Az Erdély-kérdés (I.)
2010. szeptember 16. írta: tempetőfi

Az Erdély-kérdés (I.)


Fotó: tortenelemportal.hu

  Erdélyben élni jó. Még akkor is, ha az erdélyinek lenni tartalmát többnyire az itt születtem dudorászós vállrándításával kenjük el. Erdélyben élni tényleg jó, dacára annak, hogy traszszilván atyáink örökéből aligépp mentettünk át valamit, a Kalotaszegi Köztársaság örökös elöljárója, Kós Károly ma az lenne, amit a kilencvenes évek közepén diákújságíró barátom úgy nevezett meg: romániai magyar UFÓ.

  Trianon 90. és a II. bécsi döntés 70. évfordulóján, bő húsz évnyi európaizálódás után számomra különösen fontossá vált az erdélyiség mibenléte. Mert – titkos féreg foga – újra és újra szembesülök a kérdéssel: mit tett hozzá Erdélyhez az, hogy két emberöltőnyi ideje Románia része?

  Az egydimenziós magyaroknak rögtön az elején jelezném: nem azt firtatom, hogy mit vettek el tőlünk a románok, továbbá a mi lett volna, ha történelmietlen virtuált felülírja nagyszüleim, szüleim élete és gyermekkorom emlékezete.

  Székelyföldön születtem, ott nőttem fel, Kolozsváron eszméltem a nagybetűsre, jelenleg a Partiumban lakom. Az elmúlt három évben munkám során keresztül-kasul bejártam Románia Kárpát-kanyaron inneni részét, lélektérképem van mindarról, amit ma kartográfiai kényelemből mindközönségesen Erdélyként ismerünk.

  És nem vagyok büszke sem arra, ami 1989 decembere előtt, sem pedig arra, ami a rendszerváltozás után történt, tegyük gyorsan hozzá: a mi cselekvő hozzájárulásunkkal.

  Egész életem során tényként kellett volna elfogadnom, hogy Erdély Románia része; és hogy mentálisan és lelkileg nem tudtam elfogadni ezt a faktumot, talán annak is köszönhető, hogy román nyelvű földrajzkönyveken keresztül akarták belémverni az egységes ország képét. Ezt gyermekként nagyon utáltam, idegen nyelven egy számomra idegen országról kellett hosszú-hosszú adatsorokat bemagolnom. Idegen országról beszélek, mert egyfelől a kollektív történelmi tudatunk azt sulykolta: ez nem volt mindig így, másfelől az általam megélt valóság azt erősítette: most sincs így. (Csak zárójelben jegyezném meg: Magyarország is idegen ország volt akkoriban számunkra, valamiféle távoli Kánaán, ott laknak a magyarok, tudtuk; úgy vágytunk oda, hogy közben a nagy többségnek eszébe nem jutott végleg elhagyni a szülőföldjét – a kékmagyarság a kilencvenes évektől vált mérhető életformává.)

  Semmi közöm nem volt a Kárpátokon túli részekhez, nem is érdekelt túlságosan, a nyolcvanas években Székelyföldön nem Romániában éltünk. Bukarest ugyan közelebb volt, mint Moszkva, de ugyanolyan távoli hatalomként viszonyultunk hozzá, mely hatalom nyelve a román, képviselői a milicisták. A hatalom magyar hangjai – minden rendű és rangú pártelvtársak – emberibbnek tűntek, nehéz úgy gyűlölni valakit, ha látod vasárnaponként kitérdesedett mackónadrágban autót mosni, és a fiával együtt ministrálsz.

  Viszont beleégett a retinámba a térkép: ha Romániára gondolok, akkor Európa többi országától jól elkülönülten jelenik meg. Románia határainak sérthetetlenségét megalázó vámvizsgálatok erősítették fel bennem, mai napig görcsbe rándul a gyomrom, ha az átkelők bármelyikéhez közeledem.

  Kolozsvárra kerülve találkoztam először életszerűen azzal, amit interetnikus környezetnek neveznek. Először éltem valóban kisebbségben! A többségi nemzet emberközeli megismerése következtében a zsigeri románutálat, persze, nem csapott át szeretetbe (és továbbra sem találok okot a rajongásra), de a kényszerű elfogadástól talán mostanra eljutottam odáig, hogy szeretném meg is érteni, mi történt velünk. Számunkra, erdélyi magyarok számára ennek alapkövetelménynek kell lennie. Mert úgy tervezni, mintha Erdély többségében nem románok lakta nagyrégió lenne, visszaüthet: egyfelől a központosított nemzetállam retorikáját igazolja a betelepített románok számára, másfelől előforduhat, hogy a regionalizáció bekövetkezte ütemtévesztésben talál bennünket.

  Értelmetlennek tartom összebékíteni párhuzamos narratíváinkat, a román-magyar megbékélésnek nem az az útja, hogy közös mesét hazudunk magunknak. A manapság oly divatos és kényszeres európaizálódás lózungját sem húznám erre a törekvésre: az egyesülő Európa nem jelentheti azt, hogy kritikátlanul és feltételek nélkül betagozódunk a nagy európai metanarratívába, oszt' a legfőbb gondunk innentől kezdve az, hogy európaiak közt fehérek maradjunk (értsd: a kollektív jogok kérdése nehogy már a bevándorlás, vagy a cigány-ügy kapcsán merüljön fel Romániában).

  Egészen egyszerűen: bárhová megyek Erdélyben, egy feszt Romániába botlok. Ebben, persze, semmi meglepő sincs: két emberöltő kegyetlenül hosszú idő. Ezalatt visszavonhatatlan dolgok történtek – a kérdés tehát továbbra is az, hogy mit tett hozzá Románia Erdélyhez?

  (A kérdést megfuttattam a Fészbukon is. A következő részben az ott beérkezett, erdélyi ismerőseim által írt válaszokat foglalom össze.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr972297642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.17. 06:45:32

@Megfigyelo: "@Leroi: Aki nem tudja, hogy a "fasiszta" egy gyűjtőfogalom (az olasz fascismo-tól a nácikon és nyilasokon keresztül a falange-ig, stb.) az ne akarjon másokat okítani. "

Tévedés.

Ezt így a sztálini propaganda találta ki, mégpedig azért, mert a "nemzeti szocialista" túlságosan hasonlít a "szocialistára" és Sztálin generalisszimusz nem akarta, hogy a hasonlóság a zavart okozzon az egyszerű fejekben és még összekeverjék a kettőt. Ezért alkalmazták a "fasiszta" szóhasználatot.

Inkább elültette a vasfüggönyön inneni fejekben, amit te szajkózol itt még ma is. Csak 20 évvel vagy lemaradva.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.17. 06:58:34

@Megfigyelo:

Sem az Alkotmány, sem a nemzetközi szerződések nincsenek kőbe vésve.

Mindig lehet új alkotmányt írni, és új szerződéseket kötni.

Ezt az Alkotmányt 1949-ben a kommunista diktatúra idején hozták, a jelenlegi rendszer pedig szintén az 1989-es kommunista parlament által módosított Alkotmányra épül. 20 éves késésben vannak az új Alkotmánnyal

---

Aztán meg ha van ma Magyarországon szalonképtelen párt, amelynek a működése egy valódi rendszerváltást esetén nem lenne kifejezetten legitim, az a kommunista utódpárt.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.17. 07:05:10

@Sanyix:

Az osztrákok legalább megkapták Dél-Tirolért "cserében" az Őrvidéket.

Magyarország mit is kapott cserében az elszakított területekért?

l3v1 2010.09.17. 07:38:19

Az írás közepesen tűrhető, a hozzászólások nem meglepően tipikusak. A magyarkodás nagyon megy, mindig is nagyon ment, főleg azoknak, akiknek fogalmuk sincs a [jelen esetben] erdélyi magyar létezésről, életről, hétköznapokról, ill. max. az utóbbi években egyszer turistáskodott egyett. A hozzászólások nagy többsége mind ilyen szagú.

