Sajóbábel
2010. december 03. írta: Forgács István

Sajóbábel

  „Nem fogunk rettegni tovább. Nem. Ez a falu, ez az ország - ez a miénk is. Nem engedhetjük, hogy azt higgyék, nekik most már mindent szabad. Hogy csak úgy megtehessék, hogy csoportokba verődve keresztülcsörtethetnek a falun. Hogy fenyegethetnek. Hogy eleve azt akarják, féljek, féljünk tőlük. Éjjel és nappal, bármikor, amikor nekik éppen ahhoz van kedvük.

  Elég abból is, hogy az unokámat kinézik az iskolából. Csak azért, mert nem közülük való. Mert más a haja, meg a bőre színe. Meg mert az apja meri vállalni, hogy mit is gondol a jelenlegi politikáról, meg róluk. Róluk, akik alig várják, hogy elmenjünk, elmeneküljünk innen, itt hagyjunk mindent, ami eddig a miénk volt, hozzánk tartozott.

  Elég ebből, most már tényleg. Valamit tenni kellene. De hiába, ha közben meg a törvény sem véd meg minket tőlük – aki pedig az ellenkezőjét állítja, az hazudik!

  Bezzeg ők, nekik mindent szabad. De ha én meg akarom védeni a házamat, az utcámat, az életemet, akkor engem vesznek elő. És nem igaz, hogy gyűlölöm őket. Ők gyűlölnek minket. Minden tettüket, minden gondolatukat a velünk szemben meglévő, szabadon tomboló gyűlölet hatja át, mondjanak bármit is, hazudjanak mézes mázos hangon bármit is a vezetőik a tévében. Az undorító vezetőik.

  A fiam? A fiam csak akkor szegül ellen a rendőrnek, ha már ő sem bírja a nyomást. Pedig békés ember. Kopasz, tetovált, hangosan hallgatja a zenét, de a szíve joga. Na de ők! Egy ideig csak félni kellett tőlük. Ma már éjjel-nappal rettegünk, mert gyilkolnak is. Igen, gyilkolnak! Számokat nem mondok, a tények ott vannak a tévében – mindenki megnézheti. Ha meg én ki merem mondani, hogy minket itt megvetnek, másodrendűnek tartanak, és nincs otthonunk a saját hazánkban, akkor lehurrognak. És nem csak ők. Hanem az egész istenverte ország. Hát jöjjenek, és éljenek velük ők, az ország szerencsésebb fele. Majd megtanulják, hogy ezekkel tényleg nem lehet kiegyezni, ezek csak egyet akarnak: elpusztítani minket. Mert mi mások vagyunk. De higgye el, büszkék is vagyunk rá, hogy mások, többek vagyunk. Az igazi méltóság a mi oldalunkon van. És szembe fogunk fordulni velük, ha kell. Megvédjük magunkat. Nem, egyáltalán nincs jogállam. Ha az lenne, nem engedné, hogy következmények nélkül ezt művelhessék velünk.

  Ha látná a kis unokámat, mindent megértene. Gyönyörű gyermek, kár, hogy ezek miatt az utolsó senkiháziak miatt nincs jövője. Itt biztosan nincs. Elvándorolni? Igen, még arra is gondoltunk. Pedig higgye el, szeretjük ezt a falut, ezt az országot, ide tartozunk mi is. Talán jobban is, mint bárki más, jobban, mint ezek a férgek…”

  A fentieket a 67 éves, özvegy K-né gondolta végig, először talán egy évvel ezelőtt, valahol Szabolcsban, Borsodban, vagy Hevesben. Aztán azóta folyamatosan vissza-visszatérnek ezek a képek, ezek a gondolatok, sőt, mára már talán ezekkel kel, ezekkel fekszik, gyakorlatilag nem szól másról az élete, mint hogy retteg valakiktől. És bár önmagát becsapva azt mondja, azt gondolja, hogy nem gyűlöli őket, biztos, hogy a szíve tele van elkeseredéssel, magatehetetlen dühvel, és mélyen a lelkében ott izzik minden korábbi haragja. Fél tőlük, és gyűlöli őket.

  Hogy a megboldogult K. úr vajon Kovács Lajos gépkocsivezető, vagy Kolompár János vájár volt-e egykoron, lehet, hogy nem is olyan érdekes most. Sőt, ha kiderülne, hogy ők együtt dolgoztak, és ha nagy ritkán szót váltottak, meg is értették egymást, talán szintén nem releváns. Ott tartunk, hogy gyakorlatilag teljesen mindegy, hogy egy cigány, vagy egy gádzsó-ember özvegye ragadatja-e magát ilyen, korábban biztosan szégyellt gondolatokra. Az a mérvadó, az a fontos, hogy a halálukat követően itt maradt két idős asszony most félti az unokáját. Félti az életét. Félti a kertjét, az ingóságait. Fél attól, hogy betörnek hozzá, és háromezer forintjáért meggyilkolják, esetleg szvasztikát festenek a házára, miközben gyújtópalackok repülnek be az ablakon.

  És egymástól, illetve egymás párhuzamos világaitól félnek, amelyek térben és időben mégiscsak egy helyen vannak. Ugyanabban a borsodi, hevesi, szabolcsi faluban élnek, és mégis, két, különböző dimenzióban: az egyikben csak fasisztának tartott gárdista, rasszista gádzsók látszanak, a másikban pedig csak bűnözőnek, lustának, együttélésre alkalmatlannak tartott cigányok.

  Magyarul beszélnek mindannyian, ugyanott élnek és mégsem értik egymást, mégsem látják ugyanazt. Illetve látják, csak mindenki a saját világából kitekintve ítéli meg a hétköznapokat, és ezek szerint számos dolog nem egyértelmű. Elbeszélnek, elnéznek, ellátnak egymás mellett.

