A NER-ről és a gúnyról
2010. július 12. írta: NER-vita

A NER-ről és a gúnyról

  Olvasónk, Aristo írása a Mandiner NER-vitájához:

  „A fölény legtöbbször a társadalmi progresszió oldalán áll, ilyen értelemben a gúny a társadalmi fejlődést igenli és képviseli.” (Magyar Néprajzi Lexikon)

 

  A gúny valami emberi dolog, amit - mint minden emberi dolgot - számtalan fel nem ismert, a tradícióban gyökeredző motívum is mozgat. A következőkben kísérletet teszek ezek közül néhánynak a megmutatására, mert szerintem - és Hegel szerint is - a dolog története maga a dolog.

  Ahhoz, hogy az ember Istenné váljon, először el kellett takarítani az útból a „régi” Istent. Az Istenbe vetett hit - gondolták a hitetlenek - az áthagyományozódó tradíciókon és a tekintélyen alapul. A tradíció és a tekintély lettek hát az ellenségek. A tekintély, ebben a kérdésben, kétféleképpen állt előttük, egyrészt az egyház tekintélyeként, tehát valamiféle hierarchikus szervezet világi hatalmaként, másrészt mint a tanítás tekintélye, amely - laicista értelemben - maga a tradíció.

  A dologhoz óvatosan kellett hozzáfogni. Számot kellett vetni a 18. századi emberek műveltségével  és gondolkodásmódjával, valamint az államhatalom reakciójával is, valamint számot kellett vetni az eszközökkel is melyek a rendelkezésükre álltak a háborúhoz. Az „észhez” apellálni - melynek karteziánus eszközei már rendelkezésére álltak a derék modernizátoroknak - nemigen lehetett, hiszen rajtuk kívül ki olvasta Descartes-ot? Valamiféle olyan eszközt kellett keresni, amelyik közvetlenül az „emberi természethez” szól, nem igényel bonyolult belátásokat, ugyanakkor kellően kidomborítja használójának erkölcsi-intellektuális fölényét is, hiszen eme férfiak nem szenvedtek önbizalomhiányban. Mindezek figyelembevételével fordultak a gúny eszközéhez. A gúny kétarcú: ahogyan ők használni kezdték, művelője szemszögéből sárba taszítás, a célközönség - akiket manipulálni akartak - szempontjából pedig sárba rántás. Van valami szívet-lelket melengető abban, mikor valami nagyról, nemesről kiderül, hogy az sem más mint én magam, kicsinyes bűneimmel és hibáimmal - első lépés a csőcselék apoteózisa felé.

  Kétfrontos háború indult hát, az ún. társadalomtudományokban és a közbeszédben - a médiában, ahogyan ma mondanánk: a társadalomtudományokban a kritikai filozófia formájában, a közbeszédben pedig pamfletek, gúnyversek és nemtelen pletykák képében. Hatalmas szövetségre véltek találni az ébredező természettudományokban, hiszen - jól
tudták - a lerombolt Istenség helyére újat kell állítani, a megvetett népnek szüksége van erre. A „tény” és az „érték” fogalmának szimpla, ám szisztematikus, összekeverésével erre mód is nyílt. A gúny vita-metódussá vált, ennek betetőzése talán Marx munkásságában lelhető fel.

  Az ember azonban jórészt az, amivé teszi magát. Egy vitastílus elsajátítása és használata nem csupán eszköz, hanem valamiféle bensővé-válás is egyben, „olyanná” leszünk, mint az ami először puszta eszköznek látszott. A nagyság szisztematikus tagadása a kicsinység igenlésébe torkollott, a bűntelenség lehetőségének tagadása a bűn igenlésébe. A fegyver feltalálója ellen fordult, ahogyan az lenni szokott. A nihilista cinizmus az alapító atyák eszméit sem kímélte, miért is lennének kivételek - Isten, a király és az erkölcs után - az „emberi jogok”, vagy a „tolerancia”? (Bármit jelentsenek is ezek.) A rombolás öncéllá emelkedett, a filozófiából dekonstrukció,a társadalmi felelősségből szociológia lett, a természettudományokról bebizonyosodott, hogy csak nagyobb kényelem és gyorsabb, hatékonyabb ölés származik belőlük - nincs tehát semmink nagy szánkon és a hübriszen túl -, továbbra is félünk a sötétben és az istenné emelt ész legföljebb egzisztencializmussá tudja ezt szublimálni keveseknek, azonban ez sem segít.

  Nálunk, Magyarországon ennek különös esete valósult meg. A „társadalmi progresszió” erői - többnyire zsidó skriblerek és városias, nyugatos, modern magyarok - helyzetüknél fogva, leginkább rá voltak utalva a gúny fegyvereire. A 19. század óta - úgy érezték - egy hatalmas, ostoba tömeget kell megmozdítaniuk, aki nyakasan ellenáll mindenféle „modernizálásnak”. Nem elég, hogy szerintük állat módjára él, de még jól is érzi magát ebben. Ki nem mondott közmegegyezéssé vált a progresszió erői között, hogy először le kell rombolni az önmagáról alkotott képét a tömegeknek, hogy azután elfogadjanak mindent, amit eléjük öntenek. Valahányszor - fegyveres külső segítséggel, mert máshogyan nem ment - hatalomra kerültek, rögvest neki is láttak e nagy feladatnak, a tradíció lerombolásának. (A tradíciót itt a legtágabb értelemben veszem, beleértve a vallást, a történelmet, a szokásokat, mindent.) Sikereik kétségtelenek.

  Az én nemzedékem, akik a lehető legostobább és leghazugabb rendszer óvó ölelésében nőttek föl, megtanulták a cinizmust és a gúnyt önvédelemként használni. Ehhez minden körülmény adott volt. Mindenről, amit a rendszer önmagában nagynak és nemesnek hazudott nyilvánvaló volt, hogy valójában a hányásában fetrengő, kondásból lett pártitkár testesíti meg. Gúny és cinizmus nélkül ezt nem lehetett elviselni, amint azt sem, hogy ugyanezek kibújjanak mindenféle felelősségre vonás alól, hogy a gyilkosok és az ostobák egyszer csak „demokrataként” álljanak előttünk.  „Democsokrácia” - ahogyan mondogatni szokták. „Felülemelkedni ezen” - mondogattuk magunknak, hiszen mi „különbek” vagyunk, tanult kritikus értelmiségiek és lassanként megtanultuk, hogy mindennek a fonákját lássuk. Nem vettük észre, hogy már csak azt látjuk, mi magunk is „olyanná” lettünk és egónk is csak így teljesedik ki. Így neveltük, neveljük gyermekeinket és talán azok gyermekeit is otthon, az iskolákban - mindenütt.

  Hogy ebből lehet -e kitörni, nem tudom. Talán Rilke híres sorait lehet
idézni: „Változtasd meg az életed!”.

  ***

  A NER-ről a Mandineren eddig megjelent vitaposztok:

  NENYI (Kínai Kálmán & Trágár Tóni)

  NER-nyilatkozat: Fidesz-esély az MSZP-nek? (TuRuL_2k2)

  A Nyilatkozat kritikájának bírálata (Elpet)

  Hozzászólás a NER-konzultációhoz (tanársegéd úr)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr992146481

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lemondott Gyurcsány, a mumus 2010.07.13. 08:03:03

A Gyurcsány Ferenc által gondosan megkoreografált utódlási színjáték nem fulladt volna komédiába, ha nincs az internet ellenőrizhetetlen, cenzúrázatlan nyilvánossága. Ha a számtalan hírcsatorna helyett csak a királyi tévét nézhetnénk, ha a hírportálok ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alfőmérnök 2010.07.13. 00:08:37

@mavo: "egy gúnyos választ adtál."
Miért volt gúnyos? Szerinted mit akart hallani vizipipa?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.13. 00:10:01

@Bell & Sebastian:

"a humor azért népi, azaz vidéki eredetű, mert mindig ott feszítenek a legjobban a hivatalos ideológia és valóság közti különbségek"

megkérdezhetem, szerinted a humor, mint olyan, az milyen régi. ha az megvan, szeretném megkérdezni, abban az időben hogyan is álltunk a vidék-város megkülönböztetéssel. ha a vidéknek ez esetben nem a város az ellentéte, majd leírod, remélem

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.13. 00:10:35

@Alfőmérnök:

nem tudom, és az a gyanúm, te se tudod

Bell & Sebastian 2010.07.13. 00:14:04

@flugi_:
Átforgatom még egyszer. Aki csak a napos oldalon lakott, sosem érti meg árnyék-oldaliakat, és fordítva.

Az általad hiányolt képességnek az alapfeltételei egyszerűen kivesztek. Az olvasottság, képzelőerő, mozgás a különböző erőterekben, és a többi.

