Hitek gyülekezete
2011. július 12. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Hitek gyülekezete

  „Minden helyökön az prédikátorok az evangéliumot prédikálják, hirdessék, ki-ki az ő értelme szerint, és az község, ha venni akarja, jó, ha nem penig senki kénszerítéssel ne kénszerítse […], de oly prédikátort tarthasson, az kinek tanítása ő nékie tetszik. Ezért penig senki az szuperintendensök közül, se egyebek az prédikátorokat meg ne bánthassa; ne szidalmaztassék senki az religióért senkitől […], mert a hit Istennek ajándéka…” (A tordai törvény, 1568)

  Történelmi fordulat a történelmi egyházak után: miután ezt a kategóriát megszüntették, az új felállásban az egyháztörvényhez benyújtott zárószavazás előtti módosító 14 egyházat emel az elismertek elitklubjába a törvényjavaslat - köztük a Hit Gyülekezetét is. Halleluja?

  Vegyes érzésekkel fogadtam a hírt: a Hit Gyülekezetéről legendák és rémhírek keringenek évtizedek óta, számos írás és könyv született működésükről. A maguk részéről ezt állítják: „a Hit Gyülekezete a bibliai alapokon álló önfenntartó egyházmodell híve. Célkitűzéseit nem az adófizetők pénzén, hanem hívei önkéntes adományain, és a velük egyetértő külső támogatók adományain keresztül valósítja meg”. Németh Sándor a Gyüli alapítójaként egyrészt kalandos életutat tudhat maga mögött, másrészt a Vidám Vasárnap révén szerez évek óta vidám perceket elhivatott rajongóinak és a döbbent kívülálló tévénézőknek. Hasonló karakterek szoktak SuperKnife2000 késkészletet árulni a Teleshopban, netán ravasz taxisként furikázni körbe a városban. 

  Másrészt azonban a gyülekezet tagjai hétköznapi emberek, akik a keresztény hitet keresik vagy gyakorolják a maguk módján. Akiket közülük ismerek, azok mind visszafogott, kedves, segítőkész, mondhatni jámbor emberek, akik valószínűleg többet foglalkoznak hitbéli és morális kérdésekkel, mint számos más, történelmi egyházhoz tartozó, hétvégi (karácsonyi) keresztény, mondom ezt katolikusként. Ők ebben a gyülekezetben találták meg hitüket, vállalva annak minden kihívását. Az Egyesült Államokban egyébként köztudottan vallásosabbak az emberek, mint Európában, és ez részben a Hithez hasonló, európai szemmel kissé furcsa helyi evangéliumi kisegyházaknak köszönhető, akik az ottani jobboldal harcos támogatói. Így alakult ez történelmileg, és így alakul most át itthon is az egyházak rendszere.

  A Heti Válasz alaposan körüljárta a Hit Gyülekezete politikai kapcsolatait, különös tekintettel a Fidesszel alakuló viszonyait. „Ma már nincs Fidesz-ellenesség a köreinkben, sőt pártállás tekintetében az egyház tagjai lefedik a társadalmat. A kormánnyal pedig több világnézeti kérdésben - magzatvédelem, az azonos neműek házasságának elítélése, a családok erősítése - egy hullámhosszon vagyunk” – mondta Morvay Péter Vidám Vasárnap-szerkesztő a lapnak. A HV példákkal is alátámasztja a kapcsolatok erősödését: Pécs fideszes polgármestere, Páva Zsolt a Hit Gyülekezetéhez kötődő Vidám Szimfonikusok koncertjének fővédnöke volt; Kósa Lajos, Debrecen jobboldali vezetője nyitotta meg az egyház helyi iskoláját; a kormánypárti Lázár János irányította Hódmezővásárhely ingyen adott ingatlant Németh Sándoréknak. Lázár János máshol kifejtette: a történelmi egyházak és azok, amelyek „az elmúlt húsz évben nagyon komoly társadalmi támogatottságot tudtak szerezni”, a baptisták és a Hit Gyülekezete, meg fogják kapni az egyházi státuszt.

  A mostani indítvány szerint az Országgyűlés a következő egyházakat ismeri el: Magyarországi Katolikus Egyház, Magyarországi Református Egyház, Magyarországi Evangélikus Egyház, Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség, Budai Szerb Ortodox Egyházmegye, Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus - Magyarországi Ortodox Exarchátus, Magyarországi Bolgár Ortodox Egyház, Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye, Orosz Ortodox Egyház Magyar Egyházmegyéje, Magyar Unitárius Egyház Magyarországi Egyházkerülete, Magyarországi Baptista Egyház, Hit Gyülekezete.

   Az új törvény tehát a régi hagyományt eldobva nem emeli ki többé a történelmi katolikus, református, evangélikus egyházat és a zsidó hitközséget a többiek közül, és új határokat szab meg egyház és egyház között. Az eredeti KDNP-s indítvánnyal szemben ugyanis a többi vallási közösséget nem nevesítenék és nem kategorizálnák. Utóbbiak nyilvántartásba vételéről a Fővárosi Bíróság helyett viszont a parlament dönthet, kétharmados többséggel. A történet itt biztosan nem ér véget: az egyházak elismerésének parlamenti kétharmadhoz való kötése valószínűleg újabb frontokat nyit meg az egyházak és az állam viszonyában, nem beszélve a politikai küzdőtérről. Ki tudja, hogy mindez igazságos-e, de hát az örök igazság amúgy is odaát van.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr93059762

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Erdő: Nincs sok újdonság az egyháztörvényben 2011.09.08. 16:23:02

Erdő Péter bíboros szerint az új egyházügyi törvény nem hozott sok változást a katolikusok számára, az inkább formai feladatokat jelent a közeljövőben.

Trackback: Hit Gyülekezete humora 2011.07.12. 18:47:30

Nekem nem csak a vasárnapom vidám, hanem minden percem, amikor a Hitgyülire és hitelveikre gondolok. Jómagam is a térdemet ütögetve röhögök. A hitgyülisek még szórakoztatóbbakat írnak, mint az RKatok. "1. A Szentírás A teljes Szentírás Isten ...

Trackback: Ország, város, egyház 2011.07.12. 17:37:10

A mint Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza, B mint Budai Szerb Ortodox Gyülekezet, C mint Chanbuddhista Egyház… Nem tudjuk, hogy hányan emlékeznek még arra a játékra, amelyben megadott kezdőbetűvel kellett a játékosoknak tulajdonn...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.07.12. 10:26:49

A Hit Gyülinek összejött, ami a 8 évnyi MSZP-SZDSZ koalíció alatt sem ... milyen lobbimunka kellette ehhez?

Maisie MacKenzie 2011.07.12. 10:31:07

Kiket ábrázol a kép? Látványsport-szurkolókat? :-)

Nagy a gólöröm!

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2011.07.12. 10:36:31

Hát igen...azért ez nagyon laza...

a Krisnások, mint az 1%-os felajánlások alapján a 4. legnagyobb magyarországi felekezet nincs a bevett felekezetek között. Vágső soron ők csak egy 1 milliárd hívőt számláló vallás képviselői

a buddhisták, mint hatodik legnagyobb felekezet, szintén nem bevettek... végülis tényleg csak egy 500 millió fős világvallásról van szó.

ahogy az iszlám közösségek sem bevettek, pedig e vallás már az Árpád-házi királyok alatt is jelen volt az országban, a modern időkben 1913-tól bevett felekezetnek számított, és végső soron csak a második legnépesebb világvallásról beszélünk.

VI. Béla 2011.07.12. 10:42:37

A kurucon is ezt a képet szokták betenni ;-)

Alfőmérnök 2011.07.12. 10:42:49

Mit jelent az, hogy egy egyházat "elismer" az Országgyűlés? Mivel jár?

2011.07.12. 11:07:02

@ikaljan:
ott a pont. Arról ne is beszéljünk, hogy a "krisnásokat" a blahán rendszeresen lehet látni, amint ételt osztanak. Évek óta! Ezt más egyháztól nem nagyon látni. Mit mondjak, hangyányit szimpatikusabbak a Hitgyülinél :)

HToma 2011.07.12. 11:15:16

Adókedvezmény. Felajánlhatod nekik adód 1 %-át. Költségvetési támogatás. Ilyesmik.

aeidennis 2011.07.12. 11:20:45

@ikaljan: A törvény egyházakról szól, nem felekezetekről. Biztosan tudod, hogy sem krisnás, sem buddhista, sem iszlám "egyház" nem létezik. Csak a keresztény vallás ismeri ezt a fogalmat. Amúgy nem 1913, hanem 1917.

rognork 2011.07.12. 11:21:41

@Belpo: @ikaljan: az, hogy a világ más részén mennyire elterjedt a muzulmán vallás, senkit nem érdekel, mert ez Magyarország. Szintén nem második államnyelv a spanyol, vagy az angol, pedig beszélik pár milliárdan.

teemur · http://teemur.blog.hu 2011.07.12. 11:24:55

"Akiket közülük ismerek, azok mind visszafogott, kedves, segítőkész, mondhatni jámbor emberek,"

Én meg ismerek olyan hitgyülis ingatlanfejlesztőt, aki ha két szót mond, háromszor hazudik... és beképzelt is.
A helyi hitgyüli első-soros tagja...

Mindenesetre nem üzletelnék vele, mert én szívom meg a végén. Valahol tuti átbaltáz.

Maisie MacKenzie 2011.07.12. 11:30:51

@Belpo:

"a "krisnásokat" a blahán rendszeresen lehet látni, amint ételt osztanak. Évek óta!"

Már Tarlós - nagyon helyesen - egy cseppet félreesőbb helyre száműzte őket.

Nem ételt osztani kell, hanem normális megélhetést, munkát biztosítani, ebben segíteni!

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2011.07.12. 11:31:49

Én azt mondom, még mindig jobb, ha a félresiklott életű, befolyásolható polgártársaink a HGY-be mennek, mintha a szcientológusokhoz vagy a krisnásokhoz csapódnának. Sokkal jobb. Azért mégiscsak keresztény egyház, na. S visszaélésekről, a hívők megszivatásáról sem hallani (ahogy a szci-knél annál inkább). A szektáknak meg mindig meglesz a célcsoportjuk, akiket a hagyományos egyházak nem tudnak megszólítani.

Maisie MacKenzie 2011.07.12. 11:35:23

@G.d.Magister:

"mindig jobb, ha a félresiklott életű, befolyásolható polgártársaink a HGY-be mennek, mintha a szcientológusokhoz vagy a krisnásokhoz csapódnának. Sokkal jobb. Azért mégiscsak keresztény egyház, na."

Szerintem is így van, de ez keresztény szempont.

Nacionalista, antiszemita szempontból a Hit Gyüli azért főmumus, mert cionista és nem magyarkodó.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.07.12. 11:40:05

Álpróféták és álkrisztusok fognak fellépni, és nagy jeleket és csodákat visznek végbe, hogy megtévesszék, ha lehet, még a választottakat is.
(Máté evangéliuma)

Sola Scriptura 2011.07.12. 11:57:12

A HGy egyházi státuszánál sokkal nagyobb baj a további (kis-)egyházak bejegyzésének új rendszere: azzal ugyanis hogy a Parlament - ráadásul kétharmaddal - fogja bejegyezni az új egyházakat, egyrészt az állam vastagon hitbeli kérdésekbe ártja bele magát, másrészt a kisebb egyházakat arra kényszeríti, hogy földi hatalmaknak gazsuláljanak és kuncsorogjanak az élő Jézus Krisztus helyett.

Maisie MacKenzie 2011.07.12. 12:11:20

@Sola Scriptura:

"egyrészt az állam vastagon hitbeli kérdésekbe ártja bele magát, másrészt a kisebb egyházakat arra kényszeríti, hogy földi hatalmaknak gazsuláljanak és kuncsorogjanak az élő Jézus Krisztus helyett."

?
Jézus Krisztus követéséhez nem kell ÚJ szervezeti forma. Elég széles kínálat van a meglévő keretek között.

Az új szektavezéreknek lehet, hogy nehezebb lesz a szekta alapítás, de ehhez nem kell Jézust is belekeverni!

Most az alapítás helyett a meglevő szervezetek vezetésének megszerzése lesz az önjelölt szektavezérek szerepelésének terepe.

tevevanegypupu 2011.07.12. 12:29:38

@Alfőmérnök:

Gondlom penzzel..meg annak a partnak a tamogatasaval ami megszavazta. Sajnos. Nem a tortenelmi egyhazakkal lenne a problema..

valójábannemberci 2011.07.12. 12:47:09

@Maisie MacKenzie: Azért a 14 egyház mellé még beférhetett volna a Magyarországi Metodista Egyház, amit egy KDNP-s módosító javaslat kezdeményezett is, aztán mégsem ment át a frakciófegyelmen.
Aztán diplomáciai alapon igazán kaphatott volna valami elismerést az amúgy kicsiny létszámú Magyarorszagi Szent Margit Anglikán Episzkopális Egyház, amely Church of England Európai Egyházkerületének a tagja, s ahol gyakori vendégek a Nemzetközösség diplomatái, például az ausztrál nagykövet, de az Egyesült Államokból is érkeznek látogatók, és jelenleg egy amerikai magyar a vezető lelkésze.

Sola Scriptura 2011.07.12. 12:48:35

@Maisie MacKenzie: és mi lesz azokkal, akik eddig egyháznak számítottak, ezután pedig külön meg kell küzdeniük ezért? Golgotások, (neo-) evangelikálok, metodisták, adventisták, stb. Egyik sem szekta, Krisztus misztikus teste jelen van mindegyikben, ha más-más módon is.

Azzal nincs problémám, hogy az állam meg kívánja szabni, hogy kivel miként működik együtt, a problémám ott kezdődik hogy ezt összeköti az egyházi státusszal (mintha bármilyen joga is volna megmondani, hogy mi az egyház és mi nem), a probléma lényegi része pedig az, hogy az egyházi státuszt ezen felül még politikai gazsuláláshoz is köti.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.12. 12:51:16

És a törvény elfogadása után a Magyarországi Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház, a Magyarországi Evangélikus Egyház, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség, a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye, a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus - Magyarországi Ortodox Exarchátus, a Magyarországi Bolgár Ortodox Egyház, a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye, az Orosz Ortodox Egyház Magyar Egyházmegyéje, a Magyar Unitárius Egyház Magyarországi Egyházkerülete, a Magyarországi Baptista Egyház, és a Hit Gyülekezete közös zsinata (Kövér László elnökletével) közfelkiáltással Isten magyarországi helytartójává választja Orbán Viktort?

Hát mindenki megh*lyült már itt?!

A világi hatalom megteheti, hogy államegyházat tart fenn, megteheti, hogy betilt, üldöz felekezeteket, megteheti, hogy cirkuszi játékok keretében oroszlánokkal falatja fel a neki nem szimpatikus hit híveit ---, de azt nem teheti meg, hogy kénye-kedve szerint játszadozzon, sakkozzon a felekezetekkel!

Remélem, hiszem, hogy a Vatikán szót emel ez ellen az aljas hatalmi játék ellen!

ü
bbjnick

Maisie MacKenzie 2011.07.12. 13:00:01

@valójábannemberci:

"Azért a 14 egyház mellé még beférhetett volna a Magyarországi Metodista Egyház,"

Ha ők is, akkor az Iványi-féle szakadár METotisták is.

"Aztán diplomáciai alapon igazán kaphatott volna valami elismerést az amúgy kicsiny létszámú Magyarorszagi Szent Margit Anglikán Episzkopális Egyház,"

Szerintem is, ha már az Orosz Ortodox Egyház Magyar Egyházmegyéje ott van.

Én vagy kevesebbet vettem volna be 14-nél (5-6) vagy többet (50), de így sem rossz.

Lényeg, hogy a biszniszegyházaknak annyi, a többi. józanabb közösség meg fogja találni a kereteit.

valójábannemberci 2011.07.12. 13:00:39

@Sola Scriptura: Ja igen, ott vannak még az adventisták, bár ott talán lenne zavargás azon, hogy most melyik is pontosan, de mondjuk legyen a leghosszabb jogfolytonosságú.
Aztán ott van a metodista gyökerű Üdvhadsereg, ami szintén nem egy nagy létszámú közösség, de globális szinten az egyik legaktívabb a szociális kérdésekben, ezt jelzi a mottójuk is "Levest, szappant, üdvösséget", azaz amíg valaki éhes és nincs lehetősége tisztálkodni, addig nem érdemes neki a megváltásról beszélni, Magyarországon 1924-ben alakult meg, és 1949-ig működhetett, majd 1990-ben újraindult teljes jogfolytonossággal.
És még sorolhatnám...

Alfőmérnök 2011.07.12. 13:04:42

@tevevanegypupu: Nem értem, miért kellett megtorpedózni a KDNP indítványát. Engem a hitgyülinél jobban zavar, hogy a nem "zsidó-keresztény" egyházakat nem vették be. De gondolom ez volt a koncepció lényege.
(Az adó 1%-át szerintem ezután is fel lehet ajánlani.)

