Az Erdély-kérdés (I.)
2010. szeptember 16. írta: tempetőfi

Az Erdély-kérdés (I.)


Fotó: tortenelemportal.hu

  Erdélyben élni jó. Még akkor is, ha az erdélyinek lenni tartalmát többnyire az itt születtem dudorászós vállrándításával kenjük el. Erdélyben élni tényleg jó, dacára annak, hogy traszszilván atyáink örökéből aligépp mentettünk át valamit, a Kalotaszegi Köztársaság örökös elöljárója, Kós Károly ma az lenne, amit a kilencvenes évek közepén diákújságíró barátom úgy nevezett meg: romániai magyar UFÓ.

  Trianon 90. és a II. bécsi döntés 70. évfordulóján, bő húsz évnyi európaizálódás után számomra különösen fontossá vált az erdélyiség mibenléte. Mert – titkos féreg foga – újra és újra szembesülök a kérdéssel: mit tett hozzá Erdélyhez az, hogy két emberöltőnyi ideje Románia része?

  Az egydimenziós magyaroknak rögtön az elején jelezném: nem azt firtatom, hogy mit vettek el tőlünk a románok, továbbá a mi lett volna, ha történelmietlen virtuált felülírja nagyszüleim, szüleim élete és gyermekkorom emlékezete.

  Székelyföldön születtem, ott nőttem fel, Kolozsváron eszméltem a nagybetűsre, jelenleg a Partiumban lakom. Az elmúlt három évben munkám során keresztül-kasul bejártam Románia Kárpát-kanyaron inneni részét, lélektérképem van mindarról, amit ma kartográfiai kényelemből mindközönségesen Erdélyként ismerünk.

  És nem vagyok büszke sem arra, ami 1989 decembere előtt, sem pedig arra, ami a rendszerváltozás után történt, tegyük gyorsan hozzá: a mi cselekvő hozzájárulásunkkal.

  Egész életem során tényként kellett volna elfogadnom, hogy Erdély Románia része; és hogy mentálisan és lelkileg nem tudtam elfogadni ezt a faktumot, talán annak is köszönhető, hogy román nyelvű földrajzkönyveken keresztül akarták belémverni az egységes ország képét. Ezt gyermekként nagyon utáltam, idegen nyelven egy számomra idegen országról kellett hosszú-hosszú adatsorokat bemagolnom. Idegen országról beszélek, mert egyfelől a kollektív történelmi tudatunk azt sulykolta: ez nem volt mindig így, másfelől az általam megélt valóság azt erősítette: most sincs így. (Csak zárójelben jegyezném meg: Magyarország is idegen ország volt akkoriban számunkra, valamiféle távoli Kánaán, ott laknak a magyarok, tudtuk; úgy vágytunk oda, hogy közben a nagy többségnek eszébe nem jutott végleg elhagyni a szülőföldjét – a kékmagyarság a kilencvenes évektől vált mérhető életformává.)

  Semmi közöm nem volt a Kárpátokon túli részekhez, nem is érdekelt túlságosan, a nyolcvanas években Székelyföldön nem Romániában éltünk. Bukarest ugyan közelebb volt, mint Moszkva, de ugyanolyan távoli hatalomként viszonyultunk hozzá, mely hatalom nyelve a román, képviselői a milicisták. A hatalom magyar hangjai – minden rendű és rangú pártelvtársak – emberibbnek tűntek, nehéz úgy gyűlölni valakit, ha látod vasárnaponként kitérdesedett mackónadrágban autót mosni, és a fiával együtt ministrálsz.

  Viszont beleégett a retinámba a térkép: ha Romániára gondolok, akkor Európa többi országától jól elkülönülten jelenik meg. Románia határainak sérthetetlenségét megalázó vámvizsgálatok erősítették fel bennem, mai napig görcsbe rándul a gyomrom, ha az átkelők bármelyikéhez közeledem.

  Kolozsvárra kerülve találkoztam először életszerűen azzal, amit interetnikus környezetnek neveznek. Először éltem valóban kisebbségben! A többségi nemzet emberközeli megismerése következtében a zsigeri románutálat, persze, nem csapott át szeretetbe (és továbbra sem találok okot a rajongásra), de a kényszerű elfogadástól talán mostanra eljutottam odáig, hogy szeretném meg is érteni, mi történt velünk. Számunkra, erdélyi magyarok számára ennek alapkövetelménynek kell lennie. Mert úgy tervezni, mintha Erdély többségében nem románok lakta nagyrégió lenne, visszaüthet: egyfelől a központosított nemzetállam retorikáját igazolja a betelepített románok számára, másfelől előforduhat, hogy a regionalizáció bekövetkezte ütemtévesztésben talál bennünket.

  Értelmetlennek tartom összebékíteni párhuzamos narratíváinkat, a román-magyar megbékélésnek nem az az útja, hogy közös mesét hazudunk magunknak. A manapság oly divatos és kényszeres európaizálódás lózungját sem húznám erre a törekvésre: az egyesülő Európa nem jelentheti azt, hogy kritikátlanul és feltételek nélkül betagozódunk a nagy európai metanarratívába, oszt' a legfőbb gondunk innentől kezdve az, hogy európaiak közt fehérek maradjunk (értsd: a kollektív jogok kérdése nehogy már a bevándorlás, vagy a cigány-ügy kapcsán merüljön fel Romániában).

  Egészen egyszerűen: bárhová megyek Erdélyben, egy feszt Romániába botlok. Ebben, persze, semmi meglepő sincs: két emberöltő kegyetlenül hosszú idő. Ezalatt visszavonhatatlan dolgok történtek – a kérdés tehát továbbra is az, hogy mit tett hozzá Románia Erdélyhez?

  (A kérdést megfuttattam a Fészbukon is. A következő részben az ott beérkezett, erdélyi ismerőseim által írt válaszokat foglalom össze.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr352297642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Téglagyári Megálló 2010.09.16. 11:05:58

"és a fiával együtt ministrálsz"

Oh, boldog világ! Én szórványmagyar vidéken nőttem fel, ott nem volt ilyesmi, a párttagok hithűek voltak, messziről elkerülték a templomot, ahogy ma is.

"kékmagyarság"

Az útlevélre kell gondoljunk itt?

Téglagyári Megálló 2010.09.16. 11:08:17

"a kérdés tehát továbbra is az, hogy mit tett hozzá Románia Erdélyhez?"

Amúgy tartok tőle kevesen olvassák Erdélyben ezt a blogot, mi táposok meg nem tudjuk megválaszolni ezt a kérdést.

Joejszaka 2010.09.16. 12:09:38

"a kérdés tehát továbbra is az, hogy mit tett hozzá Románia Erdélyhez?"

Hát, utakat biztos nem. Külső szemmel nézve inkább elvett belőle. Nem tudom mostanság mi van, utoljára 5 éve jártam arra (ha egy hetes Retyezát túrát nem számolok, de az nem Erdély).

Elbaszott szász városok, leginkább ez jut eszembe a románokról. Ezt mindenféle utálat és gyűlölet nélkül mondom.

Kárpátalját járva az ukránokról sincs sokkal jobb véleményem, de ott legalább van mire fogni a lepusztult vidéket: mégiscsak a szovjetek perifériája.

Ez a kelet-európai valóság. Az utóbbi 50-70 év sokmindent lerombolt. A rombolás csak technológiai fejlődés miatt nem látható.

egy nik a sok közül 2010.09.16. 12:37:32

A PARTIUM nyugati részét

vissza kell venni

Kisjenő - Nagyvárad - Margitta - Tasnád - Szatmárnémeti - Máramarossziget

vonaltól keletre húzódó határral.

És természetsen Székelyföld területi autonómiáját sem feledve.

egy nik a sok közül 2010.09.16. 12:51:36

@egy nik a sok közül:

máramaros helyét elnéztem, sajnos az mára már eléggé elrománosodott terület

Máramaros helyett Erdőd

tempetőfi 2010.09.16. 12:59:35

@Téglagyári Megálló: Kékmagyar: mindazokra illik, akik emigráltak Magyarországra, de ugyanakkor megőrizték „erdélyi”, „vajdasági”, „felvidéki” identitásukat is, vagyis, egyszerűen szólva, kétlakiak.
Lásd:ujranyaltbelyegek.blog.hu/2007/09/22/rommagyar_1

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.09.16. 13:00:35

@Téglagyári Megálló:
"a kérdés tehát továbbra is az, hogy mit tett hozzá Románia Erdélyhez?"

Egy tengerpartot. xD

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.09.16. 13:01:30

@tempetőfi: b+, ne húzd le megint a az erdélyiek pofájáról a bőrt:

"Még akkor is, ha az erdélyinek lenni tartalmát többnyire az itt születtem dudorászós vállrándításával kenjük el."
Csak a saját nevedben beszélj.
Erdélyben élni jó.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.09.16. 13:05:57

"a zsigeri románutálat"

reménytelen eset vagy

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2010.09.16. 14:16:13

Hm…

Tegyük fel, hogy a napszúrás miatt elveszítetem józan ítélőképességemet és arra a vakmerőségre vetemedem, hogy főszezonban, augusztus elején menjek le Kolozsvárról nyaralni a horvát tengerpartra.

A szálláshelyek természetesen dugig vannak.

Valamelyik kempingben viszont két duplex faházacskában is szabad az egyik szoba.

Az egyik mellett nagyszebeni rendszámú kis Fiat 500-as áll – és az ernyő alatt fiatal román, szemmel láthatóan értelmiségi család üldögél.

A másik mellé épp egy jól megtermett, magyar rendszámú, pirosfehérzölddel meg nagymagyarország-matricákkal kidekorált Audi Q7-es húz be nagy fékcsikorgással – és két tetkós kopasz száll ki belőle egy-egy plázacica kíséretében.

Na, kitalálja-e valaki, melyik házikból választom a szabad szobát.

eN 2010.09.16. 14:19:45

Ez a romanul foldrajzot/tortenelmet/alkotmanytant/stb tanulas meg most is divatban van, ha jol ertem?

eN 2010.09.16. 14:20:35

@kesztió: es ezzel mit akartal mondani? hogy parasztok mindenutt vannak?

Téglagyári Megálló 2010.09.16. 14:27:28

@kesztió:

Nyilván ez lesz majd a választási lehetőség. Az a jó a liberálisokban, hogy szakmányban tudják gyártani a valóságban soha fel nem merülő döntési lehetőségeket.

Bell & Sebastian 2010.09.16. 15:52:24

Csak következtetni tudok.
Amennyiben az a tendencia érvényesült, ami a magyar-nyugat viszonylatában, akkor a rohadt alma -effektus lépett érvénybe és uralkodott el.

Azaz inkább elvett, züllesztett, talán a konyhát kivéve.
Mondjuk máig ható osztrák vagy szlovák nyomokra sem igen lelni itthon. Persze az is lehet, tévedek, mivel egy átlag-góbé azért magasabb minőséget képvisel, mint egy átlag bennszülött. Az axióma persze a többi kívülre rekesztettre is kiterjeszthető.

Itt alaposan összegyűlt a szemét a lefolyóban. Erre a helyzetre más magyarázat egyszerűen nincsen.

Bell & Sebastian 2010.09.16. 16:07:31

Némi éllel megjegyezném, hogy rendszerváltáskor a főváros felmondta a bábolnaiak szerződését és a vitéz úr sem kapja meg az őt megillető hálát, legalábbis tőlem sem, de ellenkező okból.
Egyenes üzletemberek szerint a mélységi Romániában sokkal jobb megállapodásokat kötni, ott még többnyire becsületes(ebb)ek.

Rohadt alma a szakajtóban, az.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2010.09.16. 17:13:30

@kesztió:
Te tényleg napszúrást kaptál! Bár gondoltam, hogy ahol a magyarokat lehet szidni ott kesztió fel fog tűnni.

De végül is jól jellemzi a kérdést, hogy mit is tettek hozzá a románok Erdélyhez. Ezt. Létrehoztak egy a románokkal társutas, meghasonlott, magyargyűlölő - szerencsére nem túl nagy - csoportot.

Gondolom mindjárt érkezik czikatihi is.

lüke 2010.09.16. 19:13:54

hogy hogy mit tett hozzá:
-eladta a szászokat a németeknek
-a zsidó származásuakat Izraelnek
s a magyarokat is eladta volna Kádáréknak, ha
lett volna rá pénz, na meg ideológia
szerintem a magyarok adtak egy más kulturát a románoknak, ahogy a szerbek magyaricának hívják
a szép, ápolt magyar nőket
ld. Jókai Aranyember is!
s a sok falu rombolás mellett a szép városok intaktak maradtak
azonkivül: megtanultatok románul s két európai nyelvet- francia, olasz- kisujjból ráztok ki
hát ezt,
s azt hogy teher alatt nő a fa.............

t a m á s 2010.09.16. 19:34:07

A cikk 3. bekezdésének kezdete: ..."Az egydimenziós magyaroknak rögtön az elején jelezném"...
Ahogy mostanában a mainstream alapján hívnak az erdélyi mayflawerek minket (merthogy ők az igazi magyarok nem mi itt Budapesten): "táposok" - nevében talán szerényen mondanám; amíg évi több tízmilliárd forintot nyúltok le rólunk, amig mi finanszírozzuk a "magyarságotokat" ..addig hadd higgyem hogy a két diplomámmal, a gazdasági életben elért eredményeimmel, a kultúrámmal nem vagyok egy "egydimenziós" hazai "bozgor"
Persze kívánom, hogy az autonómia törekvéseitek sikeresek legyenek azaz a szubszidiaritás emlegetésével Brüsszeltől is nagy pénzeket tudjatok lenyúlni.

Sajnos a mai helyzetben tőlünk is.

sztrugackij 2010.09.16. 19:35:30

Kedves Posztíró!
Mivel magam is partiumi születésű vagyok és jelenleg az ún.anyaországban (jelentsen ez akármit) élek érdeklődve olvastam az írásodat.
Azt kérdezed mit tett hozzá Románia Erdélyhez. A kérdés az konkrétan mit értesz Románián? A román államigazgatást,a román ajkú népességet,kiket vagy miket?Bárki hozzátehet vagy elvehet legyen az egyén,társadalmi szervezet vagy állami apparátus.Ráadásul milyen értékrenden állapítod meg a dolgot?Pl.a Ceausescu éra falurombolásaihoz,és magyarellenes politikájához képest az újabb román kormányok csakis hozzátettek és nem elvettek.Dacára a rengeteg nagymagyarországmatricás turistának.
Tehát egészen pontosan mire gondolsz?
Ja,ha már konkrétumokat kérek tőled,figyelmedbe ajánlom a több ezer hektár székely erdőt amit tényleg elvettek tőlünk és az egész országtól.De legalább egy "igaz" magyar emberhez került ,egy olyan politikushoz akit erdélyiek választottak meg, Székelyföld a szívügye és nem holmi anyagi érdekek.Így van?

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2010.09.16. 19:45:25

@t a m á s:
Ezzel a hozzászólással asszem kiérdemled a Nagy Tapló-díjat.

neddie 2010.09.16. 19:50:59

En egyet tudok. 90 ev utan tenylegesen elkezdodott a BIRTOKBAVETEL. A ket vh kozott nem is mertek elhinni hogy ilyen szerencse erte oket, alig mertek fejfeszteni Erdelyben. Balsejtelmuk 22 ev utan 4 evre be is igazolodott. II vh utan persze volt betelepites meg minden, de a Karpatokon tuliak szamara Erdely azert meg mindig egy furcsa, idegen resz maradt.
Mostanra fordult a kocka. 20 evvel a rendszervaltas utan van pl tomeges belfoldi turizmus, foldvasarlas stb. Betelepites is van, tehat az allam tovabbra is aktivan kozrejatszik, de most mar Moldova koztarsasagbeli friss allampogarokat telepitenek.
Szellemi-fizikai birtokbavetel van folyamatban ami ellen csak annyit tehetunk hogy kulturfolennyel es jo nepszaporulattal lassitjuk. Es meg valami: koveteljuk a roman csapatok azonnali kivonasat Irakbol, Afganisztanbol es Erdelybol.

neddie 2010.09.16. 19:54:00

@tempetőfi: Mit megoriztek, sok esetben tul akarnak tenni mindenkin, kompenzalnak.

t a m á s 2010.09.16. 19:58:30

@Szathmáry:
Hát én mint big fungus, grand german tinder, great punk, gross touchwood azaz Nagy Tapló kérdezném hogy a havasokban tárogató szó mellett vagy az MPP soraiban alamizsnára várva is ugye egyetértesz Patrubányi (népszavazó) mondatával; "mi 80 éven át megőriztük a magyarságunkat...most fizessék ezt meg nekünk a magyarok!!!"
Azért ez a Zsigának is tetszene (tudod a Freund)

Leroi 2010.09.16. 20:00:58

Öntudatos, kemény magyarsága van Erdélynek.
Az.
Hisz ezer értelmiségi tiltakozott Szegedi Csanád Marosvásárhelyi irodanyitása ellen.

Karakán, kemény értelmiségi mag, Erdély krémje.

Akik meleg szarig benyaltak a románoknak azzal a kijelentéssel, hogy a határok szentek és sérthetetlenek, nekik nem kell autonómia, nekik nem kell magyar jobboldal...

Ők jól érzik így magukat, ahogy vannak.

Nekik jó az oláh járom, baszdmeg...

Ezer szarjankó.

dr. médiafigyelőbété 2010.09.16. 20:02:59

@Szathmáry:
Dehogy érdemli... Minden szava igaz, csak manapság nem "illendő" ezekről a dolgokról beszélni. Nem kevésbe kerülnek ők nekünk.

