Névsakk
2011. március 23. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Névsakk


Széchenyi és Kossuth oda-vissza húzza a magyar szamarat (korabeli karikatúra)

  Dübörög a Nemzeti Együttműködés Rendszere: talpára állítottuk a gazdaságot, itt az egymillió új munkahely, működőképes lett Budapest, lezárult a közigazgatási reform, kezelhető méretűvé csökkentettük az államadósságot. Itt az ideje, hogy a jól végzett munka után hátradőljenek az államférfiak, hogy kedvenc hobbijuknak, a szimbolikus politizálásnak hódoljanak. Például a közterületi elnevezések és szimbólumok lecserélésével.

  Kezdődött mindez az Elvis térrel, amivel, úgy tűnik, a budapesti rockandroll felszivárgott az undergroundból a politikai mainstreambe. A következő években szívesen látnám bitliszesek és sztónszosok, illésesek és omegások, csövesek és digók, depesesek és duranosok, technósok és nirvanások küzdelmét az újabb és újabb földrajzi elnevezésekért.

  Addig is régi nagyjainkkal és mások nagyjaival sakkoznak a politikusok: a Magyar Tudományos Akadémia elnökének indítványára Tarlós István főpolgármester azt javasolja a Fővárosi Közgyűlésnek, hogy az V. kerületi Roosevelt teret nevezzék át Széchenyi térré. Tarlós utána a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta: a Szabadság teret viszont átnevezné Roosevelt térnek, bónuszként eltávolítaná onnan a szovjet emlékművet (végre!).

  Közben a KDNP-sek szobrot cserélnének le: Károlyi Mihály helyett Kéthly Anna szobrát látnák szívesen a Kossuth téren, a kereszténydemokraták tehát gesztussal vállalják a szocdem hagyományokat. (Egy katolikus alapítvány meg a gellérthegyi Szabadság szobrot cserélné Szűz Mária-szoborra.) Tarlós korábban kijelentette: elbontatná a Dózsa György úti '56-os emlékművet, mert szerinte nem szép. Ahogy nem tetszik neki Budapest történelmi zászlaja sem, amely hiába áll Buda és Pest hagyományos színeiből, a jobber törzsközönség számára mindig Romániát idézi fel (hiába régebbiek a román zászlónál). A budapesti szimbólumok lecserélésével pedig megbízta az SZDSZ-ből átlépett Bojár Iván Andrást, aki Demszky után Tarlós mellett vizionálhatja tovább fővárosunkat.

  Vízióink pedig nekünk is vannak. Például folytathatjuk a névsakkot azzal, hogy ha a Rooseveltből Széchenyi lesz, a Szabadságból pedig Roosevelt, akkor nyugodtan továbbléphetnének, és a Kossuth teret átnevezhetnék Szabadság térre. Egyrészt ezzel minden szabadság-hívő megnyugodna, másrészt helyére kerülne az a vén monoki felforgató! S talán a jobbikosoknak is eszükbe jut, hogy a Szent Gellért szobor keresztjét a címlap után a gyakorlatban is menórára cseréljék. És ha már a kormány elvárásainak megfelelően Liszt Ferenc lesz Ferihegyből, úgy szomszédsráccal mondjuk: a Liszt Ferenc tér legyen mostantól Repülő tér!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr732764475

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bojár Iván András, az Ellenállás tiszta kezű hőse 2012.01.06. 09:41:10

  2011. december 31.: Megszűnik Bojár Iván András városarculati tanácsadói megbizatása a Tarlós István vezette Fővárosi Önkormányzattal.   2012. január 4.: Bojár a Tiszta Kezek Mozgalom által szervezett tárlatlátogatáson a következőket mondj...

Trackback: Legyen Tarlós az István utca új neve 2011.03.23. 20:04:27

 A látszatintézkedések őrülete átterjedt az eddig józannak tűnő főpolgármesterre is. Hogy teret nevezzenek el Elvis Presley 56-os hősről, még csak elgondolkodtatott. Az átnevezendő közterület ugyanis az Angyal István park nevet viseli. Nem tudom, ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2011.03.23. 11:50:57

Budapest vízfej.
Ez idáig nem újdonság, de hogy a közösből pótolja vissza a kormány mindazt, amit elvert az előző rablóbanda és ilyen marhaságokkal terelik át a figyelmet erről, az azért több, mint meglepi.

Ezzel a kommunikáció szakos tanácsadóval meg -aki kitanáta az egészet- csillagot rúgatnék.

Készpénz Jancsi 2011.03.23. 11:58:46

Ma utána olvastam, hogy hívták régen a Szabadság teret, és ez egy plusz csavart visz az ügybe: Széchenyi térnek (legalábbis egy részét). Tehát ha a múlt tisztelete a vezérlő elv a névváltoztatásoknál, akkor talán nem a Szabadság teret kéne hívni Széchenyinek? A Rooseveltért szerintem sem kár, de az legyen más.

A cikk felvezetője olyan indexesen vicces-pikirt és egyben pont olyan inkorrekt: miért Tarlóson kérjük számon a kormányzati teljesítményt? Ő egy város polgármestere.

Téglagyári Megálló 2011.03.23. 12:01:07

"bónuszként eltávolítaná onnan a szovjet emlékművet (végre!)"

