Európa válaszúton
2010. december 29. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Európa válaszúton

„And I have no compass, and I have no map, and I have no reasons, no reasons to get back
And I have no religion, and I don't know what's what, and I don't know the limit, the limit of what we've got” (U2 - Zooropa)

  Az írek legkelendőbb exportzenekara már 1993-ban megmondta a frankót Európa-ügyben: amikor még a kettővel (hárommal, néggyel) ezelőtti európai álom, a maastrichti szerződés lázában égett az Óvilág, ketyegő-csilingelő futurista krónikát írtak Brian Enóval a kaotikus, útját kereső Európáról. Eltelt egy nemzedéknyi idő, és még mindig itt tartunk. 2010-2011 fordulóján újra felbolydult az európai állatkert, kiutat keresve a csapdahelyzetből.

  Válságban az eurózóna: ettől hangos a nemzetközi sajtó és politikai élet. A 2002-től valósággá váló közös európai pénznem a 2008-ban kitörő gazdasági világválságig tudott biztosnak tűnő lábakon állni, a krízisben viszont újra előkerültek a szőnyeg alá sepert problémák.

  A legnagyobb gond ezek közül az euró rendszerének féloldalassága: monetáris uniót teremtettek fiskális unió nélkül. Közös pénznem önálló tagállami költségvetési politikákkal? Ez a furcsa hibrid csak a világgazdaság pénzbősége idején tudott működni, a válságban azonban fény derült a tagállamok teljesen eltérő helyzetére és lehetőségeire. A németek és az északiak többsége, köszönik szépen, jól vannak: szigorú költségvetési politikával, folyamatos takarékossággal és magas termelékenyéggel sikerrel vészelték át a legrosszabb időszakot. Ezzel szemben a peremvidéki PIIGS-államok (Portugália, Írország, Olaszország, Görögország és Spanyolország) különböző módokon, de mind súlyos helyzetbe lavírozták magukat fegyelmezetlen költségvetési politikáikkal, félresikerült bankmentéseikkel, válságkezeléseikkel, elavult szerkezetű közigazgatásukkal és gazdaságukkal. 2010-ben Görögország, majd Írország dőlt ki a sorból. 2011-ben felkészül Portugália, Spanyolország és Olaszország?

  A legrosszabb forgatókönyvekre igyekszik felkészülni az Európai Unió is. Az átmeneti, majd 2013-tól állandó stabilitási mechanizmus, a magyar elnökség alatt induló európai szemeszter (amelyben a tagállamok bemutatják egymásnak és egyeztetik költségvetési terveiket), a Bizottság és esetleg az Európai Központi Bank által gyakorolt leendő szigorú költségvetési ellenőrzési politika mind azt a célt szolgálják, hogy újra egyensúlyba hozzák az eurózóna és csatolt részeik széttartó gazdasági és költségvetési politikáját.

  Erről sokat beszél a sajtó és a politikai szféra. Kevesebbet azonban a következményekről: az, hogy a tagállamok kötelesek lesznek egyeztetni költségvetéseikről, valamint Brüsszel a tervek szerint ellenőrzési, netán szankcionálási jogokat kap majd a felelőtlenek megfegyelmezésére, egy régen vitatott, de sokáig álomnak (sokak által rossz álomnak) tartott új rend, az Európai Egyesült Államok felé mutat. Hiszen ha egy tagállam kormányzata nem dönthet önállóan a költségvetéséről (persze a maastrichti kritériumok, és pl. Magyarország esetében a nyáron kőbe vésett hiánycél már ebbe az irányba mutatnak), akkor az bizony az európai integráció egy újabb szintjét jelenti.