A specifikálódás elmosta az egészet, a hangyaboly nem igényel külön utas hangya-boyokat, elég egyetlen a királynő megdugásához.

Leonardo meghalt, Firenzének befellegzett, föld alatt őrzik a lángot. A békétlenség nem csillapodik, sőt terjed és növekszik. Itt a humornak már nem osztanak lapot. Ez viszont a radikalizálódás jele, ha tetszik - ha nem!

csi szi 2010.07.13. 00:15:43

@flugi_: Nem "bűnös dolog" kuncogni egyiken sem, mármint büntetni nem szándékoznám ha rajtam múlna :)
Nincs kedvem szőrszálhasogatásba bonyolódni, csak annyi, hogy a "hagyomány" fogalma ismerős talán... Természetesen ez nem logikus, egy pozitronagyú robot számára nyilván annyi értelmük lenne, mint egy vak számára a színeknek. Lehet persze Talmud-értelmezési viták szintjén facsarni a szót minderről, de minek? Tudod mit, inkább nyilvánítsd magad a "vita győztesének", nem éri meg az időpocséklást egyikünknek sem.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.13. 00:17:55

@Bell & Sebastian:

"Az általad hiányolt képességnek az alapfeltételei egyszerűen kivesztek. Az olvasottság, képzelőerő, mozgás a különböző erőterekben, és a többi."

a régi jó dolgok mind oda?

Bell & Sebastian 2010.07.13. 00:18:01

@mavo:
A kérdést sandának minősítem, fejtsd ki magad, kíváncsian várom.
(nem vagy te haiku-mester, lehet pötyögni kettő sornál többet is)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.13. 00:19:45

@csi szi:

"Nem "bűnös dolog" kuncogni egyiken sem, mármint büntetni nem szándékoznám ha rajtam múlna :)"

ehhez képest rendkívül agresszíven reagáltál arra az egyszerű kérdésre, hogy mi az, amitől a koronaúsztatás nem lehet gúny tárgya, a neny meg de.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.07.13. 00:19:46

@Bell & Sebastian: hát igen. Azért én ennél optimistább vagyok, szerintem ez tanulható képesség, csak most egy olyan helyzet van, hogy nincs akkora motiváció az elsajátításához, mint húsz-harminc éve. Egyfelől szerencsére nincs szükség, másfelől sajnos nem alakul ki.

csi szi 2010.07.13. 00:21:56

@flugi_: Ráírva? Hol? :o
Elolvastam újra a szöveget, nem kicsit gáz, ilyet a Jobbiktól várt volna az ember ha győznek, meg hát a "zavaros húsz évbe" beleszámít '98-'02 is :)
Ez inkább a leendő új alkotmány preambulumának lehetett szánva, bár annak is gáz, persze. Remélem nem emelik bele változtatás nélkül:)
Ez egy pátoszos nyilatkozat, de egyelőre nem alkotmány, sem nemzeti jelkép :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.13. 00:22:03

@csi szi:

kifelejtettem azt a részét, hogy a koronaúsztatásból szépen kivontad a koronát, és így arra a konklúzióra jutottál, hogy aki a koronaúsztatáson nevet, az megveti a koronát magát. ilyen analógiával ha orbán kutyaszarba lép, nem lehet lehet kiröhögni

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.13. 00:26:22

@Bell & Sebastian:

na, kezdjük elölről.

1. "megkérdezhetem, szerinted a humor, mint olyan, az milyen régi."

remélem, ez nem sanda kérdés.

2. "ha az megvan, szeretném megkérdezni, abban az időben hogyan is álltunk a vidék-város megkülönböztetéssel. ha a vidéknek ez esetben nem a város az ellentéte, majd leírod, remélem"

remélem, ez sem sanda

összefoglalva: mivel azt állítottad, a humor vidéki, népi _eredetű_, érdekelt volna, léteztek-e egyáltalán olyan dolgok, hogy népi és a vidéki, amikor a humor, mint olyan megjelent.

csi szi 2010.07.13. 00:26:30

@mavo: Lehet, gúny tárgya, nem gondolom hogy börtön járna a svájcisapkázásért sem.
Elismerem, kicsit agresszív voltam, mert szerintem flugi csak kiszámítottan provokálja az általa mélységesen lenézett "jobbereket" itt.
Kicsit olyan, mint a harcos ateisták, akik el vannak telve a saját megingathatatlan intellektuális felsőbbrendűségükkel a sok "szerencsétlen valláskárosult" felett. Mondom ezt agnosztikusként, csak nem feltétlenül bírom a militáns Dawkins-klónokat (mondjuk elismerem, hogy az USA-ban kicsit más az ateista-vallásos vita jelentősége és kontextusa, mint pl. nálunk).

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.07.13. 00:27:07

@csi szi: vita akkor lenne, ha felállítottam volna valami ellen-állítást, de én csak kérdeztem, és te meg nem válaszoltál.

Lehet, hogy ez azért van, mert a kérdés feltevését eleve a dogmának* való ellentmondás egy megtestesülésének tekinted. Ez szerintem az egyik fentebb tárgyalt szellemi rugalmatlanság jele, a saját érdeked lenne fejleszteni magad, és így nem vonnál le hibás következtetéseket pl. rólam sem, illetve nem pocsékolnál energiát egy nem létező vitára, amikor nincs vita :)

*kacsateszt eredménye

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.13. 00:30:07

@csi szi:

"szerintem flugi csak kiszámítottan provokálja az általa mélységesen lenézett "jobbereket" itt"

valóban így gondolod? biztos vagy benne? csak kérdezem. mert az ő kérdésében valóban volt egy kis élcelődés, de a fene se tudja, a lenézést nem találtam benne

annak örülök, hogy elismered "kicsit" agresszív voltál. :)

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.07.13. 00:38:22

@csi szi: továbbra is félreismersz, én konkrétan nagyon megörültem annak, hogy vannak fokozatok a fideszes pátoszorientált akcióknak befogadásában a drukkerek között.

És tényleg érdekel, hogy mi okozza a különbséget.

Azt viszont a teljesség kedvéért meg kell mondjam, épp Dawkinstól olvasom az A legnagyobb mutatvány-t, amivel a nejem lepett meg, és nagyon örültem neki :) És azt is be kell ismerjem, hogy néha élek az intellektuális fölénnyel a fundiblogban, de mentségemre legyen mondva, hogy a fölény ezekben az esetekben rajtam kívül még a társadalom kilencven százalékának is megadatott :)

Bell & Sebastian 2010.07.13. 00:40:23

@mavo:
Így megközelítve, evidenciát állítottam, nincs is mit bizonygatnom, a városiasodás nyilván későbbi. Csakhogy ez a mellékszál, igazából az indoklást szántam lényegesebbnek.

1., Pragmatikus látásmód
2., Az ige és tapasztalás közti ellentét

(Nem lehet, hogy csak a fingot próbálod szétfűrészeltetni?)

Bell & Sebastian 2010.07.13. 00:45:10

@flugi_:
Dawkins? Csak rá ne kapj, mint siheder a puncira!
Üzleti vállalkozás, megélhetési filosz. Annak viszont tényileg a legnagyobb. :)))

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.07.13. 00:57:12

@Bell & Sebastian: OFF: nagyrészt egyetértek vele, de sok kérdésben vagy a fordítás nem az igazi, vagy az eredeti sem pontos, például következetesen összekeveredik a valószínűség (ami csak akkor kellene értelmezhető legyen, ha megvannak az ismereteink) és a valószerűség (ami a hétköznapi elképzelhetőség). Szóval bizonyos értelemben gyököt kell belőle vonni, de kétségtelenül szórakoztató és érdekes.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.13. 01:01:23

@Bell & Sebastian:

a humor keletkezésénél "város" és "vidék" egyszerűen nem létezett. még az is elképzelhető, hogy összesen száz ember élt még egyáltalán. vagy tíz. majdnem száz százalék, hogy földművelés még nem is létezett ...

az érveléseddel sajnos az a probléma, hogy erőszakkal ráhúzol kliséket olyasvalamire, amire nem húzható rá, és még evidenciának is szeretnéd elfogadtatni.

a különbségtétel (jelen időpontban) elfogadható, mármint hogy létezik "városi" és létezik "vidéki" humor. ahogyan "német", "török" és "szuahéli", "focista" és "irodai" humor is. de ez az elsőbbség vindikálósdi tragikusan szomorú, felesleges és ostoba játék. fingfűrészelés.

ismerek egy három éves kislányt. fogalma sincs arról, mi a vidéki, mi a városi, és mégis próbál vicces lenni. no mindegy

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.13. 01:22:57

egyébként meg érdekelne, mi lenne vidéken a válasz elpet elvtárs "[m]aga biztosan olvasta Ken Follett a Katedrális című regényét is, amilyen tájékozott" jellegű "humorára". :-D

