Hozzászólás a NER-konzultációhoz
2010. július 10. írta: tanarseged ur

Hozzászólás a NER-konzultációhoz

  Eleget téve a Mandiner blog felhívásának, az alábbiakban megkísérelem tömören és lényegretörően összefoglalni, hogy közép- és hosszú távon várhatóan milyen hatással lesznek Magyarország jövőjére a Nemzeti Együttműködés Rendszerével kapcsolatos eddigi és valószínűsíthető további fejlemények, a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata és a kifüggesztésére vonatkozó rendelet, valamint a mindezekről szóló élénk viták:


 

 

 

 

 









  Nagyjából ennyi - köszönöm az olvasóknak, hogy volt türelmük a rövid, ámbár a szerző szerénytelen véleménye szerint a teljesség igényével készült összefoglaláshoz. Csak annyit fűznék még hozzá: bár a NER és a NENYI kapcsán természetesen a jövőben is rendkívül hasznos és fontos vitákra és konzultációra számíthatunk, azért ne feledkezzünk meg olyan, hasonló horderejű kérdésekről sem, mint az, hogy kit kellett volna köztársasági elnöknek választani, vagy hogy elmaradjon-e a tűzijáték.

  Emlékezzünk meg továbbá röviden a Magyarország sorsát közép- és hosszú távon meghatározó további, másodlagos tényezőkről és feladatokról is, még ha ezek jelentőségben el is törpülnek az előbbiek mellett. A teljesség igénye nélkül:

- gazdasági növekedés;
- demográfiai folyamatok;
- az állami újraelosztás csökkentése;
- a foglalkoztatás bővítése;
- az államadósság csökkentése;
- a korrupció visszaszorítása és az átláthatóság növelése;
- a társadalmi anómia visszaszorítása;
- az állami szolgáltatások (hon- és rendvédelem, igazságszolgáltatás, oktatás, egészségügy, közösségi közlekedés) hatékonyabb és színvonalasabb működtetése;
- igazságos közteherviselés.

   Orbán Viktor a választási győzelem után szerénységről és alázatról beszélt. Az ilyesmi valóban a hatalomgyakorlás fontos erkölcsi kelléke. (Azért, ha már konzultáció és O.V. tényleg nem használ netet, valaki kinyomtathatná és elküldhetné neki a Reakció kormányprogramját. Jó az még most is.) Legyünk ugyanakkor, ha nem is alázatosak, de legalább szerények mi, választópolgárok is: érjük be azzal, ha a kormány a posztban tételesen felsorolt másodlagos területeken eredményeket ér el, és ha ezek meglesznek, felejtsük el a NER és a NENYI kapcsán felmerülő aggályokat.

  ***

  A NER-ről a Mandineren eddig megjelent vitaposztok:

  NENYI (Kínai Kálmán & Trágár Tóni)

  NER-nyilatkozat: Fidesz-esély az MSZP-nek? (TuRuL_2k2)

  A Nyilatkozat kritikájának bírálata (Elpet)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr572141586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása