Hat pontban a hat pontról – az Országvédelmi Terv
2011. szeptember 13. írta: TuRuL_2k2

Hat pontban a hat pontról – az Országvédelmi Terv

  Fura érzés fog el minket az újabb és újabb kormányzati intézkedéscsomagok hallatán. Erősen turbulens gazdasági környezet ide vagy oda, a permanens újratervezés állapota aligha szolgálja a Nagy Növekedést, az Államadósság Elleni Harcot meg a Sok Új Munkahelyet, sőt, rossz emlékeket idéz: Gyurcsány Ferencét és az ő és-még-tizenkilenc-ponttal-száz-tyúklépéssel-és-két-tervvel-a-köztársaságért kormányzását.

  Hétfőn újabb, hat pontba szedett intézkedéscsomaggal, a szerény névválasztással semmiképpen sem vádolható Országvédelmi Tervvel állt az Országgyűlés elé Orbán Viktor miniszterelnök:

1. Uzsora és uzsorások

  Az uzsora elleni küzdelem különösen kedves a szívünknek, laikusként azt gondoljuk, hogy itt viszonylag gyorsan lehet látványos, az áldozatok életkörülményein érdemben javító eredményeket elérni. A bejelentett intézkedések közül a segélyezés egy részének természetbeni útra terelésével egyetértünk, a Btk. szigorítását (a rendet hirdető politikai erők kedvenc pótcselekvését) viszont nem feltétlenül tartjuk szükségesnek: a 2009-ben elfogadott szabályozás és az egyéb büntetőjogi tételek elég eszközt adnak a hatóságok kezébe, a fontos az, hogy éljenek is velük. A kamatplafon bevezetése kényes kérdés, mivel vannak olyan hitelpiacok, ahol az Orbán által említett 30%-os THM mellett senki sem fog hitelezni. Igaz, lehet, hogy jobb is, ha a nagyon kétséges fizetőképességű, pénzügyileg (vagy akár matematikailag) minimálisan képzett emberek nem jutnak hitelhez, mint ha elviselhetetlen teher szakad a nyakukba a törlesztéssel. A 30% kőbe (törvénybe) vésése helyett viszont talán érdemesebb lenne a mindenkori jegybanki alapkamat valahányszorosában megszabni a THM-plafont.

2. Rögzített rezsi

  Az olyan természetes monopóliumok esetében, mint a víz- vagy a csatornaszolgáltatók, sosem egyszerű eldönteni, milyen a méltányos, ugyanakkor a megfelelő szolgáltatásbiztonságot- és minőséget, valamint a szolgáltató tisztes profitját is garantáló árazás. A miniszterelnöki bejelentésből nem derül ki, hogy a központi ármegállapítás mindenhol egységes árakat jelentene-e, vagy csak az állami beavatkozás lehetőségét a helyi árakba. Az előbbi azért képzelhető el nehezen, mert magától értetődően mások a vízszolgáltató költségei egy jó minőségű vízben bővelkedő területen, mint egy szárazabb vagy erősen szennyezett vízforrásokkal rendelkező vidéken.

3. Stabilitási törvény

  Mind a polgárok, mind a gazdasági szereplők életében nagy értéke van a kiszámíthatóságnak, az állandó, tervezhető kereteknek. A nyugdíjrendszer, az egészségügyi kassza, az adórendszer és az önkormányzatok összehangolt működési rendjének hosszú távú biztosításáról szóló minimális konszenzus ezért mindenképpen üdvös lenne, de ennek sajnos nem sok realitása van. Egyrészt nagyon távoliak a pártok álláspontjai, másrészt a kormánypártok különösebb hajlandóságot sem mutatnak efféle konszenzus kialakítására. Az erőből megteremtett stabil keretek akár jól is működhetnek, de a riválisok (a jelenlegi ellenzék pártjai) erős ellenszenvvel fognak viseltetni irántuk, és a túl jó eséllyel érzelmi kérdésnek is tekintik majd felszámolásukat, ha lehetőségük nyílik rá. Harcot hirdetnek ellenük, ugye. Aztán ott van az a kérdés is, hogy mely területeken fair dolog kétharmados szabályokkal szűkíteni egy jövendőbeli, csak egyszerű többséggel bíró kabinet mozgásterét és melyeken nem.

4. Devizahitelek teljes előtörlesztése rögzített árfolyamon

  A 180 forintos CHF-, illetve 250 forintos EUR-árfolyamon történő törlesztés lehetősége gyakorlatilag egy veszteségmegosztási konstrukció, amiben az árfolyamveszteség egy (a 180/250 forintos árfolyamig eső) része az adóst, a többi pedig a bankot terheli. Hogy ez-e a jó megoldás, vagy hogy ez jó megoldás-e, az minden szereplő szempontjából kétes. Első ránézésre leginkább a bankok szívnak vele, ami meg is látszik a kormányzati bejelentés banki papírokra gyakorolt hatásában. Ugyanakkor ha több éves távra tekintünk, az sem egyértelmű, hogy az adósok jól járnak vele: alakulhat úgy is a svájci frank vagy az euró árfolyama, hogy nem bizonyul olyan jó döntésnek a 180/250 forintos árfolyam jelentette árfolyamveszteség realizálása. Az állam szempontjából a visszafogott hitelezés növekedési áldozata, valamint a pénzügyi rendszer stabilitásának megingása jelenti a fő kockázatot (erre Orbán is utalt a beszédében, amikor az mondta, hogy az FHB és az OTP mögött ott fog állni a magyar állam, ha úgy hozza a sors – hogy ezt a két bank vezetői és tulajdonosai segítségként vagy fenyegetésként élik inkább meg, azt érdekes lenne tudni).

5. Pénzügyi Védelmi Terv

  Az IMF és az EU felé fennálló tartozásaink mielőbbi törlesztése helyes lépés, az ennek köszönhetően csökkenő adósságszolgálati (kamat)terheink jelentősen növelik a költségvetés mozgásterét. A fiskális fegyelemre továbbra is szükség van, ezért fontos a 2012-es hiány 3 százalék alatt tartása (a 3 százalék viszont már valamivel több, mint az eddigi 2,8 százalékos hiánycél).

6. A Start-munka program

  A nagy volumenű közmunkaprogramok körül sok a kérdőjel, a mezőgazdasági vagy falu-/városkarbantartási munkák esetén van remény érdemi eredményre, hasznos munkára. Ugyanakkor annak sok értelmét nem látjuk, hogy markológépek helyett kubikos brigádok dolgozzanak a nagy állami építkezéseken. Azt azonban fontos leszögezni, hogy a közmunka elsősorban arról az elvről szól, hogy a segély nem jár, legfeljebb jut. És ha jut is, akkor is többet kell tenni érte, mint a hó elején elfáradni az ATM-hez. Emellett ha közmunkát kell végezni a támogatásért, akkor annak is elejét lehet venni, hogy valaki svarcban dolgozzon, miközben kapja a havi juttatást az államtól. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr633223682

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: "Falnak viszik az országot" 2011.09.14. 13:07:19

Próbálom megérteni a kormányt, de nem megy. Egyszerűen nem fogom fel, hogy miért állnak bele folyamatosan vesztes ügyekbe, amelyekből jól nem nagyon lehet kijönni. A Gyurcsány elleni per motivációi elsőre még megvolnának. Hangulatkeltéseikkel, ígéretei...

Trackback: Amit lehet Orbánnak, azt nem lehet Gyurcsánynak ! 2011.09.13. 23:36:44

 Orbán a Hír tévében ezt mondta: ha néhány év múlva olyan ítélet születne az európai bíróságon, hogy jogtalan, amit a kormány most bevezetni tervez, akkor sem hárulna semmi azokra a devizahitelesekre, akik majd élnek az egyösszegű végtörleszt...

Trackback: A devizahitel, az OTP és a Fidesz szavazó 2011.09.13. 20:47:42

Schmitt Pál kérte, a Fidesz frakció kitalálta, Orbán Viktor megcsinálja. Gyönyörű a koreográfia és sokan jól is fognak jáni. Ha a Fidesz frakció a jelenlegi formájában fogadja el a devizahitelek kiváltásával kapcsolatos előterjesztést, akkor egyben meg...

Trackback: Tényleg döghalál jön a 180-as végtörlesztés miatt? 2011.09.13. 15:57:18

 Tegnap megszületett a nagy bejelentés, amit a pénteki bejelentés után várni lehetett:Ha minden jól megy sikerült a komplett bankszektor orrát belenyomni a saját végtelen és felelőtlen kapzsiságuk végtermékébe. És lehetővé válik a 180 Ft-on történ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.09.13. 14:47:37

nincs aki ért hozzája? minek te írsz?
egyébként a banki papírokon mi látszik? az otp pl 1.4% ot gyengült! ez aztán a nagy baj!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.09.13. 15:18:42

Egyre sűrűbben követik egymást a szocialisztikus-messianisztikus tervek...
Elég lenne szűk körben (vállalkozói hátország) kihirdetni, "mostantól 2 évig nem lopunk és nem hazudunk és nem cserélünk autót, sőt, a nemzet jóléte és megnyugvása érdekében Lázár, Szijjártó és Matolcsy urakat (együtt: irritáló f*szkalapok) kivonjuk az első vonalból".

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.09.13. 15:25:03

@Hepci:
Forradalmi idokben a celokban valo ketelkedes arulas.

Az egesz vilag az eltaposasunkra tor, csak az Egyseg segitsegevel elhetunk tul.

Anonymus_Nemo 2011.09.13. 15:27:07

@Hepci: He-he, nézd meg a blogomat. neokommunizmus.blog.hu

Zb74 2011.09.13. 15:27:23

Az első három pontban nagyjából egyetértünk.
Amit viszont a negyedik pontról írsz, az alapján olybá tűnik nekem, nem érted a lényeget.

Mert mit is jelentett be Orbán? Azt, hogy lehetőséget biztosítanak az egyösszegű végtörlesztésre rögzített árfolyamon, anélkül azonban, hogy kötelezővé tennék a devizahitelek forinthitellel való kiváltását a bankok számára.

Ez egyrészt arra utal, hogy nem vesztették el teljesen a józan eszüket (a devizahitelek kötelező forintosítása mélyen a piaci árfolyam alatt tényleg bedönthette volna a bankrendszert, és argentin típusú szopóágra küldhette volna Magyarországot), másrészt nyilvánvalóvá teszi, hogy az intézkedés a devizaadósoknak csupán igen szűk körét érinti majd.

Mert kinek is lesz lehetősége rögzített árfolyamon a végtörlesztésre?

1. Akinek van egyben annyi pénze, hogy egy összegben visszafizesse a tartozását az adott árfolyamon.

2. Aki devizaadósként is van annyira hitelképes, hogy akkora összegű forinthitelt kapjon, amekkora a devizahitel végtörlesztéséhez kell.

Az első kategóriába talán néhány száz ember tartozik. A másodikba sem sokkal többen. Máshol leírtam már: valószínűleg arról van szó, hogy a saját embereik jelentős részének is van devizaadóssága. Ők az árfolyamváltozás miatt megnövekedett kamatokat képesek ugyan fizetni, viszont kicsit idegesek attól, hogy a tőketartozásuk nem csökken. Rájuk szabhatták a négyes pontban ismertetett javaslatot.

Az 5. ponttal van némi baj. Elvileg persze, hogy csökken az adósságszolgálati teher, ha csökken az ország adósságállománya. De mivel az újonnan kibocsátott kötvényeket rekordmértékű CDS-felár mellett jegyzik csak le, korántsem biztos, hogy tényleg így is lesz. Ráadásul amíg a miniszterelnök azt állította, hogy az adósságot nem újabb hitelekből törlesztjük, a nemzetgazdasági miniszter pont azt mondta, hogy de:
hvg.hu/gazdasag/20110912_matolcsy_gazdasagi_bizottsag
Van olyan elképzelés is, hogy a törlesztés a devizatartalékok terhére történik majd, de ez azt jelentené, hogy csak a bruttó adósságállomány csökken, a nettó - per definitionem - nem változik.

A 6. pont pedig számos - egyáltalán nem új - kérdést vet föl, többek közt a közmunkára irányított emberek kiszolgáltatottságával kapcsolatban, de erről majd máskor.

bdi 2011.09.13. 15:47:23

A rögzített rezsi felér egy hazaárulással, csak konzerválja az energiafüggésünket az oroszoktól.

Helyette piaci energiaárak, és az energiahatékonyság növelése, a rászorultaknak támogatással. (szigetelés, LED-és kompakt fénycső...)

RoFä 2011.09.13. 15:53:08

Meg elolvasas elott, hogy ne legyek biased: az "ilyen orszag pedig nincs" rovatban lenne a helye barmilyen irasnak a temaval kapcsolatban.

butter-k · http://napimorgas.blog.hu/ 2011.09.13. 16:02:20

A rögzítés lényege nem a havi törlesztés mértéknek a csökkentése, hanem az, hogy végre a tőkéd ne változzon.

Az árfolyammal változó tőketartozás megfagyasztotta az ingatlanpiacot. Mindenki dermedten ül és nem költözik akkor sem ha lenne pénze rá mert nem akar bebukni 70-80 %-ot.
180-on elfogadható a veszteség, ki lehet ugrani a törlesztésből. ÓRIÁSI igény van erre. Ráadásul ahogy csökken a kitettségünk szépen lehet csökkenteni a kamatokat nem azonnal de 1 éves időtávban reális.

A cds felár változása nem hosszútávú, szépen megnyugszanak a piacok és beáll a reális 2-3%os szintre.

Jó döntés, szépen le lehet értékelni a forintot és növelni a versenyképességet.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.09.13. 16:03:00

4.

Van itt pár komolynak látszó problem, amit egyelőre senki sem hajlandó detektálni.

ad.1.
Attól még, hogy nem kötlező forinthitellel szolgálni a kimászni vágyó adósoknak, attól még lesz, MINDEN BANKNÁL LESZ ilyen hitel. Az a bizonyos piac ezt fogja okozni. Ha egy bank ad ilyet, akkor mindnek muszáj lesz.
ad.2.
Minden devizahiteles ki fog ugrani a fix árfolyamon. KÉNYTELEN LESZ, mert ezzel az intézkedéssel a forint mélyrepülésbe kezd. Eleve ez az üzenet, de a pénzpiac is csak így tud reagálni.
ad.3.
Pedig nem minden devizahitelesnek jó ám ez, tekintettel a kamatkülönbségekre, hátralévő futamidőkre, stb. - feltételezve persze azt, hogy amúgy a svájci jegybank tényleg megoldja a házifeladatát, és a világgazdaság hajlandó némiképp stabilizálódni.
ad.4.
De ez innentől mindegy is, minden devizahiteles belekényszerül a végtörlesztésbe, és ez túlnyomó többségüknél forinthitelbeátmenést fog jelenteni. A bankok fognak ilyen hiteleket adni, mert menteniük kell a menthetőt - apró mellékszál, hogy ezért jellemzően az eddigi banknál fognak maradni az adósok (ott már adott a hitelképesség, a fedezetelbírálás, stb.), de ezt a bank megint ki fogja használni némi kis apró lehúzására. Innentől nyugodtan lehet a bankszektor vesztességét fölső értéken jövendölni, és azt előbb-utóbb mindenféle bírósági procedúrák után az állam VAGYIS MI, MINDANNYIAN fogjuk fizetni. Mint elkúró 250Mrd áfáját, vagy mint a tűzoltók túlóráját.

A fő gondnak ebben az egészben én mégis azt látom, hogy ezzel tényleg letettünk a forint erejének őrzéséről. (Érdekes, hogy az előző, a gyüjtőszámlás ötlet még azt sugallta: az állam hisz a saját fizetőeszközében és a világgazdaság jövőjében, ez a kiszállósdi épp ellenkezőleg, azt mondja a magyar kormány letett a 250forintos euróról.) Ez persze bizonyos makrogazdasági mutatókra (és bizonyos szektorokban ténykedő vállalkozásokra) jó hatással leend. Ám másokra meg rosszal. És legfőképpen inflációpörgető hatással jár, ami asszem még a legutóbbi fideszbrossúrában is ördögtől való. Tetejébe a jegybanknak erőmegfeszítve kell, KÖTELEZŐ ellene menni, nyilván Simor fog is, az utódja meg majd gondolom nem. Mindenhogy fos egy helyzet.

Közben egyrészt az árfolyam miatt, másrészt az infláció miatt az emberek, ÉRTSD: A ZEMBEREK pénze egyre kevesebbet fog érni. És ide van az eb elhantálva. Córesz van, kell a lé, nem jut tizenixedik nyugdíj, meg minden cifralófasz - de ezt isten ments' elmondani, megértetni. Pláne isten ments' elkúrt, IGEN: ELKÚRT adórendszert visszacsinálni. Ahhoz meg, hogy komolyan átalakítsunk, újrastruktúráljunk al- és főrendszereket se bátorság, se elgondolás.

Demagóg szar ez, nem kormányzás. (Hiába jó többé-kevésbbé a többi 5 pont.)

bdi 2011.09.13. 16:10:06

@Dr. Zerge: Hiába jó többé-kevésbbé a többi 5 pont.

Nem, nem jó.

Pl. a THM limit teljesen kinyírja a cofidis, provident és társai hiteleket, és helyette csak az uzsorás marad, akárhogy is üldözik.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.09.13. 16:10:48

@Dr. Zerge:
"KÉNYTELEN LESZ, mert ezzel az intézkedéssel a forint mélyrepülésbe kezd."

Ez miert is olyan biztos? Jelenleg azert melyrepul a forint (meg a zloty), mert a devizahiteleknek valo kitettseg.

Tehat a devizahitel-allomany csokkenesenek erositenie kell a forintot.

A devizahitelekbol azert kell kilepnie mindenkinek, ha a folyamat elkezdodik, mert a bankok a vesztesegeiket a megmaradt ugyfeleikre haritjak.

Alvarez 2011.09.13. 16:11:31

@butter-k: "...hanem az, hogy végre a tőkéd ne változzon."

Amikor gyengült a chf még 2005-2007 között, akkor nem volt szájtépés a tőkecsökkenés miatt. Vagy részedről igen?

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.09.13. 16:12:30

@Dr. Zerge:
böfög.
azt azért tudja, hogy ég és föld a különbség a kötelező forintosítás, és aközött, hogy mondjuk az otp piaci kamattal ad forint hitelt? dehogy tudja.

butter-k · http://napimorgas.blog.hu/ 2011.09.13. 16:13:10

@Alvarez:

2005 és 2007 között 80%-al változott az árfolyam lefelé? nem is tudtam:)

butter-k · http://napimorgas.blog.hu/ 2011.09.13. 16:15:32

@Dr. Zerge:

Az infláción kívül nincs megoldás a töménytelen adósság eltüntetésére.

Szopás lesz így is úgy is, de legalább forintban:)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.09.13. 16:15:47

@bdi:
"Pl. a THM limit teljesen kinyírja a cofidis, provident és társai hiteleket, és helyette csak az uzsorás marad, akárhogy is üldözik."

Egy mezei OTP hitelkartyanak is magasabb a THM-je, mint 30%, tipikusan 40% korul.
www.otpbank.hu/static/portal/sw/file/Hitelkartya_H_20110630.pdf

Ami egyebkent rablas fenyes nappal. Nem is csoda, hogy azt a pofat kilakoltattak hitelkartya-adossag miatt.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.09.13. 16:17:26

@bdi: Többé-kevésbbé, szerintem ez egy értelmezhető szófordulat. Egyébként a THM limit nem azért nem tökéletes így, amit írsz, hanem mert hasraütés, és a THM-mel mint fogalommal ütközik. Gyk.: a THM %-os összetevőkből és fix díjakból áll össze, ezt egyben %-osan határolni sületlenség, így bizonyos hitelfajták nem lesznek rentábilisak, ergo eltűnnek.

Alvarez 2011.09.13. 16:19:50

bár nem láttam még korrekt pénzügyi elemzést, de első blikkre úgy tippelem, hogy nem éri meg átváltani forintra a hitelt.

Azt mondják, hogy a 230-as chf-nél még mindig kisebb a havi törlesztő, mintha forintba vették volna fel a hitelt. Pedig akkor 150 volt a chf, most pedig 180-on lehetne visszaváltani, tehát még több forintost kéne felvenni, mint anno. Így egyáltalán nem tűnik jó boltnak a hitelkiváltás.