Maisie MacKenzie 2011.07.12. 13:05:39

@valójábannemberci:

"azaz amíg valaki éhes és nincs lehetősége tisztálkodni, addig nem érdemes neki a megváltásról beszélni,"

Teológiailag hibás kiindulási pont.

Amúgy nem kell elveszni a protestáns és újprotestáns közösségek sűrűjében, ez a törvény nem csak róluk szól! Ez egy átfogó kerettörvény!

Lényeg, hogy a mangófa lovagjai egyház papjai - mind a száz alapító - nem jogosultak az ingyenes utazásra.

sztd 2011.07.12. 13:06:06

@G.d.Magister:
"S [a Hit Gyülekezeténél] visszaélésekről, a hívők megszivatásáról sem hallani (ahogy a szci-knél annál inkább)."

Dehogynem hallani! Nem vagyok ügyész, nem kezdem el sorolni, könyv is jelent meg róla, szóval ha érdekelnek a visszaélések, akkor aránytalanul bőséges a tárház. Kb. Jehova tanúi versenyezhetnek vele.

@bbjnick:
Ha az állam irthat hívőket, akkor játszadozhat is velük, de nem éri meg.
Történelmi tapasztalat, hogy állam nem áll a lélek felett. Az 50-es években elvben betiltották a szerzetesrendeket (3 kivételével), ehhez képest működtek tovább. Pl. a Kismarosi Ciszterci monostor a Rákosi korszakban alakult.

Maisie MacKenzie 2011.07.12. 13:13:28

@sztd:

"szóval ha érdekelnek a visszaélések, akkor aránytalanul bőséges a tárház. Kb. Jehova tanúi versenyezhetnek vele."

Felnőtt ember arra költi a pénzét - sajnos - amire akarja, ha akarja elissza, ha akarja NS-nek adja.

Szerintem kellene egy segélyszervezet, amelyhez fordulhatnak akik úgy érzik, hogy átverik őket, de akik áldásként élik meg, hogy tartoznak valahová, azokat békén kell hagyni, ha neked nem tetszik az életük, élj másképp!

Sola Scriptura 2011.07.12. 13:18:16

@Maisie MacKenzie: csak épp a fürdővízzel együtt kiöntetett a gyerek is.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.12. 13:24:28

@sztd:

"Ha az állam irthat hívőket, akkor játszadozhat is velük" --- írod.

Nem. Mit mondott Szent Lajos király? "Vagy úgy vitatkozom a hitetlennel, mint igazi filozófus a filozófussal vagy pedig »testébe döföm kardomat, amilyen mélyen csak bírom«."

A parlamenti többség kényére-kedvére bízni (valójában a hatalom kegyének tárgyává tenni) egy felekezet státuszát, s közben képmutató módon minden felelősséget elhárítani magamtól sötét és gonosz hatalmi taktika. Ilyet hívő ember nem tesz.

Kötcse elkezdte fölfalni a magyar kereszténységet!

ü
bbjnick

valójábannemberci 2011.07.12. 13:25:33

@Maisie MacKenzie: Azért az anglikánoknál maradva, az új, május elején beiktatott amerikai lelkész most érdekes ízelítőt kaphat a magyarországi helyzetből: frissen lett kinevezve egy közösség élére, ami épp elveszti egyházi státuszát. Szép, mondhatom.

Maisie MacKenzie 2011.07.12. 13:29:12

@valójábannemberci:

"ami épp elveszti egyházi státuszát"

És? Ugyan úgy működnek tovább. Vagy szerinted nem?

Ha jól tudom az USA-ban a RKE is csak egy normális civil egyesület.

tevevanegypupu 2011.07.12. 13:44:41

@Alfőmérnök:

Hat igen, ez meg egy masik kerdes..Magyarorszagon eleg nagy "pezsges" kezdodott, tobb vallas is viszonylag szabad utat kapott .Nem hiszem kulonben, hogy ez sokaknal nem csak divat vagy kulsoseg kerdese ,vagy pusztan valami egzotikum keresese,de akkor is, sokan lettek. Most nem tudom peldaul a buddhizmus az Kina miatt nem szamithat semmire vagy mi a fene? Engem a hitgyuli ezzel egyutt is baromira zavar. Orbanek nagyon atesnek a lo tuloldalara. Nem tudni mi van a hatterben.

tevevanegypupu 2011.07.12. 13:44:41

@Alfőmérnök:

Hat igen, ez meg egy masik kerdes..Magyarorszagon eleg nagy "pezsges" kezdodott, tobb vallas is viszonylag szabad utat kapott .Nem hiszem kulonben, hogy ez sokaknal nem csak divat vagy kulsoseg kerdese ,vagy pusztan valami egzotikum keresese,de akkor is, sokan lettek. Most nem tudom peldaul a buddhizmus az Kina miatt nem szamithat semmire vagy mi a fene? Engem a hitgyuli ezzel egyutt is baromira zavar. Orbanek nagyon atesnek a lo tuloldalara. Nem tudni mi van a hatterben.

Alfőmérnök 2011.07.12. 14:01:53

@tevevanegypupu: Engem is zavar az alapján, amiket hallottam róluk (ugyanakkor a tagokkal nekem is hasonlóak a tapasztalataim, mint ergének). Franc se tudja, miért vették be, talán egy gesztus volt a libik felé, talán a taglétszám alapján még ráfért a listára, talán mindkettő.

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2011.07.12. 14:23:15

Hosszú távon lehet, jobban jár az a közösség, amelyik nem került be az elitbe. Végülis a mostani befutók is kezdték valahol.

2011.07.12. 14:25:06

@rognork:
persze, így is meg lehet közelíteni :), csak ugye a poszt arról szól, hogy mi alapján különböztetünk(nek) :)
@Maisie MacKenzie: itt a szándék és a tett fontos, nem az hogy hol. a krisnások pl évek óta nem járnak a szigetre sátorral, mert a "beléptit" inkább fent említett dolgokra áldozzák. Gondolom a "Nem ételt osztani kell, hanem normális megélhetést, munkát biztosítani, ebben segíteni!" problémát semmiképp nem lehet a krisnások hibájának felróni. ezt nem nagyon értem, mi bajod ezzel az ételosztással
@aeidennis: ez nem teljesen így van, de ne menjünk bele, mert ugye ateista egyház létrehozása is lehetséges, és Mo. működik Iszlám egyház pl. Meg van 300 vagy mittomén mennyi. Tehát itt jön ugye, hogy "ki és miért" emel ki xy egyházatakat.

a Hit gyüli felfutása pedig egy újabb skizo helyzet, hiszen a szadesz bélyeg durván rá volt sütve. Van az a pénz :):):)

2011.07.12. 14:29:04

@tevevanegypupu:
Van az a pénz:):):) tipp az esetleges háttérre :):)
@Maisie MacKenzie:
"Lényeg, hogy a mangófa lovagjai egyház papjai - mind a száz alapító - nem jogosultak az ingyenes utazásra."

miért, a püspökök igen ? :):):)

Maisie MacKenzie 2011.07.12. 14:31:14

@Belpo:

"hiszen a szadesz bélyeg durván rá volt sütve"

És miért kell, hogy kösse a jobbközép kormányt, ha a szélsőjobb leszadeszesezi a HGY-t?

"A kormánnyal pedig több világnézeti kérdésben - magzatvédelem, az azonos neműek házasságának elítélése, a családok erősítése - egy hullámhosszon vagyunk”

Ez miért nem elég? Miért kell rejtett összefüggéseket keresni?

Egy szadeszes meghalna a buzik házasságáért.

A szélsőjobbnak leginkább a HGY Izrael-barátsága a legkomolyabb kifogás. A Fidesz meg nem kimondottan Izrael-ellenes, antiszemita párt, vagy rosszul tudom?

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2011.07.12. 14:56:59

@aeidennis:
/A törvény egyházakról szól, nem felekezetekről. Biztosan tudod, hogy sem krisnás, sem buddhista, sem iszlám "egyház" nem létezik. Csak a keresztény vallás ismeri ezt a fogalmat. Amúgy nem 1913, hanem 1917.

Ne haragudj, de itt nagyon keversz valamit. A törvény nem csak az egyházakról szól, hanem általában vallási felekezetekről és vallási közösségekről.
(khm... mondjuk feltűnhetett volna, hogy a zsidók sem annyira keresztények és egyházuk sincs)

A törvény így szól:
7.§,1, Az egyház, vallásfelekezet, vallási közösség (a továbbiakban : egyház) az azonos hitelveket valló, cselekvőképes, magyarországi lakóhellyel rendelkező természetes személyekből álló, önkormányzattal rendelkező , autonóm szervezet, mely elsődlegesen vallási tevékenység gyakorlása céljából működik. E törvény alkalmazása során egyháznak minősülnek a vallásfelekezetek és vallási közösségek is .

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2011.07.12. 15:00:45

@aeidennis: egyébként egészen pontosan 11916. áprilisától lett a monarchiában "elismert" vallás az iszlám.

Szibarita 2011.07.12. 15:05:47

Minden Fideszes valodi patkany, miota a kormany tamogatasaval a kenyszermunkataborokat vedik.

Kenyszermunkataborokat csinaltok azzal, hogy a Fidesz segget nyaljatok.

Embereket dugtok megalazo munkataborokba alamizsnaert, elo, erzo embereket, olyanokat mint a csajotok, a mamatok vagy a szeretett nagypapa.

Remelem, lassan valami vegre eleri az ingerkuszobotoket, mert ennel tenyleg nem latom, merre lehet tovabb.

2011.07.12. 15:05:57

@Maisie MacKenzie:
hmm, ha jól emlékszem, semjén nevezte "extém szektának magukat földhöz verőkkel"(vagy hogy mondta :):) a hitgyülit. Ehhez még hozzátette a szakállas aberrált bácsikat :) Mellesleg az egyik nagy libsi újságíró írt leleplező könyvet a Hít Gyűliről(Bartus). Skizo, na, az egész ügy.. Kábé mint S. Pál, aki az MTK színeiben lett olimpiai bajnok, de Novák felszólalására SE reagált. Valahogy a gerinc, az hiányzik.

teemur · http://teemur.blog.hu 2011.07.12. 15:06:22

@valójábannemberci: Igen, a metodistákat én is hiányolom...

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2011.07.12. 15:08:52

@rognork:
abszolút nem a muszlim csoportokról van szó, hanem arról, hogy az új törvénnyel Magyarország a keresztény és zsidó valláson kívül nem ismer el más vallást.

Ok, semmi baj evvel, csak konkrétan sikerült egy egy kicsit kirekesztőbb szabályozást hozni az iráninál, ahol legalább a zoroasztriánusok, a zsidók és a keresztények elismert felekezetnek számítanak.

Maisie MacKenzie 2011.07.12. 15:14:05

@Belpo:

Semjén katolikus-református politikusként csépelte a konkurenciát, hisz a katolikus-református szavazókra hajtott. Az akkori célja a hatalomra jutás volt. Ezt elérte, most az állam átformálása a feladata, ehhez ki kell egyezni, vagy legalábbis normál kapcsolatot kiépíteni a nem katolikus-református polgárokkal is.

Németh Sándor nem tudott min. eln. helyettes lenni a szadesz farvízén, Semjénnek meg sikerült ez a Fidesz farvízén. Én csak személyi különbséget látok.

Semjén jobb lóra tett, de Németh is szeretné menteni a veszett fejsze nyelét.

Maisie MacKenzie 2011.07.12. 15:22:13

@ikaljan:

Nincs betiltva itt sem a muszlim hit, vallásszabadság van.

Történelmileg úgy alakult, hogy nálunk nem működtek virágzó muszlim közösségek (a hódoltság időszakát leszámítva).

Nem írhatjuk át a történelmet! Templomok, zsinagógák hozzátartoznak városaink képéhez a mecsetek nem. (Eddig) Ha változik a helyzet, akkor a jogszabály is változni fog hozzá, de szerintem nem fog itt muszlim előretörés lenni. Pedig szeretnek rémisztgetni ezzel.

2011.07.12. 15:34:04

@Maisie MacKenzie:
Mit szólna ehhez Jézus? :):):):)

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2011.07.12. 15:39:19

egyébként lehetséges, hogy kamu a hír. Az eredeti tervezetben
www.parlament.hu/irom39/03507/03507.pdf

még több, mint 40 felekezet került említésre, ez ezek szerint időközben 14-re módosult.
Csakhogy itt a zárószavazás előtti utolsó, a szervezeteket érintő módosító indítvány, és e szerint - bár némileg változot a lista tartalma, továbbra is kb 40 szervezetet említenek, buddhistástól, krisnástól, iszlámostól
www.parlament.hu/irom39/03507/03507-0098.pdf
(az I.A I.B és I.C. mellékletekben)

Szóval akkor most mi van...
a) én néztem be valamit,
b) rossz az országgyűlési jegyzőkönyv online verziója
c) kamu, hogy csak 14 szervezet elismeréséről van szó

rognork 2011.07.12. 15:45:22

@ikaljan: nem ismerem az iráni helyzetet, de kétlem, hogy államilag keresztény egyházakat támogatnának, pl lenne iráni állami finanszírozott katolikus iskola. Azt sem tudom pontosan, hogy ez az állami elismerés mivel jár, de gondolom ezek az egyházak kaphatnak a közös fazékból. És szerintem ez ebben a formában rendben is van. Nem kéne olyan vallási felekezetet támogatni, amely a társadalom elenyésző kisebbségét képezi le, ráadásul nincs is történelmi gyökere, még ráadásabbul nem is keresztény. Tessenek házalni a muzulmán országokban, aztán etessék a népet, ahogy akarják.

tevevanegypupu 2011.07.12. 15:52:06

@Belpo:

Hat nekem nem kellenenek, tenyleg semmi penzert.(:

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2011.07.12. 15:52:45

Maisie MacKenzie 2011.07.12. 15:22:13

baromra nem érdemes az iszlám közösségeken lovagolni...
Történelmileg úgy alakult, hogy jelenleg jóval több buddhista, krisnás Jehova Tanú él az országban, mint pl. unitárius. (ami egyébként szvsz. nagy kár, mert az unitáriusokat speciel csípem) .

Ettől függetlenül az unik bevett felekezet, a többiek nem. Miért? ... és ha nem a létszám számít, hanem a történelmi gyökerek, akkor a gyüli miért igen?
(ok, itt megint épbe jön az iszlám, mert konkrétan muszlimok egészen biztosan rendelkeznek Mo-n akkora történelmi hagyománnyal, mint pl. az unitáriusok, vagy a bolgár ortodoxok és többen is vannak...)

"Nincs betiltva itt sem a muszlim hit, vallásszabadság van."

Én sem állítottam mást... csak annyit, hogy a keresztény és zsidó valláson kívül Magyarország nem ismer el más felekezetet. Irán meg igen. Az egyéni vallásszabadság kérdését ez nem érinti.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.12. 15:54:43

@rajcsányi.gellért (ergé):!

Ha van rá mód, légy szíves, tolj egy linket, ahhoz a törvénytervezethez/forráshoz, amiből "dolgoztál"!

ü
bbjnick

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.07.12. 15:55:16

@Maisie MacKenzie: "Történelmileg úgy alakult, hogy nálunk nem működtek virágzó muszlim közösségek (a hódoltság időszakát leszámítva)."

Az Árpád-házi időkben, de még az Anjou királyok idején is viszonylag jelentős számban léteztek iszlám közösségek, vagy legalábbis az iszlám egykori jelenlétére utaló nyomok a Magyar Királyság területén.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.12. 15:58:22

@Gasper:

Nem mondom, kérdezem: nem kellene a történelmi keresztény egyházaknak közösen tiltakozniuk ez ellen a törvénytervezet ellen?

ü
bbjnick

Maisie MacKenzie 2011.07.12. 16:04:36

@Gasper:

Ja igen, tudom. Pl. böszörmények.

Nem lehettek rossz arcok, de ma már erőltetett lenne odáig visszanyúlni, bár ha lenne néhány tízezer jelentkező, aki komolyan beleásná magát, akkor szerintem ők is el lennének ismerve! :-)

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.07.12. 16:16:07

A hitgyülisek nem "kikeresztelkedett" balosok? Nekem mintha úgy rémlene.
Igaz, anno '85 táján, a belügy is fokozott érdeklődést mutatott az akkor még szektának is igencsak vérszegény szervezet iránt.

@ikaljan: Ahogy nézem, alapvetően azokat a felekezeteket sorolták bele a törvénybe -mínusz hitgyüli- amik Mo. történetének adott időszakában, jelentőséggel bírtak. Unitáriusok Erdélyben elég meghatározók voltak. Nomeg a Hódoltság idején, a katolicizmus visszaszorulásával, az összes többi protestáns irányzat is.

Szombatistákat még hiányolom. Elég izgalmas leágazás. Gestaposok se tudták hirtelen, hogy eszik vagy isszák őket, mikor a háború alatt rájuk leltek.

