A lom dicsérete
2010. október 04. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

A lom dicsérete

  Lomtalanítások szezonját éljük, utcáink újra megtelnek kidobott tárgyainkkal és a rájuk telepedő lomizósokkal. E szemétben, hangoskodásban, guberálásban gazdag időszakban feltehetjük a kérdést: mi a magyarság viszonya a lomhoz?

  „Sóhajnak beillő szózat egy ismeretlen rendeltetésű vasdarabhoz, mely a történelem viharain keresztül szép csöndben meglapult egy limlommal tele ládikóban, mert se nagyapámnak, se apámnak, se nekem nem volt merszünk szemétre dobni, és az utánam jövőnek se lesz

– Túlélsz, pöcök.”

  Örkény István egypercese talán a legjobb összefoglalója annak, hogyan is állunk azokhoz a kisebb-nagyobb izékhez, amelyek oly gyorsan és szívós kitartással töltik fel kamráinkat, fészereinket és a szabad tereket körülöttünk. Kütyü, bigyó, basz, bizbasz, lom, sitt, pöcök - kimeríthetlen nyelvi gazdagsággal becézzük azokat a dolgainkat, amik rendíthetetlenül vészelnek át éveket, évtizedeket, miközben nemzedékek jönnek-mennek el mellettük.

  „Jó lesz ez még valamire!” - hallhatták magyarok generációi nagyatyáiktól és apáiktól. Honnan ez a ragaszkodás minden aprósághoz, ami felhalmozódik körülöttünk? A hozzáállás persze egyénenként változhat: van, aki könnyedén megszabadul mindentől, amire nincs praktikusan, aktuálisan szüksége, de én erősen ragaszkodom mindenhez, ami jelentéssel bír számomra. A többség talán ugyanígy van ezzel.

  Talán ez is a magyarság sokak által megfigyelt és tanulmányozott hétköznapi konzervativizmusához tartozik? Értve ezalatt a konzervatív szó eredeti „őrző, megőrző” jelentését. Megmutatkozik ez a tulajdonunkhoz, tárgyainkhoz, megszokott környezetünkhöz való ragaszkodásban; a nyugati országokkal ellentétben nálunk teljesen elterjedt saját tulajdonú lakásokban, házakban és a bennük felhalmozott lomokban.

  Vérzivataros századaink (különösen a huszadik) lenyomata ez bennünk? Mintha a fejünk fölött állandóan változó rendszerek, világégések, sorsokat és szabadságjogokat felülíró ideológiák elleni ösztönös harcunkban vennénk maguk mellé szárnysegédnek a görbe szögeket, a kopott hokedliket, a félig elkorhadt lugast, a már nagyszüleink által sem olvasott korabeli lektűröket és háztartási tanácsadó könyvecskéket. Ha a világháborúk folyományaként egy teljes polgári osztály vesztette el vagyonát, akkor legalább a senkinek nem kellő, de egyszer talán hasznosítható apró ingóságok maradjanak meg birtokunkban?

  Lomjaink halmozódnak és halmozódnak - mégis, a magyar félmúlt egy eddig fel nem fedezett pontján megjelentek a lomtalanítások. Talán a hatvanas évek koraszülött jóléti szocializmusa, az akkor gyorsan cserélődő lakásbelsők, tárgyi környezetünk és a faluból városba költöző tömegek miatt kezdtük el kidobálni lomjainkat?

  Talán ez az időszak, amikor széles társadalmi rétegek szakadtak el az addigi életterüktől, egymásra hagyományozódó tárgyi, életmódbeli és kulturális értékeiktől. Ráadásul addig nem volt árubőség, sőt, a huszadik század közepén áruhiány és általános elszegényedés volt a jellemző. Innen nyílhatott meg aztán Kádár János fortélyosan korrumpáló bőségkosara. A lomtalanítás az elmúlt évtizedekben egyre inkább elterjedt, a lom, a szemét egyre inkább a szemünk elé került.

  Kérdés az is, hogy vajon egyedi magyarországi, vagy kelet-európai jelenségről van-e szó? Az Egyesült Államokban - persze inkább a kisvárosokban, falvakban - egy más módja dívik a lomtalanításnak: önszerveződő bolhapiacot tartanak a szomszédságok, ahol potom pénzért lehet használt, de még használható tárgyakhoz jutni. Az USA alapító atyáinak takarékos, protestáns etikája és az együttműködő közösségekre épülő eszményei tükröződnek ebben.

