Szomszédok tükre
2011. április 13. írta: zalka.szilvi

Szomszédok tükre

  Nemrég hunyt el Komlós Juci, a Nemzet Színésze, akit simán titulálhatnánk az ország Lenke nénijének, hiszen a kiváló színésznő több mint 12 éven keresztül alakította a Szomszédokban a tűzről pattant nagymamát. A sorozatot – ki tudja, hányszori ismétlés után – még mindig műsoron tartja a Magyar Televízió. Ennyire keresett ma is a Kádár-korba húzó nosztalgia?

 Általános iskolás koromban a Szomszédok megtekintése családi programnak számított - naná, hiszen nem is volt más tévécsatorna. Az ezernyolcszáz lelkes faluban is tudtuk, hogy a panelban miként néz ki a lépcsőház, és milyen szomorú lehet a Lenke néni, amiért be kell költöznie abba a „kutricába” a jó kis kertes házából, mert építik az autópályát. A szájbarágós erkölcsi tanulságokat leszűrtük – lehetetlen lett volna nem belátni, hogy az adott jelenetben ki volt a hunyó: a végtelenül jóságos Lenke néni vagy a javíthatatlanul gonosz vevő. Az volt kicsit visszatetszést keltő, hogy ezek a városi népek mindig olyan jól informáltak voltak: tudták, hogy kell káeftét alapítani, a Vágási Feri még a számítógéphez is értett. A falunkba akkor se jutott el sok minden, ma sem.

  A rendszerváltás körül kezdődtek a problémák, hiszen az új világra sehogy sem akaródzott átállni a gazdagrétieknek. Valahogy fáztak attól a fene nagy szabadságtól. Akkor már talán érezhető volt a nosztalgia – a számunkra ma dupla nosztalgiát jelentő sorozatban – a letűnt kor iránt. Azt hiszem, ekkor szokott át édesapám – így mi is - a meccsnézésre, mert addigra már volt több csatorna. Inkább a Milan vagy az Inter jött számításba Gábor Gábor helyett.

  Ma is sikeres a sorozat vetítése. Talán ma is működik az a - kis túlzással tömegpszichózisnak nevezhető - nosztalgiatöltet, ami a kisemberek sorsát megörökítő teleregényben rejlett?

  Itt szögeznénk le, hogy nem szeretjük a Kádár-korszak iránti nosztalgiát. A mai srácok nem is éltek akkor, amikor a sorozat indult. Nem is a kádárizmus lenyomata érdekli őket, hanem az, hogy jókat lehet röhögni a ruhákon, a grammra kimért párbeszédeken, meg a hétköznapi bölcselkedésen. És azon, hogy azok a naiv kisemberek a sorozatban mindent olyan fekete-fehérnek, világosan eldönthetőnek láttak. Ma minden színes, vagy legalábbis a szürke ezerféle árnyalata.

 Etus néni Pearl Jamet hallgat

  Az idősebbek talán azért gondolkoznak el, ha meglátnak egy ma futó Szomszédok epizódot, mert az embereket a rendszerváltás körül még talán érdekelte valami a közéletből, hiszen ott volt egy hatalmas változás a nyakukon. Ma egy nagyon széles rétegről mondhatjuk el, hogy elvesztette az érdeklődését a közélet, a politika iránt, mivel tapasztalataik alapján egyenlőségjelet lehet húzni azok, és a „világ legmegbízhatatlanabb dolgai” felirat között.

  A Szomszédok elviselhetetlenül moralizáló, szoci penésszel benőtt paneltapétája mintha fényévekre lenne innen nézve, pedig nem is olyan rég, 1999 szilveszterén ért véget a sorozat. Nem tartottuk világrengető műalkotásnak a Meggymárka ízével rokonítható teleregényt, de kétségtelenül dokumentál egy fontos korszakot; illetve magán hordozza egy számunkra ellenszenves, népművelőktől eltanult műsorszerkesztési technika jegyeit. Ma már nem okoz tömegpszichózist. Inkább tükröt tart, és röhögésre, aztán gondolkodásra késztet, mint minden emlék: hogy hol is tartunk most?

