Elnézést
2011. január 13. írta: Kínai Kálmán és Trágár Tóni

Elnézést

  Tegnapi, Hétköznapok és ünnepek az MTA Filozófiai Intézetében című posztunk meglehetősen nagy vitát kavart, nemcsak itt, a blogon. A posztban szándékosan gyermeteg karikatúra-szerűségeket közöltünk, a műfajra jellemző túlzásokkal. Valójában egyáltalán nem gondoljuk, hogy filozófusaink dollárkötegekkel dobálóznának, naphosszat Miami Beachen süttetnék a hasukat, és zombinak öltözve tanácskoznának. Mivel a posztot sokan olyanok is látták, akik először találkoztak az általában mindent iróniával és öniróniával kezelő stílusunkkal, számukra mindez nem volt egyértelmű, így a reakciók nem voltak túl barátiak, és többen személyesen megsértődtek.

  Jó néhányan figyelmen kívül hagyták, hogy a blogműfaj lényege szerint a poszt maga csak vitaindító - éppen ezért érdemes provokatívra fogalmazni -, azt nyugodtan lehet kommentálni, s az olvasói hozzászólások ugyanúgy szerves részei a tartalomnak, mint maga a bejegyzés. Sajnos értelmes vita helyett, amit a magyarországi kutatások problémás finanszírozásáról lehetett volna folytatni, nettó anyázásba fulladt a dolog. Ez persze annak is köszönhető, hogy mélyelemzés helyett idióta montázsokat közöltünk, ami egyébként bevett eszközünk, és a törzsolvasók nem is veszik őket komolyan, de a máshonnan betévedtek számára sértőek lehetnek.

  Hibát alapvetően ott követtünk el, hogy ezúttal nemcsak közszereplőkbe szálltunk bele két lábbal, hanem egész kutatóhelyekbe és kutatócsoportokba is, amelyek tagjainak nagy része komoly munkát végez, egyáltalán nincs túlfizetve – sőt –, és egyáltalán nem kívánt közszereplővé válni. Mindenkitől, akit megsértettünk, elnézést kérünk.

  A reakciókra válaszolva kommentben tegnap is világosan megírtuk: egyáltalán nem hisszük, hogy az érintettek a pénzt ellopták volna, bűncselekményt követtek volna el, vagy hogy a pályázatban vállaltakat nem teljesítették. Azt se tartjuk gondnak, ha egy bölcsész nem jár be mindennap a munkahelyére. Problémásnak mi azt tartjuk, hogy miközben a magyar tudományt fokozatosan leépítették, a források 8–10 éve folyamatosan csökkennek, egyes kutatócsoportok – amelyeknek vezetői közéleti szerepvállalásaik során egyértelműen kiálltak az akkori kormánypártok mellett – a humántudományban megszokottnál nagyságrenddel nagyobb támogatást kaptak. Valószínűleg nem a legszerencsésebb formát találtuk meg ennek a problémának a felvetésére, de mondjuk aki egy dolláresőben fürdőző filozófust ábrázoló képet komolyan vesz, az sem teljesen normális, vagy irracionálisan rosszhiszemű.

  Pontosan tudjuk, hogy az évtizedek óta kivéreztetett magyar tudományban nincs az a pénz, amelyet ne lehetne indokoltan elkölteni a könyvtárakból hiányzó alapművek beszerzésére, az elavult számítógépek cseréjére, fontos források lefordítására, fiatal kutatók támogatására. Azt viszont üdvösnek tartanánk, hogy a szűkös állami forrásokat még látszólag se politikai alapon ítéljék oda, függetlenül attól, hogy milyen színezetű az aktuális kormány. Az ezzel kapcsolatos vitákat lenne érdemes lefolytatni, nem abszurd karikatúrákkal foglalkozni, amelyeket két – közismerten régóta a politikai abszurdban utazó – szerző készített. Meggyőződésünk, hogy szent teheneknek már rég nem kéne létezniük – a kommentfolyam azonban rávilágított arra, hogy mégis csak vannak.

  Mivel a montázsaink nem közszereplők számára is személyesen sértőek, és – azon új olvasók számára, akik nem tudják, hogy egyikünk történetesen bölcsész – azt a képet sugallhatják, hogy a bölcsészeket pénzes, élvhajhász ingyenélőknek tartjuk, megkértük a főszerkesztőt a tegnapi poszt törlésére.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr482581295

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az a híres baliberális "sajtószabadság" 2011.01.14. 18:41:37

Ezekben a percekben zajlik a parlamenti képviseletét elvesztett ex-SZDSZ-es szubkultúra tüntetése a sajtószabadságért, a cenzúra ellen. Sajnos meg is van a cenzúra első áldozata a blogszférában – bár nem egészen úgy, ahogy a balliberális hecckamp...

Trackback: Így írtok ti: itt a Mandiner eltűnt posztja 2011.01.14. 14:32:02

A napokban a Mandiner blogon komoly vihart kavart egy poszt, amely kigúnyolt néhány jeles balliberális megmondóembert falleológust. A posztnak azóta hűlt helye, csupán a szerzők bocsánatkérő posztja olvasható. Egy ismerősünk szerencsére kicsempészte az...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tistedur 2011.01.14. 01:24:07

@tewton: nem tud lekattani hellerről...nézze meg, mennyit kaptak az irodalomtudászok, vagy mennyibe kerüla bánk bán kritikai kiadása...vagy mennyit kaptak a szegedi germán filológia intézetesek Az 1999-es Frankfurti Könyvvásár és annak Magyarország-képe c. kutatásukra :)
darázsfészek ez, akárhonnan nézzük, az elit és a politika közös szörnyszülöttje

Aszi 2011.01.14. 01:45:54

@Kínai Kálmán és Trágár Tóni: A blogírók 2004-ben és 2005-ben sem írtak blogot, most mégis kifogásolják a 2004-2005-ös pályázatok eredményét. De a 2001-eset most sem.