  Sajóbábel nem létezik, de közben mégis itt van. Egy falu. Száz falu. Maga az egész ország. És mindenki csak azt a felét, azt a részét akarja látni, hallani, megélni, ami a saját politikai, egyéni érdekeit szolgálja. A tökéletes zűrzavarban senki sem győzhető meg semmiről, és senki sem hajlandó megérteni, elfogadni a másikat. Nincsen egységes zsinórmérték.

  Azt sem lehet most eldönteni, hogy kinek volt hamarabb, vagy teljesebb mértékig igaza. Moldovának, aki könyvet írt? A borsodi vajdának, aki évek óta figyelmeztet? A szociológusnak, aki a sok elmélet után végre gyakorlati értelmét is láthatná a tudományának? Vagy talán a politikusnak, aki programot épített a konfliktusra, mint tényre – és ezért igazából meg sem róható?

  Kovács Lajos gépkocsivezető és Kolompár János vájár talán nem is bánja, hogy nem élhették meg ezt a mai világot. Hogy elvitte őket a tüdőrák és egy súlyos szívinfarktus. Ők annak idején azt tudták, azt követték, hogy mindenkinek saját felelőssége van a tettében és sorsának alakulásában. És hitték fenntartások nélkül, hogy az állam soha nem hagyhatja magára polgárait. Még ha a szocializmusban is éltek, tudták, hogy az ember érték. Munkával terhelhető, családdal, nehéz helyzetben pedig állami támogatással, meg persze közbiztonsággal jutalmazható.

  Mostanra oda jutottunk, hogy a jelen viszonyok közepette sem munka nem adható, sem segítség fel nem kínálható, megvédeni pedig az államnak szinte már önmagát sem sikerül. Az állam elmúlt években lemondott önmagáról. Ha Nietzsche klasszikus idézetét venném alapul, azt mondanám: az állam meghalt. Mert máskülönben, ha élne még, biztosan nem engedné, hogy így álljanak a dolgaink. Hogy ennyire magunkra legyünk hagyva. És ha sem az Isten, sem állam nem létezik már tovább, akkor a bábeli zűrzavar tényleg abba az irányba mutat, ahonnan nincs visszaút.

  Sajóbábelt 2010-re mi saját magunk teremtettük meg.

  Ugyanolyan, és nagyon hasonló gondolatok cikáznak minden egyes ablak és ajtó mögött, ugyanabból az elkeseredésből táplálkozva. Ha nem sikerül egy harmadik, mindenki által ugyanúgy, és ugyanolyannak látható új dimenziót teremteni hozzá, akkor nagyon nagy baj lesz. És a nagyon nagy bajban Moldova újabb könyvet írhat. A szociológus újabb motivációt kaphat, hogy folytassa aktuális, talán semmire sem jó kutatásait, a politikus pedig dicsőségben megfürödve nyeri el saját politikai támogatóinak feltétlen ragaszkodását. Akár radikális, akár liberális oldalon hirdeti az egyetlen igazságot.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr532488309

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Horváth Csaba álma és a kontraszt Budapesten 2010.12.05. 05:22:56

  Horváth Csaba álma és a kontraszt Budapesten     A minap, vasárnap reggel Budáról jöttem hazafelé a vörös-sárga levelek között. Szenzációs hangulat fogadott az őszi...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.12.05. 08:37:22

@tanarseged ur: ebben igazad van, de az efféle posztok nem segítik az udvarias hangnemet. annó én is ilyeneken akadtam ki, a libsi beütésen, miközben hazudják a jobboldaliságot, konzervet, Horthyt

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.12.05. 08:42:44

@Téglagyári Megálló: én megtaláltam a szerzőt fészbukon

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=100000077472683

tanarseged ur 2010.12.05. 09:18:53

@tesz-vesz: Talán a "magyar gárda" címke alatt.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.12.05. 09:29:42

@tewton:
síszánkó-daróczi ötlet nekem kimaradt

perszehogy. én találtam ki. :)

majomkutya 2010.12.05. 10:21:18

@tesz-vesz: Majdnem megölték az egyik haveromat.
És ennek kapcsán mondta a rendőr, hogy "ez egy más kultúra, akármi is fog még itt történni a mai estén (házibuli volt 2006 nyarán), ők már többé nem jönnek ki, és vegyem tudomásul, hogy a cigányokkal nem csinálnak semmit, mert NEM LEHET."
Ez volt a súlyosabb ügy. Sőt, kilátásba helyezték, hogy milyen jó lenne engem a saját szülinapi bulimról elvinni a rendőrségre csendháborításért, annak ellenére, hogy azelőtt mondták azt ugyanezek a rendőrök, hogy az utcán nem is lehet hallani azt a zenét, ami a kertben szól (ennek az a története, hogy a cigány szomszéd korábban az este folyamán hívta ránk a rendőröket, hogy mi hangosan bulizunk és kábítószerezünk(!) -drog nem volt a buliban, csak egy halom sör és rövid) Ezután majdnem meglincselték a haveromat, és akkor hívtam én a sünöket.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.12.05. 11:55:49

@tanarseged ur: te tudod pontosan melyik volt, akkor legalább mondj vmi konkrétat a posztból ne kelljen mindegyiket végignézni ha mér nem akarod megkeresni

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.12.05. 12:15:28

@majomkutya: az ilyen rendőröket be kéne tenni a cigány mellé a börtönbe

tanarseged ur 2010.12.05. 12:22:28

@tesz-vesz: Csak emlékezetből írtam. A poszt a gárdáról szólt, Kínaiék írták, és volt benne videó. Úgy rémlik, valahol Bp. belvárosában (valami börtön előtt) tüntettek valakinek a kiszabadulásáért, még az előző kormány idején. A gárdista vezető beszédet mondott, a gárdisták meg cigiztek és folyton belepofáztak, nem éppen "félkatonai szervezet" tagjaihoz illő módon.

