Mikor Bélabá a templomba ment
2010. június 12. írta: Kínai Kálmán és Trágár Tóni

Mikor Bélabá a templomba ment

  Tavaly nyáron éppen a beregi Márokpapi katolikus templomában szidoloztuk a gyertyatartókat - ezt rótta ránk penitenciaként a plébi, aki már unta a hárommiatyánk-háromüdvözlégy kombót -, amikor is egyszer csak megjelent a templomajtóban Biszku Béla. Vele voltak Lelky és Spanyol' kollegák, valamint a község polgármestere, Insticei Zoltán. Nosza, elő is kaptuk eldobható papír fényképezőgépünket, hogy az öreg mészárost megörökítsük. Ezután a kultúrba is átkísértük, ahol falubeliek fogadták. Íme az eseményről készített diasor, amely NEM részlet a kollegák filmjéből
 

  Ha már annyi szó esik mostanság Biszku Béla bácsiról, utánanéztünk, hogy régi elvtársai miként vélekedtek róla. Nos, az MSZP már megalakulása után nem sokkal elhatárolódott tőle, mert Biszku akadályozta a reformfolyamatot. És az MSZP természetesen óva intett a boszorkányüldözéstől. Mindez persze a szocialistákat nem akadályozta meg abban, hogy kihasználják azt a hatalmi struktúrát, amelyet Béla bácsi annak idején vérrel-vassal kiépített:

 
Sajtótájékoztató az MSZP elnökségi üléséről

  1990. január 4., csütörtök - A Magyar Szocialista Párt nem vállal semmiféle közösséget az elmúlt korszak olyan közismert vezetőivel, mint Biszku Béla, Gáspár Sándor, Korom Mihály, Németh Károly, Pullai Árpád. Ugyanakkor az MSZP elhatárolja magát a Lázár-kormány hibás gazdaságpolitikájától is.

  Mindez az MSZP szerdai elnökségi ülésén született állásfoglalásban olvasható, amely dokumentum részleteit Polgár Viktor, az MSZP szóvivője csütörtökön sajtótájékoztatón ismertette meg az újságírókkal. Mint elhangzott: az MSZP vezetői szerint a tisztázás igényével, kíméletlenül szembe kell nézni a párt múltjával, mégpedig megnevezve mindazokat, akik politikailag felelősek a jelenlegi válságért.
 

  Az MSZP elnöksége úgy véli, hogy a dokumentumban név szerint említett egykori politikai vezetőket terheli - eltérő mértékben - a felelősség a politikai és a gazdasági reformfolyamat akadályozásáért. Éppen ezért a párt vezetői azon az állásponton vannak, hogy külön vizsgálatnak kell feltárnia és tisztáznia a személyi felelősség körét. Éppen ezért az elnökség indítványozza, hogy az MSZP parlamenti képviselőcsoportja kezdeményezze egy ad hoc bizottság felállítását. Álláspontjuk szerint e bizottság előtt az elmúlt évtized valamennyi állami vezetőjének, valamint az országos és a megyei pártvezetőknek, illetve a megyei és a fővárosi tanács elnökeinek vagyonnyilatkozatot kellene tennie.

  Az MSZP dokumentuma ugyanakkor hangsúlyozza: a személyes felelősség megállapítása nem vezethet koncepciós perekhez, valamiféle boszorkányüldözéshez, ám a vizsgálatoknak mindenképpen meg kell neveznie mindazokat, akik az elmúlt időszak önkényeskedéseiért, hatalmi visszaéléseiért bizonyíthatóan elmarasztalhatóak. Az MSZP elnöksége emellett azonban arra figyelmeztet állásfoglalásában, hogy szükséges elválasztani és egyértelműen megkülönböztetni a politikai és a büntetőjogi felelősséget.

    x x x

  Mint ismeretes, az MSZP elnökségének javaslatát megelőzően a Parlament decemberi ülésszakán Raffay Ernő országgyűlési képviselő már felvetette, hogy vonják felelősségre azokat a vezetőket, akik hibás döntéseikkel válságos helyzetbe sodorták az országot. A képviselő indítványozta azt is, hogy hozzanak létre egy országgyűlési bizottságot, amely összeállítaná ezeknek a
politikusoknak a névsorát. (MTI)

   1990. január 4., csütörtök 16:39

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr72075035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DexterMorgan78/Séfbácsi 2010.06.12. 09:55:34

A zeneválasztás csillagosötös:D

marós 2010.06.12. 09:58:28

Ha lenne ilyen névsor, akkor azt ki lehetne egészíteni a napjainkg, az mszp, és szekértolói felsorolásával.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.06.12. 11:04:48

@marós: ki lehetne ki, csak bele ne kerüljön egy fideszes se.

