Bulvárosodika
2010. augusztus 23. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Bulvárosodika

 

Korabeli hírportál

  Bulvárosodik a sajtó. Bulvárosodik a politika. Bulvárosodik az Index. Vagy a Mandiner. Közmegegyezésnek tűnhet, hogy a magyar közélet bulvárosodik, bezzeg a régi szép időkben ez nem volt így.

  És ha mégis?

  Én inkább visszabulvárosodásról beszélnék. Távol álljon tőlem, hogy a bulvársajtó apologétája legyek. A helyzet megideologizálása helyett maradnék a történelmi tapasztalat talaján. Az pedig azt mutatja: a bulvár végső soron egyidős a fejlett társadalommal. Ez egy ilyen műfaj: ráérő, városiasodott plebejus tömegek szórakozása és szórakoztatása.

  Már a régi rómaiak is... falfirkákat róttak a középületekre vagy sötét sikátorokra, amiben közismert vagy hétköznapi emberek méltatlan tetteire, pikáns életvitelére hívták fel a plebs figyelmét. A császárok, császárnők, neves ügyvédek vagy szenátorok is megkapták a magukét az ismeretlen firkásztól, aki örülhetett, ha az őt elkapó őrjárat csak a helyesírásra hívta fel a figyelmet, ugye.

  Nézzük, milyen graffitiket találtak Pompeii romjain!  „Celadustól, a Thráktól sikoltoznak a lányok!”; „Myrtis, te jól szopsz”; „A profit = boldogság”; Samius azt mondta Corneliusnak: Akaszd föl magad!”; „Virgula azt mondta Tertiusnak: kanos vagy”. Aztán kitört a Vezúv.

  A reneszánsz, és később a felvilágosodás korában kéz alatt vagy nyílt színen terjedtek röpiratok, ponyvalapok a köztiszteletben álló arisztokraták, klerikusok, polgáremberek titkos életéről. Egyes feltevések szerint a tömegesen elterjedő gúnyiratok sokkal inkább tehetnek a forradalom kitöréséről, mint Montesqieu vagy Rousseau kifinomult, de eleinte szűk körben terjedő ideái az Ész és társai boldogító uralmáról.

  A XIX. század első felében már se szeri, se száma az Angliában, Németföldön, Franciaországban megjelenő, szórakoztató tömeglapoknak. Magyarországon mindez persze fáziskéséssel indul. Buzinkay Géza Kis Magyar Sajtótörténet című kötetében olvashatunk a magyar sajtó és bulvársajtó indulásáról.

  Metternich korában még nem volt helye a bulvárlapoknak. A hol a cenzori szigorra, hol a reformkori nemzetépítés ethoszára odafigyelő szerkesztők nem engedték el a gyeplőt. A nyugati mintára megjelenő magyarországi divatlapok (előbb a német nyelvű Der Spiegel, majd a Regélő és társaik, köztük a Petőfit is alkalmazó Vahot divatlapja) mérsékelt izgalmakkal szórakoztatták női olvasóikat: a nyugati lapokból átvett divatképek mellett nőknek szóló versekkel és prózával kedveskedtek a hölgykoszorúnak.

  A kiegyezés után az egyre nagyobb szólásszabadság, a robbanászszerűen növekvő városi népesség, a kialakuló korzó- és kávéház-életmód miatt megjelentek a klasszikus bulvárlapok Magyarországon. Vezető szerepre tett szert közülük Az Est, ez a tulajdonképpen igényes bulvárlapnak nevezhető kiadvány, amelybe - a hírszolgáltatás és szórakoztatás mellett - nem derogált írni, még a legnevesebb publicistáknak, íróknak sem. A harmincas évek elején Az Est Lapkiadó Rt. igazi nagyüzem volt: hatezerötszáz alkalmazottal, akik közül 6100 volt a terjesztő.

Arany rózsacsokrot küldött Hitler Hácha leányának

  Lassan visszatérő hősünk lesz a Mandineren Hönigesz Dezső, a műlovarnő iránt érzett szerelme hevében Aradról Zágrábba szökött, majd onnan rendőrséggel visszatoloncolt polgári sarj. Sztoriját az MTI századelős archívumából vettük: a nemzeti hírügynökség korabeli híreinek egynegyede, egyharmada bulvárhír volt, balesetektől a járványokon és párbaj-beszámolókon keresztül a társasági hírekig.

 Aztán jött a világháború, majd beköszöntött a szocialista erkölcs korszaka, amelyből száműzték a dekadens polgári világra emlékeztető bulvársajtót.

  A rendszerváltás után persze újra megjelent a műfaj, kiszolgálva a létező igényeket. A kilencvenes évek vadkapitalizmusa után az elmúlt évtizedben kialakult az igazi, professzionális celebipar, kitalált, felépített, majd eldobott figuráival.