Maradnak azok, akik kicsengetik a pénzt. De ők milyen kockázatot jelentenek most a pénzügyi rendszerre? Semmilyet, hiszen tudják fizetni a törlesztőt.
De a többi adós és a betétesek pénzén segítsük meg őket!

bdi 2011.09.13. 16:20:03

@Dr. Zerge: "bizonyos hitelfajták nem lesznek rentábilisak"

Pont erről van szó. Ezeknek a hiteleknek nem azért ekkora a THM-je, mert gonoszok adják, hanem a magas egyszeri költségek és a nagy kockázat miatt.

Alvarez 2011.09.13. 16:21:35

@butter-k: ha 1 forintot is gyengült a chf, akkor a hitelesek jól jártak és dörzsölték a markukat. De te biztos tiltakoztál, hogy ez igazságtalan és jól átvertek mindenkit.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.09.13. 16:23:42

@málnási: Fingik. Egyrészt várd csak ki, ezek képesek lesznek limitált kamatolást előírni a frankkiváltó forinthitelezésre. Másrészt tök mindegy, van egy matematikai és lélektani forintgyengülés, ahol magas forintkamat ide, várható infláció+alapkamatemelés oda, ki kell szállni.

butter-k · http://napimorgas.blog.hu/ 2011.09.13. 16:26:51

@Alvarez:

:) van egy vállalható kockázat a 1 ft az. a 80% nem az:)

ez a különbség. 200 forintnál senki sem háborgott.
270-nél meg de. Ez van.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.09.13. 16:28:49

@butter-k: Volna egy megoldás, ezt is mantrázzák folyvást ezek a fiúk: ki kell nőni az adósságot. Az állam erre jó ideig biztosan nem képes* - ezt most hadd ne részletezzem - ám a háztartások nagyon is képesek volnának. A magyar munkaerő hatékonysága és jövedelme között elképesztő olló van, azt kell zárni - nyilván nem a hatékonyság csökkentésével. És megmondani a zembereknek, hogy a többletjövedelmet ne nyaralják el, fektessék be, és életszínvonal tekintetében maradjanak a valagukon, ne vegyenek föl több hitelt.

*Ezért is helyes az államadósság leszorítása.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.09.13. 16:30:08

@Dr. Zerge:
"Fogadjunk? "

Kozeptavon fogadhatunk. Egy-ket hetes kilengesek termeszetesen lehetsegesek.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.09.13. 16:31:17

@bdi: Igen, ezért hülyeség a 30%. Kamatot %-ban ilyen-olyan költséget meg összegszerűen kell maximalizálni. De maga a szándék, hogy korlátozni kell a bankokat e téren az nagyon is üdvözlendő.

Viktus 2011.09.13. 16:33:22

" Az előbbi azért képzelhető el nehezen, mert magától értetődően mások a vízszolgáltató költségei egy jó minőségű vízben bővelkedő területen, mint egy szárazabb vagy erősen szennyezett vízforrásokkal rendelkező vidéken."

Nálunk rohadt sok a víz mégis irreálisan drága így magától értetődően ennek nem sok hatása volt az árképzésre eddig sem ... inkább az számít kinek a kezében van adott helyen a vízgazdálkodás.

bdi 2011.09.13. 16:34:58

@Dr. Zerge:

Az van, hogy ez a kormány csak a populista vagdalkozáshoz ért, de lusta/hülye bármit is igazából kidolgozni.

Viktus 2011.09.13. 16:37:03

@Doomhammer:

Jah a hitelkártya nem személyi kölcsön ... éppen az a lényege, hogy olyanoknak való akik képesek ciklusonként újra tölteni a keretet ...

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.09.13. 16:39:33

@Viktus:
Hat speciel az OTP ugy kezeli, mivel szemelyi hiteligenylest kell benyujtania a hitelkartya-igenylonek. Ezen felul a bank konnyuve teszi a hitelkartya-adossag rolling credit-te valo konvertalasat, mivel csak 5000 Ft-ot kell mindenkeppen visszafizetni a ciklus vegen. A maradek a fenti THM-mel kamatozik.

bdi 2011.09.13. 16:39:35

Egy kis adalék a rezsilimithez:
www.napi.hu/nemzetkozi_vallalatok/dragabb_lesz_a_vartnal_az_orosz_gaz.487000.html

Durván drágul a gáz beszerzési ára a közeli jövőben. Most vagy tud valamit az orbán (pl. női ruhás fényképekkel fogja zsarolni a putyint, vagy meg fogjuk támadni az oroszokat), vagy az állam fogja valamiképp kompenzálni az árkülönbözetet, az általunk fizetett adókból.

Lehet, hogy a keletre nyitást úgy értette, hogy (állami segédlettel) egyre több pénzt fogunk az oroszoknak ajándékozni.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.09.13. 16:40:11

@bdi: Én emlékszem egy másik kormányra, amelyiknek a feje üres dossziékat tornyozott maga köré a parlamentben és hadovált mindenféle kidolgozott tervekről. De ettől még igen, momentán sajnos ez a kormány sem azt csinálja, amit kéne. Viszont bizonyos területeken nagyon is átgondolt, és hatékony.

Alvarez 2011.09.13. 16:41:45

@butter-k: ha végzel egy pénzügyi elemzést arról, hogy melyik hitel volt olcsóbb az elmúlt 5 év tükrében, akkor a chf nyer a forinttal szemben. Akkor most a forintosokat is kompenzálni kéne, mert rosszul döntöttek?

bdi 2011.09.13. 16:44:39

@Dr. Zerge: " bizonyos területeken nagyon is átgondolt, és hatékony"

A hatalma konzerválásának érdekében tényleg jobb munkát végeznek.

Gazdasági ügyekben (amiért megválasztották), csak szörnyű ötletelés folyik.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.09.13. 16:46:10

@bdi: Ja, kicsit sarkos ez így, de köbö.

Zb74 2011.09.13. 16:47:32

"Attól még, hogy nem kötlező forinthitellel szolgálni a kimászni vágyó adósoknak, attól még lesz, MINDEN BANKNÁL LESZ ilyen hitel."

Nem is azt mondtam, hogy nem lesz, hanem azt, hogy kevesen fogják megkapni. Azok többségének, akik annak idején fölvették a devizahiteleket, mostanra sokat esett a hitelképessége. Persze ha a devizahitel-nyújtó bankok azt látják, hogy a konkurencia a csapnivaló hitelképességű ügyfeleiknek is kínál forinthitelt, akkor tényleg rá lesznek kényszerítve, hogy a saját rossz adósaikat is megkínálják vele, de egyáltalán nem biztos, hogy az ilyen problémás ügyfeleket olyan nagyon el akarják szipkázni a többiek.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.09.13. 16:52:01

@Doomhammer: Tehát az az állítás, hogy a tv. kihirdetése után fél évvel nagyjából a mai árfolyamon lesz a forint? Üveg Veuve Clicquot Brut rá, hogy nagyon nem.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.09.13. 16:56:32

@Zb74: Én meg nem is a te irkafirkádra válaszoltam. Amit meg írtam, szvsz világos. Lesz, minden banknál lesz devizakiváltó forinthitel. Az lehet itt a vaskos félreértés, hogy a devizahitelek többsége volna problémás. Dehogy. A devizahitelek túlnyomó része rendben ketyeg - persze fogaknak csikorgatása hallik közben. De közgazdaságilag többségük jó adós, pontosan törleszt.

bdi 2011.09.13. 17:17:40

@Dr. Zerge: "A devizahitelek túlnyomó része rendben ketyeg"

Nemcsak akkor problémás egy hitel, ha nem fizetik a részleteket. Egy csomó hitel mögül kiment a fedezet. Egyrészt az árfolyamváltozás miatt, másrészt az ingatlanárak csökkenése miatt. Az ilyen hitelt, elvileg a bank fel is mondhatná (szerencsére nem nagyon teszik).

Korábban az ingatlanérték 80-90%-ára is adtak hitelt, most pedig talán a felére. A hitelképesség elbírálása is sokkal szigorúbb mostanság. Ezért reális, hogy a devizahitelesek jelentős része (kb fele) nem képes forinthitellel végtörleszteni.

Alvarez 2011.09.13. 17:22:44

@bdi: én azt olvastam, hogy Magyarországon nincs fedezeti probléma, ez az USA-ra jellemző inkább.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.09.13. 17:32:10

@bdi: Nem hinném, hogy efféle fedezetolvadás túlmenne a marginálisnak nevezhető mértéken. Szinte biztos vagyok benne, hogy az össz. devizahitelállomány 80-90%-a simán rebootolható forintban.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.09.13. 17:33:33

@bdi: Ja, az meg, hogy árfolyamváltozás miatt válna egy hitel fedezetlenné érdekes felvetés a fix árfolyamos végtörlesztésről szóló vitában. Kicsit több figyelmet kérnék!

butter-k · http://napimorgas.blog.hu/ 2011.09.13. 17:33:45

@Alvarez:

Nem baj ha trollnak minősítelek, és ezentúl ignorállak?:)
Semmi személyes csak nem érzem, hogy vezetne valahová a vitánk:)
tényleg az utolsó:
Ha megnézed egy chf hitel tőketartozását, és egy forinthitel tőketartozását akkor pénzügyi elemzés nélkül is látni fogod, hogy míg az egyik csökkent a másik 80%-al nőtt.
Tehát az egykoron 10M forintot felvevő és elköltő paraszt jelenleg 18M forinttal tartozik.

Tényleg nyert a CHF hiteles szerinted?

bdi 2011.09.13. 17:35:46

@Dr. Zerge: Neked legyen igazad! Én azért ilyesmiket is olvastam:

"A Figyelő felvetésére elismerték a Raiffeisennél, hogy az ügyfelek tartozása a forintgyengülés miatt jelenleg számos esetben – főként magas induló finanszírozási hányadú megállapodásoknál – meghaladja a fedezetül szolgáló ingatlan értékét. Ugyanakkor abban bíznak, hogy „remélhetőleg csak pillanatnyi állapotról van szó, amely a 10–20–30 éves futamidő alatt visszafordul és rendeződik"

hitelshop.co.hu/devizahitelesek-eltuno-fedezete.html

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.09.13. 17:48:19

@bdi: No, de ember, épp arról folyik a szó, hogy holnaputántól 180HUF a CHF - mármint országmentési hitelkiváltás fenforgássakor! Semmi baj tehát a fedezetekkel.

teknős 2011.09.13. 17:51:05

@Zb74: Az biztos, hogy Turul nem képes felfogni, hogy kik is az uzsorások áldozatai.

Ha arról lenne szó, hogy éhezik a gyerekem és kenyeret kell vennem neki, akkor hiába tudom, hogy a 100%-os napi kamattal tönkretesznek, akkor is fel fogom venni, mert nem látok túl a következő étkezésen. Nincs holnap számukra és nincs semmilyen jövő.

Mielőtt bárki okoskodni kezd uzsora ügyben, ami ellen valóban harcolni kell, talán valami minimális biztonságot kellene adni ezeknek az embereknek. Kimondani, hogy lehet, hogy téged hagyunk megdögleni, de a gyerekedet nem. És nem úgy, hogy megvédjük a gyerekedet és szétverjük a családodat az állami gondoskodásba helyezéssel, megfosztunk az utolsó megtartó erődtől, a szeretteidtől.

Az uzsorás és az uzsorázás nem az ostobaságból táplálkozik (persze abból is), hanem a reménytelenségből. És még mielőtt elkezdene valaki okoskodni, ebben az esetben lényegtelen, hogy valaki saját hibájából, vagy másokéból került-e reménytelen helyzetbe.

Alvarez 2011.09.13. 17:52:09

@butter-k: a gond az érveléseddel az, hogy nem csak a tőkét kell nézni, hanem a kamatot is. Azt is beszedi tőled a bank és ha nem fizeted, ugyanúgy viszi a kecót. A kamatban viszont a forintos a sokkal rosszabb, összesítve a chf-nek jobb eddig a részideje.

butter-k · http://napimorgas.blog.hu/ 2011.09.13. 18:01:28

@Alvarez:

nem tudok mit mondani ha szerinted +80% tőketartozás "jobb":)

bdi 2011.09.13. 18:08:24

@Dr. Zerge: Sajnos az nem elég, ha épp értéken van.

Aki eredetileg a hitelképessége és a fedezeti határ közelében vett fel hitelt (és szinte biztos, hogy a többségre ez igaz) most egy forint kiváltó hitelt a mai feltételekkel nem kapna:

- A fedezeti arány biztosan rosszabb (árfolyam, ingatlanár)
- Jövedelmi viszonyok általában nem javultak, viszont a feltételek szigorodtak
- Magasabb forintkamat, magasabb törlesztőrészlet.

Viszont, ha a bankok lazítanak a hitelnyújtás feltételein, és visszatérnek a felelőtlen hitelosztogatáshoz, abból megint bajok lesznek.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.09.13. 18:13:59

@bdi: Ez így számok nélkül meddő. Biztos van olyan, aki plafonig jelzálogolta az ingatlant, amikor az kurva sokat ért, és a CHF 140 volt. És van olyan is, aki még az időközben szígorított hányadig sem ment el, akkor, amikor már pangott a piac, és 180 volt a frank. Kéne tudni smilyen mennyi van, de én úgy sejtem, hogy javarészt könnyedén átválthatóak a devizahitelek. Halkan jelzem, a példában az előbbi - ha még él, és fizet - már a futamideje közepén járhat, ergo nem a teljes hitelét kell reforintolnia, ezt is érdemes kalkulálni.

Tündér_Lala 2011.09.13. 18:35:34

Összességében én nem látom át a helyzetet, Matolcsyék nyilván tudnak számolni.
Valami kurva nagy szélhámosságot sejtek a háttérben, amit senki nem mer/akar kimondani. Pld. valami jobbikos mondta, hogy állítolag pontosan utána néztek 1016 Md hitelt vettek fel a bankok CHF-ben és összesen 7000 Md feletti hitelt adtak. Ha pedig Ft-ot adtak hitelbe és az árfolyam kulcsot alkalmazták, akkor gennyesre keresték magukat az elmúlt pár évben. Az pedig csak könyveléstechnika kérdése (különösen a külföldiek esetében) , hogy szétkenjék ezt a pénzt, miközben vérig kizsarolják a hiteleseiket romlásba döntve azokat és megakadélyozva a kormány intézkedések esetleges pozitív hatásait.
Szóval itt valami nagypolitikai játszma zajlik szerintem. Az meg külön vicces amikor azt nyilatkozzák a nyugatiak, hogy magánjogi szerződésekbe nem nyúlhat az állam. Amikor az egyoldalú szerződés módosításokat megengedték a bankoknak, akkor nem nyúltak bele ?

Alvarez 2011.09.13. 18:48:32

@Tündér_Lala: "Amikor az egyoldalú szerződés módosításokat megengedték a bankoknak, akkor nem nyúltak bele ?"

Már többször hallottam ezt az egyoldalú szerződésmódosítás szöveget. Tudsz erre példát mondani? Mert eddig még senki nem tudott.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.09.13. 18:52:10

@Dr. Zerge:
"Üveg Veuve Clicquot Brut rá, hogy nagyon nem. "

Én utálom a pezsgőt, de tartom a fogadást.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.09.13. 18:56:17

@Tündér_Lala: "Pld. valami jobbikos mondta, hogy állítolag pontosan utána néztek 1016 Md hitelt vettek fel a bankok CHF-ben és összesen 7000 Md feletti hitelt adtak. Ha pedig Ft-ot adtak hitelbe és az árfolyam kulcsot alkalmazták, akkor gennyesre keresték magukat az elmúlt pár évben. Az pedig csak könyveléstechnika kérdése (különösen a külföldiek esetében) , hogy szétkenjék ezt a pénzt, miközben vérig kizsarolják a hiteleseiket romlásba döntve azokat és megakadélyozva a kormány intézkedések esetleges pozitív hatásait. "

Az a jó az összeesküvéselméletekben, hogy önellentmondóak. Ha a bankok ezt tették, akkor azt mindenféle hatóságok észlelték. Ha nem észlelték, akkor a bankok kurva ügyesek. De akkor most honnan tudja valami mezei talpas jobbikos? Ő még ügyesebb? Ugyan. Ráadásul miért tenne ilyet egy bank? Az árfolyam mehet a másik irányba is, akkro irgalmatlant szopna. Ugyan, ugyan. Ráadásul a végén a gonosz bank direkte a jó kormány remek intézkedései ellen fenekedik, ármánykodik, hogyne, a banknak érdeke egy becsődölt ország. Ugyan, ugyan, ugyan. Prolihergelés.

Frankhitel mögött frank van. Amin a bank jól keres, az a saját vételi-eladási árfolyamkülönbözete.

bdi 2011.09.13. 19:00:50

@Dr. Zerge: "Ez így számok nélkül meddő."

Hát igen, a számok sokfélék. Pl. az én EUR hitelemet 280-as árfolyamon vettem fel (áldassék a kósa neve).

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.09.13. 19:01:43

@Doomhammer: Kellenének egzakt árfolyam paraméterek, hogy a dolog ne legyen később vita tárgya. Mittudomén, a jelenlegi - ez mondjuk lehet a mai? - árfolyam +5% még neked fizet, fölötte már nekem, vagy valami efféle. Ha gondoljuk lehet benne egy "ablak" sáv is. Gondolom az egzakt, hogy a tv. kihirdetése után 6 hónappal - legyen ez 180-ik naptári nap? - esedékes az árfolyamvizsgálat.

Értékarányban lehet más az ellentétel. Bár rendes ember szereti a peszgőt...

Tündér_Lala 2011.09.13. 19:02:09

@Alvarez:
www.otthontar.com/banki_szerzodesek.htm
Valamiért csak szükség volt erre. Egyébként én úgy emlékszem, hogy a 90-es években szabadították fel ezt a lehetőséget, amikor az infláció durván elment. A fixált kamatokat valahogyan utána kellett engedni, később ezzel vissza éltek.

pannonfunk 2011.09.13. 19:03:20

@Alvarez: 0% kezelési költséggel írtam alá szerződést 2008-ban, ez fél éven belül a felvett hitel 1%-a volt. Ami azért volt durva, mert előtörlesztettem (kényelmesebb és járulékos költségeket csökkentő megoldásnak tűnt egy előtörleszthető jelzáloghitelt felvenni egy jelzálog + áthidaló helyett), így a tőketartozásom kb. harmada volt akkoriban a felvett hitelnek. Ez ugye azt jelenti, hogy a kezelési költség hipp-hopp a tőketartozás 3%-a lett. Emellett a bank a hitel kamatát is megemelte, így a további költségekkel (konverziós költség, hitelfedezeti díj) a THM-em kb 13% volt lakásvásárlási célra felvett, ingatlanfedezetű CHF hitelre...

Sapika 2011.09.13. 19:03:45

@teknős: "Kimondani, hogy lehet, hogy téged hagyunk megdögleni, de a gyerekedet nem. És nem úgy, hogy megvédjük a gyerekedet és szétverjük a családodat az állami gondoskodásba helyezéssel, megfosztunk az utolsó megtartó erődtől, a szeretteidtől. "

Szívhez szóló gondolatok. Konkrétan hogyan lehetne?

Bocsánat, ha butaságot írok. Azon tűnődöm, hogy ugye óvoda lenne jó mindenkinek 3 éves kortól, a szegényeknek ingyenkajával? Aki ezt megteszi, nyer 8%+1 szavazatot (a 8% a cigányoké, a +1 az enyém), de lehet, hogy elveszti az összes többit?

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.09.13. 19:03:51

@bdi: Na ja, erről a vicces aspektusról még nem is emlékeztünk meg, hogy az árfolyamgát többeknél (persze ez sem egy nagy részhalmaz) árfolyamnyereséget fog realizálni. Ami mellesleg megint a forintra váltás melletti nyomós érv...

Robinzon Kurzor 2011.09.13. 19:05:52

@Dr. Zerge: "minden devizahiteles belekényszerül a végtörlesztésbe, és ez túlnyomó többségüknél forinthitelbeátmenést fog jelenteni. A bankok fognak ilyen hiteleket adni, mert menteniük kell a menthetőt"

Kérdés, hogy futja-e rá a szavatoló tőkéből.
Mert ha lezárja a CHF-hitelt, akkor le is kell írnia a veszteséget, az meg csökkenti a szavatoló tőkét.