Hungaro Sapiens 2010.06.12. 11:45:59

Nem értem ez az ember, hogyan lehet szabadlábon. Ha Zentai Károlyt haza lehet hozatni II. Világháborús bűnök miatt (nagyon helyesen), akkor őt miért nem vonják felelősségre.

Lábszár Ervin 2010.06.12. 18:13:57

@Hungaro Sapiens:

Talán az a különbség, hogy Zentai sk gyilkolt, Béla bá pedig "csak" bizonyos visszafordíthatatlan folyamatokat kezdeményezett.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.06.12. 19:56:45

@Lábszár Ervin:
TEhát a hóhért kéne elítélni, nem, aki parancsot adott neki. Bezzeg, ha nem a Horthy-korszakban szegregált zsidó lenne a mi Bélánk, akkor más lenne a véleményed.

Csigorin 2010.06.13. 17:10:23

Hungarosapiens: tudodmér? mert ők vesztettek.
Ha a véhát a másik oldal nyeri, akkor most még mindig egy-két öreg nkvd-st hajkurásznának, a nyilas keretlegények meg békés nyugdíjukat élveznék.
ennyi...

Fell Bandi 2010.06.13. 18:40:43

@Lábszár Ervin:
Na, azért ez elhamarkodott ítélet volt Zentai esetében. Ilyet még a bíróság nem mondott ki, és nem is fog. ( vannak ui. mentőtanúk éppen elegen) Ezt csak a cionista sajtó sulykolja, de hiába.
A vén szaros biszku viszont - ha nem is közvetlenül - de legalább 300 magyar ember halála miatt vonható kérdőre. Ha nem is kötik fel, vagy nem kerül sittre, azért a minimum az lenne , hogy ne éljen jobban egy átlag hajléktannál! De csak ha levettem a bakancsomat a pofájáról!!

Karvaly 2010.06.14. 10:08:32

@Lábszár Ervin: nürnbergi perről mi a véleményed? Vagy mondjuk Szálasiról?

dr. Sigmund Fraud 2010.06.14. 13:48:54

@Lábszár Ervin: Nem kizárólag. Jogi értelemben az a különbség, hogy amit vén nyilas csinált az a 81/1945 ME rendelet szerint háborús bűn, és mint ilyen nem évül el.
A vén komcsi viszont (jelnlegi állás szerint) nem tett olyasmit, amivel jogot sértett volna, így sokkal nehezebb eljárni ellene.

Őszödi Majom 2010.06.14. 15:20:08

A nyugdíjmaximalizálással nem csak őt,de jópár másik vén kommert is visítozásra lehetne kényszeríteni.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.06.16. 14:51:09

Gyerekek, így folytatjátok, Kukovecz Feróval karöltve fog dörömbölni az ajtótokon a jogdíjakért. :)))
Franc se gondolta, hogy ezek annak idején ilyen szinten tolták a Reakciót!

Bartoki 2010.06.18. 18:43:53

Jó a zene, Pokolgép a király! :)

Wekerlei 2010.06.21. 09:05:57

Biszku film ügyben:
"Mindezek mellett megértem az Uránia vezetőjét, hogy ismerve az Ungváry-perben hozott szigorú és súlyos ítéletet, mint egy állami intézmény vezetője, nem vállalja, nem vállalhatja a kockázatot."
jobbklikk.hu/index.php?Cikk=54
Ungváry per vége: kommunista szerecsent mosdat és a leleplezőit sújtja milliós bírsággal a legfelsőbb bíróság. A bírság kifizetésére gyüjtést szerveznek HÚSZ ÉVVEL A RENDSZERVÁLTÁS UTÁN EZ HOGY TÖRTÉNHET MEG ???
Az ÉS és Ungváry bűne:
www.nyilvanossagklub.hu/allasfoglalasok/link20100603_1.shtml

Wekerlei 2010.06.21. 09:31:15

Gyűjtés az Ungváry és az ÉS bírságára:
www.emasa.hu/cikk.php?id=6918
süti beállítások módosítása