  Magyarország ebben a kiélezett helyzetben veszi át pár nap múlva az EU elnökségét. Kérdés, hogy az EU félmilliárd polgára mikor érti meg a mindannyiunkra váró fordulópont jelentőségét, és mi lesz rá a tagállamok politikai életének és társadalmainak reakciója? Mivel nem vagyok sem páneurópéer idealista, sem főállású euroszkeptikus, aggodalmak helyett meglehetős kíváncsisággal várom a következő éveket, amelyek sorsfordítóak lehetnek Európa jövőjének szempontjából.

  Írtam erről pár sort tavaly: „A hősies - de vérben forgó - római köztársaság után évszázadokig tartott Róma derűs alkonya az egymást gyorsan váltó császárok alatt, akiknek egyre ment, ki miben hitt, amíg a birodalom érdekeit nem veszélyeztette senki. Bánnánk-e, ha Európa erre a sorsra jut? Vagy jobb lenne szétesni, egymás ellen fordulni és egyesével feltörekvő hatalmak prédájává válni? Túl hamar megszoktuk és el is felejtettük a szabadság ízét. Lehet aggódni a demográfiai zuhanás miatt, de arra egyszerű a válasz: Európa, szeretkezz, ne háborúzz. Lehet ábrándozni hősies korokról vagy azok hiányáról, de ha lehet, én inkább békében és szabadságban élném le életemet errefelé, az európai történelem külső övezetében. És ha lehet, leendő gyerekeimnek és unokáimnak is jusson ez a sors, a barbárok pedig addig várjanak a kapuk előtt.”

  A lecke most újra fel van adva a kontinens urainak: egységesülés vagy széthullás, ez Európa válaszútja. Az utóbbi hónapok történései és a magyar elnökség tervezett menetrendje mind az előbbi irányába mutatnak. Az EU nagyhatalmai eltökéltnek tűnnek a monetáris unió fenntartására és az elbukó tagállamok megmentésére. Paradox módon a kurucosságra hajlamos magyar jobboldalnak és a kormányzatunknak ugyanaz az érdeke, mint Európának, amit nem győz hangsúlyozni Orbán Viktor és Martonyi János.

  Stabil közös piac és gazdaság ugyanis csak a prudens, takarékos költségvetésekre és azok összehangolására, és másik oldalról a fegyelmezetlenek kordában tartására és szankcionálására épülhet. Milyen jó lett volna Magyarországnak, ha az EU akar és képes is fellépni (a túlzottdeficit-eljáráson túli eszközökkel is) a gyurcsányi trükkök százai ellen, hiszen úgy hazánk gazdasága is jobb kondícióban nézhetett volna szembe a válsággal.

  Hogy milyen lesz az elnökségünk fogadtatása? Nincs erre biztos recept: pár héttel ezelőtt a Heti Válaszba írtam az EU-elnökségek buktatóiról: „Az elnöklő tagállam súlya, uniós tapasztalatai, jó vagy rossz híre, a belpolitikai helyzet szilárdsága, az uniós közhangulat és a világpolitikai helyzet egyaránt fontos összetevők a sikerhez. A lisszaboni szerződés miatt azonban új, még kevés tanulsággal szolgáló rendszerben működik együtt az Európai Tanács állandó elnöke és a hagyományos EU-elnökség (vagyis az Európai Unió Tanácsának soros elnöksége).” E posztnak nem témája a médiatörvény, de ki kell arra térni: a magyar kormányzat elleni európai sajtó- és részben politikai össztűz a lehető legrosszabb pillanatban érte hazánkat: a cikkben említett feltételek romlottak a vita hatására. Nos, innen szép nyerni. Az elnökség sikere nem csak a magyar kormány, hanem egész hazánk és Európa érdeke is.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr312542371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zetek 2010.12.29. 08:18:09

Szánalmas írás. Európa egy vén hülye, aki képtelen már bármilyen erőfeszítésre. Itt háborúról beszélni több mint nevetséges.

