Bakony az én Párizsom
2011. április 09. írta: zalka.szilvi

Bakony az én Párizsom

 Itt a szezonja az „Ismerd meg hazádat!” típusú túráknak, szóval el is mentünk gyorsan a Bakonyba. Szempont ilyenkor, hogy tíz feletti létszámban is elférjünk a vendégházban, ahol lehet főzni (!), gyalogtúrákra vagy biciklitúrákra alkalmas legyen a környék, és ne hagyjuk ott még a gatyánkat is, ha fizetésre kerül a sor.

 Az Észak-Bakonyban fekszik Döbrönte, egy kétszáznyolcvan lelkes falu. Veszprém megye nyugati szélén, a Bittva patak völgyében fekszik a takaros kis település, amely fölött meredek domb magasodik, azon áll Szarvaskő várának maradványa.

  Odautazni kocsival javallott, de Budapestről Pápáig vonattal is elég könnyen el lehet jutni, onnan 16 kilométer Döbrönte. A falucska neve a szláv Dobrete személynévből származik. 1240-ben egy határjárás kapcsán említik a falut, de a közelében talált régészeti leletek szerint már a római korban is lakott volt. A falu felett látható Szarvaskő vára, amelyet Himfy Benedek bán – Nagy Lajos királyunk kedvenc hadvezére – építtetett 1373 és 74 között.

  Szláv eredetű a település neve, de a mai lakosok nagy része sváb nemzetiségű, és a falu főutcáján sétálva erősödik is az emberben a pozitív prekoncepció a német precizitással, a sváb porták tisztaságával kapcsolatban. Az utcák rendezettek, és a jó időnek köszönhetően az első sápadtarcú turisták is megjelentek már. Szarvaskő várát elhagyva dimbes-dombos erdőségekbe vetheti bele magát az ember, jelzéssel ellátott 7 és 17 kilométeres turistakörútra is indulhatunk. Felesleges lenne hosszan ecsetelni a tavaszi erdő szépségét, szagát, a Bakony fölött magasodó felhőtornyokat. A földútról Szent László pénzét szedegethetjük fel, amely valójában egy apró, őskori élőlény fosszíliája; az erdei ösvények mellett pedig medvehagyma lelőhelyekre vadászhatunk.

  Akit jobban motivál a pőre pihenés, és a legapróbb településen is az elmúlt századok nyomait keresi; illetve maximum egy kilométeres túrácskát szeretne tenni a fogadóban elfogyasztott szarvaspörkölt után, az átsétálhat Gannára. A szintén svábok lakta faluban 320 lelket számlálnak. Neve ismeretlen eredetű, talán a szlovák Gadna (nem szép), vagy a szerb Gladna (patak) rejtőzik benne. Árpád-kori településről beszélhetünk, első említése egy 1171-ben kiállított oklevélen szerepel. A mai település az 1940-es években egyesített Nagy- és Kisganna falvakból állt össze.

  Érdekesség a falu közepén valószerűtlen méretben elterülő családi mauzóleum és templom, amelyet Esterházy Miklós 1808 és 1818 között építtetett. A Szent Kereszt Felmagasztalása titulusú neoklasszicista bazilikát a francia Charles de Moreau tervezte és Engel József bécsi építőmester készítette. Az altemplomban számos neves arisztokrata nyugszik: az építtető Esterházy Miklós; Esterházy Bálint, a Monarchia moszkvai nagykövete; és Esterházy Miksa, a Magyar Atlétikai Club alapítója.

  A Szarvasházban szálltunk meg. A falu főutcáján fekvő régi parasztházból kialakított szállás akár nagyobb gyerekcsoportokat is tud fogadni. Ha nem egész hétvégén héderezni, túrázni vagy a kerti szaletliben pókerezni vágyó felnőttek érkeznek, a gazdáék szívesen tartanak kiselőadást a környék élővilágáról a gyerkőcöknek (is). A szelektív hulladékgyűjtés alapvetés náluk; az ajtókat, bútorokat kézzel festett vadvirágok tarkítják, és a nagymamától örökölt hímzett párnák terülnek el a sezlonyon – az egész miliő még bőven a régies giccsen innen helyezkedik el.

  Jó szívvel ajánljuk az Észak-Bakonyt, ne hagyjátok ki a döbröntei kocsmában kapható velős-pirítóst reggelire!, és a Szarvaskő vára szeles, széles panorámáját se!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr962756726

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A tájfotózás mint cseléd- és disznópásztor-ivadékok kultúrkampfja (Így írtok ti 2.) 2011.04.11. 03:37:51

Nem kisebb vendégszerzőt sikerült meginvitálni a Hartland blogba, mint a Mandiner művészet- és nevelésügyi szakértőjét, Risottót, aki alant következő írásában a tájfotózás liberális alemberi kultúrármányáról rántja le a leplet. Vendégszerzőről lévén sz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.04.09. 08:31:15

tényleg muszáj általános iskola hetedik osztályos fogalmazásokat megjelentetni?