  Here comes The Sun. A kultúrpesszimistáknak előre szólhatunk: lesz még út lefelé. A magyar bulvársajtó a nyugati országok (pl. Anglia) hasonszőrű sajtójával szemben még számos területet tabuként kezel. Ez részben a magyar társadalom még meglévő (számomra megnyugtató) morális (és ízlésbeli) konzervativizmusának, részben a politikai és gazdasági főszereplők erősebb érdekérvényesítő képességének köszönhető, ez belátható józan paraszti ésszel.

  Mindettől függetlenül a bulvár, amely még a régi Magyarország kevésbé sérült polgári társadalmában is sikeres volt, hazánk 2010-es, többszörösen töredezett, proletarializálódott lakossága körében is működni fog. Legfeljebb alacsonyabb színvonalon, alantasabb figurákkal fog tükröt tartani az őt faló Magyarország elé.

*

  A bulvárról, a bulvárosodásról beszélgetünk ma délután fél négytől a Kossuth rádión Vizi Dorkával és Bátorfy Attilával, a Kreatív munkatársával .

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr492241095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.08.23. 14:49:37

Az embereknek mindig szükségük volt a könnyed szórakozásra. Ekkor lazít az agyuk és piheni ki a megerőltető tevékenységet.
Had ne mondjam, vizsgaidőszakban hogy tudtam ölni egy színes, buta képesújságért, a maga félperces cikkeivel valami nevenincs hírességről, hogy aztán felfrissülve vessem bele magam a tudomány vaskos köteteibe.

teemur · http://teemur.blog.hu 2010.08.23. 15:08:47

Nna, öt perc múlva mennem kell... akkor majd a hangarchívumban meghalgatom.

jan 2010.08.23. 15:33:51

bár magam sem vagyok nagy fan-je a bulvárnak, mindig megmosolyogtat, hogy a magyar bulvársajtó milyen kesztyűs kézzel kezeli politikusainkat.

angliában pl. az számít bulvárhírnek, hogy xy házas politikusról kiderült, hogy esténként melegbárokat látogat.

nálunk meg az a szenzációs exkluzív bulvárhír, hogy xy házas politikusról "kiderült", hogy a családi sítúra alkalmával bezárta a slusszkulcsát a kocsiba, amit ezért csak nagy nehézségek árán lehetett kinyitni.

tewton 2010.08.23. 18:29:17

bulvárosodik?
nem baj. úgyis az elit kommentekért járunk ide :)

amúgy meg az angol bulvár még így is intellektuálisabb, mint a magyar. elég megnézni, hogy mi jön onnan az index-re. és azt is, hogy az index hogyan butítja le-torzítja el. és majdnem minden, a valláshoz kötődő bulvárhírnél látható az index-en.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.08.23. 20:52:46

igazi bulvár tálalás a mandineren a hős c. poszt. a hamis pátosz, a hazug érzelmek giccsömlenye.
munkahelyi baleset. egy hivatásos katona /zsoldos/ halála egy a magyartól teljesen idegen érdek szolgálatában. ez történt. ez is szomorú, de nem hősiesség.

Tehetetlen Dodó 2010.08.23. 20:55:24

@Grift: No, ezt odaát be se írd, ha nem akarod a népharagot a fejedre vonni.
(Én se tettem, ebből a megfontolásból).

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.08.23. 21:01:40

@Tehetetlen Dodó:
azért nem is írtam oda. ott a nagy hősigényű emberek keserű mézcseppeket préselnek ki a szemükből, imádva önnön nagyszerűségüket a hamis gyászban és pátoszban. édes istenem, annyira magával ragadott a hős élete, olyan nagyszerű ember vagyok...usw.

betyár (törölt) 2010.08.23. 21:07:38

@Grift: @Tehetetlen Dodó:

lehetne magukban együttműködési készség a szerkesztőséggel:) Egyébként Toldi és Kinizsi is zsoldos volt...

Tehetetlen Dodó 2010.08.23. 21:13:39

@betyár: Tévedés ne essék: sajnálom szegény asszonyt.
De ez munkahelyi baleset volt. Ugyanaz, amikor nálunk leesik egy építőmunkás az acélszerkezet tetejéről.
(Pech gehabt, mondják ilyenkor szőrösszívű kollégáim).