A 450 millió Ft-ot nem az ELTE BTK évi támogatásával kéne összehasonlítani, ugyanis a 450 millió Ft három évre szóló támogatást jelent. Úgyhogy először is oszd el hárommal.

Azonkívül nincsen több száz diszciplína, mivel 25-50 darab pályázatot támogattak évente.

Amúgy meg a pályázat mindenki előtt nyitva állt. A kutatók örültek, hogy ezek végre olyan pályázatok voltak, amelyeken nemcsak jelképes pénzt lehetett kapni, hanem olyat, amiből tényleg lehet dolgozni.

Az ELTE BTK több tanszéke is kapott pénzeket, pl. német irodalom tanszék kapott 53 milliót, magyar nyelvtörténeti tanszék 47 milliót, művelődéstörténeti tanszék 52 milliót.

tewton 2011.01.14. 01:59:14

@tistedur:
heller á-t azóta zártam végleg a szívembe, amióta és ahogy szemrebbenés nélkül kiadta a reneszánsz ember 2. magyar kiadását a rendszerváltás után .) meg hát hallottam is. én őt érzem tipikus alaknak az efféle sztorikban.
persze, a többin is meg lehet zavarodni. pláne hogy csak a győztesek publikusak, a semmit se nyert pályázatok meg elsüllyedtek. meg én is tudnék olyan témákat kitalálni ... Balassi digitális kritikai kiadás ...? :)

ucsacsu 2011.01.14. 08:39:54

@Loxon: A szubjektív értékedet fogd meg és vidd ki a fény utcai piacra,és add el a tojást áruló parasztnak de mindjárt vidd a heller ,radnóti " műveket is ,és 3 in 1 alapon kínáld .Otta piacon ,a szent piacon majd kiderül,hogy ad e paraszt a nem fejleszthető tojásából egyet is a remek műveitekért na ez az objektív érték ítélet,te fax. Azt csak te hiszed,hogy az a normális,hogy az állam kirabolja az értéket előállító társadalmi réteget,ez lehet értelmiség is sőt nagyon is,aztán kénye-kedve szerint szét szórja a javakat mindenféle baromságra. Ha téged érdekel a jing -jang dinasztia ,hogyan ette a rizst három pálcával hatezer évvel ezelőtt FIZESD MEG, DE TE ÉS NE ÉN!!!

És ez a logika kell,hogy vonatkozzon az összes felhőbaszó tanszékre.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.01.14. 08:46:19

@Aszi: kösz a Fricz liket.
Azt hiszem Fricz pályázatából azért nem lett ügy, mert ott elég sokszínű volt a névsor. Kapott akkor libi, szoci.

Ellenben megnéztem a 2005-ös pénzosztást. Három filozófus pályázat kapott összesen 178 misit (és még a polányisták 21-t), emellett még 254 misi ment más bölcsész- és társtudományi pályázatokra (ebbe beleszámoltam a színháztörténeti intézet pénzét és a szoci Bayer J. által megszerzett 72 misit is).
Tehát az összes bölcsész és társtudományos pályázati pénzek (453) 43%-a ment filozófusokhoz 2005-ben.
Kissé más, mint a 2%.
Eztán, ha gondolja, rajzoljon meg egy kapcsolati hálót is. Szép tudományszociológiai cikk lehetne. De nem lesz.

f.m.j. 2011.01.14. 08:46:45

érdekes, hogy a liberális beállítottságú emberek szerint csak a baloldalnak, liberálisoknak van iróniájuk, humoruk, persze azt is ők határozzák meg, hogy mi az irónia, és a humor
itt tegnap volt egy vicces, és irónikus poszt, és az persze sértő, és bunkó, és nyomokban sem tartalmaz humort, és iróniát, mert természetesen azt is ők határozzák meg, hogy mi nem az...
szánalmas banda
és igenis gyáva dolog volt levenni
mégiscsak nagy maffia lehet az egész, ha ennyire csípte a szemüket... és ti akarva-akaratlanul valaki(k)nek a tyúkszemére léptetek...
éljen a cenzúra! (ez is az, még ha ön is)

ucsacsu 2011.01.14. 08:50:22

@bbjnick: imakönyvet,párttagsági könyvet,teszt misebort,.ect,ect.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.01.14. 08:51:46

@Aszi: "nemcsak jelképes pénzt lehetett kapni, hanem olyat, amiből tényleg lehet dolgozni."

