".
Klebelsberg egyébként téved, hogy a n.c-nak ne lett volna visszaható hatálya. Általában nem volt, de mint írtam, a pesti orvosi karon minden futó évfolyamra alkalmazták.

A békési üzemorvos úgy jön ide, hogy bár az orvos, jogász, kapcsolódó szakmák értelmiségi szabadfoglalkozások, gyakorlásuk igenis az államtól nagy mértékben függ. Nézze már meg, hogy a bírák bíráskodási joga is a vegytiszta politikai akaraton áll vagy bukik, például!

A statisztika kapcsán az érvelési hiba még mindig a magáé, ugyanis maga cáfolatnak szán egy egyszeri adatot az adatváltozás mértékének érvével szemben. Teljes tévedés.

Ahhoz gratulálok, hogy maga szerint a kisebbségvédelmi rendelkezésekre hivatkozást *explicite* elutasító magyar zsidó közösség véleménye nem mérvadó, ellenben a nemzetközi zsidó szervezetek véleményét a magyar zsidóság véleményének tekinti. Maga túl könnyen esik a hazudozás hibájába.

Bell & Sebastian 2011.12.18. 13:51:14

@bbjnick: Ha magánál van, most rögtön mutassa fel Longinus lándzsáját, mert anélkül egy szavát el nem hiszik. Maga be van szorozva 0,15 -tel, ha sokat ugrál, még meg is deriválja ez a sakter. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.18. 14:05:34

@Counter:

"Olvassa el a Klebelsberg Kunóját, mert ilyeneket ír:
'Elvesztettük az ország kétharmad részét, ahonnan az intelligencia visszaözönlött erre a maradék Magyarországra'. --- írja.

Mi a kérdés? A numerus clausus legfontosabb célja épp az értelmiségi munkanélküliség enyhítése volt. Vagy nem? Az értelmiségi munkanélküliség már a világháború előtt is gond volt Magyarországon, Trianon után a helyzet nagy mértékben romlott. Klebelsberg erről beszél. A visszaözönlő intelligencia felekezeti összetételéről hol tesz említést?

"A békési üzemorvos úgy jön ide, hogy bár az orvos, jogász, kapcsolódó szakmák értelmiségi szabadfoglalkozások, gyakorlásuk igenis az államtól nagy mértékben függ. Nézze már meg, hogy a bírák bíráskodási joga is a vegytiszta politikai akaraton áll vagy bukik, például!" --- írja.

Maga (remélem) tudatosan keveri és összevissza csúsztatja a fogalmakat! Egy ügyvéd vagy egy orvos a korban szellemi szabadfoglalkozású (független, érti?!), de egy államilag kinevezett bíró miért/mitől volna az?

"A statisztika kapcsán az érvelési hiba még mindig a magáé, ugyanis maga cáfolatnak szán egy egyszeri adatot az adatváltozás mértékének érvével szemben. Teljes tévedés." --- írja.

Nya'sggem!:-) Tizedszer mondom el, hogy a kép alkotásához két adatra van szükség! A dualizmuskorit prezentáltam, várom a maga Trianon utáni statisztikáit!

"Ahhoz gratulálok, hogy maga szerint a kisebbségvédelmi rendelkezésekre hivatkozást *explicite* elutasító magyar zsidó közösség véleménye nem mérvadó, ellenben a nemzetközi zsidó szervezetek véleményét a magyar zsidóság véleményének tekinti. Maga túl könnyen esik a hazudozás hibájába." --- írja.

Maga meg vagy szív vagy szed valamit! Én ismét hivatkozok, maga ellenben csak állít! Tessék, linkelje ide a magyar zsidó közösség *explicite* elutasító véleményét! Esetleg értelmezheti, kommentálhatja azt is, hogy ezek a mocskos nemzetközizsidók miért b*sztak ki így szegény magyar zsidókkal, hogy akaratuk ellenére a Népszövetségnél mószerolták a magyar kormányt.

De a lényegről megint lemaradt! 3. § harmadik bekezdés! Nem jön át, ugye?!