L.Salander 2010.12.05. 14:13:15

@tanarseged ur:
a troll (nem én írtam, találtam):
"Trollnak nevezzük az internetes közösségben azokat a fórumrombolókat, akik sértő, kihívó hozzászólásokkal igyekeznek provokálni fórumozó társaikat, kommenteiket mintegy csaliként használva arra, hogy hálójukba áldozatokat szerezzenek. Jellemzően abban lelik örömüket, ha a közösség tagjai között viszályt szíthatnak, ha véget nem érő veszekedéseikhez partnert találnak. Ezen konfrontálódások vége az esetek többségében személyeskedésbe, sértegetésbe fullad.

Többnyire hímnemű egyedekről beszélünk, melyeknek több altípusa is ismert, ám sok közös jellemzővel bírnak. Ezek szerint egy átlagos troll igyekszik a művelt, tájékozott, intelligens ember benyomását kelteni, a higgadt szkeptikus képét adja, aki nem rejtegeti valójában megfoghatatlan véleményét. Minden adandó alkalommal elméletinek tűnő vitát szít, ám ennek valódi célja nem más, mint a bomlasztás. "

:)) főleg hímnemű. ez tetszett.

én jeleztem az off-fal, hogy nem tartozik ide amit írok, csak láttam hogy itt van mozgás, azért írtam ide. és nem kívánok rombolni, nem is jöttem vissza, mert másról beszéltetek. mondjuk valóban kíváncsi vagyok a dologgal kapcsolatos fejleményekre. döbbenetes, hogy 2 írást láttam csak ezzel kapcsolatban, és nem hiszem hogy csak a hétvége. meglátjuk.
ha esetleg probléma lett volna hogy írtam, elnézést.

tewton 2010.12.05. 16:29:49

"Ott tartunk, hogy gyakorlatilag teljesen mindegy, hogy egy cigány, vagy egy gádzsó-ember özvegye ragadatja-e magát ilyen, korábban biztosan szégyellt gondolatokra."

aha.
"Alsóújlakon súlyos sérülésekkel talált hozzátartozója egy idős asszonyt annak otthonában, bezárva. Mint kiderült, az idős nő egy teljes napot feküdt a házában szétzúzott orr- és arccsonttal, magatehetetlen állapota miatt segítséget sem tudott kérni."

kuruc.info/r/35/70500/

véletlenül itt is "gádzsó-ember" (vélhetően) özvegye volt az áldozat. de ez csakis véletlen lehet. komolyan hiányolom az ugyanilyen, csak rászistá bűncselekményeket, ahol roma az áldozat.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.12.05. 16:49:14

nem ugrott be ki ez a heltai, megnéztem a gúglin. már tudom. tipikus szakállas erdélyi szekuértelmiségi. mint a nagy része.

L.Salander 2010.12.05. 17:10:59

@Grift:
ez valóban egy típus. mint a dunatévés cselényi.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.12.05. 18:18:00

@tanarseged ur: kösz.
csak a tények kedvéért: nem lehet látni ki beszél.

ki gondolta volna amúgy, h ezt a Kis Róbertet leváltják, ahogy führer az SA-t.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.12.05. 18:33:41

@Grift: mint szőcs géza

@L.Salander: én lehozom, de hozzám nem ezren járnak fel naponta

tewton 2010.12.05. 18:50:27

@L.Salander:
rossz stratégiát választott és bunkó módon nyitott be. itt mi most éppen a nemlétező cigánybűnözést ecseteljük. egy nóném heltairól max. heltai gáspár ugrik be elsőre, másrészt ha moldova prima primissimát kap, akkor már ez se annyira meglepő. ismerjük az átjött, szeku-kapcsolt erdélyi értelmiségi mintáját is. de ennek itt nem lesz hírértéke:)

és hát a trollok általában tényleg hímek. a nőstény nickek inkább érzékenyek, vagy aranyosak, esetleg csak szimplán emberiek. ez a hím trollnickekre nem jellemző.

majomkutya 2010.12.05. 19:09:06

@tewton: Moldova prima primissima díja érdekes, mert ugye ő is leírta a cigányok magzatkárosítós történetét. (Ahogyan egy emeszpés képviselőnő is elmondta és ahogy a "magyar érdekeket a zsidó nagytőke elé helyezem" - és emiatt a Fideszből kirúgott Molnár Oszkár is megmondta).
Hogy kaphat egy ilyen rasszista kitüntetést? :D
Persze, Moldova más... Több értelemben is.

L.Salander 2010.12.05. 19:49:55

@tewton:
szerintem bunkó az nem voltam. bárhogy is tetszik ezt állítani. (tetszik...milyen? szerintem még zsírabb mint a magázás)
de az tény, hogy mérges voltam. mert nem értem a hallgatást.
de ezért ne tessék rám haragudni. plíííz.
a troll szót meg kifejezetten szeretem. a harry potter miatt. de azt biztos nem tetszik ismerni. errefele nem divat.

tanarseged ur 2010.12.05. 20:10:38

@L.Salander:
1) Minden volt ügynök monnyonle. Fúj, le vele, legyen bár akárkinek az akárkije, sőt, akkor különösen.
2) Nyilvánosságra kéne hozni végre mindent (persze nem azt, amikor Mo. és más országok közti kémkedésről volt szó). Erre volt már eddig is 20 év, és minden párt sáros, aki volt már kormányon. Mindegyik.
3) Posztot itt a szerzők tudtommal akkor és arról írnak, amikor és amiről kedvük van.
4) Aki úgy jön, hogy "a lendvaira uszultatok rendesen, most meg nagy a kussolás", az bizony trollkodik és bunkó. Volt egy szerző, akinek volt kedve írni Lendvai kapcsán, és írt, Heltai kapcsán meg nem volt ilyen, és ennyi.
5) Harry Pottert itt valóban utáljuk. Egy topikkal arrébb többen még A gyűrűk urát is.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.12.05. 20:19:47