Ha mondjuk a jelenleg 10 milliós tartozás helyett kap 7 milliót, és a maradék 3 milliót leírja, ennyivel csökkentve a szavatoló tőkét, akkor a hitelezési képessége, pontosabban ennek a szavatoló tőke oldali korlátja (kockázattal súlyozott kitettség min. 8%-a) ennek kb. 35-szörösével csökken ilyen hitelekre.

(Lakossággal szembeni, lakóingatlanra bejegyzett jelzálogjoggal fedezett, problémamentes hitel sztenderd módszer szerint 35%-os súllyal.)

Tehát nem egyszerűen arról van szó, hogy a bank bukik ezen 3 milliót, hanem 100 millióval csökkent a hitelezési plafonja.

Ebből az következik, hogy nem egyszerűen a forintban történő újrahitelezés nem fog menni, hanem heteken belül olyan helyzetbe kerül(hetne, ha nem csak néhány száz ember tudna majd élni ezzel a lehetőséggel), hogy a többi kihelyezett hiteleket is el kell kezdenie felmondani ... feltéve, hogy az anyabank ki nem pótolja a tőkeveszteséget.
(Ezért is olyan megnyugtató hallani, hogy az OTP és a FHB esetén majd az állam "segít".)

Tündér_Lala 2011.09.13. 19:06:27

@Dr. Zerge: Ok én nem tudom mi a helyzet, kétkedve fogadtam én is az első híreket.
De hogy valami ebben az egész ügyben nem kerek az biztos.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2011.09.13. 19:10:04

Csak nehogy vegul kizarolag Debrecen, Hodmezovasarhely, meg a tobbi fideszes onkormanyzat devizahitelei legyenek kivaltva fix arfolyamon, allami tamogatoasbol/hitelbol;)

Robinzon Kurzor 2011.09.13. 19:11:23

A T. Szerzőhöz, meg úgy általában a Mandíner-gárdához lenne egy fogós-ravasz találós kérdésem.
Akár Rózsa Gyuri huncutul vigyorogó fejét is ide lehet képzelni hozzá.

Tehát ha én (mint uzsorás) ma 100 Ft-ot kölcsön adok a drága Főszerkesztő Úrnak, úgy állapodunk meg, hogy holnap ő 101 Ft-ot fizet nekem vissza, akkor itt mennyi a THM?
(Más költség, díj, stb. nincs.)

Már csak azért, hogy be lehessen kalibrálni, hogy kb. mennyi fogalmatok van arról, amiről írtok.

A helyes megoldásért 10 pont jár, a helyes indoklásért 12 pont adható.
(A megoldást Kovács Csongorné, Mara néni ...)

Robinzon Kurzor 2011.09.13. 19:14:46

@Dr. Zerge: "Frankhitel mögött frank van. Amin a bank jól keres, az a saját vételi-eladási árfolyamkülönbözete."

Meg hogy magát lefedezte vételi opcióval a CHF-forrás megújítására, de az ügyféltől az aktuális árfolyamon szedi be a törlesztőt.
Ez a nagy kasza (már amikor működik) nem a prompt marzs.

pannonfunk 2011.09.13. 19:16:16

@Dr. Zerge: Frankhitel mögött nyílván frank van. De svájci frank _alapú_ hitel mögött kell, hogy frank legyen? Amit forintban folyósítanak, akkor is ha te frankban szeretnéd, és csak forintban törlesztheted, akkor is, ha frankban szeretnéd. Az is jó kérdés, hogy a pénzügyi felügyelet ebbe beleszólhat-e vagy akár vizsgálhatja-e, hogy a bank tényleg vett svájci frankot, és átváltotta-e forintra. A felügyelet azt vizsgálhatja, hogy megfelelően tájékoztatták az ügyfelet, betartják-e a szerződéseket, stb.

@pancho_sanza: Ez is benne van a pakliban. Más kérdés, hogy ez ellen érdemes-e háborogni. Nem hinném, hogy az országnak jó, hogy az önkormányzatok el vannak adósodva, és a helyzet javítása minenképpen jó, függetlenül attól, hogy éppen melyik párt képviselői vannak többségben az adott önkormányzatnál.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.09.13. 19:18:04

@Robinzon Kurzor: Ezzel az a baj, hogy addig áll, amíg egy bank van a piacon. Onnantól, hogy van több, és az egyik elkezd devizaváltó forinthitelt adni, rákényszerül a bank, hogy valahogy megtartsa a hiteleseit. Mert különben a többi már egyenesen elszipkázza őket, és akkor nemk csak az árfolyamkülönbséget bukja, de a teljes hitelállományát is. Ergo meg fogja oldani a hitelezési plafon problémáját is - ha az jelentkeznék.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2011.09.13. 19:18:16

@Robinzon Kurzor: 1.01 a 365-en (hatvanyon) az eves kamat, ami eves szinten 3778 FT-ot eredmenyez;)

pannonfunk 2011.09.13. 19:19:20

@Robinzon Kurzor: sacperkábé 365%. Pontosabban is ki tudnám számolni, ha lenne hatványozást elvégző számológépem, de annyira nem hajtok a dicsőségre. A tévedésem max. egy konstans szórzó, ha blöffölni akarok, akkor biztos e(=2.78...). De akkor más számoljon pontosabban :)

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.09.13. 19:19:25

@Robinzon Kurzor: De ez is kétélű, mert ezen szintén bukhat is akár, ergo nem erre bazíroz. Amikor ez hoz egy kis pluszt, akkor hoz, de nem ezért devizahitelez.

pannonfunk 2011.09.13. 19:21:02

@pancho_sanza: Egész pontos vagyok. Szép lassan konvergál az (1+ 1/n)^n az e-hez :)

pannonfunk 2011.09.13. 19:21:50

@Dr. Zerge: Mintha a bankoknak nem lenne olyan portfóliójuk, amelyen akár bukhatnak is (garantált minimum hozamú alapok...)

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.09.13. 19:23:38

@pannonfunk: Nyilván rálát az állam, de nincs olyan osrtoba bank, aki eltérő devizában számolna el közvetített hitelügyletet. Árfolyamkockázat van ám visszafelé is, a bank meg nem az a műfaj, ahol ilyesmit tűrnének. Ott a szolid*, biztos haszon az elvárás.

*És persez, ha egy ország idióta, ha egy kormány segghülye, akkor a szolid nem kötelező. Mint nálunk az utóbbi évtized(ek?)ben.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.09.13. 19:25:04

@pannonfunk: Az neked hitelezés? Mutass már olyan bank vezérmenedzsmentet, amelyik hitelezésen elfogadna bukást!

Robinzon Kurzor 2011.09.13. 19:28:24

Á, ez nem ér ... a Főszerkesztő Úrtól meg a fő poszttolóktól kérdeztem volna :-(

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.09.13. 19:34:19

@Dr. Zerge:
"Mittudomén, a jelenlegi - ez mondjuk lehet a mai? - árfolyam +5% még neked fizet, fölötte már nekem, vagy valami efféle."

Legyen ez. Nézzük mondjuk az EUR-HUF-ot? (a svájci frank akármerre is mehet a forinttól függetlenül).

moncayo 2011.09.13. 19:34:56

Jó után haladunk az államszocializmus (újbóli) megvalósitásának útján. Finomabban, elegánsabban (egyenlőre) mint Rákosi elvtárs, vagy az ajnározott Nagy Imre (padláskisöprő) miniszter elvtárs, de haladunk.

Robinzon Kurzor 2011.09.13. 19:36:16

@Dr. Zerge: "Ergo meg fogja oldani a hitelezési plafon problémáját is - ha az jelentkeznék."

Tömeges átváltási igénynél bizony "jelentkeznék", de az korántsem ennyire nyilvánvaló, hogy meg akarja oldani.
Hiába van konkurens bank, annak nem csak a saját veszteségét kell adott esetben kipótolnia, hanem még a másik banktól átcsábított ügyfélnek nyújtandó hitel mögé is kell tudnia szavatoló tőkét tennie.

Ahol erre plusz tőkebevonás nélkül is lehetőség van, azok a takarékszövetkezetek, különösen azok, amelyek egyáltalán nem csináltak devizahitelezést (ergo most nem kell veszteséget leírniuk), és elég jó a tőkehelyzetük.

Robinzon Kurzor 2011.09.13. 19:38:26

@Dr. Zerge: "ezen szintén bukhat is akár, ergo nem erre bazíroz. Amikor ez hoz egy kis pluszt, akkor hoz, de nem ezért devizahitelez"

Egy vételi opción (amit vagy lehív, vagy nem) olyan sokat nem tud bukni.
Persze nem ezért devizahitelez, de amikor alkalom nyílik rá, kaszál ezen is.

StolzePolen 2011.09.13. 19:38:31

@Zb74:

Nem értem miért bagatellizálod el.

1, A CDS felár , már így is az egekben van 2 éve a legmagasabb. Így is hajszálnyira vagyunk a bóvlitól, pár ilyen fidesz ötletbörze és mehetünk a görögök után.
2, Csak a Fidesz frakció 1,5 milliárdos hiteltartozása 400 millájába kerül a bankoknak , a jelenlegi feltételekkel.
3, A 180 árfolyamrögzítés , minimum 100 milliárd veszteség a bankoknak. Ami ugye a befektetők, vagyis a bankbetétes állampolgárok vesztesége is.
4, A bankok egymást fogják kinyírni, aminek a vége , hogy a legnagyobb bank az OTP marad. Szépen visszajutunk oda mint ahol voltunk 1989 -ben.

Én törvényben rögzíteném, hogy sem a képviselők rokonságuk ne vehessék igénybe az árfolyamrögzítés nyújtotta kedvezményeket.

Kósa Lajos 236000 CHF , 59 millió forint hitelén minimum 13 milliót takarít meg, a szaros havi 2 millás fizetése mellé.
aRogán 57 millión már csak 12 millió .
I.Orbán ha a meglévő hitele CHF, akkor minimum 3 millát.
Lézerjani csak pitiáner 1 millát.

Hát nem megérte a 180 Ft árfolyam? A fideszes rablóknak minden képen.

Részvényeket vagy frankot vettek még a fijuk?

Azúrkék égbolt (törölt) 2011.09.13. 19:39:09

Nem találom a hazaárulók teljes vagyonelkobzását és bebörtönzését!!
Vagy holló a hollónak...?

is 2011.09.13. 19:42:13

@butter-k: "180-on elfogadható a veszteség, ki lehet ugrani a törlesztésből. ÓRIÁSI igény van erre. "

160-on meg ORIASIBB igeny van ra. egyaltalan nem fizetni? na arra van a LEGORIASIBB igeny. evekig olvasgattuk a scvajcifrank hiteleseket, hogy milyen uberfaszakiraly vagyok, fele annyit sem fizetek havi torlesztoben, mint forinthitelben. es 180-on sem volt meg senkinek annyi a torlesztoje, mint forintban. talan 200-on sem. en eloszor azert felirnam azokat a nyeresegeket, evekig, aztan elbeszelgetnek az adossal, hogy azokat a penzeket mire koltotte, hogy most nincs mibol fizetni 230-on? 5 eves atlagban tarthat ma ott egy svajcifrank hiteles, mint ha forintban vette volna fel. egyaltalan nem all rosszabbul. a vegtorlesztest pedig a bankok nem fizetik meg, mert a birosag raveri az allamra, akinek meg nincs penze, tehat adobol fogja beszedni mindenkitol. tehat: az adosok vegtorleszteset a tobbi polgar fizeti ki. gratulalok az otlethez, meg annak is gratulalok, aki beszopja, hogy nemazemeberek fogjak megfizetni.

is 2011.09.13. 19:42:44

@Azúrkék égbolt: nem. hollo a sajat szemet nem tudja kivajni.

fikanick 2011.09.13. 19:46:47

@Doomhammer: Nem nyuszi, a forint azert fog osszeomlani (ha van ertelme az intezkedesnek), amiert nalad sokkal okosabb emberek minden gazdasagi szaklapban leirtak. Azert fog osszeomlani, amiert Argentinaban osszeomlott, mert a bankokat csak idiotak buzeraljak gazdasagi valsag eseten es mert lathatoan az Orban kormany nem ker abbol, hogy olyan emberek, akik tudjak, hogy mirol beszelnek is beleszoljanak ebbe a dologba (errol az esetrol ezt most konkretan tudom veletlenul).

Ha a bankok most nem kezdenek el kartellezni, hogy megakadalyozzak, hogy ebbol legyen valami, akkor a magyar gazdasagot le lehet huzni a klotyon es nem az lesz a problema, hogy mibol fizessek vissza az emberek a hiteleiket, hanem hogy mibol fognak gyogyszert, benzint es szinte akarmilyen fogyasztasi javakat venni az emberek, ha elindul az inflacio es a leertekeles.

A Fidesz ezzel az intezkedessel pont azt a kozeposztalyt bassza meg, akiket megmenteni probal es mindezt azert, mert szent meggyozodesuk, hogy aki ellentmond nekik, annak a szavaval nem kell torodni, ellendrukker (ezt is pontosan tudom sajnos, nem talalgatok).

Tovabba ilyen kerdesekben az ilyen forumozgatas egyaltalan nem szamit. Itt sajnos tenyek vannak es nehany nyilvanvalo kovetkezmeny, amikkel a kormany azalatt a 2 nap alatt, ami eltelt az errol valo okoskodas es a hivatalos bejelentes kozott, nem volt kedve foglalkozni, csak ugy, mint mar nagyon sokadszor.

Ami elszomorit a dologban, hogy ismerek egy csomo embert, aki rengeteg munkat fektetett abba, hogy epitsen egy feszket, gyerekeket neveljen es hozzajaruljon az orszag epitesehez. A Fidesz ezzel az intezkedessel lenullazza az o eredmenyeiket, pedig az en korosztalyomban ebben mar jo 10 ev munkaja fekszik altalaban.

Ami oromteli, hogy vegre lassan mindenki belatja kozuluk, hogy ha kulfoldon szerezne a jovedelmet valami mas valutaban, nehany ev mulva kiloszamra veheti a budapesti ingatlanokat, leven nem lesz rajta kivul nagyon kereslet, hasonloan ahhoz az idoszakhoz, amikor a bankok egyaltalan nem adtak hitelt ingatlanra.

Nem volt az olyan regen, csak arra kell visszaemlekezni, hogy milyen volt az orszag allapota 20 eve. Na, olyan lesz megint.

pannonfunk 2011.09.13. 19:47:06

@Robinzon Kurzor: Semmi baj, én is hülyeségeket írok. A helyes válasz 365% és e^3.65 x 100% között van. Ez nem konstans szorzó, ha 3.65 helyett más számot írunk be. Mindegy, totál fáradt vagyok már a nap végére :)

@Dr. Zerge: Pl. hiteleknél is van számolva az, hogy hány %-a bukik be a hiteleknek, azt a többiekkel fizettetik ki. Ha ott rosszul számolnak, abból is bukás van. Jó, persze ennek kicsi az esélye. De annak is kicsi volt az esélye, hogy 150 HUF = 1 CHF-re további forinterősödés jön. Ráadásul aki okos, annak van mozgástere, ld. fent említett opciós vétel. A banknak meg több mozgástere is volt, ha mégis tovább erősödött volna a forint, akkor lehet, hogy most az egekbe elszálló kezelési költségek miatt óbégatna mindenki. A bankok meg kihoznák minimum nullára az ügyet.

is 2011.09.13. 19:50:12

@Robinzon Kurzor: kurva sok az a THM, mert 1,01^365. mondom: 3778,3434...%. ez a provident hitel kb. tizszerese. koszi a 22 pontot, nem vagyok ra buszke, szerintem ez alap szamszaki muveltseg annak, aki legalabb meg akar nyikkanni a temaban.

@pannonfunk: ha egy napra 1%, akkor 365 napra 365%, mi? szegyen...

Peter T. Sinclare 2011.09.13. 19:53:07

@Alvarez: "Azt mondják, hogy a 230-as chf-nél még mindig kisebb a havi törlesztő, mintha forintba vették volna fel a hitelt. Pedig akkor 150 volt a chf, most pedig 180-on lehetne visszaváltani, tehát még több forintost kéne felvenni, mint anno. Így egyáltalán nem tűnik jó boltnak a hitelkiváltás."

Ez így van, és tedd hozzá, hogy a kamat is jóval magasabb a forint alapú hitelnél. Törlessz többet, magasabb kamattal, olyan valutában, amit, úgy látszik, évente egyszer kötelezően shortol a Kormányunk és Pártunk.

is 2011.09.13. 19:54:40

a svajci frank problema az volt, hogy megkerdezteka hitelfelvevot: fel eves, 1 eves vagy 5 eves kamatperiodust tetszik valasztani? 5 evesnel kicsit magasabb a kamat. ja, akkor 85% felevest valaszt. ja, akkor a bank is csak fel evre fedezi le magat. es fel ev mulva kopogtat az uj kamattal.

az 5 eves kamatperiodusnak a minimumnak kellene lenni, es nem a maximumnak. de ha valaki 2007-ben 5 eves kamatperiodust valasztott, annak meg most is 3%-on ketyeg a hitel, es meg mindig boven a foritnhitel alatt van a torlesztoje. csak a 85% magyar az hulye. az volt mar a hulyenepszavazason is, meg itt is. felevest valasztott.

Peter T. Sinclare 2011.09.13. 19:55:44

@is: Nekünk olyan 260 felett érte utol azt az összeget, amit 2006-ban kezdésnél kellett volna forintban fizessünk.

fikanick 2011.09.13. 19:57:46

@Tündér_Lala: Szentisten, te miert szolalsz meg gazdasagi temaban? Ha mondjuk a cerebralis odemarol lenne itt fent cikk, akkor is jonnel kiegyenesitett kaszaval, vagy ez megmarad a kurva bankok ekezesenel?

Fogd fel ugy a gazdasagot, mint egy szakertelmet igenylo teruletet, bar latom, ez itthon meg a kormanynak is nehezere esik. Attol ez meg annyira igy van, kb minthogy az alma lefele esik.

flamer 2011.09.13. 19:57:55

@málnási: "egyébként a banki papírokon mi látszik? az otp pl 1.4% ot gyengült! ez aztán a nagy baj!"

Idéznék egy klasszikust:
"nincs aki ért hozzája? minek te írsz?"

Segítségül: az OTP csütörtökön 4188-on zárt, most meg 3638, ami több, mint 13%-os esés.

pannonfunk 2011.09.13. 20:00:57

@is: Már hamut szórtam a fejemre, és korrigáltam magamat néhány kommenttel feljebb :) A 365% alsó becslés volt, tudom, hogy annál több. És azt is, hogy ha fél napra adsz fél %-ra, negyed napra negyed %-ra, és így tovább, akkor e^3.65 x 100% -hoz fogsz kikötni...

pannonfunk 2011.09.13. 20:04:12

@is: Nem, a probléma ott volt, hogy a bank azt mondta, hogy fél éves kamatperiódus van, és kész. Ha lett volna 5 éves, tuti azt választom.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.09.13. 20:04:59

Mao is szerette a gazdasági és társadalmi kísérleteket. Előbb-utóbb valamelyik csak bejött.

fikanick 2011.09.13. 20:06:55

@Herr SturmLikudnik: +1

A legbolsevikabb kiserletezgeto kormany Kelet-Europa modern tortenelmeben.

Kibaszott naciokommunistak. Milosevics, haboru nelkul.

Lucky Larry Silverstein 2011.09.13. 20:33:17

A közlemény aláírói között ott van Békesi László közgazdász, Demszky Gábor volt főpolgármester, Heller Ágnes filozófus, Kuncze Gábor volt országgyűlési képviselő, Mécs Imre mérnök, Tamás Gáspár Miklós filozófus, Vágó István televíziós műsorvezető és Vekerdy Tamás pszichológus.

Itt vannak a Gyuriferiért kiálló metéltek. Lehet szopogatni....:DD

Robinzon Kurzor 2011.09.13. 20:35:18

@is: "koszi a 22 pontot"

A megoldást majd Kovács Csongorné, Mara néni ...

Robinzon Kurzor 2011.09.13. 20:39:28

De arra azért jó ez a THM-feladvány, hogy látható legyen: a THM rövid futamidőnél nagyon torzít.