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.18. 14:19:02

@Bell & Sebastian:

:-D

No, legfeljebb nekem is kiszerkesztik a nevemet a Világhálón! Rettenetesen meg fogja rázni a közvéleményt:-D

ü
bbjnick

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.18. 14:28:01

@bbjnick: Talán vegye elő a statisztikáját és nézze meg. Illetve próbálja meg megérteni, mit jelent a "túlreprezentációban a döntő lökést Trianon adta meg [...] Lehet látni az óriási, 25-50%-os ugrást 1920-ban a hivatásrendek esetében." fordulat. Hogy megint pestiorvosikar legyen, közel hatszoros számú hallgató jelentkezett a háború után. A N.C. a Trianon miatt az országot érő értelmiségi özönvízt próbálta megoldani, amely özönvízben a háború előtti társadalmi szerződés okán rengeteg zsidó került Magyarországra, mint "odaát" politikailag megbízhatatlan magyar, hiszen állami zsákmányszakmát gyakorolt volna. Az eredetileg egyszerűen az utánpótlásnak érthetően szűk (és kevéssé érthetően emellett nemi alapú) keretet szabó n. c. a "társadalmi egyeztetés" fázisában lett irracionális vallási és faji megkülönböztetés eszköze, éppen a társadalmi szerződés sokat emlegetett felmondásának következtében. (Érdekes módon a teológiai fakultásról érkezett a vallási elvű javaslat, noha ott semmiféle zsidó vallási túlreprezentációról nem lehetett beszélni.)

Nem érti az üzemorvosi kérdést sem. A hivatás gyakorlását szokás szabadfoglalkozásnak nevezni. Valójában a hivatás gyakorlása állami jóváhagyástól, szabályozástól függ, nézze meg a MONE-OTI kapcsolatát, de a kamarai szabályozás intézményével is megismerkedhet.

Ami a magyar zsidóság véleményét illeti: maga állítja, hogy a magyar zsidó közösség hivatkozott a békeszerződések kisebbségvédelmi passzusaira. A bizonyítás terhe magán nyugszik.
Kérem, amikor bizonyít, ne feledkezzen meg azonban az alábbiakról se:
"mi a békeszerződésre sohasem kívánunk hivatkozni [...] mi nem kérjük védelmünket a trianoni szerződés alapján, mert nem akarunk kisebbség lenni, amely genfi védelem alá helyezi magát"
"Ha a magyar zsidóság számára gettókat állítanak fel, a magyar zsidóságnak nem szabad olyan erkölcsi felfogást, olyan magaviseletet tanúsítani, amellyel saját maga is gettót állít fel a maga számára, hanem kell, hogy bátran, önérzetesen hirdesse a maga egyenlő jogát." (Vázsonyi Vilmos), és arról sem, hogy éppen ezen érvelés hatására a magyar zsidóság *sohasem* tett kísérletet arra, hogy ezeket a kisebbségvédelmi passzusokat meghivatkozza.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.18. 15:24:28

@Counter:

"Talán vegye elő a statisztikáját és nézze meg" --- írja.

Szóval létezik az a statisztika a leszakított országrészekből visszaáramló intelligencia felekezeti összetételéről vagy nem? Esetleg a dualizmuskori és a Trianon utáni Magyarország értelmiségének felekezeti összetételéről? Hivatkozás? Link? Fittyf*ne? "Lehet látni az óriási, 25-50%-os ugrást 1920-ban a hivatásrendek esetében." Forrás?

"Hogy megint pestiorvosikar legyen..." --- írja.

Értem, a pesti orvosi kar:-)

"A N.C. a Trianon miatt az országot érő értelmiségi özönvízt próbálta megoldani, amely özönvízben a háború előtti társadalmi szerződés okán rengeteg zsidó került Magyarországra..." --- írja.

Mennyi az a rengeteg? És mennyiben változtatta ez meg az értelmiség felekezeti/származási összetételt? Esetleg a pesti orvosi karon, ahol már a világháború előtt is a hallgatók közel fele zsidó volt?