2011.07.12. 16:19:20

@ikaljan:
kábé mint a "dohánytörvény" :):)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.07.12. 16:34:14

@Maisie MacKenzie: valamint a kabarok és a besenyők is.

"de ma már erőltetett lenne odáig visszanyúlni..."

Igazad van, de nem is ezért írtam. :)

@bbjnick: nem akarlak lehangolni, de nem lesz itt semmilyen közös tiltakozás, hiszen még Semjén szerint is kodifikációs remekmű az új egyházi törvény:

www.hir24.hu/belfold/2011/07/12/semjen-szerint-kodifikacios-remekmu-az-uj-egyhazi-torveny/

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.07.12. 16:44:39

@bbjnick: az MTI híréből dolgoztam, mint a teljes magyar sajtó. Nem találkoztam azóta semmilyen cáfolattal.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.07.12. 16:55:28

erge,

az 1895. evi XLIII. torveny bevett VAGY torvenyesen elismert vallasfelekezetekrol beszel. a magyar torvenyben rafinaltan az "1895. evi XLIII. torvenycikk alapjan bevett ES elismert" kategoriaba helyeznek 14 egyhazat, majd tovabbi 26 egyhazat is elismernek.

az 1895. evi XLIII. torveny idejen Magyarorszagon nem letezett torvenyesen elismert egyhaz, ezt a kategoriat maga a torveny hozta letre. 1905-ban a vallas es kozoktatasugyi miniszter a torvenyes iratok, hitvallas mitomen bekuldese utan elismerte a baptista egyhazat (nem voltak teljesen egysegesek, ezert gyakorlatilag csak a budapesti hitkozseguk mukodott elismert egyhazkent, ha jol ertem) es 1916-ban hoztak egy torvenyt az iszlam vallas elismertsegerol. az 1895. XLIII. nevesit par felekezetet, ezek a bevettek (az elozo torveny "vette be" az izraelitat).

erdekes sport lehet az ujsagiras. az ember azt hinne, hogy az ujsagiro az aki mint valami guzu nez utana mindennek, es hat nem....

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.12. 17:04:57

@Gasper:

Semjén erről a törvénytervezetről beszél:

www.parlament.hu/irom39/03507/03507.pdf

Ebben még szó sincs sem hitgyüliről (mint egyházról), sem kétharmados parlamamenti többség által "adományozot" egyházi státuszról stb.

Félelmetes, hogy a módosított (és most elfogadott) törvényszöveg nincs fönn a parlament.hu-n; ha a törvényszöveget keresed ez a régi KDNP-s változat "jön fel". (Azaz, olyan gyorsan módosítottak és fogadták el a törvényt, hogy a módosítás feltöltésére már nem jutott idő.)

ü
bbjnick

Pelso.. 2011.07.12. 17:10:09

Ó, de jó lenne látni valami kis rövid felvételt a megállapodásról, amint a hitek és a fidesz megegyeznek, vagyis megveszik egymást fillérre és kilóra, mint az olcsójánosok általában.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.07.12. 17:20:06

@bbjnick: ugyanakkor az általam linkelt cikkben ez is olvasható:

"A Hit Gyülekezetére vonatkozó felvetésre azt mondta, a parlament nem tett mást, mint akceptálta a társadalom választását.

Az egyházak esetleges megszűntetésre vonatkozó felvetésre azt mondta: nem lenne szerencsés, és rosszízűnek tartanák, ha a magyar állam megszüntethetne egyházat. Ez nem a magyar állam feladata - jelentette ki a kormányfő helyettese."

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.12. 17:20:08

@rajcsányi.gellért (ergé):

A módosított (és most elfogadott) törvényszöveget kerestem, de nincs fönn a parlament.hu-n; ha a törvényszöveget keresed ez a régi KDNP-s változat "jön fel". :-(

Semjént most hallottam tévében: azt mondta, a módosítás ügyében a bizottságban tartózkodott a KDNP, a szavazásnál pedig kötelező volt rájuk nézve a frakciószövetségei fegyelem (???) :-[

ü
bbjnick

2011.07.12. 17:24:33

@bbjnick:
kár csodálkozni, vagyunk néhányan, akinek idő és agykapacitása lehetővé teszi, hogy kicsit rugózzunk rajta, de a nép 98%-nak halvány lilája sincs, hogy "mihogymiért". Ezek a narancsdroidok a házban kapnak egy cetlit, mikor mit nyomjanak, azt annyi. Asszem az embereket jobban foglalkoztatja a "bérkommandó", és ki lesz rugdosva, aki nélkülözhető, ha tényleg nekiállnak valahogy ellenőrizni(hogy hogy, az számomra elképzelhetetlen - mindenesetre nálunk már megy a drót, hogy aki bárhogy kicsit felesleges, az most repül -nagy multi nem piszmog sokat). Szóval egy(egy)ház :):) ide vagy oda, mit számít

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.12. 17:29:50

@Gasper:

A KDNP-s tervezet több kategóriát tartalmaz: ott még nem bevett és elismert egyház egyház a "higgyüli", hanem a jelentős közcélú tevékenységet ellátó egyházak egyike, amelyekkel a Kormány megállapodást köt...

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.12. 17:38:05

@Belpo:

"Ezek a narancsdroidok a házban kapnak egy cetlit, mikor mit nyomjanak, azt annyi." --- írod.

A Fidesz egy égés, b*kker!:-[

ü
bbjnick

2011.07.12. 17:42:53

@bbjnick:
az biztos, hogy itt jó néhányan többet tudnak erről az egészről, mint akik szavaztak róla - na ez a gáz. és égés :) A hitgyülis dolog olyan lehetett, mint a "dohánylobbis", az uccsó pillanatban megoldották. ahogy egypuputeve:):):) is említette, ami a háttérben lehet, az a kemény- és amiről sose tudunk meg semmit

Kelsen és Coase · http://igyirnankmi.hvg.hu 2011.07.12. 17:47:03

@ikaljan: te nézted be sajnos, a vastagon szedett, szögletes zárójeles szövegek elmaradtak, tényleg csak a 13 történetinek mondott egyház és a hitgyüli marad január 1-jétől egyház Magyarországon, a többi egyesületként működik tovább, ha addig be nem lobbizzák magukat a törvénybe

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.07.12. 17:51:24

@bbjnick: hát nem tudom. El kéne olvasni a törvényt -ami ezek szerint eddig még sehol nem érhető el-, utána okosabbak leszünk. Na mindegy, holnap reggel lemegyek az újságoshoz egy Magyar Közlönyért. :)

2011.07.12. 17:59:24

@bbjnick:
ja, érdekes lesz az 1% kérdése is.....most csak ezek kaphatnak egyházként majd?

Kelsen és Coase · http://igyirnankmi.hvg.hu 2011.07.12. 18:05:21

@Gasper: az még vagy másfél hét, viszont szerintem holnap vagy holnapután fent lesz az aláírásra megküldött verzió itt:
www.mkogy.hu/internet/plsql/ogy_irom.irom_adat?p_ckl=39&p_izon=3507

a lényeg addig is:

"11 . § (1) Az egyház jogi személy, amely jogalanyiságát nyilvántartásba vétellel nyeri el. Az
egyesület egyházként történő elismeréséhez az országgyűlési képviselők kétharmadának
szavazata szükséges."

"14. § (1) Az egyház nyilvántartásba vételére irányuló kérelmet (a továbbiakban: kérelem) a vallási tevékenységet is végző egyesület képviselője a miniszterhez nyújtja be.
(2) A törvény mellékletében szereplő egyházakat a miniszter e törvény 35. § (1) bekezdésében meghatározott módon veszi nyilvántartásba. Az e törvény melléklete tartalmazza az Országgyűlés által elismert egyházakat.
(3) Az egyház nyilvántartásba vételére irányuló kérelem akkor nyújtható be, ha
a) az egyesület elsődlegesen vallási tevékenységet végez;
b) tanításának lényegét tartalmazó hitvallással és rítussal rendelkezi;
c) legalább húsz éve, szervezett formában, egyesületként működik Magyarországon. Az időtartamba beszámít az e törvény hatálybalépése előtt egyházként történő működés is;
d) az alapszabályát, létesítő okiratát, belső törvényét, szervezeti és működési szabályzatát vagy azoknak megfelelő más szabályzatot elfogadta;
e) a szervezet az ügyintéző és képviseleti szerveit megválasztotta, vagy kijelölte;
f) tagjai nyilatkoznak arról, hogy az általuk létrehozott szervezet tevékenysége nem ellentétes az Alaptörvénnyel, jogszabályba nem ütközik, valamint nem sérti más jogait és szabadságát."

"Melléklet
Az Országgyűlés által elismert magyarországi egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek

1 Magyar Katolikus Egyház
2 Magyarországi Református Egyház
3 Magyarországi Evangélikus Egyház
Zsidó vallásfelekezetek:
4-6 Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetség e
Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (Statusquo Ante )
Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség
7-11 Ortodox Egyház:
Budai Szerb Ortodox Egyházmegye
Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus – Magyarországi Ortodox Exarchátus
Magyarországi Bolgár Ortodox Egyház
Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye
Orosz Ortodox Egyház Magyar Egyházmegyéje (Moszkvai Patriarchátus),
12 Magyar Unitárius Egyház Magyarországi Egyházkerülete
13 Magyarországi Baptista Egyház
14 HIT Gyülekezete"

Kelsen és Coase · http://igyirnankmi.hvg.hu 2011.07.12. 18:07:07

@Belpo: igen. pont ezért lett volna inkább annak értelme szerintem, hogy mindenki (vagy majdnem mindenki) maradhat egyház, viszont az adókedvezményeket és a támogatásokat kábé erre vagy egy kicsit tágabb körre szűkítik

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.07.12. 18:11:28

@Kelsen és Coase: kie volt az utolso modosito ??????? tegnap az elso modosito utan azt mondtak, hogy ejjel csak ket vitas pontot tisztaztak. ez eszerint azt jelentette, hogy 26 egyhaz elismertseget toroltek ????

Kelsen és Coase · http://igyirnankmi.hvg.hu 2011.07.12. 18:19:22

@jotunder: nem, a legutolsó módosítóval (kivételesen) tényleg csak koherenciazavart szüntetett meg az alkotmányügyi (az volt ez: www.parlament.hu/irom39/03507/03507-0099.pdf)

az utolsó előtti alkotmányügyisben volt az összes móka, amit asszem már este nyolckor benyújtottak, de azt se rakták fel a honlapra vagy 10-ig, az (mint azt már többen hivatkozták) ez volt, itt jött ki a teljes I/B. és I/C. melléklet, itt lett OGY kétharmados hatáskör az összes jövőbeli egyházbejegyzés (jogorvoslat persze a picsába sincs), és itt törölték el az ezer fős minimumot is, nehogy ebből gond legyen később:

www.parlament.hu/irom39/03507/03507-0098.pdf

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.07.12. 18:26:11

nem ertem, a 0098-asban ott van a 26 egyhaz, a 0099-es meg nem nyithato meg.

tenyleg toroltek a megjegyzesem a metodista egyhazzal es Orban Rahel megkeresztelesevel kapcsolatban ???? ugye blogmotor ?????

Kelsen és Coase · http://igyirnankmi.hvg.hu 2011.07.12. 18:28:21

@jotunder: ami vastag betűs szögletes zárójeles, az pont kikerül a szövegből, azért van benne. az a végső melléklet, amit fentebb bemásoltam

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.07.12. 18:31:10

@bbjnick: "Hát mindenki megh*lyült már itt?!

A világi hatalom megteheti, hogy államegyházat tart fenn, megteheti, hogy betilt, üldöz felekezeteket, megteheti, hogy cirkuszi játékok keretében oroszlánokkal falatja fel a neki nem szimpatikus hit híveit ---, de azt nem teheti meg, hogy kénye-kedve szerint játszadozzon, sakkozzon a felekezetekkel!"

Ismét írói tevékenysége részét olvashattam?
Azt tudja, hogy ez csacskaság? - "betilt, üldöz felekezeteket"
A törvény vitatható, sőt, de legfeljebb az adó- és vámmentességet bukják az "egyház" státusszal. Különbségtevés, de hogy tiltás vagy üldözés lenne? Ne mán!

Kelsen és Coase · http://igyirnankmi.hvg.hu 2011.07.12. 18:31:23

@jotunder: bocs, a 100-as volt (mondjuk azt nem tudom, hogy miért maradt ki a 99-es, elvileg folyamatos a számozás...)
www.parlament.hu/irom39/03507/03507-0100.pdf

2011.07.12. 18:38:25

@Kelsen és Coase:
na várjál, eddig 1% mehetett egyháznak és másik 1% akárkinek(civilszerv, kórház stb). Ha kikerülnek az "egyház" alól, akkor mi van? ja, meg OGY függő az egyházbejegyzés? az kicsi érdekes, nem alkotmányellenes?

2011.07.12. 18:41:00

@valójábannemberci:
hát "nemberci", itt lehet a kutya elásva :) még az ÁSZ se ellenőrizheti :D:D:D:D

Altaïr 2011.07.12. 18:42:23

Egyetlen egyház se kaphasson az államtól (közvetve tőlem) pénzt.

Egyetlen egyház hivatalnoka se vállalhasson köztisztséget.

Egyetlen egyház se lehessen a fenntartója egy helység egyetlen óvodájának vagy iskolájának.

2011.07.12. 18:45:00

@Altaïr:
én is így gondolnám, de ez most jó ideig nem aktuális :):)

Kelsen és Coase · http://igyirnankmi.hvg.hu 2011.07.12. 18:45:31

@tölgy: tiltás-üldözés valóban nincs. szerintem az állami támogatásban és az adómentességben részesítés meg mehet társadalmi támogatottság alapján.

a gáz ott van, hogy eltérés van a belső autonómia szintjében is: ha a reformátusok mondhatják, hogy saját vallásukat valló tanárt akarnak felvenni, a Jehova tanúi nem. a Katolikus Egyház nem perelhető egyházi ügyekben, a buddhisták viszont igen. ha kapnak valami ökormányzattól vallási célra támogatást a krisnák, akkor azt ellenőrizheti az ÁSz, a zsidó felekezeteket viszont nem.

szerintem ez az elem a vállalhatatlan, plusz az, hogy pártpolitikai lobbi alapján megy majd az egyházazzá válás, mint amikor a földesúrtól vették meg a szabad vallásgyakorlás jogát a más vallásúak.

Kelsen és Coase · http://igyirnankmi.hvg.hu 2011.07.12. 18:46:07

@Belpo: mennek át a civil 1 % alá, mert egyesületek. de ott egyrészt nagyobb a verseny, másrészt (és persze ez a lényeg) ahhoz nem ad 1+1 forint alapon kiegészítést a központi költségvetés. szóval szívnak a megszokott helyzethez képest

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.07.12. 18:53:55

@Kelsen és Coase: a tv védhetetlenül húzta meg a határt a vallási közösségek közt.
Valahol kellett, az eddig gyakorlat nem működött. Ez az új meg nem oké.
De vallásgyakorlás ettől még szabad maradt.

2011.07.12. 18:54:47

@Kelsen és Coase:
tiszta sor, én is így gondoltam, csak konkurencia voltak(!?) ezeknek. Az biztos, hogy némely egyház megérdemelné az 1%, pl krisnások, mert hogy a légynek se ártottak, az biztos

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.12. 19:02:27

@tölgy:

Nem azt írtam, hogy "betilt, üldöz felekezeteket" (azt írtam, hogy ezt megtehetné:-)), hanem azt, hogy "kénye-kedve szerint játszadozik, sakkozik a felekezetekkel" (amit viszont szerintem nem tehetne meg --- és még azt is megjegyeztem, hogy: "A parlamenti többség kényére-kedvére bízni (valójában a hatalom kegyének tárgyává tenni) egy felekezet státuszát, s közben képmutató módon minden felelősséget elhárítani magamtól sötét és gonosz hatalmi taktika. Ilyet hívő ember nem tesz.").

Gyanítom, egyetértünk:-)

ü
bbjnick

Kelsen és Coase · http://igyirnankmi.hvg.hu 2011.07.12. 19:03:18

@tölgy: na igen, de az állami befolyástól való mentességet nem megadni a kisegyházaknak indokolatlan szűkkeblűség. ha rakott volna valami minimális költséget a bejegyzésre az állam és nem járt volna extra támogatás önmagában az egyházi státusszal, csak a teljes belső autonómia, akkor tuti maradt volna 80-100 egyház a 360-ból. azt meg csak kibírta volna mindenki, pláne ha a 15-25 komoly egyház osztozott volna az állami támogatásokon

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.07.12. 19:06:48

@bbjnick: szerintem meg megteheti, hogy különbséget tesz. Ez a feladata.
@Kelsen és Coase: egyetértünk, ez szűkkeblűség, és nagyon nem prudens.

valójábannemberci 2011.07.12. 19:10:08

@Kelsen és Coase: Azt se felejtsük, hogy jócskán voltak olyan vallási közösségek, egyházak, amelyeknek volt egy, vagy több kiegészítő, szociális civil szervezetük. Nekik ez így nagyon nagy szívás.
Csak hogy a fentebb említett krisnásokat említsük, az "Ételt az életért" önállóan is indult a civil 1%-ért.