  Külföldi ismerőseimnek több alkalommal el kellett magyarázni, mi is folyik épp a budapesti utcákon. Nem is tudom, van-e például angol vagy német nyelvű szó a lomtalanításra? Emlékezetes volt számomra, amikor az Anne Applebaummal készült interjú előtt a belső-józsefvárosi lomtalanításon, széthordott szemétkupacokon, guberáló roma csoportokon keresztül sétáltunk a nemzetközi hírű publicistával, a lengyel külügyminiszter feleségével az interjú helyszínére. Applebaum nem volt meglepődve: a nyolcvanas évek óta járja Kelet-Európát, láthatott ennél cifrább helyszíneket is.

  Mi, magyarok azonban a ránk jellemző kettősséggel állunk a lomtalanításhoz: persze kidobjuk a házunk elé a fölöslegesnek ítélt kacatokat, de az már nem tetszik nekünk, hogy jönnek rá a lomizók. Kényelmesen szabadulnánk meg a lomtól, de rögtön zavarni kezd minket, hogy a házunk előtt fújja a szemetet az őszi szél.

  A lomok között egykor érdekes, izgalmas, antik dolgokat is lehetett találni: a bolhapiacozók, antikváriusok számtalan kisebb-nagyobb kincsre bukkanhattak ingyen. Több évtized folyamatos lomtalanítása azonban együtt járt a régi eszközöktől való végleges megszabadulással, az egyre modernizálódó, és ezzel együtt csökkenő színvonalú „kínálattal”. A kilencvenes években pedig behálózta társadalmunkat a fogyasztói világ, amelyben pontosan kiszámított, elégségesen rövid időtartamig használható eszközök árasztottak el minket. A beszerzés, használat, eldobás, egyszóval a fogyasztás ciklusa felpörgött, és utóbbi évtizedek kacatjai már hamarabb elöregednek, mint a régi lomok.

  A fogyasztói társadalom kiépülésébe azonban mélyen belezavart a krízis: ma már évek óta tartó gazdasági-társadalmi válság egyik jeleként elszaporodtak a lomizók, azok az emberek, akik a lomtalanítással utcára került dolgokból próbálják fenntartani magukat. Ne kerteljünk: jelentős részben cigányok folytatják ezt az életmódot. A roma-magyar együttélés egyik konfliktusforrása a lomtalanító, decens, finnyás polgárok találkozása a házuk előtt guberáló cigányokkal. Utóbbiak családokba, csoportokba verődve próbálják meg rátenni kezüket a többiek előtt a különböző dolgokra. Viták, veszekedések, verekedések, állandó zajongás verik fel a nyugalmas kertvárosok és belvárosok utcáit. A lomtalanítás hulláma azonban pár nap múlva így is, úgy is levonul. A közterület fenntartói, a szemetesek jó esetben teljes egészében elviszik az ott hagyott, végképp használhatatlan lomokat.

  Lehet, hogy több türelemmel kellene lennünk a lomizók felé: olyan emberek ők, akik lecsúszott helyzetük ellenére nem akarnak bűnözni, hanem a fogyasztói társadalom uszályában, annak kivetett tárgyaiból akarnak napról napra, lomtalanításról lomtalanításra megélni. Túlélni egy bizonytalanná vált, pusztulással fenyegető világban. Mint szüleink, nagyszüleink tették az előző évszázad legrosszabb pillanataiban, valamire még jó lomjaik között.

  Legyünk türelmesek: a pöckök minket is túl fognak élni.

*

  A témáról beszélgetünk egy tanulságos rádióriport után Bátorfy Attilával és Vízy Dorkával, ma fél négytől a Kossuth Rádió Közelről című műsorában.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr622343834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.10.04. 15:47:50

@rajcsányi.gellért (ergé):!

"mi a magyarság viszonya a lomhoz?"