bolá 2010.12.29. 08:33:57

Hogy az EU és az euró kinek az érdeke, a számokat kell megnézni. Az Eurostat (az EU statisztikai hivatala) fizetésimérleg-statisztikája szerint a 2004 és 2008 közötti öt évben (a záróéveket is beleértve) az unió három országa (Németország, Nagy-Britannia és Franciaország – a három nagy germán utódállam) 460 milliárd eurós jövedelemre tett szert, azaz ennyivel gazdagodtak, míg az uniós tagországok nagyobbik része (Írország, Spanyolország, Olaszország, Lengyelország, Görögország, Magyarország, Portugália és még néhány másik ország) nagyjából ugyanekkora összeget fizetett ki jövedelemátutalások formájában, ennyivel szegényedtek. A jövedelemátcsoportosítás mértéke egy évre elosztva megközelíti az unió éves költségvetését, vagyis az unió sokat emlegetett költségvetésével szemben működik egy másik jövedelemátcsoportosítás, amely a periféria vagy fél periféria országaiból szivattyúzza át a jövedelmeket a centrumországokba.
Magyarországra például az említett 2004–2008-as időszakban mintegy nettó ötmilliárd euró uniós támogatás érkezett, ezzel szemben hazánk ugyanezen időszak alatt nettó harmincmilliárd euró jövedelemátutalást teljesített a centrumországok felé. Ez az egy a hathoz arány a centrum javára mutatja azt, hogy a demokráciáról, szolidaritásról, felzárkózásról, egységesülésről szóló naponta elhangzó kenetteljes szavak mögött valójában milyen érdekek is mozgatják az „egyre szorosabb unió” szorgalmazóit.
Az Eurostat adatai fényesen bizonyítják kiknek az érdek az Európai Unió. És elég egy pillantás a statisztikai idősorokra, hogy meggyőzzön bennünket: a folyamatok nem az egységesülés, hanem a differenciálódás, az ellentétek kiéleződése irányába mennek.

devuscka 2010.12.29. 09:22:13

melyik feltétel romlott? Egyenlőre sajtóössztűz ('össztűz-e?) van/volt.
ja igen, a befolyásos 'luxemburg' morgott megint.
www.nol.hu/archivum/sarkozy_visszaszolt_brusszelnek

Skinhead Vaddisznó 2010.12.29. 09:28:08

@bolá: És ez sajnos így is fog maradni...

gyaloghartur 2010.12.29. 10:17:00

"Európa csendes, újra csendes..."
P.S.

Európa hangos, újra hangos.
"kongatják" vészmadarait*,
úgy tűnik nem kívánatos
vendég a magyar itt !

Károgva kering körötte
vesztét leső sisere-had,
az lesz valódi öröme,
ha csak csontja marad...

Akkor majd helyébe léphet
az "echte" európai,
kinek-találsz ilyen népet-,
kellenek javai.

Holland, kit a tenger űz el,
zsidó, akit rokon arab?
Neki mindegy...-mondja Brüsszel,
csak mennél hamarabb !

Tótok, oláhok, cselákok...
és persze szapora romák:
bábeli hangzavar, mit "látok"**
toroznak a komák!

S a Bábel csonka tornyán,
füstbe ment országa felett,
áll búsan, komoran Orbán,
a Nagy Szárnyaszegett!

* vagy ha úgy tetszik: vészharangokat
** természetesen: "hallok"

Babilen Tatarszkij 2010.12.29. 10:44:49

Menekül a nép az ojróból, Görögország egy permanens tragédia, a soros csődközeli Spanyolország meg szép nagy falat, nem lesz könnyű kitalicskázni a szarból. Ha mindezt még megfejeljük a felcsúti patás csúzliszájú törpe cigányführer fospunepa viktátorral is, akkor az EU szinte predesztinálva van az összecsuklásra. Nostradamus nem írt erről semmit?

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.12.29. 11:14:35

@Babilen Tatarszkij: a jelenlegi körülmények között Spanyolország az utolsó, amelyet a félretett irdatlan mennyiségű pénzből még meg tudnak menteni, de utána a vízözön.