Vajon ez hogyan befolyásolja a körből kiesett közösségekhez tartozó, a felsőoktatási rendszerben hivatalosan is szereplő hittudományi főiskolák sorsát: a golgotásokét, a buddhistákét, az adventistákét, a krisnásokét, a pünkösdiekét, a MET-es metodistákét?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.12. 19:17:07

@tölgy:

Maga előítéletes velem szemben, ezért félreérti, amit mondok:-)

"szerintem meg megteheti, hogy különbséget tesz" --- írja.

Szerintem is megteheti, itt a különbségtétel módjáról van szó. No, mégeccer: "A parlamenti többség kényére-kedvére bízni (valójában a hatalom kegyének tárgyává tenni) egy felekezet státuszát, s közben képmutató módon minden felelősséget elhárítani magamtól sötét és gonosz hatalmi taktika. Ilyet hívő ember nem tesz." Mi volna, ha hoznának egy olyan egyházi törvényt, ami világosan és egyértelműen meghatározná, hogy mik az egyházzáválás feltételei (sőt, az is egy opció volna, ha kizárnák ennek lehetőségét, Egyház csak egy van-felkiáltással!:-)) és nem a hatalom kegyén múlna, hogy "kikből-mikből" lehet az állam által elismert egyház?

ü
bbjnick

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.07.12. 19:24:56

@bbjnick: az egyház egyértelmű jogi definíciója lehetetlen. A bírók meg nem vállalták a döntést, így mindenki egyházzá válhatott.
Akkor már járhatóbb út, hogy "Egyház csak egy van".

Nekem az teccik, hogy mindig Tömjén Zsoltot, meg a hüjje katkókat basztatják a haladárok, oszt mégis a kdnp javaslat volt liberálisabb. Na most mondja!

tewton 2011.07.12. 19:34:43

@tölgy:
"de legfeljebb az adó- és vámmentességet bukják az "egyház" státusszal."

höhö.
ezt látta?
nepszava.com/2011/07/magyarorszag/a-fidesz-megszuntette-az-metodista-egyhazat.html

Iványi metodista lelkész szerint ez a (metodista) egyház megszüntetése.

ki a kuki gondolta volna, hogy egy militáns neoprot korifeus számára a világi adminisztráció egyik kategóriájából a másikba való átsorolás jelenti az egyház végét?

továbbá:
"Azok az egyházak, amelyektől megvonták az egyházi státuszt, azok most egyházi üldözésként élik meg ezt, mert hátrányos helyzetbe hozták őket, jogukat megvonják, megkérdőjelezik évtizedes munkájukat, ezért kénytelenek nemzetközi fórumokon felszólalni."

ahogy majd a szakállas iványi együtt tüntet brüsszelben a Pannon Anubisz Egyház főpapjaival ... egy kávét kérek .)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.07.12. 19:40:52

@tewton: aggódom maga miatt. Azt tudja, hogy a konzerv protik előbb-utóbb katolizálnak?

Kelsen és Coase · http://igyirnankmi.hvg.hu 2011.07.12. 21:02:01

@tölgy: ennél azért én tudnék jobbat (bár zsolt szerint ugye ez egy kodifikációs mestermű):

“6. § (1) E törvény alkalmazásában vallási tevékenység olyan világnézethez kapcsolódó tevékenység, mely természetfelettire irányul, rendszerbe foglalt hitelvekkel rendelkezik, tanai a valóság egészére irányulnak, valamint az erkölcsöt és az emberi méltóságot nem sértő sajátos magatartás követelményekkel az emberi személyiség egészét átfogja.”

Bell & Sebastian 2011.07.12. 21:06:04

Itt olvasom, hogy például Berlin tartomány állami státuszt adott -többek közt- a Jehovásoknak, Hugenottáknak, Johannitáknak, Adventistáknak, Metodistáknak, Üdvhadseregnek, a történelmiek mellé, amelyeknek száma 8 (weimari), további nyolc parlamenti jóváhagyással (1950-2006), ez összesen 16.

Hitgyüli, az nix. A német pedáns népség, bár onnan a recept, de a hozzávalók innen, amitől aztán szarízű is lett a Kraut und Knödel.

A végén jól megszórtuk németsanyival.

Bell & Sebastian 2011.07.12. 21:17:07

Bocsi, össz-vissz már 26 van, elfelejtettem görgetni. :)

sztd 2011.07.12. 21:47:09

@Maisie MacKenzie:
Határeset. Van, aki a drogos társaságot éli meg áldásként először, majd nem tud (ez esetben a drogtól) szabadulni. A legnagyobb baj a HGy-vel is az (volt, most nem tudom mi a helyzet), hogy nem lehet tőlük szabadulni. Ezt a viselkedést kell(ene) fékezni.

@bbjnick: Ha az ember magánál tartja a döntést, az nem csak a sötét gonosz hatalmi technikára való, hanem a keresztény szellemben való döntést is jelenthet. Elméletben lehet, hogy egy a társadalom (vagy a társadalom üdvössége) számára káros csoportot visszatartanak, ami pedig keresztényi cselekedet. Szóval ez önmagában még akkor sem sötét gonosz hatalmi technika, ha vitatható.
Ha valaki dönt, akkor felelős is a döntésért, így a parlament magához vonta a felelősséget.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.07.12. 22:52:25

@bbjnick: A világi hatalom megteheti, hogy államegyházat tart fenn, megteheti, hogy betilt, üldöz felekezeteket, megteheti, hogy cirkuszi játékok keretében oroszlánokkal falatja fel a neki nem szimpatikus hit híveit ---, de azt nem teheti meg, hogy kénye-kedve szerint játszadozzon, sakkozzon a felekezetekkel!"

ezt nem igazán értem. ez egy kicsit paradox, nem?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.07.12. 22:53:24

@Alfőmérnök: a nem "zsidó-keresztény" egyházakat nem vették be"

kikre gondolsz?

Alfőmérnök 2011.07.12. 23:14:56

@tesz-vesz: pl. Krisna, Buddhista, Muszlim.

tewton 2011.07.12. 23:48:34

@Alfőmérnök:
ezek nem is egyházak. ha nem járna vele zsé, vagy az esélye (regisztréció és egyéb formaségok stb), akkor ezek a csoportok mind nagyon szépen elmagyaráznák, hogy miért is nem egyházak.

én még emlékszem a 90-esek legelejére, amikor a frissen betért hitgyülis ismerősök megkapták az agymosást, hogy a _jó_ gyüli miért _nem_ vallás (amivel szemben mindenmás történeti keresztény egyház _rossz_ (vagy csak nemjó) és _vallás_ volt). kíváncsi vagyok, a kesh-hitű felkent edény, némethsándor, most majd milyen megmondásokat kap a mennyekből.

Bell & Sebastian 2011.07.13. 00:31:23

Xenu lovag nemzette Xena lovaginát, Xena atyja, Xenu vala Xénia grószfaterja, Xénia vala- Smuck Andor -ga.

Dexter és Sziniszter tulajdonképpen Gyurcsány és Orbán apológiája.

"Milyen büntetést vagy bírságot érdemlek meg én azért, amiért meggyőződésem szerint egész életemben soha nem henyéltem, hanem ügyet sem vetettem semmire, amivel a legtöbb ember törődik, a vagyonszerzésre, a gazdálkodásra, a hadvezéri állásokra, népgyűlési szereplésre és más hivatalokra vagy a városbeli összeesküvésekre és pártokra, mivel úgy gondoltam: sokkal tisztességesebb vagyok, semhogy épségben maradhassak, ha erre az útra térek; nem is tértem erre az útra, amelyen sem nektek, sem magamnak nem használhattam volna semmit, hanem mindenkit külön-külön fölkeresve, a legnagyobb jótéteményben részesítettelek, legalább én így hiszem, mert megkíséreltem mindegyikteket meggyőzni: ne törődjék semminemű dolgával előbb, mielőtt önmagával nem törődik, hogyan lehet a lehető legderekabb és legokosabb; sem a város ügyeivel, míg magával a várossal nem törődik, és minden más dologban is hasonlóképpen járjon el." -mondja Platón Szókratész védőbeszédében.

Ezt azért nem adnám a szájukra. Inkább valami mást.

kalaposinas 2011.07.13. 09:04:55

Rómában a keresztényeket vadállatok elé vettette az uralkodó politika és vallás. Mi lett az eredménye? Ma is percemberek pillanatnyi érdekei szerint próbálnak az emberek hite között megkülönböztető, kirekesztő itt-ott megbélyegző módon különbséget tenni. Mi a különbség? Ma csalhatatlanok és minden szempontból feddhetetlenek a döntéshozók? Nem hiszem. Szerintem a különbség egyelőre annyi, hogy cirkuszi oroszlánok helyett az interneten tépik egymást az összeugrasztott alattvalók.

tééényleg? 2011.07.13. 11:45:01

Öregebb vagyok, mint egy történelmi egyház :)

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.07.13. 14:20:36

@tééényleg?: Na új mantra született? Klassz. a slovensko-s már kezdett nagyon unalmassá válni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.13. 14:25:21

@tölgy:

"Akkor már járhatóbb út, hogy "Egyház csak egy van"." --- írja.

Hát, a MEGOLDÁS szerintem is az volna:-)

"Nekem az teccik, hogy mindig Tömjén Zsoltot, meg a hüjje katkókat basztatják a haladárok, oszt mégis a kdnp javaslat volt liberálisabb. Na most mondja!" --- írja.

Úgy látom, a KDNP elég következetesen hozza az Egyház szociális/társadalmi tanításából következő megoldásokat --- az Igazságosságra és a Méltányosságra törekvés szellemében ---, amiket aztán a Fidesz kénye-kedve szerint vagy követ vagy lesz*r, végeredményében, amikkel igen gyakran és igen látványosan visszaél. (Szerintem.)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.13. 14:31:32

@Altaïr:

Egyetlen egyház se' lehessen...!!! Számodra a kommunista Albánia, a világ első ateista állama volna az ideális lakhely :-D

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.13. 14:35:37

@sztd:

"Ha az ember magánál tartja a döntést, az nem csak a sötét gonosz hatalmi technikára való, hanem a keresztény szellemben való döntést is jelenthet.2 --- írod/írja.

Ha magánál tartja (és vállalja döntésének felelősségét), akkor igen, de ha a Zemberek akarata (az Orsztággyűlés döntése) mögé bújva "önkényeskedik", akkor nem. (Szerintem.)

ü
bbjnick

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.07.13. 14:40:51

@bbjnick: a kommer Albánia már kilőve. Miért nem küldöd a tagot egy számára igazán éteri világba, egyenesen Észak-Koreába?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.13. 14:46:35

@tesz-vesz:

" 'A világi hatalom megteheti, hogy államegyházat tart fenn, megteheti, hogy betilt, üldöz felekezeteket, megteheti, hogy cirkuszi játékok keretében oroszlánokkal falatja fel a neki nem szimpatikus hit híveit ---, de azt nem teheti meg, hogy kénye-kedve szerint játszadozzon, sakkozzon a felekezetekkel!' ezt nem igazán értem. ez egy kicsit paradox, nem?" --- írod.

Paradox, de igaz (szerintem). Hit és erkölcs vonatkozásában a vakbuzgóság még értelmezhető valahogyan, de a csalás nem. Míg a felekezeti türelmetlenség fakadhat hitből, a csalás csak hitetlenségből fakadhat.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.13. 14:54:57

@Gasper:

Igaz, igaz, az ateizmus észak-koreai erődje még áll! Bizonyára szívesen látnak ott meggyőződéses önkéntes harcosokat!:-D

ü
bbjnick

Kelsen és Coase · http://igyirnankmi.hvg.hu 2011.07.13. 22:11:29

na, itt a kodifikációs mestermunka egészben, annak akit nem hagy nyugodni, hogy mi a végleges szöveg:
www.eueszkozbeszerzes.eu/vtsz_lista.htm

Kelsen és Coase · http://igyirnankmi.hvg.hu 2011.07.13. 22:12:32

@Kelsen és Coase: ja, megtréfált a vágólap, mégis inkább itt van (már a vámtarifaszámok is bazi érdekesek):
www.parlament.hu/irom39/03507/03507-0102.pdf

tewton 2011.07.14. 02:16:49

és hogy az ateisták is szabadon csinálhassanak bohócot magukból:

www.origo.hu/nagyvilag/20110713-tesztaszurovel-a-fejen-szerepel-jogositvanykepen-egy-pasztafari.html

van valami sajátosan osztrákos balfasz-beütése a dolognak.

VI. Béla 2011.07.14. 07:37:42

@tewton:

Á, ő csak egy mindenhol megtalálható libi idióta

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.07.14. 08:36:28

@bbjnick: :)

@VI. Béla: pedig nem is. Az osztrák konzerv és az osztrák libbant hírhedten egymást übereli. Ebből lesz aztán az a semmivel össze nem hasonlítható osztrák promenadenmischung életérzés.

Altaïr 2011.07.14. 09:27:41

@bbjnick: Látom, már megint hazudsz -- szokás szerint. Majd ha tényleg elolvastad, mit írtam, és tényleg arra reagálsz, beszélhetünk érdemben is.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.14. 12:13:48

@Altaïr:

Nem hazudhattam, mivel nem tényként közöltem (valamit), hanem véleményt fogalmaztam meg. :-]

"Egyetlen egyház se kaphasson az államtól (közvetve tőlem) pénzt. Egyetlen egyház hivatalnoka se vállalhasson köztisztséget. Egyetlen egyház se lehessen a fenntartója egy helység egyetlen óvodájának vagy iskolájának." --- írod.

Ez masszív negatív diszkrimináció követelése az egyházakkal szemben. Az pedig (a masszív negatív diszkrimináció) az egyház- és vallásellenes harc egyik fő eszköze. Számos szervezet-szerveződés, számos jogcímen kap az államtól (közvetve tőlünk) pénzt, te ebből az "egyházakat" kizárnád, számos szervezet-szerveződés hivatalnoka vállal köztisztséget, te ennek lehetőségét az "egyházak" esetében kizárnád, számos szervezet-szerveződés tart fenn "egyetlen óvodákat vagy iskolákat", te ebből az "egyházakat" kizárnád. Ha a bélyeggyűjtők országos szövetsége kaphat pénzt az államtól, de egy "egyház" nem, ha a leszbikusok egyesületének "hivatalnoka" vállalhat köztisztséget, de egy"egyházé" nem, ha egy oktatási magánalapítvány tarthat fenn "egyetlen" óvodát vagy iskolát, de egy "egyház" nem, akkor az masszív negatív diszkrimináció, egyház- és vallásellenes "harci cselekmény". S ez az ateista államok jellemző sajátossága. S mivel te ezt óhajtod, ezért fogalmaztam meg azon véleményemet, hogy: "Számodra a kommunista Albánia, a világ első ateista állama volna az ideális lakhely".

ü
bbjnick

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.07.14. 12:52:01

@tewton:

ez a söpredék adta össze a kedves vezetőt az ő nejével, és keresztelte meg két gyermekét is.

Altaïr 2011.07.14. 13:43:41

@bbjnick: Úgy látom, még mindig nem érted, és továbbra is hazudsz.

Vegyük a te példáidat. Pl. ha az országos bélyeggyűjtők szervezete tartaná fenn az egyetlen iskolát, gondolom, nem lenne kötelező minden diáknak és tanárnak bélyeget gyűjtenie. Ha teszem azt a lezbik kezében lenne egy iskola, nem hiszem, hogy minden reggel tanítás előtt mindenkinek lezbulnia kéne, és gyanítom, nem csak lezbikus tanárok taníthatnának.

Vegyünk egy kórházat vagy más, közhasznú tevékenységet folytató egyesületet (, ami lehet egyház is): amennyiben lehet pályázni _ezen tevékenység támogatására_, akkor pályázzon és nyerhessen. Azonban _az egyház_ ne kapjon pénzt.

A tisztségekkel kapcsolatban: az állam és az egyház legyen különválasztva.

Sajnálom, hogy kommunistának tartasz csak azért, mert nekem nincs szükségem egy láthatatlan barátra a nehéz hétköznapok legyőzéséhez, de ez csak rólad állít ki szegénységi bizonyítványt.

tewton 2011.07.14. 14:27:35

@mavo:
ez egyéni szoc. probléma. vagy azt várod el, hogy a politikusnak támogatnia kell a saját (?) familiárisait, vallástársait, házikáplánját, lelkivezetőjét? a patásorbántól rettegők univerzumán kívül elég keveset számít, ki keresztelt kit.

másrészt ha iványi tényleg azt tudja mondani, amit a cikk szerint, ("A Fidesz-kormány ugyanis ezzel megszüntette a metodista egyházat"), akkor egy laza mozdulattal szájbaszarta magát mint protestáns és mint pap. tett ilyet már máskor is.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.14. 14:48:56

@Altaïr:

"Úgy látom, még mindig nem érted, és továbbra is hazudsz." --- írod.