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.13. 01:23:58

@mavo:

ha esetleg inszinuáció az a feltételezés, hogy elpet elvtárs viccelt, akkor elnézést kérek.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.07.13. 02:35:30

Lássuk, hogyan is áll stilisztikailag a tutira nem baller/rettegő, annál inkább konzi/keresztény Széchenyi István az "Ein Blick" c. művében:

"A „sárga” könyv MARÓ GÚNY és szójátékok segítségével kíméletlenül pellengérre állítja és nevetségessé teszi Bach politikáját és személyét egyaránt." (Wiki)

Nosza, a gúny mint kritikai eszköz: MENŐ.

gande 2010.07.13. 04:24:08

számomra ez csupán egy pszeudointellektuális írás. csűrjük-csavarjuk a semmit, a kritikát nem értjük és természetesen még soha nem alkalmaztuk az irónia eszközét.

miért is fordult meg a szerző fejében, hogy vki istenné akar válni?

nagyon messze áll tőlem az mszp, de be kell vallanom, hogy szerintem nagyon frappánsan reagáltak.

a NER kifüggesztéséről szóló rendeletben sajnos diktatórikus elemeket vélek felfedezni.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.07.13. 07:01:53

@Alfőmérnök:
Budán laktam, amíg nem léptem le. És milyen jól tettem, hogy leléptem!
Itt 2006-ban kialakult egy élhetetlen légkör, egy mocskos diktatúra, ami elviselhetetlenné tette az emberk mindennapjait. Ezzel szemben jöttek létre mozgalmak, radikálisak és kevésbé radikálisak. Végletekig elkeseredett emberek mentek ki az utcára a kormány ellen tüntetni. Alapvetően a gazdasági válság helytelen kezelése miatt, amely a népeket kiszolgáltatta a bankoknak és a vidéken fosztogató cigányoknak.
Mit tett a Fidesz? Elmondta az emberek bajait, plasztikusan ábrázolta az elkeserítő helyzetet. Még kordont is bontottak, mintegy jelképesen lebontva a falakat az államhatalom és a nép között. Tagadhatatlanul köze volt ahhoz, hogy az utca embere, a vidékiek felfokozott érzelmi állapotban élték le az elmúlt 4 évet. Sokan, akik nem különösebben szimpatizáltak a Fidesz-szel, még azok is rájuk szavaztak, hogy meglegyen a kétharmad.
Érted ezt? Ekkora volt a fájdalom és elkeseredés az emberekben. Mindezért kizárólag a szocialista-liberális országvezetés a felelős. De ők eltűntek, ha nem is végleg, de egy időre mindenképpen. S hogy mennyi időre, az éppen a fidesztől függ.
Na, most mit tapasztalunk sokan? - A radikális Jobbikot pont úgy üldözik, mint a szocik idején, pedig az egyetlen párt volt, amelyik a vidéki ember érdekeit képviselte. Lehet hőbörögni a balfasz fideszdroidoknak, de ez az igazság. Nem jobbikot szeretném védeni, csak közlöm, hogy megszűnt a veszély, nincs kiváltó ok. Elmaradtak a tüntetések, még a buzik is nyugodtan vonulhattak. Nincs már lincshangulat, mindenki áhitattal vár. Szerinted arra vártak, hogy békésen gyülekező emberek zöld pólóit a rendőrség elkobozza, hogy NER-eket skandáljon Himnusz helyett, hogy tanárnőket verjen vasra a rendőr, mert a boltba nem vitt magával személyi igazolványt, hogy börtönöket nyisson meg, hogy külön cigányok ellen hozzon törvényeket, amit egyszerűen nem tehet meg, s nem is fog, mert abba belebukna? A milliárdokat síboló fajtájuk ellen nem szigor kell, csak az eddigi törvények rájuk is történő alkalmazása. Tetteivel a felsőbb politikai körök szabadrablásának morális következményeit szétkeni a társadalom egészére, mintha az isten adta nép is felelős lenne. Tölgyessy Péter szavait tudnám idézni: "Orbán Viktor 2002-es választási vereségéből láthatóan azt a következtetést vonta le: nem háborús magatartásával hibázott, hanem azzal, hogy nem élt eléggé katonásan hatalmával."

Avatar 2010.07.13. 07:28:43

A gúny csúnya gonosz libcsi komcsi módszer. Az igazi keresztény épp ezért nem él vele, hanem az inkvizícióra bízza a központitól eltérő vélemények kezelését.
Van valami szívet-lelket melengető abban, amikor az élet szentségének védelmében kiirtják az eretnekeket.

"Nem elég, hogy szerintük állat módjára él, de még jól is érzi magát ebben."
Persze a jó keresztények nem vélekedtek hasonló módon a magyarok/afrikaiak/indiánok stb. életmódjáról, és nem is akarták azt megváltoztatni, hiszen ez olyan libcsi dolog lenne.

"Valahányszor - fegyveres külső segítséggel, mert máshogyan nem ment - hatalomra kerültek, rögvest neki is láttak e nagy feladatnak, a tradíció lerombolásának."
Országunk történelmében az első példa erre a fő libcsi Szent István hatalomra kerülése volt, aki német és olasz seregek segítségével sorra behódoltatta, vagy legyilkoltatta a tradicionálisan független törzsfőket, és kötelezővé tette a vallási tradíciók felrúgását, templom építést, templombajárást. Meg jól ki is gúnyolta őket.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.07.13. 07:31:53

@Herr SturmLiberator:

Lehet, hogy Wiki nem olvasta elég figyelmesen a Blicket?:-)

Széchenyi érvekkel dolgozik, nem maró gúnnyal és a személyeskedésnek még csak nyoma sincs munkájában (ironizálni ironizál, de gyakran önmagán, így állítva tükröt kritikája tárgya elé). Alexander Bachot nem személyében, hanem tevékenységében támadja (Bach személye csak ott kerül "tűz alá", ahol (Bach) önmagára (személyes indíttatásaira) hivatkozva próbál igazolni egy-egy politikai lépést) . S, valóban, az intellektuális humor kincsestára a mű.

A Blick a magyar konzervatív politikai irodalom egyik nagyon fontos alapműve. Ha a Blicket (és az Önismeretet) olvasnák elalvás előtt politikusaink, erősen másként nézné ki politikai kultúránk.

Itt egy részlet (a mű alapproblémája tkp. ez):

"A Magyarországban alkalmazandó kormányformát illetőleg két nézet lehet. Vagy széttépetett és megsemmisíttetett az utóbbi események által azon törvényes viszony, mely Magyarország és a király között századok óta fennállott, — vagy most is változatlanul fennáll az — juste (! ?) milieu itt nem létezik.

Mi át vagyunk hatva azon nézet által, s e nézeten vannak Anglia, az Egyesült Államok, s a continens legnagyobb része, hogy a kérdésben forgó törvényes viszony nincs megsemmisítve. Azt kérdezzük ugyanis : valjon Kossuth úr és társainak separatisticus viszketege képes volt-e elszakítani azon szent köteléket, mely századok óta az uralkodót és népét összefűzte? Elveszítse egy milliókból álló nemzet ezredéves jogait egy aránylag csekély számú fractio hibája miatt ?

Mily jog értelmében lehet valaki elég szemtelen a fentebbi kérdésekre igent mondani ? Épp oly méltányos és igazságos volna valamely várost polgári jogaitól megfosztani azért, mert lakosainak egyaránylag csekély része tolvajok- és gyilkosokból áll.

Rákóczy Ferencz lázadása alkalmával csaknem egész Magyarország, a francziával szövetkezve, lázadásban volt Austria ellen! Valjon eszükbe jutott-e azért az illetőknek, a király és nemzet között kötött szerződéseket megsemmisítetteknek nyilvánítani? Nem, hanem csak arra szorítkoztak, hogy az eltévedteket és bűnösöket egész erélylyel felelősségre vonják és megbüntessék. Miért kell ennek másként lennie a jelen esetben ?"

Itt (a Beöthy-féle Széchenyi-válogatottban olvasható néhány hosszabb részlet a Blickből):

mek.niif.hu/06700/06766/06766.pdf

ü
bbjnick

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2010.07.13. 07:43:23

A NER, egy nyilatkozat, melynek szövegében - szerintem - nehéz kivetnivalót találni. Ahogyan látom nem is a szöveggel volt/van itt a legtöbbeknek baja, hanem a kifüggesztéssel. Azzal pedig az a baj, hogy nem tudjuk elhinni senkiről sem, hogy jó szándék vezérli, mikor azt teszi, amit tesz. Ez pedig - véleményem szerint - azért van így, amit a fentiekben vázolni próbáltam, mert ilyenek vagyunk. Csak így tudunk reagálni. Nem azon próbáltam gondolkodni - mondjuk azon is lehetne - hogy politikailag, kommunikációs, hatalomtechnikai szempontból helyes, vagy helytelen ez az ominózus kifüggesztés, hanem azon, hogy miért reagálnak rá nagyon sokan kapásból ennyire negatívan. Márpedig nem állja ki az igényes gondolkodás próbáját az aki, hogy úgy mondjam, "zsigerből" reflektál valamire.