A végtelennek tűnő Szomszédok-finálé

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr1002819037

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Futball eredmények, foci közvetítések 2011.04.13. 11:22:56

A Schalke, Inter, Tottenham, Real Madrid kvartettből, melyik lesz az a duó, aki bejut az elődöntőbe? //

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.04.13. 07:51:37

megint egy általános iskolai fogalmazás. végül is nem baj. hol van az parancsba adva, hogy a butaságnak nem kell teret engedni? naugye! vagy ha ez ilyen publikációs paralimpia, hát az sem baj.

a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka 2011.04.13. 07:57:22

És aki azt hinné, kevés volt az akció a Szomszédokban, nézze meg ezt:
www.youtube.com/watch?v=cXgVw7p-T7I

BISMARCK 2011.04.13. 08:17:02

A 94-es választásokon ez a szutyok jó pár szavazatot hozott a szociknak.
Nem érdemes ezekre sok szót vesztegetni.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.04.13. 08:26:58

Amikor felnőtt fejjel először visszanéztem a Szomszédok néhány részét, meglepődtem azon a kádári kispolgári panaszkultúrán, ami áradt a sorozatból. Tényleg ilyen volt az ország 20 éve? Félelem a szabadságtól, a demokráciától, a vállalkozó szellemtől, "Kádár alatt jobb vót...", stb. S mivel egy tévécsatorna volt, és ezt adták főműsoridőben, valóban okozhatott egyfajta tömegpszichózis, ami akár - többek között - a '94-es választási eredményekhez vezethetett. Talán ez is szándékos volt. A történetek, párbeszédek silány voltán keveset változtatott, hogy egyébként számos remek színész játszott benne - ez volt a Szomszédok egyetlen erénye.

Jason Bourne 2011.04.13. 08:28:06

én sem szeretem a kádári nosztalgiát, de maximálisan megértem az egyszerű kétkezi munkást, aki nosztalgiázik és visszasírja a régi szép időket.

jan 2011.04.13. 08:45:58

Arra volnék kíváncsi, hogy Etus karaktere mindenkit úgy irritált-e, mint engem.

Szerintem rettentően szarul játszott Csűrös Karola (később megtudtam, hogy ő a rendező felesége, ami sok mindent megmagyaráz), de maga a negédes, okoskodó karakter is szinte fizikai fájdalmat okozott nekem.

Téglagyári Megálló 2011.04.13. 08:54:29

@rajcsányi.gellért (ergé):

"számos remek színész játszott benne - ez volt a Szomszédok egyetlen erénye."

Inkább ez volt a veszélyes benne. A Szomszédok nyerte meg a 94-es választást a szociknak, ahogy fennebb is célzott rá valaki. Antall nem értett a médiához, különben frankó szappanoperát íratott volna Csurkával. Az lett volna ám az írói munkásság!

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.04.13. 08:58:40

@jan: Horváth Ádám kezei között még a legjobb színészek is penetránsan játszanak. A helyzet az, hogy a magyar tv rendezők doyenje nem ért sem a színészvezetéshez, sem a dramaturgiához. Érdemes volna tanulnia a kitűnő Jarmusch-tól, aki még a harmadosztályú ripacsból is elsőrangú játékost csinál.

GiliczeB · http://www.balintgilicze.com 2011.04.13. 09:03:17

90-es évek közepe. Az Örsön még nincs Árkád, csak szovjet bemutatóterem és MDF piac. Karácsony másnapja, minden kihalt, szürke és a letaposott hóban fenyőfák szétvágott maradványai szanaszét szórva, melyeket az árusok nem tudtak eladni, elvinni sem akartak, de azt sem, hogy bárki hazavigye a fáikat.
A Szomszédok epizódjait nézve valahogy mindig ez a végtelenül sivár kép ugrik be.

Viktus 2011.04.13. 10:11:23

Elég depressziós egy sorozat volt ... a rendszerváltás után csirkefarhát meg zsemle tolvaj nyugdíjasok az éhezés határán meg ilyenek :P

Robinzon Kurzor 2011.04.13. 10:37:40

Pedig volt ebben a sorozatban tiltott vadászaton kapott, majd a hatalmával fenyegetőző pártfunkci (Bakonyi elvtárs, akitől persze nem szart be János, a nagyerejű erdőmérnök), MSZMP-ből érkezett ejtőernyős, meg minden.

Persze lehet, hogy a szerző akkor még tévémaci után ment aludni és ezért nem látta.

De hogy ez nyerte meg a szociknak a 94-es választásokat?
OMFG ... én eddig azt hittem, hogy a 3,60-as kenyér ígérete, de ezek szerint rosszul tudtam.
Már ezért megérte ma idelátogatnom.

Robinzon Kurzor 2011.04.13. 10:41:15

Én már gimnáziumba jártam, amikor kezdődött.