Én továbbra sem hazudok és te továbbra sem veszed észre, hogy mekkora síkbuta zagyvaságokat tolsz:-]

"...ha az országos bélyeggyűjtők szervezete tartaná fenn az egyetlen iskolát, gondolom, nem lenne kötelező minden diáknak és tanárnak bélyeget gyűjtenie. Ha teszem azt a lezbik kezében lenne egy iskola, nem hiszem, hogy minden reggel tanítás előtt mindenkinek lezbulnia kéne, és gyanítom, nem csak lezbikus tanárok taníthatnának." --- írod.

Biztos ez?

"A topic című lap számol be egy igencsak különös kaliforniai szövetségről, amelyben hívő keresztények fogtak össze a vallások mindennemű köztámogatását ellenző polgárokkal.
Szervezetük, amely az "emberek a legális és nem szektás iskolákért" elnevezést viseli (angol rövidítése PLAN), beperelte Sacramento város tanügyi igazgatását, és azt akarja elérni, hogy azonnali hatállyal szüntessék be néhány Waldorf iskola állami finanszírozását. A vádiratban az olvasható, hogy a Waldorf iskolák elválaszthatatlanok az antropozófiától, azaz egy okkult eredetű vallástól. A PLAN egyik vezetője dolgozott egy ideig a kaliforniai Waldorf iskolák egyikében, míg le nem lepleződött előtte a tanítás vallási jellege. A Waldorf tanároknak készült képzési anyagokban felfedezett különböző szövegeket, okkult tudományról", "szellemi hierarchiákról" és "az ember szellemi vezetéséről". A Waldorf tanárok a diákokat azok csillagjegyétől függően 4 csoportba osztották. Hitvalló keresztények számára teljességgel elfogadhatatlan továbbá egy sokatmondó kijelentés a "Túlélési útmutató Waldorf tanárok részére" c. kiadványban. amelyet a területileg illetékes tanügyi hivatal képzési forrásanyagként engedélyezett. Ebben a Waldorf képzés vezetője a következőket írja: "A legtöbb dolog, ami tanári munkánkhoz, felkészülésünkhöz, művészi, sőt meditatív munkánkhoz hozzájárul, Lucifer vezetése alatt áll. Az ő felügyelete alatt nagyszerű tanárok lehetünk, mivel sok mindent neki köszönhetünk, ami a múltban a civilizáció és kultúra felvirágzását jelentette.""

www.karizmatikus.hu/index.php/hitvedelem/teveszme-kritika-oesszefoglalo-irasok/196-milyen-a-waldorf-iskola

Szerinted, mondjuk, egy leszbikus mennyivel semlegesebb világnézetileg, mint egy katolikus? Szerinted mi az, hogy világnézeti semlegesség?:-]

"Vegyünk egy kórházat vagy más, közhasznú tevékenységet folytató egyesületet (, ami lehet egyház is): amennyiben lehet pályázni _ezen tevékenység támogatására_, akkor pályázzon és nyerhessen. Azonban _az egyház_ ne kapjon pénzt." --- írod.

No, látod, ez masszív negatív diszkrimináció. Ha egy vallástalan cserél ki egy pelenkát egy magatehetetlenen, azért jár fizetés, ha egy katolikus, azért nem. Mit szólnál hozzá, ha valaki azt mondaná, hogy ha egy magyar végez el (egy) bizonyos munkát, azért jár fizetés, ha egy cigány, zsidó, piréz stb., azért nem?

"A tisztségekkel kapcsolatban: az állam és az egyház legyen különválasztva." --- írod.

Nem érted, mit jelent az állam és az egyház szétválasztása: a szétválasztás intézményi és funkcionális elkülönülés jelent és nem személyi összeférhetetlenséget.

"Sajnálom, hogy kommunistának tartasz csak azért, mert nekem nincs szükségem egy láthatatlan barátra a nehéz hétköznapok legyőzéséhez, de ez csak rólad állít ki szegénységi bizonyítványt." --- írod.

Nem tartalak kommunistának --- tkp. nem is érdekel, hogy ki vagy vagy mi vagy ---, néhány megjegyzést tettél, ezekre reagáltam. Az "érvkészlet" és a frazeológia, amit tolsz, az nagyjából-egészében megegyezik egy nagyon primitív vulgármaterialista-kommunista "érvkészletével" és frazeológiájával.

ü
bbjnick

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.07.14. 17:32:24

@tewton:

"vagy azt várod el, hogy a politikusnak támogatnia kell a saját (?) familiárisait, vallástársait, házikáplánját, lelkivezetőjét?"

szavaim kiforgatása nr sokezer. milyen támogatás? nem arról van szó, hogy adni kellene nekik valamit, hanem arról, hogy nem elvenni, ami eddig az övék volt.

(orbánnak iványi nem az első, és nyilvánvalóan nem is az utolsó levetett barátja)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.07.14. 17:49:05

@tewton: hát izé, ez tényleg szokatlan kijelentés keresztény paptól.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.14. 18:40:10

@tewton: @tölgy:

Függetlenül attól, hogy Iványi mit zagyvál (szektás hangulatkeltés, mindenféle elvi megalapozás nélkül, semmi több) , ez az egyházi törvény sehogyan sem stimmel.

Láttam tegnap Harrachkal egy beszélgetést a Duna TV-n, nagyon dünnyögött: hát, tulajdonképpen, 95%-ban átjött a KDNP-s javaslat és --- hogy --- a KDNP egy méltányos alapállásból próbálta a kérdést kezelni --- majd, egy hirtelen váltással arról kezdett beszélni, hogy ---, a miniszterelnök úrnak is felhívták a figyelmét, hogy visszább kell venni a törvénykezés tempójából és rendezni kell a képviselői egyéni törvénytervezetek kérdését és ezzel Kövér László is egyetért...

ü
bbjnick

tewton 2011.07.14. 18:40:48

@mavo:
a k---va blogmotor lenyelte.

itt azért mégiscsak arról van szó, hogy az állam adminisztrációs eszközökkel kifejezi a preferenciáit. a számos filoszemita és szdsz-es jellegű neoprot szekta közül valamiért a hitgyülit emelte ki. ennyi. a liberálisok egyik kedvenc családi szektájának a szájából kiesett az állami csöcs, elhussant az adókedvezmény és kesh, hogy némethsándor kulcsszavával éljek.

nekem ez a sirám egyelőre a szokott balos sirámnak tűnik, vallásos köntösben, a pozíció meg a pénz elbukása miatt. bezzeg a szintén zenész hitgyüli mindig naaaaagy hangsúlyt szokott fektetni az államtól való függetlenségére (régebben).

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.07.14. 18:58:04

@bbjnick: ha fent olvasott - amit megértenék, ha nem tette - látta, ebben egyetértünk.

@tewton: NS nem valamiért lett kiemelve. Akkor és olyan szervezett csapata van, hogy nagyon nem lenne jó, ha mások használnák... cédulkagyűjtés, ilyesmi.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.07.14. 19:06:19

@tewton:

sajnálom, itt is azt írod le, hogy valamit elvettek tőlük, ami az övék volt. nem baszogatásból mondom, de amíg viktorral jó cimbik voltak, addig ez nem fenyegette őket. szóval nem előnyről, hanem hátrányról van szó.

"nekem ez a sirám egyelőre a szokott balos sirámnak tűnik"

neked minden annak tűnik, bocsika.

"bezzeg a szintén zenész hitgyüli mindig naaaaagy hangsúlyt szokott fektetni az államtól való függetlenségére"

hú, és akkor a forgatókönyv szerint most nekem meg kéne védenem a higgyülit? haggyá má.

először is mi köze a higgyüli sikerének iványiék szopatásához? másrészt a higgyüli esetétől valahogy ökölbe szorul az ember keze teljesen pártfüggetlenül, a metodistákról meg szerintem az emberek többsége alig hallott. tehát őket valami párhuzamként ide rángatni ... óttári hülyeség. bocs a kemény megfogalmazásért.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.07.14. 19:10:47

@bbjnick:

"Függetlenül attól, hogy Iványi mit zagyvál (szektás hangulatkeltés, mindenféle elvi megalapozás nélkül, semmi több) , ez az egyházi törvény sehogyan sem stimmel."

tiszteletre méltó, hogy ezt elismered. tényleg.

tewton 2011.07.14. 19:42:22

@mavo:
nem _minden_ sirám tűnik balosnak, csak amikor egy tipikus vallási tagozatos arc siratja a kedvezményeit, akkor az mégiscsak az. a lelkészúr a ballib kedvence volt, ha nem éltél volna itt az utóbbi 10 évben :)

a lelkészúr egy erősen exponált, kb. bajerzsóti-hegedűslóri szintű közszereplő, csak liberális tematikával. nem véletlenül a népszavába megy sírni.

bz249 2011.07.14. 21:56:58

@tewton: mondjuk a karizmatikus neoprot szektak kozul azert messze a hitgyuli a legjelentosebb tagsagat, szervezettseget meg minden egyebet tekintve. Szoval ha mar mindekeppen be kellett egy ilyet is venni a pixisbe, akkor nem kerdes, hogy oket.

Alfőmérnök 2011.07.14. 22:28:03

@tewton: @bz249: Tömjén azt mondta:
"ha a magyar társadalom ilyen mértékben támogatja a Hit Gyülekezetét, akkor ésszerű, hogy az Országgyűlés ezt akceptálja"

Gondolom valami ilyesmire célzott:

"A gyülekezet az egyszázalékos adófelajánlók száma (2010-ben 18 643 fő[2]) alapján a negyedik, a felajánlott összeg (2010-ben 61 731 389 forint[2]) alapján a hetedik a hazai egyházak sorrendjében."
hu.wikipedia.org/wiki/Hit_Gy%C3%BClekezete#Tags.C3.A1ga

Evvan.

Szerintem a Vidám Vasárnap (kis mennyiségben) szórakoztató műsor, én jókat nevettem rajta.

tewton 2011.07.14. 22:53:57

@bz249: @Alfőmérnök:
jaja, ez evidens, meg logikus is.
én tényleg csak azon mosolygok, hogy a húde-államfüggetlen hitgyüli hogyan fogja az államtól kapott kedvezményeket kommunikálni.

ha korrektül lennének képmutatóak, akkor a kedvezményből megmaradó pluszból pl. támogathatnák valami emberbarát célját az államnak. árvaház létesítése, borsodi vademberek civilizálása, munkahelyteremtés nem csak hiteseknek stb.

de inkább azt hiszem, hogy valami Igei Kijelentést fog kapni a Kiválasztott Vezető az ügyben, és szépen elköltik valami mundán-mondén belcélra. még 3 hitcsarnok, mégtöbb hitgyülis lakópark ... efféle.

bz249 2011.07.14. 22:56:29

@Alfőmérnök: Semjen Zsolt ismet ertekalapon all, vagy valami ilyesmit mondan bbjnick mester. De lehet kötcse lenne a dologbol.

Amugy Nemet Sandor folelkesz urnak nem birom elviselni a hangszinet, ugyhogy fogalmam sincs, hogy szorakoztato vagy felettebb kartekony-e a musora. Azt viszont kenytelen vagyok elismerni, hogy tud valamit a fiatalember, merthogy azert megiscsak osszehozta az orszag, ezek szerint, negyedik legnagyobb egyhazat.

tewton 2011.07.14. 23:18:57

@bz249:
egyszer régen egy vidéki közösségi rádió konfliktusba keveredett a hitgyülivel. a műsorszámok közt rendszeresen bejátszottak párperces kis spotokat, részleteket némethsándor beszédeiből. a "szibériában megtalálták a poklot mélyfúrással" volt a legenyhébb bejátszás .)

Alfőmérnök 2011.07.14. 23:20:16

@bz249: Én pont a hangszínét tartom szórakoztatónak, meg a demagógiát, ami az egész "show"-ból árad. Meg a híveket, ahogy bólogatnak. Mint a birkák. :)
Persze mondhatnám gyomorforgatónak is, de nekem erős a gyomrom, így kis mennyiségben számomra inkább komikus hatást kelt.
Viszont valaki (talán Loxon) egyszer linkelt egy összeállítást a durva hitgyülis videókból. Na, az tényleg ijesztő volt.
Hogy mennyire káros, azt nem tudom, talán jobb, mintha drogoznának a hívek + akiket szegről-végről ismerek azok tényleg viszonylag normális emberek.
Egy időben Víg Misi (a Balaton énekese) is tagja volt, aztán mikor kilépett, azt nyilatkozta, hogy olyan, mintha a pokolból tért volna vissza a Földre. :)

tewton 2011.07.14. 23:23:34

@Alfőmérnök:
ajánlom a bartus-könyvet (az a bartus, igen), fesz van a címe.
a vidám vasi azért érdekes, mert a médiának szól. nézzen el személyesen egyszer egy ilyen alkalomra, hall majd uszítást is :) persze ha a pofa-checken átengedik a bejáratnál.

Alfőmérnök 2011.07.14. 23:43:28

@tewton: Lám a neten is fent van:
mek.oszk.hu/03200/03271/

Kösz az ötletet, inkább kihagyom az ilyen szeánszokat, még a végén megérint a Szentlélek és én iy olyan leszek, mint az első sorban ülő Németh Sanya-fanok. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.14. 23:58:55

@tölgy:

"ha fent olvasott - amit megértenék, ha nem tette - látta, ebben egyetértünk." --- írja.

Olvastam.:-)

Az új elem kommen(e)temben a Harrach-dünnyögés volt.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.15. 00:01:39

@mavo:

Ha egyszer nem stimmel, akkor nem stimmel...

ü
bbjnick

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.07.15. 00:08:04

@tewton: "borsodi vademberek civilizálása..."
Nógrádban ez megy, vagy 80%-a a gyüliseknek cigány. A segélyből is beszedik a tizedet :D

Egyébként van még egy érdekes dokumentum a korai időszakukról. Dénes József, Dönci, az Európa Kiadó néhai gitárosa is megjárta, legalább egy évtizedig volt gyülis. A naplójában - csak részleteket ismerek belőle - nagyon kemény dolgokkal vádolta Németh Sándort. Nem is fogják kiadni, soha . )

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.15. 00:30:54

@gloire: @tewton: @bz249:

Az "eredeti" Fidesz nyakig benne volt ebben a sajátos neoneoprotestáns-szektás szubkultúrában. Úgy tűnik, (a Fidesz) ezeknek az Új Magyarországon is komoly helyet és szerepet szán:-[ A Higgyüli, az új törvény alapján, hatalmas státuszugrást hajt végre: míg ezidáig létezett a történelmi egyházak kategóriája, mostantól (a Fidesznek köszönhetően) már csak a hatalom által szeretem és nemszeretem egyházak lesznek és ezek között a Higgyüli egy kategóriába került a Katolikus Egyházzal...

Nagyon durva lesz, ha (miután megnyeri az összes csatát) a Fidesz a kultuszpolitikáján fog elhasalni...:-[

ü
bbjnick

tewton 2011.07.15. 00:34:42

@gloire:
de a fehérekkel való megideologizált, gyülekezeti házasításuk nekem durva.

a többi kifogásom most elhagyom. a gyüli tökéletes antiintellektuális agymosás a tudatlanoknak és az egyszerűbbeknek. olyan szinten hinti el a gyűlöletet a többi keresztény ág felé, hogy csak na. és ezt valamiféle gójokra optimalizált cionizmussal kombinálja.

tewton 2011.07.15. 00:38:40

@bbjnick:
ne bőszítsen, már így is ki vagyok akadva a kodifikációs mesterművön. és tényleg ez van, szeretem és nemzeretem csoportok lettek.

@Alfőmérnök:
olvasson bele, magát nem lehet sakkban tartani azzal, hogy instant elkárhozik ettől a könyvtől, vagy hogy démoni befolyás alá kerül tőle .)))

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.07.15. 00:57:46

@tewton: @gloire: bezony. Azt hiszem a katkók mellett a hitgyüli tett a legtöbbet a cigány integrációért. És Balogh most az educatio cum ecclesia-t tekinti az integráció módjának.
A két nagy proti egyház és a mazsihisz valahogy kényelmesebb tán ebben az ügyben?

Alfőmérnök 2011.07.15. 01:02:33

@tewton: "Hack Péter lakásproblémáját azért kellett megoldani, mert olyan házban éltek a Böszörményi úton, ahol egy idős katolikus házaspár lakott felettük. Hack diakónus szerint nagyon kedves emberek, de a katolikus démonok miatt mindvégig erős szellemi nyomás gyötörte őket."