Ami azt illeti, szösszenetem a legtöbb kritikát egy félreolvasás okán kapta. Először is nem tévesztendő össze a gúny és a humor és különösen nem tévesztendő össze a gúny és az irónia. De nem is ez a lényeg. Nem a gúny, mint a vélemény kifejezésének eszköze a probléma. Ezt - mint itt többen helyesen rámutattak - valóban azóta használják amióta csak van történelem. Számtalan esetben helyénvaló is, főleg mikor a szavak és a tettek kiáltó ellentmondásban vannak egymással. Állítom azonban, hogy a "felvilágosodás projekt" szisztematikusan űzött/űz gúnyt mindenből és mindenkiből, ez pedig új elem a gúny kultúrtörténetében. Az "egyenlőség" torzképe ez, mindannyian egyformán alantasak vagyunk. A probléma az ha ez a gúnyosság és cinizmus lényünk konstitutív elemévé válik, ha a világra nem tudunk másként reflektálni. Öngyilkos dolog ez. Ha a világnak csak fonákja van, színe nincs, ha minden mocsokba vész: akkor miért érdemes élni?

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.07.13. 07:58:45

"Ha a világnak csak fonákja van, színe nincs, ha minden mocsokba vész: akkor miért érdemes élni? "

hát nem holmi politikai nyilatkozatokért, annyi szent.

de leegyszerűsítem: túl azon, hogy ez a politikai nyilatkozat nem konszenzussal született, ráadásul még faszságokat is - pl. forradalom - tartalmaz.
faszságokat meg ne függesztessenek ki kötelező jelleggel, mert ha megteszik, könnyen gondolhatja bárki, hogy a kifüggesztést előírók faszok.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.07.13. 08:17:07

@aristo:

A NER-ről gyakorlatilag semmit sem tudunk. No, annyit talán igen, hogy: a „forradalom a szavazófülkékben” azzal a céllal zajlott, hogy létrehívja a „Nemzeti Együttműködés Rendszerét”, a „Nemzeti Együttműködés Rendszere” az, amit a „forradalom a szavazófülkékben” létrehívott. Ennyi alapján többet nem tudunk kiokoskodni (nem elképzelni vagy elhinni, mert azt bármit eltudunk, hanem kikövetkeztetni), minthogy: többség az erkölcsi szabályok egyértelműsége nélkül, fölhatalmazás számonkérhetőség nélkül, építmény alapok nélkül. A NER-ben ennyi van.:-/

Mikor a NENYI (a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata) elhangzott az Országgyűlésben, többeket megkérdeztem: ugyan, aláírnád-e? Senki nem mondta, hogy igen, többen kitérő választ adtak, és voltak, akik azt mondták, hogy "csak olyan dokumentumot írok alá, amit értek".

Ha felvetjük azt a kérdést (joggal), hogy az őszödi beszéd után hogy lehet az, hogy egyetlen szoci sem állt föl és mondta azt: "F*rikém, nem mondom, de tudod!", akkor bizony föl kell vetnünk azt a kérdést is, hogy, a NENYI meghirdetése után, miért nem állt föl egyetlen fideszkádéenpés sem, hogyaszonya: "Elnök úr, kérem, fejtse ki ezt bővebben!"

És ez nem bolsi, libsi, akármilyen duma, hanem éppen "Rilke-duma". Szerintem.:-)

ü
bbjnick

Tündér_Lala 2010.07.13. 09:07:27

@bbjnick: Vizsgáld meg lelkiismereted és döntsd el magad: összehasonlítható-e az öszödi beszéd a NENYI-vel.
Hát nem ! Az öszödi beszéd arról szólt, hogy az állam és a parlament minden lehetőségét felhasználva (beleértve olyan törvények meghozatalát, amelyről tudván tudták, hogy a választások után meg kell semmisíteni, az adat hamisításokat, stb, stb.) tudatosan és módszeresen becsapták az embereket a választási siker érdekében, ezzel a rendszer alapjait kédőjelezve meg.
Ezt vesd össze a talán nem minden szempontból szerencsés kommunikációs kisérlettel, amit a NENYI jelent. Amelyben megpróbálják a nemzet egészének vagy legalább döntő részének támogatását elnyerni közös céljaink érdekében végzendő munkálkodásukhoz. Nem az történik tehát, hogy odaadtuk a 2/3-ot , azután csinálják ahogy tudják (szokásos eljárás), hanem a feladat nagyságához mérten, további támogatást kérnek, a végső döntések lehetőségét és felelősségét természetesen fenntartva maguknak.
Ha a kettő, szerinted akár csak összevethető, összehasonlítható akkor lelked rajta.

Alfőmérnök 2010.07.13. 09:09:42

@bbjnick: "És ez nem bolsi, libsi, akármilyen duma, hanem éppen "Rilke-duma". "

Szerintem annyiban libsi duma, hogy feltételezi, hogy lehetséges olyan, hogy "nyitott társadalom", ahol a hatalmat gyakorlók minden infromációt megosztanak a "nép"-pel. De ha jobban hangzik, közvetlen demokrácia-duma. Ami (legalábbis itt és most MO-n) utópisztikus elképzelésnek tűnik.

Alfőmérnök 2010.07.13. 09:18:08

@Mr Falafel: pff, most erre mit mondjak. Mióta is vannak kormányon? Két hónapja kb. Továbbra is azt mondom, hogy majd egy év múlva talán valami eredmény már látszódni fog. Nekem Orbán és még néhány "miniszter" (vagy a fasz tudja minek hívják éppen őket) személye, ha nem is garancia, hogy jó irányba mennek a dolgok, de legalábbis okot ad a bizalomra.
Azt is ismétlem, hogy Pintér nem biztos, hogy jó választás volt, ezekhez te biztos jobban értesz, én azt hallottam, hogy Pintérnek (szemben az előző belügyérekkel) van némi tekintélye, ezért esett rá a választás.

Pelso.. 2010.07.13. 09:22:25

@Tündér_Lala: Kétségtelen, hogy nem lehet összehasonlítani.
Viszont nem értem , hol látsz a NENYI-ben kommunikációs kísérletet, további kommunikációra lehetőséget, -természetesen a választói oldalról nézve.
Valamint, a részben a már meghozott, részben pedig a leendő kormányzati intézkedések kompatibilitása a NYENYI-vel enyhén szólva megkérdőjelezhető. Néha azt tekintjük etalonnak, néha nem..?

Bell & Sebastian 2010.07.13. 09:33:18

@mavo:
Bármennyire meglepő, a humorról is rendeznek nemzetközi konferenciákat -például tavaly Szekszárdon, sokszínű előadásokkal- amelyekben a közös szál a néprajz bevonása volt, a tudományos vizsgálat tárgyának nemzetközi összevetése céljábul.

Úgy látszik vagy nem sikerült megértenem, vagy visszaadnom ezeket a gondolatokat. Inkább megadom a pontot.

@Mr Falafel:
Amit leírt, annak -lángbetűvel- a kéményen a helye.

@bbjnick:
Magában azt utálom, hogy sok idő és gondolkodás kell az írásaihoz, aztán leggyakrabban inkább nem válaszolok, a reformkornál sokat betegeskedtem.

Valami bazi nagy járvány lehetett akkor...

:)))

Bell & Sebastian 2010.07.13. 09:47:11

Asszem ennek a NER -nek tegnap kihullott a csikófoga -vagy tán a teljes alsó állkapcsa is- azzal, amikor a tudomásunkra hozatták, az új társadalmi szerződést (Alkotmány) helyettesítendő szögezték ki (blaszfém módon) és harmadnapra elpatkol.

Coming soon!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.07.13. 10:22:39

@Tündér_Lala:

Ezt írtam:

Ha felvetjük azt a kérdést (joggal), hogy az őszödi beszéd után hogy lehet az, hogy egyetlen szoci sem állt föl és mondta azt: "F*rikém, nem mondom, de tudod!", akkor bizony föl kell vetnünk azt a kérdést is, hogy, a NENYI meghirdetése után, miért nem állt föl egyetlen fideszkádéenpés sem, hogyaszonya: "Elnök úr, kérem, fejtse ki ezt bővebben!"

Nem a két szöveget hasonlítottam össze, hanem a pártok frakcióinak reakcióit.

