Emelni a cilindert - Overdose Ascotban
2011. június 30. írta: st.Ella

Emelni a cilindert - Overdose Ascotban

  1878-ban az Osztrák-Magyar Monarchia megindult Bosznia-Hercegovinába. Sok áldozatot követelő árvíz tombolt Miskolcon, elhunyt IX. Piusz pápa, megszületett Krúdy Gyula. És volt itt még valami, amiről talán ezeknél is kevesebben tudnak: Kincsem, a világ azóta is egyetlen veretlen versenylova betöltötte negyedik életévét, így immár felnőttként tarolt Európa leghíresebb lóversenypályán, Ascotban.

  Akkoriban ez azt jelentette, hogy nem volt írástudó ember, aki ne hallott volna a magyar csodakancáról. Még a messzi Amerika is felemelte fejét, és megkereste a térképen a Monarchián belül Magyarországot, talán még Tápiószentmártont, a ló születési helyét is. Kincsem hat évesen vonult vissza, ezt követően öt csikót ellett, így híressé és még gazdagabbá téve tenyésztőjét, Blaskovich Ernőt. A pej kanca tizenharmadik születésnapján múlt ki, majd 140 évet kellett várnunk, hogy egy magyar patás, Overdose ismét megrettentse a nemzetközi mezőnyök legjobb telivéreit.

  Overdose ugyan Angliában látta meg a napvilágot, és csak egyévesen került Mikóczy Zoltánhoz, mindig is magyar színekben futott. Futott, méghozzá úgy, hogy háromévesen már a világranglista harmadik helyén állt, Európában a legjobb eredményeket elért ló volt, és nem egy pályarekordot megdöntött. Bár karrierje egy nem várt vereséggel 2010-ben megtört, tizenkét egymást követő győzelmével ma is 11. a valaha élt versenylovak veretlenségi örökranglistáján. Nem célom élete bemutatása, a kevésbé szakavatottak kedvéért azonban le kell írnom: az övéhez hasonló patabetegséget szerzett állatok többsége soha nem áll már rajtvonalhoz, főleg nem nemzetközi mezőnyben.

  Dózi azonban gyógyulása után ismét besétált a startboxba és újra nyerni kezdett. Első veresége - ami előtt háromszor dobta le lovasát - miatt persze tompult körülötte a csillogás, némileg elfordult róla a reflektorfény, de azért mi, magyarok még rajta tartottuk a szemünk. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy az Overdose Vagyonkezelő Kft. egyetlen vagyonát képező állatból olyan nevek szereztek maguknak részesedést - kétszázmillió forintért -, mint Járai Zsigmond, Demján Sándor, Németh Miklós, Hernádi Zsolt, és Wolf László. Ekkortájt ajánlotta fel Demján Hernádinak, hogy négyszeres áron adja el a Mol-nak részesedését, ha a lovat átkeresztelik Molverdosera. Rongyrázás ide, vagy oda, az ötösfogat biztosítja a ló hazai tulajdonlását.

  És hogy miért is olyan nagyszerű a 2011-es év? Mert június közepén felvirradt végre a nap, amikor a magyar lovak és lovasok által már 140 éve nem látott angol gyepszőnyegeken szabad utat biztosítottak egy piros-fehér-zöld meznek. Az Anna királynő által 1711-ben alapított, immár háromszáz éves Royal Ascot az év legrangosabb versenye Angliában, ahol az öt napos fieszta alatt mintegy 300 ezer ember fordul meg. Láttuk már a TV-ben az agyament kalapok seregét, azt azonban csak sejthetjük, hány liter Dom Pérignon és Pimm's fogy el a hét alatt. A délelőtti futamok alatt még a lovakra és a felső tízezer szerelmi pletykáira izgul a tömeg, délután már mindenki erősen kapaszkodik: jobb kézzel a pezsgős pohárba, ballal a lelátók korlátaiba.

