Szupertitkos Tusványos
2010. június 15. írta: Redakció

Szupertitkos Tusványos

  Tusványos szupertitkos új honlapjának szerkesztősége megszerezte Tusványos programtervezetét, ami a Mandiner birtokába jutott, mondjuk, nem volt nehéz, figyelembe véve, hogy szerkesztőségünk egy része annak a szerkesztőségnek is része. De az alábbiakat a másik része írta, hát ehhez adjuk mi a Mandiner olvasóit:

   Programzanza

  Elloptuk a főszervezők szupertitkos programtervezetét!

  A legbelsőbb körökben kézen forgó dokumentumot csak éjszaka lehet olvasni, telihold fényénél, miután háromszor átfordulunk a jobb sarkunkon úgy, hogy bal kezünkben Navracsics tanár úr egyetemi előadásszövegeit, jobb kezünkben pedig Toró T. Tibor „A gumicsizma és az autonómia" című kutatófizikusi értekezését egyensúlyozzuk.

  Ha mindez sikerül, akkor már csak be kell szereznünk egy olyan szemüveget, amelynek a lencséit a nemzeti együttműködés jelszavával lehet fókuszálni, míg ha például azt mondjuk, hogy „Ne szóljanak bele", akkor a lencsék elsötétülnek. Ilyen szemüveg nem terem minden bokorban, a redakció összes befolyását latba vetve (munkavacsorák, píárcikkek ígérése, bakik elhallgatása és egyebek) egynek a birtokába jutott.

   Mégsem sikerült az előadókat és a konkrét időpontokat kisilabizálni, pedig a szemüveg jó. A varázslást ronthattuk el? TTT értekezéséből hagytuk ki a lábjegyzeteket? (Ezeknél a kutatófizikusoknál sose lehessen tudni.)

   Mindenesetre amit kiolvasni véltünk, azt alább közzétesszük.

   Kedd, 2010. július 20.

   Kedden már nő a fű, amit le lehet taposni, a keddi fű direkt azért nő, hogy arra húzd a sátrad. Kedd a legjobb nap az érkezésre, kedden még mindenki pihent, mosolyog a szervező, kedden legfrissebb a sör, kedden már tudod, hogy túlélted a hétfőt.

   Kedden este már táncolnak a lányok, ropják a legények, olyan buli lesz, hogy aki nézi, az is tíz évet fiatalodik. Kedden este reszket a bokor, mert menekülnek az erdő lakói, zajszennyezésnek hívják az ilyent, de senki nem pirul, igaz, sötétben nem is látszik.

   Kedden a Csík zenekar koncertezik, és a Role is megtartja hagyományos buliját.

   Egyéb programok: sátorhúzás, terepszemle, régi ismerősök üdvözlése.

   Szerda, 2010. július 21.

  „Ma szerda van/ vagy szerda nincs, / ma ajtó, ablak vagy kilincs..." – mormolhatjuk Karácsonyi Zsolt versét, fejből mondjuk, lehet, hogy nem pont így van, Karácsonyi olyant is ír, hogy "ma szerda nincs, vagy szerda van,/ ma minden akarattalan...", és mennyire nincs igaza.

   Szerdán egy akarattal megnyitjuk a tábort, Németh Zsolt lesz a főnyitogató, Németh Zsolt kapcsán az elmúlt 21 évben annyi változott, hogy mikor államtitkár, mikor nem. Most igen.

   A csillagok mai állása szerint szerdán szó esik majd az EU-ról és a nemzeti gazdaságokról, illetve arról, ami megfizethetetlen: a csángómagyarság sorsáról. Elkobzott levéltárak, könyvtárak, műkincsek nyomába is eredünk, és valamiért a Kárpát-medencei kastélyok, várak, műemléktemplomok környékén lyukadunk ki.

   Talán mert az épített örökségünket is a kommonisták tették tönkre, bizony, Romániában viszont ismét megúszták, alkotmánybírósági segédlettel elkaszálták az átvilágítási törvényt, mi azért fényt gyújtunk.

   Főként azért, hogy ezek a mai fiatalok se maradjanak ki a jóból, bár nekik is megvan a maguk baja, példának okáért a Magyar Ifjúsági Konferencia, illetve az ifjúsági támogatáspolitikák Budapesten és Bukarestben.

   Az ifjúság támogatása mellett talán a nevelés egy fokkal fontosabb, épp ezért kiterítjük a lapokat, milyen lehetőségek állnak fent a romániai állami magyar egyetem létrehozására, mert az anyanyelv fontos.

   Következésképpen a nyelvi jogainkat is megvizsgáljuk, bár a társaság egy részének a nyelve talán akadozni fog, mert beindul a borsátor is, igaz, ott inkább kóstolgatnak.

   Mindegy, este jön az Underground Magashegyről, ergo a Bikini koncertjére garantáltan jó lesz a hangulat, és fogadni mernénk, hogy késő éjszaka a Csűrben ezren fogják elsütni a poént: adj helyet magad mellett.

  

   Csütörök, 2010. július 22.

   Boldog csütörtököt! – mondja Micimackó, a csekélyértelmű medvebocs. A tusványosi táborozók kissé redundánsnak érzik a köszönést, minek kimondani azt, ami magától értetődő? Mi más lehet csütörtökön egy tusványosi táborozó, mint boldog?
Nos, nem tudjuk, hogy a magyar állampolgárság és az autonómia boldoggá tesz-e bennünket, sokan erre esküsznek. Politikusoknak hívják ezeket a lélekdoktorokat, ők azok, akik a nemzetpolitikai rendszerváltozástól remélik Trianon gyógyítását.