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.08.23. 21:14:19

@betyár: Egyébként Toldi és Kinizsi is zsoldos volt...
és izrael érdekeiért vitézkedtek. valóban. :)

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2010.08.23. 21:18:42

Ezek szerint ha valaki fölfest a falra valamilyen magvas bölcsességet, egy szimpla "Szeretlek Kati!"-t vagy egy együttes nevét, tehát graffitizik, az már bulvárnak minősül? ;-)

Amúgy tetszik a cikk; kiegészíteném még azzal is, hogy bizony a szocialista korszak konzervatív, magasabb művészet felé orientáltsága is erősen szemben áll a bulvár által képviselt "értékekkel", és az előbbi hagyatéka miatt is van még a magyar társadalomban ellenszenv.
Egyébként meg ezt a műfajt nőknek- háztartásbeliek, kismamák, nyugdíjas nénik - találtak ki, legalábbis ma szvsz ők a fő célcsoport. Vagy mit gondol erről a cikkíró?

Alfőmérnök 2010.08.23. 21:19:53

@betyár: Nem az a baj, hogy megemlékezik a szerkesztőség erről az áldozatról, hanem a tálalás. Nagyon kisiskolás.
Meg azért nem egy női Toldi Miklósról van szó.

Alfőmérnök 2010.08.23. 21:59:28

Most akkor a póóóógááári, konzerv bulvár az jó bulvár, a többi szenny és mocsok?

betyár (törölt) 2010.08.23. 22:18:34

@Grift:

maga nem hallotta, hogy Lajos és Mátyás szabadkőművesek voltak?:)

tewton 2010.08.23. 22:49:28

@Alfőmérnök:
pontosan!
ajánlom a helyi témát. mondjuk csöcsösnénik nincsenek benne, entellektüel szemmel üres mint a tea, de legalább pozitiv dolgokról szól. és szoktak benne lenni szocibűnök is :)

Alfőmérnök 2010.08.23. 23:07:43

@tewton: Egyébként nem feltétlenül ironikusan írtam,amit írtam, el tudom képzelni, hogy egy jobbos bulvármédia jobb, mint egy...ballib. :) De még nem nagyon láttam ilyet (hacsak a kurucinfó Novákelőd nőügyeiről szóló beszámolói nem számítanak annak:). Hihetetlenül sokan olvasnak bulvárt, ezt a tömegközlekedési eszközökön nap mint nap újra megtapasztalom. Akkor már inkább legyen komcsizós, népnemzeti a bulvár, amit olvasnak a népek. :)
Azért a bulvár, sőt talán maga a sajtó és a média is, alapvetően balos műfajok. Hogy ennek mi az oka, nem tudom pontosan. Emlékeim szerint volt már erről, vagy valami hasonló témáról diskurzus itt.
A mandinerrel nem az a baj, hogy bulvárosodik, hanem hogy, mint erre többen is utaltak, elvették a fő ihletforrásukat, a komcsizást, a szadeszozást, amiben tényleg jók voltak. Remélem megtalálják a helyüket előbb-utóbb.

tewton 2010.08.24. 01:58:51

@Alfőmérnök:
"talán maga a sajtó és a média is, alapvetően balos műfajok"

azért az a talán nagyon talán ám. a bulvárt én inkább "világnézetileg semleges"-nek gondolnám, a szó függetlenértelmiségi ésvagy liberális értelmében. szekundér, élősködő műfaj, ami nem állít semmit, csak hangulatot kelt, befolyásol, kritizál, sugall.

Alfőmérnök 2010.08.24. 06:48:36

@tewton: Arra gondoltam, hogy a bulvár az eredendően inkább az extremitások, a devianciák és a huncutságok iránt érdeklődik, amik nem annyira konzervatív dolgok (kellene, hogy legyenek;).
De lehet, hogy csak innen látszik így, a ballib – mondhatni komcsi – média túlsúlya és lényegében a II. VH óta tartó hegemóniája miatt.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.08.24. 07:04:48

@Alfőmérnök: ha a kezedbe akad, nézz bele a Tolnai Világlapja valamelyik számába. Az egy olyan aranyos, Horthy-kori társasági bulvárlap volt.

(kis ízelítő: retronom.hu/index.php?q=node/21388 )

Kassad 2010.08.24. 09:37:15

Véletlenül hallottam a rádióműsort, a cikk hű átirata annak. Régóta vallom, hogy ha meg akarjuk érteni az életet, akkor nem hagyatkozhatunk csak a magasröptű filozófiára, hanem foglalkoznuk "kell" az általam "perifériális"-nak nevezett területekkel is. Egyszerűen szólva, mindennel, ami kívül esik a magaskultúrán.

Adott esetben, az újságírásnak - mint műfajnak - ilyen perifériális területe a bulvár. Szeretjük, vagy nem, része az életünknek. A történet áttekintéshez csak annyit fűznék hozzá, hogy talán az első bulvárlap a rendszerváltás környékéről a Tőke Péter féle "Reform" magazin volt, ami akkoriban politikai szempontból pozitív jelenség volt, amennyiben sokkal könnyebben és merészebben nyúlt/nyúlhatott hozzá a kényesnek számító kérdésekhez.