@tanarseged ur:

a herripotterrel semmi baj. olyanok pattognak rajta, akik nem olvasták. én sem, természetesen, de a filmek közül néhányt láttam. kedves mese. olyan kapudrog féle a másik meséhez, a nyuszifüles kereszténységhez :)

tanarseged ur 2010.12.05. 20:31:10

@Grift: No hát, pont azért mondom. Én sem olvastam a Harry Pottert, megnézni meg eszemben sem volt - de attól még utálhatom, nem? :-D
Na jó, ha gyerek olvassa, akkor nincs vele bajom. De nekem egyszer egy felnőtt ember próbálta lelkesen elmagyarázni, hogy az milyen jó, és hogy én maugli vagy mi volnék. Na ott írta le magát nálam a könyv (meg a nő is :-)).

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.12.05. 20:35:35

@tanarseged ur:

persze, hogy utálhatja, és is utálom, pedig valamelyik kereskedelmi kanálisnak köszönhetően láttam, és nézhető. de hogy gyerekmérgező, meg ilyesmi lenne, ugyan. amúgy undorító. :)

L.Salander 2010.12.05. 20:41:49

@tanarseged ur:
most már én unom. ennyit nem ér. megvárom amíg valaki ír róla. már ha lesz kedve. valakinek.

szerintem jó a harry potter. jó kis mese. mindet olvastam. meg a gyűrűk urát is. de azt nem szeretem. annak nem olyan a világa amibe szívesen belemesélem magam. azon kívül maradtam. és úgy kevésbé jó olvasni.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.12.05. 20:47:18

@tanarseged ur: "Minden volt ügynök monnyonle."
A régiek is, de még inkább a maiak.

tewton 2010.12.05. 21:23:55

@L.Salander:
a tetszikelés bénább, mint a magázás. középfokú magyar nyelvismeret alatt sokan el is rontják.

ha öten azt mondják a helyiek közül, hogy bunkó volt, akkor elhiszi? kezdheti a számlálást. persze ha bübüke, akkor nem kell a számoknak se hinnie.

mit nem lehet érteni a "hallgatáson"? "hallgatás," höhö. elmebeteg maga vagy liberális ezzel a hozzáállással? rohanjon már be az OSZK valamelyik olvasótermébe (lehetőleg vizsgaidőszakban), aztán kiabálva kezdjen aláírásgyűjtésbe közép-szudán villamosításáért. hajrá. a reakció nem lesz ott se gyökeresen más. esetleg kezdheti úgy is, hogy "heló parasztok".

L.Salander 2010.12.05. 22:09:39

@tewton:
háát......szkanderozni azt nemigen szeretek. szerintem túlbeszéltük.

I G A Z A V A N.

(így elég? abbahagynám már.
tetszik vagy nem, ez van.)

tewton 2010.12.05. 22:15:31

@L.Salander:
jól van, jól van:)
de legközelebb úgy jöjjön, hogy vitatkozni akar.

L.Salander 2010.12.06. 09:11:30

@tewton:

valamiért azt hittem, a névválasztásból ez világos. ráadásul a lisbeth salander gondolkodása sokmindenben hasonlít az enyémhez. de ezek szerint stieg larsson se divat itt. pedig két három nehezebb után svéd krimit olvasni...........a legjobb kombó ami létezhet. csak ajánlani tudom.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.12.06. 09:48:33

Bocs, ha valaki írta már, nincs időm ennyi kommentet elolvasni.
Aljas gazember a szerző, amikor egyenlőségjelet tesz a két "özvegy K-né" félelme közé. A helyzet nem szimmetrikus, nem igaz, hogy a Kádár-rendszerben, amikor Kalányos "vájár volt" (kevés cigány vitte többre segédmunkásságnál, bár többnek sikerült volna), még minden rendben volt, azóta romlott el a dolog.
A fehér, SajóAmálekben egykor többség sohase tekintett a cigányokra élősködő, kiirtani akaró szemmel, forítva a kezdetektől a zsákmányállatot látták benünk. Aki nem, az ott is hagyta a cigányságot, az közénk állt.
Nem egyenrangú a parazita és áldozata.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.12.06. 09:50:47

Nem tudjuk mi, hogy ki az a Lisbeth Salander. Mi csak Phillip Marlowe-t tudjuk. Gondolkodása sokban hasonlít a mienkhez.

www.youtube.com/watch?v=tzxk9mWFR8c&feature=related

L.Salander 2010.12.06. 10:04:50

@Elpet:
philip marlowe-t imádom. de már 14 éves koromban elolvastam az összeset. aztán volt hogy újraolvastam, de sajnos muszáj újakat találnom. masszív olvasásfüggő vagyok.
(ezek a szétdohányzott hangok a filmrészletben szintén nagy kedvenceim)

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.12.06. 10:11:34

@tewton:

"magyar nyelven csevegve közli a MR zsidó műsorának (nyilván nem keresztény) műsorvezetőjével: "bocsánat, hogy rosszul beszélek magyarul, kevés ideig tanulhattam a nyelveTEKet, mert vonatra raktaTOK és ...-ba küldteTEK.""

