A jövő Haussmannjai - Építészet, utópia
2011. március 04. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

A jövő Haussmannjai - Építészet, utópia

  A Jóisten mentsen meg minket bármilyen utópiától! - mondták mindig is a józanabbak: a huszadik században azonban jó néhány utópiát meg akartak valósítani, s csak-csak szörnyállamok nőttek ki belőlük... Igaz volt ez az építészet némely törekvésére is: a humanizmus és a szebb jövő reményében született, utópisztikus tervrajzok a valóságban embertelen városokká, városnegyedekké váltak, ahol a megvalósult jövő leginkább egy Tarr Béla-i jelenetre emlékeztet. A Kortárs Építészeti Központ harmadik alkalommal rendezi meg a Budapesti Építészeti Filmnapokat, ahol többek között a megvalósult utópiákkal, építészet és politika kapcsolatával foglalkoznak a dokumentumfilmekben.

  A Toldi moziban ma estétől vasárnap estig vetített filmek között megnézhetünk egy dokut a '67-es expó Jetson család-ihletésű, gömb alakú amerikai pavilonjáról; egy '58-as filmet egy 384 méter átmérőjű, geodéziai kupoláról és a hatvanas-hetvenes évek ellenkultúrájának építészeti törekvéseiről.

Kazah kőmívesek álma

  Építészet és politika viszonyáról esik szó a caracasi, vertikális nyomornegyednek nevezett falanszterekről szóló filmben; Kazahsztán új fővárosát, a sztyeppei szovjet faluból ultramodern várossá álmodott Asztanát mutatják be a Főváros c. dokuban; egy másik film pedig Csandígarhról, az indiai Pandzsáb tartomány Le Corbusier által több mint ötven éve megtervezett modern székhelyét mutatja be.

Sarkozyék Haussmann nyomdokain

  A Grand Paris pedig Sarkozy elnök megalomán elképzeléseiről szól: hogyan is alakítaná át nemzetközi sztárépítészek segítségével Párizs arculatát a franciák kevéssé szerény elnöke. Sarkozy a Napkirály, Napóleon, Mitterand és Chirac hagyományait követve nagyszabású építkezésekkel hagyná kézjegyét a fény városán. De vajon lesz-e Sarkozynek Haussmann bárója - s egyáltalán, szükség van-e a modern metropoliszok anyjának egy újabb átszabásra? Erről s még számos érdekes témáról nézhetünk meg filmeket a KÉK hétvégi programjában.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr742710133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2011.03.04. 16:17:13

Chávez is szeretne valami mintavárost építeni.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.03.04. 19:15:50

má megin ezek a kortársművészek, phű

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.03.04. 23:58:41

@rajcsányi.gellért (ergé):

Le Corbusier Csandígarhja brutálállatkirály! Nagyon bírom. Majdnem "tökéletes" műalkotás. Más kérdés, hogy lakni nem műalkotásban kell, hanem városban, faluban...:-)

ü
bbjnick

Bell & Sebastian 2011.03.05. 02:46:40

After premodern

Rengésálló, félig földbe süllyesztett gerendaváz sárral kitapasztva, gyeptéglával födve, szabad kémény, íj és tegez szögön, kecske kötélen, ló és tehén csillagok alatt, fűtőanyag száraz trágya, térerő 4 kilométerre, helyi hívás: Alfred Jodl.

Se postaláda, se franc/germán/burkus/ivrit csekk, se tévé, se messiás-epigonok.
Vadkender, vad táj, vaddohány, lé sajtárban, lótejbor, ezer (plusz egy) komisz nőstény, bilaterális végtagokkal.

Hírnök jő és ló, bál véres kardot. Ízes-szittya a szó:

- Talpra magyar, hí a haza!
- Mér, megyünk valahová?
- Lehet még egy picikét itt teszetoszáskodni, de nem sokat.
- Mégis, mennyit lehet?
- Mikor számolni kell, akkor elfogy a tudomány.
- Ez meg miféle válasz?
- Előbb-utóbb megunják, hazamennek.
- Kik mennek haza?
- Amíg nagy tempóval lehet menni előre, addig megyünk.
- Édes fiam, nem vagy te kommunista agitátor?

Ezzel előveszi fokosát és egyetlen suhintással leveri, mint mozgássérült a mikulást. A közeli, reszkető bokorból madárka szó lala.

- Huhuhúú!
- Mit? Kell még valamit mondanom, Ildikó?
süti beállítások módosítása