Bebaszna, ha egy filozófusnak attól lennének problémái, mert pénz kapott. Maga viccel. A művek nem a szponzor pénzek miatt íródnak.
Ahogy elnéztem, a nyertesek sem tudnak sok könyvet felmutatni a pályázat eredményeképpen. Azaz, igazolják, hogy a filozófia művelése és a támogatása közt nincs túl szoros összefüggés.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.01.14. 09:15:35

@tölgy: Téged rondán kihagytak a buliból. Rohadékok!

tewton 2011.01.14. 09:18:14

@tölgy:
gondolja, hogy megjelenhetne egy ilyen cikk? :)
azt hiszem, még magyarnemzet-közeli helyeken se. a szerzőből hamarabb lenne antiszemita, fasisztarasszista, holokausztállító, sodómita, vérfertőző, sikkasztó (bár ez az utolsó 3 már teljesen elnézett dolog értelmisi körökben), mint hogy elhasználna három rollni klotyópapirt.

egy ilyen tanulmányhoz minimum csomszkinak kell lenni, akit nem lehet kicsinálni már.

tewton 2011.01.14. 09:24:09

@Kínai Kálmán és Trágár Tóni:
add hozzá a vitatémához azt, hogy itt vagy k...a sok pénzt kapott valaki, vagy semmit. a nyertesek és a kiesettek aránya nem ismert, a nem-nyertesekről nincs hivatalos lista, hivatalos indoklás szerint azért, nehogy megbántódjanak. ld a linkelt népszabó-cikket, a mno linkjén.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2011.01.14. 09:35:10

@ucsacsu: Ha megtanulna előbb olvasni és értelmezni, Maga „fax”...

(pl. fogalma lenne arról, hogy mi az irónia.)

ucsacsu 2011.01.14. 09:58:18

@Loxon: Gondolom,ha a piacra megy tojásért,nem a filózófai szakkönyveket viszi magával cserealapnak. ,ha már így összefutottunk,mi az óra bér,számlával,vagy anélkül?

ucsacsu 2011.01.14. 10:03:05

@Loxon: Ha már így összefutottunk, itt kimaradt,TANÍTSON és így tovább.

TG69 2011.01.14. 10:05:21

@Aszi: A kérdés továbbra is az. hogy kaptak-e aránytalanul több pénzt vagy sem. Ha igen, és közben ismert a politikai rezsimmel szembeni teljel lojalitásuk, akkor nincs semmi erkölcsi alapjuk felháborodni akkor, amikor Orbán kerül demokraatikus úton hatalomra. Ezek az emberek a legnagyobb árokásók és mérgezik a társadalmi légkört, épp itt volt az ideje, hogy egy kicsit gatáyba legyenek rázva (ez nem érinti tudományos tevékenységüket, de itt nem is erről van szó).

A mandiner meg máskor csinálja sokkal okosabban, és amikör sorozatot lő, akkor csak azokat találja el akiket kell!!!!

TG69 2011.01.14. 10:15:13

@Radnóti Sándor: Vicces annak az embernek a felháborodása, aki olyan közéleti szerepet vállal, amiből az következik, hogy nem képes Orbánnal egy levegőt szívni :).

Egyébként sem értem ezt az aktivitást most. Van egy feljelentés, lehet tisztázni a bíróságon, hogy
a1) jogszerűen voltak elköltve azok a pénzek
a2) tényleg megfelelő volt-e a kiválasztás

Ha maguk nyernek, akkor a politikailag semleges emberek maguk mellé fognak állni, a hardcore-t meg ez az egész úgy sem érdekli, akik utálják magukat azok továábra is, akik meg szeretik azok szintén.

Exe Géza · http://igyjartal.blog.hu/ 2011.01.14. 10:20:53

Na ez a poszt egy az egyben mehet az "Ilyen ország pedig nincs" sorozatba. El nem tudom képzelni, hogy miféle nyomás hatására gondolta úgy a Mandiner, Kínai Kálmán és Trágár Tóni, hogy töröltetnie kell egy posztot és bocsánatot kell kérnie, de azt látom, hogy nem apró arcbaverésnek kellett történie, mivel ez - tudomásom szerint - példátlan a Mandiner (Ufi, Reakció) történetében.

S miközben Kínai Kálmán és Trágár Tóni úgy mea culpázik itt mint valami bornírt Gallilei-paródia, mert be mert szólni a hochliberális filozófusi körnek egy posztban, délután a liberálisok kegyetlenül tüntetni fognak a sajtó- és véleménynyilvánítási szabadságért. Tényleg megáll az ember esze!

Téglagyári Megálló 2011.01.14. 10:23:48

Kálmán, maga György Péter szólt be nektek a büfében? Rossznyelvek szerint már a Matulát is ő csinálta ki.

ucsacsu 2011.01.14. 10:34:35

@Loxon:
Pedig higgye el egészséges a fogyasztása,ha eddig nem tette szokjon rá. Van eladó bió.:::))))))
Tg69
Egy tanult barátom véleményt mondott a cigaretta használatával kapcsolatban,amikor kezdték kitiltani a korcsmákból,és egyéb műintézetekből. Nos a törvény így szól szerinte,és szerintem is amíg szívja magánügy,ha kifújja közügy.Ezt ajánlanám ,azoknak akik nem tudnak Orbánnal egy levegőt szívni,szívják be ez magánügy ,és tartsák bent,mert a kijújás már közügy,és ne rontsák itt a levegőt.

tewton 2011.01.14. 10:48:20

@Téglagyári Megálló:
ahol zsarnokság van ott zsarnokság van,
fortélyos félelem igazgat

Téglagyári Megálló 2011.01.14. 10:53:27

Egyébként meg a bálványokat ledönteni nem lehetőség hanem kötelesség.

tewton 2011.01.14. 11:05:56

@Téglagyári Megálló:
a nemlétező netvörk így szokott nemműködni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.14. 12:52:22

@tewton: @Alfőmérnök:

www.phil-inst.hu/en/vallasfil/vallasfil.en.html

No, ez, például, már határozottan valami! "Beljebb visz" a "probléma" megértésében:-)

A "projektleírás", például, kifejezettem bájos:-) (Egy időben, ha nem is vallásfilozófia-tárgyban, én is irkáltam ilyeneket és meglepetéssel vegyes elégedettséggel látom, hogy az Akadémián sem születnek ezek másként, mint pld. a "Küzdjünk a verőköltő bodobácsok jogaiért! Alapítvány" szellemi műhelyében:-D)

A vallásfilozófiai kutatás projektet mindazonáltal nagyon hasznosnak gondolom, csak azt nem tudom még mindig, hogy mire kellett ehhez az a 70 milla? (Lehet, hogy csak az én figyelmemet kerülte el, de tételes kimutatást a pályázati pénz elköltéséről nem találtam.)