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2010.09.16. 20:06:12

"a kérdés tehát továbbra is az, hogy mit tett hozzá Románia Erdélyhez?"......
.....hát egy csomó hazugságot !
1.) a Trianoni szerződést hazugságok által köttetett
2.) soha semmilyen szerződést nem tartottak be
3.) továbbra is csak hazudoznak....lásd az EU-ba való
belépés / kissességi jogok,autonómia stb.

sztrugackij 2010.09.16. 20:06:30

@neddie: "alig mertek fejleszteni Erdélyben".Az ország többi része mennyire volt fejlett?Jártál akkoriban Moldvában,Olténiában?Én ott voltam katona,tehát ne beszélj hülyeségeket.
Milyen betelepítésről beszélsz?Elveszik a magyaroktól a földeket,állami lakásokat építenek rá és teherautókkal hozzák a moldvaiakat?Vagy kötelezik a székely embert,hogy adja el a földjét?És azt csak moldávok vehetik meg?
Hogy jön ide a román csapatok kivonása Irakból,Afganisztánból?

borszódával 2010.09.16. 20:09:23

"a kérdés tehát továbbra is az, hogy mit tett hozzá Románia Erdélyhez"
A válasz röviden és velősen- semmit!
Erdély az impériumváltás után, az etnikai cserék hatására lehanyatlott. (A magam részéről folyamatosan járom be, gyergyói feleséggel, eddig Dévától Máramarosig, de vannak még fehér foltok.)
Ahogy Egyiptom is lehanyatlott az arab hódítás után. (terjedelmi okokból ennek kifejtése nem fér ide)
A dolog majd egy következő impériumváltással más irányt vesz. Legyen bárki is az, aki ezt megcselekszi...
Nekünk addig a dolgunk - megmaradni!
"A magyarság történelme során egyetlen ellenségét sem győzte le, de mindegyiket túlélte"

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2010.09.16. 20:09:26

@t a m á s: @korcoló:
Gyerekek! Fletó bácsi főzi már a kását. Mindjárt kész, tálalnak. Tessék asztalhoz ülni.

sztrugackij 2010.09.16. 20:12:18

@Leroi: Nos ,Hitler óta a fasiszták mérsékelt népszerűségnek örvendenek nem csak Erdélyben de Európa más országaiban is.
Az már Erdély szégyene,hogy csak ezren voltak.

Zetek 2010.09.16. 20:16:44

Géza, nincs munkád, hogy itt alibizel? A válasz egyszerű csupa rossz dolgot.

Leroi 2010.09.16. 20:17:37

@borszódával:

Reményik verse legyen útmutatónk és reménységünk...

Leroi 2010.09.16. 20:19:48

@sztrugackij:

1.Hitler nem volt fasiszta (az Mussolini volt...)

2.Hogy jön ide Hitler?

3.Ki is a "fasiszta"?

Éltél te már Romániában?

sztrugackij 2010.09.16. 20:21:16

@Az amatőr hagyományörző: Trianonban mit is hazudtak?
Pontosan milyen szerződést szegtek meg?
Magyarország egészen véletlenül nem szegett meg egy megnemtámadási szerződést?Nem igy lépett be a második világháborúba Hitler oldalán?

Leroi 2010.09.16. 20:23:01

@sztrugackij:

Na, már világos...
Egy Trianon-imádó...
Jó helyen jársz, itt,az erdélyiek közt.
Szeretni fognak.
:)

sztrugackij 2010.09.16. 20:28:07

@Leroi: Igazad van,nem vettem figyelembe a nácizmus és a fasizmus közti különbséget.
Szegedi Csanád egy szoftnáci és igen, éltem Romániában,Igaz csak 25 évet és íg természetesen nem oktathatlak ki éppen téged,hogy ki a szarjankó és ki nem

t a m á s 2010.09.16. 20:28:35

@Szathmáry: Hát...én inkább valami finom magyar ételt szoktam enni.
A kása - ahogy te ismerheted "mămăligă", vagy ha kulturált szász barátod is volt akkor "Palukes" nem az én kajám. Se a vinete (padlizsán) se a pityóka, ezek a ti balkáni kajáitok szavai.
A "Fletó" nem ilyet főz!!!

Leroi 2010.09.16. 20:30:10

@sztrugackij:

Ott is voltak besúgó pecsovics magyarok...

Iti mai amintesti cum era in armata?:))

Volt egy pár jól bejáratott füles geci,akik apportíroztak a parancsnokoknál...

Te-au platit bine romanii asa, de ii aperi cu atita vehementa?
Mi-e rusine de tine...

sztrugackij 2010.09.16. 20:32:57

@Leroi: Trianon nem szeretet kérdése.Tetszettek volna világháborút nyerni,vagy legalább időben kiszállni.
Mindig másokat hibáztatni,erről ismerszik meg a magyar.

Leroi 2010.09.16. 20:35:15

@t a m á s:
A puliszka, padlizsán és a krumpli mióta balkáni kaja?
Mindkettőt fogyasztják Magyarországon is...

sztrugackij 2010.09.16. 20:38:27

Dar totusi istoria ai invatat la scoala? Ai macar bacalaureat? Ca vorbesti prostii!

Leroi 2010.09.16. 20:38:51

@sztrugackij:
Tetszettek volna köpenyegforgató módon hátatfordítani a szövetségesnek és megtámadni őt csalárdul.

Meghamisítani papíron az etnikai arányokat és hazudozással előnyökhöz jutni...

A győztes hatalmak tisztjeit kurvákkal és itallal befolyásolni a békeszerződések aláírása előtt, hogy jobban fogjon a ceruzájuk...

Bravó, sztrugackij...

Leroi 2010.09.16. 20:40:38

@sztrugackij:

Tu crezi in istoria invatata din cartile de istorie romanesti?!

Varianta romaneasca, continuitatea daco-romana??

Da, am cu mult mai mult decat bacalaureatul, fii linistit...

t a m á s 2010.09.16. 20:43:13

@Leroi: Természetesen nem az említett ételek balkániak. A szavak a kifejezések, amikkel traktálnak minket az utóbbi időben. hogy nekik mindenre megvan a jó kis székely kifejezésük. A You Tube-n már vannak székely-magyar szótár klippek, - tanuljátok magyarok a mi szlengjeinket - ez vár rátok.

Leroi 2010.09.16. 20:45:53

@t a m á s:
Magyarországon is van egy pár jó helyi tájszólásra jellemző kifejezés...én nem "mamaligázok", de a krumpliról még eszembejut a pityóka (van annyira "magyar" mint a burgonya, ami ugye, Bourgogne-ból származik...), nem szleng: tájszólás...A székely is van annyira magyar, mint a jász, a palóc vagy szabolcsi tirpák...

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2010.09.16. 20:46:23

@t a m á s:
A magyar oktatási rendszer csődje, hogy két diplomája lehet egy ilyen "okos" embernek.
Tudod mit, egyezzünk meg abban, hogy az én adóm megy a határon túliaknak, a tiéd pedig a Hagyó-Hunvald-Wieszt-Zuschlag és több tucat társa börtönkosztjára.

Csomorkány 2010.09.16. 20:51:01

Érdeklődéssel olvastam, kívülállóként néhány fölvetés:

- A szerző céloz a párttitkárgyerek ministrálására. Erdély vallásgyakorlat terén Lengyelországgal vetekszik, akár a román, akár a magyar népességet nézzük. A Mandíneren ne legyen szégyen ezt értéknek tartanom. Számomra úgy tűnik, a románságnak köszönhető, hogy az istentelenség magyarországi divatjától a magyar kisebbség jó része is megmenekült.

- Fölvetem, hogy a gyermekszülési hajlandóság, amely Erdélyben máig sokkal nagyobb, mint nálunk, a románoktól jön. Ha másért nem, hogy tartsuk a lépést.

- Pillanatnyilag Erdély sokkal gyorsabban fejlődik, gazdaságilag, mint Magyarország. Még van mit behozniuk, de az a 10-20 év lemaradás, ami fönnáll, történelmi léptékkel mérve nem behozhatatlan. A "rendszerváltás" nevű kanyart az elmúlt 20 évben egy zömében román politikai elit sokkal jobban vette, mint a mi elitünk.

- Az utak rengeteget fejlődtek az elmúlt húsz évben. Decemberben végigsuhantam úgy Székelyföldig, hogy egy 5 km-s szakaszt leszámítva sehol nem akadályozott az út minősége. Ez 1995-ben, vagy 2000-ben elképzelhetetlen lett volna. Jó, autópályák még mindig nincsenek, és hiányoznak is, de határozott benyomásom, hogy Erdély és Románia is sokat kupálódott mióta ismerem.

Leroi 2010.09.16. 20:51:42

A horvátok 1990 után azt mondták a szerbeknek (a SZERBEKNEK, akik jóformán nyelvtestvéreik, tehát több közük van egymáshoz, mint nekünk a románokhoz), hogy elég, vége, netovább.

Tökösen, keményen, meg nem alkuvón: elég.

Most saját államuk van.

Az erdélyi magyar?
Csak a nyelvcsapásai szaporodtak meg és éli a megalázottak életét.
Tudjátok mit?
Úgy kell nekünk.

soproni1 2010.09.16. 20:57:28

Véletlenül átmentünk Szlovéniába ( fránya GPS) és a határtól 10 méterre gyönyörűen gondozott, művelt hegyoldal, tisztaság. Aztán sajna vissza Rédicsre, ott pusztulat, magyaros mocsok, gaz.
Ausztria detto. Ezeknek a részeknek előnyére vált az elcsatolás, mert többségében szorgalmas nemzetek lakják.

Szalahadin 2010.09.16. 20:59:44

@kesztió:
Miért akarod az a látszatot kelteni, hogy nem ugyanannyi az esélyed fordítva kifogni? Vagy szerinted Romániában ismeretlen a kopasz, kigyúrt, tetovált dögláncos, románul beszélő orángután nagy terepjáróban? Ne röhögtesd már ki magad!
Vagy esetleg Magyarországon nincsenek értelmiségiek?
Tehát a lényeg, hogy kifoghatod így is úgy is, a hibás általánosításokkal meg pont azt teszed, mint a románok Erdéllyel az utóbbi 90 évben, hozzá nem adsz a fórumhoz, de legalább elveszel belőle...

Leroi 2010.09.16. 21:00:59

@Csomorkány:

-Egyformán büdös a román posztkomcsiknak a is vallás;
-Ja, a románok mindig értettek az etnikai arányok módosításához. Teleszülés, betelepítés, stb...;
-Erdélyben az olcsó munkaerő reményében özönlöttek be a multik és látványos fejlesztésbe kezdtek. Ezt látjuk. A valóság: munkanélküliség, pénzromlás, nyomor;
-Ajánlom a Vállaj-Csanálos határátkelőt, menj át és
Nagykárolynál fordulj Nagyvárad felé.
Ha végigmész tengelytörés nélkül, művész vagy.

t a m á s 2010.09.16. 21:03:48

@Szathmáry: Bár csak "jópofa" megjegyzés, de teljesen kiegyeznék a javaslatban. A Hagyó-Hunvald-Wieszt-Zuschlag és több tucat társa börtönkosztja évi kb. 1 millió forint. A határon túliak éves támogatás (nézd meg a korábbi Határon Túliak Hivatalának home lapján) évi közvetlen 11-12 milliárd forint.(meg a Kárpátmedencei Református Egyház és egyéb alapítványok bújtatott támogatásait)

Hát sajnos ebbe sajnos akarom, nem akarom nekem is "be kell szállnom".

E nélkül tudnám őket szeretni, de...ők minket nem.
Kérdezd meg a "Partidul Civic Maghiar" Székelyudvarhelyi-i Szász Jenő és cimborái MPP embereit.

sztrugackij 2010.09.16. 21:10:17

@Leroi: Ez a" kurvák Trianonban"olyan fokú tudatlanságra vall,hogy már én érzem magam kellemetlenül;Sajnos ilyen szinten már nincs mit mondanom neked.Egy elsősnek nem tudom elmagyarázni a másodfokú egyenlet rejtelmeit.
Az egyetem nevére ahol végeztél azért kíváncsi vagyok.

Leroi 2010.09.16. 21:11:37

@t a m á s:

A nyolcvanas években az a szó, hogy Magyarország ott volt minden erdélyi magyar imájában, mindent imádtak, ami Magyarországra emlékeztette őket,
a fiatalok a magyarországi ifjakat utánozva öltözködtek, a magyar együttesek hanglemezeit fű alatt csempészték át és másolták, fővárosuk Budapest volt, ezerszer is Budapest és sohasem Bukarest...
Mindig szerettünk benneteket és nem a pénzetekért, hidd el.

Antifaszok Réme 2010.09.16. 21:13:42

"Élt 4 évet" utalt az 1940-44 lözötti magyar időre a sírfelirat a székely ember sírján...

Ezek után kérdem, mit tett csak 22 év után (1918-40 közt) Románia Erdélyhez ?

Leroi 2010.09.16. 21:14:21

@sztrugackij:
Megvan Trianon története, ha akarod a fejemben, ha akarod, idézhetek általad ismert vagy nem ismert művekből is.
Sajnálom, ha benned a meghamisított román verzió él.
Mielőtt letudatlanozol, elmondom,hogy Erdély legjobb egyetemén végeztem, ahová iszonyú nehéz volt bejutni akkor.
A te dolgod, hogy kitaláld, melyiken.

kardarka 2010.09.16. 21:16:04

@Leroi @Csomorkány: A Károly-Várad épp most újítják fel, és az utak tényleg sokat javultak. Viszont azzal a kijelentéssel hogy a lemaradás 10-20 év vitába szállnék, mivel szerintem inkább 30-40, a kis falvakban. A városokban találó a 20 év kb.

Amúgy ritka madárként Kolozsváron élek már néhány éve, úgy, hogy én Mo-ról költöztem át ide egy munka miatt, és ami szerintem megfigyelhető, hogy a magyarok is átvették (tisztelet a kivételnek) a ráérős, halogatós 'román' stílust. Ezt tette hozzá románia Erdélyhez. A mindjárt az egy hét, a rögtön az 5 nap...

Zorq 2010.09.16. 21:19:58

Elsosorban nepesseget tettek hozza, es ezert az ovek ma. Eletter kell - ez a romanok jelszava, es igyekeznek kiszoritani onnan minden mast. Ezt magyar fejjel nehez megerteni, de ok mas kultura. Ha nem nyomna'k el a magyar identitast, ha elfogadnak, hogy mas nemzet is elhet ugyanazon a teruleten, hogy mindketto allamalkoto nemzet, akkor nem szuletne ujbol es ujbol ujja az anyaorszaghoz tartozni vagyodas es az irredentizmus. Akkor lehetne bekeben lenni egy helyen. Ehelyett ott nemzetallam van, nemzeti terulet, hozza gyartott tortenelemmel. Mint Szlovakiaban. Masnak nincs helye, maximum mint a kutyanak a kutyaolban.
Nagyjabol ennyit tettek hozza.
Termeszeti kincseket, adot, stb elvettek, es kiepitettek belole a Regatot es Moldvat. Ugyan manapsag nagyjabol egyre megy, hogy melyik rendszer szedi le a sapot az emberrol, de a 100 eves evforduloig jo lenne egy par dolgot kimondani, es a nemzetkozi sajtoban megjaratni:
- hogy pontosan mekkora disznosag is volt Trianon, es milyen jatszmak kozepette ment is vegbe (mindket oldalrol)
- hogy Erdellyel egyutt Kelet-Magyarorszagot is elraboltak, amit hivatalosan vissza kell kerni (ahogy fentebb irtak)
- hasonlokeppen Pozsonyt es Kassat is vissza kell kerni
- Szekelyfoldnek pedig autonomiat.
Kerdes az, hogy minek. Mit valtoztat. Nem-e lenne jobb az egyutteles javitasara osszpontositani. A gyerekeinknek mivel tennenk jobbat? Lehetne skandinav szellemben is kezelni a kisebbsegeket, es akkor az a poen is elsutheto lenne, hogy Trianonban voltakeppen Erdelyhez csatoltak hozza Romaniat...
Mert valojaban ez is tortent, es eleg nagy reszben ezert is akar resze lenni Romania a nyugati civilizacionak. A mostani politikum pedig valamelyest nyitott a valtozasra. Komplex kerdes, hogy mit kellene lepni. Mindenesetre tartozunk azzal magunknak is, hogy felalljunk, es vilagosan elmondjuk, hogy mi a bajunk.

Leroi 2010.09.16. 21:20:28

@sztrugackij:

Egy magyarellenes "magyarral" pedig ÉN nem állok szóba.
Ne csúfold meg a nemzetemet azzal, hogy magyarnak vallod magad.

t a m á s 2010.09.16. 21:20:36

@Leroi: Őszinte és szép szavak amiket írsz. Igaz, így volt a nyolcvanas években. Sok kedves erdélyi barátomtól is tudom.
DE. Ma 2010 van és a POLITIKA mást csinált ebből is.
Hallgasd Se*mjén Zs.-ot vagy Kincses Előd szövegeit.

Leroi 2010.09.16. 21:22:33

@Leroi:

Ilyen szöveggel beállhatsz Weisz, Spielmann, Klein és Diamantstein mögé az ezer Jobbik-ellenes aláíró listájára.
Nagy a gyanúm, hogy közéjük sorolható a metélt fütyid.

Snexi 2010.09.16. 21:23:24

@sztrugackij:
te elolvasod egyáltalán amit írsz?te ezt komolyan így gondolod?rosszul vagyok az ilyen idegenszívű emberektől
úgy mondod mintha akkoriban lett volna választásunk
kilépni meg megpróbáltunk csak sajnos már féléve megszálltak minket elötte...

Leroi 2010.09.16. 21:23:32

@t a m á s:
Kincses megszenvedett ezért.
Semjént nem ismerem.