Mi azon drukkoltunk, hogy Julcsit b***a má' meg valaki végre.
(Az egyik lovagja, aki a Szépművészetibe vitte El Grecot nézni, az évfolyamtársam volt, bi-bííí.)

Etus természetesen végtelenül irritáló volt -- talán ez az közös pont, amire a posztorbáni Magyarországot fel tudjuk majd közösen építeni.

Bell & Sebastian 2011.04.13. 11:07:21

Falun innen tudták, hogy miként élnek Budapesten?
De akkor a Pösti honnan is sejthetné, -hogy úgy általában- mit csinálnak a parasztok?

Most elárulom!
Ha pont nincs szántás vagy disznóvágás, talpig népviseletbe öltözve kukoricát morzsolunk a tisztaszobában és a Szomszédokat nézzük, fekvőnyolcas ideig. (Már amennyit látni lehet belőle a horgolt terítőtől.)

Azt várjuk csak, mikor hagyják végre abba? Mert -a vének szerint- abból fogjuk megtudni, hogy végre bevezették a zsidótörvényeket. Legalábbis a tévében.

kispufi 2011.04.13. 11:32:51

ha utólag nézzük vissza, hát akkor azért nem marad magára etus, mint irritáló karakter és játék. az egész maga a megtestesült didaktika.
aztán mégis vártam. és sajnáltam, mikor megszűnt.

aeidennis 2011.04.13. 11:33:24

@GiliczeB: Rögeszmém, hogy az Árkád-ot Kádár-ról nevezték el. :)

Vajon a Dallas tömegpszichózisa mennyiben kompenzálta a Szomszédokét?...Megérne az is egy bejegyzést, kit segített Jockey hatalomra Magyarországon. :)

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2011.04.13. 11:40:31

a megyó-gyurcsányiii időkben érthető volt a nagy nosztalgiázás.

de h a fityisznek ez miéé kő/jó...
háát, izéé.......

pff

JoeHorseDick · http://kifordultvilag.blog.hu 2011.04.13. 13:04:24

@minőségi_troll: ez tényleg minőségi volt, Zsidó részvénytársaság :D

JoeHorseDick · http://kifordultvilag.blog.hu 2011.04.13. 13:07:22

...mondjuk a sorozat készítőinek nagy része biztos, hogy a párt ölén szocializálódott: mások a munkahelyükről mentek haza a panelbe, ők pedig a munkahelyükről, a panelből mentek el a szebb világba forgatási napokon...

Bloodscalp 2011.04.13. 13:21:33

@rajcsányi.gellért (ergé): a nagy rendszerváltozásban
ugyanazokra lehetett szavazni többfelé, akkor mit várt várt volna a társadalom?csodát?mesteri szinten beszélsz mellé

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.04.13. 13:41:45

Ez kár, hogy kimaradt:

"- Ez a sajtószabadság, hogy Hitler és a horogkereszt jelentse a sajtószabadságot?...

- Lehet, hogy a folytatásban Szálasit szentté avatják? De hát mit tehetünk mi ez ellen?…

- Semmit...

- Ez így van, és ha most valaki mindazt ami itt alakul, erre használja nem csinálhatunk semmit. Ezek mocskolnak össze mindent, ami tiszta és értékes változás lehetne…"

www.youtube.com/watch?v=Du1tehVrdos

fedkvas 2011.04.13. 14:14:51

jogtiszta mikroszoft vindóz 95-öt minden házgyári háztartásba!

Viktus 2011.04.13. 14:48:37

Ma is tart csak Barátok közt néven fut :D

TH 2011.04.13. 15:01:11

@jan: az a nő szerintem mindenkit irritált. Maga Karola sem semmi, de az általa megformált karakter végképp borzalmas volt...félek, hogy alapvetően önmagát adta, de reméljük a legjobbakat. :-)

TH 2011.04.13. 15:04:56

@rajcsányi.gellért (ergé): hmm, nekem ez a "kádár alatt jobb volt" érzés nem jött át, pedig a legtöbb részt megnéztem párszor az elmúlt években. A folytonos panaszkodás tényleg gáz, de ez ma is így van. Tegnap hallgattam egy párbeszédet a buszon, két nő panaszkodott egymásnak megállás nélkül, majd "szebb jövőt" köszönséssel búcsúztak el egymástól. Mi köze ehhez Kádárnak?