És ha még azt is hozzávesszük, hogy az átlag magyar úgy tudja, hogy a THM azt mutatja, hogy a hitelen felül pluszban mennyit kell visszafizetnie ... na jó, ők arról sem értesültek, hogy a bank nem a saját pénzét helyezi ki hitelként.

Silcon 2011.09.13. 20:42:42

@Doomhammer: "Jelenleg azert melyrepul a forint"

Az MNB hivatalos indulóárfolyama az euróra 1999. január 4-én 251,43Ft volt. Most se sokkal több. Pedig a két pénznem inflációja nem egyforma, papíron a forint jobban romlik. Tulajdonképpen a forint folyamatosan erősödik.

lucc.gizi 2011.09.13. 20:46:16

F.szkalap jogászok mind, soha, egyik sem dolgozott a versenyszférában egy napot sem, némelyiknek még a diploma megszerzése is gondot jelentett (Dojcstompi, Kósa), h. rohadnának meg.

Kámasuka 2011.09.13. 20:50:54

@lucc.gizi: Diploma Eistennek, Bill Gatesnek meg Henry Fordnak sincs, szóval az sokat nem jelent...:DD

Azúrkék égbolt (törölt) 2011.09.13. 20:51:16

Remélem a Stohl,Damu és a Gyurcsány egy cellába kerül.A fő gerincesek.
Mert megérdemlik (egymást).

Kámasuka 2011.09.13. 20:52:46

@lucc.gizi: Igy a fogalmazásod alapján úgy jön le, hogy a versenyszféra az nálad kizárólag a multinál való takarítást jelentheti. De sokan más dolgokkal foglalkoznak, csaxólok.

Exxit 2011.09.13. 20:55:06

Nagyon sok okos hozzászólást olvastam pro és kontra!
Egy dolog kimaradt, az országvédelem senkit sem akar megvédeni, pláne az országot nem!
Ez semmi más csak figyelemelterelés a valós problémákról!!
Amíg az ország vitázik jó e a 180-as árfolyam addig senki nem beszél a nem kicsit , nagyon elkúrt gazdaságpolitikáról.
Amíg I. Orbán országvédelmet ígér, addig senki nem beszél a Wikileaks dokumentumokról, hogy tulajdonképp, egy hazug fráter, aki megdöglik a hatalomért!

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.09.13. 20:55:16

@Dr. Zerge:

"Másrészt tök mindegy, van egy matematikai és lélektani forintgyengülés,"

amen. szépen keresek majd rajta :)

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.09.13. 20:59:38

Hála ennek a két marhának, (Orbán, és Matolcsy) már 283 forint az Euró, de lesz az még több is!

Kámasuka 2011.09.13. 21:08:09

@butus: Minnél olcsóbb a forint, annál jobb az exportnak meg a külföldi tőkének itthon befektetni, szóval a dolgok annyira nem eccerüek mint te.

lucc.gizi 2011.09.13. 21:09:24

@BenFranklin: válaszod alapján komplexusaid ezügyben neked lehetnek:-)

Diocles 2011.09.13. 21:10:26

"Egyrészt nagyon távoliak a pártok álláspontjai, másrészt a kormánypártok különösebb hajlandóságot sem mutatnak efféle konszenzus kialakítására. Az erőből megteremtett stabil keretek akár jól is működhetnek, de a riválisok (a jelenlegi ellenzék pártjai) erős ellenszenvvel fognak viseltetni irántuk, és a túl jó eséllyel érzelmi kérdésnek is tekintik majd felszámolásukat, ha lehetőségük nyílik rá. Harcot hirdetnek ellenük, ugye. Aztán ott van az a kérdés is, hogy mely területeken fair dolog kétharmados szabályokkal szűkíteni egy jövendőbeli, csak egyszerű többséggel bíró kabinet mozgásterét és melyeken nem."

Jobb az, ha kirabolják a középosztályt, vagy hitelfelvételből fedezik az újabb jóléti rendszerváltásokat, elkúrásokat?

Nem olvastad, h már Merkel és Sarkozy is követeli az EU-s államoktól, h az alkotmányban rögzítsék, h miként tervezik az államadósság csökkentését?

Persze ezt meg lehet majd változtatni, mindössze kétharmadot kell szerezni ahhoz a népszerű programhoz, h korlátlan hitelfelvételekből és a középosztályra kivetett többletadókból lehessen finanszírozni újabb száznapos programot, ja, meg zöld fordulatot, zöld erűműveket Borsodban... (LOL), mindezt pedig lelkesen megtámogathatja a mandiner gárdája, semmi akadálya.

A Fidesz tudtommal azért kapott kétharmadot, h megakadályozza az újabb elkúrás lehetőségét, nem kéne átírni a történelmet.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.09.13. 21:11:12

@BenFranklin: Ide külföldi tőke? Mondd észnél vagy? Nem hülyék azok, hanem tőkések.

Táskás Tóni 2011.09.13. 21:23:50

@Diocles: Igen a fidesz azért kapott kétharmadot, hogy megakadályozza az elkúrást. Most viszont végletekig elkúrják Mo-ot. A hazug focista és az ámokfutó jobbkeze soha nem látott baromságokat csinálnak. A hitelt már rég felvették tavasszal, amiből most visszafizetnek IMF hitelrészt és most azt hazudják, hogy úgy fizetnek vissza hitelt, hogy nem vesznek fel újat. Hazug törpe III/II-es jobbkézzel. A gazdaság nem nő, a munkanélküliség igen. Ilyen tehetségtelen emberek mi a faszt keresnek az ország vezetésében?

Táskás Tóni 2011.09.13. 21:26:03

@Exxit: Téged meglepett a Wikileaks Orbánnal kapcsolatos kiszivárogtatása? Szerintem még a hívei is tudják, hogy milyen "ember".

Kivlov 2011.09.13. 21:28:46

A 6-os nem rossz, csak mellette meg kéne vonni a gyerekgyártási segélyeket, meg a "rászorulók" pénzelését. Hátha jövőre az is meglesz...

Kivlov 2011.09.13. 21:29:38

@butus:
lesz több is? akkor vegyél b+, aztán majd eladod 3k fölött, dumálni könnyű...

Táskás Tóni 2011.09.13. 21:40:16

@butus: Hiába jár a pápához havonta biztosan pokolra kerül. Csak az időpont most még távolinak tűnik.@Kivlov: Azt a fidesz kormánytagok és képviselők tudják bennfentesként csinálni. Kereskednek ők és az oligarcháik.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.09.13. 21:40:35

@Kivlov: ..és Te mit csinálsz, ha nem dumálsz? Talán nyalsz? Jól megfizetik?

Sarkalatos hozzászóló 2011.09.13. 21:41:14

Balczó Zoltán:

"van a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének egy összesített adata, 2011 II. negyedévén érvényes, a bankoknak az összmagyarországi banknak a hitelfelvételével és kihelyezésével kapcsolatban. Itt számon tartanak forintban, euróban és úgynevezett egyéb devizában ez a svájci frank és a következő adatok vannak, a felvett hitele a bankoknak 1626 milliárd* Ft és ehhez képest 7617 milliárd a kihelyezés. Ez az adat azt jelzi, amit mi sejtettünk, hogy alapvetően a bankok gyakorlatilag forintot helyeztek ki, tehát nekik ez az árfolyamváltozás gyakorlatilag nyereség"

* javítottam 1626 ezermilliárdról 1626 milliárdra, a szövegkörnyezet alapján valószínűleg rosszul fogalmazott

premier.mtv.hu/Hirek/2011/09/09/08/A_Jobbik_alairasgyujtest_inditott_a_devizahitelesekert.aspx

Ha Balczó Zoltán (és az általa hivatkozott PSZÁF) igazat állít, annak csak egy következménye lehet:

Felvételkori árfolyamon forintosítani kell az összes "deviza alapú" hitelt. Ha 140-es árfolyamon vette fel valaki, akkor annyin. Az eddigi túlfizetést pedig vissza kell fizetni az adósoknak.

4 napos a hír, és nem kommentálta senki sem. Azt sokan megkérdőjelezték, hogy látott-e devizát a sok "devizahitel". Itt vannak a számok, azok alapján nemigen.

Erősnek tartottam a Jobbik javaslatát a hitelek felvételkori árfolyamon való forintosításáról, de ha átverés volt a "deviza alapú" hitel, akkor még enyhének is tartom, mert büntetésnek is meg kell fejelnie a kártérítést.

gordiusz 2011.09.13. 21:42:26

@Hepci: kalapok nélkül.
Szíjjártóról nehéz eldönteni, ilyen hülye, vagy minket néz ennyire annak: a Zelnök úr kérte a Miniszterelnök urat, oldják meg a devizahitelesek problémáját, ezért megoldják.
Lázár a heves, okostojás f*sz, mindenféle bölcsesség híján, olyan mint a Tótawé.
Matolcsy az őrült közgazdász, aki 20-ra is lapot húzna. Ráadásul a minisztérium-konglomerátumát nálam jobban ismerők szerint a napi ügyek állnak, azok nem érdekelnek senkit a nagy világmegváltás közepette.
A Zelnök úr nevében inkább azt kértem volna, inkább húzzanak el a f*szba, próbáljanak szerencsét valamelyik harmadikvilág-beli országban, aztán ha azt sikerült megvédeni az IMF-től meg a karvalytőkétől (ami egyébként létező probléma, csak nem géppuskával kéne kezdeni a harcot), akkor jöjjenek haza.
Most már csak abban bízok, Matolcsynak 19-e van és 2-est húzott.

Táskás Tóni 2011.09.13. 21:43:17

@Kivlov: Ja és dumálni könnyű, ezt a bunkó focista szaros dumáiból szűrted le? A jobbkeze és lézer janó sem smafu. Kósa és Szíjgyártó is nagyot alkottak. Az államadósság nőtt, a munkanélküliség a csúcson a nyomorral együtt..

Táskás Tóni 2011.09.13. 21:46:24

@gordiusz: A palibá is elhúzhatna tárogatózni azzal az egyszerű lelkével. A lányai külföldön tárt karokkal várják. Azok nem hazaárulók vajon? Mindhárman külföldön meresztik, az apjuk meg itthon papol a hazaszeretetről, ez a mi álamfőnk.

agyamputáltak 2011.09.13. 21:50:02

:DDD van még kérdés?

A végtörlesztési terv mögött a kormány bölcsessége áll - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az országgyűlés sport- és turizmusbizottsága előtti beszámolója után, az Origo azon kérdésére, hogy ő találta-e ki a koncepciót.
A tárcavezető a portál felvetésére úgy vélte: nem kell tartani attól, hogy a tömeges végtörlesztések következtében, a bankok - veszteségeik miatt - még a jelenleginél is visszafogottabban hitelezzenek a cégeknek, ami tovább ronthatja a magyar gazdaság növekedési esélyeit. Arra a kérdésre, hogy ennek ellenére készülnek-e forgatókönyvvel ilyen helyzetre, Matolcsy György úgy fogalmazott, hogy a "forgatókönyvet az élet írja".

873ujr3rk 2011.09.13. 21:51:27

@Robinzon Kurzor: "Ha mondjuk a jelenleg 10 milliós tartozás helyett kap 7 milliót, és a maradék 3 milliót leírja, ennyivel csökkentve a szavatoló tőkét, akkor a hitelezési képessége, pontosabban ennek a szavatoló tőke oldali korlátja (kockázattal súlyozott kitettség min. 8%-a) ennek kb. 35-szörösével csökken ilyen hitelekre.

(Lakossággal szembeni, lakóingatlanra bejegyzett jelzálogjoggal fedezett, problémamentes hitel sztenderd módszer szerint 35%-os súllyal.)

Tehát nem egyszerűen arról van szó, hogy a bank bukik ezen 3 milliót, hanem 100 millióval csökkent a hitelezési plafonja.

Ebből az következik, hogy nem egyszerűen a forintban történő újrahitelezés nem fog menni, hanem heteken belül olyan helyzetbe kerül(hetne, ha nem csak néhány száz ember tudna majd élni ezzel a lehetőséggel), hogy a többi kihelyezett hiteleket is el kell kezdenie felmondani ... feltéve, hogy az anyabank ki nem pótolja a tőkeveszteséget.
(Ezért is olyan megnyugtató hallani, hogy az OTP és a FHB esetén majd az állam "segít".) "

azt hiszem orbán kurva nagyot blöffölt, hiszen ha ezt megteszik, valószínüleg borulnak az anyabankok, ami a jelen EU gazd helyzetben elég gyilkos sebzés. azt hiszem elég erős késztetést érezhetnek az érintettek arra, hogy kidolgozzanak valamilyen kompromisszumos javaslatot. gyorsan. ez szerintem jó. ha nem jön be a az majdhogynem végzetes arcvesztés, szerintem ez is jó. szóval win win szituáció lenne ha mondjuk saját önellátó szigetemről nézhetném a tvben.

fuckard 2011.09.13. 21:56:24

Hát én akkor azért akkor sem mennék oda a szomszéd cigánygyerekhez, hogy add ide amid van, mert neked sok van, nekem meg most momentán kevés. Te okosan gondolkodtál, én meg egy fasz voltam, hogy annyi agyam sem volt, hogy. De sajnálom, neked van anyád, az árvákat meg majd megsegítjük. A sötétségnek is van határa, basszátok meg.

Sarkalatos hozzászóló 2011.09.13. 22:13:00

Még egyszer:

1626 milliárd forint devizahitelt vettek fel bankjaink, és ebből 7617 milliárd forint értékben nyújtottak "devizahitelt".

DEVIZAHITEL = FORINTHITEL + 6000 MILLIÁRD FORINTOS HAZUGSÁG.

Malachi 2011.09.13. 22:13:09

index.hu/gazdasag/magyar/2011/09/13/hazudik_a_kormany/

félelmetes ez a 180-as törlesztés, de hát ők is tudják, hogy esélytelen. a béka felfújta magát, egyelőre még nem robban. de majd az is eljön.

Negyven Rabló 2011.09.13. 22:18:36

@is: akkor te se nagyon nyikkanj meg, majom, mert a THM 3678.34%.

Sarkalatos hozzászóló 2011.09.13. 22:19:41

@Malachi: bizony, a devizát sosem látott, 140 forintos árfolyamon felvett ún. devizahitelt 140-es árfolyamon kell törleszteni, nem 180-ason, plusz némi, 100-200 milliárdos fogyasztóvédelmi bírság is kijár a bankoknak az átverésért.

flamer 2011.09.13. 22:23:45

@Sarkalatos hozzászóló: Ezt a faszságot honnan szedtétek? Mert egy csomó idióta droid ugyanezt mantrázza, de gondolom egyikük se tudná elmagyarázni, hogy mi is lenne ez a "devizát sosem látott devizahitel", meg hogy ez hogyan is működne.

Sarkalatos hozzászóló 2011.09.13. 22:32:00

@flamer:

Balczó Zoltán:

"van a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének egy összesített adata, 2011 II. negyedévén érvényes, a bankoknak az összmagyarországi banknak a hitelfelvételével és kihelyezésével kapcsolatban. Itt számon tartanak forintban, euróban és úgynevezett egyéb devizában ez a svájci frank és a következő adatok vannak, a felvett hitele a bankoknak 1626 milliárd* Ft és ehhez képest 7617 milliárd a kihelyezés. Ez az adat azt jelzi, amit mi sejtettünk, hogy alapvetően a bankok gyakorlatilag forintot helyeztek ki, tehát nekik ez az árfolyamváltozás gyakorlatilag nyereség"

* javítottam 1626 ezermilliárdról 1626 milliárdra, a szövegkörnyezet alapján valószínűleg rosszul fogalmazott

premier.mtv.hu/Hirek/2011/09/09/08/A_Jobbik_alairasgyujtest_inditott_a_devizahitelesekert.aspx

Hogy hogyan működne?

Úgy, hogy a banknak jobban megéri a látra szóló de facto negatív kamattal és a 3 hónapos lekötésre kínált 3-4%-os kamattal bevont forrásokból kiadni a "devizahitelt", mint Svájból hitelt felvenni 400-as CDS mellett.

Itt vannak a számok, 1626 milliárd forint devizaadósságból 7617 milliárd forint "devizahitelt" helyeztek ki a bankok.

PSZÁF-adat, Balczó Zoltán hivatkozta meg.

agyamputáltak 2011.09.13. 22:35:31

@Sarkalatos hozzászóló:
oké, és szerinted, hogy sikerült ilyen "olcsó" kamatokra forint forrást szerezni? :)

Malachi 2011.09.13. 22:37:59

@Sarkalatos hozzászóló: de olvasd el, amit linkeltem. akkor rájössz majd, hogy a béka itt Orbán meg a haverok, nem a bankok. a rendelkezést első körben az Alkotmánybíróság, második körben Brüsszel kaszálja majd el. és ezt tudják Orbánék is. akartak mondani valami nagyot, hát most ennyi sikerült. nem lesz itt semmilyen 180-as törlesztés.

vagy ha mégis, annak az összes költségét az állam - azaz te meg én - fizetjük majd meg. ebben biztos lehetsz.

Sarkalatos hozzászóló 2011.09.13. 22:38:43

@agyamputáltak: részben a "devizahitelesek" forint törlesztőrészleteiből, részben sima forintbetétesek pénzéből. Sikerülni sikerült, ebben ugye nincs vita, tudtak adni "devizahitelt" bőségesen, forintban. Itt vannak a számok is, 1626 milliárd forint devizahitelből 7617 milliárd forint "devizahitelt" tudtak kihelyezni a bankok.

Ezt hívják devizát sosem látott devizahitelnek.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.09.13. 22:42:38

@Sarkalatos hozzászóló:

Nagyon régen mondom, írom, hogy ennek a válságnak csak egy (igazi) megoldása volna: Hogyan menthetnénk meg a devizahiteleseket az adósságspiráltól és/vagy a kilakoltatástól? Ha már egyszer forradalom van, akkor az állam nyugodtan átvállalhatná (ha azok kérik) a hitelesek bedőlt hiteleit (ha már a bankszektort többször hajlandó volt csilliárdmilliárdbilliárdokkal konszolidálni, akkor egyszer segíthet a polgárain is) --- aztán egyezkedhetnének a bankok az állammal a visszafizetési kondíciókon ---, a tartozást pedig az adósokon behajthatná (jövedelmükhöz igazodva, ahhoz ütemezve) közteherként.

Forrás: vezervelemeny.blog.hu/2011/08/18/hogyan_menthetnenk_meg_a_devizahiteleseket_az_adosagspiraltol_es_vagy_a_kilakoltatastol

ü
bbjnick

Sarkalatos hozzászóló 2011.09.13. 22:42:57

@Malachi: ha bebizonyosodik, hogy kínai "bicskát" árultak svájci bicskaként a bankok, az egészen más eset, mint ami a cikkedben van.

Ha Balczó jól idézte a PSZÁF-et, és pontosak a PSZÁF számai, akkor bizony GAME OVER.

Ami biztos, hogy a PSZÁF nem hazudtolta meg 4 nap elteltével Balczót, pedig igen súlyos az állítása.

Sarkalatos hozzászóló 2011.09.13. 22:44:57

@bbjnick: ha az van, hogy évek óta túlfizetnek a "devizahitelesek", akkor első körben vissza kell téríteni a túlfizetésüket. Utána lehet számolgatni, hányan is állnak bedőlésre.

misc · http://misc.blog.hu 2011.09.13. 22:46:48

@Sarkalatos hozzászóló: a magyarázat rendkívül egyszerű: Balczó Zoltán félreértette a számokat. Ez amúgy még nem lenne bűn, a PSZÁF szeret gigantikus excel-táblázatokat publikálni, amin senki sem tud kiigazodni - bár az már sajnálatos, hogy Balczó ezek után baromságokat nyilatkozik.

Gondolkozz egy kicsit... ha a bankok valóban forintforrásból helyeztek ki frankhitelt, akkor rengeteget vesztettek volna, ha a frank árfolyama a másik irányba ment (csökkent) volna. Egy ilyen kockázatot nyilván nem vállalnának be, úgyhogy lefedezték a frankhitel-kihelyezést: se a frankerősödésen, se a frankgyengülésen nem nyernek vagy vesztenek.

flamer 2011.09.13. 22:51:06

@Sarkalatos hozzászóló: Mondom, droidok.
Balczó benyög valami baromságot - jól láthatóan lövése sincs a banki dolgokról, csak látott két számot - ti meg szajkózzátok, meg röhejes magyarázatokat tákoltok hozzá. Hadd gratuláljak a haza felemelése érdekében végzett fáradtságos munkádhoz.