És: Értsük egymást: ha a feleségem álmában szellent egy nagyot, attól még nem szeretem kevésbé, de kényszert sem érzek, hogy attól kezdve szellentésfetisiszta legyek.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.07.13. 10:27:19

@Alfőmérnök:

"Az emberi nem a legkevésbé sem gyűlöli az önkényt, magában véve: nagyon könnyen képes azzal megbarátkozni, sőt meg is szeretheti azt: és valóban az emberiség kifejlesztésére és felvilágosítására alig van célszerűbb és előnyösebb eszköz egy genialis, minden viszonyokba mélyen beható absolut kormányzatnál: s ha az emberek, részint ösztönből, részint ésszerű okoknál fogva az absolut kormányformást kárhoztatják, ez legtávolabbról sem ellenszenvből történik, hanem azon természetes okból, mivel az önkény, mint a tapasztalás bizonyítja, rendesen karöltve jár az ostobasággal.

(...)

Az emberek tehát nem gyűlölik az önkényt magában véve: de hát tudja-e excellentiád, mi az, mi őket fellázítja, undorral és keserűséggel tölti el ? Bátorságot veszünk magunknak azt excellentiádnak egész alázatossággal megsúgni. — Azon rendszer, azon kétszínűség, vagy helyesebben mondva képmutatás, mely a népekkel el akar hitetni, hihetetleneket, vagy correctebb kifejezéssel, megcsalni, hogy úgy mondjuk lóvá tenni akarja őket: ha például azt mondják neki: van szabad sajtótok — pedig nem igaz; fölöttetek csak a törvény határoz — és nem úgy van ; nem akarjuk szabadságfokát megnyirbálni — és épp az ellenkező történik ; nemzetiségtek nem veszélyeztetik, — és ez hazugság s a t. Igen, excellentiád, az ily eljárás, ezen tartüffiad az, mely végre a legszelídebb vért is mérges anyagokkal fertezteti meg, és előbb-utóbb kitörésre kényszeríti, kivált ha oly ügyetlenül scenirozzák azt, mint a mily kontárnak mutatkozott excellentiád e tekintetben is..." (Széchenyi I.: "Blick...")

ü
bbjnick

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.07.13. 10:30:35

@Alfőmérnök:
Pintérrel nincs gond, ő azt teszi, amit mondanak neki. A gond az, hogy amíg a szabálysértési kategóriába tartozó lopásokért börtönt adnak, és elsőként ezt tartották a legfontosabb intézkedésnek, addig az államhatalom különböző szegmenseiben elkövethető, jelentős anyagi hátrányt okozó bűncselekmények büntetési tétele maradt, ahol volt. Vagyis milliárdos hűtlenkezelésekért ma is legfeljebb 5 évet lehet kapni, de azt is csak akkor, ha bebizonyítják, hogy haszna volt belőle. Egyéb esetben vétség, és max. 3 évet osztanak ki érte. A hivatali visszaélés nevű bűncselekmények esetében (merem vállalni az arányokat) 10 millióból egyszer indítanak eljárást. Szóval, nem tudom, érted-e, de a Fidesznek nem volt erre egy éve, és nem is lesz. Ha szerinte a tyúklopás és a gyümölcs szemezgetés a legfontosabb gondunk, akkor ott komoly baj van a fejekben. Tudod, az én tulajdonom mellé nem kell rendőrt állítani, aki a tolvaj kezét levágja. Alkossanak törvényt nyugati mintára a magántulajdonom megvédésére. Ne az állam diszponáljon az én magántulajdonom bármilyen nemű használata fölött. Ha minden tyúklopás mellé rendőrt akarnak állítani, a milliárdos síbolásokra megint nem fog figyelni senki. Mégegyszer mondom, erre nem volt egy év, azonnal dönthettek volna, ahogy a krumpli lopás ügyben tették. A Fidesz semmire nem garancia többé. Legkevésbé a jogállami renomé helyreállítására.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.07.13. 10:33:31

@Bell & Sebastian:

A reformkor az utolsó időszak (és talán még ennek halovány szellemi visszfénye, a két világháború közötti időszak némely szellemi mozgása), amely egyszerre volt tradicionális és a kor kihívásaira érdemben válaszolni képes, és ugyanakkor nem oktrojált, hanem magyar szellemi "produkció".

ü
bbjnick

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.07.13. 10:35:45

@Mr Falafel: a Jobbikot nem kell üldözni, magát nyírja ki a parlamenti szereppel. A bonyolult és szerteágazó törvényhozás nem érdekli a szavazóit, akiket maga leírt. Azok tiltakoznak, mert szar a bérük vagy nincs, szar a közbiztonság és még a politika is korrupt. A legutóbbi tüntijükre kiment 50 ember.

Azt maga is tudja, hogy a Jobbik külpolitikailag vállalhatatlan. Ha nem akar OVi Miloseviccsé válni külföldön ismét, akkor a szocik valós hatalmát csak úgy nyomhatja le, ha a Jobbikot is szimbolikusan elutasítja.

btw, maga mit lát Pörzsében?

Bell & Sebastian 2010.07.13. 10:44:30

@Mr Falafel:
Tegnap ugyanezt pedzegettem a mérnök úrnak, ne várjon reakciót, úgy látszik, vagy nincs cége, vagy nem lopták még meg jelentősebb tétellel.

A nemzetközi ügyekben (EU vagy Interpol ide vagy oda) bevallottan tehetetlenek a nyomozók, a bonyolultabb ügyekben a megértésig sem jutnak el, a célzott (részrehajló) törvénykezést fülön csípni meg teljesen lehetetlen.

Alfőmérnök 2010.07.13. 10:44:47

@Mr Falafel: Ez logikusan hangzik, valószínűleg igazad is van (nincs jogi végzettségem, hogy érvelni tudjak mellette/ellene).
A Jobbik beterjesztett ilyen törvényjavaslatot? Szerintem nem.
Utolsó két mondatodat mindenképpen túlzónak tartom.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.13. 10:51:52

@Bell & Sebastian:

"Bármennyire meglepő, a humorról is rendeznek nemzetközi konferenciákat -például tavaly Szekszárdon, sokszínű előadásokkal- amelyekben a közös szál a néprajz bevonása volt, a tudományos vizsgálat tárgyának nemzetközi összevetése céljábul."

LOL. Teljesen nyilvánvaló, hogy csak az vizsgálható, amiről vannak fennmaradt emlékek. Az ősközösségi humorról nincsenek, ezért arról nincs konferencia, az iksz évvel ezelőtti népi humorról meg vannak, ezért arról meg igen.

Alfőmérnök 2010.07.13. 10:55:49

@Bell & Sebastian: Pedig reagáltam amit tudtam. Valóban nincs cégem és nem loptak meg, de az un. "igazságszolgáltatásról" van némi közvetett tapasztalatom.
Most nyilvánvaló, hogy Fidesz is korrupt valamennyire, sőt maffiakapcsoltai is vannak. Ami felől erős kétségeim vannak, az az, hogy a másik reális alternatíva, a Jobbik, az valamivel jobb lenne.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.07.13. 11:00:36

@bbjnick: "A hivatkozott vers az ARCHAIKUS APOLLÓ-TORZÓ."

és mit szól maga tóth árpádhoz, ahogy ezt fordította? szinte szóról szóra.

Wir kannten nicht sein unerhörtes Haupt,
darin die Augenäpfel reiften. Aber
sein Torso glüht noch wie ein Kandelaber,
in dem sein Schauen, nur zurückgeschraubt,

sich hält und glänzt.

usw. :o)

Bell & Sebastian 2010.07.13. 11:06:15

@bbjnick:
Lát maga itt nemzeti ébredést, neo-reformkort, vagy bármit is, ami odakötne, ha '56 -tól indítjuk az időszámítást?

@tölgy:
Nem számol azzal, hogy a szavazófülke-forradalom megismétlődhet, annyi is elegendő lesz, ha az eszközként használt, megvetett és butának tartott tömeg egyetlen fideszlopást lát per Kopf.

Persze van ellenszer, a városok jóllakatása és máris 60%! A maradék 40 meg úgyis leszalámizza magát, nem?

Ezt a Jobbikot most még nem temetném, korai az öröm. Pörzsében elég ha azt látják, jééé, pontosan úgy gondolkodik, mint én. Az úri huncutságokra egyetlen éhes ember sem vevő. Kíváncsi leszek majd a jövedelmek megtöbbszörözésére. Mert már az árharc-fronton is több a visszavonulás a kelleténél.