Mint erdélyi/partiumi magyar (noha ma már máshol élek, de gyakran visszatérek) azt mondanám, barátilag, szeretettel: menjetek már a retkes p*ba a nagy nemzeti érzületetekkel és a Jobikotokkal együtt.

Nem magyarkodni kell. Magyarnak lenni, és megmaradni.

Terézágyú 2010.09.17. 07:57:20

@Akitlosz:
"@Megfigyelo: "@Leroi: Aki nem tudja, hogy a "fasiszta" egy gyűjtőfogalom (az olasz fascismo-tól a nácikon és nyilasokon keresztül a falange-ig, stb.) az ne akarjon másokat okítani. "

Tévedés.

Ezt így a sztálini propaganda találta ki ... elültette a vasfüggönyön inneni fejekben"

Csakhogy a vasfüggönyön túl, "nyugaton" is pontosan ugyanígy használják a fasiszta jelzőt !!!

Mellesleg ugyebár a kommunista/bolsevik/szocialista/baloldali/marxista sem azonos értelmű szavak - remélem te - a fasiszta szóhoz hasonlóan - ezeket is mindig a helyes értelemben használod.

Stirlitz_the_spy 2010.09.17. 08:16:53

Sanyix, mondd, Te melyik világban élsz?

Tipikus, amikor nagy budapesti lélek okoskodik, mit, hogyan kellene tenni Erdélyben. Jellemző jobbikos mentalitás.

Ami Dél-Tirolt illeti, kevésbé működik, ha Budapestről szervezik, mintha Székelyudvarhelyről. De hát kellene nehány ember is, aki élete, szabadsága kockáztatásával felvállalja ezt. Mint ahogyan Tőkés L felvállalta 89-ben... Még mindig feláll a szőr a hátamon, amikor a Panorámában meglátom azt az interjút.

Sanyix, szeretném figyelmedbe ajánlani Jancsó Benedek könyvét, a Román irredentizmus történetét. Na, ez a jó út. Hogy csinálták ők.
(Jancső, egy kis székely falu nemes történésze 1916-ban, miután a német és magyar seregek bevették Bukarestet, állami pénzen minden román iratot felkutatva felgöngyölítette a román irredentizmus 1914 előtti történetét. Roppant tanulságos.)

Aron M 2010.09.17. 08:17:32

Nagyon jó írás!!!

Ez már egy lépés a defetizmus meghaladása felé.

is 2010.09.17. 08:20:57

@Antifaszok Réme: "MAGYARORSZÁGON MAGYARUL ! (Ismerős ez valahonnan ?)"

ugye csak viccelsz? ha ezt komolyan gondolod, akkor többek között ezért nem jut ez az ország sehova, és ezt a Fonográf már 1973(?)-ban megírta:

Kár, hogy a magyar nyelvet
Rajtunk kívül nem érti senki
Nem érti senki, nem érti senki
És nem is akarja megtanulni

hunnihurri 2010.09.17. 08:30:52

Micsoda libcsi szöveg ,ki vagy te kisapám? Szekus csemete?
Úgylátszik hogy Spirón nőttél fel.
Erdélyinek mondod magad idegen szívvel.
Valahol a Székelyföldön móresre taníttanának.
Te kis libcsi körmös

Sieg 2010.09.17. 08:37:38

Az emberek fejében valóban rosszul él, hogy valójában mi is a fasizmus, pedig valódi értelmében a Jobbik valóban fasiszta párt, csak hát itt a népek nagy része rögtön hitleri Németországra gondol.

tempetőfi 2010.09.17. 08:47:01

@Akitlosz: Hát ez az: szerintem a Kárpát-medencei magyarság sorsa nem pártpolitikai kérdés, és nem lóverseny (hogy melyik párt a befutó, ugye). Ha van ma még értelme a nemzetpolitika fogalmának, talán itt kell keresgélni.

krj 2010.09.17. 08:48:52

semmit nem tettek hozzá, csak tönkretették

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.09.17. 08:51:58

Nagyon jó poszt! Grat! Várom a folytatást.

andben 2010.09.17. 09:32:03

Sztem nem sokat! Románianak/Ceausescu-nak sokkal fontosabb voltak a magyarok arányának csökkentése, mint a fejlesztések!

Az pl. ismert h az Erdélyi vasúthálózat a Monarchia óta nem sok fejlesztésen ment át...!

neuromanc 2010.09.17. 09:42:30

tempetőfi:
" Hát ez az: szerintem a Kárpát-medencei magyarság sorsa nem pártpolitikai kérdés, és nem lóverseny"
Így van, bizony.

sanyix:
"Ha egy-két bomba robbanna Románában egyszerre, biztos belekerülnénk a nemzetközi sajtóba, ezt meg lehetne támogatni nagyfejes politikusok nyilatkozataival, miszerint "Erdélyben a kisebbségi jogok elnyomása nagyfokú" stb..."
...a román nacionalisták pedig a kezüket dörzsölnék örömükben, hogy sikerül alátámasztani az "erdélyi magyarok szeparatista terroristák" jellegű elméletüket. Ők ezzel sírnák tele az eu - fórumokat ( mindig is jobbak voltak diplomáciában, mint a magyarok) , közben bekaszlizhatnának egy halom magyar embert. oszt te mindezt honnan néznéd végig, kisapám?

Az erdélyi magyaroknak per pillanat éppoly teher az anyaországi kioktató gőg, mint a román nacionalizmus.
Aki már megtapasztalta, hogy Budapesten lerománozzák, oláhcigányozzák, vagy éppen leárulózzák, amiért nem követel azonnali határrevíziüt, no, az tudja, miről beszélek.
A határon túl élő magyarság, így az erdélyiek sem vágynak arra, hogy gyarmatként kezeljék őket, hogy majd pestről jól megmondják nekik, hogyan kell magyarként élniük.
Szerintem ezt ők nagyon jól tudják, sokkal jobban, mint egy-egy anyaországi "fajmagyar". Ha nem tudnák, akkor már nem is léteznének.
Nem ostoba pofázással, hanem saját teljes életükkel szolgálják a megmaradást.

tempetőfi:
Erdély önálló tartomány - igen, ezt még az erdélyi románok közül is sokan üdvözölnék.

Crocuta 2010.09.17. 09:45:57

@neuromanc: Végre egy értelmes hozzászólás!

neuromanc 2010.09.17. 09:53:43

Az anyaország részéről pedignagy segítség lehetne, ha egy gazdaságilag erős, politikailag stabil, kulturált és okosan határozott Magyarországot tudna felmutatni.
Így a dipolmáciai hadszíntereken is az eddiginél sokkal jobb pozícióból állhatna ki a határon túl élő magyarság jogaiért. (remélem, ez is eljön, hamarosan)

Leroi 2010.09.17. 09:55:49

"Deutschland EINIG Vaterland..." -hirdették Kohlék
1990-ben.

És igen, Magyarország is csak EGYSÉGES hazaként elképzelhető.
Szétdarabolva nem.

fairlane 2010.09.17. 09:59:19

@sztrugackij: Ja, elkergették. Csak nem a fhanszia ellenállás, hanem a partra szálló szövetséges csapatok. A megszállt Franciaország meg addig vidáman kollaborált.

Leroi 2010.09.17. 10:00:05

@neuromanc:
Budapesttől ne féljetek...
Ha Bukarest jó nektek, akihez semmi közötök Budapesttől mért féltek?
Erdély önálló haza...
Álom és esős idő...
Bocskay István intését elfeledtétek?
Sohasem a különválást, hanem az Anyaországgal egységesülést tartsa szem előtt nemzetünk...

Ezekiel 25,17 2010.09.17. 10:01:53

@Csomorkány: A gyermekszülési hajlandóság az erdélyi magyarok körében nem nagyobb mint Magyarországon, sajnos semmiféle ilyen román hatás nem érvényesül. A határon túliak népszaporulata erősen konvergál az anyaországgal (mégiscsak egy nemzet vagyunk).

Egyébként már a románoknál sem nagyobb a TFR, mint a magyaroknál.

sztrugackij pedig csak egy kecskeba**ó, bocskoros oláh, ne foglalkozzatok vele. (És bocs a trágárságért.)

Peter T. Sinclare 2010.09.17. 10:03:52

@Akitlosz: Már jóval korábban vége lett és még a kereszténység elterjedése után is évszázadokig pislákolt benne az élet. Attól függően, mit tekintesz egy ország, civilizáció, kultúra végének?

Mert Kleopátra a Ptolemaiosz dinasztia egyik utolsó sarja volt, és mint ilyen: görög. Egyiptom önállósága Nagy Sándor hódításával szűnt meg, onnantól kezdve lényegében a római hódításokig görög megszálló elit irányította az országot.

Ezekiel 25,17 2010.09.17. 10:05:43

@neuromanc:

"Erdély önálló tartomány - igen, ezt még az erdélyi románok közül is sokan üdvözölnék."

Aha, valami szép mesében biztos, kérdezd már meg a kolozsvár-monostori románokat is erről. Lehet lenne 1-2 ellenvetésük.

Peter T. Sinclare 2010.09.17. 10:09:00

@Sieg: Nem kenyerem a politika, de a fasizmus az nem antiparlamentáris rendőrállam, kevert - állami+magán - tulajdonú cégekre épülő gazdasággal? Mert akkor a Jobbik nem fasiszta, hanem konzervatív rendpárti republikánus párt.

Peter T. Sinclare 2010.09.17. 10:12:31

@l3v1: Hallottál már arról, hogy védekezve nem lehet egy háborút sem megnyerni? Terjeszteni kell a magyar kultúrát, megerősíteni a magyar identitást, kinevelni a magát magyarnak tartó értelmiséget, és az anyaország részéről megbízható gazdasági, társadalmi, politikai és kulturális hátteret biztosítani mindehhez.

neuromanc 2010.09.17. 10:45:33

@Sawyer_: speciel nem a monostoriakra gondoltam...azért vannak másfélék is, még Kolozsváron is. Akik nem gondolják, hogy egymás torkát kellene vagdosnunk, csak mert összekuszált bennünket a történelem

Leroi:
alighanem félreértetted. Senki nem fél Budapesttől, inkább a puttonyuk van tele azzal, hogy a lerománozás, vagy a leereszkedő kioktatás közül választhatnak.

greybull 2010.09.17. 11:00:37

Mivel a magyar uralkodó osztály 1526 előtt minden tőle telhetőt megtett, hogy elszarja ezt az országot, majd a török hódoltság után is minden tőle telhetőt megtett, hogy minél több román jobbágy települjön be Erdélybe - így nem nagyon van mit hányni mások szemére, a román többség 1918-ra bőven meglett.
Erdélynek azonban van egy különállása, talán ilyen tudata is, hiszen mindig is különálló volt valamilyen szinten Mo-tól, és talán most is van ilyen felfogás-féle Romániával kapcsolatban (értsd: Regát és Moldva).
A jövő útja, hogy Erdély ezt a különállását egy svájci mintájú kantonális jellegű, autonómiákra épülő módon újra megszerzi - és függetlenedik Romániától és Mo-tól is (helyesebben nem csatlakozik Mo-hoz - kérdem én, mint kezdenénk hirtelen vagy 7 milla románnal? (halkan mondom: szerintem mi tanultunk a történelemből, úgyhogy az általános iskolákban bevezetnénk első idegen nyelvként az egész megnagyobbodott Mo-n a románt/).

Sanyix 2010.09.17. 12:26:36

Vannak kevesbe "eroszakos" modszereim is a tarsolyban:

Valahogy felkellene duzzasztani a magyarok nepessegszamat a Karpat-medenceben. (Ellenben azzal a jelenlegi kormanyzati torekvessel, hogy a ciganyok szamat noveljuk)

Aztan valaszthato nyelvnek minden iskolaban be kellene vezetni a szlovakot vagy a romant vagy szerbet. A szomszed orszag nyelven beszelo felnott ugyanis konnyen tud elhelyezkedni. (Finnorszagban angolt es svedet tanitanak alapvetoen! )

Persze ez is csak a megoldas egyik fele, kell diplomacia is meg miegymas.

Egyebkent en sosem mondtam hogy az autonomiatorekveseket kis-Magyarorszag kell eroszakkal eroltesse, neki csak nyomast kell gyakorolnia, ezt MAGANAK A SZEKELYSEGNEK kell kivivni, igy nem erzik majd azt hogy 800 km-rol odebbrol mondjak meg a frankot

Es batoritani szeretnem oket hogy kemeny fellepes is ert el a tortenelemben sikereket

Azert is jobb ha a szekelyseg maganak vivja ki a fuggetlenseget, mert azt a sajatjanak erzi, es nem pedig azt hogy ez valami ujabb Budapesten kitalalt es import marhasag

Mi lenne peldaul, ha a Szekely Nemzeti Tanacs a terseg varosaiban kotelezo ereju nepszavazast irna ki a velhetoen tobbsegi aranyu magyar varosokban, teruleteken?
Mivel egy nepszavazas megrendezese nem kis penz, kis-Magyarorszagnak erkolcsi felelossege sztem anyagilag tamogatni egy ilyet

Ha mar kezunkben van a nepszavazas eredmenye (vagyis: A kezukben, marmint a szekelyekeben, hogy ne legyen megint a vad hogy kivulrol mondjuk meg mi a franko) azon telepulesek listajaval amelyek cssatlakozni szeretnenek a Szekely Autonom Tartomanyhoz, lehet utni az asztalt Brusszelben, es erre lehetne hivatkozni mindenutt!!!

Sanyix 2010.09.17. 12:38:05

@Akitlosz:

Jo hozzaszolas, koszonhetoen neked, es a forumozok brainstormingjanak, korvonalazodott elottem MIT KELLENE TENNI:

1,
MAGYARORSZAG ANYAGI, DIPLOMACIAI (EU-LOBBI, BASESCU-LOBBI) SEGITSEGEVEL ELERNI, HOGY A MAGYAR LAKOSU TERILETEKEN NEPSZAVAZAST IRJANAK KI. Ha meg Romania ezt nem engedi, meg ugy se, hogy Magyarorszag finanszirozza az egeszet, lehet panaszkodni az EU-nak hogy mar egy nepszavazast se lehet tartani, ez garantaltan EU-alkotmanyellenes

2, Megtartani a nepszavazast
Magyarorszag penzzel jarulhatna hozza egy nepszerusito kampanyhoz hogy MINDEN SZEKELY MENJEN EL ES TEGYE LE A VOKSAT

3, Az anyaorszag reszerol az eredmenyek ismereteben tovabbi politikat folytatni Brusszel es a Roman kormany fele
A szekely tobbsegu telepuleseken meg kikialtani az Autonom Szekely Tartomanyhoz tartozast

Namarmost ehhez mind az anyaorszagiak, mind az erdelyiek osszefogasa szukseges lenne...
Masreszt mind Magyarorszagnak, mind a szekelysegnek kicsit tokosebben kellene viselkednie

Sanyix 2010.09.17. 12:42:09

Azt a megoldast ami most zajlik, hogy "szavakban van autonomiatorekves, de tettekben nem" ELITELEM, meghozza azert:

MIG ARRA VARUNK, HOGY A ROMANOK AZ AUTONOMIA KEGYEBEN RESZESITIK SZEKELYFOLDET, A MAGYAROK ARANYA EGYRE CSOKKEN

Tehat: minel kesobb lepunk, a Szekely Autonom tartomany terulete varhatolag annal kisebb lesz!