Sarkalatos hozzászóló 2011.09.13. 22:53:30

@misc: elvileg buktak egy csomót a bedőlő "devizahiteleken" (kb. 200 ezer hitel dőlt be eddig). A fedezet értékesítésére másfél éve moratórium van. Ehhez képest 180 milliárd forint körüli nyereségük volt az első félévben a bankadó ellenére is. Akkor hogy is van ez? Úgy néz ki, nem buktak a frankerősödésen, pedig ennyi bedőléssel és a moratóriummal marha nagyot kellett volna bukniuk.

Ha a 200 ezer bukó havonta 50 ezret nem fizetett, az egy csinos 120 milliárdos bukta lenne. Ehelyett ennyi a nyereségük.

Nem inkább az van, hogy az amúgy is logikusnak tűnő elgondoláshoz megérkezett a PSZÁF megerősítése?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.09.13. 22:53:56

@Sarkalatos hozzászóló:

Ezért kellene az államnak kezébe vennie az ügyet: ezért tartjuk, mire való az apparátus?! Az állam és bankok "elegyezgetnének" egymással, hogy mennyi is a mennyi és az adósoknak már csak annyit kellene visszafizetniük (az államnak), amennyi "jogosan" visszajár.

ü
bbjnick

Sarkalatos hozzászóló 2011.09.13. 22:54:48

@flamer: kímélj meg nyugodtan a hozzámszólásaidtól, ha olcsó személyeskedésen kívül másra nem futja.

2011.09.13. 22:54:55

Nem értem, hogy egy bank miért adna forinthitelt bárkinek is a devizahitel kiváltására, ha - a mellékelt ábra szerint - bármilyen szerződést utólag az állam, a hatalmon lévők pillanatnyi vélt érdeke alapján átírhat. Őszintén szólva eddig sem a jogbiztonságról voltunk híresek, de ez már nevetséges.

" Emellett ha közmunkát kell végezni a támogatásért, akkor annak is elejét lehet venni, hogy valaki svarcban dolgozzon, miközben kapja a havi juttatást az államtól."
Még csak svarcnak sem kell lennie, jogszabalykereso.mhk.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=17974.514853 olvassátok el a 33.§ (1) b) pontot: "keresőtevékenységet – ide nem értve a közfoglalkoztatást, az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény szerint létesített munkaviszony keretében végzett, valamint a háztartási munkát – nem folytat."
Tehát alkalmi munkát a segély mellett korlátlanul folytathat, illetve a különböző segélyek jogosultságának elbírálásánál az alkalmi munkából származó bevétel nem számít jövedelemnek, lásd ugyanezen tv. 4.§ (1a) bekezdés: "Az (1) bekezdés a) pontjában foglaltaktól eltérően e törvény alkalmazásában nem minősül jövedelemnek az alkalmi munkavállalói könyvvel történő munkavégzésnek, az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény alapján történő munkavégzésnek, valamint a természetes személyek között az adórendszeren kívüli keresettel járó foglalkoztatásra vonatkozó rendelkezések alapján háztartási munkára létesített munkavégzésre irányuló jogviszony keretében történő munkavégzésnek (a továbbiakban: háztartási munka) a havi ellenértéke,"

agyamputáltak 2011.09.13. 22:55:33

@Sarkalatos hozzászóló:
egyébként már a forrásoldalon is kapásból hiba van, 4223mrd az egyéb deviza a szektorban, és ebbe nem csak a hitelfelvétel sor számít.
dilettánsok

JumboJet 2011.09.13. 22:56:24

@butter-k: "A rögzítés lényege nem a havi törlesztés mértéknek a csökkentése, hanem az, hogy végre a tőkéd ne változzon." Tegyük fel, igazad van. Felmerül azonban a kérdés, hogy ha már BAjnaiékat a 180-as árfolyam miatt is baszogatták, hogy tegyenek máris azonnal valamit a büdös komcsik, és már akkor lehetett tudni, hogy a CHF hitelezés helyzete - az elcseszett egykucsos mellett - még további gátja a fogyasztásélénkülésnek, akkor a Nemzeti Ügyek Kormányának mi alófaszért is kellett bő egy évet, a 250-es árfolyamot megvárni? És helyette, bmeg médiatörvémykezni, meg alkotmányozni, meg átnevezgetni, kirúgdalni, meg hatalmat betonozni, meg még egy csomó felesleges faszságot csinálni? Mi a kukiért nem lehetett ezzel kezdeni? Rögtön 180-on?
És akkor most nem lenne 180/250-es kérdés.
A kiszámítható törlesztő meg csak forintosítva igaz, attól még törlesztő marad, fogyasztást élénkíteni nem fog jelentősen.
"180-on ki lehet ugrani". Kinek? Az emberek nagy része nem úgy rendezkedett be, h 5-6 év után kiugrik. A mondatod úgy helyes, hogy most 180-on, aki megteheti, (mert van lóvéja, mert el tudja adni jó áron a kéróját, meg van hova menni - pillanatnyi állás szerint -, kurva jól ugorhat ki. Hány ilyen van? Néhány ezer?
Ebben épp ez a szép. Olyan kis tömegű ember tudja ezt a helyzetet kihasználni, hogy a bankok simán be tudják nyelni, bármennyire is huhognak. Saját maguknak megint húztak egy jót, és a devizahiteleseken való segítség is pipálva.
A kötelező forintraváltást meg el lehet felejteni.

misc · http://misc.blog.hu 2011.09.13. 22:57:59

@Sarkalatos hozzászóló: a tavalyi évet az OTP-t (ami külön történet..) nem számítva nullában zárta a bankszektor.

A nemfizető hiteleket pedig nem kell azonnal nullára leírni (azaz a hitel teljes összegét elszámolni veszteségként) akkor sem, ha éppen moratórium van a fedezet értékesítésére, ugyanis az elvben fel lesz oldva valamikor.

Sarkalatos hozzászóló 2011.09.13. 22:58:43

@bbjnick: nincs ennyi készpénze az államnak. Amit viszont tennie kellene, közérdekű keresetet indítania a bankok ellen, és jogi segítséget adni a hiteleseknek. És előállni végre a számokkal, mert nagyon sok kérdés felmerült mostanában.

www.facebook.com/pages/A-rejt%C3%A9lyes-sv%C3%A1jci-frank-nyom%C3%A1ban/153863361368994

www.facebook.com/notes/a-rejt%C3%A9lyes-sv%C3%A1jci-frank-nyom%C3%A1ban/a-rejt%C3%A9lyes-sv%C3%A1jci-frank-nyom%C3%A1ban-2/153866271368703

Sarkalatos hozzászóló 2011.09.13. 23:01:18

@agyamputáltak: tudsz adni forrást?

@misc: na ja, de ha fel lesz oldva, akkor is enyhén nyomottak lesznek az ingatlanárak. Az hogy van szerinted, hogy 200 ezer bedőlt "devizahitelessel" nagyobb a nyereség, mint a válság előtt volt?

Blogger Géza 2011.09.13. 23:01:58

@Alvarez: Én tudok. simán odajött hozzánk (céghez) a bank és azt mondta, hogy (pár hónapra) VISSZAMENŐLEG megemeli a kamatmarzsot, amit fizetnünk kell. Formailag nem egyoldalú, mert szerződésmódosítást küldtek, amit alá kellett írnunk, de ha nem írjuk alá, azonnal felmondják a hitelt. Esélyünk nem volt máshonnan annyi pénzt előkaparni, a cég azonnal lehúzhatta volna a rolót, aláírtuk.

Veder1 2011.09.13. 23:03:30

@Sarkalatos hozzászóló, aha, ha ez lenne a helyzet, a bankok miért nem mondjuk államkötvényt vettek fel és dőltek hátra kényelmesen, miért szarakodtak a majd feleakkora kamattal, meg a bizonytalan hitelesekkel?

agyamputáltak 2011.09.13. 23:04:22

@Sarkalatos hozzászóló:
na ez se ilyen egyszerű, nyerhettek a maradék jólfizetőn a CHF kezelési költségeken is és az indokolatlan nagy kamatmarzson

ez csak annyit mutat, hogy mocskosul drágán adják a hitelt, nem bizonyítja, hogy ne lenne mögötte CHF

Sarkalatos hozzászóló 2011.09.13. 23:09:03

@Vödör: milyen feleakkora kamat? Az államkötvény 6%-ot fial, a hiteles meg 10-et, és akkor még át sem vágták az árfolyammal.

@agyamputáltak: a Balczó által hivatkozott PSZÁF-számok viszont azt mondják, és 4 nap alatt senki nem cáfolta meg, pedig nem a kuruc.info zsidóbűnözés rovatában nyilatkozott, hanem az M1-en főműsoridőben.

Napkutya 2011.09.13. 23:09:16

Volt, egy "zembereknek" szóló beszéd a parlamentben. Ott sem kellene össze-vissza ugatni, de mondjuk, fülkeforradalmár szinten belefér...

Ugyanakkor, van egy olyan sejtésem, hogy MOST szopjuk be rettenetesen.

Miért is? A varázsszó, a "bármit lehet".

MI kormányzunk, MI mondjuk meg a tutit! Ezt hallottuk. Nem csak mi, a pénzemberek is. Röhögnek rajta.

Globális, közgazdasági szinten, egy tízmilliós közösségnél, gyenge valutával, harmatos nemzeti össztermékkel ez minimum parasztvakítás, -amiből nehezen is lehet jól kijönni.

DE!

Lehet vele pénzt keresni. Amikor , eldurran egy ilyen valahol a világon, egy-egy ország törvényhozásában, akkor abból valahol, valaki, pénzt csinál.

No, EZT fogjuk MI, adófizetők megfizetni a kormány hülyeségének jóvoltából. Pekingben, Jeruzsálemben, New Yorkban, bárhol...

Busásan.

Persze, ettől még idehaza egy képviselő sem fog szarabbul keresni. Akárhol ül. No, ez a gáz...

agyamputáltak 2011.09.13. 23:09:18

@agyamputáltak:
hopp lemaradt hogy a források devizanemenként fülön

agyamputáltak 2011.09.13. 23:10:29

@Sarkalatos hozzászóló:
hát pedig elhiheted hogy nem most írtam át a pszáf táblázatot :D

szgy 2011.09.13. 23:14:27

- szemétszállítás díja: a szomszéd városban matriás fizetős rendszer van, csak akkor fizetsz ha azt akarod hogy vigyék el a szemetedet. nálunk fizetni kell ha van szemét ha nincs. csak azt érik el vele hogy mindig van mit vinniük, ha már úgyis ki van fizetve minek dolgozzuk fel házilag.

- bankok és a "jogellenes" fix árofyam: az is megérne egy vizsgálatot hogy az önkényes, alaptalan vagy indokolatlan kamat-, árfolyam- és költségszámításaik illetve az egyoldalú szerződésmódosításaik mennyire fenyegetik a jogbiztonságot, ami miatt annyira meg vannak most rémülve. de mivel abból nincs hasznuk csak csendben húzzák le a népet.

éppen ma hallottam hogy romániában is hasonlóan megregulázták a bankokat, mert ott is már a fogyasztóvédelmi panaszok 3/4-e a bankok ellen szólt. ott is mindenféle hasraütésszerű alapon kitalált költségeket rávertek az emberekre, és nem tetszett nekik mikor azt mondták hogy ez törvénytelen. az emberek meg pertársaságokat szerveztek és pereskedni kezdtek a bankokkal.

nem az lesz az előre vezető út hogy a bank azt csinálhat amit akar mert ő az erősebb.

Sarkalatos hozzászóló 2011.09.13. 23:16:44

@agyamputáltak: és ez mit is mond pontosan ez a szám?

Sarkalatos hozzászóló 2011.09.13. 23:17:29

Köszi amúgy, ezt a doksit kerestem, de még ki kell silabizálnom.

Sarkalatos hozzászóló 2011.09.13. 23:20:41

V130-at nézd a források devizanemenként fülön.

Felvett hitelek (508+...+576)

Egyéb deviza

1 626 854

Erről beszélt Balczó, nemde?

Sarkalatos hozzászóló 2011.09.13. 23:27:59

Források devizanemenként, egyéb deviza:
Felvett hitelek (508+...+576)
1 626 854 millió forint (V130)

Eszközök devizanemenként, egyéb deviza:
Hitelek (115+...+274)
7 617 347 millió forint (V117)

Erre mondta Balczó, hogy 1626 milliárd forintnyi devizából 7617 milliárd forintot hiteleztek ki a bankok ún. devizahitelként.

Jól értem?

misc · http://misc.blog.hu 2011.09.13. 23:28:08

@Sarkalatos hozzászóló: a felvett hitelek soron a bankok forrásainak csak egy része van. a finanszírozásnak számos egyéb módja létezik.

a "források devizanemenként" fülön nézd meg az összes forrást (T4, U4, V4). itt a számok nagyságrendileg megegyeznek az "eszközök devizanemenként" fülön látott összes eszközzel. (szintén T4, U4, V4).

Az euró forrás (=betét és a bank által felvett hitel) valamivel több, mint az euró eszköz (=bank által kihelyezett hitel), egyéb devizában pedig fordítva. Ezt a különbséget ún. bankközi devizaswapügyletekkel fedezik a bankok, azaz elcserélik az euróforrásaikat egyéb devizára külföldi bankokkal.

Veder1 2011.09.13. 23:29:40

@Sarkalatos hozzászóló ok, nem kétszeres, de 2007-ben az államkötvény jellemzően 7% fölötti volt, a chf hitel meg 5% alatt. A chf és forint hitel kamata között 10% volt a különbség.

Akkor miért is adtak forintot a bankok, ha államkötvénnyel jobban jártak volna?

misc · http://misc.blog.hu 2011.09.13. 23:31:42

@Sarkalatos hozzászóló: valóban erre mondta Balczó - és most már látjuk, hol tévedett. A "felvett hitelek" soron ott vannak a bankközi és állami szervezetektől szerzett források, viszont nincsenek benne egyéb fontos finanszírozási formák: az ügyfelek által elhelyezett betétek, vagy a bank által kibocsátott kötvények.

Dr. No 2011.09.13. 23:32:42

Tehát az intézkedések: magántulajdon most már permanenssé váló buzerálása, jogbiztonság a kukában. Értjük az irányvonalat, tovább a lenini úton!

Sarkalatos hozzászóló 2011.09.13. 23:35:19

@misc: de én azt hallottam a Bankszövetség szóvivőjétől, hogy konkrétan svájci frankban vettek fel hitelt a bankok, és azt adták tovább. Így emlékszem.

@Vödör: ha valaki meg tudja jósolni, netán irányítani ezeket a folyamatokat, azok bizony a nagy bankok. Befektettek. Ma egy veréb, holnap egy túzok is.

Sarkalatos hozzászóló 2011.09.13. 23:37:08

@misc: hány svájci Jürgen tehetett be frankbetétet a magyar OTP-be vagy CIB-be?

jeriko 2011.09.13. 23:37:48

Én arra lennék kíváncsi, miért pont 180 Ft-os árfolyam? Ha csak egy törvényen múlik, legyen már 150! :)
Merjünk nagyot álmodni ;)

szgy 2011.09.13. 23:38:11

@misc: jobban megérte volna nekik 3-6% -os CHF hitelt adni mint huszon-akármennyi%-os forinthitelt?

inkább az alapkamat különbségen alapuló (hosszú távú) carry trade stratégia állhat a háttérben.

misc · http://misc.blog.hu 2011.09.13. 23:39:29

@Sarkalatos hozzászóló: sok magyar ember tartja euróban vagy frankban a megtakarításait magyar bankoknál.

nézd meg a betétek soron az euró- ill. egyéb devizaállományt.

Veder1 2011.09.13. 23:41:00

@Sarkalatos hozzászóló igen, erre én is gondoltam, de ez nekem túl őrültségnek hangzik. Azért jó pár USA bank csődbe ment 2008-ban. Egyébként meg persze, vizsgálják ki ezt az ügyet, csak a töketlen PSZÁF nem tudom mennyire alkalmas erre.

misc · http://misc.blog.hu 2011.09.13. 23:41:38

@szgy: a "carry trade" az, amit a frankhitelt felvevő háztartások csináltak.

a kereskedelmi bank nem vállal közvetlen árfolyamkitettséget, nem az a dolga.

Sarkalatos hozzászóló 2011.09.13. 23:43:32

@misc: 700 milliárd betét van frankban (egészen pontosan egyéb devizában). Ez még csak tizede a 7617 milliárdnak.

Sarkalatos hozzászóló 2011.09.13. 23:46:47

@Sarkalatos hozzászóló: pontosabban 700 milliárd forint értékű frankbetét.

Ez még nagyon sovánka nekem.

Sarkalatos hozzászóló 2011.09.13. 23:50:03

Felvett tehát a bankszektor 1627 milliárd forintért frankhitelt, meg van 700 milliárd forintnyi frankbetétjük. Ez 2327 milliárd forint. Hogy lesz ebből 7617 milliárd forintos "frankhitel" kihelyezés?

Hiányzik még nekem 5290 milliárd forint. Melyik sorokban keressem?

misc · http://misc.blog.hu 2011.09.13. 23:53:13

@Sarkalatos hozzászóló: 4223 milliárd forintnyi frankforrás van, ezt a V oszlopból össze tudod szedni.

a frankkihelyezéshez hiányzó rész bankközi devizaswapokból jön össze, ahogy fentebb írtam. a bankok az euróforrásaikat Londonban ideiglenesen elcserélték frankra, csak ez nem látszik a mérlegükben.

Sarkalatos hozzászóló 2011.09.13. 23:53:20

Persze van olyan érzésem, hogy nem én fogom felgöngyölíteni laikusként az évszázad átverését egy keddi éjjelen holtfáradtan, de úgy látom, hogy Balczó nem a levegőbe beszélt, és minimum egy közérthető, ellenőrizhető magyarázattal tartozik a Bankszövetség.

Sarkalatos hozzászóló 2011.09.13. 23:56:16

@misc: tehát 3396 milliárd forintnyi frankot szedtek össze devizaswapből? Ezt hol tudom ellenőrizni?

Miért cserélték el az eurót frankra, ha utána forintban folyósították?

vazzup 2011.09.13. 23:58:25

Az a baj, hogy ha tényleg meghozzák a törvényt, és elkezdenek tömegesen átnyergelni HUF hitelre, akkor az azt jelenti, hogy a frank az egekbe szökik, hiszen a bankoknak ész nélkül kell forintot frankká konvertálniuk, hogy ki tudják vezetni a hiteleket.
Ez azt fogja jelenteni, hogy a HUF-CHF elszáll, mint a győzelmi zászló. A maradó CHF-esek igen nehéz helyzetbe kerülnek.
A forint leértékelődik, a bányászbéka segge alá, hiszen tolják ki a piacra. A CDS szépen leveri a kolompot, az ország államadósságát végig durván magas költségek mellett lehet finanszírozni.
Ráadásul a zuhanó forint olyan inflációt gerjeszt, ami miatt az MNB valószínűleg kamatot emel. Következésképpen szar lesz annak, aki marad CHF-es, de még szarabb lesz a HUF hiteleseknek.
Az SNB meg szépen kitol némi frankot, hogy tartsa az árfolyamát.

Szóval aki bukik: Magyar állam (a sor végén az adófizetők), Svájc, maradó CHF hiteles, átnyergelő HUF hiteles, eredeti HUF hiteles.
Aki jól jár: az, aki másik hitel nélkül ki tudja váltani 180-on a CHF hitelét: Orbán, Kósa, Lázár és a slepp. Senki más.

Ha ez a trv kijön, én sorban bedőlt CHF és HUF hiteleket vízionálok, ráadásként az itt emlegetett plafon miatt a bankok is kénytelenek lesznek lépni, és leírni a veszteségeiket, aztán szép lassan megfogadni, hogy ebbe az országba soha többé még a lábukat se teszik be.

komplikato 2011.09.13. 23:59:31

@Sarkalatos hozzászóló:
"DEVIZAHITEL = FORINTHITEL + 6000 MILLIÁRD FORINTOS HAZUGSÁG."