"Az eredetileg egyszerűen az utánpótlásnak érthetően szűk (és kevéssé érthetően emellett nemi alapú) keretet szabó n. c. a "társadalmi egyeztetés" fázisában lett irracionális vallási és faji megkülönböztetés eszköze, éppen a társadalmi szerződés sokat emlegetett felmondásának következtében. (Érdekes módon a teológiai fakultásról érkezett a vallási elvű javaslat, noha ott semmiféle zsidó vallási túlreprezentációról nem lehetett beszélni.)" --- írja.

Ugye, nem érti? Mert a maga agyában ez csak pozíciófoglalás kérdése lehet...

"Nem érti az üzemorvosi kérdést sem. A hivatás gyakorlását szokás szabadfoglalkozásnak nevezni. Valójában a hivatás gyakorlása állami jóváhagyástól, szabályozástól függ, nézze meg a MONE-OTI kapcsolatát, de a kamarai szabályozás intézményével is megismerkedhet." --- írja.

Miért halandzsázik?

"Ami a magyar zsidóság véleményét illeti: maga állítja, hogy a magyar zsidó közösség hivatkozott a békeszerződések kisebbségvédelmi passzusaira. A bizonyítás terhe magán nyugszik.
Kérem, amikor bizonyít, ne feledkezzen meg azonban az alábbiakról se:
"mi a békeszerződésre sohasem kívánunk hivatkozni [...] mi nem kérjük védelmünket a trianoni szerződés alapján, mert nem akarunk kisebbség lenni, amely genfi védelem alá helyezi magát"
"Ha a magyar zsidóság számára gettókat állítanak fel, a magyar zsidóságnak nem szabad olyan erkölcsi felfogást, olyan magaviseletet tanúsítani, amellyel saját maga is gettót állít fel a maga számára, hanem kell, hogy bátran, önérzetesen hirdesse a maga egyenlő jogát." (Vázsonyi Vilmos), és arról sem, hogy éppen ezen érvelés hatására a magyar zsidóság *sohasem* tett kísérletet arra, hogy ezeket a kisebbségvédelmi passzusokat meghivatkozza." --- írja.

Mag ismét összekeveri a tényeket az interpretációval:

bfl.archivportal.hu/id-122-kovacs_m_maria_numerus_clausus_es_az.html#fo2

ü
bbjnick

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.18. 15:42:17

@bbjnick: Értse már meg a *saját* statisztikai adatát! Ha a lakosság csökken, de az egyetemi hallgatók, értelmiségiek száma nagyjából változatlan marad, mert a lakossághoz képest kisebb arányban maradhatnak határon túl, akkor a maradék lakosságra vetített arányuk az összeadás, osztás szabályainak megfelelően megnő. Ezért lett több az egyetemi hallgató a lakossághoz képest, és ezért lett pregnánsabb probléma az értelmiségi túltermelés, és ezért volt könnyebb a zsidóságban megtalálni a fölösleget.

Egyelőre maga állítja, hogy a magyar zsidó közösség a trianoni békeszerződések kisebbségvédelmi passzusaira hivatkozva tiltakozott a n.c. ellen.
Tud mutatni tényt arra vonatkozóan, hogy ez megtörtént? Én mutattam tényt arra vonatkozólag, hogy ilyen döntése a magyar zsidó közösségnek nem született, épp ellenkezőleg. De bizonyítania még mindig magának kellene az eredeti állítását. Papírja van, tolla van, lássuk, ténye van-e, mert innentől magán múlik minden!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.18. 16:02:37

@Counter:

"Értse már meg a *saját* statisztikai adatát! Ha a lakosság csökken, de az egyetemi hallgatók, értelmiségiek száma nagyjából változatlan marad, mert a lakossághoz képest kisebb arányban maradhatnak határon túl, akkor a maradék lakosságra vetített arányuk az összeadás, osztás szabályainak megfelelően megnő. Ezért lett több az egyetemi hallgató a lakossághoz képest, és ezért lett pregnánsabb probléma az értelmiségi túltermelés, és ezért volt könnyebb a zsidóságban megtalálni a fölösleget." --- írja.