/amúgy a fenti hsz sztrugackijnak szólt/

Snexi 2010.09.16. 21:25:38

@Snexi: természetesen itt a 2.vh-ra gondoltam,de ez teljesen igaz az elsőre is
tisza volt az egyetlen aki ellenezte a háborút mégis mi szoptunk legjobban
sajnos ezzel járt az ilyen emberek gondolkodása mint a tied,hogy hagyták szétlopni az országot

Leroi 2010.09.16. 21:26:23

@Zorq:
Kell Erdély.
De a román kolonc nélkül.
Sosem kérdeztek meg, hogy akarunk-e alattuk/velük élni.
Mért ne kaphatnák ezt ők vissza?
Nem kellenek nekünk, se Európával, se Európa nélkül.

kapalika 2010.09.16. 21:28:31

Érdekes cikk. Az Európa-metanarratíva stb. ostorozása nagyon jól és entelektüellül hangzik, de valójában nincs más kiút. Erdélyben civilizációk (román, magyar/székely, szász, cigány) és civilizáció-aspirációk (francia-olasz-spanyol, német-osztrák; katolicizmus, reformáció, ortodoxia) csapnak össze, ezek pedig tényleg csak közös Európában oldódhatnak fel. Persze ez nem azt jelenti, hogy egy az egyben elfogadjuk a Brüsszel-álmodta Európát (talán még ők sem tudják mi az) és nem tesszük hozzá azt az Európa-képet amit a '80-as években olyan naívan de szépen megálmodtunk (az álmok ereje nem lebecsülendő).

Rengeteg őszinteségre lesz szükség. Magyar részről nem sétálhatunk úgy Erdélyben, hogy a román jelenlét csupán egy ideiglenes zavaró tényező, ahogyan egy (legfőképpen) erdélyi román sem lehet aziránt vak, hogy az Erdély szivét jelentő városok régi, kulturálisan tőkeképes `európai' részei szász-magyar épitmények.

stb.stb.stb. majd máskor.

sztrugackij 2010.09.16. 21:32:50

Furcsa történelemkönyvek lehetnek.Azokban az áll,hogy a Szovjetunió megtámadta Magyarországot,a németek a segítségünkre siettek,még a zsidókat is elszállították csak ,hogy ne lábatlankodjanak itt.
Trianonban valahogy nem értékelték a német-magyar szerződés maradéktalan betartását ,mégis mit vártatok ,hogy Romániától elcsatolják Erdélyt és jutalmul Hitler utolsó seggnyalójának adják? Ti tényleg álomvilágban éltek!

Snexi 2010.09.16. 21:32:55

ja és arról nem is beszélve,hogy nincs messze a következő "trianon" sem
szegény halmozottan hátrányos helyzetű honfitársaink lassan túlszülnek bennünket,már most is évente elmegy rájuk annyi hogy a 10-es metrót is fellehetne abból építeni
mi lesz itt pár évtized múlva?szülik itt tizesével a gyerekeket
persze fölül megy a kuss,az emberek meg rettegnek az utcán
nem hiszem,hogy észak-keleten azért erős a jobbik mert valami csoda folytán ott "rasszistábbak" az emberek,hanem azért mert a saját tapasztalataik miatt nem veszik be azt a kamut amit a média nyom
ha cigány öl magyart akkor "magyar állampolgár" az elkövető,ha meg fordítva akkor óriás betükkel ki van írva a származása a a halottnak/sérültnek

sztrugackij 2010.09.16. 21:41:09

@Snexi: Ahogy mondani szokták,így jártatok.
Ne mondd nekem,hogy nem volt választási lehetőség.
Mindig van.
Franciaország 2 évig volt megszállva,mégis tudtak harcolni a nácik ellen.Elkergették a kollaboráns kormányt.

Snexi 2010.09.16. 21:41:44

@sztrugackij:
nézd,magyarország 44-ig a zsidók menedékhelye volt,azután hatalomra kerültek a nyilasok (ja,hogy akkoriban már megszállták magyarországot a németek és nem volt más választás?a mi hibánk,persze)

bár teljesen mindegy,ahogy te gondolkozol azt gusztustalannak tartom,de úgysem tudlak meggyőzni
sajnos mára beért az amit elkezdtek 49-ben...

Leroi 2010.09.16. 21:43:07

@Snexi:

A magyar lassan kisebbséggé lesz az 1920-as határain belül is így van.

Lám, van itt egy pár érdekes lény, akiknek tetszik a szétdaraboltság, a kisebbségi sors, Romániában a románok seggét nyalták, Magyarországon a zsidókét, mindig kell egy ülep, amiben jól érzi magát a nyelvük.
Amíg ilyen megalkuvó szarháziak léteznek, addig nem kell félteni a Trianoni békeszerződést, maradéktalanul be lesz tartva.

Snexi 2010.09.16. 21:43:11

@sztrugackij:
d-napról hallottál e?nekünk ki segített volna?

Snexi 2010.09.16. 21:44:29

@sztrugackij:
d-napról hallottál e?nekünk ki segített volna?

Leroi 2010.09.16. 21:47:16

Franciaország volt Hitler egyik fő csatlósa, a kollaboráns Pétain kormány az utolsó zsidót is kivitette azáltala kormányzott államterületből.
Ezrével álltak be a franciák az SS-be, a Charlemagne SS-hadosztályt franciák alkották, harcoltak Moszkvától Berlinig, a kapitulációig a németek oldalán.
Imádták Pétaint és Hitlert, bármit is próbál ma hazudni a francia történetírás.
Hogy pár franctireurt kinyírtak a németek? Kevés volt.
NEM LEHETETT ellenállni annak a nagyhatalomnak.
Vele élve vagy nélküle holtan.Nem volt választás.

kacsa. 2010.09.16. 21:47:24

Érdekes írás.
Off: Nem lehetne a "te nem vagy magyar" típusú hozzászólásokat mellőzni? Hadd döntse el mindenki maga, hogy annak tartja-e magát. A tettei, majd igazolják. Vagy nem. Nagyon rosszul esik, ha egy határon túli magyar azt érezteti, hogy ők különbek, mint az anyaországiak. Azt is megértem, hogy pl. egy erdélyi magyar nem szereti, ha (tudatosan, vagy sem) lerománozzák. Ráadásul mindkét viselkedés könnyen ellenérzést szül a másik félben.

Sanyix 2010.09.16. 21:51:25

Nekem apai nagyszüleim erdélyiek voltak, apum már átköltözött kis-Magyarországra, van Trianon előtti magyar térkép a falamon , de nem vagyok kigyúrt kopasz, jobbik szavazó vagyok mert az az egyetlen magyar párt.

Előző félévben volt egy székely szobatársam (Bp-en tanul), örömmel konstatálta hogy jó pártra szavaztam, és megveregette a vállam:-)

Ő is talán tudja amit én, hogy Markó-Orbán-Tőkés féle trutyizással soha nem lesz ott még autonómia se.

A helyes módszer:

Kitűzni a székely zászlót, minden településre ahol még magyar többség van, (ahogy Sepsiszentgyörgyön megtették, és a bíróság jogosnak találta( sőt én még mondjuk Marosvásárhelyre is kitűzném

Kikiáltani Székelyföldön az autonómiát nagy csinnadrattával (ehhez minden székely és magyar ember támogatását várnám) lehetne mondjuk műtárgyakat is robbantgatni (távvezeték stb. ) lásd. Észak-Olaszország! (mely ugye autonóm, osztrákok lakta terület! )
Ezzel biztos bekerülnének a székelyek az eu minden országának híreibe, hirtelen "Európai Uniós Téma " lenne a székely autonómia.

Mivel senki sem akarná , hogy elfajuljanak a dolgok további, akár fegyveres konfliktusokká (lásd Baszkföld, Katalónia stb.. ) a további konfliktusoktól való félelem EU-s, magyar nyomással kombinálva elgondolkodtatná a román vezetőket, akik belátnák hogy az egyetlen békés út az autonómia.

Emlékeztetnék mindenkit, hogy minden alkudozásnak az a természetes folyamata (most az eladó, azaz a magyarok, és székelyek szemszögéből) , hogy többet kérünk, mint amennyit a másik (román) adni kíván. A kettő között félúton alakul ki az a középpont (pl. 'árban') , amikor mindkettő belemegy a játékba. De ha eleve nem kérünk többet, mint a középpont, sose sikerül az alkut számunkra előnyösen megkötni.

Úgy is fogalmazhatnánk: Először a reálisnál nagyobb igényekkel kell fellépnünk, értsd akár fenyegetéssel, kemény fellépéssel, szankciókkal, fegyveres konfliktus kilátásba helyezésével. Ezután a következő lépésként a mindkét fél számára elfogadható kompromisszumot felajánlva (autonómia) eredeti nagyobb igényünkből 'lejjebb adni'.

Ha elég nagy csinnadrattát sikerül csinálni, szerintem Európa számára leesik, hogy itt egy kisebbség próbál függetlenedni, ezt a közvélemény is helyesnek vélné, sőt, az EU egyik cikkelye is kimondja, hogy az egy területen élő nemzetiségeknek joga van kikiáltania függetlenségét. Várhatóan nem ezzel az elvvel mennének szembe és a román kormányt az autonómia megadására ösztökélné, szemben a kisebbségi jogok elnyomása helyett.

Ha egy-két bomba robbanna Románában egyszerre, biztos belekerülnénk a nemzetközi sajtóba, ezt meg lehetne támogatni nagyfejes politikusok nyilatkozataival, miszerint "Erdélyben a kisebbségi jogok elnyomása nagyfokú" stb...

Székelyek! Hallottatok már a katalóniai autonómiatörekvésekrő? Remélem igen. Szerintetek Katalóniában az emberek hallottak már a székely autonómiatörekvésekről? Aligha, a magyarokon meg a románokon kívül aligha valaki, még az EP képviselőknek is csak kis része mert részt sem vesznek az üléseken.

A magyar kormány is segíthetne, hogy falaz az EU felé, például hogy azt mondja hogy semmilyen köze nincs "szélsőséges" csoportokhoz és szervezetekhez amelyek "erőszakosan" "keményen" próbálják visszavenni Erdélyt,(szavakban elhatárolódik) ugyanakkor nem csukja le ezen szervezetek tagjait és egyéb jogi szankciók felett is elnéz, így passzívan, hallgatólagosan támogatja törekvéseiket.

Zorq 2010.09.16. 21:51:57

Szerintem meg kellene lepni a kovetkezoket:
- lobbizni egy skandinav mintara alapulo egyseges europai kisebbsegi torvenyert, aminek a betartasat szigoruan vennek, pl kimondani, hogy a magyar allamalkoto nemzet Erdelyben (vagy Romaniaban), kotelezove tenni a magyar nyelv oktatasat az erdelyi romanoknak (becsuletukre, a rendoroket tanitjak magyarul), minden ugyintezest lehessen 2 nyelven vegezni
- kimondani es megvitatni Trianon kerdeset, teruleti rendezessel egyutt (nehez kerdes, miutan Magyarorszag tobbszor is lemondott ezekrol a teruletekrol)
- lobbizni egy (legalabb kanton-rendszerben mukodo) autonom Erdelyert - ebben sok roman is benne lenne, mert tele van a tokuk Bukaresttel. Nem mintha Budapest sokkal vonzobb alternativaval tudna szolgalni.
Ennyit elso lepeskent.

A magyar szelsojobbnak annyit, hogy ha annyira felsobbrendu a magyar, akkor miert nem latszik ez a mai magyar valosagban? Valositsuk mar ezt meg legalabb Magyarorszagon, hogy mutassuk meg, mirol is beszelunk. Mas targyalasi poziciot jelentene az erdelyiek szamara is egy gazdag, eros, civilizalt Magyarorszag. Es hat Erdelyben sem adomanybol kellene elni, hanem kiharcolni azt, ami a befizetett adobol a magyaroknak jogosan jar.

drDankó · http://sportization.blogspot.com/ 2010.09.16. 21:52:55

mit adott hozzá Románia?
kóbor kutyákat az út mentén...

Leroi 2010.09.16. 21:53:35

@Sanyix:
Remélem, meghallgatásra találsz, egyetértek...

tempetőfi 2010.09.16. 21:53:39

@t a m á s: Az "egydimenziós magyar" a szélsőjobb szájkaratésokra vonatkozott, elnézést, valóban félreérthető volt. Ha úgy általában "táposoznék", akkor nem írnék a Mandinerre.
Ja, és a "bozgor", ugye, hazátlant jelent, remélem, nem gondolod, hogy nincs hazád.

Waldorf Rolandó 2010.09.16. 21:56:27

@sztrugackij: muha, a nagy francia ellenállás:) hallo,hallo :)

"Ahogy mondani szokták,így jártatok."

ez meg mindent elmond rólad, te is csak beszélsz magyarul. A Trianonban bevetett arisztokrata román kurvák meg, nagy sajnálatodra,nem legenda (ahogyan azt az index blogokon bőszen igyekeznek terjeszteni).

Antifaszok Réme 2010.09.16. 21:58:45

@Sztrugackij:
Dar totusi istoria ai invatat la scoala? Ai macar bacalaureat? Ca vorbesti prostii!

@Leroi:
Tu crezi in istoria invatata din cartile de istorie romanesti?!

Varianta romaneasca, continuitatea daco-romana??

Da, am cu mult mai mult decat bacalaureatul, fii linistit...

MAGYARORSZÁGON MAGYARUL ! (Ismerős ez valahonnan ?)

Így csak a bozgorok beszélnek...

Leroi 2010.09.16. 22:03:02

@Antifaszok Réme:
A románok tartják az erdélyi magyarokat hazátlanoknak avagy az ő nyelvükön "bozgoroknak".
Ha akarod, lefordítom, de következtethetsz a magyarul is hozzáfűzött parázs vitából arra, hogy miről is lehetett szó.

Leroi 2010.09.16. 22:05:50

Ja, és a fő kérdésre válaszolva:
Mivé is tette Románia Erdélyt?
A Tündérkertből kuplerájt csinált.

Snexi 2010.09.16. 22:06:22

@Sanyix: először itthon kéne a fejekben rendet rakni
vicc,hogy ma a revizionizmus csakis szélsőjobbal kapcsolható össze (legalábbis sokakba ezt nevelték bele)
horthy-szobor miért nincs még mindig?normális trianon emlékmű miért nincs (újra)?
miért "ciki" ma a nemzettudat?nekem pl ott lóg a falamon a címeres zászló és akárhányszor valaki látja csodálkozik:"hát de te nem is vagy kopasz" és hasonlók...

Snexi 2010.09.16. 22:08:48

@Snexi: ja,azt hozzákell tennem hogy 15 éves vagyok,így a mai fiatalságról beszélek,de nem hiszem,hogy az idősebb generációra sem lenne ez igaz

Leroi 2010.09.16. 22:11:10

@Snexi:
Ebben Kádár elvárs a ludas és bősz tanítványaik, akik idén tavasszal lettek kirúgva végre a pozícióikból.
Pár évtized alatt olyan űrt voltak képesek kreálni a fejekben, hogy egész generációk hülyültek hiányzó nemzettudatú, ostoba ökörcsordává, akiket oda hajtott a hajcsárjuk, ahová kedve tartotta.
Na, ezek kérdik ma meg az erdélyi magyart, hogy román létére mért beszél ilyen jól magyarul és ezek tévesztik össze Kolozsvárt Konstancával.

Kandabula 2010.09.16. 22:16:16

Kis történelemóra: "mit tett hozzá Románia Erdélyhez?" A történelmet tekintve inkább így: mivel gazdagította Erdély Romániát? Vagy még inkább így: mivel gazdagították a Horthy-kormányok döntései Romániát? Nem való nekünk a politika! A külpolitika pedig végképp nem!

stim 2010.09.16. 22:16:56

szerintem mindaddig amíg a nagyhatalmak úgy látják, hogy Erdélyben és Felvidéken nincs probléma, nincs feszültség addig nem érdekük egy "működőképes" rendszert megváltoztatni mert nem kényszeríti őket senki. Ha azt érezné a külföld, hogy ez a rendszer nem működőképes akkor talán hajlanának hasonló megoldásra mint Koszovó. De azt háború előzte meg. Az meg kinek kell? Polgári engedetlenség, Deák féle passzív ellenállás talán előremozdíthatná az önállósodást de az emberek békében akarnak élni, nem feszültséget teremteni. Nehéz ügy. Kérdés, hogy a függetlenség mennyire fontos és meddig mennének el érte? Milyen eszközök vannak? Is ki az aki akarja csinálni? És a függetlenség milyen előnyökkel járna ami miatt érdemes megtenni dolgokat? Nem Bukarest és Pozsony kezeli az adót és az helyben marad? Nincs hátrányos megkülönböztetés? Lesznek a Trianoni békediktátumban kötelezettségként vállalt magyarnyelvű kiépített oktatási rendszerek? Nem lesz erősazkos betelepítés? Miért vállalnának és mennyi kockázatot, mi a cél?

Leroi 2010.09.16. 22:19:51

@Kandabula:
Románia féktelen étvágyában háromszorosára növelte az államterületét 1920-ban.
A mesében a béka is póruljárt, amikor ökörré akart dagadni.
Kihasadt.
Ezt kapták a románok 1940-ben.
A lopott érték (sajnos, csak időlegesen) visszakerült jogos tulajdonosához.

Waldorf Rolandó 2010.09.16. 22:21:03

@Kandabula: na,mármeg Horthy az oka trianonnak.

Leroi 2010.09.16. 22:23:54

@stim:
Gyakorlatilag Magyarország és Ausztria az utolsó két ország, akik még változatlanul a Saint-Germain-ben és Trianonban meghúzott határaik közt élnek. Körös körül mindenhol határkiigazítások voltak, új államok jöttek létre, régiek szűntek meg.
Trianon tehát voltaképpen már nincs.
Csak egy erős magyar lobbi (ami ugye illúzió) tudna harcolni azért, hogy mentse, ami még menthető.

Megfigyelo 2010.09.16. 22:31:12

@Leroi: Aki nem tudja, hogy a "fasiszta" egy gyűjtőfogalom (az olasz fascismo-tól a nácikon és nyilasokon keresztül a falange-ig, stb.) az ne akarjon másokat okítani.

Kandabula 2010.09.16. 22:35:31

@Leroi: neked lenni észnél? Lenni primitív? Miket Te beszélni? Végre Te nem elhüjül. Lenni világítótorony! Komolyra fordítva: miféle űrről beszélsz? Mi lett itt elfelejtve? Hol az ökörcsorda? Te is részese vagy? (Vagy voltál?) Egyébként Bukarestet szokták összetéveszteni Budapesttel... Ráadásul egyre kevésbé szégyen.
Végül: "Pár évtized alatt olyan űrt voltak képesek kreálni a fejekben, hogy egész generációk hülyültek hiányzó nemzettudatú, ostoba ökörcsordává, akiket oda hajtott a hajcsárjuk, ahová kedve tartotta." Sehol űr (Te vagy a példa) sehol hiányzó nemzettudat (Te vagy a példa), de ökör, nos, az van.

Leroi 2010.09.16. 22:36:46

@Megfigyelo:

Melyik falange? Franco Falange-ja vagy Pierre Gemayel libanoni falangeja? (tudod, a maroniták,, akik Izrael oldalán harcolva gyilkolják arab nemzettestvéreiket)

Lássuk csak, melyik "fasiszták", "tanár uram"?

És mióta fasiszta a Jobbik?
Menj be a Parlamentbe és fasisztázd csak le őket, hadd lám, mered-e?

Leroi 2010.09.16. 22:38:12

@Kandabula:
Na, elbődül az ökör is, nincs baj?
Hozzám szóltál, barom?
Fordítsd le valami emberibb nyelvre.

Kandabula 2010.09.16. 22:46:30

@Waldorf Rolandó: nem ezt mondtam. Azt mondtam, hogy a Horthy-éra kormányainak döntései nem szolgálták a magyarság ügyét. A románok pedig kihasználták a magyar... de itt most elegem lett a hülyeségből, ez a cikk nem alkalmas komoly elemzésekre. Fortyogjatok a saját zárt világotokban. Pá!

Antifaszok Réme 2010.09.16. 22:47:05

Mit tett hozzá Románia Erdélyhez?

Az elmúlt 14 évben többször voltam Erdélyben "egydimenziós" magyarként. Beszámoló, benyomásokról:

Nagyvárad felé:

Rozsdás csövek, lepusztult létesítmények az út mentén. Mintha Mordorba értem volna. Egy méter magasra minden fa törzse fehérre meszelve. Az elmúlt években azért talán javult a helyzet....

Nagyváradon mindenhol félbehagyott építkezések és daruk egymás hegyén hátán. Most is ez van ott ? Röhögni való oláh villamosok. A belváros szecessziós stílusából valami már látszik, egész szépen fel van újítva néhány épület.

Csucsa:

Valami idióta oláh költő emléke a domináns, Adyékról alig valami....

Arad:

Egy eldugott foci ? pálya mögött az aradiak emlékműve. Röhej.

Déva:

Hatalmas kőbetűkkel kirakva a település neve románul a várhegyen.

Vajdahunyad:

Még látszik, egykor milyen szép lehetett ez a vár. A kilátás körbe egy rohadt ocsmány vasgyárra. Mintha Mordorba értem volna....

Nagyszeben:

Azért ezek a szászok tudhattak valamit. Ez még 80-90 év lerohasztás után is látszik.

Gyulafehérvár:

Ütött-kopott rom. kat. érseki székesegyház, előtte cseszett nagy építkezési gödör, amit kerülgetni kell. Talán megtalálták itt Decebál 2. dák király múmiáját ? Az Appor kastély zósvicci szögesdróttal elzárva, kiívülről egy istálló benyomását kelti. Lépten-nyomon megrongált monarchiás szobrok.

Persze az ortodox katedrális és a ház, ahol kimondták az "egyesülést", csili-vili...

Torockó felé:

Kb. 5 km/h-val kell kerülgetni a hatalmas gödröket az úton. Az út elején ahagymakuplás honfoglalás ortodox zárdája. A faluban is épül egy ortodox templom, holott még mindenki magyar ott.

Nagyenyed:

Az erődtemplomban a pap ? még magyarul idegenvezet.

Torda:

Semmi nincs nyitva a történelmi épületek közül, csak kívülről.

Kolozsvár:

Cseszett nagy építkezési gödör a Mátyás szobor előtt, oláh nemzeti színekre festett padokkal körbevéve. Sanyi barátom hátára veszi a magyar zászlót és elindul a Szent Mihály székesegyház felé. Az oláhok valamelyik utca túloldaláról már makognak, mutogatnak... A magyar könyves bolt előtt valaki rászól magyarul: Ez megőrült...

A Mátyás király szülőháza állandóan zárva, akár mikor vagy ott.

A Házsongárdi temetőben egyre több az oláh sír a régi magyar sírok körül...

Székelyföld:

Szinte mindenki magyarul él, mozog, beszél.

Békási szoros:

Gyönyörű tájban, egy keskeny műút az égbe szökő sziklák között, melyen oláh dömperek döngetnek megállás nélkül fel-alá a turisták tömegei mellett...

Ojtoz:

Lekaparják a magyar neveket a sírokról és oláhra vésik át. Üdv Orwell, 1984 !

Segesvár:

Fehér leplek lógnak a történelmi várfalakról, mintha dél-olaszban lennénk valahol...

Brassó:

Egész jó.

Törcsvár:

Drakula kastély a magyar várból...

Fogaras:

Ez a vár is kong az ürességtől, mint Vajdahunyad.

Szászhermány, erőd templom:

Mondom, hogy azért ezek a szászok tudhattak valamit. Ez még 80-90 év lerohasztás után is látszik.

Nagyszalonta:

Egész korrekt Arany kiállítás.

+ Erőszakos, balkáni vezetési stílus az utakon.

++ Pusztuló magyar emlékek, kastélyok, épületek.

Összegzés: Egy európai területet sikerült balkáni színvonalúra süllyeszteni. Mostanában egész sokat fejlődött (látszólag ?) és már egyre több helyen magyarul is kiírják a település neveket.

Megfigyelo 2010.09.16. 22:48:24

@Leroi: Nem egészen így áll a dolog. A II. V.H. után megvont határokhoz sehol sem nyúltak, azokat a nemzetközi közösség abszolút sérthetetlennek tekinti, és erről számtalan szerződés is született (Helsinki, stb.) Szétszakadhattak országok, de a külső határokhoz nem lehetett nyúlni. Sőt a Jugoszlávián belüli köztársaságok határaihoz sem lehetett nyúlni, ott sem, ahol a náprajzi elv tökéletesen indokolttá tette volna - pedig ezek nem voltak nemzetközi szerződésekkel garantálva, csak belső közigazgatási határok voltak. Nem várható, hogy az a hozzáállás megváltoznék. (Pl. a koszovói kérdés is sokkal könnyebben megoldható lenne, ha az északi, szerbek által lakott sávot Szerbiához csatolnák, de az EU -- és az USA is -- a legmerevebben ellenzik. Félnek a "dominóeffektustól".)

Kandabula 2010.09.16. 22:49:04

@Leroi: Elnézést, NEM VAGY ÖKÖR!

futura 2010.09.16. 22:49:19

@Sanyix:
Ha komolyan veszed amit itt közzé tettél, egy futóbolond vagy.
Nem gondolod , ezt többszörös fedéssel, sejtszerűen kell megvalósítani. Vagy egész más szervezetnek dolgozol?

@Leroi: Vigyázzatok, provokátor!

recommented 2010.09.16. 22:52:17

Erdély az Erdély. Se nem Magyarország, se nem Románia. Rossz a kérdés, hogy mit tett Románia Erdélyhez. Mit tett Magyarország Erdélyhez? Mit tett Magyarország a Monarchiához? Felesleges történelmi kényszerhelyzeteket elemezni.
A románokkal semmivel nincs több probléma, mint a magyarokkal. A történelmi kényszerhelyzetekkel van, de arról sem a magyarok, sem a románok nem tehetnek. Felesleges a bűnbakkeresés, az nem old meg semmit, meg kell tanulni együttélni a másikkal. És az nekünk, magyaroknak se megy igazán jól.

Megfigyelo 2010.09.16. 22:55:23

@Leroi: Természetesen Franco falangistáiról írtam, a libanoni viszonyokról nem vagyok tájékozódva,

A Jobbik egy klasszikus fasiszta párt, működése szöges ellentétben áll a Magyar Köztársaság alkotmányával és az érvényes nemzetközi szerződésekkel (pl. Párizsi Béke). Rég be kellett volna tiltani.

Antifaszok Réme 2010.09.16. 22:55:43

+ Ja, és az egyik régi határátkelőnél, Székelyföldön valami fahídon megy az út Moldvába valami víz felett. A híd előtt géppisztolyos oláh fakabát dekkol.

Istenem, mitől félnek ezek ????

Kandabula 2010.09.16. 22:56:34

A vicc az, hogy kezdem szégyenli, hogy nem vagyok székely. Mit kell tennem?

Antifaszok Réme 2010.09.16. 22:59:42

@Leroi: Tudom, mia bozgor, csak ironizálni próbáltam oláh soviniszta módra...

@Megfigyelő: "A Jobbik egy klasszikus fasiszta párt, működése szöges ellentétben áll a Magyar Köztársaság alkotmányával és az érvényes nemzetközi szerződésekkel (pl. Párizsi Béke). Rég be kellett volna tiltani."

Az USA-ban miért működhetnek akkor legálisan fasiszta pártok ?

Kandabula 2010.09.16. 23:02:01

@Antifaszok Réme: nem félnek, de az egy másik ország. Lehet, hogy Tőled félnek. Joggal.

Leroi 2010.09.16. 23:04:02

@Megfigyelo:
Mióta "köztársaság" Magyarország?
Amióta a szovjet fegyverek kikényszerítették 1946.-ban.
A nemzet akarta? Nem.
A párizsi béke főmuftija ki volt? Sztálin.
Él még? Nem.
A Szovjetúnió létezik?
Nem.
Az Alkotmányt mikor írták?
Mikor is?
Milyen hatalom alatt?
Hm?

Na, ennyire fasiszta a Jobbik is...

Waldorf Rolandó 2010.09.16. 23:05:20

@Kandabula: Miért nem a Kádár-kormányokkal jöttél, ember? Mert azok aztán sehol nem voltak ebben a kérdésben Horthyhoz.

Leroi 2010.09.16. 23:07:21

@recommented:
Nem,nem ...
Nem alkuszunk meg, nem örülünk a bilincsnek, még ha bemagyarázni is próbálják nekünk, hogy be gyönyörű ékszer a csuklónkon és be jól áll nekünk...
És nem bratyizunk a volt börtönőreinkkel.
Még ha nekik jópofizni is támad kedvük.
Nem felejtünk.
Semmit.
Ebből kinőttünk már.

szpistee · http://bandf.blog.hu 2010.09.16. 23:07:38

@Kandabula: Pityókát kell hámoznod egész nap

bryan 2010.09.16. 23:08:54

@Leroi:
Mert a kollektív büntetés a legbarbárabb dolog, amit az emberiség kitalált. Még mindig mérgezi az életünket. Ezt újabb kollektív büntetéssel csak rontani lehet.

Kandabula 2010.09.16. 23:09:19

@Antifaszok Réme: nem működhetnek. Nyelvi és egyéb trükkökkel ki lehet játszani a demokráciát. Akárcsak nálunk.

Leroi 2010.09.16. 23:11:34

@Megfigyelo:
Németország egyesült...
Szerbiától levált Koszovó...
Szerbia jogilag magáénak tekinti a Boszniai Szerb Köztársaságot...
Moldvából levált a Dnyesztermenti Köztársaság Tiraspollal...
Repedezik már az a Helsinki is, 1975 régen volt...

Kandabula 2010.09.16. 23:12:15

@Waldorf Rolandó: mit kérdeztél? Merthogy nem értem.

jan 2010.09.16. 23:13:10

@tempetőfi: a "bozgor"-ról érdekes módon állítólag csak a magyarok gondolják azt, hogy hazátlant jelent, a románok nem tudnak ilyen jelentéséről, ők szimpla gúnynévként használják.

legalábbis ezt írja Szilágyi N. Sándor, aki alighanem tudja, mit beszél: adatbank.transindex.ro/html/alcim_pdf457.pdf

Leroi 2010.09.16. 23:14:18

@bryan:
Nem irtjuk ki őket, nem büntetjük meg őket.
Azt adják vissza ami a mienk és mehetnek, ne is halljunk többet róluk.
A tolvajt is elengedi az ember Isten hírével, csak adja vissza a lopott holmit.

Kandabula 2010.09.16. 23:16:35

@szpistee: örülök, hogy hozzászóltál.

Leroi 2010.09.16. 23:23:34

Minden 6. szavazó a Jobbikra szavazott...
Ennyi fasisztát egy országban hogyan tűrtök?

Látom, működött a maszopos beetetés.
Furcsány Nyerencnél nagyobb fasiszta gengszter nem létezik, gyerekek.
Úgyhogy jól megnézni ám a jövőben, kire is mutogatunk ujjal...

Antifaszok Réme 2010.09.16. 23:28:29

@Kandabula: "nem félnek, de az egy másik ország."

Székelyföld és Moldva között ? Ilyet egy románnak nehogy mondjál, még meglincselnek érte...

"nem működhetnek. Nyelvi és egyéb trükkökkel ki lehet játszani a demokráciát. Akárcsak nálunk."

Igen, ezért lopnak ki az országból folyamatosan rengeteg pénzt. Ezt kellenne betiltani. Hidd el, több kárt okoz ez, mint a "fasiszták."

Amúgy az avatárod alapján labancnak tűnsz...

Sanyix 2010.09.16. 23:29:42

@futura:

"Ha komolyan veszed amit itt közzé tettél, egy futóbolond vagy.
Nem gondolod , ezt többszörös fedéssel, sejtszerűen kell megvalósítani. Vagy egész más szervezetnek dolgozol?
"
Csak annyira vagyok futóbolond mint az osztrákok Dél-Tirolban (Észak-Olaszországban)

kuruc.info/r/9/60811/

Konkrétan nem tudom, hogy a derék hazafi osztrákok milyen módszerrel dolgoztak a 80-as években, de ha sejt-szerveződésben akkor ezt lehet hogy jó ötlet lekoppintani:-), ugyanis nekik sikerült kivívniuk az autonómiát. (Míg Székelyföld ügye egy helyen toporog. )

Továbbá szeretném megemlíteni a " Dél-tiroli Felszabadítási Bizottság " nevét. Ha beírod a gugliba, mondjuk a második kidobott találat elolvasásával kezdeném, és az elsővel folyatatnám.

Antifaszok Réme 2010.09.16. 23:31:37

Erdély induló

Felhangzott a szó, zeng az induló,
Győztesek megint, régi zászlaink.
Nézd a gúnyhatárt, széttiporva már,
Várnak újra mind, ősi bérceink.

Édes Erdély itt vagyunk, érted élünk és halunk,
Győz a szittya fergeteg, a rohanó sereg!

Lépteink nyomán, fenn a Hargitán,
Völgyeinkben lenn, tornyok hangja zeng.
Már semerre sincs átkozott bilincs,
Énekeljetek, völgyek és hegyek!

Édes Erdély itt vagyunk, érted élünk és halunk,
Győz a szittya fergeteg, a rohanó sereg!

Amíg ezt nem értitek, kár minden szóért.

Sanyix 2010.09.16. 23:33:52

Magyar Nemzet:

"A kilencvenhét százalékban osztrákok által lakott Dél-Tirolt az első világháborút követően csatolták Ausztriától Olaszországhoz. Az államhatárok megváltozása súlyos megpróbáltatást és szenvedést hozott a tartomány lakossága számára, amely néhány évvel később, a fasizmus hatalomra kerülésével érte el csúcspontját. Beszüntették a német nyelvű oktatást, elbocsátották a német anyanyelvű tanárokat, hivatalnokokat, a helyükre olaszokat hoztak. A Tirol név használatát betiltották, és ugyancsak tilos volt használni az osztrákok lakta települések eredeti német elnevezését...."

Sanyix 2010.09.16. 23:34:24

" ... Negyvenöt májusában megalakult az osztrákok kisebbségpolitikai érdekvédelmi szervezete, a Dél-tiroli Néppárt. A néppárt hosszú éveken át kereste a megegyezést az olasz politikával. Azonban 1957-ben, amikor Silvius Magnago lett a párt elnöke – aki egészen 1989-ig, hetvenöt éves koráig vezette a szervezetet –, a néppárt politikájában új irányvonal kezdődött. Azt követően, hogy Róma bejelentette 5000 újabb lakás felépítését, a Dél-tiroli Néppárt Bozenben 35 ezer fő részvételével tartott tüntetést az autonómiáért. Néhány héttel később, amikor világossá vált, hogy az olasz kormány nem áll el az etnikai arányok erőszakos megváltoztatását célzó lakásprogramjának folytatásától, a néppárt kilépett a tartományi kormányból. Az osztrákok feladták a kis lépések taktikáját, nem tekintették többé olasz belügynek Dél-Tirol autonómiájának kérdését, és elhatározták, hogy anyaországuk bevonásával nemzetközi színtérre viszik ki Dél-Tirol ügyét."

Sanyix 2010.09.16. 23:35:44

... Az osztrákok feladták a kis lépések taktikáját ... megjegyzés: ÉS BEJÖTT! ezt kellene nekünk is tenni.

Antifaszok Réme 2010.09.16. 23:36:05

Ezek is jók:

Kolozsvári vigadóban

Kolozsvári vigadóban szépen szól a magyar nóta.
Viszi a szél, fújja a szél ki az orosz frontra,
26-osnak szívébe golyó száll beléje,
És a lelkét magyar nóta viszi fel a magas égbe.

Horthy Miklós bevágtatott Erdélyország közepébe.
Azt adta ki parancsában: Székelyek, előre!
Erdélyország többi részét mind vissza kell venni!
Szent Istvánnak határára piros-fehér-zöldet tenni!