Csak szólok, hogy a bankok a meglévő keretük 20 azaz hússzorosát adhatják ki hitelben. Az amcsi bankoknál meg valami 30x-os szorzó van. Na most kis számolgatás után egyből kijön, hogy ilyen körülmények között a kisebb bukták benyelése is kinyír még egy nagyobb bankot is, másik fele meg az, hogy aki szerint a fenti képletben kiadott hitelek hazugság, annak halvány gőze nincs mit beszél. Igen, az emberek, országok, cégek pénzei és a bankok hitelei NEM létező pénz. Jó reggelt. Ha nem így lenne, nem lett volna ekkora szopóág az amcsi ingatlan piac bedőlése ...

misc · http://misc.blog.hu 2011.09.14. 00:04:06

@Sarkalatos hozzászóló: igen. a devizaswap egy nagyon rutin üzlet, az egész bankrendszer ezeken alapszik globálisan. a tőzsdén jegyzett bankok lehet, hogy nyilvánosságra hozzák a swappozicióikat (ezt a honlapjukon tudod megkeresni), a külföldi bankok leányai nem hinném, hogy közölnek erről infot.

a devizahitelek többségét forintban folyósították, de ez egy lényegtelen részletkérdés, a tartozás attól még devizában van. Alapból ha folyósítanak neked mondjuk 50 000 CHF-t, azzal magyarországon nem sokra mész, át kellene váltanod, kvázi kényelmi funkció, hogy a bank már folyósításkor megteszi ezt helyetted, és forintban adja oda a pénzt. (illetve itt még az is játszik, hogy az átváltáskor alkalmazott árfolyam nem a legkedvezőbb. ez valóban nem túl tisztességes gyakorlat)

Sarkalatos hozzászóló 2011.09.14. 00:08:48

@misc: értsem ezt úgy, hogy a keresett pénz felével még a PSZÁF-nek sem számolnak el a bankjaink?

agyamputáltak 2011.09.14. 00:09:52

@Sarkalatos hozzászóló:
ok látom misc már rávilágított a különbözetre, nem ismétlem, szerintem is ez látszik a számokból nem amit az a dilettáns böfögött a laikusoknak..
mondjuk az igaz, hogy azt én sem tudom, hogy a swap dolgokat, hogy szerepeltetik egy ilyen kimutatáskor, de tényleg lehetséges az EUR csere

egyébként meg a hírekből kiindulva már van pertársaság, de nem tudom hol tart az ügy. ha akármi van a sok handabandázás mögött, a bíróságon ki kell derülnie, vagy az a vonal már megdöglött időközben?

szgy 2011.09.14. 00:10:57

@jeriko: mennyi festéket spórolhatnának ha rengeteg 8-as helyett 5-öst kell nyomtatni :-)

Sarkalatos hozzászóló 2011.09.14. 00:11:01

"Magyarországon igen jelentős összegre rúgnak a hitelintézeti szektorban a svájci frank alapon nyújtott kölcsönök, amelyeket a bankok többsége euró hitelekből finanszírozott."

profitline.hu/hircentrum/hir/145248/Folytatodnak-az-egyhetes-EUR/CHF-devizaswap-muveletek

Én itt mintha zavart éreznék az erőben. Tehát stabil euróban vett fel hitelt a bank, amit aztán továbbadott az ügyfélnek elszálló svájci frank alapon forintban?

kamerasmobil 2011.09.14. 00:15:00

@vazzup: Na ez az amit Doomhammernek el kene olvasnia mielott fogadasokba veri magat. Meg azt kene atgondolni hogy megis ki a fene akar ezermilliardnyi forintot venni svajci frankert egyik hetrol a masikra? Ez meg frankban is sok milliardnyi...
A havi torlesztgetes fedezetere ugy-ahogy akad meg jelentkezo pl. olyan magyar ceg aki svajcba exportal es frankban van a bevetele de ok sose fognak ekkora szornyeteg osszegeket eladni a bankoknak. Szoval ez arra lesz jo hogy spekulansok masfel-ketszeres arat kerjenek erte ha olyan kedvuk van.

Kapitalis nagy marhasag az egesz. A CHF es EUR hitelek kamatat kene csokkenteni mert az is 10-30% kozotti toketartozas es havi torleszto csokkenest eredmenyezne azonnal. Raadasul anelkul hogy ennek barmifele hatasa lenne a forintra vagy az MNB kamatra.
Csak az a baj hogy a bankok a valsagado miatt igy is a vesztesegesseg hatara korul vannak es mar nem tudnak engedni. Ha a tisztelt kormany kepes lenne ilyen extra sarcok nelkul osszerakni egy koltsegvetest akkor lehetne rola targyalni.
De ezek a barmok inkabb elzavartak az IMF-et az olcso hitelevel es szazmilliardokat dobtak ki a piaci finanszirozasra. Ujabb szazmilliardokat az egykulcsos ados faszsagra. Tovabbi szazmilliardokat a MOL reszvenyekre.
Ebbol a rakas teljesen feleslegesen kidobott penzbol drasztikusan lehetett volna javitani a devizahitelesek helyzeten egyszeruen azzal hogy nem sarcoljak a bankokat viszont kotelezik oket kamatcsokkentesre.

Errol szeretnek vegre latni valami egyertelmu osszefoglalot valahol ahol sok-sok ember elolvashatja es belathatja hogy mekkora arcatlan parasztvakitas is folyik itt.

kamerasmobil 2011.09.14. 00:18:10

@nemorino: "Nem értem, hogy egy bank miért adna forinthitelt bárkinek is a devizahitel kiváltására"

Eleg ha egy bank elkezdi adni a forinthitelt. Es nem is egy olyan van akinek alig van devizahiteles ugyfele es van szabad forintos forrasa.
Ha egy ilyen elkezdi akkor vagy elszivja a tobbi banktol az osszes hitelkepes tehat jo adost vagy a t0bbi bank is kenytelen lehetove tenni a forintra valtast hogy megtartsa a portfoliojanak a meg jovedelmezo felet.

Orban nagyon is jol tudta ezt amikor arra celzott hogy nem kell kotelezove tenni mert a piac ugyis megoldja. Magatol nincs ehhez ennyi esze tehat valaki sugott neki. En Csanyira gyanakszom mert eddig is mindig az OTP jart a legjobban a kormany vicces otleteivel.
(a reszvenyarfolyam magat az OTP-t nem nagyon izgatja azt nem kell itt nezni)

Sarkalatos hozzászóló 2011.09.14. 00:20:12

@agyamputáltak: Róna azt mondta, hogy más országokban vagy fix a kamat, vagy egy referencia kamat + x% a mértéke, és egyedül nálunk van ilyen, hogy kvázi hasraütéssel, egyoldalú szerződésmódosítással állapítja meg a bank a kamatot. Ezért nevezte hibás terméknek az ún. deviza alapú hiteleket. Állításait senki nem cáfolta, legfeljebb a következtetéseit.

Én azt látom, hogy zavaros, áttekinthetetlen az egész hitelrendszer, és nem nyugtattak meg a PSZÁF adatai sem, sőt erősítették a gyanúmat.

Az sem kerek még mindig, hogy 200 ezer bedőlt hitel mellett, fedezeteladási moratóriumnál hogy lesz 150-200 milliárdos féléves nyeresége a bankszektornak annyi, mint amikor dübörgött a pannon puma és a hitelezési piac. Amit Balczó állít, az megmagyarázná, és nem látom az eddigiek alapján, hogy lényegi hülyeséget mondott volna. A PSZÁF adataiból én is azt olvastam ki, amit ő.

Meg lehet persze magyarázni. De akkor miért nincs ott a magyarázat a PSZÁF jelentésében?

2011.09.14. 00:25:12

TURUL, mi az a cucc, amivel másfél év alatt lenulláztad az agyadat? vennék ugyanis, mert biztos jó. mer ha ebbe a(6pont érted) demagógián túl bármi értelmeset belelátsz(nem a tied, hanem amit ez a kormány nyom), az csak az amerikai hadsereg által kifejlesztett génkezelt "szupercuccostól" lehet. vennék, mondom, na, mielőtt az új drogtörvény beköszönt

Sarkalatos hozzászóló 2011.09.14. 00:26:20

Már az is ködösítés, hogy a CHF az egyéb devizákhoz van besorolva. Pontosan tudhatná a PSZÁF is, hogy a CHF az nem egyéb deviza a mai Magyarországon, hanem CHF.

NickNickNick · http://nemzetiagyhalal.blog.hu/ 2011.09.14. 00:36:49

a fél bankszektor "uzsorás" személyi hiteleket ad pillanatnyilag, a termékek jelentős részének 30% feletti a THM-e, főként mert fajlagosan sokat kell velük dolgozni (költségesek), és magas a kockázatuk. ha maximálják a THM-et, akkor a nép a valódi uzsorásokhoz fog kényszerülni, mert a bankok nem fognak veszteséges termékeket forgalmazni. ezzel éppen pont az ellenkező hatást érik el. és az uzsorások nem a lelkére beszélnek majd a kuncsaftnak behajtáskor mint egy call centeres kislány, hanem meg fog nőni az egyéb erőszakos bűncselekmények száma is.

agyamputáltak 2011.09.14. 00:46:29

@Sarkalatos hozzászóló:
ha valaki hülye hozzá, attól még nem kell magyarázat, hozzáértő ugyis érti, nem a pórnépnek szól alapjáraton

írtál már a pszáf-nek? felhívtad őket? készségesek. :)

Sarkalatos hozzászóló 2011.09.14. 00:49:38

@agyamputáltak: akkor te, mint hozzáértő rámutatnál, hogy hol keressem a 3396 milliárd forintot?

agyamputáltak 2011.09.14. 00:51:44

@Sarkalatos hozzászóló:
az egy vélemény volt, sokaknak az egyetlen lehetőség volt a lakásra. az, hogy szabadjára volt túlságosan engedve ez igaz. ez a mindenkori kormányzat hibája, és ebben sajnos a hatalommámor közepette orbán is elaludt (ld. kamat, kezelési ktg. stb.)
ha ezzel kezdenek, lehet nem itt tartanánk, persze vesztesek akkor is lennének, de sokkal kevesebb

agyamputáltak 2011.09.14. 00:55:13

@Sarkalatos hozzászóló:
természetesen nem magamat soroltam közéjük, ami számomra kiderült, azt viszont már írtam, a forrás oldalon NEM csak az a sor számít amit kiemeltek (hanem 4223mrd), még akkor is igaz ez a része, ha az EUR dologban furcsaság van
ez utóbbira nem tudom a pontos magyarázatot

Sarkalatos hozzászóló 2011.09.14. 00:55:15

@agyamputáltak: nem írtam még, és nem is tervezek. És te írtál már Orbánnak, hogy magyarázza el, hogyan shortolta szénné magát a hétvégén? :)

sergei 2011.09.14. 01:00:22

Ha érdekel valakit, hogyan működik a segély-helyett-közmunkát tervgazdasági utasítás egy alföldi kisvárosban: mivel az újonnan közmunkába felvett embereknek valójában nem lehetett munkát adni (hiszen minden közmunkára, például az utcák karbantartására már volt közmunkás eleve), ezért a teljes brigád úgy "dolgozik", hogy a hét elején bemennek, aláírják a jelenléti ívet egész hétre, majd hazamennek. Ez csak annyit jelent, hogy 2000 Ft-tal többet kapnak, mint a segély lett volna. Persze ezt meg lehetett volna csinálni anélkül is, hogy a krónikusan munkanélküli emberek önértékelését a földbe tiporták volna.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2011.09.14. 01:14:57

Nem szeretnék erős szavakat használni, de nagyon sokan vették fel a devizahitelüket 250 feletti eurónál, akik most nyernek a bolton. Valahogy mindenki a 2008-as válság előtti két hónapra gondol csak, pedig az euró nagyon sokáig volt 250 forint felett.
Másrészt viszont a kamatkülönbözet, mivel az évente jelentkezik, hatalmas árfolyamveszteséget kikompenzál. Egy 160 Ft-on felvett CHF hitelnél pl. a 250-es árfolyam 8-10%-os kamatkülönbözetnek felel meg. Ennyi meg megvan a forint és a CHF között.
Magyarul: túl vannak ezzel az előtörlesztési lehetőséggel támogatva a devizahitelesek, sokan nemhogy semmit nem viselnek a veszteségből, még nyernek is.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2011.09.14. 01:17:20

A pénzügyi védelmi terv szemfényvesztés: meglévő devizatartalékból (amelyeket pl. tényleg lehetne a devizahitelesek megsegítésére fordítani) törlesztünk, ezzel egy igencsak turbulens időszakban csökkentjük a biztonsági tartalékainkat, ráadásul a devizatartalék kamatot hoz, tehát a kamatkiadások csökkenését (valamivel kisebb) kamatbevétel-csökkenés is kíséri.

kamerasmobil 2011.09.14. 02:39:45

@Sarkalatos hozzászóló: Ne csinajjal mar ugy mint ha a vincent blogon nem magyaraztak volna meg neked az egeszet nagyon turelmes emberek pontrol pontra orakkal ezelott.

A jobbikos kepviselo benezte es ostobasagokat beszel ugyhogy te is leszallhatnal a lorol.

dark future · http://www.andocsek.hu 2011.09.14. 04:11:07

"Harcot hirdetnek ellenük, ugye."

Orbán Viktor annyi fronton nyitott már harcot, hogy lassan könyvet írhatna róla, természetesen a jól bevált Harcom címmel...

nu pagagyí 2011.09.14. 06:19:18

@Diocles: Téves politika ún. "középosztályt" megóvása mindenféle széltől. A középosztálytól az az elvárás, hogy húzza a társadalmat. Nem kialakítani kell, hanem kialakul azokból, akik erre képesek, feltéve persze ha az állam ezt az elvárást közvetíti feléjük. Sokkal kisebb állam kell és sokkal több terület, ahol vállalkozni lehet. A jelenlegi kormány mindent államosító politikája hosszú távon nagyon sokba fog kerülni nekünk. Nem lesz valódi, vállalkozni képes réteg ebben az országban. Az állam által eltorzított piacokon a vállalkozók lépten-nyomon közpénzbe ütköznek ami nem a teljesítménynek, hanem az ügyeskedési hajlamnak kedvez. A mi középosztályunk dzsentrikből fog állni, állami pénzen vegetáló ingyenélők alkotják majd.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.09.14. 06:43:54

@Sarkalatos hozzászóló:

"Amit viszont tennie kellene, közérdekű keresetet indítania a bankok ellen, és jogi segítséget adni a hiteleseknek" --- írod.

Lehetne közérdekű keresetet is indítania az államnak, de: 1) a probléma valószínűleg sokágú-sokrét(eg)ű, sok közérdekű keresetet kellene ahhoz indítani, hogy csak a legjellemzőbb problémákat is megpróbálhassák orvosolni 2) ha évekig húzódnának mindenféle perek, amik megrekednének különböző szinteken, akkor (és addig) mi lenne az adósokkal? 3) abba már belegondolni sem merek, mi lenne, ha adósok tízezrei indítanának különböző pereket különböző bankok ellen...

Továbbra is azt látnám megoldásnak, hogy az állam átvállalja... stb. (lásd fentebb; itt: @bbjnick: ):-)

ü
bbjnick

nu pagagyí 2011.09.14. 06:59:10

@bbjnick: Szerintem a sok ötletből ami a devizahitelesek megmentésére született, egy volt olyan ami piackomform és amiből mindenki tanulhatott volna. Ez az üres lappal való szabadulás lehetősége. A bankokat arra ösztönözte volna, hogy keressék a könnyítés lehetőségét, mert a nyakukon maradó ingatlanon feltehetőleg buknának. Az a hitelfelvevő pedig aki ráfanyalodik erre, tanulna belőle, ugyanakkor megmaradna a lehetősége hogy újrakezdjen. Jellemző módon pont ebből az ötletből nem lett semmi. Az állam inkább a felelőtlenséget támogatja.

vazzup 2011.09.14. 07:17:48

@Sarkalatos hozzászóló: te most tényleg azt játszod, hogy kizárólag az interneten megpróbálsz egyszemélyes PSZÁF-et alakítani, és a bankok ~7000 milliárd forint értékű devizahitelezését ellenőrizni?
csak szólok, hogy ez nem fog menni, nem minden bank teszi közzé ilyen részletesen a könyvelését, nem is kötelező mindenkinek
másrészt nem kötelező esetleg drága rövid lejáratú hitellel fedezni a te hosszú lejáratú hiteledet, esetükben a lényeg, hogy meglegyen a fedezete annak, amit kihelyez, megfelelő biztonsági tartalék
s ezt nem ügyenként csinálják, hogy majd a te 10-30-50 000 CHF-edet külön-külön lekérik mondjuk az SNB-től, vagy bankközi hitelekből.
ők fogják a devizakihelyezésük lejáró részét, és keresnek egy olyan lehetőséget, ahol a megfelelő mennyiségű devizát mögé tudják pakolni, ha ez swap, akkor swap, ha rövid lejáratú hitel, mert éppen vmelyik bank akciózik, akkor az
a lényeg: sosem fogsz koppra pontos számokat megtalálni az interneten, úgyhogy nyugodtan dőlj hátra és tapsolj!

sőt, jobbat mondok, szállj be ebbe a perközösségbe, olyan sallerbe futnak bele, ha perre viszik a dolgot, amit egy életre megemlegetnek, s azután örülhetnek, ha nem perlik őket csoportosan rágalmazás, hitelrontás, meg még ki tudja hányféle jogalapon, aztán miután mindegyik elvesztette a maradék vagyonát is, legfeljebb átgondolja, hogy mégsem egészséges okoskodni nulla információval, mindenféle jöttment-álszakértő miatt
csak majd írj vhol, hogy tudjunk rólad

nagyon kicsi eséllyel az is bekövetkezhet, h vmelyik bank trükközött a finanszírozással, vagy fedezettel, ez esetben még talán hasznos is ez a belengetett per, viszont nem hinném, hogy ilyesmi előfordulna, túl sokat (mindent) kockáztatna egy bank, ha ilyet tenne

Lew Archer 2011.09.14. 07:44:51

Kimozdítja a holtpontról az ingatlanpiacot a kormány terve - szakértői vélemények.

"A következő egy-két hónap hozhat meglepetéseket a lakáspiacon − mondta lapunknak Nagy Balázs, a Palace Ingatlan-tanácsadó tulajdonos-vezetője. Azok az ingatlanok, amelyek már amúgy is a piacon forogtak, de az elszálló árfolyam ellehetetlenítette az eladásukat, forgalomképessé válhatnak, mivel a 180 forintos árfolyam 20-30 százalékos áralkura is lehetőséget nyújt (ebből mintegy 10 százalék egyébként is a tranzakciók része). A 220−230 forintos svájci franknál már nagyon sokan kényszerültek visszalépni az eladástól, ezek most kiszabadulhatnak a csapdából − hangsúlyozta Nagy. A hitelesek 10-20 százaléka élhet majd a lehetőséggel, ami nem rombolja le a piacot, s minden bizonnyal lesz olyan befektetői kör, amely célzottan ezeket az ingatlanokat keresi majd. A forinthitelre váltás a szakértő szerint nem jelent lényeges könnyebbséget a törlesztésben, csak egy újabb extrém árfolyam ellen véd. Annak sem tulajdonít jelentőséget, hogy az intézkedés visszafogja a hitelezést, hiszen, mint mondja, ez már jó ideje amúgy sem működik."

www.napi.hu/ingatlan/lakast_venne_vagy_eladna_meglepetest_okozhat_a_kormany_terve.495488.html

Ingerlékeny Banya 2011.09.14. 08:20:53

@Sarkalatos hozzászóló: Még mindig nem értem,hogy a bankoknak mi érdeke fűződne ahhoz,hogy a nyomorult hiteleseket megsegítsék?

Ingerlékeny Banya 2011.09.14. 08:22:24

Szerintem a kormány be fogja vezetni ezt a fix árfolyamon való visszafizetési lehetőséget,úgy kb 1-2 hónapra,míg a tökfejek a kormányban(akiknek devizahitelük van) gyorsan megszabadulnak a hiteleiktől.Aztán szépen megszüntetik majd valamire hivatkozva.Szóval aki vissza akar fizetni,az legyen résen és legyen nagyon gyors.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.09.14. 08:28:19

@kamerasmobil:
"Na ez az amit Doomhammernek el kene olvasnia mielott fogadasokba veri magat. "

Miért?
Egy ilyen méretű ügyletnél nem érdekes, egy bank szintjén hogyan zajlik az egész. Pláne, mivel a szükséges pénz ott van az MNB-nél, tehát senkinek nem kell vennie semmit. Viszont a forint árfolyamát a devizahiteleknek való kitettség folyamatosan rontja az országkockázat növekedése által és a hiteleink kamatát is emeli.