Ez tiszta nemzeti romantika --- akár Kölcsey is írhatta volna :-D

ü
bbjnick

a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka 2010.10.04. 16:04:00

Semmi gondom nincs a lomizással. Azzal van gondom, aki primitíven, állat módra csinálja. Aki szétzúzza a tévéképernyőt ott, minden más lom közepén az eltérítőtekercs pár dekényi rézdrótjáért. Aki szétdobálja a sokszor szépen, összehajtogatva, nejlonzsákban kirakott ruhákat, és ami nem kell, bedobja a sárba meg az üvegszilánkok közé. Aki széttépi, szétdobálja a neki nem kellő könyvet. És egyáltalán, aki beletúr mindennek a közepébe, hogy kinyerjen valamit, és közben szenvtelenül pusztít.
Az ilyen embereket nem vagyok hajlandó megérteni, elfogadni. Akiben a tárgyak, és az emberi munka tisztelete ilyen szinten nincs meg, legszívesebben addig ütném egy vasdoronggal, amíg pépes nem lesz a feje. Bocsánat a durvaságért, de ezt érzem, amikor ilyet látok. És elég sokszor látok ilyet.

Serio (törölt) 2010.10.04. 16:17:55

A nyolcvanas években a lomtalanítás egyfajta közösségi esemény volt Budapest belvárosában... Szüleim könyvespolcain máig vannak az utcáról megmentett könyvek.

A gond nem a színesfémes-lomos emberek létével van, illetve azzal, hogy vasúti sín helyett valóban szemetet hordanak a MÉHbe.
A gond ott van, hogy manapság már elgondolhatatlan dolog az a - valóban az amerikai garázspiacok világát idéző - szomszédsági, közösségi élmény, ami nem is olyan régen meghatározta a lomtalanítást.
Nemrég sétáltam lomtalanításkor a II. kerületben... Egy-egy szemétkupac fölött egész éjjel megtermett matróna vagy cserzett aggastyán ül csőszként, nehogy elvigye valaki más az "ő szemetüket". Nem tudom előkerülne-e a kisbicska, ha helybéli magyarként lenyúlnék egy még használhatónak tűnő rádióért vagy egy szebb vázáért. Ez így valahogy mégsem az igazi...

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.10.04. 16:22:44

@bbjnick:
kölcsey? még bayernak is gejl lenne. nyálas buta cikk. a biszbaszokhoz való ragaszkodás, a gyermeki, rettegő, megkockáztatom, ateista idióták ragaszkodása tárgyakhoz, amik valamilyen módon a személyiségük részének tekintődnek. materialista önimádat. olyan, mint a lakás buta-otthonossá csinosítása, fényképekkel, kendőkkel, möhöncékkel, cuki tárgyakkal, ránk jellemző dolgokkal, érdeklódésünk irányát jelző tárgyakkal, a lakásom a lelkem tükörképe. szóval hányinger, infantilizmus, gyogyó. gondoljanak egy hagyományos japán otthonra. és gondolják el ez alapján a két nép teljesítményét! így függenek össze ezek a dolgok.

más. örkényt úriember nem olvas, nem idéz!

"Jó lesz ez még valamire!" mennyivel pontosabban fogalmaz a székely: egyszer kell, s van.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.10.04. 16:36:31

@dobray:
először gondolkodtam, miért pont ide a kohnzis link, de aztán rájöttem. tényleg a lomos posztba való.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.10.04. 16:41:57

Na, csak tudsz te értelmeset, normálisan írni!

Hanem láttam én lomtalanítást valami bájos német városkában vagy 12 éve. Reggel jött egy konténer, ki-ki pár óra alatt belehordta a belevalót, a konténer megtelt - sem üres nem maradt, sem ki nem csordult belőle semmi -, délután konténer el. Se gubizás, se az ímmel-ámmal teherautóra dobált darabok utáni törmelék, meg egyéb szemét. Igazán figyelni kellett, hogy az ember észrevegye egyáltalán, hogy lomtalanítás zajlik. Igazából az sem volt egészen világos, hogy a helyiek honnan tudják, mikor is esedékes a kilomolás. Mondjuk az ominózus városka szét nem bombázott főterén annak rendje-módja szerint vasárnap vásár volt, rendes, környékbeli őstermelői piac, az sem látszott még szombaton este és vasárnap délután sem az amúgy bájos, többszázéves házak között. Lehet, hogy mint a heti piac, az évi lomi is több száz éves, naptárba vésett ügy? Na mindegy, ide mi már úgysem jutunk el, csak jelezni vágytam, hogy azért lehet ezt máshogy is, mint minálunk.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.10.04. 16:42:19

@Grift:

A "tiszta nemzeti romantika" ironikus megjegyzést az idézett mondatra ("mi a magyarság viszonya a lomhoz?") értettem, mivel a cikk tárgyához képest túlzottan patetikusan csengett:-) Mint egy Kölcsey vagy Vörösmarty létigazságokat feszegető költői kérdés: "Ment-e / A könyvek által a világ elébb?" :-D

ü
bbjnick

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.10.04. 16:43:15

@bbjnick: nem patetikusság, hanem finom irónia az eredeti szóhasználat célja is. ;)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.10.04. 16:45:53

@rajcsányi.gellért (ergé):

Én nem értettem a te iróniádat, Grift nem értette az én iróniámat. Így jártunk; ilyen ez a filmes szakma:-)

ü
bbjnick

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.10.04. 16:47:33

@bbjnick:
én értettem az iróniádat, csak nagyobbat üthettem ergén, ha úgy teszek mintha nem is. érted? ! :)

greybull 2010.10.04. 16:52:30

Nagy valószínűséggel: amit egy év után, biztosan: amit két év után - nem használsz, azt már a büdös életben nem fogod semmire használni. Ki kell dobni, mielőbb - de két év után biztosan.
Ez nem vonatkozik a téli-nyári cipőkre, bőröndökre, táskákra, ütvefúróra, akkutöltőre, ventillátorra, tehát olyan cuccokra, amiket időszakonként használsz, vagy szükséged lesz rájuk.
De például én 15 évig őríztem az anyósomék által a házasságkötésünkre vett jénai tányérkészletet - végül kidobtam, s bár anyósomék nagyon rendesek voltak velem-velünk, mégsem sajnálom, amit kidobtam - szépen össze volt csomagolva, valahol valakinek remélem jót tesz még.
Meg kell tudni szabadulni még az életben a fölöslegessé vált dolgoktól - mert a fiad-lányod úgyis megszabadul majd tőlük, persze lelkifurdalás árán, hisz Rád emlékezteti őket - ne hozd kellemetlen helyzetbe a gyerekeidet.
Az unokák miatt már úgyis az ő fejük fáj majd.

khmm... 2010.10.04. 16:54:02

A németeknél Sperrmüll a lomtalanításba kitett cuccok neve.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.10.04. 16:54:05

@greybull:

így van. ezért kell többször válni is :)

khmm... 2010.10.04. 16:57:06

Itt pl. a Karlsruhei szabályozás:

www.karlsruhe.de/rathaus/buergerdienste/abfall/dienstleistungen/sperrmuellsammlung

szépen táblázatosítva, hogy mit lehet, mit nem...

az oldal alján a képek - "hogyan ne csináljuk" kb. a magyar modell. :-)))

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.10.04. 17:01:23

@Grift: Túl egyszerűnek, magához méltatlannak tűnik a megfejtés. Valami csavarosabbat vártam.

kackia 2010.10.04. 19:13:15

@Grift: A gyerekemet kapával verném agyon, ha tudnám hogy olyan pazarló, léha ember lesz mint maga.
Én minden apróságot megőrzök, a rozsdás szögeket, ha kihúzom a deszkából kiegyenesítem és újra felhasználom. Ezenkívül szeretek használt piacra járni és keresgélni. A hétvégén is találtam egy nagy lyukú reszelőt, olyat mellyel a megvastagodott bőrkét szokták elvékonyítani a kérges talpon. Nem új, de szépen lehet makarónira a sajtot reszelni vele.
A napokban előhúztam egy kosárnyi rozsdás mütyürt, készítettem a sok apróságból egy gyönyörű fantázia kompozíciót, találtam rá egy gyönyörű blondelt is. A rokonok azt mondták szépen mutat a falamon. Boldog vagyok.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.10.04. 19:27:33

@bbjnick: @Grift: olyanok, mintha egy Csoóri - Kornis évődést olvasnék.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.10.04. 19:36:37

Nagyapám szokása volt a hörcsögmód gyűjtögetés. Tán tőle örököltem. Mindenesetre pincét pakoltunk múlt héten és előkerült egy nagyon régi csatos kristályvizes flaska. Centis vastagságú volt a fala.
De fájt a szívem, mikor a szőlőprését elajándékozták! Nincs szőlőnk, de emlékszem, mikor kicsiként az udvaron játszottam és már ki volt készítve munkára. Egy darabka volt belőle.