Halogatasra szerintem nincs ido, nepszavazas kell, MOST, nem holnap, vagy hnaputan

Sanyix 2010.09.17. 12:47:10

Erdemes megnezni Erdely nemzetisegi terkepet 1992 es 2002 kozott:

sebok1.adatbank.transindex.ro/terkep/erdely_terkep.jpg

A magyarsag letszama Erdelyben 1.624 milliorol 1.431-re csokkent ezen husz ev alatt!

Ha meg husz evig varjuk hogy megadjak a romanok az autonomiat azzal csak vesztunk

A "kivaras" csak jobban kozelebb visz a vereseghez...

NEPSZAVAZAS KELL, MOST

Sanyix 2010.09.17. 13:02:18

Erdemes megnezni Erdely nemzetisegi terkepet 1992 es 2002 kozotti alakulasban

hattepekettospontperper....

sebok1.adatbank.transindex.ro/terkep/erdely_terkep.jpg

A magyarsag letszama 1,6 milliorol 1,4 milliora csokkent ezen 20 ev alatt !

Minden perc amit arra forditunk hogy varjuk a roman "kegyet" hogy autonomiat vezessenek be kozelebb visz a kudarchoz, mert mire elernenk a nepszavazasig, mar nem lesz ki szavazzon az Autonom Szekely tartomanyert.

Masreszt magatol Romania nem fogja magatol megadni ezt a "kegyet" megis, mit varunk hogy majd magatol finansziroz es megszervez egy nepszavazast autonomia-ugyben? Hahaha...

EPPEN EMIATT A "VARAKOZASRA JATSZAS" MIATT NEM TUDOM ELFOGADNI A FIDESZ; Tokes, RMDSZ stb. allaspontjat.

Tipikus politikusok: mostanaban csak igergetnek, hogy tamogatjuk az autonomiat, de nem tesznek semmit...

Hallottatok mar a fent emlitett politikai csoportok kozul valamelyiknek a szajabol, hogy "nepszavazast kezdemenyez, vagy szervez, hmm? "

Vegre az erdelyi magyar partoknak is bele kellene illeszteniuk a NEPSZAVAZAST AZ AUTONOMIAROL AZ ERINTETT TERULETEKEN, de a magyar partok (Fidesz,Jobbik) is bele kellene vegyek a programjukba, hogy mindenaron keresztulvisznek es segitenek egy ilyen nepszavazast

boszor 2010.09.17. 13:12:11

Mit kapott Erdély Romániától? Inkább azt tudom, mit kapott Kolozsvár Romániától. Például a TIFF-et, egy olyan nemzetközi filmfesztivált, ahol bármikor szívesen látják a magyar filmeket és filmeseket is. Országos, időnként nemzetközi hírű színházi rendezőket, akik kölcsönösen együttműködnek a magyar színház rendezőivel. Ecsetgyárat, ahol nemzetiségtől függetlenül elfér az összes alkotó, aki kilóg a konvencionális keretekből. Egy adag olyan nyitottságot kulturális téren, amire az erdélyi magyar ember magától nagyon nehezen képes, és amiből sokkal több kellene.

És elnézést, hogy nem politizálok, engem az a része nem hat meg a dolgoknak.

Leroi 2010.09.17. 13:35:20

@boszor:
Nyilvánvaló, hogy a románok hozták be a kultúrát Kolozsvárra...
Egen, ők...
A vízfejű Avram Iancu-szoborral,Horea-Closca-Crisan-nal,a nyomortanya Monostori negyeddel,Funar "régészeti ásatásaival", amivel szétb@szta a történelmi főteret, a hároszínűre mázolt padokkal, a Mátyás-szobor közelében felállított közvécékkel.
A románok előtt mindez nem volt...
Még a végén kiderül, hogy az erdélyi magyar vademberből kultúrnépet faragtak az oláhok...
A TIFF-eddel meg az ecsetgyáraddal pedig mélyen kitörölheted, szívem...

boszor 2010.09.17. 14:39:26

@Leroi: "A vízfejű Avram Iancu-szoborral,Horea-Closca-Crisan-nal,a nyomortanya Monostori negyeddel,Funar "régészeti ásatásaival", amivel szétb@szta a történelmi főteret, a hároszínűre mázolt padokkal, a Mátyás-szobor közelében felállított közvécékkel" - ha szerinted ez kultúra, és nem politika, nagyon el vagy tévedve. Szívem.

borszódával 2010.09.17. 15:10:43

@Akitlosz:
Tévedés. A római hódítás rombolásában éppen annyi pusztítást eredményezett mint bármelyik átmeneti kor korábban. Ez kiheverhető, ami nem heverhető ki az az elitcsere, utánna pedig a népességcsere.
Az előbbi kezdte a rombolást, az utóbbi bevégezte, visszafordíthatatlanul.
A populláció cseréje eredményez változást, amely más kultúrával, vérmérséklettel, habitussal, normákal... rendelkezik.

Csomorkány 2010.09.17. 15:46:05

@kardarka: Hát, ha egy erdélyi falut Budapesttel vetsz össze, akkor kijöhet a 30-40 év, ámbár ez nem feltétlenül hátrány, ha a környezeti zsákutcára gondolunk, amiben az egész modern világ vergődik. Egyre inkább előnynek tűnik a szememben, ha egy mikroközösség még ismer olyan kézműves technológiákat, amikkel önállóan is fönn tud maradni. De legyen!

Azonban az a korrekt, ha erdélyi falvakat magyarországi falvakkal és erdélyi városokat magyarországi városokkal vetsz össze.

10-20 év, nem több. És persze ott a technológiai lépésváltás lehetősége is: 10-20 éve nálunk nem volt mobiltelefon, most meg Erdélyben van.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2010.09.17. 17:06:18

@tempetőfi:
Ja, és a ‘bozgor’ nem azt jelenti, hogy ‘hazátlan’. Ez az egydimenziós-búvalbaszott mélymagyarok agyszüleménye.

legyünk szívesek elolvasni a hivatásos nyelvész véleményét:

adatbank.transindex.ro/html/alcim_pdf457.pdf

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2010.09.17. 17:07:50

@tempetőfi:
Ja, és a ‘bozgor’ nem azt jelenti, hogy ‘hazátlan’. Ez az egydimenziós-búvalbaszott mélymagyarok agyszüleménye.

legyünk szívesek elolvasni a hivatásos nyelvész véleményét:

adatbank.transindex.ro/html/alcim_pdf457.pdf

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.09.17. 17:16:52

@kesztió: ez a szerecsenmosdatás.
Ha az erdélyi magyarok számára a bozgor sértő, akkor annak sértő a jelentése.
A zsidó sem sértő jelentés önmagában, de lehet úgy használni a szót, hogy az legyen.
A disznó hús sem halálos, mégsem adja udvarias ember a zsidó vagy muzulmán vendégeinek. Ezen gondolkodjon tovább.

Google 2010.09.17. 17:32:54

@kesztió:

A dolog értékét nagyban rontja, hogy hozzá is szokták tenni, nektek még hazátok sincs, román kenyeret esztek ésatöbbi. Valószínű, nem kedveskedni akartak, a többi melébeszélés.
Állítólag a caramida is a kéremidéből jön, ezt még nem vezette le a nyelvész?

Leroi 2010.09.17. 17:57:58

@boszor:
Kolozsvár (bocs: Cluj-Napoca, hogy neked is tetsszen) minden szegletéből ugat a kultúra. Mondatni: vonít.
Ha neked az színvonal, további kellemes ülepnyalást.
Úgy kell neked.