(fel ne tételezze, hogy ellendrukker lennék)

Alfőmérnök 2010.07.13. 11:17:50

@bbjnick: Mondjuk sajtószabadság az most éppenséggel akkora van, amiről Széchenyi még álmodni se mert volna.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.07.13. 11:20:58

@Bell & Sebastian:

"fel ne tételezze, hogy ellendrukker lennék"

A pontos bélyeg nem ez, hanem: "Fideszt gyalázó net-proletár". Én már kezdem megtanulni:-)

ü
bbjnick:-D

bryan 2010.07.13. 11:22:44

@aristo:
A semmiben állva nem lehet gúnyt űzni valamiből. Mondjuk vegyünk egy Candide-ot, mint tipikus felvilágosodás korában keletkezett gúnyos irományt, az sem a semmi alapján állt, hanem humanista alapokon. Ez persze lehet neked semmi, de mivel saját korában meglehetősen népszerű volt, gyanítom másoknak sokat jelentett.
A NER gúnyolása azért olyan éles, mert kiváló célpont. Ugyanis üres, miközben el akarják hitetni velünk, hogy valami magasztos. Egyfajta Császár Új Ruhája (CSÚR). A valóság kiáltó ellentétben van a látszattal, amit kelteni akarnak.
Ha nem üresként kezeljük a nyilatkozatot, akkor pedig csak úgy értelmezhetjük, hogy a Rendszer nyitva áll azoknak, aki együttműködnek, akik meg nem, azok megnézhetik magukat. Az együttműködés természete nincs leírva, így meg kicsit ez ijesztő. Nem akarom, hogy egy kormány, vagy országgyűlés több együttműködést várjon tőlem békeidőben, mint a hatályos törvények betartását. Végezze a dolgát, én meg végzem az enyémet.

Bell & Sebastian 2010.07.13. 11:25:44

@Alfőmérnök:
Reálpolitizálásban semmiképpen nem jobb a Jobb.
A virtuálpolitika maradt nekik, függetlenül attól, ki mit védett a NER kapcsán, öntökönszúrás-gyanús az eset, mivel hetek óta ez megy a magyarázom-fronton.

A két kőtáblát senki sem merte volna megdobálni. Ha a Jobbik-köpködés nem csak puszta színjáték a külföldi közönségnek, gyorsan a gerendán himbálózhatnak, -persze politikailag-, a törzsszavazó-tömb drámai olvadásával számolva -ami realitás-, eljátszották az utolsó esélyt is.

Reméljük, ez nem következik be, lehet még javítani.
De a radikalizálódás valós és számolni kell vele, európai méretekben. A gumigolyókat még egyszer nem lehet eladni.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.07.13. 11:26:05

@Bell & Sebastian: @bbjnick: ami engem illet, miattam OVit és a fidoxot bárki gyalázhatja kedvére.

Az igaz gond, hogy a magát jobbosnak/konzervnek vélők gondolkodása miben sem különbözik a ballibekétől, ami nagyjából levezethető a kádárista töri és irodalom tankönyvekből, és az elmúlt 20 év tömegmédiájából.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.07.13. 11:28:08

@Alfőmérnök:

Az emberek tehát nem gyűlölik az önkényt magában véve: de hát tudja-e excellentiád, mi az, mi őket fellázítja, undorral és keserűséggel tölti el ? Bátorságot veszünk magunknak azt excellentiádnak egész alázatossággal megsúgni. — Azon rendszer, azon kétszínűség, vagy helyesebben mondva képmutatás, mely a népekkel el akar hitetni, hihetetleneket, vagy correctebb kifejezéssel, megcsalni, hogy úgy mondjuk lóvá tenni akarja őket: ha például azt mondják neki: [FORRADALOM VOLT] — pedig nem igaz; [A TI AKARATOTOKBÓL, A TI KÖVETELÉSETEKRE, A TI IGÉNYEITEK SZERINT KEZDTÜK MEG A RENDSZER ÁTALAKÍTÁSÁT] — és nem úgy van ...

ü
bbjnick

Bell & Sebastian 2010.07.13. 11:28:34

@mavo:
Egye fene, adok még egy pontot. :)

Tündér_Lala 2010.07.13. 11:29:51

@bbjnick: Ok. Mik azok a célok, amelyek megoldását vagy ha ez nem lehetséges legalább elmozdulást várok a kormánytól, mi az a határ amikor élesen kritizálni kezedem, mi az a pont amikor megvonom a támogatásomat.

Vannak macro célok. A gazdaság talpra állítása, a közösségi rendszerek helyes távlati elképzelés mentén történő helyes működtetése, a korrupció drasztikus visszaszorítása.
Vannak micro - az egyén szempontjából fontos - célok. Élhető környezet, lehetőség szerint a hatóság ennek kialakításában támogassa és ne akadályozza az egyént. Ebbe beletartozik, hogy a döntő többség érdekében igenis korlátozni kell a normális életvitelt zavaró más (valamilyen szempontból deviáns) egyéneket.
Vannak a kettő hatávonalán húzódó elemek. Munkahely teremtés, a morális viszonyok helyre állítása (hosszútávú feladat), hogy eltünjön az a közvélekedés, hogy "aki hülye az haljon meg" amely a minden gazemberséget legalizáló cinizmus egyik legundorítobb, elfogadottá vált megnyilvánulása. Helyébe az élj és hagyj élni másokat is, ha lehet segítsd elvét, a szerződés és az adott szó erejének visszatérését szeretném látni.

Számomra az eddigi intézkedések/elképzelések bíztatóak. Támogatom, hogy ne kereshessen valaki egy átlag fizetés 70 szeresét, mert nincs az a tevékenység, munka, amely megérné azt a pénzt.
Támogatom Illés intézkedését (mélyen egyet értek vele), hogy a feladatokat alkalmazottak végezzék és ne adjanak sztenderd feladatokat külső vállalkozóknak ellenőrizetlen pénzekért. Támogatom, hogy tanulásra ösztönözzük (kényszerítsük) a gyerekeket, minden nap legyen testnevelés. Támogatom az évtizades versenyhátrányban levő magyar vállalkozók előnyben részesítését. STB., STB.

Mi az amiben nem vagyok biztos ? Hogy helyes lépés a pártfinanszírozás csökkentése, bár népszerű intézkedés. Lehet, hogy az ellenfél pénzcsapjainak kiszárítása a cél, de félek tőle, hogy a párt korrupció továbbélését eredményezheti. Ha nem így lesz jó, viszont életveszélyes, ha megtörténik.
Támogatásom feltétele az ország kilábalása, előre haladása egy érezhető elképzelés mentén, a korrupció elleni legszigorúbb fellépés, az emberek jobb életfeltételeinek érdekében tett erőfeszítések.
Nem a NYENYI az a határvonal, amelyik éles kritikát vált ki belőlem.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2010.07.13. 11:30:27

@bryan:
Vegyük a Candide-ot. Az valóban nem a semmiben áll, hanem Leibniz tanításának szándékos és primitív félremagyarázásán. (Azt már fel sem tételezem, hogy a derék Voltaire nem értette, vagy nem olvasta a gúny tárgyát) Kiindulási alapja az a lenézés, mely feltételezi, hogy azok, akihez a gúnyirat szól úgysem olvasták - és ha olvasták sem értik - Leibniz filozófiáját.

Tündér_Lala 2010.07.13. 11:30:32

Boccs, kicsit hosszúra nyúltam.

Bell & Sebastian 2010.07.13. 11:39:01

@tölgy:
Maga még nem tudja, hogy az új társadalmi rend a szociális kapitalizmus? Ilyenformán a félműveltség is valami. :)

Mondjuk az együtt pendülés az EU -val még csak hagyján, (pedig szarrá változtatták egy időre), de Amerikával és az oroszok nélkül?

Kínával birkózzon meg maga a szarkeverő, mert nem biztos hogy Izráel nagyobb dicsőségére akar elpatkolni fél Európa!

Avatar 2010.07.13. 11:41:05

@bbjnick: "Rákóczy Ferencz lázadása alkalmával csaknem egész Magyarország, a francziával szövetkezve, lázadásban volt Austria ellen! Valjon eszükbe jutott-e azért az illetőknek, a király és nemzet között kötött szerződéseket megsemmisítetteknek nyilvánítani? Nem, ..."

Hát az 1707-es Ónodi országgyűlésen kimondott trónfosztás az mi volt? "Eb ura fakó! József császár nem királyunk!"
hu.wikipedia.org/wiki/%C3%93nodi_orsz%C3%A1ggy%C5%B1l%C3%A9s

Széchenyi erről nem tudott (kétlem), szándékosan feledkezik meg róla (nem lenne méltó hozzá), vagy esetleg már betegsége befolyásolta a tudatát?

@aristo: "Számtalan esetben helyénvaló is, főleg mikor a szavak és a tettek kiáltó ellentmondásban vannak egymással. "

Akkor az Orbán kormány esetében a gúny nagyon is helyénvaló. A Nemzeti Együttműködés Rendszere arról szól, hogy a Fidesznek nem kell együttműködnie senkivel, mert 2/3a van a parlamentben, és emiatt mindenki másnak kuss van.