kackia 2010.10.04. 19:59:29

@neccharisnyás útonálló: Maga egy szerencsés ember,ha megunná cserélhetnénk.
Tudnék színes zsinórral művészien befont demizsont ajánlani érte. :)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.10.04. 20:07:55

Tavaly ősszel a budai Karinthy Frigyes úton a lomtalanítás után ottmaradt mocsokban huszonhét darab 6x6-os fekete-fehér negatívot szedtem össze. A fotók digitalizálásakor egy egykor a Lágymányoson élt polgári család hétköznapjai elevenedtek meg a 30-as, 40-es évekből. A bejegyzés már készül, bemelegítésnek itt látható egy fotó:

m.blog.hu/ta/tajkep/image/2010/napos_oldal/08_a.jpg

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.10.04. 20:17:37

@kackia: Rémlik, mintha lenne olyan, csak vesszőkosaras.

tewton 2010.10.04. 20:51:46

@neccharisnyás útonálló:
a vesszőkosaras közönséges, hacsak nem valami különleges üveg van benne. akármelyik agroboltban kap olyat, ált. olasz munka.
de a drótfonatos komoly dolog, tipikus bányászműfaj, vidéki retró a szocializmus korából.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.04. 21:24:25

@tewton:

Zsebváltozatban kulcstartó, lemezből sajtolt, horganyzott sörbontó nélkül kevésbé autentikus, megpillantásakor távoli asszociációként a demizsonra is utal, közkedveltségének ez is egy lehetséges magyarázata.

+ még pukkantós szatyorba sütött divatlap-oldal, bonus track

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.10.04. 21:30:33

@Elpet:

"pukkantós szatyorba sütött divatlap-oldal"

Hű, de rég volt!

kackia 2010.10.04. 22:24:16

@Gasper: ez a lelet azért illik magához. Véletlenül erotikus negatívok nem voltak a filmek között? Ismerek egy tibeti szerzetes lámát, profi volt az öreg, minden szombaton egy északi bolhapiacon sétálgatott. Ő úgy tanította nekem, hogy mindig legyen konkrét elképzelésem arról amit keresek, mivel akkor sokkal nagyobb eséllyel meg is találhatom azt.

kackia 2010.10.04. 22:30:25

@tewton: Úgy van, robbantó zsinóros a 70-es évekből. Kicsit rasztás , Bob Merleys a színvilága.

tewton 2010.10.04. 22:31:10

@neccharisnyás útonálló: @Elpet:
"szatyorba sütött divatlap-oldal"

quelle-katalógus volt az!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.10.05. 07:08:52

@Gasper:

Hű, ez nagyon szép! Ennek még szaga is van --- ha érted, mire gondolok:-)

Lehet, mert paraszt vagyok, nagyon finnyás vagyok, én (bár bármilyen koszos munkát zokszó nélkül elvégzek) hobbiból a szemétbe nem turkálok:-) Egyszer nem tudtam ellenállni: egy lomtalanításnál, egy ház előtt, rengeteg könyvet láttam "kidobva". Megkérdeztem a tulajdonos idős hölgyet: mi történt? Elmesélte, hogy meghalt a férje, egy mérnökember, az ő lomjait dobta ki:-/ Valóban, legnegyobbrészt műszaki könyvek voltak, de a kupac tetején, épen, tisztán, egy csodálatos szovjet ikonalbum feküdt (Moszkovszkaja skola ikonopiszi --- olyasféle, amilyet Tarkovszkij Áldozathozatalában a főhős kap ajándékba:-). Megkérdeztem: elhozhatom-e? Vigye, volt a válasz. Hoztam:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.10.05. 08:04:13

@bbjnick:

"Ennek még szaga is van"

Ha félreérthető lettem volna: úgy értem, a múlt levegője intenzíven, szinte érezhetően, szagolhatóan, lengi körül:-)

ü
bbjnick

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.10.05. 10:00:16

@kackia:

nézze, a maga apja még handlé volt, meg nyúlbőrös gondolom, ehhez képest a maga gyermeki szórakozása bliktri :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.10.05. 10:02:01

.@tölgy:

nekem is kornisos ez a bbjnick! viszont, ha ilyen kedves emberek lennének a kornisok, mint bbj, vagy teszem azt jómagam, akkor nem kéne üldözni őket. :)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.10.05. 10:36:19

@Grift: én már kissé unom ezt az üldözéses dolgot. Kapja mán el őket!