Leroi 2010.09.17. 18:03:11

@kesztió:
Ez a "hivatásos nyelvész" is gyakran használja a nyelvét.
És nem épp az erdélyi magyarok védelmében.
Mindenesetre a cikke egy okoskodó blőd marhaság úgy, ahogy van.

tempetőfi 2010.09.17. 18:21:30

@kesztió: Ha jól azonosítom a stílus alapján, akkor Szilágyi N. Sándor professzor úr etimológiája valószínűleg helyes, viszont ő is jelzi: a " jelentés titka éppen ebben áll: minden szó azért jelentheti azt, amit éppen jelent (egyebet meg nem), mert mindenki azt hiszi róla, hogy azt jelenti". Márpedig több mint másfélmillió erdélyi magyar számára a 'bozgor' "hazátlant"-t jelent, és ezen még az sem változtat, ha te mindannyiukat egydimenziós-búvalbaszott mélymagyarnak titulálod liberális hevületedben.

Leroi 2010.09.17. 18:33:07

Aki élt azokban az időkben, amikor a román nacionalista gőg sztálinista rezsimmal is társult, megértheti, hogy egy megalázott, kigúnyolt, másodrendűnek kikiáltott nép voltunk ott, Erdélyben, amelyet őseink hagytak ránk, egy darab magyar föld, amely azután, hogy galád módon gazdát cserélt, óhatatlanul balkáni tartománnyá züllött.
A német (szász, sváb) elemet eladták, a magyart asszimilálni próbálták vagy elüldözték.
Dühítő egyes vájtfülű lingvisztikusok "atyai gondoskodása", amivel amellett, hogy megmagyarázzák, mért fehér a fekete, a románok széplelkét is óvni próbálják...
Szegények, nehogy leoláhozzuk őket, mert akkor ők joggal bozgoroznak le bennünket

Ő, mint nyelvész, tudhatná, hogy Európa összes német nyelvű térképein a középkorban a Kárpát-karéjon kívül eső két török vazallus állam neve Moldau és Walachei (am.Oláhország) volt, a "román" kifejezést a XIX. században az oláhok "találták" ki annak igazolására, hogy ők Rómából származnak.
Kb. annyi közük van Rómához mint a pápuáknak Stockholmhoz, de azért büszkén viselik a mai napig ezt a nevet.
Az más kérdés,hogy egy olasz a kinnt, Olaszországban kéregető (emellett legtöbbször bűnöző) román "testvérét" minek tekinti.
Annak, ami.

Leroi 2010.09.17. 21:40:13

Az idézett mű a transindex.ro honlapon jelent meg, amely minden, csak épp nem erdélyi magyar portál.
Az rmdsz szócsöve.
Mondhatnék tojócsövet is, ha nem sérteném meg vele a rovartanászokat.

2010.09.17. 21:52:19

@neuromanc: Elég meghökkentő, de végülis logikus javaslat.

Sőt, még finomítanék is:
1) kökemény szervezéssel elérni, hogy véletlenül se legyen kár emberéletben: kis kreativitással sok olyat fel lehet robbantani, ahol nincs emberélet veszélyben (szobrok, virágágyások, zászlók, drumbun-táblák stb.)
2) esetleg mindez kezdésként csupán komputeres animációban (akár youtube videók fölé lehetne lángolós, robbanós layert igazítani (a p*rn*lizerekhez hasonlóan)
3) mindezek előtt szoborfölújítós romániai vállalkozást is érdemes volna gründolni...
4) megtalálni a módját, hogy hogy a legcélszerűbb éket verni az erdélyi, nyugat-romániai románok és bukarest közé (kezdhető lenne a vegyes házasságokból születettekkel) - román támogatókkal lenne aztán csak igazán hiteles.
5) találni valami pirossárgakék tartalmú verziót a székely heraldikában (a pirosfekete-napholdasban elég volna egy vékon kék árnyék a napnak, az aranykék-csillagholdasban meg egy lenyugvónapos pirosas háttér)

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2010.09.17. 22:08:07

@tempetőfi: a dolognak van egy apró szépséghibája. Hogy románul attól még finoman szólva mást jelent(het).

Az, hogy most jólesik nyalogatnunk a sebeinket egymás között amiatt, hogy rendszeresen lehazátlanoznak, az a kedves erdélyi magyarjaink dolga – és amíg „családon belül” csináljuk, legfeljebb egymás előtt lehetünk nevetségesek. (Egye fene, néhanapján ennél is pitiánerebb dolgok miatt válunk azzá.)

De ha a valóban sértő ‘bozgor’ kifejezésbe nemcsak az egyszerű basztatást, hanem még lehazátlanozást is beleértjük, az már eléggé patetikus. Gyengébbek kedvéért: jóval nagyobb hülyét csinálunk magunkból, mint amekkorát megérdemlünk.

Hogy kissé keményen fogalmaztam? És hogy kissé igazságtalan vagyok? Az lehet. Ami viszont biztos, hogy kezdem már nagyon unni ezt az összerdélyimagyar nyavalygást...

tempetőfi 2010.09.18. 03:56:52

@kesztió: Nem értem, hogy egy jelentéstani probléma hogyan válik patetikussá. Azt meg végképp nem, hogy mi köze az igazsághoz.
Azt viszont továbbra is fenntartom, hogy egy jövőbeli jelentésváltozáshoz több kell, mint hogy magas lóról lehülyézzük az erdélyi magyarság majd' egészét.

tempetőfi 2010.09.18. 03:57:46

@kesztió: Nem értem, hogy egy jelentéstani probléma hogyan válik patetikussá. Azt meg végképp nem, hogy mi köze az igazsághoz.
Azt viszont továbbra is fenntartom, hogy egy jövőbeli jelentésváltozáshoz több kell, mint hogy magas lóról lehülyézzük az erdélyi magyarság majd' egészét.

tempetőfi 2010.09.18. 03:58:26

@kesztió: Nem értem, hogy egy jelentéstani probléma hogyan válik patetikussá. Azt meg végképp nem, hogy mi köze az igazsághoz.
Azt viszont továbbra is fenntartom, hogy egy jövőbeli jelentésváltozáshoz több kell, mint hogy magas lóról lehülyézzük az erdélyi magyarság majd' egészét.

tempetőfi 2010.09.18. 03:59:24

@kesztió: Nem értem, hogy egy jelentéstani probléma hogyan válik patetikussá. Azt meg végképp nem, hogy mi köze az igazsághoz.
Azt viszont továbbra is fenntartom, hogy egy jövőbeli jelentésváltozáshoz több kell, mint hogy magas lóról lehülyézzük az erdélyi magyarság majd' egészét.

tempetőfi 2010.09.18. 03:59:25

@kesztió: Nem értem, hogy egy jelentéstani probléma hogyan válik patetikussá. Azt meg végképp nem, hogy mi köze az igazsághoz.
Azt viszont továbbra is fenntartom, hogy egy jövőbeli jelentésváltozáshoz több kell, mint hogy magas lóról lehülyézzük az erdélyi magyarság majd' egészét.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.18. 05:46:29

@Terézágyú:

"Csakhogy a vasfüggönyön túl, "nyugaton" is pontosan ugyanígy használják a fasiszta jelzőt !!!"

Na persze.
Állítólag mai londoni cikk alapján:

www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=138677&is=1

"nacionalisztikus szocialista" jelzőt használják.

Te hogy neveznéd a nemzeti alapú szocialista politikai irányvonalat?

Azok a szocialisták, akik az internacionálét éneklik a kommunisták, akik meg a nemzeti himnuszt azok a fasiszták?

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.18. 05:54:23

@Terézágyú:

"Mellesleg ugyebár a kommunista/bolsevik/szocialista/baloldali/marxista sem azonos értelmű szavak - remélem te - a fasiszta szóhoz hasonlóan - ezeket is mindig a helyes értelemben használod."