Ha negatív akarok lenni, akkor mások a károk.
- Az adósok garantáltan nem járnak jól
- Az államnak is fizetnie kell, csak legfeljebb nem olyan nyíltan
- A külföldi bankok közül nem mindegyik fog túlélni, néhány száz állás majd megszűnik

Viszont a forintot csak erősítheti egy ilyen lépés. Kivéve persze, ha a forradalmárkormány a devizahitelektől való megszabadulás után elérkezettnek érzi majd az időt, hogy végrehajtsa régi tervét és alaposan leértékelje a forintot a la Bokros-Surányi. Ennek megvan a veszélye - láthatóan a huszárrohamok jobban fekszenek nekik, mint a kicsi, de jól tervezett lépések - de hát kockáztatnom kell. Biztosra úgyse fogadhatnék.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.09.14. 08:32:47

@Ingerlékeny Banya:
"míg a tökfejek a kormányban(akiknek devizahitelük van) gyorsan megszabadulnak a hiteleiktől."

No meg persze a tökig eladósodott önkormányzatok, az élén Debrecennel meg Hódmezővásárhellyel.

belekotty 2011.09.14. 08:33:20

A mandiner átállt, vagy ez csak az ellenség megtévesztése műkritikával?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.09.14. 08:36:02

@belekotty:
Nem állt át, jól nyomják. Tankönyvszerűen terítik az üzenetet.

Nemzeti nagy nulla 2011.09.14. 08:37:35

Ha Gyurcsányt börtönbe zárják akkor a Nemzeti Törpét fel kell akasztani!!!

belekotty 2011.09.14. 08:40:57

@Doomhammer: Ja! Hogy ez a kritikusok egységének bomlasztása? Már értem.

belekotty 2011.09.14. 08:45:05

Hogy én is beszálljak...
A devizát sosem látott devizahitel biz működik. Ügyes banki spekuláció. Kihelyezik a forintbetéteit úgy hogy olyan alappal számol (CHF), aminek átváltási ára biztosan nem csökken. Ezt olyan százalékkal adja ami a forint betéteinek kamatával kb egyezik, így vesztesége szinte nincs, viszont brutális nyereség ígérkezik.

kvasztics47 2011.09.14. 08:55:11

Hogyan szerezte meg Orbán a teljhatalmat?
1. Nem ismerte el, 2002.ben sem és 2006-ban sem a vereséget. Nem fogadta el a demokratikus választási rendszert. Ez ellen használta föl a titokban megszerzett jelentős gazdasági hatalmat. Miközben Medgyesit bankárkormányozta, Gyurcsányt oligarházta.
2. A jelentős parlamenti erőt amivel rendelkezett, arra használta, hogy megakadályozza a szoci kormányokat a gazdasági kiigazítások megvalósításában. Csak olyan törvényt nem kritizált ami kiadásnövekedéssel járt. A többit viszont a leg alpáribb módon a leg mocskosabb hazugságokkal ócsárolta a zembereket ellene uszította, ha ettől sem riadt vissza a kormány akkor népszavazást kezdeményezett.
3. Lejáratta a politikát és a politikusokat. Aki a jobboldalról nem állt mellé, azt ellehetetlenítette. A Baloldali és liberális politikusokat gátlástalanul becsmérelte, hazug módon a zemberek ellenségének állította be, a minimális tiszteletet is megvonta tőlük. (még azt is sikerült elérnie, hogy Gyurcsányt és Bajnait is harácsolónak állítsa be, akik a Miniszterelnöki munkájukért egy forintot sem vettek föl.
4. Mind ezeket a mértékadó értelmiségiek jelentős része érzéketlenül, kajánul nézte.

Most úgy akar szabadulni a hazugságaitól, hogy még negyobbakat hazudik. Amivel végkép tönkre teszi a hazánkat.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.09.14. 08:57:01

@málnási: Ez most valami kiragadás okozta félreértés. Én azt nem mondtam, amit a félmondat mond. Valami mást mondhattam, ami a vessző után bomlanék ki. Ettől még lesz, és tőlem akár gennyesre is keresheted rajta magad. De - ha ilyen kis keresgélős vagy, akkor - leginkább esélyed lesz kiszállni a rosszkor bevásárolt frankezrekből.

ili810 2011.09.14. 09:00:43

@nu pagagyí: 06:19 megjegyzéshez ,teljes és valós életkép.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.09.14. 09:03:24

@belekotty:
"Ja! Hogy ez a kritikusok egységének bomlasztása? Már értem. "

Nem. Ha lenyomnák a "kormány szép, kormány jó" mantrát, akkor rájuk sütnék, hogy kormányszócsövek és nem olvasnák őket többet.

"Kritikusoknak" kell lenniük, ha ebben a közegben, ahol most vagyunk, szeretnék, hogy bárki elolvassa őket.

Ez a post egyébként egy kicsit sem volt kritikus a hatpontos programmal kapcsolatban.

belekotty 2011.09.14. 09:05:47

@Doomhammer: Hogyhogy nem volt kritikus? Nem volt benne állvatapsolás és hurráoptimizmus. Az már önmagában kritika. Manapság.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.09.14. 09:06:08

@Dr. Zerge:
Deal. Találkozunk 2012 Feb. 14.-én. For the record: a hivatalos euró devizaárfolyam az mnb.hu-n most 284,66 volt.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.09.14. 09:07:24

@belekotty:
"Nem volt benne állvatapsolás és hurráoptimizmus. Az már önmagában kritika. Manapság. "

Magának nem tűnt fel, hogy a kormány olyan helyeken is vásárol "kommunikációt" magának, mint a Népszava és a Nők Lapja?

Ügyesen csinálják, de ez Ferin sem segített.

Netuddki. 2011.09.14. 09:09:04

@agyamputáltak: "oké, és szerinted, hogy sikerült ilyen "olcsó" kamatokra forint forrást szerezni? :) "

Az volt a beetetés időszaka. Az emberek rohantak is felvenni, mintha csak ingyen osztogatnák. Aztán évek alatt szépen felemelkedtek a kamatok is, extrakezelési költség, anyámkinnya. Szóval szerintem ez egy sima csalás, a zemberek átejtése. Na ezt kellene kivizsgálnia a kormánynak és az ennek megfelelő intézkedéseket megtenni. Csakhát a fideszesek ehhez is hülyék.

Apropó luxusadó. Befizettem a gyerekem kajapénzét. Biztos keveslik a gyerekétkeztetésre a 25%-os luxusadót. Ha a 35%-ot bevezetik tuti a gyerekétkeztetés is 35%-os lesz. Rohadjanak meg...

abaka 2011.09.14. 09:19:35

@belekotty: Koszonom, hogy ilyen kora reggelrol nevetesdt csalsz az arcomra.

"Kihelyezik a forintbetéteit úgy hogy olyan alappal számol (CHF), aminek átváltási ára biztosan nem csökken"

Nem tudom, te buktal-e devizahitelen, de ha meg azutan is ilyen mely tudatlansagban vagy kepes tartani magad, akkor meg is erdemelted.

tamas222 2011.09.14. 09:40:38

Affene se erti ezt,aszondgyak rendszert valtottunk,aztan meg ,hogy megse,mer szarul sikerult uresek maradtak a lampavasak stb....Hat nekem mocskosul ugy tunik,megint visszabattyogunk a startvonalhoz,de hogy miert pont a Kadarehoz azt megint nem ertem.Na mindegy ha valaki mar eldontotte vegre milyen rendszer lesz-van kerem szoljon.
PS:Ja arra meg kulon ertesitest kerek,mint felnott,onallo unios allampolgar megis melyik szaros kis par tizezer fos partnak a valagat nyaljam ha talpon akarok maradni,elore is koszonom.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.09.14. 09:43:18

@Doomhammer: Őőő, azt mondtuk, a tv. kihirdetése után fél év, nemde? (Nagyon nem mindegy, mit fognak (tudni) ebből kodifikálni...)

És őőő... szept. 8. csüt. 275.71 volt - ez ugye az utolsó békenap.

De belátom, felületes voltam tegnap, és folyvást a "mai árfolyam" pongyola megfogalmazásával éltem. Tehát ha ragaszkodsz hozzá, el kell fogadnom, a tegnapi 282,48-at.

Némi kerekítéssel indítványozok kerek 295-öt (vagy, mint korábban jeleztem egy senkiföldje sávval 290-et és 300-at)választóvonalnak.

És záradékolnék annyit, hogy ha addig a görögök kivajúdnak egy bejelentett államcsődöt, és az euró ettől elhasal, és eggyütt zuhan a forinttal, akkor vagy mindenféle egyéb árfolyamokból kell korrigált béljóslást végezni, hogy normálisan mi lett volna a kurzus, vagy elbírálhatatlan a dolog.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.09.14. 09:46:19

Nyuszómuszók!
Baccunk ki az országrontókkal!

Kérlek add tovább!
Százmilliókat tudunk így megspórolni.

Október 1-tól indul a népszámlálás.
Aki teheti elektronikusan töltse ki a kérdőívet, mert így költséget spórolunk meg a magyar államnak!
Tájékoztató itt: nepszamlalas.hu/index.php?menu=1027&langcode=hu
Az elektronikus kérdőív kitöltése
A népszámlálások hazai történetében először tölthetőek ki a kérdőívek interneten keresztül. Az ehhez szükséges egyedi azonosító kódot 2011. október 1-jéig minden címre eljuttatjuk. A kód segítségével az adatszolgáltatók megkezdhetik a saját háztartásukra vonatkozó lakás- és személyi kérdőívek online kitöltését. Az adatbevitel során a rendszer folyamatosan támogatja, segíti a kérdések helyes kitöltését.
Az internetes válaszadásra 2011. október 1-jétől október 16-ig van mód a www.enepszamlalas.huoldalon.

A módszer előnyei:
Gyors: legfeljebb 20–25 percet vesz igénybe;
Kényelmes: a kitöltés időpontja minden külső tényezőtől függetlenül megválasztható, a kitöltés szükség esetén megszakítható és a megadott határidőn belül bármikor befejezhető;
Nem helyhez kötött;
Egyszerű: a kitöltést a programba beépített magyarázatok segítik, amelyek gördülékennyé teszik a válaszadást, a kérdőívek befogadásáról a rendszer nyomtatható igazolást küld.

vazzup 2011.09.14. 09:46:22

@Doomhammer: pont az a lényeg, hogy nem banki szinten fog zajlani, hanem piaci szinten. Ritkán dobnak piacra annyi forintot, amennyit akkor fognak, és ritkán keresünk rövidtávon annyi frankot, mint amit akkor fogunk.
Plusz kétlem, hogy annyi eltapsolható euró/frank tartaléka lenne az MNB-nek, ami ehhez az ügylethez kell.

Ja, és arról még nem is beszélgettünk, hogy a Matolcsyék abban a minutában bedarálják a forint árfolyamot, amint a saját tartozásaikat letudták.
Szopni fogunk. (Én is, CHF-em van, és nem fogom tudni végtörleszteni, különböző okok miatt sem)
Mondjuk én személy szerint olyan 500 HUF-os CHF-ig tudom fizetni a hitelt, no de akkor is, amennyit bukok ezeken a szerencsétleneken, abból fogyasztani is tudhatnék. Így majd csodálkoznak, ha a felpörgő belső kereslet helyett befagy _minden_, és húzhatjuk le a redőnyt.

De szerintem erre játszanak eredetileg is.

belekotty 2011.09.14. 09:48:46

@abaka: A funkcionális dislexiáddal mi a helyzet?

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.09.14. 09:49:31

Ja, és ne felejtsd el megnézni Michael Moore 2009-es kiváló dokufilmjét:
Végzetes szerelmünk a kapitalizmus.
mozi.freeforums.org/viewtopic.php?f=169&t=307
Te ne légy töketlen!

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.09.14. 09:51:47

@vazzup: "Mondjuk én személy szerint olyan 500 HUF-os CHF-ig tudom fizetni a hitelt"

Itt a lényeg!
Te egy rohadt kapitalista vagy. Vajon honnan szerezted, szerzed a pénzt, hogy ekkora törlesztőrészletet képes vagy fizetni? Vagy lopsz, vagy a szüleid loptak sokat. C opció nincs.

bátor nyúl 2011.09.14. 09:58:45

Hiányolom Orbántól, hogy csak a EUR és CHF hitelesekről ejtett szót. Mi lesz a yen-es hitelemmel? Mondhatna valamit hogy mennyiért válthatom vissza...

vazzup 2011.09.14. 09:59:00

@Kara kán: lol, például úgy, hogy két hozzászólás között dolgozom (és nem keresek rosszul), és kétszer átgondoltam, mekkora törlesztőrészletet vállalok be, még akkor, amikor úgy döntöttem, hogy hitelt is veszek fel a kis panellakásom megvásárlásánál.

A szomorú az egészben az, hogy _nagyon_ szegény családból származom, és emellett a szüleimet is segítenem kell. Csak tudod én nem voltam rest tanulni, utánanézni, mi, hogyan működik, mérlegelni, eldönteni, hogy mire van szükségem.

Nincsen ingyen ebéd. Nekem néha ebéd se volt annak idején.

Whistler anyja 2011.09.14. 10:01:40

Országvédelmi Terv.

Ez itt most a - IV.. terv - , ugye ?
Vagy több ?

Volt a
-29 pontos
-nyugdíjvédelmi
-szélkálmán
-6 pontos

Vagy volt még több is ?

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.09.14. 10:03:32

@vazzup:
Értem én ezt, de ha tényleg ilyen múltad van, akkor miért álltál a népnyomorító spekulánsok, és az őket támogató politikai pártok (Magyarországon jelesen a maszop) mellé? Stockholm szindróma, meghasonulás?
Térj vissza a becsületes emberek pártjára, fiam!

abaka 2011.09.14. 10:03:37

@belekotty: Az koszonom megvan jol. Kicsit almoskas reggelrol, de a humorerzekem penge. Tudsz meg olyan penzugyi eszkozt, aminek az ara tuti nem megy le? En vennem...

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2011.09.14. 10:09:14

@vazzup: nekem meg nincs devizahitelem es a nyaron el is emigraltam, de azert ezek az intezkedesek egyszeruen nem tamogatnak abban, hogy valaha is visszamenjek. Mert ha tenyleg megcsinaljak az arfolyamrogzitest, aztan elinflaljak a forintot, akkor a magyarorszagi fizetes nem lehet versenykepes meg annyira sem. Persze ha az embernek van egyaltalan igenye olyan dolgokra, amit nyugatrol hozunk be (elektronikai kutyu, meg szamitogep).

Persze akkor majd lehet magyarazkodni, hogy az orvosok miert mennek el, ha a forint meg kevesebbet er es a kulonbseg meg nagyobb lesz.

vazzup 2011.09.14. 10:09:49

@Kara kán: :D sosem szavaztam az MSZP-re, se az SZDSZ-re. S soha nem is lennék hajlandó. Cserébe amióta Orbán azzal jött ki Antall halála után, hogy "én vagyok az öröksége", rá sem.
Hiszek az önmegvalósításban, hiszek abban, hogy mindenki a maga szerencséjének a kovácsa. Nekem sikerült, megdolgoztam mindenért. Azért is, hogy most a szalag mellett gürcölés helyett van időm ide írogatni. Meg azért is, hogy ha kedvem tartja elmegyek egy étterembe ebédelni úgy, hogy nem megy rá a havi bevételem.

Ahelyett, hogy "megvédik a népet", "oktatni kéne a népet". Elmagyarázni, hogyan vigyázzanak magukra. Lehetne kisebb állam, kevesebb újraelosztás. Mindenki heppi.
De persze ez itthon maximum nedves álmaimban létezik.

BTW, nem gondolnám, hogy a bankok spekulánsok. (persze azt sem gondolom, hogy jótékonysági szakkörök)

vazzup 2011.09.14. 10:11:02

@pancho_sanza: én is azon dolgozom, hogy jövőre tipli, csak ehhez még rendbe kell tennem pár dolgot itthon, vannak cégek, akik tárt karokkal várnak, csak menjek már dolgozni, oda. Úgy, hogy pofátlanul megfizetnek. :)

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.09.14. 10:17:26

@vazzup:
Az nem helyes, hogy hetykén kijelented, hogy te 500 ft-os CHF-fel is tudnál törleszteni, így tojol az egészre. Ugye, ugye?

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.09.14. 10:19:25

@pancho_sanza:
Figyu!
Olyan gyengus orvosaink vannak, tisztelet a kivételnek, hogy 75%-át én száműzném innen. Mi az, hogy elmennek? Száműzném őket. Legalább kevesebb kárt okoznának itt.

Valós Kilométer · http://www.valoskilometer.hu 2011.09.14. 10:27:56

"A 30% kőbe (törvénybe) vésése helyett viszont talán érdemesebb lenne a mindenkori jegybanki alapkamat valahányszorosában megszabni a THM-plafont."
Lehet, jobb lenne, de a 30% még így is nagyon nagy mozgásteret ad a bankoknak. Ők határozhatják meg, hogy a kezdeti vagy a havi költséget vagy a kamatot csökkentik. A 6%-os alapkamat és az 1-2%-os díjak mellett a 30% még nincs sehol. A baj az az, hogy a 6 + x% (ahol x < 5) helyett a bankok 20-25%-os kamatra adnak például személyi kölcsönt, ahol az x > 10.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.09.14. 10:28:11

Az Ó, rigó portál forrásai szerint a miniszterelnök a következő viccet mondta el a szombati kötcsei találkozón:

Kohn álmatlanul forgolódik éjjel az ágyban, hánykolódik, sóhajtozik, sehogy sem jön álom a szemére. A mocorgásra felébred a felsége és megkérdezi:

- Mi bajod, nem tudsz aludni?

- Jaj, asszony, ne is kérdezd! Rengeteg pénzzel tartozom a Grünnek. Reggel kéne megadnom, de nincs egy vasam se - válaszolja Kohn.

- Ó, ha csak ez a baj, ne aggódj, elintézem! - mondja az asszony, majd felöltözik, és átmegy, bezörget a szemben lakó Grünhöz. Mikor Grün álmosan ajtót nyit, közli vele:

- A férjem rengeteg pénzzel tartozik magának, reggel kellene megadnia, de nincs egy vasa se! - Majd sarkon fordul, hazamegy, és így szól Kohnhoz:

- Na, most már alhatsz nyugodtan, mostantól már Grün feje fájhat, ő nem fog tudni aludni.

Ez azt jelenti, hogy a kormány azt akarja: mostantól a bankokat gyötörje álmatlanság. A portál szerint a végtörlesztésre vonatkozó javaslattal az árfolyam-politika szabadságának visszanyerését akarja elérni a kormány.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.09.14. 10:31:46

@vazzup:
"Plusz kétlem, hogy annyi eltapsolható euró/frank tartaléka lenne az MNB-nek, ami ehhez az ügylethez kell."

31 milliárd dollárja van. 2008-ban csak 16 milliárdja volt, azért kellett megduplázni, mert a svájci frank-kitettség miatt szuperkockázatosak vagyunk.

Az Erste-nek és a Raiffeisen-nek együtt kábé 5 milliárd eurónyi kihelyezett hitele van.

Csak a nagyságrendekről valamit.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.09.14. 10:33:40

@Dr. Zerge:
"Őőő, azt mondtuk, a tv. kihirdetése után fél év, nemde? (Nagyon nem mindegy, mit fognak (tudni) ebből kodifikálni...)"

Valóban, várjunk még. :-)
Meg hát ugye ha nagyon más lesz a törvény a mostani állapothoz képest, akkor újra meg kell állapodnunk.

Fogadni csak az alapján tudok, amit most látok. De ígérem, nem fogok szőrözni részleteken.

mement 2011.09.14. 10:40:08

@Kara kán: hogy te mekkora tudatlan idota vagy:D

Nepnyomorito spekulansok. Ugyan mar. Senki nem kenyszeritett ra hogy devizaban adosodj el, lehetoleg folosleges fogyasztasi cikkekre pazarolva a hiteledet, esetleg feleslegesen nagy ingatlanba probald befektetni.