Páros csillag induló

Páros csillag nincsen többé az égen,
Ott ragyog az Horthy Miklós szemében.
Az a páros csillag kelet felé mutat,
Szép Erdélybe mutatja az utat,
Kincses Kolozsvárra.

Magyar bakát az Úristen szereti,
Nagybányai Horthy Miklós vezeti.
Lovon, gyalog, autón, biciklin, vasúton,
Nótás kedvvel menetel az úton
Kincses Kolozsvárra.

Gyergyótölgyes kellős közepében...

Gyergyótölgyes kellős közepében van egy nagy kaszárnya.
Ott székel a huszonegyes vadász parancsnoki szárnya.
Huszonegyes határvadász Horthy katonája,
Mert ő néki széles e világon, sehol nincsen párja.

A kaszárnya széles udvarában nyílik a muskátli,
Sír a kislány, hulldogál a könnye, el sem is akar állni.
Ne sírj, ne sírj te barna lány, büszke lehetsz rája,
Bús szívednek egy huszonegyes vadász a hűséges párja!

Hajnalodik, közeleg a reggel

Hajnalodik, közeleg a reggel,
Indul Horthy a magyar sereggel.
A zászlója piros-fehér-zöld,
A hazája drága magyar föld.
Ezt védi a Horthy katonája.

Ha felmegyek a Solymosi hegyre,
Onnan nézek a magyar seregre.
Onnan nézek régi hazámba,
Kiáltom, hogy minden hiába,
Hogyha jön a Horthy katonája.

A határtól nem messze van Brassó.
Szaladj ellen, ha élted nem olcsó!
Nem kell néki szurony se golyó,
Elég lesz a magyar lobogó,
Hogyha jön a Horthy katonája.

Sanyix 2010.09.16. 23:37:59

" Mivel az olaszok rossz hegymászók voltak, az osztrákok sokszor az Alpok szikláira festették fel a piros-fehér tiroli zászlót. Gyakran ugyanilyenre festették a templomok tornyait is. A viszonyokat jól jellemzi, hogy az ötvenes években 12, illetve 16 hónapra csuktak le két osztrák fiatalt, mert egy pajta falára Dél-Tirol önrendelkezését követelő feliratot mázoltak. Egy asszonyt pedig azért ítéltek el, mert ablakpárkányát – az osztrák nemzeti lobogó nyomán – piros-fehér-pirosra festette. "

Hasonlóan, magyar színeket kellene festeni a Kárpátok szikláira, és piros-fehér-zöld lobogókat a hegycsúcsaira! (Ha legközelebb megyek hegyet mászni Erdélybe, viszek magammal festéket is.. :-)

Sanyix 2010.09.16. 23:38:51

"A Dél-tiroli Felszabadítási Bizottságnak 1961-ben már 200 tagja volt. A szervezet kezdetben kisebb akciókat hajtott végre: felrobbantotta a fasiszta olaszosítási politika atyjának tartott Ettore Tolomei sírját, Mussolini egyik Dél-Tirolban elhelyezett szobrát. A robbantások kedvelt célpontjai közé tartoztak az olaszok számára épülő – még lakók nélküli – bérházak is.
Míg Dél-Tirolban elsősorban egyszerű emberek, parasztok vettek részt az akciókban, ausztriai részről egyre meghatározóbb lett az értelmiségiek támogatása."

Sanyix 2010.09.16. 23:41:21

Míg Dél-Tirolban elsősorban egyszerű emberek, parasztok vettek részt az akciókban, ausztriai részről egyre meghatározóbb lett az értelmiségiek támogatása. Fritz Molden, a legnagyobb osztrák sajtóbirodalom tulajdonosa, illetve Gerd Bacher, a bécsi Express főszerkesztője pénzt és robbanóanyagot ígért az aktivistáknak. Többnyire autóban mintegy három-négy tonna robbanóanyagot, valamint gyújtó- és időzítő szerkezetet csempésztek Ausztriából Dél-Tirolba 1959 és 1961 között. Az aktivisták kiképzése Ausztriában, illetve Németországban, a Boden-tó partján folyt.
Hogy felhívja a világ figyelmét a dél-tiroli kisebbségek sorsára, a felszabadítási bizottság nagyobb akció kivitelezése mellett döntött. A Feuernacht („a tűz éjszakája”) néven elhíresült merényletsorozatot 1961. június 11. éjszakáján hajtották végre. A mintegy 40 robbantás elsősorban magas feszültségű villamos vezetékek tartóoszlopai és erőművek berendezései ellen irányult. Hatására Olaszország északi része teljes sötétségbe borult (emberéletben nem esett kár). "

EMBERÉLETBEN NEM ESETT KÁR. Ennél humánusabb megoldást azt hiszem, keresve sem találnánk! Mennyire is örvendenék, ha Bukarest sötétségbe borulna... Mondjuk elég nagy ott a sötétség amúgy is, a fejekben...

Sanyix 2010.09.16. 23:43:34

...A robbantások azonban folytatódtak. Ám most túlnyomórészt nem dél-tiroliak, hanem osztrák és német szélsőjobboldali aktivisták hajtották végre őket. Merényletekre most már nemcsak Dél-Tirolban, hanem Ausztriában és Olaszország más részein is sor került. Molotov-koktélt hajítottak vasútállomásokra, utakat és vasutakat robbantottak fel, és akcióik egyre gyakrabban követeltek emberéletet is. A merényletek következtében csupán 1965 és 1967 között tizennégy olasz és egy dél-tiroli vesztette életét. ...

Sanyix 2010.09.16. 23:44:11

NA EZT OLVASSÁTOK!! :
"A történet további része közismert: tizenegy év egyeztetés után, 1972-ben elfogadták a második autonómiastatútumot. Ma Dél-Tirolban minden állami és önkormányzati alkalmazott számára kötelező mind a német, mind az olasz nyelv ismerete. A gyermekek már az iskolapadban tanulni kezdik egymást nyelvét. A kulturális támogatásokat, a munkahelyeket és a lakásokat minden településen az ott élő népcsoportok arányában osztják el. Míg számos kisebbség esetében nagy problémát jelent az asszimiláció, a dél-tiroli németek lélekszáma folyamatosan nő. A tartomány időközben Európa egyik leggazdagabb régiója lett, az autonómia sikerének titkait pedig a világ számos pontján elemzik.
Hogy mindebben milyen szerepük volt a merényleteknek, azt sokan vitatják. Martin Unterkircher ezzel kapcsolatban idézi a könyvben megszólaló egyik aktivista, Josef Fontana véleményét. A korábban szobafestőként dolgozó Fontana, aki nyolcéves börtönbüntetését követően az innsbrucki egyetem történelem szakán szerzett diplomát, majd a Dél-tiroli Kulturális Intézet munkatársa lett, hét pontban összegezi álláspontját a merényletek hatásaival kapcsolatban. Fontana szerint a merényletek
– gátat szabtak az olasz asszimilációs törekvéseknek;
– felhívták a világ figyelmét Dél-Tirol ügyére;
– Olaszországot rábírták a tárgyalásokra és a megegyezésre;
– a milánói perek és a fogva tartás körülményei elgondolkoztatták az olasz nyilvánosságot;
– megmutatták, hogy egy kisebbség is képes visszaütni;
– hozzájárultak az autonómia eléréséhez és kiépítéséhez;
– a tudomány érdeklődését a kisebbségi kérdések felé fordították. "

Waldorf Rolandó 2010.09.16. 23:46:57

@Kandabula: pedig ennek a kérdésnek a megértéséhez még érettségi sem kell.
Szóval miért nem a Kádár-kormányokat hoztad fel?

Sanyix 2010.09.16. 23:56:31

Na ez Dél-Tirol példája. (Idézve a Magyar Nemzetből www.mno.hu/portal/367652 )

Félreértés ne essék, nem szeretnék senkit sem merényletekre felbujtani. Csupán azt szerettem volna bebizonyítani, hogy erős, kemény hatalommal lehetséges volt eredményeket elérni. Többek között ezzel is szeretném védeni, mondjuk a Jobbik álláspontját, holott ők a Dél-Tiroli Néppárthoz képest kismiskák és abszolút erőszak-ellenesek.

Először talán politikusainknak szavakban kéne "durva támadást intézniük" a kisebbségi jogokért, felőlem akár sejteket is alakíthatnak, az a lényeg hogy minél nagyobb erőt mutassunk fel és keményen lépjünk fel a jogainkért, a dél-tiroliak szellemében.

Sanyix 2010.09.16. 23:59:10

Mégegyszer az egyik fontosabb rész:

"Fontana szerint a merényletek
– gátat szabtak az olasz asszimilációs törekvéseknek;
– felhívták a világ figyelmét Dél-Tirol ügyére;
– Olaszországot rábírták a tárgyalásokra és a megegyezésre;
– a milánói perek és a fogva tartás körülményei elgondolkoztatták az olasz nyilvánosságot;
– megmutatták, hogy egy kisebbség is képes visszaütni;
– hozzájárultak az autonómia eléréséhez és kiépítéséhez;
– a tudomány érdeklődését a kisebbségi kérdések felé fordították. "

Kandabula 2010.09.17. 00:01:56

@Antifaszok Réme: azt hittem, hogy megértjük egymást, de kénytelen vagyok versed miatt kötekedni:
- kiféle győztesekről van szó, kik és mit győztek?
- az ősi bércek mit várnak?
- miféle szittya fergetegről volt szó bármikor?
- ha már nincs bilincs se, miért kell a völgyeknek és hegyeknek énekelni? (Vagy éppen azért? Akkor meg mi a gond?)
- a végén megint győz a szittya fergeteg. Ez a szerencsétlen társaság MIT GYŐZ LE? És ha legyőz, mi lesz?

Megjegyzés: a " fergeteg" a magyar nyelvben azt jelenti, hogy: ... de ez már magasnak tűnik. A szittyát meg hagyjuk. (Azt hittem, másról van szó.)

vakvarju69 2010.09.17. 00:08:10

@sztrugackij: Nu, csak igazam lett hogy partiumi vagy.

Kandabula 2010.09.17. 00:11:05

@Waldorf Rolandó: kérdezz másképp. Teljes mondattal. Valahogy így: mi a véleményed arról, hogy... Vagy : miért írtad azt, hogy... Válaszolni fogok.

hajdú 2010.09.17. 01:04:13

@Zorq:
"Trianonban voltakeppen Erdelyhez csatoltak hozza Romaniat... Mert valojaban ez is tortent, es eleg nagy reszben ezert is akar resze lenni Romania a nyugati civilizacionak. A mostani politikum pedig valamelyest nyitott a valtozasra."

Így legyen!

Waldorf Rolandó 2010.09.17. 02:08:51

@Kandabula: Akkor te meg írj helyesen, te szerencsétlen.

t a m á s 2010.09.17. 03:33:23

Józsi hol vagy? Józsi hol vagy?
...báró Siskovics József hol vagy?

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.17. 05:18:21

Ja hogy te is csak kérdezni tudsz, pedig ott élsz.

Egész végig kíváncsiak és érdeklődéssel olvastam a cikkedet és vártam a választ a saját kérdésedre. Aztán egyszer csak véget ért a cikk. :-(

Az én hibám, azt feltételeztem válaszokat adsz és nem válaszokat vársz.

Ebben én sem tudok neked segíteni.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.17. 05:21:56

@egy nik a sok közül:

Célokat kitűzni nem nehéz.

A megvalósítás már nehezebb, főleg ha a Hogyan? kérdésre nincs válasz.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.17. 05:34:12

@borszódával:

"Ahogy Egyiptom is lehanyatlott az arab hódítás után."

Egyiptom jóval előbb, a római hódítás miatt hanyatlott le gazdaságilag. A rómaiak kifosztották az országot.

Kulturálisan pedig a kereszténység elterjedése miatt.

Amikorra az arabok odaértek már rég nem volt független Egyiptom, nem a romok végleges elbontása az igazi hanyatlás, hanem az, amikor az építményből rom lesz.

Kleopátra halálával vége volt Egyiptomnak.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.17. 05:45:24

@sztrugackij:
"Trianon nem szeretet kérdése.Tetszettek volna világháborút nyerni,vagy legalább időben kiszállni.
Mindig másokat hibáztatni,erről ismerszik meg a magyar."

Ha esetleg ismernéd a történelmet tudhatnád, hogy az első Világháború kitörésekor Magyarország nem volt önálló ország, hanem csak a Habsburgok birodalmának a megalkuvó része.

Azaz Magyarországnak a világon semmilyen felelőssége sincs a világháború kitörésében.

Abban persze van, hogy kiegyezett a labancokkal.

"Ilyenkor mond le Magyarország legbecsesebb állami jogairól és lemond oly módon, lemond, magát oly politikának eszközeül szegődtetve, mely szomszédainkat ugy nyugat mint kelet felé ellenségeinkké teszi; a nemzetiségi belkérdés kielégitő megoldását, a Horvátországgali kiegyezkedést lehetetleniti, s szemlátomást közelgő európai bonyodalmaknál hazánkat a vetélkedő ambitióknak czéltáblául tüzi ki."

Kossuth Lajos 1867.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.17. 06:06:00

@sztrugackij:

Azt ugye tudod, hogy "Hitler seggének nyalása" nélkül Trianon óta még csak pár évre sem került volna vissza Erdély egy része, Kassa, kárpátalja, Muraköz, Délvidék?

Éppenséggel lehet nyalni Obama, Putyin, Merkel, Baroso vagy akár a Tel-Aviviak seggét is, csak hát könnyen lehetséges, hogy cserében a seggnyalásért még annyi ellentételezésre sem lehet számítani, mint Hitlertől.

Ha már ennyire szeretsz segget nyalni, akkor célszerű legalább azt kiválasztani, amelyiket érdemesnek tűnik.

A németeket szintén megszívatták az első világháború után, mint a magyarokat. Ha nem tették volna, akkor könnyen lehet nincs második Világháború.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.17. 06:22:30

@Sanyix:

Jó módszerek.

Van még más is. Van olyan, hogy "népek önrendelkezési joga".

Azaz például ahogy Magyarországon belül minden település eldöntheti, hogy melyik megyéhez akar tartozni, ugyanúgy azt is meg lehet népszavaztatni, hogy melyik országhoz. Csodálkozom, hogy ez a módszer keveseknek jut eszébe.

Teszem azt fel megszavaztatnák az Észak-Komáromiakat, vagy a Nagyváradiakat, hogy akarnak-e Magyarországhoz tartozni és ha esetleg az igen győzne, akkor ugyan mit tudnának tenni ellene erőszak nélkül a nemzetközi jog tiszteletben tartásával?

Ráadásul egy ilyen sikeres akció egész Európában követőkre találhatna.

De nekem is úgy tűnik, hogy pl. az Erdélyi magyarok a román elnöktől várják, hogy ő "adjon" nekik autonómiát, de maguk nem igen tesznek többet érte, minthogy néha megemlítik az elnöknek, hogy "de jó lenne".

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.17. 06:26:12

@Zorq:
"- kimondani es megvitatni Trianon kerdeset, teruleti rendezessel egyutt (nehez kerdes, miutan Magyarorszag tobbszor is lemondott ezekrol a teruletekrol)"

Ezt úgy lehet kikerülni, hogy nem a magyar kormány kéri, hanem az ott élő nép, és a magyar kormány csak ahhoz ragaszkodik, hogy tartsák tiszteletben az ott élők döntését.

Másrészt a történelemben, a politikában semmi sem szól "örök időkre", még akkor sem ha így foglalják szerződésbe.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.17. 06:36:49

@tempetőfi:

"a szélsőjobb szájkaratésok"

Aztán szerinted rajtuk kívül ugyan melyik politikai erőt érdekli valóban a határon túli (ex)magyar területek sorsa?

A Fideszt is ők hajtják ilyen kérdésekben. 10 éve is Fidesz kormány volt, de se kettős állampolgárság, se Trianon emléknap nem érdekelte őket akkor még.

1990-ben kivonultak a parlamentből, amikor az Trianonra emlékezett.

Mert azt azért nem is feltételezem Rólad, hogy az MSZP, LMP társaságtól várod, hogy hirtelen felbuzogjon bennük a magyar nemzeti érzés.

Kire számítasz? A keresztényekre? Őket a szentföldi zarándoklatok pénzelése jobban érdekli. Náluk isten van az első helyen, nem a Haza.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.17. 06:45:32

@Megfigyelo: "@Leroi: Aki nem tudja, hogy a "fasiszta" egy gyűjtőfogalom (az olasz fascismo-tól a nácikon és nyilasokon keresztül a falange-ig, stb.) az ne akarjon másokat okítani. "

Tévedés.

Ezt így a sztálini propaganda találta ki, mégpedig azért, mert a "nemzeti szocialista" túlságosan hasonlít a "szocialistára" és Sztálin generalisszimusz nem akarta, hogy a hasonlóság a zavart okozzon az egyszerű fejekben és még összekeverjék a kettőt. Ezért alkalmazták a "fasiszta" szóhasználatot.

Inkább elültette a vasfüggönyön inneni fejekben, amit te szajkózol itt még ma is. Csak 20 évvel vagy lemaradva.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.17. 06:58:34

@Megfigyelo:

Sem az Alkotmány, sem a nemzetközi szerződések nincsenek kőbe vésve.

Mindig lehet új alkotmányt írni, és új szerződéseket kötni.

Ezt az Alkotmányt 1949-ben a kommunista diktatúra idején hozták, a jelenlegi rendszer pedig szintén az 1989-es kommunista parlament által módosított Alkotmányra épül. 20 éves késésben vannak az új Alkotmánnyal

---

Aztán meg ha van ma Magyarországon szalonképtelen párt, amelynek a működése egy valódi rendszerváltást esetén nem lenne kifejezetten legitim, az a kommunista utódpárt.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.17. 07:05:10

@Sanyix:

Az osztrákok legalább megkapták Dél-Tirolért "cserében" az Őrvidéket.