Ez mind nagyon szép, de hogyan következik ebből a maga eredeti állítása, hogy a zsidóság aránya a trianoni Magyarország értelmiségében jelentős mértékben nőtt (és ez hívta létre a numerus clausust)?

"Egyelőre maga állítja, hogy a magyar zsidó közösség a trianoni békeszerződések kisebbségvédelmi passzusaira hivatkozva tiltakozott a n.c. ellen.
Tud mutatni tényt arra vonatkozóan, hogy ez megtörtént? Én mutattam tényt arra vonatkozólag, hogy ilyen döntése a magyar zsidó közösségnek nem született, épp ellenkezőleg. De bizonyítania még mindig magának kellene az eredeti állítását. Papírja van, tolla van, lássuk, ténye van-e, mert innentől magán múlik minden!" --- írja.

Nézze maga egy Vázsonyi vélekedéssel (idézettel) és egy Kovács M. Mária-féle interpretációval rukkolt elő (melyikük véleménye reprezentatív a kérdésben?), én pedig csak egy szerény és szikár ténnyel: "A külföldi zsidóság egyes szervezetei, főként a francia Alliance Israélite Universelle és két angol szervezet, a Joint Foreign Comittee of the Jewish Board of the Deputies és az Anglo-Jewish Association a törvény megszületése óta már többször föllépett a Népszövetségben a magyar numerus clausus ellen...". Értem én, hogy a maga vitapozícióját rontja, hogy ez megtörtént, de megtörtént. Hogy ezzel kik értettek egyet és kik ellenezték a magyarországi zsidók közül, azt nem tudjuk (jó, az egy Vázsonyi véleményét ismerjük:-)). Ha esetleg mutatna egy tiltakozást (valami korabeli nagy, reprezentatív magyarországi zsidó szervezettől), amiben elítélik vagy kikérik maguknak a nemzetközi zsidó szervezetek tevékenységét...:-)

ü
bbjnick

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.18. 16:11:42

@bbjnick: Maga szerint az, hogy _nemzetközi, illetve külföldi_ zsidó szervezetek hivatkoztak a trianoni szerződések kisebbségvédelmi passzusaira, az azt jelenti, hogy _a magyar zsidó közösség_ ezekre hivatkozott?

Mutassa be, hogy a magyar zsidó közösséget nem a magyar zsidó közösség képviselte! Vagy mutassa meg, hogy a magyar zsidó közösség egyenlő a Joint Committee-vel vagy bármi maga által felsorolttal!
(Vagy esetleg mutassa meg azt a tényt is, ami a kérdéses eseményre vonatkozik és nem valami másra.)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.18. 16:45:08

@Holger Hartland:

„Miért is merülne fel mavóban bármi értelmes gondolat? Csakis náci lehetek ezzel a nicknévvel.”

mint azt orrba-szájba hangoztattam, te ostoba fasz

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.18. 16:52:18

@Holger Hartland:

„A "mentegetés" nem téma, kérdésként sem merülhet fel.”

na, akkor ismételjük el, hogyan nez ki egy olyan igazi nemmentegetés:

„A fotelból kommentelő utókornak világos, hogy P.A. meghalt a víztől, de a vizet locsolók ott és akkor egyáltalán nem biztos, hogy belegondoltak ebbe, vagy hogy egyáltalán bele akartak gondolni. Szerintem nem gondoltak. Olyan racionalitást és tudatosságot feltételezel az emberekről, ami csak ritkán jellemzőjük, még fotelból kommentelve is.”