Az internet tele van szakirodalommal, hogy kik csinálták a zsidóirtást és kiknek a vallási nézeteibe passzolt, hogy ezt holokausztnak, tudatos áldozatnak nevezzék. pl. egy ortodox zsidó szájt, amely a cionista vezetőket vádolja azzal, hogy szabotálta a zsidómentést, mert illett a terveibe Izrael létrehozásához a sok mártír, meg hogy a túlélő, kiválogatott fiatalok csak palesztinába mehessenek, ne máshova:

truetorah.org

odáig ők se mennek tán, hogy magát Hitlert és rezsimjét mindenestől a cionizmus és annak mozgatói bábjának tartsák (mert a cionizmus se cél, csak eszköz), de ezt megtettték más szerzők, pl. Hennecke kardel: Hitler, founder of Israel
Meg Tarpley, Chaitkin és mások, közte zsidó szerzők.

L.Salander 2010.12.06. 10:23:20

a cigányokról.
szerencsém van, mert sokat ismerek. muzsikust is, sőt egy közös munka kapcsán még tiszteletbeli cigány is lettem. de a muzsikusokkal semmi baj nincs. (eltekintve attól hogy amiket esznek az gyakorlatilag halálos)

a nem muzsikusok "kezelésésre" (gáz szó erre, de maradjon) én a derdák tibor féle irányt tartom jónak. a szociológusok már régóta magyarázzák, hogy ha egy leszakadt, vagy leszakadó népréteg gyerekeit tanítják, valahogyan eljuttatják a középfokú végzettség eléréséig, akkor ők nem fognak visszamenni, és a családtól tanult életformát folytatni. jártam anno a még működő mánfai kollágiumban, az edelényi alapítványi iskolában, a gandhi gimnáziumban, és világos volt a dolog. de ez nem csak a cigány származású leszakadókat húzná fel, hanem a mindenféle leszakadókat. mondjuk érezhető volt a cigányság részéről némely ellenkezés, mert nem hülyék, tudják, hogy a gyerekeik ha tanulnak, jó eséllyel elszakadnak a családtól. és a cigány család az mindennél összetartóbb. szóval szerintem módszer van.
viszont pénz kell hozzá.
a mánfai kollégiumot bezárták pl. ami nem egy jó jel.

asimov007 2010.12.06. 13:29:05

A mandineren kaptam hideget-meleget,mert kételyeimet fejeztem ki,miszerint ez egy aréen kamu cikk!Az utólagos bölcsesség fényében(dec.5 Bercel),azt hiszem,az élet igazságot szolgáltatot!
Tehát a ki fél kitől kérdése,azt hiszem végérvényesen eldöntetett!
refrén:
Csá gyikok,én leléptem!

tewton 2010.12.06. 13:53:07

@L.Salander:
nem világos a névválasztásból. mi leginkább tényleg chandlert olvasunk, aztán hammetet, aztán christie-t.

de ha kifutott a chandlerból, akkor javaslom james ellroyt (nem tudom, magyarul mi van tőle). elég kiadós szerző. vagy patricia cornwellt, de neki a 17? kötetéből inkább az első 5-8 a jobb, mostanában szerinten (és sokak szerint) igen gyengén ír.

tewton 2010.12.06. 13:56:38

@L.Salander:
azért szép a gandhi, csak az a fura, hogy 12 éven át a roma fajvédők pozícióban voltak, mégse voltak képesek mégegy cigány középiskolát összehozni. közben a gandhi alapítói közt ott van horváthaladár, aki nem kis ember volt a szoclib korban. talán nem is akartak annyira.

L.Salander 2010.12.06. 15:03:19

@tewton:

néha utánanézek, és mindig úgy tűnik, hogy valahogy eltűnnek a pénzek. mánfa sok támogatást kapott, a szokásos kollégiuminak a dupláját. nem dolgoztam efféle helyen, nem tudom mennyibe kerül. amikor működött, nagyszerű munkát végeztek, de akkor még a derdák csinálta.
az a probléma, hogy a pályázati pénzek elköltését vagy nem lehet, vagy nem tudják normálisan ellenőrizni. szájhagyomány útján az terjed, hogy a pályázati pénzek kétharmada valahogy útközben elmállik. és erre sokan rászoktak.

amúgy szerintem azért nincs több, mert nincs több derdák tibor. ami működik, azt mind ő kezdte. és perszehogy vannak akik meg rosszul csinálják, meg inkorrekt módon. viszont a módszer az jó. és ezen a vonalon kellene tovább menni. szerintem.

p.s.: ellroy az megvolt, de azt hiszem nem mind, és nem volt annyira komoly hatása. a csajba beleolvastam, de nem tetszik. olyan helyszínelők féle. alighanem jobban bírom ha európában játszódnak a dolgok. a svéd krimi meg nemcsak krimi. edgar wallace-t, gaston leroux-t is bírom, de már rég olvastam ami elérhető. sajnos ez az olvasásfüggés nem vicc. újabban észrevettem, hogy minél vastagabb a könyv, és lehetőleg legyen több kötetes is, akkor bírom. és szándékosan lassan olvasom. már ha tudok rá figyelni. hogy lassan. hogy minél később legyen vége. és ne kelljen valami újat keresni megint.

tewton 2010.12.06. 15:17:15

@L.Salander:
háháhá :)
az olvasásfüggését megértem :) svéd krimivel egyszer volt dolgom (the white lioness, by Wallander), de azt elhagytam véletlenül a 60. oldal után egy bevásárlás közepette.

cornwell első könyvei a legjobbak. a helyszínelős sorozatok csak utána jöttek. kicsit tétékás a hölgy tényleg, bár az utolsó regényei már tele vannak lelkizéssel. ellroyt érdemes olvasni szerintem, de leginkább eredetiben. a black dahlia is jó, de vannak egyéb regényei is, meg kisebb prózái is. Érdemes belenézni az Underworld USA trilógiába (American tabloid - the cold six thousand - blood is a rover), a második van magyarul is. az utolsó ezekből kb. 6oo oldal. ráadásul csak lassan lehet olvasni. nagyon kiadós, többezer km vasút- és buszútra elégséges (helyijáratokat is beleértve.).