Bizony, végre.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2011.03.23. 12:03:25

Javaslom elnevezni valami közteret Orszáczky Jackie-ről. Ja, és lehetőleg ne egyszerre nevezzük át a köztereket, hogy nehogy jó sokszor egymás után változzanak a fejünkben a dolgok. :D

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.03.23. 12:05:52

Azért az is pikáns, hogy Bojár eredetileg a fideszben kezdte, onnan lépett át anno a szadiba. Mostanra gondolom tök független lett . )

TG69 2011.03.23. 12:34:28

Magyarázat1:
Valamikor pihenni is kell, ilyen sok veretes munka után! Azután ráérünk rendbetenni az egészségügyet, a nyugdíjrendszert, a MÁV-ot stb cirka 4-5 hét alatt.
Magyarázat2:
Ezekkel a PR mozdulatokkal terelik el a figyelmet a PR alkotmányozásról, ami eltereli a igyelmet a kiigazításról (kettős védelem).
Magyarázat3:
A "szervezet" (©. tölgy) előkészítik a terepet a majdani Gyurcsány tér elnevezésre (lsd Orbán tér).

jan 2011.03.23. 13:00:39

@Bell & Sebastian: A világból ki lehet kergetni ezzel a "Budapest vízfej" faszsággal.

Budapest valójában _sokkal_ többet fizet be a közös kasszába, mint amennyit kivesz.

Aki kivesz a közös kasszábók, az a munkanélküli romákkal és idős nyugdíjas parasztbácsikkal és nénikkel felálló borsodi zsákfalu. Őket keresztfinanszírozza pl. Budapest, ami így is van rendjén: én hiszek a közteherviselésben;)

Maisie MacKenzie 2011.03.23. 13:05:38

"egymillió új munkahely"

A fele utcanévtábla gyártó, felszerelő, nyomtatványt, okmányt átíró, zászlókészítő lesz! :-)

"a jobber törzsközönség számára mindig Romániát idézi fel"

Az új fővárosi zászló valószínűleg a palesztin zászlóhoz fog hasonlítani. :-(

valójábannemberci 2011.03.23. 13:26:41

Na jó, Tarlósnak tényleg elgurult a gyógyszere.

teemur · http://teemur.blog.hu 2011.03.23. 13:36:53

Érdekes, a gótikus emlékmû a Spinnerin am Kreuz, középkori votívoszlop, a Triester Straße mellett áll. Eszerint a háttérben Bécs sejlik fel a Kahlenberggel.

Viszont ez azt is jelenti, hogy vagy a kép van tükörfordítva leképezve, vagy az oszlop került át az út túlsó felére egyik útpályabôvítésnél. (Mindkettô lehetséges). Ma ugyanis, befelé menet, bal oldalt áll.

d-evike-a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.03.23. 14:16:30

A legjobb az első bekezdés.
Akár történhetett volna így is, de sajnos elmulasztották.
Gratulálunk, ennyire béna kormányunk még sosem volt.

Lew Archer 2011.03.23. 14:51:13

@jan:

Miért is tesz be többet Budapest?

Milyen metodika alapján számítja ki, hogy ki mennyit tesz hozzá?

Gondolja, hogy a vidéki fogyasztás nélkül a budapesti cégeknek ugyanennyi árbevétele lenne? Mondjuk a T-mobile központ bevételeiből levonná a vidékiek számláit?

Rengeteg olyan cég és közintézmény van Budapesten, aminek nem kellene okvetlenül ott lennie, csak ott van, megszokásból. Mert sokan úgy gondolják, hogy máshol nem is lehet. Pedig dehogynem.

antho 2011.03.23. 14:52:10

Miért is régebbi a Budapest zászló, mint a román?

Maisie MacKenzie 2011.03.23. 15:15:48

@antho:

Mert 1873 előbb volt, mint 1859? :-)

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.03.23. 15:25:43

@antho: BP színei jóval régebbiek a románokénál

naná :))

antho 2011.03.23. 15:51:14

mi több a piros, a sárga és a kék szín a magyarsággal egyidős, azaz 35 ezer éves. :)

Tatrangi 2011.03.23. 15:51:57

Érdekes, hogy a Szabadság és Petőfi hidak visszanevezése még nem került szóba.

kergezerge · http://kergezerge.blog.hu 2011.03.23. 15:54:40

El kellene már felejteni azt a haladó szellemű ökörséget, hogy ami szimbolikus, az felesleges. Még csak nem is lenne törvényszerű, hogy néhány névváltoztatás sok időt vagy energiát vegye el bármi mástól. Hogy idióták csinálják, az mondjuk tényleg szar ügy, az Elvis tértől meg a Roosevelttől valahogy rosszul érzem magam, lesz még itt Obama tér is hamarabb, mint hinnénk. Az meg mindent elmond erről a bandáról, hogy a szovjet emlékművet és a Károli-szobrot nem az előző kormányzásuk első hónapjában takarították el.

Bell & Sebastian 2011.03.23. 16:26:01

@jan: Erre ugye nem is kell válaszolnom?
A három évenként újra induló adómentesség miatt eddig hétszer átkeresztelt KoalaKaka az megvan? Fajlagosan többet vesz ki, viszont kevesebbet fizet be a főváros, az tuti!

Dr Milton 2011.03.24. 00:19:08

Széchenyi-Roosevelt jó, szobor repüljön, de a Szabadság gyakorlatilag az egyetlen olyan tér, ami változások nélkül átvészelt minden rendszert, az ne változzon. Szerintem egyáltalán nem kell Roosevelt, inkább a Dózsa György legyen újra Arena út és Széll Kálmánt is vissz akarom kapni!

stratez 2011.03.24. 07:45:21

Lehet, hogy Tarlós is átesik a ló túloldalára az átnevezési kampányával, de a Mandiner is ezzel a minden maradjon úgy, ahogy balliberálisék maguk után hagyták véleményével. A Szabadság téri sitthegy és az 56-osok terén álló rozsdás vasgerendakazal jelképezi mindazt, ami ebben az országban nem történt meg, pedig meg kellett volna, és mindazt, ami megtörtént, de nem lett volna szabad.
süti beállítások módosítása