Dalí, Disney, Destino
2011. február 17. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Dalí, Disney, Destino

  Ötvennyolc évvel az ihlet után készült el végleg a Destino, a Disney és Salvador Dalí közös animációs kisfilmje. A bolondos, de zseniális, katalán monarchista szürrealista művész 1945-ben kezdett el együtt dolgozni a hollywoodi rajzfilmvállalattal: John Hench animációs művésszel fogott bele egy közös projektbe. Az animáció azonban pénzügyi nehézségek miatt befejezetlen maradt.

  Roy E. Disney, Walt Disney unokaöccse 1999-ben vette elő újra a vázlatokat és az elkészült részleteket, és úgy döntött, befejezi a félbemaradt alkotást. 25 animátor dolgozott a részleteken, felhasználva minden eredeti skiccet, ötletet, információt a film elkészítéséhez. Nagyrészt hagyományos rajzokat, részben számítógépes animációt alkalmaztak a munka során.

  A Destinót 2003-ban mutatták be egy animációs fesztiválon, ebben az évben jelölték az Oscaron is, a legjobb animációs rövidfilm kategóriában, bár nem nyert. A film ezután újra hosszú álomba szenderült, itt-ott levetítették Dalí-kiállításokon, s végül a Disney tavaly novemberben megjelent Fantasia & Fantasia 2000 Special Edition blu-ray lemezére került fel extra tartalomként. A hányatott sorsú kis rajzfilm nem kerülhette el a végzetét: az elmúlt hetekben kiváló minőségben felkerült a netre, így mindannyian megismerhetjük a Disney és Dalí furcsa párosának alkotását.

  A Destino végső soron Dalí jól ismert álombéli tájainak és figuráinak mozgóképes változata. Armando Dominguez mexikói zeneszerző és Dora Luz énekesnő dallamaira a kietlen pusztaságban kering és táncol különös tárgyak között egy nő. A Disney mainstream rajzfilmes toposzai és Dalí meghökkentő szimbólumai ötvöződnek Kronosz isten és egy halandó nő végzetes szerelmi történetének szürreális feldolgozásában. Több megfejtésre nincs szükség.

Destino - A rajzfilm

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr912658791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alfőmérnök 2011.02.17. 12:23:51

Ez is Dalí, csak Hitchcock rendezte (a filmet úgy látom letiltotta a youtube):
www.youtube.com/watch?v=OvAC3420t5A

De a legmenőbb Dalí-film még mindig az Aranykor.
www.youtube.com/watch?v=GYQLOhlG2AI&feature=related

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.02.17. 12:58:53

Sajnos az már csak úgy van, hogy egy igazán eltalált ételt is eltol az ember maga elől, ha a tányérnak csak a szélén is van egy iciri-piciri darab szar. Ekképpen ez a film sem különösebben fogyasztható, pedig Dali tényleg zseni.

Gyk.: A könyv sem egy nagy etwas - a mester nem volt éppen jó író, vagy dramaturg, ám ezt neki elnézzük azért, mert festőnek géniusz -, de komolyabb gond sincs vele, sőt, bőségesen elegendő volna valami igazán remek filmhez. Csak hát a megvalósítás. Tessenek a hogyanokra, a gesztusokra meg a figurák emócióira figyelmezni, az itten a darab szar, vagyis a WD féle giccses-nyálas proliboldogító értéktelenség. Ami sajnos kicsinálja Dalit.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.02.17. 13:07:12

@Dr. Zerge: igen, a filmben küzd egymással Dalí és a Disney megközelítése, és az alkotásban mindvégig benne marad ez a kettősség Mégis izgalmas, és évtizedekig befejezetlen próbálkozásról van szó.

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2011.02.17. 19:47:41

@Dr. Zerge:

Azért vedd figyelembe, hogy Disney alapvetően gyerekek számára készítette rajzfilmjeit. Ahhoz meg muszáj, hogy egyszerű legyen, mert elég ritka az olyan gyerek, aki megérti Dalit. Ott a Dzsungel Könyve pl, az egy nagyon jó kis gyerek rajzfilm.

kis123435 2011.02.17. 21:18:06

10 eve talan utott volna, de egy eros 6os egy 10es skalan.

zerge:
"Azért vedd figyelembe, hogy Disney alapvetően gyerekek számára készítette rajzfilmjeit. Ahhoz meg muszáj, hogy egyszerű legyen, mert elég ritka az olyan gyerek, aki megérti Dalit."

mert te talan erted Dalit?
egy tobbszoros skizot nem erthet senki sem. sajat "maguk" sem ertik magukat.
szoval kar okoskodni skizo ugyekben...

a dolog egyszeruen nem mukodik.
meg lehetett volna ugy is csinalni hogy mukodjon, de nem mukodik...

ennyi...