L.Salander 2010.12.06. 16:26:25

@tewton:

:)) wallander az a henning mankell felügyelője. bírom nagyon. olvasok angolul is valamelyest, bár az még inkább tanulás, mint szórakozás. de haladok. és ez is remek időhúzás. egyszerre szoktam két nyelven olvasni. jobb tanulás, mint a nyelvlecke.
vasút kizárva. busz szintén. 22 éves koromtól nem tömegközlekedek. itthon.
meg hát mást is. a 19 brehmből is legalább 12 megvolt. namindegy. beteg egy dolog.

tewton 2010.12.06. 16:53:11

@L.Salander:
hát lehet, hogy igaza van azzal a wallanderrel. nem volt időm beleolvasni magam, nem tudom, ki a szerző és ki a szereplő, örülök, hogy a címre emlékszem. elég nyomi dolog 6o oldal után elhagyni egy krimit, gondolhatja. alighogy végre megtalálták az eltűnt nőt egy tóba süllyesztve, meg valami néger ujját egy leégett háznál, erre elveszik a kötet. annyi gyenge krimit olvastam és nem hagytam el, erre pont ezt. pfff.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.12.06. 17:26:39

@tewton:

nincs időm végigolvasni. felszedte a csajt? :)

L.Salander 2010.12.06. 17:56:44

@Grift:

tehát a konzervatív világban néhány jó krimi olvasása már akkora magic, hogy cyberfelszedésről lehet beszélni? na ezt nem gondoltam.

tewton 2010.12.06. 18:28:38

@L.Salander:
lol. maga nagyon új itt, nem ismeri a viszonyokat :) ne ebből interpoláljon a konzervativ világra. itt némelyek még nádast is olvasnak, némelyek meg irodalmi szintű-jellegű blogokat írnak.

L.Salander 2010.12.06. 18:48:43

@tewton:
a tandorista? azt már elolvastam. nem az én világom. bár volt egy, amit kicsit bírtam. az epstein gyilkosságos. nekem túl saját magáról szól. van benne valami mocskosdisznós. mindig ez jut eszembe róla. megpróbálom pontosítani. idővel.

(nádas....az jó....hosszú...)

tewton 2010.12.06. 19:58:15

@L.Salander:
tandorista? remélem, nem maga a körömépítő! :)
az is lehet, hogy direkt volt úgy megírva, hogy mocskosdisznós érzése legyen :)
többen is írnak ilyesmit az itteni nickek közül.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.12.06. 20:11:52

@tewton:
maga tényleg nem jött rá, hogy a választottja a körömépítő? :)

Alfőmérnök 2010.12.06. 20:16:05

@Grift:@tewton: Szerintem akaratlanul rákapott a kommentolvasásra és most szeretne beilleszkedni. :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.12.06. 20:17:40

@Alfőmérnök:

aztán egyszercsak nehogy tewton...na mindegy nem mocskosdisznóskodom majdnem :)

L.Salander 2010.12.06. 20:30:22

@tewton:
nanana. sokféle mocskosdisznósság van. tudom, hogy nehéz elhinni, de képes vagyok felfogni az írói szándékot. és itt nem a prózában van a mocskosdisznóság. hanem.........mondtam hogy később pontosítom. többször kell elolvasni, hogy pontosan lássam. inkább a kitárulkozás, az önmegmutatás valami olyasféle. ezen még gondolkodom.

igazi disznós dolog az andaházy-kasnya mondjuk. bírom.

körömépítő? ne csonkítsd (csonkítsa, tessék csonkítani, maga, ön...stb)
volt egy másik fele is a kedves megnevezésnek. írd azt is oda mindig. totál jól mutat itt nálatok.

L.Salander 2010.12.06. 20:35:12

@Alfőmérnök:
akaratlanul rákaptam ????...................hát ez szuper.
az olvasásra??? most?

hogy beilleszkedni akarok-e.......ezzel foglalkozzál inkább te.......

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.12.06. 20:41:40

@tewton:
látja! maga oktatja itten szövegértésből a körömépítőt? hát nem levágta egyből, hogy valami onániás fetrengő kitárulkozás van ottan? :)

egy dologban tanácstalan vagyok. jó e ha előtte leitatja, vagy sem. na, majd mesélje el melyik vált be. tárulkozzanak! :))

Alfőmérnök 2010.12.06. 20:52:55

@L.Salander: Nem úgy általában az olvasásra, hanem az itteni kommentek olvasására gondoltam. Belekeveredtél egy vitába, és közben rájöttél, hogy jófej csávók társaságába kerültél, ráadásul az ivararány sem az ideális, ezért női mivoltod előtérbe helyezése ellensúlyozhatja a világnézeti ellentétekből fakadó hendikepedet.

L.Salander 2010.12.06. 21:03:57

@Grift:

képzeld, én az olvasód vagyok. szerintem nincs aki egynél többször olvasta a cuccod. :)) rajtam kívül.
viszont te nem érted mire írom ezt a mocskos dolgot. de nem tehetsz róla. mert nem fogalmaztam meg rendesen. viszont nem hajt a tatár. ha pontosan fogom látni, akkor majd megmondom. (onániát sem én mondtam. hanem te.)

leitatás nem játszik. már mondtam, hogy sosem iszom alkoholt.

L.Salander 2010.12.06. 21:08:12

@Alfőmérnök:
jadeténylegneizéljmá....tökrégóta olvasok itt. itt is. írni nem írtam eddig. mert a politika nemigen érdekel.

a jófejcsávóság az nem ennyi. viszont nem zárom ki hogy bárki az lenne. én az ilyesforma dolgoknak örülök. jó, ez nem egy tipikus magyar vonás. de én sváb vagyok.