@bolá: "a folyamatok nem az egységesülés, hanem a differenciálódás, az ellentétek kiéleződése irányába mennek."

Valóban, a válság miatt az utóbbi két évben szétfejlődés volt tapasztalható, de a nagyoknak is be kell látniuk: a kicsik az ő beszállítóik, bankszektoraik piacai, termékeik vásárlói, ezért a nagyok is buknak, ha a kicsik dominója dől. Nem tudom, melyik külföldi lapban olvastam, de jó hasonlat: Németország az EU Kínája. Vagyis az Európának, mint Kína a világgazdaságnak, különösen az USA-nak.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.12.29. 11:45:50

Tipikus haladárlogika:
Az európai integráció nagy bajt okozott.
Akkor a megoldás: még szorosabb integráció!!!

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.12.29. 11:50:08

@ArmaGeddon Bácsi:

-Halál, vagy ungabunga?
-Inkább a halál!
-Jó, akkor ungabunga mindhalálig!

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.12.29. 11:54:57

@ArmaGeddon Bácsi: "Az európai integráció nagy bajt okozott. Akkor a megoldás: még szorosabb integráció!!!"

Szinte erről szól az integráció hatvan éves történelme :)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.12.29. 11:58:41

"Stabil közös piac és gazdaság ugyanis csak a prudens, takarékos költségvetésekre és azok összehangolására, és másik oldalról a fegyelmezetlenek kordában tartására és szankcionálására épülhet."

Vagy persze lehet szó kétsebességes Európáról is, ahol a költségvetési fegyelmet tartani képtelen országok (Magyarország ilyen) egy euró-mínusz övezetben vannak. Ahol valami biztosítékot kapnak viszonylag kevés megkötés ellenében. A magas kamat-magas infláció-magas adósság típusú országoknak megfelelő lehet.

Google 2010.12.29. 11:59:38

Svájc pedig a Szingapurja Európának, vagy mi.
Az európai pénzemberek lelkivilágát nem értem sehogyan sem, hogyan tudnak svájci frankba menekülni, ezzel téve saját valutájukra. Azért a pár centért saját fészkükbe piszkítanak be.
Itthon is euróba kellene átkonvertálni a hiteleket, nehogy már még mi is ezt a pénzügyi Eldorádót éltessük tovább, melynek Svájc a neve.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.12.29. 12:03:34

@Doomhammer: Brüsszelben hallgattam pár hete a BNP Paribas egyik vezető elemzőjét, volt egy ironikus megjegyzése, miszerint be kellene vezetni a nourót és a sourót :)

A kétsebességes Európa pár éve még politikai alapon merült fel, most viszont a gazdasági szétfejlődés tette de facto valóságossá.

Google 2010.12.29. 12:06:01

@bolá:

Mitől gazdagok a gazdagok, ha nem attól, hogy tudják, merik, teszik a szegények kisajtolását, átverését? Skrupulusok nélkül.
(Az az Amerika oktat ki demokráciából, melynek legkevesebb egy millió ember halála szárad a lelkén, hazavágva ezzel a világot, benne Európát is. Ezek nem médiatörvénnyekkel szöszölnek.)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.12.29. 12:19:22

@rajcsányi.gellért (ergé):
"Brüsszelben hallgattam pár hete a BNP Paribas egyik vezető elemzőjét, volt egy ironikus megjegyzése, miszerint be kellene vezetni a nourót és a sourót :)"

És ezt mondja egy olyan ország szülötte, amelynek északi és déli része más eurozónához kellene tartozzon. :-)