Nem rossz, nem rossz. ;)

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.07.15. 01:25:54

"Pedig én igazán „tűzközelben” vol- tam. Azon kevesek közé tartoztam, akiket Németh Sándor naponta felhívott, akikkel rendszeresen konzultált. A titkos politikai akciókba — ahogyan ő nevezte: a „kuruc rohamokba” — gyakran bevont. Szerkesztettem a Demokratikus Charta szórólapjait, Németh Sándorral közösen írtuk Hack Péter — SZDSZ-küldöttgyűlésen elmondott — politikai beszédeit. Postáztattam a Szent-Iványi István SZDSZ-frakcióvezetőnek titokban és jelképes üzenetként küldött pelenkát. Azok egyike voltam, akik a „főnököt” bármikor felhívhatták. De minél közelebb jutottam Németh Sándorhoz, annál távolabb kerültem Istentől."

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.07.15. 01:35:47

"Németh Sándornak minden vágya az volt, hogy a háttérből irányítsa a politikai életet (és mindent). Szilárdan hitte, hogy ez így is van. Keresztapát alakított, és az is volt. Rajongott a különféle titkos társaságokról szóló irodalomért. Gyakran viccelődött azzal, hogy önálló „páholyt” alapít." :DD

tewton 2011.07.15. 02:28:46

@gloire:
"Rajongott a különféle titkos társaságokról szóló irodalomért. Gyakran viccelődött azzal, hogy önálló „páholyt” alapít." :DD "

ezt a németh-faszit be kéne mutatni almagedeonnak és loxonynak .)))))

@Alfőmérnök:
laktam együtt ilyen neoprottal. azt mondanám, megkeményedett irántuk a szívem, mint a fáraónak :)

kívülállóként viccesnek tűnik az egész, meg furának. ha involválódna, nagyon félelmetesnek tartaná, és teljes joggal.

@tölgy:
ne nézzen rám, mi kevesen vagyunk .)

a kálvinisták nem tudom, hogyan állnak hozzá. ha a biblikus álláspontot vallják (aki nem dolgozik, az ne is egyék), akkor nem tudok rájuk követ vetni, egy tömeges éhhalál eléggé rendet csinálna, akár maxwéberi alapokon. a zsidóság meg ... egy rásszista ismerősöm szerint "a társadalomba lakmuszpapírként meríti a cigányokat" -- és kb. ennyi. gondolom, ott is egyéni módjai vannak az integrálódásnak. nagy számban vannak olyan "génkoktélok" ((c) konrád), amit a köznép "zsici" ill. "zsigány" névvel illet. pl. suchmannal tamással kormányzati szintekig is emelkedtek.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.07.15. 06:19:48

@tewton: a reformátusok elég tevékenyek a cigánymisszió területén. Ismerve például a BAZ-megyei helyzetet, ahol református gyülekezetből, valamint cigusból is elég sok létezik, érthetően aktívak ezen a területen.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.07.15. 06:48:40

@gloire: akkoriban a fél underground bevonult a gyülibe. Pajor ugye, benne is ragadt:

www.youtube.com/watch?v=aNtuyzcbDLA

/Dönci is köztük van/

@Alfőmérnök: azt mondják, Víg felesége ha áttételesen is, de a gyüli áldozata lett.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.07.15. 06:54:41

nahát, mit vernyákol itten a katkó frakció? nem mindegy maguknak, hogy magukon kívül ki mennyi pénzt kap? egyébként meg köszönjék meg politikai képviseletüknek, a láncdohányos szenvedélybetegeknek, a szalonkavadászoknak, hogy ilyen helyzetbe keveredtek.
innen csak egy lépés, hogy a középhullámról hiányzó katolikus rádió helyett a vidám vasárnapot ajánlja a minden mozgó lényre tüzelő alkormányfő.

gloár, rokkzenészekkel, memoárjaikkal, egyebükkel, úriember nem foglalkozik, nem hivatkozik, stb.
egyébként gondoljon bele, hogy mit élhet át egy lecsúszott, egyben sosem volt, egzisztencia, egy alkoholista-drogos gyernőtt, egy a felelősségek, hatalmak, hitek világába keveredett rokkalember, ha vezetői tevékenységet lát? rögtön poklot sikolt. az ilyen akkor is sikolt, ha az ikv hivatalos ügyintézésébe keveredik wc tartály csere ügyében, és kafkai kínok gyötrik az érzékeny rokkzenész lelkét.

Alfőmérnök 2011.07.15. 10:51:57

@málnási: „rokkalember”
lol :)

Érdekes ez az undorgrund a beleolvadása a hitgyülibe...
Egyébként valószínűleg a szélesebb, tömegkultúrán felnőtt, agymosott néptömegek számára pont az egyik vonzerejét ezek a rockosított (szerintem borzalmas) zsoltárok, vagy mik, adják, meg az egész show „esztétikája”, beleértve Németh Sanya (már akire) hipnotikus hatású prédikációit.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.07.15. 11:43:48

@Alfőmérnök:
nem, dehogy érdekes. a rokk pontosan úgy viszonyul a zenéhez, mint a hitgyüli a metafizikához. nem is tudok elképzelni természetesebb vonzalmat, mit a rokkalemberek vonzalmát a csiricsáré, mégis bigott faszsághoz.
alkoholnarkómámor helyett megjavultam extatikusan ám mámor.

VI. Béla 2011.07.15. 14:23:52

@Altaïr:

"Egyetlen egyház se lehessen a fenntartója egy helység egyetlen óvodájának vagy iskolájának. "

Jól van, de akkor a libik se.

VI. Béla 2011.07.15. 14:24:38

@Gasper:

Úgy látom, maga szakember a császárvárost illetően. Hová menjen az ember Bécsben? De nehogy a Hawelkát ajánlja!

Bell & Sebastian 2011.07.15. 20:39:13

Leginkább a műszaki múzeumba. Utána meg vidékre, ott legalább van tehén, nemcsak lószar.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.07.15. 20:41:39

@VI. Béla: ó, én nagy rajongója vagyok a császárvárosnak.
Holnap, azaz szombat délelőtt például kihagyhatatlan a Naschmarkt, azaz a piac, majd megebédelhet a közeli Gasthaus Ublban, amennyiben igazán szofisztikált bécsi polgári konyhára vágyakozik, faszagányos k.u.k. utózöngékkel.

buvosszakacs.blog.hu/2007/07/26/gasthaus_ubl

Utána sétálja le az ebédet és irány a Café Schwarzenberg, ahol meg bepuszilhat egy jó wiener melange-t.

www.cafe-schwarzenberg.at/de/index.html

Aztán zurück az Opernringre és irány a Hotel Sacher. Itt, azaz születési helyén dobhat be egy hamisítatlan sacher tortát.

www.sacher.com/de-cafe-wien.htm

Hirtelen ennyi, persze számos más, kevésbé exponált, de ugyanilyen élvezetes csillagtúra létezik.

tewton 2011.07.15. 20:44:01

@VI. Béla:
egyértelmű, museum für angewandte kunst!

Bell & Sebastian 2011.07.15. 21:28:15

@Gasper: De nem azt kérdezte, hol mit lehet enni/inni? :))) Különben is, Li bácsi ginzeng teája kimaradt.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.07.16. 00:48:11

Hogy mik mennek? Az Echo tévén Németh Sándor beszélget Vámos Györggyel. :D Micsoda idők...

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.07.16. 01:06:58

Ez kőkemény beszélgetés, vagy csak álmodom?

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.07.16. 06:50:10

@Bell & Sebastian: de hát Bélámnak a Hawelkára kellett dobni valami alternatívát. :) Bécsben meg igazán jó dolog vendégnek lenni. Ottan rekonstruálhatsz abból valamit, ami nálunk az előző század közepén örökre elveszett.
Megjegyzem, Kemal döner kebabja, továbbá Freud pecója és a fallikus szovjet emlékmű is kimaradt a fenti promenádból.

kackia 2011.07.16. 13:26:44

Nagyon is rendben van, hogy a hitesek támogatva lettek. Ez egy természetes következmény, illetve kötelessége minden keresztény közösségnek, hogy cionista testvéreiket és a nagy zsidó egyházakat keblükre emeljék. A katolikus és a zsidó édes testvérei egymásnak. Hogy is mondta Nietzsche " manapság már nem érezhet zsidóellenes módon a keresztény, mert felismerte, hogy önmaga a legvégső zsidó fejlemény. "

Bell & Sebastian 2011.07.17. 11:39:32

@kackia: Na, mármost, hogy Szent Pált seggberúgta, az még csak hagyján, de az, ahogyan egy laza ujjmozdulattal elintézte az Újszövetséget is, csak arra vall, hogy felettébb kiforrott iróniával tetszik dolgozni.
Csak aztán számoljon vele -hogy puszta félreértésből-, orvul fejbesomják egy-két kőtáblával, esetleg bbjnick feldolgozza egy hideg, téli napon és felfüstöli a kutyájának. :)

Bell & Sebastian 2011.07.17. 11:53:37

@Gasper: A sógor sógorom W.-Neudorfban lakott évekig, talán ha háromszor bementünk, annyira nincs ott semmi. Mondjuk stressz is csak akkor, ha a történelmileg kiművelt, alapvetően antiwiener elkezdi számolni a muzulmánokat.
Bár a helyi alsós oskolába (is) -teljesen meglepő módon- alig járt őslakos, a többség színes vagy kertaljai turmix.

A labanczok (ezért) igenis újra megkedvelték a magyart.

Bell & Sebastian 2011.07.17. 11:59:54

@bbjnick: Magának az újdonság, hogy Magyarországon pénzért lehet törvényt venni?

(Kellett itt nekem tippeket adni, a múltkor is tewwtonnak -viccből- azt mondtam, japánokat kellene gyűjteni, erre a lovászfiú nem elkezdte!)

kackia 2011.07.17. 12:29:23

@Bell & Sebastian:
Igen, Szent Pálról az a véleményem, hogy kutyából nem lesz szalonna.
Persze @bbjnick is felszínes ismereteire támaszkodva elég homályosan nyilatkozott keleti tanokról.
Pedig ha tudná, hogy Jézus Krisztusban is mint mindenkiben lakik egy kicsi Buddha és Jézus Bodhiszattva minden képességét, tudását a nagy keleti, tantrába beavatott mesterektől kapta, majd indiai mesterei unszolására hazament egy teve karavánnal és tanította egyszerűbb nyelven, egyszerű gondolkodású népét.
Feltámadása után ismét keleten tevékenykedett hosszú évtizedekig és tanította a karma tanát.
Ezeket is csak azért írom le, mert ezek az információk kimaradtak az újszövetségből.

kackia 2011.07.17. 12:37:38

@bbjnick:

"HISZEK AZ EGY ISTENBEN, mindenható Atyában,"

Ezzel nekem csak az a bajom, hogy el kell hinnem és innentől már rossz a történet.

És ha nincs hitem és nehezen hiszek el bármit is?

Bell & Sebastian 2011.07.17. 13:16:51

Tartok tőle, Jézus srínagari sírja
commondatastorage.googleapis.com/static.panoramio.com/photos/original/4798838.jpg
pont úgy aránylik az igazsághoz, mint Petőfi női csontváza.

Részletesebben itt:
krisztusakereszten.blogter.hu/243543/jart-e_jezus_indiaban_

"Ha pedig Krisztus nem támadt fel, akkor hiábavaló a mi igehirdetésünk, de hiábavaló a ti hitetek is. Sőt Isten hamis tanúinak is bizonyulunk, mert akkor Istennel szemben arról tanúskodtunk, hogy feltámasztotta a Krisztust, akit azonban nem támasztott fel, ha csakugyan nem támadnak fel a halottak. Mert ha a halottak nem támadnak fel, Krisztus sem támadt fel. Ha pedig Krisztus nem támadt fel, semmit sem ér a ti hitetek, még bűneitekben vagytok. Sőt akkor azok is elvesztek, akik Krisztusban hunytak el. Ha csak ebben az életben reménykedünk a Krisztusban, akkor minden embernél nyomorultabbak vagyunk"
(1Kor 15,14-19)

Mintha éppen ez lenne a lényeg, nemdebár?

kackia 2011.07.17. 16:13:04

@Bell & Sebastian: Nem ismertem ezt az írást sem az oroszt, én egy öreg lámától hallottam még 20-on éves koromban többször is,. Azt mesélte, hogy a kolostorokban vannak irataik Jézus életéről kit egy nagy bodhiszattvának tartanak ők is és hogy náluk tanult több éven keresztül. Érdekes, hogy ezt a történetet következetesen többször is hallhattuk ettől az öreg lámától. Persze engem nem hozott annyira lázba, a láma története mivel az olyan magától értetődőnek tűnt számomra.
Elképzelhető, hogy @bbjnick: kutató munkába kezd és expedíciót szervez keletre?:)

kackia 2011.07.17. 16:15:40

@málnási: Én erre a Jézus történetre építeném az új egyházamat. Kövessen engem.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.07.17. 16:43:54

@kackia:
a vaskor jelenlegi szakaszában egyházakat alapítókat husánggal kell agyonverni. :)

kackia 2011.07.17. 16:50:03

Ez igaz , éberség a kulcsszó.
Ettől függetlenül meggyőződésem, hogy a történetemmel nem voltam blaszfém, sőt.

Alfőmérnök 2011.07.17. 19:28:12

Németh Sándor egy régi felvételen:
www.youtube.com/watch?v=0-E9XTQlX1U&feature=related
Komment:
"MÁR RÉGEN IS OLYAN TŰZZEL PRÉDIKÁLTA AZ EVANGÉLIUMOT !!!:)"
;)

Alfőmérnök 2011.07.17. 19:34:07

@kackia: Az megvan, hogy az igazán nagy összeesküvés az volt, mikor Saul rászabadította a kereszténységet Rómára, hogy meggyengítse?

www.vimeo.com/8144583

08:30-tól
(A közönségben ott van Torgyán és Csurka.:)

Bell & Sebastian 2011.07.17. 20:44:45

"Mélységes mély a múltnak kútja. Ne mondjuk inkább feneketlennek?" (József és testvérei)

Thomas Mannt is megihlette Támár (= datolyapálma, sém.) története, amelyből levezethető, mit is értünk onanizáláson, és az miért is bűn? (a levirátusi kötelesség megszegése, csak az a bűn)

De ez mellékszál. Heilege oder Hure? -feszegeti a problémát itt éppen Peter Weimar.
www.e-cademic.de/data/ebooks/extracts/9783788723347.pdf

A zsidó - kánaánita viszony sosem volt felhőtlen.
www.biblia.hu/regesz/kivonul.htm

Hogy Onan miért trükközött a magjával, az Judah testamentumából derül ki, például innen:
www.churchofgod.hu/content.php?act=judatorzse

A véres szál, amely végigvonul a teljes Szentíráson, JHV -nak a zsidók etnikai tisztaságának (kiválasztottságának) megtartására vonatkozó parancs. Jézus, de mégúgy Pál pontosan ezt vette semmibe.

Tehát, az összeolvadás vagy szinkretizmus a két meghatározó világvallás közt egyúttal a kereszténység pusztulásával is jár.
(Az egy más kérdés, mennyi "kánaánita" vér folyik Júdea mai fiainak ereiben?)

Aki ennek szurkol, az ellenség. Elsősorban Jézusé, ki az Atya parancsára cselekedett.

Bell & Sebastian 2011.07.17. 20:48:24

parancs helyett, parancs_a_

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.07.17. 20:49:49

@Bell & Sebastian: mindenesetre kemény, hogy a muszlimok kellenek ahhoz, hogy már-már a keblükre öleljenek.
Megjegyzem, a budapesti nagycsarnokban a dohány- és parfümbiznisz után megjelentek a kínaiak a zöldséges szcénában is, nem ritkán szebb, jobb és olcsóbb árukkal.

Bell & Sebastian 2011.07.17. 21:45:05

@Gasper: Azt már meséltem, hogy a wulkaprodersdorfi
bornapokon egy-egy horvát, szlovák, román, osztrák és bajor állampolgárral ültem egy asztalnál és magyarul beszélgettünk, miközben egyetlen helyi slágert sem játszott a sramlizenekar? Az osztrákoknak annyi.

(de a boraikról sem mondhatok semmi jót)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.07.17. 22:51:27

@tewton:

"a lelkészúr a ballib kedvence volt, ha nem éltél volna itt az utóbbi 10 évben :) "

és pontosan ez volt az oka, hogy az eddig egyháza mától nem annyira az. és te még örülsz is neki, hogy a metodisták mostantól azért nem elismer egyház, mert valami ballib izéhez van közük. miközben a nyalandó segget váltó higgyüli (a hozzád hasonló idióták pár nappal ezelőttig első számú közellensége) meg igen.

kibaszott nagy hívő lehetsz, ha lelkesen bólogatsz arra, hogy felekezet és felekezet között politikai kötődés szerint válogatni gecijó.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.07.17. 22:54:58

@Bell & Sebastian:

avagy izgalmas vita arról, hogy egy olyan személy, akinek a létezése nem bizonyított, járt-e itt vagy ott.

Bell & Sebastian 2011.07.17. 23:21:59

Mondjuk közvetetten bizonyítottnak tekinthető, azonnali társadalmi hatásából kiindulva, ha a halovány történetírói nyomokat el is vetjük.