Magyar Kommunista Párt
->
Magyar Dolgozók Pártja
->
Magyar Szocialista Munkáspárt
->
Magyar Szocialista Párt

Ez egy és ugyanaz a párt.

Miközben a történelmi "fasiszta" és a mai mások által annak bélyegzett pártok között nincs és nem is lehet semmiféle folytonosság, addig a Magyar Kommunista/Szocialista Párt hosszú évtizedek óta nem csak él és virul, de az utóbbi 67 évből 61-ben ők uralták az országot.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.18. 06:05:12

@tempetőfi:

Nem lóverseny, csak sajnos az idő és az asszimiláció meg a kivándorlás a határon túli magyarság megmaradása ellen dolgozik.

Ha így megy tovább akkor még 100 év és a dédunokád már nem fog tudni ilyen cikket írni. Mert vagy Magyarországon élő magyar lesz, vagy Romániában élő román, az erdélyi magyarság meg csak történelem.

A tendenciákat Kárpátaljával tudom szemléltetni:
a magyarság aránya kárpátalján:
1910: 30,6%
1921: 17,9%
1930: 15,9%
1941: 28,8%
1959: 15,9%
1979: 13,7%
1989: 13,3%
2001: 12,1%

Ez országos szinten kevesebb mint 0,3%-ot jelent Ukrajnában.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.18. 06:13:21

@Leroi:

Németország egységes?

Tudod miért létezik Ausztria?
Mert fél az antant, - illetva ma "Európa" - egy egységes Németországtól, ezért megtiltották Ausztriának, hogy egyesüljön Németországgal.
Korábban meg azért létezett, mert a Habsburg családnak saját külön birodalom kellett.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.18. 06:20:35

@Leroi:

"Erdély önálló haza..."

Azért ez a sok koszovózás mostanában?

Olyan nincs, hogy koszovói, vannak szerbek, meg albánok, mindegyiknek van saját országa. A koszovóban élőknek egyik sem tetszik?

Tartok tőle, hogy az önálló Erdély ötletét a románok csak a magyarok cselének fognák fel Erdély visszaszerzéséhez.

Koszovó azért létezhet önállóan, mert az USÁnak ez érdeke.

Arról meggyőzni az USÁt- hogy az önálló Erdély is az érdeke félek szintén sok emberéletbe kerülne.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.18. 06:36:37

@Peter T. Sinclare:

De megmaradt az önálló egyiptomi államiság. A Ptolemaioszok nem egy idegen hatalom képvisleői voltak, hanem makedón származású egyiptomi uralkodók. Korábban is voltak már nem egyiptomi nemzetiségű fáraók.

Kleopátra tudott egyiptomiul is, ismerte a hieroglifákat, szóval olvasni is, az ő személyes érdekei és az egyiptomi nép érdekei abban az időben egybevágtak.
Kleopátra még valóban Egyiptom (és a saját trónja) megőrzésért küzdött. Egy dolog, hogy makedón származása, de ők ugyan nem rabolták Egyiptom jövedelmét Görögország, vagy más egyéb külföldi hatalom számára, hanem Egyiptom jövedelméből Egyiptomot erősítették.
Kleopátra halálával az egyiptomi Egyiptom mindörökre elveszett.

Mire az arabok jöttek már senki tudott hieroglifákkal írni, mert a keresztények rég betiltották, mint "pogány" dolgot. A gazdaság meg még azelőtt lehanyatlott, mert a rómaiak Róma éléstárának használták Egyiptomot, a cucc amit Egyiptomban termeltek Rómát gazdagította és lakatta jól.

Az egyiptomi Egyiptom államisága Kleopátrával ér véget, az egyiptomiak mára asszimilálódtak az arabok közé.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.18. 06:46:53

@greybull:

A középkorban még nem igazán létezett olyan, hogy nemzet, ami meg igen, abba csak és kizárólag a nemesek tartoztak bele. Őket meg az érdekelte, hogy legyen elég jobbágyuk, akik ingyen robotolnak nekik, meg még adóznak is, és nem az, hogy milyen nyelven beszélnek. Ha magyar, ha román, ha akármilyen, akkor is csak jobbágy, akiknek úgysincs semmi köze az állam dolgához.

Aztán 1848 után lett egy szép nagy Magyarország, amelyik jó részén alig éltek magyarok, és ami addig nem volt gond, az lett.

A tatárjáráskor is kipusztult a népesség fele, és nem magyarok lettek betelepítve pótlásnak, de akkor ebből még nem lett gond.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.18. 07:04:39

@greybull:
"Erdélynek azonban van egy különállása, talán ilyen tudata is, hiszen mindig is különálló volt valamilyen szinten Mo-tól,"

Milyen szinten?
A török invázióig, az ország három részre szakadásáig Erdély a Magyar Királyság része volt, és nem állt külön.
Az erdélyi vajda csupán a magyar király helytartója és ezt a gyakorlatot követték minden a fővárostól kicsit is távolabbi területnél, lásd mindenféle bánok, de ennek egyszerű, praktikus közigazgatási oka volt. Ha Kolozsváron ücsörgött volna király, akkor a Dunántúlon lett volna vajda. Ennyi erővel minden megyére, járásra rá lehet fogni, hogy rendelkezik valamiféle önállósággal.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.18. 07:38:00

@borszódával:

Az átmeneti korokat éppen azért hívják átmenetinek, mert átmenetiek. A római hódítással vesztette el végleg Egyiptom az önállóságát. Jövedelme már nem a nem létező országot gazdagította, hanem Rómát.

A népességet meg nem feltétlenül kell kicserélni ahhoz, hogy alapvetően megváltozzon. Ilyen például mikor a "térítő" vallások lerombolják a helyiek kultúráját, hogy rájuk erőltessék a saját nézeteiket.

A kisebbségiek, nem államalkotó népek nyelve is szükségszerűen elkopik idővel, mert a népek nagyobb része hajlamos az asszimilációra.

Minden országban a hivatalos államnyelvvel lehet a legjobban boldogulni és eljön az a pont, amikor a szülők már nem tartják érdemesnek a gyerekeiket az őseik nyelvére megtanítani, csak azért, hogy néhány vénember szavát megértsék, de emiatt talán rosszabbul teljesítsenek az iskolában és kevésebb esélyük legyen a sikeres élethez.

Ezt az asszimilációs folyamatot csak nagyon erős patriotizmussal, nagyon erős ragaszkodással a nemzethez lehet lassítani, ami mondjuk a kanadai franciákban megvan, de a külföldre szakadt hazánk fiaiban, lányaiban nem eléggé.

Sok ideológia van, ami megpróbálja gyengíteni a nemzetek öntudatát úgy, hogy más internacionalista"értékeket" helyez a nemzet fölé, kereszténység, kommunizmus, globalizáció, európaiság stb.

Márpedig ha a magyarok maguk nem érik el, hogy Magyarország legyen a legjobb hely a világon a magyarok számára, akkor senki sem fogja helyettünk megtenni.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.18. 07:42:52

@kesztió:

Csak úgy tájékoztatlak, hogy olyan szó, hogy "bozgor" Magyarországon nincs használatban, ilyet senki sem tanul a magyar anyanyelvével.

Úgyhogy az erdélyiek szava, jelenthet nyugodtan, amit csak ők akarnak, mert Magyarországon semmit nem jelent.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.18. 08:16:00

@Leroi:

Az oláh szóval egyébként mi a baj, az miért sértő?