A te donetesed, a te alairasod, a te szerzodesed, a te hiteled.

(a Te mint alltalanos alany persze, nem szemelyesen te;) )

popocatepetl 2011.09.14. 10:52:16

@vazzup: "aztán szép lassan megfogadni, hogy ebbe az országba soha többé még a lábukat se teszik be.

"

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.09.14. 10:52:34

@Doomhammer: Oké, akkor a tv. ismeretében pontosítunk. (Addig is valami rendes pincében, szakszerűen kéretik tárolni a pezsgőmet!;)

popocatepetl 2011.09.14. 10:53:27

@Kara kán: "Nyuszómuszók!
Baccunk ki az országrontókkal!

Kérlek add tovább!
Százmilliókat tudunk így megspórolni.

Október 1-tól indul a népszámlálás.
Aki teheti elektronikusan töltse ki a kérdőívet, mert így költséget spórolunk meg a magyar államnak!
"

Milyen országrontókkal bacol így ki?

Veder1 2011.09.14. 10:58:09

@Kara kán "A portál szerint a végtörlesztésre vonatkozó javaslattal az árfolyam-politika szabadságának visszanyerését akarja elérni a kormány. "

Magyarul le akarja ütni a forintot. Ezt akarta már kormányrakerülésekor is, csak meglepődtek a hatalmas devizakitettségünkön (tényleg rohadtul meglepő volt, no comment). Csak az nem érdekli, ha a kiváltást jelentős arányban forinthitellel tudjuk megtenni, akkor a szarrá gyengített forintárfolyamnak milyen hatása lesz a forinthitelekre. Cseberből vederbe...

janper 2011.09.14. 11:26:11

@pancho_sanza: Viszont igy megoldhatod, hogy a kulfoldon megkeresett penzedbol veszel magadnak szep hazat, satobbi, aztan otthon elnyaralgatsz negyven eves korodtol.

janper 2011.09.14. 11:30:12

@Kara kán: vagy nem vett fol tul sokat. :)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.09.14. 11:40:01

@Dr. Zerge:
"(Addig is valami rendes pincében, szakszerűen kéretik tárolni a pezsgőmet!;) "

Bocsanat, ez egy hataridos ugylet, jelenleg egy certifikat kiallitasara van lehetosegem.

Elore megmondom, hogy en a pezsgot (amelynek megnyereseben teljesen biztos vagyok) nagy nyilvanossag elott fogom szetlocsolni az MNB elott a kovezetre.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.09.14. 11:51:58

@Doomhammer: Barbár. Locsoláshoz épp elég volna valami szar Törley tank vagy BB félédes.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.09.14. 12:12:05

@Dr. Zerge:
A pezsgo egy "vin trafiqué", hogy regi francia baratomat idezzem (meghalt mar szegeny, biztos a pancsolt bor miatt).
www.verts.ch/web/gruene/fr/participer/debattre_blog/blogeintraege_2009/juillet/cassis-de-dijon.html
"Nous ne voulons pas de fromage falsifié, de kir frelaté ni de vin trafiqué. "

Minden deci pezsgo, ami nem emberi szervezetbe kerul, jobba teszi a vilagot.

Ez az en forradalmar hitvallasom. Hamburgeradot a pezsgore!

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.09.14. 12:46:48

@Doomhammer: Na ja, amíg nem ittam rendes pezsgőt, én sem értettem, hogy mi is az igazából. Azért locsolás helyett megfontolásra ajánlom ízlés szerint valami más megnevezését a VCBrut értéktartományában - ez ügyben nem fogok pár forintok ide-odaságán lamentálni.

vazzup 2011.09.14. 14:14:35

@popocatepetl: nem olyan jó ám az, ha nincsenek, csak intelligencia kell hozzá, hogy utánanézz, informálódj, tanulj

Igazából nem haragszom az olyanokra, mint te, aki nulla információval a pártpropagandát szajkózza (mindegy melyik pártét), szánom. De hát, boldogok a lelki szegények.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.09.14. 15:38:11

@Dr. Zerge:
Ez is fogadni akar.
hvg.hu/gazdasag/20110914_oszko_vegtorlesztes
"A volt pénzügyminiszter szerint minél nagyobb arányban történik meg a konverzió, annál nagyobb arányú forintgyengülés következhet be, ami viszont még reménytelenebb helyzetbe hozhatja azokat, akik hiteltörlesztésükkel eddig is elmaradásban voltak."

Bell & Sebastian 2011.09.14. 15:55:22

Aztán mindenkit leránt a törlesztőspirál. :)

Arno1d1 2011.09.14. 16:16:10

A motiváció kezd világos lenni. A bankszektor már megértette, ma abbahagyta az ágállást, az OTP árfolyam is megnyugodott.
Orbán nem a közgazdaságtannal megy szembe, hanem kihasználja annak sebezhetőségét a maga javára.

Ez fog most történni:
1. meghozzák a törvényeket, nyitnak egy 3 hónapos időablakot, abban lehet előtörleszteni.
2. A törvényeket az érintettek megtámadják az Alkotmánybíróságon és az EU-nál.
3. Akik tudnak (kb 20%, azaz 300,000 adós), azok előtörlesztenek. Ezek között nagyon sok fiatal, jól kereső köztisztviselő, állami alkalmazott lesz - ez most gyakorlatilag fideszest vagy barátot jelent.
4. (kb. 2013 ősz vagy 2014) Az Alkotmánybíróság vagy az EU elmarasztalja a kormányt és kártalanításra kötelezi az államot a bankok felé.
5. Az államnak ez nem fér majd bele az akkori büdzséjébe, ezért a nyugdíjalaphoz fog nyúlni, és abból fizeti ki a bankok veszteségeit. Vagy meghosszabbítja a bankadót, amit a bankok, mint most is, a felárukban továbbterhelnek.

Tehát a politikai elit, akinek van készpénze kilépni a hiteléből, 240-250 helyett 180 forintos árfolyamon teszi meg, majd ezt kifizetteti az egész ország nyugdíjmegtakarításaiból, miközben a bankok pénzüknél lesznek. Ráadásul kényszeríti a bankokat, hogy 1-2 évre 200 milliárdot kölcsönözzenek az államnak, igaz, kamatostul ezt visszafizeti ugyanonnan. Mi ez, ha nem a közgazdaságtan ügyes kihasználása?!

A) Felmerül a kérdés, hogy az a képviselő, akinek vagy családtagjainak ez a döntés kedvező, 1-2 milliót fog keresni rajta hitelenként, vajon szavazhat-e vagy érintettség okán tartózkodnia kell? Ha nem tartózkodik, akkor a mai törvények szerint később büntethető lesz-e?
B) A döntés nyomán a deviza kereslet és az esetleges országkockázat növekedése miatt az összes többi adós 5-10% felárat fog fizetni a fennmaradó hitelére. Az Alkotmánybíróság vagy az EU elmarasztaló ítélete után ők is perelhenek-e kártérítésért?
C) Ha az önkormányzatok hiteleire is kiterjesztik ezt a lehetőséget, akkor gyakorlatilag a nyugdíjmegtakarításból konszolidálják a legrosszabban gazdálkodó testületeket. Ütközik-e ez bármilyen EU jogszabályba?
D) Ha mégis visszalépnének a tervtől, akkor előre ismert, alkotmányellenes törvényekkel való fenyegetés, amely a részvénypiacon veszteségeket okozott, az nem törvényellenes-e ugyanúgy, mintha hamis hírekkel teszik ugyanezt, és amely büntetendő cselekmény?
E) Szinte kizárt, hogy ezeknek a titkos terveknek az ismeretében minden érintett, akinek volt részvénye, kellő önmegtartóztatással megtartotta azokat. Ha a PSZÁF mégsem talál egyetlen politikust sem, aki hasznot húzott a bennfentes értesüléseiről, akkor perelhető-e a kötelességének elmulasztása miatt és egy EU intézmény lefolytathat-e erre vonatkozó vizsgálatot?

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.09.14. 16:29:45

@mement:
Te végtelenül nagyon buta, te!
Nézd meg a Brókerarcok (Boiler Room) c. filmet. Letöltési lehetőségek itt vannak:
mozi.freeforums.org/brokerarcok-2000-t297.html

Bell & Sebastian 2011.09.14. 16:31:38

@Arno1d1: Most megnyugodtam, hogy nem csupa agyalágyult jár ide.

Mert az ugye teljesen életszerű, hogy aki fuldoklik az adósságban (figyelem, olyan is van, aki nem lapos tévére vette fel, hanem a cégét mentette) az egy összegben kivágja a szivarzsebéből.

A fenét, hitelt cserél, maximum! Kivéve azt, akinek van pénze és csak nyerészkedik.
Na, ezek embere a jó Viktorvezér. Bocs, zembere.

Családi csőd, arról bezzeg kuss van! Az nem bót.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.09.14. 19:35:46

@Arno1d1:
"A) Felmerül a kérdés, hogy az a képviselő, akinek vagy családtagjainak ez a döntés kedvező, 1-2 milliót fog keresni rajta hitelenként, vajon szavazhat-e vagy érintettség okán tartózkodnia kell? Ha nem tartózkodik, akkor a mai törvények szerint később büntethető lesz-e?"

Hát igen, az elszámoltatás kérdése nagyon komolyan felmerül.

Persze ha lesz, aki elszámoltat. Hiszen az egész politikai elit könyékig benne van a frankhitelekben.

Robinzon Kurzor 2011.09.14. 19:45:59

@Sarkalatos hozzászóló: "akkor te, mint hozzáértő rámutatnál, hogy hol keressem a 3396 milliárd forintot?"

Minden szakma egy összeesküvés a laikusok ellen.
Ezt tessék jól megjegyezni.

Bell & Sebastian 2011.09.14. 21:10:08

@Robinzon Kurzor: A pénz a szívottal ellentétes végen ömlik a vezetékből. Depresszió / kompresszió.

Örülök, hogy segíthettem.

Robinzon Kurzor 2011.09.14. 21:12:33

Nem tudom volt-e már, de ez itt egy nagyon jó összefoglaló:
www.zsiday.hu/blog/vil%C3%A1gv%C3%A9ge

Sapika 2011.09.14. 21:34:23

@Arno1d1: Szerintem jól megírt, bölcs gondolatok. Bár én nem értek a témához. Viszont biztos hogy négy különböző helyen kellett elhelyezni szó szerint ugyanaz a szöveget itt a mandiner.blog.hu -n ?

Bell & Sebastian 2011.09.14. 21:40:58

Paraszt kiszól

- Az óbégat a leghangosabban, akinek a háza ég, a sógorom.
- Szó nem volt -eddig- birtokolt svejcifranról, csak az elszámolás ment abban. Vegyék meg, most.
- Valaki csak jó jár, ha mindenki rákúrik. Zsidayog a seggem, úgy ráz ez a traktor.

vazzup 2011.09.15. 07:07:19

‎"Az elmult két évben többek között azon dolgoztam, hogy az egyik jelentős amerikai pénzintézet a Morgan Stanley matematikai kutató központjához hasonlóan szintén Budapestre helyezze a 150 új munkahelyet teremtő európai egységét...ma a bostoni megbeszéléseim során arról tájékoztattak, hogy az elmúlt egy évben olyan mértékben romlott meg az országunkban a jogbiztonság és olyan mértékben vált bank ellenessé a magyar kormány, hogy végül Lengyelország mellett döntöttek."
(forrás: FB bejegyzés)

Apa kezdődik! :) Minek ide szívonalas munkahely, gyártósor kell ide vibrátorok gyártására mélyen minimálbér alatt!

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.09.15. 09:49:08

@Doomhammer: Azzal ne fogadj, az egy svindler! De kivételesen igaza van.

pannonfunk 2011.09.15. 10:02:11

@vazzup: Én meg azt hallottam, hogy ufók szálltak le a kertek alatt (forrás: FB bejegyzés)

Ettől még akár igaz is lehet, amit írsz, de konkrétan nem ártana tudni, hogy melyik is az a híres-nevezetes pénzintézet, amelyik Magyarországra akart jönni.

popocatepetl 2011.09.15. 10:20:09

@vazzup: Nekem ne okoskodj, te görcs senkiházi!

vazzup 2011.09.15. 10:41:10

@pannonfunk:
sajnos az érintett, tekintettel a munkájára ennyit osztott meg a szélesebb közönséggel, nem hiszem, hogy ne lenne szavahihető, legalábbis én annak tartom, te meg azt gondolsz, amit jónak látsz, kibaszottul nem érdekel. A gond az, hogy a valóságot sem érdekli, hogy miben kételkedsz és miben nem.

@popocatepetl:
Közöd?

popocatepetl 2011.09.15. 11:08:09

@vazzup: Semmi, csak annyira zavarsz mint egy légy, idegesítő a zümmögésed, de teljesen veszélytelen vagy. Kb annyit is érsz mint egy légy.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.09.20. 06:36:58

@Doomhammer: Na, úgy tűnik pikk-pakk lett törvény. Fölöttébb meg leszek lepve, ha nem hasonló tempóval hirdeti ki Pali bá'.

pannonfunk 2011.09.20. 07:32:12

@Dr. Zerge: Ezt lehetett látni, hogy keresztülverik. Erre Mesterházy Attila stratégiai nagymester képes volt beszólni Orbánnak a parlamentben, hogy csak a szája jár, vagy komolyan is gondolja ezt a végtörlesztést. Nesze, erre megkapja, hogy komolyan is gondolja, a szocik képesek voltak ennyit kihozni a wikileaksből.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.09.21. 20:16:54

@Doomhammer: Mármint esélyeid arra, hogy megvehesd az üveg pezsgőmet, hát igen, sajnos:

Aktuális adatok, statisztikák
Hivatalos euro devizaárfolyam
2011. szeptember 21.
EUR 290,62

Persze van még fél év, lehet bizakodni...

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.09.21. 20:46:53

@Dr. Zerge:
Maga egy pénzügyi amatőr, megvetem magát ezért.

Nézze, mit mond Simor:
"Az elnök szerint "sajnálatos", hogy a kormány "nem időben és nem megfelelően" kérte ki az jegybanki véleményt a devizahitelek végtörlesztéséről, de elmondása szerint a döntés pénzügyi stabilitási kockázatainak mérséklésére rendelkezésre álló eszközökkel élni fog a jegybank, az egyik ilyen a devizatartalék bevetése."

Ezért érdemli meg az MNB, hogy a járdáját a pancsolt borával illessem.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.09.22. 10:44:04

@Doomhammer: Persze, én egy dilettáns vagyok, az ojró meg ippeg most 295 Forint. Lassan utánanézhet, hol kapja meg legolcsóbban a pezsgőmet...

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.09.22. 13:27:49

@Dr. Zerge:
Hahahah. Mit tud maga a szuperstrukturak melyretegeirol!

Azt magam is elismertem, hogy rovid tavon gyengules lehetseges, de az ido nekem dolgozik.

A maga pezsgoje nem is draga.
www.bortarsasag.hu/hu/champagne/veuve-clicquot-ponsardin-brut
Ez valami BB Tankpezsgo Superieure?

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.09.25. 09:03:52

@Doomhammer: Ni, csak utána néztél, hogy mennyire fog fájni...* helyes, helyes, szép erény a belátás.

*de ha kevesled, tőlem átkomponálhatjuk egy ízlés szerinti La grande dame-ra is özvegy Clicquot-né kínálatából.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.09.25. 11:29:01

@Dr. Zerge:
Ne tegezzen, nem őriztünk együtt kecskét a Simor ciprusi üdülőbirtokán.

Megnéztem már, mennyit van pofájuk elkérni egy üveg pancsolt borért. Hát eléggé olcsójános az a sznob, aki ilyet iszik.

A nagyasszonyt már tényleg sajnálnám szétlocsolni a kövezeten. Nem, mintha többet érdemelne, de a nagyzolásnak is van határa.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.10.05. 10:21:56

Hahaha, mar a kovezetem erzem a pezsgo izet!
www.portfolio.hu/vallalatok/deviza/sok_profi_befekteto_szerint_erosodni_fog_a_forint.156309.html
"Miközben a forint árfolyama tegnap már a 300 forintos lélektani szintet is megcsípte, a Portfolio.hu által megkérdezett alapkezelők három hónapos és egy éves időtáv tekintetében is optimistábbak a forint kilátásaival kapcsolatban, mint szeptember elején. Egy év múlva a hazai fizetőeszköz a megkérdezettek fele szerint a 287 forint/eurónál is erősebb szinteken tartózkodik majd, de sokak szerint már jövő év elejére is ilyen szintekre kapaszkodhat vissza a deviza. "

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.08. 10:12:06

Hogy a draga joisten csokolgassa meg az aranyos Orban Miniszterelnok Ur osszes kezet a nagyszeru beszede utan ...

Egy hettel a verseny vege elott: 288.82.

evil overlord (törölt) 2012.02.08. 11:04:58

@Doomhammer: Muhaha, szóljon, hogy mikor isznak/locsolnak az MNB előtt, kiküldöm kémeimet.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.08. 11:15:12

@evil overlord:
Meg van egy het, az alatt valaki szabadsagharcot hirdethet. Lazar Janost nezem mereven, de o elorelathatolag csak marcius vegen lendul akcioba, amikor Hodmezovasarhely csodje belathato kozelsegbe kerul.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.15. 13:24:40

EUR/HUF: 289.23.

A fogadast megnyertem.

Ki keri Zerge doktor pezsgojet? En utalom a pezsgot.

pannonfunk 2012.02.15. 15:38:20

@Doomhammer: wow, micsoda izgalmas csata volt :)

Én még arra leszek kíváncsi, hogy azután 1 héttel, hogy az összes végtörlesztés le kellett zargatni, hol lesz a CHF/HUF árfolyam. Merthogy ezt hallottuk folyamatosan, hogy ha végtörlesztenek, akkor a bankoknak hatalmas mennyiségű CHF-et kell venni forintért, ami megborítja a CHF/HUF árfolyamot.

Ha mégsem így lesz, akkor vagy a nemzeti bank tartalékából fizettünk, vagy a bankok kamuztak, és a CHF alapú hitelek nagy része a büdös életben nem látott CHF-et. Persze meg kellene nézni a nemzeti bank valutatartalékait is. Mert ha az nem csappant meg, akkor...

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.15. 16:06:29

@pannonfunk:
"Ha mégsem így lesz, akkor vagy a nemzeti bank tartalékából fizettünk, "

A nemzeti bank tartalekabol fizettunk.
Ime egy hir errol:
www.bloomberg.com/news/2012-02-13/hungary-central-bank-takes-3-1-billion-in-swap-bids-correct-.html
"Hungary’s central bank accepted 2.34 billion euros ($3.11 billion) in foreign-currency swap bids from local lenders to ease pressure on the forint from the early repayment of mortgage loans at below market exchange rates. "

"és a CHF alapú hitelek nagy része a büdös életben nem látott CHF-et."

Ez a bankok maganugye es nincs jelentosege. Ha ok hajlandok egy hitalt a CHF arfolyamahoz igazitva nyujtani ugy, hogy igazabol nem is abban van a tokejuk, akkor ugyanolyan kockazatot vallalnak, mint a devizahitelesek.

pannonfunk 2012.02.15. 17:00:12

@Doomhammer: OK, akkor lehet, hogy tényleg ezért nem szállt el a CHF/HUF árfolyam.

Azért nem mindegy, hogy látott-e az a hitel CHF-et vagy sem, mert ez utóbbi esetben a banknak még így is rohadt nagy haszna van, mivel a többség 150 Ft körül vette fel a hitelt, most meg 180-on váltja át egy sokkal rosszabb kondíciójú forint hitelre. Ebben az esetben max. csak az elvárt haszon elmaradásáról beszélhetünk. Az előző esetben viszont tényleg buktak a bankok.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.15. 19:25:14

@pannonfunk:
"Azért nem mindegy, hogy látott-e az a hitel CHF-et vagy sem, mert ez utóbbi esetben a banknak még így is rohadt nagy haszna van, "

Ez tökmindegy. Mindkét fél aláírta, hogy CHF-ben spekulálnak. Úgy adódott, hogy a bank nyert.

Bankokat nehéz megverni spekulációban, pláne nem tömegesen.
süti beállítások módosítása