Az eső dicsérete
2010. augusztus 10. írta: dobray

Az eső dicsérete

  Úgy látszik, válság van az egekben is, és esőisten csak szezonálisan dolgozik, aztán eléggé el nem ítélhető módon egyszerre zúdítja az országra a sokhónapos esőadagot. Ezért nem dicsérjük meg.

  Viszont az, hogy a nyáron és a napokban megérzünk valamit a trópusi esős évszak hangulatából, nekem tetszik. Nem a trópusok, hanem az eső miatt. Ha már a tavaszból csak ízelítőt kaptunk, és igazából ránk telepedett a nyár májusban, akkor jól tud esni a fülledt, tűző napsütésben egy-egy hűsítő zuhany. Persze nem arra gondolok, amikor reménytelenül szemerkél egész nap vagy napokig, amolyan albioni módra.

  Az esőt ilyenkor szidni szokás, de szerintem nem tragédia, ha az ember elázik. Aztán meg: az eső felfrissíti a levegőt, különösen a városban pedig jól esik az embernek az esőillat. A napunk is változatosabb, ha nem főz minket a Nap állandóan, hanem egy-egy felhő nyújt hűs árnyékot. Élelmesebbek összegyűjthetik az esővizet is (főleg a paneleken és bérházakon kívüli világban).

  A kiadós eső leveri a port a levegőből, így aztán a fotózás és a város szerelmesei a zuhé után kattintgatós sétába kezdhetnek: tűéles kontúrok várják őket, kitisztult horizont, és ha a felhők nem igyekeznek elhagyni a tett helyszínét, de a Nap már elkezdte visszafoglalni a terepet, gyönyörű, kontrasztos, drámai fotókat lehet készíteni.

  Akibe szorult egy kis romantika, nem menekül haza az első felhők láttán, hanem fogócskát játszik az esővel. Milyen izgalmas a Balatonon lemenni viharban hullámfürdőzni, amikor mindenki hazafelé igyekszik, és csak a hullámmmániás őrültek vonulnak le, hogy a hullámokra ugráljanak! Vagy a partra menni fényképezőgéppel, hogy a túlpart villámait próbáljuk megörökíteni! Találgatni, hogy mikor érkezik meg a vihar mondjuk Badacsony vagy épp Tihany felől! 

  Éljen az eső, a sivatagot nincs kedvem kipróbálni!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr272032839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.08.10. 17:11:31

szeretem a délutáni eső utáni eget, amikor hirtelen eltakarodnak a felhők, és a nap már a horizont közeléből süt a tájra. fantasztikus kontrasztok és színek vannak olyankor, öröm fényképezni.

már itt is megénekelt kedvencem az ír óceánpart, ott a mindig tiszta levegő miatt napsütés idején úgy érzi az ember, mintha photosopolták volna a tájat. :)

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.08.10. 20:55:23

Első nagy kánikula-hullám után olyanok voltak nálunk a népek, mint Szudánban a bennszülöttek: álltak kint a zuhogó esőben, tágra nyílt szemekkel, és örültek. Más kérdés, hogy utóbbiak általában évekig nem látnak előtte egy cseppet se.

nullnick 2010.08.10. 22:30:35

@rajcsányi.gellért (ergé):

"eltakarodnak"

miért ez a gyűlölettel fröcsögő aggreszív szóhasználat?

"ír óceánpart"

jaj, ez a modorosság

Zengő2003 2010.08.11. 11:38:07

" Az esőt ilyenkor szidni szokás, de szerintem nem tragédia, ha az ember elázik. "
Szóval ennyit fog fel az urbánus lélek az időjárás viszontagságaiból. Érdekes szembesülni vele. Mifelénk meg a végső elkeseredésből lassan apátiába süllyedve veszik tudomásul, hogy szálas és szemestermény (egész éves munkájuk és bevételük) betakaríthatatlanul gőzölög odakint. Tudom, mindig sír az a büdös paraszt.
De a kontúrok, azok fontosak, ez igaz.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.08.11. 12:24:04

@Zengő2003: "urbánbus lélek"... "urbánus lelkem" félgi falusi, mivel ott született, ott töltötte a gyerekkorát (Nógréád megye), és rendszeresen el is látogat falura. Tovább a fél családom is falusi. Egyébiránt mitn a posztban is írom, nem a napokig tartó, belvizet okozó esőt mgasztaltam, hanem a frissítő nyári záporokat. Ha nem esne az eső nyáron, akkor meg a szikkadt talaj és a szárazság lenne a baj.
süti beállítások módosítása