A názáreti Jézus létezettségének tagadását még a leg-antibigottabbak sem merészelik elkövetni.

Lám, egy kivétel csak akadt, a Spagettiszörny Egyházból, bizonyára.

tewton 2011.07.18. 01:33:39

@mavo:
azért voltál te már ennél sokkal jobb is szövegértésből

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.07.18. 11:48:01

@tewton:

mire gondolsz, cuncikám?

van egy társaság, ami több, mint 100 éve itt van magyarországon, tehát simán jár neki a történelmi státuzz, és csak azért veszik el tőle a kiemelt státuszt, mert a legismertebb embere (nem, nem a vezetője) eltávolodott viktortól, és - mint voltál kedves kárörvendve megjegyezni - "a ballib kedvence volt" (már persze amennyire A kínaiak szerint A magyarok a rokonaik).

abból, hogy te ezt a döntést véded, és a metodistákat egy emberük alapján feketíted, elég egyértelműen látszik, hogy egyetértesz vele.

lehetne erre azt mondani, hogy szégyen-gyalázat, pláne egy állítólagos konzervatívtól, de leszarom, nem (csak) ettől vagy egy gusztustalan szarkupac.

Alfőmérnök 2011.07.18. 12:14:37

@mavo: Honnan veszed, hogy egyetért a törvényjavaslattal?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.18. 12:16:55

@Bell & Sebastian:

"Kellett itt nekem tippeket adni, a múltkor is tewwtonnak -viccből- azt mondtam, japánokat kellene gyűjteni, erre a lovászfiú nem elkezdte!" ---írja.

:-]]]

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.18. 12:20:21

@kackia:

" 'HISZEK AZ EGY ISTENBEN, mindenható Atyában,' Ezzel nekem csak az a bajom, hogy el kell hinnem és innentől már rossz a történet. És ha nincs hitem és nehezen hiszek el bármit is?" --- írja.

Akkor "nincs mit tenni": azoknak kell hinnie, akik hisznek:-)

ü
bbjnick

evil overlord (törölt) 2011.07.18. 12:23:58

Hitgyüli azonos kategóriában a Róm. kat. egyházzal? Ez egy rossz vicc.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.18. 12:25:22

@málnási: @kackia:

Ha a kedves nickeknek csak annyi fogalmuk volna a kereszténységről, mint amennyi bbjnicknek van a buddhizmusról (csak annyi és nem több), gyanítom, teljesen más hangnemben foly(hat)na a témáról a "vita".

ü
bbjnick

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.07.18. 13:15:54

@bbjnick:
nem hittem volna. hogy neked is le kell írnom:
mak-mak

és mit szólsz, lézer hogy gyomron vágta a cigis-szalonkásokat? :)

Minor.Dragon 2011.07.18. 13:35:41

@bbjnick: Elolvastam a belinkelt írásod, nagyon tetszettek egyes megállapításai.
Azt kérdezném, hogy szerinted miért változtatták meg (kiknek volt az érdeke) az eredeti tervezetet?
A célt leírtad az alábbi idézetben, amelyet az írásodból hoztam: "... a méltányosságra és az igazságosságra a legmesszebbmenőkig törekvő – törvénytervezetéből, egyetlen (rajtaütésszerű) politikai aktussal (egy módosítóindítvány-csomag benyújtásával), egy (mivel nem ismerem a történelem valamennyi egyházi törvényét, ezért nem merem kijelenteni, hogy egyedülállóan, de mindenképp) párját ritkítóan hazug és képmutató törvényt „csinálni”. Ez az egyházi törvény – így, ebben, a Fidesz által meghekkelt formában – lényegében egyetlen dologra alkalmas (de arra nagyon), arra, hogy az „egyházakat” és a különféle vallási közösségeket, csoportokat a világi hatalom és a napi politika játékszerévé tegye."

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.18. 14:35:53

@Minor.Dragon:

"...szerinted miért változtatták meg (kiknek volt az érdeke) az eredeti tervezetet?" --- kérdezed.

Nem tudom.

Ma ezt olvastam a témában:

"...Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a hétfői Népszabadságban megjelent interjúban kijelentette, "jó lenne, ha a [KDNP] szembenézne azzal, hogy ez nem egy koalíciós kormány. Eljött az ideje, hogy ezt fölmérjék. Ezzel mindent elmondtam"."

"Az egyházi törvénnyel kapcsolatos fideszes beavatkozást a frakciószövetség múlt heti értékelő frakcióülésén egyébként a KDNP frakcióvezetője is felvetette a miniszterelnöknek, mondván, "ha az ember előbb látná, hogy mi van az elnökség fejében, akkor el lehetne kerülni a hasonló helyzeteket".

A bírálatot az ülésen részt vevő források szerint Orbán Viktor azzal szerelte le, hogy "van olyan, amikor egy döntéshez csak későbbre érik meg a helyzet, és ő vagy az elnökség is az utolsó percben csap a homlokára, hogy nagyobbat lehet lépni, mint ahogy tervezték eredetileg". Orbán azt is hozzátette: tisztában van vele, hogy az ilyen döntések viharokat kavarhatnak, de ezektől, azt mondta, "nem kell félni", mert fontosabb, hogy a végén jó megoldások szülessenek. A résztvevők elmondása szerint Harrach Péter a választ "csendben, bólogatva tudomásul vette"."

www.origo.hu/itthon/komment/20110718-kdnps-velemenyek-lazar-janos-kijelenteserol.htm

Nem kommentálnám.

ü
bbjnick

Minor.Dragon 2011.07.18. 15:04:18

@bbjnick: OK, köszönöm a válaszodat!

betyár (törölt) 2011.07.18. 19:14:33

@bbjnick:

Ez a lézer egy hányás. azt hiszi, egy hitbizományban ül, még azt sem látja, hogy csak szpáhibirtokot kapott: ahogy felemelte viktor, úgy fogja lepöckölni a mutató ujjáról. remélem.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.18. 19:58:54

@betyár:

"Ez a lézer egy hányás (...) ahogy felemelte viktor, úgy fogja lepöckölni a mutató ujjáról. remélem." --- írja.

És odaültet a helyére egy mégnagyobb f*xfejet?

És: "A résztvevők elmondása szerint Harrach Péter a választ "csendben, bólogatva tudomásul vette", olvasható a cikkben.

Hát, én nem lennék nyugodt, ha valaki az én magyarázkodásomat "csendben, bólogatva" venné tudomásul. Ez a bólogatás azt is jelentheti, hogy: szóval, még három év, egy perccel sem több. Gyanítom, a jezsuiták már rég rajta vannak az "ügyön", hogy ha hasal a Fidesz, az elért eredmények ne vesszenek velük. [......................................................./.]

ü
bbjnick

betyár (törölt) 2011.07.18. 20:20:49

@bbjnick:

nézze, azt, amit csinál jankó, nem ő találja ki. de stílus az hervasztó: arrogáns, bunkó, arcátlan. ő maga is azt gondolja talán, hogy ő a puskát cipelő nyúl, akiből akár még vadász is lehet:)), de eddig vitya ezeknek mindig kitörte a nyakát. lázár meg mindent megtesz azért, hogy el ne feledkezzen a főnök róla. sajnos időnként már a mi Miazhogynagyonis Ferkónkra hajaz.

az ilyesmi stílusú kirohanással - szerintem - nem a kdnp barátságát veszélyezteti a fidesz, ennél ártalmasabb a dolog: választókat veszíthet.

az a gyanúm, hogy a jezsuiták, ha játszanak, nagyobb pályán, hosszabb távra tervezve játszanak:))

Alfőmérnök 2011.07.18. 20:40:28

@betyár: Szerintem OVi Lazarevvel végezteti el a piszkos munkát. Ő viszi el a balhékat. Ez a szerepe.
Repülni biztos nem fog egyhamar. Remélem annyi esze azért van OVinak, hogy nem őt szánja utódjának.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.18. 22:32:03

@betyár:

"az a gyanúm, hogy a jezsuiták, ha játszanak, nagyobb pályán, hosszabb távra tervezve játszanak:))" --- írja.

Igen, ezt mondom én is:-) Ha a Fidesszel nem lehet többre jutni, ha a Fidesz ragaszkodik hozzá, hogy saját maga lője szét saját maga lábát, akkor sincs nagy baj. Jutunk a Fidesszel, amire jutunk, aztán majd meglátjuk. Nem tudom, csak gyanítom, hogy a "láncdohányosszalonkavadászok" (értsd: kádéenpések), már látják ennek az együttműködésnek a határait és korlátait. És elkezdenek kalkulálni azokka a határokkal és korlátokkal. A KDNP nem a kisgazdapárt és nem az MDF --- mögötte az Egyház.

ü
bbjnick

Minor.Dragon 2011.07.18. 23:31:00

@bbjnick: Ezt most olvastam, kapcsolódik a válaszodban írottakhoz: "Miután megnyugtatta Harrach Lázárt, hogy nem gondolják azt, hogy ez koalíció lenne, azért még visszaszúrt egyet a kereszténydemokraták politikusa: "A túlfeszített parlamenti munka mindenkit megviselt, a nyári pihenés gyógyítja a frusztrált állapotot és annak minden következményét"."

(De azt még mindig nem tudom, hogy ki(k) és miért fúrta meg a 40-es listát.)

betyár (törölt) 2011.07.19. 09:59:56

@bbjnick:

már elsőre is pont így értettem én is, amit írt:)). a hozzáfűzni való az lett volna, bár nem bontottam ki minden részletében, hogy nem biztos az, hogy ami kézenfekvőnek látszik, az szolgálja a hosszú távú stratégiát. nem biztos, hogy nem engedik el a kdnp kezét, ha úgy adódik. lehetnek más szempontok is. ha úgy lenne, ahogy maga írja, persze ettől még lehet, hogy úgy van:)), akkor másképp alakul a 90-es években a kdnp története, nem amortizálódik le ennyire a belső konfliktusokban. ha valóban éreznék azt a hátszelet, amiről beszél, szerintem tökösebbek lennének a fidesszel szemben. én úgy tudom, hogy nagyon megfektette őket, amit az egyházi tv.-nyel csinált a fidesz, mégis aláírták a benyújtók a változtatásokkal.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.19. 16:52:36

@betyár:

Én csak annyit mondok (kérdezek): sikerült kinyírni a Kisgazdapártot, sikerült kinyírni az MDF-et, sikerült kinyírni a Szocdempártot, sikerült kinyírni a Magyar Néppártot?

És sikerült kinyírni a KDNP-t?

:-)

ü
bbjnick

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.07.19. 17:06:40

nem hiszem el. maguk a kdnp undorító gyáva szarságát lázárral leplezik? lázár megteszi azt amit a bizonytalan erősek megtesznek, próbálgatja az erejét. a kdnp meg örül, hogy cigizhet meg szalonkázhat és bizonytalanul mosolyog. ők a szégyen, nem lázár.
a kdnp a falra felkent szar a politikai wc-ben. /ez mekkora megmondás!/ :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.19. 17:09:20

@Minor.Dragon:

"De azt még mindig nem tudom, hogy ki(k) és miért fúrta meg a 40-es listát." --- írod.

Ezt én sem tudom, de elképzelhetőnek tartom, hogy mindössze csak egy hamis politikai önkép van a Fidesz döntése mögött. Elhiszik magukról, hogy ők ezt (és így) megtehetik. Pedig (mint rövidesen ki fog derülni) nem tehetik meg. (Nekem nem a negyvenes lista megfúrásával van elsősorban gondolom, hanem azzal, hogy az Országgyűlés hatáskörébe utalták egy-egy vallási közösség, csoport egyházi státuszának megadását-elvételét. Ez így demagóg demokratizmus, lényegében hatalmi visszaélés.)

ü
bbjnick

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.07.19. 17:20:10

@bbjnick:

Országgyűlés hatáskörébe utalták egy-egy vallási közösség, csoport egyházi státuszának megadását-elvételét.

eddig kinek a hatásköre volt?

betyár (törölt) 2011.07.19. 17:40:42

@málnási:

maga szerint kizárja a kettő egymást? mármint lázár arcossága és a kdnp gyávasága? szépen kiegészítik egymást: lázár kellett ahhoz, hogy így beleverje a kdnp orrát abba, hogy mennyire puhák, de kellett a kdnp puhasága is, hogy ezt lenyeljék lázárnak:)).

betyár (törölt) 2011.07.19. 17:45:43

és ősszel a fidesz által a kdnp-listáról lehúzott egyházak beadják a kérelmet, és megkapják a státuszt. a cél az volt, hogy megmutassák a kdnp-nek, hol a helyük. ezt támasztja alá a "nem-koalíciós kormány" megjegyzés is. asszem:)

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.07.19. 17:56:05

@betyár:
nézze, aki a politikában gyenge, pláne kiszolgáltatott, pláne ájtatos képű megélhetési hitbuzgalmista, annak a bele is kell verni az orrát a saját szarába. főleg, ha nem tartja be az arany igazságot, hogy a kutya sem harap a kézbe amelyik eteti.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.07.19. 17:57:09

@bbjnick: tudom hogy másfél évtizede történt, de ha akkoriban a Fidesz nem integrálja az egymással civakodó és egymást kizáró KDNP jobber nyárnyát (MKDSZ) az igazán tiszteletre méltó, azóta elhunyt Varga Lászlóval az élen, akkor nagy valószínűséggel ez a párt már régen nem létezne.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.19. 17:59:54

@betyár:

"akarták?" ---kérdezi.

Nem emlékszik?

Állítólag két emberen múlott, hogy a szétszakadt és szétzilálódott KDNP-t "visszahozta": Varga Lászlón és Füzessy Tiboron; állítólag ők járták ki az Egyháznál, hogy szóba álljon (az Egyház) Orbánnal és létrejöhessen a Polgári Szövetség (amiben a KDNP-nek is szerep jutott).

Maga Orbán mondta Kötcsén:

"(...) 1994-ben a magyar jobboldal szétesett. (…) 1996-ban adta meg a jobboldal a (…) hatalompolitikai válaszkísérletet, amikor (…) megpróbáltuk létrehozni a polgári szövetséget – (…). Tudni kell, hogy ez két szellemi erő aktív szerepvállalása nélkül nem lett volna lehetséges.

Az egyiket Nemeskürty István tanár úr szimbolizálta, aki a polgári szövetség létrehozását személyesen kommendálta. A hagyományos konzervatív, nemzeti gondolkodású értelmiséget hozta be vagy bátorította arra, hogy lépjen be ebbe a szövetségbe. A másik nagyon fontos szereplő pedig a Magyar Katolikus Egyház volt. A baloldal kritikája, miszerint az ő ízlésükhöz képest szorosabb együttműködés van a jobboldal és az egyházak között, ezen a ponton kétségkívül megáll. 1996-ban nem lehetett volna létrehozni a polgári szövetséget – amely a jobboldali hatalomtechnikai építkezés kiindulópontja volt – a katolikus egyház nélkül. Ha emlékeznek rá, az Igazságosabb és testvériesebb világot! című körlevelet és a Fidesz A polgári Magyarországért című vitairatát egyszerre mutattuk be. Emlékszem Nemeskürty tanár úr akkori előadására, amelyben azt mondta, hogy a huszadik század magyar történelmében nem volt példa arra, hogy a katolikus egyház vállalta volna, hogy egy politikai mozgalommal közösen és egyszerre mutat be egy dokumentumot, és hajlandó rögtön egy nyílt párbeszédre, mintegy a másik szereplőt vele azonos súlyúnak – vagy ha ez nem is állja meg a helyét, de mindenképpen legitimnek – elfogadva. A baloldal hatalomstratégiai építkezésére válaszképpen kialakítandó jobboldali menetrend legfontosabb pontjaként így jött létre a jobboldal első sikeres válasza, miszerint egy erős néppártot kell fölépíteni. Ekkor alakult meg a Magyar Polgári Szövetség, melyet a polgári kormányzás követett, s ezzel párhuzamosan a szövetségből egy erős európai néppárt vált. (...)"

Ha ilyen rövid Orbán memóriája, akkor írasson fel felejtés ellen valamiféle gyógyszert magának.

ü
bbjnick

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.07.19. 18:00:42

@Gasper:

jobber nyárnyát -- jobber szárnyát

ü
Gasper

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.19. 18:02:36

@Gasper:

:-)

Lásd: @bbjnick:

Hogy ki integrált kit, kinek milyen szerepe volt a Polgári Szövetség létrejöttében az pedig már "interpretációs kérdés".:-) De az Egyház szerepét (mint láthatjuk) maga Orbán sem tagadta.

ü
bbjnick

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.07.19. 18:06:45

@bbjnick: bár közben kifejtetted, amire csak röviden utaltam, de volna még egy fontos kiegészítésem. A polgári szövetség gründolásában jelentős szerepet vállalt két, a közvélemény előtt kevésbé exponált szervezet, a Mádl Ferenc vezette Magyar Polgári Együttműködés Egyesület, valamint a Professzorok Batthyány Köre is.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.19. 18:21:22

@málnási:

"Országgyűlés hatáskörébe utalták egy-egy vallási közösség, csoport egyházi státuszának megadását-elvételét. eddig kinek a hatásköre volt?" --- kérdezed.