ü
bbjnick

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2011.01.14. 14:00:12

@Loxon:

Áginéne azt mondotta tennap az Estében, hogy hát micsoda prejudikáció már ez, hogy ők pl. nem a kiírásnak megfelelő pályamunkákkal nyertek. Megkérdezte a riporter, hogy az ókoros dolog hogy jön az EU-integrációhoz (Heideggernek, Lukácsnak és Nietzschének bizonyosan sok köze van hozzá btw.), erre kb. azt mondta, hogy most miért előítélkeznek olyanok, akik nem értenek a filozófiához. Aki nem ért hozzá, ne szólaljon meg. Továbbá a nézők nem tudnak számolni (amellett, hogy a filozófiához nem értenek, így hiába pislognak a Heidegger- EU integráció problémára).
Oszt: interpretáció van. Vagyis ha a technika kérdése csak arra vonatkozik, hogy megy a mosógép, akkor Hájdegör nem releváns. De ha a technika mint filozófiai probléma, akkor releváns.
Mivel interpretáció van, bármi releváns bármilyen témában, a bugyuta népség meg úccse érti.

Így hát jövőre javaslom, pályázzon a Tea-Kör is.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2011.01.14. 14:05:58

@Gabrilo: Mondjuk én jobban örülnék, ha ókor-integrációra kellene pályázni, és akkor az EU-s pályázatokat eleve ki lehetne szórni. Nyerne vele a filozófia is, meg a tikok is (tán még az olyan tikok is, mint Heller).

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2011.01.14. 14:11:36

@Loxon:

Ez az ókor-integráció veszélyes ötlet. Honnan tudja, hogy az européer sajtó nem hozza le azt, hogy "Loxon nyilvánvaló politikai célja pályázatával az osztrakizmosz, és a sorok között meg is nevezi a jelölteket".

Láthatja, ezt a kockázatot nem vállalhatjuk.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2011.01.14. 14:20:49

@Gabrilo: Nos, meg kell nyugtatni az érintetteket, hogy ókor alatt nem démokráciára gondolunk, ezért osztrakiszmoszra sem lesz szükség.

Google 2011.01.14. 14:30:17

@Gabrilo:

Itt egy kérdésre kellett volna válaszolnia Ágnes asszonynak (hogyan jön az ókoros dolog az EU-s integrációhoz), és bizony adós maradt a válasszal.
Mintha a nagy, mindenható piac már teljesen beszippantotta volna őt is, inkább tűnt kofának, mint filozófusnak.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2011.01.14. 14:31:02

@Gabrilo: az interjúnak két highlightja volt, az egyik pontosan az, amit már idézett. mondjuk én a tisztesség kedvéért hozzátenném, hogy egy 82 éves és igencsak mérges öregember nyilatkozott, aki több mint 40 könyvet írt (sok nyelvre lefordították, stb.) és szemlátomást most sem lopott, miközben liberálishellerékazelitésfilozófiahelyettrabolnak-típusú cikkek jelennek meg napok óta, de mindegy. mondjuk talán azt, hogy ez mind részletkérdés (persze nem az), ez a válasza valóban nevetséges volt.

a másik highlight viszont az volt, amikor a műsorvezető benyögte kérdésnek az 5. perc környékén (nem lesz pontos az idézet), "ha azt mondom 52 millió, akkor tudja, hogy a zemberek erről mit gondolnak". na ez szerintem a bolsevizmus magasfoka volt. MTV, 2011, live.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.14. 14:42:19

@Regno delle Due Sicilie:

K*rvára mindegy, hogy "mit gondolnak a zemberek". Az viszont nem mindegy, hogy mire ment a "zemberek" pénze (a közpénz). Tételesen számoljon el a Filo. Intézet és megtette, ami a dolga.

ü
bbjnick

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2011.01.14. 14:47:23

@bbjnick: egyetértünk, csak ugyebár az ártatlanság vélelme.

attól még hogy nyertél egy pályázaton, nem vagy automatikusan bűnös. ha a pályázattal magával valami stikli volt, akkor pedig nem a nyertesek, hanem a lebonyolítói a felelősök. ennyi remélem nyilvánvaló.

innen kezdve a vádlóknak kellene alátámasztani, amit állítanak. ha tudják.

betyár (törölt) 2011.01.14. 15:23:37

@Gabrilo:
és mindenki

Mindenkinek javaslom, hogy nézze meg a tegnap esti Estét, vendég Heller Á. Megéri:))

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.01.14. 15:54:53

@Regno delle Due Sicilie: Tévedés. Bűnös az, aki Budai Gyula látókörébe kerül. Legfeljebb nem sikerül vádat emelni ellene.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2011.01.14. 16:11:58

Egy ideje azon gondolkozom, hogy a mostani kormány tényleg direkt mindent azért csinál, hogy minél rosszabb legyen a hírnevünk Európában, vagy nincs benne semmi terv és szándék, csak épp ennyire szerencsésen jár a kezük.