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.04.09. 09:20:40

még mindig vannak magyar várromok, ahol még nem jártam, nahát :)

Laikus Érdeklődő 2011.04.09. 11:29:37

@Grift: Valld be, hogy irigykedsz! Én szinte minden hétvégémet a Bakonyban töltöm. Döbrönte, Farkasgyepű, Bakonybél ... Lájk!

Bloodscalp 2011.04.09. 11:33:37

@Grift: inkább tv2 kalandtúrát néz a leányka ahogy látom:)

meg van egy kis"hülye városi kiszabadul meló után falura jellege munkatárssal/egyetemi csoporttársakkal, oszt jót mulatunk"

Mitya Ivanov 2011.04.09. 11:57:31

igen!
Döbrönte és Szarvaskő, csodás ifjúkori túra és kirándulás emlékekkel teli. Én már 1993-ban is megszálltam a Szarvasházban, bár nem rémlik, hogy így hívták volna.
Most pedig megyek medvehagymát szedni.

tempefoi · http://tempefoi.blog.hu/ 2011.04.09. 12:06:20

kösz a jó tippet, már élezem is a bicajt osztán lóra!

Passato Prossimo 2011.04.09. 13:37:10

jó kis poszt gratula!

Döbrönte, Ganna nekem is az egyik kedvencem!

A gannai patheon kupolája építésekor a legnagyobb volt Magyarországon.

Bloodscalp 2011.04.09. 18:40:43

@rajcsányi.gellért (ergé): nem mintha érdekelne, de sztem vidéken is vannak városok, az ilyenek miatt mint szégyenlem a somogyi voltom

Bogyi bácsi 2011.04.09. 18:47:01

@Laikus Érdeklődő: Marha jó, csak szar arra autózni... Mint valami hegyi rally. Akkor már inkább Duna-part vagy Alpokalja

ZboroKrisz · http://artinterior.blog.hu/ 2011.04.09. 19:49:35

A Bakonyt tényleg kár kihagyni, várnézésre pedig mindig készen vagyok! Köszi az ötletet.

Amióta elolvastam, velős pirítósról álmodozom. :)))

petdeutsch · http://skypesuli.hu/ 2011.04.09. 22:55:36

Kétségtelenül lenyűgöző környék!

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.04.10. 11:17:36

@Laikus Érdeklődő:
mondjuk maga éleseszű!
én a bakonyról beszéltem, vagy a fogalmazásról?
természetesen a bakony, egészen kivételesen fasza hely.

Laikus Érdeklődő 2011.04.10. 12:42:47

@Grift: Lemaradt a smiley az első mondat után.

AZso.hu · http://www.azso.hu 2011.04.10. 12:54:50

Be van tervezve a nyári programba...

jan 2011.04.10. 20:28:39

Nagyon szeretem ezeket az országjárós posztokat. Persze van amelyik kiemelkedően van megírva-fényképezve, és van, amelyik kicsit suta-összecsapott, de ez a minőségi ingadozás még bőven belefér.

egy_vélemény 2011.04.10. 22:13:05

Mondhatom?

Nagy örömmel olvasom mindig a természetjárós, ismerd_meg_kis_hazádat cikkeket. Ha több fotót raktok föl, akkor bele lehet feledkezni a gyönyörködésbe. Hiszen sokan vagyunk, akik csak így, virtuálisan juthatunk el olyan vidékekre, amiről alig tudunk valamit.
No, és kicsit fölelevenednek az ifjúkori emlékek is. Én nem tom, de mi is összekötöttük az aktuális országjárást, bárhol sütöttük a szalonnát, ütöttük föl a sátrunk, vagy csak egy kis porvacseszneki vasútállomás vendégszobájában háltunk....jó adag, lehetőleg ócsó falmellékivel, abszolút időtrabló filózásokkal, helybeliekkel való ismerkedéssel (bár volt, hogy a korcsmában a vadiúj dzseki zsebébe égő csikket dobott egy tréfás kedvű patrióta, viszont ma szegényebb lennék egy szép emlékkel) egy kis gitárpengetéssel, vagy csak úgy, egy kis romantikával. Volt olyan balatoni kiruccanásunk, amikor már csak kakaós kenyérre futotta vasárnap, mert elfogyott minden pénzünk....de túléltük azt is. Otthon jóllaktunk. Szóval, intenzíven gyűjtöttük idősebb, kötöttebb korunkra az emlékeket. Az összkomfortot annál jobban lehet élvezni a kontraszt fényében s az idő múltával. Érdemes kihasználni, akár csak úgy elindulni jóidőben, mindenféle koncepció nélkül. A kényelemszeretet még időskorban is unalmas és egyhangú tud lenni. Jártában-keltében, csavargása közben tapasztalja meg az ember, mindig történik valami, mindig van valami, amit fölfedezhet, mindig van egy kis izgalom is, és mindig lehet barátkozni. Öreg fejjel mondom, nagyon sok barátot, tapasztalatot és ismeretet összeszed egy kis kalandvágyból kifolyólag a vállalkozó kedvű fiatal ember. Később nagy hasznára válik, mindenképpen.
Noszogatnálak Titeket, no. Csak bátran!
:)
süti beállítások módosítása