Alfőmérnök 2010.07.13. 11:41:21

@bbjnick: Nyilvánvaló, hogy ezek csak kommunikációs trükkök. PR. Lehet ezen rugózni (forradalom volt-e, stb.), csak szerintem nincs sok értelme. Szvsz jól csinálják a PR-t, de ez vitatható. Amit érdemesebb (lesz) vitatni, azok a konkrét lépések, amikből még nem sokat láttunk. Amit falafel írt, abban pl. biztos van ráció.

Alfőmérnök 2010.07.13. 11:52:35

@aristo: Biztos értette, sokat foglakozott metafizikával, csak a lisszaboni földrengés hatására kétségei merültek föl az isteni jósággal kapcsolatban.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.07.13. 11:55:42

@Avatar: arra az ogy-re gondol, ahol az ellenzéki követeket helyben lekaszabolták? OVi azt a megoldási módot kövesse?

Széchenyi nem ütődött volt, csak ismerte e történelmet: az Ónodi Országgyűlés csak kuruc volt, a királypártiak nem mentek el.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.13. 12:13:16

@Alfőmérnök:

ugyan! csak alkalom volt ennek a hulladéknak az istentelenkedésre. gondoljon bele, valahol a messzi távolban egy féregarc istenre támad a tragédia okán, akik elszenvedték, azok meg a hullákon és a romokon térdelve imádkoznak. :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.13. 12:14:50

@tölgy:
azt mondják orbán azt szokja mondani, eb ura fakó

Refuse/Resist! 2010.07.13. 12:19:16

@bryan: Nekem úgy tűnik, nem éppen békeidő van Magyarországon.
Egyrészt kemény harc a leszámolás a posztkommunizmussal, másrészt komoly nemzeti és nemzetközi gazdasági/társadalmi/erkölcsi/környezeti válság van.

Alfőmérnök 2010.07.13. 12:19:29

@Grift: :-)
Egyébiránt én sem tartom túl nagyra a fazont (Leibniznek a cipőfűzőjéig sem ér), de azt el kell ismerni, hogy jó tolla volt.

Avatar 2010.07.13. 12:29:13

@tölgy: Arra gondolok.
A Széchenyi által meghivatkozott Rákóczi Ferenc ott volt, és igencsak eszükbe jutott a trónfosztás, sőt ezt "fél évvel korábban, már a Szenátus rozsnyói ülésén elhatároztak". (wiki)
Széchenyi pedig nem azt vitatta, hogy jogszerű volt-e a trónfosztás kimondása, hanem azt állította, hogy ez eszükbe sem jutott.

agresszív hájfej, legalább mozgott aznap valamit 2010.07.13. 12:47:28

A NER és a NYENYI borzasztó, buta tévedésen alapul.
Nem Orbánt és a fideszt szeretik jobban a választók, hanem az MSZP-útálták meg ennyire. Szóval hiába a magasztos rizsa, meg a saját válluk megveregetése. Az ég világon semmi munkát nem végzett a fidesz a kampány alatt. Semmit. A nép útálta az mszp-t és Orbán maradt szavazati cél. Ennyi és ettől ájultak most annyira el, hogy forradalomnak hazudnak egy szimpla választást.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.07.13. 12:50:46

@Avatar:

"Rákóczy Ferencz lázadása alkalmával csaknem egész Magyarország, a francziával szövetkezve, lázadásban volt Austria ellen! Valjon eszükbe jutott-e azért az illetőknek, a király és nemzet között kötött szerződéseket megsemmisítetteknek nyilvánítani? Nem, hanem csak arra szorítkoztak, hogy az eltévedteket és bűnösöket egész erélylyel felelősségre vonják és megbüntessék. Miért kell ennek másként lennie a jelen esetben ?"

Az "illetők", akiknek eszükbe sem jutott "a király és nemzet között kötött szerződéseket megsemmisítetteknek nyilvánítani", azok az "illetők", akik "csak arra szorítkoztak, hogy az eltévedteket és bűnösöket egész erélylyel felelősségre vonják és megbüntessék". Azaz a mondat alanya a Habsburg-ház s nem a magyarok. Széchenyi azt magyarázza itt Bachnak, hogy a Habsburg-magyar viszony rendezésére (1849 után is) precedensértékű példa (lehetne) a Rákóczi-szabadságharc utáni Habsburg-eljárás: a bűnösök megbüntetése és, ugyanakkor, a történelmi alkotmány helyreállítása.

ü
bbjnick

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.07.13. 12:51:32

@tölgy:
Kit érdekel a Jobbik? Ha annyira érdekelt volna, hazajövök, és rájuk szavazok, de nem jöttem. A Jobbik egyetlen jelentősége az a közel egymillió szavazó, akit Önök, fidesznyikek totálisan leszarnak. Szerintem ezért vidéken már ősszel meglakolnak.
A fidesz pönalisztikus mániájában az a baj, hogy nem a saját fajtájánál kezdi, hanem a csóróknál. Ez legfeljebb egy bizonyos rétegnek tetszik, akik morgolódtak, hogy gyurcsány szemen fossa őket, s most vigyorognak bambán, mert Orbán teszi. Nem lehet elzárással súlytani senkit cseresznye lopásért, ha közben a közös vagyonnal való gazdálkodás területén rengeteg a szankcionálatlan, tehát felelősségre vonással nem fenyegetett terület.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.07.13. 12:52:22

Bl*gmotor, g*nnyedj meg!!!###:-///

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.07.13. 12:53:51

@Alfőmérnök:
Ugye, ez most csak vicc? El tudod képzelni, hogy a Fidesz bármit megfontolna, amit a Jobbik mond?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.07.13. 13:09:47

@Tündér_Lala: & @Alfőmérnök:

Ez itt Magyarország!

„(...) ...ami a kultúrának magyar földön egészen tipikus bélyeget ad, az kiváltképpen ennek a kultúrának, általában a magyar szellemi életnek hatalmi, vagy tágabb értelemben: politikai meghatározottsága. A magyar szellemi glóbusz (...) jellemzően hatalmi ígérkezésre alakult. (...) ...nálunk egyedül a politika az önmagáért való, autonóm kultúrterület és a kultúrának minden más ága tőle függ és a benne való részesedés arányában érvényesül. A kereszténység felvételétől napjainkig úgyszólván minden mozgás hatalmi szóra történt; az egyéni kezdemény is csupán a hatalom attribútumaival tud gyökeret fogni, mint ahogy a közösségi összetartásnak is, egyszerű és bonyolult formáiban is egyaránt a szervezet, a vezetés, az alkalmazkodás, vagy akár a dekoratív megjelenés önelégültsége nem csak az előfeltevése, hanem éppenséggel a végső lényege. Tét és ellentét - hagyomány és megújulás - egyképp hatalmi indítékokra vezethető vissza. Van ebben kétségkívül valami védekező vonás: azzal, hogy mindennemű alkotótevékenység nálunk általában hatalomhoz kötött, az egész kultúra mintegy az állam- és nemzetfenntartás szolgálatába szegődik. (…)” (Prohászka Lajos: A vándor és a bujdosó)

S mert ez itt Magyarország a politikusoknak nagyon meg kellene gondolni, hogy mit beszélnek. Talán még annál is jobban, minthogy mit tesznek.

Ez nem a kommunikációs trükkök helye, hanem az eskük helye:-)

Pajzsra emelünk valakit és az másnap a szemünkbe r*cskázik? No, ez azért mégsem járja!:-/ Erre ez az autentikus magyar reakció (visszamegyünk alapjáratba):

"Itt valahol, ott valahol
Esett, szép, szomorú fejekkel
Négy-öt magyar összehajol
S kicsordul gúnyos fájdalmukból
Egy ifjú-ősi könny, magyar könny:
Miért is?

És utána, mint a zápor
Jön a többi könny:
Miért is, miért is, miért is?
S nincs vége könnynek és miértnek.
Fölöttük hahota köszön,
Hahotája, akik nem értnek
S akik sohase kérdik s kérdték:
Miért is?

És csöpög a könny:
Miért is, miért is, miért is?
És hömpölyög fönt a hahota,
Hogy soha, soha, soha.

Ennyi búsulással fényesen
Nyílnék meg az Ég,
Ahol csak Ég és okos üdvösség van
S itt nem elég.
Itt nem kell csak a könny
S itt valahol, ott valahol
Esett, szép, szomorú fejekkel
Négy-öt magyar összehajol,
Miért is, miért is, miért is?"
(Ady Endre: Négy-öt magyar összehajol)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.07.13. 13:15:25

@Bell & Sebastian:

"Lát maga itt nemzeti ébredést, neo-reformkort, vagy bármit is, ami odakötne, ha '56 -tól indítjuk az időszámítást?"