összegezve ugyanott tartunk, mint tölgy elvtárs. a bácsik csak meg akarták viccelni a zsidót, és közben valahogy az istennek nem jutott az eszükbe, hogy ha meztelenül ugráltatják a télben, és vizet öntenek rá, hát még véletlenül baja talál esni.

ez kiegészítve azzal, hogy de hát a ruszkik, na így az igazi, zamatos nemmentegetés.

tistedur 2011.12.18. 17:42:01

@mavo: "Petschauert nem "szándékosan meggyilkolták", hanem "csak" veszélyes, megalázó, kegyetlen és fájdalmas kínzásnak vetették alá. A halála nem állt az elkövetők szándékában, persze valószínűleg nem is bánták különösebben. Éppen elég súlyos így is, de nem ugyanaz, mint a szándékos gyilkosság"-ez is hh., szerintem ezzel kezdte.
nem, ez nem tölgy szintje.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.18. 19:19:50

@tistedur:

tudod itt most van egy olyan narratíva, hogy emberek télidőben úgy locsolgatnak egy meztelen embert, hogy azt hiszik, nem hal bele, meg egy olyan, hogy minden épeszű ember tudja, hogy ez garantáltan az alany halálához vezet.

ó, értem én, hogy a keretlegények olyan butusok voltak, hogy nem ismerték a pucérság plusz jég plusz fagy ügy eredőjét, olyan dzsízaszos ez, hogy uram, nem tudják, mit cselekszenek. valahogy ez a nemtudás olyan feltűnően jellemző volt a xx. század közepén honfitársainkra.

de ez is mellékszál valahol. az igazi aljasság az érvelésben ott kezdődött, amikor a keretlegények nemtudásból elkövetett szívatásai párhuzamba kerültek a barbár ellenség által elkövetett gyilkosságokkal. fasza, nagyon fasza.

én mindent elhiszek, hh jószándékát is, csak valahogy szavakba öntenie meglehetősen kevés sikerrel sikerült neki.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.18. 19:26:48

@Counter:

hozzáteszem, ha van mit felróni tetszőleges zsidószervezetnek, az az, ahogy eltűrték ezt a tébolyt.

hogy aztán több, mint hatvan évvel később az aristók háborogva disznópásztorozhassanak, miután elődei jó alaposan kiirtották az ún. értelmiség tekintélyes hányadát.

tistedur 2011.12.18. 19:36:09

@mavo: nem, arról van narratíva, hogy nem feltétlenül megölni akaraták petschauert, hanem megkínozni.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.18. 19:38:39

@mavo: 1924-ről van szó és az IMF-... izé, miket beszélek, népszövetségi kölcsönről. Ami bukó lehetett volna kortársak szerint, ha Mo. joggyakorlata ellen a magyar zsidó közösség *mint kisebbség* fellép.
A magyar zsidó közösség úgy döntött, hogy ő még nem mondta fel a magyar nemzethez tartozást, hacsak bbjnick nem talál valamit, ami szerint de. Lett kölcsön, néhány évvel később a n.c. véget ért (közel 8 év, egy pár generációt kinyírt), a békeharc áttevődött a foglalkozások gyakorlására, hej, de jó is lett.

Mindenesetre '24-ben a téboly nem látása nem felróható. Szerintem.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.18. 20:41:16

@tistedur:

csak megkínozni. csak. mindössze. csupán. olyan módszerrel, ami százból százszor a delikvens halálát okozza.

most megrendültem, milyen jó fejek voltak

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.12.18. 20:58:54

Micsoda csörömpölést volt itt.

A KK&TT-nek beígért feljelentés megtörtént. Igaz névtelenül.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.18. 21:02:13

Miért, maga névvel kommentel?

tistedur 2011.12.18. 21:11:22

@mavo: olvastad a boncolási jegyzőkönyvet? tudod, mi volt a halálának az oka? nem tudod, és én sem tudom.
azt tudjuk, hogy valaki belehalt valamibe.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.18. 21:14:21

@tistedur: Hány boncolási jkv. született a háború 80 milliónyi áldozatáról? Kérem!

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2011.12.18. 21:49:34

@Counter: Ahol következmény van, ott nincs mindig szándék. Az intézményes keretek vezethetnek sokkal súlyosabb következményekhez is, mint ami a megalkotóik szándéka. Az persze lehet, hogy a keretek alkotóinak egy részében kifejezetten ilyen szándék dolgozott, máűsokban talán nem - ez tkp. egy történettudományi kérdés, amire most fejből nem tudom, hogy a témával foglalkozó történészeknek (pl. Ungvárynak és Gyurgyáknak) mi a válaszuk, és nagyon sajnálom, hogy ezek szerint most mindannyian csak az olvasottak emlékeire támaszkodunk. A keretek továbbá lehet, hogy elég rosszul definiáltak ahhoz, hogy a szereplők sokféle tartalommal töltsék meg őket - a kifejezetten gyilkos szándékú gonoszoktól a közönyösökön át azokig, akik segíteni próbálnak az áldozatoknak.