Azért vannak fokozatok. Ott van Spanyolország vagy Olaszország, melyeknek gazdasági ereje olyan, hogy muszáj az eurozónához tartozzon. Meg ott van Magyarország vagy Horvátország, amelyek a belátható időn belül sose lesznek eurozóna-tagok. Magyarország meg nem is akar, mert akkor a bejáratott nagy zabálás-csőd-nadrágszímeghúzás/külföld ócsárlása ciklusait nem tudná eljátszani és unalmas lenne az életünk. Ezeket valamilyen szinten stabilizálni kell. Na nem annyira, hogy a minidrámáinkat ne tudjuk eljátszani, csak annyira, hogy nagy baj ne legyen.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.12.29. 12:25:09

Egyszerűsítsünk, 3 opció van már középtávon is:

a) az EU föderatívabb rendszert épít ki, mert az euro jelenleg lényegében poltikai valuta, ebből valódi pénzt csinálni csak egységes gazdaságpolitika tud - ehhez a tagállamok szuverenitását kell kurtítani

b) kivágják a gyenge tagokat minimum az euro-zónából és létrejön egyfajta karoling határokkal az életképes mag-EU.

c) addig hezitálnak a két fenti verzió között a döntéshozók, amíg két szék közé nem kerülve fel nem bomlik az egész EU, jön vissza a frank, dájcs márka stb és felvirágzik a kölcsönös egyezmények kora.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.12.29. 12:28:15

@Doomhammer: az európai szemeszternek mi is részei leszünk, a Bizottság tervezett szankciói minket is érinthetnek majd, tehát hiába vagyunk eurózónán kívül, mi is benne leszünk a mindannyiunk érdekében Európára húzott kényszerzubbonyban.

Egyébként az érdekes, h a tervezett lépésekkel végül is az eurózónához láncolják a külsősöket is - kíváncsi vagyok, hogy fog ez menni a gyakorlatban.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.12.29. 12:31:16

@rajcsányi.gellért (ergé):
"az európai szemeszternek mi is részei leszünk, a Bizottság tervezett szankciói minket is érinthetnek majd, tehát hiába vagyunk eurózónán kívül, mi is benne leszünk a mindannyiunk érdekében Európára húzott kényszerzubbonyban."

Erre szokták mondani az angolok, hogy egész Európa nem akarja a német márkát. Csak a németek akarják a német márkát.

Nem látom be, miért ne futtathatna egy nem-eurozóna tag magas deficitet és magas inflációt, ha azt otthon politikailag jobban el tudja adni. A stabilitást nem fenyegeti, az adott ország polgárai rosszabbul élnek, mint élhetnének, de az ő döntésük.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.12.29. 12:31:35

@Herr SturmLikudnik: most erős elhatározás van az a) variánsra, ezt kell építenie a magyar elnökségnek is.

Sokat beszélnek a b) variánsról is, főleg a sajtóban: esetleg Németország bevezetné a márkát, és az ehhez csatlakozó Ausztria, Hollandia, Finnország hajlandó lenne alávetni magát Frankfurtnak/Berlinnek. Létrejönne a Viertes Reich :D

A c) variáns rémálom, senkinek sem az érdeke.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.12.29. 12:35:10

@Doomhammer: "Nem látom be, miért ne futtathatna egy nem-eurozóna tag magas deficitet és magas inflációt"

Magyarország már idén nem futtathatott magas deficitet, példát statuáltak velünk, meg is lett az eredménye a magyar kormányzati válaszlépésekben.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.12.29. 12:38:39

@rajcsányi.gellért (ergé):
"A c) variáns rémálom, senkinek sem az érdeke. "

Nem mindenki látja így. Ez a kétsebességes Európa-dolog is sántít, nem olyan biztos, hogy a stabilabb tagállamok mind az eurozónába vágynak. A cseh jegybankelnök jelentette ki a minap, hogy nem cél, hogy Csehország valaha is átvegye az aurót, mert ugyan elvileg kötelező az új tagoknak, de nincs rá se határidő, se szankció.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.12.29. 12:40:48