Amennyi energiát ebbe a NER-esdibe belenyomtak, azzal már egy új reformkor motorját be lehetett volna indítani #:-I

ü
bbjnick

Pelso.. 2010.07.13. 13:15:37

@Mr Falafel: Az az elgondolkoztató, hogy a Fidesz tyúklopás vs nagy értéken elkövetett hűtlen kezelések dolgában eldöntötte, mi a fontosabb, ami egyértelműen jelzi: az előbbinek szerintük nagyobb a népszerűség megtartó hozadéka, pont. Valamint tovább erősíti a gazdasági-politikai elit aktuálpolitikától abszolút független összefonódásának eddig is élő gyanúját. Szerinted, mondjuk Veress J. ellen indul valaha érdemi eljárás? -hogy több nevet most ne is említsek.

Pedig, jobb ha belenyugszol, most az állami mindenhatóságot szánják domináns szerepnek, az egyén ne ugráljon, saját tulajdona védelmében se.

Alfőmérnök 2010.07.13. 13:23:37

@Mr Falafel: Hát ha felvetik a kérdést a Parlamentben (esetleg népszavazást kezdeményeznek), akkor legalábbis valamit reagália kell rá a Fidesznek.
De peched van, mert néha el szoktam olvasni, amiket írsz, és azt néhány hónapja írtad, hogy a Jobbikra szavaztál, most meg tagadod (a tölgynek írt válaszodban), úgyhogy te is hamis kártyákkal játszol. :)
A csersznye- és tyúklopásért való elzárás inkább kényszerintézkedésnek tűnik. Biztos lehetne máshogy, jobban.
Különben az elszámoltatás előmunkálatai csak most kezdődtek meg.
www.fn.hu/belfold/20100713/offshore_cegekkel_trukkoztek_gyurcsanyek/

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.07.13. 13:27:10

@Mr Falafel: a csórókat leginkább a szomszéd csórók bűntettei zavarják: kis lopások, kis erőszakosságok. A közbiztonságot a csórok teszi tönkre vagy tartják fenn.

Az üldözött Jobbikot pedig maga hozta szóba.

A nagy halak ügyébe az a félelmem, hogy, csak mint 1990-ben, beszóltak kintről kiket nem érhet baj.

btw, mostanában nem zsidózik, nem is nagyon káromkodik.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.07.13. 13:27:40

@vero:

Mivel németül nem áll módomban érteni, ezért azt gondolom, hogy a Tóth-féle fordítás szép:-)

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2010.07.13. 13:36:13

@Alfőmérnök: Bocs, ebben a melegben nem nagyon megy a szórend.

Alfőmérnök 2010.07.13. 13:39:12

@tölgy: Elfelejtett nicket váltani.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.07.13. 14:27:53

@Alfőmérnök:
:-)))
Megtévesztés volt. Tényleg nem jöttem haza szavazni. Leginkább azt is eltitkoltam, hogy nem Magyarországról netezek. Miután máshol színt vallottam, nem láttam okát, hogy tovább titokzatoskodjak.

Tündér_Lala 2010.07.13. 14:30:57

Egyébként, pontosan a fidesz első regnálása alatt fordult elő, hogy fehér galléros bűnözőket is becsuktak, illetve Gönz kegyelmét Ibolyka (nyilván egyeztetve) nem volt hajlandó ellenjegyezni.

Szt. István alatt a lopásért kézlevágás járt. Azután enyhítettek (nyilván a rend megszilárdulása nyomán) a szigoron. Amikor a hatalom meggyengülése nyomán szükségessé vált (ordas viszonyok lettek), akkor egy időre visszahoztás ismét a szigort.
Nyilvánvalóan erről van szó most is. A büntetési tételek megemelésével probálják nyomatékosítani a célt, hogy a rend újból megszilárduljon. Ez pedig annak aki már azon gondolkodik, hogy nem érdemes megművelni a földjét, mert termését más takarítja be, mindennél fontosabb.

Széchenyi írásainak célközönsége nem az analfabétától a magas műveltségűiig terjedt. Ez Kossuth műfaja volt, de mint tudjuk ő populista volt, aki ráadásul utcára vitte a politikát. :)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.07.13. 14:40:10

@Mr Falafel: fogadjunk, DH-val együtt ülnek egy légkondicionált call centerben valahol a Közel-Keleten.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.07.13. 14:42:11

@tölgy:
A közbiztonságot a csórók teszik tönkre és tartják fenn? (muhaha) Maga most tényleg Tölgy, vagy a paródiája?
A Jobbikot csupán az elkobzott pólók kapcsán hoztam fel. Pavlov megörülne a reakciója láttán. Az a gyanúm, ahogy korábban a szocik ostobasága és arroganciája létrehozta a Jobbikot, úgy a Fidesz hasonló mentalitása tartja fenn majd.
Nem tudom, van-e erkölcsi alapja annak a kormánynak keménykedni a népekkel, akinek kintről beszólnak. Szerintem nincs.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.07.13. 14:48:43

@tölgy:
Amennyiben az illető DH egy csinos hölgy, úgy bánom, hogy nem úgy van. Egyébiránt a közel-kelet nem az én világom. Sajnos itthon fővök a saját levemben. Szerencsére már csak két hétig!

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.07.13. 14:51:05

@Mr Falafel: "Nem tudom, van-e erkölcsi alapja annak a kormánynak keménykedni a népekkel, akinek kintről beszólnak. Szerintem nincs. "

Ember, akkor úgy Mohács óta meg kellett volna szüntetni minden törvényt. Helló, maga gondolkodik vagy küzd a gondolkodással?

Közbiztonság ügyileg meg nézze meg kik az elkövetők, kik az áldozatok, és mik a tömeges bűncselekmények - hát nem a bróker-ügy.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.07.13. 14:53:37

@Pelso..:
Számomra érthetetlen, miért igyekszik bábskodni az állam a saját tulajdonom felett. Miért nem ad lehetőséget, hogy magam védjem meg azt, ha szükséges? Akár a lőfegyvert sem találom ördögtől valónak. Biztosan lennének visszaélések, balesetek, halálok, de biciklizni sem tud egyből az ember, azt is meg kell tanulni. Ráadásul nem érzem magam nagyobb biztonságban, ha nekem nem lehet fegyverem, de a falu hülyéje, ha rendőrnek áll, mindjárt avatott szakértője is lesz az eszköznek és viselése lélektanának.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.07.13. 14:56:52

@tölgy:
Nem vitatkozom én magával! Majd meglátják.
Viszont továbbra sem értem, hogyan képzelik, hogy bizonyos törvényeket csak a cigányokra fogják alkalmazni. A nyílt gerincességet sem vállalja fel a Fidesz, nemhogy a nyílt rasszizmust. Ugyan! Gondolja, ha nem lesz tyúklopás, mindenki kibaszott boldog lesz?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.07.13. 15:04:00

@Mr Falafel: "Gondolja, ha nem lesz tyúklopás, mindenki kibaszott boldog lesz? "
A "kibaszott boldogság" nem politikai cél. De lehetnek már elégedettek a népek.
Az értelmesség meg úgyis boldogtalan - ajánlott olvasmány erről Hume, Hegel.

Az elmúlt években itt nyújtott zsidózása miatt nehezen hihető, hogy magát bármiféle rasszizmus zavarná.

Pelso.. 2010.07.13. 15:35:49

@Mr Falafel: Talán ne ilyen irányból közelítsd a kérdést; szerintem a mindenkori államot (mindegy, épp ki lop kormányon) egyáltalán nem érdekli a Te magántulajdonod biztonsága, -ja s a kampányidőszaknak is vége immár, majd három év múlva light-lebegtetett ígéretként felszínre lökik a témát.
Egyszerűen (ezzel is), az önállóságod akarja korlátozni.

A fegyverviselés kiterjesztésének nemcsak morális s komoly politikai, hanem sima egyéb oka is van: meg kellene alkotni a törvényt, nyilván ezzel párhuzamosan a fegyverrel történő bármilyen visszaélés esetén nagyon komolyan büntetni.
Hát, nézd meg az elmúlt húsz év igazságszolgáltatási gyakorlatát, -szerinted az illetékes szervek mikor lesznek felkészülve ilyesmire...?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.07.14. 07:44:25

@tölgy:
Engem nem a rasszizmus zavar, hanem a képmutatás. Nyilvánvaló, hogy nem lehet olyan törvényt hozni, amely egy kisebbséget céloz meg szankcionálni az életmódja miatt. Nem is hiszem, hogy ez lenne a Fidesz szándéka. Inkább megpróbálja hülyének nézni a vidékieket, ahogy azt megszokhattuk ezektől a felkapaszkodott senkiktől.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.07.14. 07:55:40

@Mr Falafel:

Be is baszna rendesen, ha téged egy kis rasszizmus zavarna, biboldó!

Téglagyári Megálló 2010.07.14. 14:10:54

@Mr Falafel:

"ezektől a felkapaszkodott senkiktől"

Maga egy arisztokrata?
süti beállítások módosítása