A médiabalhé még el sem ült, amelynek során az ország 20 év nem látott össztűz alá került, de máris neki kell menni a nemzetközileg legismertebb élő magyar filozófusnak is (aki köztudomásúlag holokauszt-túlélő), mert pályázat útján kutatói pénzeket nyert (ami amúgy párszázezer eurónak felel meg, ez persze nálunk marha soknak számít, szövetségeseinknél már korántsem annyira).

jól tudom vannak itt más szálak is (vö. hálozatozás), de nemzetközi renoménkat garantáltan erősíteni fogja.
már előre várom a jövő heti felháborodást, hogy megint csúnyát írtak Magyarországról valami marha fontos helyen és megint azok a szemét liberálisok vannak a háttérben. Hajrá, csak így tovább!

ucsacsu 2011.01.14. 16:20:30

k
Kihűlt a fürdetővíz,tedd e a szappant, nagyon habzik.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2011.01.14. 16:26:53

ez, tragikus, Tóni, akármi is történt

jan 2011.01.14. 16:57:33

@Kettes: talán kicsit off, de nem érzitek úgy, hogy a recpirocitás elve alapján jotundernek saját magát is outolni kellene: vezetéknév+keresztnév?

Google 2011.01.14. 17:13:07

@jan:

Esetleg betűk, számok is. Vagy erszényes talán, ezüstpénz-gyűjtő?

amancich 2011.01.14. 17:20:37

szerintem ezt is töröljétek, aztán kezdjétek megint újra,
egyre jobban szórakozom... köszönet érte akárhogy is történt... még így is ti vagytok a legjobbak

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2011.01.14. 17:23:14

@tölgy: milyen szar lehet mindig az ellenséget keresni.

Google 2011.01.14. 17:30:57

@calam:

Nem kell azt keresni, adja magát.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2011.01.14. 17:34:47

@amancich: KK és TT, 2011 január 17.
"elnézést kérünk azoktól akiket megbántottunk előző elnézéskérésünkkel, bár abszurdban utazunk, az előzőt pont komolyan gondoltuk és ezt ma már mélyen sajnáljuk"

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.01.14. 17:37:51

@calam: fogalmam sincs, még sosem akartam beleélni magamat a maga nyomorult helyzetébe.

@Kettes: maga még az ad hominem szövegeiben is végtelenül szellemtelen. A 43%-ról valami?

Kínai Kálmán és Trágár Tóni 2011.01.14. 17:39:24

@jan: Jótündér maradjon csak inkognitóban. Az MTA egyik kutatóintézetében dolgozik (nem a filozófiaiban), és nyilván megvolt rá a jó oka, hogy úgy tegyen, ahogy. Az ő döntése volt. Az meg a mi döntésünk volt, hogy nem moderáltuk ki azonnal a kommentjét.

Kínai Kálmán és Trágár Tóni 2011.01.14. 17:43:12

Maguk itt kommentelgetnek, miközben a Kossuth téren Bródy János már építi a barikádokat?

jan 2011.01.14. 17:57:02

@Kínai Kálmán és Trágár Tóni: na gut, ha nektek jó így, akkor én se firtatom az ügyet tovább.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2011.01.14. 18:04:48

@tölgy: figyi, ez még véletlenül sem talált. ráadásul a választások előtt már jóval minden második a kommented a bűvös "hálózatról" szólt.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.01.14. 18:33:52

@jan: Megbeszélem vele, hogy összedobjunk-e valami kis ízléstelen képregényt a jobboldal tiszteletre méltó alakjairól a reciprocitás elve alapján. Nem ígérek semmit, csak annyit, hogy tölgy nem lesz benne.

@tölgy: Ne használjon matematikai jeleket, maga eszmetörténész.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.01.14. 18:43:23

@Regno delle Due Sicilie:

oh, ez valóban szörnyű! hogy lehet hűtlen kezelés gyanújával vizsgálatot indítani egy hollótúlélő ellen. ez már mindenen túl megy. már amit szegény, talpig becsületes slomo berkowitz barátunkkal is csináltak, hát már az is.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2011.01.14. 19:00:05

@Grift: nem arról írtam, hogy lehet-e vizsgálni (természetesen lehet), hanem arról hogy milyen nemzetközi visszhang várható, ha a jobboldal ilyen típusú kampányokba kezd a legismertebb magyar zsidó értelmiségiek ellen.

úgy vagyok vele, hogy ami ennyire előrelátható, azzal nem árt számolni. de mondom, ha a kormány célja az újabb öngólrúgás (a további önlejáratás) volt, akkor ez remek lépés.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.01.14. 19:10:08

@Regno delle Due Sicilie:
értem. akkor képzeljük el egyetlen pillanatra, úristen, de nehéz kimondani, szóval hogy megáll a gyanú. akkor, azért mert zsidókról van szó, nem politikus dolog eljárást indítani? tudja maga miket beszél?
és maga nem öngólokat lát, hanem egy közvetítést, ahol a szpíkerek a gólnál kiabálnak, hogy mellé, a mellénél, hogy gólt kaptunk. maga a cionista-kommunista, hatvannyolcas szennymédia attakjait látja. jelentősége nem sok. orbán, négy év múlva ejrópa kedvence, egy valóságos isten lesz. nyolc év múlva az ejrópai konzervatív megújulás atyja.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2011.01.14. 19:22:13

@Grift: teljesen félreért, talán szándékosan. Lehet eljárást indítani, felekezetre, nemzetiségre való tekintet nélkül. Nem vagyunk már bölcsiben, hogy ezt tisztáznom kelljen.