Azóta persze nagy utat jártunk be, a bulvár most már természetes része az életünknek, megitéléstől függetlenül. A cikk utolsó két bekezdésében azért érzek némi ambivalenciákat - mint például:

"A kultúrpesszimistáknak előre szólhatunk: lesz még út lefelé. A magyar bulvársajtó a nyugati országok (pl. Anglia) hasonszőrű sajtójával szemben még számos területet tabuként kezel. Ez részben a magyar társadalom még meglévő (számomra megnyugtató) morális (és ízlésbeli) konzervativizmusának, részben a politikai és gazdasági főszereplők erősebb érdekérvényesítő képességének köszönhető..."

Bár, a kontextusában egyértelmű a szöveg és az értékelés továbbgondolása az olvasóra van bízva, hát...., nem tudom.

Én is csak annyit modanék, hogy engem is megnyugtat(na) ez a bizonyos "konzervatív" szemlélet - ami nem politikai természetű - de nincsenek illúzióim és várom a lejtmenetet. Továbbá, én nem az "elitek" érdekérvényesítő képességének tudom be, hogy a bulvár még nem hatolt be igazán ezekre a területekre. Ezek az elitek ugyanolyan "konzervatívak", mint az olvasóközönség, ennyiben itt nem látok diszkrepanciát.

A "proletarializálódott lakosság" kitétel ugyan nem keltett bennem indulatot - ki sem kérem - ez viszont már igazi politikai bulvár.

Máskülönben, a bulvárnak igen praktikus haszna is van. Éveken át olvastam egy bulvármagazint reggelente egy kies kis kabin magányában és rendkívűl filozófikus gondolataim támadtak közben: mint az, hogy egy bulvárlap élvezeti értéke körülbelül megegyezik az akkor éppen, általam megtermelt anyag minőségével és a ráfordított idővel.

Most sajnos, nem vagyok kitéve ennek és fájó hiányát érzem, mert a kapkodás - "futvaszarás" - bizony, nem egészséges.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.08.24. 09:58:06

@Alfőmérnök: @Gasper: maga Az Est, a század első felének legfontosabb napilapja, az az igényes bulvárlap a Bethlen-konszolidáció és a Horthy-rendszer hű támogatója volt, pedig abszolút ZSIDÓ biznic volt, súgom meg az erre gerjedőknek.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.08.24. 10:16:25

@rajcsányi.gellért (ergé): létezik is egy korabeli fotó (a neten nem találtam), ahol Bethlen Az Estet olvassa a parlament folyosóján.

Alfőmérnök 2010.08.24. 10:58:27

@Gasper: Volt már ilyen a kezemben és tényleg bájos (főleg a reklámokat szoktam nézegetni).
Szerintem inkább a Nők Lapja típusú magazinokkal lehetne párhuzamba állítani.
Azért szerintem az idő is szépít ezeken egy kicsit.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.08.24. 11:09:06

@rajcsányi.gellért (ergé):

na mostan ha te mint sábeszgój egyáltalán fel tudnád fogni, hogy a gerjedők mire gerjednek, nagyobb ívben fejteném ki, de legyen annyi elég, hogy a biznic az biznic, ahogy a zsidó mondja, szóval a sajtó biznic lefedése akkor teljes, ha mindenoldalilag a kezükben van. + akkoriban voltak még rendes zsidó. + horthyt még portugál vendégségben is zsidók tartották el. szóval semolyannagyonokosat, sem túl érdekeset nem tudtál sugallni, beteges szellemű "félre" típusú megjegyzéseddel. :)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.08.24. 20:20:28

@Alfőmérnök: "Azért szerintem az idő is szépít ezeken egy kicsit. "

Hát persze.

Ez már off, de nagyapámnak megvan az 1936-os évfolyam összes Nemzeti Sportja, szépen egybekötve, kemény kötéstáblával ellátva. Példának okáért napi szinten csekkolhatod a berlini olimpia aktuális eseményeit és eredményeit. Nagyon menő.

Kenguru 2010.08.29. 23:49:35

"A magyar bulvársajtó a nyugati országok (pl. Anglia) hasonszőrű sajtójával szemben még számos területet tabuként kezel."

LOL
A bulvármédia üzlet. Azt a tabut dönti, amit megérni neki. Azzal baszik ki, akinél jobb ügyvédje van.

Láttatok valaha képet/cikket a Csányi, a Hernádi vagy a Demján családjáról?
Biztos véletlen hogy nem.
süti beállítások módosítása