Sőt, a sorozatban 56-ról rendszeresen szó esett, és még valami nemzeti öntudatot is próbáltak néha totál szájbarágósan közvetíteni...

józan' 2011.04.13. 16:45:25

Nagyon olcsó poén lenne belinkelni azt a temérdek Szomszédok szösszenetet, amit már úgy is mindenki ezerszer látott a youtube-on, úgyhogy ettől én most meg is kímélek mindenkit, de azt azért meg lehet állapítani, hogy rengeteg van belőle.
Így visszanézve szinte minden részben volt egy-egy kultikus, epikus észosztás, "akciójelenet", "poén", sírógörcsre és facepalm-re okot adó jelenség. Egyszerűen annyira topa és gagyi volt az egész, hogy arra nincsenek szavak. :)))
A magyar 80-as, 90-es évek egyik legfontosabb kordokumentuma. És ezzel együtt a korszak _legkárosabb_ televíziós műsora...

Szvsz ha valamire szüksége lett volna akkoriban a "tévénézőknek" és általánosságban a magyar népléleknek, akkor az pont mindannak a teljes ellentéte, amit a Szomszédok közvetített az emberek felé.
Mondjuk egy kicsit később ezt talán meg is kapták a Dallas képében. :)

Kenguru 2011.04.13. 17:36:40

@rajcsányi.gellért (ergé):
"meglepődtem azon a kádári kispolgári panaszkultúrán, ami áradt a sorozatból"

A 90-es evek elejen 1.5 millio allas szunt meg. A magyar kozepreteg kb 60% a valtozas vesztese lett. Eletpalyak szazezrei tortek meg. Egesz eletuket vegigdolgozo emberek szelektalodtak ki a munkaeropiacrol.
100-150 eves gyarak zartak be.
Vegetert a ma(akkor) elo magyarok altal ismert egyetlen bekeido.
Volt miert depressziosnak lenni.

Nem veletlen hogy akkoriban ment nalunk nagyon a Depeche Mode-os, Bonanza banzai-os szubkukltura.

En nagyon nem sirom vissza K. Janos rendszeret, de azert ezt erdemes megjegyezni.

A magyar rendszervatas tragediaja, hogy(pl szemben a lengyellel) nalunk csupan gazdasagi osszeomlast jelentett, nem volt szabadsag vagy fuggetlesegelmeny a tobbseg szamara.

A konszolidacio azota is varat magara.

Téglagyári Megálló 2011.04.14. 08:14:42

Pontosan ez a panaszkultúra az, amitől visszajött Horn Gyula 94-ben. Ez a "mi kisemberek vagyunk, nem tehetünk semmit". Sokan csak szájtátva nézték a rendszerváltást, nem érezték, hogy tenni is kéne valamit, aztán csalódtak, hogy nem jött el az ausztriai jólét. Ami pedig a párttitkárok kritikáját illeti a Szomszédokban, az beleillik a Hofi-féle belülről kritizálom a rendszert sémába.

Ellensúly 2011.04.14. 09:57:32

A Szomszédok indulásakor már több mint 15 éve két tévécsatorna működött.

Arma Gedeon2 · http://kitalaltujkor.blogspot.com 2011.04.14. 19:29:02

@JoeHorseDick:

Lenke néni halála megint emlékeztetett a tényre, hogy Mo-on a Nemzet Színésze szinte csak zsidó lehet. A legutóbbi választásnál Sztankai eleve rezignáltan célozgatott rá, hogy nincs esélye...
És persze befutott a nagyon tehetséges Haumann.
Szóval autodidakta fajológus-amatőrként tűnődtem, hogy Lenke néni AZ-e, a komplett tehetségtelenség és ehhez képesz Nemzet Színésze kiemelt nyugdíj ugyan nagyon valószínűsítő volt, a Komlós névre is volt precedens a volt ávósból lett kultúrkádernél, de kicsit bizonytalankodtam.
Köszönöm a Mandinernek a legalsó profilképet, ez eldöntötte a kérdést.

Szekuriti Blogger · http://szekuriti.blog.hu 2011.04.16. 13:18:19

Én is tavaly néztem újra a barátnőmmel, kb. a százvalahányadik részig bírtuk. Akkor már azon csodálkoztam, hogy miért nem vágta fel el több ember a nyakát ezt a szart nézve? Minde második szavuk siránkozás, sopánkodás. Akkor sem volt túl rózsás az élet, de azért nem csak sírt-ritt mindenki.

herakles2000 · http://www.karoracentrum.hu 2011.04.19. 12:18:26

Komlós Jucit nagyon szerettem, de a karaktere, a Lenke nénit nem annyira... mindenbe belekotnyeleskedő néni aki mindenkiről mindent tudni akart...
De megérdemelten volt a nemzet színésze.
süti beállítások módosítása