Emlegettem itt az Ungváry-könyvet, aminek van egy fejezete a munkaszolgálatról, de csak kevésre emlékszem belőle. Valami másra viszont világosan emlékszem: a Donhoz kiküldött, alulfeszerelt, vereségre ítélt 2. magyar hadsereg felszerelésből a legtöbbet és a legjobbat kapta, amit az ország adni tudott - csak hát az a "legtöbb és legjobb" is elégtelenül kevés volt. Na most ha szűkösek az erőforrások, akkor egy amúgy is diszkriminatív rendszerben ez azokat fogja leginkább sújtani (akár halálos következményekkel), akiket a rendszer eleve diszkriminál - kimondottan gyilkos szándék nélkül is.

Azért említettem a szovjet háborús bűnöket (és említhetném sok - nem minden! - esetben a gulágot is, amivel odaát a vincenten példálóztak egyesek), mert nagyon jó példa arra, hogy megtervezettség nélkül is vezethet egy rendszer olyan gyilkos következményekhez, amelyek a rendszer irányítóinak nem állnak feltétlenül szándékában. Beindul egy gépezet, aminek nem kifejezetten célja, hogy civileket öljön, de a felépítéséből és működéséből következik (az irányítók/működtetők által nem feltétlenül előre látott, de nem is feltétlenül bánt módon), hogy mégis meg fogja tenni. Remélem, ez világos, és nem annyi jött le, mint a hülye mavónak, hogy "dearuszkik".

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2011.12.18. 21:55:16

@Bell & Sebastian: Azt nem tudom, hogy hányadik tanácskozásnál határozták el, de végül is elhatározták. Haláltáborban a halál "főhatás", és nem "mellékhatás". Nem mintha mellékhatásként "jobb" vagy "mentegethetőbb" lenne, de liberálisaink közül néhányan, úgy tűnik, nem értik, hogy itt rég nem erről van szó. Vagy inkább úgy tesznek.

Alfőmérnök 2011.12.18. 22:12:31

Nu, emberek, kiváló emlékezőképességemnek köszönhetően sec perc alatt megtaláltam tölgy úr állásfoglalását az zsidókérdésről.
Nem tudom, hogy használok-e neki ezzel (nem kedvelem különösebben), vagy ártok (ez esetben vegye férfiass szívatásnak), de offnak tán csak nem off, és asszem nem sért netiketett sem.

"Különvélemény.
Csak, hogy se Griftnek, sem az idejár és szarszagozó ballibáknak ne legyen igaza.

Németországban, a holó-pc ellenére, nyílt és egyetemi értekezések témája, hogy a zsidó kérdést egyáltalán nem oldotta meg a jogi emancipáció, amit annyira vártak a 19. századi libik és zsidók. Sőt, a szocializmus sem oldotta meg, ahogyan pedig Marx és hívei várták.
A kőliberális Weimari Köztársaságban nem érezték jól magukat. Sombart meggazdagodott a zsidó-könyvéből, stb.

Ennek ellenére ki lehet alakítani egy modus vivendit, hiszen - ballib szarszagozók erre nem túl érzékenyek - Magyarországon nem voltak progromok, nem tiltották ki a zsidókat az országból, mint Angliában, sem városokból, mint többször Frankfurtból. A 19. sz. végén pedig a liberális Monarchia sikere összekapcsolódott az ide vándorló zsidók sikereivel. Báró Lukács-féle kudarcos alakok nem az antiszemitizmus miatt voltak frusztráltak. A szétkúrt roncsországot, a córeszt némelyek itt hagyták, később. De Horthy alatt is kialakult a modus vivendi.