A jelenlegi eset azonban úgy néz ki, hogy van a, khm, kevéssé megalapozottnak tűnő gyanúsítás leginkább Heller meg ugyebár az ún. hálózat ellen, meg van az eléggé aljas és napok óta folyó médiakampány is.

És akkor vegyük hozzá, hogy Heller egy nemzetközileg ismert és elismert filozófus, lehet szeretni vagy nem szeretni (meg becsülni a munkásságát vagy sem), de azt gondolni, hogy őt 82 évesen nemzetközileg le lehet járatni azért mert az itteni mércével komolyabb kutatási pénzt nyert, az teljes naivitás.

Nem fog beválni a terv semmiképpen, mert rossz a hozzáállás ("ennyi kutatási pénzt nem lett volna szabad nyernie"), rossz a tálalás ("a liberálisok!") és rossz az alany is. Innentől kezdve pedig csak annyi marad, hogy egy elismert magyar zsidó filozófusnak is nekimegy a kormány. Bocs, ez fog belőle látszani, nem az, hogy Orbán mekkora atyja bárminek is - és ez nem is lesz teljesen téves interpretáció.

0x0 · http://00x00.blog.hu 2011.01.14. 19:26:34

megismétlem:

"Hegel bemerkte irgendwo, daß alle großen weltgeschichtlichen Tatsachen und Personen sich sozusagen zweimal ereignen. Er hat vergessen, hinzuzufügen: das eine Mal als Tragödie, das andere Mal als Farce."

www.marxists.org/deutsch/archiv/marx-engels/1852/brumaire/kapitel1.htm

remélem, igaza volt marxnak, a hetvenes évek drámájából vígjáték, de inkább bohózat lesz (már van), és nem újabb tragédia.. max. vmi ilyesmi:

mage.hu/2010/11/27/feel

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.14. 19:28:19

@Regno delle Due Sicilie:

"Filozófuspályázatok: a rendőrség hűtlen kezelés miatt nyomoz"

inforadio.hu/hir/belfold/hir-406437

Zsidó, nemzsidó, akárki, akármi, ki nem sz*rja le?!
Fentebb is ezt magyaráztam: számoljanak el, osztjónapot! Hogy jönnek ide a zsidók?!

ü
bbjnick

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.01.14. 19:29:30

@Regno delle Due Sicilie:

na most akkor elmondta még egyszer ugyanazt. nem okos lépés a vén boszorkányt megvádolni. na most gondoljon bele, hogy a hunvald meg egy zsidó mártír leszármazottja és üzlettársa a fürst meg szintén. most ebből mi lesz? :)

a kormány kétharmados felhatalmazást kapott a tisztogatásra.

rognork 2011.01.14. 19:43:07

Na ez a poszt levétel kurvára röhejesnek tűnik számomra, és igen, "bölcsészeket pénzes, élvhajhász ingyenélőknek tartjuk". Mind egy szálig.

borszódával 2011.01.14. 19:59:41

Nagy hiba a törlés és mea culpa.
Komoly találgatásokra ad okot.
Na ez a cenzúra, nem a médiatörvény.

Távfosó Előd 2011.01.14. 21:43:35

az egész alávaló akciótokról ez a vicc jut eszembe:

két avantgárd művész beszélget: - te, szarjunk bele a zongorába! - á hagyd, úgyse értik!

szóval lehet az IRÓNIA címszava mögé bújni, meg BOCSÁNATOT kérni, meg TÖRÖLNI a posztot - ez a zavarodott magyarázkodás-csomag a Mandineren nem segít

egyértelmű, hogy a poszttal a Mandiner sikeresen leküzdötte magát a gagyi KÍNAI KONTENT kategóriájába, hogy fenomenológiailag fejezzem ki magam (nem, nem vagyok unheimlich), ahonnan sok idő múlva, fáradságos munkával egyszer talán majd visszakapaszkodhat, úgyhogy egyelőre dislike!

Téglagyári Megálló 2011.01.14. 21:50:04

@rognork:

A mind egy száligon talán vitatkoznék, de van benne valami.

Téglagyári Megálló 2011.01.14. 21:54:03

@Távfosó Előd:

Ó, egy olvasó nem olvas minket - mindjárt berosálunk!

2011.01.14. 22:01:48

"Hibát alapvetően ott követtünk el, hogy ezúttal nemcsak közszereplőkbe szálltunk bele két lábbal, hanem egész kutatóhelyekbe és kutatócsoportokba is, amelyek tagjainak nagy része komoly munkát végez, egyáltalán nincs túlfizetve – sőt –, és egyáltalán nem kívánt közszereplővé válni. "

Nem közszereplő? Jaj, ne már! Akkor most leveszitek a Jobbtaxis posztot is? Vagy a nemzeti taxis, meg a balliberális filozófus érzékenysége nem egy mérlegen mérendő? Ezért nem lesz a mandinerből soha cserebogár.

csirkeGL 2011.01.14. 22:42:57

Gyerekek azért ez komolyan gáz... mit nekünk Médiahatóság, mikor böffen egyet a falleológus-maffia oszt egyből kezeteket-lábatokat töritek, hogy elnézést kérjetek...

Micsoda egy beszari népség vagytok. Na ennyit erről. Leszóltak az szdsz-székházból, hogy ezt talán nem kéne feszegetni, vagy mi? Szánalom...