Az oláh a vlach szóból származik, s régen egy országot is úgy hívtak, hogy Valachia.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.09.18. 09:45:07

@Akitlosz:

Már valahol írtam ezt:
A kettős állampolgárság megadása mondhatni elősegíti Erdély elrománosodását, mert az opportunistább erdélyi magyar (vagy székely) pattanni fog és megy Magyarba, ezzel is csökkentve az erdélyi magyarság számát, gyermekei már Magyarországi magyarok lesznek, stb.
Létezik egy visszatelepülési folyamat is, régi nemesek visszakapják a földjüket és hazatérnek a családjukkal, egyes magyarországi magyarok több nyugalomra vágynak és áttelepednek Erdélybe (itt a megtakarított pénzük többet ér), de ez sajnos nagyon gyenge eresztés a fordított irányú elvándorlással szemben.

Leroi 2010.09.18. 10:59:22

@Akitlosz:
Épp erről írtam, az oláh szó nem lehet sértő, ha ez a nevük évszázadok óta...

Ami Ausztriát illeti, osztrák szövetségi állam fennmaradásának egyik alaptétele az volt, hogy örök időkig semleges marad és nem egyesül Németországgal...
Külön-külön is verik ma Európát, nem kell aggódni, fegyverek nélkül is uralkodnak...

Német vagy osztrák még nem kéregetett Moszkvában de orosz már igen Berlinben és Bécsben...

Legalább ennyi elégtételünk legyen nekünk, a Központi Hatalmak híveinek...

Leroi 2010.09.18. 11:00:45

@Talon Karrde:
A székely nem pattan ki Magyarországra...
Egyre kevésbé fog, hidd el...

Leroi 2010.09.18. 11:07:28

@Akitlosz:
Ami a bozgort illeti, a románok nemcsak az erdélyi magyarokra értik,hanem úgy összességében a magyarokra.
Nem is egyszer hallottam úgy nevezni Magyarországot, hogy Bozgoria...És nem épp viccesen...
Ők ugyanis titkon remélik, hogy kétszeri budapesti bevonulásukat még követni fogja egy harmadik is és végre megszűnik a bozgor állam...a mi Magyarországunk...a "hazátlanok hazája"...
Vess egy pillantást a Dnyesztertől a Tiszáig terjedő államterületre, amelynek határait Antonescu húzta meg és amelyet a román nacionalisták magukénak követelnek...
A nyugati határátkelőjük (horribile dictu!) a szolnoki révnél van, a Tiszán...

borszódával 2010.09.18. 11:29:39

@Akitlosz: Az átmeneti korok két-háromszáz évig tartottak, ezen idő alatt a terület, lényegét tekintve nem gazdagított senkit. Végével az államot ( de legfőképp magát a társadalmat) teljesen újjá kellett szervezni. Láttuk, lehetséges volt. A hanyatlás i.e. 11. században kezdődött, (Asszír, Perzsa fennhatóság), több mint ötszáz év, ezen idő alatt a terület jövedelme ugyan úgy nem a létező országot gazdagítja, de Nagy Sándor és a Ptolemaiosz-ok még mindig a klasszikus Egyiptomot találták, (vették át).
Vagyis az újjászervezés mindaddig lehetséges, míg kulturális, habitusbéli, életviteli, alapvető változás nem következik be. A vallásváltás mélyebb hatást eredményez, tény a kereszténység elterjedése, nagyobb változásokat eredményezett mint egy amon/aton váltás. De ezzel együtt nem gondolom hogy ez teljes lehanyatlást eredményezett volna.
Az "ex oriente lux" nem a kereszténység elterjedése miatt bukott. Több ezer évig fennállt, (itt nem csak Egyiptomról van szó) az elmúlt ötszáz évben viszont visszafordíthatatlannak tűnik. (Ha csak nem délkelet-ázsiát tekintjük oriente-nek.) :)
"A népességet meg nem feltétlenül kell kicserélni ahhoz, hogy alapvetően megváltozzon. Ilyen például mikor a "térítő" vallások lerombolják a helyiek kultúráját, hogy rájuk erőltessék a saját nézeteiket."
Ezzel egyetértek, az arab hódítás is ugyan ezt tette + egy sivataglakó népesség lépett az eredeti helyébe...
A mondandót többi része tény, nem tudom hogy ezt miért nekem írod.
A "megmaradni" parancsa csak úgy tud sikeres lenni, ha a maradék Magyarország szinte MINDENBEN a szomszédai előtt jár.
Egyiptomot példának hoztam fel, lehet nem kellett volna, az itt folyó diskurzust nem akarom más irányba terelni. Így a témát a magam részéről lezártam.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.09.18. 11:42:09

@Leroi:
Aha, és én leszek a következő római pápa.
Hidd el, hogy az opportunizmus és a romángyűlölet mindent legyőz.
A híres székely gerincesség kezd legendává válni, sajnos.
...és Erdély magyarságának csak egy része a székelység.
Ha nem Mo.-ra pattan, akkor máshova Éurópába vagy Ámerikába, a lényeg az, hogy neki jó legyen, Erdély meg maradjon meg nélküle.
Persze onnan, ahova kiment döngeti mellét, hogy így Erdély meg úgy Erdély, de tenni nem tesz semmit csak mereszti a seggét a nagy nyugati jólétben.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.09.18. 11:44:04

Soha nem felejtem el azt az undort ami eltöltött akkor, amikor évekkel ezelőtt összefutottam egy régi iskolatársammal és megkérdeztem hogy van, hol él?
Válasz: TERMÉSZETESEN Pesten.
Részemről broáf.

Leroi 2010.09.18. 12:56:27

Engedtessék meg nekünk, hogy újlatin "testvéreinket" csak annyira szeressük, amennyire megérdemlik...
Pesten vagy Kolozsváron, esetleg Münchenben, mindegy.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2010.09.18. 15:18:58

@tempetőfi: Napersze.
És ha holnaptól a ‘székely’ szó jelentése gazdagodna azzal, hogy ‘sziklaként porló’, az nem lenne patetikus?

Pl. A rosszul megkevert cementet neveznénk ‘székely’-nek.

és azért lehülyézésről szó nem volt, csak nevetségesnek tutulálásról, amit ebbpl a szmepontból fenn is tartok.

IGEN, NEVETSÉGESNEK TARTOM A SZÉKELYEKRE JELLEMZŐ NYAVALYGÁST.

Leroi 2010.09.18. 15:36:57

@kesztió:
Te székely vagy?
Mert ha nem, akkor kurvára visszaszáll rád, amit itt összehőbörögsz.

Leroi 2010.09.18. 21:06:50

A lényeg az, hogy van önkritikád.
Az is lényeges, milyen korszakban éltél és hol, milyen pozícióban.
Mert ismerek olyan "székelyt" is, aki vígan beillene románnak...

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.19. 05:40:13

@Leroi:

Románia és Moldova az ma miért kettő külön állam? Miért nem egyesülnek?

Leroi 2010.09.19. 08:33:40

@Akitlosz:
Románia akarná, Moldova nem.
A nagy román testvériség sem elegendő ahhoz, hogy Moldova vezetőinek érdekei egyezzenek az egyesüléssel. Nekik tökéletesen megfelel a különélés.
Egyazon zászló, egyazon (kissé más dialektusban beszélt) nyelv, egyazon igénytelenség és balkáni reflexek.
Románia a háborúban kárpótolva volt Erdély miatt azáltal, hogy Ogyesszáig terjeszthette ki a határait.
Én kiegyeznék az Eufráteszben is, csak Erdélyt hagyja végre békén...

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2010.09.19. 12:51:36

@Leroi:
Én is kiegyeznék az Eufráteszben is, csak Erdélyt hagyjátok már békén.

Leroi 2010.09.19. 17:45:02

@kesztió:
Kérlek szépen, kinek a kuruc, kinek a labanc...