  Overdose aznap - tőle nem várt módon - teljes nyugalomban állt be a rajtgépbe. Mellette a világ minden tájáról érkezett paták dübörögtek, például Japánból, vagy a pénzes lóversenyek hazájából, Ausztráliából. A bukmékerek hetedik helyre saccolták, mint befutót, néhány szakértő azonban úgy érezte, ez több mint optimizmus. Minden arc olyan simának tűnt aznap, a szigetország égboltját egyetlen felhő sem zavarta meg a King’s Stand Stakes futam közben. Aztán kivágódtak az ajtók a versenyzők előtt és a magyarként kezelt Overdose magabiztosan vezette a mezőnyt az egy kilométeres táv csaknem háromnegyedéig. Végül Prohibit összekapta magát, behozta lemaradását, majd az utolsó pár méteren további két ló előzte meg magyar lovat és zsokéját. Itthonról nézve mégis határtalan kellett, hogy legyen az öröm.

  Overdose ascoti negyedik helye nem jelent mást, minthogy a szerencse, a Jóisten, Kincsem, vagy Kincsem kedvenc macskája, Csalogány... de akárki is, Dózi mellé állt és így ez a kis (163 cm marmagas) ló beteges lábai ellenére a világ élvonalába tornázta fel magát. Ez bizony maga a csoda. Jó, ha tudjuk, ezt - kivételesen - nemcsak Magyarországon gondoljuk így, hanem elismerik a világ minden táján, és újra ellenfélként számolnak ezzel a telivérrel.

  Mikóczy ma azt mondja, fél lova - a mén ma 50 százalékban az övé - akár első is lehetett volna aznap, mindenesetre most már tudja, itt a helye az élvonalban, és ennek megfelelőlen fogja nevezni a következő pályákra is. Dózi, vár Párizs, Amerika, és egy év múlva az ascoti első hely!

  És most nézegessenek csúnyán beállt brit elitet az ascoti buliban.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr243025596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jan 2011.06.30. 13:36:08

Valahol azért végtelenül komikus, hogy egy állatnak nemzetiséget tulajdonítunk...

Jó, hogy nem világnézetet: Overdose, a konzervatív versenyló. Mancs, a libertariánus mentőkutya.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.06.30. 14:36:34

Kevés irritálóbb dolog van ma Magyarországon, mint ez az Overdose (Dózi bmeg!) jelenség.

Egy ló nem lehet "magyar", egy ló, az ló bmeg.
Ki nem szarja le, hogy fáj-e lába, megvan-e patkója, hanyadik lett?

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2011.06.30. 14:47:46

Egy versenyautonak sincs nemzetisege, gondolom. De azert ha magyarok terveztek, epitettek es egy magyar vezeti, akkor mar hivatkozhatunk ra ugy, hogy magyar, nem?

Overdose tenyesztoi is magyarok, overdose a magyar lovasport "termeke".

Ne ertetlenkedjunk mar, mint valami f*szok.

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2011.06.30. 14:50:00

@zero:

Mi irrital rajta? En nem rajongok a lovassportert kulonosebben, de azert szerintem van benne munkaja a tenyesztoknek, hogy ide lehet jutni ezzel a loval, ahova jutottak. Miert ne mehetne ez a mediaban? Szerintem teljesen ok.

Bar gondolom ez nalatok szakmai artalom, hogy mindentol automatikusan irritalodtok. :D

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.06.30. 14:53:01

Fogadjunk, hogy kinai-magyar uzleti megallapodas segitese vegett kellett eloreengedni a kinai lovat.

jan 2011.06.30. 15:31:23

@jvizkeleti: Nyugi, értem én, csak filozófiai síkon is meg akartam közelíteni a dolgot.