Magyarország mit is kapott cserében az elszakított területekért?

l3v1 2010.09.17. 07:38:19

Az írás közepesen tűrhető, a hozzászólások nem meglepően tipikusak. A magyarkodás nagyon megy, mindig is nagyon ment, főleg azoknak, akiknek fogalmuk sincs a [jelen esetben] erdélyi magyar létezésről, életről, hétköznapokról, ill. max. az utóbbi években egyszer turistáskodott egyett. A hozzászólások nagy többsége mind ilyen szagú.

Mint erdélyi/partiumi magyar (noha ma már máshol élek, de gyakran visszatérek) azt mondanám, barátilag, szeretettel: menjetek már a retkes p*ba a nagy nemzeti érzületetekkel és a Jobikotokkal együtt.

Nem magyarkodni kell. Magyarnak lenni, és megmaradni.

Terézágyú 2010.09.17. 07:57:20

@Akitlosz:
"@Megfigyelo: "@Leroi: Aki nem tudja, hogy a "fasiszta" egy gyűjtőfogalom (az olasz fascismo-tól a nácikon és nyilasokon keresztül a falange-ig, stb.) az ne akarjon másokat okítani. "

Tévedés.

Ezt így a sztálini propaganda találta ki ... elültette a vasfüggönyön inneni fejekben"

Csakhogy a vasfüggönyön túl, "nyugaton" is pontosan ugyanígy használják a fasiszta jelzőt !!!

Mellesleg ugyebár a kommunista/bolsevik/szocialista/baloldali/marxista sem azonos értelmű szavak - remélem te - a fasiszta szóhoz hasonlóan - ezeket is mindig a helyes értelemben használod.

Stirlitz_the_spy 2010.09.17. 08:16:53

Sanyix, mondd, Te melyik világban élsz?

Tipikus, amikor nagy budapesti lélek okoskodik, mit, hogyan kellene tenni Erdélyben. Jellemző jobbikos mentalitás.

Ami Dél-Tirolt illeti, kevésbé működik, ha Budapestről szervezik, mintha Székelyudvarhelyről. De hát kellene nehány ember is, aki élete, szabadsága kockáztatásával felvállalja ezt. Mint ahogyan Tőkés L felvállalta 89-ben... Még mindig feláll a szőr a hátamon, amikor a Panorámában meglátom azt az interjút.

Sanyix, szeretném figyelmedbe ajánlani Jancsó Benedek könyvét, a Román irredentizmus történetét. Na, ez a jó út. Hogy csinálták ők.
(Jancső, egy kis székely falu nemes történésze 1916-ban, miután a német és magyar seregek bevették Bukarestet, állami pénzen minden román iratot felkutatva felgöngyölítette a román irredentizmus 1914 előtti történetét. Roppant tanulságos.)

Aron M 2010.09.17. 08:17:32

Nagyon jó írás!!!

Ez már egy lépés a defetizmus meghaladása felé.

is 2010.09.17. 08:20:57

@Antifaszok Réme: "MAGYARORSZÁGON MAGYARUL ! (Ismerős ez valahonnan ?)"

ugye csak viccelsz? ha ezt komolyan gondolod, akkor többek között ezért nem jut ez az ország sehova, és ezt a Fonográf már 1973(?)-ban megírta:

Kár, hogy a magyar nyelvet
Rajtunk kívül nem érti senki
Nem érti senki, nem érti senki
És nem is akarja megtanulni

hunnihurri 2010.09.17. 08:30:52

Micsoda libcsi szöveg ,ki vagy te kisapám? Szekus csemete?
Úgylátszik hogy Spirón nőttél fel.
Erdélyinek mondod magad idegen szívvel.
Valahol a Székelyföldön móresre taníttanának.
Te kis libcsi körmös

Sieg 2010.09.17. 08:37:38

Az emberek fejében valóban rosszul él, hogy valójában mi is a fasizmus, pedig valódi értelmében a Jobbik valóban fasiszta párt, csak hát itt a népek nagy része rögtön hitleri Németországra gondol.

tempetőfi 2010.09.17. 08:47:01

@Akitlosz: Hát ez az: szerintem a Kárpát-medencei magyarság sorsa nem pártpolitikai kérdés, és nem lóverseny (hogy melyik párt a befutó, ugye). Ha van ma még értelme a nemzetpolitika fogalmának, talán itt kell keresgélni.

krj 2010.09.17. 08:48:52

semmit nem tettek hozzá, csak tönkretették

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.09.17. 08:51:58

Nagyon jó poszt! Grat! Várom a folytatást.

andben 2010.09.17. 09:32:03

Sztem nem sokat! Románianak/Ceausescu-nak sokkal fontosabb voltak a magyarok arányának csökkentése, mint a fejlesztések!

Az pl. ismert h az Erdélyi vasúthálózat a Monarchia óta nem sok fejlesztésen ment át...!

neuromanc 2010.09.17. 09:42:30

tempetőfi:
" Hát ez az: szerintem a Kárpát-medencei magyarság sorsa nem pártpolitikai kérdés, és nem lóverseny"
Így van, bizony.

sanyix:
"Ha egy-két bomba robbanna Románában egyszerre, biztos belekerülnénk a nemzetközi sajtóba, ezt meg lehetne támogatni nagyfejes politikusok nyilatkozataival, miszerint "Erdélyben a kisebbségi jogok elnyomása nagyfokú" stb..."
...a román nacionalisták pedig a kezüket dörzsölnék örömükben, hogy sikerül alátámasztani az "erdélyi magyarok szeparatista terroristák" jellegű elméletüket. Ők ezzel sírnák tele az eu - fórumokat ( mindig is jobbak voltak diplomáciában, mint a magyarok) , közben bekaszlizhatnának egy halom magyar embert. oszt te mindezt honnan néznéd végig, kisapám?

Az erdélyi magyaroknak per pillanat éppoly teher az anyaországi kioktató gőg, mint a román nacionalizmus.
Aki már megtapasztalta, hogy Budapesten lerománozzák, oláhcigányozzák, vagy éppen leárulózzák, amiért nem követel azonnali határrevíziüt, no, az tudja, miről beszélek.
A határon túl élő magyarság, így az erdélyiek sem vágynak arra, hogy gyarmatként kezeljék őket, hogy majd pestről jól megmondják nekik, hogyan kell magyarként élniük.
Szerintem ezt ők nagyon jól tudják, sokkal jobban, mint egy-egy anyaországi "fajmagyar". Ha nem tudnák, akkor már nem is léteznének.
Nem ostoba pofázással, hanem saját teljes életükkel szolgálják a megmaradást.

tempetőfi:
Erdély önálló tartomány - igen, ezt még az erdélyi románok közül is sokan üdvözölnék.

Crocuta 2010.09.17. 09:45:57

@neuromanc: Végre egy értelmes hozzászólás!

neuromanc 2010.09.17. 09:53:43

Az anyaország részéről pedignagy segítség lehetne, ha egy gazdaságilag erős, politikailag stabil, kulturált és okosan határozott Magyarországot tudna felmutatni.
Így a dipolmáciai hadszíntereken is az eddiginél sokkal jobb pozícióból állhatna ki a határon túl élő magyarság jogaiért. (remélem, ez is eljön, hamarosan)

Leroi 2010.09.17. 09:55:49

"Deutschland EINIG Vaterland..." -hirdették Kohlék
1990-ben.

És igen, Magyarország is csak EGYSÉGES hazaként elképzelhető.
Szétdarabolva nem.

fairlane 2010.09.17. 09:59:19

@sztrugackij: Ja, elkergették. Csak nem a fhanszia ellenállás, hanem a partra szálló szövetséges csapatok. A megszállt Franciaország meg addig vidáman kollaborált.

Leroi 2010.09.17. 10:00:05

@neuromanc:
Budapesttől ne féljetek...
Ha Bukarest jó nektek, akihez semmi közötök Budapesttől mért féltek?
Erdély önálló haza...
Álom és esős idő...
Bocskay István intését elfeledtétek?
Sohasem a különválást, hanem az Anyaországgal egységesülést tartsa szem előtt nemzetünk...

Ezekiel 25,17 2010.09.17. 10:01:53

@Csomorkány: A gyermekszülési hajlandóság az erdélyi magyarok körében nem nagyobb mint Magyarországon, sajnos semmiféle ilyen román hatás nem érvényesül. A határon túliak népszaporulata erősen konvergál az anyaországgal (mégiscsak egy nemzet vagyunk).

Egyébként már a románoknál sem nagyobb a TFR, mint a magyaroknál.

sztrugackij pedig csak egy kecskeba**ó, bocskoros oláh, ne foglalkozzatok vele. (És bocs a trágárságért.)

Peter T. Sinclare 2010.09.17. 10:03:52

@Akitlosz: Már jóval korábban vége lett és még a kereszténység elterjedése után is évszázadokig pislákolt benne az élet. Attól függően, mit tekintesz egy ország, civilizáció, kultúra végének?

Mert Kleopátra a Ptolemaiosz dinasztia egyik utolsó sarja volt, és mint ilyen: görög. Egyiptom önállósága Nagy Sándor hódításával szűnt meg, onnantól kezdve lényegében a római hódításokig görög megszálló elit irányította az országot.

Ezekiel 25,17 2010.09.17. 10:05:43

@neuromanc:

"Erdély önálló tartomány - igen, ezt még az erdélyi románok közül is sokan üdvözölnék."

Aha, valami szép mesében biztos, kérdezd már meg a kolozsvár-monostori románokat is erről. Lehet lenne 1-2 ellenvetésük.

Peter T. Sinclare 2010.09.17. 10:09:00

@Sieg: Nem kenyerem a politika, de a fasizmus az nem antiparlamentáris rendőrállam, kevert - állami+magán - tulajdonú cégekre épülő gazdasággal? Mert akkor a Jobbik nem fasiszta, hanem konzervatív rendpárti republikánus párt.

Peter T. Sinclare 2010.09.17. 10:12:31

@l3v1: Hallottál már arról, hogy védekezve nem lehet egy háborút sem megnyerni? Terjeszteni kell a magyar kultúrát, megerősíteni a magyar identitást, kinevelni a magát magyarnak tartó értelmiséget, és az anyaország részéről megbízható gazdasági, társadalmi, politikai és kulturális hátteret biztosítani mindehhez.

neuromanc 2010.09.17. 10:45:33

@Sawyer_: speciel nem a monostoriakra gondoltam...azért vannak másfélék is, még Kolozsváron is. Akik nem gondolják, hogy egymás torkát kellene vagdosnunk, csak mert összekuszált bennünket a történelem

Leroi:
alighanem félreértetted. Senki nem fél Budapesttől, inkább a puttonyuk van tele azzal, hogy a lerománozás, vagy a leereszkedő kioktatás közül választhatnak.

greybull 2010.09.17. 11:00:37

Mivel a magyar uralkodó osztály 1526 előtt minden tőle telhetőt megtett, hogy elszarja ezt az országot, majd a török hódoltság után is minden tőle telhetőt megtett, hogy minél több román jobbágy települjön be Erdélybe - így nem nagyon van mit hányni mások szemére, a román többség 1918-ra bőven meglett.
Erdélynek azonban van egy különállása, talán ilyen tudata is, hiszen mindig is különálló volt valamilyen szinten Mo-tól, és talán most is van ilyen felfogás-féle Romániával kapcsolatban (értsd: Regát és Moldva).
A jövő útja, hogy Erdély ezt a különállását egy svájci mintájú kantonális jellegű, autonómiákra épülő módon újra megszerzi - és függetlenedik Romániától és Mo-tól is (helyesebben nem csatlakozik Mo-hoz - kérdem én, mint kezdenénk hirtelen vagy 7 milla románnal? (halkan mondom: szerintem mi tanultunk a történelemből, úgyhogy az általános iskolákban bevezetnénk első idegen nyelvként az egész megnagyobbodott Mo-n a románt/).

Sanyix 2010.09.17. 12:26:36

Vannak kevesbe "eroszakos" modszereim is a tarsolyban:

Valahogy felkellene duzzasztani a magyarok nepessegszamat a Karpat-medenceben. (Ellenben azzal a jelenlegi kormanyzati torekvessel, hogy a ciganyok szamat noveljuk)

Aztan valaszthato nyelvnek minden iskolaban be kellene vezetni a szlovakot vagy a romant vagy szerbet. A szomszed orszag nyelven beszelo felnott ugyanis konnyen tud elhelyezkedni. (Finnorszagban angolt es svedet tanitanak alapvetoen! )

Persze ez is csak a megoldas egyik fele, kell diplomacia is meg miegymas.

Egyebkent en sosem mondtam hogy az autonomiatorekveseket kis-Magyarorszag kell eroszakkal eroltesse, neki csak nyomast kell gyakorolnia, ezt MAGANAK A SZEKELYSEGNEK kell kivivni, igy nem erzik majd azt hogy 800 km-rol odebbrol mondjak meg a frankot

Es batoritani szeretnem oket hogy kemeny fellepes is ert el a tortenelemben sikereket

Azert is jobb ha a szekelyseg maganak vivja ki a fuggetlenseget, mert azt a sajatjanak erzi, es nem pedig azt hogy ez valami ujabb Budapesten kitalalt es import marhasag

Mi lenne peldaul, ha a Szekely Nemzeti Tanacs a terseg varosaiban kotelezo ereju nepszavazast irna ki a velhetoen tobbsegi aranyu magyar varosokban, teruleteken?
Mivel egy nepszavazas megrendezese nem kis penz, kis-Magyarorszagnak erkolcsi felelossege sztem anyagilag tamogatni egy ilyet

Ha mar kezunkben van a nepszavazas eredmenye (vagyis: A kezukben, marmint a szekelyekeben, hogy ne legyen megint a vad hogy kivulrol mondjuk meg mi a franko) azon telepulesek listajaval amelyek cssatlakozni szeretnenek a Szekely Autonom Tartomanyhoz, lehet utni az asztalt Brusszelben, es erre lehetne hivatkozni mindenutt!!!

Sanyix 2010.09.17. 12:38:05

@Akitlosz:

Jo hozzaszolas, koszonhetoen neked, es a forumozok brainstormingjanak, korvonalazodott elottem MIT KELLENE TENNI:

1,
MAGYARORSZAG ANYAGI, DIPLOMACIAI (EU-LOBBI, BASESCU-LOBBI) SEGITSEGEVEL ELERNI, HOGY A MAGYAR LAKOSU TERILETEKEN NEPSZAVAZAST IRJANAK KI. Ha meg Romania ezt nem engedi, meg ugy se, hogy Magyarorszag finanszirozza az egeszet, lehet panaszkodni az EU-nak hogy mar egy nepszavazast se lehet tartani, ez garantaltan EU-alkotmanyellenes

2, Megtartani a nepszavazast
Magyarorszag penzzel jarulhatna hozza egy nepszerusito kampanyhoz hogy MINDEN SZEKELY MENJEN EL ES TEGYE LE A VOKSAT

3, Az anyaorszag reszerol az eredmenyek ismereteben tovabbi politikat folytatni Brusszel es a Roman kormany fele
A szekely tobbsegu telepuleseken meg kikialtani az Autonom Szekely Tartomanyhoz tartozast

Namarmost ehhez mind az anyaorszagiak, mind az erdelyiek osszefogasa szukseges lenne...
Masreszt mind Magyarorszagnak, mind a szekelysegnek kicsit tokosebben kellene viselkednie

Sanyix 2010.09.17. 12:42:09

Azt a megoldast ami most zajlik, hogy "szavakban van autonomiatorekves, de tettekben nem" ELITELEM, meghozza azert:

MIG ARRA VARUNK, HOGY A ROMANOK AZ AUTONOMIA KEGYEBEN RESZESITIK SZEKELYFOLDET, A MAGYAROK ARANYA EGYRE CSOKKEN

Tehat: minel kesobb lepunk, a Szekely Autonom tartomany terulete varhatolag annal kisebb lesz!

Halogatasra szerintem nincs ido, nepszavazas kell, MOST, nem holnap, vagy hnaputan

Sanyix 2010.09.17. 12:47:10

Erdemes megnezni Erdely nemzetisegi terkepet 1992 es 2002 kozott:

sebok1.adatbank.transindex.ro/terkep/erdely_terkep.jpg

A magyarsag letszama Erdelyben 1.624 milliorol 1.431-re csokkent ezen husz ev alatt!

Ha meg husz evig varjuk hogy megadjak a romanok az autonomiat azzal csak vesztunk

A "kivaras" csak jobban kozelebb visz a vereseghez...

NEPSZAVAZAS KELL, MOST

Sanyix 2010.09.17. 13:02:18

Erdemes megnezni Erdely nemzetisegi terkepet 1992 es 2002 kozotti alakulasban

hattepekettospontperper....

sebok1.adatbank.transindex.ro/terkep/erdely_terkep.jpg

A magyarsag letszama 1,6 milliorol 1,4 milliora csokkent ezen 20 ev alatt !

Minden perc amit arra forditunk hogy varjuk a roman "kegyet" hogy autonomiat vezessenek be kozelebb visz a kudarchoz, mert mire elernenk a nepszavazasig, mar nem lesz ki szavazzon az Autonom Szekely tartomanyert.

Masreszt magatol Romania nem fogja magatol megadni ezt a "kegyet" megis, mit varunk hogy majd magatol finansziroz es megszervez egy nepszavazast autonomia-ugyben? Hahaha...

EPPEN EMIATT A "VARAKOZASRA JATSZAS" MIATT NEM TUDOM ELFOGADNI A FIDESZ; Tokes, RMDSZ stb. allaspontjat.

Tipikus politikusok: mostanaban csak igergetnek, hogy tamogatjuk az autonomiat, de nem tesznek semmit...