Leroi 2010.09.19. 18:18:22

@kesztió:
Hát a liberális portálotokon is túlteng a "magyarbarát" hangulat...
Mondd, öreg, honnan kapod te a fizetést?
A pesti szadesz vagy a bukaresti liberális páholytól?
Jól megfizetnek a magyarellenes hőbörgéseidért?
Szégyellem, hogy Erdélyben ilyen nemzetgyűlölő retkek maradtak, mint te.
Ignore on.

Leroi 2010.09.19. 18:28:23

@kesztió:

"Miért indul ki mindenki (te is) abból az axiómából, hogy Magyarország valamiféle igazságos igényt formálhatott (Észak-)Erdélyre? Az etnikai arányok miatt? Ilyen alapon akkor csatoljuk Brazíliát Portugáliához, Ausztriát Németországhoz, Belgium déli részét Franciaországhoz? Magyarország pont az első világháborút megelőző időszakban mutatta meg a nagyvilágnak, mennyire méltatlan Erdély „birtoklására”… "

Itt vagy te, kesztió...
Jómadárka...
Na ez az, ami miatt a magadfajtákat zsigerből utálják a székelyek.

Leroi 2010.09.19. 18:30:09

Szabad az egész linket is?
Hadd lássanak egészen tisztán, " jófiú"...

szabadter.wordpress.com/2010/09/01/habgier-macht-machtig/

Leroi 2010.09.19. 19:33:53

iwiw.hu/pages/image/imagedata.jsp?imageID=149714051&userID=8473228

Most már tiszta, mért ilyen részegek az írásaid.
Vagy a pia vagy a csöcsök, de valami mindenképpen meghülyít téged...
:DD

Leroi 2010.09.19. 20:31:42

limbacailor.wordpress.com/2010/06/04/trianon-reduce%c8%9bi-viteza/

Noboszdmeg...ez pedig a románnyelvű blogja a "hősünknek"...
Igazi sepsiszéki székely...nem mese...

Leroi 2010.09.19. 22:05:09

"Dorim să ne integrăm în roblogosferă cu savoarea noastră specifică: cu iz de gulyás, condimentat cu paprika şi terminat cu szilvapálinka. Vom fi cinici, agresivi, poate şi şocanţi uneori, dar totuşi liberali, echilibraţi, prietenoşi şi foarte deschişi la comunicare."

Ez igaz lenne, ha nem gyűlölnéd annyira a magyarokat, mint ahogy ez írásaidból kitűnik...
Az íz nagyon is "ciorba", "mujdei"-jel fűszerezve, amelynek a végén a "tuica" következne...
Kib@szottul semmi köze az írásaidnak a gulyáshoz, paprikához vagy szilvapálinkához...
Ami röhejes az egészben az, hogy a románok egy része is kökeményen beolvas neked.
Ejsze még ők is haragszanak rád...
Szerintem hagyd a fenébe...

Amok 2010.09.20. 10:28:00

@kesztió:
"Én is kiegyeznék az Eufráteszben is, csak Erdélyt hagyjátok már békén. "
- Dehát, úgy látom te is rendszeresen foglalkozol a blogjaidban azzal, hogy mi történik itt nálunk, a fideszfasizmus útjára téved Magyarhonban. Meg most is egy .hu domainon kommentelsz. Kérlek viseld már el, hogy mi is foglalkozunk azzal hogy mi történik Erdélyben, ha már érdekel minket. Elvégre nemzettársak vagyunk. Vagy nem?

kündü 2010.09.20. 13:43:41

EGYDIMENZIÓS MAGYAR ÁM A JÓ KURVA ANYÁD!!!

KIAFASZOM ÍRTA EZTET??!

ÁTJÖSSZ IDE, és ÉPP OLYAN SEGGARCÚ LESZEL, MINT A SZABADDEMOKRATÁINK??!

TE VAGY AZ "ÜBERICH", vagy a HERRENVOLK, te barom??! ITT ??!

Na, húzz a picsába, Álszékely!!

kündü 2010.09.20. 13:45:18

@kesztió:

TUDOD, hogy LEHETETLEN, oláhbérenc szerencsétlen!

DE A KÖTELET már megfonták neked.

Ha sietünk, GOLYÓ lesz!

kündü 2010.09.20. 13:48:09

@Téglagyári Megálló:

Te "tápos" VAGY?? ROHADÉK!

Ez a "tempetőfi" meg a csíkszeredai übermensch, hogy lűjjem körösztül??!

kündü 2010.09.20. 13:53:48

@kesztió:

De hisz te nagyobb ELLENSÉG vagy, mint a Romania Mare!!!!

Téglagyári Megálló 2010.09.20. 13:56:47

@kündü:

Kedves kündü, tudod te ki az aki tápos? Közlöm, te is az vagy!

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.20. 14:03:02

@Leroi:
Kis hatalom is jobb mint a semmi.
Ezért (is) van ennyi ország. Ahány ország annyi államfő, annyi kormány.

kündü 2010.09.20. 14:08:33

@sztrugackij:

HÜLYE:

nem ismered az I. Vh. történelmét:

Románia 1916-ban lépett be a háborúban az Antant oldalán és megtámadta Erdélyt.
Ez aug. 29-én történt.

Még az év DECEMBER ELEJÉN

a Monarchi és Mackensen német tábornok balkáni hsadosztály ELFOGLALTA Bzukarestet és ROMÁNIA KAPITULÁLT,

a Központi Hatalmak 2 évig okkupáció alatt tartották a Regátot! S amikor jött - a hátországi okoból bekövetkezett - Központi h. összeomlás, ELLENSÉG NÉLKÜL 10 ezer oláh martalóvc elfoglalta erdélyt!

Igaz, francia segítséggel.

Ugyanez történt Szerbiával, 1914 aug. 1-től tartó háború sorűáán 1915 dec. 6-án szerbia kapitulált, a hadserege maradékai Görögországba menekültek,
majd
az angolszászok balkáni hadbalépése után, de csak 1918 őszére MAGYAR FÖLDEKET ANNEKTÁLTAK!

KI VESZTETT ÉS KI NYERT AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN???

Románia ( és Szerbia ) ellen az O.-Magyar MONARCHIA!

Az antant nagyhatalmakkal szemben Németország vesztett és így mi is.

A ROMÁNOK soha nem nyertek ellenünk csatát sem, nem háborút!

Egydimenzióskám. Nem román történelemkönyvet kell enni, bazmeg.

2010.09.20. 21:06:42

Igazán szórakoztató, ahogy itt megy a verbális ekekapa (főleg mélymagyar vonalról)

Miközben volt itt egy épkézláb elképzelés: @neuromanc: ; amit aztán én is egy kicsit továbbgondoltam (több áspektusbul): @/ms:

De hát a kapazaj elnyom mindent.

Albu 2010.10.14. 23:11:58

Még frissen olvastam és terjesztettem ezeket a cikkeket, azóta viszont eszembe jutott egy lehetséges válasz.

Kolozsvárt még nem leptek el mindent a kínaiak. Csonkamagyarországon kifejezetten nehéz dolga van annak, aki nem ázsiai …bármit akar venni.

Most éppen a fehérneműre gondolok, amit hosszú-hosszú évek óta csak hazautazáskor veszek, mert a hargitai Mr. Big (mrbig.ro) vagy egy román márka még mindig jobb, mint gazdaságunkat, munkahelyeinket, iparunkat és környezetünket szétcsesző ázsiai szemét (vagy europizált, esetleg átcsomagolt termék). És ilyenkor nem érdekel az ár, mert a mi megélhetésünkről van szó – ma már rövid távon is.

Igaz, ez az állam feladata lenne, de én a saját bojkottommal járulok hozzá, hogy legyenek pl. munkahelyeink. És ezen a téren a befogadó (ellepett-fölvásárolt) Budapest sokkal-sokkal rosszab helyzetben van, mint a megszállt Kolozsvár.

Budapesten külön komoly odafigyelést és macerát jelent hazai terméket találni.
süti beállítások módosítása