Csodálkozom amúgy, hogy a nyelvművelő még nem tiltakoztam, hogy miért nem Túladagolásnak hívjuk a nemes paripát;)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.06.30. 15:43:43

@jvizkeleti:

Az irritál, hogy a csapból is ez folyik, Bors, Blikk, Híradó, Akítv, Fókusz, bulvárs, sporthírek, élő közvetítés, össznépi ájulás (Dózi!), a "mi lovunk" meg az összes egyéb faszság ...

Kezeljük már helyén a dolgot. Egy versenyló, ami versenyeken indul és néha nyer, néha meg nem.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.06.30. 15:49:38

kitűnő élmény volt dózika utolsó bp.-i tízezres tömeg előtti futása. egy angol lóban egyesült a magyari érzés kibékítő egyetemessége, a proli az angyalföldi szükséglakásból éppen úgy szerette akkor a legnagyobb magyart, mint kovács néni a jobbikos matróna, és antallffy úr a tizenkettőből. egy nagy magyarért dobbant egyszerre a sok kis magyar szíve.
a magyarságáért kopogtató határon túliak kezére rá lehetett sózni azon a dec 5-én, hogy coki paraszt, de dózika patája nyomát egyként csókolta a magyar.
dózika, mint iránytű sem utolsó, bár széchenyi óta nem volt lény aki ilyen jó irányt mutatott volna nekünk angliából okulva.

Oblomov 2011.06.30. 15:52:59

@jvizkeleti: Ezt a versenyparipát spec. nem magyar ember "vezeti". Sosem is lovagolta még versenyen magyar. Ezzel nem állítom, hogy ne lehetnénk újra lovas nemzet. Elnézve a (philipposz) tulajdonosi szerkezetet, a stadion programot követheti akár lovarda és ügető fejlesztési közmunkaprogram is.

Oblomov 2011.06.30. 16:01:30

Amúgy magyar lóhoz magyar be.aszott elit dukálna. :)

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.06.30. 16:02:07

@Oblomov:
ha nem ért a lovakhoz, nem dumál. idomárról volt szó, nem zsokéról. :)

is 2011.06.30. 16:05:02

@zero: ilyen az ember nevu faj a Fold nevu bolygon a Naprendszerben. szeret buszkenek lenner Kincsemre es Overdosera. es meg csak meg sem akarja magyarazni. ezt vagy igy erzed, vagy nem (IMHO egyik eset sem jobb a masiknal).

de egyebkent ilyen alapon az ember is ember. az orszaghatarok, meg a magyar utlevel is egy nagy faszsag. mi az, hogy egy ember magyar? egy ember az egy ember. le is van irva, kobe van vesve, hogy minden ember egyenlo. nahat akkor meg?

Oblomov 2011.06.30. 16:08:32

@málnási: bocs, ha jvizkeletivel dumcsiztam. Ő se tudja valszeg, h. magyar versenyautót szerelő vezeti, nem safjor.

Pallos Levente · http://www.pallos.tk 2011.06.30. 16:16:34

@jvizkeleti: "Overdose tenyesztoi is magyarok..." Ezt hogy csinálták, amikor másfél éves korában, Angliában vették????

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.06.30. 16:53:12

csúnyán beállt brit elitet"

ez a brit elit?
nagyon korcs nép lehet ez, a lordok háza akkor mi?
és miért kéne nézegetni?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.06.30. 16:55:02

@jan: Csodálkozom amúgy, hogy a nyelvművelő még nem tiltakoztam, hogy miért nem Túladagolásnak hívjuk a nemes paripát;) "

mer arra nem hallgat, mer magyar :)

teng-leng 2011.06.30. 19:22:12

Fessük fehérre és adjuk a tótoknak. Vagy a hátán bevonulok vele Kassára. Ha egyik terv sem valósul meg, kolbásznak még mindig kitűnő...

radix 2011.06.30. 21:51:18

ha Prohibit lenyomja Overdose-t, az a War on Drugs?