Alfőmérnök 2010.12.06. 21:13:41

@L.Salander: "én az ilyesforma dolgoknak örülök."

Nem értem ez most mire vonatkozik.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.12.06. 21:20:48

@Alfőmérnök:
ilyesforma dolgok... mi tetszene a svábnak? mikor üssük a sémitákat! :))

L.Salander 2010.12.06. 21:31:40

@Alfőmérnök:

"Belekeveredtél egy vitába, és közben rájöttél, hogy jófej csávók társaságába kerültél, ráadásul az ivararány sem az ideális, ezért női mivoltod előtérbe helyezése ellensúlyozhatja a világnézeti ellentétekből fakadó hendikepedet. "

ezt te írtad. nem keveredtem a vitába. totál tudatos volt. szerintem annak a vitának jót tett, hogy az én véleményem is benne volt. teljesebb lett. nem helyezem előtérbe szerintem a női mivoltomat, csak simán van. nekem nincs más. nincs férfi mivoltom. csak ezen a módon tudok viszonyulni a világhoz.

azt hogy jófej csávók vagytok-e, azt ennyiből szerintem amatőr lenne megítélni. engem simán érdekel amit beszéltek. ez az aminek örülök. egyetértenem nem kell veletek. gondolom.

Alfőmérnök 2010.12.06. 21:35:17

@L.Salander: "egyetértenem nem kell veletek. gondolom. "

Persze hogy nem kell. Maximum kiszűrünk. :)

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2010.12.06. 22:23:42

@Elpet: Na látja, most elriasztotta. Hja, a közvetlen igazság hatása, ugyebár :)
Üdv. Misi

Alfőmérnök 2010.12.06. 23:31:10

@Mihint: Közben L.Salander és tewton privátban, a háttérben...

L.Salander 2010.12.06. 23:38:40

@Alfőmérnök:
hahaha....
valóban privátban a háttérben. real privátban. csak a csávó nem stimmel. abban maradtam a réginél.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.12.07. 06:36:59

A cigányok lincsindulata pszichológiailag indokolható és igazolható: azaz tkp. jogos:-(

Bekapcsolom a tévét és az m1 reggeli műsorában két pszichológus éppen azt magyarázza (a minapi Berceli balesettel kapcsolatban), hogy a cigányok lincsindulata pszichológiailag...

Szemét, aljas, korrupt és gyáva értelmiségiek, csak a bajt tudják tetézni!

ü
bbjnick

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2010.12.07. 07:42:40

@bbjnick: Vélhetően, talán, a társadalmi indulatot próbálják csillapítani (ha van egyáltalán), mindazonáltal nem menthető a hozzáállás(uk). Láttam én is. Alapvetően káros ez a megközelítés, nem is értem, nem volt eddig elég tanulság?
Üdv. Misi

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.12.07. 10:31:05

ismerem én az ilyen heves kapcsolatokat!
szerintem a nő mán tewtonnál lakik. el tudják képzelni a falusiak döbbent arcát, ahogy elolvasták reggel a feliratot tewton házikóján: bölcsész és körömépítő szalon ?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.12.07. 10:31:41

@Mihint:

Hát, nem t'om, nekem a társadalmi indulatomat kifejezetten felcseszi az efféle képmutató, gerinctelen árulás#:-(

ü
bbjnick

ÁrPi 2010.12.07. 12:45:28

A boldog gyermekkorban félelem nélkül közútra szánkózó agyhalott berceli kisfiú halottságához hozzásszólandó kerestem és találtam ezt:

Az agyhalál fogalma és diagnosztikája

Definíció-koncepció-kritérium

www.doki.net/tarsasag/transplant/upload/transplant/document/agyhalal_fogalma.htm

(SajTóbábel témában még egy meserészlet:

"" Pinokkió agya köré gyűltek, a Tündér pedig így szólt hozzájuk:

- Uraim, azt szeretném tudni az uraktól, vajon ez a szerencsétlen bábu holt-e vagy eleven.

Először a Holló lépett elő, megtapogatta Pinokkió pulzusát, aztán megtapogatta az orrát meg a lába kisujját; majd miután mindezt alaposan megtapogatta, ünnepélyes képpel kijelentette:

- Szerintem halott; de ha netán mégse halt meg, akkor kétségkívül él.

- Nem szívesen mondok ellent kiváló Holló kartársamnak és barátomnak - szólt másodikul a Bagoly -, de szerintem éppen ellenkezőleg, a bábu igenis él, de ha netán mégsem élne, akkor kétségkívül meghalt. ""

Ezzel analóg a lincsindulat is ilyen Holló-Bagoly módjára megállapítható dolog: Vagy van vagy nincsen. Vagy persze a Pinokkio mesében még van egy harmadik orvos is, a Tücsök professzor, de az csak a mesében illendő vélemény.

mek.niif.hu/00300/00351/00351.htm#bm16

Maisie MacKenzie 2010.12.07. 13:11:08

@ÁrPi:

"Pinokkió agya köré gyűltek"

:-)

letto o cervello

ÁrPi 2010.12.07. 13:35:31

Elnézést egy jottányit átszerkesztettem Collodi mestert,

mert a szellem hordozója a pihe-puha

Alfőmérnök 2010.12.07. 19:09:29

@Grift: Elképzelem, ahogy a csaj körömlakkal festi tewton hajópadlóját. :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.12.07. 19:51:38

@Alfőmérnök:
én nem tudom mit csinálnak, de hogy jól eltűntek az biztos!

tewton 2010.12.07. 19:52:02

@Grift:
pompás. eszerint a rendőrök is olvassák a kurucinfót.