Most is kialakulhatna. Nem kell szeretni egymást. Lehet valami munkamegosztás. Határok tisztelete, egymás tisztelete.
Az hogy ilyesmire esély nincs, ahhoz bizonyosan mindenkinek magába kell nézni. Bizony, vallásos zsidók alig vannak. Akik kiváltságokra, monopóliumokra törekszenek, azok megtartására, azok jellemzően csak használják a zsidó identitást és hálózatot.
Ugyanakkor, a zsidó helyzet sok mindent láthatóvá tesz, ami csak onnan látható. Ezért érdemes és kell figyelni erre a hangra is.

Ahogyan végtelenül leegyeszerűsítő és unalmas, szellemtelen és erkölcstelen, ha minden szart a zsidókra kennek, és így felmentik magukat a reflexió alól (vö. lelkiismeretvizsgálat), ugyanúgy végtelenül unalmas, és idő után bosszantó, ha egy társalgásban, bármiről is essék szó, az egyik nagynéni örökké azzal áll elő, hogy linzer ízetlen és szándékosan elé teszik mindig azt. Először senki sem figyel, majd megkóstolják, és lesz, aki egyetért vele. A háziasszony sietve elviszi, és minden otthon található jót kirak elé az asztalra. De a nagynéni csak az ízetlen linzerről és méltánytalanságról hajlandó beszélni, akárhogy is fordul a társalgás. A rokonok eleinte mosolyognak, majd bosszankodnak, végighallgatják, de nem válaszolnak, elhúzódnak tőle. Úgy érzi kiesett a társaságból."
mandiner.blog.hu/2010/03/26/becsuletes_magyar_hazafi_vagy?fullcommentlist=1#c9232278

tistedur 2011.12.18. 22:14:07

@Counter: már mondtam, nincs boncolási jegyzőkönyv, a halál okát nem tudjuk, csak a halál tényét.
radnóti miklós esetében tudjuk, hogy meg akarták ölni. itt azt vitatja valaki, hogy petschauer attila halálát éppolyan szándék előzte meg, mint radnótiét.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.18. 22:16:13

@tistedur:

„azt tudjuk, hogy valaki belehalt valamibe”

rák lehetett, vagy szívelégtelenség. rejtő is valami hasonlóban döglött meg a büdös zsidaja.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.18. 22:17:48

@tistedur:

a faszom se kívánta petschauer halálát. kicsit viccelődtek vele, a büdös zsidónak meg nem volt humorérzéke, ennyi.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.18. 22:20:46

@Alfőmérnök:

„Magyarországon nem voltak progromok, nem tiltották ki a zsidókat az országból, mint Angliában, sem városokból, mint többször Frankfurtból.”

abszolút nem. itt csak szimplán megdöglött félmillió zsidó. tessenek odébb menni, nem történt itt semmi.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2011.12.18. 22:21:58

@Alfőmérnök: Tölgyet IRL épp most nyírják ki a facebookon.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.18. 22:32:39

@Holger Hartland:

az csak férfias szívatás, nem? fogadjunk, hogy bele sem hal mint.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.18. 22:36:29

@Holger Hartland: Általában véve nagyon sok minden lehetséges, de érdemes volna átgondolni, hogy konkrétan mi a lehetséges intézményes és egyéni szándékot illetően is; azt hiszem, az ehhez szükséges információk egy jelentős része rendelkezésre áll ehhez.
Azért azt szeretném jelezni, hogy lincseléses, bántalmazásos elkövetési módú emberölések magánál egytől egyig minősített testi sértéssé válnának. A kriminálstatisztikának biztos jót tenne, lehetne mutogatni.
Az elvárható belátási fokot tessék értelmezni. Belátható, hogy ha valakinek 10 percig rúgom a fejét, belehal, belátható, hogy ha valakire ráteszek egy asztalt és páros lábbal ugrálok rajta, belehal, belátható, hogy ha valakit addig ütök egy husánggal, amíg mozog, és utána mégegyszer annyi ideig, az is. Meg ha hideg vízzel hosszan locsolom az orosz télben, az is.