   Mások a testet óvják, pedig mit nekünk a ciánszennyezett hal – mondjuk, ólmozott paprikával –, ha arannyal fizetnek érte? Beszámol-e minderről a Kárpát-medencei közszolgálati televízió és rádió? Ami úgy nincs, hogy igény volna rá, mert benne példának okáért meg lehetne vitatni, hogyan tovább erdélyi magyar politika?

   Nem tudjuk, észrevettétek-e, de az utóbbi kérdést évente feltesszük, pedig sokkal izgalmasabb a lótrágya és a globális felmelegedés témakörében értekezni, hát idén ezzel dúsítjuk a programot. Akinek ez kissé, khm, szagos lenne, az a fürdőkultúráját ápolhatja a Kárpát-medencében, vízibugyit fel, várnak a székely és magyar fürdővárosok.

   Csütörtökre is marad oktatási téma, nehogy a vakációs hangulat túlságosan elragadjon bennünket, de akiket ez nem érdekel, azok arra az igen összetett problémára kereshetik a választ, hogy hol lakna ma a TV Maci? Avagy lépjünk túl a retrón, így a téma másik fele, erre mit mondjunk, sem a Hooligans, sem pedig a Tündérground nem nagymamáink zenekara.

   Péntek, 2010. július 23.

   Pénteken minden melós féllábbal a szombatban van, érdekes módon pénteken senki nem sír a hétfő miatt. Pláne nem Tusványoson, ahol egész héten hétvége van, ráadásul még hétfő sincs, ez nem az a munkás időszámítás, na.

   Az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum üléseihez sem szokás a világidőt állítani, pedig a mi belső időnket talán kéne, a Magyar Összefogás járható út lenne, no, majd direktben elmagyarázzák nekünk választottjaink, hogy miért is.

   Az anyaországban egy lépéssel előrébb tartanak, a közigazgatás reformjáról – reméljük – nagyon jókat fognak mondani, hogy a román kollégák irigykedjenek. Persze, nemes irigységgel, ahogy mondani szokás, hiszen korszakváltás következhet a magyar-román kapcsolatokban.

   Ehhez persze tudnunk kellene, és el is kellene magyaráznunk okosan, hogy a szubszidiaritás és önkormányzatiság a Székelyföldön nem ördögtől való. És meg kellene vizsgálnunk a népesedési folyamatokat a Kárpát-medencében is, mert kínaikat önkormányozni kissé macerás. Mint ahogyan az egyházi átvilágítás sem egyszerű, de a protestánsok legalább elkezdték.

   A tusvanyos.ro és a Tusványos Press szerkesztőségében viszont este munkaszünet lesz, egy aprócska blues miatt bezárunk, a redakció egy része szerelmes Rúzsa Magdiba, és pont az esti váltás.

 

   Szombat, 2010. július 24.

   Szombaton általában nem szoktunk korán kelni, Tusványoson ez sem szokványos, Tusványoson szombat délelőtt rengeteg ember van ébren. 

   Tavaly be is jött a számításuk, a regnáló román államfő eljött az oroszlánbarlangba, és laza csuklómozdulattal adott egy taslit az autonómiának.

   Tavaly például Orbán Viktor miniszterelnöksége és Traian Băsescu újraválasztása volt a tét, és, láss csodát, ma már Orbán Viktor a miniszterelnök, Traian Băsescut pedig újraválasztották.

   Mindezt, természetesen, nem akarjuk teljes egészében Tusványos érdemének betudni, le is hátrálunk a témáról, annál is inkább, mert a kínai horoszkópunk szerint délutánra kiderül, melyek a női és férfi titkok a nyugati és a keleti szexkultúrákban, be kell vallanunk, szerkesztőségünket a női titkok igencsak érdeklik.

   És nem Demjén Rózsi rejtélyéről beszélünk! Erre is fény derül este, persze. A PASO zárja a koncertívet, aminek mi külön örülünk, mert végre nem lesz lapzártánk, megyünk bulizni.

   Vasárnap, 2010. július 25.

   Vasárnapra a pakolás marad, minden nadrág társat választ.

   Elköszönünk a humoristáktól, akik egész héten szórakoztatnak bennünket, csókolomot intünk az E-MIL íróinak, a Képzelt Kávéházban megnézzük a képzelt riportot, és a Keskeny Úton a kijárat felé vesszük az irányt. A Design Pont és Kreatív Műhely fényírással mutatja az utat, a zöldek kiegyenesítik utánunk a fűszálakat.

   Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere felsóhajt, lesz egy éve az ősz hajszálait újraszámolni. Mert 2012-re ismét visszajövünk.

  

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr72082854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alfőmérnök 2010.06.15. 12:06:07

Nem túl korai ez még?

csirkeGL 2010.06.15. 14:00:08

2012-re?:) Nem tom ti hogy vagytok vele, én szerintem már 2011-ben visszamegyek...;)

Emmet Ray 2010.06.15. 14:21:02

A szombat ütős nap lesz, OV koncert után Rózsi is lesz este. Örülni fognak a környező falvak lakói. :)
Persze, ott leszünk.

Alfőmérnök 2010.06.15. 15:00:07

A szerda csak egy szerda, a csütörtök jelzőt se kap... :)
süti beállítások módosítása