Eddig normatív szabályozás volt. Akik megfeleltek bizonyos (törvényben előírt) feltételeknek a Bíróság "egyházként" bejegyezte azokat.

A KDNP-törvénytervezet meghagyta volna ezt a "módit", a normákat szigorította volna olyan mértékig, hogy erősen leszűkölt volna az egyházként bejegyezhető csoportok köre; ill. három kategóriát hozott létre, ami alapján egyházzá válhatott volna egy-egy vallási csoport (történelmi egyházak, az állammal szerződő társadalmi, szociális munkát végző nagyobb vallási csoportok és világvallások).

Mi a f*xom az a párlámént, hogy el tudja dönteni, hogy ki/mi lehet egyház vagy ki/mi nem? Azzal, hogy a képviselők kezébe adjuk a jogot (hogy eldöntsék, kik/mik elehetnek "egyház" és kik/mik nem) a politikai hatalom önkényére bízzuk ezt a kérdést. A normatív szabályozás értelmetlenné válik, mert hiába felel meg a feltételeknek egy vallási csoport, ha a párlámént leszavazza, akkor le lesznek szavazva (még fellebbezniük sincs hová) :-[

Hogy (szerintem) milyen "tisztességes" verziók létezhetnének ebben a kérdésben azt már fentebb is és egy bejegyzésben is leírtam.

ü
bbjnick

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.07.19. 18:25:07

@bbjnick:
tudod a normatív szabályozás az olyan, mint a gépkocsi beszerzési tender. ha akarják megmondják, hogy hány köbcenti, hány lóerő, és milyen betűvel kezdődik a neve.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.07.19. 18:27:35

egyébként inkább bízhatjuk a parlamentre, mint liberális automatizmusokra amik alapján lui pádre boszorkányegyháza is egyház. az jobb? nemá, te!

az állam pedig ponfix megmoondhatja, hogy ki kap támogatást. attól te még alapíthatsz kötcse vallást és hiveket toborozhatsz, és működhetsz egyházként. csak az állam nem támogat. ha nem akar.

betyár (törölt) 2011.07.19. 18:31:15

@málnási:

milyen harapásról beszél? a fidesz kiosztotta a kdnp-nek a törvényjavaslat elkészítését. közben nem nagyon volt hajlandó egyeztetni a tv. előkészítőivel. majd az utolsó pillanatban összehív egy egyeztetést/közös frakció ülést, és átveri az alkotmányügyisek módosítását. beterjesztik, és a kdnp-sek megszavazzák. most akkor ki harapott kibe?

egyébként úgy hallottam, hogy a kdnp-sek jelentős része nem megélhetési ájtatos, hanem tényleg gyakorló katolikus. egyébként a buddhista egyházakat nem ők húzták le. maga egyébként sejti, hogy miért tették?:))

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.19. 18:32:13

@Gasper:

Így igaz. Nemrégiben olvastam egy cikket a Professzorok Batthyány Köre egyik oszlopos tagjával, aki arról panaszkodott, hogy a Fidesz hányszor és milyen minősíthetetlen módon sértette meg őket az utóbbi időszakban (nem jut eszembe melyikük volt, különben kikukáznám a guglival).

Akárhogy is fáj, a lázárok, a szíjjártók és a hozzájuk hasonló véglények most a mértékadók.

ü
bbjnick

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.07.19. 18:35:09

@betyár:
a harapásról. csak arra gondoltam, hogy a kdnp-nek alázatosan el kell tűrnie mindent amit a fidesz tesz vele. ahogy a kutya.

hogy buddhisták miért lettek lehúzva? mert az állam dolga eldönteni, hogy egy keresztény országban támogatja e a "rendszeridegen" egyházakat. és így döntött.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.19. 18:41:48

@málnási:

Májsztró, kezdesz el@mavo-sdni!

Hol állítottam én egy szóval is, hogy az államnak nincs joga meghatározni, hogy kit/kiket tekint "egyháznak" és kiket nem?

Erre szolgálhat a normatív szabályozás vagy (én nem vagyok ennek ellenére) egy olyan személy (felelős) kijelölése, aki ebben a kérdésben dönt (mondjuk, bízza meg Orbán Lázárt, hogy hallgassa meg az egyházi státuszra pályázókat és akiket megért, azok lehetnek az egyházak). A párláménti cirkusz bevonása ebbe a kérdésbe a leggonoszabb és legképmutatóbb demagógia. És hatalmi visszaélés.

ü
bbjnick

betyár (törölt) 2011.07.19. 18:42:00

@bbjnick:

amennyire emlékszem, ez a füzessy elég sötét figura volt. akik bementek a polgári szövetségbe: Varga, Isépy, rendben voltak. ma viszont Semjén van ott, akinek azért volt már egy majdnem lázadása az mdnp-sekkel, talán még emlékszik:))

betyár (törölt) 2011.07.19. 18:44:03

@málnási:

mér, nincsenek benne rendszeridegen egyházak? nocsak.

Alfőmérnök 2011.07.19. 18:48:49

@betyár: Majd ha kiveszik az Ószövetséget a Bibliából, akkor nevezheti rendszeridegennek a többit.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.19. 18:49:11

@betyár:

Igaza lehet, lehet, hogy Isépy volt az a Füzessy:-) Varga Lászlóra határozottan emlékszem:-)

Nemcsak Orbán meszesedik, hanem én is:-)

Itt most nem a személyekről van szó, hanem elvekről. Akar-e a Fidesz egy olyan politikai szövetségest, aki (valamilyen nagyon áttételes formában, de) az Egyházat képviseli a politikában. Ha nem, akkor nem, osztjónapot. Van nekem olyan füzetem, még 1994-ből, amit az Egyház adott ki és a Fidesz és az SZDSZ egyházellenes kirohanásait gyűjti össze:-)

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2011.07.19. 18:54:56

@bbjnick: Bezzeg az nem lenne hatalmi visszaélés, hogy "betilt, üldöz felekezeteket, megteheti, hogy cirkuszi játékok keretében oroszlánokkal falatja fel a neki nem szimpatikus hit híveit". Azt "megteheti".

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.07.19. 18:56:10

@betyár:
mit tudom én? ismerem én azt a listát? vettem én rá a fáradságot, hogy megnézzem? :))

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.07.19. 18:57:04

@bbjnick:
ne sértegess, bazmeg! mi az hogy elmavósodni! :)))

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.07.19. 18:58:37

@bbjnick: Vargát említettem neked fentebb. A legtiszteletreméltóbb KDNP-s volt, aki Barankovics idején már ott mocorgott a Demokrata Néppártban és választott ogy képviselő is volt. Semjénék a nyomába sem érnek. Sajnos.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.07.19. 18:59:57

@bbjnick:
fordítva ülsz a lovon, brúder! nem az a kérdés, hogy a fidesz akar e, az a kérdés, hogy az egyház akar e, képes e. hiteleset legalábbis.

a fidesz akar. kezeset. olyan falangistásan. hatalmi aláfestésként, nevelésként. ahogy azt a hülye bartus helyesen látja.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.19. 19:12:28

@Gasper: @málnási:

Varga László nagy idők nagy tanúja volt és nagyszerű ember! Szeretem és tisztelem őt!

És: nézzétek, én ebből a kdnpből (a frakcióból) személyes senkit nem ismerek, így nem tudom, hogy melyikük milyen emberi minőséget képvisel. Azt viszont látom, hogy az Egyház tanítását következetesen hozzák. Hogy ebből a Fidesz mit enged át és mit nem...

Furcsa ez, @málnási:! Ha a láncdohányosszalonkavadászok engednek a fidesznyomásnak, akkor falra kenhető sz*rok, ha pedig szembeszegülnek, akkor nem elég "falangistásan kezesek". Egy ilyen elvárásnak, nemhogy a KDNP, de (szerintem) senki sem tudna megfelelni:-)

ü
bbjnick

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.07.19. 23:21:42

@bbjnick: "Azt viszont látom, hogy az Egyház tanítását következetesen hozzák."

Hát, ha ez valóban így lenne (mert szerintem nincsen így), akkor az nem ragyogná be minden esetben dicsfénnyel a katolikus egyházat. Mondjuk nem is vagyok híve a szakrámentum és a politika zavaros összekutyulásának. Nem csak a katolikus esetében, de a reformátusoknál sem.
Amúgy gyanítom, hogy a katolikus egyházat jóval erősebb kötelékek fűzik a Fideszhez, mint a KDNP-hez, akárcsak annak idején az Antall-féle MDF-hez.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.20. 00:37:44

@Gasper:

No, hát az informális kapcsolatokról én mit sem tudhatok (szerintem te sem sokat:-)), de a Katolikus Egyház laikus vonalába egy picikét belelátok és ott leginkább a KÉSZ-es, KDNP-s vonal a meghatározó (kb. ők a magyar katolicizmus "hivatalos" értelmisége --- így-úgy-valahogy erre a vonalra van fölfűződve a magyar katolikus kulturális-oktatási-művészeti-szociális közélet). (Hogy osz'tán a püspökatyák mit és hogyan "mutyiznak" az akadémikusurakkal és miniszterurakkal az már, nyilván, egy másik történet --- bár (szerintem) ez az egyházi vezetés csak egy kisebb részét érinti (azaz nem evidencia ez a "mutyiviszony").)

És: tudod, hogy én nagyon háklis vagyok erre az egyházi tanítás-témára:-) (A blogomon és a közös blogunkon rendre elő is hozom.) S azt látom, hogy a KDNP --- ott, ahol befolyása engedi ---, igenis, próbálja ezt érvényesíteni. Ez nem "a szakrámentum és a politika zavaros összekutyulását" jelenti, hanem annak a nagyon világos és egyértelmű társadalmi/szociális tanításnak a képviseletét, ami leginkább az ilyen tárgyú pápai enciklikákban nyilvánul meg. (Hogy ez az érvényesítés menyire sikeres, az egy másik káposzta.)

És: az Antall-féle MDF egy más világ, más közege volt. Azok az egyházi-világi kapcsolatok még a kádárkorban szövődtek, egy a szocializmusban, de a szocializmussal szemben formálódó vallásos értelmiségi közegben. Ezek még nyilván működnek. Hogy azoknak a személyeknek, akik ezeket a kapcsolatokat létrehozták és ápolták, mekkora ma a befolyásuk, az, szerintem, nagyon változó.

Orbán nem Antall, ahogy Erdő Péter nem Lékai és, bizony, Semjén nem Varga László (bár, én úgy tudom, Semjén Varga László "találmánya").

A Fidesznek kellene most eldönteni(e), hogy mit is akar ezzel a katolikus kapcsolattal társadalmi szinten: akar-e azzal valamit vagy nem. De ami ma megy, az hosszú távon nem fog menni. Szerintem.

ü
bbjnick

Bell & Sebastian 2011.07.20. 01:20:30

Sosem értettem, ha a német szekértáborhoz akarunk csatlakozni, mit keresnek itt a franciák? (Sokat.)
A kommancsok hozadéka, csak itt felejtették magukat?

Szóval, ha már mindenben Merkel nyanya útmutatásait követjük, legalább ezt következetesebben csinálhatnák, ha már nincs önálló ötlet, ne szabás-varrásból álljon a törvénykezés!

Ha a bécsi szelet disznóhúsból van, a fele már nem eszi, hogy csavarjak a hasonlaton. A kintről és madzagon rángatott kétharmados Fideszről most nem szabad leválni, lesz itt még nagyobb botrány is.

A tv. -nek -amúgy- van egy komoly baja, nem tud kiesni a pikszisből az, aki egyszer már bekerült.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.20. 05:06:46

@Bell & Sebastian:

"A tv. -nek -amúgy- van egy komoly baja, nem tud kiesni a pikszisből az, aki egyszer már bekerült." --- írja.

Nézze csak:

„[30]29. §
A [...] miniszter [...] az Országgyűlés elé terjeszti annak az egyháznak a megszüntetésére vagy törlésére vonatkozó javaslatot, amelynek tevékenysége az Alaptörvénybe, jogszabályba ütközik, illetve ha a bejegyzést meg kellett volna tagadnia, vagy ha a tényleges tevékenysége alapján a nyilvántartásba vételre nem kerülhetett volna sor. Az Országgyűlés a miniszter javaslata alapján az egyházat törölheti e törvény mellékletéből. Ezt követően a miniszter törli az egyházat a nyilvántartásból .”

ü
bbjnick

Minor.Dragon 2011.07.20. 14:45:11

@bbjnick: Igen, igazad van - szerintem.
Ahogy igaza van valószínű @betyár:-nak is ebben a hozzászólásában 2011.07.19. 17:45:43

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.07.21. 06:41:27

@bbjnick: amennyire tudom, a KÉSZ egy tiszteletre méltó, de meglehetősen marginális szervezet, akárcsak maga a KDNP. Meg aztán szerintem az nem úgy van, hogy amíg a jó katolikus talpasok mind a KDNP körül nyüzsögnek, addig a püspök urak és egyéb egyházi hatalmasságok a Fidesszel mutyizgatnak. Ennél azért jóval árnyaltabb a kép.

Egyébként tíz évig egy erősen pápista színezetű -kissé sajnos elprolisodott- belbudai kerületben, a Szent Imre város és a Lágymányos környékén laktam, ahol volt módom kicsit jobban belelátni a helyi KDNP működésének mechanizmusaiba. Ha egyszer összejön az a bloggerdzsembori, akkor rizling nagyfröccsök erdejében fogok mesélni a helyi jobber politikai univerzum kísértetiesen mikszáthi világáról.

Bell & Sebastian 2011.07.21. 22:15:02

@bbjnick: Most megnyugtatott... Na, ez pont ráillik a Hitgyülire, nosza! :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.21. 22:29:59

@Bell & Sebastian:

:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.21. 22:45:08

@Gasper:

"amennyire tudom, a KÉSZ egy tiszteletre méltó, de meglehetősen marginális szervezet, akárcsak maga a KDNP. Meg aztán szerintem az nem úgy van, hogy amíg a jó katolikus talpasok mind a KDNP körül nyüzsögnek, addig a püspök urak és egyéb egyházi hatalmasságok a Fidesszel mutyizgatnak. Ennél azért jóval árnyaltabb a kép." --- írod.

Hát, nem t'om, bp.-n hogyan működnek a dolgok, itt, mifelénk, a KÉSZ adja a szervezeti hátteret a katolikus közélethez és a KÉSZ és a KDNP elég rendesen "össze van fonódva" (szóval, a KÉSZ-esek közül sokan KDNP-sek is és a különböző egyházi és "civil" katolikus mozgolódások is gyakran használják a KÉSZ intézményi és "humántőkés" hátterét... --- és nagyjából mindenki mindenkit ismer:-)).

"Ha egyszer összejön az a bloggerdzsembori, akkor rizling nagyfröccsök erdejében fogok mesélni a helyi jobber politikai univerzum kísértetiesen mikszáthi világáról." --- írod.

Okkkééééééé!:-)

ü
bbjnick

Viktus 2011.07.22. 08:45:57

" Így alakult ez történelmileg, és így alakul most át itthon is az egyházak rendszere."

A hit gyülekezete addig lesz a fidesz fenekénél míg onnan kapja a finomat nagyjából ...

Viktus 2011.07.22. 08:50:37

@Maisie MacKenzie:

A hit gyülinél nagyobb biznisz egyház kevés van Magyarországon :D

Maisie MacKenzie 2011.07.22. 09:09:48

@Viktus:

Mindegyik egyház rámegy a pénzre, hiszen az adakozásra rengeteg utalás van a Bibliában. A kérdés, hogy mire használják fel az megszerzett pénzt.

De én tényleg ott tartok, hogy inkább Németh Sándor gazdagodjék, mint egy drogdíler, vagy nyerőgépes kocsmáros. Persze minden főlé kellene valami kontroll.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.22. 16:51:05

@Gasper:

:-D (...) :-D (...) :-D ...

ü
bbjnick

picur3ka 2011.07.22. 21:31:28

Szerintem, a hitgyulivel megegyeztek meg a valasztasok elott. Iszonyu rossz hiruk van, de ugye, en laktam krisnasokkal egy lakasban.

Az egyik ugy megbolondult, soha nem vegezte el az egyetemet, a szulei szinten beleorultek. Egy nagyon szep, fiatal lany volt.

Ezen tul, mindent dugni kellett. Semmit nem vettek, mindent hasznaltak, mint a cigok.

Alfőmérnök 2011.08.31. 18:10:54

@tesz-vesz: Fejezd be, hogy ősrégi posztokhoz egyszavas kreténkedéseket írsz. Nem látszanak a friss topikok a faszságaidtól.

Minor.Dragon 2011.09.01. 11:28:48

@bbjnick: Kedves bbjnick, érdemes ezzel kapcsolatban megnézni ezt a linket:

www.vallasszabadsag.atw.hu
süti beállítások módosítása