És mi a kibaszás abban, ha nem lehet magas a hiányunk?
Én követelem a kiegyensúlyozott költségvetést. Ha egy állam ezt saját magától bevezeti, nics szükség semmilyen gyámkodásra felette az Eu részéről, Nincs szükség szuperállamra, közös költségvetésre, csak abba kell hagyni az uzsorások etetését.
Természetesen az a fogyasztói gazdaság végét jelenti, de az egyébként se tartható fenn.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.12.29. 12:46:33

@ArmaGeddon Bácsi: hát igaz, elvileg kötelező, de ez a gyakorlatban nem jelent semmit, lásd Svédország esetét.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.12.29. 12:50:29

@rajcsányi.gellért (ergé):

SZVSZ az ajropéer szellemiségnek megfelelő a) verzió kezdetleges kóstolgatása után a b) verzió fog győzni.

Senki sem fog a saját szuverenitásából szívesen alább adni, pláne nem a sikeresen gazdálkodó államok, hisz ennek köszönhetik stabil helyzetüket. És mivel demokráciák, a népeik azokat a pártokat támogatják majd, akik az ő szemszögükből feneketlen verem összajrópa helyett a saját takaros kertben kapirgálás mellett politizálnak. Tőlünk északabbra ez (plusz a bevándorlósdi) a jobbra tolódás motorja. Nota bene, a néhai NDK talpraállítására bevezetett szolidaritási adót sem szeressék a nyugat-német tartományok, pedig ein Volk lenne. Más államoknak még kevésbé fognak cukrot osztani.

Na meg: a történelem nem igazán a racionális hosszútávú lépések sorozata, inkább a magyar belpolitikához hasonlóan irracionális, önző lépésekre hajlamos.

Meglássuk.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.12.29. 12:57:50

@rajcsányi.gellért (ergé):

Ha egy ország a stabilabb "kemény mag" tagja lehetne, saját érdeke, hogy ne akarjon senkivel közös valutát, vagy ha van, lépjen ki belőle. Ugyanis az egy alaptörvényszerűség, hogy minden valutauniónak megvannak a geyngébb tagjai, ha kiteszik a gyengéket, a maradóknak is lesz gyengébbje. A dolgo ott áll meg, hogy az egyes országoknak is vannak erős és gyenge régiói, de a stabil országok egyéb okokból (történelem, nyelv, nemzettudat, stb.) itt már nem hasadnak tovább, a nem stabilak viszont hasadhatnak.
Nincs erőforrás a további integrációhoz, vagy akár az edigi szint megőrzéséhez.
Hála Istennek!
Viszont a relokalizációt is meglovagolhatják a volt globalisták és meg is teszik, ejtőernyősként visszavonulnak a kialakuló új "nemzeti királyságokba".

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.12.29. 13:33:08

@rajcsányi.gellért (ergé): Ó, dehiszen ez nem újdonság. Dommer is tudja, kemény IMF kontroll alatt vagyunk. Nem is akár miért:

"Doomhammer · tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.07.21. 10:11:25
@bz249:
"csak a vilaggazdasagi bizonytalansag miatt szeretnenk, ha az ovobacsi neha figyelne rank, nehogy a nagycsoportos Doncike megverjen minket."

Ez Magyarorszag szempontja, de az IMF/EU (foleg az EU) mas szempontok alapjan dont. Az o szempontjuk az, hogy Magyarorszag korosan megbizhatatlan. Nem onceluan, erdekbol. Magyarorszag - tortenelme soran sokadszor - a "vonjunk be kulfoldi forrasokat, aztan ne adjuk vissza" jatekot jatsza, amit mi forgoajtonak, tolunk nyugatabbra siman csalasnak neveznek. Magyarorszagnak peldaul erdeke az, hogy hiteleket vegyen fel, mint az orult, azokkal a hitelekkel EU tamogatasok onreszet finanszirozza, majd amikor eljon a fizetes ideje, akkor bedontessel fenyegetozzon.

Az EU az IMF-en keresztul ezert akar kemeny kontrollt. A szempontjaik teljesen megerthetok."