Hallottatok mar a fent emlitett politikai csoportok kozul valamelyiknek a szajabol, hogy "nepszavazast kezdemenyez, vagy szervez, hmm? "

Vegre az erdelyi magyar partoknak is bele kellene illeszteniuk a NEPSZAVAZAST AZ AUTONOMIAROL AZ ERINTETT TERULETEKEN, de a magyar partok (Fidesz,Jobbik) is bele kellene vegyek a programjukba, hogy mindenaron keresztulvisznek es segitenek egy ilyen nepszavazast

boszor 2010.09.17. 13:12:11

Mit kapott Erdély Romániától? Inkább azt tudom, mit kapott Kolozsvár Romániától. Például a TIFF-et, egy olyan nemzetközi filmfesztivált, ahol bármikor szívesen látják a magyar filmeket és filmeseket is. Országos, időnként nemzetközi hírű színházi rendezőket, akik kölcsönösen együttműködnek a magyar színház rendezőivel. Ecsetgyárat, ahol nemzetiségtől függetlenül elfér az összes alkotó, aki kilóg a konvencionális keretekből. Egy adag olyan nyitottságot kulturális téren, amire az erdélyi magyar ember magától nagyon nehezen képes, és amiből sokkal több kellene.

És elnézést, hogy nem politizálok, engem az a része nem hat meg a dolgoknak.

Leroi 2010.09.17. 13:35:20

@boszor:
Nyilvánvaló, hogy a románok hozták be a kultúrát Kolozsvárra...
Egen, ők...
A vízfejű Avram Iancu-szoborral,Horea-Closca-Crisan-nal,a nyomortanya Monostori negyeddel,Funar "régészeti ásatásaival", amivel szétb@szta a történelmi főteret, a hároszínűre mázolt padokkal, a Mátyás-szobor közelében felállított közvécékkel.
A románok előtt mindez nem volt...
Még a végén kiderül, hogy az erdélyi magyar vademberből kultúrnépet faragtak az oláhok...
A TIFF-eddel meg az ecsetgyáraddal pedig mélyen kitörölheted, szívem...

boszor 2010.09.17. 14:39:26

@Leroi: "A vízfejű Avram Iancu-szoborral,Horea-Closca-Crisan-nal,a nyomortanya Monostori negyeddel,Funar "régészeti ásatásaival", amivel szétb@szta a történelmi főteret, a hároszínűre mázolt padokkal, a Mátyás-szobor közelében felállított közvécékkel" - ha szerinted ez kultúra, és nem politika, nagyon el vagy tévedve. Szívem.

borszódával 2010.09.17. 15:10:43

@Akitlosz:
Tévedés. A római hódítás rombolásában éppen annyi pusztítást eredményezett mint bármelyik átmeneti kor korábban. Ez kiheverhető, ami nem heverhető ki az az elitcsere, utánna pedig a népességcsere.
Az előbbi kezdte a rombolást, az utóbbi bevégezte, visszafordíthatatlanul.
A populláció cseréje eredményez változást, amely más kultúrával, vérmérséklettel, habitussal, normákal... rendelkezik.

Csomorkány 2010.09.17. 15:46:05

@kardarka: Hát, ha egy erdélyi falut Budapesttel vetsz össze, akkor kijöhet a 30-40 év, ámbár ez nem feltétlenül hátrány, ha a környezeti zsákutcára gondolunk, amiben az egész modern világ vergődik. Egyre inkább előnynek tűnik a szememben, ha egy mikroközösség még ismer olyan kézműves technológiákat, amikkel önállóan is fönn tud maradni. De legyen!

Azonban az a korrekt, ha erdélyi falvakat magyarországi falvakkal és erdélyi városokat magyarországi városokkal vetsz össze.

10-20 év, nem több. És persze ott a technológiai lépésváltás lehetősége is: 10-20 éve nálunk nem volt mobiltelefon, most meg Erdélyben van.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2010.09.17. 17:06:18

@tempetőfi:
Ja, és a ‘bozgor’ nem azt jelenti, hogy ‘hazátlan’. Ez az egydimenziós-búvalbaszott mélymagyarok agyszüleménye.

legyünk szívesek elolvasni a hivatásos nyelvész véleményét:

adatbank.transindex.ro/html/alcim_pdf457.pdf

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2010.09.17. 17:07:50

@tempetőfi:
Ja, és a ‘bozgor’ nem azt jelenti, hogy ‘hazátlan’. Ez az egydimenziós-búvalbaszott mélymagyarok agyszüleménye.

legyünk szívesek elolvasni a hivatásos nyelvész véleményét:

adatbank.transindex.ro/html/alcim_pdf457.pdf

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.09.17. 17:16:52

@kesztió: ez a szerecsenmosdatás.
Ha az erdélyi magyarok számára a bozgor sértő, akkor annak sértő a jelentése.
A zsidó sem sértő jelentés önmagában, de lehet úgy használni a szót, hogy az legyen.
A disznó hús sem halálos, mégsem adja udvarias ember a zsidó vagy muzulmán vendégeinek. Ezen gondolkodjon tovább.

Google 2010.09.17. 17:32:54

@kesztió:

A dolog értékét nagyban rontja, hogy hozzá is szokták tenni, nektek még hazátok sincs, román kenyeret esztek ésatöbbi. Valószínű, nem kedveskedni akartak, a többi melébeszélés.
Állítólag a caramida is a kéremidéből jön, ezt még nem vezette le a nyelvész?

Leroi 2010.09.17. 17:57:58

@boszor:
Kolozsvár (bocs: Cluj-Napoca, hogy neked is tetsszen) minden szegletéből ugat a kultúra. Mondatni: vonít.
Ha neked az színvonal, további kellemes ülepnyalást.
Úgy kell neked.

Leroi 2010.09.17. 18:03:11

@kesztió:
Ez a "hivatásos nyelvész" is gyakran használja a nyelvét.
És nem épp az erdélyi magyarok védelmében.
Mindenesetre a cikke egy okoskodó blőd marhaság úgy, ahogy van.

tempetőfi 2010.09.17. 18:21:30

@kesztió: Ha jól azonosítom a stílus alapján, akkor Szilágyi N. Sándor professzor úr etimológiája valószínűleg helyes, viszont ő is jelzi: a " jelentés titka éppen ebben áll: minden szó azért jelentheti azt, amit éppen jelent (egyebet meg nem), mert mindenki azt hiszi róla, hogy azt jelenti". Márpedig több mint másfélmillió erdélyi magyar számára a 'bozgor' "hazátlant"-t jelent, és ezen még az sem változtat, ha te mindannyiukat egydimenziós-búvalbaszott mélymagyarnak titulálod liberális hevületedben.

Leroi 2010.09.17. 18:33:07

Aki élt azokban az időkben, amikor a román nacionalista gőg sztálinista rezsimmal is társult, megértheti, hogy egy megalázott, kigúnyolt, másodrendűnek kikiáltott nép voltunk ott, Erdélyben, amelyet őseink hagytak ránk, egy darab magyar föld, amely azután, hogy galád módon gazdát cserélt, óhatatlanul balkáni tartománnyá züllött.
A német (szász, sváb) elemet eladták, a magyart asszimilálni próbálták vagy elüldözték.
Dühítő egyes vájtfülű lingvisztikusok "atyai gondoskodása", amivel amellett, hogy megmagyarázzák, mért fehér a fekete, a románok széplelkét is óvni próbálják...
Szegények, nehogy leoláhozzuk őket, mert akkor ők joggal bozgoroznak le bennünket

Ő, mint nyelvész, tudhatná, hogy Európa összes német nyelvű térképein a középkorban a Kárpát-karéjon kívül eső két török vazallus állam neve Moldau és Walachei (am.Oláhország) volt, a "román" kifejezést a XIX. században az oláhok "találták" ki annak igazolására, hogy ők Rómából származnak.
Kb. annyi közük van Rómához mint a pápuáknak Stockholmhoz, de azért büszkén viselik a mai napig ezt a nevet.
Az más kérdés,hogy egy olasz a kinnt, Olaszországban kéregető (emellett legtöbbször bűnöző) román "testvérét" minek tekinti.
Annak, ami.

Leroi 2010.09.17. 21:40:13

Az idézett mű a transindex.ro honlapon jelent meg, amely minden, csak épp nem erdélyi magyar portál.
Az rmdsz szócsöve.
Mondhatnék tojócsövet is, ha nem sérteném meg vele a rovartanászokat.

2010.09.17. 21:52:19

@neuromanc: Elég meghökkentő, de végülis logikus javaslat.

Sőt, még finomítanék is:
1) kökemény szervezéssel elérni, hogy véletlenül se legyen kár emberéletben: kis kreativitással sok olyat fel lehet robbantani, ahol nincs emberélet veszélyben (szobrok, virágágyások, zászlók, drumbun-táblák stb.)
2) esetleg mindez kezdésként csupán komputeres animációban (akár youtube videók fölé lehetne lángolós, robbanós layert igazítani (a p*rn*lizerekhez hasonlóan)
3) mindezek előtt szoborfölújítós romániai vállalkozást is érdemes volna gründolni...
4) megtalálni a módját, hogy hogy a legcélszerűbb éket verni az erdélyi, nyugat-romániai románok és bukarest közé (kezdhető lenne a vegyes házasságokból születettekkel) - román támogatókkal lenne aztán csak igazán hiteles.
5) találni valami pirossárgakék tartalmú verziót a székely heraldikában (a pirosfekete-napholdasban elég volna egy vékon kék árnyék a napnak, az aranykék-csillagholdasban meg egy lenyugvónapos pirosas háttér)

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2010.09.17. 22:08:07

@tempetőfi: a dolognak van egy apró szépséghibája. Hogy románul attól még finoman szólva mást jelent(het).

Az, hogy most jólesik nyalogatnunk a sebeinket egymás között amiatt, hogy rendszeresen lehazátlanoznak, az a kedves erdélyi magyarjaink dolga – és amíg „családon belül” csináljuk, legfeljebb egymás előtt lehetünk nevetségesek. (Egye fene, néhanapján ennél is pitiánerebb dolgok miatt válunk azzá.)

De ha a valóban sértő ‘bozgor’ kifejezésbe nemcsak az egyszerű basztatást, hanem még lehazátlanozást is beleértjük, az már eléggé patetikus. Gyengébbek kedvéért: jóval nagyobb hülyét csinálunk magunkból, mint amekkorát megérdemlünk.

Hogy kissé keményen fogalmaztam? És hogy kissé igazságtalan vagyok? Az lehet. Ami viszont biztos, hogy kezdem már nagyon unni ezt az összerdélyimagyar nyavalygást...

tempetőfi 2010.09.18. 03:56:52

@kesztió: Nem értem, hogy egy jelentéstani probléma hogyan válik patetikussá. Azt meg végképp nem, hogy mi köze az igazsághoz.
Azt viszont továbbra is fenntartom, hogy egy jövőbeli jelentésváltozáshoz több kell, mint hogy magas lóról lehülyézzük az erdélyi magyarság majd' egészét.

tempetőfi 2010.09.18. 03:57:46

@kesztió: Nem értem, hogy egy jelentéstani probléma hogyan válik patetikussá. Azt meg végképp nem, hogy mi köze az igazsághoz.
Azt viszont továbbra is fenntartom, hogy egy jövőbeli jelentésváltozáshoz több kell, mint hogy magas lóról lehülyézzük az erdélyi magyarság majd' egészét.

tempetőfi 2010.09.18. 03:58:26

@kesztió: Nem értem, hogy egy jelentéstani probléma hogyan válik patetikussá. Azt meg végképp nem, hogy mi köze az igazsághoz.
Azt viszont továbbra is fenntartom, hogy egy jövőbeli jelentésváltozáshoz több kell, mint hogy magas lóról lehülyézzük az erdélyi magyarság majd' egészét.

tempetőfi 2010.09.18. 03:59:24

@kesztió: Nem értem, hogy egy jelentéstani probléma hogyan válik patetikussá. Azt meg végképp nem, hogy mi köze az igazsághoz.
Azt viszont továbbra is fenntartom, hogy egy jövőbeli jelentésváltozáshoz több kell, mint hogy magas lóról lehülyézzük az erdélyi magyarság majd' egészét.

tempetőfi 2010.09.18. 03:59:25

@kesztió: Nem értem, hogy egy jelentéstani probléma hogyan válik patetikussá. Azt meg végképp nem, hogy mi köze az igazsághoz.
Azt viszont továbbra is fenntartom, hogy egy jövőbeli jelentésváltozáshoz több kell, mint hogy magas lóról lehülyézzük az erdélyi magyarság majd' egészét.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.18. 05:46:29

@Terézágyú:

"Csakhogy a vasfüggönyön túl, "nyugaton" is pontosan ugyanígy használják a fasiszta jelzőt !!!"

Na persze.
Állítólag mai londoni cikk alapján:

www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=138677&is=1

"nacionalisztikus szocialista" jelzőt használják.

Te hogy neveznéd a nemzeti alapú szocialista politikai irányvonalat?

Azok a szocialisták, akik az internacionálét éneklik a kommunisták, akik meg a nemzeti himnuszt azok a fasiszták?

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.18. 05:54:23

@Terézágyú:

"Mellesleg ugyebár a kommunista/bolsevik/szocialista/baloldali/marxista sem azonos értelmű szavak - remélem te - a fasiszta szóhoz hasonlóan - ezeket is mindig a helyes értelemben használod."

Magyar Kommunista Párt
->
Magyar Dolgozók Pártja
->
Magyar Szocialista Munkáspárt
->
Magyar Szocialista Párt

Ez egy és ugyanaz a párt.

Miközben a történelmi "fasiszta" és a mai mások által annak bélyegzett pártok között nincs és nem is lehet semmiféle folytonosság, addig a Magyar Kommunista/Szocialista Párt hosszú évtizedek óta nem csak él és virul, de az utóbbi 67 évből 61-ben ők uralták az országot.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.18. 06:05:12

@tempetőfi:

Nem lóverseny, csak sajnos az idő és az asszimiláció meg a kivándorlás a határon túli magyarság megmaradása ellen dolgozik.

Ha így megy tovább akkor még 100 év és a dédunokád már nem fog tudni ilyen cikket írni. Mert vagy Magyarországon élő magyar lesz, vagy Romániában élő román, az erdélyi magyarság meg csak történelem.

A tendenciákat Kárpátaljával tudom szemléltetni:
a magyarság aránya kárpátalján:
1910: 30,6%
1921: 17,9%
1930: 15,9%
1941: 28,8%
1959: 15,9%
1979: 13,7%
1989: 13,3%
2001: 12,1%

Ez országos szinten kevesebb mint 0,3%-ot jelent Ukrajnában.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.18. 06:13:21

@Leroi:

Németország egységes?

Tudod miért létezik Ausztria?
Mert fél az antant, - illetva ma "Európa" - egy egységes Németországtól, ezért megtiltották Ausztriának, hogy egyesüljön Németországgal.
Korábban meg azért létezett, mert a Habsburg családnak saját külön birodalom kellett.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.18. 06:20:35

@Leroi:

"Erdély önálló haza..."

Azért ez a sok koszovózás mostanában?

Olyan nincs, hogy koszovói, vannak szerbek, meg albánok, mindegyiknek van saját országa. A koszovóban élőknek egyik sem tetszik?

Tartok tőle, hogy az önálló Erdély ötletét a románok csak a magyarok cselének fognák fel Erdély visszaszerzéséhez.

Koszovó azért létezhet önállóan, mert az USÁnak ez érdeke.

Arról meggyőzni az USÁt- hogy az önálló Erdély is az érdeke félek szintén sok emberéletbe kerülne.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.18. 06:36:37

@Peter T. Sinclare:

De megmaradt az önálló egyiptomi államiság. A Ptolemaioszok nem egy idegen hatalom képvisleői voltak, hanem makedón származású egyiptomi uralkodók. Korábban is voltak már nem egyiptomi nemzetiségű fáraók.

Kleopátra tudott egyiptomiul is, ismerte a hieroglifákat, szóval olvasni is, az ő személyes érdekei és az egyiptomi nép érdekei abban az időben egybevágtak.
Kleopátra még valóban Egyiptom (és a saját trónja) megőrzésért küzdött. Egy dolog, hogy makedón származása, de ők ugyan nem rabolták Egyiptom jövedelmét Görögország, vagy más egyéb külföldi hatalom számára, hanem Egyiptom jövedelméből Egyiptomot erősítették.
Kleopátra halálával az egyiptomi Egyiptom mindörökre elveszett.

Mire az arabok jöttek már senki tudott hieroglifákkal írni, mert a keresztények rég betiltották, mint "pogány" dolgot. A gazdaság meg még azelőtt lehanyatlott, mert a rómaiak Róma éléstárának használták Egyiptomot, a cucc amit Egyiptomban termeltek Rómát gazdagította és lakatta jól.

Az egyiptomi Egyiptom államisága Kleopátrával ér véget, az egyiptomiak mára asszimilálódtak az arabok közé.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.18. 06:46:53

@greybull:

A középkorban még nem igazán létezett olyan, hogy nemzet, ami meg igen, abba csak és kizárólag a nemesek tartoztak bele. Őket meg az érdekelte, hogy legyen elég jobbágyuk, akik ingyen robotolnak nekik, meg még adóznak is, és nem az, hogy milyen nyelven beszélnek. Ha magyar, ha román, ha akármilyen, akkor is csak jobbágy, akiknek úgysincs semmi köze az állam dolgához.

Aztán 1848 után lett egy szép nagy Magyarország, amelyik jó részén alig éltek magyarok, és ami addig nem volt gond, az lett.

A tatárjáráskor is kipusztult a népesség fele, és nem magyarok lettek betelepítve pótlásnak, de akkor ebből még nem lett gond.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.18. 07:04:39

@greybull:
"Erdélynek azonban van egy különállása, talán ilyen tudata is, hiszen mindig is különálló volt valamilyen szinten Mo-tól,"

Milyen szinten?
A török invázióig, az ország három részre szakadásáig Erdély a Magyar Királyság része volt, és nem állt külön.
Az erdélyi vajda csupán a magyar király helytartója és ezt a gyakorlatot követték minden a fővárostól kicsit is távolabbi területnél, lásd mindenféle bánok, de ennek egyszerű, praktikus közigazgatási oka volt. Ha Kolozsváron ücsörgött volna király, akkor a Dunántúlon lett volna vajda. Ennyi erővel minden megyére, járásra rá lehet fogni, hogy rendelkezik valamiféle önállósággal.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.18. 07:38:00

@borszódával:

Az átmeneti korokat éppen azért hívják átmenetinek, mert átmenetiek. A római hódítással vesztette el végleg Egyiptom az önállóságát. Jövedelme már nem a nem létező országot gazdagította, hanem Rómát.