Bloodscalp 2011.07.01. 10:57:39

elhiszem h a gazdái, trénerei szívéhez nőtt, de nem kéne úgy előadni hogy hamarosan leteszi az állampolgársági vizsgát, és eldobolja a patkóival a himnuszt etc. az meg hogy az "angol elit" előtt a mi kis országunknak szerez dicsőséget...le lehet állni a marketinggel, inkább ne

justblaze 2011.07.01. 12:25:34

Azért azt érdemes megjegyezni, hogy mitől kapta a patagyulladást. Azért, nem tudott versenyezni a legfontosabb évében, mert szar kovács patkolta, így begyulladt a patája. Egy ilyen kaliberű lóra, nem kellett volna sajnálni azt, hogy Németországból utaztassák ide a legjobb kovácsot. Végül mégsem akartak ennyi pénzt kiadni erre és nem tudott tavaly versenyezni.....

Exsul 2011.07.01. 12:38:12

@zero:

"néha nyer, néha meg nem"

Az arány elég tekintélyesen a "néha nyer" felé tolódik, a magyar trénereket, magyar tulajdonost, és magyar színekben való versenyzést figyelembe véve pedig joggal lehetünk rá büszkék.

Ezt a népet sajnáljam? · http://www.youtube.com/watch?v=FABqq_jjRRo 2011.07.01. 18:39:47

jaj ne!

ezt nem is figyeltem az anyaoldalon:

a BDSM nevű illető ilyen bőven írja a modoros semmit?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.07.02. 14:37:20

@justblaze:

remélem te is a legjobb orvoshoz jársz, és sosem vagy beteg

www.dolgaim.hu/books/HMP/hmp.html

fülöpke 2011.07.02. 22:17:21

"A PEJ kanca (Kincsem sárga volt) tizenharmadik születésnapján múlt ki, majd 140 évet kellett várnunk, hogy egy magyar patás (inkább legyen már szegény versenyló), Overdose ismét megrettentse a nemzetközi mezőnyök legjobb telivéreit."

Bocsánat a szőrszál hasogatásért. Ilyen kedvem van. :-)

justblaze 2011.07.03. 01:29:55

@tesz-vesz: Szerintem itt két külön dologról van szó. Egy dolog az, hogy valaki megbetegszik, ez mindenkivel megeshet. Megint más az, amikor az orvos ront el valamit, és azért betegszem meg. Ez esetben utólag jogosan tehetem fel a kérdést: Nem lett volna jobb, egy komolyabb orvoshoz mennem?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.07.03. 10:49:32

@justblaze: nem néztél rá a linkre.

nem biztos, hogy a patkoló rontotta el. simán lehet, hogy vérkeringési zavarok miatt. vagy patkolás után nem pihentették a lovat eleget, megerőltették. vagy mérgező anyag került bele, elfertőzödött.

nem hinném, hogy a német patkoló olyan nagy művész lenne, hogy lefölözi a magyar patkolókat.

st.Ella 2011.07.03. 13:58:58

@justblaze:
Overdose-t történetesen Max Fournier francia mesterkovács patkolta, akit csak e ló kedvéért utaztattak Magyarországra. A patkolás után a bal első patában egy tályog helyét is feltárta, azt eltávolította, de közben olyan mélyen kellett behatolnia a pata szarurétegébe, hogy a ló lesántult. Mivel ilyen esetben az ellentétes végtag veszi át a terhet, a túlterhelés miatt Overdose jobb első lábán patairha-gyulladás alakult ki.

Ezek után több millió forintot költöttek a legmodernebb kezelésekre és a legmegfelelőbb körülmények kialakítására. Nem hiszem, hogy beszélhetünk hanyagságról.

justblaze 2011.07.03. 23:29:56

@st.Ella:
Tavaly tavasszal egy magyar kovács majd egy ukrán kovács patkolta a lovat, majd utána jött csak a francia úr. Alapvetőleg azért kellett a francia kovácsnak jönnie, hogy az ukrán vagy a magyar kovács által okozott kárt kijavítsa.
süti beállítások módosítása