Tehát: "...Magyarorszag - tortenelme soran sokadszor - a "vonjunk be kulfoldi forrasokat, aztan ne adjuk vissza" jatekot jatsza..."

Ugye ezt csinálják Orbánék is? Felvették a rengeteg hitelt az IMF-től, és most nem akarják visszafizetni!!!

Történelmünk során sokadszor nem fizetünk :DDDD

Ez a Dommer, ez egy közgazdász zseni lehet.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.12.29. 15:15:11

@gloire: közgazdász _és_ történész.
Ezt a kommentet a szarszagú madzsarisztán korszakában írta, miután elbukott a tavaszi hadjárata itthon.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.12.29. 17:55:54

@rajcsányi.gellért (ergé):
"na jó, de mi az euró, ha nem márka 2.0? ;)"

Kérdés, hogy minden európai állam akarja-e mindazt, ami ezzel jár.

Konkrétan azt, hogy ha rossz idők jönnek, akkor kevesebb a pénz. Mert elinflálni ugye azt a márka 2.0 nem engedi.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.12.29. 17:57:04

@rajcsányi.gellért (ergé):
"Magyarország már idén nem futtathatott magas deficitet, "

De ezért keményen megdolgoztunk. Nagy-Britanniának például lehetett 10% körüli deficitje. Magyarországnak is. Egyszer.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.12.29. 18:32:29

"ha rossz idők jönnek, akkor kevesebb a pénz"
ha jó idők jönnek, akkor több a pénz!

ha kevesebb a pénz, akkor rossz idők jönnek,
ha több a pénz, akkor jó idők jönnek!

Fanntasztikus! Dommer, maga egy filozófus.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.12.29. 18:46:28

@gloire: amint nem valami angol cikket vág ide, hanem saját szöveget fabrikál, kiderül, hogy elég egyszerű a kollega gondolkodása.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.12.29. 19:05:49

@tölgy: Lehet, hogy elinflálta az ötleteit . )

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.12.29. 20:19:35

Leegyszerűsítve: Günther és Axel meddig tűri, hogy ő fizeti Jorgos és Patrick henyélését? :P

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.12.29. 20:37:37

@aesculus: amíg nem gyárthat rakétát, repülőt, atomfegyvert, szóval, amíg meg van szállva.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.12.30. 17:41:02

@tölgy: szegény németek... nem elég, hogy fizetnek, még meg is vannak szállva :(

bz249 2010.12.30. 18:55:54

@aesculus: rosszabb, egy csomo hely koveteli, hogy meg legyenek szallva, mert az noveli a helyi eletszinvonalat.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.12.30. 19:09:46

@bz249: milyen az EU-ügyi hangulat most Németországban? hangulatjelentést kérek, plz? :)

bz249 2010.12.30. 19:19:52

@rajcsányi.gellért (ergé): legutolso infoim szerint mindenki utalja, hogy a vilag legjobb befektetesei a gorog es ir allampapirok (euroban denominalt, magas hozam es nemet allami garancia)... meglatjuk az alkohol mit hoz ki beloluk.

misc · http://misc.blog.hu 2010.12.31. 00:06:19

@bolá: csak a biztonság kedvéért, ugye tudod, hogy ez hülyeség? az eu-s támogatás amit magyarország kap, az sima segély, megkapjuk, elköltjük, ellenszolgáltatás nincs. a fizetésimérleg, amit nézel, az teljesen más: ha veszel egy bmw-t, az megjelenik a fizetési mérlegben, mint magyarországról németországba kerülő pénz, de ez nem ellenszolgáltatás nélküli, itt németország pénzt kap, magyarország meg autót.

csi szi 2010.12.31. 01:03:22

Na, az EU megfontolhatja, hogy csatlakozik-e a NER fényes ösvényéhez, vagy lehanyatlik. :)))
süti beállítások módosítása