A népességet meg nem feltétlenül kell kicserélni ahhoz, hogy alapvetően megváltozzon. Ilyen például mikor a "térítő" vallások lerombolják a helyiek kultúráját, hogy rájuk erőltessék a saját nézeteiket.

A kisebbségiek, nem államalkotó népek nyelve is szükségszerűen elkopik idővel, mert a népek nagyobb része hajlamos az asszimilációra.

Minden országban a hivatalos államnyelvvel lehet a legjobban boldogulni és eljön az a pont, amikor a szülők már nem tartják érdemesnek a gyerekeiket az őseik nyelvére megtanítani, csak azért, hogy néhány vénember szavát megértsék, de emiatt talán rosszabbul teljesítsenek az iskolában és kevésebb esélyük legyen a sikeres élethez.

Ezt az asszimilációs folyamatot csak nagyon erős patriotizmussal, nagyon erős ragaszkodással a nemzethez lehet lassítani, ami mondjuk a kanadai franciákban megvan, de a külföldre szakadt hazánk fiaiban, lányaiban nem eléggé.

Sok ideológia van, ami megpróbálja gyengíteni a nemzetek öntudatát úgy, hogy más internacionalista"értékeket" helyez a nemzet fölé, kereszténység, kommunizmus, globalizáció, európaiság stb.

Márpedig ha a magyarok maguk nem érik el, hogy Magyarország legyen a legjobb hely a világon a magyarok számára, akkor senki sem fogja helyettünk megtenni.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.18. 07:42:52

@kesztió:

Csak úgy tájékoztatlak, hogy olyan szó, hogy "bozgor" Magyarországon nincs használatban, ilyet senki sem tanul a magyar anyanyelvével.

Úgyhogy az erdélyiek szava, jelenthet nyugodtan, amit csak ők akarnak, mert Magyarországon semmit nem jelent.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.18. 08:16:00

@Leroi:

Az oláh szóval egyébként mi a baj, az miért sértő?

Az oláh a vlach szóból származik, s régen egy országot is úgy hívtak, hogy Valachia.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.09.18. 09:45:07

@Akitlosz:

Már valahol írtam ezt:
A kettős állampolgárság megadása mondhatni elősegíti Erdély elrománosodását, mert az opportunistább erdélyi magyar (vagy székely) pattanni fog és megy Magyarba, ezzel is csökkentve az erdélyi magyarság számát, gyermekei már Magyarországi magyarok lesznek, stb.
Létezik egy visszatelepülési folyamat is, régi nemesek visszakapják a földjüket és hazatérnek a családjukkal, egyes magyarországi magyarok több nyugalomra vágynak és áttelepednek Erdélybe (itt a megtakarított pénzük többet ér), de ez sajnos nagyon gyenge eresztés a fordított irányú elvándorlással szemben.

Leroi 2010.09.18. 10:59:22

@Akitlosz:
Épp erről írtam, az oláh szó nem lehet sértő, ha ez a nevük évszázadok óta...

Ami Ausztriát illeti, osztrák szövetségi állam fennmaradásának egyik alaptétele az volt, hogy örök időkig semleges marad és nem egyesül Németországgal...
Külön-külön is verik ma Európát, nem kell aggódni, fegyverek nélkül is uralkodnak...

Német vagy osztrák még nem kéregetett Moszkvában de orosz már igen Berlinben és Bécsben...

Legalább ennyi elégtételünk legyen nekünk, a Központi Hatalmak híveinek...

Leroi 2010.09.18. 11:00:45

@Talon Karrde:
A székely nem pattan ki Magyarországra...
Egyre kevésbé fog, hidd el...

Leroi 2010.09.18. 11:07:28

@Akitlosz:
Ami a bozgort illeti, a románok nemcsak az erdélyi magyarokra értik,hanem úgy összességében a magyarokra.
Nem is egyszer hallottam úgy nevezni Magyarországot, hogy Bozgoria...És nem épp viccesen...
Ők ugyanis titkon remélik, hogy kétszeri budapesti bevonulásukat még követni fogja egy harmadik is és végre megszűnik a bozgor állam...a mi Magyarországunk...a "hazátlanok hazája"...
Vess egy pillantást a Dnyesztertől a Tiszáig terjedő államterületre, amelynek határait Antonescu húzta meg és amelyet a román nacionalisták magukénak követelnek...
A nyugati határátkelőjük (horribile dictu!) a szolnoki révnél van, a Tiszán...

borszódával 2010.09.18. 11:29:39

@Akitlosz: Az átmeneti korok két-háromszáz évig tartottak, ezen idő alatt a terület, lényegét tekintve nem gazdagított senkit. Végével az államot ( de legfőképp magát a társadalmat) teljesen újjá kellett szervezni. Láttuk, lehetséges volt. A hanyatlás i.e. 11. században kezdődött, (Asszír, Perzsa fennhatóság), több mint ötszáz év, ezen idő alatt a terület jövedelme ugyan úgy nem a létező országot gazdagítja, de Nagy Sándor és a Ptolemaiosz-ok még mindig a klasszikus Egyiptomot találták, (vették át).
Vagyis az újjászervezés mindaddig lehetséges, míg kulturális, habitusbéli, életviteli, alapvető változás nem következik be. A vallásváltás mélyebb hatást eredményez, tény a kereszténység elterjedése, nagyobb változásokat eredményezett mint egy amon/aton váltás. De ezzel együtt nem gondolom hogy ez teljes lehanyatlást eredményezett volna.
Az "ex oriente lux" nem a kereszténység elterjedése miatt bukott. Több ezer évig fennállt, (itt nem csak Egyiptomról van szó) az elmúlt ötszáz évben viszont visszafordíthatatlannak tűnik. (Ha csak nem délkelet-ázsiát tekintjük oriente-nek.) :)
"A népességet meg nem feltétlenül kell kicserélni ahhoz, hogy alapvetően megváltozzon. Ilyen például mikor a "térítő" vallások lerombolják a helyiek kultúráját, hogy rájuk erőltessék a saját nézeteiket."
Ezzel egyetértek, az arab hódítás is ugyan ezt tette + egy sivataglakó népesség lépett az eredeti helyébe...
A mondandót többi része tény, nem tudom hogy ezt miért nekem írod.
A "megmaradni" parancsa csak úgy tud sikeres lenni, ha a maradék Magyarország szinte MINDENBEN a szomszédai előtt jár.
Egyiptomot példának hoztam fel, lehet nem kellett volna, az itt folyó diskurzust nem akarom más irányba terelni. Így a témát a magam részéről lezártam.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.09.18. 11:42:09

@Leroi:
Aha, és én leszek a következő római pápa.
Hidd el, hogy az opportunizmus és a romángyűlölet mindent legyőz.
A híres székely gerincesség kezd legendává válni, sajnos.
...és Erdély magyarságának csak egy része a székelység.
Ha nem Mo.-ra pattan, akkor máshova Éurópába vagy Ámerikába, a lényeg az, hogy neki jó legyen, Erdély meg maradjon meg nélküle.
Persze onnan, ahova kiment döngeti mellét, hogy így Erdély meg úgy Erdély, de tenni nem tesz semmit csak mereszti a seggét a nagy nyugati jólétben.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.09.18. 11:44:04

Soha nem felejtem el azt az undort ami eltöltött akkor, amikor évekkel ezelőtt összefutottam egy régi iskolatársammal és megkérdeztem hogy van, hol él?
Válasz: TERMÉSZETESEN Pesten.
Részemről broáf.

Leroi 2010.09.18. 12:56:27

Engedtessék meg nekünk, hogy újlatin "testvéreinket" csak annyira szeressük, amennyire megérdemlik...
Pesten vagy Kolozsváron, esetleg Münchenben, mindegy.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2010.09.18. 15:18:58

@tempetőfi: Napersze.
És ha holnaptól a ‘székely’ szó jelentése gazdagodna azzal, hogy ‘sziklaként porló’, az nem lenne patetikus?

Pl. A rosszul megkevert cementet neveznénk ‘székely’-nek.

és azért lehülyézésről szó nem volt, csak nevetségesnek tutulálásról, amit ebbpl a szmepontból fenn is tartok.

IGEN, NEVETSÉGESNEK TARTOM A SZÉKELYEKRE JELLEMZŐ NYAVALYGÁST.

Leroi 2010.09.18. 15:36:57

@kesztió:
Te székely vagy?
Mert ha nem, akkor kurvára visszaszáll rád, amit itt összehőbörögsz.

Leroi 2010.09.18. 21:06:50

A lényeg az, hogy van önkritikád.
Az is lényeges, milyen korszakban éltél és hol, milyen pozícióban.
Mert ismerek olyan "székelyt" is, aki vígan beillene románnak...

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.19. 05:40:13

@Leroi:

Románia és Moldova az ma miért kettő külön állam? Miért nem egyesülnek?

Leroi 2010.09.19. 08:33:40

@Akitlosz:
Románia akarná, Moldova nem.
A nagy román testvériség sem elegendő ahhoz, hogy Moldova vezetőinek érdekei egyezzenek az egyesüléssel. Nekik tökéletesen megfelel a különélés.
Egyazon zászló, egyazon (kissé más dialektusban beszélt) nyelv, egyazon igénytelenség és balkáni reflexek.
Románia a háborúban kárpótolva volt Erdély miatt azáltal, hogy Ogyesszáig terjeszthette ki a határait.
Én kiegyeznék az Eufráteszben is, csak Erdélyt hagyja végre békén...

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2010.09.19. 12:51:36

@Leroi:
Én is kiegyeznék az Eufráteszben is, csak Erdélyt hagyjátok már békén.

Leroi 2010.09.19. 17:45:02

@kesztió:
Kérlek szépen, kinek a kuruc, kinek a labanc...

Leroi 2010.09.19. 18:18:22

@kesztió:
Hát a liberális portálotokon is túlteng a "magyarbarát" hangulat...
Mondd, öreg, honnan kapod te a fizetést?
A pesti szadesz vagy a bukaresti liberális páholytól?
Jól megfizetnek a magyarellenes hőbörgéseidért?
Szégyellem, hogy Erdélyben ilyen nemzetgyűlölő retkek maradtak, mint te.
Ignore on.

Leroi 2010.09.19. 18:28:23

@kesztió:

"Miért indul ki mindenki (te is) abból az axiómából, hogy Magyarország valamiféle igazságos igényt formálhatott (Észak-)Erdélyre? Az etnikai arányok miatt? Ilyen alapon akkor csatoljuk Brazíliát Portugáliához, Ausztriát Németországhoz, Belgium déli részét Franciaországhoz? Magyarország pont az első világháborút megelőző időszakban mutatta meg a nagyvilágnak, mennyire méltatlan Erdély „birtoklására”… "

Itt vagy te, kesztió...
Jómadárka...
Na ez az, ami miatt a magadfajtákat zsigerből utálják a székelyek.

Leroi 2010.09.19. 18:30:09

Szabad az egész linket is?
Hadd lássanak egészen tisztán, " jófiú"...

szabadter.wordpress.com/2010/09/01/habgier-macht-machtig/

Leroi 2010.09.19. 19:33:53

iwiw.hu/pages/image/imagedata.jsp?imageID=149714051&userID=8473228

Most már tiszta, mért ilyen részegek az írásaid.
Vagy a pia vagy a csöcsök, de valami mindenképpen meghülyít téged...
:DD

Leroi 2010.09.19. 20:31:42

limbacailor.wordpress.com/2010/06/04/trianon-reduce%c8%9bi-viteza/

Noboszdmeg...ez pedig a románnyelvű blogja a "hősünknek"...
Igazi sepsiszéki székely...nem mese...

Leroi 2010.09.19. 22:05:09

"Dorim să ne integrăm în roblogosferă cu savoarea noastră specifică: cu iz de gulyás, condimentat cu paprika şi terminat cu szilvapálinka. Vom fi cinici, agresivi, poate şi şocanţi uneori, dar totuşi liberali, echilibraţi, prietenoşi şi foarte deschişi la comunicare."

Ez igaz lenne, ha nem gyűlölnéd annyira a magyarokat, mint ahogy ez írásaidból kitűnik...
Az íz nagyon is "ciorba", "mujdei"-jel fűszerezve, amelynek a végén a "tuica" következne...
Kib@szottul semmi köze az írásaidnak a gulyáshoz, paprikához vagy szilvapálinkához...
Ami röhejes az egészben az, hogy a románok egy része is kökeményen beolvas neked.
Ejsze még ők is haragszanak rád...
Szerintem hagyd a fenébe...

Amok 2010.09.20. 10:28:00

@kesztió:
"Én is kiegyeznék az Eufráteszben is, csak Erdélyt hagyjátok már békén. "
- Dehát, úgy látom te is rendszeresen foglalkozol a blogjaidban azzal, hogy mi történik itt nálunk, a fideszfasizmus útjára téved Magyarhonban. Meg most is egy .hu domainon kommentelsz. Kérlek viseld már el, hogy mi is foglalkozunk azzal hogy mi történik Erdélyben, ha már érdekel minket. Elvégre nemzettársak vagyunk. Vagy nem?

kündü 2010.09.20. 13:43:41

EGYDIMENZIÓS MAGYAR ÁM A JÓ KURVA ANYÁD!!!

KIAFASZOM ÍRTA EZTET??!

ÁTJÖSSZ IDE, és ÉPP OLYAN SEGGARCÚ LESZEL, MINT A SZABADDEMOKRATÁINK??!

TE VAGY AZ "ÜBERICH", vagy a HERRENVOLK, te barom??! ITT ??!

Na, húzz a picsába, Álszékely!!

kündü 2010.09.20. 13:45:18

@kesztió:

TUDOD, hogy LEHETETLEN, oláhbérenc szerencsétlen!

DE A KÖTELET már megfonták neked.

Ha sietünk, GOLYÓ lesz!

kündü 2010.09.20. 13:48:09

@Téglagyári Megálló:

Te "tápos" VAGY?? ROHADÉK!

Ez a "tempetőfi" meg a csíkszeredai übermensch, hogy lűjjem körösztül??!

kündü 2010.09.20. 13:53:48

@kesztió:

De hisz te nagyobb ELLENSÉG vagy, mint a Romania Mare!!!!

Téglagyári Megálló 2010.09.20. 13:56:47

@kündü:

Kedves kündü, tudod te ki az aki tápos? Közlöm, te is az vagy!

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.20. 14:03:02

@Leroi:
Kis hatalom is jobb mint a semmi.
Ezért (is) van ennyi ország. Ahány ország annyi államfő, annyi kormány.

kündü 2010.09.20. 14:08:33

@sztrugackij:

HÜLYE:

nem ismered az I. Vh. történelmét:

Románia 1916-ban lépett be a háborúban az Antant oldalán és megtámadta Erdélyt.
Ez aug. 29-én történt.

Még az év DECEMBER ELEJÉN

a Monarchi és Mackensen német tábornok balkáni hsadosztály ELFOGLALTA Bzukarestet és ROMÁNIA KAPITULÁLT,

a Központi Hatalmak 2 évig okkupáció alatt tartották a Regátot! S amikor jött - a hátországi okoból bekövetkezett - Központi h. összeomlás, ELLENSÉG NÉLKÜL 10 ezer oláh martalóvc elfoglalta erdélyt!

Igaz, francia segítséggel.

Ugyanez történt Szerbiával, 1914 aug. 1-től tartó háború sorűáán 1915 dec. 6-án szerbia kapitulált, a hadserege maradékai Görögországba menekültek,
majd
az angolszászok balkáni hadbalépése után, de csak 1918 őszére MAGYAR FÖLDEKET ANNEKTÁLTAK!

KI VESZTETT ÉS KI NYERT AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN???

Románia ( és Szerbia ) ellen az O.-Magyar MONARCHIA!

Az antant nagyhatalmakkal szemben Németország vesztett és így mi is.

A ROMÁNOK soha nem nyertek ellenünk csatát sem, nem háborút!

Egydimenzióskám. Nem román történelemkönyvet kell enni, bazmeg.

2010.09.20. 21:06:42

Igazán szórakoztató, ahogy itt megy a verbális ekekapa (főleg mélymagyar vonalról)

Miközben volt itt egy épkézláb elképzelés: @neuromanc: ; amit aztán én is egy kicsit továbbgondoltam (több áspektusbul): @/ms:

De hát a kapazaj elnyom mindent.

Albu 2010.10.14. 23:11:58

Még frissen olvastam és terjesztettem ezeket a cikkeket, azóta viszont eszembe jutott egy lehetséges válasz.

Kolozsvárt még nem leptek el mindent a kínaiak. Csonkamagyarországon kifejezetten nehéz dolga van annak, aki nem ázsiai …bármit akar venni.

Most éppen a fehérneműre gondolok, amit hosszú-hosszú évek óta csak hazautazáskor veszek, mert a hargitai Mr. Big (mrbig.ro) vagy egy román márka még mindig jobb, mint gazdaságunkat, munkahelyeinket, iparunkat és környezetünket szétcsesző ázsiai szemét (vagy europizált, esetleg átcsomagolt termék). És ilyenkor nem érdekel az ár, mert a mi megélhetésünkről van szó – ma már rövid távon is.

Igaz, ez az állam feladata lenne, de én a saját bojkottommal járulok hozzá, hogy legyenek pl. munkahelyeink. És ezen a téren a befogadó (ellepett-fölvásárolt) Budapest sokkal-sokkal rosszab helyzetben van, mint a megszállt Kolozsvár.

Budapesten külön komoly odafigyelést és macerát jelent hazai terméket találni.
süti beállítások módosítása