Aszi 2011.01.14. 22:52:58

Nevetséges felvetések hangzanak itt el. A kutatásfinanszírozás pályázatok útján történik, ezeket bírálóbizottságok bírálják el, pontozzák, majd sorbarakják a pályázatokat, majd a nyertesek kapnak belőlük pénzt, hol többet, hol kevesebbet. Most azt fölvetni utólag, 6-7 évvel később, hogy de hát nem is volt igazságos, meg miért kapott ez annyit, amaz meg amannyit, és próbálni méricskélni, hogy arányos volt-e a szétosztás, és így tovább, ez a realitásérzék teljes hiányára vall, különösen, ha valaki azt képzeli, hogy majd erről bíróság fog utólag dönteni, miután már ezek a projektek mind rég lezárultak. Majd behívják az egykori bírálóbizottságok tagjait, és megkérdezik, miért adott Ön ennek a pályázatnak 15 pontot, mikor ez pedig legfeljebb 12 pontot ért volna? Vagy hogy?

csirkeGL 2011.01.14. 23:45:29

@Aszi: Nem hiszem el, hogy ennyire naív vagy... Persze, a Zuschlag is "pályázatok" alapján sikította el a nagy pénzeket, még bírálóbizottságok is voltak szerintem:) Teljesen nyilvánvaló, hogy az elmúlt 8 évben hogyan működtek ezek a "szakértői bizottságok"... 70 millát adni egy filozófia-kutatásra (ami lássuk be abból áll, hogy könyveket olvasnak és gondolkodnak), az akárhogy is nézzük, elég aránytalan bérezés.

Miközben mondjuk a vizilabda csapat amelyik a világ legjobbja nem tud kijutni a vb-re, mert nincs aki kifizeti a 100 millió ft-os költséget...

tewton 2011.01.15. 00:03:01

@Aszi:
ezek mind jogszerű és törvényes dolgok voltak, a szó gyurcsányi értelmében. bizonyos témákkal, bizonyos kutatókkal pl. törvényszerűen nem lehetett egy vasat se nyerni éveken át.

nevetséges úgy tenni, mintha a bírálóbizottságok tagjai nem ismer(het)nék a pályázókat, akár politikai szinten. ez egy kis ország, kevés egyetemmel, kevés bölcsészkarral.

nyilván utólag semmi nem lesz, az pedig, hogy akkor is észrevettek visszásságokat, ki lesz magyarázva. az egésznek annyi lesz az összes haszna, hogy a nemlétező network összefonódásai kicsit láthatóbbá válnak.

Péter 2 2011.01.15. 00:24:12

Mandiner: ott követtétek el a hibát, hogy túlírtátok a bocsánatkérő posztot. Kevesebb meggyőzőbb lehetett volna, így viszont már túl átlátszó és kisstílű lett az egész.

sronti 2011.01.15. 00:40:26

@KK&TT:
Jó volt ez így.
Remélem nem azért volt, mert egy Lukács kötetet találtál a párnádon. :)

egy nik a sok közül 2011.01.15. 01:59:54

nohát

csak nem attól ijedtetek meg, hogy

Heller néni beöltözik

Lukács Gy. utolsó senkiházi szadista szarember műbőrkabátjába?

ucsacsu 2011.01.15. 08:41:42

@Távfosó Előd:
Nálad,ez ugye csak egy és semmi más.

@Aszi:
Az istállóban a szar akkor is szar ha öt évvel ezelőtt szarták ki,akkor is el kell takarítani.

@Péter 2:
Tőled is péter?

ucsacsu 2011.01.15. 10:47:27

KKCTT! Most mond,hogy elkapkodtátok az a mea culpat mno.hu/portal/759730

BrianBrian 2011.01.15. 10:57:31

Én egy korábbi bölcs posztomban már megmondtam, hogy nincs kormánypárti gonzó újságírás, contradictio in adiecto, nem hittétek el. Most tanuljátok, a saját károtokon, meg szegény filozófusokén.

devuscka 2011.01.15. 11:26:42

@BrianBrian:
ja , mert szegények természetesen a 'média-törvény' - és a kormány miatt töröltették az inkriminált írást.
Volt már ilyenre példa egyáltalán az ufi-reakció-mandiner folytonosságban?
Nincs kétségem, ha a jobboldalhoz köthető filozófusok most kapnának ilyen pénzesőt, nem a kiírás témájában szereplő pályázati anyaggal nyerve, és mondjuk emiatt Lánczi Andrásról készültek volna itt a montázsok akkor még hozzsannáznának is kk-nak és tt-nek.
Így csak 'gyávák'- persze meg értem miért.
De még kaphatnak dicséretet is, ha esetleg bebizonyítják, hogy nem önszántukból töröltek, hanem NMHH nyomásra, szólás szabadság eltiprása jegyében.

Az illusztrációk itt még mennyivel jobban sikerültek a téma nyomatékosításában, vissza kéne térni ehhez, és átgondolni a posztot: mandiner.blog.hu/2009/01/22/hulye_megrendelesek_miniszteriuma

TG69 2011.01.15. 11:34:17

@Aszi: A sztori az, hogy Magyar Bálint csinált egy saját pályázati rendzer, aminek témájába nem vágó anyagokkal nyertek szemlátomás jelentős pénzeket udvari filozófusok. Senki nem bánná ezt egyébként, mert ügye ez ma itt a legkisebb probléma meg minden, de ezek az udvari fíloszok aktív közszereplést vállaltak és a legnagyobb árokásóvá léptek elő. Ahhoz nem kell Habermas kommunikáció-elméletét alaposan ismerni, hogy az emberben felemrüljön a miért és az erkölcsi alap problematikája. Ezek a jó pénzen tartott filozófusoknak egyszerűen nincs joguk belepofázni a hazai viszonyokba, mert egyszerű bértollnokok. Ez nem érinti tudományos életművüket, csak tisztázza erkölcsi szintjüket.