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.10.05. 17:14:17

@kackia: az a helyzet, hogy nem volt közöttük erotikus témájú fotográfia, noha egy pillanatig magam is bíztam a dologban. Mondom, a képek egy rendes katolikus középosztálybeli család mindennapjait mutatják kirándulásokkal , rokonokkal, barátokkal, a közeli pálosoknál zajló misével stb stb.
Egyébként érdekes amit mondasz, mert miután a megvásárolt hétvégi sajtóval a hónom alatt hazafelé indultam, még el is gondolkodtam azon, hogy inkább kerülővel, a napos oldalon megyek haza. Aztán tényleg a napos oldalon téptem haza és tessék, bejött a dolog. Így már találtam magamnak nőt is, igaz, nem a koszban és a mocsokban.

@bbjnick: "Ennek még szaga is van"

Értem, persze hogy értem. :))
Egyszer Bell & Sebastiannal már lefutottuk a dolgot. Én bizony még hangokat, zörejeket és atmoszférát is hallok ilyenkor.
(tényleg, mi van B&S-el?)

Alfőmérnök 2010.10.05. 17:33:36

@Gasper: "(tényleg, mi van B&S-el?)"

Brutálisan meggyilkolták a szabadkőművesek.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.10.05. 17:52:15

@Alfőmérnök:

:-D (...) :-D (...) :-D ...

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.10.05. 17:53:48

@Gasper:

"tényleg, mi van B&S-el?"

Nem tudom. Sajnos, felénk sem járt mostanában.

ü
bbjnick

betyár (törölt) 2010.10.05. 18:51:55

@bbjnick:

írhatta volna, de nem írta, de Vörösmarty igen:

"Miért e lom? hogy mint juh a gyepen
Legeljünk rajta? s léha tudománytól
Zabáltan elhenyéljük a napot?
Az isten napját! nemzet életét!
Miért e lom? szagáról ismerem meg
Az állatember minden bűneit."

Rivud 2010.10.05. 19:22:55

Mi nagy guberálók vagyunk, úgyhogy védem a mundér becsületét. Legutóbbi nagy fogásunk a helyi cserkészcsapat 1924-ben felszentelt, 1945-ben eltűnt, 1956-ban újra felbukkant, azután november 3-án végleg eltűntnek hitt cserkészzászlója volt. Helyi hősök lettünk. De ez csak a legutóbbi fogásunk. Van még jópár. Nem csak antikvitásra/könyvekre bukunk, nem vagyunk annyira sznobok. Lakberendezést, gyerekjátékokat, háztartási dolgokat stb. túrunk - szóval anyagilag is megfogható a hasznunk. Szerintem tök jó dolog a gubizás, és remélem ez a hungarikum megmarad.
VISZONT: nem értek egyet a cigányok viselkedését szegénységükkel mentő álláspontot. Pont a cigányok miatt az embernek nagyon elmegy a kedve a guberálástól, mert nyilvánvaló bűnözés zajlik lomtalanítás címszó alatt. Az, hogy valaki ráül a kupacra, és utána pénzt kér azért. amit kivesz más abból, vagy meg akarja verni, ha belenyúl a "kupacába", ez közönséges bűnözés. Illetve az utcából sátortábort csinálni, miközben a környéken elszaporonak a rablások - ezt semmilyen ideológiával nem lehet védeni. Egyébként pont emiatt gondolom, hogy épp ezek miatt az áldatlan állapotok miatt a lomizásnak is bealkonyult... A lehető legnagyobb bánatunkra...

pamocsnyik 2010.10.05. 19:54:00

@Gasper: "Én bizony még hangokat, zörejeket és atmoszférát is hallok ilyenkor. "

Én ezért imádom a régi épületeket... a lépcső korláton érzem a régen élt emberek keze nyomát, stb... Eszméletlen jó a kép, amit találtál...

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.10.05. 20:34:33

@pamocsnyik: ha így bejött, akkor mutatok mégegy kedvencet, azt a bizonyos misét a pálos sziklatemplomnál:

m.blog.hu/ta/tajkep/image/2010/napos_oldal/11.jpg

pamocsnyik 2010.10.06. 18:09:24

@Gasper: Gyönyörű! Annak a templomnak amúgy is van valami különös hangulata számomra... :-)
süti beállítások módosítása