(mi ebben disney? a pokahontas no meg a bezbollos csavo?
ez nagyon keves...
ebben egy dolog a disney:
ugy hivjak:

USD

kis123435 2011.02.17. 21:20:22

bocsi, nem zerge irta a bugyutasagot a gyerek-disney megertesrol, hanem vizkeleti...

gólhaj · http://kroki.blog.hu/ 2011.02.17. 22:17:16

sztem naonjó!
mondjuk a baseball motívum túl sok valóságot tolt az arcunkba a végére, de profi.
kösz ergé!

szkeptikus_ · http://twitter.com/szkeptikus_ 2011.02.18. 00:31:56

Nem életem rajzfilmje, de ettől függetlenül nagyon tetszett.
Igazából pont az a bajom vele, amitől elvileg jónak kéne lennie. Se nem Dali, se nem Disney. Más szavakkal: Dali-nak kicsit giccses, Disneynek kicsit beteg.
És szerintem, aki kiemelkedő festő, nem biztos hogy az animációban is az lesz, mert más szemlélet.

Ha meg szürreál rajzfilmre szomjazna valaki, akkor a legjobb választás Kovásznai György. A Habfürdő különösen.

lorantka_a_gall 2011.02.18. 00:44:46

Csodaszép. Nem kevésszer néztem meg egymás után...

algi 2011.02.18. 03:27:21

@jvizkeleti: Na, ez a baj, amikor a gyerekek képébe primitív gagyit tolnak, pedig ők ugyanúgy éreznek és értenek, mint a felnőttek, ha nem jobban, csak a műveltségük és a tapasztalatuk kevés, és a sok egyszerű "mese", meg "rajzfilm" csak ront a dolgon.

penelope garcia 2011.02.18. 03:48:46

Hm. Jónak rossz. Rossznak jó.
Olyan vállrándítós.

aesopus · http://blog.hu 2011.02.18. 07:03:30

@kis123435: a filmből nekem nem szűrődik le, hogy Dali skizofrén lenne. ha szerinted igen, akkor egy Jankovics Marcell filmről mi a véleményed?
Szerintem azok sokkal ütősebbek.

ez a rövidfilm közepesen jó, leginkább a zene emeli fel a színvonalt, anélkül egy érthetetlen kotyvasz

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.02.18. 10:21:12

@jvizkeleti: Disney, mármint az öreg, egy rossz ízlésű fasiszta volt, mérsékelt tehetséggel, csapnivaló ízléssel. Sajnos a gyerekeknek szánt műalkotásokat már akkor is lenézték, és ahelyett, hogy a legkiválóbbakkal készítették volna, hagyták a másra nem alkalmasak játszóterének.

Egyebekben a gyerek se nem hülye se nem miniatűr felnőtt. Értelmes, a felnőttnél sokkal nyitottabb, érzékenyebb és gazdagabb fantáziájú lény.

szkeptikus_ · http://twitter.com/szkeptikus_ 2011.02.18. 12:02:02

@Dr. Zerge: Disney jól megkapta nem mondom, de azért abba gondolj bele, hogy az első színes film pl. Disney nevéhez fűződik, és jócskán benne volt a technikai fejlesztésben is.
Továbbá: lehet kritizálni a a Disney filmeket, de nem lenézendőek az biztos. Disney egy "világot" teremtett, felismerhető védjegyekkel, legyen az vizuális, vagy akármi. BTW az összes Disney film profi munka, és maga Disney találta ki a figurák nagy részét.
Csinált egy vidámparkot, ami az élményt (tehát azt, hogy érezd baromi jól magad) helyezte a központba minden szinten. Ez a stratégia nagy újításnak számított, az élménymarketing úttörője volt.
Nem utolsó sorban kitűnően találta el a célcsoportját és adta nekik azt, amit szeretnek.

Ja, és kapott nem mellékesen 26 Oscar díjat.

Üzletemberként sem volt utolsó, az meg, hogy fasiszta volt-e vagy sem más lapra tartozik.

negeev 2011.02.18. 19:01:53

@Dr. Zerge: Szerintem komoly vita alakulhatna ki, hogy Disney jó vagy rossz filmes volt.
És én sem a te álláspontodat képviselném.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.02.19. 09:40:37

@negeev: Alakuljon! Mondjuk én azt aztán nem mondtam, hogy milyen filmes volt. Már csak azért sem mondhattam, mert meglehetősen definiálatlan ez így. Filmes. Író? Gyártó? Terjesztő? A film, kérem, ipar. Ahol persze néha műalkotások is születnek. No mármost művésznek féltehetség volt Walt, erről viszont magam nem óhajtok vitát nyitni. (Hogy iparosnak milyen, az engem spec. nem izgat - valszeg jó -, üzletembernek pedig kiváló volt, mint fentebb már említettett.) Tényekről meg, hogy pölö fasiszta volt, nem érdemes.

Antonin Nalpas · http://youtu.be/EXy7lsGNZ5A 2014.06.01. 20:54:13

Ez a forgatókönyv nem álommásolat, és nem is szabad annak tekinteni. Látszólagos kuszaságát nem akarom az álmokra való léha hivatkozással mentegetni. Ez a forgatókönyv az elme komor igazságát kutatja, pusztán önmagukból táplálkozó képek segítségével, s azok nem a helyzetekből merítik jelentésüket, noha helyzetekben bontakoznak ki, hanem egyfajta belső és parancsoló szükségszerûségből, mely a megfellebezhetetlen evidencia fényébe löki õket.

metropolis.org.hu/?pid=16&aid=397

www.youtube.com/watch?v=mYAo-dwZSrs
süti beállítások módosítása