Amúgy halt már meg valaki a facebookon? Úgy igazából, tudják.

@tistedur: Honnan tudjuk? Nem tudjuk. És ha igen, se pont az. De ha az is, akkor se biztos, hogy épp akkor is, amikor. Akár könyörületesség is lehetett a sanyarú körülményekre tekintettel.

@Alfőmérnök: "Nem kell szeretni egymást. Lehet valami munkamegosztás. Határok tisztelete, egymás tisztelete."

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2011.12.18. 22:39:59

Ha nem lenne világos, "tölgy" nick IRL-jét nyilvánosan feljelentették a munkahelyi feletteseinél, államtitkári szinttel bezárólag.

tistedur 2011.12.18. 22:49:22

@mavo: rejtő tífuszba halt bele, flekktífuszba.(egyébként a szívelégtelenséggel lehet, hogy beletrafált, de a hipotermia valószínűbb)

@Counter: a kínzás sosem könyörületes.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.18. 22:51:44

@Holger Hartland: Ha tölgy az, akinek sejtik, és ő írta, amit tölgy írt, akkor felnőtt, felelős konzervatív ember módjára ki fogja bírni, bármi is legyen a vége. Bajsza van, katona volt, meg se kottyanhat.
Ha tölgy az, akinek sejtik, és ő írta, amit tölgy írt, de letagadja és fiatal pártfogoltjai, illetve kevésbé fiatal szövetségesei segítségével elhimihumizza, akkor hamis prófétája lesz maguknak. Maguk ügye, oldják meg. Kérdezzék meg maguktól, mit tenne Oakeshott a maguk helyében.
Ha meg nem tölgy az, akkor na és.

Én tényleg nem értem, mit kell sápítozni az ügyön. Végső esetre ott van nieheimi Detre püspök, meg a történelmi hitel törvényének felsőbbsége a kriketterkölcsökkel szemben. Utóbbiból tölgy már volt szíves engem kioktatni a konzervatórium hasábjain, tehát tudnak róla, hogy létezik, alkalmazzák is szívesen.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.18. 22:53:47

@tistedur: Radnótit megkínozták volna? Én úgy hallottam, sajnálatos, de objektív okokból történő eseményeket követően lelőtték. Vagy van erről is jegyzőkönyv? Ingoványos terep egy rosszul dokumentált háború, és bármilyen dokumentáció válhat elégtelen részletességűvé kellő tüzetességgel való vizsgálatkor.

tewton 2011.12.18. 22:58:57

@Holger Hartland:
az ávósok köztünk járnak

evil overlord (törölt) 2011.12.18. 23:02:36

@osborne: A gugli megtalálja. Egy toleráns libi kissé berágott tölgyre (aki most tényleg bunkó volt), és rögtön főbe akarja lövetni.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.12.18. 23:04:08

@Holger Hartland:
Az ilyesmi miért mindig a Karácsony előtti 2 hétben történik?

Alfőmérnök 2011.12.18. 23:04:08

@Holger Hartland: Kíváncsi vagyok, hogyan bizonyítják be, hogy az a személy írta a kommentet, akivel azonosítják a nicket.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.18. 23:05:51

@evil overlord: Azért a hiperbolákkal óvatosan, annyiszor kiált farkast, hogy a végén akkor is hiába kiált majd, ha már a kertek alatt ólálkodik. Vagy hogy is szokás ezt mondani. Ja meg bérrettegők. Bőröndöt csomagolnak már?

De tényleg óvatosan a hiperboláknak, egy facebook-felhívás még nem halálos ítélet. Az aktív, érdekeit érvényesíteni hajlandó és képes civil társadalom viszont mindannyiunk érdeke, nem?

tistedur 2011.12.18. 23:12:57

@Counter: én azt a mondatát petschauerre értettem, őt megkínozták. radnótinak pedig nem jutott kórházi ágy egy "erőltetett menet" után, betegen. étel sem nagyon, csak egy golyó. nem kegyelmi aktus, hanem kivégzés. tarkólövés a jegyzőkönyv szerint.