Mi ezen a felfoghatatlan?

ucsacsu 2011.01.15. 11:56:56

@TG69: Gazsi, apád tudja,hogy ide írogatsz,pláne ilyeneket????::::))))))

2011.01.15. 12:11:41

Mi van, beszartatok hogy a simon wiesenthal központ rossz osztályzatot fog adni?

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2011.01.15. 13:21:01

@Grift: nem várom, hogy megértse, de nem vagyunk se szigetország, se független állam, se gazdaságilag, se politikailag. jövőbeli sorsunk nagyban attól függ, hogy mennyire járatjuk le magunkat a szövetségeseinknél, ill. mennyire maradunk hitelesek.

szóval ezen állítólag felhatalmazást a tisztogatásra talán a reálpolitika szemszögéből is lehetne szemlélni.

Kínai Kálmán és Trágár Tóni 2011.01.15. 14:15:31

@ucsacsu: Mondjuk ez így nettó baromság. A klasszikusokat időről időre újrafordítják, ami természetes és szükséges, a köszöntő kötetekben meg nem köszöntések szoktak lenni, hanem szakcikkek.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2011.01.15. 15:01:34

@Kínai Kálmán és Trágár Tóni: igen, ez a cikk már-már úgy hangzik, mint a Magyar Nemzet önleleplezésének kezdete...

sronti 2011.01.15. 15:48:35

@ucsacsu:
"Olyan Platón-kötetek lefordítása és kiadása volt a Steiger Kornél nevéhez fűződő, 89 millió forintos projekt fő feladata, amelyeknek nagy része már létezik magyar nyelven"
Ideje felelősségre vonni azokat is, akik a bibliát időről időre újrafordítják! Mekkora pazarlás már ez is. :DD

Alfőmérnök 2011.01.15. 16:03:03

Kedves Fidesz!

Ügyesen bedobtátok gumicsontnak ezt a filozófus-ügyet, most van mit rágnia egy ideig a plebsnek.
Közbevetőleg kérdezném: mi a helyzet Gyurcsánnyal, Szilvásyval, Veressel és a társaikkal? Hm?

ucsacsu 2011.01.15. 17:01:59

@sronti:
Biztos,hogy nekem akartál válaszolni?
Tóni és te is?

sronti 2011.01.15. 17:03:28

@ucsacsu: Te linkelted azt a cikket, amiből idéztem.

ucsacsu 2011.01.15. 17:24:45

@sronti:
Mán rágyüttem,szerinted az NORMÁLIS,hogy egy "fordítás" után a rendőrség vizsgálódik?Egyébként nem mindegy ,hogy egy fordítás mennyibe kerül. Várjuk meg a végét,azért már lehetett volna jönni mindenkinek,hogy ha egy ilyen,vagy hasonló ügyet kirobbantanak akkor annak koreográfiája van és az egyik csapás után jön a másik,és akik védik magyarázzák egyre jobban belegabalyodnak és válnak hiteltelenné. Tóniék "lépte előre egyet,aztán vissza kettőt,ők tudják inkább hallgattak volna,vagy nagy levegő és előre, persze én nem ismerem őket így eztán nem is mernék nekik tanácsot adni. Az viszont biztos,hogy nagy a társadalmi rezsi nagy sok olyan kiadás van amire egyszerűen nincs pénz,szerintem ilyen a botrányt okozó téma is,tokkal,vonóval.Fizika tanár ugye meg nincs, viszont ahol csak dumálni kell ott kettős sorba állnak a "hallgatok" a tanszék előtt

TG69 2011.01.20. 10:46:19

Egy újabb kisebb botrány :). Jó Tündér, lehet KARAKTERGYILKOSOZNI :).

www.mno.hu/portal/760642

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.01.20. 12:49:34

@tewton:

"nini, 2005:
szoros versenyben a második hely a kategóriában:"

ühüm. szoros versenyben. az átlagos pályázó 250-300 misit kapott, és ebben a mezőnyben 54 misivel másodiknak lehet lenni.

gondolom attól függ, honnan nézve.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.01.20. 12:57:48

@bbjnick:

a konkrét esetben ebből az összegből úgy rémlik, többek közt megjelent egy könyv.

egyébként beszéltem asszonnyal (abszolút nem érintett, mindössze ismeri a környezetet), és elmondta, 50-80 misi egyáltalán nem kirívó összeg ilyen pályázatokra. nagyon futólag el is magyarázta miért: általában valamilyen kiadvány készül, a forrásmunkákért (az ő szakterületén) nem ritkán kell külföldre utaznia valakinek, stb.

tewton 2011.01.20. 12:59:59

@mavo:
bizony, a nézőpont fontos. pláne ha a másik nem a teljes mezőnyről beszél, hanem a filozófiai-bölcsész-stb. kategóriáról. ennyire nem volt bonyolult az a komment

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.01.20. 13:03:34

@tewton:

ezek szerint rosszul emlékeztem. nem egy, hanem hat kötet.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.01.20. 13:04:56

@tewton:

így már rendben van. a franc se szemezgeti ki a "kategóriát". az 54 misi ettől függetlenül nem egy nagy pénz.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.01.20. 13:07:10

@Aszi:

nem mellesleg fricz könyvét a szintén nem túl fidesztávoli századvég adta ki
süti beállítások módosítása