L.Salander 2010.12.07. 21:32:31

elolvastam a mai posztot, kommentestül, meg a cikkeket amik jobb oldalon vannak, szintén kommentestül. melegfrontkor láthatóan elszabadulnak a zizik. nekem kicsikét prosztók a kommentek, a blogban nem, csak a cikkeknél. és eléggé humortalan. az nem jó.

usztics mátyás a nemzeti színházról. (kovács II. géza matektanár grisha perelmanról) hát nemkicsit röhej. fogadnék, hogy nem látott max 2 darabot. a nemzeti most egy eléggé jó színház. én majdnem minden darabot láttam. tényleg nem értem mi a frász baj van velük. részemről a csongor és tündétől rókázok. vass albertnek van tán öt drámája, nem olvastam őket, de könyveit igen, és nem halok meg érte. kíváncsi lennék milyen koncepcióval állna elő egy másik oldali vezetés.

ja, és még az is eszembejutott a mai "termés" alapján, hogy tényleg ekkora gáz ez az ország, hogy gyurcsány/orbán a két lehetőség? azért beteg a magyar lélek, mert folyamatosan szégyenkeznie kell. lehet. mondjuk lehet.

L.Salander 2010.12.07. 21:38:18

@Alfőmérnök:

a nőkép ilyen erre?
négykézláb apró ecsettel, alkalmatlan festékkel padlót festeni......nem hajaz ez kicsit a fogkefével fókázásra az egykori katonaságnál? frusztrálnak az emlékek? akarsz róla beszélni?

Alfőmérnök 2010.12.07. 22:01:42

@L.Salander: Nem voltam katona, életkoromnál fogva. De besorozáson még voltam, a legjobb minősítést kaptam (nem kis meglepetésemre).

L.Salander 2010.12.07. 22:12:02

@Alfőmérnök:
akkor a kollektív tudatalattiból nyúlhattad a képet. illetve remélem onnan. és nem az emlékeidből. depláne nem a vágyaidból.

Alfőmérnök 2010.12.07. 22:30:59

@L.Salander: Esküszöm nem hajaztam arra a képre, amire célzol. Persze lehet, hogy tudat alatt igen, majd jobban figyelem az álmaimat, hátha felbukkan benne ilyen motívum.

tewton 2010.12.07. 23:22:05

@Alfőmérnök: @Grift:
lol. kihuzom a lábam, és máris milyeneket fantáziálnak a tudatuk alól :) uraim, tudat fölé a kezeket :)

meg meg is mondták fentebb maguknak, nem én döngicsélek a mézescsupor körül :(

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.12.07. 23:44:34

@tewton: a maga borospincéjéből még egy műkörmös lány sem jött elő. De eddig nem szóltunk, mert nem vagyunk műkörmös lányok.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.12.08. 07:45:15

@tewton:
ej, komám, hát igazán sajnálom, hogy nem jött össze a dolog, érdekes esti beszélgetéseik lehettek volna, a nő különös szenvedélyt érez a semmi bonyolítására. az a típus akit nem vettek fel bölcsésznek és ez egy életre kihatott a személyiségére :))

salamander, alfi csak azért parkettáztat magával, mert nemolyrég a kis /titkos/ vőlegénye beszámolt itten a burkolási ügyeiről.

L.Salander 2010.12.08. 10:41:21

@Grift:

a kulcs az, hogy "nem finom". és ezt őszintén sajnálom.

tyto 2010.12.08. 12:33:39

megtaláltam a régi nevem :)))

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.12.09. 12:13:46

Kis híján meglincselt a feldühödött tömeg egy buszsofőrt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ibrányban. A tömeg azért akart elégtételt venni a buszvezetőn, mert elgázolt egy 59 helybéli férfit, aki az úton gyalogolt.

webradio.hu/index.php?option=content&task=view&id=220728

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.12.09. 12:15:01

@bbjnick:

Rendőrök védték meg a lincseléstől a buszsofőrt Ibrányban
Munkatársunktól 2010 december 09, csütörtök

(a cím egy kommenttel fentebb lemaradt:-))

tewton 2010.12.10. 11:42:22

@bbjnick:
késsel támadtak a rendőrökre Ózdon
2010. december 10. 11:36

MNO - GB
Bejelentés alapján családi indíttatású vitához kiérkező rendőrökre támadtak csütörtökön Ózdon. Az intézkedés alá vont személy és hozzátartozói a járőröket szidalmazták, majd kést ragadva nekik rontottak.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.12.10. 12:05:22

@tewton:

Mondom én, minden napra jut egy...

Valamennyi országos csatornán, főműsoridőben kellene az összes ilyen ügyet bemutatni és elrettentő képsorok (kommandósok vonszolnak az aszfalton vagy a murván egy összebilincselt elkövetőt:-)) alatt hosszan ecsetelni az érte kapható büntetést.:-|

ü
bbjnick

tewton 2010.12.10. 21:24:26

@bbjnick:
ez még csak az első fázis lenne.

képzeljen el egy olyan vietnámi stílusú filmet, ahol a véletlenül a napalmtól felgyulladt putrisorból a kopasz gárdisták az ölükben viszik ki az ártatlan kis purdékat, miközben a kamera a szamurájkardot, kaszát, bézbollütőt markoló hullákon plusz rendőrhullákon méláz a véres tócsákban. és ebben a sztoriban a gárdisták lennének a humanista jófejek. a parancsnokuk pedig egy igazi humanista, aki csak a lincselés és a mégnagyobb emberáldozat elkerülhetetlensége miatt parancsolja meg a fegyverhasználatot (a morális döntés komolyságát hosszú premierplánok és amerikai filmzene fejezné ki).

kb. ez lenne az a szint, ahol a fajvédő kommunikáció alapján kéne tartanunk.
süti beállítások módosítása